Page 1

WIE WE ZIJN EN WAT WE DOEN

KEK dnl | vormgevers bni-bno


KEK dnl | vormgevers bni-bno is een bureau voor interieurarchitectuur en grafische vormgeving. Al een groot aantal jaren werken wij vanuit ons kantoor in Heilig Landstichting aan projecten, grote en kleine, in binnen- en buitenland, voor particulieren, de (rijks)overheid, organisaties en bedrijven. In dit boekje willen we kort ingaan op wat we doen, waarom we dingen doen zoals we ze doen, wat ons beweegt en wat ons motiveert.

Heilig Landstichting maart 2014

*

kek
(bn.: kekker, -st) [<Hd. keck], vlot, modern, modieus, bij-de-tijd zijnd: een kekke outfit. (van Dale).

dorothé derks en jan lücker vormgevers bni - bno


GEEN VERANDERING ZONDER VORMVERANDERING


Het leven is een continue proces van veranderingen. Sommige veranderingen heb je niet in de hand. Je wordt geboren, je wordt ouder en uiteindelijk sterf je. Daar heb je geen invloed op. Andere veranderingen in je leven bepaal je min of meer zelf. Het krijgen van kinderen, een verhuizing naar een andere plaats, een nieuw huis. En ook organisaties maken keuzes. Voor een uitbreiding van een gebouw, een verhuizing naar een ander pand of een fusie met een andere organisatie. En dan zijn er ook nog veranderingen die voortvloeien uit een persoonlijke ontwikkeling of uit een organisatieverandering. Er zijn veranderingen die van binnenuit ontstaan en naar buiten toe zichtbaar kunnen zijn of gemaakt moeten worden: een andere vormgeving van de huisvesting, het interieur, een andere huisstijl, een andere uitstraling. Wij kunnen, samen met u, de passende vorm geven aan deze vormveranderingen. Wij vormen onze gebouwen en daarna vormen de gebouwen ons (Winston Churchill)


ONS WERKTERREIN


Ons werkterrein is breed en diep. Wij ontwerpen, in overleg met u, de verbouwing en de inrichting van een nieuw of bestaand gebouw: een kantoor, een zorginstelling, een schoolgebouw maar ook uw woonhuis. Ook het ontwerp voor een vergaderruimte, receptiebalie, professionele keuken of een boekenkast is bij ons in goede handen. Wij ontwikkelen samen met u de visie om van daaruit vorm te geven aan uw gebouw, maar wij kunnen ook voor u op zoek gaan naar het passende koffiekopje. Vaak organiseren wij tijdens een verbouwingstraject workshops met de medewerkers van een organisatie zodat hun wensen en eisen voor de indeling van een pand helder worden om ze betrokken zijn bij de komende veranderingen. We kunnen u ondersteunen bij het ontwikkelen van de nieuwe huisstijl of de realisatie van een brochure of een website. Ons bureau heeft ervaring in zowel binnen- als buitenland op het terrein van interieurarchitectuur en grafische vormgeving. Wij ontwerpen voor Ăş. U woont en/of werkt in die ruimte. U moet er zich in thuis voelen. Wij kunnen daarbij helpen door naar u te luisteren en uw behoeften en wensen centraal te stellen. Dit zetten wij om naar een ontwerp. Neem vrijblijvend contact met ons op en maak een eerste afspraak bij ons. Wij overleggen dan samen wat wij voor elkaar kunnen betekenen. EĂŠn ervaring zegt meer dan duizend woorden


ONTWERPVISIE


Intu誰tief zoeken wij naar de essentie in een opgave. Wij ontwerpen een interieur dat als een maatkostuum bij de gebruiker past. Geen haute couture, deze is namelijk autonoom vormgegeven, maar ook geen confectie, want die is te standaard en overal te koop. Een maatkostuum daarentegen is uniek en afgestemd op de wensen van de gebruiker. Omdat wij gewend zijn vanuit een ruimte te denken en daarin de mens zien bewegen, komen we vaak tot verrassende oplossingen. De menselijke maat is daarbij leidend en deze bepaalt de vorm en inhoud. Daarbij is de natuurlijke kwaliteit van duurzame materialen de basis voor onze vormgeving. Leven is ook lef hebben om te blijven veranderen binnen de ruimte die de (gebouwde) omgeving biedt. Dit vraagt een flexibel oftewel elastisch interieur binnen de starre structuren van de muren van gebouwen. Deze paradox is onze uitdaging. Om dit natuurlijk, duurzaam en flexibel maatkostuum - de metafoor voor het gebouw - te kunnen vervaardigen, vraagt geduld en inlevingsvermogen als vormgever in de dialoog met de gebruikers van het gebouw. Het proces van het begin tot het einde vraagt aandacht en afstemming van ons en van de opdrachtgever. Het resultaat is de afspiegeling van de wisselwerking die er heeft plaats gevonden. Een interieur is als een spiegel van de gebruiker (Irene Geraad, antropologe)


INSPIRATIE


Allerlei kleine en grote alledaagse dingen kunnen een bron van verwondering en inspiratie zijn. Een gedroogd papaverblad dat eruit ziet als een aquarelschildering. Lange wandeltochten in de natuur met de verschillende seizoenswisselingen zijn blijvend inspirerend. De verwondering van het uithalen van een vers, nog warm ei uit het kippenhok en daarbij bedenkend dat een kip dat mooie ovale ei heeft uitgeperst. Een architectuurreis door Japan met zijn prachtige cultuur, architectuur en natuur zijn een blijvende bron van inspiratie. Tenslotte is de passie voor koken en eten een inspiratie die ervoor zorgt dat smaak en zintuigen zich blijven ontwikkelen. Inspiratie halen we ook uit studies van nietwesterse ideeën en filosofieën, zoals Feng Shui (letterlijk: wind en water). Daarin wordt antwoord gegeven op vragen zoals: Waarom voelt de ene plek meteen goed aan en geeft een andere plek je rillingen? Waarom voelt een omgeving onaangenaam of juist aangenaam? Waarom heeft een bepaalde omgeving invloed op je concentratie, op je slaap, op je humeur? Ben je er bewust van, hoe je omgeving voelt? Met behulp van deze inzichten is het mogelijk een analyse te maken van de leef- en/of werkomgeving en hierin veranderingen aan ten brengen. Ook voor bedrijven en kantoren kan een Feng Shui consult een andere en nieuwe energie geven aan het bedrijfspand. De intuïtieve geest is een godsgeschenk en het rationele verstand is haar dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten. (Albert Einstein)


INTERIEUR ARCHITECTUUR


Wij vinden het een uitdaging om een interieur te ontwerpen waarin u zich ‘als een vis in het water voelt’. Dit betekent voor ons het best mogelijke eruit halen en zoeken naar evenwichtigheid. Verschillende TV-woonprogramma’s presenteren een verzameling leuke ideeën. Dit ‘oppimpen’ geeft slechts een kortstondig en oppervlakkig effect en het nieuwe wordt snel gewoon. Wij doen veel meer dan het kiezen van de materialen, kleuren en de meubels. Wij puzzelen op het gebruik van het gebouw en de routing erin en zoeken naar een logische en heldere structuur. Het gaat om de leef- en werkbaarheid van een ruimte en dat betekent dat deze praktisch is in gebruik en in onderhoud. Een gebouw ervaar je bewust en onbewust via de zintuigen: oren, ogen, neus, mond en huid. Een aangenaam binnenklimaat geeft comfort. Droge lucht daarentegen geeft vanzelf een droge mond en een tong van leer en maakt communicatie moeizaam, een harde akoestiek doet pijn aan de oren en versnelt je hartslag en in een overvolle ruimte kom je nooit tot rust. Je wordt bewust en onbewust beïnvloed door een gebouw. Door openheid en aandacht voor het bewuste en onbewuste, ontwerpen wij met veel liefde en respect voor mens, gebouw en omgeving. De menselijke maat is in een gebouw op natuurlijke wijze voelbaar en geeft een gevoel van welbehagen. Grote dingen onderscheiden zich vaak door kleinigheden (Laotse)


GRAFISCHE VORMGEVING onderwijs welzijn cultuur sport

huisvesting • organisatie • beleid • procesmanagement

Bijlagen


Naast interieurarchitectuur hebben wij ons in de afgelopen jaren ook gericht op grafische vormgeving. Soms gebeurt dit in het verlengde van een interieuropdracht waarbij wij zorgdragen voor de routing naar en in een gebouw, voor informatiepanelen, de belettering of de grafische elementen van een gebouw. Opdrachten zoals het vormgeven van een logo of beeldmerk, een nieuwe huisstijl, een brochure, een boek of een website zijn bij ons in goede handen.

Bij onze grafische ontwerpen kiezen wij, zoals bij ontwerpen voor het interieur, voor heldere lijnen en duidelijke structuren. Bij ons geen overbodige poespas, geen bling bling. Ook hierbij geldt dat wij voor u ontwerpen, maar voor u. Het ontwerp moet niet alleen mooi zijn maar vooral bij u en uw organisatie passen. De grafische vormgeving is ondersteunend bij het realiseren van een goede en correcte communicatie met uw doelgroep.


WIE WE ZIJN


Ons bureau, gevestigd in de kapel van een voormalig klooster in Heilig Landstichting, bestaat uit: DorothĂŠ Derks:

interieurarchitect

Jan LĂźcker:

grafisch vormgever

Daarnaast beschikken wij over een uitgebreid netwerk van specialisten op velerlei gebied met wie wij graag en regelmatig samenwerken. Zo werken wij samen met interieurarchitecten zoals Clip l2r, Jan Detz Interieurarchitect en Dirk Jan Broekhuizen. Ook werken wij met diverse architecten samen waaronder iNeX architecten, architecten van Mourik, van aken architecten en Quant Architectuur. Voor bouwkundige ondersteuning werken wij samen met Bouwstudio PelserHartman en Bouwadvies Uden en voor drukwerk kunnen wij goed terecht bij o.a. Drukkerij Trioprint, Faktor 50 en DPN. KEK dnl | vormgevers is aangesloten bij de de BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten) en de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).


REFERENTIES


In de loop der jaren hebben wij tot volle tevredenheid gewerkt voor onder andere de volgende organisaties en bedrijven: 3W • Akkermans Van Elten • Antares • Armada Janse•Assenburg • ASPA • AtmR • b-open • Boston Consulting Group • Bovemij Verzekeringen • Bundesbank Berlin • Coenen Schoenmode • CRV • De Beijer • Deloitte en Touche • DeVier Interieurbouw • Dierenkliniek Pietersberg • Energiebedrijf Haarlem • Gelderse Sport Federatie • Gemeente Apeldoorn • Gemeente Nijmegen • Givaudan • GSJ Lindenhout • IKEA • Interpolis • Jansen Groenendijk Assurantiën • Johanna Kinderfonds • John F. Kennedy School • Klöber • KRO • Lever Reizen • Lucent Technologies • M3V Adviespartners • MFA De Huurlingse Dam • Ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederlandse ambassades te Berlijn, Sarajevo, Wellington, Cotonou en Manilla • MoetKunsten HuubSuidman • Van Mourik Vermeulen Architecten • De Natuurwinkel • Netwerk van Waarde • Nike • De Onderwijsspecialisten • Ons accountants en belastingadviseurs • Orthodontist Lijten • Projectum • Queastus • SAMAS Holding • SBO De Bolster • SKOzoK • Spectrum Wonen • Stadelmaier Nijmegen bv • SBO Nijmegen • Samenwerkingsstichting Kans & Kleur • Twynstra Gudde • VDA • Vereniging Spierziekten Nederland • Verpleeghuis Mariënstein • Verzekeringskamer • Villa Klein Heumen • Wolters Kluwer • Zorggroep NoordLimburg

Daarnaast hebben wij voor een groot aantal particuliere opdrachtgevers gewerkt.


PLAN VAN AANPAK


Hoewel ieder traject anders is zijn er steeds een aantal gelijke stappen: • Er is een klik tussen de opdrachtgever en ons. • In de oriënterende fase wordt duidelijk wat u wilt, wat u mooi vindt en wat het budget is en hoeveel tijd er voor is. Dit is het gezamenlijke uitgangspunt en vormt de basis van het ontwerptraject. • In dit traject vertalen wij de wensen en eisen van de opdrachtgever in een ontwerp. Wij stellen daarbij de gebruiker en het gebruik centraal. • Wij geven leiding aan dit traject en sturen op tijd en geld. Wij onderscheiden in een opdracht vier fasen: • oriëntatie. • ontwerp. • bouwvoorbereiding. • bouw(begeleiding). Wij kunnen één of meerdere van deze vier fasen voor u verzorgen.


HONORARIUM


Niet alleen in onze ontwerpen en voorstellen streven wij naar duidelijkheid, maar ook in de wijze van honorering. Wij werken op basis van de daadwerkelijk aan een opdracht gewerkte uren. De specificatie van ons honorarium is als volgt: • uren ten behoeve van ontwerp, bespreking, begeleiding en reistijd worden gedeclareerd à € 90,-- per uur; • wij rekenen een opslag van 5% over de boven genoemde uren ten behoeve van bureaukosten; • de reiskosten worden gedeclareerd à € 0,35 per kilometer; • de door ons bij derden gemaakte uren ten behoeve van de opdracht(gever) zullen bij de opdrachtgever worden gedeclareerd; Alle genoemde bedragen gelden tot 31-12-2014 en zijn exclusief 21% BTW. Wij hanteren de Basis-Voorwaarden van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BV 2001) en de Nieuwe Regeling 2011 (DNR 2011). In bepaalde gevallen werken wij op basis van een fixed fee. We zien er naar uit u te ontmoeten.


KEK dnl | vormgevers bni-bno

carmelweg 13 6564 ah heilig landstichting t +31(0)24 324 59 90 f +31(0)24 324 59 91 e info@kekdnl.nl w www.kekdnl.nl


KEK dnl | vormgevers bni-bno carmelweg 13 6564 ah heilig landstichting telefoon: 024 324 59 90 fax: 024 324 59 91 e-mail: info@kekdnl.nl internet: www.kekdnl.nl

KEK dnl | vormgevers bni-bno. Wie we zijn en wat we doen  
KEK dnl | vormgevers bni-bno. Wie we zijn en wat we doen  

KEK dnl | vormgevers bni-bno is een bureau voor interieurarchitectuur en grafische vormgeving. Al een groot aantal jaren werken wij vanuit o...

Advertisement