Page 1

september 2012 | jaargang 2 | nummer 4

web // print // communicatie // social media


In dit nummer

2

3

Voorwoord

4

Van het Blog

6

Vers werk

8

Social media

10

Van het web

11

Saai (maar wel belangrijk)

12

Patrickkeizer.com


Kaai 16 Voor je ligt het vierde nummer van Kaai 16, het digitale magazine van Keizer & Co webontwerp en dtp.

Kaai 16 is een uitgave van: Keizer & Co webontwerp en dtp Oude Kaai 16 4569 AB Graauw T † 0114 635 157 M 06 1341 5722 www.keizerenco.nl postbus@keizerenco.nl

Volg ons www.keizerenco.nl/ blog/blog.php www.facebook.com/ keizerenco

In dit nummer kun je onder andere lezen over door ons gemaakt vers werk en handige social media weetjes. Maar we wijzen je ook de weg naar professionele gratis fonts en naar een privacyvriendelijke zoekmachine. Genoeg te lezen dus. Heb je tips die betrekking hebben op web, print, communicatie en social media? Mail je tips naar postbus@kaai16.com en wie weet staat jouw tip in het volgende nummer. Wil je gewoon reageren dan kan dat natuurlijk ook op hetzelfde adres. Heb je trouwens al een bezoek gebracht aan onze vernieuwde website en blog? Beiden hebben een gedaantewisseling ondergaan. En nog mooier geworden vinden we zelf. Alle links in dit magazine zijn aanklikbaar. Ik wens je weer veel leesplezier. Patrick Keizer vormgever en eigenaar van Keizer & Co

twitter.com/ keizerenco 3


Van het blog Van 1 naar 10 en weer terug

Half jaren tachtig heb ik leren machineschrijven. Zo heette typen destijds. Eerst op een mechanische typemachine. Zo één waar je heel gespierde armen voor moest hebben om met veel kracht je vingers de juiste lettertoetsen te laten aanslaan. Had je eenmaal door hoeveel kracht je moest zetten werd het moeilijker gemaakt. Er werden hoesjes over de toetsen gezet zodat je niet meer kon zien welke letter op welke toets was geplaatst. Dat was de start van het leren blindtypen. Eerst volgens het beroemde politiesysteem: 1 vinger blind, vervolgens twee vingers tot uiteindelijk 10 vingers blind. Nadat ik met goed gevolg de cursus machineschrijven op een mechanische machine had afgerond, startte ik met een cursus tien vinger blind typen op een elektrische typemachine. Wat een verademing was dat, de toetsen hadden een vederlichte aanslag in vergelijking met de mechanische machines. Zeg maar een soort van stuurbekrachtiging maar dan voor toetsen. Had wel een nadeel, gewend aan de zware aanslag plaatste je nu per letter een tiental letters in een keer op het papier. Dat heeft meters aan correctielint gekost. Na weken studie behaalde ik ook dit diploma. Op het examen haalde ik met het tienvinger blind systeem 186 aanslagen per minuut. Toetsaanslagen wel te verstaan (je moet tegenwoordig zo uitkijken met wat je schrijft). In augustus 1985 startte ik - met mijn typediploma’s op zak mijn arbeidzame leven. En in al die jaren heb ik veel profijt van die typekennis gehad. Maar de laatste jaren merk ik in toenemende mate dat de waarde van de typediploma’s is gedevalueerd. Ik betrap mezelf erop dat is steeds vaker terugval op het politietypesysteem, dat fameuze 1 à 2 vingers “blind” systeem waardoor je uren zit te wachten totdat je aangifte in het systeem en op het papier is gezet. Lees verder op de volgende pagina.

4


Van het blog

Op het blog schrijft Patrick Keizer over web, print, communicatie, fotografie, (social) media en nog veel meer.

De oorzaak? Sinds ik een iPhone en iPad gebruik met aanraakgevoelig scherm is het simpelweg onmogelijk geworden om met tienvingers te typen, laat staan blind. De schermpjes en de “toetsenborden” lenen zich daar gewoonweg niet voor. Het toetsenbordje op een iPhone is grofweg 7,5 centimeter breed en 2,5 centimeter hoog. Probeer daar maar eens al je volwassen vingers op te plaatsen. Het toetsenbord van de iPad is met 19,5 x 6,5 centimeter al een stuk groter maar heeft hetzelfde probleem. En zijn je handen wel klein genoeg loop je tegen het feit aan dat je bij de toetsaanslagen geen weerstand voelt. Het veelvuldig gebruik van de toetsenborden op mijn telefoon en tablet heeft mij met een nieuwe kwaal opgezadeld: het dyslectisch typen. Door het 1 vingersysteem vergeet ik nog wel eens een letter. Of plaats ik als ik bijvoorbeeld een letter a wil typen er automatisch een s naast (dat heb je met grote vingers). Dus als je een vreemde tekst van mijn hand tegenkomt weet je nu hoe het komt. Dan heb ik die tekst getypt op één van mijn slimme apparaatjes. Het is een vreemde gewaarwording: de technologische vooruitgang heeft er toe geleid dat ik eerst veel moeite heb moeten doen om van typen met 1 vinger naar typen met 10 vingers te gaan. En nu moet ik mij veel moeite getroosten om het typen met 10 vingers af te leren en weer over te schakelen naar typen met 1 vinger. Het kan verkeren.

Bezoek het blog. 5


Vers werk web

De mensen achter Graauwrock organiseren dit jaar voor de tweede keer het Oktoberfest. Op 19 en 20 oktober kan iedereen zich in de feesttent op de velden van vv Graauw vermaken met een optreden van de originele Anton aus Tirol samen met Harry’s Partyband. In de website wordt gebruik gemaakt van stockfoto’s (de deerne en de hertenkop) en een foto uit onze beeldbank (de achtergrondfoto). De inhoud van de website kan met behulp van een beheersysteem (cms) eenvoudig worden aangepast. Ook is het mogelijk om online kaarten te bestellen. Bekijk www.oktoberfestgraauw.nl.

web

Onze eigen website (en weblog) heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Het uiterlijk en de techniek van de site is grondig onder handen genomen. Het ontwerp van de website is gebaseerd op het “minder is meer” principe. Er is een balans tussen vorm en inhoud. Bekijk de vernieuwde site. 6


Vers werk print

Om het project autodelen = kostendelen op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen is ons gevraagd om - op basis van een bestaand logo en kleurenschema - een uitnodigende folder vorm te geven. De brochure heeft een vriendelijke uitstraling door het gebruik van ronde vormen. De herhaaldelijk gebruikte afzonderlijke logo-elementen en de tekstballonnen geven de folder een speels tintje. Met uitzondering van de foto op de voorkant zijn alle foto’s eigen werk.

print

De huisstijl van Studio Oh! interieurarchitecten is opgefrist. De oorspronkelijke huisstijl kwam door het gebruik van veel zwart - massief over. De huisstijl heeft nu een open uitstraling door het inbrengen van een warm oranje kleur. Ook de achterkant van het papier heeft de oranje kleur. Het briefpapier is voorzien van verschillende kernwoorden. Zo wordt op een speelse manier duidelijk waar Studio Oh! voor staat.

print

De schoolgids van cbs de Parel is door ons onder handen genomen. De gids heeft een vriendelijke uitstraling en is het gekozen lettertype en regelhoogte prettig leesbaar. 7


Social media Facebook past ongevraagd e-mailadres aan Facebook heeft recentelijk ongevraagd in je profiel het oorspronkelijke e-mailadres veranderd in jouwprofielnaam@facebook.com. Er is bijna niemand die het Facebook mailadres gebruikt dus is het handig om het eigen e-mailadres weer zichtbaar te maken. Dat kan simpel door deze stappen te volgen:

Profiel met tijdlijn:

1. Klik onder je profielfoto op info. 2. Ga naar beneden en klik bij Contactgegevens op Bewerken. 3. Hier kun je het Facebook e-mailadres onzichtbaar maken door te klikken ophet rondje met een streep erdoor. 4. Je kunt ook een nieuw e-mailadres toevoegen. 5. Er wordt een bevestigingsmail naar het nieuwe e-mailadres gestuurd. 6. Na het bevestigen van het nieuwe e-mailadres kun je het oude verwijderen.

Profiel oude stijl: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Ga in Facebook naar Startpagina - Accountinstellingen. Klik naast het e-mailadres op Bewerken. Je kunt hier aangeven welk e-mailadres zichtbaar is. Je kunt ook een nieuw e-mailadres toevoegen. Er wordt een bevestigingsmail naar het nieuwe e-mailadres gestuurd. Na het bevestigen van het nieuwe e-mailadres kun je het oude verwijderen.

Foto’s op Facebook nu echt verwijderd Foto’s die je op Facebook verwijderde werden alleen onzichtbaar, de koppeling naar de foto’s naar de foto’s op de server van Facebook bleef gewoon bestaan. Sinds kort worden je foto’s echt gewist. Na twee dagen is er geen spoor meer naar je foto’s te vinden. Dat is een echte verbetering.

8


Social media Geen Twitter meer op Linkedin Twitter en LinkedIn hebben hun samenwerking beëindigd. De bedrijven werkten sinds 2009 samen. Twitter heeft recentelijk strengere eisen aan ontwikkelaars gesteld en wil meer in eigen hand houden. Daardoor is het niet meer mogelijk om automatisch twitterberichten (tweets) te tonen op je LinkedIn profiel. Het blijft wel mogelijk om via de Deel-knop op Twitter om je berichten op Linkedin te delen.

Hyves (boekentip) Raymond Spanjar, één van de oprichters van socialmediasite Hyves, heeft een boek over de geschiedenis van Hyves geschreven. In “Van 3 naar 10.000.00 vrienden” lees je alles over de periode tussen het ontstaan van de site, de ontwikkeling, de financiering en uiteindelijke verkoop aan de Telegraaf Media Groep. Het boek leest als een schelmenroman en biedt een kijkje in de keuken van Hyves. En het het leuke is dat het boek gratis is te downloaden (als pdf ).

Download het boek.

9


Van het web Gratis fonts Wie graag over professionele, gratis lettertypen wil beschikken kan zijn hart ophalen op de site van Fontfabric. Daar kun je 16 mooie fonts downloaden.

Download fonts.

Meer gratis fonts Ook op de website van Rdbubble kun je tien gratis fonts van hoge kwaliteit ophalen.

Download fonts.

Een kijkje in de reclamekeuken van McDonald’s Over smaak valt, in tegenstelling tot het gezegde, wel degelijk te twisten. Dus ook over de smaak van een hamburger van McDonald’s. Waar niet over te twisten valt is het leuke filmpje van McDonald’s in Canada waarin getoond wordt hoe men een hamburger zo appetijtelijk mogelijk in beeld brengt. Je krijgt een inkijkje in de studio van het reclamebureau dat voor McDonald’s werkt. De film is echt een aanrader voor iedereen die graag wil weten hoe reclamefotografie werkt.

Bekijk de film op YouTube.

privacy vriendelijk zoeken Hecht je aan je privacy? Wil je niet dat Google al je zoekopdrachten bewaard? Schakel dan over op Startpage. Deze zoekmachine gebruikt de techniek van Google maar slaat geen gegevens van je op.

Probeer de zoekmachine. 10


Saai (maar belangrijk) IBAN Vanaf 1 februari 2014 (het lijkt ver weg, maar voor je het weet is het zover) bestaat het aloude bankrekeningnummer niet meer. Vanaf die datum maakt iedereen gebruik van het IBAN nummer (International Bank Account Nummer) en BIC (Bank Identificatie Code). Wie betalingen aan het buitenland verricht is al bekend met die nummers, ze zijn al jaren in gebruik. In 2014 vervalt het verschil tussen nationale en internationale betalingen. De overgang naar het IBAN nummer betekent dat het zakelijke briefpapier moet worden aangepast (het rekeningnummer vervangen door het IBAN nummer of tot aan 2014 beide op het papier vermelden). Staat nu alleen het bankrekeningnummer op je website? Vergeet dan niet om daar ook alvast het IBAN nummer te vermelden. Meer informatie over de overstap naar IBAN nummers vind je op www.overopiban.nl.

BTW Met ingang van 1 oktober 2012 wordt het hoge BTW-tarief van 19% verhoogd naar 21%. Het lage tarief van 6% blijft gelijk. Tot en met 30 september geldt het “oude� tarief. Dus heb je een spoedklus(je) profiteer dan nu nog van het voordeel van 2% (het drukwerk c.q. de website moet dan uiterlijk 30 september worden (op)geleverd).

11


patrickkeizer.com Exposities In het voorjaar van 2013, om precies te zijn van 8 maart tot 11 april, ga ik een selectie van mijn foto’s exposeren in de Antwerpse expositieruimte In den Hopsack. Vanzelfsprekend krijg je nog een uitnodiging om de opening van de tentoonstelling bij te wonen.

Graauw. Beeld van een dorp.

Nog tot 30 september kunt u de buitenexpositie “Graauw. Beeld van een dorp.” bekijken in de Dorpsstraat in Graauw. Op een spandoek van 4 bij 2 meter heb ik veertig foto’s uit het gelijknamige fotodagboek afgedrukt.

Ga naar www.patrickkeizer.com. 12

Kaai 16 digitaal magazine - nummer 4  

Kaai 16 is het digitale magazine van Keizer & Co webontwerp en dtp.

Kaai 16 digitaal magazine - nummer 4  

Kaai 16 is het digitale magazine van Keizer & Co webontwerp en dtp.

Advertisement