Page 1

Friezen brengen bezoek aan Zomermarkt

Vriendschapsband Graauw - Grou Graauwenaren naar Grou

10 Jaar ZoMerMarKT nieuws Van de dorpsraad Arnold Bruggemanplein blijft zoals het is

VlaG Voor Graauw

‘De vlag is op basis van heraldisch onderzoek ontworpen.’ Paviljoen op Paal is nu al trekpleister

nieuwe website voor Graauw promotions en dorpsraad

‘www.graauwpromotions.nl is het digitale hart van Graauw!’


In dit nummer:

‘Dorpsraad is er voor iedereen uit het dorp.’

H

Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer begon zowat in mei! Een alom bekend liedje van Gerard Cox, maar we hebben er dit jaar lang op moeten wachten. Na een geslaagde vakantie gaan we het najaar in met nog – terwijl ik dit stukje schrijf – een beetje nazomer. Het najaar in september werd zelfs beter dan Gerard ooit zong in de maand mei. Want toen was het koud en nat… Inmiddels leven we al in oktober en gaan we langzaam maar zeker de herfst in. De dagen korten en de nachten worden langer, en juist dit najaar staan er weer allerlei activiteiten op ons programma.

colofon Dorpswijzer is een uitgave van Stichting Dorpsraad Graauw e.o. p/a Zandbergsestraat 14 4569 TD Graauw Internet: www.graauwpromotions.nl E-mail: dorpsraad@graauw.net. Redactie: Luc van Peteghem Patrick Keizer (www.keizerenco.nl) Tekstredactie: Corine Kisling (www.kisling.nl) Fotografie: cover, pag. 4, pag 6, pag.8, pag. 12: Patrick Keizer, pag. 8 (paviljoen): Ria van Campenl, pag. 10: Graauw promotions Concept en realisatie: Keizer & Co webontwerp en dtp www.keizerenco.nl postbus@keizerenco.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen in een gegevens(data) bestand worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3

Voorwoord

4

Zomermarkt

6

Vriendschapsband Graauw - Grou Friezen brengen bezoek aan Zomermarkt

8

Nieuws, oproepjes etc.

10 Vriendschapsband Graauw - Grou Graauwenaren bezoeken Grou 12 De Dorpsraad 14 Nieuwe vlag voor Graauw Logo en website voor Graauw Promotions 15 Website en de Dorpswijzer vernieuwd 16 Agenda

Na een geslaagde Zomermarkt met als hoogtepunt de verbroedering met Grou uit Friesland afgelopen juli, hebben wij met een afvaardiging een tegenbezoek gebracht bij hen. Wat wij over 1 dag uitspreiden tijdens de Zomermarkt doen zij in maar liefst vijf dagen. Zij beginnen te feesten op donderdag en eindigen pas op maandagavond. Onvoorstelbaar hoe het dorp daar meeleeft met de Grouwse Merke begin september. Wij hebben het allemaal van dichtbij mogen meemaken. Foto’s van dit bezoekje staan op onze facebookpagina Graauw Promotions. Wij zijn van plan om deze vriendschap nog veel strakker aan te trekken. Volgend jaar juli komen de Friezen in ieder geval al op de zaterdag vóór de Zomermarkt naar Graauw. En ik mag een tipje van de sluier oplichten: zij hebben een geweldige verrassing bij zich voor Graauw! Daar horen/lezen jullie later veel meer over! Noteer in ieder geval zaterdag 12 & zondag 13 juli 2014 in jullie agenda! Alle informatie komt te zijner tijd op onze nieuwe website die we dit voorjaar gelanceerd hebben met wethouder Diana van Damme. Op deze website staan alle nieuwtjes, evenementen en foto’s. Dank aan Patrick Keizer van Keizer & Co die deze website gerealiseerd heeft. Verderop in deze Dorpswijzer vertelt Patrick er alles over, evenals over ons nieuwe wapen met de bijbehorende vlag én de nieuwe website van de Dorpsraad. Ik wil tevens ook nog een oproep doen aan allen die iets organiseren in en voor het dorp: laat het ons weten, we plaatsen de evenementen graag op onze website! Kijk maar naar www.graauwpromotions.nl. Ik wil tevens van de gelegenheid gebruik maken om André te bedanken voor zijn werk als secretaris. Omwille van zijn carrière is André helaas gestopt als secretaris, maar hij blijft wel nog lid van onze Dorpsraad. Overigens: de Dorpsraad is er voor iedereen uit het dorp. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met een hart voor Graauw! Al onze vergaderingen zijn te allen tijde openbaar en iedereen is welkom! Ik hoop jullie allen te mogen ontmoeten op onze jaarvergadering en zeker op “Dag Graauw” waarbij we dan samen het glas zullen heffen op 2014, wat hopelijk nog beter wordt dan 2013! Met vriendelijke groet, Luc van Peteghem 0114/37 00 18 voorzitterdorpsraad@graauw.net. PS: wij zoeken nog mensen om met de jeugdsoos te helpen. Het zou jammer zijn om een ontspanning die we voor de Graauwse kinderen organiseren moeten stoppen omdat er geen vrijwilligers meer zijn…


Op 14 juli 2013 was de tiende Zomermarkt. Vanaf 2003 is de Zomermarkt uitgegroeid tot de regionale publiekstrekker die het nu is. 4

5


Friezen brengen bezoek aan Zomermarkt

Vriendschapsband Graauw - Grou door: hendrik-dirk van der bijl

J

umelage! Voor ons als bestuur van FFF een totaal nieuw woord en Graauw als dorp was ook onbekend. Toch was het eerste contact met de dorpsraad van Graauw, waarin ze ons uitnodigden om een jumelage aan te gaan leuk. Daarom is FFF graag ingegaan op de uitnodiging om op 14 juli een bezoek aan Graauw te brengen.Nieuwsgierig naar het kleine dorp en wat zij allemaal doen op hun dorpsfeest. Benieuwd naar de honden kwispelshow en de optredens van bands op de podia. Nieuwsgierig naar het kleine dorp en wat zij allemaal doen op hun dorpsfeest. Benieuwd naar de honden kwispelshow en de optredens van bands op de podia. FFF heeft een taxi busje gehuurd en gevuld met een koelbox versnaperingen om deze warme dag door te komen. Toen wij in Graauw aankwamen zat de sfeer er al goed in en keken we uit naar alles wat deze dag ons zou brengen. Er stond een heerlijke lunch klaar en we werden warm ontvangen door de voorzitter. Mooi dat hij in pak was! We begrepen wel dat dit niet zijn dagelijkse kleding is, maar dat zijn vrouw vond dat hij netjes moest zijn omdat ze een foto van ons hadden gezien waarin wij onze FFF kleding aan hadden. De jumelage tussen Grou en Graauw was perfect georganiseerd en viel in goede aarde. Het FFF-bestuur kreeg een mooie rondrit in een touringcar door de Hertogin Hedwigepolder, het Verdronken Land van Saefthinghe, en via een bezoek aan de getijdenhaven van Paal werd een bezoek aan het Watersnoodmonument gebracht. In de rondrit zat zelfs een bezoek aan een melkveehouderij waarbij de touringcar door de stal heen reed. Met wat een enthousiasme en trots werd dit gepresenteerd en bijzonder dat een chauffeur zijn vrije zondag gebruikt om ons rond te rijden en dat de bus belangeloos ter beschikking is gesteld. Wat ons opviel was dat er al heel veel gesproken is over de zin en de onzin van deze polder en het weer onder laten lopen, en dat er erg veel voor- en nadelen zijn aan beide kanten. De bevlogenheid en betrokkenheid met alle emoties spatten er vanaf maar het leverde wel een hele mooie rondrit op. Voor de FFF-ers was het een bijzondere ervaring om het enthousiasme en de trots van de dorpsraad over hun regio en dorp te horen. Waar Graauw het dorpsfeest op 1 dag organiseert voor haar 950 inwoners, doet FFF dat in 5 dagen. Maar voor ons was het mooi om te zien dat beide verenigingen met een gelijk enthousiasme zich inzetten voor de leefbaarheid in hun dorpen. Na het officiĂŤle deel hebben we genoten van de horecabedrijven en de biertjes. De verschillende mensen die we ontmoet hebben op deze dag zullen we niet snel vergeten. Als afsluiting van de dag maakten de prijswinnaars en de beide voorzitters een vaart met een luchtballon. Toen deze geland was kon na een lange en mooie dag de terugreis beginnen en kwamen we rond middernacht thuis. Kortom: dank voor jullie uitnodiging, en de verbroedering is wat ons betreft gerealiseerd! We gaan er vanuit dat we jullie bij de komende zomermarkt weer zien! Het was een mooie dag met prachtige mensen!

6

7


Nieuws, oproepjes etc.

Jeudsoos zoekt hulp Bouw paviljoen in Paal gestart door: ria van campen

IIn september is begonnen met de bouw van het paviljoen in Paal. Naar verwachting wordt het paviljoen in maart 2014 geopend. Het paviljoen trekt in de bouwfase al veel bekijks. Dat is niet verwonderlijk want de ligging is uniek met een prachtig uitzicht op de Westerschelde en het Verdronken Land van Saefthinge. Ook na oplevering hoopt men met het paviljoen veel wandelaars, fietsers etc. te trekken. Dat zorgt voor levendigheid en gezelligheid op de Paal en is belangrijk voor de leefbaarheid van een kleine kern als Paal.

De organisatie van de jeugdsoos is per direct op zoek naar mensen die het leuk vinden om te helpen bij het organiseren van de jeugdsoos (één keer per maand) en die het een uitdaging vinden om leuke avonden voor jongeren van 8 tot 14 jaar te ontwikkelen. Meehelpen? Vraag meer info aan André Declercq, andredeclercq80@gmail.com

Tips voor voetverzorging Door regelmatig aandacht te schenken aan de verzorging van uw voeten, blijven ze zo lang mogelijk gezond en in conditie. Hieronder een aantal tips die u daarbij helpen:

% Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep. % Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.

Penningmeester gezocht

% Gebruik een voetcrème om de huid soepel en in con-

Doordat, na ruim 42 jaar trouw lidmaatschap, onze huidige penningmeester zijn functie neerlegt, zijn wij op zoek naar een penningmeester. Het betreft een onbezoldigde functie waarvoor het een minimum vereiste is om boekhoudkundige ervaring te hebben.

% Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen

ditie te houden.

Bent u, of kent u de persoon die wij zoeken? Neem dan voor nadere informatie contact op met onze secretaris, de heer Piet Blommaart (0114 635 788 / bmt@zeelandnet.nl). Of kom langs op één van onze repetities op donderdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur in het Gemeenschapshuis van Graauw.

hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.

% Houd uw voeten soepel, door dagelijks voetoefeningen te doen.

% Koop goed passende (leren) schoenen met voldoende ruimte voor de tenen.

% Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden.

% Kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol.

% Trek elke dag een paar schone sokken aan, om schimmelinfecties te voorkomen.

% Bezoek regelmatig een pedicure met erkend diploma. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw pedicure, Lucky Feet via 0114370018.

8

9


Graauwenaren brengen bezoek aan Grou

Vriendschapsband Graauw - Grou Door: Chris Van Peteghem en Monique Haest

V

rijdag 6 september nog snel naar het melkhuisje om een pakket op te halen met Zeeuwse producten en even stoppen bij de Ketchupfabriek om een paar flesjes mee te nemen - echt spul van de Graauw - en rond de middag gaan we op weg naar de Grouster Merke in Grou, Friesland. Samen met Monique Haest en Luc Van Peteghem vertrekken wij alvast met de camper rustig op ’t gemakje: voor ons 4 uur bollen. Tegen een uur of zes wanneer wij er goed en wel zijn vertrekt de volgende ploeg uit Graauw die zich vanavond bij ons voegen wanneer wij al volop in feeststemming zijn. Goed en wel aangekomen worden we om 20.00 uur verwacht in de sporthal ‘De Twine’ die voor de gelegenheid helemaal is omgebouwd in rock ’n roll-stijl, buiten staan verschillende wagens uit de jaren zestig waar we eerst moeten poseren voor de foto, volledig in outfit, stijl rock ‘n roll! Outfit alleen was blijkbaar niet genoeg: de plaatselijke kapster had haar kamp opgezet in de feestzaal en we kregen allen een jaren zestig kapsel aangemeten. De avond was geweldig! Muziek en zang werd volledig gebracht door bewoners van Grou, geen enkele prof. Het was geweldig wat die mensen daar voor elkaar kregen. Na de nodige persaandacht te hebben gekregen en voorgesteld te zijn aan alle aanwezigen hebben we de avond tot in de vroege uurtjes doorgebracht. Voor mij even geen witte wijn meer.

het dorp. Na de middag werden we getrakteerd op een optreden van Basix uit Denemarken, 6 zangers die klinken als een orkest zonder 1 muziekinstrument. Gewoon prachtig, we hebben er van genoten, ook van de plaatselijke koren die samen met Basix optraden: chapeau voor al de leden daarvan. Na een druk weekend moesten wij hier afscheid nemen. Eigenlijk hadden we nog 2 dagen moeten blijven: je moest eens weten wat we nog gemist hebben. Toch hebben we genoten van ons verblijf en vooral van de goede ontvangst door zowel het volledige bestuur als de bewoners van Grou. Volgende keer hopen we er vanaf de start op donderdag bij te kunnen zijn tot maandagavond bij het grote afsluitfeest. Ik denk dat ik uit naam van allen die met ons zijn mee geweest mag zeggen ‘het was fantastisch!’ Met dank aan Ridsert, Jaap, Sander, HendrikDirk, Peter, Tié-Ids, Piet, Ronald en Martin, bestuur van FFF Grou, aan de dames van deze heren, en aan onze gidsen door Grou zowel op het land als op het water. En om te eindigen met de leuze van FFF Grou,

‘As jim it nei it sin haw we dan ha wy it ek’ leuze FFF Grou

Na een heerlijk nachtje in de camper, Luc en ik, de anderen hadden kamers in het plaatselijke B & B, gingen we naar de boot van Ridsert en Wiekie waarmee we bijna 3 uur hebben rondgevaren onder begeleiding van de liefste man die je ooit in Grou tegenkomt, Jelle van der Bijl. We hebben genoten en na zo’n feestje deed het deugd! Terug op vaste grond zijn we snel wat gaan eten en kermis was er voor ons niet bij, want wij werden getrakteerd op een begeleide wandeling door het centrum van Grou. Daarna is ons gezelschap gaan kijken naar de versierde Grouse straten, ja, ja in rock ’n roll-stijl, waarvan die dag ook de mooiste straat werd uitgekozen. Om 18.00 uur waren we uitgenodigd om met heel de clan te dineren bij het Chinese restaurant en hadden we eindelijk de kans om ons geschenkje te overhandigen. Die zelfde avond, raar maar waar, alweer een feestje, speciaal voor de jeugd en overjarige tieners onder ons. Ik heb het nog vol gehouden tot 02.00 uur zonder witte wijn maar met een lekker biertje. Zondagmorgen even lekker geslapen; meeting om 10.30 uur verwacht in de haven voor ‘Weake boat peddelje.’ Gelukkig voor ons regende het pijpenstelen of we hadden tegen de grousters moeten opkomen in een roeiwedstrijdje, vandaar dan maar naar de matinee in de Bierhalle, wat een volk! Iedereen propte zich er nog naar binnen, er was geen doorkomen aan maar zoveel gezelligheid, ik kreeg het er een beetje benauwd van en ging wachten aan de ingang. Daar het nog steeds regende bleef ik maar met de buitenwipper babbelen - daar ben ik goed in - en met iedereen die daar passeerde, maar daar krijg je natuurlijk grote dorst van en de mannen daar hebben dit Zeeuws meisje goed voorzien van een natje. Tegen de tijd dat de anderen buiten kwamen van de grote dorst konden ze niet snappen dat ik überhaupt een drankje had gehad: geen van hen was aan de toog geraakt. Toch een voordeel om aan de deur te blijven wachten! Hierna zijn we gaan lunchen in 10

11


LEDEN VAN DE DORPSRAAD

Inrichting Arnold Bruggemanplein blijft onveranderd

Luc van Peteghem

Paul Mangnus

voorzitter Zandbergsestraat 14 Telefoon 370 018 voorzitterdorpsraad@graauw.net

In de vorige Dorpswijzer heeft de Dorpsraad gevraagd of de tafeltennistafel en de skaterrampe van het Bruggemanplein weggehaald mochten worden. De tafeltennistafel zou plaats moeten maken voor een overkapte ontmoetingsplaats. De Dorpsraad dacht dat de skaterrampe niet of nauwelijks werd gebruikt.

Dwarsstraat 5 Telefoon 633 055 mangnusthielman@hetnet.nl Commissie(s) Recreatie

Commissie(s) Verkeer en vervoer Recreatie

Jos Buysrogge

penningmeester Rozenstraat 36 Telefoon 635 721 jbuysrogge@hotmail.com

Karel Blanckaert

Uit de reacties van de omwonenden blijkt dat men de inrichting van het Bruggemanplein wil laten zoals het is, dus met tafeltennistafel en skaterrampe. En zonder overkapping. De Dorpsraad is blij met de reacties en zal geen stappen tot herinrichten van het Bruggemanplein ondernemen. Alles blijft dus bij het oude.

wnd. voorzitter Zandbergsestraat 41 Telefoon 635 436 kblanckaert@zeelandnet.nl

Commissie(s) Woningbouw Recreatie

Commissie(s) Groenvoorziening Recreatie

Emma van de Walle Dorpstraat 24 Jeugdlid

AndrĂŠ de Clerq

Gezocht

NIEUWS VAN DE DORPSRAAD

De Dorpsraad is per direct op zoek naar een secretaris en penningmeester. Wilt u meer weten over de rol van een secretaris en penningmeester binnen de Dorpsraad en wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van ons mooie dorp? Neem dan contact op met Luc van Peteghem via voorzitterdorpsraad@graauw.net.

Irenestraat 24 andredeclerq80@gmail.com

Monique Haest-Grob Zandbergsestraat 58 Telefoon 317753

Ria van Campen

Zeestraat 8 Telefoon 635 785 mvancampen@zeelandnet.nl

Silvio Tichelaar

Zandbergsestraat 50 Telefoon 06 4419611

Commissie(s) Verkeer en vervoer

Bedankt

jaarvergadering 19 november 2013 Gemeenschapshuis 19.30 uur

Alfons Verdurmen is gestopt met zijn werkzaamheden voor de Dorpsraad. We danken Alfons voor zijn niet aflatende inzet.

Nieuw lid Silvio Tichelaar is lid geworden van de Dorpsraad. Silvio woont op de Zandbergsestraat 50 en is te bereiken op 06 4419 6116. 12

13


Website Dorpsraad en de Dorpswijzer vernieuwd

Vlag voor Graauw

Z

evenhonderdrieënnegentig jaar nadat Graauw/Groda voor het eerst in de boeken wordt genoemd, drieënveertig jaar nadat de gemeente Graauw en Langendam opging in de gemeente Hulst en elf maanden voor de start van de viering van tweehonderd jaar Zeeuws-Vlaanderen, is er in het voorjaar een nieuwe vlag voor Graauw geïntroduceerd. Vormgever Patrick Keizer van Keizer & Co webontwerp en dtp heeft op basis van heraldisch onderzoek van het schrijversduo Kisling & Verhuyck een vlag ontworpen vrij gebaseerd op de oorspronkelijke omschrijving: “In blauw een schuinlinks geplaatste dam waarop een hek, alles van zilver, de dam met een boogvormige opening en oprijzend uit een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van vier stukken van zilver en blauw.”

D

e website van de Dorpsraad is vernieuwd. Op basis van het vernieuwde wapen heeft de website een metamorfose ondergaan. De primaire kleuren zijn blauw, groen en grijs. Op de website vindt u allerhande informatie: een overzicht van handige nummers, nieuwsberichten en uitleg over de geschiedenis van Graauw. De website van de Dorpsraad is ondergebracht op www.graauwpromotions.nl.

Logo en website voor Graauw promotions

G

raauw promotions is een initiatief van de dorpsraad en heeft tot doel om Graauw toeristisch op de kaart te zetten en nog belangrijker, op de kaart te houden.

Het logo bestaat uit een grote groene cirkel (Graauw, agrarisch), een blauwe cirkel (Paal, water), een gele cirkel (Zandberg, zand) en een grijze cirkel (Scheldevaartshoek, turf/djerk). De woorden Graauw en promotions zijn daar omheen geplaatst om aan te geven dat Graauw promotions zich inzet voor alle kernen en het buitengebied van Graauw.

Graauw promotions organiseert zelf activiteiten, zoals de Zomermarkt en Dag Graauw, maar biedt op de website www.graauwpromotions.nl alle verenigingen een podium om hun evenementen wereldkundig te maken.

Ook de Dorpswijzer heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Patrick Keizer: "De Dorpswijzer is nu weer bij de tijd. In de vormgeving is nu meer plaats voor beeld en ik vond het belangrijk dat het blad een open karakter zou krijgen. Dat heb ik gedaan door veel witruimte toe te passen. Iedere pagina heeft zo een rustig beeld gekregen. De typografie maakt dat de artikelen prettig te lezen zijn. Met de nieuwe vormgeving van de Dorpswijzer en website kan de Dorpsraad weer een paar jaar vooruit."

De website is met behulp van hetzelfde kleurenspectrum vormgegeven. Als extra accent is er op de site ook rood gebruikt.

Voor dit initiatief heeft vormgever Patrick Keizer een logo en website ontworpen.

De website is met financiële steun van de Rabobank tot stand gekomen.

14

Met de nieuwe vormgeving van de Dorpswijzer en website kan de Dorpsraad weer een tijdje vooruit. 15


VriJ 8 noV 2013 jeugdsoos

di 19 noV 2013 jaarvergadering

Zo 19 Jan 2014 Dag Graauw

12 - 13 apr 2014 Kunstroute

Zo 13 Jul 2014 Zomermarkt

uw evement op de website graauwpromotions.nl en in de dorpswijzer? Mail de gegevens naar info@graauwpromotions.nl.

Dorpswijzer editie 2 2013  
Dorpswijzer editie 2 2013  

Het informatieblad van de Dorpsraad Graauw e.o.

Advertisement