Page 1

KEI-week 15 t/m 19 augustus Lid worden of niet? alle studentenverenigingen op een rij Op kamers, wat nu? Hospiteertips

KEI-magazine 1


KIES NU VOOR HET GRATIS STUDENTEN PAKKET VAN ABN AMRO Wil je al je aandacht aan je studie en het studentenleven besteden? Dan is het Studenten Pakket van ABN AMRO iets voor jou. Hiermee heb je al je financiële zaken in één keer goed geregeld. Zit je bij een andere bank? Met de gratis overstapservice zetten we automatisch de betaling van je collegegeld, je studiefinanciering en je machtigingen in één keer om naar je nieuwe rekening.

advertentie


KEI-magazine 1 2011

pagina 3

KEIMAGAZINE 1

8 PROGRAMMA

Zodat je weet waar je moet zijn!

16

Waarom jij erbij moet zijn!

15

DE LEUKSTE PLEKJES OM TE...

winkelen!

6

KEI-WEEK

HOE VIND IK EEN KAMER?

Met tips om snel een kamer te vinden

25 ALLE STUDENTENVERENIGINGEN

Bij welke studenten vereniging pas jij?

23

STUDENTEN AAN HET WOORD

Lid worden, of juist niet?

32 ALCOHOL & DRUGS

Hoe spring jij om met drugs en alcohol?


pagina 4

EINDREDACTIE

Anke Kersting Hanneke van der Boog

REPORTAGE Anke Kersting Maarten van Alphen Sanne Duursma Jeroen van Dorp Marieke Voppen Jos van Rooij

FOTOGRAFIE KEI-archief

ACQUISITIE

Marloes van der Graaf

GRAFISCH ONTWERP AE-Ontwerp (Arnoud Evenhuis)

DRUK

WM Veenstra, Groningen

Stichting KEI POSTADRES

Postbus 1290 9701 BG Groningen

BEZOEKADRES

Sint Walburgstraat 22 9712 HX Groningen

E-MAIL

info@keiweek.nl

TELEFOON

050 363 80 90

FAX

050 363 46 80

KEI-bestuur Voorzitter

Jeroen van Dorp

Secretaris

Anke Kersting

Penningmeester Vincent Jorna

Acquisitie

Marloes van der Graaf

Werving & Promotie Hanneke van der Boog

Evenementen I

Maarten van Alphen

Evenementen II Sanne Duursma

KEI-magazine 1 2011

WEL KOM IN . GRO NING EN!


KEI-magazine 1 2011

BESTE AANKOMENDE STUDENT ‘Groningen is de mooiste studentenstad van Nederland’ Een beetje brutaal is die uitspraak wel, maar niks is minder waar! Niet alleen de onderwijsinstellingen in Groningen zijn van hoge kwaliteit, ook de stad zelf en het studentenleven zijn uniek wat betreft diversiteit en levendigheid. Als eindexamenkandidaat ben je daar waarschijnlijk nog helemaal niet zo mee bezig. Eerst maar eens de middelbare school afmaken, dan kijk je daarna wel weer verder. Gelukkig kan dat allemaal! De KEI-week is er namelijk om je volledig bewust te maken van alle mogelijkheden die de studentenstad Groningen te bieden heeft en het enige wat je hiervoor hoeft te doen is erbij te zijn.

‘KEI Will Rock You’ Dat is het thema van de KEI-week 2011 en ook deze uitspraak is brutaal maar absoluut waar! De KEI-week zal je overdonderen door alle kanten van het studentenleven te belichten en de geweldige sfeer die wordt gecreëerd door het samenbrengen van circa 4300 enthousiaste nieuwe studenten. De KEI-week vindt dit jaar plaats van 15 t/m 19 augustus. Vijf dagen lang zullen jij en andere aankomende studenten centraal staan in Groningen. Of je nou geïnteresseerd bent in sport, cultuur of gewoon een gezellige tijd wil hebben, de KEI-week heeft voor ieder wat wils. Je leert meteen al veel nieuwe mensen kennen in je KEI-groepje en ‘s avonds zijn er geweldige feesten waar iedereen uit z’n dak gaat om te vieren dat de mooiste tijd van zijn/haar leven, de studententijd, is aangebroken! In dit eerste magazine zul je alvast wat informatie krijgen over onder andere de stad Groningen, studentenverenigingen en het programma van de KEI-week. Ook zal er aandacht worden besteed aan het vinden van een kamer en zal uit worden gelegd waarom het belangrijk is ook stil te staan bij alle nieuwe verleidingen die komen kijken bij het studentenleven. Omdat we nog veel meer willen uitleggen over de KEI-week zullen er nog twee edities van het magazine volgen. Ook is er veel informatie te vinden op de website www.keiweek.nl. Daarnaast staan de laatste nieuwtjes van de KEI-week (zoals artiesten) op onze Hyves, Facebook en Twitter. Houd deze dus goed in de gaten! Namens het Dagelijks Bestuur van de Stichting KEI wens ik je veel leesplezier toe en succes met de laatste loodjes van je middelbare school tijd! Jeroen van Dorp Voorzitter Dagelijks Bestuur Stichting KEI

De Stichting KEI werkt mee aan een duurzaam milieu en daarom is dit magazine gedrukt op papier met een FSC keurmerk.

pagina 5


pagina 6

KEI-Week

KEI-magazine 1 2011

KEIWEEK De KEI-week, wat is dat eigenlijk? In de zomervakantie is Groningen nauwelijks terug te herkennen. Het is normaal een bruisende stad waar altijd wel iets te beleven is, maar in de zomer is dat anders. Veel stadjers (inwoners van Groningen) zijn op vakantie, sommige studenten studeren hard voor een hertentamen, zijn op vakantie of brengen de zomer bij hun ouders door. Deze rust duurt echter maar tot half augustus, dan stroomt de stad weer vol voor een onvergetelijke week. De KEI-week gaat van start en tijdens deze week staat de stad compleet op zijn kop en er zal nog lang over worden nagepraat. De KEI-week is de algemene introductieweek voor alle aankomende studenten die een universitaire- of HBO-opleiding gaan volgen in de stad Groningen. Als KEI-loper ben je ontzettend belangrijk, want de hele week draait om jou! Groningen laat alle aspecten van het studentenleven aan je zien en op die manier leer je veel van de stad kennen, maar ook over de mogelijk-heden die de stad te bieden heeft aan studenten. Tijdens de week word je in een groepje van ongeveer 15 KEI-lopers en drie KEIleiders ingedeeld. Bij inschrijving kun je een voorkeur aangeven voor het soort groep waarin je terecht wilt komen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit studentenverengingen, sport of cultuur. De KEIleiders zijn ouderejaars studenten die je wegwijs zullen maken in Groningen. De hele week zul je samen met je KEIgroepje de stad verkennen en kun je naar


KEI-magazine 1 2011

KEI-Week

WAAROM JIJ ER BIJ MOET ZIJN! allerlei verschillende activiteiten gaan. Er is voor ieder wat wils, maar er is helemaal niets verplicht. Het is dan ook absoluut geen ontgroening! Naast verschillende evenementen en gave feesten, worden er door de studentenverenigingen en organisaties ook activiteiten georganiseerd, zodat jij als KEI-loper kunt kijken of je hier lid zou willen worden. Zelfs als je Groningen al kent doordat je bijvoorbeeld uit de buurt komt, is het heel nuttig om mee te doen aan de KEI-week. Je zult namelijk op een heel andere manier naar de stad gaan kijken en veel over het studentenleven te weten komen. Zorg dus dat je deze onvergetelijke week niet mist! Dit jaar vindt de KEI-week plaats van 15 t/m 19 augustus.

Waarom jij de KEI-week niet mag missen Het is hét begin van je studententijd! ➢ Je leert heel veel nieuwe mensen kennen tijdens de KEI-week. Je kunt een kijkje nemen bij alle studentenverenigingen uit Groningen. Zij zullen een speciaal programma aanbieden zodat je de sfeer goed kunt proeven. Je kunt kennismaken met verschillende sportverenigingen, culturele instanties en andere studentenorganisaties.

Tijdens de KEI-week mag je alles bezoeken waar je zin in hebt, maar je hoeft niets.

Je leert in een paar dagen de stad Groningen kennen.

Het is dus zeker geen ontgroening!

Er worden ontzettend veel leuke en leerzame activiteiten georganiseerd.

Je kunt kennismaken met alle instanties die van belang zij voor de start van je opleiding.

Leer door een cursus time-management hoe je studeren kunt combineren met feesten. Ga samen met duizenden andere nieuwe studenten uit je dak bij grote feesten. Doe mee aan het grootste meezingevenement van Nederland. Deelnemen aan deze fantastische en onvergetelijke week kan voor slechts 22,- euro!

Kortom: het is dé week waarin jij je thuis zult gaan voelen in jouw nieuwe stad!

pagina 7


DONDERDAG 18 AUGUSTUS

PROGRAMMA 2011

Het eerste feest van je studententijd en gelijk één van groot formaat! Samen met alle andere KEI-groepen sta je met zo’n 10.000 man in hartje Groningen te feesten op muziek van bekende artiesten. Momenteel zijn we nog druk bezig met het boeken van de vetste artiesten voor jou! Houd www.keiweek.nl in de gaten zodat je op de hoogte bent van de nieuwste artiesten.

Bij het verkennen van je nieuwe studiestad mag een eerste, of inmiddels misschien tweede, kennismaking met het Groningse nachtleven natuurlijk niet ontbreken! Tijdens de Kroegentocht zul je bij alle kroegen, cafés, en ook studentenverenigingen van Groningen langs gaan. Je krijgt een stempelkaart mee die je in iedere kroeg die je bezoekt moet laten afstempelen. Een volle kaart levert een mooie gadget op! In de Drie Gezusters vindt een groots feest plaats ter afsluiting van deze mooie avond!

KROEGENTOCHT / 22.00 - 04.00

Tijdens het Cultuurfestival zullen bij Student Politics niet alleen de grootste studentenverenigingen van Groningen een pittig debat aangaan, maar ook kun je jezelf bekend maken met de vele politieke organisaties die Groningen rijk is. Ook kun je zelf debatteren met bekende politici. Kortom, laat je stem niet verloren gaan en kom langs Student Politics!

STUDENT POLITICS / 15.00 - 18.00

Op het Cultuurfestival kan jij je de hele dag vermaken met alles wat Groningen jou aan cultuur te bieden heeft. Er zullen bekende bands optreden en Salsa of breakdance lekker mee bij het Danspodium en lach je rot bij het cabaret. Naast de vele optredens is er veel te bewonderen op het Cultuurplein door de vele aanwezig culturele instanties en zullen er workshops gegeven worden waar je actief aan mee kunt doen.

CULTUURFESTIVAL / 14.00 - 23.00

WOENSDAG 17 AUGUSTUS

KEI-Week

GRAND OPENING / 20.00 - 01.00

Voordat de Grand Opening begint, ontmoet je eerst de rest van je KEI-groepje tijdens het eten bij een van je KEI-leiders thuis. Deze KEI-leiders zullen je samen met je KEI-groep door je eerste week als student leiden en gaan er samen met jou een steengoede KEI-week van maken.

ETEN BIJ DE KEI-LEIDERS / 17.00 - 19.30

Overspoeld door alle informatie en gadgets op de Informatiemarkt? Ga lekker zitten in de cabriobus en waai even lekker uit langs alle leuke en bekende plekken van Groningen. Ook kom je langs veel locaties waar later in de KEI-week evenementen zullen plaatsvinden. Even niet opgelet? Geen probleem, de enthousiaste gidsen in de bussen houden je volledig op de hoogte.

SIT & SEE / 12.00 - 17.00

Verspreid over de Vismarkt vind je alle informatie die je nodig hebt om je studententijd lekker te beginnen. Wil je lid worden van een studentenvereniging? Nog geen kamer gevonden? Of ben je op zoek naar dat ene leuke bijbaantje? De Informatiemarkt is de ideale plek met zo’n 100 partijen om alvast een kijkje te nemen in het Groningse studentenleven!

INFORMATIEMARKT / 10.00 - 17.00

Bij de Daginschrijving kan jij je officieel aanmelden voor de KEI-week 2011. Hierbij ontvang je het KEI-tasje met allerlei gadgets en informatie over wat Groningen jouw biedt. Mocht jij je nog niet ingeschreven hebben via www.keiweek.nl, dan kan dat ook nog op de dag zelf!

DAGINSCHRIJVING / 10.00 -17.00

MAANDAG 15 AUGUSTUS

pagina 8 KEI-magazine 1 2011


Een evenement dat de KEI-week uniek maakt in Nederland is Night of the Songs! Het grootste studenten meezing evenement van Europa. Samen met 4500 medestudenten zing je de mooiste Nederlandse en internationale nummers mee onder leiding van de beste acts. Natuurlijk zal op deze avond ook ons eigen KEI-lied niet ontbreken.

NIGHT OF THE SONGS / 21.00 - 01.00

Nieuwsgierig naar alle studentenverenigingen van Groningen? Na een middag vol sportieve activiteiten kan je in de binnenstad terecht voor de spectaculaire KEI-parade! De verenigingen presenteren zich tijdens de KEI-parade met behulp van mooie wagens en hordes met mensen. Deze bonte stoet zal ruim een uur lang de binnenstad op zijn kop zetten!

KEI-PARADE / 19.00 - 20.30

Dinsdagmiddag staat in het teken van sport. Tijdens Sport Plaza heb je de mogelijkheid alle studentensportverenigingen van Groningen te ontdekken op het studentensportcentrum van Groningen: de ACLO. Naast informatie kun je natuurlijk ook mee doen aan vele workshops en clinics van bijvoorbeeld beachvolleybal, paaldansen en roeien. Nieuw dit jaar is de Sport Plaza Battle. Ga de strijd aan met andere KEIgroepen en laat zien wie er het beste is.

SPORTPLAZA / 12.00 - 17.00

DINSDAG 16 AUGUSTUS

Na een goede maaltijd is het tijd om te verhuizen naar de Vismarkt. Hier kun je onder het genot van een drankje met duizenden studenten een van de nieuwste films bekijken in de buitenlucht op een scherm van 100 m²! Dit spektakel mag je zeker niet missen!

FILM OP DE VISMARKT / 22.00 - 01.00

Na het relaxen bij de Pool Party is het tijd geworden om echt een kijkje te nemen bij de studentenverenigingen. Voor maximaal vijf euro bieden de studentenverenigingen de mogelijkheid om te komen eten. Of je nou hebt besloten dat je ergens lid wilt worden of niet, eten moet je toch en nu is het nog goedkoop en gezellig ook!

EAT & GREET / 18.00 - 21.00

Heb je zelfs na het Eindfeest nog geen genoeg van het feesten? Ga dan nog even door bij de Afterparty in de Kokomo waar verschillende DJ’s er voor zorgen dat je de zon op ziet komen in deze mooie beachclub.

KEI-Week

AFTERPARTY / 03.00 - 08.30

De KEI-week is bijna voorbij, maar niet voordat je nog één keer uit je dak gaat tijdens het Eindfeest. Ga los op de dikste beats en vetste teksten in het prachtig gedecoreerde Martiniplaza. Rock the night, dress in white!

EINDFEEST / 21.00 - 04.00

Aan het einde van de middag kun je in de meest bekende kerk van Groningen de studentenkerkdienst bijwonen. De dienst vindt plaats in de Martinikerk op de hoek van de Grote Markt.

STUDENTENKERKDIENST / 17.00 - 18.00

Wil jij weten welke invloed drugs hebben op je seksleven? Ben jij benieuwd hoe behendig je nog bent met alcohol op? Of ben je er aan toe om de liefde van je leven te ontmoeten? Tijdens Fatal Attraction kan het allemaal. Volg workshops over liefde, drugs, seks en leer de beste versiertrucs. Misschien kom jij je grote liefde hier wel tegen!

FATAL ATTRACTION / 14.00 - 17.00

VRIJDAG 19 AUGUSTUS

HAPPEN

THINGS WILL

AMAZING Na een lange nacht kun je heerlijk bijkomen bij het openluchtzwembad ‘De Papiermolen’. Neem dus je zwemkleding mee! Het studentenleven is een combinatie van studie, sport, feesten. Alle aspecten komen samen op dit evenement en dat terwijl je ook nog lekker kunt genieten van het zonnetje. De leukste workshops zijn voor jou samengesteld en je kunt alles uitproberen! Leer door korte workshop time management, hoe je zoveel mogelijk uit je studentenleven haalt. Probeer de nieuwste sport bossabal uit, geniet van de lounge DJ en geniet in de zon van je biertje. Niets moet, alles mag, het is jouw dag op de Pool Party!

POOL PARTY / 14.00 - 18.00 KEI-magazine 1 2011 pagina 9


advertentie


KEI-magazine 1 2011

KEI-Week

pagina 11

KEI-WEEK, DAAR KOMT HEEL WAT BIJ KIJKEN De KEI-week vindt in augustus plaats en duurt slechts vijf dagen maar toch komt er heel wat bij kijken om deze week op rolletjes te laten lopen. Vanaf december is het bestuur, dat bestaat uit zeven studenten, fulltime aan het werk om een steengoede KEI-week neer te zetten. Elke doordeweekse dag zitten we op het KEI-pand waar iedereen een eigen taak heeft. Dit jaar bestaat het KEI-bestuur uit de volgende personen: Jeroen van Dorp - Voorzitter

Jeroen is verantwoordelijk voor alle interne en externe communicatie. Hij heeft contact met de organisaties en partijen die betrokken zijn bij de KEI-week zoals de gemeente, de hogeschool, de universiteit en de burgemeester. Jeroen is dus het gezicht van de Stichting KEI naar buiten en het aanspreekpunt voor externen. Daarnaast houdt hij bij of de rest van het bestuur goed op schema loopt en leidt hij de wekelijkse vergaderingen.

Anke Kersting - Secretaris

De taken van Anke zijn op te splitsen in typische secretariĂŤle taken en in personele taken. Ze verstuurt de post, haalt de post op, notuleert bij de vergaderingen die gehouden worden en houdt het algemene e-mailadres bij. Daarnaast houdt zij zich bezig met het vervaardigen van de drie KEI-magazines en stuurt zij zeven Event Managers aan die het KEI-bestuur vanaf mei ondersteunen. Tijdens de KEIweek zelf, helpen er nog ruim 150 vrijwilligers mee met de praktische invulling van de evenementen, zij vallen ook onder haar verantwoordelijkheid.

Vincent Jorna - Penningmeester

Alle evenementen organiseren en artiesten boeken kost heel wat geld, Vincent zorgt er voor dat al deze kosten goed worden bijgehouden. In februari heeft hij een begroting opgesteld en hij zorgt er voor dat deze goed wordt bijgehouden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de contracten die worden afgesloten voor de KEI-week. Als de KEI-week achter de rug is, heeft Vincent nog een drukke taak. Er moeten dan nog heel wat facturen verstuurd worden, rekeningen moeten worden betaald en de begroting moet worden bijgewerkt.

Marloes van der Graaf Directeur Acquisitie

Als KEI-loper wordt er een kleine bijdrage verwacht om deel te mogen nemen aan de KEI-week. Helaas zijn de inkomsten hiervan niet voldoende om alle evenementen te realiseren. Marloes is verantwoordelijk voor het vinden van partijen die de Stichting KEI financieel of in natura willen sponsoren. Daarnaast organiseert ze drie evenementen tijdens de KEI-week en zorgt zij voor KEI-kleding en tasjes.

Hanneke van der Boog Directeur Werving & Promotie

De KEI-week is niets zonder KEI-lopers. Het is dus van belang dat aankomende studenten op de hoogte zijn van de KEIweek en dat is de taak van Hanneke. Zij zal er voor zorgen dat Groningen straks gevuld is met nieuwe studenten die een onvergetelijke week zullen meemaken. Alle promotie voor de KEI-week wordt verzorgt door Hanneke en daarnaast zorgt zij voor de werving van 1.000 vrijwilligers. Deze vrijwilligers bestaan uit de KEI-crew die zullen helpen bij de praktische invulling van de evenementen en de KEIleiders. De KEI-leiders zullen jou straks wegwijs maken in de stad Groningen.

Maarten van Alphen & Sanne Duursma Directeuren Evenementen

Alle evenementen en activiteiten die je tijdens de KEI-week zult meemaken, zijn het werk van Maarten en Sanne. Zij zijn al maanden bezig om invulling aan de evenementen te geven en om de leukste artiesten te boeken. Daarnaast hebben zij veel overleg met studentenorganisaties, politie en brandweer. Tijdens de KEI-week zelf zorgen zij er voor dat de evenementen goed zullen verlopen zodat jij als KEIloper een onvergetelijke tijd zult hebben.


pagina 12

KEI-Week

WIST JE DAT...

De allereerste KEI-week in het jaar 1969 heeft plaatsgevonden? De informatiemarkt sinds 1969 elk jaar een onderdeel van de KEI-week vormt? Fatal Attraction in het verleden veel verschillende namen heeft gehad zoals: ‘de bloemetjes en de KEItjes’, ‘Project Love’ en ‘Score per Amore’? Vanaf 1971 HBO-studenten konden deelnemen aan de KEI-week? In 1979 een oude meelfabriek is gekraakt om KEI-lopers een slaapplaats aan te bieden? Er dit jaar weer slaapplaatsen worden aangeboden aan KEI-lopers die nog geen kamer hebben gevonden tijdens de KEI-week? Prins Bernhard en Maurits in 1989 de KEI-week hebben gelopen onder warme belangstelling van fotografen en pers? De KEI-week elk jaar groter wordt en in 2010 maar liefst 4378 deelnemers telde? Er drie KEI-kranten uitgebracht worden tijdens de KEI-week? Dit jaar veel aandacht wordt besteed aan internationalisering? Brandveiligheid als nieuw onderdeel is toegevoegd aan de Dare 2b Aware campagne?

KEI-magazine 1 2011


KEI-magazine 1 2011

KEI-Week

pagina 13

VOORWOORD ‘KEI WILL ROCK YOU’ Wat een geweldig spetterend thema voor de KEI-week 2011: KEI Will Rock You! De KEI-week: een week die je overdondert met nieuwe informatie, mogelijkheden en geweldige evenementen. Je gaat studeren in Groningen: een goede keus. Groningen is met bijna 50.000 studenten de jongste stad van Nederland. Veel studenten zijn actief in de vele studentenverenigingen die Groningen rijk is. Groningen heeft van alles te bieden. Deze stad is bijna 1000 jaar oud. We hebben hier de Martinitoren en Grote Markt, een wereldberoemd modern Groninger Museum, een Universitair Medisch Centrum, een universiteit en hogeschool, culturele festivals, gezellige winkels en een veel mogelijkheden om uit te gaan. Kortom, uitgebreide sportvoorzieningen, een bruisend cultureel klimaat en een zeer gezellig uitgaansleven. Groningen is een ‘City of Talent’. Samen met de kennisinstellingen werken we in Het Akkoord van Groningen samen om Groningen als kennis- en innovatiestad verder te ontwikkelen. Ook investeren we fors in voldoende stageplekken, startersbanen en voldoende en goede huisvesting voor studenten. Geniet van alle mogelijkheden die je krijgt aangereikt in de KEI-week en daarna van je studententijd hier. Maak van je studententijd iets moois. Deze stad biedt jullie alle ingrediënten voor een fantastische en leerzame tijd! Dr. J.P. (Peter) Rehwinkel, Burgemeester van Groningen

GEMEENTE GRONINGEN Door: Jos van Rooij Groningen is met ruim 190.000 inwoners de achtste stad van Nederland en zou na de KEI-week, als opnieuw vele studenten Groningen komen verrijken, Almere wel eens kunnen voorbijsteken op de ranglijst. In dat opzicht doet FC Groningen, na een bezoekje aan de Euroborg misschien wel jouw nieuwe liefde, het op de ranglijst lang niet slecht. Al deze mensen worden vertegenwoordigd door de Groningse gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste orgaan en debatteert over alle mogelijke onderwerpen, uiteenlopend van jongerenhuisvesting tot dierenwelzijn en van een energieneutrale stad tot aan de tram. In de gemeenteraad zitten 39 raadsleden verdeeld over tien partijen en al deze partijen doen hun best om Groningen een in hun visie betere stad te maken. Waar de gemeenteraad dingen besluit, zit het college van burgemeester en wethouders aan de uitvoerende kant. De wethouders sturen ambtelijke diensten aan en leggen aan het eind van een proces weer verantwoording af aan de raad. In de gemeenteraad zitten verschillende studenten bij verschillende partijen en er is zelfs een partij die volledig bestaat uit studenten: Student en Stad. Deze partij streeft naar een jonge en dynamische stad en is opgericht omdat studenten vaak alleen in termen van overlast naar voren kwamen, terwijl Groningen juist meer zou kunnen profiteren van de kracht van zoveel studenten en andere jongeren. Groningen is namelijk de jongste stad van Nederland!


pagina 14

Stad Groningen

KEI-magazine 1 2011

GESCHIEDENIS VAN HET STUDENTENLEVEN STUDEREN DOE JE NIET ALLEEN Door: Marieke Voppen Er zijn door de eeuwen heen veel dingen veranderd in het studentenleven. Zo is studeren niet enkel meer weggelegd voor de elite. Ook is het niet meer gebruikelijk om bij je docent thuis op de thee te gaan om te discussiëren over allerlei maatschappelijke zaken. Bovendien is het hoger onderwijs tegenwoordig toegankelijk voor vrouwen, wat vroeger absoluut niet het geval was. Maar er zijn door de tijd heen ook een aantal zaken hetzelfde gebleven. Zo zie je studenten zelden alleen. Al sinds de stichting van de eerste universiteiten aan het einde van de middeleeuwen zoeken studenten elkaar op. Bovendien vinden er, net als vroeger, regelmatig feestjes plaats waarbij de nodige alcohol wordt genuttigd. Ook is de periode van studeren nog steeds een overgang naar een zelfstandig volwassen leven. Aan de eerste universiteiten in Italië organiseerden studenten zich per regio in een club. Deze clubs werden naziones genoemd en dit zijn eigenlijk de voorlopers van de huidige studentenverenigingen. Deze naziones hadden een kasboek, een wapenboek en ook een eigen beschermheilige. De eerste universiteit in Nederland was de universiteit van Leiden. Deze werd gesticht in 1575 en ook hier begon men met de vorming van clubjes studenten. Net als de huidige studenten, waren deze studenten ver van huis en aangewezen op zichzelf. Zij zochten elkaar dus op. Studeren was alleen weggelegd voor de rijken. Studeren kostte veel geld, zo’n tweehonderd gulden per jaar, wat vergelijkbaar is met een gemiddeld jaarsalaris van een arbeidsman in die tijd. De meeste studenten hadden maar weinig zakgeld. Kinderen van de middenstand gingen vaak voor theologische studies, omdat zij hierbij de mogelijkheid hadden om de sociale ladder te bestijgen. Voor de rijkeluisjongetjes werd vaak gekozen voor een opleiding als geneeskunde of rechten. De studententijd gold vroeger als een periode om jezelf cultureel en sociaal te ontplooien. Zonen van rijke regenten oefenden vooral in sociale en communicatieve vaardigheden en werkten aan hun netwerk. Tegenwoordig is dit ook nog zo, maar wij studeren toch vooral om iets te leren en onze kansen op een goede baan te vergroten. Geen belasting betalen over bier en wijn als student? Dit klinkt voor velen als een droom! Studenten en ook docenten hoefden in de zeventiende eeuw geen belasting te betalen over bier en wijn. Dat studenten en docenten werden vrijgesteld van deze belasting resulteerde in feestjes, waarbij beide partijen zich regelmatig lieten vollopen. Als de zuippartij uit de hand was gelopen, dan prikten studenten een briefje op de deur van de hoogleraar met de tekst; ’Non legit hodie propter hester nam crapulam’, wat zoiets betekent als ‘er wordt vandaag geen les gegeven’. Vanaf het begin hadden studentensteden de naam dat het er wild aan toe ging. De naziones, of colleges, zoals ze in Nederland heetten, ontwikkelden zich steeds meer tot studentenverenigingen. Eerstejaars werden onder druk gezet om lid te worden en bovendien behoorlijk op kosten gejaagd. Dit was omdat de eerstejaars de ouderejaars moesten trakteren op stevige braspartijen. De nieuwe studenten ondergingen ontgroeningspraktijken waarbij ze werden meegenomen naar bordelen en flink aan de tand werden gevoeld over allerlei onderwerpen. Maar de universiteiten waren niet erg onder de indruk van deze activiteiten, omdat zij zich zorgen maakten om de reputatie van de universiteit. De universiteiten probeerden de praktijken te stoppen door ze te verbieden, maar dit werkte niet. Studenten lieten hun eigen levenswijze niet aan banden leggen, zoals studenten dat vandaag de dag nog steeds niet doen.


KEI-magazine 1 2011

Stad Groningen

pagina 15

In de achttiende eeuw verdwijnen de naziones in Nederland. Wel komen er zogenaamde ontgroensenaten voor in de plaats. Dit waren groepjes van ongeveer zeven studenten die ongevraagd studenten uit de collegebanken plukten om ze te ontgroenen. De eerstejaars moesten de ouderejaars netjes groeten, ze mochten niet vloeken en ze mochten geen biljart spelen zonder toestemming. Eigenlijk kwam het erop neer dat er flink gefeest werd op kosten van de eerstejaars. In Groningen sloten deze afzonderlijke ontgroen-senaten zich voor het eerst aaneen in één lichaam; een ‘corps’. Door de universiteiten werd deze ontwikkeling van harte toegejuicht, zo konden zij namelijk meer grip krijgen op de activiteiten van zo’n corps. De opzet veranderde; de bedoeling was om nieuwe studenten te begeleiden en voor te bereiden op het volwassen bestaan. Nieuwe leden moesten zich waardig tonen en een eigen plek binnen de nieuwe groep verdienen. Er begon een bruisend studentenleven te ontstaan binnen deze verenigingen. Allerlei subverenigingen hielden zich bezig met muziek, toneel, of literaire discussies. De verenigingen gingen zich steeds meer richten op gezelligheid. Net als in de vroegere periodes ontspoorden de ontgroeningen regelmatig. De middenstand had soms grote moeite met het overmatig alcoholgebruik van de ouderejaarsstudenten, die in zogenoemde ‘suypcolleges’ zochten naar de ‘dionysische roes’. Toch was er in eerste instantie, dankzij de bemiddeling van de universiteit geen scheiding tussen de ‘bierdrinkers’ en de ‘intellectuelen’. Maar aan het einde van de negentiende eeuw was er geen houden meer aan. Studenten in heel Nederland gingen zich afzetten tegen het corps en stichtten hun eigen verenigingen. Het resultaat daarvan kun je zien tot op de dag van vandaag. In heel Nederland zijn veel verschillende studentenverenigingen opgericht met ieder hun eigen leden, achtergronden en ideeën.

De leukste

Buy Now

te winkelen plekjes om...

Groningen heeft ontzettend veel te bieden voor studenten, behalve talloze kroegen, musea en bouwwerken kan er ook nog ontzettend leuk gewinkeld worden in de stad. Zoals in elke grote stad zijn er grote winkelketens te vinden als de Hema, Blokker en V&D. Maar daarnaast heeft Groningen veel leuke winkels die niet in elke stad te vinden zijn. De Folkingestraat stond zelfs in de top 5 van de leukste winkelstraten 2010. Houd je van sierraden? Ga dan langs bij de ‘Beadies’ of de ‘Fris’ die beiden te vinden zijn in de Folkingestraat. Je kunt er naast sierraden ook leuke accessoires kopen en als je genoeg tijd hebt en creatief bent, kun je ook de mooiste oorbellen, armbanden of kettingen zelf maken. Het lekkerste winkeltje van Groningen is ‘Droppie’. Gevestigd aan de A-straat worden er nog oud-hollandse lekkernijen verkocht. Daarnaast ziet het er ook nog heel authentiek en knus uit. ‘Pats Wine & Spirit Store’ is de specialist in Wijnen en Whisky, met het grootste assortiment van Groningen gevestigd aan de A-weg. Dus mocht je een romantisch etentje hebben gepland, of wil je je ouders met een wijntje verrassen als je in het weekend weer eens naar ze toe gaat, ben je hier aan het juiste adres. Wil je je in mediterane sferen wanen? Ariola helpt hier bij. Het is een klein, knus zaakje in de Folkingestraat met heerlijke Italiaanse delicatessen. Naast heerlijke pesto’s en tapenades verkopen ze ook rijk belegde Italiaanse bollen voor de lunch. Als student zul je nog veel thema-feestjes meemaken waarbij je een originele outfit goed kunt gebruiken. De winkels ‘Confetti’ in de Folkingestraat of ‘Firma Mulder’ aan het Gedempt Zuiderdiep hebben een ruim assortiment verkleedspullen om dat ene feestje net wat specialer te maken.


pagina 16

Op kamers

KEI-magazine 1 2011

HOE VIND IK EEN KAMER? Het eindexamen is achter de rug en dat betekent dat er veel veranderingen aan zitten te komen. Je gaat beginnen met een nieuwe studie in misschien wel een nieuwe stad. Studeren in een nieuwe stad betekent op eigen benen komen te staan en misschien wel op kamers gaan. Groningen is met ruim 48.000 studenten een echte studentenstad en er zijn dan ook ontzettend veel studentenhuizen in de stad. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor studenten om te wonen. Je kunt er voor kiezen om in een studio te wonen. Dit betekent dat je alle voorzieningen voor jezelf hebt zoals de keuken, douche en de wc. Een andere mogelijkheid is om een kamer in een studentenhuis te huren. Sommige studentenhuizen hebben een gemeenschappelijke kamer (GK) waar je bijvoorbeeld gezamenlijk kunt eten of tv kunt kijken. Er is ook nog van alles mogelijk tussen een studio en een groot studentenhuis in. Het is wel aan te raden om goed na te denken in wat voor kamer jij het liefst zou willen wonen want iedereen heeft een eigen voorkeur. Sommigen houden meer van drukte en gezelligheid terwijl anderen juist tot rust willen komen als ze thuis zijn. Deze voorkeur is heel persoonlijk dus bedenk goed waar jij van houdt en waar jij je verwacht thuis te voelen. Er zijn verschillende manieren om aan een kamer te komen. Je kunt je inschrijven bij instanties die bemiddelen tussen kamerzoekenden en kamerverhuurders. In Groningen zijn veel van zulke instanties. Je kunt je ook bij een woningbouwvereniging inschrijven, mocht je hier aan zitten te denken, dan is het raadzaam om je tijdig in te schrijven. Er is vaak sprake van een wachttijd of een puntensysteem, hoe langer je staat ingeschreven hoe groter de kans is dat je een kamer vindt. Verder zijn er vele websites waar kamers worden aangeboden. Als je hier op reageert kan je uitgenodigd worden op een hospiteerborrel. Dit houdt in dat de bewoners van het huis een kans krijgen om kennis te maken met mogelijke toekomstige huisgenoten. Ook is het de moeite waard om netwerksites zoals facebook of hyves in de gaten te houden, hier worden regelmatig kamers aangeboden.

Tips om een kamer te vinden 1 / Via via

Zoals bij veel dingen geldt ook voor het vinden van een kamer dat je via via ontzettend veel kunt bereiken. Laat daarom iedereen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer. Vermeld het op je facebook, laat het aan familie en vrienden weten, stuur een e-mail rond, etc.

2 / Actieve houding

Er zijn ontzettend veel studenten die op zoek zijn naar een kamer, maar door een actieve houding aan te nemen heb je meer kans om die mooie kamer te bemachtigen. Schroom niet om een telefoonnummer te vragen als je hoort dat er een kamer vrij is zodat je hier achter aan kunt bellen. Wanneer je van kamernet gebruik maakt, reageer dan snel op advertenties.

3 / Studentenverenigingen

Er zijn in Groningen veel studentenverenigingen die bijna allemaal wel studentenhuizen hebben. Als je lid wordt bij een vereniging wordt het vinden van een kamer een stuk gemakkelijker. In de KEI-week zijn er veel studentenhuizen die een logeerplek aanbieden aan KEI-lopers. Je kunt dan kijken hoe het is om in zo’n huis te wonen en hoe het er bij een vereniging aan toe gaat. In de KEIweek kun je dan zelf nog bepalen of je daadwerkelijk lid wilt worden bij een vereniging.


KEI-magazine 1 2011

Op kamers

pagina 17

4 / Stadsdeel

A

Zoals in elke stad zijn er duurdere en goedkopere wijken. Er zijn veel huizen die binnen de grachten vallen (dit betekent dat het dicht bij de Grote Markt en de rest van het centrum ligt) een kamer binnen zo’n huis zijn vaak duurder dan in huizen buiten de grachten. Groningen is echter zo klein dat de een huis dat buiten de grachten valt, vaak ook binnen 5 minuten van het centrum gelegen is.

5 / Hospiteren

Veel huizen kiezen er voor om een hospiteerborrel te organiseren als er een kamer in het huis vrij komt. Op zo’n borrel kunnen de bewoners van het huis kennis maken met de mogelijke toekomstige huisgenoot en vice-versa. Hospiteren lijkt vooral de eerste keer eng maar maak je hier niet te druk over. Wees gewoon jezelf tijdens de ontmoeting. Als het niet klikt merk je dat snel genoeg en is het ook niet fijn om in het betreffende huis te komen wonen.

6 / Geluk

Natuurlijk wil je een zo mooi mogelijke kamer als je op zoek bent, maar houd er wel rekening mee dat weinig studenten in één keer de kamer van hun dromen vinden. Wees in het begin vooral niet te kritisch, een studentenkamer is vaak ook niet zo netjes en mooi als je kamer bij je ouders. Maar als je eenmaal een kamer hebt kun je rustig verder kijken en vind je vast heel snel wel de kamer van je dromen! Daarnaast bieden veel huizen de mogelijkheid om door te schuiven naar mooiere kamers als een andere huisgenoot het huis verlaat.

advertentie

                       


pagina 18

Op kamers

HOSPITEERTIPS In het vorige artikel heb je kunnen lezen dat veel studentenhuizen een borrel organiseren voor mogelijke toekomstige huisgenoten; een hospiteerborrel. Het huis zet dan meestal een advertentie op websites waar studenten op kunnen reageren door te e-mailen of te bellen met een bewoner van het huis. Afhankelijk van het aantal reacties op de advertentie wordt er een aantal mensen uitgenodigd om kennis te maken. Deze kennismaking kan op verschillende manieren gebeuren. Sommige huizen kiezen er voor om alle hospitanten tegelijk uit te nodigen en samen te borrelen. Deze borrels zijn vaak erg gezellig en staan echt in het teken van kennis maken. Het kan ook gebeuren dat je wordt uitgenodigd om alleen kennis te komen maken met de bewoners. Je kunt de kamer dan rustig bekijken en een praatje maken met de bewoners om te kijken of het klikt. Er is vaak slechts ÊÊn kamer die vergeven kan worden aan een hospitant. De volgende tips kunnen je een eindje op weg helpen om die kamer in dat leuke studentenhuis te krijgen: Wees jezelf, op die manier laat je zien wie jij echt bent en dat is leuk genoeg! Klikt het niet met de bewoners? Ga dan op zoek naar een huis waarmee het wel klikt zodat jij je hier thuis kunt voelen. Toon interesse! Stel vragen aan de bewoners over bijvoorbeeld huisavonden of over gewoontes binnen het huis. Maak met elke bewoner even een kort praatje, je zult op die manier sneller onthouden worden. Bereid je goed voor op vragen die gesteld kunnen worden. Voorbeelden kunnen zijn: waarom moet jij gekozen worden? Ben je lid van een vereniging? Wat zijn je hobby’s et cetera. Afgewezen? Helemaal geen ramp! Je hebt ervaring opgedaan en er zijn zat andere leuke huizen in Groningen die op zoek zijn naar studenten.

KEI-magazine 1 2011


wonen met karakter Je eigen plek in de stad vind je bij Lefier StadGroningen. Wij hebben een groot en gevarieerd kameraanbod voor jou. Voor meer informatie kijk je op www.lefier.nl

050 - 369 36 93 | Gedempte Zuiderdiep 22 groningen@lefier.nl | www.lefier.nl advertenties

TE HUUR: For rent KAMERS

– STUDIO’S – APPARTEMENTEN

FOR RENT:

STUDENT ROOMS – STUDIO’S - APARTMENTS

Kom langs op ons kantoor of kijk op www.rotsvast.nl Rots-Vast Groep Groningen Nieuwe Ebbingestraat 65 9712 NE Groningen

Tel.: 050 - 526 7200 E-mail: groningen@rotsvast.nl Website: www.rotsvast.nl


pagina 20

Op kamers

KEI-magazine 1 2011

VOORRAADKAST Als je bij je ouders woont, wordt er vaak goed voor je gezorgd en staat er elke dag een lekker maaltje klaar. Zelfs op zondag wanneer de winkels dicht zijn, is er genoeg eten in huis. Eenmaal op kamers zijn dit zaken waar je zelf rekening mee dient te houden. Daarnaast is het budget van een student niet om over naar huis te schrijven en wordt elke week afhalen wel wat duur. Een goedgevulde voorraadkast voorkomt dat je op je brakke zondag zonder eten in huis zit. Hierbij wat nuttige ingrediënten die niet mogen ontbreken zodat je altijd kunt improviseren. Olie

Om in te bakken en braden is olie of vloeibare margarine het gezondst

Pasta en Mie

De lekkerste en meest voedzame pasta wordt gemaakt van harde tarwe. In cellofaan verpakte krullerige, goedgele eiermie is snel klaar en goed te combineren met roerbakgroenten. Eiermie is goed te verkrijgen in de supermarkt of in Chinese toko’s.

Uien

Ui is naast een belangrijke smaakmaker ook een goede vitaminebron. Uien zijn goed houdbaar wanneer ze droog bewaard worden en daarnaast een stuk goedkoper dan voorgesneden uien. Een ander voordeel is dat uien helemaal niet duur zijn!

Rijst

Rijst kan altijd goed van pas komen. Houd er rekening mee dat zilvervliesrijst behalve gezonder ook nog veel goedkoper is dan andere rijstsoorten.

Tomaten in blik

Verse tomaten zijn tamelijk duur, gepelde tomaten in blik zijn daarentegen erg goedkoop en heel handig! Ze kunnen gebruikt worden voor allerlei schotels en gerechten.

Soep uit blik

Ontzettend handig als je een keer geen zin hebt om echt te koken. Daarnaast zitten er (afhankelijk van het soort) aardig wat vitaminen in een blik soep. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten zijn waar nauwelijks verschil van smaak in zit. Een huismerk doet niet onder aan een A-merk.

Voorverpakt stokbrood

Als je brood op is, komt een voorverpakt afbakstokbrood goed uit! Even in de oven en je hebt een lekker warm brood. Daarnaast is het erg goedkoop.

Limonade

Een goede en lekkere dorstlesser. Limonade is een stuk goedkoper dan frisdrank en kan net zo lekker zijn.

Budgetrecept

Pasta met spinazie voor 4 studenten n Ingrediënte ta, bijvoorbeeld penne as p m 0 gra m - 50 of ha reepjes spek - 400 gram ie az in pvriessp - 1 pakje die kruiden omkaas met ro s je ip - 2 ku

pan ijze tron, in een Bereidingswinazie. Dit kan in de magne

sp Ontdooi de e koelkast. de pasta te voren in d kook hierin of ruim van ater op, en w et m an p e Zet een flink beetgaar. ham bruin. Als je e schep zout met een flink spek in een koekenpan rve an p e d in jes wat boter t rs Bak de reep ee te es n je het b n. gebruikt ku epjes bakke door en de hierin de re en en de roomkaas er warm hi ut. er ro , peper en zo spinazie smaak met Verwarm de op l ee tu en ng ev spekjes. Bre


E T S E B E D R O VO S R E M A K N E T N E D S TU

GA JE NA AR MAXX ! WWW.MAXXVASTGOED.NL

tel: [050] 3 111 000 Gelkingestraat 23, Groningen advertenties

Â?Â?Â? 

    

  

‚‰ Š Â?‹ŒÂŽ

    Â? Â? Â? Â?

   Â Â Â Â? Â

   

    

  

 Â Â Â? Â Â

        

 

‚€  ƒ„…†‡††…‡‡…ˆ

��� �  ­   ­ ��   ­ € ­ ‚ƒ  „�ƒ ­   €   ƒ…€ƒ  … €ƒ  ƒ† €­   ƒ…€ƒ 

­­­€ €

 Â Â?

 

 


INDICAT

7

R E D E N E N

Studeer succesvol af! De statistieken tonen aan: de kans dat een gemiddeld lid van Vindicat zijn of haar studie tot een goed einde brengt is bijna 100%. Met de invoering van het BSA is door Vindicat de Academische Raad in het leven geroepen die alle eerstejaars studiebegeleiding biedt. Ook het grote database met samenvattingen en oefententamens zorgen ervoor dat jij je eerste jaar met succes kunt volbrengen!

Maak vrienden voor het leven! Door heel Nederland bestaan hechte vriendengroepen die tientallen jaren geleden in Groningen, bij Vindicat zijn begonnen. Deze vriendschappen zijn vaak ontstaan uit jaarclubs of Vindicathuizen, één van de unieke verbanden die wij als vereniging rijk zijn. Met deze vrienden beleef je een zeer belangrijke en fantastische periode, waar je je leven lang met veel plezier op terug zult kijken.

Draag bij aan een lange traditie! Vindicat is opgericht in 1815 en daarmee de oudste studentenvereniging van Nederland. Op allerlei manieren zul je merken dat ons rijke verleden in ere wordt gehouden. Natuurlijk gaat ook Vindicat met haar tijd mee en wordt er continu nieuwe geschiedenis geschreven. Als lid krijg je de kans ook zelf een steentje bij te dragen aan de jarenlange historie.

Een toplocatie! We zitten nu al op een toplocatie, maar Vindicat zal rond 2013 naar een nieuwe sociëteit gaan verhuizen op de hoek van de Grote Markt. Als lid zal je op geen enkele manier last hebben van de verbouwing; de nieuwe sociëteit wordt eerst gebouwd, naast de huidige sociëteit, en pas als het gehele gebouw af is zal de vereniging verhuizen naar het gloednieuwe en grotere pand!

Verbreed je eigen horizon!

Maak de mooiste feesten mee!

Kun je iets op cultureel, sportief of intellectueel gebied? Binnen Vindicat zijn 12 sportverenigingen en 6 culturele verenigingen actief waar jij al je talenten en creativiteit in kwijt kunt. Verder kun je in één van de tientallen commissies leerzame ervaringen op doen, die later handig van pas kunnen komen. De verscheidene bedrijvendagen en lezingen bieden bovendien de

Vindicat heeft in Groningen een ongeëvenaarde reputatie op het gebied van feesten en culturele evenementen. De Kermesse d’Hiver, de Sub3Daagse, de Landenweek, Buitenspelen: momenten in het jaar waarin al onze creativiteit en organisatiekracht samenkomt.

Vul je lidmaatschap op eigen wijze in! Er zijn allerlei manieren om je op Vindicat te ontplooien en genoeg mogelijkheden om commissiewerk te doen. Het is helemaal aan jezelf hoe je dit wilt invullen en hoe jij je studie met een fantastische tijd op Vindicat wilt combineren.

advertentie

Meer informatie: check www.vindicat.nl en Facebook Promocie Vindicat


KEI-magazine 1 2011

Student zijn

pagina 23

STUDENTEN AAN HET WOORD; LID WORDEN OF NIET In Groningen zijn veel studentenverenigingen te vinden. Nu is het echter de vraag of jij lid wilt worden bij een vereniging of niet? En hoe moet je er dan achter komen bij welke vereniging je lid zou willen worden? Om een beeld te geven van beide kanten, zijn twee studenten gevraagd naar hun ervaring:

FLOOR (20) SANNE (22)

Floor (20), derdejaars HBO-studente Niet lid

Sanne (22), derdejaars HBO-studente Wel lid

Kende je al veel mensen toen je in Groningen ging studeren? Ja, er woonden al een aantal bekenden in Groningen, en ik ben samen met acht vrienden/vriendinnen tegelijk naar Groningen verhuisd.

Kende je al veel mensen toen je in Groningen ging studeren? Nee, ik ben bewust in een stad gaan studeren waar ik niet veel mensen kende, ik wilde een nieuwe uitdaging. Dit is ook de reden dat ik lid ben geworden bij een vereniging; ik wilde nieuwe mensen leren kennen.

Had je voor de KEI-week al besloten om wel of niet lid te worden? Ik had voordat ik ging studeren niet echt nagedacht over lid worden bij een vereniging. In mijn familie ben ik de eerste die ging studeren en daardoor wist ik niet precies wat een vereniging precies inhoudt. Daarnaast dacht ik dat het vooral veel verplichtingen met zich zou meebrengen. In de KEI-week ben ik wel bij verenigingen langsgegaan maar ik zag destijds de toegevoegde waarde niet in om lid te worden. Ook werd niemand van mijn vriendengroep lid. Als ik niet zo veel bekenden had was ik waarschijnlijk wel lid geworden. Wat zie jij, in je derde jaar, als voor- of nadeel van het niet lid zijn? Het voordeel is dat ik geen verplichtingen heb, ik kan zelf mijn tijd indelen en heb geen vaste avonden met een jaarclub of dispuut. Het nadeel is dat ik wel veel leuke feestjes misloop want studentenverenigingen hebben regelmatig leuke feesten of gala’s. Veel mensen denken dat het onmogelijk is om je studie te halen als je lid wordt bij een vereniging, heeft dit voor jou ook een rol gespeeld in je keuze? Nee dit is voor mij geen reden geweest, ik denk ook dat dit vooral van de persoon afhangt. Er zijn namelijk genoeg mensen die lid zijn en wel goede resultaten behalen bij hun studie. Zou je achteraf hetzelfde hebben gedaan? Als ik nu opnieuw KEI-loper zou zijn, zou ik meer informatie vragen over verenigingen en de gebruiken. Achteraf ben ik erachter gekomen dat je het bij een verenigingen zou druk kunt krijgen als je zelf wilt. Je kunt in allerlei commissies of een dispuut gaan, dan heb je meer verplichtingen dan alleen met je jaarclub. Dit zijn dingen die ik toen niet wist maar mij nu wel duidelijk zijn geworden. Wat raad je nieuwe studenten aan? Ga vooral langs bij de verenigingen in de KEI-week en vraag om informatie. Praat ook met mensen om naar de ervaringen te vragen zodat je een goed beeld kunt vormen en een goede beslissing kunt nemen.

Had je voor de KEI-week al besloten om wel of niet lid te worden? Voor de KEI-week wist ik wel dat ik ergens lid wilde worden om zo mensen te leren kennen, ik wist echter nog niet of ik bij een studentenvereniging of bij een studentensportvereniging lid wilde worden. Uiteindelijk ben ik bij een studentenvereniging lid geworden omdat ik bij mijn ouders nog bleef sporten. Wat zie jij, in je derde jaar, als voor- of nadeel van het lid zijn? Het voordeel is dat je ontzettend snel contact krijgt met andere studenten en leuke feestjes meemaakt. Verder krijg je een ontzettend hechte vriendengroep (jaarclub) waar je elke week een leuke avond mee hebt, maak je leuke tradities van het studentenleven mee en krijg je de mogelijkheid om je te ontwikkelen door in commissies actief te worden. Een nadeel is dat de introductietijd erg veel tijd kost en veel verplichtingen met zich meebrengt. In dezelfde periode begin je ook met een nieuwe studie waardoor je veel verschillende indrukken opdoet. Veel mensen denken dat het onmogelijk is om je studie te halen als je lid wordt bij een vereniging, heeft dit voor jou ook een rol gespeeld in je keuze? Studie vond ik vanaf mijn eerste jaar al belangrijk en daarom heb ik ook al mijn punten gehaald. Als je goed kan plannen en prioriteiten weet te stellen is het zeker goed te combineren. Zou je achteraf hetzelfde hebben gedaan? Ja, ik heb geen spijt dat ik lid ben geworden en heb ontzettend veel leuke mensen leren kennen. Wat raad je nieuwe studenten aan? Kijk tijdens de KEI-week goed rond bij verenigingen en kom er achter waar jij je het meest op je gemak voelt. Door lid te worden leer je ontzettend veel leuke mensen kennen en bouw je mooie vriendschappen op dus maak zeker de overweging om lid te worden!


pagina 24

Student zijn

KEI-magazine 1 2011

INTRODUCTIEPERIODE Lid worden

Misschien weet je al of je lid wilt worden bij een studentenvereniging, of heb je er nog helemaal niet aan gedacht. De KEI-week is de perfecte mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende studentenverenigingen die Groningen rijk is. Je kunt dan beslissen of je lid wilt worden en zo ja welke vereniging het beste bij jou past. Alle verenigingen openen de deuren voor KEI-lopers en vaak vinden de inschrijvingen voor een vereniging in de KEI-week plaats. Mocht je er na de KEI-week achterkomen dat je toch graag bij een vereniging lid had willen worden, betekent dit dat je een jaar moet wachten totdat je je weer kunt inschrijven. Er zijn wel een aantal verenigingen waar je ook in februari lid kunt worden tijdens de ‘Kiezelweek’. In deze week openen deze verenigingen nogmaals hun deuren om studenten de mogelijkheid te geven kennis te maken en zich in te schrijven. Groningen kent algemene studentenverenigingen en verenigingen die zijn opgericht vanuit een geloofsovertuiging. Hoewel deze allemaal onder de titel ‘studentenverenigingen’ vallen, zijn er wel verschillen tussen de verengingen. Veel verenigingen kennen een introductietijd. Bij sommige verenigingen is deze introductietijd verplicht en kan het ook zo zijn dat je als eerstejaars wordt getest door middel van een ‘ontgroening’. In de introductietijd leer je de vereniging (onder andere de leden en gebruiken van de vereniging) kennen. De kleinere verenigingen hebben niet altijd een introductietijd of is deze in veel gevallen niet verplicht. Kijk goed op de website van de verenigingen voor actuele informatie over de introductietijden. In dit magazine vind je nog meer informatie over de verenigingen. Hieronder volgen kort de introductietijden van de verschillende verenigingen.

Houd voor actuele informatie zelf goed de websites van de verschillende studentenverenigingen in de gaten. Er kunnen altijd nog dingen wijzigen. Ga daarnaast in de KEI-week langs bij verenigingen en praat met mensen van de verschillende verenigingen. Op die manier kom je er achter of een vereniging je aanspreekt en bij je past.

Algemene verenigingen voor WO- en HBOstudenten. Inschrijven is alleen mogelijk in de KEI-week en de introductieperiode begint gelijk na de KEI-week. Vindicat: De introductietijd is verplicht en er vindt een ontgroening plaats. Albertus: De introductietijd is verplicht en er vindt een ontgroening plaats. Dizkartes: De introductietijd is verplicht, maar heeft geen ontgroenend karakter. Unitas: De introductietijd is verplicht, maar heeft geen ontgroenend karakter.

Algemene verenigingen voor WO- en HBOstudenten met flexibele inschrijfmogelijkheden. Dionysos: Inschrijven is het gehele jaar mogelijk maar er vindt twee keer per jaar een introductieperiode plaats. De introductie heeft geen ontgroenend karakter. Fleks: Inschrijven is het gehele jaar mogelijk maar er vindt na de KEI-week een introductie plaats. Deze is niet verplicht maar vooral gericht op het leren kennen van de vereniging. Cleopatra: Inschrijven is mogelijk tijdens de KEI-week of tijdens de Kiezel-week in februari. Er is geen verplichte introductie. Bernlef: inschrijven is het hele jaar mogelijk en er is geen verplichte introductietijd. Affiniteit met Friezen is gewenst.

Christelijke verenigingen Ad Tempus Vitae: Inschrijven is alleen mogelijk in de KEIweek en bedoeld voor HBO studenten die christelijk zijn. De introductietijd is verplicht en er vindt een ontgroening plaats. Ichthus: Inschrijven is het hele jaar door mogelijk, wel vindt in september een introductieperiode plaats. Deze is niet verplicht en heeft geen ontgroenend karakter. De vereniging is bedoeld voor HBO- en WO-studenten die christelijk (geïnteresseerd) zijn. YIR: Inschrijven is alleen mogelijk in de KEI-week en bedoeld voor christelijk reformatorische HBO- en WOstudenten. Er vindt een verplicht introductieweekend plaats met een gedeeltelijk ontgroenend karakter. GSV: Inschrijven is mogelijk in de KEI-week of vooraf via de website. Er is een verplichte introductieperiode met een ontgroenend karakter. De vereniging is bedoeld voor WO-studenten die het christelijk geloof belangrijk vinden. NSG: Inschrijven is mogelijk in de KEI-week. De introductieperiode is verplicht en geestelijk en lichamelijk uitdagend maar niet ontgroenend. Het is een open vereniging voor HBO- en WO studenten, maar verwacht van de leden dat ze het christendom respecteren.


KEI-magazine 1 2011

Student zijn

pagina 25

STUDENTENVERENIGINGEN Algemene studentenverenigingen R.K.S.V. Albertus Magnus

Albertus Magnus is de op twee na grootste vereniging van Nederland met 2000 leden. Het is een traditionele maar open vereniging waar je vriendschappen voor het leven opbouwt! Albertus is uniek door haar brede scala aan activiteiten. Naast mooie feesten, worden er ook sport- en culturele activiteiten georganiseerd en krijg je bovendien de kans voor CVbuilding. Heel leuk allemaal, maar is het te combineren met je studie? Jazeker! Albertus biedt zelfs studie-ondersteuning. Kortom, Albertus is een sociaal vangnet en een verrijking op andere vlakken dan studeren! Dus kom langs, en ervaar het zelf! R.K.S.V. Albertus Magnus Brugstraat 8 9711 HX Groningen www.albertus.nl 050 - 3130704

Feriening foar Fryske Jongerein Bernlef

De Feriening foar Fryske Jongerein Bernlef is al 85 jier in begrip yn Grins troch har iepen, ludike en Fryske karakter. Lykweardigens, gjin ûntgriening, en gjin ferplichte aktiviteiten makket dat Bernlef de ienichste goede feriening is foar de studint dy’t it binend stúdzjeadfys (BSA) helje moat en dochs genietsje wol fan de studintetiid. Bernlef hat troch it jier hinne ûnder oare trije kampen, in kongres, ludike aksjes en kultuerele aktiviteiten. Derneist is it foarnamelik gesellich op ús sosjéteit yn de Túnstrjitte dêrt’st in protte nije minsken kennen learst. Oftewol: de ideale studinteferiening foar de studint dy’t neist de stúdzje geselligens siket! F.F.J. Bernlef Tuinstraat 22 9711 VD Groningen www.bernlef.com

Cleopatra A.S.G.

Cleopatra A.S.G. is een prettig gestoorde vereniging waar je helemaal jezelf kunt zijn! We kennen geen ontgroening en je bent direct volwaardig lid. Bij Cleopatra heb je naast het drinken van een drankje tijdens onze ruime openingstijden voldoende ruimte om je eigen activiteiten te organiseren en je te ontplooien in commissiewerk. Daarnaast hebben we onder andere een theatervereniging, een zangvereniging en jaarlijks vier kampen, een wintersportreis en een muziekfestival. Kom gerust langs tijdens de KEI-week! Cleopatra A.S.G. Kleine Pelsterstraat 5/5a 9711 KN Groningen www.cleopatra-groningen.nl 050 - 3114800

A.S.V. Dionysos

Dionysos draait al jaren mee in de bruisende studentenwereld van Groningen. Onder de kleinere verenigingen heeft Dionysos een grote naam en deze danken we onder meer aan een ruim pand grenzend aan hartje centrum in de Nieuwe Kijk in’t Jatstraat. Het pand beschikt over drie gezellige barren en een keuken die regelmatig voor culinaire doeleinden gebruikt wordt. Ook heeft Dionysos veel te bieden: we hebben voor ieder wat wils. Veel gezelligheid, leuke activiteiten en geen verplichtingen. A.S.V. Dionysos Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat 58 9712 SJ Groningen www.asvdionysos.nl 050 - 3128117

A.S.V. Dizkartes

Dizkartes is de grootste niet-traditionele studentenvereniging van Nederland. Met ongeveer duizend leden en een pand in hartje centrum is Dizkartes niet meer weg te denken uit het Groninger studentenleven. Dizkartes kent geen ontgroening maar biedt je wel de mogelijkheid om vriendschappen voor het leven op te bouwen. Daarnaast kan je makkelijk actief worden in een commissie en worden er

vele sportieve, culturele en studieondersteunende activiteiten georganiseerd. Kortom, alles wat je in je studentenleven zoekt, vind je bij Dizkartes! A.S.V. Dizkartes Peperstraat 21 9711 PC Groningen www.dizkartes.nl 050 - 312 60 35

A.S.V. Fleks

Ben jij op zoek naar een studentenvereniging, maar ben jij geen voorstander van een ontgroening of verplichtingen? Dan is Algemene Studentenvereniging Fleks echt iets voor jou! Ons motto is ‘ongedwongen gebonden’, jij bepaalt dus zelf hoe actief je bent. Je kunt wekelijks borrelen en maandelijks is er een themafeest. Verder worden er nog vele activiteiten georganiseerd, zoals kamp, gala, liftwedstrijd en weekendje weg. Meer weten? Kijk op www.asvfleks.nl of kom langs in de kroeg! A.S.V. Fleks Postbus 1215 9701 BE Groningen www.asvfleks.nl

Ganymedes

Ganymedes is dé LGBT studentenvereniging voor alle Groninger studenten. Bij ons draait het om openheid, vrijheid, en lekker kletsen en borrelen met elkaar. We kennen geen ontgroeningen, maar wel gezellige activiteiten waar je elkaar leert kennen. De vereniging is niet alleen bedoeld voor homo’s en lesbo’s, maar ook voor bi’s, transgenders en uiteraard hetero’s! Iedere twee weken verzorgen we een borrel, en één keer per maand organiseren we een activiteit. Kom deze week eens kijken bij onze activiteiten. Als je direct lid wordt, betaal je een speciale kortingsprijs. www.ganymedes-lgbt.nl 06 - 44043150


Student zijn

pagina 26

Unitas

Wie houdt van tradities, maar de geborgenheid zoekt van een kleine vereniging is bij Unitas aan het goede adres. Door een introductietijd zonder ontgroening en het gelijkwaardige karakter van Unitas voelt iedereen zich snel thuis binnen de vereniging. Tijdens je lidmaatschap zul je de mooiste feesten meemaken, daarnaast heb je de kans om je op verschillende gebieden te ontwikkelen. Unitas is dus dé vereniging waarbij je studententijd de mooiste tijd van je leven zal worden! Unitas S.G. Schuitendiep 74 9711 RG Groningen 050 - 3604768 www.unitassg.nl

G.S.C. Vindicat

Vindicat is de traditionele studentenvereniging die met haar tijd meegaat! Met 2200 actieve leden zijn wij de grootste en oudste vereniging van Groningen. Onze sociëteit staat op het mooiste plekje aan de Grote Markt. Vindicat organiseert fantastische feesten en evenementen op het gebied van sport, toneel, cabaret, muziek en studie. Wil jij je studentenleven op een unieke manier verrijken, ontzettend veel mensen leren kennen en jezelf naast je studie ontplooien? Dan is Vindicat dé studentenvereniging voor jou! G.S.C. Vindicat atque Polit Grote Markt 27 9712 HS Groningen 050 - 3048051 www.vindicat.nl

Internationale verenigingen en organisaties AEGEE

AEGEE-Groningen is dé reisvereniging van Groningen. Of je nu een midweek naar Estland wil, een weekendje Istanbul of een liftwedstrijd naar Praag! Door ons Europees netwerk, bestaande uit meer dan 200 verschillende steden kun je overal in Europa goedkoop heen. Daarnaast levert AEGEE als studentenvereniging je ook een leuke studententijd in Groningen op!

En dat voor maar 35 euro per jaar . Kom dus eens langs op onze wekelijkse borrels: elke woensdag vanaf 22.30 in Café Ome Ko. AEGEE-Groningen Sint Walburgstraat 22c 9712 HX Groningen www.aegee-groningen.nl 050 - 6365634

Erasmus Student Network (ESN)

ESN Groningen is the organization for international students in Groningen! We organize social and cultural activities for international and Dutch students and hope to give them the time of their life in Groningen. We organize excursions, international dinners, a pub quiz, integration activities, theme parties and lots more! Every Monday night we have an International Student Night at the Great Piano’s (Oosterstraat 33), where you are welcome as well! Hope to see you around! ESN Groningen Grote Rozenstraat 23 9712 TG Groningen www.esn-groningen.nl +3150 363 7176

KEI-magazine 1 2011

vind je borrels, feesten, lezingen, congressen, liftwedstrijden, buitenlandse reizen, kampen, disputen, symposia en nog veel meer! Daarnaast biedt de SIB uitgebreid de mogelijkheid commissie-ervaring op te doen. SIB-Groningen Postbus 1287 9701 BG Groningen www.sib-groningen.nl 050 - 3634674

TEIMUN

Studying is about shaping your world and taking yourself to the next level, whether this concerns increasingly participating in social activities or gaining knowledge and experience; the Foundation of The European International Model United Nations (TEIMUN) offers you both. Every year, the TEIMUN foundation organizes different conferences, in which international students from all over the world simulate the United Nations, representing a country as a delegate. Interested? www.teimun.org. Let TEIMUN rock your world! TEIMUN www.teimun.org 050 - 3638889

AIESEC

AIESEC is de grootste internationale studentenorganisatie ter wereld, met meer dan 35.000 leden en vestigingen in 110 landen. Wij bieden jou internationale stages; wil jij bijvoorbeeld deze zomer met een gesponsord ticket naar Brazilië, Maleisië, Ghana of één van de andere landen? Dat kan met het Ambassadeursprogramma! Daarnaast bieden wij jou ook de mogelijkheid tot oriëntatie op de arbeidsmarkt. Wil jij weten hoe je het meest uit je studententijd kunt halen? Ga dan naar The Future is Yours! AIESEC www.aiesec.nl/groningen ellis.broeks@aiesec-groningen.nl.

SIB

SIB is dé gezelligheidsvereniging met inhoud. Uniek is de combinatie van inhoud en gezelligheid. Het ene moment ga je de dialoog aan met een minister, het andere moment heb je een spetterend themafeest of zit je in het buitenland te borrelen met een ambassadeur! Bij de SIB

Levensbeschouwelijke verenigingen en organisaties Ad Tempus Vitae

Ad Tempus Vitae is in 1970 opgericht en is een christelijke HBO-studentenvereniging met een duidelijke gereformeerde grondslag. Klinkt dat netjes en saai?! Dan heb je het fout, want ATV is alles behalve dat. Zoek je veel studentikoziteit, gezelligheid, feestjes en een plek waar je jezelf kan zijn? Dan zit je bij ATV goed. Hier maak van je studententijd de tijd van je leven. Niet alleen, nee met 100 andere leden en bovenal met God. Elke dinsdagavond is er Bijbelstudie en elke woensdagavond soosavond. Ad Tempus Vitae Hereweg 40a 9725 AE Groningen www.adtempusvitae.nl 050 - 527 82 92


KEI-magazine 1 2011

GSp

Het GSp is dé studentenvoorziening voor alle studenten die verdieping zoeken op het gebied van levensbeschouwing, maatschappij, filosofie en religie. Je kunt er je blikveld verruimen, je talenten ontplooien in verschillende commissies en andere studenten ontmoeten voor gezelligheid of een zinnig gesprek. Het GSp biedt vele activiteiten aan, zoals cursussen en filmavonden maar je kunt ook gewoon langskomen voor een drankje. In ons voor- en najaarsprogramma vind je ongetwijfeld een activiteit die aansluit op jouw vragen en interesses. We heten je graag welkom! GSp Kraneweg 33 9718 JE Groningen www.gspweb.nl 050 - 3129926

Gereformeerde Studenten Vereniging (GSV)

Ben jij op zoek naar een gezellige, betrokken, christelijke studentenvereniging? Word dan lid van de GSV (Gereformeerde Studentenvereniging)! De GSV is een vereniging met een kleine tweehonderd leden en daardoor zijn we ontzettend actief. Wat kun je verwachten bij de GSV? Naast de bijna wekelijkse bijbelkring en wekelijkse soosavonden zijn er lezingen, sing-ins, liftweekenden, borrels en nog veel meer. Hierdoor leer je tijdens je studententijd God, jezelf en heel veel anderen beter kennen! Nieuwsgierig? Check onze website. GSV Hereweg 40 9701 JA Groningen www.gsvnet.nl 050 - 5278292

Ichthus Groningen

Ichthus is een christelijke studentenvereniging waar het geloof in God centraal staat! De ideale plaats om in contact te komen met medechristenen in Groningen. Naast de wekelijkse Bijbelstudieavonden worden er veel activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, Praise&Prayers en feesten.

Student zijn

Daarnaast is er wekelijks IchthusCafé, waar je veel nieuwe mensen kunt leren kennen! Ichthus is een enthousiaste en actieve vereniging in Groningen waar je samen met anderen kunt studeren en groeien in vriendschappen en geloof. Ichthus Groningen Postbus 2148 9704 CC Groningen www.icht.nl

Navigators Studentenvereniging Groningen

Navigators Studentenvereniging Groningen is een christelijke studentenvereniging, met bijna 450 leden de grootste van Groningen. N.S.G. volgt het motto ‘Christus kennen en Hem bekend maken’, er heerst een goede afwisseling tussen student-zijn en diepgang in het christelijk geloof. Onder andere tijdens de tweewekelijkse kring wordt gebouwd aan je persoonlijke relatie met God. Kom ook langs om te borrelen en de sfeer te proeven in onze sociëteit Domus Veritatis aan de Hereweg 1. NSG Postbus 1019 9701 BA Groningen www.nsgroningen.nl

Yir’at’Adonay

Yir’at ‘Adonay is het Groningse dispuut van de landelijke C.S.F.R. Kort samengevat is C.S.F.R. Groningen: bewust christenzijn: we bestuderen de Bijbel als Gods woord en vinden elkaar in het christelijk geloof. Intellectuele vorming: we verdiepen ons in maatschappelijke en christelijke thema’s als basis voor een goede discussie. Amicaliteit: we zijn een kleinschalige verenining, met iets meer dan 100 leden, en erg betrokken op elkaar. Studentikoziteit: we zijn een studentenvereniging met traditionele mores (gebruiken en ongeschreven regels). Abactiaat Yir’at ‘Adonay Aquamarijnstraat 565 9743 PN Groningen www.yir.nl

pagina 27

Overig Integrand

Integrand is een landelijke non-profit studentenorganisatie die jou, als academische student, helpt om praktijkervaring naast je studie op te doen. Tijdens je studie helpen we jou om de leukste afstudeerstage, meeloopstage of business course te vinden zodat je goed voorbereid bent op je toekomstige carrière. Daarnaast kun je ook een bestuursfunctie bij Integrand vervullen! Schrijf je snel gratis in, zodat wij je kunnen helpen je carrière met een voorsprong te beginnen! Integrand www.integrand.nl 050 - 3145211

UniPartners

Academisch Adviesbureau UniPartners Groningen biedt studenten dé mogelijkheid om hun opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Op deze manier kun je waardevolle praktijkervaring op doen, kennis maken met het bedrijfsleven, trainingen volgen en een mooi salaris verdienen. En ben jij echt ondernemend, dan kan je zelfs een jaar lang het adviesbureau runnen in de vorm van een bestuursfunctie! Wanneer jij ingeschreven staat in onze database, zul je bericht van ons ontvangen zodra wij een opdracht of training aan kunnen bieden. Inschrijven kan via onze website! UniPartners Groningen Gedempte Zuiderdiep 54a 9711 HK Groningen www.unipartners.nl/groningen 050 - 3110646


pagina 28

Student zijn

KEI-magazine 1 2011

EEN KEI-KJE IN... EEN STUDENTENHUIS Dinsdagavond 20.30 uur. We hebben een afspraak bij Huize de Stoel om een kijkje te nemen in een studentenhuis. Het is even zoeken naar de ingang van het huis, het ligt vlak bij de Vismarkt maar om bij de voordeur te komen moeten we eerst een steeg door. Gevonden! De deur opent automatisch en het wordt duidelijk dat we een trap op moeten. In de gang hangen talloze posters en zijn schilderingen op de muur gemaakt. Uit de keuken klinken veel stemmen, het is namelijk huisavond in Huize de Stoel!

iedereen het wel eng vond om naar een hospiteeravond te gaan. Maaike vertelt dat ze zelf erg jong was toen ze ging hospiteren maar dat ze gewoon zichzelf is gebleven tijdens de avond. Dit raadt iedereen in het huis dan ook aan, blijf gewoon jezelf en probeer met iedereen een praatje te maken zodat iedereen weet wie je bent. Naast huisavonden die op de dinsdag gehouden worden, zijn de bewoners van Huize de Stoel ook op een huisweekend geweest en houden zij jaarlijks een kerstdiner met elkaar. Er komt dus heel wat gezelligheid bij een studentenhuis kijken maar de bewoners hebben ook veel van elkaar geleerd. Zeker als je voor het eerst op kamers gaat, kunnen huisgenoten helpen bij zaken die je nog niet goed bekend zijn. Elger vertelt dat hij eerst geen idee had wat de UB is. Gerlof heeft toen uitgelegd dat dit de Universiteitsbibliotheek is en dat hier goede voorzieningen zijn om te kunnen studeren. En zo had Tjeerd eerst geen flauw idee waar je kon printen, door zijn huisgenoten is hij toen ook geholpen. Ingrid vertelt dat het wel belangrijk is om goed te communiceren met je huisgenoten. Op die manier hou je de relatie met je huisgenoten goed en kun je op elkaar bouwen. Ook als iemand ziek is of als je een rotdag hebt zijn er altijd huisgenoten om je heen om je op te vrolijken of boodschappen voor je te doen. Dit maakt het wonen in een gezellig huis ontzettend leuk! De studenten uit Huize de Stoel hebben het samen prima naar de zin en raden elke nieuwe student dan ook aan om zeker op kamers te gaan als je gaat studeren!

In dit gezellige studentenhuis wonen tien studenten, maar vanavond zijn alleen Maaike (19), Tjeerd (21), Elger (21), Ingrid (22), ReneĂŠ (23) en Gerlof (23) aanwezig. Het is een gemengd huis wat betreft mannen en vrouwen maar ook wat betreft leden danwel niet-leden van een studentenvereniging. Het is een gezellige boel op de avond. Het eten is net op, er wordt wat gepraat onder het genot van een biertje en er worden slechte grappen gemaakt. Dan komt ter sprake hoe iedereen aan een kamer in het huis is gekomen. Gerlof vertelt dat het gebruikelijk is dat er een hospiteeravond wordt gehouden als er een kamer vrij is. Niet iedereen wordt op deze avond uitgenodigd, er wordt namelijk eerst een voorselectie gemaakt in de e-mails die verstuurd worden. Ingrid vertelt dat het belangrijk is om in deze brief over jezelf te schrijven maar ook om duidelijk weer te geven wat je verwachtingen zijn van een huis en je huisgenoten. Inmiddels komen er bij de bewoners allemaal verhalen naar boven waaruit blijkt dat


KEI-magazine 1 2011

Student zijn

Er komt heel wat gezelligheid bij een studentenhuis kijken maar de bewoners hebben ook veel van elkaar geleerd.

pagina 29


         

     advertentie


KEI-magazine 1 2011

Omgaan met geld

INFORMATIE OVER DUO DUO: geld(t) ook voor jou

Als je een voltijdstudent bent aan hogeschool of universiteit heb je recht op studiefinanciering. Maar de overheid betaalt niet alles. Ze verwacht dat je ouders meebetalen aan je studie. Als je ouders niet (volledig) kunnen meebetalen, dan springt de overheid bij. Je kunt dan recht hebben op een aanvullende beurs. Je kunt zelf ook financieel bijdragen aan je studie door een bijbaan te nemen, of door geld te lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je mag dit kalenderjaar (2011) maximaal 13.215,83 euro bijverdienen. DUO kijkt hierbij naar het verzamelinkomen of het belastbaar loon. Basisbeurs, aanvullende beurs, lenen? Hoe zit dat nou precies? Als thuiswonende student heb je recht op 95,61 euro per maand. Als uitwonende student is dit bedrag 266,23 euro per maand. Dit is de zogenaamde basisbeurs. Daarnaast kun je een aanvullende beurs krijgen, deze is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Voor thuiswonenden is de aanvullende beurs maximaal 222,84 euro per maand en voor uitwonenden 242,76 euro. Je ontvangt de basisbeurs en de eventuele aanvullende beurs in de vorm van een lening, dit noemen we ‘prestatiebeurs’. Als je binnen tien jaar je diploma haalt, zet DUO de prestatiebeurs om in een gift. Voor de meeste studies kun je vier jaar een prestatiebeurs krijgen. Daarna kun je nog drie jaar lenen. Een ander onderdeel van de studiefinanciering is het studentenreisproduct. Je kunt kiezen voor een weekabonnement of een weekendabonnement. Daarmee kun je in heel Nederland gratis of met korting reizen in trein, bus, tram en metro. Je moet zelf het reisproduct ophalen en op je OV-chipkaart zetten. Ook je studentenreisproduct valt onder de prestatiebeurs. Haal je geen diploma en heb je wel je abonnement opgehaald, dan moet je betalen voor je reisproduct. Bovenop je basisbeurs en eventuele aanvullende beurs kun je een lening aanvragen bij DUO. Deze lening bedraagt maximaal 289,38 euro per maand, of je nou thuiswonend of uitwonend bent. Deze rentedragende lening moet je altijd terugbetalen, ongeacht of je binnen tien jaar afstudeert. Naast de ‘gewone’ lening kun je ook een lening aanvragen om je collegegeld mee te betalen. Deze lening wordt ‘collegegeldkrediet’ genoemd en is onderdeel van de studiefinanciering. Je kunt nooit méér lenen dan je aan collegegeld moet betalen. Meer weten? Kijk op www.duo.nl.

pagina 31


pagina 32

Dare to be Aware

KEI-magazine 1 2011

ALCOHOL & DRUGS Durf jij bewust te genieten van je studententijd?

Het studentenleven is een hele nieuwe fase in je leven en brengt veel mooie veranderingen met zich mee. Het is een tijd om optimaal te genieten van alles wat het studentenleven te bieden heeft. Maar er schuilen ook veel ‘verleidingen’ in dit nieuwe leven. Om jou als nieuwe student bewust te maken van deze verleidingen is de ‘Dare to be Aware’ campagne opgezet. Hiermee wil de Stichting KEI de aandacht vestigen op een verantwoorde omgang met seksualiteit, drugs, alcohol, heling, geld, brandveiligheid en de andere inwoners van Groningen.

Maak nu al kennis met eerstejaars Henkie op www.keiweek.nl en zie hoe hij met de nieuwe verleidingen omgaat. Daarnaast zullen er posters en spandoeken opgehangen worden bij de evenementen om je bewust te maken van de campagne en zal er in elke editie van het KEI-magazine specifieke onderwerpen worden toegelicht. Tot slot worden er tijdens de KEI-week ook verschillende gave gadgets uitgedeeld van ‘Dare to be Aware’, dus spaar ze allemaal!

Alcohol

Vanaf je 16e mag je legaal alcohol drinken in Nederland, waarschijnlijk heb je dit dan ook al gedaan en weet je al wat voor effect alcohol op je lichaam heeft. Op welke manier je ook op alcohol reageert, thuis heb je nog ouders die een oogje in het zeil kunnen houden. Wanneer je straks gaat studeren en wellicht op kamers gaat wonen heb je deze controle niet meer. Misschien heb je wel het idee dat studenten altijd aan het zuipen zijn, dit is namelijk een typische stereotypering over studenten maar deze is lang niet altijd van toepassing. Natuurlijk loopt er wel eens een dronken student over straat wanneer hij van een feestje komt maar er zijn ook genoeg studenten die naar een feestje gaan zonder dat zij zwalkend over straat naar huis terug lopen.

Belangrijk is om te beseffen dat jij de keuze maakt over wat jij doet en drinkt. Stel je eigen grenzen vast en geef deze ook duidelijk aan!

Het gebruik van alcohol heeft op verschillende manieren invloed. Zowel lichamelijk als sociaal. Je lichaam raakt langzaam verdoofd door alcohol, waardoor remmingen wegvallen en je beoordelingsvermogen geleidelijk afneemt. Het afbreken van alcohol gebeurt door de lever en duurt ongeveer 1,5 uur per standaardglas. Dit betekent dat de lever wel 8 tot 12 uur bezig kan zijn bij het drinken van 8 glazen alcohol! Behalve het aantasten van de lever, kan het ook schadelijk zijn voor de maag, hart en bloedvaten. Te veel alcohol op een avond kan zelfs leiden tot een alcoholvergiftiging welke zelfs dodelijk kan zijn! Alcohol heeft verschillende psychische effecten, een belangrijk punt is dat het ontremmend werkt. Hierdoor kun je sneller agressief worden of heb je wellicht sneller onveilige seks. Verantwoord alcoholgebruik betekent 1 standaardglas per dag voor een vrouw en 1 tot 2 standaardglazen per dag voor een man. Drink dus niet te veel en wissel alcohol geregeld af met een glaasje water of frisdrank.

Jaarlijks overlijden circa 2.000 personen door aandoeningen die direct of indirect een gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik in Nederland. Combinatiegebruik van alcohol en drugs kan voor onvoorspelbare effecten en situaties zorgen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Meer informatie over alcohol en drugs is te vinden op de website: www.vnn.nl. Ook kun je dagelijks anoniem gebruik maken van de chatservice via www.vnn.nl/chatservice Voorlichting & Preventie Verslavingszorg Noord Nederland


KEI-magazine 1 2011

Dare to be Aware

‘ Joint net zo slecht als 20 sigaretten’ Drugs

Ook drugs is een aspect waar je mee te maken kunt krijgen in je studententijd. Je zult wellicht mensen tegenkomen die veel ervaring hebben op het gebied van drugs, maar ook mensen die nog nooit softdrugs gebruikt hebben. Hierbij geldt ook dat je zelf moet bedenken wat jij wilt en hoe ver je wilt gaan.

Laat je nooit overhalen tot iets wat jij niet wilt! Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor er geestelijke en lichamelijke effecten optreden. We noemen dit ook wel de psychoactieve werking. Drugs kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden. De meest gebruikte indeling is de indeling naar de werking van de drugs op de hersenen. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend. Sommige middelen, zoals hasj en wiet, hebben meerdere effecten. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant niet zien wat er in een drug zit en wat de sterkte is. Verslavingszorg Noord Nederland heeft een test- en informatiepunt. Gebruikers van uitgaansdrugs kunnen deze middelen (zowel pillen, poeders als vloeistoffen) laten testen.

pagina 33


pagina 34

COLUMN WAT NU? Door: Sanne Duursma

Daar sta je dan. Het is de eerste week van september en ik zwaai mijn ouders uit die weer naar huis gaan. Ik weet nog niet precies wat ik moet voelen tijdens de eerst minuten als student. Van een klein dorpje naar het studentenleven in Groningen. Wat nu? Die vraag laat gelukkig niet zo lang op zich wachten. In een meidenhuis met vier meiden heb ik een geweldig eerste jaar als student. Lachend ’s nachts op straat in je pyjama om je dakraampje te zoeken dat is weggewaaid tijdens een storm. Na het stappen bij elkaar op bed zitten om de laatste roddels door te nemen maar ook gezamenlijk heel hard leren in de UB voor dat moeilijke tentamen. Het student zijn is een aaneenschakeling van nieuwe ervaringen. Die rode broek kan echt niet samen met je andere spijkerbroeken in de was, pasta bolo kun je niet drie dagen bewaren en je stufie is halverwege de maand al op. Tot zes uur ’s ochtends in de kroeg staan als je om negen uur college hebt is niet slim, maar de stoelen tijdens het college in Pathé slapen prima. Totdat je wakker wordt gemaakt door de docent… Ondertussen ben ik iets meer ervaren, woon ik in een gezellig huis met 14 studenten en geniet ik nog steeds volop van Groningen. Natuurlijk worden ’s nachts nog steeds mooie verhalen verteld over wat je beleefd hebt in de kroeg en blijf je te lang op een borrel hangen. Maar ik kijk niet meer verbaasd op van mensen die verkleed als badkuip of in ‘oh oh Tirol’-outfit op de Grote Markt rondlopen. Studie, commissies en stappen zijn inmiddels prima te combineren en ik haal gelukkig geen roze spijkerbroeken meer uit de wasmachine. Ik weet nog heel goed hoe ik daar stond in mijn eerste week als student. Wat vond ik het spannend! Alle nieuwe mensen die je ontmoet, je studie en het wonen zonder ouders. Dit staat jou als aankomende student ook te wachten en ik hoop dat je er net zo van zal genieten als dat ik dat doe. Je gaat in ieder geval een steengoede tijd tegemoet!

KEI-magazine 1 2011


KEI-magazine 1 2011

VOLGENDE KEER IN HET KEI-MAGAZINE

Verdere onthullingen over het programma van de KEI-week 2011 Maak kennis met studentensportverenigingen Een KEI-kje bij een college Een rondleiding door de stad Groningen Meer informatie over de onderwijsinstellingen in Groningen

pagina 35


PROGRAMMA KEI-WEEK 2011 Maandag 15 augustus 10.00-17.00 Daginschrijving 10.00-17.00 Informatiemarkt 12.00-17.00 Sit&See 17.00-19.30 Eten bij de KEI-leiders 20.00-01.00 Grand Opening

Dinsdag 16 augustus 12.00-17.00 Sport Plaza 19.00-20.30 KEI-parade 21.00-01.00 Night of the Songs

Donderdag 18 augustus Woensdag 17 augustus 14.00-23.00 Cultuurfestival 15.00-18.00 Student Politics 22.00-04.00 Kroegen tocht

14.00-18.00 Pool Party 18.00-21.00 Eat & Greet 22.00-01.00 Film op de Vismarkt

Vrijdag 19 augustus 14.00-17.00 Fatal Attraction 17.00-18.00 Studentenkerkdienst 21.00-04.00 Eindfeest 03.00-08.30 Afterparty

KEI-magazine 1 2011  

In het eerste KEI-magazine van 2011 vind je alle informatie over de KEI-week, over het programma en hoe je gemakkelijk een kamer vindt in Gr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you