Page 1

KEI-WEEK 2009, 10 —14 augustus!


Eindelijk betaalbare woonruimte! Lage maandlasten Wonen op mooie locaties Nieuw opgeleverde studio’s Geen wachtlijsten

Groningen Fivelstraat v.a. € 210,- per maand incl. servicekosten

Groningen Pluimerstraat v.a. € 220,- per maand incl. servicekosten

Groningen Turftorenstraat v.a. € 250,- per maand incl. servicekosten

Groningen Windschoterdiep v.a. € 220,- per maand incl. servicekosten

Koopstudio Noord Nederland biedt voor studenten en starters dé oplossing voor betaalbaar wonen op de mooiste en gezelligste plekken in de stad. Wij hebben geen wachtlijsten en de koopstudio’s worden als nieuw opgeleverd. Op zoek naar een betaalbare studio op een mooie locatie in Groningen of een andere stad? Kijk dan voor ons aanbod op www.koopstudio.nl of neem rechtstreeks contact met ons op. Telefoonnummer 0511 481 481.

2


REDACTIE Linet Tanke

REPORTAGE Linet Tanke Nienke Rorije Sandra Pronk Elisa Braat Stephan Antuma Emiel Blok

FOTOGRAFIE KEI-archief

ACQUISITIE Hessel Kersting

grafifi ffiisch ontwerp Jouke Zult – Studio Salto www.studiosalto.nl

ILLUSTRATIE Images taken from Graphic Ornaments, published by The Pepin Press, www.pepinpress.com

Drukwerk

Inhoud

WM Veenstra, Groningen

Stichting KEI P Postbus 1290 9701 BG Groningen A St. Walburgstraat 22 9712 HX Groningen

Voorwoord

4

KEI-WEEK Dagboek KEI-bestuur Inschrijven voor de KEI-week Programma KEI-week Wat zeiden KEI-lopers?

5 5 6 9

E info@keiweek.nl T 050 3638090 F 050 3634680

KEI-bestuur

groningen &Cultuur

USVA & De CAST Overzicht Cultuur in Groningen

10 11

Nienke Rorije Voorzitter Linet Tanke Secretaris Max Pater Penningmeester Hessel Kersting Acquisitie

Stad Groningen

Geschiedenis Groningen: STAD deel II

16

groningen &onderwijs

Rijksuniversiteit Groningen Hanzehogeschool Groningen Overige onderwijsinstellingen

19 25 31

Niels Jelsma 

Student zijn

Werving & Promotie

Wassen Van regelen tot relatie

32 33

Horoscoop

34

Sandra Pronk Evenementen I Elisa Braat Evenementen II

kei magazine ~ editie 2

3


voorwoord Beste aankomende student, Time flies when you’re having fun! Als bestuur merken we dat de KEI-week steeds dichterbij komt... En jij merkt dat waarschijnlijk ook! Met je examens eindelijk achter de rug of net terug van een jaartje weg, ga je de zomer en je toekomst in Groningen tegemoet. Daar hoort ‘The KEI to your future’ natuurlijk ook bij! Het belooft een spannende tijd te worden; ga je op kamers of blijf je toch nog even vertrouwd thuis wonen? Word je lid bij een studentenvereniging, ga je actief sporten of duik je het culturele leven in? Voor iedereen is de KEI-week geschikt, ook als je Groningen misschien al kent. Tijdens deze week maak je namelijk kennis met Groningen als studentenstad en ontdek je samen met je KEI-leiders en KEI-groepje wat de stad voor jou als student te bieden heeft. In de KEI-magazines krijg je meer informatie om alvast voorbereid de KEI-week in te gaan. Een leuk voorproefje van wat er van 10 t/m 14 augustus komen gaat! De eerste editie van het KEI-magazine heb je inmiddels ontvangen. Hierin heb je informatie kunnen vinden over onder andere studentenverenigingen en het vinden van een kamer. In deze tweede editie zul je meer gaan ontdekken over cultuur en de onderwijsinstellingen in Groningen. Bovendien wordt de programmering van de KEI-week verder toegelicht. Wist je trouwens dat je je nu al via de website (www.keiweek.nl) kunt inschrijven? Daarnaast vind je daar meer informatie over onderdak tijdens de KEI-week. Gauw gaan kijken dus! Veel leesplezier! Wij zien je inschrijving graag tegemoet!

Nienke Rorije Voorzitter

nog geen kamer? Als je nog geen kamer hebt, zijn er verschillende mogelijkheden om via de KEI aan een slaapplek te komen voor in de KEI-week. Op de website vind je veel informatie. Het is mogelijk om in studentenhuizen te logeren, in een zaaltje in het centrum te overnachten of met korting in een jeugdhostel te slapen. Kijk regelmatig op de website voor actuele informatie. Voor 25,- is het al mogelijk om de hele week onderdak te hebben!

4

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


inschrijven, heel simpel op www.keiweek.nl! Inschrijven voor de KEI-week is heel makkelijk en kan nu via de website! De KEI-week kost 22,-. Dit lijkt misschien veel, maar voor dit geld krijg je een heleboel terug. Alle evenementen in de KEI-week zoals cabaretvoorstellingen, muziekoptredens en workshops, zijn gratis voor KEI-lopers. Bovendien krijg je er soms nog een gratis lunch bij ook. Verder krijg je nog een bonnenboekje waarmee je vaak met veel korting ergens kan eten of drinken. Als je je via de website inschrijft, kan je onder andere via internetbankieren betalen. Het is ook nog mogelijk om je op maandag 10 augustus, de eerste dag van de KEI-week, in te schrijven bij de daginschrijving. Je betaalt dan wel 25,-.

DAGBOEK kei-bestuur door: Linet Tanke

In het vorige magazine heb je al kennis kunnen maken met het KEI-bestuur. Al sinds december zitten wij dag in dag uit op ‘het KEI-pand’ om jou de week van je dromen te laten beleven! In dit magazine kan je wat meer lezen over onze dagelijkse activiteiten. Nu de dagen warmer worden, worden ze voor ons ook steeds langer. Af en toe tillen we tijdens de lunch een bank naar buiten om even te kunnen genieten van het zonnetje, maar over het algemeen is het flink aanpoten. Nienke heeft veel contact met de gemeente over alle vergunningen die moeten worden aangevraagd en ik ben bezig met het vormen van een goed team Project Managers, dat tijdens de KEI-week de leiding zal nemen over de evenementen. Elisa en Sandra bedenken de gekste dingen om de KEI-week zo mooi mogelijk te maken, en moeten daarbij met veel overtuigingskracht bij Max aankloppen om het benodigde geld los te peuteren. Ook bezoeken zij regelmatig voorstellingen van artiesten om te bekijken of ze leuk genoeg zijn voor de KEI-week! Hessel heeft net per fax 5.000 KEI-tasjes besteld voor alle KEI-lopers. Het KEI-tasje krijg je op de eerste dag van de KEI-week en zit vol informatie en leuke gadgets.

kei-week

Niels beantwoordt alle mailtjes met vragen van toekomstige KEI-lopers en de studenten die mee willen helpen aan de KEI-week. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de website altijd up-to-date is en je daar de belangrijkste informatie over de KEI-week kan vinden. Ga alvast eens kijken op www.keiweek.nl! Elke maandagochtend vergaderen wij met het hele bestuur op het KEI-pand. Dan worden de belangrijke beslissingen genomen, maar het is ook heel leuk om van iedereen te horen waar ze mee bezig zijn. Daarna gaat iedereen weer naar zijn werkplek en gaan we weer aan de slag. Gelukkig is er ook altijd ruimte voor veel gezelligheid en grappen op het pand. Een dag op het KEI-pand gaat supersnel voorbij! Het duurt nog even voordat de KEI-week er is, maar wij leven er al maanden naar toe en hebben er ontzettend veel zin in!

kei magazine ~ editie 2

5


< P ROGRA M M A The Grand Opening\ Wil jij het spektakel op de Grote Markt in Groningen niet missen? Zorg dan dat je op 10 augustus vanaf half 8 vooraan staat bij de grootse opening van de KEI-week 2009! Het zal een spetterend feest worden waar de artiest Yes-R een show zal weg geven. De Amsterdamse Yes-R staat bekend

om zijn swingende flow en als hij eenmaal begint, is hij niet meer van het podium af te slaan! Naast de vele optredens die The Grand Opening tot een groot feest zullen maken, word jij als eerstejaars student tijdens de opening welkom geheten in Groningen door de burgemeester, Rector van de Rijksuniversiteit Groningen en de Voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool. Yes-R komt op The Grand Opening.

» Yes-R laat je bewegen! «

Night of the Songs\

Laat je stem horen bij de Night of the Songs!

Tijdens Night of the Songs zullen verschillende fantastische coverbands er voor zorgen dat je de hele avond mee kunt zingen met de bekende Nederlandse en internationale klassiekers. Nummers als Stil in mij, Banger hart, Proud Mary of Born to be Wild zullen zeker gezongen worden.

» het is een nacht... «

Cash & KEI

Fatal Attraction\

Altijd al miljonair willen worden? Vandaag is de kans om op dit nieuwe evenement te ontdekken of je het talent bezit om dit te bereiken. Vergaar eerst de benodigde kennis tijdens de verschillende workshops op de Vismarkt, die je leren hoe je geld kunt verdienen en besparen. Denk je hier genoeg vanaf te weten, stort je dan met je KEI-groep in het spel “Get rich or KEI trying!”. In dit spel kunnen jullie bewijzen of je de talenten van een miljonair hebt en het verdient om een Meet & Greet te winnen met de artiesten op het Eindfeest!

Wil jij weten welke invloed drugs hebben op je seksleven? Ben jij benieuwd hoe behendig je nog bent met een slok teveel op? Of ben je eraan toe om de liefde van je leven te ontmoeten? Dit kan allemaal tijdens het nieuwe evenement Fatal Attraction!

6

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

»H  oeveel aantrekkingskracht kan jij aan? «


KEI-WEEK 2009 Cultuurfestival\ Cultuur is veel meer dan een museum wandeling met je ouders op vakantie. In de KEI-week kan je dit ontdekken tijdens het Cultuurfestival! Dit evenement verzorgt een dag vol optredens en workshops in een relaxte festival sfeer. Het festival zal plaatsvinden in het hart van Groningen, vanaf het Poeleplein, Grote Markt, Waagplein, tot aan de Vismarkt. Tijdens het Cultuurfestival worden er op het

Film op de Vismarkt\

<

danspodium verschillende voorstellingen en workshops gegeven. Natuurlijk is het mogelijk om zelf ook je danstalent te showen! Mocht je op zoek zijn naar een minder actieve bezigheid, dan kun je ook op het terras gaan genieten van de verschillende studentenbands die een optreden zullen geven. Het festival wordt afgesloten met fantastische cabaret-voorstellingen op de Grote Markt, van onder andere de Groninger stand-up comedians de Hyena’s en de bekende Nederlandse caberatier, Guido Weijers! Film kijken op de Vismarkt.

Ben je vandaag miljonair geworden door Cash & KEI, kom dan genieten van de grootste buitenlucht voorstelling die je ooit gezien hebt! Samen met 4.000 andere studenten kun jij hier op een van de grootste schermen van Nederland een film bekijken. Met zo een groot publiek zal de sfeer ongekend zijn!

» komt dat zien! «

Sportinformatiemarkt\ Hoe kun je als student beter in conditie blijven, dan door te gaan sporten? Op de Sportinformatiemarkt vind je alle mogelijke sporten die je kunt beoefenen in Groningen, van zweefvliegen tot onderwaterhockey. De hele dag is het mogelijk zelf te sporten, workshops te volgen en demon-straties te bekijken, zodat je kunt ervaren welke sport het best bij jou past. Op de Sportinformatiemarkt zul je ontdekken dat schaatsen niet alleen leuk is in de winter als het ijs en ijs koud is, maar dat je ook in de zomer een pirouette kan draaien op het ijs. Voor de mensen die echt lef hebben, is het ook mogelijk om een levende bowlingbal te worden tijdens het “human bowling”. Dit en nog veel meer verrassende activiteiten zijn te vinden op de Sportinformatiemarkt, neem dan ook zeker je sportkleding mee.

Eindfeest\

Draai helemaal door bij Human Bowling!

»S  chaatsen doe je in de zomer! «

Jeroen van der Boom bestormt het podium tijdens het Eindfeest.

Het Eindfeest staat garant voor een grootse afsluiting van jouw KEI-week. Alle energie die je nog overhebt, zul je tijdens deze avond eruit dansen en feesten. Tijdens het Eindfeest zul je meegenomen worden door de grote muziekstromen die Nederland rijk is. Van Pop naar Nederlandstalig, van opkomend naar bekend en van lounge naar trance. De Topper Jeroen van der Boom zal naast vele andere artiesten het podium bestormen. Het thema van deze avond is “White, Wet & Wild”, dus zorg ervoor dat je kleding wit genoeg is en bestand tegen water…

kei-week

kei magazine ~ editie 2

7


P ROGRA M M A K E I - W E E K 2 0 0 9

< PROGRAMMA

KEIWEEK 2009

MAA N DAG 10 AU G U ST U S 10.00 10.00 12.00 1 7. 0 0 1 9 . 30

-

1 6 . 00 1 7 . 00 1 7 . 00 19.30 01.00

D agi ns chr i jv i ng Broerplein I nf or m at i e m arkt Vismarkt S i t & S e e V i s m arkt E t e n b i j K E I - leiders t he Gr and Op ening Grote Markt

D I NS DAG 1 1 AU G U ST U S 1 2 . 0 0 - 1 7. 00 1 8 . 1 5 - 1 9 . 45 21.00 - 01.00

S P OR T I NF OR M ATIEMARKT aCLO P ar ade b i nne n stad Ni ght of t he Songs Grote Markt

WOEN SDAG 12 AU G U ST U S 1 3 . 0 0 - 23. 0 0 Cult uur f e s t i val Poelestraat, Gr o t e M ar k t , Vismarkt, Waagplein 1 4. 0 0 - 1 8 . 00 P oli t i cs gr o te markt 2 2. 00 - 0 4 . 0 0 K r oe ge nt o cht Grote Markt

D ON D ER DAG 13 AU G U ST U S 13.00 - 18.00 1 8 . 00 - 21 . 00 2 2. 00 - 0 1 . 0 0

Cas h & K E I V i s markt D on’t che at , just eat! Verenigingen F i lm op d e V i s markt Vismarkt

VRI J DAG 1 4 AU G U ST U S 13.00 1 7. 0 0 21.00 0 3. 00 -

1 7 . 00 18.00 04.00 08.30

F at al At t r action Pathé S t ude nt e nk e rkdienst Martinikerk E i ndf e e s t Martiniplaza Af t e r p ar t y club the palace

heb je er zin in? meld je nu aan op www.keiweek.nl!

8

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


Wat zeiden de KEI-lopers van 2008? In het vorige magazine heb je veel gelezen over de studentenverenigingen in Groningen. In de KEI-week is meestal de mogelijkheid je voor zo’n vereniging in te schrijven. Hieronder zie je wat reacties van KEI-lopers van 2008 uit de KEI-loper-enquête over hun keuze om wel of niet lid te worden van een vereniging.

<

introductietijden 2009

In Groningen staat heel precies vast wanneer welke organisaties de tijd krijgen om introductieactiviteiten te organiseren voor de studenten. Een belangrijke regel hierin is dat alle introductieactiviteiten klaar moeten zijn voordat het collegejaar begint. Hieronder volgt een overzicht hoe het dit jaar geregeld is.

10/08 – 14/08 KEI-week! 15/08 – 27/08 Introductieperiode Algemene Studentenverenigingen 25/08 Facultaire introductiedag 26/08 – 27/08 Introductie internationale studenten 28/08 – 30/08 Introductieperiode voor Facultaire Studieverenigingen vanaf 31/08 Introductie schools van Hanzehogeschool 31/08 Opening van het academisch jaar en hogeschool jaar.

kei-week

Waarom ben je lid geworden bij een studentenvereniging? / gezelligheid, nieuwe mensen leren kennen, iets anders dan studie / ik kreeg een goede indruk van de studentenverenigingen en achteraf ben ik blij dat ik lid ben geworden / ik vond het een leuke sfeer, daar wilde ik wel bijhoren / voor het geloof en mensen leren kennen / ik doe een vrouwenstudie en wil niet de hele dag alleen maar tussen de vrouwen zitten, leek me een leuke manier om dat aan te vullen / ik denk dat de vereniging mij veel te bieden heeft / omdat voor mij een studentenleven niet voorbij kan gaan zonder lid te zijn van een traditionele studentenvereniging! / door het open karakter van de vereniging / mogelijkheid om me te ontplooien in commissies / gezelligheid en geen verplichtingen / gezelligheid en ongedwongen / omdat de vereniging mij wel lag, gezellige mensen, goede sfeer en gelijkwaardigheid / gezelligheid en traditie /

Waarom ben je niet lid geworden bij een studentenvereniging? / ik wilde eerst alles op een rijtje hebben qua studeren / ging te snel / wil het tweede jaar lid worden / niet mijn ding / omdat ik eerst nog thuiswonend ben / omdat ik vond dat er voor het eerste jaar genoeg nieuwe dingen waren voor mij, en hoefde er niet nog iets nieuws bij / te laat met inschrijven, wilde wel lid worden / geen interesse in / je moest meteen in de KEI-week beslissen en lid worden en ik wist het nog niet zeker / ik wilde eerst kijken of de universiteit en mijn opleiding wat voor me is voordat ik ergens lid word / niet mijn sfeer denk ik / geen rekening gehouden met werk ten aanzien van de introductieperiode / ben al lid van een sportvereniging / te druk met andere dingen / gewoon geen behoefte aan / de inschrijving was vol / ik heb geen vereniging nodig om vrienden te maken en feest te vieren / was vol / de verplichtingen beperken mij in mijn hobby’s / woon nog thuis, geen tijd /

Zoals je ziet...

verschillen de meningen behoorlijk. De KEI-week is de ideale gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij de verenigingen. Tussen de verenigingen is veel verschil in hoe je lid kan worden en hoeveel tijd je er door het jaar heen mee bezig kan zijn.

kei magazine ~ editie 2

9


USVA

CAST

De Usva is hét culturele centrum voor studerend Groningen. Sinds de Usva in 1969 door de Rijksuniversiteit in het leven is geroepen, verrijkt de Usva het culturele leven van de Groningse student op allerlei gebieden.

De CAST organiseert Culturele Activiteiten voor en door STudenten op de verschillende locaties van de Hanzehogeschool. Van lunchconcerten, exposities tot cabaret en dans, noem maar op! Ook staan we open voor jouw creatieve ideeën, zodat jouw, misschien nog verborgen, talenten ontwikkeld of ontdekt kunnen worden in de vorm van een project, stage, expositie of optreden. De CAST is voor iedere Groningse student, dus schroom niet en bezoek de CAST op Zernikeplein 7 en neem een kijkje in ons kleurrijke Cultuurcafé!

Cursussen Elk jaar biedt de Usva meer dan 70 cursussen aan. Van moderne dans tot kleinkunst, van toneel tot filmmaken en van fotografie tot kledingmaken. De cursussen kennen een goede kwaliteit en hebben een zacht prijsje. RUG-studenten krijgen bovendien fikse kortingen. Theater De Usva beschikt over twee knusse theaters waarin verscheidene voorstellingen worden geprogrammeerd. Er worden muziekoptredens, cabaretvoorstellingen, literaire avonden en toneelstukken geprogrammeerd. Dit alles tegen voor studenten zeer aantrekkelijke prijzen. Subsidies Studenten beschikken over de mogelijkheid bij de Usva subsidie aan te vragen voor een cultureel project dat ze op willen zetten. Zo kunnen studenten financiële ondersteuning krijgen om bijvoorbeeld hun tentoonstelling, evenement, theaterproductie of congres mogelijk te maken. Evenementen Elk jaar vinden er op de Usva verschillende evenementen plaats. Zo zijn er jaarlijks verschillende muziekevenementen, als een Jazz-festival en een Singer-Songwriter contest. Daarnaast is er een wedstrijd voor de beste kunstenaar, het Kunststipendium, elk jaar wordt het multidisciplinair evenement de Lounge georganiseerd en er zijn verschillende dansspektakels. Vrijwilligers De Usva werkt volgens het principe van ‘voor en door studenten’. Alle activiteiten, op de professioneel gedoceerde cursussen na, worden door studenten georganiseerd. Er bestaat een bestuur en een grote verscheidenheid aan commissies die dit alles realiseert. Zo kan je als vrijwilligers voorstellingen in het theater programmeren, de techniek bij de voorstellingen verzorgen, goede publiciteit voor de voorstellingen bewerkstelligen, de verschillende evenementen organiseren en de exposities samenstellen. Voor meer informatie over de Usva en zijn activiteiten kun je terecht op de website www.usva.nl. A Munnekeholm 10 9711 JA Groningen I www.usva.nl E usva@rug.nl T 050 3634670

10

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

A Zernikeplein 7 (van Olsttoren) 9747 AS Groningen I www.hanzecast.nl E decast@org.hanze.nl T 050 595 78 78

Literatuur en Debating Literair Dispuut Flanor Flanor is een Groningse literaire studentenvereniging met zo’n 100 leden. Voor literatuurminnende studenten bieden we vele activiteiten. Op de dinsdag avond komen we altijd bij elkaar, voor borrels en voor lezingen van bekende en onbekende schrijvers (o.a. Ronald Giphart, Renate Dorrestein, Jan Siebelink en Simon Vinkenoog). Ook hebben we een aantal leesgroepen, al dan niet thematisch van opzet, die elke maand een boek lezen en dit bespreken. Kom gerust een keertje langs! I www.flanor.nl E bestuur@flanor.nl

Kalliope De Groninger Debating Society Kalliope is de studentenvereniging waarbinnen debat, openbaar spreken, actualiteit en gezelligheid samen worden gebracht. Elke week zijn er trainingen op het gebied van debat en public speaking. Kalliope is een gezellige vereniging met elke maandagavond een borrel, verschillende feesten, masterclasses, commissies en activiteiten. Je opgedane debatvaardigheden kun je in de praktijk brengen op vele debattoernooien van Amsterdam tot Istanbul. Hou je van debat en actualiteit? Kom dan een keer langs bij Kalliope! A Kalliope Munnekeholm 10 9711 JA Groningen I www.gdskalliope.nl E info@gdskalliope.nl T 06 45960318


culturele verenigingen & organisaties BIOSCOPEN, THEATERS EN PODIA

BIOSCOPEN, THEATERS EN PODIA

Grand Theatre

Noorderzon

Het Grand Theatre is hét theater aan de Grote Markt. We produceren en presenteren avontuurlijke voorstellingen op het gebied van theater, dans, muziek, multimedia en jeugdtheater. Er is veel aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen en jong, aanstormend talent al ontbreken ook bekendere namen niet! We bieden korting aan studenten (entree 8,50) en extra korting voor kunstvakstudenten (entree 6,50).

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is een jaarlijks terugkerende, elfdaagse, internationale kunstenmanifestatie in het prachtige Noorderplantsoen en op diverse DownTown-locaties in en om het centrum van Groningen. Theater, muziek, dans, beeldende kunst, multimedia, circus en alles wat daar tussenin zit! Het festival vindt dit jaar voor de negentiende keer plaats van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus.

A Grand Theatre Grote Markt 35 9711 LV Groningen I www.grand-theatre.nl E kassa@grand-theatre.nl T 050 3140550 Kassa open: maandag-vrijdag van 12.00–17.00uur en drie kwartier voor aanvang van de voorstelling.

Images – filmtheater & café Voor de mooiste films kom je naar Images, het enige echte filmtheater in de stad. Uitdagende en prikkelende films van over de hele wereld. Humor, drama, animatie, cultfilms en Oscarwinnaars. Images draait het allemaal. Op vertoon van je studentenkaart krijg je korting! Na het studeren even geen zin in een film? Kom dan lekker borrelen in ons café aan de Poelestraat. Voor openingstijden & prijzen zie www.images.nu. A Poelestraat 30 9712 KB Groningen I www.images.nu E info@images.nu T 050 3120433

I www.noorderzon.nl

De Oosterpoort en de Stadsschouwburg gRONINGEN Een avond uit? Beleef het in De Oosterpoort en de Stadsschouwburg! Cabaret, moderne dans, toneel, pop, wereldmuziek of dance, vele hippe festivals zoals Noorderslag/ Eurosonic, Clash en nog heel veel meer. Als student krijg je vaak forse kortingen, tot wel 50%. Kijk op www.de-oosterpoort.nl of www.ssbg.nl voor alle 650 voorstellingen en concerten. A I

De Oosterpoort Trompsingel 27 Groningen www.de-oosterpoort.nl

A I

De Stadsschouwburg en het Kruithuis Turfsingel 86 Groningen www.ssbg.nl

Kassa voor beide locaties A Trompsingel 27 I www.de-oosterpoort.nl/www.ssbg.nl E info@opsb.groningen.nl T 050 3680368

Stichting Grun'N Metals Combined Ben jij een liefhebber van (heavy) metal en draag je de Noord-Nederlandse metalscene een warm hart toe? Kom dan eens langs op een van onze altijd gezellige festivals. Naast deze festivals organiseren we ook de Groninger voorronde van de Metal Battle. Metalbands kunnen zich bij onze stichting aanmelden. Misschien speel jij dan eens op een van onze festivals! I www.metalscombined.nl E bestuur@metalscombined.nl

RKZ Bios De RKZ Bios is een kleine, gezellige Arthouse bioscoop en bevindt zich in het Oude RKZ, een voormalig ziekenhuis in Groningen-Zuid. De Bios wordt draaiende gehouden door een groep van ongeveer 20 vrijwilligers met passie voor films. We draaien voornamelijk de alternatievere films en films die in de grotere bioscopen nauwelijks de kans krijgen, maar toch de moeite waard zijn. Nagenoeg alle films worden gedraaid op 35 mm film, zoals in elke echte bioscoop. Alle films beginnen om 21.00 tenzij anders aangegeven. Reserveren is niet mogelijk! A I

groningen & cultuur

RKZ Bios Emmastraat 15 9722 EW Groningen www.rkzbios.nl

E info@rkzbios.nl T 050 5259388 O zaterdag en maandag, vanaf 20.30 uur

kei magazine ~ editie 2

11


culturele verenigingen & organisaties BIOSCOPEN, THEATERS EN PODIA

MUSEA

Simplon

Grafisch Museum

Hou je van muziek, feestjes en concerten? Dan moet je zeker een keer naar Simplon gaan! Simplon biedt als poppodium in Groningen een veelzijdige en grensverleggende programmering op gebied van (populaire) muziek, cultuur en lifestyle. Zoek jij een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen in Groningen? Kom dan werken als vrijwilliger bij Simplon. Wij zijn voor ons gezellige team altijd op zoek naar enthousiaste collega's. Check voor meer info:

Altijd maar met je neus in de boeken? Kom dan in het Grafisch Museum kijken hoe die boeken eigenlijk gemaakt worden. Daar zie, hoor en ervaar je hoe drukwerk tot stand komt. Nodig je studiegenoten uit voor een workshop Werkmantechnieken of kom kijken naar een van de fantastische tentoonstellingen, zoals die over Politiek & Protest in Groningen, Joost Swarte of platenhoezen!

A I T

Simplon Poppodium Boterdiep 69 9712 LK, Groningen www.simplon.nl 050 3184150

A Grafisch Museum Rabenhauptstraat 65 9725 CC Groningen I www.grafischmuseum.nl T 050 5256497 O di t/m zo van 13.00 – 17.00 uur

Universiteitstheater

Groninger Museum

Het Universiteitstheater is een klein vlakkevloertheater in het Harmoniegebouw. Het theater presenteert jaarlijks meer dan honderd voorstellingen op het gebied van toneel, dans en muziektheater, uitgevoerd door studenten, professionals en amateurs. Het Universiteitstheater biedt bovendien onderdak aan voorstellingen van het Studenten Theater Festival en het Jonge Harten Festival.

Het Groninger Museum, meer dan kunst alleen! Het Groninger Museum staat bekend om haar bijzondere en kleurrijke gebouw dat is ontworpen door de architecten Mendini, Starck, de Lucchi en Coop Himmelb(l)au. Op het gebied van moderne- en hedendaagse kunst kenmerkt het museum zich door wisselende en diverse tentoonstellingen, verzamelingen Nederlands en Italiaans design, fotografie, mode gerelateerde tentoonstellingen en installatiekunst. Tot en met 20 september is de zomerse tentoonstelling ‘Cuba! Kunst en geschiedenis van 1868 tot heden’ te zien. Kortom: een bezoekje waard!

A Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 9712 EK Groningen I www.usva.nl E usva.theater@rug.nl

Vera Vera is hét centrum voor de Pop-Cultuur in Groningen. Vera was ooit een keurige studentenvereniging, en daar komt de naam ook vandaan: Veri Et Recti Amici (Ware En Oprechte Vrienden). Vele, inmiddels werelberoemde bands hebben hier ooit gestaan, zoals: U2, Sonic Youth, Nirvana en The White Stripes. We organiseren elke week twee tot vier concerten en elke dinsdag is er Vera Zienema. Daarnaast is er ook elke zaterdag een Downstage concert en de Swingavond waar Vera DJ’s hun favoriete dansbare muziek draaien. A Oosterstraat 44 9711 NV Groningen I www.vera-groningen.nl E staf@vera-groningen.nl T 050 3134681

12

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

A I T

Groninger Museum Museumeiland 1 9711 ME Groningen www.groningermuseum.nl 050 3666555

Museumhuis Groningen Ontdek eens een museum. Als je de geschiedenis van stad en provincie Groningen wilt leren kennen, zijn musea dé plek waar je moet zijn. En Groningen kent een grote variatie aan musea. Wil je weten wat er museaal allemaal te beleven valt, neem dan contact op met het Museumhuis Groningen, een koepel voor de musea in deze provincie. Wij informeren je graag. Succes met ontdekken. A Lopende Diep 8 9712 NW Groningen I www.museumhuisgroningen.nl E info@museumhuisgroningen.nl T 050 3130052


culturele verenigingen & organisaties MUSEA

CULTUUR

Nederlands Stripmuseum

Stichting Groninger Studenten Cabaret

In Het Nederlands Stripmuseum Groningen maak je kennis met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. Loop eens binnen in de 'levende' huiskamer van Jan, Jans en de kinderen en beleef de unieke tentoonstelling van Suske en Wiske.

De Stichting Groninger Studenten Cabaret organiseert elk jaar een van de grootste cabaretfestivals in Nederland. Eind oktober is het weer zover: de Stadsschouwburg in Groningen zal opnieuw het toneel zijn van aanstormende cabarettalenten die, samen met gevestigde namen, drie spetterende avonden zullen neerzetten. Eerdere winnaars zijn onder andere: Jochem Myer, Ernst van der Pasch en Theo Maassen. Mis de 23ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival niet op 28, 29 en 30 oktober!

A Westerhaven 71 9718 AC Groningen I www.stripmuseumgroningen.nl E receptie@striphuismuseumgroningen.nl T 050 3178470 O dinsdag t/m zondag: 10.00–17.00 uur

Noordelijk Scheepvaartmuseum en Niemeyer Tabaksmuseum Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is samen met het Niemeyer Tabaksmuseum gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen. Het museum laat de geschiedenis zien van de NoordNederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. Bezoek voor actuele informatie over evenementen en tentoonstellingen de website. A Noordelijk Scheepvaartmuseum Brugstraat 24 9711 HZ Groningen E www.noorderlijkscheepvaartmuseum.nl I info@noorderlijkscheepvaartmuseum.nl T 050 3122202 O dinsdag t/m zaterdag: 10.00–17.00 uur, zondag: 13.00–17.00 uur.

I www.gscf.nl E info@gscf.nl T 050 3637512

Groninger Studenten Toneel (GST) De Stichting Groninger Studenten Toneel (GST) is een door studenten bestuurde onafhankelijke stichting, die aan alle studenten van Groningen de kans biedt zich bezig te houden met professioneel theater. Ieder jaar brengt het GST twee theaterproducties uit voor een breed publiek. Dus lijkt het je leuk om een keer auditie te doen of te komen kijken naar één van onze voorstellingen, hou dan onze site in de gaten of neem contact met ons op. A Grote Rozenstraat 21 9712 TG Groningen I www.groningerstudententoneel.nl E info@groningerstudententoneel.nl

MUZIEK G.S.M.G. Bragi

Universiteitsmuseum Universiteitsmuseum Groningen; daar wil je geweest zijn! Je studietijd is pas compleet als je hier als student in ieder geval één keer bent geweest. Het kost je niets want het Universiteitsmuseum is gratis voor studenten! In het Universiteitsmuseum is een permanente tentoonstelling te zien van de wetenschappelijke collecties van de Groningse universiteit en het studentenleven. Daarnaast zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen.

Het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi is de oudste, grootste en vooral leukste en gezelligste studentenmuziekvereniging van Groningen. De vereniging bestaat uit een grootkoor, een orkest en een a-capellakoor. Het grootkoor staat open voor iedereen die van zingen houdt, terwijl het a-capellakoor open staat voor iedereen die wil zingen op een hoger niveau. Wil je een indruk krijgen hoe Bragi klinkt? Kom dan vooral naar het KEI-concert!

I www.rug.nl/museum O dinsdag t/m zondag, 13.00–17.00 uur

I www.bragi.nl E info@bragi.nl

groningen & cultuur

kei magazine ~ editie 2

13


culturele verenigingen & organisaties MUZIEK

DANS

C.S.G. Gica

Balletschool Wanda Kuiper

Gica is hét studentenkoor van Groningen. De naam Gica is een afkorting van ‘gaudete in cantando’, wat zoveel betekent als ‘verheugt u in het zingen’. En dat doen we! Het repertoire van Gica is voornamelijk klassiek en dit kan variëren van middeleeuwse werken tot hedendaagse composities. En wat dacht je van gezellige introductieactiviteiten, repetitieweekenden, workshops zang en een buitenlandse reis? Kom onder die douche vandaan en zing met ons mee!

Balletschool Wanda Kuiper verzorgt 6 dagen in de week klassieke balletlessen, jazz- en modernballetlessen en show/musical op verschillende niveaus, voor verschillende leeftijden. Balletschool Wanda Kuiper werkt uitsluitend met goed opgeleide en gediplomeerde docenten. Eens in de twee jaar verzorgt de balletschool meerdere voorstellingen in de grote theaterzaal van Martiniplaza. Balletschool Wanda Kuiper bevindt zich in het centrum van Groningen.

I www.studentenkoor.nl E bestuur@studentenkoor.nl

A Balletschool Wanda Kuiper ’t Klooster 2 9712 GP Groningen E www.wandakuiperballet.nl

Gruno’s TNT Postharmonie Ben je op zoek naar een gezellig harmonieorkest, dat speelt op een goed niveau? Dan is Gruno’s TNT Postharmonie iets voor jou! Wij zijn een orkest dat het hele jaar door actief is met optredens in binnen- en buitenland. Onder leiding van Peter Kleine Schaars spelen wij een gevarieerd programma met zowel klassieke als lichte muziek. Ben je benieuwd, kijk dan op onze website en kom een keer langs op onze repetitie op maandagavond! I www.gph.nl E lidworden@gph.nl T 06 38918541, Nanda Stijntjes

G.S.O. Mira Student met instrument? Kom dan bij Mira! Mira is een super gezellig studentenorkest in Groningen, met elke week een borrel, 2 keer per jaar een concert in de Oosterpoort, om het jaar een buitenlandse reis, en nog veel meer leuke activiteiten. We repeteren wekelijks en spelen 2 keer per jaar een ander programma, bestaande uit een ouverture, solowerk en een symfonie. Dus wil je op niveau muziek maken combineren met veel gezelligheid, kom dan auditie doen! Vul een auditieformulier in via de site of neem contact met ons op! I www.gsomira.nl E info@gsaomira.nl T 06 42723636, Carlijne Balkema

groningen & cultuur

Les Gais Galants Wil je ook leren dansen zoals ze dat vroeger aan de Europese hoven deden? Dansen in rokkostuums en walsen in crinolinejurken? Kom dan eens vrijblijvend langs bij studentenhofdansvereniging 'Les Gais Galants', een groep studenten die historische dansen aanleert en uitvoert. Kijk mee en dans misschien zelfs al mee! Danservaring of een danspartner zijn niet vereist. A La société des danses classiques Les Gais Galants Postbus 7075 9701 JB Groningen I www.lesgaisgalants.nl E info@lesgaisgalants.nl

Hai la joc Kom en dans! Ervaar verschillende culturen met werelddans! ‘Hai la joc’ is een dansgroep waarin je naast de techniek ook de achtergrond van de dansen leert kennen. Met verschillende choreografieën, in kleurrijke kostuums van over de hele wereld treden we op in Groningen en omstreken. Kijk voor meer informatie op de website en kom gerust eens langs op een oefenavond of een optreden! Trainen: elke donderdag 19:30–22:15. A Kolder&Ko Timpweg 3 Groningen I www.hailajoc.nl T 06 11264654

kei magazine ~ editie 2

15


Door: Stephan Antuma

In het vervolg van deze serie kijken we naar het Groningen van net na de Tweede Wereldoorlog. Wat was er gebeurd en hoe lag de stad er bij? Daarnaast aandacht voor de ontwikkeling van het Zernike Complex.

deel II * Groningen en de tweede wereldoorlog

Op vijf mei gedenken we de bevrijding van Nederland. In Groningen zou dat moment eigenlijk op 16 april moeten vallen. Dat was in 1945 namelijk de datum dat de Canadezen de Grote Markt, en daarmee de stad, hadden veroverd. Deze laatste krachtsinspanning was overigens niet zonder gevolgen: 106 burgers, 50 Canadezen en ruim 300 Duitsers vonden de dood bij felle gevechten. Na de gevechten, welke 76 uur hadden geduurd, lag de binnenstad voor een groot gedeelte in puin. Zo was er van de noordzijde van de Grote Markt, het gedeelte waar nu onder andere de V&D zit, niets meer over. Overigens heeft het Goudkantoor (uit 1635) de oorlog doorstaan, terwijl het stadhuis op de Grote Markt slechts is getroffen door een tankgranaat. De oostwand van de Grote Markt was ook volledig verwoest. Naast de Martinitoren was de Hoofdwacht in vlammen opgegaan, terwijl ook het beruchte Scholtenshuis in de brand was vernietigd. Dit majestueuze pand vormde tijdens de oorlogsjaren het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) waar honderden noorderlingen werden opgesloten, mishandeld of geëxecuteerd. Het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Cort van der Linde ging na de bevrijding voortvarend aan de slag met het ontwikkelen van plannen. Hiervoor werd de Wassenaarse ingenieur M.J. Grandpré Molière benaderd. Het door hem opgestelde basisplan werd in de raadsvergadering op 30 en 31 mei 1949 niet aangenomen. Pas op 30 juni 1952 werd het definitieve

16

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

wederopbouwplan vastgesteld. Grandpré Molière had zijn opdracht inmiddels gedesillusioneerd teruggegeven, zodat J.J.M. Vegter zijn naam aan de ontwikkeling kon verbinden. De plannen behelsden dat er meer ruimte zou komen voor detailhandel door het naar achteren verplaatsen van de oostwand. Hierdoor werd de Martinikerk ook weer zichtbaar vanuit de Oosterstraat. Ook moest er aan de oostzijde van de Grote Markt een nieuw cultuurcentrum komen. Omdat er echter onvoldoende geld was werd dit cultuurcentrum, dat in 1960 binnen het gemeentebestuur met luid applaus werd ontvangen, uiteindelijk gebouwd aan de Trompsingel: cultuurcentrum de Oosterpoort. Uiteindelijk was het warenhuis van Vopel het eerste gebouw aan de Noordwand dat werd gerealiseerd. In 1951 kreeg Vindicat toestemming om het huidige gebouw aan de oostzijde neer te zetten. Voor veel Groningers een emotionele gebeurtenis omdat dit nieuwe gebouw op de oude locatie van het huis van Scholten stond. Tenslotte ontwierp Vegter nog het “nieuwe stadhuis”. Een marmeren blokkendoos met een grote statietrap en luchtburg naar het “oude stadhuis”. De bouw hiervan begon in 1958 en werd in 1962 afgerond. In 1996 was het nieuwe stadhuis al weer afgebroken en het had het plaats gemaakt voor de huidige invulling van de Waagstraat, ontworpen door de Italiaan Natalini.


Het Zernike complex Wanneer je gaat studeren aan de Hanzehogeschool (HG) of Rijksuniversiteit (RUG) is de kans groot dat je ooit terecht komt op het Zernike complex. Waar nu dagelijks ruim 20.000 studenten bivakkeren, was het tot 1966 een zompige bende, waarover de hoogleraar Economie J. Pen in 1978 schreef: “het waait en regent er meer dan elders.” In 1958 kwam de universiteit tot de conclusie dat men zou moeten uitbreiden om de stroom aan studenten te bolwerken. De verwachting was dat de RUG zou groeien van 600 studenten in 1960 naar 3.180 in 1980. Daarom werd er in de periferie van de stad gezocht naar een mogelijkheid om uit te breiden. Dit werd uiteindelijk het complex Paddepoel met een oppervlakte van ongeveer 100 hectare. In 1961 stelde het gemeentebestuur van Groningen door middel van een structuurplan vast dat de universiteit hier een plek zou kunnen vinden. Overigens leefde men in die tijd in de veronderstelling dat Groningen in het jaar 2000 welgeteld 500.000 inwoners zou tellen, een van de redenen om ook de uitbreidingswijken Paddepoel en Selwerd te bouwen. Rond die tijd werd er ook driftig gediscussieerd over de vraag of de universiteit als geheel naar Paddepoel zou moeten verhuizen. Uiteindelijk omarmde men het drie kernen complex. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen het medische complex, alles in de omgeving van de Hortus, Broerstraat en Harmonie en Paddepoel. In 1966 was de oplevering van het Academisch Centrum voor Lichamelijke Opvoeding (ACLO), de eerste ontwikkeling op complex Paddepoel. Tegelijkertijd werd

stad groningen

er begonnen met de bouw van het WSN-gebouw, dat uiteindelijk in 1971 werd voltooid. Uiteindelijk is dit gebouw hoger, en daardoor gezichtsbepalender, geworden dan oorspronkelijk bedoeld. Overigens stamt ook het pre-kandidatengebouw (huidige Nijenborgh 4) uit diezelfde tijd. Complex Paddepoel is later vernoemd naar professor Frits Zernike, de uitvinder van de fasecontrastmicroscoop. Voor deze prestatie heeft Zernike overigens ook de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvangen. In het boek “Onder Professoren” van W.F. Hermans wordt het terrein aangeduid als complex Modderpoel, naar de oorspronkelijke betekenis van het woord Paddepoel. In 1986 ontstond de Rijkshogeschool Groningen uit een fusie tussen een twintigtal HBO-instellingen. Rond 1991 ging de bouw van start van diverse gebouwen voor de huidige Hanzehogeschool die vanaf het jaar 1997 in totaal 5.000 studenten en 600 medewerkers wilde vestigen op het Zernike Complex. Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen had hier in totaal 86 miljoen gulden ( 39 miljoen) beschikbaar voor gesteld. De laatste jaren is er sprake van een nieuwe bouwgolf op het Zernike Complex. Zo zijn de Bernouilliborg, het Willem Alexander Sportcentrum en het Hanze Forum reeds opgeleverd. Het centrum voor levenswetenschappen en een nieuwe tentamenhal zijn nog in aanbouw. Van zompig weiland naar hoogwaardig centrum voor onderwijs en onderzoek, het kan verkeren in nog geen 45 jaar.

<D  e schrijver is gemeenteraadslid voor Student en Stad.

kei magazine ~ editie 2

17


selexyz studieboeken Bestel met een paar simpele muisklikken al je studieboeken op selexyz.nl. Daar vind je namelijk altijd de complete en up-to-date boekenlijsten van de meeste studies in Nederland. Ga snel naar selexyz.nl voor meer info. En voor heten al je studieboeken compleet bestellen van je up-to-date opstudieboeken, selexyz.nl natuurlijk.

al je studieboeken compleet en up-to-date op selexyz.nl

<

wist je dat...

< Het KEI-bestuur in 1983 in juli even lekker vakantie hield.

< In 1984 een KEI-loper op een bord in de etalage van het KEI-pand schreef: “Bedankt voor alles. Het was de mooiste tijd van mijn leven.”

< In de Gezinsbode van 2 juli 1986 het KEI-bestuur

de Groninger burgerij opriep de aankomende eerstejaars onderdak te bieden, al was het maar voor de eerste maanden.

< In 1992 de voorzitter klachten ontving over de

representativiteit van het KEI-bestuur. Vooral de zomerse korte broeken zijn de universiteitsnotabelen in het verkeerde keelgat geschoten. De dames dienden zoveel mogelijk in rokje te verschijnen.

< Het eindfeest in 1995 plaats zou vinden in de

Oosterpoort. Maar de verbouwing was niet op tijd klaar, bleek enkele dagen voor de KEI-week. Gelukkig was de Martinihal beschikbaar en heeft daar toch een daverend KEI-eindfeest plaatsgevonden.

< In het nieuwe millenium de medewerkers die de

KEI-week elk jaar tot een succes weten te brengen voor het eerst “KEI-crew” worden genoemd.

18

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


het woord aan\

Frans zwarts

‘The KEI to your future’ is het thema van het KEIevenement, dat dit jaar al weer voor de 41ste keer gehouden wordt - ‘gevierd’ zou ik bijna zeggen, want het is telkens een feest om mee te maken. Wat de ‘key’ of ‘sleutel’ tot jullie toekomst betreft, het belang van de keuze voor een studie én voor een universiteit moeilijk onderschat kan worden.

RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

Laat ik voor de studie, ontwikkeling en vorming van een student de metafoor gebruiken van de lancering van een raket. Zoals iedere vergelijking gaat ook deze op sommige punten mank, maar zij kan mijn punt goed illustreren. Natuurlijk moet de raket (de student) op eigen kracht in de ruimte komen en daar zijn eigen weg vinden. Maar de lanceerbasis (de universiteit) met de daar aanwezige faciliteiten, grondpersoneel, technici, knowhow, brandstoftanks en dergelijke is daarbij van het grootste belang. De Rijksuniversiteit Groningen biedt jullie een uitstekend uitgangspositie voor de voorbereiding, start en ‘lift-off’ op weg naar hogere sferen en andere planeten. Dit jaar viert de RUG dat zij al 395 jaar lang ervaring heeft met onderwijs en onderzoek en tegelijk volledig klaar is voor de toekomst. En dat allemaal in een stad, omgeving en sfeer die bijzonder stimulerend en inspirerend is. Ik wens jullie heel veel succes en plezier bij jullie ‘ruimtereis’!

Of de RUG in één woord te omschrijven valt? Het hangt er natuurlijk vanaf wie je het vraagt, maar veelgehoorde karakteristieken zijn: nuchter, toegankelijk, eigenwijs, prestatiegericht, baanbrekend, betrokken, ambitieus, bruisend, dynamisch, solide, uitnodigend, veelzijdig, stimulerend en internationaal. En hoe verschillend ook, die antwoorden wijzen toch in dezelfde richting. Als je hier wat langer rondloopt, zal je dat ongetwijfeld beamen. De universiteit heeft een rijke academische traditie die teruggaat tot 1614. In die traditie staan een Nobelprijswinnaar, de eerste vrouwelijke student en de eerste vrouwelijke lector in Nederland, de eerste Nederlandse ruimtevaarder en de eerste president van de Europese Centrale Bank.

Frans Zwarts Rector Magnififificus\

groningen & onderwijs

kei magazine ~ editie 2

19


RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN KLACHTEN EN CONFLICTEN

Internationale oriëntatie Geografisch is de universiteit stevig geworteld in het Noorden van Nederland, een regio die de RUG bijzonder ter harte gaat. Het is echter beslist niet overdreven als je zegt dat de RUG sterk internationaal georiënteerd is. Je vindt hier studenten uit alle continenten en ook in het corps van docenten en onderzoekers zijn vele nationaliteiten vertegenwoordigd. Dat betekent dat de RUG een uitgebreid netwerk van internationale contacten heeft. Gerenommeerde wetenschappers en universiteiten willen graag samenwerken met de RUG. Dat bevestigt eens te meer de mondiale naam en faam van de universiteit. En dat is weer handig als jij jouw ambities internationaal gestalte wilt geven. De universiteit stimuleert het actuele debat over wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele thema’s. De RUG laat daarbij haar stem duidelijk en overtuigend horen. En ook jij kunt daar nu als RUG-student je eigen geluid aan toevoegen.

De ene student gaat gemakkelijk door de opleiding heen. Bij een andere student gaat dat met vallen en opstaan. Soms ligt dat aan jezelf, soms ligt dat aan anderen. Voor studenten die onvrede hebben over de gang van zaken, staan een aantal mogelijkheden open: contact met de studentvertegenwoordigers in een medezeggenschapsorgaan, een klachtenprocedure, een beroeps- of bezwaarprocedure. Ook kun je overwegen om zelf actief te worden in een medezeggenschapsorgaan of een studentenorganisatie.

< < <

Klachten

Ambities van de RUG De RUG is ambitieus. Steekwoorden hierbij zijn: topkwaliteit, talent en ambitie, grensoverschrijdend onderwijs en onderzoek. In een aantal gebieden zit de RUG bij de internationale top van wetenschappelijk onderzoek. Die positie wil de RUG nadrukkelijk versterken. Dat betekent: zorgen voor een stimulerende werk- en studeeromgeving. Voor een werkklimaat waarin toponderzoekers en topdocenten in vrijheid en onafhankelijkheid en vanuit wetenschappelijke hartstocht hun vak kunnen beoefenen. En natuurlijk zijn er vele routes naar succes denkbaar. Daarom durft de RUG onderscheid te maken. Het startpunt is voor alle studenten hetzelfde: een aanbod van uitgebalanceerde onderwijspakketten in uiteenlopende vakgebieden. Eenmaal op weg concentreert de RUG zich op studenten die het beste uit zichzelf willen halen. Met die motivatie zit je goed bij de RUG. A Postbus 72 9700 AB Groningen I www.rug.nl T 050 3639111

20

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

Heb je een klacht over je opleiding, dan ga je in de regel naar je studieadviseur voor advies over de manier waarop je de klacht het beste kunt afwikkelen. Wil je je klacht liever eerst buiten je opleiding bespreken, dan kun je een afspraak maken met een van de studentendecanen van het Studenten Service Centrum (SSC). A Uurwerkersgang 10 I  www.rug.nl/ssc of www.rug.nl/hoezithet T 050 3638004 O werkdagen van 10.00–16.00 uur. Als je het gevoel hebt dat je benadeeld bent door een ongelijke, onwaardige, discriminerende of sekse-specifieke behandeling, dan kun je een afspraak maken met de Vertrouwenspersoon van de RUG. Ook bij ongewenste intimiteiten of intimidatie kun je bij de vertrouwenspersoon terecht. Je klacht moet wel betrekking hebben op iets of iemand binnen de RUG en je moet daarover niet al een beroepsprocedure in gang hebben gezet A Visserstraat 47 Postbus 72 9700 AB Groningen I www.rug.nl/vertrouwenspersoon T 050 3635435


RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN KLACHTEN EN CONFLICTEN

KLACHTEN EN CONFLICTEN

Bezwaar en beroep Ben je het oneens met een beslissing van de examencommissie van de opleiding, het College van Bestuur van de RUG of de IB-Groep? Als je niet snel tot een vergelijk komt, dan kun je bezwaar of beroep instellen binnen de vereiste bezwaar- of beroepstermijn. Tegen een beslissing van de opleiding stel je binnen 4 weken na de beslissing beroep in bij het College van Beroep voor de Examens. Tegen een beslissing van de universiteit teken je binnen 6 weken bezwaar aan bij de Commissie van Advies voor de Beroep- en Bezwaarschriften. Tegen een beslissing van de IBG over je studiefinanciering teken je binnen 6 weken bezwaar aan bij de afdeling Bezwaar en Beroep van de IBG. Je kunt in alle gevallen advies inwinnen bij een Studentendecaan van het Studenten Service Centrum, ook als jou nog niet duidelijk is of klachtafhandeling of bezwaar/ beroep het beste is.

< <

<

A Uurwerkersgang 10 I www.rug.nl/ssc of www.rug.nl/hoezithet T 050 3638004 O werkdagen van 10.00–16.00 uur.

Studenten Service Centrum Bij het Studenten Service Centrum kun je terecht met alle vragen waar je als RUG-student mee te maken hebt en die je niet bij je opleiding kunt stellen. Het SSC houdt zich bezig met advies en begeleiding over de volgende onderwerpen: In- en uitschrijving, toelating Vertraging en studeerproblemen Studiekeuzevragen Studie of stage in het buitenland Psychische problemen, functiebeperking en gezondheid Conflicten en klachten Geldzaken Vaardigheden, workshops en cursussen. Meer informatie over deze onderwerpen vind je via www.rug.nl/hoezithet. (begeleiding en advies), www.rug.nl/tipsoverdips en de RUG cd-rom die alle eerstejaars in september ontvangen. Voor vragen ga je naar de Centrale Studentenbalie, de afdeling Studie Ondersteuning of de Studentpsychologen.

< < < < < < < <

Je kunt de medewerkers van het SSC als volgt bereiken: Centrale Studentenbalie, Studentendecanen A Uurwerkersgang 10 I www.rug.nl/ssc T 050 3638004 Studie Ondersteuning A Academiegebouw, Broerstraat 5 (toren) I www.rug.nl/so T 050 3635548 Studentenpsychologen A Oude Kijk in’t Jatstraat 41 (in najaar 2009: Uurwerkersgang 10) I www.rug.nl/bsp T 050 3635544

groningen & onderwijs

Faculteiten en Studieverenigingen ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE Faculteit Economie en Bedrijfskunde A Landleven 5 9747 AD Groningen I www.rug.nl/feb E webcontact-bew@rug.nl T 050 3637098

/ Studieverenigingen EBF – Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging I www.ebfgroningen.nl E info@ebfgroningen.nl GFE – Groningen Fiscale Eenheid (zowel voor juristen als economen) I www.gfe.nl E info@gfe.nl MARUG – Interfacultaire studieverenging voor o.a. Economie, Bedrijfskunde en Communicatiewetenschappen I www.marug.nl E info@marug.nl Pro Memorie – Studievereniging Accountancy & Controlling I www.pro-memorie.com E bestuur@pro-memorie.com RISK – Financiële Studievereniging I www.verenigingrisk.nl E bestuur@verenigingrisk.nl TBV Lugus – Technische Bedrijfskunde I www.tbvlugus.nl E bestuur@tbvlugus.nl VESTING – Studievereniging Econometrics, Operations Research en Actuarial Studies I www.devesting.nl E bestuur@devesting.nl

kei magazine ~ editie 2

21


RUG / Faculteiten en Studieverenigingen Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap FACULTEIT Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap A Oude Boteringestraat 38 9712 GK Groningen I www.rug.nl/ggw E faculteit.ggw@rug.nl T 050 3638017

/ Studieverenigingen Gerardus van der Leeuw – Faculteitsvereniging Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap I www.rug.nl/ggw/informatievoor/ studenten/verenigingen Dispuut M.A.T.A. – Dispuut der Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap I www.rug.nl/ggw/informatievoor/ studenten/verenigingen E dispuutmata@gmail.com

letteren Faculteit der Letteren

letteren

Medische Wetenschappen

/ Studieverenigingen

Faculteit Medische Wetenschappen – UMCG

EPU – Studievereniging American Studies I www.svepu.nl E info@svepu.nl

A Universitair Medisch Centrum Groningen MWF-complex A. Deusinglaan 1 I www.rug.nl/umcg E voorlichting@bvl.umcg.nl T 050 3633466

G.H.D. Ubbo Emmius – Studievereniging Geschiedenis I www.ubbo-emmius.nl E ubbo@rug.nl

/ Studieverenigingen

Grimm und Kluge – Duitse taal en letterkunde I www.grimm-und-kluge.tk E kluge@rug.nl

M.F.V. Panacea – Faculteitsverenging Medische Wetenschappen I www.panacea.nl E bestuur@panacea.nl

IK – Studievereniging Kunsten, Cultuur en Media I www.studieverenigingik.nl E info@studieverenigingik.nl

Studiosi Mobilae – Studievereniging Bewegingswetenschappen I www.studiosimobilae.nl E bestuur@studiosimobilae.nl

Kota Hàz – Finoegristiek E kotahaz@gmail.com

T.M.F.V. Archigenes – Faculteitsvereniging Tandheelkunde en Mondhygiëne I www.archigenes.nl E bestuur@archigenes.nl

Max L. Snijders – Journalistiek I www.svmax.nl E max.l.snijders@gmail.com Meander – Studievereniging Kunsten Architectuurgeschiedenis I www.studieverenigingmeander.nl E meander@rug.nl

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

/ Studieverenigingen

NUTS – Engels I www.svnuts.nl E info@svnuts.nl

Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen

Bachur – Studievereniging Archeologie I www.bachur.tk E rug_bachur@yahoo.com

Paco Dupont – Romaanse Talen en Culturen I www.pacodupont.nl E bestuur@pacodupont.nl

A Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS Groningen I www.rug.nl/gmw E owbalie.gmw@rug.nl T 050 3636182

Boreas – Griekse en Latijnse Taal en Cultuur E boreas@rug.nl

Severjanin – Slavisten E severjanin@rug.nl

A Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 9712 EK Groningen I www.rug.nl/let E infor.let@rug.nl T 050 3635900

Clio – Studievereniging Internationale Organisaties en Internationale Betrekkingen I www.clio.nl E clio@rug.nl Commotie – Studievereniging Communicatieen Informatiewetenschappen I www.commotie.eu E bestuur@commotie.eu

22

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

/ Studieverenigingen

SVS Nystrøm – Scandinavistiek I www.svsnystrom.net E svsnystrom@gmail.com

Sociëtas – Studievereniging Sociologie I www.societasonline.nl E societasonline@gmail.com

Skanomodu – Friese Taal en Cultuur I www.skanomodu.nl E skanomail@skanomodu.nl

ODIOM – Studievereniging Pedagogische Wetenschappen I www.odiom.nl E bestuur@odiom.nl

Zaza – Studievereniging Nederlandse Taal en Cultuur I www.zaza-nederlands.nl E bestuur@zaza-nederlands.nl

VIP – Studievereniging Psychologie I www.vipsite.nl E vip.gmw@rug.nl


Faculteiten en Studieverenigingen / RUG Rechtsgeleerdheid

Ruimtelijke Wetenschappen

Faculteit Rechtsgeleerdheid

Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

A Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 9712 EK Groningen I www.rug.nl/rechten E infobalie-rechten@rug.nl T 050 3635727

A Landleven 1 9747 AD Groningen I www.rug.nl/frw E faculty@frw.rug.nl T 050 3633895

/ Studieverenigingen

/ Studieverenigingen

Diephuis – Studievereniging Privaatrecht I www.diephuis.nl E bestuur@diephuis.nl

Ibn Battuta – Faculteitsvereniging Ruimtelijke Wetenschappen I www.ibnbattuta.nl E ibn.battuta@rug.nl

Frederik van der Marck – Studievereniging Staats- en Bestuursrecht I www.frederikvandermarck.nl E bestuur@frederikvandermarck.nl

Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen A M  eerdere locaties op Zernikecomplex (zie website) Nijenborgh 9 9747 AG Groningen I www.rug.nl/fwn E communicatie@rug.nl T 050 3634615

/ STUDIieverenigingen De Chemische Binding – Studievereniging Scheikunde en Scheikundige Technologie I www.chemische-binding.nl E bestuur@chemische-binding.nl Cover – Studievereniging Kunstmatige Intelligentie en Informatic I www.svcover.nl E bestuur@svcover.nl

J.B.S.V. Dorknoper – Recht & Bestuur I www.dorknoper.nl E bestuur@dorknoper.nl

FMF – Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging I www.fmf.nl E bestuur@fmf.nl

J.F.V. Groningen – Juridische Faculteitsvereniging I www.jfvgroningen.nl E jfv@jfvgroningen.nl

G.N.S.V. Basic – Studievereniging Natuurwetenschappen I www.gnsvbasic.nl E bestuur@gnsvbasic.nl

LISA – Recht & ICT I www.lisa-groningen.nl E bestuur@lisa-groningen.nl SGOR – Onderneming en Recht I www.sgor.nl E info@sgor.nl

G.L.V. Idun – Studieverenigingen Levenswetenschappen I www.glv-idun.nl E bestuur@glv-idun.nl

Simon van der Aa – Studievereniging Strafrecht en Criminologie I www.simonvanderaa.nl E bestuur@simonvanderaa.nl

G.T.D. Bernoulli – Gronings Technologen Dispuut I www.gtdbernoulli.nl E bestuur@gtdbernoulli.nl

Themis – Law in Europe I www.studieverenigingthemis.nl E bestuur@ studieverenigingthemis.nl Vevonos – Studievereniging Notarieel Recht I www.vevonos.nl E info@vevonos.nl Vintres – Studievereniging Internationaal en Europees Recht I www.vintres.nl E bestuur@vintres.nl

groningen & onderwijs

Wijsbegeerte Faculteit Wijsbegeerte A Oude Boteringestraat 52 9712 GL Groningen I www.rug.nl/filosofie E FIL-study-advisor@rug.nl T 050 3636161

/ Studieverenigingen

Pharmaciae Sacrum – Studievereniging Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen I www.psgroningen.nl E bestuur@psgroningen.nl T.F.V. Professor Francken – Technische Faculteitsvereniging I www.professorfrancken.nl E bestuur@professorfrancken.nl

STUFF – Studieverenging Filosofie I www.stuffsite.org E stuff@philos.rug.nl

kei magazine ~ editie 2

23


wonen met karakter Je eigen plek in de stad vind je bij Lefier StadGroningen. Wij hebben een groot en gevarieerd kameraanbod voor jou. Voor meer informatie kijk je op www.lefier.nl

050 - 369 36 93 | Gedempte Zuiderdiep 22 groningen@lefier.nl | www.lefier.nl

24

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


het woord aan\

hENK PIJLMAN

Groningen, city of talent Je hebt talent nodig om in Groningen te kunnen studeren, dat ontdek je tijdens de KEI. Verdwalen zul je er niet gauw, want de stad is overzichtelijk en d’Olle Grieze valt altijd weer te vinden. Maar om je weg te vinden in alle mogelijkheden die de stad biedt, dat is wat anders. Er lopen zoveel interessante leeftijdsgenoten rond met overeenkomstige ideeën, met aanstekelijke plannen, met gelijkgestemde zielen... Er zijn zoveel mogelijkheden om je tijd aangenaam, creatief of inspannend door te brengen. Om te doen of naar te kijken: teamsport, topsport, denksport, muziek, toneel, dans, film, beeldende kunst… Je hebt talent nodig om naast je studie zo goed mogelijk te kunnen profiteren van alle mogelijkheden. Net als in je vrije tijd zul je tijdens je studie keuzes moeten maken. Welke keuzeprogramma’s en minors wil je volgen? Welke talenten wil je ontwikkelen en welke richting wil je je toekomst geven? In Groningen zijn er volop mogelijkheden je talenten te ontplooien of een talent te worden. Groningen is daarom de city of talent.

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Met 24.000 studenten is de Hanzehogeschool Groningen de grootste hogeschool van Noord-Nederland. Je vindt er opleidingen voor vrijwel alle vakgebieden. Studenten uit binnenen buitenland studeren aan bijna zeventig opleidingen, die zijn geclusterd in negentien schools. De Hanzehogeschool Groningen is ontstaan in 1798. De Hanzehogeschool Groningen is hiermee de oudste multisectorale hogeschool van Nederland. Opleidingen zijn in schools geclusterd, omdat ze zich allemaal op hetzelfde werkveld richten. Zo vind je bij het Instituut voor Rechtenstudies de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten en bij het Instituut voor Sportstudies de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) en de opleiding Sport, Gezondheid en Management. De hogeschool onderscheidt zich van andere hogescholen door de veelkleurigheid en het eigen gezicht van de schools, de sterke nadruk op internationalisering en de directe band met de noordelijke regio.

Drs. H.J. Pijlman Voorzitter College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen

groningen & onderwijs

kei magazine ~ editie 2

25


HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Groningen: City of Talent Wellicht ken je deze veelvuldig gebruikte slogan van Groningen. Binnen de hogeschool wordt veel aandacht besteed aan talent. Als enige hogeschool heeft de Hanzehogeschool Groningen een subsidie ontvangen om te investeren in toptalenten. Dit geld wordt geïnvesteerd in speciale trajecten voor studenten die hun talenten willen benutten en uitbouwen. Lijkt het je interessant om deel te nemen aan zo’n traject binnen jouw opleiding? Informeer dan aan het begin van het collegejaar naar de mogelijkheden.

Thuis in de wereld!

Zelf kiezen

De Hanzehogeschool Groningen ademt een internationale sfeer door de aanwezigheid van buitenlandse studenten van zo’n 85 nationaliteiten, buitenlandse docenten en internationale varianten van opleidingen. De Hanzehogeschool Groningen heeft uitstekende contacten met hogescholen, universiteiten en bedrijven in het buitenland. Mogelijkheden te over dus voor een blik over de grens; je kunt studeren of stagelopen in het buitenland, maar ook als je in Groningen blijft zul je veel buitenlandse studenten zien en veel andere talen horen!

De Hanzehogeschool Groningen heeft je op bijna elk vakgebied wel iets te bieden. Maar wat je ook kiest, je kunt je opleiding altijd voor een deel aanpassen aan je eigen wensen. Voor bepaalde keuzeonderdelen kun je namelijk shoppen binnen het aanbod van de hele hogeschool. Je hebt de keuze tussen verschillende mogelijkheden, variërend van interculturele communicatie tot bedrijfsprocesanalyse, van Spaans tot crisishulpverlening en van interdisciplinair samenwerken tot het opzetten van een eigen bedrijf.

Kenniscentra en lectoraten

VOORZIENINGEN Hanze Informatie Centrum– Studievoorlichting en studiekeuzeadvies Aan het Zernikeplein 11 zit het Hanze Informatie Centrum. Je kunt er terecht voor informatie en advies over opleidingen, toelatingseisen, Groningen als studiestad en voor ondersteuning bij je studiekeuze. De openingstijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. E studievoorlichting@org.hanze.nl T 050 5957890

Mediatheken De HanzeMediatheek heeft vestigingen op vrijwel alle locaties van de hogeschool. Je vindt er onder andere (vak) boeken, tijdschriften, scripties, video’s, dvd’s en cd-roms. De HanzeMediatheek biedt ook toegang tot een aantal digitale bestanden. Daarnaast zijn er in de verschillende gebouwen ook specifieke opleidingsgebonden materialen. Zoals bladmuziek en cd’s, posters en poppenkastpoppen en anatomisch materiaal. Materialen kun je lenen op vertoon van je collegekaart die je voor de start van het collegejaar ontvangt.

International Student Office

Projectruimtes en studielandschap

Naar het buitenland? De Hanzehogeschool Groningen heeft een groot netwerk van partnerinstituten over de hele wereld. Bij het International Student Office (ISO) kun je informatie krijgen over stage lopen of studeren in het buitenland en over praktische zaken als beurzen, visa, verblijfsvergunningen en huisvesting. Het ISO vind je op Zernikeplein 11.

Projectruimtes zijn speciaal ingerichte ruimtes waar je met een groepje in alle rust aan een project kunt werken. Je hebt vrijwel elk blok (periode van ongeveer 10 weken) een project waarbij je met een aantal studenten samenwerkt. Daarnaast hebben veel gebouwen een studielandschap, waar je met een groep of in je eentje aan de slag kunt. Ook kun je hier je e-mail checken, draadloos surfen op internet, overleggen met je medestudenten of even ontspannen.

E iso@org.nl T 050 5954032

26

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

De Hanzehogeschool Groningen heeft een aantal kenniscentra en lectoraten. Aan een Kenniscentrum of lectoraat zijn vaak meerdere schools verbonden. Samen met docenten van die schools onderhouden lectoren contacten met mensen uit het beroepsveld. Zo ben je verzekerd van actuele kennis uit de praktijk in je opleiding.

Winkels Op de ZernikeCampus zijn verschillende winkels te vinden die veelal studiegerelateerd zijn. Zo kun je je studieboeken halen bij Selexyz, een baantje zoeken via Randstad Uitzendbureau of een laptop (met korting!) bestellen bij Norrod. Verder beschikken de meeste locaties over een ‘instituutswinkel’, hier kun je studiematerialen aanschaffen. Naast winkels, mediatheken en bijvoorbeeld studielandschappen beschikt de Hanzehogeschool Groningen ook over geavanceerde sportvoorzieningen. Het futuristische gebouw van het Instituut voor Sportstudies beschikt over fitnessruimtes, een topsporthal en een zwembad. Als student kun je hier gebruik van maken. Daarvoor moet je je wel aanmelden bij de ACLO.


STUDENT ONDERSTEUNING Studieloopbaanbegeleiding De Hanzehogeschool Groningen vindt persoonlijke studieloopbaanbegeleiding belangrijk. Daarom staat er een studieloopbaanbegeleider voor je klaar. Als coach ondersteunt hij/zij je bij je leer- en loopbaanontwikkeling, bij het maken van je persoonlijk ontwikkelingsplan en je studieovereenkomst. Als contactpersoon geeft hij/ zij je informatie over de studie en verwijst je zo nodig door.

Studeren met een handicap De Hanzehogeschool Groningen komt studenten met een structurele of tijdelijke functiebeperking zo veel mogelijk tegemoet en biedt deze studenten zo veel mogelijk gelijkwaardige kansen op studiesucces als studenten zonder functiebeperking. Studenten met een functiebeperking die aan onze hogeschool willen gaan studeren kunnen het beste zo vroeg mogelijk (het liefst voor aanvang van het studiejaar) contact opnemen met een studentendecaan. E studentendecanen@org.hanze.nl

Financiële ondersteuning Als je als gevolg van overmacht studievertraging oploopt, waardoor je langer moet studeren dan de beursperiode lang is, kun je een beroep doen op de regeling Financiële Ondersteuning Studenten. In geval van financiële nood als gevolg van calamiteiten kun je in bepaalde gevallen een beroep doen op het Noodfonds.

SCHOOLS en Studieverenigingen

De rol van de studentendecanen Studentendecanen informeren, adviseren en ondersteunen je bij zaken waar je tijdens je studie in je privéleven mee te maken kunt krijgen. Soms verwijst een decaan naar een externe deskundige, bijvoorbeeld een psycholoog. Studentendecanen hebben een onafhankelijke positie ten opzichte van schools en opleidingen. Gesprekken met een decaan zijn strikt vertrouwelijk. Bij studentendecanen kun je voor de volgende zaken terecht:

<

Studiegerelateerde zaken (studiekeuze, studievaardigheden bindend studieadvies en door-studeren). Studievertraging door handicap, ziekte of bijzondere omstandigheden (psychische problemen, faalangst, dyslexie en stress). In- en uitschrijving. Financiële zaken als studiefinanciering, financiële ondersteuning in geval van overmacht (topsportbeurs, subsidie voor psychosociale hulpverlening). Advies bij conflicten.

< < <

Academie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek A Zernikeplein 11 9747 AS Groningen T 050 5954573 > opleidingen

< Bouwkunde < Civiele Techniek > studieverenigingen Studievereniging Tekhnikos – Bouwkunde & Civiele Techniek I www.tekhnikos.nl E info@tekhnikos.nl C.v.L. – Technische opleidingen I www.sv-cvl.nl E secretaris@sv-cvl.nl

<

Academie voor Gezondheidsstudies

Rechtswinkel

A Eyssoniusplein 18 9714 CE Groningen T 050 5953500

De Hanze Rechtswinkel is een gratis juridisch informatiebureau voor studenten en door studenten. Met problemen op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, onderwijsrecht, studiefinanciering en consumentenrecht kun jij als student van de Hanzehogeschool Groningen aankloppen bij de Hanze Rechtswinkel. De informatie wordt verstrekt door studenten van de opleidingen HBO Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening. Je vindt de rechtswinkel op Zernikeplein 7.

> opleidingen

< Fysiotherapie < Logopedie < Mondhygiëne <M  edisch Beeldvormende en <

Radiotherapeutische Technieken Voeding & Diëtetiek

> studievereniging Archigenes – Mondhygiëne I www.archigenes.nl E bestuur@archigenes.nl

hanze.nl Meer informatie over de Hanzehogeschool Groningen en alle opleidingen is te vinden op www.hanze.nl. Voor studiegidsen en andere specifieke opleidingsinformatie kunnen studenten van de hogeschool surfen naar Blackboard. Onder het tabblad HG-Gids vind je alle relevante praktische informatie.

groningen & onderwijs

contact I Postbus 30030 9700 RM Groningen I www.hanze.nl E info@org.hanze.nl T 050 5955555

kei magazine ~ editie 2

27


hANZEHOGESCHOOL / SCHOOLS en Studieverenigingen Academie voor Verpleegkunde

Instituut voor Bedrijfskunde

A Eyssoniusplein 18 9714 CE Groningen T 050 5953650

A Zernikeplein 23 9747 AS Groningen T 050 5952100

> opleidingen

> opleidingen

< Verpleegkunde (HBO-V)

<M  anagement, Economie en Recht

> studievereniging

< P ersoneelsmanagement (Perso-

Epione – HBO-V I www.svepione.nl E epione@org.hanze.nl

Academie voor Sociale Studies A Zernikeplein 23 9747 AS Groningen T 050 5953360 > opleidingen

<M  aatschappelijk Werk en Dienstverlening

< S ociaal Pedagogische <

Hulpverlening Toegepaste Psychologie

> studievereniging Gente – Toegepaste psychologie I www.svgente.nl E bestuur@svgente.nl

Instituut voor Sportstudies A Zernikeplein 17 9747 AS Groningen T 050 5953702

(MER)

neel & Arbeid) Vastgoed & Makelaardij

<

> studieverenigingen Ergasia – Personeelsmanagement I www.ergasia.nl E bestuur@ergasia.nl

> studievereniging LinkIT – Human Technology I www.svlinkit.nl E info@svlinkit.nl

Instituut voor Financieel Economisch Management A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5952000 > opleidingen

< Accountancy < Bedrijfseconomie < Financial Services Management < Fiscale Economie

S.V. Homerus - Management, Economie en Recht I www.merhomerus.nl E homerus@org.hanze.nl

> studievereniging

Villa ‘96 I www.villa96.nl E secretaris@villa96.nl

Check – Accountancy I www.sv-check.nl E bestuur@sv-check.nl

Instituut voor Facility Management

HSE Faktor – Bedrijfseconomie I www.hsefaktor.nl E bestuur@hsefaktor.nl

A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5952000 > opleidingen

< F acility Management < International Facility Management

Avoir Fiscal – Fiscale Economie I www.avoirfiscal.nl E info@avoirfiscal.nl

Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie A Zernikeplein 11 9747 AS Groningen T 050 5954000

> studievereniging

> opleidingen

<

Facides Dione – Facility Management I www.fadi.nl E facidesdione@org.hanze.nl

< Bedrijfskundige Informatica < Informatica < Technische Informatica

> studievereniging

Instituut voor Engineering

Mesacosa – Instituut voor Sportstudies I www.mesacosa.nl E senaatmesacosa@hotmail.com

A Zernikeplein 11 9747 AS Groningen T 050 5954000

> opleidingen

< Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding Sport, Gezondheid en Management

> opleidingen

< E lektrotechniek < H uman Technology < T echnische Bedrijfskunde <W  erktuigbouwkunde

28

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

> studieverenigingen Realtime – Informatica I www.realtime-online.nl E info@realtime-online.nl C.v.L. – Technische opleidingen I www.sv-cvl.nl E secretaris@sv-cvl.nl


hANZEHOGESCHOOL / SCHOOLS en Studieverenigingen Instituut voor Life Science & Technology A Zernikeplein 11 9747 AS Groningen T 050 5954000 > opleidingen

< Bio-informatica < B iologie en Medisch < <

Laboratoriumonderzoek Chemie Chemische Technologie

> studievereniging

> studievereniging Ad Legem – HBO-rechten en SJD I www.adlegem.nl E bestuur@adlegem.nl

International Business School A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5952300 > opleidingen

< International Business and Management Studies

Commotie – HBO Communicatie & Communicatie & Informatiewetenschappen I www.commotie.eu E bestuur@commotie.eu

School of Performing Arts Prins Claus Conservatorium A Veemartkstraat 76 9724 GA Groningen T 050 591300 > opleidingen

< Docent Muziek < Muziek

Equilibrium – Instituut voor Life Science & Technology I www.lst-equilibrium.nl E secretaris@lst-equilibrium.nl

> studievereniging

C.v.L. – Technische opleidingen I www.sv-cvl.nl E secretaris@sv-cvl.nl

IBS-U – International Business School I www.ibs-u.nl E infoibs-u@org.hanze.nl

Dansacademie NoordNederland

Pedagogische Academie

> opleidingen

Instituut voor Marketing & Management A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5952900 > opleidingen

< Commerciële Economie < F ood & Business < International Business & Languages Small Business & Retail Management

<

> studievereniging HMV Actis – Instituut voor Marketing & Management I www.hmvactis.nl E bestuur@hmvactis.nl

Instituut voor Rechtenstudies A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5957200

< Internationale Betriebswirtschaft

A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5953555 > opleidingen

< Lerarenopleiding Basisonderwijs > studievereniging Le Baso - Pedagogische Academie I www.lebaso.nl E bestuur@lebaso.nl

Instituut voor Communicatie & Media

Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Academie Minerva A Gedempte Zuiderdiep 158 9711 HN Groningen T 050 5951201 > opleidingen

< Autonome Beeldende Kunst < D ocent Beeldende Kunst en Vormgeving

< Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp < Vormgeving Communicatie

> opleidingen

Algemene studievereniging Hanzehogeschool

< Communicatie < Communicatiesystemen < Informatiedienstverlening en <

-management International Communication

> studieverenigingen

< <

KIC (Kien in Communicatie) – Instituut voor Communicatie & Media I www.studieverenigingkic.nl E info@studieverenigingkic.nl

groningen & onderwijs

< Docent Dans < Dans

A Zernikeplein 7 9747 AS Groningen T 050 5952944

> opleidingen HBO-rechten Sociaal Juridische Dienstverlening

A Akkerstraat 99 9717 KZ Groningen T 050 5955454

HSV Vereniging (Hanze Studentenbelangen Vereniging) I www.hsvgroningen.nl E bestuur@hsvgroningen.nl

kei magazine ~ editie 2

29


30

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


Stenden hogeschool Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) Weinig beroepen zijn zo afwisselend als dat van leraar. Je geeft les, bent coach, bereidt lessen voor, houdt je vak bij, overlegt met collega’s, kijkt toetsen na, organiseert excursies en werkt met computers. Je hebt leuke en verbazingwekkende leerlingen, slimmeriken en kinderen die meer hulp nodig hebben. Kortom, wie leraar wordt, verveelt zich geen moment. Als leraar moet je een echte duizendpoot zijn. Zo weet je hoe je met kinderen van verschillende leeftijden omgaat en hoe je ze op verschillende manieren kunt begeleiden. Je kunt improviseren en bijvoorbeeld schoolreisjes en sportdagen organiseren. Ook heb je kennis van verschillende culturen en weet je hoe je kinderen met leerproblemen begeleidt. Verder werk je als leraar in meerdere teams: je werkt samen met je collega’s, met schoolbegeleidingsdiensten, met schoolartsen en met ouders. Stenden hogeschool leidt studenten op tot verantwoordelijke en zelfbewuste professionele leraren die al deze taken uit kunnen voeren. Daarnaast heb je de kans om een deel van je studie in het buitenland te volgen, bijvoorbeeld ontwikkelingswerk door middel van onze Grand Tour.

OVERIGE ONDERWIJS INSTELLINGEN

De PABO in Groningen vind je in het hartje van de stad aan de Phebensstraat, dichtbij het station. De sfeer op deze opleiding is informeel en gezellig. Wij bieden naast een voltijd PABO traject de volgende varianten aan: verkort traject (voor HBO) Remedialteaching Speciaal onderwijs

< < <

Als je meer weten over deze opleiding of de PABO aan één van onze andere vestigingen, kijk dan op de website. Langskomen kan ook! Bel dan even met ons secretariaat via onderstaand nummer. A www.stenden.com T 050 3112955

Verloskunde Academie Groningen ‘Catharina Schrader’ Door de oprichting van de opleiding in 2001 is het voor het eerst sinds 1920 weer mogelijk in Groningen af te studeren als verloskundige. De opleiding ontleent haar naam aan Catharina Schrader, vroedvrouw in Friesland (Dokkum). Als één van de weinigen uit haar tijd hield zij een notitieboek van haar werk bij. Dit notitieboek (1693-1745) is van groot belang geweest voor de verloskunde. De opleiding is een kleine zelfstandige hogeschool met ongeveer 160 studenten, waar een open informele sfeer heerst. I www.verloskunde-academie-groningen.nl E catharinaschrader@vag.umcg.nl T 050 3618886

groningen & onderwijs

Hogeschool HBO Nederland Een hogeschool met een ander concept, zo zou je hogeschool HBO Nederland kunnen noemen. Hogeschool HBO Nederland heeft gekozen voor kleinschaligheid en verzorgt voor 3.000 studenten onderwijs in acht plaatsen in Nederland, waaronder in Groningen. In Groningen is Hogeschool HBO Nederland gevestigd aan de Ubbo Emmiusstraat (gelegen tussen centrum en station). Voor alle studierichtingen geldt een opleidingstraject van drie jaar samengesteld uit twee jaar theorie, maar wel zeer op de praktijk gericht, en een volledig stagejaar. Hogeschool HBO Nederland kent een cultuur waarbij onderling contact en respect tussen docenten en studenten belangrijk wordt gevonden. Verder wordt de hogeschool gekenmerkt door kleinschaligheid en een informele sfeer. De cultuur kan als ondernemend worden gekenmerkt. Ondernemerschap is niet alleen een kwaliteit die aangemoedigd wordt, maar waar hogeschool HBO Nederland zich ook in wil onderscheiden ten opzichte van andere hbo-opleidingen. Hogeschool HBO Nederland: Durf te Doen! I www.hbonederland.com E hbogroningen@hbonederland.com T 050 3017070

kei magazine ~ editie 2

31


vlekkentips Het overkomt ons allemaal wel eens: een kop koffie over je broek, lippenstift in je trui of kauwgom in je broek.Enkele tips op een rij: Bier Biervlekken lossen op als je ze wast. Oude biervlekken kun je het beste met een mengsel van water en alcohol deppen, alvorens het kledingstuk in de machine te wassen. Koffie/Chocolademelk Laat de vlek eerst weken in warm water met een beetje handwasmiddel. Spoel het kledingstuk goed uit en was het vervolgens in de machine. Rode wijn Verse vlekken van rode wijn in wasbaar textiel eerst spoelen in warm water. Strooi vervolgens zout over de vlek. Laat dit goed intrekken. Spoel vervolgens het kledingstuk uit met lauw water en was het daarna in de machine. Is de vlek er nog niet uit, dan kun je nog een vlekkenverwijderaar proberen. (verkrijgbaar bij de drogist) Fruit Deppen met kleurloze azijn en wat overblijft eventueel behandelen met een vlekkenverwijderaar (verkrijgbaar bij de drogist). Daarna gewoon wassen. Nooit zeep gebruiken als eerste middel om fruitvlekken te verwijderen! Zeep kan namelijk reageren met het fruit waardoor donkere, blauw-achtige vlekken ontstaan. Kauwgom Kauwgom laat zich makkelijk breken en verwijderen uit alle soorten bekleding als het in bevroren toestand verkeert. Gebruik voor restvlekken een vlekkenverwijderaar speciaal bestemd voor kauwgomvlekken. (verkrijgbaar bij de drogist) Balpen Een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossengalzeep en naspoelen.

32

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl

wassen, strijken &drogen Straks is je moeder er niet meer om je was te doen, daarom nu een uitleg van de etiketten die je in je kleding vindt en een aantal was- en vlekkentips.

WASSEN

STRIJKEN

95

Gewoon programma

Heet strijken

40

Gewoon programma

30

Wolwas programma

60

Gewoon programma

40

Anti kreuk programma

(katoen,linnen, viscose)

Warm strijken (polyester mix, wol)

Lauw strijken (acryl, nylon, polyester)

Niet strijken

DROGEN Alleen snelle handwas Normale textiel

Anti kreukprogramma

Hittegevoelige textiel

Wolwas programma

Niet drogen in droogtrommel

Niet wassen, ook niet weken

 e getallen in de tobben geven de D hoogst toelaatbare wastemperaturen aan; deze niet overschrijden!  andwas lauw of koud wassen. H Gebruik hiervooreen handwasmiddel!

 olwas alleen volgens wolwasW programma. Belading: 1/3 tot 1/4 van het maximale gewicht.


van regelen tot relaties door: Emiel Blok

Wat maakt studeren zo belangrijk? In eerste instantie zou je antwoorden dat je veel nieuwe dingen leert binnen een bepaald vakgebied of dat je wordt opgeleid voor een bepaald beroep. Daar klopt dus niets van! Het belangrijkste van studeren is dat je een hele grote kans hebt dat je je toekomstige levenspartner tegen het lijf loopt. De eerste dag studeren is tevens de eerste verkenning van de huwelijksmarkt. Maar tot je daadwerkelijk in het huwelijksbootje stapt, kan er natuurlijk nog veel gebeuren.

Collegesnackje Medestudenten waar je tijdens een saai college/lesuur heerlijk over kunt wegdromen. Hossel Partner waarvan de status van de relatie nog niet helemaal duidelijk is.

Groningen staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Het risico is groot dat je daarin vroeg of laat een leuke kerel of meid tegen het lijf loopt. Maar niet alleen in het nachtleven kom je die tegen. Eigenlijk overal in Groningen loop je het risico om de liefde van je leven te ontmoeten. In de supermarkt, tijdens college of bij het sporten. Je hoeft dus niet wanhopig op zoek, het gaat je waarschijnlijk gewoon overkomen. Wanneer er sprake is van wederzijdse interesse zijn er vele verschillende omgangsvormen mogelijk. Soms blijft het bij enkel flirten en gebeurt er verder niets. In dit geval kun meer tijd investeren in die persoon en hem of haar tot een projectje bombarderen. Soms is de liefde ook snel bekoeld en blijft het bij een collegesnackje of een one night stand. Zit er meer in dan kan een relatie zich van hossel, via scharrel ontwikkelen tot een ware relatie. Studeren is dus niet alleen vakken volgen, het is veel meer dan dat. Zorg dus dat je ook het studentenleven ontdekt en dan heb je na studietijd niet alleen een diploma op zak, maar ook een hele mooie relatie!

Onenightstand Eenmalig innig samenzijn, vaak te vinden in de Blauwe Engel. Hiervan afgeleid is het werkwoord engelen: op zoek zijn naar een onenightstand. Projectje Mensen die je gewoon leuk vindt en waarvan je werk gaat maken door bijvoorbeeld af en toe een praatje aan te knopen. Regelen Regelen is een term die in Groningen onder de studenten veel wordt gebruikt. Hiermee wordt vaak zoenen bedoeld, maar de laatste tijd wordt de term ook in verband gebracht met het hebben van seks. Regelmatig regelen, leidt in de regel vaak tot een relatie. Scharrel Partner om op regelmatige maar niet op vaste basis mee te regelen.

student zijn

kei magazine ~ editie 2

33


HOROSCOOP Ram

Een mooie maar drukke zomer ligt in het verschiet. Probeer hier alles uit te halen wat mogelijk is. Je komt een sterke persoonlijkheid tegen.

Stier

Weegschaal

De afwegingen die je maakt, zullen je uiteindelijk verder helpen. Maar blijf niet te lang wikken en wegen. Vertrouw op je gevoel.

Schorpioen

Geniet nog even van je vrije tijd en zorg dat je van de zomer optimaal kan genieten. Je zult je deze zomer absoluut niet stierlijk hoeven te vervelen.

Bijt niet te hard van je af als iets je niet zint. Het komt uiteindelijk helemaal goed. Deze zomer zullen nieuwe ervaringen de hoofdrol spelen.

Tweelingen

Boogschutter

Kreeft

Steenbok

Leeuw

Waterman

Hoezo kiezen tussen twee dingen? Wees creatief en combineer je dromen. Iemand anders lijkt precies hetzelfde te denken als jij.

Deze zomer is extra lang en daar ga je volop van genieten. Het lijkt wel of je extra benen hebt gekregen, zoveel kan je doen op één dag.

Af en toe mag je best lui zijn, als je er wanneer het écht nodig is, maar in volle vaart achteraan gaat. Geniet dan van je buit.

Maagd

Je kijkt je ogen uit en beleeft veel nieuwe ervaringen deze zomer. Om dit te bereiken moet je wel zelf initiatief tonen.

Het lijkt erop dat je steeds dichter bij je doel staat. Laat je niet afleiden en blijf gefocust. Dit zal je tot een hoger plan brengen.

Je blijft rotsvast in je besluit en niemand kan je van je stuk brengen. Sta wel open voor de mening van iemand anders.

Voel je nattigheid? Ga op onderzoek uit, maar vertrouw ook een beetje op je medemens. Aankomende zomer zul je nooit meer vergeten.

Vissen

Je voelt je kiplekker deze zomer. Met je diploma op zak kun je de hele wereld aan. Een fikse regenbui brengt jou niet van je stuk.

De volgende keer in KEI-magazine, editie 3 < Alle ins and outs van het programma van de keiweek 2009

< Sporten in Groningen onder de loep < aan het woord: Max van den Berg, Commissaris van de Koningin

< De toekomst van Groningen! < En natuurlijk weer een horoscoop! 34

KEI-WEEK 2009 ~ www.keiweek.nl


35


KEI-week magazine 2009 editie 2  
KEI-week magazine 2009 editie 2  

Magazine dat verstuurd wordt naar alle nieuwe studenten in Groningen

Advertisement