Page 1

Parkano Kihniรถ Palvelut ja matkailu 2017


Asuminen ja yrittäminen 4 Palvelut arkeen 6 Kulttuuria ja nähtävyyksiä 8 Luonto ja aktiviteetit 10-12 Majoitu mukavasti 14 Käy pöytään 16 Kartat 18 Tärkeät numerot 20

Palvelut ja matkailu 2017


Parkanossa parhain päin Parkano tunnetaan rohkeita avauksia tekevänä paikkakuntana, jossa tartutaan toimeen ja pyritään järjestämään asiat parhain päin. Kaupungissa on vahva kehittämisen meininki.

Parkanon kaupunki Parkanontie 37, 39700 Parkano Puh. (03) 44 331 kaupunki@parkano.fi www.parkano.fi Perustettu Väestö Pinta-ala Yrityksiä

Parkano Info

Matkailupalvelu Eräpäivä Oy Parkanontie 62, 39700 Parkano puh. 03 448 2827 www.kehitysparkki.fi/matkailu www.visitparkano.fi tulossa 4/2017

Parkano on vireä kaupunki, jossa luonnonläheisyys kohtaa hyvät palvelut ja aktiivisen yrityselämän. Kaupunki on alueensa kaupallinen keskus ja sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Valtatiet 3 ja 23 kulkevat keskustan halki, ja rautatieyhteys Tampereelle kestää nopeimmillaan vain 33 minuuttia.

Pieni on kaunista Kihniössä Etsitkö elämääsi väljyyttä? Haluatko eroon ruuhkista ja stressaavasta elämästä? Tule Kihniöön! Meillä on moni asia onnekkaalla mallilla ja arjen rutiinit sujuvat usein helpommin ja leppoisammin kuin isoissa taajamissa. Kihniö on pieni ja pirteä paikka, jossa elämänmeno on mukavan mutkatonta. Kunta voi kehuskella kokoonsa nähden erinomaisilla palveluilla. Matkailija löytää Kihniöstä niin hulppeaa hiekkarantaa ja taimenkoskia kuin komean Käskyvuorenkin näköalapaikkoineen.

Etäisyydet Helsinki 260 km kaupunkeihin: Jyväskylä 150 km Pori 90 km Seinäjoki 80 km Tampere 80 km (junalla 35 min.) Turku 200 km

1867, kaupungiksi 1977 6751 asukasta (31.1.2016) 910 km², josta vettä 58 km² n. 600 kpl

Kihniön kunta Kihniöntie 46, 39820 Kihniö Puh. (03) 44 411 kihnio@kihnio.fi www.kihnio.fi Perustettu Väestö Pinta-ala Yrityksiä

1920 2027 asukasta (31.1.2016) 390 km², josta vettä 33 km² n. 180 kpl Kihniö Info

Puumilan taitotalo Kuruntie 1–3, 39820 Kihniö puh. 050 400 4304 www.kihnionmatkailu.fi

KIHNIÖN JA PARKANON ELINKEINOYHTIÖ Kehitys-Parkki Oy Parkanontie 66 39700 Parkano 040 844 1991 Jari Pihlajamäki, 040 648 6914 Sari Peltomaa www.kehitysparkki.fi etunimi.sukunimi@kehitysparkki.fi


Asuminen ja yrittäminen

Seudullinen keskus Parkano on seudullinen keskus, jossa luonto on lähellä. Paikkakunta on kiireetön ja ruuhkaton mutta silti vireä.

Asumista veden äärellä

Parkanon keskustan tuntumassa voit asua nauttien järvi- tai jokinäkymistä. Asuntoalueista Pentinranta sijaitsee kauniisti Kirkkojärven rannassa. Sieltä voi myös vuokrata tontin järvimaisemasta. Mäkiviinikan alueesta Viinikanjoen partaalla on jo muodostunut kotoisa alue, jossa on vielä tilaa uusille rakentajille. Paavonlehtoon on kaavoitettu uusi asuntoalue, ja yksittäisiä tontteja on keskustan muillakin alueilla sekä vireillä kylillä.

Täällä on hyvä yrittää

Parkano on tunnettu erityisesti metalliteollisuudestaan sekä puunjalostuksesta. Nämä alat työllistävät edelleen merkittävästi. Parkanosta löydät vireän yritysympäristön, kehittyneet alihankintaverkostot, hyvät yhteistyökumppanit koulutusasioissa, asiantuntevan yrityspalvelun, vakavaraiset paikalliset pankkikumppanit sekä ammattitaitoista työvoimaa. Meillä tehdään yritysmyönteisyyden eteen määrätietoista työtä.

Merkittävä kauppapaikka

Kolmoskeskus monipuolisine palveluineen sekä keskustan erikoisliikkeet tekevät Parkanosta merkittävän kauppapaikan, joka kokoaa ostoksille paitsi paikkakuntalaiset myös Kolmostien kulkijat ja laajasti koko seudun asukkaat. #Parkano MISTÄ TIETOA? Kaupungin tonteista löydät tietoa www.parkano.fi Kysymyksiin vastaa tekninen johtaja Jarmo Kyösti p. 044 786 5601 tai jarmo.kyosti@parkano.fi

4


Kysytty asuinpaikka Kihniö on pieni ja vireä paikkakunta, jossa ihmisen toiminnot kulkevat käsi kädessä luonnon kanssa. Luonnonkauneus sekä maaseudun rauha yhdistettynä hyvään palvelutasoon tekevät Kihniöstä kysytyn asuinpaikan.

Tontteja luonnon helmassa

Tontteja Kihniössä on niin järvien äärellä, metsien laidoilla kuin pellon pientareellakin. Kunta myy kunnallistekniikaltaan valmiita tontteja Kirkonseudun asemakaava-alueelta. Järvimaisemallisia tontteja löytyy Sulkuejärven tuntumassa. Myös haja-asutusalueen tontteja on saatavissa.

Tuotteita maailmalle

Kihniön yritystoiminta on monipuolisesti teollistunutta. Tärkeimpiä aloja ovat metalli- ja puuteollisuus. Kihniössä valmistetut tuotteet leviävät ympäri Suomea ja laajemminkin maailmalle. Myös palvelusektorin yritystoiminta on merkittävä työllistäjä. Lisäksi vahva käsityöperinne on tunnettua kihniöläisyyttä. Parkanon ja Kihniön yhteinen elinkeinoyhtiö Kehitys-Parkki pyrkii vahvistamaan ja monipuolistamaan alueen elinkeinorakennetta sekä edistämään erilaisia kehittämissuunnitelmia ja -toimenpiteitä. www.kehitysparkki.fi löytyy luettelo Parkanon ja Kihniön yrityksistä.

#Kihniö MISTÄ TIETOA? Rakentamiseen liittyvissä asioissa voit kääntyä teknisen toimiston puoleen. Teknisen johtajan Satu Alajärven tavoittaa numeroista 044 7541 239 tai sähköpostitse satu.alajarvi@kihnio.fi

5


Palvelut arkeen

Parkano panostaa lapsiperheisiin

6

Parkanossa on kuntakokoon nähden hyvät kunnalliset palvelut, joista huolehditaan luomalla uusia toimintamalleja ja uudenlaista kumppanuutta. Sote-palvelujen säilyminen omalla paikkakunnalla turvattiin ulkoistamalla ne Pihlajalinna Oy:n hoidettaviksi. Parkanon terveyskeskuksessa on edelleen ympärivuorokautinen lääkäripäivystys.

käyttö monitoimitalona sekä ennakoivat tieto- ja viestintätekniikan ratkaisut tekevät koulukampuksesta edelläkävijän.

Palvelujen toimivuudesta pidetään huolta myös jatkuvalla rakentamisella. Uusi päiväkoti rakennettiin käyttäjiä kuunnellen ja erityisesti lapsia ajatellen. Seuraava suuri hanke on koulukampus, joka tuo saman katon alle perusopetuksen sekä lukion ja mahdollisesti myös ammatillisen toisen asteen koulutusta. Puoliavoimet oppimisympäristöt, tilojen tehokas

Toisen asteen koulutuksen kehittämisessä on syntynyt yhteistyötä Sastamalan koulutuskuntayhtymän kanssa, mikä konkreettisesti näkyy uuden kuntoutukseen suuntautuvan lähihoitajakoulutuksen alkamisena Parkanossa. Syksyllä 2017 aloitetaan logistiikkakoulutus yhteistyössä Saskyn ja Sataedun kanssa.

Parkanon lukion erikoisuus on musiikkiteatterilinja, joka tuo tarjolle runsaasti luovia ja elämyksellisiä kursseja. Musiikkiteatteri Muste luo vuosittain huikeita produktioita.

#Parkano VANHUKSISTA PIDETÄÄN HUOLTA
 Vanhusten palveluasumisen kasvavaan tarpeeseen Parkanossa vastattiin rakentamalla Väistön ryhmäkodit täydentämään kahden muun palvelukeskuksen tarjontaa. Palvelutoiminnan kaikissa palvelukeskuksissa tuottaa Pihlajalinna Oy.


Monipuolisuus on Kihniön palvelujen valtti Tasokas koulu, hyvä päivähoitotilanne sekä muut laadukkaat kunnalliset palvelut ovat Kihniön vahvuuksia. Päivähoito, esiopetus ja yhtenäinen peruskoulu toimivat saman katon alla kolmisen vuotta sitten valmistuneessa uudisrakennuksessa. Kihniössä tuotetaan monipuoliset palvelut niin kuntalaisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin joko omana toi-

mintana, yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai hankkimalla niitä eri yhteisöiltä. Kihniöön rakennetaan parhaillaan 30-paikkaista tehostetun palveluasumisen yksikköä, joka valmistuu keväällä 2017. Palvelut yksikköön tuo Kolmostien Terveys Oy, joka tuottaa kaikki Kihniön terveys- ja sosiaalipalvelut.

#Kihniö KIRJASTO Parkanon ja Kihniön kirjastot saavat usein kiitosta hyvästä valikoimastaan ja palvelustaan. Molempien kirjastojen valikoimaa laajentaa Piki-verkkokirjasto, joka tuo saataville kaikkien Pirkanmaan kirjastojen aineiston.

asioimaan. Kihniössä kirjasto toimittaa siirtokokoelmia vanhustentaloon, palvelukotiin ja terveyskeskukseen.

KIRJASTOT Parkanon kaupunginkirjasto Parkanontie 57, 39700 Parkano p. 044 786 5560 kirjasto@parkano.fi Kihniön kunnankirjasto Kihniöntie 46, 39820 Kihniö p. 03 444 1246 kirjasto@kihnio.fi

Parkanossa toimii myös kirjaston kotipalvelu heille, jotka eivät esimerkiksi sairauden tai korkean iän vuoksi pääse

7


RISTEILYT Vesipääsky Hiihtokeskuksentie 35, 39700 Parkano puh. 0400 848 684, www.kaenkoski.fi Tilausristeilyt A-oikeuksin ainutlaatuisessa erämaamaisemassa.

Ihmettele ITE-taidetta Parkanon keskustaa elävöittää ITE-taide. Jo viitenä kesänä katukuvaan on tuotu kiinnostavia patsaita, joista iso osa on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Muista tutustua myös monipuolisiin museoihimme. Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa Kaitojenvetten huikeissa erämaamaisemissa. Automuseon laajaa ajoneuvonäyttelyä täydentää kesän erikoisteemana Itäajoneuvo-näyttely. Kotiseutumuseossa voit tutustua esimerkiksi Parkanon Paroonin värikkäisiin vaiheisiin. Kesäteatterin makuun pääset Käenkoskella, jossa voit myös pistää jalalla koreasti tai lähteä risteilylle Vesipääsky-lautalla. Pirkanmaan Juhlatalo on myös monenlaisten tapahtumien ja juhlien pitopaikka.

*Parkanontoripäiväperjantaisin *ParooninMarkkinatElokuunensimmäinenviikonloppu

SelfieVinkki! #IteTaideParkano

8

KÄSITYÖN OSAAJIA Kuitukuu Raittilantie 59, 39700 Parkano Kuitukuussa suunnitellaan ja valmistetaan painettuja tekstiilejä, kuten keittiöliinoja, pyyheliinoja ja tyynyliinoja. Lisätietoja 050 589 9799 www.kuitukuu.fi susanna@kuitukuu.fi Tilapuoti Dyrfinna Haukkalantie 60, 39700 Parkano Suoramyyntinä käsitöitä, lampaantaljoja, villalankaa ym. Lisätietoja 050 532 5822 Taideliike Raamikko Parkanontie 41, 39700 Parkano Parkano-aiheisia taidepainokuvia, postikortteja, taide- ja runokirjoja. Lisätietoja (03) 448 2749, 0400 238 939 raamikko@raamikko.fi T:mi Kiuluverstas Kiuluverstaantie 62, 39660 Lapinneva Valmistus, tukkumyynti ja tehtaanmyymälä. Sauna- ja lahjatuotteet koti- ja ulkomaanmyyntiin. Varmista myyjä soittamalla. Lisätietoja 040 533 5936 Ruusuportti, käsityömyymälä Hahkamäenkatu 2, 39700 Parkano Käsityöyrittäjien työpaja ja myymälä.

TANSSIT Käenkoski, Pirkanmaan juhlatalo Hiihtokeskuksentie 35, 39700 Parkano puh. 0400 848 684 info@kaenkoski.fi, www.kaenkoski.fi Käenkoskella järjestetään niin juhlat, tapahtumat kuin virkistyspäivätkin. MUSEOT Metsämuseo Kaidatvedet, Rännärinmuseotie, Parkano Historiaa vuosilta 1860–1960 sahateollisuuden noususta metsätyön koneellistumiseen. Vesipääsky-risteilyn käyntikohde. Erinomainen kohde retkille ja elämysliikuntaan. Lisätietoja (03) 44 331. Parkanon automuseo Käenmäentie 6, 39700 Parkano Automuseo järjestää museotoiminnan lisäksi monipuolista toimintaa, mm. rompetoreja ja Autonpäivän tapahtumia. Lisätietoja www.psmry.fi Parkanon kotiseutumuseo Kirkkopolku 1, 39700 Parkano Paikallista perinnettä 1890 valmistuneessa viljamakasiinissa kirkon kupeessa. Parkanon Paroonin Gustaf Wreden osasto. Lisätietoja (03) 44 331. KIRKOT Parkanon kirkko Kirkkopolku 2, 39700 Parkano Parkanon kirkko on vuodelta 1800 ja kellotapuli 1889. Kirkon ympäristössä on useita muistomerkkejä. Tiekirkko. Lisätietoja (03) 441 200 TEATTERI JA TAIDENÄYTTELYT Kesäteatteri Hiihtokeskuksentie 35, 39700 Parkano Kesäteatteri Käenkoskikeskuksessa luonnonkauniilla paikalla tarjoaa upeat näytökset kesäisin. www.parkkateatteri.fi Elokuvateatteri Bio Sirius Heikintie 3, 39700 Parkano (03) 448 2278, 041 448 1778, sirius@ippnet.fi www.elokuvateatterisirius.fi Parkanon kaupungintalon näyttelytila Parkanontie 37, 39700 Parkano Näyttelytila tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä. Lisätietoja (03) 44 331, 044 786 5511, 044 786 5516 Taiteilija Salme Törmä Työhuone ja Galleria Parkanontie 41, 39700 Parkano Taidemaalari, kirjoittaja. Galleriassa esillä maalauksia ja installaatioita. Julkaissut runokirjoja ja lastenkirjan. p. (03) 448 2749 www.raamikko.fi/galleria Parkanon kirjasto Vaihtuvia näyttelyitä: parkano.fi


Kulttuuria ja nähtävyyksiä

KÄSITYÖN OSAAJIA Käsityöpaja Paula Koivisto Kärkikulmantie 2, 39810 Linnankylä Kankaanpainantatuotteet, kynttilät, taidelasituotteet. Lisätietoja 0400 519 616 pannukorpi@gmail.com Puukettu Uudenholmantie 39, 39810 Linnankylä Puulelut, kynttilät ja käyttölahjatavarat. Avoinna sopimuksen mukaan. Lisätietoja 040 586 3940, puuketut@gmail.com www.puukettu.com Puumilan Juhla- ja taitotalo Kuruntie 1–3, 39820 Kihniö Esillä paikallisia käsitöitä. Lisätietoja (03) 444 11

Vaikutu osaamisesta – uudesta ja vanhasta Puumilan Taitotalossa Kihniössä on Germund Paaerin elämäntyöstä kertova pysyvä näyttely. Parkanossa syntynyt ja Kihniössä lapsuutensa viettänyt Paaer oli monipuolinen taiteilija ja taidepiireissä kansallisesti tunnettu vaikuttaja. Hänet muistetaan Kalevala Korun ensimmäisenä suunnittelijana. Paaer on myös maalannut alttaritaulun Kihniön paanukattoiseen puukirkkoon, joka on rakennettu vuonna 1917. Puumilassa sijaitsee lisäksi paikallisten osaajien töitä myyvä käsityömyymälä. Kihniössä kannattaa tutustua myös esinemuseoon, joka on sijoitettu vuonna 1921 rakennettuun ja Museoviraston suojelemaan lainajyvästömakasiiniin. Kihniön Aitonevalta löytyy turvemuseo ympäristöpolkuineen. Aitoneva on yksi maamme vanhimpia turpeennostoalueita, joten sinne on ollut luontevaa koota suomalaista turvetuotannon historiaa ja vanhojen turpeennostokoneiden näyttely.

MUSEOT Turvemuseo ja Ympäristöpolku Aitoneva, Kihniö Aitoneva on yksi Suomen vanhimpia turpeennostoalueita. Turvetietopisteeseen on koottu pala suomalaista turvetuotannon historiaa. Lisätietoja 050 402 2030 Kihniön esinemuseo Kuruntie 18, 39820 Kihniö puh. 03 444 11 Museoviraston suojelukohde. Pääosin Tarmo Markkulan kokoamaa esineistöä yli 2500 kpl. Avoinna kesäisin sekä sopimuksen mukaan. www.kihnio.fi/sivistyspalvelut/kulttuuri

*KihniöPäiväjaKesämessutvuorovuosinHeinäkuussa

KIRKOT Kihniön kirkko Kuruntie 14, 39820 Kihniö Kihniön kirkko on vuodelta 1917. Tiekirkko. Lisätietoja (03) 440 070 TEATTERI JA TAIDENÄYTTELYT Puumilan taitotalo Kuruntie 1–3, 39820 Kihniö Taiteilija Germund Paaerin elämäntyöstä kertova pysyvä näyttely. Lisätietoja 050 400 4304 Kihniön kirjasto Vaihtuvia näyttelyitä: kihnio.fi

9


Luonto ja aktiviteetit

Lumoudu luonnosta – lähde liikkeelle Parkanon ja Kihniön luonto Suomenselän vedenjakaja-alueella on karua ja erämaahenkistä. Metsät kutsuvat vaeltajaa, järvet ja kosket kalastajaa, joet melojaa. Parkanon korkein kohta on 201-metrinen Alkkianvuori, jonka geologisesti arvokkaaseen ympäristöön voi tutustua luontopolkua myöten. Polun varrella on opastauluja sekä laavu. Käenkoskella Rantareitti ja Voimapolku ohjaavat kulkijaa elpymään Kaitojenvetten rauhoittavissa maisemissa. Alueella on myös valaistu pururata, jolle ajetaan talvella hiihtoladut. Myös Seitsemisen kansallispuiston reitit ovat Parkanosta helposti saavutettavissa. Viinikanjoen kalastusalue koostuu kolmesta erillisestä koskijaksosta, joiden välillä on pidemmät suvanto-osuudet. Kauniilla ja kalaisalla alueella voi luvan hankittuaan kalastaa perholla ja virvelillä. Myös liikuntarajoitteiset kalastajat on huomioitu. *PatikoiVoimapolulla *HeitäFrisbeetäUrheilutalolla *EtsiKeskustanIteTaideKävellenTaiPyöräillen *KäyPiknikilläPuistossa *LastenKanssaLaivapuistoon Oppaalle tarvetta?

Liikunta- ja viihdekeskus Pestis Parkanontie 45, 39700 Parkano puh. 0500 598 594, 050 340 5594 riiasu@saunalahti.fi

Parkanon kaupunki, vapaa-aikatoimi p. 044 786 5512 Hannu Raitio, p. 050 391 2010

SelfieVinkki! 10

#RantareittiParkano

LUONTOREITIT Alkkianvuoren Lakilenkillä eli 4,4 kilometrin luontopolulla on opastetauluja, kota ja huikea näköalapaikka. Kauniston kierros Ylimysnevalla 3 km. Rantareitti on hyvinvointia edistävä 3,8 kilometrin pituinen metsäpolku, joka alkaa Käenkoskelta. Käpykintukka Metsämuseolta

Käenkoskikeskukselle vaihtuvia maisemia.

KUNTOSALI, RYHMÄLIIKUNTA Kunnonliike Keskuskatu 9, 39700 Parkano puh. 050 501 0995 parkano@kunnonliike.fi, www.kunnonliike.fi

tarjoaa

KUNTOPOLKUJA JA HIIHTOLATUJA Käenkoskella 1, 2, 3 ja 5 kilometrin valaistut pururadat, joissa talvella ladut perinteiselle ja luistelutyylille. Visurissa 5 kilometrin lenkki ja

latu perinteistä hiihtäville. Pahkalassa kilometrin pururata ja perinteisen latu urheilutalon ympäristössä. Viinikassa 1,2 kilometrin pururata ja latu. Kuivasjärvellä 1,7 kilometrin valaistu lenkki ja 1,3 kilometrin lisälenkki Kolmostien tuntumassa.

LIIKUNTAPAIKKOJA Parkanon urheilutalo, Niementie 10. Kolme täysimittaista salia, kuntosali ja voimannostosali. SBT PaPon kotisali. Vuokrattavissa tilaisuuksiin. Pahkalaniemen urheilukenttä, Niementie 10. Pinnoitetut juoksuradat, nurmikenttä, huoltorakennus ja saunat.


UIMARANNAT JA -PAIKAT Uimapaikkoja Parkanossa • Harjulammin uimapaikka, Lapinneva • Isosaaren uimapaikka, Vuorijärvi • Metsämuseo, Rännärinmuseotie, Linnankylä • Käenkoski, avantouinti • Vahojärven leirikeskus • Mikonniemen uimapaikka, Aure • Pahkalanniemen leirintäalue, Parkanon keskusta • Terveystalon uimapaikka, Parkanon keskusta • Yliskylän uimapaikka, Yliskylä VENEENLASKUPAIKAT Parkanossa • Aurejärventie ja Koisevanlahti (Aurejärvi). Huom. varaukset p. 050 554 3117 • Aholanlahti (Kuivasjärvi) • Rännärin sillanvierus Järvisuomentiellä • (Linnanjärvi, Kaidatvedet) KALASTUS Aurejärven kalastusalue puh. (03) 448 3395, 050 554 3117 Tärkein saaliskala on taimen. Parkanon kalastusalue puh. 0400 260 281 Parkanon Urheilukalastajat ry puh. 044 261 4006, Timo Ojalainen (pj) timo.ojalainen@gmail.com www.viinikanjoki.com

Kalastusluvat www.viinikanjoki.com Kesport Parkano ja Shell Parkano

inkki! SelfieV o nkoskiParkan #Viinika

RATSASTUS Parkanon Ratsastustalli Parkanontie 56, 39700 Parkano puh. 040 525 4368, 0400 857 825 www.parkanonratsastustalli.fi parkanonratsastustalli@ippnet.fi Talli Satumaa Karviantie 790, 39700 Parkano puh. 0400 878 739, 040 770 2138 www.freewebs.com/tallisatumaa satu.koivisto@outlook.com Sallan kotitalli Laksonkyläntie 206, 39700 Parkano puh. 0400 651 679

Parkanon jäähalli eli FennoSteel-Areena, Koulukuja 1. Parkanon Kiekon kotihalli. Jääajan varaukset p. 040 729 2568. Myös ilmaisia yleisövuoroja. Jäähallin pihapiirissä jääkiekkokaukalo sekä ulkojää. Pesäpallokenttä, koulukuja 1. Viinikan pallokenttä, Viinikantie. Kivituhkapintainen kenttä, jossa

juniorimaalit ja frisbeegolfkoreja. Frisbeegolfrata Pahkalanniemen urheilukentän ympäristössä, 9-väyläinen rata. Tenniskenttä Jokiharjussa, Uusivatusentie. Kenttä on vapaasti kaupunkilaisten käytössä. Geokätköjä löydät geocache.fi sekä geocaching.fi.

11


Luonto ja aktiviteetit

Etsitään yhdessä elämyksiä Kauniin Kankarinjärven rannalla mäntykankaalla sijaitseva Pyhäniemi on pitkine hiekkarantoineen Kihniön matkailun helmi. Alueella on mahdollisuus monenlaiseen toimintaan tenniksen, sulkapallon ja beach volleyn peluusta ulkošakkiin sekä mini- ja frisbeegolfiin. Pyhäniemestä lähtee myös 42 kilometrin liikuntareitti Käskyvuorelle, josta on upeat näkymät Pohjanmaan suuntaan. Patikoijia ja hiihtäjiä palvelee Käskyvuorella suuri laavu sekä taukopaikkarakennus tulisijoineen. Kanootinkin voi Pyhäniemestä vuokrata ja meloa aina Ikaalisiin asti. Kihniöstä lähtee 45 kilometrin pituinen melontareitti – Parkanon reitti – joka päätyy Kyrösjärveen. Melomaan voi lähteä myös Kihniön kirkonkylästä Sulkuejärveltä ja edetä Tarsianjärven ja Syväjärven kautta Kankarijärvelle. Kihniön suurimmat järvet Nerkoojärvi, Kankarinjärvi ja Korhosjärvi ovat varteenotettavia kuhavesistöjä. Parhaat kuhapaikat löytyvät syviltä selkävesiltä ja niiden

i! SelfieVinkk niö #PyhäniemiKih

12

reunoilta, joista uistimiin saattaa tarttua useampikiloisiakin messinkikylkiä. Kihniön Taimenkosket on perustettu kalataloudellisesti kunnostettuun Mylly- ja Koskelanjoen vesistöön. Taimenkoskien kalastusluvalla voi kalastaa lupa-alueen suomissa puitteissa niin kuohuvissa koskissa kuin rauhallisemmassakin virrassa. Kalastus on sallittu heitto- ja perhokalastusvälinein. Tavoitelluin pyynnin kohde on punalihainen järvitaimen. Sekä Mylly- että Koskelanjoen varteen on rakennettu laavut tulipaikkoineen. Moottorikelkkailijoita varten Kihniön alueella on noin 250 kilometriä hoidettuja uria. Suurin osa Ylä-Satakunnan moottori- ja kelkkakerhon tekemistä urista on kaivinkoneella tehtyjä kivettömiä ja kannottomia, leveitä kelkkauria. Suohon tutustuminen patikoiden onnistuu Aitonevan turvemuseon ympäristössä olevaa ympäristöpolkua pitkin. Reitillä on uusi, uljas lintutorni sekä laavu.

*MoottorikelkkaileKihniössä *PatikoiKäskyvuorelle *kalastaJoellaKihniössä

Kihniön kalastusalue puh. 0400 834 367 Kihniön Taimenkosket Paloniementie 190/15, 39820 Kihniö puh. 050 516 3468 Kosket: Koskelankoski, Kuorekoski, Myllykoski, Ylinenkoski. Nerkoon kalastuskunta/ok Myllykyläntie 330, 39820 Kihniö puh. 0400 951 108, 0400 014 379 Hirsinen kalamaja kokouksiin, saunailtoihin ja yöpymiseen ympäri vuoden.

Kalastusluvat Kihniössä lue lisää kihniontaimenkosket.com

UIMARANNAT JA -PAIKAT Uimapaikkoja Kihniössä • Korhosjärven uimaranta, Korhosjärvi • Pyhäniemen lomakylä, Kankarinjärvi • Kihniön Riviera, Linnankylä VENEENLASKUPAIKAT Kihniössä • Hirvilahti (Nerkoonjärvi) • Pyhäniemi (Kankarinjärvi) • Sulkuejärvi (Sulkuejärvi)


SelfieVinkki!

#KäskyvuoriKihniö

13


Majoitus

Majoitu mukavasti Parkanossa Hienosti hotelliin, hulppeasti huvilaan vai mukavasti mökkiin? Kaikki tämä onnistuu Parkanossa Viihtyisä Hotelli Pesti sijaitsee aivan Parkanon keskustassa. Sen 25 rauhallisesta huoneesta neljä on perhehuoneita. Lomakoti Käenkoski löytyy Pirkanmaan Juhlatalon vierestä Käenkoskelta, Kaitojenvetten rannalta. Majoituspaikkoja yhteensä 18. Pahkanlanniemi Camping -alue koostuu kuudesta mökistä sekä caravan- ja telttaalueesta. Kaupunki rakennutti alueelle juuri rantasaunan paljuineen Kirkkojärven rantaan. Syväniemen mäkituvan upeaksi kunnostetusta, perinteikkäästä miljööstä voi varata vain yhden petipaikan tai kaikki 25. SyVilla sijaitsee Kovesjärven rannalla. Villa Markkola vuokraa Parkanossa isoja ja hyvin varusteltuja hirsihuviloita, Villa Emmaa Aurejoen rannalla sekä Vahojärvellä Villa Juliusta, jossa on oma lampi. *majoitumukavastimaaseudulla

MAJOITUSPALVELUT Pahkalanniemi Camping Urheilukatu 30, 39700 Parkano puh. 044 272 4644, 03 448 2038, www.pahkalanniemi-camping.fi Camping alue, joka tarjoaa mökkejä, caravan- sekä telttapaikkoja. Sauna on uusittu kesällä 2016. Syväniemen mäkitupa, SyVilla Syväniementie 119-47, 39700 Parkano puh. 050 391 2010, 0400 330 500 www.syvilla.fi, info@syvilla.fi Mäkitupa Kovesjärven rannalla tarjoaa mahdollisuudet vapaa-ajanviettoon sekä pieniin juhla- ja yritystilaisuuksiin.

14

Villa Markkola 39700 Parkano puh. 040 742 8953, 040 775 4889 www.villamarkkola.fi, info@villamarkkola.fi Villa Emma ja Villa Julius tarjoavat tasokasta majoittumista extramukavuuksin. Lomakoti Käenkoski Hiihtokeskuksentie 36, 39700 Parkano p. 0400 110 303, majoitus@kaenkoski.com www.kaenkoski.com 3-tien varrella, puhtaan Riuttasjärven rannalla. Lomahuoneita ja mökki. Tanssipaketti yhteistyössä Käenkosken kanssa.

Hotelli Pesti Parkanontie 45, 39700 Parkano puh. (03) 440 40, pesti@hotellipesti.fi www.hotellipesti.fi Viihtyisiä kahden hengen huoneita 21 kpl sekä perhehuoneita 4 kpl. Vahojärven leirikeskus Vahojärventie 828, 39700 Parkano puh. 044 786 5511 tai 044 786 5516 www.parkano.fi Majoitustilat päärakennuksessa 55 henkilölle ja rantasaunalla 4–6:lle. Sopii niin leirien, kurssien kuin perhejuhlienkin pitopaikaksi. Hietikon Maatilamatkailu Luomankyläntie 370, 39750 Kuivasjärvi puh. 050 544 1826 Mökkimajoitusta 6 hengen itsepalvelumökissä. Mökit hyvin varusteltuja, järvenrannalla rauhallisella paikalla.


... tai komeasti Kihniössä Kihniössä voi yöpyä komeasti kelomökeissä Pyhäniemen lomakeskuksessa. Holiday Club Pyhäniemen loma-alue sijaitsee kauniilla mäntykankaalla, puhdasvetisen ja kalaisan Kankarinjärven rannalla. Alueella on 55 tasokasta mökkiä aina kahdelle hengelle mitoitetusta kahdeksan hengen majoitukseen. Suuri osa mökeistä on juuri peruskorjattu.

Korhosen Lomamökit tarjoaa kahta mökkiä vuokralle perinteikkäällä tilalla Kihniössä. Hirsimökki Niemiranta sekä puurakenteinen Nieminokka sijaitsevat Korhosjärven rannalla.

Kankarinjärven rannalla sijaitsevat myös isot ja hyvin varustellut hirsimökit Villa Hermanni ja Villa Justiina, joita vuokraa Villa Markkola.

gofinland.fi, lomarengas.fi, mökit.fi, nettimokki.com ja vuokraovi.com löytyy yksittäisiä lomamökkejä vuokralle Parkanosta ja Kihniöstä.

MAJOITUSPALVELUT Villa Markkola 39700 Parkano puh. 040 742 8953, 040 775 4889 www.villamarkkola.fi, info@villamarkkola.fi Villa Justiina ja Villa Hermanni tarjoavat tasokasta majoittumista extramukavuuksin. Holiday Club Pyhäniemi Pyhäniementie 251, 39820 Kihniö puh. 03 444 0206, 050 400 4304 pyhaniemi@pyhaniemi.fi www.holidayclubresorts.com/fi/kohteet/ pyhaniemi/ www.pyhaniemi.fi #holidayclubpyhäniemi Pyhäniemestä lomailija löytää kaikki ne mahdollisuudet, joita suomalainen luonto parhaimmillaan tarjoaa. Ravintola Pyhäniemi palvelee A-oikeuksin. Korhosen lomamökit Korhosentie 61 A1, 39820 Kihniö Puh. 044 525 1134 marko.korhonen@korhosenlomamokit. com Mökkejä on vuokrattavina kaksi, ja ne sijaitsevat Korhosjärven rannalla. Toinen mökeistä on 62 m²:n perinteinen hirsimökki perheelle tai pariskunnille. Toinen mökki on puurakenteinen ja kooltaan 84 m².

15


Ravintolat ja kahvilat

Nyt nautiskellaan! Yllättikö pikkunälkä tai pitsanhimo, etsitkö lounasta vai kaipaatko rauhallista ruokahetkeä a la carte -ravintolassa? Parkanosta löydät paikkasi, sillä vaihtoehtoja on parisenkymmentä. Kaksi uuttakin lounaskahvilaa on hiljattain avattu. *lounashulinaaParkanossa KAHVILAT JA LOUNASPALVELUT Helmisimpukka Parkano Pahkalantie 2, 39700 Parkano puh. 0207 644 918 Lounas joka päivä, kahvila, huoltamo, autopesu, auki24h. HeseStoppi Pahkalantie 3, 39700 Parkano puh. 044 480 9345, parkano@hesburger.fi www.hesburger.fi 250-paikkainen liikenneravintola Kolmoskeskuksessa. Kylmä huoltoasema. Kebab-Pizzeria Ege/s Keskuskatu 5, 39700 Parkano puh. (03) 448 0125 Savuton perheravintola. Kebabit ja pizzat. Miramari Parkanontie 72, 39700 Parkano puh. (03) 448 5506 Pizzat, pastat ja kana-ateriat sekä kebabit. Parkanon Tuurinpaikka Parkanontie 53, 39700 Parkano puh. (03) 448 2004 Veikkauspelit, kahvia. Parkanon Autogrilli Parkanontie 43, 39700 Parkano kuosmasenkala@gmail.com Grilliruokaa yömyöhään Parkanon keskustassa jokaiseen makuun. Ezzo Hahkamäenkatu 2, 39700 Parkano puh. 03 448 0233, ezzo@hotmail.fi Lounas-kahvila Ezzo tarjoilee lounaat, pizzat, Xmeal-hampurilaiset ja á la cartekin. Parkanon hovi Vehkalantie 2, 39700 Parkano puh. 03 448 1001, parkanonhovi@hotmail. com. www.parkanon-hovi.fi Lounaskahvila, pitopalvelu.

16

Pito- ja Lounasrappu Oy Teollisuustie 31, 39700 Parkano puh. 040 847 8201 pitojalounasrappu@ippnet.fi Syötävän hyvää kotiruokaa. Leivonnaisia, pitopalvelu. Lounaskuljetukset, myös yritykset. Ravintola Parooni Parkanontie 68, 39700 Parkano puh. (03) 448 2339, 041 448 1778 ravintola.parooni@ippnet.fi Kahvila, lounas, á la carte, pub, yökerho. Kahvila Käenkulma Parkanontie 64, 39700 Parkano puh. 045 669 0955 Tule syömään ja kahvittelemaan. Valmistamme tuotteemme itse. Raijanholvi Parkanontie 53, 39700 Parkano puh. 040 727 0365, raijanholvi@raijanholvi.fi, www.raijanholvi.fi Lounaskahvila, juhla- ja kokousravintola. Nähtävyyskohde, koe pankin historiaa. Lounaskahvila Kokki Katriina Sepänkatu 9, 39700 Parkano puh. 040 512 0658 katriina.vaaranurmi@kokkikatriina.fi www.kokkikatriina.fi Lounas, kahvila ja pitopalvelu. Exesso Keskuskatu 10, 39700 Parkano puh. 044 300 7251 Kahvia ja naposteltavaa Kolmostien varrella. Parren Teranssi Keskuskatu 3, 39700 Parkano puh. 044 975 3568 parrenteranssi@gmail.com Kesäinen terassi/kahvila B-oikeuksilla.

SUORAMYYNTIKOHTEET Mansikkaviljelmä Vähä-Peltomäki Hakolantie 33, 39750 Kuivasjärvi puh. 0400 132 464, 040 709 9346 Mansikkaa itse poimien tai valmiina. Tilapuoti Dyrfinna Haukkalantie 60, 39700 Parkano puh. 050 532 5822 Suoramyyntinä lampaan ja naudanlihaa, satokaudella mansikkaa, perunaa ym.

Ezzo/X-Meal


Käydään pöytään Kihniössä. Kihniössä nälkä taittuu näppärästi sekä Pyhäniemen ravintolassa että Puumilan lounaspöydässä ja Bistro Kamussa. Myös Järvisuomentien varrelta löytyy lounasta ja grilliruokaa Grilli-Kahvio Tähti Portista.

SUORAMYYNTIKOHTEET Luomumansikkatila Mäkelä Kuruntie 1185/24, 39820 Kihniö puh. 0500 168 784, pauli.makela@ippnet.fi www.makelanluomu.net Myydään luomumansikkaa valmiiksi poimittuna tai itse poimien. Mansikkaviljelmä Yli-Ristaniemi Pyhäniementie 300/20, 39820 Kihniö puh. 040 842 5754, (03) 448 4424 harri.yli-ristaniemi@ippnet.fi Yli-Ristaniemen mansikkaviljelmä Kihniön Pyhäniemen lomakylän vieressä. Mansikat itse poimien tai valmiiksi poimittuna.

KAHVILAT JA LOUNASPALVELUT Puumilan taitotalo Kuruntie 1–3, 39820 Kihniö www.puumila.fi, noora.torma@gmail.com Lounas-kahvila, josta löytyvät myös Pirjon Pakarin tuotteet. Lisätietoja 050 400 4304 Ravintola Pyhäniemi Pyhäniementie 251/20, 39820 Kihniö puh. 03 44 40 206, www.pyhaniemi.fi pyhaniemi@pyhaniemi.fi A-oikeuksin varusteltu A la Carte -ravintola, lähes 200 asiakaspaikkaa. Grilli-Kahvio Tähti Portti Laakakalliontie 41, 39820 Kihniö puh. 040 966 8323 Viihtyisä grilliravintola ja jäätelöbaari tien 23 varrella. Avoinna kesäisin. Bistro KAMU Kihniöntie 55, 39820 Kihniö puh. 040 829 3064, www.bistrokamu.fi posti@bistrokamu.fi Kahvila, aamupala, lounas, juhlaruokailut ja kokouspalvelut. Teboil, Kihniö Myllykyläntie 5, 39820 Kihniö puh. 03 448 4495

17


3

11

4 21

15 16

19 10

6

2

7

9

18

13

20

1,8

12,14 17

5 © Karttakeskus

1. 2. 3. 4. 5. 6. 18

Alko Elokuvateatteri Sirius Eläinlääkäri Fennosteel Areena, jäähalli Halpa-Halli Kirjasto

7. K-Supermarket Parkano 8. Lidl 9. Matkahuolto-asiamies, taksiasema, linja-autoasema 10. Pahkala Camping 11. Parkanon Seudun Automuseo

12. Parkano, näyttelytila 13. Parkanon apteekki 14. Parkanon kaupungintalo 15. Parkanon kirkko 16. Parkanon kotiseutumuseo 17. Parkanon terveyskeskus

18. Parkanon urheilukenttä 19. Siwa Parkano, MH pakettipiste 20. S-Market Parkano, Posti 21. Uimaranta


1

6

10 8 5

2

7

4

9 3

© Karttakeskus

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Eläinlääkäri Kihniön Apteekki Kihniön esinemuseo Kihniön kirkko Kirjasto Kihniön terveyskeskus

7. K-Market Maurintori, Posti, MH pakettipiste 8. Kunnantalo 9. Puumilan Taitotalo 10. Siwa Kihniö, MH pakettipiste, linja-autopysäkki 19


Tärkeät numerot ja osoitteet TERVEYSKESKUKSET Parkanon terveyskeskus Parkanontie 48, 39700 Parkano Ajanvaraus p. 03 443 3400 24 h päivystys. Kihniön terveyskeskus Kivinevantie 11–13, 39820 Kihniö Ajanvaraus p. 03 444 2401 Yleinen hätänumero p. 112 APTEEKIT Parkanon apteekki Parkanontie 60, 39700 Parkano p. 03 448 2022 Kihniön apteekki Prunnintie, Kihniö puh. 03 448 4214 ELÄINLÄÄKÄRIT Parkanon eläinlääkäri Anne Sillanpää, kunnaneläinlääkäri Sepänkatu 9, 39700 Parkano puh. 044 786 5363 Kihniön eläinlääkäri Leila Niinipuu, kunnaneläinlääkäri Kihniöntie 71, 39820 Kihniö puh. 044 754 1417 Päivystävä eläinlääkäri Krasimir Kirov puh. 044 730 1333

MATKAILUPALVELUT Matkailupalvelu Eräpäivä Oy Parkanontie 62, 39700 Parkano p. 03 448 2827 erapaiva@erapaiva.com asiamies.parkano@matkahuolto.fi Matkailuinfo, matkahuollon pakettija matkapalvelut. Aikatauluneuvonta 0200 4000 (1,99 € / min + pvm) auki 24h. Kihniön matkailu www.kihnionmatkailu.fi Parkanon matkailu www.visitparkano.fi 04/2017 info@visitparkano.fi Parkanon kylät www.parkanonkylat.net www.kehitysparkki.fi VR PARKANON ASEMA Uudenasemantie 360, 39700 Parkano Asemalla lippuautomaatti. VR Asiakaspalvelu, p. 0600 41 900. Puhelun hinta 1,99 € /vastattu puhelu + pvm Avoinna ma–su klo 7–22. Liput myös R-Kioskilta n. 5,5 km. Odotustilat avoinna ma–pe 6.00–18.00, la–su suljettu.

OSTOKSIA Paroonin kauppareitti www.parooninkauppareitti.fi Poikkea Kolmostieltä Parkanon keskustaan, josta löydät mm. ravintolapalvelut, kauppapaikat sekä pientä purtavaa. Kolmoskeskus Kolmoskeskus on vilkas ja aktiivisesti kehittyvä kauppapaikka Kolmostien tuntumassa. HUOLTOASEMAT ABC S-Market Parkano Humalankatu 1, 39700 Parkano Shell Parkano Pahkalantie 2, 39700 Parkano St1 Parkano Keskuskatu 10, 39700 Parkano Neste Oil A24-asema Keskuskatu 9, 39700 Parkano Teboil Express Pahkalantie 3, 39700 Parkano Teboil Parkanontie 1, 39700 Parkano Teboil Myllykyläntie 5, 39820 Kihniö

#Parkano

#kihniö

TAPAHTUMIA Art Festivo Parkanossa ja Kihniössä www.artfestivo.fi Paroonin Markkinat Parkanossa www.parooninmarkkinat.fi Liekkiyö Parkanossa Käenkoskella elokuussa www.kaenkoski.fi Kihniö Päivät Kihniössä 2017 www.kihnio.fi/tapahtumakalenteri Kesämessut Kihniössä 2018 www.kihnio.fi/tapahtumakalenteri www.kihnio.fi/sivistyspalvelut/Suomi100 www.parkano.fi/tapahtumakalenteri www.kihnio.fi/tapahtumakalenteri www.ylasatakunta.fi/tapahtumakalenteri

Parkanon taksiasema Parkanontie 64, puh. 03 448 2213 Linja-autoasema, Parkano Parkanontie 62 Kihniön taksiasema puh. 03 448 4000 Linja-autoasema, Kihniö Kihniöntie 51 (Siwan piha)

Palvelut ja matkailu 2017

Profile for Kehitys-Parkki

Palvelut ja matkailu esite 2017, Parkano-Kihniö  

Parkano tunnetaan rohkeita avauksia tekevänä paikkakuntana, jossa tartutaan toimeen ja pyritään järjestämään asiat parhain päin. Kaupungissa...

Palvelut ja matkailu esite 2017, Parkano-Kihniö  

Parkano tunnetaan rohkeita avauksia tekevänä paikkakuntana, jossa tartutaan toimeen ja pyritään järjestämään asiat parhain päin. Kaupungissa...

Advertisement