Page 1

Analyse van drie online diensten voor co-creatie van een wiki

Kees Romkes en Sjoerd Romkes, Social Media Communication Consultants 31 augustus 2011


Kees Romkes Communication Consultancy

Inhoudsopgave Intro

2

WikiSpaces

3

Intro!

3

Kosten/Mogelijkheden!

3

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam!

4

Permissies!

4

Voorbeelden!

4

EditMe

5

Intro!

5

Kosten / Mogelijkheden!

5

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam!

5

Permissies!

6

Voorbeelden!

6

Zoho Wiki

7

Intro!

7

Kosten / Mogelijkheden!

7

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam!

8

Voorbeelden!

8

Vergelijkingsmatrix

9

Conclusie

10

woensdag 31 augustus 2011

blz. 1 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

Intro “Met het begrip wiki of wiki wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten aangeduid alsook de software die gebruikt wordt om deze te realiseren. Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Bekende voorbeelden van wikis zijn Wikipedia en Wikia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.” http://nl.wikipedia.org/wiki/Wiki

Wiki’s zijn wat ons betreft 1 van de betere, meer uitgebreide tools om kennis, in co-creatie, samen vorm te geven. Het streven naar een zo volledig mogelijk aanbod van die informatie, samen met de kennis van anderen, is 1 van de mooiste doelstellingen van zo’n wiki. Als bedrijf heb je daar mee een erg sterke tool in handen die je “on the ball” brengt, jou de mogelijkheid geeft correct, gemodereerd en daarnaast op de “2.0 manier” kennis laat delen. Dit “whitepaper” biedt jou een inzicht in het oerwoud van wiki achtige tools die er zijn. Er zijn drie verschillende tools met elkaar vergeleken. Deze tools worden allemaal gebruikt op het gebied van het samen creëren van een wiki of samenwerken door middel van een wiki. In het begin zijn er 17 tools met elkaar vergeleken, waarna er drie overbleven voor een nadere analyse. Deze drie wiki-diensten zijn WikiSpaces, EditMe en Zoho Wiki. Deze drie diensten hebben een aantal overeenkomsten. Zo bevatten ze allemaal een What You See Is What You Get-editor (WYSIWYG-editor), ze worden door de aanbiedende partij zelf gehost, de mogelijkheid om een geschiedenis van eerdere versies van pagina’s worden bijgehouden, de mogelijkheid om een eigen domeinnaam te gebruiken en is branding van een wiki mogelijk. Verder is er nog op een aantal andere vlakken kritisch gekeken naar de (on)mogelijkheden van deze diensten, waarna één dienst als winnaar uit de bus kwam. Deze dienst is het meest geschikt / gebruiksvriendelijk om als tool te gebruiken om samen met anderen een wiki te creëren en te ontwikkelen.

We hopen je met dit document opnieuw een inzicht te geven waarmee de keuze voor een tool simpeler wordt en, je vooral bezig laat houden met waar het om gaat, verbinden met jouw stakeholders, je kennis open aan te bieden en daarmee jezelf nog sterker online te profileren.

Sjoerd Romkes Kees Romkes #KRCC

woensdag 31 augustus 2011

blz. 2 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

WikiSpaces Intro WikiSpaces ziet er eenvoudig, toegankelijk en daardoor overzichtelijk uit. Registreren gaat gemakkelijk en een eigen wiki is zomaar aangemaakt. Opties bij de gratis versie zijn vrij uitgebreid, alle opties om eenvoudig een simpele Wiki op te starten zijn beschikbaar.

Kosten/Mogelijkheden

figuur 1. Vergelijkingsmatrix van abonnementen bij WikiSpaces en daarbij de extra mogelijkheden

woensdag 31 augustus 2011

blz. 3 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam Het is mogelijk om je eigen Wiki bij Wikispaces naar eigen smaak te branden; de kleuren van een wiki kunnen namelijk aangepast worden door het aanmaken van een eigen thema. Dit is echter niet mogelijk in de gratis versie van Wikispaces en het kost $5 per maand (Plus-plan of hoger, zie figuur 1) om wel die mogelijkheid te krijgen. Bovendien kun je met dit Plusplan ook de lay-out veranderen door middel van het importeren van een eigen CSS stylesheet. Een eigen domeinnaam in plaats van het standaard [naam].wikispaces.com is enkel mogelijk bij het Super-plan.

Permissies Basic plan (gratis); twee instellingen mogelijk, namelijk Public en Protected. Public betekent dat iedereen inclusief anonieme gebruikers alles kan bekijken en aanpassen. Bij Protected kan iedereen alle pagina’s bekijken maar alleen gebruikers van de wiki kunnen pagina’s aanpassen. Plus plan ($5 / maand); Extra Private-instelling is mogelijk waarmee ingesteld kan worden dat alleen de wiki-gebruikers pagina’s kunnen bekijken en aanpassen. Super plan ($20 / maand); Custom permissions zijn mogelijk waarbij per onderdeel ingesteld kan worden welke groep wat wel en niet kan doen. Er is ook nog een mogelijkheid om per pagina de permissies aan te passen, zodat bepaalde pagina’s nog aangepast kunnen worden voordat ze publiekelijk zichtbaar zijn.

Voorbeelden http://wikipodium.wikispaces.com/ http://webtools4u2use.wikispaces.com/Wikis http://chessprogramming.wikispaces.com/Home

woensdag 31 augustus 2011

blz. 4 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

EditMe Intro EditMe ziet er prima uit, registreren gaat snel en gemakkelijk. EditMe is geen gratis dienst maar er zijn drie verschillende pakketten waarvoor je maandelijks moet betalen als je ze wilt gebruiken. Er zit wel een mogelijkheid om EditMe eerst 30 dagen te proberen. EditMe lijkt in veel opzichten veel op het eerder genoemde WikiSpaces alleen ziet het er net wat uigebreider, mooier en toegankelijker uit. Soms is EditMe net wat te druk qua knoppen en dergelijke, wat zorgt voor onoverzichtelijkheid. Een groot verschil tussen EditMe en WikiSpaces is wel dat het aantal gebruikers/pagina’s bij WikiSpaces zelfs bij de gratis versie ongelimiteerd zijn.

Kosten / Mogelijkheden

figuur 2. Vergelijkingsmatrix van abonnementen bij EditMe en daarbij de extra mogelijkheden

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam Opties en mogelijkheden om de wiki naar eigen smaak aan te passen en te branden is net als bij WikiSpaces weer aanwezig maar voelt nog net wat completer aan. De mogelijkheden zijn net wat uitgebreider. Zo kun je elke border, vak en lettertype aanpassen. Dit kan door middel van een eigen CSS stylesheet maar handiger is om één van de vele skins te kiezen en dan de kleuren naar eigen smaak aan te passen. Een eigen domeinnaam in plaats van de standaard [naam].editme.com is mogelijk vanaf het Small Business plan.

woensdag 31 augustus 2011

blz. 5 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

Permissies De mogelijkheden van de permissies bij EditMe zijn hetzelfde als bij WikiSpaces alleen dan op sommige vlakken iets uitgebreider, zoals hieronder te zien is.

figuur 3. Alle permissiemogelijkheden van EditMe

Voorbeelden http://wikisolar.editme.com/ http://pdf.editme.com/ http://businessrules.editme.com/ (Nederlands)

woensdag 31 augustus 2011

blz. 6 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

Zoho Wiki Intro Zoho Wiki is de combinatie van een samenwerkingstool met de structuur van een wiki. De insteek is dus iets anders dan WikiSpaces en EditMe, maar de nadruk ligt nog steeds op het feit dat het een wiki-tool is. Workspaces zijn de pagina’s binnen Zoho Wiki waarop je samen met meerdere mensen aan een project/artikel/brainstorm werkt. Later kun je deze workspace dan weer tentoonstellen aan klanten of andere geïnteresseerden. Het is mogelijk om zelfs binnen een privé wiki in kleinere teams te werken zodat het voor iedereen overzichtelijk blijft waarin die actief hoort te zijn. Zoho Wiki ziet er het meest uitgebreid uit, veel dingen zijn aan te passen maar vooral de mogelijkheid om makkelijk pagina’s te delen via social media is wat bij EditMe en WikiSpaces niet aanwezig is. Een ander groot pluspunt van Zoho Wiki is dat het ook in het Nederlands beschikbaar is.

figuur 4. De architectuur van Zoho Wiki

Kosten / Mogelijkheden

figuur 5. Vergelijkingsmatrix van abonnementen bij Zoho Wiki en daarbij de extra mogelijkheden woensdag 31 augustus 2011

blz. 7 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

figuur 6. Kosten van Zoho Wiki per aantal meerdere gebruikers

Brand-mogelijkheid / Eigen domeinnaam Zoals in de vergelijkingsmatrix van Zoho Wiki wordt vermeld verschilt het per abonnement welke mogelijkheden er zijn. Zo is een eigen domeinnaam niet mogelijk bij het gratis abonnement, maar wel bij het betaalde - hetzelfde als bij de voorgaande wiki’s WikiSpaces en EditMe. Bij het abonnement waarvoor betaald moet worden is het wel mogelijk. Bij Zoho Wiki is het mogelijk om de CSS aan te passen, dit kan zowel bij het gratis als betaalde abonnement. De verschillen tussen abonnementen is niet bijzonder groot, maar dat komt omdat bij Zoho Wiki meer per extra gebruiker betaald moet worden in plaats van één overkoepelend bedrag.

Voorbeelden http://olympics2008.wiki.zoho.com/Olympics-Stats.html http://help.mspcenterplus.com/ http://zb.wiki.zoho.com/

woensdag 31 augustus 2011

blz. 8 / 10


Kees Romkes Communication Consultancy

Vergelijkingsmatrix

WikiSpaces

EditMe

Zoho Wiki

Aantal gebruikers

+++

+

[]

Opslagruimte

-

++

++

Aantal pagina’s

+++

+

++

Kosten/Mogelijkheden

++

+

++

Brand-mogelijkheid

+

+

++

Social

-

+

+++

Widgets

++

+

+++

Permissies

+++

+++

+++

Versieherstel

++

++

+++

Algemene indruk

[]

+

++

Totaal

3e met 14

2e met 14

+ = positief - = negatief [] = neutraal

woensdag 31 augustus 2011

blz. 9 / 10

1e met 22


Kees Romkes Communication Consultancy

Conclusie Zoho Wiki is hier de meer dan terechte grote winnaar met op een tweede plaats EditMe en WikiSpaces die volgt. WikiSpaces is heel erg basic en neutraal. Je krijgt veel vrijheid en veel ruimte om pagina’s aan te maken maar naast dat schiet het tekort op het gebied van lay-out die eigenlijk te simpel is en soms ineffectief.

EditMe is een iets geliktere versie van WikiSpaces maar is eigenlijk te duur voor wat je ervoor krijgt. Daarnaast voelt het ouderwets aan - EditMe probeert modern over te komen naar mijn mening, maar faalt daarin bij bepaalde beslissingen die ze hebben gemaakt voor de gebruiksvriendelijkheid en de lay-out.

Zoho Wiki werkt prima, heeft goede integratie met social media en het ziet er allemaal net even wat netter uit. Het werkt wat vlotter, overzichtelijker en is een wiki van deze tijd. Zoho Wiki richt zich wel op mensen die samen willen werken (collaboration) maar dan meer in wiki-stijl; je kunt teams maken en zo mensen indelen om ze samen aan één document te laten werken, die je vervolgens zo online kunt zetten voor het gehele publiek (denk aan klanten of andere geïnteresseerden). Je betaalt daarnaast bij Zoho Wiki per gebruiker en ook per wiki (per wiki wel oneindig aantal workspaces), wat het aantrekkelijker maakt voor kleinere gemeenschappen om de betaalde versie te nemen gezien het per gebruiker slechts een klein bedrag is.

In het algemeen is een “tool” die bij jouw organisatie past, nog niet zo gemakkelijk gevonden. Zeker zaken als ICT, beveiliging en ook beleid zijn relevant bij het “kiezen” van een tool. Wij gaan er echter van uit dat je de vrijheid hebt zelf je informatie te organiseren of structureren, of wellicht ben jij wel de decisionmaker in dit proces. Wil jij meer weten over wiki’s, information architecture of brainstormen over jouw contentstrategie? Laat dat dan gerust horen.

Sjoerd Romkes Kees Romkes #KRCC

woensdag 31 augustus 2011

blz. 10 / 10


Communication Consultancy T. 0651618455 Tw. @KeesRomkes


Analyse van drie online diensten voor co-creatie (van een wiki)  

Wiki’s zijn wat ons betreft 1 van de betere, meer uitgebreide tools om kennis, in co-creatie, samen vorm te geven. Het streven naar een zo v...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you