Page 1

hskwin’ is de tweewekelijkse krant van Windesheim

11 februari 2010, jrg 18, nr 11

/ nieuws

/ nieuws

/ opinie

/ cultuur

Verzet tegen domeinen neemt toe p2

Sharenet niet overzichtelijk p3

Internationalisering moet op wereldkaart p7

Win kaarten voor MTV Extreem! p10

Wereldverbeteraar

(studenten in de lokale politiek) pagina 8

foto: gerben rink

‘Maar u doet domme dingen!’ Thed Brans, docent journalistiek, p2

‘Als het moet verkopen ze ijsjes op de Noordpool’ columnist John ter Horst, p7

‘Het moet niet ál te baggy worden’ Awaz Mustafa, eerstejaars mwd, p13


8 /special

Studenten in

Wereldver

Grabbel dat rode potloodje maa 3 maart is het tijd voor de ge Hopeloos boring? Deze studente duf en saai. Zij staan op de k

‘Ik schop nog wel eens stennis’ Hobbe Hollands (24) is derdejaars culturele maatschappelijke vorming en staat als 23ste op de kieslijst van de PvdA Groningen. Waarom politiek? “Ik werk bij een skateboardpark in Groningen en onderzocht een half jaar geleden of we een nieuw park konden realiseren. Daarvoor hadden we subsidie nodig. Om te ontdekken hoe zoiets werkt, ging ik naar verschillende raadsvergaderingen. Ik merkte dat ik steeds meer betrokken raakte. Ik zat al in een jongerenwerkgroep waar we vaak debatteerden en wilde meer doen met mijn ideeën. Iets voor de stad doen, want ik hou erg van Groningen.”

ook voor de grap af om wat ik doe. Dat vind ik prima. Ik wil niet veranderen in één of ander politiek gedrocht. Ik vind dat er genoeg politici rondlopen die een realitycheck goed kunnen gebruiken.”

Wat doe je? “Op dit moment niet veel. Ik help met campagnevoeren, steun de partij en ga naar debatten. Maar ik studeer ook én ik loop stage. Als ik op een tiende plek had gestaan, had ik wel meer tijd gemaakt natuurlijk.”

Wat ga je dan voor studenten betekenen? “Ik hoef niet bekend te staan als die skater die het goed met jongeren kan vinden. Studenten zorgen goed voor zichzelf. Ik richt me liever op een algemenere doelgroep. Op alle inwoners van de stad.”

Wil je ooit in de raad? “In 2014 hoop ik hoog op de lijst te staan. De komende vier jaar gebruik ik om te leren en mee te kijken. En om door te krijgen wat je wel en niet kunt maken. Ik kan nog wel eens stennis schoppen, namelijk.”

Zijn je vrienden ook geïnteresseerd in politiek? “Ja en nee. Ze hebben wel hun meningen, maar verder gaat het niet. Ze zeiken me vaak

How about de studenten!? Natuurlijk hebben onze studerende politici ook zo hun ideeën over onderwijs en studenten en hoe het nu allemaal verder moet. • Hobbe: “Volgens mij wordt er niet meer zoveel in onderwijs geïnvesteerd als vroeger. Dat zou wel moeten, vooral in goede docenten en meer contacturen. Verder snap ik dat studenten het niet altijd makkelijk hebben met een studiebeurs, maar in Nederland hoeven we niet met een bekertje op straat te zitten.” • Antoon: “Het is bar slecht gesteld met het onderwijs. Het niveau van hbo en wo daalt en een tweede studie wordt onbetaalbaar als de huidige plannen doorgaan. De staat wil studies niet meer meefinancieren en de VVD wil de basisbeurs afschaffen. Je kunt wel lenen, maar dan begin je je carrière met 50.000 euro schuld.” • Else: “Ik kijk niet specifiek naar onderwijs. Mijn blik naar de wereld is iets breder. Ik denk dat het onderwijs in Nederland goed is geregeld. Verbeteren kan natuurlijk altijd. Het schoolgeld kan best lager.” • Thom: “Als overheid heb je over onderwijs op mbo- en hbo-instellingen minder te zeggen. Wat ik studenten wel mee wil geven is: maak gebruik van de politiek. Spreek politici aan als je je kamer wordt uitgezet.”

‘Nederland heeft last van vertrutting’ Antoon Nistelrooij (23) is derdejaars journalistiek en staat als twaalfde op de kieslijst van D66 Zwolle. Waarom politiek? “Dat heb ik van huis uit meegekregen. Aan de eettafel werd bij ons altijd gediscussieerd. Vóór mijn zestiende hadden we al vier keer alle wereldoorlogen opgelost. Soms discussieerden we tot we bijna ruzie kregen. Mijn vader stemde namelijk CDA, mijn moeder SP en mijn zus en ik waren liberaler.” Wat doe je? “Ik ben afdelingssecretaris, zit momenteel in de campagnecommissie en help ook met campagnevoeren. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ben ik er toch wel 20 uur per week mee bezig. Op schoolniveau is dit dus een slechte maand.” Politiek heeft een suf imago. Wat houdt jou gemotiveerd? “Er wordt veel vergaderd en dat is inderdaad niet te vergelijken met een sportwedstrijd. Maar het is nodig. Mijn motivatie ligt in de vertrutting van Nederland. Aan de ene kant heb je mensen die roepen dat de winkels niet op zondag open moeten en aan de andere

kant heb je partijen die alles wat buitenlands is wantrouwen. Mij interesseert het niet hoe iemand eruit ziet. Ik wil de wereld verbeteren.” Is er een kans dat je in de raad komt? “Alleen met voorkeursstemmen. Daar heb ik ongeveer 400 van nodig. Als ik die niet krijg, kan ik me altijd nog opgeven als burgerlid. Ik mag dan niet stemmen. Iedere partij mag vier van zulke leden hebben.” Wat ga je dan betekenen voor studenten? “Ik schaf de tienprocentregeling af. Per wijk mag maar tien procent van de woningen uit studentenwoningen bestaan. Belachelijk, want daardoor hebben kamers hier dezelfde prijs als in steden als Amsterdam of Utrecht.” Hoe zie je de toekomst? “Na mijn master internationale relaties of bestuurskunde hoop ik in het Europese parlement te komen. Als dat niet lukt, hoop ik een andere functie op Europees niveau te krijgen.”


win’/special

11 februari 2010 · nummer 11

9

n de politiek

rbeteraars

ar weer onderuit je tas, want op emeenteraadsverkiezingen. en vinden politiek helemaal niet kieslijst van hun eigen partij.

Tekst: TESSA KLOOSTER / Foto’s: Gerben Rink

‘We discussiëren met een pilsje erbij’ Thom van Campen (20) is derdejaars journalistiek en staat op de zevende plaats van de kieslijst van VVD Zwolle. Waarom politiek? “Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik de persiflages in het tv-programma Kopspijkers zag. Door de opkomst van Pim Fortuyn raakte ik nog meer geïntrigeerd. Al die mensen met verschillende standpunten... ik vond het geweldig. Tijdens mijn eerste jaar journalistiek werd ik lid van VVD Zwolle.” Wat doe je? “Ik ben zeker achttien uur per week op pad. Zo kan ik ook nog studeren én andere dingen doen. Ik voer campagne en loop al mee met een raadslid om te weten hoe het er straks aan toe gaat.”

‘Het is tijd voor een leuke discotheek’ Else Geenen (23) is derdejaars maatschappelijk werk en dienstverlening en staat als elfde op de kieslijst van SP Zwolle. Waarom politiek? “Ik ben opgegroeid tussen mensen die het moeilijker hebben in de maatschappij. Daarnaast heb ik onder andere in de thuiszorg gewerkt. Daar zag ik onmenselijke dingen. Zo kwam ik bij een oudere vrouw waar thuiszorg al twee weken niet was geweest. Ze had al die tijd geen mens gezien en zat in een vies huis, zonder boodschappen en aanspraak. Dat kan toch niet? Toen ik het spotje van de SP, een oude, naakte vrouw, op televisie zag, dacht ik: dát is iets voor mij.” Wat doe je? “Ik werk bij de SP-hulpdienst. Mensen die door alle regels tussen wal en schip raken, probeer ik zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast help ik met campagnevoeren. Meer kan ik nu helaas nog niet doen, omdat ik stage loop.” Politiek heeft een suf imago. Waarom vind jij het zo leuk? “Politiek is inderdaad niet hip. Maar je kunt wel een verschil maken. Ik heb veel mensen

verloren in persoonlijke kring en daardoor ook vaak in het ziekenhuis gezeten. Dan zie je dat verplegers bijna nergens tijd voor hebben. Ze willen wel, maar kunnen niet. Dat vind ik erg.” Denk je de wereld te kunnen veranderen? “Ik zou het heel graag willen. Ik weet dat het moeilijk is, maar alle beetjes helpen.” Wat kunnen studenten van je verwachten als je in de raad komt? “Ik wil de verplaatsing van Hedon bespoedigen. Dat duurt al zo lang. Daarnaast is het tijd voor een leuke discotheek en betaalbare kamers. Het duurt allemaal veel te lang.” En de toekomst? “De elfde plaats is geen verkiesbare plek. Maar ik wil ooit wel in de raad. Misschien tijdens de volgende verkiezingen. Of die daarna.”

Wat vinden je vrienden van je politieke ambities? “Veel van hen zijn zelf ook geïnteresseerd in politiek. Ze hebben allemaal verschillende overtuigingen; van links tot rechts. Een goede vriendin van me is GroenLinks-aanhanger. We discussiëren vaak met een pilsje op de bank.”

Wat ga je voor studenten betekenen als je in de raad komt? “Ik hoop dat ik in de gemeenteraad gekozen wordt. Wat studenten betreft, kan ik natuurlijk antwoorden: extra bier en meer kroegen. Maar zo werkt het niet. Ik wil dat er meer studentenwoningen komen. Ik woon zelf ook op kamers. Eentje van 17 vierkante meter en met gedeelde facilitaire voorzieningen. Je moet studenten een goede plek geven.” Denk je dat je de wereld kan veranderen? “Dat is een prachtig ideaal, maar helaas een utopie. Ik wil hem wel leefbaarder maken. Dat hoop ik te bereiken door goed beleid te maken.” Waar zien we je in de toekomst? “Ik vind de lokale politiek nú heel leuk en er is in Zwolle nog genoeg te doen. Maar ik kijk niet zo ver vooruit. Tot de hierop volgende raadsperiode hoop ik in ieder geval in de raad te zitten.”

Stemmen en zo Sinds oktober 2007 grijpen Nederlanders tijdens verkiezingen weer massaal naar het ouderwetse rode potloodje. In die maand verbood de staatssecretaris namelijk het gebruik van stemmachines wegens twijfels over de beveiliging. • Stemmen is eigenlijk een makkie. Met de stemkaart (krijg je thuisgestuurd), mag je in alle stemlokalen van je gemeente stemmen. Scheelt vaak een hoop geregel. In een andere gemeente stemmen dan waar je ingeschreven staat, dat mag dan weer niet. • Bij het uitbrengen van je stem moet je een identiteitsbewijs kunnen laten zien (paspoort of rijbewijs mee, dus). • Weet je niet op wie je wilt stemmen? Op sites als www.kieskompas.nl kun je uitvogelen ‘waar je staat in het landschap van politieke partijen’. • De gemeenteraad van Zwolle bestaat uit 39 zetels: 26 voor de coalitie en 13 voor de oppositie. • Burgemeester Henk Jan Meijer was de afgelopen jaren voorzitter van de gemeenteraad. • De afgelopen raadsperiode was de PvdA in Zwolle de grootste partij met negen zetels. Samen met het CDA (6), de ChristenUnie (5) en GroenLinks/De Groenen (5) vormden zij de coalitie. • Zwollenaren kunnen dit jaar voor het eerst op de sociaal progressieve partij Solidara stemmen. • Ook de Lijst Willem Lucht (bekend van Man Bijt Hond) staat op de stemlijst.


10 /cultuur ’/spitse Hopey McChange Barack Obama’s ‘Crowd fainting incidents’ laten zien dat politiek niets met inhoud, maar alles met vorm te maken heeft. Op het interweb circuleert een compilatiefilmpje dat laat zien hoe bij iedere toespraak van Barack Obama, iemand in het publiek door emoties overmand flauwvalt, waarna hij vraagt of ze - altijd een vrouw - hulp nodig heeft en dan zijn flesje water opoffert. Identieke situaties, maar tijd en plaats variëren. Beangstigend materiaal. Vanaf dag 1 vertrouw ik Amerika’s nieuwste roerganger al niet. Of het met zijn Bono-esquegespeelde empathie met de have-nots te maken heeft, met de hypocriete wijze waarop hij zich inzet voor het milieu, of met het veelvuldige gebruik van de woorden ‘Hoop’ en ‘Verandering’, of met zijn zorgvuldig opgebouwde Messiaanse imago, hij is te clean. Te perfect. Te vriendelijk. Te gladjes. Te sociaalgewenst. Dabbeljoe Bush zond tenminste nog congruente signalen uit, maar bij ‘the big O’ ben je nergens zeker van. ‘The case against Barack Obama’ levert een stortvloed aan gedocumenteerde voorbeelden, waaruit blijkt dat mooie woorden niet automatisch tot mooie daden leiden. Obama als vakbondshater, Obama als vermijder van onpopulaire beslissingen, Obama als vriendenmatser, Obama als oorlogspresident, Obama als corrupte rijke elitist, Obama als cultleider. Allemaal duistere kanten die de spindoctors van het witte huis je niet willen laten zien. Geen spaan wordt heel gelaten van het politiekcorrecte pratende pak. Het is schokkend om te lezen dat democratie kennelijk betekent dat je je presidentsverkiezing koopt, en dat financiële gunsten worden beloond met interessante regeringsbaantjes. Want dit boek doet meer dan de achtergronden van Obama blootleggen. Het zaagt aan de poten van het moderne kiesstelsel. Het toont een samenleving die wordt geregeerd door elitisme en geld, en niet door verkiezingen. Obama is een lege huls die wordt gevuld door de top-dogs. Ik ben nu weer een illusie armer. Gelukkig maar, want van illusies word ík niet wijzer. The case against Barack Obama, door David Freddoso. 2008 Regnery Press. ISBN: 1596985666. € 7,- (www.amazon.de)

’/filmdate Wil je ook een keer gratis met iemand naar de film? Mail naar hskwin@windesheim.nl

Kim Buining (derdejaars deeltijd mwd) en Peter Oortmann (studeert logistiek en economie aan Stenden Hogeschool in Emmen) keken:

Did you hear about the Morgans? Stel je voor dat je samen met je ex getuige bent van een moord en dat je daarom samen moet onderduiken. Zit je wéér met dat mens opschept. Klinkt wel als een hilarisch plot. Of toch niet? Kim: “Ik vond het verhaal origineel. Het zal je gebeuren dat je met je ex moet onderduiken omdat de maffia achter je aanzit. Het begin van de film is erg spannend met allemaal achtervolgingen. Maar dat was het dan ook meteen.” Peter: “Ja, het viel wat tegen. Toen de film startte met al die actie dacht ik yes, maar dat sloeg al snel om naar een no!” Lachsalvo’s? Peter: “Ik vond de grappen niet echt van het genre dijenkletser, er zat geen vaart in en voor de seks hoef je er ook niet naar toe te gaan.” Kim: “De film was best voorspelbaar, je kunt raden wat er gaat komen. Dat was wel een minpuntje. En bij sommige grappen hoorde ik de hele zaal plat gaan terwijl ik dacht oh?” Maakte Hugh Grant nog iets goed? Kim: “Die man is grappig, hij acteerde wel goed”. Peter: “Ik ben meer onder de indruk van de andere hoofdrolspeler, Sarah Jessica Parker. Maar man, wat is die oud geworden.” Conclusie? Kim: “De film is niet heel spannend of grappig. Echt eentje uit een dozijn. Maar súperslecht is hij ook weer niet.”

Peter:

HHHHH

Kim:

HHHHH

Birgit Schuurman, Eva Duijvestein (ook inzetje) en Loek Peters in het toneelstuk MTV Extreem

De (niet-)slachtofferro Win kaartjes voor toneelstuk “Wie is de dader en wie is het slachtoffer? En is eigen rechter spelen in een extreme situatie goed te praten?” Die vragen vormen volgens actrice Eva Duijvestein de kern van toneelstuk MTV Extreem dat op woensdag 3 maart in De Spiegel draait. Samen met Birgit Schuurman, Jennifer Hoffman en Loek Peters speelt ze avond aan avond in schouwburgen door heel Nederland. In ‘Extreem’ delen vriendinnen Marjorie (Birgit), Terry (Eva) en Patricia (Jennifer) een huis. Marjorie is alleen thuis als ze plotseling oog in oog staat met een indringer. Hij probeert haar te verkrachten, maar ze overmeestert hem en draait de machtsverhouding om. Niet veel later komen Terry en Patricia thuis. Wat moeten de meiden met hun gevangene?

Wat voor personage is Terry in dit verhaal? “Het is een sensatiebelust typ dat een beetje overdrijft. Ze is aan de ene kant wat onnozel en aandoenlijk, maar ook hard en opportunistisch. Onberekenbaar dus. Tijdens het stuk komt ze iets te weten over Marjorie, waardoor ze anders tegen haar aan gaat kijken en andere belangen krijgt.”

Jullie uitvoering is anders dan het oorspronkelijke stuk Extremities. “Onze regisseur, Sarah Moeremans, heeft pagina’s bewerkt en geschrapt omdat ze te gedateerd waren. Mijn rol was oorspronkelijk heel klein. Tijdens de vijf weken dat we repeteerden, heb ik hem door improvisatie en zelf schrijven uitgebouwd. Daardoor veranderde

MTV Extreem • Is gebaseerd op het toneelstuk Extremities van William Mastrosimone dat in 1982 in première ging op Broadway. • In 1985 verscheen de film die op dit verhaal is gebaseerd. • De Nederlandse toneelversie draait in totaal 70 keer. • Voor actrice Jennifer Hoffman is dit haar eerste grote toneelstuk. Zij speelde hiervoor vooral in films en tv-series (waaronder Crazy 88). • Eva Duijvestein ken je misschien van De Co-assistent en Onderweg naar Morgen. • Ze heeft een relatie met cabaretier Jan Jaap van der Wal en maakte onlangs bekend in het huwelijksbootje te stappen.


win’/cultuur

11 februari 2010 · nummer 11

11

’/boek Zwart Gat: geniale, gore, geile striproman Dankzij bioscoopsuccessen van Sin City en Watchmen staan graphic novels volop in de schijnwerper. De nieuwste parel van het stripromanwereldje is Zwart Gat (Black Hole) van Charles Burns. De striptekenaar, die ruim tien jaar over Zwart Gat deed, heeft de serie laten bundelen in ruim 350 pagina’s. Hij noemt het zijn magnum opus en ‘a horror of a romance’. Eind vorig jaar is het boek in het Nederlands vertaald. De striproman speelt zich af in de jaren zeventig en focust op Chris, Rob, Keith en Eliza, die op de drempel van volwassenheid staan. Een leeftijd om volop te experimenteren met drank, drugs en seks. Maar Zwart Gat blijft niet steken in oppervlakkigheid. Het heeft verschillende lagen. Zo zorgt een seksueel overdraagbare ziekte voor de raarste misvormingen: een gezicht vol bulten of een hagedissenstaart. De ziekte is een fraaie metafoor voor de strubbelingen van de jeugd naar volwassenheid. In het begin volgen we de ontwikkelingen van Chris, die de mysterieuze ziekte krijgt van de populaire Rob. Rond diezelfde tijd krijgt Keith de ziekte van Eliza. De jongeren voelen zich zo afgestoten dat ze naar de bossen trekken omdat ze het ‘normale’ leven niet meer volhouden. Daar barst de hel pas echt los. Zwart Gat voelt aan als een goedkope horrorfilm door de groezelige sfeer. De zwarte prenten van Burns zijn tegelijkertijd van een vervreemdende schoonheid. Als je geen zin hebt om een veredeld stripboek door te bladeren, kun je naar de film die binnenkort in de bioscoop verschijnt. Tot die tijd zul je het moeten doen met een geniale, gore, geile striproman... Zwart Gat van Charles Burns is te koop voor 29,90 euro. KEES HOOGHIEMSTER

’/7 x uit Geen excuses

Foto: Michel Porro

ol van Eva Duijvestein MTV Extreem het stuk ook. Het wás een verhaaltje over drie vrouwen in een huis die een verkrachter overmeesteren en met veranderende rollen te maken krijgen. Doordat we het hebben bewerkt, gaat het nu veel meer over de vraag wie de dader is en wie het slachtoffer.”

Wat vind je van het machtsaspect? Doet dat iets met je als je Terry speelt? “Ik vind de verschuivende macht een interessant gegeven. Maar als ik speel, ben ik bezig met het moment zelf. De macht in het verhaal doet, denk ik, meer met het publiek.”

Wat is de rol van het publiek? “We proberen toeschouwers na te laten denken over de slachtofferrol. Het is soms heel makkelijk om daar in te gaan zitten. Om de verantwoordelijkheid voor wie je bent en wat je doet, niet te nemen. Dat is echt iets van deze tijd: het teruggrijpen naar een vervelende jeugd als excuus. Het wordt vaak ook gebruikt uit makkelijkheid. Daar willen wij het publiek mee prikkelen We geven geen antwoorden op de vragen die we oproepen. Daarover mag iedereen zelf beslissen.”

Jullie hebben nu ongeveer veertig keer gespeeld. Gaat dat niet vervelen? “Ik vind het juist leuk. Het is natuurlijk ook mijn beroep en dat waar ik een opleiding voor heb gedaan. Ik houd wel van herhalen. En omdat het publiek elke avond weer anders is en je op het toneel directer met reacties te maken hebt, is het iedere keer weer spannend.” Waarom moeten we komen kijken? “Onze speelstijl is vrij grotesk en een mengelmoes van drama en komische invloeden. Als kijker krijg je

anderhalf uur lang een boeiend stuk voor je kiezen, dat enerzijds entertainend, grappig en toegankelijk is. Aan de andere kant word je zelf aan het nadenken gezet. Ik denk dat het voor iemand die zoiets zelf heeft meegemaakt, aardig confronterend kan zijn. Maar ondanks het thema is het best een komisch stuk.”

u Een spervuur aan intelligente grappen met een dubbele bodem en een flinke dosis zelfspot. Doe daar nog een portie grappen bij waarom je eigenlijk niet durft te lachen en je hebt de ingrediënten voor Geen excuses. Daniël Arends speelt zijn show op donderdag 11 februari om 20.30 uur in Odeon. Een kaartje voor de show van de cabaretier die inmiddels tot de harde kern stand-up comedians van Comedytrain behoort, kost 16 euro. CJP? Dan betaal je 13 euro.

Zondag 14 februari – MUZIEK – De muzikanten die hem begeleiden, komen voort uit bands als Krezip, GEM, The Sheer en Anouk. Norman Kapoyos speelt pop, rock, folk en funk met dit collectief in café de Singel. Vanaf 20.00 uur swing je mee. Entree? Nee, joh. u

De cast speelt MTV Extreem op 3 maart in theater De Spiegel en jij kunt daar bij zijn. Beantwoord de volgende vraag en mail je antwoord en je telefoonnummer naar: hskwin@windesheim.nl. Wie regisseert MTV Extreem?

u Dinsdag 16 februari – PRAISE – Ook in een studentencafé kun je zoeken naar God. AC, Ichthus en NSZ organiseren de Studentertainment PaardPraise in het Vliegende Paard. Samen met een spreker en band denk je na over de plek die God in je studententijd inneemt. Vanaf 20.30 uur, helemaal gratis. u Vrijdag 26 februari – FAKKELBRIGADE – Vanavond spelen de mannen van Fakkelbrigade een thuiswedstrijd in Hedon. Luister om 21.00 uur naar de teksten van Rico, Sticks, Typhoon, James en ART. Naar binnen? Neem je ID en 12 euro entreegeld mee.

Acrobatisch cabaret

u Vrijdag 12 februari – BANDS – Krachtvoer voor popfanaten, alternativo’s en rockers, zo noemt de Utrechtse band YeahBabyYeah zijn eigen muziek. Samen met de Overijsselse/Drentse band Fancy Roam staat de band om 21.30 uur op het podium van Popfront (naast Hedon). Voor noppes!

TESSA KLOOSTER

Kaartjes winnen?

sen 18.00 en 22.00 uur de sterren van de hemel op de zomerse salsabeats van dj El Abuelo. Toegang is gratis, maar je moet wel even een drankje halen.

u Zondag 14 februari – SALSA – Sleep je Valentijnsdate mee naar Jazzy Jam. Want daar dans je tus-

u Ze zijn prettig gestoord en bieden een bonte mix van clownerie, cabaret, acrobatiek, slapstick, rock ’n roll en goochelarijen. Wie de Ashton Brothers één keer heeft gezien, wil niet anders. Op vrijdag 26 februari kun je ze bewonderen in de Spiegel. Vanaf 20.15 uur zorgen zij voor een ‘vleugje Laurel & Hardy en een schepje Fawlty Towers, maar dan zonder woorden’ (Spits). Kijk naar: ‘Charlatans, a medicine show’ voor 15 euro.

BOEKrecensie: Zwart Gat blz. 11 hskwin' (2010)  
Advertisement