Page 1

Ganzenboord voor blinden

Door: Kees Bosch Friso Steven lankheet V4A

1

14-12-12


Inhoudsopgave       

2

Inleiding betrokkenen Analyse en beschrijving probleem Programma van eisen Ideeëntabel Ontwerpvoorstel Reflectie


Inleiding Als blinden kun je geen normale spelletjes spelen. Het lijkt ons vooral zwaar omdat je als blinde of slechtziende niet heel veel te doen heb en daarom is het juist dan leuk om met je blinde of ziende vrienden een spelletje te kunnen spelen. Om dit probleem op te lossen en het leven van een blinde iets leuker te maken hebben wij een versie van het klassieke spel “ganzenbord� gemaakt die geschikt is voor blinden. De regels zijn hetzelfde als het normale spel alleen in plaats van een dobbelsteen is er een rad waarop de spelers kunnen voelen wat ze hebben gedraaid en de speciale vakjes worden uitgesproken door een luidspreker op het bord. Het spel is bovendien ook geschikt voor ziende personen hierdoor kun je met al je vrienden en familie spelen.

3


Analyse en beschrijving probleem Blinden kunnen zelfstandig geen bordspelletjes doen, er zijn blinden die heel graag bordspelletjes willen doen en daarom is het nodig dat er iets verzonnen wordt. Wel moeten ze het kunnen spelen met niet blinde familie dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Wij hebben het blind ganzenbord spelen gesimuleerd door allemaal een blinddoek voor te binden. We kwamen er al snel achter dat het spelen toch echt onmogelijk is. De dobbelsteen aflezen ging makkelijker dan gedacht, maar was nog steeds echt niet handig. Waar wij nog niet aan gedacht hadden is dat het onmogelijk is om te weten hoeveel stapjes je zet. Verder was het pionnen omstoten zoals verwacht ook een groot probleem.

Problemen. -Een Dobbelsteen is moeilijk af te lezen voor blinden, dus die kunnen we niet gebruiken -Pionnen kunnen worden omgestoten als de spelers ze op de tast proberen terug te vinden. -Als een blinden het spel op de tast spelen zal het bord worden verschuiven. -Je weet niet waar de vakjes op het bord zitten of wanneer je er een verplaatst. -Speciale vakjes zoals de put zijn niet te herkennen voor iemand die niet kan zien. Zijn er vergelijkbare problemen? -Doven die geen films kunnen kijken (oplossing: ondertiteling)

4


Betrokkenen: Natuurlijk zijn er verschillende betrokkenen die belangen hebben bij het spel. Blinden: Willen een niet al te duur spel, wat goed te spelen is voor blinden. Ontwerpers: Willen geld verdienen met het ontwerpen van een spel voor blinden. Vormgevers: Willen het aantrekkelijk maken voor de niet-blinde consument, En willen er uiteraard geld mee verdienen Fabrikant: Wil het zo goedkoop mogelijk kunnen produceren en zo duur mogelijk verkopen, maar wel zo dat hij zijn maximale winst krijgt(kijk naar de vraag/prijs parabool). De niet blinde consument: Wil een vrolijk, leuk spel om met zijn blinde vriend/familielid te spelen. Overheid: Wil een spel voor blinden, maar het moet wel duurzaam zijn en moet goed te recyclen zijn.

5


Programma van eisen Eisen

6

1

Stevig. Het ganzenbord moet stevig zijn, blinden kunnen niet zien waar ze aanzitten. Ze moeten geen dingen kapot kunnen maken bij het voelen.

2

Geen losse onderdelen. Blinden spelen het spel op de tast, ze moeten niet dingen om kunnen stoten die waardoor ze het spel verpesten.

3

Speelbaar voor blinden. Natuurlijk moet het spel speelbaar zijn voor blinden.

4

Ook speelbaar voor niet blinden. Blinden moeten het ook kunnen spelen met hen niet blinde familie of vrienden.

5

Even eerlijk voor blinden en niet blinden Natuurlijk is het niet leuk dat wanneer je het spel als blinde met niet blinden doet dat zij dan standaard winnen.

6

Moet er leuk uit zien voor de niet blinde koper. Het spel moet er leuk uit zien, want een blinde gaat waarschijnlijk niet in zijn eentje naar de winkel, hij laat het spel kopen door een niet blinde consument. Het moet er dus wel kleurrijk en leuk uitzien.

7

Makkelijk opberg baar. Als blinde is het niet fijn om kleine onderdeeltjes in kleine opbergvakjes te priegelen.

8

Niet al te duur. Natuurlijk willen we het aantrekkelijk houden voor de ‘gewone’ blinde mens. Het moet dus niet te duur worden


IdeeĂŤntabel Eis/functie

idee1

Idee2

idee3

Idee4

Stevig

Stevig Karton

Steen

Hout

ijzer

Geen losse onderdelen

Pionschuifmechanisme

digitaal

Plaats onthouden

Rad i.p.v. dobbelsteen

Speelbaar voor blinden

Braille

luidspreker

Niet blinde medespeler*

Speelbaar voor niet blinden

Niet alleen braille

luidspreker

Even moeilijk voor blind en niet

Blinddoek

Heel duidelijk voor blinden

Alleen op andere zintuigen gericht

Leuke opmaak

kleur

vormpjes

Leuke geluidjes

Makkelijk opberg baar

opvouwen

Alles eraf kunnen halen

Heel klein (reisformaat)

Niet al te duur

Goedkopen materialen

Weinig elektronica

Simpel houden*

*Een niet blinde medespeler die je helpt waar je staat, en andere dingen. *Zorgen dat het niet al te ingewikkeld is, bijv. met heel veel special effecten.

7


Ontwerpvoorstel In onze ideeën tabel waren alle voorstellen over ons ontwerp te zien en deze vonden wij het beste:  Het gaat er om dat het speelbaar is voor blinden dus heeft het spel een luidspreker en staat alles behalve letters ook nog in braille  De onderkant is van stevig karton, dit is licht, stevig en niet duur.  Om het spel makkelijk op te bergen is het dun, ca. 2 cm hoog, dat komt omdat de pionnen afneembaar zijn en omdat de onderkant van dun karton is.  Omdat er geen losse onderdelen op kunnen zitten; zitten de pionnen vastgeklikt op een rails, en zijn er geen dobbelstenen maar een rad met braille.  Het spel is niet al te duur en dat komt omdat we vrij simpele elektronica hebben en het bestaat vooral uit sterk maar wel goedkoop karton  Het spel maakt gebruik van voelen en horen voor de blinden, en gewoon zien voor de niet-blinden, waardoor het spel gewoon eerlijk blijft.  Het spel heft een leuke opmaak voor blinden en niet blinden. Er zijn veel kleurrijke plaatjes, die pionnen zijn leuke vormen en er is veel geluid.  Onder de rails zit en elektrisch systeem voor plaats bepaling

8


Uit deze ontwerpvoorstellen zijn twee spellen gekomen die heel erg veel op elkaar lijken. Het enige verschil is dat de een inwendig is en de ander niet. Het rad en de speaker zijn gewoon het zelfde. Ontwerp 1 is het ontwerp waarbij er een laag karton is en de rails, het rad en de luidspreker. Ontwerp 2 is het ontwerp met 2 lagen karton met ongeveer 1 cm er tussen zo adat de rails, de luidspreker en een groot deel van het rad erin valt. Hieronder staan beide ontwerpen uitgelegd.

met links ontwerp 1 en rechts ontwerp 2. Elk bord is is 50 bij 40 cm

9


Twee soorten rails

Idee 1, er is 2 cm van de rail te zien

Idee 2, er is 2 cm van de rails te zien

10


idee 1 Het idee:  Uitwendige rails  opzet pionnen, op de rails klikken  een drukpunt onder de rails(voor plaats bepaling) Voordelen:  Goedkoper  Pion klikt makkelijker op  lichter Nadelen:  Minder stevig  Minder mooi

Idee 1, er is 2 cm van de rail te zien

11


idee 2 Het idee.  Interne rails  Strook met punten  Lipje aan pion (voor plaats bepaling)  Pion blijft er altijd op behalve het bovenste deel Voordelen:  Stevig  Mooi  Overzichtelijk Nadelen:  Dikker bord, waardoor duurder  Pion moeilijk terug te plaatsen, na het opbergen  Minder makkelijk schoon te maken  duurder

Idee 2, er is 2 cm van de rails te zien

12


Het rad Omdat een dobbelsteen niet blindvriendelijk is heeft ons spel een rad. Het rad geeft aan hoeveel stappen je mag zetten. Het rad is op 2 manieren af te lezen: een luidspreker spreekt het getal uit en op het rad staan gewone cijfers en cijfers in braille.

het rad. Het rad heeft een straal van 4 cm

13


Hoe werkt het?

We hebben het eerste idee met de uitwendige rails. we hebben dit idee gekozen omdat we het spel zo goedkoop mogelijk wouden maken, het met dit idee al sterk genoeg is en het hoefde niet super mooi en strak te zijn omdat we geen concurrentie hebben. Naast de rails zijn vakjes gemaakt met plaatjes. Op die plaatjes staan ook belangrijke dingen(bij sommige vakjes hoort een bepaalde taak zoals de kooi, je moet dan een paar beurten overslaan) ook staat er een tekst op de vakjes in braille waar in de belangrijke dingen worden geschreven. Zo weten de spelers op wat voor vakje ze staan, de blinden weten nog niet wanneer ze van het vakje af zijn en wanneer ze op de volgende staan daarvoor hebben we het klikmechanisme gemaakt. Hieronder zie je het klik mechanisme. Je ziet links boven de batterij en rechts boven de speaker. Daaronder zijn er meerdere schakelingen in parallel gezet. Hier zijn er drie getekend maar op het spel is er voor elk vakje 6, onder de elke 6 rails. Elke schakeling wordt kortgesloten zodra de er een pion overheen gaat. Er gaat dan een stroompje lopen waardoor je en geluidje hoort.

dit is het schakelschema van het bordspel

14


Materialen en andere gegevens

15

het bord spel is 50 bij 40 cm en is op te vouwen naar 25 bij 40 cm

de rails is gemaakt van ijzer

de onderkant is van karton

het rad is van karton en van plastic

de pionnen zijn van plastic

de speaker is van ijzer en van koper

de bedrading is van koperdraad met een rubberen isolatie

de doos is gemaakt van karton

de gebruiksaanwijzing is gemaakt van papier, (er staat ook een gebruiksaanwijzing in braille op de doos)

voorderest is er gebruik gemaakt van inkt voor de plaatjes, letters, enz.


Reflectie Stevens reflectie: Ik heb de een deel van de presentatie gehouden, ik deed het laatste deel waar ik in uitlegde hoe ons ontwerp werkt. Ik heb een deel van de ideeën tabel gemaakt en het programma van eisen. Van het verslag heb ik de voorkant gemaakt, de ontwerpvoorstel uitgewerkt en de ontwerp tekeningen gemaakt. Bij de ontwerptekeningen horen ook de kleine tekeningen van de rails en het rad. Ik vond dat we goed samen hebben gewerkt en dat we er uiteindelijk iets moois van hebben gemaakt. Wel vond ik het jammer dat moeite hadden met de communicatie tussen mij en de andere teamleden en tussen hun twee. Gelukkig hebben we de verdiende uitstel gekregen en is dat probleem opgelost. Deze punten kan ik verbeteren voor de eindpresentatie :  de presentatie minstens een paar keer samen oefenen voordat we hem moeten laten zien  eerder beginnen zodat we op tijd klaar zijn zodat we allemaal ons eigen deel weten en er niks tussen kan komen. Kees’ reflectie: Ook ik heb een deel van de presentatie gehouden, ik heb van de presentatie bijna alle tekst gemaakt, en de opmaak. En heb van het verslag ook een groot deel van het typ-werk gedaan. Ik ben zeer tevreden over de samenwerking, we kunnen het goed met elkaar vinden en het denkwerk ging vanzelf, ook deed iedereen goed mee. De ziekte van Friso in combinatie met zijn lege beltegoed maakte het wel moeilijk met hem te communiceren maar gelukkig hebben wij daarom ook uitstel gekregen. Verder wat beter zou kunnen is eerder beginnen met zowel de presentatie en het verslag, bij de presentatie hebben we het namelijk niet samen kunnen oefenen en daarom duurde hij veel te lang. Voor de eind presentatie ga ik dus: 1. Eerder beginnen. 2. Zorgen dat we de presentatie kunnen oefenen. 3. Zorgen dat iedereen van tevoren weet wat hij moet doen zodat je eigenlijk geen contact hoeft te zoeken. Reflectie Friso Ik was aan het begin van het project niet helemaal overtuigt van de nut van een bordspel voor blinden maar nadat wij de simulatie hadden gedaan 16


en dieper op het probleem waren ingegaan kwam ik er achter dat het zeker nut had en ik ben ook van mening dat wij samen een goed ontwerp hebben gemaakt voor het spel. Ik heb veel moeite gedaan om puntjes te vinden die we beter hadden kunnen doen maar als we het opnieuw zouden doen zouden we in ieder geval de presentatie korter moeten houden.

17

Project ganzenbord voor blinden  

Project from 2012

Project ganzenbord voor blinden  

Project from 2012

Advertisement