Οι Ορίζοντες μας

Page 1

Καλοκαίρι 2022

Οι Ορίζοντες μας Τόμος 1 | Τεύχος 1 | ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες – Newsletter

Σε αυτό το Τεύχος

Εισαγωγικό Σημείωμα Το παρόν ενημερωτικό δελτίο αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών μας για την ανάδειξη της πολυδιάστατης καθημερινότητας του ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες- με τις δράσεις και το επιστημονικό έργο του προσωπικού μας, ευελπιστώντας ότι έτσι θα συμβάλλουμε στην βελτίωση της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών μεταξύ γονιών , εκπαιδευτών του χώρου κοινωνικής φροντίδας, της τοπικής κοινωνίας και των αναγνωστών μας.

Απολογισμός Δράσεων Άνοιξη 2022

2

Πρόγραμμα Δράσεων

9

Εκπαιδευτική διαδικασία και τέχνη

10

Έχοντας συμπληρώσει υπερ-εικοσαετή πορεία αφοσίωσης και προσφοράς στο χώρο οι Ορίζοντες, λειτουργούν στο Δήμο Ηλιούπολης ένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 104 Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία και μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Παράλληλα, με πρωτοβουλίες κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζουν την εργασιακή ένταξη των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία ως ισότιμων μελών στο κοινωνικό σύνολο.

Διακοπές Αξιώσεων

11

Συμβουλές Αυτοφροντίδας για γονείς

12

Επίδραση παρεμβατικού προγράμματος στις επιδόσεις ενήλικων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού σε τεστ ταχύτητας αντίδρασης σε

13

Στο πλαίσιο των παραπάνω δομών υλοποιείται πληθώρα ενναΣυνέχεια στην σελίδα 2

Καλοκαίρι 2022 Άρθρα

Απόψεις - Οι ωφελούμενοι μας μιλούν

14


Απολογισμός Δράσεων Άνοιξη 2022 —ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

1 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτυ πραγματοποίησε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Φορέα μας με θέμα την Ιταλική Μαφία!

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ρετρό διάθεση, πίτσα και πάστα για φαγητό, τιραμισού και παγωτό για επιδόρπιο, πολύς χορός μα πάνω από όλα πολλή πολλή αγάπη!!!!

—ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου… τις γιαγιάδες μας, τις μητέρες μας, τις κόρες μας, τις φίλες μας… Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οι ωφελούμενοι του κέντρου μας ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά και στις ξεχωριστές γυναίκες της ζωής μας! Στα μοναδικά μας κορίτσια που εκπαιδεύονται, μαθαίνουν, εξελίσσονται & αγωνίζονται καθημερινά!

Καλό Μήνα σε όλο τον κόσμο!!!

Καλή & Ευωδιαστή Άνοιξη!!!!

Συνέχεια από την σελίδα 1

λακτικών και πρωτοποριακών δράσεων και προγραμμάτων αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Οι αρχές του Δικαιωματικού Μοντέλου για την αναπηρία ήταν από το ξεκίνημα των προσπαθειών μας ο κεντρικός προσανατολισμός. Αυτό σήμαινε και σημαίνει ότι θέλουμε οι συμπολίτες μας στους οποίους απευθυνόμαστε, να είναι μέρος της κοινωνίας μας, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στη ζωή, ενεργά μέλη της και εφοδιασμένοι κατάλληλα ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν το δικό τους αποτύπωμα στη ζωή. Στο νέο αυτό το ταξίδι που ξεκινάμε με το ενημερωτικό μας δελτίο, διατηρούμε πάντα ενεργή τη αισιοδοξία μας για την αναβάθμιση του επιπέδου επικοινωνίας πρακτικών και δεδομένων στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας, στηριζόμενοι στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία του προσωπικού μας, στην διασύνδεσή μας με την τοπική κοινωνία, στις συνεργασίες μας με ομοειδείς φορείς, τη συντεταγμένη Πολιτεία, τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Αττικής, της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

2


21 ΜΑΙΟΥ

—ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ;;

21.03 είθιστε να φοράμε όλοι μας διαφορετικές κάλτσες προκειμένου να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία, την αποδοχή!!! Χρόνια Πολλά σε όλα τα μοναδικά πλάσματα του Κέντρου μας & όλου του κόσμου

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

– ΠΡΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μια εποικοδομητική συνεργασία έλαβε χώρα από τους συμμετέχοντες των δύο Προεπαγγελματικών Προγραμμάτων Εστίασης του Κέντρου μας, που σκοπό είχε τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης στον τομέα παρασκευής ροφημάτων. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από διαδραστικές δραστηριότητες, με στόχο τη βιωματική μάθηση και εκπαίδευση των ωφελούμενων.

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

· ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ

Το «παρών» του, έδωσε ο Φορέας μας στην όμορφη πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από τις Συνεργασίες Πόλης, στις οποίες δραστηριοποιείται και το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, οι εκπαιδευόμενοι των τμημάτων μας στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα…

"ΣΠΑΣΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ".

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Συμμετείχαμε ενεργά στην διαδικασία που αφορούσε την ενημέρωση και την παροχή προληπτικών ιατρικών και οδοντιατρικών εξετάσεων για τα παιδιά του Δήμου Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το "Χαμόγελο του παιδιού" υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης.

3


– BAZAAR!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Το Πασχαλινό μας Bazaar πιστό στο ετήσιο «ραντεβού» του, διοργανώθηκε για μια ακόμα φορά!!! Για ακόμα μια χρονιά, βρεθήκαμε κοντά στους υποστηρικτές μας με τις Πασχαλινές, ξεχωριστές, χειροποίητες δημιουργίες των εκπαιδευόμενων Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού μας!!!

Και για ακόμα μια χρονιά δεχθήκαμε την αγάπη και τις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Ευχαριστούμε όλους και όλες που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια βοηθώντας μας να διατηρήσουμε τους Ορίζοντες Ανοιχτούς.

- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μια όμορφη επίσκεψη δεχτήκαμε στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Φορέα μας, από τον κύριο Γιάννη Αντζινά - Αντιδήμαρχο Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης.

Αφού συζήτησε με τους εκπαιδευομένους μας για την ανακύκλωση και για θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης, μας μοίρασε Κάδους Ανακύκλωσης για όλα τα εργαστήρια του Κέντρου και της Στέγης μας . Τον ευχαριστούμε για την εποικοδομητική επίσκεψη, την αγάπη και την όμορφη προσέγγισή του προς τους ωφελούμενους μας.

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

— ΓΑΙΔΟΥΡΟΧΩΡΑ

15 MAIOY

Την όμορφη «Γαιδουροχωρα» διάλεξε το Κέντρο μας για να ξεκινήσει και πάλι τα προγράμματα Κοινωνικοποίησης του Σαβ/κου που τόσο πολύ μας στέρησε η πανδημία! Οι εκπαιδευόμενοι μας γνώρισαν τα προστατευόμενα γαϊδουράκια της μέσα από ένα όμορφο & οργανωμένο πρόγραμμα! Η υπέροχη βόλτα μας ολοκληρώθηκε με το αγαπημένο μας φαγητό !!!

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

- ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Τα έθιμα της Λαμπρής είναι πολλά και συχνά διαφέρουν ανά περιοχή της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως κάποια έθιμα που μένουν πάντα ίδια & σταθερά! Πιστοί στα έθιμα & τις παραδόσεις οι εκπαιδευόμενοι του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας έκαναν το Κέντρο μας να μοσχοβολά!!!! Καλή Μεγαλοβδόμαδα σε όλο τον κόσμο!!!! Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

4


18 ΜΑΪΟΥ

- ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. (https://icom-greece.mini.icom.museum) Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

—ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ 2022 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Έπειτα από τόσους μήνες αυστηρών μέτρων και περιορισμών, ελπίζουμε να δράττουμε συχνά ευκαιρίες για επισκέψεις και ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους,

Μετά από τις δύσκολες και ανασφαλείς συνθήκες της Πανδημίας ο Οργανισμός μας επιστρέφει στην κανονικότητα, ξεκινώντας από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου & τη συμμετοχή μας στα "Παναγούλεια 2022".

Πιο συγκεκριμένα, το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "Ορίζοντες" κατέβηκε με μια δυνατή ομάδα 80 ατόμων στην Ειρηνοδρομία 2022 η οποία διεξήχθη την Κυριακή 15 Μαΐου στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Η Ειρηνοδρομία, περιλάμβανε αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ., καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της εκδήλωσης, ήταν η εγκάρδια και αυθόρμητη συμμετοχή των οικογενειών των εκπαιδευομένων που ανέδειξε την τεράστια ανάγκη για ένωση & εξωτερίκευση!

προκειμένου να ερχόμαστε σε επαφή με την κουλτούρα και τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι του Εργαστηρίου Χαλκογραφίας δραστηριοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο σε αντικείμενα που αφορούν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου να βιώσουν τη σπουδαιότητά τους για τον σύγχρονο άνθρωπο. *Η ζωγραφιά ανήκει σε εκπαιδευόμενο του Τμήματος.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους 10 εθελοντές του Φορέα μας, που υποστήριξαν τη δράση.

5


—Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. «ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

19 ΜΑΪΟΥ

—ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΜΑΣ

22 ΜΑΪΟΥ

Με μεγάλη χαρά ο Οργανισμός μας παρευρέθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στην «Ημέρα Σταδιοδρομίας» την οποία διοργάνωσε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. «Αγίου Δημητρίου.

Μια όμορφη συνάντηση των οικογενειών & των ενοίκων της Στέγης μας πραγματοποιήθηκε. Σκοπός της ήταν διατήρηση των σχέσεων των νέων με Αναπηρία & του οικογενειακού τους περιβάλλοντος προσκαλώντας τους στο δικό τους σπίτι. Η ξεχωριστή αυτή ημέρα πλαισιώθηκε από πολύ χορό , φαγητό και μουσική. Το «παρών» τους έδωσαν μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού μας.

23 ΜΑΪΟΥ

- ΒΟΛΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τι πιο όμορφο από μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα τώρα που ζέστανε ο καιρός; Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ο Φορέας μας ήταν εκεί για να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για το επόμενο βήμα μετά την αποφοίτηση των εκπαιδευομένων και για το έργο που επιτελούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της υποστηριζόμενης διαβίωσης και της ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Το Εργαστήριο Κοσμημάτων του Κέντρου μας, διοργάνωσε μια όμορφη έξοδο κοινωνικοποίησης, απολαμβάνοντας το ρόφημα τους, δίπλα στον ήλιο και στη θάλασσα!!!

Ευχαριστούμε το ΕΕΕΕΚ του «Αγίου Δημητρίου» τόσο για την πρόσκληση , όσο και για την πολύτιμη, πολυετή και γόνιμη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.

6


23 ΜΑΪΟΥ

- Ι.Ι.Ε.Κ. «ΑΛΦΑ»

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, το Κ.E.E.Π.E.A. «Ορίζοντες» υποδέχτηκε ένα μεικτό τμήμα παιδαγωγικών και εργοθεραπείας του παραρτήματος Αθήνας του Ι.Ι.Ε.Κ. «ΑΛΦΑ». Τους δεκατρείς εκπαιδευόμενους συνόδευσαν η Σοφία Πελέκη, εκπαιδεύτρια του τμήματος Παιδαγωγικών της Αθήνας και ο Βαγγέλης Μαστοράκης, τομεάρχης των τμημάτων Παιδαγωγικών και Εργοθεραπείας Αθήνας, Πειραιά και Γλυφάδας.

Την δεκαμελή ομάδα με αθλητές του Κρίκου συνόδευσαν οι εκπαιδευτές τους και η γυμνάστρια τους, Ειρήνη Τρομπέτα. Το ξεχωριστό παρών τους έδωσαν η κυρία Βούλα Αρσένη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας Δήμου Βριλησσίων και ο κύριος Αχιλλέας Αδαμαντιάδης από τις «Συνεργασίες Πόλης». Τους ευχαριστούμε για την όμορφη επίσκεψη & το δημιουργικό πρωινό που μοιράστηκαν μαζί μας!! 29 ΜΑΪΟΥ

- Ι.Ι.Ε.Κ. «ΑΛΦΑ»

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 , πραγματοποιήθηκαν οι απονομές στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Αγίου Δημητρίου που συμμετείχαν στο ετήσιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Κατά την επίσκεψή τους έγινε μια δημιουργική σύμπραξη με τους εκπαιδευόμενους του Κέντρου μας, παίζοντας “Bocce” στον προαύλιο χώρο του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

—ΚΔΑΠ Α.ΜΕ.Α ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΚΡΙΚΟΣ»

28 ΜΑΪΟΥ

Τι όμορφα που αισθανόμαστε κάθε φορά που ανοίγουμε το Κέντρο μας σε εκλεκτούς καλεσμένους!

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ο θεσμός που συνεχίζεται επί έντεκα χρόνια, με ένα διάλειμμα 2 ετών εξ’ αιτίας της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και 600 μαθητές απήλαυσαν τις ξεχωριστές χαρές του αθλητισμού!

Την Πέμπτη 26 Μαΐου ο Φορέας μας, υποδέχτηκε το ΚΔΑΠ Α.με.Α Βριλησσίων «Κρίκος» για μια αθλητική σύμπραξη στον προαύλιο χώρο του Κέντρου μας.

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

7Πρόγραμμα Δράσεων Καλοκαίρι 2022 Δράση

Συνεργασίες Πόλης

Περιγραφή Δράσης

Ημερομηνία

Συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα στο 04/06/2022 "Άλσος Κιντής"

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

10 Αθλητές μέλη του ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες Παρουσίαση της Ομάδας Ταεκ και 4 εθελοντές μας στο "Άλσος Κιντής" Βο Ντο - Αθλητικός Σύλλογος θα συμμετάσχουν με τους τυπικούς συ- 17/06/2022 "θρίαμβος" ναθλητές τους σε μια επίδειξη δυνατοτήτων και συμπερίληψης Καλοκαιρινή Γιορτή

Είστε όλοι καλεσμένοι στην μεγάλη μας γιορτή. Αποχαιρετούμε του φίλους μας 29/6/2022 και φεύγουμε για Διακοπές!

Φωτογραφική έκθεση

Η φωτογραφική ομάδα του ΚΕΕΠΕΑ Ορί30/06/2022 ζοντες σας παρουσιάζει την δουλεία της

Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και αποφόρSummer Camp ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοτισης των ωφελούμενων μας συνεχίζε- 01/07/2022 ντες ται και αυτό το καλοκαίρι. Θερινή κατασκήνωση

Σαρανταπέντε εκπαιδευόμενοι και είκο22 /07/2022 σι συνοδοί φεύγουμε για διακοπές.

9


Αρθρογραφία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Το ειδικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο τμήμα της Εργοθεραπείας του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ’’Ορίζοντες’’, αναφέρεται στη δημιουργική ενασχόληση των εκπαιδευοΠηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες μένων με τις εικαστικές τέχνες. Βασικός γνώμονας του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των ατομικών εκπαιδευτικών αναγκών κάθε εκπαιδευόμενου. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πρόγραμμα έχουν πολυαισθητηριακό χαρακτήρα. Η διαδικασία εφαρμογής του γίνεται μέσα από παιδαγωγικές προσεγγίσεις ,οι οποίες προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες των ατόμων. Οι στόχοι και τα πλεονεκτήματα επικεντρώνονται στη λέξη «εαυτός», συμπεριλαμβάνοντας, αυτοεξέλιξη, αυτοεκτίμηση, αυτοαποδοχή και αυτοέκφραση. Έτσι βελτιώνουν τομείς δεξιοτήτων, όπως η γλώσσα, οι σωματικές δεξιότητες και η χρήση των αισθήσεων. Ένας άλλος στόχος είναι η δημιουργικότητα και η συνεργασία. Σε ατομική εργασία αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη χρήση εικαστικών υλικών και σε ομαδική συνθήκη συντηρούν και προάγουν την επικοινωνία και τη συνεργατικότητα. Η ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας και της εκμάθησης της σωστής χρήσης υλικών είναι ένας άλλος βασικός στόχος του προγράμματος. Επιπλέον, μέσα από αυτή την ενασχόληση ο ωφελούμενος δραστηριοποιείται και κινητοποιείται σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης να διοχετεύει την ενέργεια του και να «μαθαίνει» τεχνικές που παράγουν έργο και χαρά. Οι εργασίες και τα υλικά του προγράμματος δίνουν τη δυνατότητα της αναπαράστασης του εαυτού, του σώματος, της οικογένειας, των σχέσεων με τους άλλους.

δευόμενοι παρατηρούν, πειραματίζονται, αναζητούν πληροφορίες από έργα τέχνης, βιωματικά παρακολουθούν εκθέσεις σε μουσεία στο διαδίκτυο ,εμπλουτίζουν το αντικείμενο του τομέα των εικαστικών τεχνών και το μετατρέπουν σε εμπειρία ζωής. Παράδειγμα διδακτικής εφαρμογής – σχέδιο μαθήματος Τίτλος μαθήματος

Ο Vincent van Gogh

Έργο για μελέτη

Έναστρη νύχτα

Στόχος μαθήματος

Ανάγνωση Συζήτηση Ανάλυση έργου Παρατηρητικότητα Αναπαραγωγή έργου

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν μπροστά τους όλο το υλικό που θα χρειαστεί το παραπάνω μάθημα. Εικαστικά υλικά (εικόνα 1) Κείμενο για ανάγνωση (εικόνα 2) Έντυπο εργασιών (εικόνα 3) Έγχρωμο έντυπο του έργου (εικόνα 4) Ασπρόμαυρο έντυπο του έργου για αναπαραγωγή (εικόνα 5) Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη (εικόνα 6) Παπαργύρη Αναστασία Ειδική παιδαγωγό ς /B.T.E.C Edexcel Ελευθερία Μπογδάνη Ειδική παιδαγωγός/ Φιλόλογος /Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια και κλινική Υπνοθεραπεύτρια

Οι γνώσεις που λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι από το πρόγραμμα είναι διαθεματικής προσέγγισης. Οι εκπαι-

10


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΞΙΩΣΕΩΝ Από το 2016 το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες» άλλαξε τον καλοκαιρινό του σχεδιασμό και τόλμησε να αντικαταστήσει το παγιωμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα με διακοπές σε ξενοδοχειακές μονάδες γνωστών παραθεριστικών κέντρων. Το εγχείρημα ξεκίνησε από τη λουτρόπολη των Μεθάνων στο ξενοδοχείο «SARONIS HOTEL» που για τρία συναπτά έτη φιλοξένησε το φορέα μας και μεταφέρθηκε το 2019 στη Μυρτιά Ηλείας στο ξενοδοχείο « ΖΟΡΜΠΑΣ» . Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

κοινωνική ισότητα που επί τόσα χρόνια πρεσβεύουμε για τον ειδικό πληθυσμό. Είμαστε πολύ περήφανοί που ως Κέντρο στηρίζουμε καινοτόμες μορφές ψυχαγωγίας που βοηθούν την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ, τους δίνουν ίσες ευκαιρίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό, δένουν τους εκπαιδευτές και τους εθελοντές με τους εκπαιδευόμενούς τους και αποσυμφορούν ικανοποιητικά ολόκληρες οικογένειες ωφελουμένων. Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες» αντιμετωπίζει την καλοκαιρινή μας εξόρμηση με μεγάλη σοβαρότητα και την πλαισιώνει με ένα εκπαιδευμένο επιτελείο συνοδών, νοσηλευτών, γυμναστών και εθελοντών που λειτουργούν κάτω από την επίβλεψη των υπευθύνων του προγράμματος.

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Το 2022 θα ταξιδέψουμε στον ίδιο προορισμό με την πολυπληθέστερη ομάδα παραθεριστών από την έναρξη του θεσμού. Σαρανταπέντε εκπαιδευόμενοι και είκοσι συνοδοί θα επισκεφθούν για άλλη μια φορά το οικείο και φιλικό κτιριακό συγκρότημα που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του ιδιαίτερου πληθυσμού μας. Το καθημερινό πρόγραμμα διακοπών είναι γεμάτο δραστηριότητες που περιλαμβάνουν θαλάσσια μπάνια, πλήρη γεύματα, εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, αθλητικές δραστηριότητες, καραόκε και χορό. Θα ζήσουμε έξι διανυκτερεύσεις γεμάτες συγκίνηση και υγιή κοινωνική αλληλεπίδραση καθώς θα συνυπάρχουμε καθημερινά με τους ενοίκους του ξενοδοχείου και θα μοιραζόμαστε τις ίδιες παραλίες με τους υπολοίπους παραθεριστές. Η μεγαλύτερη αξία αυτής της προσπάθειας και ο λόγος που την κάνει τόσο πολύτιμη είναι ότι στοχεύει στην

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ευχόμαστε η πρώτη μας καλοκαιρινή δράση μετά την πανδημία να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα μοναδικά αισθήματα που γεννά η ευγενής κοινωνική συνύπαρξη. Από την κατασκηνωτική ομάδα. Μαρία Κρεούζη Μαρία Κυριλλοπούλου Βιβή Δεσύπρη.

11


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ο Οργανισμός μας, κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τόσο τις Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης γονέων όσο & αδελφών. Προσδοκούμε και στοχεύουμε στην συνέχιση τους την νέα εκπαιδευτική χρονιά. Ιωάννα Πατσαβού Κλινική Κοινωνική Λειτουργός / Ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης / Ειδικευόμενη Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

12


ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΣΤ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ Το παρακάτω άρθρο,του συνεργάτη μας Θανάση Παπaθανάσίου, αποτελεί περίληψη της μεταπτυχιακής διατριβής του που υποβλήθηκε στην τριμελή επιτροπή για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης του Τ.Ε.Φ-Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών με τίτλο: «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης». Ολόκληρη η διατριβή είναι διαθέσιμη, με την άδεια του δημιουργού στον ακόλουθο σύνδεσμο: Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

HTTPS://WWW.KEEPEA.GR/IMAGES/USRIMAGE/3-06-2022-10-25-6299B752DB415.PDF Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ο έλεγχος της επίδρασης παρεμβατικού προγράμματος, στη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης σε οπτικό και ακουστικό ερέθισμα ενηλίκων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 12 άτομα με ΔΑΦ ηλικίας 19-40 ετών εκπαιδευόμενοι του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α) «Ορίζοντες». Μετρήθηκε ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα με την διαδικτυακή δοκιμασία «red light-green light reaction time test» και ο χρόνος αντίδρασης σε ακουστικό ερέθισμα με την διαδικτυακή δοκιμασία «sound reaction time». Το πρόγραμμα παρέμβασης περιείχε 6 παιχνίδια βελτίωσης του χρόνου αντίδρασης και η συνολική του διάρκεια ήταν 5 εβδομάδες (15 εκπαιδευτικές μονάδες), με συχνότητα εφαρμογής 3 φορές την εβδομάδα και διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής μονάδας 20 με 25 λεπτά. Τόσο το πρόγραμμα παρέμβασης όσο και οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες». Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική, περιγράφεται δηλαδή για τον κάθε εκπαιδευόμενο η διαφορά που παρατηρήθηκε μετά και το τέλος του προγράμματος παρέμβασης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο χρόνος αντίδρασης των συμμετεχόντων στο οπτικό ερέθισμα επιδεινώθηκε ενώ αντίθετα ο χρόνος αντίδρασης των συμμετεχόντων μετά και το τέλος της παρέμβασης στο ακουστικό ερέθισμα βελτιώθηκε. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών με τίτλο: «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης»

13


Απόψεις Η στήλη απόψεις είναι χώρος έκφρασης των ωφελούμενων μας. Στόχος μας είναι να μεγαλώσει και να εμπλουτιστεί από τις δημιουργίες των ανθρώπων που υποστηρίζει το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες, αποδεικνύοντας ότι πέρα από την αντικειμενικότητα της κατάστασης μας, σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα της έκφρασης και της δημιουργίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ της Ελένης Αγγελοπούλου

Πηγή: ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

γιατί θα μας διώξουνε επιτόπου. Όταν πάμε στη δουλειά μας πρέπει να προσέχουμε πως βαφόμαστε και το πως ντυνόμαστε να είμαστε κυρίες στο ντύσιμο μας και όχι να προκαλούμε κάποιον με το ντύσιμο. Το κυριότερο όταν δουλεύουμε πρέπει να είμαστε συνεπής στην ώρα μας και αν συμβεί κάτι σοβαρό παίρνουμε τηλέφωνο την υπεύθυνη ή τον υπεύθυνο και του λέμε ότι θα αργήσω λίγο να ξέρει να μην ανησυχεί για ποιο λόγο αργήσαμε. Συνέχεια από την σελίδα 1

ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Της Τσαμασίρου Ιωάννας Εγώ θα ήθελα να εργαστώ σε δύο δουλειές δηλαδή ή μία θα ήθελα να είναι να δουλεύω σε γραφείο, να σηκώνω τηλέφωνα και η δεύτερη δουλειά θα ήθελα να δουλέψω σε μια καφετέρια όπως το «Παρεάκι». Θα ήθελα να δουλέψω γιατί έχω ανάγκη πολύ τα χρήματα και δεύτερον επειδή βλέπω ότι δε τα βγάζει πέρα η μανούλα μου και θα ήθελα να τη βοηθήσω πολύ οικονομικά. Θα ήθελα να δουλεύω τις πρωινές ώρες 08:00 με 15:00 σε γραφείο όπως γράφω, και τις απογευματινές ώρες 18:00 με 22:30. Επίσης θα ήθελα τα άτομα που θα δουλεύω μαζί τους να μου μιλάνε όμορφα και να μην έχουμε προβλήματα, ότι πρόβλημα υπάρχει στη δουλειά να το λύνουμε με διάλογο γιατί δεν επιτρέπεται σε μια δουλειά να έχουμε άσχημο τρόπο συμπεριφοράς

14


Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

«Ορίζοντες» Ηρώς Κωνσταντοπούλου 180 & Θάλειας Λουκίδου Τ.Κ. 163 41, Ηλιούπολη Τηλ./Fax: 210 97 66 144 info@keepea.gr Www.keepea.gr