__MAIN_TEXT__

Page 1

mixat Ett magasin från J-O Brink. Nr. 1 Maj 2019

Kundträff på Gäddeholm – med fokus på klövhälsa och växtodling

Lär känna Caroline

Kalvträff blev

FULLTRÄFF med goda råd kring djurhållning

Alltech mineraler – ett klokt val för alla

– årets djurskötare 2018

Exklusiv partner till


Storyn bakom

MIXAT Från och med nu har J-O Brinks kundtidning både nytt namn och nytt utseende. Utseendet är anpassat efter vårt nya maner och namnet har en helt egen historia. Vår ambition med kundtidningen är bred. Den ska ges ut två gånger om året och med den vill vi sprida kunskap och inspirera, öppna upp och bjuda in. Vi vill bjuda in kunder till olika event och visa er läsare vad vår verksamhet handlar om. Namnvalet var tänkt som en process men i själva verket gick det oerhört snabbt att sätta namnet. Det var under middagen vid vår kundträff på Gäddeholms gård som vi bad några kunder spåna kring ett nytt namn på tidningen. Nils-Henrik Eriksson på Rogsta Gård AB knäckte nöten på tre sekunder. – Mixat... Tidningen ska heta MIXAT! Vi tyckte det var så klockrent att efter det fanns inga andra alternativ. MIXAT. Mycket av vårt arbete på J-O Brink kretsar kring gårdarnas mixar, det är liksom hjärtat i vårt arbete. Samtidigt står ju ordet mixat för en blandning, vilket är precis vad vår kundtidning ska innehålla. En blandning av innehåll.

2 MIXAT NR. 1 – 2019


INNEHÅLL

Nr. 1 2019

4

11 ÅR AV GODA RÅD FRÅN MARTINA

Martina Schmidt Detlefsen har arbetat som rådgivare på J-O Brink i 11 år.

6 VÄLBESÖKT KUNDTRÄFF PÅ GÄDDEHOLMS GÅRD

Temat för kundträffen var klövhälsa och växtodling.

11 KORT OCH GOTT 12 SENASTE NYTT INGEN NYHET FÖR J-O BRINK

J-O Brink vill skapa reda i en komplex del av lantbruket.

14 PRISBELÖNT DJURSKÖTARE LEVER SIN DRÖM PÅ GUDMUNDSTORP Caroline Wedemalm – 2018 års djurskötare.

16 KALVTRÄFF PÅ VÄLMÅENDE GÅRD I NÄSSJÖ KOMMUN

Rundvandring och intressant genomgång av gårdens egna mixar.

Tryckeri: Xxxx Fotograf: Therese Ivarsson Layout och innehåll: Liljedal Communication J-O Brink Sverige for_framtidens_lantbrukare

J-O Brink Sweden AB Valinge Säm 2 432 97 Rolfstorp Växel: +46 (0)340-62 54 55 www.jobrink.se

Förändring och utveckling! Tiden går så otroligt fort och varje dag händer det nya saker både hos oss och hos våra kunder. Varje enskild förändring kanske inte upplevs så stor men när allt läggs samman och man ser på det över tid så blir man förvånad över hur mycket som hänt. Precis som Caroline på Gudmundstorp så bra förklarar och som Martina lyfter i detta nummer av Mixat. Ja precis, där hade vi en förändring till och det var vårt nya namn och utseende på kundtidningen. Vi har döpt och tonat om den för att även spegla de förändringar som sker hos oss själva. Vi har blivit fler till antalet, vi är numera J-O Brink fullt ut och exklusiv partner till KEENAN, och vi öppnar även upp för fler leverantörer och kunder. En sak som hände var förstås torkan, som hos gemene man och i debatten kanske är mer eller mindre glömd men som hos många fortfarande sätter djupa spår och skapar mycket stress nu i slutet av säsongen innan nytt foder kommer in igen. Precis som sist står vi inför KEENAN-dagarna, men denna gång kör vi helt som oss själva under namnet J-O Brink-dagarna. Vi har förhoppningar om att toppa 2017 års event och har valt att skruva på vissa detaljer för att ytterligare förbättra upplevelsen. Anmälningarna strömmar in, så se till att anmäla er snarast för att säkerställa er plats!

Jan-Ove Brink VD J-O Brink Sweden AB

MIXAT NR. 1 – 2019 3


11 år av goda råd från Martina

Martina Schmidt Detlefsen har arbetat som rådgivare på J-O Brink i 11 år men när hon tänker tillbaka är det svårt att förstå att det gått så lång tid. Hon konstaterar att det känns som att tiden gått väldigt snabbt men också att det varit lärorikt och intressant att få följa de förändringar som skett i branschen sedan hon började.

N

ågot jag minns väl från den första tiden är att det var mycket resande. Jag fick se otroligt många gårdar och platser i Sverige och Norge och lära mig mycket om kor, utfodring och vikten av att lyssna på människor. I början var det väldigt mycket fokus på mixens kvalitet, foderråvaror och att guida kunden till att förstå Keenansystemet, som det kallades då. Ett systematiskt sätt att fodra sin besättning.

4 MIXAT NR. 1 – 2019

Martina fortsätter sin historia med att berätta hur hon själv först kom i kontakt med Keenan när hon arbetade på Jällaskolan i Uppsala. De hyrköpte en Keenan Klassik 17 och lade om till fullfoder, en lärorik process för den blivande rådgivaren. – Jag kunde ingenting om den kemiska biten då men lärde mig otroligt mycket av att gå med Jan-Ove och dåvarande rådgivaren Martin Börjesson på gårdsbesöken


mera kokomfort, byggnader, besättningshälsa och management idag än förr och hon nämner Martin Kavanagh, James Drackley, Gordie Jones, Karl Burgi och Cat Berge som självklara mästare inom dessa områden.

Kanske världens bästa jobb Martina trivs som rådgivare och att det gått 11 år känns bara bra. Hon har hunnit skaffa sig gedigen erfarenhet som skapar trygghet när hon står inför nya utmaningar hos en kund. Ett annat stort plus med jobbet är variationen i arbetsdagarna och att hon får se och uppleva så mycket. de gånger jag hade en chans. Vid ett tillfälle var professor David Beaver med på besöket. Han fick mig att inse vad mixkvalitet egentligen är. Det var ofta problem vid kalvning och mycket mastit hos korna. Med fullfoder och den nya Keenankunskapen minskade problemen och Martina oroade sig mindre för eventuella komplikationer när hon åkte hem efter att en ko hade kalvat.

Viktigt att växa med sin roll Sedan första mötet har David Beaver varit en inspiratör för Martina i rollen som rådgivare. Även Anthony Hall och Martin Kavanagh som fanns tillgängliga från Keenan internationellt redan från start har genom åren kommit med mycket bra input. Hon poängterar att hon lärt sig mycket av många och med tiden blivit allt snabbare på att upptäcka de flaskhalsar som kan ställa till det för gårdarnas produktion. Det gäller att vara uppmärksam och förstå att nya flaskhalsar alltid kommer att finnas. I Martinas fall har det blivit till en sporre, ett sätt att se den faktiska utvecklingen, istället för att se det som ett bakslag när nya problem uppstår. – Det är ju först när man hittar nya begränsningar att bemästra som man kan veta att man är på väg åt rätt håll, säger hon med självklarhet i rösten. Rådgivarens arbete handlar om att dela med sig av kunskap och Martina försöker regelbundet nätverka med branschkunniga människor för att hålla den egna kunskapsbanken aktuell. Det är

”Det är ju först när man hittar nya begränsningar att bemästra som man kan veta att man är på väg åt rätt håll” – Det finns så många platser som är vackra som jag passerar på vägen till och från gårdarna. Jag har alltid gillat att åka från Fjärås till Sätila under en solig dag. Vägen är kurvig och kul och man får sällskap av sjön Lygnern, som glittrar så fint i solljuset.

MIXAT NR. 1 – 2019 5


6 MIXAT NR. 1 – 2019


X

VÄLBESÖKT KUNDTRÄFF PÅ GÄDDEHOLMS GÅRD

X

MIXAT NR. 1 – 2019 7


T

rots att J-O Brinks kundträff egentligen inte skulle dra igång förrän på onsdagen samlades ett antal förväntansfulla besökare på häftiga Steam Hotel i Västerås redan på tisdagen. Hotellet är beläget i en ombyggd industrilokal och bjuder på en magnifik miljö, med inredning genomtänkt in till varje vrå och med en skyhög trivselfaktor som omedelbart bröt isen.

Karl Burgis kunskapsspäckade programpunkt gav upphov till många aha-upplevelser. En av våra föreläsare, Karl Burgi, hade också anslutit tidigt och minglade tillsammans med övriga gäster. Den perfekta starten på vårt stundande event.

Teoripass om klövhälsa inledde kundträffen på Gäddeholms gård Onsdag morgon inleddes på mysiga Gäddeholms café som ligger ett stenkast från Gäddeholms gård; den välskötta gården med 300 kor, som stod värd för kundträffen denna gång. På caféet fick vi en liten genomgång inför dagen innan Karl Burgi fick ordet. Han är en av världens främsta experter inom klövhälsa och besitter en gedigen erfarenhet av klövvård såväl teoretiskt som praktiskt.

8 MIXAT NR. 1 – 2019

Karl är ursprungligen från Schweiz men har under många år varit bosatt i USA. Flytten dit föranleddes av ett missnöje med hur klövverkarna i Schweiz jobbade och ett beslut att själv skaffa sig en bra utbildning inom området. Karl är noga med att jobbet ska göras korrekt och att man bör fokusera på förebyggande åtgärder hellre än att prata om det dåliga. En halt ko skall helt enkelt kunna gå obehindrat efter en verkning. Karl arbetar idag i Wisconsin med bland annat kokomfort, golv och forskning, i nära samarbete med kunniga veterinärer. Under teoripasset tog han upp en lång rad viktiga punkter inom klövvård. Han pratade bland annat om hälta och andra klövproblem och gick igenom vad dessa kan bero på. Åhörarna fick tips på hur man som modern lantbrukare kan förebygga klövproblem med relativt enkla medel och hur man kan lägga upp en åtgärdsplan för god klövhälsa. Dessutom pekade Karl på de ekonomiska fördelarna med att arbeta förebyggande och vikten av att sätta in rätt förebyggande åtgärder.


Under J-O Brinks kundträff visade föreläsaren Karl Burgi hur klövverkning går till i praktiken.

MIXAT NR. 1 – 2019 9


– Jag tycker det är slöseri med pengar att lägga in gummi i skrapgångarna. Jag rekommenderar att man istället lägger gummi där kon behöver svänga, samt i lutningar. På så vis sparar man på klövarna, då själva vridmomentet sliter väldigt mycket.

Teori och praktik gav många aha-upplevelser Karl Burgis kunskapsspäckade programpunkt gav upphov till många aha-upplevelser. Han tryckte hårt på hur viktigt det är att aldrig tumma på klövhälsan. Bland annat jämförde han en kalvande ko med en formel 1-bil, en jämförelse som kan tyckas lite märklig till en början men som verkligen får fäste när man inser vad han menar. – Man skulle aldrig sätta på dåliga däck på en formel 1bil inför ett race. Samma sak borde gälla för korna. På eftermiddagen fick alla deltagare ta del av Karls kunskap i praktiken, när de iförda smurfblå skyddsrockar fick besöka tre olika stationer. Stationerna bestod av en rundvandring på gården ledd av Adam Skure och Ingemar Jansson, en genomgång av vaccinationer av Sebastian Lundin från MSD samt Karls station, där han på ett pedagogiskt vis visade hur den klövverkning han talat om på förmiddagen går till i praktiken. Fyllda av nya intryck efter en hektisk första dag bjöds vi på trerätters middag i de storslagna lokalerna på Steam Hotel. Efter det sov vi gott för att ladda om inför nästa spännande kundträffsdag, då växtodling på mjölkgårdar skulle stå i fokus.

10 MIXAT NR. 1 – 2019

Växtodling – allt viktigare pusselbit i kretsloppet på lantbruken Dag två av kundträffen fokuserade mindre på kor och mer på en annan viktig del i dagens lantbruk, nämligen växtodling. Vallodling en central del på de flesta gårdar idag och därför ville vi under kundträffen belysa även detta område. På Gäddeholms gård finns, utöver mjölkproduktionen, ca 600 ha KRAV-certifierad växtodling, och under denna dag fick vi ta del av en massa intressanta tankar om lönsam växtodling på mjölkgårdar. Föreläsare för dagen var Ulrik Lovang från Lovanggruppen, som berättade hur man ska odla för att uppnå maximal avkastning och kvalitet. Under hans pass berördes även andra viktiga områden som lönsamhet, odlingsval, ekologiska alternativ, gödsling och bevattning och efteråt var det många av oss som for hem med huvudet fullt av nya idéer och inspiration - precis som vi vill att det ska vara efter våra kundträffar.


Kristins härliga jordgubbsdessert Skär jordgubbarna i önskad storlek, hacka valfria nötter och lägg på yoghurten. Pudra på lite kanel och ringla lite honung på toppen. Klart!

K

KO ME

D

SNA

CK

Podden Kosnack startades utifrån tanken att även den som inte hade möjlighet att vara med på J-O Brink-dagarna (som på den tiden hette Keenan-dagarna) skulle kunna ta del av våra föreläsares kunskapsbank. Med tiden har podden blivit ett viktigt inslag för oss på J-O Brink. Genom den har en möjlighet att på ett trivsamt och lättillgängligt sätt

IN

Färska jordgubbar Valfria nötter Kanel Grekisk naturell yoghurt Honung

J- O B R

dela med oss av den expertis som finns i vårt nätverk till alla som är intresserade av lantbruksrelaterade ämnen och, såklart, främst kor. Det finns i dagsläget ett tiotal avsnitt av Kosnack och vi har fått massor av positivt gensvar från de som lyssnat. Ämnen som behandlats hittills är t.ex, klövhälsa, biologiska mineraler och de olika event som vi anordnar eller deltar i.

2018 års torka påverkade lantbrukare i hela landet Sommaren 2018 var den torraste på länge och givetvis påverkade det landets skördar dramatiskt. Hos många svenska lantbrukare ledde detta till en krisartad brist på foder och som ett sätt att stödja de drabbade beslutade regeringen att

satsa på rabatterad rådgivning. På J-O Brink ville vi att pengarna skulle gå direkt tillbaka till lantbruken. Därför var det inget svårt beslut för oss att använda tillskottet för att kunna dra av på våra kunders fakturor.

Vi följde magkänslan och det innebar att kunderna fick en rabatt på cirka 70% på sin normala kostnad för rådgivning. Vi vill ju verka för framtidens lantbrukare och framtiden har redan börjat.

MIXAT NR. 1 – 2019 11


Senaste nytt

INGEN NYHET för J-O Brink

Sedan början av 2000-talet har det hos J-O Brink funnits en tanke på att skapa reda i en lite komplex del av lantbruket. Efter många turer hit och dit känns det nu som att det äntligen börjar ta form på riktigt. Jan-Ove Brink berättar med tillförsikt om den senaste nyheten i verksamheten.

D

en senaste nyheten är att vi ska satsa lite mer på mineraler, vilket har varit en ständig punkt i säkert femton år. Genom Keenan jobbade vi med vårt system som går ut på att vi bygger foderstater där vi maximerar vomfunktion och utnyttjar hemproducerat foder så långt det är möjligt. Då behöver vi bara köpa in det vi inte kan odla själva, helst via rena råvaror som vi har kontroll på. Så jobbar vi fortfarande. En sak som var lite svårare att ha full kontroll på, i varje fall i praktiken, var det här med mineraler. Det fanns en massa olika varumärken som dessutom ofta ändrade sina sortiment. Ofta hade gårdarna till exempel en säck med kvigmineral, en med sinkomineral, en med kalk, salt och

12 MIXAT NR. 1 – 2019

så vidare. Det var kanske fyra fem olika påsar som skulle räknas på och fördelas rätt och det är klart att det var lite krångligt och lätt kunde bli fel någonstans i kedjan. För att beskriva vad problemet bestod i och hur man bäst skulle arbeta för att åtgärda det, börjar Jan-Ove med att ringa in de mest typiska, mineralrelaterade problemen såsom kalvförlamning, efterbörder och dräktighetsbekymmer. För att såväl åtgärda som förenkla och förbättra tog J-O Brink tillsammans med Keenan fram ett väl balanserat mineralrecept som byggde på bra råvaror. De bad ett mineralföretag att följa receptet och på så vis fick de fram en produkt de kunde rekommendera till sina kunder.


Från testrecept till dagens friska kor

Mineraler gav mersmak Tanken med receptet hade ingen grund i ekonomisk vinning. Det primära var att få fram ett fungerande mineral på marknaden och det faktum att det togs emot väl och gav bra resultat gav mersmak på mineraler hos J-O Brink. – Det funkade väldigt bra faktiskt. Nu hade man ett välbalanserat basmineral och tillsatte foderkalk. Det där rullade på, förenklade vardagen för oss och kunden samtidigt som det gav bra resultat på gårdarna. Jan-Ove betonar att just mineraler är en komplex bit inom lantbruket; komplext för folk i allmänhet men även

”Träffar det rätt är det fantastiskt, säger Jan-Ove med försiktig framtidstro i rösten.” för dem som jobbar med det varje dag. Han upplever dessutom att det finns en tendens i branschen att göra det ännu mer komplext, för att det ska vara svårt att se igenom. – Det har varken vi eller kunderna nytta av, vi vill istället att det ska vara så enkelt som möjligt.

Grus i maskineriet för mineralsatsningen Det ursprungliga receptet som J-O Brink tagit fram ändrades i samband med att mineralföretaget bytte ägare. Från att det var väldigt bra i femton år så funkade det helt plötsligt inte längre och behovet av bra mineral återuppstod. J-O Brink ville kunna lita på att det inte trixades med mineralerna och valde att själva ta kontrollen över saken. De släppte samarbetet med mineralföretaget och satsade istället på att göra en ny och uppdaterad version av sitt recept, där man dessutom så långt det var möjligt använde biologiska mineraler. Som tur var kunde de ta hjälp av Alltech, företaget som äger Keenan och vars kärnverksamhet är inriktad på biologiska mineraler. Här fanns både kompetens och bra råvaror att tillgå och dessutom en genomgående förståelse för hur industrin runt mineraler fungerar.

De bad Alltech att göra en sammansättning utifrån det gamla receptet, fast nu med biologiska mineraler. Biologiska mineraler har avsevärt högre upptagbarhet och lagras i kroppen i större utsträckning än icke biologiska. Alltech fick sedan i sin tur en tredjepartsaktör att legoblanda mineralerna, vilket innebär att de bara blandar produkten men inte kan göra några förändringar för att påverka priset etc. Jan-Ove ville själv testa produkten för att kunna utvärdera hur pass bra den fungerade. Det hade varit en del trassel med kalvförlamningar och efterbörder så han testade och det tycks ha slagit väl ut. – Det är nu sex månader sedan och jag ser att det funkar, till och med snäppet bättre än det gamla receptet. Vid till exempel tvillingkalvning som är ansträngande för kon kan jag se att det träffar ännu lite bättre än det gjorde tidigare. J-O Brink har nu tagit nästa försiktiga steg i utvecklingen med mineraler och breddat sig till några andra gårdar som nu fått sina första leveranser. Tanken är att man testar och ser hur det går. – Träffar det rätt är det fantastiskt, säger Jan-Ove med försiktig framtidstro i rösten.

Balanserat mineral i flera varianter Grundprincipen för J-O Brinks mineralblandning är ett välbalanserat mineral utan kalk. Foderkalk tillsätts separat och som potentiell kund är man alltid välkommen att ställa frågor och prata igenom sina val för att förstå den strategi som ligger bakom mineralsortimentet. Jan-Ove berättar att mineralet kommer att finnas i fyra olika varianter och säljas i säckar om 25 kg eller 1000 kg. Basvarianten, som utöver mineraler även innehåller foderjäst, är för traditionella mjölkproducenter och så finns det en ekologisk variant av basvarianten. Dessutom finns en blandning med samma mineraler fast med tillsatta toxinbindare, samt en ekovariant av denna. – Det passar till i princip alla gårdar, även om ett fåtal gårdar såklart kan ha någon speciell brist som kan kräva tillsatser av något slag. J-O Brinks mineralblandningar kommer att säljas via en webbshop som länkas till hemsidan. Utöver dessa finns även foderkalk och fodersalt att köpa. Följande mineralblandningar kommer att finnas till försäljning: • Brink Supply Mineral • Brink Supply Mineral Binder • Brink Supply Mineral EKO • Brink Supply Mineral Binder EKO

MIXAT NR. 1 – 2019 13


Prisbelönt djurskötare

LEVER SIN DRÖM på Gudmundstorp

Caroline Wedemalm har vunnit 2018 års pris som Årets Djurskötare. När hon berättar för oss om sin väg till där hon är idag är det en härlig livshistoria vi får ta del av. När Caroline var barn hade hennes morbror en mjölkgård med tjugoåtta mjölkkor, där hon spenderade mycket tid och så småningom började hon jobba på gården under helger och lov.

14 MIXAT NR. 1 – 2019


M

De har inte ångrat beslutet en sekund. Skiftet från orbrodern blev en viktig inspirationskälla och när Caroline skulle välja gymnasieinriktning var individfoder till fullfoder skulle även innebära byte av utrustning när foderstationerna stängdes ner. De testade en valet självklart; 3 år på Strömma naturbruksKeenanvagn, vilket var en klar förbättring, och stängde ner gymnasium med inriktning jordbruk. roboten under en testperiod. Snart såg de en tydlig skillnad – Det var roligt och lärorikt, kanske allra mest lärorikt på både kornas hull och mjölkmängder som blev allt jämunder de tjugo veckorna av praktik som ingick i utbildningen. nare. Caroline menar att hon idag bara behöver ta en titt på För det är i det praktiska som Caroline känner sig mest korna som äter lugnt vid foderbordet för inspirerad och hemma. Direkt efter examen arbetade hon ett halvår på en "När jag var liten satt att se förbättringarna med blotta ögat. – De är alla välnärda och friska och grisgård i Vara innan hon 19 år gammal jag hos min morbror har landat på en ganska jämn nivå nu. spontansökte jobb på Gudmundstorp. De äter mer och i takt med att de äter De behövde egentligen ingen ny perpå gården och läste i mer mjölkar de också mer, så vi ser en sonal men hon fick ändå komma dit på en tidning om någon tydlig skillnad. intervju och tre dagar senare fick hon som arbetade som Hon berättar att också kalvarna utbörja. kalvskötare. Det var fodras enligt nya rutiner. De får en kalv– Så blev det och efter en månad hade de insett att jag behövdes och jag som en dröm för mig mix från dag 1 som de tycker mycket om och som sedan gör avvänjningen blev kvar. Det är 13 år sedan nu, säger men nu är jag här." mycket smidigare. Caroline med ett leende. På frågan om vad som är viktigast inom mjölkproduktion svarar hon att det är svårt att ringa Självständigt arbete och en dröm som blev sann in en enda sak som är viktigast när alla delar så tydligt hör På de 13 åren har gården utvecklats på många sätt. Man hör ihop med varandra. passionen i Carolines röst när hon berättar om korna hon – Det viktigaste inom mjölkproduktionen är ju först och sköter om dagligen och det märks att hon trivs med sitt jobb. främst det djurmaterial du har. Utfodringen bidrar till att du Hon får gehör för egna idéer och uppskattar förtroendet från har friska kor och det är såklart även viktigt att fertiliteten sina chefer att få arbeta så självständigt som hon gör. är bra. Tillgången till foder och arbetskraften runtomPå Gudmundstorp finns drygt 200 årskor och man kring… allt är viktigt. Det är ju en lång kedja av saker som färdigställer i skrivande stund, efter Carolines önskemål, ska till för att det ska bli så bra som möjligt. ett kvigstall med bland annat semineringsrum och kalvningsbox. Gården har en blandad besättning med Holstein Inspiration och framtidstro på Gudmundstorp och SRB och det är alltid lite tävling om vilka djur som ska Caroline inspireras av sin egen vardag. Hon berättar att bli kvar, då Caroline tycker SRB har bättre fertilitet medan jobbet är så viktigt att hon ibland refererar till gården som Holstein mjölkar mer. ”hemma”. Det känns som att korna är hennes egna och hon Caroline brinner för avel och vill t.ex. gärna värna om känner sig stolt och glad över att få göra det hon gör. det svenska ursprunget i SRB:s linjer. För att bedriva ett - Intresset är viktigt, tycker du att någonting är roligt så gör framgångsrikt avelsarbete har man DNA-testat och gallrat du också ett bättre jobb. Men sedan gäller det att ha ett bra hårt och med tiden fått fram riktigt bra avelsmaterial. Ett projekt som drivs är att man lägger in ett femtiotal embryon team omkring sig också för att få till alla bitar. Vi har kompetent hjälp på gården av både rådgivare och veterinär. om året med syfte att öka på processen och få fram bra Irländaren Martin Kavanagh är veterinär och hälso- och avelsmaterial snabbt. sjukvårdskonsult för mjölkkor och arbetar nära tillsammans – När jag var liten satt jag hos min morbror på gården med ett flertal av JO Brinks kunder, däribland Gudmundsoch läste i en tidning om någon som arbetade som kalvskötorp. Tidigare besökte han Gudmundstorp en gång i halvårtare. Det var som en dröm för mig men nu är jag här. et för uppföljning och rådgivning om förbättringspotential och nu har t.ex. såväl vattenkar som fläktar och dagsljusbeFramgångsrikt byte från blandfoder till fullfoder lysning tillkommit i stallet. Caroline ser fram emot att på För en tid sedan valde de att stänga av roboten på Gudnytt få besök av Martin under våren. mundstorp. Beslutet föregicks av mycket huvudbry då – Ja det blir kul att visa honom vad som har gjorts på roboten var en stor investering och utgången av bytet till gården sedan sist han var här. Det har ju hänt en hel del, enbart gropmjölkning kändes oviss. Dessutom var man inte säger Caroline med stolthet i rösten. heller helt nöjd med hur roboten funkade.

MIXAT NR. 1 – 2019 15


Kalvträff på välmående gård i Nässjö kommun I slutet av 2018 ägde en kalvträff rum på gården Ekefall utanför Nässjö. Gården ägs av Johan Carlsson, som föder upp mjölkraskalvar; närmare bestämt ca 250 – 270 stutar och ett mindre antal kvigor årligen.

G

ården Ekefall har funnits i släkten i flera generationer. För 15 år sedan bestämde sig Johan för att ställa om till köttproduktion istället för mjölk, dels beroende på ett stort intresse men också för att de miljömässiga förutsättningarna redan fanns, med stora naturbetesmarker. Det har varit en process som tagit några år men nu har den nya inriktningen satt sig och det är nu köttproduktion man är inriktad på. Johan berättade för kalvträffsdeltagarna att han köper sina djur från ett fåtal omsorgsfullt utvalda gårdar. När kalvarna kommer till gården är de mellan två veckor och två månader gamla och matas med pulverbaserad mjölk samt kalvmix. Mjölken doseras försiktigt till en början men gradvis ökas ransonen till tre givor per dag. Kalvarna har fri tillgång till kalvmixen och de beräknas ha en tillväxt på ungefär 850 – 950 g/dag i snitt under hela uppfödningsperioden. När de slaktas väger de ungefär 315 kg. – Generellt är det sällan djur blir varken för feta eller för tunna. Är det mot

16 MIXAT NR. 1 – 2019

förmodan någon som blir för fet är det oftast kvigor. Våra djur är oftast klassade som 3+ och 0. Jag ser det som att slutgödningsmixen har stor betydelse i sammanhanget. Under kalvträffen bjöds vi på en intressant rundvandring på gården, med bland annat en genomgång av fodersystemet. Det visar sig att det görs fyra olika mixar på gården. Förutom kalvmixen för kalvar mellan två veckor och fyra månader är det storkalvsmix (4 – 8 mån), mellanmix (8 –17 mån) och slutgödningsmix (17 – 21 mån).

Förebyggande behandling gör stor skillnad för sjukdomsstatistiken Djurhälsan på Ekefall är i allmänhet god. 2017 var andelen lunginflammation 18% och dödsfall 1,5% men sedan dess har man blivit snabbare på att upptäcka och behandla, vilket gör att antalet återfall i lunginflammation med insjuknade kor minskat markant. De två representanterna för MSD som närvarade under kalvträffen, Hampus Dahlström och Sebastian


MIXAT NR. 1 – 2019 17


Lundin, är båda veterinärer och har omfattande kunskap inom sina områden. De uttryckte båda att det förebyggande arbetet är grunden för god djurhälsa och att de vanligaste behandlingarna för nötkreatur handlar om just lunginflammation, men även om diarré och utvändiga parasiter. – Att förebygga sjukdom är inte bara bra för antibiotikaresistensen utan även för plånboken. Sjuka djur hamnar efter och blir mer mottagliga för andra åkommor, de kalvar ofta in senare och mjölkar sämre efter första laktationen.

Martin Kavanagh lokaliserar flaskhalsar och ger råd för hälsosam djurhållning

"Man måste börja fokusera på den enskilda kalven i större utsträckning"

Martin Kavanagh är från Irland och verksam som veterinär och hälsorådgivare för mjölkkor. Han har en gedigen erfarenhet från branschen och samarbetar bland annat med J-O Brink. Under årens lopp har Martin besökt ett stort antal lantbruk i Sverige, i syfte att ge råd och ringa in utvecklingsområden inom djurhållning, utfodring och miljö. Under kalvträffen på Ekefall pratade Martin bland annat om vikten av att bedriva varje verksamhet på ett sätt som gör att man även under dåliga perioder har marginaler nog att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna överleva. En väg att nå detta kan vara att skapa ett så kallat hanteringssystem, så att man redan från början har koll på djurens vikt.

18 MIXAT NR. 1 – 2019

– När kalven är liten kan man mäta den med måttband, sedan vid 3–4 månader kan man börja väga den på en våg. Sedan gäller det att man vet hur man ska hantera siffrorna i slutändan. Nötkreatur har biologiskt sett relativt små lungor. Detta har att göra med att deras eventuella flyktbehov endast rört sig om mycket korta distanser. En tillväxt per dag på 1,3–1,4 kg skapar ett hårt tryck för djurens lungor, vilket drabbar kor i allmänhet och i synnerhet snabbväxande raser som exempelvis Limousin och Charolais. Eftersom tillväxten avtar drastiskt påverkas de oerhört negativt av sjukdagar. Martin berättade att många gårdar har för hög andel ungdjur och på tok för många ”fripassagerare”. Med fripassagerare menar han de djur som inte presterar utan bara glider med genom systemet och kostar pengar. – Man måste börja fokusera på den enskilda kalven i större utsträckning. På så vis kan man förebygga sjukdagar och minimera förlusten i tillväxt. En individ som får lunginflammation minskar sin tillväxt per dag med 0,2 kg.

Viktigt att göra rätt från start Martin Kavanagh är övertygad om att starten för kalven har en avgörande betydelse för den utveckling som följer. Han poängterade under sin genomgång att det är viktigt att kalven vid ankomst till gården får en torr djupströbädd och att


man håller temperaturen över 5 grader. Kalvar kan drabbas av så kallad köldstress, en åkomma som gör att de bränner all sin energi på att hålla värmen och därmed får ett kraftigt nedsatt immunförsvar. – Upp till 2 veckors ålder bränner kalven energi vid temperaturer under 5 grader. Då kan ett kalvtäcke eller en värmelampa vara nödvändigt för att den ska må bra. Dessutom kan kalvar ofta bli uttorkade och kan då behöva få electrolyter. Det finns en rad åtgärder som kan förhindra att kalven blir sjuk initialt. Flytten i sig är en riskfaktor men genom att bibehålla kontinuitet runt kalven minskar man stressnivån, vilket skapar bättre förutsättningar för återhämtning. Tillgång till vatten är också nödvändigt liksom en dragfri, lugn miljö att vila i. Utöver att bädden ska vara torr kan man se till att den har viss lutning. Det underlättar dräneringen och leder i förlängningen till att mindre ammoniak avgår från bädden. Martin delade generöst med sig av råd och fakta som framstår som självklara när man hör dem men som man kanske inte skulle ha tänkt på själv. Han pratade om högenergifoders effekt på långpälsade djur, slutgödningens föroch nackdelar samt lämpliga rutiner för vaccination. – När det blir dags att vaccinera kalven bör man först ta reda på ifall mjölkbonden som kalven kommer från har vaccinerat den innan leverans. Man bör i möjligaste mån samarbeta med mjölkgården i förväg, så att man undviker att få djur av sämre kvalitet. Man kan till och med erbjuda

sig att vara med och betala för vaccination mot till exempel Rota och Corrona. Ingen gynnas ju av att djuret blir sjukt och det är ju bättre att förebygga problem än att tvingas lösa dem när de uppstår. Det är dessutom förhållandevis billigt att vaccinera i Sverige om man jämför med till exempel Irland.

MIXAT NR. 1 – 2019 19


Nu är anmälan öppen

Gästföreläsare från Wisconsin till J-O Brink-dagarna Två internationella gästföreläsare som i år besöker J-O Brink-dagarna för att dela med sig av sin kunskap är Gary Sipiorski från Vita Plus och Professor David Kammel från University of Wisconsin. De har båda sina specialområden och kan ge kloka råd kring hur man på ett bra sätt skapar en lönsamhet i sin mjölkproduktion. Gary vet hur man tjänar pengar i en svajig marknad Gary Sipiorski har titeln Dairy Development manager och arbetar vid Vita Plus i Madison, Wisconsin. Han är själv uppvuxen på en mjölkgård och att fortsätta arbeta inom mjölkbranschen var inget svårt beslut. Vita Plus fokusområde är lantbruksverksamhet och Gary Sipiorski ansvarar för mjölkutvecklingsdelen. Vi är glada att kunna presentera Gary som en av våra gästföreläsare under J-O Brink-dagarna. Han kommer bland annat att prata om hur man ska tänka för att maximera sin lönsamhet på lång och kort sikt samt hur man kan arbeta för att tjäna pengar i en svajig marknad. Gary visar på vikten av att både titta på balansoch resultaträkningen och att verkligen förstå dem. Resultaträkningen måste stämma överens med balansräkningen och man måste ta avgörande faktorer som foderinventering, djurinventering m.m. i beakt-

ning. Att slarva med sådana viktiga delar och inte värdera sina tillgångar rätt kan få tråkiga konsekvenser. Då det är komplicerat att hålla i alla trådar som rör ett lantbruk uppmanar Gary till att skriva ner en affärsplan. Den behöver inte vara lång, bara den är tydlig. Affärsplanen blir ett viktigt verktyg i driften och utvärderingen av verksamheten under den tid den avser. Med rätt insatser menar Gary att man kan undvika de mindre lönsamma åren som annars har en tendens att dyka upp med jämna mellanrum. David minimerar dina flaskhalsar David Kammel är lärare och Extension livestock housing specialist vid avdelningen för Biological Systems Engineering vid University of Wisconsin. Han är specialiserad på kokomfort och kommer under J-O Brink-dagarna att prata om hur man kan utveckla en arbetsplan för sitt lantbruk och skapa en lönsam mjölkproduktion på kort och lång sikt. Enligt David bör arbetsplanen integrera basfrågor som kokomfort och djurens välbefinnande, men även ta upp frågor kring personalens säkerhet och effektivitet. På så vis kan man, med hjälp av arbetsplanen, förutse och minimera eventuella flaskhalsar. Vi ser fram emot att höra David prata mer om detta under J-O Brink-dagarna i november.

Vi är med och bidrar till ökad kunskap genom att sponsra J-O Brink-dagarna

Profile for J-O Brink

Mixat - Ett magasin från J-O Brink. Nr. 1 Maj 2019  

MIXAT är en kundtidning från företaget J-O Brink.

Mixat - Ett magasin från J-O Brink. Nr. 1 Maj 2019  

MIXAT är en kundtidning från företaget J-O Brink.

Advertisement