Page 1

HISTORIER I DENNE UDGAVE: Mød Lisa - skolens nye avatar og mød hendes skaber... Tag med til Berlin! på tur med 2 semester dk Lygten 37 Kommende events Rektors velkomst

MAD PASSION hvad er det med den restaurant?

K & Co skolens helt private satirebureau


MED DE BLÅGRØNNE RØNGTENBRILLER PÅ...

D

et handler om gennemsigtighed. At kigge ned gennem lagene. Ind bag scenetæppet. Backstagepas. Vi vil allesammen gerne vide lidt mere om hvad der foregår bag kullisserne. Det er lige præcis det der er hensigten med vores nye onlinemagasin SPEAK UP!, som du kigger på lige nu. Nu råber vi op - om hvad der sker på KEA medie/IT, og inviterer DIG indenfor. Og ikke bare som læser, også som skribent, fotograf, tegner eller hvad du nu har lyst til. For det er måske lige præcis dig der ved hvad der foregår? Når du har bladret det igennem er du forhåbentlig blevet bare lidt klogere på hvad studieturen på MMD KEA drejer sig om. Du har fundet ud hvorfor vi har fået en såkaldt Avatar. Du har mødt vores tidligere studerende - Lasse. Og hvis du vender tilbage til bladet i de kommende numre - finder du garanteret ud af endnu mere om livet på Medie/IT uddannelserne i København. Hvis du så har fået lyst til at deltage aktivt i skabelsen af dette magasin, så send blot en mail til redaktionen på: kommit@kea.dk God fornøjelse med denne første udgave, vi håber at se dig igen!


VELKOMMEN!

K

ære studerende, Velkommen til KEA medie/IT til de nye 1. semester-studerende, og velkommen tilbage til jer, der nu starter igen efter sommerferie som de ’store’. Jeg håber I vil bruge jeres viden og erhvervede erfaring om stedets kultur, krav og ’codes of conduct’ til at hjælpe jeres nye medstuderende godt til rette.

individualisering, acceleration (hastigheden med hvilken fx ny teknologi udvikler sig) og globalisering. Derfor skal vi være skarpe på en hel række områder, og det er derfor jeres uddannelser typisk rummer en række fagområder, som I skal jonglere med. Det er på samme både festlig og frustrerende, - I know. Vi har her i organisation tre overordnede og bærende værdier, som vi mener kan være med til at skabe den rette ånd og kultur for udvikling og innovation: Fokus, fællesskab og fornyelse. Alle tre værdier har både en professionel og en personlig side. Med fokus mener vi at det er vigtig at sætte sig et mål, og have fokus på dette mål i sine handlinger. Det gør een princip-orienteret og det skaber ro og retning. Fællesskab er det vi mener, der skal til for at det virkelig rykker: Når man skaber i fællesskab opstår der noget særlig genialt – både den sociale oplevelse, læringen og selve produktet vinder ved denne synergi. Fornyelse handler om at være åben overfor nye muligheder, være nysgerrig og hylde forandringen. Det er selve læringens princip at man bevæger sig fra et sted til et andet.

Lidt om skolen: KEA Medie/IT er en enhed inden for Københavns Erhvervsakademi, der foruden medie/IT-uddannelser også udbyder videregående uddannelser inden for design/ business og byggeri/produktion. Der er ca. 10 lokationer placeret rundt om i København. Hovedsædet – også kaldet ’koncern’ ligger i Ryesgade lige ved siden af Nørrebro bryghus. KEA Medie/IT har tre lokationer – alle placeret i NV. På Bispevej 5 har vi 1. semester af PBA’erne e-konceptudvikling og Webbudvikling. 2.semester bor på Lygten 37 sammen med IT-teknologerne og Computer science. På Lygten 16 har Multimediedesignerne til huse sammen med den overordnede studieadministration og studievejledning i KEA Medie/IT. Jeg håber I får mulighed for at interagere på et eller andet tidspunkt – enten socialt Jeg glæder mig over at I har valgt at studere hos os, og jeg eller fagligt – at I fx laver et projekt sammen på tværs af ud- skal gøre mit bedste for at I får en god tid og en god uddandannelserne. nelse. Alle vores uddannelser er erhvervsrettede. Og det vil sige, Mange hilsner at alle de projekter, vi har gang i skal være leve-og bæredy- Ulla, gtige. De skal kunne ’leve’ i en større kontekst – med det om- studierektor givende samfund. Den gode ting ved det er, at det også gør projekterne mere spændende. Inden for medie/IT-området ændrer samfundet sig især på fire områder: digitalisering,


INDEX 2VELKOMMEN 4 MØD LISA 5 MØD LASSE 8 BERLIN IGEN IGEN 10 EUROPAS GROUND ZERO 12 EN NY DAG 0 NÆRMER SIG 20 STENCILS, HÆNGTE KATTE OG LUGTEN AF PIS

30 MINDER I STÅL OG BETON 34 BERLIN AFTER DARK 38 MAD PASSION 40 LYGTEN 37 41 K & Co - SATIRE 42 DE KREATIVE


MØD LISA!

DEN DIGITALE HÅNDVÆRKER

L

isa er 24 år og studerende på KEA Medie/ IT. Hun har en kæreste der hedder Rolf (sorry guys), men bor alene i en lejlighed i NV. Som så mange andre Medie/IT studerende er hun lidt af en gadget freak. I foråret strøg hun til Hamburg og sikrede sig en af de første iPads. Så nu er hun gearet til studiestart. Og hun glæder sig til at vende tilbage.... Lisa er også KEA MEDIE/IT´s nye avatar. Hun er skabt med det formål at give Medie/IT et menneskeligt ansigt. Det håber vi så er lykkedes, vi synes ihvertfald hun ser sød ud :-) Senere følger også en mandlig avatar. Lisa er samtidigt en personificering af “Den digitale håndværker”. Det synes vi er en rammende fælles betegnelse for alle de unge mennesker vi uddanner. En håndværker bevæbnet til tænderne med alle de digitale værktøjer der skal til, for at begå sig på den moderne IT arbejdsplads. Du kan i første omgang møde Lisa på vores nye Facebook side, der henover sommeren er blevet udvidet med et mere personligt look, med Lisa i front. Vi har fået integreret en såkaldt landingpage, en blog og ikke mindst en “showcase” side, hvor vi fremover vil vise eksempler på jeres - de studerendes - arbejde. Her på opslaget kan du se et par skitser fra skabelsen af Lisa. Og du kan møde skaberen himself - Lasse.


...OG MØD LASSE! Niels Haltenhoff @ Lasse Steinmetz Mikkelsen 23. august kl. 00:31 1. hvorfor blev du multimediedesigner, Lasse? Jeg hoppede videre til KEA efter at have taget et mediegrafikergrundforløb på KTS. Jeg havde fået smag for flash animation og ville gerne udvide min horisont inden for grafisk design og kommunikation, og det kan man vist godt sige jeg fik gjort.

Avataren blev udviklet ud fra facebook-møder med KEAs AD’er. Jeg tror vi havde en to-tre versioner før vi kom frem til denne. Tanken bag var at hun skulle være både imødekommende og med lidt kant.

7. Og hvorfor hedder hun Lisa? 2. hvad så nu? hvad laver du efter KEA? Hehe. Lisa er et sejt navn synes jeg. Jeg har spist aftensmad Jeg tog “3D Fundamentals” kurset på TRUEMAX academy efter foran TV’et mange gange i mine yngre dage for at kunne følge jeg blev færdig på KEA. med i The Simpsons. Lige nu laver jeg det freelancearbejde jeg kan få fat på sam- En anden grund er at jeg følte det var nemmere at finde rundt tidigt med at jeg overvejer hvilken vej jeg vil gå videre. Og så i mine forslag, hvis jeg navngav dem. arbejder jeg på mit portfolie til jobsøgning, osv. 8. Hvem er Dexter? 3. Jeg har hørt du har et band, hvad er nu det for noget? Det er enten: “Stars Burn Stripes” er et punk band som jeg har spillet i siden 1. Forsangeren fra The Offspring 2004. Det er sjovt og udfordrende, desuden har mine musiker- 2. En lille laboratorie-geek med en søster ved navn Dee Dee kontakter faktisk skaffet mig ret mange web- og illustrator op- 3. Eller amerikas favorit seriemorder fra en super sej TV serie gaver. med samme navn. 4. Du elsker at tegne, men hvad for noget hardware og software bruger du? Jeg tegner meget digitalt, og bruger en “digitizer” til dette. Jeg har primært arbejdet i Photoshop, Flash og Painter.

9. Hvad laver du om 10 år, Lasse? Der er jeg ved at være 37. Andet ved jeg ikke. Men jeg vil gøre mit bedste for at jeg laver noget der, på en eller anden måde, har noget med illustration og grafik at gøre.

5. hvad er du inspireret af? Jeg får meget inspiration fra mine oplevelser med at spille i band, og mange af de mennesker jeg møder derigennem. Jeg har også en del inspiration fra andre tegnere jeg kender samt fra tegneserier, spil og film.

10. Sidste: hvad er din favorit ret og hvor kopper kaffe drikker sådan en frisk multimediedesigner om dagen? Min favorit ret er vegetar-burgers og min kærestes vegetarlasagne. Jeg drikker nok for meget kaffe. Men det er altid sent om aftenen jeg er mest kreativ, så det må jeg nok bare tage med som en del af livet

6.Du har tegnet vores nye avatar, hvorfor skulle hun se sådan ud?


BERLIN IGEN OG IGEN OG IGEN...

6

april 2010, straks efter påske, afgik bussen fra KEA lygten 16 med retning mod Berlin. 70 spændte studerende fra multimediedesigner 2 semester havde sat hinanden i stævne på denne småkolde forårsdag for sammen at udforske Tysklands hovedstad.

Studieturen til Berlin er efterhånden blevet en rigtig god tradition, nu ovenikøbet 2 gange pr.år. Således var det første gang at et hold drog afsted i foråret. Ud for, at møde bristede knopper og lokkende udendørs caféborde - i et par grader lunere Europa. Temaet for turen var “Berlin iReality”. Holdet skulle producere iPhone Apps og iPad magasiner med udgangspunktet i Berlin. De skulle researche på Street Art, arkitektur, Jødisk kultur og DDR. Det hele som del af en 6 ugers workshop. På turen bestod det faglige input som altid af indholdsrige guidede ture. Og turen blev som sædvanligt rundet af med en festlig mid dag for alle i Berlins Red light distrikt - Oranienburger Strasse. Over de næste sider vil du få et indblik i vores studietur, vores Berlin rejse, vores Berlinpassion. Du vil blive inviteret med bag scenetæppet og bla. opleve guiderne fortælle om deres ture, studerende der åbner for nattelivets hemmeligheder, og glimt fra vores Berlin blogs. God fornøjelse med vores BERLIN TEMA! Niels Haltenhoff

BERLIN BLOG 1: Skal vi starte på en løgn? Tirsdag morgen d.6/4 2010 Michael så på sit ur, klokken var pludselig kvart i otte og han stod på Tåstrup station. Fuck, panisk ringede han til Tanja. ”Du bliver simpelthen nødt til at holde bussen tilbage, fortæl en røverhistorie!”. Tanja der endnu ikke havde fået sin morgenkaffe, kunne ikke overskue at lyve, men aftalte i stedet med Aslaug at hente Michael på Tåstrup station. Resten af busturen gik med afslapning og en yderst behagelig færgetur til Tyskland.


BERLIN: – EUROPAS ”GROUND ZERO”

K

unst, kultur, arkitektur I verdensklasse og en historie, der skrives med viskelæder. New York har det. Og Berlin har det. Vidnesbyrd om at der her er sket noget helt vanvittigt, som er gået over i historien. Men New York er for langt væk fra København NV til en studietur. Og Berlin kan noget som ingen andre byer kan. Med verdens stærkeste cocktail af dramatisk historie, smertefulde skæbner, skam, fortrængning, spirende stolthed og kunst og arkitektur i verdensklasse, kommer de færreste besøgende upåvirkede herfra. Berlin går i blodet og under huden – og det mærkes på de to undervisere, som arrangerer turen: Niels Haltenhoff og Helmer Hansen, som begge kan tale længe og passioneret om, hvad det er Berlin kan.

nen, Stasimuseet, Det jødiske museum, Hamburger Bahnhof, Berlin Unterwelten samt en tur langs muren og en tur, hvor der kigges på street art.

GUIDEDE TURE

BLINDE VINKLER

Studieturens indhold i foråret 2010 er planlagt udfra temaerne i den opgave, som turen er knyttet til: Kunst/arkitektur og historie/kultur. De studerende får tilbudt muligheden for at tage med på guidede ture til Rigsdagsbygning-

Helmer havde bl.a. arrangeret turen på Stasimuseet og langs den nu ikke længere eksisterende mur. ”Jeg vil gerne med mine ture skabe opmærksomhed på noget, jeg tror er blinde vinkler for mange mennesker: At der så

LEVENDE OG OVERRASKENDE ”Street art-turen har udviklet sig over nogle år. Fra primært at have været et besøg i Kunsthaus Tacheles til efterhånden at komme en del rundt i gaderne, ikke mindst i kvarterer, som de studerende ellers ikke ville komme i af sig selv,” fortæller Niels. Som gerne indrømmer, at det ikke bare er en personlig interesse, men en lidenskab. ”Det er et spændende udtryk. Alle mulige stilretninger blandet sammen og og ikke inde på et museum, men i samspil med omgivelserne. Det er levende, overraskende, hele tiden i bevægelse. Det har sit eget liv og det er måske væk, næste gang vi kommer.”

uhyggelig tæt på os er foregået noget så dramatisk med så enorme personlige omkostninger for så mange mennesker. Et samfund, der spærrede sine egne borgere inde og overvågede dem med en grundighed og en detaljeringsgrad, der kan være svær at fatte, hvis man ikke har oplevet det. Her får de studerende mulighed for at forstå hvordan det at sætte sig ind i brugernes scenarier altså også kan misbruges af et sygt system. Samtidig præsenteres de også for Berlins iboende konflikt – skal vi stå ved historien eller skal den skrives med viskelæder?” Stærkt engagerede undervisere, substans i turenes indhold, godt kammeratskab og sjove, billige barer med dagslange happy hours – velkommen ombord på studieturen!

TEXT: Gitte Grønbek FOTO: Niels Haltenhoff


Berlin kan noget som ingen andre byer kan. Med verdens stærkeste cocktail af dramatisk historie, smertefulde skæbner, skam, fortrængning, spirende stolthed og kunst og arkitektur i verdens klasse, kommer de færreste besøgende upåvirkede herfra.


EN NY

DAG 0

NÆRMER S


SIG

Ja, her klinger store digteres og opfinderes navne ud af døde sten, her var der skrig, had, nød og elendighed, jorden var forbrændt til aske, her skulle angsten for den alt ødelæggende atomkrig overvindes både af “os” og af dem “ovre på den anden side”. Her fødtes en verdenskrig og ikke mindst verdensfreden. Skal vi fortrænge det? Eller skal vi mindes det?


ONSDAG +TORSDAG 7 & 8 APRIL


TEXT: Helmer Hansen FOTO: Thomas Dyregaard

N

yhedsstrømmen går godt nok vildt stærkt i disse dage. At gælden til udlandet var voldsom, stod jo klart. Statens andel i det fallerende SAS, der bogstaveligt ligger i aske, var stor. Men det seneste, at regeringen nu har besluttet at opløse ikke bare folketinget men hele nationalstaten, kom godt nok bag på mig. Som en konsekvens af dette, bliver alle offentlige forvaltninger og institutioner nedlagt. Også uddannelsesinstitutionerne. Der bliver etableret en særlig enhed til afvikling af de private virksomheder for at få beslaglagt alle økonomiske midler. EU får et medlem mindre, og vi skal ikke længere vælge til kommuner, regioner og folketing, men til hvad så? Datoen 15. april næste år er måske ligefrem en hån overfor kongehuset. Nogle vil sige velvalgt - dagen før dronningens fødselsdag.

mange familier ad i mange år frem, måske for altid? Lad gå med, at Færøerne bliver britiske, og Grønland en kanadisk provins, men hvad skal vi nu leve af? Hvad sker der med vores arbejde? Risikerer man at blive dræbt, hvis forsøger at flygte over grænsen oppe ved Randers? Tænk, ingen kunne drømme om, at dette kunne ske. Jeg troede selv, at nu havde verdens sammenhæng endelig fået sig et stabilt leje, men nu bliver alting jo vendt op og ned - igen. Det her er nærmest “dag 0” - igen. Jeg må nok sige, at i denne situation bliver der sat nye tanker igang. Og lille jeg, som rørte rundt i kaffen og overvejede, om økologisk letmælk virkelig er 2 kroner mere værd.

BERLIN BLOG 2: I UNDERGRUNDEN MED HELMER Torsdag stod den på Berlin Underground, hvor vi fik en vildt spændende guidet tur af Helmer. Her fik vi set, hvordan tyskerne havde mulighed for at gemme sig under jorden, når Berlin blev bombet. Det særlige var til gengæld, at de stadig den dag i dag, bevarer stedet for at kunne bruge det igen, hvis der skulle komme nye angreb mod Berlin. En virkelig fascinerende tur, som vi tog med på af ren interesse.

Bagefter tog vi med Helmer rundt Ja, hvad foregår der egentlig af tanker, bekym- i Berlin og fik en spændende fortælling om den kolde krig. ringer, følelser og glæder hos de mennesker, vi Det var fantastisk at se hans enomgås og henvender os til? tusiasme, og vi blev allesammen De nye sektorkroner, som vi skal veksle til her grebet af stemningen. Endnu en til august, er jo en nødvendig overgang til de rigtig god tur.

nye valutaer. På nyhedsboksen.dk er det netop kommet frem, at Danmark som følge af opløsningen bliver opdelt, så Bornholm bliver en del af Polen, Sjælland overtages af Sverige, Nordjylland skal forvaltes fra Oslo, og resten (fra Møn til Ringkøbing) bliver til Tysklands 17. forbundsstat. Den nye Schengengrænse i Jylland bliver muligvis lukket helt. Det vil jo splitte


SOLIDT FODTØJ OG GÅSEHUD

D

er er dømt solidt fodtøj og tyndslidt asfalt, når jeg viser studerende rundt i Berlins gader. Berlin er aldrig den samme som sidst; og det er spørgsmålene heller aldrig. Så ruten og forløbet bliver spontant ændret adskillige gange undervejs.

skruen drejet en tand længere til at tegning vil gøre. Hvor skal det hårdopnå kontrol over modtagerens tanke- kogte æg stå, og hvor skal der ligge to gang og følelser. skiver gedepølse og 40-45 gram smør? På turene får jeg fremhævet, hvor minutiøst og præcist tankegange kan kortlægges og styres med tysk grundighed ud i det overdrevne og absurde. Jeg lægger turen rundt forbi særdeles utraditionelle steder, kendte eller berygtede for deres stolthed eller overgreb. Hvad kan tyskerne egentlig prale af? Hvad kan de skamme sig over? Skal alle sporene af skamfulde epoker slettes fra Berlins overflade? Eller skal denne storby rumme et sammensurium af så mange mindesmærker og områder, at alle styreformer og holdninger får plads, og hele byen forvandles til et kakofonisk museum uden plads til nutiden?

Jeg fristes til at erkende det med det samme: Jeg kender Berlin godt i forvejen, men jeg må tage det i mig igen: Når jeg tegner ruten på forhånd, bliver den typisk med en pen, der strækker sig 1 km i bredden, netop fordi alt er under forandring. Denne bys befolkning har mere end nogen anden mærket store forandringer, diktaturer, demokratier, “demokratier,” oprør og dødsfrygt. Og ikke mindst omvæltninger, som har FORTRÆNGE ELLER MINDES overgået enhver vild fantasi. Hvis nogen har oplevet “dag 0” mange gange, Murens perfektionisme, psykologisk så må det netop være berlinerne. krigsførelse og frygten for ragnarok hvirvler så mange chokerende tanker TANKEGANGE KORTLÆGGES frem i mennesker. Når ministeren for statens sikkerhed lader udfærdige tegNår multimediedesigneren skal fange ninger, som præcist anviser, hvordan og fastholde modtageren, er en nøgle hans morgenmad skal serveres, er det forståelse af den måde, modtageren jo praktisk, men i sig selv signalerer det tænker på. Specielt i diktaturerne blev mere magt, end en almindelig arkitekt-

Ja, her klinger store digteres og opfinderes navne ud af døde sten, her var der skrig, had, nød og elendighed, jorden var forbrændt til aske, her skulle angsten for den altødelæggende atomkrig overvindes både af “os” og af dem “ovre på den anden side”. Her fødtes en verdenskrig og ikke mindst verdensfreden. Skal vi fortrænge det? Eller skal vi mindes det? Når et par studerende fælder en tåre, eller kommer ud af bunkeren med gåsehud, så bliver jeg tilfreds. Så tror jeg, at turen har fået sat flere tanker igang om: Hvad har de tænkt på? Jeg har i hvert fald tænkt på at tage en balje med næste gang, til et dejligt fodbad på hotellet om aftenen.


Torsdags-tur april 10, 2010 · Skriv en kommentar I dag stod den på endnu en tur. Vi havde aftalt at mødes med de andre ved “U-bahn Underground” kl. 10, da det var lettest for os i forhold til beliggenhed af vores hotel etc. Desværre skrev Jamal at planerne var ændret og at vi skulle møde dem et andet sted, så hurtigt som muligt.. Vi kastede morgenmad i hovedet, skyndte os at fange en taxa og tage til det nye mødested – men forgæves. Derfor ankom vi til det tidligere aftalte mødested for sent, men fangede gruppen under rundvisningen..

Dagen bød ellers på forskelle mellem øst/vest berlin, jødemuseet og den legendariske og imponerende brydekamp mellem Jamal og Jens. Der blev udført klassiske moves såsom “bjørne grebet”,”shakeren” og “den flyvende berliner” desværre måtte Iponen lide efter den var blevet brugt som pude efter kampens sidste move. Efterfølgende blev der nydt burgere og kolde øl.

Ja, mine herrer - Berlin muren var jo 155 km. lang og strakte sig hele vejen rundt om VestBerlin. Vi har nu gået 6 km. så vi har altså kun 149 små km. endnu...


Hvis du selv har skudt en Flowpen af mod murens grumsede over

flade, sprøjtet knaldgul farve udover en smuk model fra H&M, eller

brugt timer ved en Rank Xerox fra 87 - og endt op med en mandshøj

fotokopi der råber “Fuck You is the new Thank You” fra en væg under jernbane tunnellen. Ja, så ved du hvad jeg snakker om...


r

r

j

r


ONSDAG 7 APRIL

BERLIN BLOG 3: Spis ikke sandwich til 2.90 euro købt hos en tyk stortsmilende tysker i sandwichvogn

Jeg var på streetart-tour med Niels, glædede mig rigtig meget til denne tur, for jeg ved at der er rigtig meget sejt streetart i e kommer om natten bevæbnet med fotoko- Berlin, og ville gerne tage nogle pier, klistermærker, tapet - klister, sprayma- gode billeder af det.

D TEXT + FOTO: Niels Haltenhoff

ling, stencils...Når næste dag oprinder, er byen blevet rigere på endnu et stykke Street Art - klistret fast til facader, kontrolbokse, gadeskilte og containere. Når du én gang er begyndt at lægge mærke til dem, så vil du bare se mere og mere...

Street art er urban living, direkte og uden filter. I vores midte, I vores gader. Street art er kreativt, det fortæller historier, giver måske gode råd eller får dig til at stoppe op og tænke over livet. Street art er ikke kun en subkulturel og kreativ form for udtryk I gaderummet, men simpelthen kommunikation menneske til menneske! Hvis du selv har skudt en Flowpen af mod murens grumsede overflade, sprøjtet knaldgul farve udover en smuk model fra H&M, eller brugt timer ved en Rank Xerox fra 87 - og endt op med en mandshøj fotokopi der råber “Fuck You is the new Thank You” fra en væg under jernbane tunnellen. Ja, så ved du hvad jeg snakker om; pulsen, spændingen, skaberglæden, suset når dit værk bliver efterladt på væggen og bliver en del byens blodstrøm.

Jeg fulgtes med Sara, som virkelig skulle tisse da vi var stået af bussen, og hun havde det vidst heller ikke så godt. Jeg ventede på hende, og tænkte at vi nok godt kunne indhente de andre. Det tog lidt lang tid for Sara at tisse, og det viste sig også at hun nok havde spist en dårlig sandwich dagen før. Det stakkels pigebarn var helt hvid i hovedet, og mens vi prøvede at indhente de andre, måtte Sara ind på samtlige caféer og …gøre noget. Happy Hour i Berlin. Hurra!

Det endte med at jeg sendte Sara med en taxa hjem til vores hostel, og selv droppede streetart og tog til Alexanderplads, og nød at der altid er happyhour i Idag har Berlin udviklet sig til en Metropol for gadekunst. De Berlin.

er her allesammen, koryfæerne fra Street Art scenen : Banksy, London Police, Faile, Alias, Obey... Så selvfølgelig skal vi ud på jagt i Berlin, efter stencils, paste ups, stickers og alt det andet vilde og kreative berlinerne tapetserer deres ydre rum med i nattens mulm og mørke.

Sandra


S

treet Art i Berlin udforskes bedst i bydelene Kreuzberg, Prenzlauer Berg og Friedrichs hain , og derudover er Scheuenviertel med Auguststrasse og Tacheles et rigtigt godt sted – 4 rustikke områder, hvor kunsten kan spille fint sammen med de rå mure.

Inden bussen igen samler os op, er der fotosession foran endnu et stort Street Art hotspot, på hjørnet af Boxhagener Strasse ved Intimes Kino.

En lang dag på jagt efter gadekunst slutter i Mitte, hvor endnu en baggård lokker med et orgie af stickers, stencils og paste ups. Og inderst , op ad en trappe tapetseret med klisterDet er også den rute vi følger onsdag 7 april mærker og tags, venter en snedig lille og rigtig i Berlin, hvor bussen dropper os af ved Kott godt gemt bookshop med alt hvad hjertet kan busser Tor i Kreuzberg, hvor det første visuelle begære indenfor alternative kunstbøger. indtryk er Berlins måske grimmeste hus - “porten til Kreuzberg” - et stort skrummel af en Efter en rask gåtur gennem nogle af de beigefarvet betonbygning plastret til med pa- smukkeste gader i Berlin - Sophienstrasse raboler. Men ikke destomindre er det på bagsi- med dens 1700 tals huse i skarp kontrast mod den af dette “fantastiske” hus at første samling Auguststrasses Plattenbau (beton færdigeleaf Street Art befinder sig. Gadens kunst har det menter), ender vi ved Kunsthaus Tacheles. Et med at klumpe sig sammen i porte, på særlige hus - der udvendigt fremstår som ruin, og indvægge, i baggårde. Ikke altid lige til at få øje vendigt stinker af pis og ligner eet stort grafitpå. Og det er så dér at jeg kommer ind, som timaleri. ham der peger i den retning hvor kunsten kan findes. Som vejviseren der åbner et par skjulte En tour de force gennem Berlins alternative døre på vejen. Og som også gerne introducer- kvarterer er ved vejs ende. Dem der holdt ud er de kunstnere der ikke altid lige sætter en har fået en på opleveren, og kan gå hjem med signatur - El Bocho, Little Lucy, Alias, XooooX, deres kamera fyldt med Street Art. Banksy, osv... Kamilla og jeg nyder en kaffe i solen, de studerFRA EASTSIDE TIL INTIMES KINO ende nedsvælger kolde Becks. Dagen er forbi, og vi glider snart hver til sit. Turen byder også på East Side Gallery - det længste stykke tilbageværende mur dekoreret af en lang række internationale kunstnere i 1990. En vandring gennem “Cassiopeia” et af de forladte industriområder - der heldigvis stadig er nogle stykker af i Berlin. Et område der nu huser en skaterhal, alternativer cafeer og masser af grafitti. Selv kunstnere skal tanke op, solen skinner så vi nyder tapas og weissbier ved en udendørs café i Friedrichshain. Udsigten til de små søde spanske servitricer er heller ikke tosset.


BERLIN BLOG 4: ALENE I BYEN Jeg kan rigtig godt lide at opleve en by på egen hånd. Jeg elsker at skrue op for lyden på min iPod, og fare vild i en fremmed by. At se de mennesker, der bor i byen. Finde de butikker, gader, legepladser, parker og cafeer, som man ikke ville have lagt mærke til ellers. Jeg endte på Oranienburger Strasse, og pludselig ser jeg en sær bygning, kæmpe stor og dækket af grafitti og plakater. Der er åbent ind til gården, og jeg går ind. Herinde finder jeg en fantastisk udstilling med jernskulpture, malerier og andre sjove ting. Jeg er helt vild med jernskulpturene, desværre er de lidt for dyre og store til at det var noget man ku ha med hjem i kufferten… Jeg køber en juice og drikker i solen i gården, der også har helt fantastiske møbleret. Der var bl.a en stol der var lavet af et gammelt bilsæde. Og det gjorde absolut ikke oplevelsen ringere at have Pixies drønende i ørene. Da jeg kommer tilbage til hotellet går det op for mig, at det var Kunsthaus Tacheles jeg havde fundet. Der kan man bare se. Anne


BERLIN BLOG 5: DET JØDISKE MUSEUM Det var en helt fantastisk oplevelse at se Det Jødiske Museum. Jeg er vant til at se på arkitektur, men dekonstruktion var en ny genre for mig. Derfor var det rigtig godt at vi havde en guide med, der kunne forklare os om stilen og arkitekturen.


TORSDAG 8 APRIL TEXT: Niels Haltenhoff FOTO: Thomas Dyregaard


For hvert skridt du træder forsvinder du længere og længere ind i mørket.


TORSDAG 8 APRIL

B

erlin bugner til overflod af ny arkitektur - af indlysende årsager - under 2 verdenskrig droppede de allierede fly 68000 tons bomber over byen. Da luftsirenerne stilnede af i foråret 45, var det meste af den centrale by brokker. Hitlers drøm var at genskabe Berlin som en ny verdenshovedstad under navnet Germania. Denne drøm ville have krævet massive nedrivninger i byen, hvilket fik Hitler til at udtale at bombningerne slet ikke var så tossede - de banede blot vejen for Germania. Som bekendt gik det anderledes, Hitler fik ikke sit Germania. Berlin fik derimod en hel del tomme byggegrunde. Genopbygningen startede allerede i slutningen af 1940erne og tog fart i 50erne med store planer på begge sider af jerntæppet. Muren efterlod dog et ar tværs gennem centrum - et ingenmandsland der ikke kunne lukkes før efter 1989. Det er i dette område at flere af de mest dramatiske arkitektoniske værker siden er skudt op. Heriblandt Peter Eisenmanns “Holocaust Memorial” og Daniel Liebeskinds Jüdisches Museum. De 2 Amerikanske arkitekter har hver især, med udgangspunkt i stilarten Dekonstruktion, fortolket mindet om de 6 millioner jøder der blev myrdet under 2 verdenskrig. I Det Jødiske Museum fokuserer den guidede tur på netop Arkitekturen - den fortællende arkitektur. Hvordan Liebeskind bruger stål og beton som effektive virkemidler til at male et moderne billede af det drama der fandt afsted netop her for 70 år siden. De følelser som husets skæve vinkler fremkalder er feks.: angst, ensomhed, afmagt, lede, forvirring, sorg, desorientering... Ingen går herfra uden at føle noget af det ovenstående. Oplevelsen kulminerer i det rum - det tomrum - der meget sigende kaldes “ Tomrum for eftertænksomhed”. Her mødes man af et gulv dækket af skrigende jernansigter. Ansigter der larmer frygteligt, nærmest hjerteskærende, når og hvis man betræder dem.


S

ammen med min solbrændte broder Dr. Aztut, aka “den korte”, havde jeg fået mandat til at overvåge samt varetage transport og indkvartering af de studerende. En lidt fesen opgave, konstaterede jeg, imens jeg vurderede nytten ved at bumle 7 timer i bus, alt i mens mine øvrige jetsetkolleger hyggede sig på businessclass ombord på DC10én omgivet af coctailbar og langbenede stewardesser.

solbriller faldt for tidskravet .. allerede i startområdet. Dr.Aztut og jeg besluttede os hurtigt for at danne en “grupetto”, hvor vi langsomt, men sikkert opsamlede de studerende, der ikke kunne holde fører gruppens tempo. Stærkt plaget af vabler, sult, og manglende metrobilletter havde de endelig mødt “muren” og den viste sig nådesløs. Solen var gået ned, da vi som ekspeditionens sidste overlevende naturligt indfandt os på den Michelinroste franske Restaurant “Je ne Regrette”. Dr. Grønbek havde vanen tro fundet trøst i El Vino og Dr. Hoff og der bredte sig atter en godmodig, omend udmattet stemning, kun afbrudt af Dr.Victor, der nu og da tonede frem som et hologram kun efterladende sig et kort og gråligt skær.

Lettere omtumlet ankom vi til Berlin og mens vi fik tømt og indlogeret bagagen, blev jeg pludselig overrumplet af minder fra min ungdom i murens by. Tvangsveksling af valuta og uniformerede mænd med automatrifler, der gennede mig ud af toget - og konfiskerede det pot, jeg havde gemt i toilettets servietautomat. Smertelige minder at bære rundt på så længe for et ungt menneske og jeg besluttede med det Jeg var træt .. meget træt, da jeg vendte tilbage til hotelsamme, at denne gang ville jeg møde Berlin uden røde øjne let den sidste morgen. Mødet med de unge studerende og og matador penge på lommen. deres partykultur havde efterladt dybe spor af bekymring og svindende håb om en tryg statsfinansieret alderdom. Vores domicil, Artótel .. et hotel skabt i mindet om Warhol, Dr.Hellmer kom haltende ud af elevatoren og det lykkedes Drella .. Velvet Underground, pastelfarver, jacuzzi, minibar, mig at undertrykke et lille skadefro smil .. mens jeg efterdampbad og massage, jo den gode Dr. Hoff havde ikke skuffet tænksomt sendte mine egne smertefulde hæle en tanke. mig. Alligevel sov jeg uroligt den første nat. Min kollega Dr. Veni, Vidi .. Vici tænkte jeg og så var der mindst fem år til Aztut var blevet inlogeret i naboværelset og han nød tilsyn- min næste Berlintur. eladende hotellets velassorterede udvalg af tv-programmer. Mine tanker begyndte at fokusere på de kommende dages strabadser og mødet med den navnkundige Dr. Hellmer. Ryg tet ville vide, at ikke alle deltagere vendte levende tilbage fra Dr.Hellmers frygtede “gehen oder stehen im stasi underwelt” ilmarch. En erfaring Dr. Grønbek, ekspeditionens sensuelle dokumentør, bittert måtte sande, da hun kun iført


TEXT: Jens Andersen FOTO: Niels Haltenhoff

Jeg var træt .. meget træt, da jeg vendte tilbage til hotellet den sidste morgen. Mødet med de unge studerende og deres partykultur havde efterladt dybe spor af bekymring og svindende håb om en tryg statsfinansieret alderdom.

TEXT: Jens Andersen FOTO: Niels Haltenhoff

Sidste nat i Berlin starter traditionelt på den indiske restaurant Amrit i Oranienburger Strasse. Her mødes 70 multimedie studerende med deres undervisere (- Helmer, der går sine egne veje). Her fortæller Jens Andersen AKA Den Lange, om sin personlige oplevelse af studierejsen og den sidste aften...


HEIM, ACH DU LIEBER HEIM Lørdag morgen drejer bussen atter snuden mod nord. 70 studerende vender hjem til København efter endnu en fed tur, med alt for lidt søvn. Der er 8 timers kørsel forude og masser af tid. Berlin vi ses igen og igen og igen...


MAD PASSION!

BLOMKÅLSØRER & SWEDISH BALLS TEXT: Gitte Grønbek ILLUSTRATION: Niels Haltenhoff

Mad med passion! almindelig forstand. Der er frit kig ind til Her på MMD har vi ikke en kantine – vi har køkkenet, hvorfra ikke bare lækker og sund en restaurant! mad leveres i en lind strøm, men også den gode stemning, de kæphøje, kærlige kom2 passionerede kokke, Martin Beggs og mentarer og gyngende rockmusik. Mad og Thomas Fischer, og en dedikeret backing musik er nemlig tæt forbundet i Martins og group - Rolf, ”Pingo” og Katja - sørger hver Thomas´ univers. De to har lavet backstagedag for god mad til mere end 700 studer- catering for et hav af danske og internaende, undervisere og medarbejdere her på tionale bands, som f.eks. DAD, U2 og Paul adressen Lygten 16. McCartney med alt hvad det indebærer af specielle krav. Som f.eks. Paul McCartMartin og Thomas er uddannede kokke ney, som skulle have vegetarmad. Det var med visioner og det kan både ses, duftes og ikke populært hos hans roadies og Thomas smages. Der er gratis morgenmad til alle og fortæller, at stjernen knapt nok havde fortil frokost er der en dagens ret og en vegetar- ladt scenen, før der blev kørt rødt oksekød ret af høj kvalitet til en rimelig pris foruden ind i rå mængder… salater fra en salatbar, hjemmebagt brød og et udvalg af sandwiches. Kaffen laves af øko De har også lavet mad for kronprins Fredlogiske bønner, som leveres i små portioner, erik og Morten Stig Christensen, et job som så de er friske og de males umiddelbart før bl.a. indbefattede flækning og tilberedning kaffen skal indtages. En helt ny kaffemaskine af 53 kilo hummere på toppen af Bulbjerg – i har udvidet udvalget, så det også er muligt mørke. Så det er måske ikke så mærkeligt, at at få cappucino, caffe latte o.l. Økologiske de to ikke er blege for at hævde: Der findes råvarer indgår i det hele taget så vidt det er ingen opgaver med mad, vi ikke kan løfte. muligt, i forhold til at det ikke må være for dyrt. Restauranten er en del af Martins og Thomas´ virksomhed www.mealsonwheels.dk, Restauranten har fået navnet Food Fight som også leverer mad ud af huset, bl.a. til som resultat af en navne-/logokonkurrence DR Koncerthuset foruden de to andre KEAblandt studerende og undervisere. Restau- skoler i Nordvest. ranten er åben fra tidlig morgen til langt ud på eftermiddagen. Og åben i mere end

OPFORDRING!

Foodfight-kokkene beder om at bestik og service af glas og porcelæn ikke tages ud af restauranten og fx op i undervisningslokalerne. For det betyder en helt unødig ekstra belastning af vores gode rengøringspersonale. I stedet er man velkommen til at bruge engangsservicet – det koster ikke ekstra!


Vores nye medarbejder, Katja, der lige er kommet hjem fra Italien har denne opskrift til jer: Bucatini all’amatriciana fra Rom 2-3 personer 200 Maccaroni ( tyk spaghetti med hul i midten) 200 gram bacon 2 dl rødvin 2 stk tomater i tern eller 1 dåse hakket tomat 100 gram pecorino Ristet bacon koges op med rødvin Friske tomater i tern eller flåede tomater, tilsættes Kog pastaen, put den i sovsen og tilsæt revet pecorino eller chorizo Kan pyntes med rosmarin Serveres i godt selskab!


LYGTEN 37

Tættere på, mixet – og mobilt TEXT & FOTO: Gitte Grønbek

M

edie-it-uddannelser flytter til Nordvest i totalt nyindrettede lokaler. Erhvervsakademiuddannelserne Computer Science og IT teknologen flytter i august 2010 ind på Lygten 37 sammen med PBA´ en Webudvikling og 2. semester på PBA´ en E konceptudvikling. Dermed ligger uddannelserne i KEA medie/ it nu samlet i Københavns Nordvestkvarter indenfor få hundrede meters afstand. De næsten 500 studerende fordeler sig i et mix over de to øverste etager i det, der tidligere var Højlands Auktioners hus. Bygningen har hen over foråret og sommeren gennemgået en total nyindretning og frem træder nu med et spritnyt undervisnings miljø. SIGNAL arkitekter har rådgivet KEA medie/it med henblik på at få skabt en arkitektur, der understøtter et godt studiemiljø. Det har bl.a. betydet, at der ikke er faste områder til hver uddannelse. Hvem, der skal være hvor, afhænger af lokalefunktion og funktionerne er blandet på etagerne. Det skaber ikke bare den bedste udnyttelse af kvadratmetrene, men også et trafikflow, hvor alle naturligt kommer til at bevæge sig rundt i huset. Det giver bedre muligheder for at støde på hinanden, hvilket i sig selv

bidrager til at fremme et godt studiemiljø. Derudover er en stor del af møbleringen på hjul – selv et laboratorium er blevet mobilt. Også strømforsyningen, som løber under bordene, er fleksibel så bordene nemt og hurtigt kan flyttes efter behov og situation. Undervisningen foregår dels på interaktive, elektroniske tavler, dels på whiteboards. Som noget nyt er skolens whiteboards malet enten direkte på døre eller vægge, hvilket har givet mulighed for at få dem i kæmpestørrelser. Udover deciderede undervisningslokaler er der 6 møderum, 2 stillerum og et puderum. For at understrege at studerende og undervisere befinder sig på en fælles arbejdsplads, er disse rum til fri afbenyttelse for alle. Til at højne feel-good-faktoren er der kantine med serveringskøkken, afslappede loungemøbler, uformelle mødezoner og tshirts med logo.


K & Co

SKOLENS EGET STRENGT INTERNE REKLAMEBUREAU

NYT TILBUD I FREDAGSBAREN I samarbejde med K & Co tilbyder fredagsbaren på Lygten 16 nu en fantastisk ny feature, der kan peppe enhver fredag aften op.

Foruden det sædvanlige udvalg af fadøl, shots, cigaretter og joints, langer barpersonalet fremover også “Kneppekort” over disken. Kortet er en oplagt gaveidé til kæresten eller endnu bedre ham eller hende som man ønsker at blive kæreste med. Kortet fungerer uhyre simpelt; kortet stemples i den ved fredagsbaren opstillede automat, herefter kan ydelsen indløses indenfor en tidsramme på 1 1/2 time. Flere samtidige klip udløser et orgie. Giveren af kortet er ansvarlig for at levere den aftalte ydelse. I tilfælde af driftnedbrud, ydes der refusion. Kortet er også anvendeligt internt i lærergruppen eller mellem lærer og studerende.

NYT NAVN TIL ... Restauranten The Koks foreslog selv dette smukke navn, der dog ikke faldt i ledelsens smag:

NYT NAVN TIL... Rumfærgen Den dunkende lumre trækasse i kælderen truer endnu engang med at fortære et hold håbefulde studerende...

Kortet har været testkørt på lærerværelset i august, hvor det viste sig at være uhyre populært... MÅNEDENS LOOKALIKE - Dr. Who er set flakke forvildet rundt på KEA...

SKOLE (L)EGO Nu kan du få din underviser som klodser... Feks.: HELMER HANSEN

Al nulevende lighed med afdøde personer, eller steder, er tilfældigvis tilsigtet. Redaktion: Kunde & Co.


DE KREATIVE THOMAS DYREGAARD

Studerende på multimedie designer 3 semester DK Thomas er ganske vellykket med et kamera i hånden. Han har skudt (næsten) alle billeder til vores Berlin tema. Du kan til daglig møde Thomas på 3 semester Dk, og i fredagsbaren.

NIELS HALTENHOFF

Underviser på Multimediedesigner DK Niels er manden bag magasinets Art direction og layout. Han har også skudt et par billeder og skrevet en artikel eller 2. Du kan til daglig møde Niels i undervisningen på 2 semester Dk, i Berlin og i bofællesskabet i Måløv, men ikke i fredagsbaren.

LASSE STEINMETZ MIKKELSEN Multimediedesigner

Lasse har tegnet og tegnet og tegnet....

DESUDEN HAR DISSE SMUKKE MENNESKER BIDRAGET TIL HELHEDEN: Gitte Grønbek, Helmer Hansen, Jens Andersen, Ulla Skram.


KALENDER SEPTEMBER 3.9 OFFICIEL ÅBNING AF LYGTEN 37 27.9 STUDIETUR TIL BERLIN for MMD 2 SEM. DK OKTOBER 8.10 KEA ÅRSFEST I VEGA 14.10 KULTURNATTEN PÅ KEA - Lygten 16

REDAKTION Niels Haltenhoff nh@kea.dk www.facebook.com/mediait www.kea.dk


SPEAK UP! issuu 1  

KEA Medie/ITs online skoleblad.