Page 1

Deze eenmalige uitgave is gemaakt tijdens het project

” en “


Wat is voor jou een fijne plek?

blz. 3

Wat zit er in de sloot?

blz. 4

Wat hebben jullie gemaakt?

blz. 5

Wie ben je?

blz. 6 + 7

Woordweb Hoe zit een speeltoestel in elkaar? Proefjesmiddag Sport + schoenen = sportschoenen! Beroepen Wist je datjes

blz. 8 blz. 9 blz. 10 blz. 11 blz. 12 blz. 13

Woordweb Hoe is het om doof te zijn? Hoe is het om blind te zijn? Vreemde taal Namen in hiĂŤrogliefen Puzzelplezier Wist je datjes

blz. 14 blz. 15 blz. 16 blz. 17 blz. 18 blz. 19 blz. 20

De knappe koppen van groep 6/7 Proefjes op school Reclames Wandklimmen Geheimschrift Spelletjes

blz. 21 blz. 22 blz. 23 blz. 24 blz. 25 blz. 26

Verkeer op school Social media De musical Schoolkeuze Jeugd-EHBO Schoolkamp

blz. 27 blz. 28+29 blz. 30 blz. 30 blz. 31 blz. 32

Inmiddels is het vierde project van dit schooljaar afgerond. Omdat we nu eens op een andere manier willen vertellen waar we mee bezig zijn geweest, dit keer geen tentoonstelling, maar een echte, digitale, glossy! U leest hierin over allerlei lessen die we binnen het project hebben gedaan, maar ook over andere activiteiten die we in de periode tussen carnaval en de meivakantie hebben gedaan.


Vertel het maar groep 1-2: Wat is voor jou een fijne plek? Waarom houd je van deze plek? Zoë, Minthe, Anne, Dinant, Sverre, Thijs, Özgür Deniz, Jarno, Micha en Koen houden van de zee en het strand. Je kunt er lekker zwemmen, in een boot varen en luisteren naar de golven en de meeuwen.

Emma, Aimee, Kai, Seb houden van de speeltuin. Je kunt er fijn met je vrienden spelen.

Nigel, Wouter, Roan en Oden houden van het bos. Je kunt er een boomhut maken en een hangmat tussen de bomen ophangen.

Mees, Romijn en Tygo zijn graag op het werk of bibliotheek, in ieder geval op een plek waar ook een computer is. Computeren doen ze dan ook graag.

Bjorn is graag in de stad, hij kan daar dan van alles kopen.


We waren aan het vissen. We hadden een kikker gevangen, we deden hem in een emmer. Hij ging kleine diertjes opeten. Toen gingen Koen en zijn mama heel veel vissen vangen. En Björn, die ving helemaal niets…

Zoë heeft helemaal niets gevangen, ook geen kleine beestjes. Ze vond het wel leuk. En toen zei de mama van Koen: zullen we aan de andere kant gaan vissen? Daar zagen ze een gevangenis in het water. Dat was een rooster. Bij de waterval.

Minthe had ook iets gevangen, Levin had geen vis gevangen. maar één diertje. Minthe was Helemaal niets. Dat vond hij aan de andere sloot. Romijn wel jammer. had één vis gevangen en zo’n ding, een soort slangetje.

Seb was weggerend, en Tygo ook, naar een andere brug. Ze wilden naar het diepste water. Tygo heeft wel iets gevangen, samen met juf Madelief. Hij weet niet meer wat het was.

Dit zijn Jarno en Roan. Ze vonden het leuk om te doen.


Groep 3/4 Groep 3/4

Vertel het maar “Communicatie & Techniek� Uitbeelden Onderzoeken Kijken met techniek-ogen Techniek & beroepen

Stil zijn Ontdekken

Verbindingen Hoe werkt het?

Gereedschap

Blind beschrijven van technische voorwerpen

Proefjes doen

Gebarentaal


Groep Groep 3/4 3/4

Hoe zit het speeltoestel in elkaar?

Ehm, we hebben het speeltoestel getekend. Je moest creatief zijn en goed op jezelf letten. Je moest heel goed kijken en precies tekenen. Hoe het aan elkaar vast zat moest je er ook nog bijschrijven. En goed naar de verbindingen kijken. Het was heel leuk om buiten les te krijgen. Een paar kinderen zijn wel van plek veranderd omdat ze last hadden van de zon. Het was wel veel werk om je tafel naar buiten te sjouwen. En weer naar binnen natuurlijk, duh.


Groep 3/4 3/4 Groep

Proefjesmiddag We hebben heel veel proefjes gedaan. Op deze bladzijde laten we een paar voorbeelden zien.

Stapelproef: In de maatbeker ging eerst stroop, dan water en dan olie. Dan gaat er een legoblokje in, een druif en een kurk. Kijk maar naar de tekening van Mexy. Rozijnenproef: Je doet 3 lepels soda in een glas. Strooi er rozijnen bij. Giet er azijn bij. Wat gebeurt er dan??? Bas zag bubbels en de “krentjes gingen op en neer�. Ballonproef: Conclusie van Marly, het bakpoeder en azijn blazen de ballon op.

Fietsbel: Bryan heeft een fietsbel helemaal uit elkaar gehaald en de onderdelen bekeken en nagetekend.

Magnetenproef: Silvan heeft onderzocht welke voorwerpen door een magneet aangetrokken worden. Kijk maar eens op zijn werkblad!


Groep3/4 3/4 Groep

Schoenen‌ we hebben allemaal een schoen getekend! We hebben met techniek ogen gekeken en dat zie je wel aan de details. Schoenen zijn er in alle soorten en maten. We lopen het liefst op sportschoenen. Toen we les kregen in snaggolf kwamen deze goed van pas en ook bij de Koningsspelen. Zien jullie in het grafiekje hieronder welke sporten wij beoefenen?

Sporten in groep 3/4 12 10 8 6 4 2 0 1 turnen

voetbal

hockey

honkbal

zwemmen

onleesbaar

ballet

dansen

judo

golf

hardlopen

surfen

paardrijden


Beroepen

Tijdens het project zijn een echte loodgieter, fietsenmaker en een pastoor in onze klas op bezoek geweest. Zij hebben ons heel veel verteld en geleerd. Over bijvoorbeeld hoe je een fietsband plakt, of hoe je een waterkraan in elkaar moet zetten. De pastoor vertelde ons over stilte omdat het bijna Pasen was. Kijk maar eens naar alle foto’s!

Groep 3/4 Groep 3/4


Groep 3/4 Groep 3/4

Wist je datjes... WIJ HEBBEN IN DE COMPUTER ONTELBAAR VEEL KLEINE

SCHROEFJES GEVONDEN? Kiona vindt het erg leuk om spijkers uit planken te halen. Ze is er ook heel goed in. Als je ooit een lekke band hebt, vraag het aan groep 3-4 want wij weten er nu álles van! Wij zijn naar het theater gegaan en zagen een voorstelling ‘zo plat als de wereld’. Het was raar en Heel leuk. de vloer was de lucHt en de lucht was de vloer. We schrokken vaak van de plotselinge geluiden en vonden dat heel grappig. We hebben geoefend in het stil zijn. Dat was in het

begin écht niet makkelijk! Het lukte in onze klas

niemand om

een ei in een plastic zakje kapot te knijpen! Wist je dat we in de ontdekhoek heel graag werkten? We mochten allerlei apparaten uit elkaar halen met hamers, tangen en schroevendraaiers. Kijk maar eens hoe fanatiek we bezig zijn op onze foto’s. Onze thema tafel lag vol met technische spulletjes. Gereedschap, een föhn, een koffieapparaat, een wekker. Teveel om op te noemen. Dank aan iedereen voor het mogen gebruiken! We hebben "chips" ontdekt in een kassa, radio en een i-phone. In een box van een radio zit heel veel! Een bordje, een net, schroeven, kabeltje, magneet, karton en allerlei draadjes en sliertjes! Van vragen word je wijs. Kinderen uit groep 7 en 8 hebben met een ieder van ons een "BIOGRAFIE" gemaakt" Iets uitvinden? Ik zou wel een robot willen maken, die in een voertuig kan veranderen, of waarmee ik kan kletsen, of waarbij er geld of snoep uit zijn buik komt rollen.


Een mevrouw, Laura, is in groep 4-5 geweest om te vertellen over hoe het is om doof te zijn. Dit is een verslag van Evi, Roos, Estelle en Amy.

verslag Laura


Blinde Hans Wij hebben in groep 4-5 een ‘gast in de klas’ gehad. Een meneer die blind was kwam daarover vertellen. Merel, Anniek, Olivia en Dean hebben dit verslag geschreven:

Hans is niet blind geboren, hij is blind geworden toen hij 30 jaar was. Zijn blindengeleidehond heet Funny. Hans kan ook sporten: hij kan fietsen met een tandem, hij kan surfen op een tweelingplank met twee zeilen, hij kan ook zwemmen tussen twee banen. Brailleschrift vind je bijna overal zelfs op een klok. Hans heeft ook een klok met brailleschrift erop, zo weet hij ook hoe laat het is. Hans heeft een app op zijn telefoon en daar mee kunnen blinden ook een iphone hebben, dus om een bericht te sturen moet hij zijn bericht inspreken. Over Honden gesproken… … op 1 april om 10.00 uur werden wij gebeld door een mevrouw die haar hondje Boris kwijt was. Hij had zich verstopt in de bosjes voor onze klas. Natuurlijk wilden wij graag helpen! Met behulp van koekjes en het roepen van zijn naam zijn we op zoek gegaan. Uiteindelijk vonden we hem onder het zand. Boris was een pluche hondje, met om zijn nek een kaartje: 1 april!!


De knappe koppen van groep 6/7


Proefjes op school: Op 20 maart op de hobbit was er een proefjes middag. Je ging ongeveer 6 proefjes doen. Het was heel erg leuk. Je moest proeven tussen water en melk ,met je ogen en je neus dicht. Je moest honing, zoutstokjes, chocolade en yoghurt proeven met je ogen dicht. Je moest water uit de kraan proeven, en dan water uit de fles dan moest je het verschil proberen te proeven. Je had ook een proefje met boter en zonnebloemolie. Je deed het allebei op je brood en daarna ging je dat ook proeven en ook het verschil daarvan proeven. Je had een mueslireep en gewone muesli. Dan moest je kijken wat er bij de muesli is gekomen om een mueslireep te maken. Je moest yoghurt en water met elkaar mengen en dan proeven. De titel was: Over de tong je mocht ook een smoothie maken. Met bananen, yoghurt, honing en sinaasappelsap. Iedereen vond het leuk! Je had 7groepjes en om de 5 minuten draaide je door. Bij de smoothie duurde het de hele tijd 1 minuutje langer. Het was de leukste middag van dit jaar! Verslaggever: Imke van den Burg, groep 6

De proefjes zijn in volle gang in groep 6/7 Op Donderdag 20 Maart zijn er proefjes met eten en drinken. De proefjes waren: 1 . Chocola, honing en zoute sticks proeven. 2. Verschil tussen melk en water met je neus dicht proeven. 3. Smoothie maken. 4. Muesli en een mueslireep proeven om het verschil te weten. 5. Yoghurt en water bij elkaar doen en kijken of het even dun was. 6. Brood eten met olie en boter. 7. Verschil proeven met mineraalwater en kraanwater Ze waren allemaal echt leuk maar sommige dingen smaakten fantastisch!!!De smoothie was pas lekker! Sinasappelsap, yoghurt, honing, banaan en kaneel. Sommige vonden het vies maar ik vond het heel goed smaken!!! Verslaggever: Jerre Arnold, groep 7


Wij hebben de afgelopen weken gewerkt met het thema ‘communicatie’. Hierbij hebben wij geleerd dat het maken van een reclame ook een voorbeeld is van communiceren. Je laat met een reclame op een leuke en handige manier zien wat je als winkel te koop hebt. De kinderen van groep 6/7 hebben zelf ook een reclameposter gemaakt. In de klas hebben we op de mooiste posters kunnen stemmen en die hebben een plekje in dit blad verdiend! ‘Red Dog’ is bedacht door Lars van Bavel (groep 7) en ‘tiger smile’ werd door Catelyn Pulles (groep 6) gemaakt.


In de week van 21 april was het sportweek. Wij zijn op woensdag 23 april met groep 6/7 gaan wandklimmen bij Heijl in Oosterhout. Onze groep werd opgedeeld in twee groepen, omdat we niet allemaal tegelijk konden klimmen.

Bij de ene activiteit deden we allemaal spelletjes waarbij we veel moesten samenwerken. Meneer Glenn van de gym was hier ook bij aanwezig. Bij het wandklimmen mochten we steeds een wand uitkiezen waar we tegenaan mochten klimmen.

Heel veel kinderen kwamen tot het plafond en zelfs kinderen die het in het begin spannend vonden zijn toch omhoog geklommen. Ook juffrouw Laura heeft een keer geklommen en kwam helemaal tot boven.

We hebben een super gezellige ochtend gehad met onze klas en na afloop hadden we nog een hele lekkere traktatie om de ochtend mee af te sluiten.


Vroeger, en nu nog steeds weleens, werden sommige berichten in geheimschrift geschreven. Daar werd de ‘Caesarschijf’ voor gebruikt. Wij hebben deze in onze klas ook allemaal nagemaakt.

Er stond een geheime boodschap op het bord die wij met de groep moesten ontcijferen. Dit was nog best moeilijk, maar toen we doorhadden hoe de schijf werkte is het toch gelukt. Als je de schrijf van hierboven gebruikt dan kun je er misschien uitkomen wat de geheime boodschap voor ons was!

Mfqqt qnjaj pnsijwjs afs lwtju 6/7. Pzssjs ozqqnj iny jjs gjjyoj qjejs? Iny nx sfrjqnop ljmjnryffq. Pzssjs ozqqnj ttp etnjyx rfpjs? Xzhhjx!!!


Spelletjes Krekel: ‘waar is je vrouw eigenlijk? Ik heb haar al een paar dagen niet gezien.’ Duizendpoot: ‘Ze is schoenen gaan kopen.’ Het is geel en rood en het vliegt door een Japans restaurant?

Een varken ziet voor het eerst in zijn leven een stopcontact. Hij zegt tegen het stopcontact: ‘O, wat zielig! Hebben ze jou in de muur gemetseld?’ ‘Mama, wanneer ben ik geboren?’ ‘Op 12 maart, liefje’ ‘Hé dat is toevallig, dat is op mijn verjaardag!!!’ Het is rood en het is vierkant

Het is zwart en het is vierkant

Waarom moeten kabouters altijd lachen als ze aan het voetballen zijn? Waarom neemt een Belg een mes mee in de auto?


VERKEER OP SCHOOL Door: Indy, Ot, Patrick en Thom

THEORIE-EXAMEN Een theorie-examen is een toets op papier. Je mag van de 20 vragen er 7 FOUT hebben. Als je meer fouten hebt dan moet je met een verkeersouder op je school de toets herhalen en als je die ook fout doet dan ben je gezakt en dan mag je niet mee doen met het praktijkexamen. De toets vinden de kinderen uit groep 7/8 heel makkelijk. De kans dat je zakt is 1 op de 10.

PRAKTIJKEXAMEN Met het praktijkexamen moet je fietsen. De kinderen uit groep 7 vonden maar 1 stukjes moeilijk bij de Boerenbond . Bij elk punt staat een verkeerouder.


Social media

gemaakt door: Yannick en thomas

Wat is social media? social media is een verzamel naam voor programma’s waar je op kunt chatten, maar ook foto’s op kunt zetten of delen. Een paar voorbeelden van social media zijn: facebook, twitter en linkedin. Maar social media kan ook heel gevaarlijk zijn, je kunt foto’s van andere erop zetten terwijl zij het misschien niet willen. Ook is het vaak zo dat je de foto’s er niet meer af kan halen en dan kan bijna iedereen die foto’s zien. Je moet ook altijd uitkijken met wie je chat. Met vriendenverzoeken is het soms zo dat degene die het verzoek heeft verstuurd jou niet eens kent, daar moet je ook mee uitkijken.

Social Media in groep 8 gemaakt door: Yannick en Thomas 20

18 16 14 12 10

wel

8

niet

6 4 2 0 facebook

Whatsapp

twitter

instagram

whatsapp

Merel B & Gijs

Whatsapp is een chatprogramma, op je telefoon. Whatsapp is in 2009 uitgevonden door Jan Koum en Brian Acton. Facebook heeft Whatsapp op 19 februari 2014 gekocht voor 13,8 miljard euro. Op dit moment hebben 450 miljoen mensen Whatsapp. In een jaar verdienen ze 400 miljoen. Per dag worden er 600 miljoen foto´s verstuurd. 200 miljoen audioberichten en 100 miljoen videoberichten.


Facebook

gemaakt door: Daphne, Merel T en Elise

Wat is Facebook?: dan kun je dingen delen zoals: foto’s en berichten. Je kan chatten in een groep of tegen een ander. Het is een pagina waar je een account aan kunt maken. En je kan ook spelletjes spelen, samen of alleen. De site is vier februari 2004 opgericht. Facebook heette eerst Thefacebook. Je kan ook foto’s en berichten liken, dan zie je een blauw duimpje. Maar sommige kinderen veranderen hun leeftijd om Facebook te kunnen gebruiken. Ook vragen veel mensen personen die ze niet kennen, omdat ze veel vrienden en volgers willen.

Twitter

gemaakt door: Daphne, Merel T & Elise

Wat is Twitter?: het is een manier om met elkaar te communiceren met korte berichtjes van max. 140 tekens. Het verschil met Facebook is: dat je niet kan liken of kan reageren. En je kan ook geen foto’s, het bestaat al sinds 2006 als je een bericht stuurt heet dat een tweet. Je kan hashtag gebruiken om duidelijk te maken waar het over gaat, bijvoorbeeld #GTST. Bij Twitter kan je niet chatten. Als iemand jou interessant vindt kan die jou gaan volgen en jij diegene ook.

Hyves

gemaakt door: Rebecca

Eerst was Hyves heel populair, iedereen moest een account hebben en natuurlijk zo veel mogelijk vrienden. Op Hyves kon je je eigen profiel maken met allerlei kleuren en vormen, je eigen foto en met allerlei berichten. Maar na ongeveer 10 jaar begonnen steeds meer mensen Facebook aan te maken en ging Hyves failliet, nu is het een spelletjes website. De accounts bestaan nog wel dus als je er een hebt kan je er nog op inloggen.

Instagram

gemaakt door: Alexandra en Quinty

Instagram is een social media netwerk. Je kunt er foto’s en video’s op posten en daar kun je op reageren. Je hebt een profiel je vrienden kunnen je volgen en jij kunt ze ook volgen.


Musical door Lotte en Demi. Wij hebben pas een leuke musical uitgekozen. De rollen zijn al verdeeld. Het is best lastig om te oefenen met groep 7 erbij want zij mogen nog niet alles weten, ook is het niet te vermijden dat iemand langsloopt als we de liedjes oefenen. Niet iedereen is helemaal blij met zijn/haar rol. Daarom mogen sommige helpen met het decor en de spullen maken. 60% is wel blij met zijn/haar rol, 20% een beetje, en toch nog 20% van de klas is niet blij. De musical gaat over een meisje dat niet kan lachen maar terwijl ze proberen haar te laten lachen vindt een ontploffing plaats! Boos loopt ze weg. Vinden ze haar terug en gaat ze ooit lachen? U ziet het in de musical de Lachfactor.

Schoolkeuze

door Jolien en Marit

in Oosterhout kun je kiezen voor verschillende scholen, die scholen zijn. Frecken Effent Oelbert Hanze

Havo/vwo Mavo/havo gymnasium vmbo/mavo

In februari hadden wij de cito toets. De score die je daarvan kreeg samen met het advies van de leerkracht bepaald naar welke school je gaat. Natuurlijk heb je zelf ook nog een eigen inbreng! Dat is het belangrijkste wat er is, je moet je goed voelen op de school.


EHBO.

door Nicole en Simon

Wij hebben al veel geleerd bij EHBO, zoals de stabiele zijligging, verband aanleggen, Heimlich, de Rautekgreep en de brede das/mitella. We hebben binnenkort al het examen. We hebben vijf praktijklessen gehad op de maandagmiddag en zes theorielessen verspreid over de weken. We hebben ook een EHBO-boek. Daar kunnen we dan in kijken hoe alles moet. Het wordt in dat boek dan ook uitgelegd. De theorielessen worden door de leerkracht gegeven. Hij geeft ons dan een blaadje en dan moeten wij het opschrijven in ons EHBO-schrift. De EHBO praktijklessen waren heel leuk met dokter Corrie.

(advertentie)


Schoolkamp Het kamphuis waar groep 8 dit jaar naartoe gaat is ongeveer 24 kilometer hier vandaan, en staat vlakbij Loon op Zand. Groep 8 heeft er zin in, Maar benieuwd zijn ze natuurlijk wel!

Door: Laura en Sanne

Foto: faciliteiten

Hoe zal het kamphuis er uitzien? En wat is er te doen? Dat zijn de vragen van de meeste 8stegroepers van Basisschool de Hobbit in Oosterhout. Natuurlijk hebben ze zin in hun kamp, maar het is wel een beetje spannend. Hieronder zie je de stelling van vorige week

heb je zin in kamp?

Heel veel! Ja Nee

het kamphuis waar groep 8 naartoe gaat heet de klokkenweide. we gaan op maandag 2 juni. om 10:15 op school verzamelen en we vertrekken om 10:30, dan gaan we richting het kamphuis. daar komen we rond 14:00 aan. In het klokkenberghuis, ons kamphuis, zijn er genoeg faciliteiten. Er zijn 4 slaapkamers: 2 voor 10 personen, een voor 16 personen en een voor 4 personen. Er zijn meerdere badkamers, en een ruime keuken. In de recreatiezaal is er internetverbinding. Ook is er een ruime zithoek. op 30 meter van het klokkenberghuis groot voetbalveld aanwezig. Voor de kinderen zijn er ook speeltoestellen zoals zandbak met speelhuisje, schommels, speeltoren met rekstok en een glijbaan.

Een beetje

Foto: speelwei

Foto: speelwei Foto: kamphuis Foto: Speelwei

kbsdeHobbit  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you