a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

ons MAGAZINE VOOR SENIOREN

nummer 6

juni 2014

‘Wacht niet af, doe mee!’ In gesprek met bestuurder Jan Hommen

12 broers en zussen Kind uit een (extra) groot gezin

Tegen de pijn

Pijnstillers, weet wat u slikt

Stap voor stap

In het spoor van miljoenen pelgrims

Met de kleinkinderen

op avontuur naar Koning Kyrië


Advertentie

OPTIMAAL GENIETEN IN ‘T GOOI

3 DAGEN

€ 79

per persoon

Toe aan paar dagen optimaal genieten?

Hampshire Hotel - Newport Huizen staat op een unieke plek

woongedeelte met kitchenette, koffie- en theefaciliteiten en een balkon met prachtig uitzicht op de jachthaven.

direct aan het Gooimeer aan de rand van het knusse oude vissersplaatsje Huizen. Geniet van de zomer in de landelijke

Club Newport 1852 ligt direct aan de haven bij Hampshire

Gooi- en Vechtstreek. Hier maakt u prachtige wandel- of

Hotel - Newport Huizen. Het restaurant is inspired by Peter

fietstochten door de bossen en over de heide. De pittoreske

Gast, chef-kok van sterrenrestaurant Schulten Hues in

vestingsteden Naarden en Muiden zijn gemakkelijk te

Zutphen. Club Newport 1852 is een toegankelijk restaurant

bereiken. Wandel door de historische straatjes of breng een

voor liefhebbers van heerlijk eten en drinken. De wijn-spijs

bezoek aan het middeleeuwse kasteel Het Muiderslot.

combinaties die op de kaart staan, zijn allemaal afkomstig van Peter Gast (spijs) en gastvrouw Jacqueline van Liere (wijn).

Het hotel is stijlvol ingericht en de kamers zijn van alle ge-

Kortom, dé plek om culinair te genieten, bij mooi weer zelfs

makken voorzien. Voor extra luxe verblijft u in een suite met

op het terras.

Overnacht in Hampshire Hotel - Newport Huizen ★★★★ • 2 x overnachting in een Deluxe kamer • 2 x uitgebreid ontbijtbuffet • 1 x 2-gangen diner op dag van aankomst

ONLINE BOEKEN

www.hampshire-hotels.com/onsnewport

• Informatiepakketje ‘t Gooi

€ 79 per persoon Extra luxe genieten?

Dat kan in een luxe Suite voor maar € 25 extra per persoon.

Aankomst vr t/m zo en alle dagen in juli en augustus. Toeslag € 15 per persoon bij aankomst ma t/m do buiten de schoolvakantie om. Prijs is op basis van twee personen per kamer. Exclusief gemeentelijke heffing. Dit arrangement is geldig t/m 31 oktober 2014, op basis van beschikbaarheid. Meer informatie of reserveren direct bij het hotel via tel.: 035 - 528 9600 o.v.v. lezersaanbieding Ons.

w w w. h a m p s h i r e - h o t e l s . c o m / o n s n e w p o r t


Colofon

welkom!

Foto: Rogier Veldman

JAARGANG 4 NR. 6 - 2014 Ons is een uitgave van KBOBrabant en wordt 11 keer per jaar toegestuurd aan de 132.000 leden. Een gesproken versie van Ons is te bestellen bij KBO-Brabant (zie redactieadres). ISSN 2211-5277 Redactie KBO-Brabant Nadzja van der Knaap, Truus Noij, Wilma Schrover Redactieadres Postbus 3240 5203 DE ’s-Hertogenbosch (073) 644 40 66 ons@kbo-brabant.nl Concept en realisatie mooi mag. www.mooimag.com Vormgeving Twin Media B.V., Marije van der Veen Advertenties Multor Media B.V., Richard Onnes (026) 376 34 69 richardonnes@multormedia.nl KBO-Brabant draagt op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor advertenties/bijsluiters in Ons. Lithografie Willem Grafische Bewerkingen

Sterk staaltje van belangenbehartiging

rondom de mantelzorgboete

Een wetsvoorstel van Staatssecretaris Klijnsma om ouderen die met hun kinderen samenwonen voortaan te korten op hun AOW is voorlopig van de baan. Met gemiddeld nog geen 15 euro per hoofd van de bevolking per jaar, leek het een beperkte bezuinigingsmaatregel. Een inkoppertje om het in WK-termen te houden. Maar de besparing van 250 miljoen euro zou feitelijk moeten worden opgebracht door circa 58.000 ouderen die er jaarlijks zo’n 4.000 per persoon op achteruit zouden gaan en voortaan zouden moeten rondkomen van een AOW van 718,52 euro netto per maand. Hun kind - als onderdak verschaffende mantelzorger - liep het risico dat zijn huurtoeslag zou komen te vervallen en dat vader of moeder hem daar niet in zou kunnen compenseren. In een tijd waarin wij allen geacht worden meer voor elkaar te gaan zorgen, zou de mantelzorgboete zomaar eens een averechts effect kunnen hebben gehad.

Lidmaatschap Indien u een lidmaatschap bij de KBO in Brabant wilt aangaan of opzeggen, dan kunt u terecht bij het secretariaat van uw lokale KBO-Afdeling. U vindt de adres­ gegevens op www.kbo-brabant.nl.

Een onzalig wetsvoorstel dus, maar toch wist de Staatssecretaris het met succes door het Kabinet en de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging, te loodsen. Het volk zelf nam er echter geen genoegen mee en ook onze vereniging tekende protest aan. Door de vele kritische reacties zag het Kabinet zich gedwongen om het voorstel in elk geval met een jaar uit te stellen. Dat is een elegante manier om bakzeil te halen, maar ik denk niet dat we ooit nog iets zullen vernemen over de mantelzorgboete.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder KBOBrabant daar vooraf van in kennis te stellen. Het toesturen van foto’s en teksten impliceert toestemming tot publicatie in Ons. Maar dit betekent niet dat toegestuurde foto’s en teksten automatisch geplaatst worden.

Intussen doemen er wel nieuwe gevaren op in de vorm van plannen om de AOW vergaand te fiscaliseren. Samen met de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden, waar we als Brabantse ouderenbonden bij zijn aangesloten, zitten we bovenop de bal. En als deze de verkeerde richting in dreigt te rollen, zullen we weer met één mond moeten spreken en wat mij betreft betekent dat met zoveel mogelijk woordvoerders hetzelfde zeggen.

Druk en afwerking Habo DaCosta

www.kbo-brabant.nl www.facebook.com/kbobrabant @kbo_brabant

Frans Slangen, voorzitter KBO-Brabant

ons 3


Advertentie

OTOlIfT uw onopvallende traplift

1

1. Uw leuning blijft 2. Brede kant trap blijft vrij 3. Montage op uw treden 4. Supercompacte stoel

3

4

2

Direct vanaf de Nederlandse fabriek

Levertijd vanaf één week

Marktleider in Nederland

STUUR MIJ DE GRATIS BROCHURE INCLUSIEF DVD

Alle keuze in trapliften, van occasion tot nieuw

Eigen service netwerk met 24/7 landelijke dekking Ook huur mogelijk

Bel gratis 0800 444 777 1

Ik heb een rechte trap

voor een gratis thuisadvies of bekijk

Ik heb een trap met bochten Naam

uitgebreide films op www.otolift.nl

Adres Postcode/plaats

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Otolift Antwoordnummer 17014, 2810 VK Bergambacht

ONS03/2014

Telefoon

Otolift. Betrouwbaar familiebedrijf sinds 1891


inhoud

MAGAZINE VOOR SENIOREN

18

LEZEN 18 Samen op avontuur Leden van KBO Hoogeloon wandelen het pad van de Loonse kabouterkoning Kyrië 22 Stap voor stap In het spoor van miljoenen pelgrims naar Santiago de Compostella 26 Bekende Brabander De virtuoze dierenschilderes Henriëtte Ronner-Knip 30 Volksspelen en een springkussen KBO Haaren organiseert Koningsspelen 35 Jacko van Alphen begeleidt de schildersclub van KBO Oosterhout Stad ‘Wat een talent tussen mijn leerlingen!’ 44 Kind uit een extra groot gezin ‘We hebben nog steeds een sterke band’

22

ONS BELANG

26 35

10 ‘Brabant biedt een goede bodem voor solidariteit’ Frans Slangen in gesprek met bestuurder en Brabander Jan Hommen 15 Altijd vakantie Wonen op een recreatiepark: volop genieten, maar in strijd met de wet 41 Gezondheid Weet wat u slikt. Pijnstillers bieden verlichting, maar kunnen ook verslavend werken 52 Nieuwe zorgverzekeraar Zet de belangen van de klant weer voorop

EN VERDER

32

ons 5

6 Schrijf ons! 9 Fotoalbum 32 Ontspanning 34 Ons voordeel 37 Recht 39 Notaris 50 Smakelijk eten 56 Puzzel mee en win! 58 Op zoek naar…

Speciaal voordeel voor lede n! Kijk op pagina 34


Reageren op artikelen in Ons? Stuur uw reactie naar KBO-Brabant, t.a.v. redactie Ons, Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. Mailen kan natuurlijk ook: ons@kbo-brabant.nl. Vergeet niet uw naam, adres en woonplaats te vermelden.

Schrijf

‘Wat in de verbeelding niet kan ontstaan, zal in

werkelijkheid nooit bestaan’

Einstein, natuurkundige en uitvinder 1879-1955

In memoriam Op 14 april ontvingen wij het droevige bericht dat mevrouw Ans van Loon - de Kort, voorzitter van KBO Helmond Brouwhuis, na een moedig gedragen ziekte overleden is. Ans kwam in 2008 in het bestuur van KBO Helmond Brouwhuis en was sinds 2009 voorzitter van de Afdeling. Zij had grote inbreng in het bestuur en zorgde voor een optimale sfeer en onderlinge binding. Onder haar leiding werd het aantal vaste en incidentele activiteiten van de vereniging uitgebreid. Mede daardoor groeide het ledenaantal van KBO Helmond Brouwhuis. Ondanks haar ziekte bleef zij steeds betrokken en deed mee daar waar haar gezondheid het toeliet. Gelukkig kon het bestuur van KBO Helmond Brouwhuis haar door het uitreiken van de zilveren KBO-speld zijn waardering laten blijken voor alles wat ze voor de KBO deed. We wensen alle nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Oog om Oog

150 staaroperaties

Dankzij KBO Oosterhout Stad is de donatie­baro­meter van ons goede doel Oog om Oog flink opgelopen. Tijdens het jubileumweekend van 17 en 18 mei exposeerde de schilderclub van de Afdeling werken geïnspireerd op Monet. De opbrengst van de verkochte werken is gedoneerd aan Oog om € 5290,00 Oog. De besturen van de stichting Oud in Afrika en KBO-Brabant zijn KBO Oosterhout Stad zeer erkentelijk voor deze hartverwarmende bijdrage aan het samenwerkingsproject waarin Brabantse KBO-leden staaroperaties voor ouderen in Ethiopië mogelijk maken. Meedoen met Oog om Oog? Donaties zijn welkom op bankrekening (IBAN) NL05RABO0116716185, o.v.v. ‘Oog om Oog’, t.n.v. Oud in Afrika, Dordrecht.
Meer informatie vindt u op www.oudinafrika.org.

ons 6


ons! Doe mee met Ons lezersonderzoek!

‘De dankbaarheid van die kinderen is onvergetelijk!’

Het is alweer 3,5 jaar geleden dat de eerste editie van Ons bij onze leden op de deurmat viel. In de afgelopen jaren zijn er rubrieken bijgekomen, afgevallen en in 2013 onderging het blad een opfrisbeurt. Onze redactie is erg benieuwd naar wat u van Ons vindt. Op www.kbo-brabant.nl vindt u daarom een link naar een lezersonderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Aarzel niet en doe mee met Ons lezersonderzoek!

Truus van den Broek (62) uit Son is de trotse moeder van twee dochters die zich inzetten voor straatkinderen in India. Onlangs bezocht ze een project van Stichting Kindia in het land. Wat doet Stichting Kindia?

‘Mijn oudste dochter wilde tien jaar geleden de wereld ontdekken en reisde naar India. Daar werd ze gegrepen door de armoede en uitzichtloosheid waarin veel kinderen leven. Bij thuiskomst richtte ze een stichting op die projecten ondersteunt voor straatkinderen en kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Zo worden er onder andere schooltjes en tehuizen gebouwd. Ik moedig mijn dochters van harte aan, want zelf heb ik toen ik jong was die “andere” wereld nooit gezien. Ik wilde wel, maar ben nooit gegaan.’

EEN DIKKE PLUIM VOOR…

Trudy van HelmondDonders

Hoe was het in India?

In januari 2014 is Trudy benoemd tot voorzitter van Kring Eindhoven. Betrokken en bevlogen als ze is, houdt ze zich niet alleen beleidsmatig bezig met alle Kringactiviteiten, ook op uitvoerend niveau draagt ze haar steentje bij. Menigeen zal haar ook kennen van de VGZ Lourdesreizen, waarvan zij de coördinatie voor haar rekening neemt. Daarnaast stond ze aan de wieg van de introductie van het persoonsgebonden budget (pgb) in Nederland. Een vrijwilliger van onschatbare waarde dus, met de nodige kennis van zaken. En daarvoor verdient Trudy een dikke pluim!

Foto: Jac Spitters

‘Bijzonder! Je ziet het echte India, daar waar het enorm arm is. De kinderen die ik ontmoette waren zo blij met de hulp van de stichting. Ik mocht een nieuw tehuis openen. Met geld opgehaald door het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse is het gebouw gerealiseerd.’ Is zo’n reis inspirerend?

‘Zeker! De dankbaarheid van de mensen is onvergetelijk. Hier in Nederland zeuren we vaak over kleine dingen en draait het zo om hébben. Bij de projecten in India zijn mensen bereid spullen te delen en hebben ze veel voor elkaar over. Kinderen met een handicap horen er ook gewoon bij. Op hun eigen manier doen ze met alles mee!’

ons 7


Advertentie

Introductie van de nieuwe 5-wiel Scootmobiel

flyte Met één druk op de knop rijdt uw scootmobiel zichzelf in of uit de auto. Gratis brochure? Bel gratis

De Quingo flyte heeft alle voordelen van de Quingo 5-wiel scootmobiel modellen en presteert daardoor uitmuntend op het gebied van veiligheid, comfort & wendbaarheid. Daarnaast zorgen de Quingo flyte & flyte station ervoor dat u kunt reizen met uw scootmobiel zonder dat u hoeft te tillen of een dure aanpassing aan uw auto hoeft te doen. De Quingo flyte doet al het zware werk zelf! Beter nog, het past niet alleen in grote auto’s, maar het past zelfs gemakkelijk in de meeste kleine auto’s zoals een Ford Fiesta en een Opel Corsa - en dat zonder aanpassingen of gereedschap!

Niet meer tillen.

0800-2020

Schuif rijplaat uit Druk ‘omlaag’ op de afstandsbediening

Klap scootmobiel uit Schuif rijplaat terug 5 Rijdt uw scootmobiel

op locatie

VUL DE BON IN OF BEL GRATIS

0800-2020

Gratis Quingo brochure

VOOR GRATIS BROCHURE OF PROEFRIT

Overige Quingo 5-wiel scootmobielen:

Naam: ______________________________________________________________________ Adres: ______________________________________________________________________ Plaats: _____________________________________________________________________ Telefoon nummer: __________________________________________ ONS Quingo Scootmobielen

Antwoordnummer 1030 - 5688 ZW Oirschot

Compact

Air

Classic

Plus

Vitess

Toura

5 wielen zijn veiliger dan 3 en comfortabeler dan 4 Meer info? Bezoek onze website www.Quingo.nl of bel 0800-2020


Heeft u een bijzondere (historische) foto die u met Ons wilt delen? Stuur een e-mail met toelichting naar ons@kbo-brabant.nl. Ons behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.

Uit het fotoalbum van… Maria van Riel-Broeders

Tekst: Annemiek Kraaijvanger

‘D

eze foto is gemaakt tijdens mijn eerste kamp als Kabouter, in augustus 1954. Het kamp was op een boerderij in Huijbergen. We gingen er met de bus naar toe. Op de foto ben ik acht jaar oud, mijn broer Bernard negen. Hij kwam me ophalen na afloop van het kamp. Vanuit het kamp heb ik ook een briefje naar mijn ouders gestuurd. Mijn moeder gaf het me toen zij naar een bejaardenwoning ging, begin jaren 90. Ze had het al die tijd bewaard, en ik daarna ook. Uit het briefje blijkt dat het nog niet meevalt om goed Nederlands te schrijven terwijl er thuis Dongens werd gepraat! De activiteiten die ik in het briefje beschrijf kan ik me nog goed herinneren. De speurtocht door het bos bijvoorbeeld, waarbij we moesten zoeken naar sprookjesfiguren. Aan het eindpunt kregen we een eierkoek. Ik weet ook nog dat we zelf onze strozakken moesten vullen om op te slapen. Een hoes van tijk er omheen en klaar was het matras. We moesten ook zelf een bord, drinkbeker en bestek meebrengen en we hadden corvee: afwassen en afdrogen, tafels dekken… In de jaren die volgden ben ik nog diverse keren op kamp geweest, als Kabouter en als Gids, net als mijn jongere zusjes. Zo’n weekend weg was best bijzonder want op vakantie gingen we niet, met een gezin met negen kinderen. Toen ik een jaar of elf was kreeg ik andere interesses en ben ik gestopt met de padvinderij. Maar ik bewaar er nog altijd warme herinneringen aan!’

ons 9


Tekst: xx  |  Beeld: xx


Ons vraagt politici en bestuurders naar hun visie op (een van) de vijf beleidsterreinen van KBO-Brabant: inkomen, zorg, wonen, mobiliteit en welzijn van ouderen.

Oud-bestuursvoorzitter ING Groep Jan Hommen:

‘Brabant biedt een

goede bodem voor solidariteit’ Rasbestuurder en Brabander Jan Hommen was eigenlijk al gepensioneerd, maar werd onlangs benoemd tot bestuursvoorzitter van accountantskantoor KPMG. Hoe kijkt hij aan tegen de positie van ouderen in onze maatschappij? KBO-Brabant-voorzitter Frans Slangen gaat met hem in gesprek. ‘Ga niet zitten wachten tot iemand iets voor je regelt, maar doe mee.’

Tekst: Mirjam Streefkerk |Beeld: Rogier Veldman

J

an Hommen reageert verbaasd als hij hoort hoeveel lokale Afdelingen KBOBrabant heeft. ‘Driehonderd? Echt? Zoveel?’ Frans Slangen knikt. ‘En ruim honderddertigduizend leden’, voegt de voorzitter van KBO-Brabant er niet zonder trots aan toe. Het mag geen verbazing wekken dat Hommen niet helemaal op de hoogte is van de organisatiegraad van Brabantse ouderen: de geboren en getogen Brabander woonde twintig jaar in de Verenigde Staten en was de afgelopen jaren vooral veel in Amsterdam te vinden vanwege zijn bestuursvoorzitterschap van de ING Groep. Die functie legde hij in oktober neer, maar sindsdien zit hij niet stil. Wel richt hij zijn vizier sinds zijn pensionering vooral op Brabant: Hommen is onder meer commissaris bij PSV, bestuurslid van de Universiteit van Tilburg en president-commissaris van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), die

zich bezighoudt met ontwikkeling en innovatie van de Brabantse economie. Reden genoeg dus voor Slangen om de rasbestuurder eens uit te nodigen op het Bossche hoofdkantoor van KBO-Brabant voor een gesprek over de positie van ouderen in de samenleving.

Stijgende zorgkosten ‘De samenleving verandert snel’, zegt Hommen, als hem daarnaar gevraagd wordt. ‘Er zijn veel nieuwe technologische ontwikkelingen die heel positief zijn. Ze zorgen ervoor dat we niet alleen langer, maar ook met een hogere kwaliteit kunnen leven en sommige ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Dat neemt echter allemaal niet weg dat dat ook geld kost.’ De stijgende zorgkosten gaan een probleem vormen, volgens Hommen, ook omdat de inkomsten teruglopen. ‘Onze samenleving is erg ingericht op de aardgasbaten

ons 11


vooral gericht zijn op werkgevers en werknemers. Wij zijn ervan overtuigd dat ouderen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de inrichting van die samenleving en proberen hen daartoe in positie te brengen. Daarom dragen wij de coöperatiegedachte een warm hart toe, die we langzaam zien opleven in Brabant. Daardoor krijgen burgers grip op zaken die hen aangaan.’ Hommen: ‘Ik steun uw idee dat ouderen meer ook zelf mogen organiseren. Wees actief, ga niet zitten wachten tot iemand iets voor je regelt, maar doe mee. Ouderen blijven ook gezonder als ze actief zijn.’ Die gedachte past ook bij de participatiesamenleving waar het huidige kabinet zo op hamert. Hoewel daar volgens Slangen vooral een bezuinigingsdoelstelling onder ligt, is het wel een goed begin. ‘We moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen en solidair zijn met elkaar.’ Brabant is daar een goede bodem voor, denkt Hommen: ‘Het mooie aan Brabant is dat we een manier van samenleven hebben die mensen bij elkaar brengt. We zijn wat informeler en weten elkaar altijd goed te vinden.’

‘Wij zijn enorm bevoorrecht met ons pensioenstelsel, de

meeste andere landen kennen ons soort voorzieningen niet’

Vertrekkende jeugd

die nu langzaam aan het teruglopen zijn van zo’n 15 miljard euro per jaar naar 0.’

Participeren Ook de decentralisatie in de zorg volgt Hommen met interesse. Gemeenten krijgen er straks veel meer zorgtaken bij. Dat onderwerp staat uiteraard ook bij KBO-Brabant hoog op de agenda. Slangen: ‘Over een paar jaar zijn er 4 miljoen ouderen in Nederland, terwijl onze samenleving en de beleidsmakers nu nog

ons 12

Zijn er ook bedreigingen voor Brabant, vraagt Slangen. Hommen: ‘We stoppen veel geld in onderwijs en de ontwikkeling van nieuwe technologieën, maar dan moeten we er ook voor zorgen dat daar gebruik van wordt gemaakt. Nu vertrekken er nog te veel jongeren na hun studie naar de Randstad of het buitenland. We moeten het aantrekkelijk voor de jeugd maken om hier te zijn, want ook zij zijn nodig in een samenleving waar meer ouderen zijn en meer zorg verlangd wordt.’ Daar ligt volgens Slangen en Hommen ook ruimte voor ondernemers. ‘Onze angst is dat de gemeente het straks allemaal zelf gaat doen’, zegt Slangen. ‘Wij vinden juist dat burgerinitiatieven en ondernemers gefaciliteerd


interview

‘Brabant stopt veel geld in onderwijs en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We moeten er ook voor zorgen dat

daar gebruik van wordt gemaakt’

moeten worden.’ ‘Er ligt inderdaad qua dienstverlening enorm veel ruimte voor ondernemers’, zegt Hommen. Hij wijst naar de iPad die op tafel ligt. ‘Kijk alleen maar naar hoeveel ouderen problemen hebben met dat ding, of met het online belastingaangifte doen.’ Frans Slangen toont de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de toegevoegde maatschappelijke waarde van seniorenverenigingen dat KBO-Brabant onlangs liet uitvoeren. ‘Kijk hier’, zegt hij. ‘Elke euro die je in zo’n vereniging stopt levert 14 euro op aan maatschappelijk rendement. Steeds meer gemeenten trekken de subsidies aan seniorenverenigingen in, maar je ziet hier juist dat je als gemeente veel geld kunt besparen door dat niet te

Jan Hommen werd 29 april 1943 geboren in Den Bosch. Hij studeerde bedrijfseconomie in Tilburg en woonde onder andere 20 jaar in de Verenigde Staten vanwege zijn werk voor het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa. In 1997 kwam hij in dienst van Philips waar hij tot 2005 financieel directeur was. In 2009 werd hij bestuursvoorzitter van ING Groep, die toen vanwege de kredietcrisis in zwaar weer verkeerde. Toen hij daar op 1 oktober jongstleden vertrok werd hij bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. In mei jl. werd hij benoemd tot bestuursvoorzitter van accountantskantoor KPMG. Hommen woont in Oisterwijk met zijn vrouw en heeft vier kinderen.

doen. Gemeenten hebben immers wel de wettelijke taak om maatschappelijke participatie te bevorderen, compensatie te bieden voor mensen met beperkingen, informele zorgverlening te stimuleren, mogelijkheden voor ontmoeting te bieden en vrijwilligerswerk te faciliteren. Een seniorenvereniging zoals de onze, zo diep verankerd in de Brabantse samenleving, zou meer gezien en gewaardeerd moeten worden door gemeentebestuurders. Hommen krijgt het rapport mee. ‘Dit is ook voor ons als BOM interessant, want wij vinden het maatschappelijk rendement van de investeringen die wij doen erg belangrijk. Ik ga me hier zeker nog verder in verdiepen.’

Pensioenen Ook het pensioenstelsel blijft niet onbesproken. ‘We zijn op zoek naar een stelsel dat zowel voor ouderen als jongeren houdbaar is’, zegt Slangen. ‘Het is interessant dat de discussie vooral intern gevoerd wordt’, reageert Hommen. ‘Terwijl ik denk dat de discussie vooral over Europa moet gaan. Wij zijn enorm bevoorrecht met ons pensioenstelsel, want de meeste andere landen kennen ons soort voorzieningen niet. Maar Europa gaat over solidariteit. Betekent dat dat wij straks ook wat van onze pensioenen moeten inleveren? Welke gevolgen heeft de bankenunie straks op ons stelsel? Ik denk niet dat we hoeven te vrezen voor onze pensioenen, maar we begeven ons nu op een nog onontgonnen pad en ik ben benieuwd hoe we dat begaanbaar gaan maken.’ Hommen kijkt op zijn horloge. Over een half uur wordt hij bij de burgemeester van Den Bosch verwacht, met wie hij als BOM-voorzitter een afspraak heeft. En aangezien hij sinds zijn pensionering geen chauffeur meer heeft, moet hij tegenwoordig zelf de weg zien te vinden. ‘Dat is ondanks de TomTom nog niet altijd even makkelijk.’ 

ons 13


Advertentie

Met een traplift veilig thuis blijven wonen. Verhuizen? Dat nooit! Uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid is gebleken, dat de trap voor veel senioren letterlijk en figuurlijk een struikelblok is. Zo zijn jaarlijks bijna 8.000 senioren betrokken bij een val van een vaste trap. Een groot aantal senioren loopt daarbij ernstig letsel op. Bovendien maken vrouwen meer kans om van de trap te vallen. Het merendeel van de ongevallen vindt binnenshuis plaats. Een traplift biedt echter uitkomst.

koopt. Daarom spelen aspecten als kwaliteit, service en betrouwbaarheid een grote rol. Heeft u een rechte trap, een trap met bochten Traplift van Nederlandse bodem De Swing is een innovatieve traplift die door of zelfs een spiltrap, dan bieden de trapliften het gerenommeerde ThyssenKrupp Encasa van ThyssenKrupp Encasa u al sinds 1953 de wordt geproduceerd. Door het uitgekiende perfecte oplossing. ontwerp kan deze traplift aan de binnenzijde van uw trap geplaatst worden, waardoor deze voor familieleden en vrienden optimaal beloopbaar blijft. Bijkomend voordeel is, dat er geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn en uw trapleuning blijft zitten. Plaatsing aan de binnenzijde betekent ook, dat u met dezelfde traplift meerdere verdiepingen kunt bereiken. Handig als u de wasmachine op zolder hebt staan, of uw kleinkinderen blijven logeren. beloopbaar blijft en de trapleuning blijft zitten.

Blijf onafhankelijk met een traplift Een hulpmiddel dat wordt ingezet om ongevallen op de trap te voorkomen en om niet te hoeven verhuizen, is de traplift. Een traplift biedt niet alleen veiligheid, maar ook onafhankelijkheid. Daarbij is plaatsing aan de binnenzijde volgens de Stichting Consument en Veiligheid Kwaliteit en betrouwbaarheid veiliger omdat dan het brede deel van uw trap Een traplift is geen product dat u alle dagen

ThyssenKrupp Encasa Leven in beweging.

Tijdelijk: een traplift met slechts 2 weken levertijd!

BEL NU VOOR GRATIS ADVIES:

0800-5003 OF GA NAAR WWW.TKENCASA.NL

STYL E UW U NU NIEK E TRAP LIFT

PAST ELKE OP TRAP The Feedback Company

GRAT

Klanten waarderen ons met een 9.6!

Advies, montage en service onder één dak JA, ik wil gratis meer informatie over trapliften! Naam..............................................................................dhr / mevr Adres........................................................................................... Postcode / Plaats.......................................................................... Telefoon....................................................................................... E-mail.......................................................................................... Stuur de ingevulde coupon naar: ThyssenKrupp Encasa BV Antwoordnummer 170, 2920 VB Krimpen ad IJssel

ONS20140616

MON

IS

TAGE


wonen

NINGEN O W IE T A E R C E R R IE S S O D

Altijd vakantie,

maar in strijd met de wet De een moet er niet aan denken, voor de ander is het de vervulling van een levenswens: 365 dagen per jaar wonen op een vakantiepark. Feit is dat het volgens de wet niet is toegestaan. In de praktijk gaan gemeenten er echter verschillend mee om. Belastingdienst komt daar. Alle andere post komt op het vakantiepark.

Verstoppertje spelen Het verhaal van het echtpaar Meuleman is één voorbeeld uit een langslepend dossier dat al tot verscheidene rechtszaken heeft geleid, tot de Raad van State toe. In 2003 sprak de Tweede Kamer zich uit: we willen geen permanente bewoning op recreatieparken. Daarmee was het probleem nog niet van tafel, want gemeenten konden niet zomaar tientallen mensen uit hun vakantiehuis jagen. De discussie sleepte zich nog jarenlang voort, tot de minister in 2011 uitsprak dat gemeenten een oplossing moesten zien te vinden voor de mensen die aantoonbaar al voor 1 november 2003 een recreatiewoning als hoofdwoning hadden. In veel

Tekst: Berber Bijma

‘W

ij hebben een pracht van een leven. Waarom mogen wij niet gelukkig zijn waar we zijn? Ik begrijp het niet.’ Ton Meuleman (76) en zijn vrouw hebben al sinds 1997 een chalet op een vakantiepark. Sinds een paar jaar wonen ze daar vrijwel permanent; alleen in de wintermaanden zoeken ze twee keer een maand de zon op. Om de eigenaar van het park niet in problemen te brengen, wil Meuleman niet dat zijn echte naam en woonplaats bekend worden. De gemeente staat de permanente bewoning van een kleine 30 huizen op het park oogluikend toe. In totaal staan er zo’n 120 woningen. Het echtpaar Meuleman staat sinds de verkoop van hun ‘gewone’ huis, in 1999, ingeschreven op het adres van hun dochter. Post van officiële instanties zoals de


gevallen betekent dat dat zij mogen blijven. Voor alle latere gevallen – en voor mensen die zich nooit officieel in de gemeente van hun vakantiewoning hebben laten inschrijven, zoals de familie Meuleman – geldt dat zij daar illegaal wonen. Volgens Meuleman handelen de meeste ouderen te goeder trouw: ‘Veel mensen denken dat je 365 dagen per jaar in een vakantiehuis mag wonen, als je maar een ander officieel woonadres hebt. Van alle ouderen die ik ken als permanente bewoners van een recreatiewoning, heeft niemand zich ingeschreven in de gemeente waar die vakantiewoning staat. Ze hebben of nóg een huis of staan ingeschreven op het adres van kinderen, familie of vrienden. Wij vinden het jammer dat we de laatste jaren van ons leven verstoppertje moeten spelen met de overheid.’

Tweede Kamer: ‘Nee’ Tot in het najaar van 2003 bestond er geen duidelijk beleid omtrent permanente bewoning van recreatiewoningen. In dat jaar sprak de Tweede Kamer zich uit: dit willen we niet. Enkele argumenten: permanente bewoning brengt de woningmarkt uit balans, geeft risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid en verkleint het aanbod voor toeristen. Dit was aanleiding voor wéér jarenlange discussies. In 2011 verordonneerde de minister dat gemeenten zelf een oplossing moesten vinden voor mensen die aantoonbaar al voor 1 november 2003 een recreatiewoning als hoofdwoning hadden.

ons 16

‘Je hebt hier gewoon altijd een vakantiegevoel. Eenzaam is het nooit, integendeel: als ik naar

buiten ga, sta ik binnen vijf minuten met iemand te praten’ Stoer en ruig beleid De gemeente waar het vakantiehuis van Meuleman is gevestigd, laat permanente bewoners van vakantiehuizen die in 2003 (nog) niet stonden ingeschreven bij de gemeente, vooralsnog met rust. De gemeente Gilze en Rijen daarentegen is al een paar jaar bezig met verscherpte handhaving, vertelt burgemeester Jan Boelhouwer. ‘Wij willen niet dat mensen permanent op een vakantiepark wonen. Ten eerste omdat recreatiewoningen niet voldoen aan het Bouwbesluit, bijvoorbeeld qua brandveiligheid, isolatie en ventilatie. Daarnaast speelt mee dat recreatiewoningen die permanent bewoond worden van het gemeentelijke woningcontingent af gaan als je ze legaliseert door het bestemmingsplan aan te passen. Met andere woorden: je mag dan minder nieuwbouw toestaan. Een derde reden die voor ons meespeelt, is dat we de indruk hebben dat nogal wat mensen niet vrijwillig op een vakantiepark wonen. Ze zitten sociaal klem en kunnen weinig doen tegen de grillen van de parkeigenaar. De huurdersbescherming is bijvoorbeeld niet van toepassing.’ Dat mensen als Meuleman zich niet herkennen in dat laatste argument, speelt voor Boelhouwer geen rol. ‘Dan gelden nog altijd de eerste twee redenen.’ Gilze en Rijen stuurt mensen die zich na 2003 op een vakantiepark hebben ingeschreven een brief waarin staat dat ze binnen een halfjaar een andere woning moeten hebben gevonden. Daarna


wonen

Informeer u goed Als u permanent wilt wonen in een recreatiewoning, is het zaak u van tevoren goed te informeren. Het allerbelangrijkst is het bestemmingsplan van het vakantiepark waar u wilt wonen en het beleid van de gemeente ten aanzien van permanente bewoning. Andere belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld de kosten van een jaarplaats, de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek en de regels die gelden op het park. Vergeet ook niet om uzelf de vraag te stellen of deze manier van wonen wel bij u past. Kunt u omgaan met mogelijke eenzaamheid en geïsoleerdheid (buiten het seizoen!) en hoe is het bijvoorbeeld geregeld met de mobiliteit en bereikbaarheid? Door u goed voor te bereiden en een weloverwogen keuze te maken kunt u teleurstellingen voorkomen.

krijgen ze een dwangsom van 20.000 euro opgelegd. Boelhouwer: ‘De bedragen worden hoger, tot op een gegeven moment de deurwaarder komt.’ Op enkele adressen in de gemeente is het dwangsomtraject al ingezet, vertelt hij. Andere mensen zijn binnen de toegestane tijd verhuisd. ‘Ons handhaafbeleid klinkt misschien stoer en ruig, maar dat is het niet. Duidelijkheid is het uitgangspunt. Mensen zijn soms blij als het zwaard van Damocles, dat al jaren boven hun hoofd hing, eindelijk weg is.’

Een prachtige woonwijk erbij De gemeente Maasdonk koos voor een heel andere oplossing, vertelt wethouder Ben Brands. Aanvankelijk wilde de gemeente de bewoners van recreatiepark

’t Soperse Bos gedogen. Daartegen kwamen echter zowel de gemeenteraad als de vereniging van eigenaren van de recreatiewoningen in opstand. ‘De mensen die op ’t Soperse Bos wonen, zijn erg belangrijk voor onze gemeenschap. Zij houden het verenigingsleven mede in stand. Ze wilden niet gedoogd, maar erkend worden.’ De gemeente koos ervoor om de 154 woningen die het betrof, te legaliseren. ‘Een politieke keuze’, benadrukt Brands. De woningen kregen in het bestemmingsplan een dubbelbestemming: recreëren én wonen. Daar ging een lang traject aan vooraf, met intensief overleg met de provincie, vertelt Brands. ‘Wat wij hebben gedaan, kan eigenlijk niet. We hebben allerlei maatregelen genomen en voorwaarden ingebouwd om het toch voor elkaar te krijgen. Het park en de woningen hebben bijvoorbeeld een flinke kwaliteitsslag gemaakt, we hebben ervoor gezorgd dat het bij deze 154 woningen blijft en de Vereniging van Eigenaren heeft grond aangekocht om natuur te ontwikkelen. Het gevolg is dat we er nu een prachtige woonwijk in het buitengebied bij hebben gekregen.’ Die wijk valt binnenkort onder Den Bosch, als Maasdonk als zelfstandige gemeente opgeheven wordt. Brands: ‘Ik ben blij dat we dit dossier op tijd hebben kunnen afsluiten. Zo’n complex onderwerp wil je niet bij een volgende bestuurder over de schutting kieperen.’

Ontbijten in de zon Los van de discussie over de (il)legaliteit – is het eigenlijk wel léuk om op zo’n vakantiepark te wonen? Meuleman zou niet meer anders willen: ‘Wij leven als God in Frankrijk. We zaten net nog in de zon te ontbijten. Je hebt hier gewoon altijd een vakantiegevoel. Eenzaam is het niet, integendeel: veel mensen zeggen dat ze hier op het park meer aanspraak hebben dan wanneer ze in een gewoon huis wonen. Als ik naar buiten ga, sta ik binnen vijf minuten met iemand te praten. Mensen die alleen op het park wonen, worden al gauw ergens op de koffie gevraagd. Wij hebben een prachtleven.’ 

ons 17


Sinds een half jaar is het Koebosch in Hoogeloon het prachtige decor van het Koning Kyrië Avonturenpad. Doel van het pad: jong en oud op een leuke manier sportief bezig laten zijn. En al wandelend meer te weten komen over natuur en cultuur. Leden van KBO Hoogeloon lopen vandaag samen met hun kleinkinderen het pad van de Loonse kabouterkoning Kyrië.

Tekst: Laura Thuis | Beeld: Anne Hamers | Illustratie: Cartographics

Op avontuur met

Koning Kyrië

B

ij het startpunt van het Koning Kyriëpad aan de Koebosakkers in Hoogeloon staat een tiental KBO’ers geduldig te wachten, terwijl de kleinkinderen hun toevlucht hebben gezocht in de bomen. Jutka van den Heuvel, een van de initiatiefnemers: ‘Hier is het pad dus voor bedoeld. Dat kinderen achter hun tablets vandaan komen en weer hutten gaan bouwen, klimmen en ontdekken.’

De mythische Koning Kyrië Als de groep compleet is, wordt er eerst een groepsfoto gemaakt bij het houten beeld van kabouterkoning Kyrië. Waarna een ‘Let’s go’ klinkt

ons 18

en de kinderen achter elkaar naar het volgende punt rennen. Ellen Oden, bedenker van het avonturenpad: ‘Dit enthousiasme zag ik de afgelopen jaren ook bij mijn eigen kinderen als we dit soort avonturenpaden in Duitsland bezochten. En opeens dacht ik: waarom kan dit niet ook in ons eigen Koebosch in Hoogeloon? Al snel volgde het idee om de sage over de Loonse kabouterkoning Kyrië in de plannen mee te nemen. Ellen: ‘De legende over kabouterkoning Kyrië hoort bij Hoogeloon. Volgens de verhalen was hij de leider van de kabouters die hier in de omgeving leefden en ’s nachts de boeren hielpen. Men geloofde bovendien dat hun woonplaats de verdwenen


wandeling

Ook naar het Koning Kyrië Avonturenpad? Het Koning Kyrië Avonturenpad in Hoogeloon is een ruim twee kilometer lang natuurbelevingspad dat door het Koebosch leidt, een oud loofbos uit de zestiende eeuw. De route loopt via zogenaamde avonturenpunten, waar kinderen leuke en leerzame opdrachten kunnen uitvoeren. Het natuurbelevingspad is geschikt voor jong en oud, maar niet geheel begaanbaar voor rollators en rolstoelen. Vanaf het startpunt is er een begaanbare route tot aan de uitkijktoren. De rest van de route vooralsnog niet; de organisatie doet haar best hier in de toekomst verandering in te brengen. De toegang is gratis. Routekaarten zijn af te halen bij cafetaria Route 34, Hoofdstraat 64, 5528 AK Hoogeloon (tel: (0497) 68 13 04). Kijk voor meer informatie op www.hoogeloonopdekaart.nl

Romeinse grafheuvel hier in het Koebosch was, die eind 2012 is gereconstrueerd en daarom de naam Kaboutersberg draagt.’

Héél veel hulp Als we bij het avonturenpunt Boomhuis komen, doen de kinderen netjes wat er wordt gevraagd: ‘Ga op je rug liggen en kijk door de deur omhoog. Wie kan zien wie er in dit mooie huis woont?’ ‘Ik, ik!’, roepen Fleur, Laura en Nynke, nadat ze zichzelf in de spiegel hebben gezien. Bij het volgende avonturenpunt – de wiebelbalk – blijkt dat het Avonturenpad enorm wordt omarmd, als we KBO’ers Dorus Antonis en Wim Wouters flink zien klussen. Ellen: ‘Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle steun en hulp die we krijgen, ook vanuit de KBO. In het begin hadden we nog geen subsidie en hebben we alles met gekregen materialen en vrijwilligers moeten doen. Zo hebben we vorig jaar en ook dit jaar met ruim vijftig vrijwilligers aan de verschillende avonturenpunten voor het pad gewerkt tijdens NLdoet (de grootste vrijwilligersactie van Nederland, red.).’

Pluizen blazen Dan lopen we richting de Kleine Beerze, waar de kinderen eindeloos paardebloempluizen blazen. KBO’er An Seuntiëns: ‘Dit soort wandelingen doen we veel meer sinds we gestopt zijn met werken. Vandaag hebben we onze kleindochter Fleur mee, maar we gaan ook regelmatig met de anderen. Pakjes drinken mee, broodjes mee. Dan hebben we het met z’n allen heerlijk naar de zin.’ Op de vraag of de kabouterlegende vroeger veel werd verteld, antwoordt ze: ‘Ja, dat werd bij ons wel verteld op school, maar op een gegeven moment verdween het een beetje naar de achtergrond.’ Tiny Kanters, die naast An is komen lopen: ‘Maar nu leeft het weer enorm. Bij ons Steunpunt Den Bogerd waren

ons 19


Advertentie Advertorial

Uw nalatenschap : een geschenk voor het leven Prosper had een misvormd voetje. Daardoor kon hij niet lopen. Zijn voetje is destijds geamputeerd. Met hulp van het Liliane Fonds heeft hij een prothese gekregen. Hij kan weer met veel plezier zijn favoriete sport, voetbal, beoefenen. Prosper is een vrolijke en behulpzame jongen. Hij gaat graag naar school. Later wil hij accountant worden.

Steeds meer mensen gebruiken hun testament om iets na te laten aan het Liliane Fonds. Ook u kunt op die manier iets wezenlijks betekenen voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Het is een mooie gedachte: u laat iets na, zodat zij juist kunnen meedoen. Neem het Liliane Fonds op in uw

testament en u mag er zeker van zijn dat uw geld daar terechtkomt waar het heel hard nodig is. Elke bijdrage telt en komt volledig aan ons werk ten goede: als erkend goed doel betalen we geen erfbelasting. Er gaat dus helemaal niets naar de fiscus!

Open de wereld voor een kind met een handicap Het Liliane Fonds wil de wereld openen voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Zodat ze kunnen meedoen en meetellen in hun gemeenschap. Samen met betrokken mensen ter plekke zorgen we voor directe, persoonsgerichte en kleinschalige hulp op maat. Tegelijkertijd proberen we de toekomstkansen van het kind te verbeteren door onderwijs, werk en inkomen. Een behoorlijk bestaan is geen gunst, het is een basisrecht van elk kind. “Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met met geld van het Liliane een handicap kunnen Fonds. Dankzij het Liliane helpen Fonds kunnen ze nu ook beroep leren. Jongeren naar school of een heb ik met een inkomstengenere rend project een opstap naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk kunnen geven zijn van anderen, maar voor een deel, kunnen voorzien zelf, helemaal of in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld Nimul Ouch (Phnom voor hen open.” Penh, Cambodja) – Lokale contactpersoon sinds 1999

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft. Lokale contactpersone n - Ze zijn de spil van de hulpverlening, de contactpersonen met meer dan 1800 lokale wie het Liliane Fonds samenwerkt. Betrouwbare, deskundige mensen, die persoonlijk en betrokken contact hebben met de kinderen en hun familie. zien welke hulp een kind Die met eigen ogen nodig heeft. Die de hulp praktisch regelen en begeleiden. Liliane Fonds op de hoogte En die het houden van de kosten én van de resultaten. Mensen Het Liliane Fonds wil de als Nimul Ouch. wereld openen voor kinderen met een handicap. Onze personen hebben de sleutel lokale contactin handen.

: Uw nalatenschap r het leven een geschenk voo

Nalatenschap en wet

Als iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echtgenoten, geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen in de erfenis.

Testament Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende.

Erfstelling en legaat

U kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het Liliane Fonds: Erfstelling Bij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het Liliane Fonds erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen Als er meerdere erfgenamen met anderen. zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel foto: Ghanyobi

4

Legaat U kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam daarnaast een bepaald benoemen en bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

Erfbelasting Het Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fiscus.

Nadere informatie

Wilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van nalatenschap? Of wilt uw u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen. Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan gdollevoet@lilianefonds.nl. Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld: • de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur • de Notariswebsite: www.notaris.nl ((€ 0,80 per minuut) • de website: www.goededoe len.nl Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website: www.lilianefonds.nl. 5

Vraag de brochure aan Wilt u meer weten over de mogelijkheden om na te laten aan het Liliane Fonds? Vraag vandaag nog de speciale brochure over nalatenschappen aan via 0800 - 7 800 800 (gratis) of nalatenschap@lilianefonds.nl. Ook uw vragen kunt u via dit telefoonnummer en e-mailadres aan ons stellen. We beantwoorden ze graag voor u.

foto: Ghanyobi

Prosper (13), Ghana


wandeling

Kle

ine

De

boomhuis

Koebosch

cas

korte route te r s e w e g

kaboutersberg uitkijktoren

Ho

og

Hoogeloon

Koe

bosa

Ve ss

kker

s

em

ze

sew

er

eg

Be

kabouterkoning Kyrië

0

We wandelen vaak met de kleinkinderen. Pakjes drinken mee, broodjes mee; dan hebben we het heerlijk naar onze zin

Ook meewandelen of -fietsen met KBO Hoogeloon? In de oneven weken wordt er op woensdagmiddag gewandeld. Het wandelseizoen loopt van begin oktober tot begin mei (wandelingen van 8-10 km), het fietsseizoen in de zomermaanden: elke maandag (fietstochten van circa 30 km). Startpunt voor de wandeling is Steunpunt Den Bogerd. Voor het fietsen: op het Kerkplein. Starttijd: 13.30 uur. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Jo en Gerrit van Beers: (0497) 68 19 11 of Elly Gerritsen: (0497) 68 16 97.

200 m

ze zelfs kaboutermutsjes aan het maken! Je kunt in het dorp kabouterjam, kabouterkoek en kabouterthee kopen. En we hebben natuurlijk een standbeeld van Koning Kyrië op het Valensplein.’

Hard rennen! We komen aan bij de rand van het Koebosch waar de prachtig gereconstrueerde Kaboutersberg de kinderen uitlokt om er hard op en af te rennen. KBO’er Jan van Riet: ‘Zo zijn de kinderen wel lekker bezig!’ Midden in het Koebosch lopen we vervolgens over een vlonderpad en genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. ‘We zijn thuis in dit bos’, reageert Tiny. ‘En we zijn er ook heel trots op.’ Als we even later langs een eeuwenoude beuk en poel lopen, roept dat direct herinneringen op bij Gerrit van Beers: ‘Die poel daar wordt ook wel de klokkenpoel genoemd. Men zei vroeger dat je daar op nieuwjaarsnacht om twaalf uur de klokken hoorde luiden. Ja, het zal wel!’

Kabouterijsje Terug bij het startpunt zijn we ruim anderhalf uur onderweg geweest. Maar jengelende kinderen? Geen één. Dat verdient een pluim. En die krijgen ze ook. Bij cafetaria Route 34 in het dorp – waar ook de routekaarten liggen – nemen de volwassenen een afsluitend drankje terwijl de kinderen genieten van een... kabouterijsje! 

ons 21


Jan Kramer (58) liep de Santiago-route vanuit Nederland. Hij nam onbetaald verlof, trok een half jaar uit en ging op weg. ‘Mijn overwegingen om naar Santiago te lopen waren niet religieus, spiritueel en zelfs niet per se sportief van aard. Ik wilde gewoon eens zo lang onderweg zijn. En Santiago had voor mij altijd al een magische klank. Wel had ik, een jaar voor ik ging, een paar dagen in het ziekenhuis gelegen met lichte hartproblemen. Ik besloot toen dat het nu of nooit was. Lopen, met de blik op oneindig en aan mezelf overgeleverd, voelde voor mij als de ultieme vrijheid. Bijna als een ontsnapping. Ik werd al lopende steeds fitter, was in een bereconditie. Ik kon ook met steeds minder toe, liet onderweg spullen achter om maar steeds lichter te kunnen reizen. Heb zelfs bijna mijn veters afgeknipt om grammen te besparen. Ik trok me op een gegeven moment ook niets meer aan van de highlights in de reisgidsen. Een nacht op een boerderij bij een chagrijnige boer werd een hoogtepunt, dat zijn de dingen die je onthoudt. Net als de meeste Santiago-gangers vond ik het moeilijk om de tocht af te sluiten. Ik moest echt afkicken. Ik ben nog een paar dagen blijven hangen in Spanje en heb een vrachtboot teruggenomen naar Nederland. Die deed er tenminste lekker lang over, zodat ik de terugkeer nog even kon uitstellen.’


op reis

In het spoor

van miljoenen pelgrims Miljoenen pelgrims liepen al via de eeuwenoude voetpaden naar Santiago de Compostella, een van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld. Tegenwoordig hoeft dat niet meer zo sober als de ‘oer-pelgrim’ dat deed.

S

antiago de Compostella dankt zijn faam aan de legende dat het graf van apostel Jacobus zich in de stad zou bevinden. Nadat hij in Jeruzalem was onthoofd, werd hij in een stenen boot gelegd waarin twee van zijn leerlingen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, het lichaam van Jacobus werd begraven in de berg Libredón, zo wil het verhaal. Over het graf verrees een prachtige basiliek.

Tekst: Annemiek Kraaijvanger  |  Beeld: Sherry Otts, Jan Kramer

Vele routes naar Santiago Hoewel reizigers tegenwoordig met alle mogelijke voertuigen naar Santiago de Compostella komen, blijft wandelen onverminderd populair. Vanuit alle hoeken van Europa en vanuit Noord-Afrika zijn er wandelwegen naar de plaats. De meeste wandelaars kiezen voor de bekendste route, de Camino Frances. Ook voor Nederlandse pelgrims is deze weg vanuit Frankrijk, via het Noorden van Spanje, de meest voor de hand liggende, maar ook dan nog zijn er drie traditionele toegangswegen: de westelijke via Parijs, de middelste via de Bourgogne en de Oostelijke vanaf Arles. Alle routes voeren langs de mooiste religieuze bouwwerken van Frankrijk.

De originele Camino Ver weg van de relatief drukke ‘Franse Route’, vanuit Ovieda in Noordwest Spanje, loopt de Camino Primitivo. Deze route wordt ook wel de originele Camino genoemd en wordt de laatste jaren steeds

populairder. De route bestaat voornamelijk uit bergetappes en biedt prachtige vergezichten en een fantastische variatie aan landschappen.

Sober of met wat meer luxe? De oer-pelgrim loopt de route in zijn meest pure vorm: blootsvoets, zonder geld of mobiele telefoon op zak. Hij eet en slaapt gratis, in eenvoudige onderkomens (refugio’s), bij mensen onderweg. Is die Middeleeuwse vorm van reizen u iets te sober? Verschillende organisaties bieden de mogelijkheid om bagage te laten vervoeren en hebben al accommodaties voor u geregeld. Sommige organisaties bieden zelfs ook fietsen e-biketochten over de eeuwenoude routes aan.

Levendige stad Behalve bedevaartsoord met historische bezienswaardigheden is Santiago de Compostella ook een levendige, gezellige stad. Er wonen circa 100.000 mensen, waarvan bijna een derde student. Er zijn veel restaurants, bars en terrasjes, u kunt er heerlijk eten en de prijzen zijn er niet gek hoog, zeker in vergelijking met Oost-Spanje. Veel informatie over de voettocht naar het bedevaartsoord is te krijgen via het Genootschap van Sint Jacob (www.santiago.nl).

Op www.pelgrimroutes.nl en www.zuid-europareizen.nl vindt u aanbod voor voet-, fiets- en en e-bikereizen naar Santiago de Compostella.

ons 23


Advertentie

Speciale lezersreizen 8-DAAGSE EXCURSIEREIS

419

OOSTENRIJK

Een echte reistopper naar Tirol en Beieren. Deze reis is niet kort samen te vatten. Het biedt u cultuur in de steden Kufstein en Innsbruck, natuur tijdens de tochten naar de Chiemsee en het bergdorpje Reit im Winkl en kristal bij Swarovski in Wattens. Dit alles wordt gecombineerd met de typisch Tiroolse gezelligheid tijdens de feestavonden in ons goed verzorgde hotel!

V.A.

TIROL, KUFSTEIN EN TEGERNSEE

BOEKCODE 30125

Hotel Thaler Hinterthiersee 4* Dit hotel is gelegen in Hinterthiersee. Het hotel beschikt over een restaurant en lift. De kamers beschikken over bad of douche, toilet, telefoon, tv, föhn, safe en balkon. Zwembad, sauna, dampfbad en Nebelgrotte zijn gratis te gebruiken.

Vertrek: 15, 22 aug, 18, 25, 31 okt, 7 nov Inclusief: • 7 hotelovernachtingen • 7x ontbijtbuffet • 6x 4-gangen diner • 1x Tiroler Bauernbuffet met Tiroolse specialiteiten • Welkomstdrankje • Wandeling met gids in Hinterthiersee • Tiroler muziekavond • Tiroler Avond met dansgroep Thiersee • Bonte avond met jodel en dans • Weense folkloristische avond • Gebruik van sauna en stoombad • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar

SPECIALE LEZERSACTIE!

Nu 20,- korting p.p.!* 15 aug van € 439,- voor € 419,- p.p.!

HIGHLIG

• Gezellig

HTS:

familieh otel met avondpro gramma ’s • Kufstein • Tegern see • Achens ee • Hintert hiersee • Innsbru ck • Chiems ee • Swarov ski Krista llwelten

Effeweg.nl is de exclusieve reispartner van

V.A.

5-DAAGSE EXCURSIEREIS

BOHEMEN EN PRAAG

219

Het gebied Bohemen met het Boheems Paradijs is één van de mooiste natuurgebieden van Tsjechië. Sinds oktober 2005 behoort een gedeelte van het park tot de Europese Geoparken van UNESCO. Praag is één groot openluchtmuseum met schitterende paleizen, kloosters en kerken. De Bohemen in combinatie met de Gouden Stad Praag is een must voor de liefhebber van cultuur, natuur en gezelligheid.

TSJECHIË

Hotel Bezdez 3* Het hotel bevindt zich in de plaats Staré Splavy, gelegen aan de oever van het Macha meer. Het hotel is voorzien van een restaurant/bar, sauna, beauty salon, overdekt zwembad, fitnessruimte en poolbiljart. Iedere kamer beschikt over een toilet en douche, balkon en tv. Het hotel beschikt over een lift.

Vertrek: 4 aug, 22 sept Inclusief: • 4 hotelovernachtingen • 4x ontbijtbuffet • 4x diner • 2x stadswandeling Praag o.l.v. een gids • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Tourist Class touringcar

Boek nu: www.effeweg.nl/kbo-brabant of bel 0529 46 96 67 Alle fouten voorbehouden. Prijzen zijn vanaf en per persoon. Exclusief excursie- en entreegelden, afscheidsdiner, calamiteitenfonds en € 18,- reserveringskosten per boeking. *Vermeld bij boeking boekcode 30125 en uw korting wordt automatisch verwerkt. Korting alleen geldig op nieuwe boekingen gemaakt tussen 16-06-2014 en 23-06-2014.

HIGHLIG

HTS:

• ‘Goude n stad’ P raag • Sint Vit us kathe d raal • Praags e Burcht • Glasfab riek Nov i Bor • Boheem s Paradij s


Advertentie

SUPERVOORDELIGE BUSREIZEN Exclusief bij Effeweg.nl De 50PlusBeurs is ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers • 100.000 bezoekers in 6 hallen • 600 stands, workshops en presentaties. • Vele optredens op podia met muziek, show, dans en exposities. Diverse arrangementen: • Vervoer per luxe touringcar • Vervoer per luxe touringcar • Vervoer per luxe touringcar • Vervoer per luxe touringcar

- v.a. € 15,95 en entree 50PlusBeurs - v.a. € 19,95 en concertticket - v.a. € 21,95 en beurs- en concertticket - v.a. € 34,95

Maar liefst 45 opstapplaatsen! www.effeweg.nl/50plusbeurs

VERTREK: 16, 17, 18, 19 SEPTEMBER JAARBEURS UTRECHT V.A.

Berlijn en Polen

219

V.A.

Thüringen

8 daagse busreis Vertrek: 11 juli, 12 sept

5 daagse busreis Vertrek: 7 juli, 13 okt Inclusief: 4 hotelovernachtingen • 4x ontbijtbuffet • 4x dinerbuffet • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Tourist Class touringcar V.A.

Gerlos im Zillertal

Inclusief: 7 hotelovernachtingen • 7x ontbijtbuffet • 7x dinerbuffet • Avondprogramma • Gebruik zwembad • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar

429

Krakau ‘Florence van Polen’

499

Wenen en het Wienerwald

8 daagse busreis Vertrek: 4, 18 juli, 1 aug Inclusief: 7 hotelovernachtingen • 7x ontbijtbuffet • 7x diner • Welkomstdrankje • 1 avond live muziek • Gratis gebruik van het zwembad en sauna in het hotel • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar V.A.

Rimini, Bologna en Venetië

V.A.

459

8 daagse busreis Vertrek: 4 juli, 1 sept Inclusief: 7 hotelovernachtingen • 7x ontbijt • 7x diner • Stadswandeling Krakau o.l.v. een gids • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar

10 daagse busreis Vertrek: 14 juli, 22 sept Inclusief: 9 hotelovernachtingen • 9x ontbijt • 9x diner • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar

V.A.

Gratis brochure 2014

Ja, ik ontvang graag de nieuwe brochure: o Fietsreizen

o Stedenreizen

Naam

30125

Boek nu: www.effeweg.nl of bel 0529 46 96 67 Supervoordelige busreizen

389

8 daagse busreis Vertrek: 22 aug, 19 sept, 3 okt, 7 nov Inclusief: 7 hotelovernachtingen • 7x ontbijt • 6x diner • 1x Wienerwaldspecialiteitenbuffet • Gebruik van zwembad en sauna • Stadsrondrit Wenen en bezoek aan Schönbrunn o.l.v. gids (excl. entree) • Begeleiding door uw chauffeur, tevens reisleider • Vervoer per Comfort Class touringcar

Onbezorgd op vakantie? Reis met de bus! Alle fouten voorbehouden. Prijzen zijn vanaf en per persoon o.b.v. boeking van 2 personen. Exclusief excursie- en entreegelden, calamiteitenfonds en €18,- reserveringskosten per boeking.

399

o Najaarsreizen dhr/mevr

Adres Postcode

Plaats

Tel. Nr.

E-mail

Zonder postzegel opsturen naar: effeweg.nl, antwoordnummer 778, 7700 VG Nieuwleusen


Schilderen uit passie en noodzaak

Henriëtte Ronner-Knip Brabant is de geboortegrond van een aantal bijzondere mensen. Veel van hen kennen we van naam, maar hoe was hun leven? In een reeks portretten gaan we terug in de tijd van enkele historische Brabanders. Deze keer: Henriëtte Ronner-Knip.

Tekst: Berber Bijma | Beeld: Het Noordbrabants Museum

V

óór het ontbijt maakte Henriëtte Ronner-Knip soms al een paar schetsjes, veelal van dieren. De combinatie van tomeloze energie, een flinke dosis talent en economische noodzaak maakte haar tot een van de grootste kunstenaars met een Brabantse achtergrond. ‘Al heel jong had ze veel talent’, vertelt Maureen Trappeniers, conservator bij Het Noordbrabants Museum. Dat zat in de genen: haar vader en grootvader waren beiden ook schilder. Hen trof echter ook dezelfde kwaal, namelijk dat ze in de loop van hun leven half blind werden. Voor Henriëttes vader was dat aanleiding om zijn kinderen zo snel mogelijk het schildersvak aan te leren, zodat ze het kostwinnerschap van hem konden overnemen. Henriëtte zelf heeft, voor zover bekend, nooit oogproblemen gehad.

Parijs, Brussel, Brabant… Henriëtte werd in 1821 in Amsterdam geboren, maar had Brabantse wortels. Haar grootvader en vader hadden een belangrijk deel van hun leven in Brabant doorgebracht. Henriëttes vader was echter een onrustige man die vaak verhuisde, vooral om te ontsnappen aan

ons 26

de armoede. ‘Hij ging daar naartoe waar hij het beste geld dacht te kunnen verdienen’, vertelt Trappeniers. ‘Toen de Italiaanse landschappen in Nederland uit de mode raakten, verhuisde hij met zijn gezin naar Parijs, waar je van die landschappen nog wel redelijk kon rondkomen.’ Van haar tweede tot haar zesde woonde Henriëtte zodoende in Parijs. Daarna bracht ze een groot deel van haar jeugd in Brabant door. Met ijzeren discipline én met succes leerde haar vader haar te schilderen. Al vrij jong zorgde ze voor een goed inkomen waar het hele gezin van profiteerde. Trappeniers: ‘Aanvankelijk schilderde ze vooral boerderijdieren en boerderijtaferelen, maar net als haar vader voelde ze de markt goed aan. Toen ze later in Brussel woonde, raakten katten in de mode als huisdier. Met poezenschilderijen heeft ze het hoogtepunt van haar carrière bereikt.’

Poezen De verhuizing naar Brussel was het gevolg van Henriëttes huwelijk met de Fries Feiko Ronner. Ze kregen samen zes kinderen, van wie de eerste als baby


historische Brabanders

Inv.nr. 14682, Eigendom van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in langdurige bruikleen bij het Noordbrabants Museum Foto: Peter Cox

overleed. Vanwege de zwakke gezondheid van haar man, maar waarschijnlijk ook vanwege haar eigen talent en ambitie, was Henriëtte opnieuw kostwinner. Van haar Brabantse jeugd is in de poezenschilderijen weinig meer terug te zien. Ze werkte onder meer in opdracht van adellijke en koninklijke families, die hun geliefde huisdieren door haar lieten portretteren. Op hoge leeftijd, en nadat ze een aantal van haar kinderen had overleefd, overleed ze in 1909. ‘In de catalogi van veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s springen haar werken er nog altijd uit als de beste’, vertelt Trappeniers. Een blik op enkele veilingcatalogi leert dat een origineel poezenschilderij van Henriëtte Ronner-Knip vandaag de dag al snel voor 80.000 tot 100.000 euro verhandeld wordt. ‘Voor Het Noordbrabants Museum niet haalbaar’, stelt Trappeniers met enige spijt vast. ‘Maar gelukkig hebben we momenteel een bruikleen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, dat vanwege verbouwing gesloten is.’ 

Inv. nr. 16075, Collectie Het Noordbrabants Museum Foto: Peter Cox

Het werk van Henriëtte Ronner-Knip is de hele wereld over gegaan en komt nog steeds geregeld onder de veilinghamer. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft diverse schilderijen en tekeningen van haar, waaronder een aantal tekeningen die ze als kind maakte. Daarnaast hebben diverse Nederlandse en Belgische musea werken van haar in bezit. Inv. nr. 16341, Collectie Het Noordbrabants Museum

ons 27


Advertenties

Vakantiearrangement

- Ontvangst met een welkomstdrankje; - Tweemaal overnachting in een luxe tweepersoons kamer (geheel op maat ingericht met de zorgfaciliteiten die passen bij uw zorgvraag); - Tweemaal een uitgebreid ontbijtbuffet; - Driegangendiner op de dag van aankomst (waarbij onze chef uiteraard rekening houdt met uw dieetwensen).

Zorgeloos genieten!

€ 69,- per persoon, per arrangement

Gelieve te reserveren onder vermelding van ‘KBO Ons Vakantiearrangement’. Vraag naar de voorwaarden bij onze hotelreceptie!

Hotel Udens Duyn Annaboulevard 6 5406 PZ Uden t 0413 - 71 25 50 e info@hoteludensduyn.nl w hoteludensduyn.nl

De overtreffende trap in kwaliteit Stannah kijkt graag naar wat u nog wél kan. Thuis blijven wonen bijvoorbeeld. Doe geen concessies aan betrouwbaarheid en kies voor de beste trapflift in de markt die u bovendien naar wens ontwerpt.

• Hoogste kwaliteit maatwerk • Oplossing voor bijna iedere trap (ook voor smalle trappen) • Levertijd vanaf 1 week • Persoonlijke service Voor vrijblijvende informatie vul de coupon in en stuur deze in een envelop naar:

Bel voor meer informatie

GRATIS 0800-5066

Stannah Trapliften BV Antwoordnummer 17006, 2170 VB Sassenheim

Vraag naar toestel 2905

✁ Dhr/Mevr: Adres: PC:

Plaats:

Telefoon:

E-mail:

www.stannah.nl 2905


Advertenties

Hoe wordt er straks voor u gezorgd?

Meer informatie?

OUDEREN VINDEN HET STEEDS BELANGRIJKER OM GOED VOOR TE SORTEREN OP DE TOEKOMST. IN DE OUDERENZORG WORDT NAMELIJK STEEDS VAKER EEN BEROEP GEDAAN OP MANTELZORG. MAAR ALS HET THUIS NIET MEER GAAT, WILT U EEN GOED ALTERNATIEF. Zorgresidentie is met twee prachtig gerenoveerde kloosterpanden nabij Grave en Venray helemaal op deze toekomst ingericht. Wij beantwoorden uw zorgvraag met drie concepten: WONEN MET ZORG Wilt u permanent Wonen met Zorg, dan biedt Zorgresidentie Velp een ruim aanbod comfortabele appartementen met 24-uurs zorg. In de prachtige omgeving nabij Grave kunt u hier, eventueel samen met uw partner, onbezorgd blijven wonen - wat er ook gebeurt. En u kunt gebruikmaken van de vele voorzieningen die we in huis hebben zoals

dagbesteding, à la carte restaurant, grand café en fitness.

het pand van Zorgresidentie Velp en u kunt gebruikmaken van de vele faciliteiten.

ZORGHOTEL GRAVE Als u een operatie heeft ondergaan, is het niet altijd mogelijk om thuis te revalideren. Wilt u herstellen in een comfortabele omgeving? Bij Zorghotel Grave wordt u omringd door professionele zorg en gastvrije warmte. Ons zorghotel is gevestigd in

ZORG BIJ DEMENTIE Senioren met dementie hebben behoefte aan een veilige woonomgeving. Voor deze ouderen hebben we in Smakt en Velp kleinschalige, huiselijke woongroepen gecreëerd, waar we onze bewoners de vrijheid geven om zichzelf te zijn.

U BENT VAN HARTE WELKOM OP ONZE OPEN DAGEN: ELKE EERSTE ZONDAG VAN DE MAAND IN VELP EN ELKE EERSTE ZATERDAG IN SMAKT VAN 14.00 TOT 17.00 UUR. Speciaal voor KBO-leden en lezers van ONS: bij inlevering van deze bon ontvangt u gratis een rondleiding en kopje koffie.

ZORG

Zorgresidentie Velp & Zorghotel Grave Tolschestraat 2, Velp (bij Grave)

Zorgresidentie Smakt

BEZOEK OOK ONZE VERNIEUWDE WEBSITES: www.zorgresidentiewonen.nl

www.zorghotelgrave.nl

St. Jozeflaan 56, Smakt (bij Venray)

www.zorgresidentiedementie.nl

Centraal nummer: (0486) 479 500

OtOlift uw onopvallende traplift

1

RESIDENTIE

1. Uw leuning blijft 2. Brede kant trap blijft vrij 3. Montage op uw treden 4. Supercompacte stoel

Alle keuze in trapliften, van occasion tot nieuw Direct vanaf de Nederlandse fabriek

Levertijd vanaf één week

Marktleider in Nederland

Eigen service netwerk met 24/7 landelijke dekking Ook huur mogelijk

3

4

STUUR MIJ DE GRAtiS BROCHURE INCLUSIEF DVD

Bel gratis 0800 444 777 1

Ik heb een rechte trap 2

Ik heb een trap met bochten

voor een gratis thuisadvies of bekijk uitgebreide films op www.otolift.nl

Naam Adres Postcode/plaats

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Otolift Antwoordnummer 17014, 2810 VK Bergambacht

ONS03/2014

Telefoon

Otolift. Betrouwbaar familiebedrijf sinds 1891


Eens in de twee jaar organiseert de KBO-Afdeling Haaren een activiteit samen met twee basisscholen in Haaren. Dit keer de Koningsspelen, in het kader van Koningsdag 2014.

Tekst: Annemiek Kraaijvanger  |  Beeld: Remco Bohle

40 jaar lang werkte Cees van Roessel (71) in het onderwijs, onder meer als directeur van een basisschool. ‘Er lopen vandaag tientallen vrijwilligers van KBO Haaren rond. We hebben de boel opgezet, begeleiden de spelen en lossen probleempjes op.’

Jan Larmit (66) bedient de knoppen van het spel met de vallende stokken. ‘Het geeft zoveel energie om een dag met kinderen op te trekken! Binnenkort gaan we een dag les volgen zoals de kinderen tegenwoordig les krijgen. Ik verheug me er al op.’

‘Samen spelen,

daar blijf je jong bij’ ons 30


ons kloppend hart Platte tekst Platte tekst bold

Al 15 jaar is hij actief in de activiteitencommissie. Mari van Oirschot (75) nam het initiatief voor de Spelen. De KBOvrijwilligers huren de spellen en bouwen alles op en af. ‘Hartstikke leuk om te doen zo’n dag. Achter de geraniums zitten kan altijd nog.’

Platte tekst Platte tekst bold

‘Geweldig, deze dag,’ zegt Riet Diepstraten (75). ‘Mijn twee jongste kleinkinderen zitten hier op school, dat maakt het voor mij extra leuk. Met kinderen omgaan houdt je jong.’ 40 oud-Hollandse en volksspellen zijn er, plus twee springkussens en een hindernisbaan. Deze spelen zijn speciaal voor Platte tekst de onderbouw, de kleintjes Platte tekst bold tot met groep 6. De oudere kinderen zijn op schoolkamp.

ons 31


De zomer is in aantocht: tijd voor gezellige en interessante uitstapjes… in de buitenlucht natuurlijk! Leer hoe bijen leven of bezoek een theatervoorstelling in de open lucht.

Ontspa Oorlogshelden Jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt maakte vorig jaar indruk met de eigentijdse, intieme voorstelling Oorlogshelden. Dit historische document dat de pijn en de hoop van de Tweede Wereldoorlog tot leven brengt, is oorspronkelijk geschreven voor scholieren, maar voor senioren is het zeker ook interessant. In 2014 zijn er twee voorstellingen: op vrijdag 19 en zaterdag 20 september in Parktheater Eindhoven (aanvang 19.00 uur). Het gezelschap speelt op aanvraag ook op locatie. Meer informatie vindt u op www.hetpaarddatvliegt.nl.

Voetjes van de vloer

Tekst: Viola Witjes

Heeft u een mo(nu)mentje? Op zaterdag 21 juni 2014 is het de Dag van de Architectuur. In veel plaatsen openen markante gebouwen en architectenbureaus hun deuren. Zo ook in Den Bosch. Leer alles over de ontwikkelingen rond het Groot Ziekengasthuisterrein. Of neem deel aan een rondleiding langs de monumenten in de stad. In het pas geopende caférestaurant het Mariapaviljoen kunt u de dag afsluiten met een heerlijk hapje en een drankje. Benieuwd naar de complete agenda? Kijk op www.dagvandearchitectuur.nl.

Iedere woensdagmiddag organiseert KBO Loon op Zand Werelddans. Op fijne deuntjes kunt u heerlijk dansen en meteen werken aan uw conditie, coördinatie en geheugen. Aan bod komen eigentijdse en traditionele dansen uit alle hoeken van de wereld. Kom eens een kijkje nemen of volg vrijblijvend een proefles. Een vaste danspartner is niet nodig. Locatie: woonzorgcentrum De Venloene in Loon op Zand, kosten: € 66,- per jaar. Meer informatie op www.kboloonopzand.nl of via (0416) 36 52 70 / (0416) 36 17 72.

Kunst in het groen Bezoekje gepland aan het Rijksmuseum in Amsterdam? Sla vooral de Rijksmuseumtuinen niet over. Van 21 juni tot en met 5 oktober 2014 zijn ze het decor van sculpturen van de Amerikaanse beeldhouwer, Alexander Calder (1898-1976). Met veertien beelden is het de grootste openluchttentoonstelling van zijn werk tot nu toe. Vrije toegang. Meer informatie vindt u op www.rijksmuseum.nl.

ons 32


nning

Bijen zijn boeiend!

Wist u dat een zomerbij maximaal zes weken oud wordt? En dat haar vleugels 200 keer per seconde bewegen? Nog meer leuke weetjes hoort u tijdens de Landelijke Open Imkerijdag 2014. Op 12 en 13 juli houden imkers open huis. Breng een of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes. Bij de meeste imkers is honing uit de omgeving te koop.

Op roverspad
 In de bossen van Heeswijk-Dinther ligt een bijzonder theater, De Kersouwe, gedragen door vrijwilligers en geliefd bij bezoekers en artiesten. Muziek, cabaret en theater in hun puurste vorm. In juli 2014 is er de jeugdvoorstelling Ronja de roversdochter, gebaseerd op het prachtige boek van Astrid Lindgren. Première: woensdag 2 juli 2014 om 15.00 uur. Overige voorstellingen: woensdag 9 en 16 juli om 15.00 uur en zaterdag 12 en 19 juli om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.kersouwe.nl.

Hole in one Op Golfbaan Overloon wordt op vrijdag 25 juli 2014 het Brabants Open Veteranen Kampioenschap gehouden. 112 golfers kunnen aan de wedstrijd meedoen op de 9-holes baan in Overloon. Het kampioenschap is voor heren vanaf 55 jaar en dames vanaf 50 jaar. Wilt u in de buurt van de golfbaan overnachten, dan is het bijbehorende vakantiepark Bosruik de Kuluut een goede optie. Meer informatie kunt u vinden op www.golfbaanoverloon.nl of bosrijkdekuluut.nl. U kunt ook mailen naar info@golfbaanoverloon.nl.

Meer informatie via www.bijenhouders.nl.

De Zeven Vreugden van Maria Bijbelse taferelen, historische figuren, praalwagens en zang- en dansgroepen: op zondag 29 juni trekt de Maria Ommegang voor de zeventigste keer door het oude stadscentrum van Bergen op Zoom. Hoofdthema van de Maria Ommegang is de uitbeelding op straat van De Zeven Vreugden van Maria. De dankstoet start om 15.00 uur vanaf het Markiezenhof. Maak het mee! Meer informatie vindt u op www.mariaommegang.nl.

Exposeer tijdens Fabrique Magnifique Van 11 tot 13 juli vindt in Veghel de culturele en culinaire ontdekkingsreis Fabrique Magnifique plaats. KBO-lid Trees van Geffen van KBO Veghel roept actieve senioren op om foto’s te maken van hun activiteit (in groepsverband of individueel) en deze te exposeren op het festival. Bent u zo’n actieve senior én vindt u het leuk om uw activiteit te fotograferen en te exposeren, stuur dan een mail naar treesvangeffen@kpnmail.nl. Meer over het festival: www.fabriekmagnifique.nl.

ons 33


ons voordeel Korting op campinggids

Speciaal voor leden van KBO-Brabant biedt Ons korting en leuke extra’s.

20% ledenkorting

Kampeerders opgelet! Campingspecialist ACSI, bekend van de vertrouwde groene campinggidsen, heeft een unieke ledenaanbieding voor u. In de ACSI webshop krijgt u maar liefst 20% ledenkorting op een ACSI-campinggids naar keuze of op het kampeermagazine ACSI FreeLife. Op=op. Ga voor uw bestelling naar webshop.acsi.eu en voer de kortingscode KBOBRABANT in. Veel kampeerplezier! * Deze aanbieding geldt t/m 1-9-2014 voor nieuwe bestellingen m.u.v. CampingCard ACSI. Exclusief verzendkosten. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen.

Korting op entree Orgelfestival Breda In juli en augustus vindt in de Grote Kerk van Breda het Internationaal Orgelfestival plaats. Luister naar de beiaardbespeling en bezoek aansluitend een concert door een internationale toporganist op het wereldbekende orgel in de bijzondere ambiance van de Grote Kerk. De klankrijkdom en veelzijdigheid van een van de grootste orgels van Nederland staan borg voor bijzondere en spannende programma’s met bekende en onbekende werken uit de wereldliteratuur. €2,De concerten vinden elke vrijdagavond om korting 20:00 uur plaats, van 11 juli t/m 29 augustus. Op vertoon van uw KBO lidmaatschapspas krijgt u korting op de toegangsprijs. De kerk is toegankelijk voor rolstoelen. Voor meer informatie: www.orgelbreda.nl. De toegangsprijs voor leden is €6,- (normaal €8,-).

‘Die van de Kriel’ Henk Sturkenboom, een van de elf kinderen €17,50 uit een groot boerengezin, besloot om 5 i.p.v € 19,9 samen met journalist Ruud Kamphoven een boek te schrijven over het gezin Sturkenboom, met de titel ‘Die van de Kriel’. Het boek vertelt het bewogen verhaal van een boerenfamilie in het midden van de vorige eeuw. Hoe leefden zij, met ouders die twee oorlogen zeer bewust meemaakten en het gezin dat tot twee keer toe geëvacueerd moest worden? Kamphoven interviewde alle kinderen - de oudste is inmiddels 87 - en vlocht die interviews in elkaar tot één verhaal. Het boek kost €19,95, leden van KBO-Brabant bestellen het boek voor €17,50 via boekdekriel@gmail.com (excl. verzendkosten).

Cadeautje bij het Leder en Schoenen Museum Een bezoek aan het Nederlands Leder en Schoenen Museum is een unieke ervaring voor jong en oud: naast de mooiste en wonderlijkste schoenen vindt u hier een volledige ingerichte schoenfabriek maar ook een heuse kinderafdeling. Leuk voor een dagje uit met uw kleinkind, bijvoorbeeld! Leden van KBO-Brabant krijgen op vertoon van hun ledenpas een exclusieve digitale foto plus leuke anekdote van hun favoriete schoen uit de museumverzameling. Deze actie loopt t/m 31 augustus 2014. Voor informatie over openingstijden en entree: www.schoenenmuseum.nl. Het Leder en Schoenen Museum is toegankelijk voor rolstoelen, scootmobiels en er is een ringleiding aanwezig voor slechthorenden.

Extraatje

ons 34


Op 17 en 18 mei exposeerde de schilderclub van KBO Oosterhout Stad tijdens het jubileumweekend van de Afdeling. Jacko van Alphen (68) is hun leraar en begeleider.

onsje geluk

‘Er zitten echte talenten tussen

Tekst: Annemiek Kraaijvanger  |  Beeld: Remco Bohle

mijn leerlingen’

‘N

aast mijn werk als etaleur/decorateur ben ik in 1960 in de avonduren teken- en schilderlessen gaan volgen bij bekende Eindhovense kunstenaars. Ook heb ik een cursus kunstgeschiedenis gedaan. Als klein jongetje tekende en schilderde ik al veel, en dat is altijd doorgegaan. Met mijn vrouw heb ik ook acht jaar lang een galerie gehad. Helaas moesten we daar na een ongeval van mijn vrouw mee stoppen. Bij de schilderclub van KBO Oosterhout ben ik als invaller begonnen. Na die eerste keer ben ik niet meer weggeweest. Intussen begeleid ik

twee groepen en is er een wachtlijst. Blijkbaar worden mijn lessen gewaardeerd en ik vind het zo leuk om te doen! Kennis overdragen en mensen enthousiasmeren geeft heel veel plezier. Ik ben ook enorm trots op mijn leerlingen. Er zitten echte talenten bij. We exposeren regelmatig en verkopen dan ook werk. Speciaal voor het jubileum van KBO Oosterhout Stad hebben we zes grote gezamenlijke doeken en 45 losse werken gemaakt, geïnspireerd op het werk van Monet. De opbrengst van de verkoop gaat naar het project Oog om Oog.’

De veiling van kunstwerken van de schilderclub van KBO Oosterhout Stad bracht ruim 300 euro op voor Oog om Oog, het samenwerkingsproject van KBO-Brabant en stichting Oud in Afrika om staaroperaties bij ouderen in Ethiopie mogelijk te maken. Wilt u ook doneren aan ons goede doel Oog om Oog, dan kunt u geld overmaken naar bankrekening (IBAN) NL05RABO0116716185, o.v.v. ‘Oog om Oog’, t.n.v. Oud in Afrika, Dordrecht. Meer informatie op www.oudinafrika.org.

ons 35


Advertentie


Deze rubriek is verzorgd door Anneke den Boer. Zij is jurist bij het Juridisch Loket.

Recht Een miskoop via internet? Een probleem op uw werk? Met een gratis advies van het Juridisch Loket staat u sterk! Speciaal voor Ons neemt Anneke den Boer van het Juridisch Loket elke editie prangende cases onder de loep.

Deze keer: dubbel verzekerd en achterstallige rekeningen. Dubbel verzekerd

Achterstallige rekeningen

De heer Verdonschot heeft een doorlopende reis­verzekering waarin ook zorgkosten zijn opgenomen. Natuurlijk heeft hij ook een verplichte zorgverzekering. Hij vraagt zich af of hij dubbel verzekerd is.

Mevrouw Elshout heeft een brief gekregen van een incassobureau. Nadat haar man is overleden, lukte het haar niet meer om alle rekeningen te betalen. Nu ze een dwingende brief heeft gekregen weet ze niet meer wat zij moet doen. Welke stappen kan zij nu nemen?

‘Wanneer iemand met een zorgverzekering naar het buitenland gaat, blijft hij verzekerd voor zorg. Welke medische zorg de heer Verdonschot vergoed krijgt, hangt af van het land waar hij naar op vakantie gaat. Nederland heeft met een aantal landen afgesproken dat zij elkaars verzekerden helpen als die zorg nodig hebben. In die landen bestaat aanspraak op medische zorg uit het basispakket. Met veel landen heeft Nederland echter geen afspraken gemaakt. In de voorwaarden van de zorgverzekering of reisverzekering staat dan voor welke medische zorg u daar verzekerd bent. Wanneer de heer Verdonschot voor langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld om te overwinteren, kan hij het beste aan zijn Nederlandse zorgverzekeraar vragen of en waarvoor hij dan verzekerd is. Immers, niet altijd dekt de zorgverzekering alle kosten. Een aanvullende verzekering of reisverzekering biedt dan uitkomst.

‘Ontzettend vervelend voor mevrouw Elshout dat er schulden zijn. Mevrouw kan een aantal stappen ondernemen om de problemen weg te werken. De beste start is om een overzicht van inkomsten, uitgaven en schulden te maken, en om te kijken waar zij kan bezuinigen. Er zijn veel hulpverleners die daarbij kunnen adviseren, bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Wanneer mevrouw Elshout overzicht heeft, legt zij contact met het incassobureau voor een betalingsregeling. Een overzicht waarop haar gezinssituatie, inkomen en uitgaven staan, helpt bij het onderhandelen. Zij kan ook een bedrag aan aflossing per maand voorstellen. Een schuldeiser is niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren. Mochten de schulden zo hoog zijn dat regelingen treffen niet meer lukt, kan mevrouw Elshout bij de schuldhulpverlening van haar gemeente terecht voor verdere hulp.’

Het Juridisch Loket geeft u gratis advies en informatie op alle rechtsterreinen. Bel 0900 - 8020 (€ 0,20 p/m), vind uw antwoord op www.juridischloket.nl of loop binnen bij een van de vestigingen in Breda, Tilburg, Eindhoven of ’s-Hertogenbosch.

ons 37


Advertenties

DIRECT, EN MET 100% ZEKERHEID, informatie: www.fvzvastgoed.nl UW HUIS VERKOPEN? Meer of bel 076 - 561 59 55 Koopsoom nett ld uitbetaa

Betrouwbaar Koopsom is 90% van de werkelijke waarde Geen makelaars- en notariskosten Directe aanbetaling mogelijk Uw eigen woning terug huren is mogelijk Wij ontzorgen – direct zekerheid

adres: Annevillelaan 230 - 4858 RB Ulvenhout tel.: 076 - 561 59 55 - mob.: 06 - 270 826 65 e-mail: info@fvzvastgoed.nl

EEN SCHITTEREND DAGJE UIT

?

Elzenweg 25 5144 MB Waalwijk T +31 (0)416 332738 schoenenmuseum.nl

?

?

?

Schoen Kunstobject

Compleet verzorgde reis, incl. vervoer per luxe touringcar. Veel 1- persoonskamers mogelijk. Kijk op: www.hotel-gaasterland.nl Of bel: (0514) 581741

Dagje uit

V Alle drie

Marderleane 21, 8572 WG Rijs


Deze rubriek is verzorgd door notaris Anne-Marie van Eeten. Zij is eigenaar van notariskantoor Van Eeten in ‘s-Hertogenbosch.

Notaris Erfrecht, wanbetaling, nalatenschap of pensioenopbouw. In elk nummer van Ons buigt mr. Anne-Marie van Eeten zich over een financieel-juridische kwestie. Deze maand: een erfenis beneficiair

aanvaarden of verwerpen.

O

p een dag overlijdt Susan, de zus van Rick van den Bosch. Zij is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Ze heeft geen testament gemaakt; op grond van de wet zijn Rick en zijn broer Pieter haar enige erfgenamen. Rick voelt zich er niet zo gelukkig mee dat hij erfgenaam is omdat hij de laatste jaren geen contact meer met Susan had. Hij heeft er ook weinig zin in om haar nalatenschap af te moeten wikkelen. Daarnaast is het nog niet duidelijk of er een positieve nalatenschap is. Ook al zou de nalatenschap positief zijn, dan wil Rick de nalatenschap mogelijk verwerpen. Hij vraagt de notaris om advies. Een erfgenaam heeft drie mogelijkheden: Hij of zij kan de nalatenschap zuiver aanvaarden. Bij aanvaarding deelt de erfgenaam in de waarde van de bezittingen, maar ook in de waarde van de schulden. Indien de nalatenschap negatief is, bent u als erfgenaam in uw privé-vermogen aansprakelijk voor de schulden van de overledene. De erfgenaam kan de nalatenschap ook beneficiair aanvaarden. Dat betekent aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. De erfgenamen aanvaarden de erfenis, maar als blijkt dat de boedel toch negatief is, dan zijn zij alleen aansprakelijk voor zover er baten in de

boedel zitten. U bent dan niet in privé aansprakelijk voor de schulden. Voor de afwikkeling van een beneficiaire aanvaarding gelden echter wel een aantal formaliteiten. De derde mogelijkheid is om de nalatenschap te verwerpen. Door verwerping bent u geen erfgenaam. U heeft géén recht op geld of goederen uit de nalatenschap maar u bent dan ook niet aansprakelijk voor de schulden. Rick zou het liefst willen verwerpen, maar de notaris wijst hem er op dat door verwerping de wet bepaalt dat zijn kinderen dan door plaatsvervulling erfgenamen worden. Aangezien zijn kinderen nog minderjarig zijn, kunnen zij in beginsel een nalatenschap slechts beneficiair aanvaarden. Voor verwerping is machtiging van de kantonrechter nodig. Op basis van deze informatie besluit Rick de nalatenschap van zijn zus toch beneficiair te aanvaarden en geeft vervolgens volmacht aan zijn broer Pieter zodat hij de nalatenschap verder kan afwikkelen. 

Heeft u een financieel-juridische kwestie die u aan mevrouw Van Eeten zou willen voorleggen? E-mail uw vraag o.v.v. Notaris naar ons@kbo-brabant.nl.

ons 39


Advertenties

HOTEL DE STOPPELBERG BTR REIZEN

Schi�erend en rus�g gelegen net even buiten het dorpje Beekbergen op de Veluwe ligt hotel de Stoppelberg. Een ideale loca�e voor uw fiets- of wandelvakan�e waar u kunt genieten van de natuur en de rust.

- 5 dagen, 4 nachte

n, half pension va - 4 dagen, 3 nachte naf € 179,- pp n half pension va - 8 dagen, 7 nachte naf € 150,- pp n, half pension va - 8 dagen, 7 nachte naf € 299,- pp n, vol pension incl c . 3 bustochten end v naf € 384,- pp va ijblijv ag vr e

Vra aar onz et n fm sbrie en nieuwngement ar ra

Stoppelbergweg 41, 7361TE, 61TE, 61TE TE Beekbergen. Beekbergen Te Tel. 055-5061934 info@de-stoppelberg.nl, berg.nl, www.de-stop www.de-stoppelberg.nl

HOTEL DE STOPPELBERG

Beekbergen op de Veluwe

50 Plus reizen tegen betaalbare Prijzen!

9,- pp. 199,. ‘Alles Inclusief’ va. € SENIOR HOTELS 5 dg KEN WE orjaar & Zomer ACTIE informeer naar alle Vo

Senior Hotel Het Witte Veen** Witteveen / Drenthe € 219,- Actie Weken € 199,- pp. Senior Hotel Dennenhoeve*** Nunspeet / Veluwe € 239,- Actie Weken € 209,- pp. Senior Hotel Holland Inn*** Wolvega / Friesland € 255,- Actie Weken € 219,- pp. Senior Hotel Der Jägerhof*** Teutoburgerwald / Duitsland € 266,- Actie Weken € 239,- pp. en veel meer gezellige families hotels in Nederland & Duitsland met verrassend geprijsde Actie Weken!  055 - 5059500 · WWW.BTRREIZEN.NL


Deze tekst kwam tot stand met medewerking van apotheker Martin Woltermann, eigenaar van Service Apotheek Woltermann in Breda. www.apotheekwoltermann.nl.

Gezondheid De Fransman Pierre Robiquet vond in 1832 de eerste pijnstillers uit. Sindsdien is er veel veranderd. Welke pijnstillers mag u gebruiken? En zijn ze eigenlijk verslavend?

1

Welke pijnstillers mogen ouderen slikken?

werken bloedverdunnend, bloeddrukverhogend en kunnen onder andere maagklachten geven. Daarom schrijft uw huisarts ook maagbeschermers voor. Slikt u al bloedverdunners? Of middelen tegen een hoge bloeddruk of een hartaandoening? Gebruik dan geen ontstekingsremmers, of alléén onder strikte begeleiding van uw apotheker of dokter.

De eerste stap in pijnbestrijding is paracetamol, wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. In te nemen bij koorts en allerlei soorten pijn: van keelpijn tot spierpijn. Daarnaast zijn er ontstekingsremmers (NSAID’s). Denk aan ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze gebruikt u bij ontstekingen, zoals artritis. Werken paracetamol en ontstekingsremmers onvoldoende? Dan kunt u op doktersrecept sterkere pijnstillers krijgen, zoals opiaten. Voorbeelden hiervan zijn tramadol en oxycodon.

2 Tekst: Suzanne Geurts

Ja, maar alleen op advies van uw apotheker of huisarts. Om de paar uur slikt u afwisselend paracetamol en een ontstekingsremmer, bijvoorbeeld. Het is niet gevaarlijk om deze twee type pijnstillers tegelijk in te nemen, maar het effect neemt gelijktijdig af. U heeft hier dus minder baat bij.

Hoe werken pijnstillers eigenlijk?

Elke pijnstiller heeft zijn eigen ‘aanpak’. Zo blokkeert paracetamol de pijnsignalen in een zenuw, terwijl een ontstekingsremmer – de naam zegt het al – de ontstekingspijn tegen gaat. Opiaten zorgen ervoor dat een pijnsignaal de hersenen niet bereikt. Hierdoor ervaart u geen pijn.

3

4

Stel, u neemt dagelijks vrij verkrijgbare pijnstillers. Welke risico’s loopt u dan?

Mag u verschillende pijnstillers gebruiken?

5

Zijn pijnstillers verslavend?

Paracetamol en NSAID’s zijn niet verslavend. Maar pas op bij hoofdpijn! Slikt u hiertegen minimaal vijftien dagen per maand een pijnstiller? Dan heeft u tachtig procent kans op medicatieafhankelijke hoofdpijn: de pijnstillers veroorzaken dan juist uw klachten. Raadpleeg uw huisarts voor advies. 

Langdurig gebruik van paracetamol kan leverklachten geven. Ontstekingsremmers

ons 41


Advertenties

GEEF OM DE TOEKOMST Het Grootseminarie Rolduc blijft trouw werken aan de boodschap van de Rooms-Katholieke Kerk. Om deze boodschap uit te kunnen dragen zijn goed opgeleide priesters nodig. Met uw steun maakt de Paredis Stichting nu en in de toekomst de opleiding van priesters en diakens in Rolduc mogelijk.

Actief genieten in de Brabantse Kempen! Stijlvolle hotelkamers voorzien van alle comfort, lift, voortreffelijke keuken, zwembad, terrassen, park en natuurrijke omgeving.

Geef om de boodschap steun de Paredis Stichting Vorming van priesters, kandidaten voor het priesterschap en permanent diaconaat Correspondentieadres Hoogstraat 7, 5954 AA Beesel Telefoon: 077 - 4742012 E-mail: info@paredis.nl Website: www.paredis.nl Bankrelatie ING: NL77INGB 0002818327 ABNAMRO: NL95ABNA0481960228 t.n.v.: Paredis Stichting

Er even lekker tussenuit in 2014? Informeer naar onze vernieuwde arrangementen inclusief diverse excursies, avonden en andere verrassingen!

Wij bieden speciale arrangementen met dagexcursies, avondprogramma’s met artiesten e.d. Gezelschappen kunnen worden gehaald en gebracht. Kijk op onze website en vraag naar onze brochure.

De Paredis Stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Boscheind 73 • 5575 AA Luyksgestel T (0497) 541 426 • info@postelhoef.nl www.postelhoef.nl

Op z n Engels genieten in Eesergroen...

Proef de Zomer in Drenthe

Bij Lucy’s Inn is het helemaal genieten deze zomer. Met de rust op het platteland, de gezellige reurige fairs in de dorpjes of lekker fietsen in de bossen. kom en geniet van:

”Het lekker Drenthe arrangement” welkomst drankje vier overnachtingen vier keer ontbijt vier keer drie gangen diner voor maar 209.p.p.

Weekaanbieding

Verlengt u dit arrangement naar 1 week dan krijgt u een van Lucy’s huisgemaakte taarten mee naar huis. Sander en Lucy Wubs - Lucy’s Inn Dorpsstraat 2 ,9537 TC Eesergroen (Borger-Odoorn) Drenthe tel :0599 287250 info@lucysinn.nl www.lucysinn.nl


Advertentie

Gemidd

eld

25%

voordel i

ger

Samen al meer dan een kwart miljoen euro bespaard Ons Energiecollectief wegens succes verlengd!

I

n de afgelopen weken hebben duizenden KBO-ers gebruik gemaakt van Ons Energiecollectief. Zij besparen zo flink op hun energierekening. KBO-Brabant en zijn partner Energiebesteding BV hebben het exclusieve aanbod voor KBO-leden met beide energieleveranciers kunnen verlengen tot 31 december 2014.

Ook uw energiekosten verlagen? Via de website van KBO-Brabant: www.kbo-brabant.nl kunt u gratis en vrijblijvend uw persoonlijk energieaanbod aanvragen. U ontvangt uw persoonlijk aanbod direct per e-mail. Beschikt u niet over internet, dan kunt u ook de klantenservice bellen op (085) 486 33 63 (houd uw laatste jaarnota van uw huidige energieleverancier bij de hand).

Overstapservice KBO-Brabant zorgt samen met Energiebesteding voor uw overstap. Geen gedoe, alles wordt geregeld!

Wist u dat? • Steeds meer Nederlanders wisselen van energieleverancier • U verzekerd bent van een vast energietarief gedurende de contractduur • Het energietarief van dit aanbod gemiddeld 25% voordeliger is • Overstappen naar Ons collectief geen gedoe geeft, maar heel envoudig is • Energiebesteding uw overstap volledig regelt.


Kind uit een groot gezin

‘Samen delen Tekst en beeld: Ivo Hutten

was het credo bij ons thuis’

Grote gezinnen, het was een niet onbekend fenomeen in het Brabant van na de tweede wereldoorlog. Hoe is het om op te groeien tussen een hele rits broers en zussen? En hoe beïnvloedt het je latere leven? In gesprek met twee dochters uit een (extra) groot gezin.

Eugenie Buis-Roels (79) uit Rosmalen

‘N

og niet zo lang geleden belde een van mijn zussen. Ze vroeg zich af of ik wel een jeugd heb gehad. Daar had ik eigenlijk nog nooit zo bij stil gestaan. Maar de vraag was wel terecht, want als oudste van negen kinderen heb ik mijn jonge jaren heel anders beleefd dan de rest. Na de oorlog volgde het ene op het andere kind. Wij woonden toen in Eindhoven. Mijn moeder was of zwanger of verzorgde mijn broers en zussen. Mijn vader was als gymnastiekleraar en directeur van verschillende sportparken weinig thuis. Het

‘Mijn moeder was of zwanger of verzorgde mijn broers en zussen. Het huishouden kwam voor mijn rekening’

ons 44


familie

Expositie Gezin XXL / Grote gezinnen

Mevrouw Buis-Roels en haar broers en zussen

huishouden kwam voor mijn rekening. Na twee jaar werd ik van de mulo geplukt. Ik was thuis nodig, alles moest tot in de puntjes verzorgd zijn. In mijn beleving waren we niet echt een harmonieus gezin. Voor mijn broers en zussen was ik meer medeopvoeder dan een zus. Een politieagent soms. Zij mochten ook veel meer dan ik. Naar school en dansles of naar meerdere sporten. Zij hadden tijd voor vriendjes en vriendinnetjes. Ik hockeyde alleen, maar moest altijd weer op tijd thuis zijn om te werken. Het was best zwaar, al had ik dat niet in de gaten. Het was een natuurlijke rol. Zo had ik al vroeg een enorm plichtsbesef en veel pit. Nu nog steeds. Hoewel ik er niet slechter van ben geworden, voelde de verhuizing met mijn man naar Utrecht als een verademing. Ik was er klaar mee, er bestond ook nog

Het boek ‘Die van de Kriel’ van Henk Sturkenboom en journalist Ruud Kamphoven is tijdens de expositie Gezin XXL/Grote gezinnen in het Noordbrabants Museum te vinden bij de familieboeken. KBO-Brabantleden kunnen het boek met korting bestellen. Zie pagina 34.

Het Noordbrabants Museum neemt deze zomer het fenomeen grote gezinnen onder de loep. In de expositie Gezin XXL wordt de ontwikkeling van het grote gezin in de twintigste eeuw belicht aan de hand van foto’s, films en objecten. Wat betekende het om op te groeien in een groot gezin en hoe zag de dagelijkse praktijk eruit? Dat zijn twee belangrijke vragen die aan bod komen. Een feest van herkenning voor veel Brabanders die opgroeiden te midden van een grote groep broers en zussen. De expositie is te zien van 21 juni t/m 21 september 2014. Het Noordbrabants Museum is gevestigd aan de Verwerstraat 41 in ’s-Hertogenbosch.

een ander leven. Vergeet niet dat ik toen al bijna dertig was. Jongeren van nu kunnen zich dat niet voorstellen. Dat zie ik wel bij mijn kleinkinderen, twee leuke knullen in hun tienerjaren. Nee, een groot gezin hebben mijn man en ik niet gesticht. Het is door medische omstandigheden bij een zoon gebleven, al had ik me heel goed vijf kinderen kunnen voorstellen. Dat had ik heel normaal gevonden. De meeste van mijn broers en zussen zie ik geregeld, maar het is niet zo dat we de deur bij elkaar plat lopen. Ook niet met verjaardagen. Voor mij geen volle kamer op mijn geboortedag. Dat is mijn dag en dan heb ik geen zin om iedereen te verzorgen. Je bent er zelf altijd hartstikke druk mee. Ik ga liever iets leuks doen met mijn man. Misschien komt dat wel door vroeger en haal ik zo nog steeds een beetje mijn jeugdjaren in.’ 

ons 45


Advertentie

Pijnklachten bij langdurig liggen? Laat uw nachtrust niet verpesten door een slecht matras of kussen. Pijnklachten door een verkeerde houding zijn verleden tijd dankzij het medisch traagschuimmatras en orthopedisch hoofdkussen van Bos Products. Slaapt u slecht of wilt u vrijblijvend kennis maken met dit unieke matras en kussen, vul dan de bon in en

DE SLAAPEXPERT KOMT BIJ U THUIS!!! Dez ea loop ctie t to 30 s epte t m 2014 ber

rs

ze Voor le

% 0 5 ING T R O K op

sen en matras

Breedte

s.

kussen

Lengte

Normale prijs

Actieprijs

70 cm

200 of 210 cm

699,00

349,50

80 cm

200 of 210 cm

749,00

374,50

90 cm

200 of 210 cm

799,00

399,50

140 cm

200 of 210 cm

1299,00

649,50

160 cm

200 of 210 cm

1499,00

749,50

Alle prijzen zijn inclusief btw, per matras.

Deze matrassen welke normaal alleen aan zorginstellingen geleverd worden, zijn 18 cm dik en voorzien van een wasbare hoes. Via deze actie van Bos Products komen deze kwaliteitsmatrassen nu ook voor u binnen bereik en voor zeer speciale prijzen.

ProďŹ teer nu!

ELASTOÂŽ MEDIUM HOOFDKUSSEN

Het Elasto Medium hoofdkussen geeft een permanente ondersteuning in iedere slaaphouding waardoor nekklachten en hoofdpijn verminderd kunnen worden.

Normaal 99,00

NU 49,50

Wilt u zelf kennismaken met de kwaliteit van onze producten?

Stuur de ingevulde bon naar Bos Products, waarna een van onze experts een afspraak met u zal maken om persoonlijk en vrijblijvend het matras en kussen bij u te demonstreren.

Bos Products

Vollerstraat 1 5051 JV Goirle T +31 (0)13 5300 432 F +31 (0)13 5300 180 E info@bosproducts.nl I www.bosproducts.nl


familie

‘Met dertien kinderen hebben we best veel feestjes in een jaar’

Nellie Verkuijlen-Sanders (73) uit Oerle

‘P

as als je zelf kinderen krijgt, kom je erachter hoe je opgevoed bent. Wij hebben zelf zeven kinderen, ook best een groot gezin. Maar als ik eraan terugdenk hoe onze moeder dertien kinderen heeft opgevoed, dan vind ik dat ze het fantastisch gedaan heeft. Het waren geen gemakkelijke tijden. Mijn vader overleed al op jonge leeftijd en mijn moeder was slechtziend. Alle broers en zussen zorgden voor haar en voor elkaar. Samen delen was het credo bij ons thuis. Kleding ging van het ene kind naar het andere en werd volledig afgedragen. Douchen konden we niet. Eens per week gingen we om de beurt in een teil met warm water. En samen zorgden we voor het eten, alles uit eigen tuin. We hadden het niet breed, elke cent moest wel drie keer omgedraaid worden. Wie kon, ging buiten de deur werken. De meiden vaak in de huishouding bij andere grote gezinnen, de jongens op de boerderij of in het bedrijfsleven. Een broer werd priester. En als we ’s avonds terugkwamen, hield ons moeder haar hand op. Dan stonden we de verdiende centen af. Altijd zonder tegenspraak. Zo ging het en zo deden we het. Die

discipline en de mentaliteit om te zorgen voor anderen heb ik mijn hele leven meegedragen. Mijn broers en zussen ook. Ik ben al dertig jaar mantelzorger en heb me jarenlang ingezet in het verenigingsleven. Onder meer als voorzitter van de KVO. Als je opgroeit in een groot gezin heb je denk ik ook behoefte aan die sociale contacten en ontmoetingen met anderen. Die verbondenheid krijg je van huis uit mee. Vroeger waren we immers ook nooit alleen. We trokken samen op, deden samen spelletjes op het erf en gingen ook samen uit. Als je ergens mee zat, kon je bij een ander terecht voor raad en daad. Nog steeds hebben we een sterke band. We helpen elkaar als de ander het moeilijk heeft en tradities om elkaar te zien houden we in stand. Op nieuwjaarsdag en bij verjaardagen vooral. Met dertien kinderen zijn dat toch best veel feestjes in een jaar. We hebben zelfs een Sanders-bokaal. Wie vijftig werd kreeg de beker en gaf hem met een mooi woordje door als een broer of zus Abraham of Sarah zag. Met nog steeds dezelfde bokaal zijn we inmiddels al ver gevorderd in een nieuw rondje voor de zeventigjarigen.’ 

Mevrouw Verkuijlen-Sanders en haar

ons 47

broers en zussen


Advertenties

Hotel de Linde beste deal - Hotel de Linde beste deal - Hotel de Linde beste deal - Hotel de Linde

Voor alle generaties!

beste deal arrangement

3=2

boek o boek nline: ho te direc t: 04 ldelinde. 3-3 n 0632 l 45

Bij de Zorgboog staan we klaar voor alle generaties. Iedereen, ongeacht welke leeftijd, kan bij ons terecht voor een pakket aan diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. U vindt ons in onze woonzorgcentra bij u in de buurt, in een thuiszorgwinkel of we komen bij u aan huis. Zo krijgt u altijd de beste zorg.

3 overnachtingen voor 137,50 pp incl. een drankenbon t.w.v. 15,- per boeking

Wijkzorg en -verpleging | Wonen met zorg Behandeling en begeleiding | Revalidatie | Woonverpleging Hulp bij het huishouden | Specialistische zorg | Terminale zorg Hulpmiddelen | Welzijn, services en meer... Bekijk ook ons digitale magazine Fijn! op www.zorgboogmagazine.nl

hotel restaurant De Linde

Vragen over zorg? Bel de Zorgcentrale 0900 - 899 8636 (€ 0,01 per minuut)of kijk op www.zorgboog.nl

Vijlenberg 33, Vijlen, 043-3063245, hoteldelinde.nl

ste deal - Hotel de Linde beste deal - Hotel de Linde beste deal - Hotel de Linde beste deal

Moeilijk in bad ?

UW ZORG IS ONZE ZORG

...Ik niet !

SCOOTMOBIELEN

Uw EIGEN SCOOTMOBIEL voor minder geld dan uw eigen bijdrage

VANAF

€ 695,-

Badlift

-Werkt op accu -Laat u zakken tot op de bodem -Gratis demonstratie bij u thuis

SERVICE ● ● ●

Ja, stuur mij vrijblijvend uw brochure van

 Badliften

 Baden

0......./...................... Dhr/Mevr. .................................. Straat ...................................... Pc/Woonplaats .............................. 0857603659 - Lokaal tarief Tel.nr.

snelle service eigen werkplaats onze technische dienst komt bij u aan huis

Mobiliteit op Maat KLOOSTERHEULWEG 10 - WAALWIJK T 0416 560160 E info@mobiliteitopmaat.nl WWW.MOBILITEITOPMAAT.NL

20140434 advertentie Maandblad Ons 90 br x 112 h.indd 1

22-04-14 16:33


Advertentie


Tekst: Suzanne Geurts Fotografie: Remco Bohle

‘Zelfs de gasten snijden

vaak een uitje mee’

ons 50


smakelijk eten Marion kookt bij eetclub ‘Erpel & Klets’

IJzersterke zomergroente? Lange tijd geloofde iedereen dat spinazie bol van ijzer staat. Daarom lust de gespierde tekenfilmheld Popeye het zo graag. Inderdaad, spinazie bevat meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar veel minder dan gedacht. Wel zitten de groene blaadjes vol vitamine K en magnesium. En deze houden uw botten gezond. Verse spinazie van Nederlandse bodem is van maart tot en met augustus verkrijgbaar.

In januari startte kook- en eetclub ‘Erpel & Klets’, met financiële steun van KBOOirschot. Twee woensdagavonden per maand prikken alleenstaande ouderen hier een vorkje mee. ‘De gasten genieten’, merkt KBO’er Marion Smits, een van de vrijwillige koks. Marion Smits (66): ‘Ik zag de flyer over deze nieuwe kook- en eetclub en dacht: dit is iets voor mij. Ik houd van koken, samen eten en warme, Brabantse gezelligheid. En dat vind je hier allemaal. Ik kook samen met een groepje vrijwilligers, maar vaak snijden de vroege eters ook spontaan een uitje mee. Inmiddels schuiven er zo’n vijftien gasten aan. Van jonge zestigers tot tachtigers. De eerste keer serveerden we een ‘ouderwetse’ stamppot, maar we proberen ze steeds meer te verrassen, hoor. Wat dacht je van wraps met spinazie, wortelsoep of bami met gebakken banaan? Dit slaat aan, merken we. Zo hadden we laatst heerlijke verse asperges, waarop we reacties kregen als: ‘Zalig, en dat voor zes euro!’ Kijk, daar doen we het voor.’

Hartig cadeautje

ken’. Eigenlijk is Wrap is Engels voor ‘inpak tortilla: een soort een wrap een Mexicaanse aakt van mais- of ongezuurd plat brood, gem behoort tot de tar wemeel. Deze lekkernij de Mexicanen op ‘antojitos’, kleine hapjes die een brood, bord én straat eten. De tortilla is dan eft de wrap de wereld lepel tegelijk. Inmiddels he met alles wat u veroverd en kunt u ‘m vullen n zowel koud als lekker vindt. Tortilla’s smake warm heerlijk.

Boodschappenlijstje Wraps voor 4 personen 800 gram (of meer) verse spinazie 400 gram kip, gehakt of vleesvervangers peper, zout, knoflookpoeder en Mexicaanse kruiden naar smaak 2 blikjes mais à 200 gram

2 uitjes 4 verse tomaten olijfolie 8 tortillawraps (voorverpakt) 2 bakjes crème fraîche à 125 ml 1 zakje geraspte kaas à 250 gram

Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de spinazie zo’n vijf minuten en laat het uitlekken in een vergiet. Strooi er een beetje knoflookpoeder overheen. Kruid het vlees naar smaak (peper, zout en eventueel Mexicaanse kruiden) en bak het mals. Voeg er de uitgelekte mais, gesnipperde ui en in blokjes gesneden tomaten aan toe. Roer de spinazie kort door dit groente-vleesmengsel. Vet een ovenschaal met een beetje olijfolie in. Besmeer de wraps met een laagje crème fraîche. Schep hierover het groente-vleesmengsel en rol de wraps op. Leg de gevulde wraps in een ovenschaal en bestrooi ze met geraspte kaas. Vijf minuten de oven in en smullen maar!

Tips gezocht Kent u een bijzondere eetgelegenheid? Een (kleinschalig) restaurant met een origineel concept? Een speciale kok? Stuur een mailtje naar ons@kbo-brabant.nl en wie weet plaatsen we uw tip in Ons.

ons 51


Rob Adolfsen van nieuwe zorgverzekeraar ANNO12

‘Bewuster omgaan met

zorgkosten’

Een transparante verzekeraar die zijn cliënten laat meepraten over de koers. Dat is wat ANNO12 wil zijn. De nieuwe zorgverzekeraar hoopt in 2015 van start te gaan. Mede-oprichter Rob Adolfsen: ‘Wij willen trouw en bewust gedrag belonen.’

ons 52


welzijn

Een verzekering zoals die bedoeld is De initiatiefnemers van ANNO12 zagen van nabij wat er mis ging in de wereld van zorgverzekeraars. ‘Verzekeraars zijn grote financiële instellingen geworden’, zegt Adolfsen. Hun oorspronkelijk gedachtegoed, veelal in de vorm van een coöperatie, is

‘Met de huidige schaalgrootte van zorgverzekeraars verlies

je totaal het contact met je achterban’

naar de achtergrond geraakt. ‘Het belangrijkste doel van een zorgverzekering zou moeten zijn: mensen gezamenlijk de mogelijkheid geven zich in te dekken voor risico’s die ze in hun eentje niet kunt dragen. Dat zijn we in de loop der jaren, met een wirwar aan polisvoorwaarden die soms maar over een paar tientjes gaan, uit het oog verloren.’ Voor Adolfsen en zijn kompanen was dat een van de redenen om ANNO12 op te richten: een verzekering zoals een verzekering bedoeld is. Daarnaast is bewustwording een belangrijk thema. ‘Wij willen bewust gedrag belonen. Natuurlijk gaan we niet achter de voordeur kijken hoeveel glazen wijn iemand drinkt. Het gaat eerder om vragen als: heb je altijd op tijd je premie betaald? Heb je in het donorregister laten opnemen of je bij overleden wel of niet je organen wilt schenken? Als dat niet bekend is, zijn er namelijk na je overlijden zomaar tien kostbare zorguren mee gemoeid om dat uit te vinden.’

Bewust worden van de kosten De verzekeraar wil bij zijn klanten ook het belang van preventief onderzoek benadrukken. ‘Een op de vier vrouwen van boven de vijftig doet niet mee aan de screening voor borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat betekent dat een aantal gevallen veel later wordt ontdekt dan had gekund. Voor de patiënt zelf veel ellende, en voor de verzekeraar en de maatschappij hogere kosten dan nodig was geweest.’ ANNO12 is ook van plan om verzekerden rekeningen van zorgverleners voor te leggen. ‘Enerzijds vanwege de bewustwording van de kosten van de zorg, maar ook om

ons 53

Tekst: Berber Bijma  |  Beeld: ANNO12

G

roentjes zijn ze bepaald niet, de oprichters van ANNO12. Alle vier initiatiefnemers zijn gepokt en gemazeld in de wereld van de zorgverzekeraars. ‘De meeste van ons komen van Agis’, vertelt Rob Adolfsen, een van hen. ‘Agis was tot de fusie met Achmea een van de meest sociaal bewogen zorgverzekeraars.’ Zelf was hij tegen die fusie. ‘Er zijn nu vier grote zorgverzekeraars in Nederland. Met deze schaalgrootte verlies je totaal het contact met je achterban.’ De initiatiefnemers van ANNO12 willen dat contact terugbrengen met de oprichting van hun nieuwe zorgverzekeraar. ‘Als we groter worden dan 400.000 leden, gaan we splitsen’, belooft Adolfsen. De nieuwe verzekeraar hoopt per 1 januari 2015 van start te kunnen gaan. Deze zomer moet duidelijk worden of De Nederlandsche Bank een vergunning geeft, waarna het actieve werven kan beginnen. ‘Wij vinden dat we aan alle eisen voldoen, maar De Nederlandsche Bank is nogal streng voor nieuwkomers op de verzekeringsmarkt.’ Om te kunnen starten, moeten er op 1 januari 10.000 mensen zijn die zich via ANNO12 willen verzekeren. Van hen wordt per persoon een inleg van 850 euro gevraagd. Adolfsen: ‘Daar doen wij niets mee, maar we zijn wettelijk verplicht dat bedrag per verzekerde achter de hand te hebben. Bij overlijden of opzeggen betalen we het terug.’ De afgelopen maanden kondigden zich al ‘een paar duizend’ belangstellenden aan, vertelt Adolfsen. Dat gebeurde deels via organisaties en bedrijven die ervoor open staan hun werknemers via ANNO12 te verzekeren. Ook KBO-Brabant staat positief tegenover het nieuwe initiatief (zie kader).


Advertentie

MetMet 6 verwisselbare 6 verwisselbare voetholtevoetholteinzetstukken inzetstukken

Nu 2 paar wereldberoemde WalkFit Platinum inlegzolen voor de halve prijs! Dankzij Dankzijdedeberoemde beroemdeWalkFit WalkFitPlatinum Platinuminlegzolen inlegzolenzijn zijnover overde de hele wereld miljoenen mensen verlost van spieren hele wereld miljoenen mensen verlost van spieren gerdt wo umwordt Pla um tintin lkFititPla WalkF Wa ) gewrichtspijnen. ort (sp or Ze passen in vrijwel elk type schoen. ) do ort n wrichtspijnen. Ze passen in vrijwel elk type schoen. (sp ole or ev do nb aanbevolen aa herap eu-eu- De se,n,fysfys herap art iotiot uitgekiende sen uitgekiendeanatomische anatomischevorm vormbrengt brengtmet metelke elke art . De log do po en tenen pedagogen.en ten Speciaalontworpen ontworpen stap uw stap uwwervelkolom, wervelkolom,heupen, heupen,knieën knieënenenvoeten voetenweer weer Speciaal voor vooruw uwbalans: balans: in in balans. ZoZo staat u weer comfortabel enen loopt uu zonder balans. staat u weer comfortabel loopt zonderpijn! pijn! UUkrijgt loopt... krijgthet hetgevoel gevoelalsof alsofu uopopwolken wolken loopt… Het isniet nietalleen alleende deorHetbijzondere bijzonderevan vaneen eenWalkFit WalkFit Platinum Platinum inlegzool is orthopedisch voorgevormdehiel, hiel,maar maarvooral vooralook ookdedeverwisselbare verwisselbare thopedisch voorgevormde Verdeelt Verdeelt voetholte-inzetstukken. Hiermee loopt voetholte-inzetstukken. Hiermee looptu ualtijd altijdcomfortabel, comfortabel,ongeacht ongeacht de hoogte van uw wreef. Deze inzetstukken stabiliseren en versterken de hoogte van uw wreef. Deze inzetstukken stabiliseren en versterken uw gewicht uw gewicht hielhiel en enkel. Ze Ze verdelen uwuw gewicht beter enenvormen en enkel. verdelen gewicht beter vormeneen eendemper demper optimaal optimaal voorvoor schokabsorptie. Doordat uw uw voeten optimaal worden ondersteund schokabsorptie. Doordat voeten optimaal worden ondersteund geven uw lichaam, lichaam,waardoor waardooruuook gevendedezolen zolende dekinetische kinetischeenergie energie terug aan uw ookminder minder snel vermoeid raakt. snel vermoeid raakt. WalkFit Platinum inlegzolen WalkFit Platinum inlegzolenworworden vervaardigd van vederlichte, den vervaardigd van vederlichte, Zonder postzegel aan: Postordershop - Antw. nr.nr. 363, 1300- VB Zonder postzegel aan: Postordershop - Antw. 10168 4800Almere VB Breda duurzame kunststof en zijn voorduurzame kunststof en zijn voorvan ventilatiegaatjes bestelnr. 73460 t/m 73470 zien zien van ventilatiegaatjesvoor voor JA, hiermee bestel ik 2 Paar WalkFit inlegzolen Bestelnr. 110001 110010 hiermee bestel ik 2 paar WalkFit inlegzolen droge enen koele voeten. droge koele voeten. 95 95 (invullen alsjeblieft!) van in in dedemaat (invullen alstublieft!) van€€79,90 79,90voor voor slechts slechts €€ maat……, .......,

B OO NN B EESSTTEELLBB

JA,

(plus € 5,95 voor verpakkingsen en verzendkosten). (plus € 4,95 voor verpakkingsverzendkosten).

39, 39,

Dhr./Mevr: ........................................................................................ ........................................................................................................... Voorl: .................. Dhr./Mevr: Voorl. ............................ Straat: ............................................................................................................... Huisnr.: .................. ............................................................................................... Huisnr. ..........................

Bestel uwuw eigen WalkFit Bestel eigen WalkFit Platinum inlegzolen nunu bij Platinum inlegzolen bijPostordershop Postordershop

Met geven Metelke elkestap stap geven de WalkFit de WalkFitPlatinum Platinum inlegzolen inlegzolendedeenergie energie terug terugaan aanuwuwlichaam lichaam

WervelWervelkolom kolom Heupen Heupen

Knieën Knieën Voeten Voeten

U kunt uwuw bestelling reserveren viavia internet: www.postordershop.nl, U kunt bestelling reserveren internet: u www.postordershop.nl kunt even bellen: 088-7461000, of ubellen: kunt de Bestel-Bon u kunt www.postordershop.nl, u kunt even 088-7461000, Telefoonnr.: ........................................................................ Geb. jaar: .................................... Telefoonnr.:................................................................................................... Geb. jaar: .................. gebruiken. Kies schoenmaat en 52, langskomen inuw onze showroom:(37-46) Koele Mei Past in in Past Ik betaal op de volgende ✘ wijze: ON425 AN.306 vermeld bijof reservering. elke 4816 JDdeze Breda, u kunt de Bestel-Bon gebruiken. Breda elke schoen. schoen. Kies uw schoenmaat (37-46) en vermeld deze Eenmalige Eenmalige bij reservering. * Bankof gironr: | | | | | | | | | |* machtiging machtiging Bankof gironr: * verplicht invullen Postcode: ........................ Plaats:......................................................................................................... ............................................................................................ .................... Plaats:

__ __ __ __ __ __ __ __ __

* verplicht invullen

088-7461000 088-7461000

OF OFBEL: BEL:


welzijn

te kijken of de zorg die gedeclareerd wordt, wel echt is verleend. Wij vertalen de ingewikkelde rekeningen van ziekenhuizen naar gewone mensentaal. Daarbij stellen we de verzekerde de simpele vraag: hebt u dit inderdaad gehad? Daar gaat namelijk nog weleens iets fout.’

Veel te winnen in medicijngebruik Die bewustwording moet net zo goed bij de zorgverleners gestimuleerd worden, zegt Adolfsen. ‘Liefst 20 procent van de zorg is onnodig, blijkt uit onderzoek. Ook in medicijngebruik valt nog veel te winnen. Liefst 40 procent van de medicijnen wordt niet of niet goed gebruikt. In het geval van een antibioticakuur die niet afgemaakt wordt, valt de schade meestal mee. Maar het komt ook voor dat iemand met een lichte vorm van ouderdomsdiabetes zijn pilletjes niet goed neemt. Die pilletjes kosten 30 euro per maand. Als de ziekte zich verder ontwikkelt – bijvoorbeeld door slecht medicijngebruik – moet de

‘Onze klanten

bepalen de koers’ patiënt over op een zwaarder medicijn dat liefst 300 euro per maand kost. Daarin kunnen apothekers veel betekenen: zij kunnen met chronisch zieken regelmatig het gesprek aangaan.’ Wat er tussen patiënt en zorgverlener besproken wordt, daar gaat ANNO12 niet tussen zitten, belooft Adolfsen. ‘Daar moet je je als verzekeraar absoluut niet mee bemoeien. Maar je kunt bij beide partijen wel werken aan bewustwording.’

Trouw belonen Reactie Frans Slangen op het initiatief van ANNO12: ‘Ik ken weinig sectoren waar zo bewust is gepoogd marktwerking tot stand te brengen als de zorgsector en ik ken nog minder sectoren waar dat zo is mislukt als de zorgsector. Waar verzekerden, overheid of zorgaanbieders nauwelijks nog iets te vertellen hebben, maar waar de ultieme macht in handen is van nog geen handvol zorgverzekeraars. Een sector waarin ogenschijnlijk veel concurrentie is, maar waarin de meeste verzekeraars niets meer zijn dan het zoveelste label van een van de vier giganten. Waar vergaande invloed op het persoonlijk domein wordt uitgeoefend door zorgsturing via naturapolissen. Die zich nog altijd coöperatie noemen en als bewijs daarvan een ceremoniële ledenraad opvoeren. Het is tijd voor een andere wind en we hopen dat de verzekerden van coöperatie ANNO12 daar gezamenlijk voor gaan zorgen.’

Naast bewust gedrag wil ANNO12 ook de trouw van verzekerden belonen. ‘Wij geven geen dure cadeaus als mensen nieuw bij ons binnenkomen, maar belonen ze wel als ze een aantal jaren blijven. Dan gaat het bijvoorbeeld om een wat groter aantal behandelingen van de fysiotherapeut dat wordt vergoed.’ Regel 1 van ANNO12 is: klanten bepalen de koers. ‘We beginnen met een kwalitatief goede standaardpolis. Vervolgens vragen we aan de leden hoe zij over allerlei onderwerpen denken. Bijvoorbeeld: in hoeverre willen ze alternatieve geneeswijzen hebben vergoed? Dat heeft gevolgen voor de hoogte van de premie. En willen ze premiegeld dat aan het eind van het jaar overblijft, terugbetaald hebben, of hebben ze liever dat wij het gebruiken om bijvoorbeeld een onbekende ziekte wat meer aandacht te geven? Over dat soort onderwerpen nemen wij geen besluiten zonder onze leden te raadplegen. Dat zal vooral digitaal gaan, maar als mensen geen computer hebben, regelen we het op een andere manier. Bijvoorbeeld met hulp van KBOBrabant. ANNO12 wordt een zorgverzekering waar je als verzekerde écht wat te zeggen hebt.’ 

ons 55


De puzzel in Ons 4 leverde weer veel goede oplossingen op. De prijswinnaars van de dvd Toen was geluk heel gewoon zijn:

G. Giezer uit Boxmeer, J.H. Evers uit EttenLeur, R. Buurma-Meulenbroek uit Schijndel, H.J.J. Selbach uit Rijen en G.J. Jordans uit Bergen op Zoom. Gefeliciteerd!

Puzzel mee en win!

In elke editie van Ons maakt u kans op een leuke prijs. Vul het Zweeds raadsel in, stuur uw oplossing naar de redactie en misschien wint u wel deze leuke cd! bijbelse vrouw

9

middag handigheid

terug

galop

2

putemmer

verbond

ieder

‘Zoete Inval’

honingbij

6 ijzig eikenschors

strijdperk

bejaard

7

dienstNed. kleding voetbaldaad van club agressie

arts

Europese taal

1

en dergelijke

provinciehoofdstad

troep

hoge berg

4

gravin v. Holland werkschuw

verlegenheid

woestijnbron

haarkrul schaakterm blijkens de akten

planeet boef

5

selenium

8

watering

3

dichterbij

© www.puzzelpro.nl

Puzzel: www.puzzelpro.nl

1

2

3

4

5

6

7

8

Stuur de oplossing van de puzzel, uw e-mailadres en telefoonnummer vóór 3 juli 2014 naar: Redactie Ons, Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. Of e-mail naar ons@kbo-brabant.nl o.v.v. ‘puzzel’.

ons 56

9

Zangeres Annelieke Merx brengt een gevarieerd repertoire, waarbij ze zichzelf begeleidt op de gitaar. Haar liedjes gaan van vrolijk en gezellig tot ingetogen. Liedjes van Annelieke zijn regelmatig te horen bij Omroep Brabant, TV Oranje en diverse lokale, regionale en landelijke omroepen. Haar specialiteit is mooie zang en warm gitaarspel, maar soms laat ze zich ook door een band begeleiden. ‘Zoete Inval’ is de meest recente cd van Annelieke. Het is een album vol gezelligheid en sfeer.


Advertentie

‘Dus ik zeg tegen die schilder: Wij slimme jongens begrijpen elkaar.’ Dit wordt een hele mooie zomer: slimme huiseigenaren laten dit

In de jaren 2 t/m 10 komt de GlansGarant schilder weer langs voor

voorjaar hun woning piekfijn schilderen, en betalen een vast

inspectie, onderhoud en zelfs een complete herschilderbeurt! Uw

bedrag per maand.

huis staat er 10 jaar lang perfect bij en behoudt dus zijn waarde.

Een uniek voordeel dat alléén de GlansGarant schilder u kan bieden. U profiteert van een 10-jarig onderhoudsabonnement. Het

De zomer nadert, dus vraag nú een vrijblijvende offerte! Kijk op

werkt eenvoudig: in jaar 1 wordt uw huis piekfijn in de verf gezet.

www.glansgarant.nl of bel 085-2100895.


Op zoek naar... Man van 81 jaar (gezond, rookt en drinkt niet) zoekt een lieve vrouw tussen 74 – 78 jaar voor, als het klikt, een relatie. Ik ben 1.68 m. lang en weeg 72 kg. Ik rijd nog auto en sta midden in het leven. Omgeving 0497. BR.O.NR. 6.001/14

alleenstaande vrouw om af en toe iets te ondernemen, zoals fietsen, wandelen in de bossen of in een andere woonplaats, terrasje pakken etc. Ik heb een auto, maar rijd liever niet alleen ergens naartoe. Omgeving Cuijk. BR.O.NR. 6.004/14

Moderne, slanke, aardige dame (1.68 m lang, 70 jaar, ziet er jonger uit) zoekt niet-rokende mensen (m/v) om mee te dansen, muziek te luisteren, op vakantie te gaan e.d. Kortom, om het leven nog leuker te maken. Omg. 0413. BR.O.NR. 6.008/14

Man, ong. 90 jaar, wil graag kennismaken met een vrouw van 70 jaar of ouder om lief en leed samen te gaan delen. Ik woon in een eigen huis in omgeving Grave-Cuijk-Oss, ben in bezit van een auto, rook of drink niet en zie er jong uit voor mijn leeftijd. Ik ben gezond, gebruik geen geneesmiddelen maar voel me eenzaam door het verlies van mijn vrouw in 2012. Mijn geaardheid is van dien aard dat ik me makkelijk weet aan te passen. Alleen is maar alleen. Hebt u interesse en voelt u voor gezellig samenzijn, dan hoor ik dat graag. BR.O.NR. 6.002/14

Ik ben een weduwe van 76 jaar, slank en ik rook en drink niet. Ik ben op zoek naar een leuke man om samen leuke dingen te doen zoals fietsen, wandelen en om samen een mooie tijd te beleven. Omgeving 076. BR.O.NR. 6.005/14

Ik zoek de ex-reportagefotograaf uit Hoogerheide of Huijbergen die nu wel ca. 80 jaar zal zijn. BR.O.NR. 6.009/14

Weduwe van 76 jaar zoekt vriendin om leuke dingen mee te doen, zoals wandelen, fietsen, een terrasje pakken of gewoon te kletsen. Ik ben gezond en vitaal. Omgeving 076. BR.O.NR. 6.003/14 Alleenstaande vrouw van 74 jaar zou graag in contact komen met

Ik ben een weduwe van 80 jaar. Ik ben op zoek naar een man om nog samen leuke dingen te doen zolang het nog kan. BR.O.NR. 6.006/14 Goed verzorgde vrouw (69 jaar, 1.70 m lang) van goed niveau is op zoek naar een lieve, eerlijke, serieuze man (65 – 72 jaar, van goed niveau). Ik houd van gezelligheid, vriendschap, koffie drinken op een terras en genieten met elkaar. Ik vind het leuk om samen te fietsen, wandelen en met de auto, trein of bus te reizen. Hebt u ook nog ideeën? Omgeving 076 (Breda, Prinsenbeek, Teteringen). BR.O.NR. 6.007/14

Wed. (78 jaar) is op zoek naar een vlotte, gezellige, niet rokende vriendin tussen 75 – 82 jaar. Mijn hobby’s zijn fietsen, fitness, kaarten, koken of gezellig thuis zijn. Ik maak het thuis graag gezellig. Ik ga ook graag uit eten, een terrasje pakken, een weekendje weg en ik maak graag een leuke vliegreis. Ik ben in het bezit van een auto. Er is nog zoveel uit het leven te halen, maar samen is leuker dan alleen. Omg. Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard. BR.O.NR. 6.010/14

Steeds meer mensen weten de weg naar Groet & Ontmoet op www.kbo-brabant.nl te vinden. Bent u ook op zoek naar een maatje? Bezoek dan onze website.

Oproep plaatsen? Stuur deze o.v.v. Contactoproep Ons en uw adres, telefoonnummer en e-mailadres naar KBO-Brabant (zie adres hieronder). Reageren? Stuur uw reactie in een gesloten enveloppe naar KBO-Brabant (zie adres hieronder) en zet linksboven op de enveloppe: reactie contactoproep Ons en het nummer van de oproep waarop u reageert. Wij sturen uw enveloppe dan ongeopend door. Denk er wel aan in uw reactie aan te geven op welke wijze de betreffende persoon contact met u kan opnemen. Een oproep plaatsen kost eenmalig € 15,-. Als er meer oproepen ingestuurd worden dan er ruimte is, wordt een wachtlijst aangelegd. Adres: KBO-Brabant, Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch of contactadvertentie@kbo-brabant.nl

• •

ons 58


Advertentie

Er op uit door heel Europa vanaf

75, pe

rp

e rs o

on per arrange

Historisch Leiden *** Tulip Inn Leiden Centre

00 nt me

10-daagse Busreis Barcelona Stad der Wonderen Leiden | Zuid-Holland

3-daags arrangement: ‘Culinair’ • 2x overnachten • 2x ontbijt • 1x 3-gangendiner (m.u.v. zondag) aankomst op alle dagen € 75 | aankomst vanaf september op: vr, za en tijdens schoolvakanties € 85

Voordeeluitjes.nl/ons6-leiden | 0900 66 777 88 25 c/m

119,00

75,

00

p.p.p.a.

Fryske Verwennerij *** Hotel Grand-café “de Wijnberg” Bolsward | Friesland

• 2x overnachten • 2x ontbijtbuffet • 2x 3-gangenkeuzediner

97,50

Voordeeluitjes.nl/ons6-wijnberg | 0900 66 777 88 25 c/m

675,00

649,00 p.p.p.a.

10-daagse Busreis Kroatië

p.p.p.a.

Zonder twijfel: het is genieten in de Eifel Eifel | Duisland

3-daags arrangement: ‘Monschau’ • 2x overnachten • 2x ontbijtbuffet • 2x 3-gangen dagmenu • gratis uitstapjes gids met kortingen en nog meer...

Voordeeluitjes.nl/ons6-langeman | 0900 66 777 88 25 c/m

• vervoer per luxe Comfort Class touringcar • 2x overnachten op de heen- en terugreis • 7x overnachten in Aquahotel Bella Playa*** in Malgrat de Mar • 9x ontbijtbuffet • 9x dinerbuffet • stadsrondrit Barcelona en nog meer...

77,50

aankomst op: zo, ma, di, wo € 77,50 do, za € 82,50 | vr € 87,50

aankomst op: zo € 79 ma, di, wo, do € 89 | vr, za € 99

gegarandeerd vertrek

Voordeeluitjes.nl/ons6-barcelona | 0900 66 777 88 25 c/m

3-daags arrangement: ‘Bolsward’

*** Vakantiehotel de Lange Man

Vertrek: 28 juli en 4 augustus

109,00

79,00 p.p.p.a.

Vertrek: 15 en 22 augustus 5, 12 en 19 september

gegarandeerd vertrek • vervoer per luxe touringcar • 2x overnachten op de heen- en terugreis • 7x overnachten in hotel Varazdin** in Selce • 9x ontbijtbuffet • 9x diner • uitgebreid excursiepakket naar onder meer Rijeka, Opatija, Plitvice Meren en nog meer... Voordeeluitjes.nl/ons6-kroatie | 0900 66 777 88 25 c/m

vanaf

489,00 p.p.p.a.

Meer informatie en reserveren: Deze aanbiedingen kunt u reserveren via 0900

66 777 88 25 c/m, of online op www.voordeeluitjes.nl/ons6 Laagste prijsgarantie!

Aanbiedingen zijn geldig t/m september 2014. De vermelde prijzen zijn per persoon per arrangement (p.p.p.a.), exclusief administratiekosten en door de hotels te heffen stads- en toeristenbelasting. Aanbiedingen zijn o.b.v. beschikbaarheid en o.b.v. 2 personen per kamer. Prijs-, druk- en zetfouten voorbehouden.


Advertentie

Alle reizen gaan zeker door!

Der Brabander Busreizen: gegarandeerd goed en gezellig! Genieten van een geheel verzorgde vakantie in het prachtige Sauerland? Kies dan voor de goede en gezellige busreizen van Der Brabander. U heeft dan de keus uit maar liefst vijf opstapplaatsen in Brabant en bent verzekerd van een ervaren en vriendelijke chauffeur, een veelzijdig excursieprogramma, een prettige kamer, smakelijke maaltijden, een uitgebreid animatieprogramma en gezelligheid zoals u die alleen bij Der Brabander in Winterberg vindt!

Vanaf eind september stprachtige herf kleuren in het Sauerland!

n bij Inbegrepeiz en: re alle bus opstapplaats

vanaf • Busreis terberg en terug naar Win ies • Excurs ngstcocktail a tv n O • ttige jf in een pre kamer • Verbli b igen ad kamer met e tbijtbuffetten reide on • Uitgeb lijke diners en smake Dinnershow kjesachtige o ro p S • endiner met 4-gang met o.a. uke avonden le le e V • bingo en fakkeltocht, dansavond vaste bellen naar d • Gratis rl e Ned an nummers in s de krant • Dagelijk

Opstapplaatsen: Breda Tilburg Eindhoven Veghel Nijmegen

5-DaaGSe reIzen

Kamertype

Met vertrek op:

Klein

Standaard

Standaard+ royal

11/8 - 1/9 - 29/9 6/10 - 13/10

G 325,00

G 349,00

G 369,00

G 389,00

8/12 (adventsreis) 12/1/2015 (winterreis) G 299,00

G 319,00

G 339,00

G 359,00

Kamertype

8-DaaGSe reIzen Met vertrek op:

Klein

Standaard

Standaard+ royal

13/7 - 22/8 - 8/9 15/9 - 22/9

G 489,00

G 519,00

G 549,00

Wegens succes daagse een EXTRA 8reis ingepland met vertrek op r! 22 septembe

G 579,00

(Alle prijzen p.p.)

9,0

Graag tot ziens in het mooie Winterberg waar we ook u een onvergetelijke vakantie gaan bezorgen!

Familie Meurs & Team • Am Waltenberg 65, 59955 Winterberg, Sauerland (D) • www.brabander.nl info@brabander.nl Meer info? Bel ons gerust: 0049 2981 9320 (Nederlands gesproken)

Profile for KBO-Brabant

Ons 06 2014  

Ons 06 2014  

Advertisement