Page 1

Winter 2013 nr. 51 * periodiek magazine * verschijnt 3 x per jaar

Een groene dag voor KBC Lease Group en haar klanten!

En ook:

Car Policy Collibra Dossier

Brandstof


4 8 10 16 18

News De laatste nieuwtjes op een rijtje Klant in de kijker: Autobar Belgium “Omschakeling van aankoop naar leasing was verstandige zet” Fleet Eco Day Een groene dag voor KBC Lease Group en haar klanten Dossier branstof Evolutie in brandstofprijzen en tankkaarten Car Policy Collibra implementeert wagenparkbeleid met KBC Autolease

Contactadres KBC Lease Group Nancy Swings (marketing) LEUtiens - PRM. Prof. R. Van Overstraetenplein 5, 3000 Leuven Tel 016 88 15 44 - Fax 016 88 16 00 email: nancy.swings@kbcleasegroup.be www.kbcleasegroup.be Redactieraad

Saskia Raymaekers, Nancy Swings, Johannes Jordens, Ilse Vercammen, Michel Rabau, Dirk Van Cauwenberge, Daniël Peemans, Leen Schepers, Jan Peeters

Concept en creatie

Active Tel 02 467 61 50 - www.activeonline.be

Regie - publiciteit Effective Media Patrick Quatennens patrick.quatennens@effectivemedia.be Tel 02 467 61 61

Vision wordt gedrukt op papier met FSC-keurmerk. Dit label geeft de zekerheid dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Beste lezer, Misschien was u op 18 oktober jl. ook aanwezig op onze Fleet Eco Day. Deze “groene” fleetdag geeft perfect aan welke richting KBC Lease Group de komende jaren zal volgen: een ecologisch wagenpark met aandacht voor efficiëntie en kostenbeheersing. Onder het motto “de vlag dekt wel degelijk de lading” kreeg u de kans om de meest diverse ecologisch relevante modellen te testen, aangevuld met interessante workshops en infosessies. Uit de vele positieve reacties die we van u kregen, leiden we alvast af dat ingeslagen weg de juiste is. Een groene strategie die we ook in de toekomst zullen blijven volgen, dit steeds in functie van uw vlootbeheer. Het is niet zonder emotie dat ik deze woorden schrijf, want na 13 jaar activiteit binnen KBC Autolease, ga ik een nieuwe uitdaging aan binnen de KBC Bank. Het was een echt plezier om samen met mijn team een “merknaam” in de markt te zetten die iets betekent, namelijk dat we een leasingpartner zijn die met zijn klanten meedenkt en integriteit, betrouwbaarheid en service hoog in het vaandel voert. Ik geef de fakkel door aan Geert Markey, die vanaf 1 januari het roer overneemt. Geert komt uit de KBC Groep en heeft reeds jarenlang ervaring in leidende functies, zowel in binnen- als buitenland. Op het vlak van autoleasing wordt hij bijgestaan door het managementteam dat voor een volledige ondersteuning zal zorgen. Dus net als voorheen werken wij elke dag verder aan een vlotte en productieve samenwerking, om u zo een dienstverlening op maat te kunnen bieden. Laat mij besluiten door u het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar!

Stany Van Besien CEO KBC Autolease


News

KBC Autolease

bedankt haar klanten! Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van KBC Autolease konden alle cliënten die tijdens 2012 een CO2-vriendelijke fullservice leasewagen bestelden, genieten van een Jubileumbonus van 30 euro per maand, vanaf de maand van de effectieve bestelling tot het einde van 2012. Na afloop van deze jubileumactie telde KBC Autolease in totaal 5.744 groene bestellingen die voldeden aan de criteria van deze Jubileumactie. Per maand werden met andere woorden 479 groene bestellingen van deze actie verwerkt, of maandelijks 48% van alle bestellingen. KBC Autolease bedankt al haar klanten die deelnamen aan deze actie. Dankzij hen kon KBC Autolease immers een verdere vergroening van haar wagenpark doorvoeren!

Nieuw bandenlabel verplicht! Elke in Europa verkochte band dient vanaf 1 november 2012 verplicht voorzien te zijn van een label dat zijn prestaties weergeeft op drie vlakken: energetische efficiëntie, grip op een nat wegdek en extern rolgeluid. De nieuwe Europese regelgeving werd ingevoerd met twee doelen: enerzijds objectieve en verhelderende informatie aanreiken over banden, en anderzijds door deze informatieverstrekking de verdere ontwikkeling van banden stimuleren. KBC Autolease-klanten kunnen op hun beide oren slapen: dit nieuwe label zal zichtbaar zijn op nieuwe wagenbanden, maar verder verandert er niets.

KBC Autolease levert 39 Citroëns aan Aquafin In november 2012 voerde Aquafin een vervanging van bestaande wagens in haar wagenpark door met 39 Citroën Berlingo’s. Aquafin, een Vlaams bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen en beheren van infrastructuur voor waterzuivering, nam deze wagens op in een fullservice autolease. Nadine Rigo, technische aankoper bij Aquafin n.v.: “Wanneer we onze wagenkeuze maken, houden we rekening met verschillende essentiële parameters, zoals het verbruik, de prijs, de CO2-uitstoot en de leveringstermijn. Na enige vergelijking met andere automerken waren deze vier criteria beslissende argumenten in het voordeel van de Citroën Berlingo Fresh met microhybridetechnologie. Dit voertuig is niet alleen economisch, maar ook ecologisch een heel interessante en groene wagen.” Aquafin vertrouwde het beheer van deze vlootuitbreiding toe aan KBC Autolease. “KBC Autolease is momenteel de grootste leasepartner van Aquafin. Deze aflevering is nogmaals een bewijs van onze vlotte en productieve samenwerking met KBC Autolease!”, besluit Nadine Rigo.

04 I 05


News

Geniet van kortingen met Actie Auto Wie van 1 januari tot 31 maart 2013 een leasecontract (fullservice of financiële leasing/renting) afsluit bij KBC Lease Group, wordt beloond met een mooi extraatje. Met de Actie Auto krijgen klanten die in het eerste kwartaal van 2013 een bedrijfsauto in financiële leasing of renting ondertekenen bij KBC Lease Belgium, immers 100 euro vermindering op de opstartkosten van personenwagens en lichte vrachtwagens tot 3,5 ton. Klanten die in dezelfde periode een fullservice autoleasecontract afsluiten mits een CO2-limiet van 115 gr diesel en 125 gr voor benzine, kunnen bij KBC Autolease genieten van ofwel een bonus van 250 euro(*), ofwel een VAB Eco-bon. Wenst u meer informatie over Actie Auto? Neem dan snel een kijkje op www.kbcleasegroup.be. (*) Opgepast: de bonus van 250 euro wordt niet verrekend in de offerte. Na het eerste kwartaal wordt een creditnota opgemaakt ten bedrage van deze bonus in functie van het aantal leasecontracten.

Geert Markey is nieuwe CEO KBC Lease Group Vanaf 1 januari 2013 komt Geert Markey als nieuwe CEO aan het hoofd van KBC Lease Group, de overkoepelende groep die KBC Autolease, KBC Lease Belgium en KBC Immolease verenigt. Hij volgt in die functie Stany Van Besien op, die regiodirecteur Brugge wordt. Geert Markey bouwde binnen KBC Geert Markey, CEO KBC Lease Group Groep reeds een 26-jarige loopbaan uit met onder meer zes jaar als hoofd van vastgoed- en bedrijfsfinanciering (CERA) en acht jaar als hoofd van commerciële kredieten (KBC). Nadien kon Geert gedurende zes jaar zijn leidinggevende capaciteiten verder ontwikkelen in het buitenland bij KBC Polen. Hij beschikt dus over alle kwaliteiten om samen met alle medewerkers van KBC Lease Group de succesvolle KBC Lease-activiteiten verder uit te bouwen: “KBC Lease Group slaagt er al jaren in mooie commerciële resultaten voor te leggen. Door blijvend de nadruk te leggen op onze hoogkwalitatieve producten en dienstverlening is het mijn doel om – samen met de hulp van alle KBC Lease medewerkers – dit succes verder uit te bouwen”, vertelt Geert Markey, nieuwe CEO bij KBC Lease Group. In de volgende editie van KBC Vision komt Geert Markey uitgebreid aan het woord en komt u dus nog meer te weten over de nieuwe CEO van KBC Lease Group.

NTC-kaart: voortaan ook tanken bij Q8! KBC Autolease-cliënten met een NTC-tankkaart kunnen voortaan naast Shell, Esso en Totalfina, ook tanken bij Q8. De bestuurder beschikt dus met de NTC-kaart over vier tankkaarten in één! Naast de uitbreiding van tankstations, krijgt de tankkaart voortaan ook een andere naam, namelijk Network Fuel Card (NFC). NTC-tankkaarthouders hoeven hun huidige kaart niet te vervangen om ook bij Q8 te kunnen tanken. Huidige NTC-kaarten blijven immers geldig. Houders van de internationale NTI-tankkaart (Network Tank Card International) daarentegen kunnen in Zwitserland enkel nog terecht bij Shell, niet meer bij de Essostations.


News

KBC Autolease Luxemburg valt in de prijzen

Op 27 oktober vond in Casino 2000 in Monford, Groothertogdom Luxemburg, de eerste editie plaats van de Fleet Night. In totaal waren 300 aanwezigen op dit event, dat georganiseerd werd door Automotion. De prijs van langetermijn huurder van het jaar 2012 werd gewonnen door KBC Autolease Luxemburg! “Deze award zouden we niet behaald hebben zonder het vertrouwen van onze klanten. We zijn ervan overtuigd dat zij aan de basis liggen van onze partnership en zijn hen dan ook ontzettend dankbaar”, vertelt Vincent Henneaux, Branch Manager bij KBC Autolease Luxemburg.

De ruime Grand Scénic blinkt uit in energie-efficiëntie en maakt dankzij

06 I 07

Vanaf 1 november 2012 hanteert KBC Autolease een vernieuwde en cliëntvriendelijkere afhandelingsprocedure voor ‘eindecontractschade’, die dient om de minwaarde bij de verkoop van de eindecontractwagen te compenseren. Zo worden herstelprijzen niet meer berekend als een gemiddelde, ongeacht de wagenklasse. Het wagenpark wordt voor de bepaling van de eindecontractschade voortaan namelijk opgedeeld in 4 bestekgroepen: standaard (100%, hoge middenklasse bedrijfsauto’s), Premium (120%, luxueuze bedrijfsauto’s), Economy (80%, lage middenklasse bedrijfsauto’s) en Utilitair (75%, bestelwagens), waarbij herstelbedragen berekend worden aan de hand van een percentage van het basisforfait. Op deze manier stemt KBC Autolease de reële eindecontractschade optimaal af op uw concrete situatie, andermaal een illustratie van onze cliëntvriendelijke dienstverlening. Nog vragen? Neem dan een kijkje op onze productfiche die u kan terugvinden op onze website www.kbcautolease.be (voertuig – voor de wagenparkbeheerder – Schade Einde Contract).

KBC Autolease behaalt golden doelstelling Cleaner Car Contracts

KBC Lease Group pakt uit met nieuwe promowagen Bedrijfsauto’s vormen een van de eerste visitekaartjes van een onderneming. En dat geldt niet in het minst voor KBC Lease Group. Voortaan pakken we op events en marketingaangelegenheden uit met een nieuwe Renault Grand Scénic Energy Privilege, helemaal in de kleuren van KBC Lease Group. Of hoe een promowagen tegelijk ruim, comfortabel en milieuvriendelijk kan zijn!

Vernieuwde aanpak eindecontractschade nóg cliëntvriendelijker

zijn lage CO2-uitstoot aanspraak op een fiscale aftrekbaarheid van maar liefst 105 procent. Daardoor is deze Renault dé keuze voor wie zweert bij veel ruimte en comfort, maar toch wil vasthouden aan een milieuvriendelijk karakter. En dat ecologie perfect samengaat met frivoliteit, blijkt eens te meer uit het panoramische glazen schuifdak dat van elke uitstap met deze Renault Grand Scénic een belevenis maakt. Dankzij een handig parkeerhulpsysteem met achteruitrijcamera behoren parkeerzorgen bovendien ook tot het verleden. Wij zijn overtuigd.

Medio 2010 stemde KBC Autolease in om deel te nemen aan het “Cleaner Car Contracts”programma, dat erin bestaat de gemiddelde CO2uitstoot van nieuw bestelde leasewagens tegen 2012 terug te brengen tot 120 gr/km of minder. Maar KBC Autolease doet het nóg beter en kan met trots verkondigen dat ze op 30 november maar liefst 118 gr/km behaalde. Er gingen dan ook wel een aantal initiatieven aan vooraf, zoals de aankoop van de duurzame Opel Ampera in haar vloot als eerste leasemaatschappij, elektrische voertuigen in korte termijn, de wijziging van Fleet Experience Day naar een groener concept namelijk de Fleet Eco Day, exclusieve diensten als ‘Best of Class’-wagenkeuze, de bonus die gekoppeld werd aan de CO2-limiet in het kader van het 30-jarig bestaan van KBC Autolease, enzovoort. KBC Autolease bedankt al haar klanten die meehielpen in het behalen van de golden doelstelling! Dit bewijst dat KBC Autolease een trouwe partner is in het promoten van ‘groenere’ en kostenbesparende bedrijfsauto’s.


Klant in de kijker

Autobar Belgium

“Omschakeling van aankoop naar leasing was verstandige zet”

I

n het Antwerpse Aartselaar is Autobar Belgium gevestigd, een onderneming gespecialiseerd in het verhuren en verdelen van warme en koude dranken via automaten. Al meer dan zes jaar kaapt Autobar Belgium de rol als marktleider in België en Luxemburg weg, een positie die KBC Autolease als recente partner met veel trots in de kijker zet.

Autobar Belgium levert een full service van warme en koude dranken via automaten aan verschillende kleine en middelgrote bedrijven in België en Luxemburg. De drankverdeler behoort tot de overkoepelende Europese Autobar-groep, gevestigd in Londen, die ondertussen meer dan 250.000 automaten beheert in 14 Europese landen bij 105.000 klanten. De geschiedenis van Autobar Belgium begint in 1966, nog onder de naam Automatic Holland International. In 2003, bij de toevoeging van Roode Pelikaan, ook één van de belangrijkste spelers op de professionele koffiemarkt, fuseerden beide ondernemingen tot één vennootschap: Autobar Belgium. Sinds oktober 2010 maakt de Autobar Group deel uit van risicokapitaalverstrekker CVC Capital. Twee jaar later, in april 2012, kwam dan nog het zusterbedrijf Cafébar Belgium 08 I 09

onder de vleugels van Autobar Belgium. Momenteel beschikt de onderneming over een personeelsbestand van 210 personen die zich dagelijks ontfermen over de automaten van Autobar Belgium. Deze leveren op hun beurt jaarlijks meer dan 100 miljoen kopjes koffie aan meer dan 2.500 klanten. We praten met Alain Albertz, Finance Director bij Autobar Belgium. Economische drijfkracht “Bij Autobar Belgium vullen en reinigen ongeveer 80 werknemers de automaten, die dan nog bijgestaan worden door techniekers, productleveranciers, vertegenwoordigers en de commerciële dienst. De werknemers in buitendienst en de managers moeten dagelijks de baan op, waarvoor zij beschikken over een bedrijfswagen uit ons wagenpark, dat momenteel bestaat uit een 170-

tal Opel-voertuigen (Combo, Vivaro en Movano). Deze wagenkeuze is historisch gegroeid omwille van de goede condities die Opel aanbiedt. Doordat we steeds gekozen hebben voor één bepaald automerk en constructeur, is de groene factor nog niet het hoofdthema binnen onze vloot. We besteden uiteraard wel de nodige aandacht aan de CO2-uitstoot en het verbruik van de voertuigen, maar het zal voornamelijk het economisch facet zijn dat de drijfkracht is achter het groen worden van ons wagenpark”, besluit Alain Albertz. Van aankoop naar leasing In april 2012 besloot Autobar Belgium het beheer van het wagenpark over een andere boeg te gooien. Zo schakelde de marktleider over van aankoop naar leasing van voertuigen, uiteindelijk met KBC Autolease als leasingpartner.


Alain Albertz - Finance Director Autobar Belgium nv

Alain Albertz: “Autobar Belgium deed al enkele jaren goede ervaring op met professionele partner KBC Bedrijvencentrum Mechelen, waardoor de intro naar KBC Autolease door de vertrouwde relatiebeheerder meteen werd gemaakt. Dankzij de flexibele opstelling van KBC werd er al gauw een kennismakingsgesprek gehouden, waar alle noden en verwachtingen reeds werden gekaderd, alsook meteen enige toelichting werd voorzien welke kon geruststellen betreffende de te verwachten mogelijkheden. Vervolgens werd ook een afspraak ingepland en info uitgewisseld om tot concrete contractbesprekingen over te gaan. Autobar Belgium diende namelijk niet alleen enkele nieuwe wagens te bestellen, maar had reeds een bestelling lopen alsook een 10-tal recent geleverd. Voor deze laatste werd een Sale & Rent back operatie uitgewerkt en zo alsnog opgenomen onder de full service koepel. Een leasingmaatschappij als KBC Autolease zorgt immers met een full service ervoor dat wij ons kunnen ontfermen over de zaken waarin wij gespecialiseerd zijn, wat het beheer een stuk makkelijker maakt en dus een enorme verlichting van werk betekent. De overstap naar full service bij KBC Autolease was voor ons eveneens de ideale oplossing om niet langer de administratieve kosten van het wagenpark te dragen en gelijktijdig het beheer te uniformiseren.” Autobar Belgium koos ook omwille van een andere reden voor KBC Autolease. “Ik vond het uiterst belangrijk dat ik regelmatig het contract kan bekijken om op tijd te kunnen bijsturen, zodat we op het einde niet verrast worden door een grote factuur of creditnota. Bovendien bestelden we onlangs nog eens 7

wagens voor het operating-gedeelte binnen Autobar Belgium, wat erop wijst dat onze intense samenwerking van sales en back-up met de Customer Care Division van KBC Autolease zijn vruchten afwerpt”, aldus Alain Albertz. Veelzijdige dienstverlening “Het succes van onze marktpositie ligt in dezelfde lijn als de full service die KBC Autolease aanbiedt bij haar Sale & Rent back-verhaal, waar wij dit jaar instapten. Autobar Belgium biedt haar klanten immers een veelzijdige dienstverlening, die zowel door kleine als grote ondernemingen gesmaakt wordt. Wij hanteren een flexibele en klantgerichte aanpak, waarbij de klant dankzij onze veelzijdige dienstverlening het hele koffiegebeuren aan ons kan toevertrouwen, van levering en bijvullen, tot onderhoud en vervanging. Ook de

schaalgrootte van Autobar Belgium in België en Luxemburg maakt het voor ons mogelijk om het klantennetwerk steeds verder uit te breiden. Het klantenbestand van Autobar Belgium is bovendien heel evenwichtig verdeeld. Naast grote ondernemingen die vaak 200 van onze automaten op de werkvloer plaatsen, gaan wij immers ook contracten aan met kleinere bedrijven. Een groot voordeel dat hierbij naar voor komt, is de stabiliteit. Bovendien blijft het een boeiende mix, waar wij inspelen op alle uiteenlopende noden van verschillende klanten. Ook onze technische bijstand is vergelijkbaar met het full serviceconcept van KBC Autolease. Bij ons beschikt de klant immers eveneens over een dienstverlening op maat met technische betrouwbaarheid, zonder tijd te besteden aan stockbeheer of andere investeringen”, besluit Alain Albertz.

“KBC Autolease zorgt met een full service ervoor dat wij ons kunnen ontfermen over de zaken waarin wij gespecialiseerd zijn, wat een enorme verlichting van werk betekent.”

Van links naar rechts: Ilse Vercammen, Directeur Sales KBC Lease Group, Alain Albertz, Finance Director Autobar Belgium nv, Steve Claerhoudt, account manager KBC Autolease, Pieter Van den Berghe, relatiebeheerder KBC Bedrijvencentrum Mechelen


Event

Een groene dag voor KBC Lease Group en haar klanten

O

p donderdag 18 oktober 2012 was het zover: een 500-tal bedrijfs- en wagenparkverantwoordelijken kwamen samen op de Fleet Eco Day (FED) van KBC Lease Group. De Fleet Eco Day, die zowel een ecologische als informatieve meerwaarde bood, is de opvolger van de voormalige Fleet Experience Day dat acht succesvolle edities kende. Het multimerkentestevenement vond plaats in Ferme de Bilande, op de grens van Waver en Overijse, waar een brede waaier aan activiteiten werd aangeboden. Zo kon men niet alleen verschillende workshops omtrent actuele onderwerpen bijwonen, zoals fiscaliteit en wagenparkbeheer, maar ook testritten maken met de meest diverse ecologisch relevante modellen van de fleetmerken. Bovendien werd er heel wat ervaring en informatie onderling uitgewisseld tussen de aanwezige wagenparkverantwoordelijken.

Strakke organisatie Een groots evenement zoals Fleet Eco Day vraagt natuurlijk om de nodige organisatie, maar daar vond KBC Lease Group meerdere oplossingen voor. Zo ontving het volledige cliëntenbestand en een aantal potentiële cliënten van KBC Lease Group ruime tijd op voorhand een informatieboekje van Fleet Eco Day in de postbus. Wie zich wou inschrijven kon terecht op een speciaal voorziene website, namelijk www. fleetecoday.be, waar zij naast de FEDregistratieprocedure ook andere informatie konden raadplegen, zoals de workshops, het overzicht en reserveren van testwagens, de deelnemende merkinvoerders, de locatie, enzovoort. Na de effectieve inschrijving ontvingen de FED-deelnemers een persoonlijke inlogcode waarmee ze zich konden registreren op de Fleet Eco Day. Informatieve workshops Fleet Eco Day stond specifiek in het teken van duurzame mobiliteit en speelde in op de actuele noden van de automobielsector. Zo konden wagenparkbeheerders verschillende workshops bijwonen waar eminente sprekers diverse actuele onderwerpen belichten, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, cafetariaplan,

10 I 11

duurzame mobiliteit, juridische en fiscale aspecten van wagenparken, employee benefits en eindecontractschade. De Nederlandstalige workshops werden voorzien van een simultane vertaling in het Frans. Mocht u de powerpointpresentaties van deze FED-workshops willen herbekijken (met uitzondering van de workshop omtrent eindecontractschade), kan u steeds terecht op de website van Fleet Eco Day. Ecologische testritten Naast heel wat actuele workshops, kregen deelnemers op de Fleet Eco Day de unieke gelegenheid om op één dag kennis te maken met diverse fleetmodellen via verschillende korte bewegwijzerde testritten. Gezien het (fiscale) belang van CO2-vriendelijke wagens voor hedendaagse wagenparken, bood de FED-testvloot een brede waaier aan ecologisch relevante en fiscaalvriendelijke fleetwagens. Zo konden deelnemers kennismaken met een honderdtal testwagens zoals dieselfleetmodellen met een CO2-uitstoot tot en met 120 gram, benzinewagens met een CO2-uitstoot tot en met 125 gram, SUV’s en monovolumewagens tot en met 130 gram, wagens uit het luxesegment (1 per automerk) tot en met 145 gram, hybride en

elektrische wagens. Voor elke autoliefhebber wat wils dus! Op de grote binnenkoer van de historische vierkantshoeve ‘Ferme de Bilande’ stelden de merkinvoerders bovendien 14 hybride en elektrische demowagens tentoon, met de elektrische Tesla Roadster Sport en de hybride Fisker Karma als paradepaardjes. Ook na FED houden deelnemers het groen Het groene en duurzame thema waar de Fleet Eco Day rond draaide, werd op een even milieuvriendelijke manier afgesloten. Na afloop kreeg immers elke deelnemer een vlinderplant mee naar huis om in de tuin te planten. Het betreft een bijzondere variëteit ontwikkeld door ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) waaraan ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, haar naam gaf.


WORKSHOPS Op de Fleet Eco Day konden alle deelnemers verschillende workshops bijwonen waar eminente sprekers een heleboel actuele onderwerpen bespraken.

• Hoe CO2 en milieu bedrijven tot maatregelen dwingen Antoine Geerinckx, managing partner CO2logic

• Actuele fiscale aspecten van hedendaags wagenparkbeheer Geert Verberckt (Consultant Deloitte) De autofiscaliteit werd in 2012 grondig onderhanden genomen. Dat moet de overheid 200 miljoen euro extra opleveren. Of dat lukt, valt af te wachten. Maar duidelijk is dat veel bedrijven met de handen in het haar zitten. De nieuwe regeling werpt voortdurend nieuwe vragen op en baart zelfs specialisten kopzorgen. Door de aanslag van 309 % op geheime commissielonen zijn veel bedrijfsleiders bovendien als de dood om in de fout te gaan, aangezien de fiscus dat nu bijzonder zwaar kan afstraffen. Geert Verberckt stelde in zijn betoog echter onmiddellijk gerust: een circulaire geeft aan dat de aanslag niet aan de orde is voor bedrijfswagens, althans niet dit jaar. Een volgende vaststelling van Geert Verberckt: het nieuwe systeem is moeilijk, maar niettemin zijn veel mensen wel beter af. Wel een belangrijke bedenking: er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met het privégebruik. Of iemand nu 5000 of 50.000 privékilometers per jaar maakt, dat maakt voor de fiscus geen verschil. Het enige wat telt, is de ‘terbeschikkingstelling’. Het gevolg: mensen die ver van hun werk wonen zijn sinds dit jaar beter af. Geert Verberckt gaf de zaal bovendien tal van aandachtspunten mee, zoals voor de overname van een bedrijfsauto. Daarbij geldt de cataloguswaarde inclusief alle opties als uitgangspunt om het voordeel alle aard te bepalen. Niet onbelangrijk, want als een van uw medewerkers een auto overneemt van iemand die veel opties had, zal ook het VAA van de nieuwe gebruiker gevoelig stijgen. Ongetwijfeld iets om rekening mee te houden in uw car policy.

Antoine Geerinckx, mede-oprichter van klimaatadviesbureau CO2logic, stond op de Fleet Eco Day klaar met heel wat nuttige tips voor een stevig duurzaamheidsbeleid dat bedrijven moet aanmoedigen om het klimaatimpact en de energiekosten te verminderen. Antoine Geerinckx maakte het onderwerp meteen tastbaar met een klare uitleg over wat CO2-uitstoot en de impact ervan juist inhoudt. Volgens Antoine Geerinckx hebben internationale klimaatonderhandelingen tot nu toe te weinig bereikt, terwijl het urgent is en mensen hier steeds groter belang aan hechten. Daarom reageert de consument door zelf het touw in handen te nemen. Consumenten willen vandaag immers bewuster consumeren en vragen meer transparantie via hun koopkracht. Sommige bedrijven doen ook mee en weten dat als ze hieraan beantwoorden, zij hieruit competitieve voordelen kunnen halen. Om dit te kunnen doen moeten bedrijven hun klimaat impact berekenen en verminderen . Zo kunnen zij de vragen rond milieu van klanten en consumenten op een serieuze manier beantwoorden en scoren ze ook beter in duurzaamheid ‘rankings’, zoals de CO2-prestatieladder of aankoopbeleidscriteria van overheden en grote bedrijven. Bedrijven die geen serieuze antwoorden kunnen geven worden nu vaak aan de kant gezet omdat ze geen rekening houden met één van de belangrijkste uitdagingen van onze maatschappij: klimaatverandering. Antoine Geerinckx besprak ook de invloeden van onder andere NGO’s, activisme en zelf sociale-medialandschap activisme, en hoe dit bepaalde bedrijven dwingt om groener te worden. Terwijl

vroeger het imago/de perceptie de realiteit van het bedrijf was, is nu de realiteit het imago van het bedrijf.

• Corporate Social Responsibility Geert Heuninck (hoofd CSR Department KBC Group) Ondernemen is meer dan winst maken. Ook aspecten als duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid worden alsmaar belangrijker. Maar wat is dat, duurzaam ondernemen? Geert Heuninck gaf tijdens zijn presentatie toe een beetje verliefd te zijn op de definitie van de EU: “Duurzaam ondernemen is de verantwoordelijkheid van bedrijven voor het effect dat ze op de samenleving hebben.” Die samenleving moet u zo ruim mogelijk interpreteren. Het komt er volgens Geert Heuninck voor bedrijven op aan maximale waarde te creëren voor het bedrijf, het personeel, de klanten en alle ander belanghebbenden en tegelijkertijd hun negatieve effecten op te sporen en te verminderen. Zo maakte een werkgroep van Febelfin die oefening voor de gehele financiële sector. Dat resulteerde in een duurzaamheidsreport, dat u online kunt raadplegen op www.febelfin.be/nl/duurzaamheidsrapport. De belangrijkste uitdagingen situeren zich volgens Geert Heuninck op het vlak van ethiek, transparantie, verkooptechnieken, kredietvoorwaarden en remuneratiebeleid. Om niet in een moeras van theorie te verwijlen, gaf hij de toehoorders drie belangrijke principes mee. Een: maak intenties duidelijk. Twee: zorg voor een goede structuur om die intenties in de praktijk te brengen en de doelstellingen te realiseren. En drie: zorg voor transparantie, maak gedrag meetbaar en rapporteerbaar. Binnen KBC leidde deze principes tot vier belangrijke


Event

WORKSHOPS (vervolg)

ingrepen. Er kwam een CSR-departement, een milieumanagementsysteem voor de kantoren in België, een variabele verloning voor kaderpersoneel in functie van CSRdoelstellingen en een strategie rond duurzame mobiliteit. Over de kostprijs van duurzaam ondernemen, zei Geert Heuninck nog dat het niet per se veel meer moet kosten. Het gaat in de eerste plaats om een andere manier van denken.

• Juridische aspecten van een goede car policy Dirk Heylen, advocaat-vennoot bij het advocatenkantoor Vermeulen Heylen Michiels, docent arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht aan de Plantijn Hogeschool te Antwerpen. Een goede car policy kan heel wat ellende vermijden binnen een onderneming. En wie kan dat beter toelichten dan Dirk Heylen, advocaat-vennoot bij het advocatenkantoor Vermeulen Heylen Michiels, docent arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht aan de Plantijn Hogeschool te Antwerpen, èn medeauteur van het boek “Bedrijfswagens in het recht”. Tijdens de workshop behandelde hij heel wat rechten en verplichtingen die het toekennen van een bedrijfswagen aan werknemers met zich meebrengen. Hij wees op het belang van het feit dat de afspraken tussen de werkgever en werknemer m.b.t. het gebruik, de rechten en plichten aangaande de bedrijfswagen worden opgenomen in een duidelijke car policy. Die afspraken kunnen ook best goed worden gecommuniceerd, zodat beide partijen (en dan vooral de werknemer) op de hoogte zijn van wat wel en niet toegelaten is. Uiteraard moet die car policy ook afgestemd zijn op hetgeen overeengekomen is in het leasecontract. Dirk Heylen besteedde

12 I 13

ook aandacht aan de invloed van de nieuwe fiscale maatregelen (de gewijzigde bedrijfsvoorheffing) m.b.t. het toekennen van een bedrijfswagen. Hij zette de uiteenzetting voort met een uitleg omtrent de aansprakelijkheid van de werknemer voor de bedrijfswagen, waarbij hij benadrukte dat die aansprakelijkheid voor fouten tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst beperkt is tot bedrog, de zware schuld en de lichte schuld die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Voor fouten begaan buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, zoals verkeersongevallen tijdens het weekend, geldt die aansprakelijkheidsbeperking in principe niet. Dirk Heylen besloot de workshop met het overlopen van de grenzen van het privégebruik van de bedrijfswagen door de werknemer. Dankzij Dirk Heylen konden alle luisteraars na afloop van de workshop terugkeren met een duidelijk overzicht van de spelregels van een goede carpolicy. • Cafetariaplan Christophe Van Loo, hoofd beleidsontwikkeling en budgettering KBC Human Resources De combinatie van leasewagens en budgettering vraagt een correct beheer in elke onderneming. Dat weet ook Christophe Van Loo. Op de Fleet Eco Day zorgde hij voor een uiteenzetting van het cafetariaplan dat de KBC Bank op maat creëerde. Dit plan biedt werknemers de mogelijkheid om, op vrijwillige basis en voor een vooraf bepaalde periode, de samenstelling van het loonpakket te kiezen. De terbeschikkingstelling van een wagen leidt nog altijd tot een voordeel (dat de medewerker zelf betaalt en desgevallend waarop hij bedrijfsvoorheffing betaalt). Bij het cafetariaplan ligt de verantwoordelijkheid

over de leasewagen bijna volledig in de handen van de bestuurder zelf, waardoor de tevredenheid toeneemt. Bovendien is het cafetariaplan ook een duurzaam verhaal: strenge normen en kleinere wagens per budgetklasse zorgen er onder andere voor dat de gemiddelde CO2uitstoot van de KBC-vloot substantieel daalt. Het cafetariaplan kent een groot succes en zorgde ook voor boost op vlak van rekrutering. Christophe Van Loo sloot de workshop af met enkele sociaaljuridische tips voor werkgevers om het cafetariaplan op een succesvolle manier aan te pakken en te integreren in het ondernemingsbeleid.

• Eindecontractschade en ECO-driving VAB David Dekleermaeker (manager Schade, Verzekeringen & Technisch Beheer KBC Autolease) en Kristof Delcart (manager Business Development VAB Fleet Services) David Dekleermaeker en Kristof Delcart boden op de FED een boeiende mix aan van theorie en praktrijk omtrent de vernieuwde afhandelingsprocedure van KBC Autolease voor eindecontractschade. David Dekleermaeker vatte de uiteenzetting aan met een kort overzicht over het aantal wagens uit de vloot van de KBC Lease Groep en het aantal bijhorende eindecontractwagens, namelijk 10.000 per jaar. Nadien deed hij de vernieuwde afhandelingsprocedure bij het einde van een leasecontract uit de doeken. Zo worden herstelprijzen niet meer berekend als een gemiddelde, ongeacht de wagenklasse. Het wagenpark wordt voor de bepaling van de eindecontractschade voortaan opgedeeld in 4 bestekgroepen, waarbij herstelbedragen berekend worden aan de hand van een percentage van het basisforfait. Ook het promoten


van ‘gedecentraliseerde expertise’ is nieuw, waarbij de expert in aanwezigheid van de bestuurder de expertise van de beschadigde wagen uitvoert en tegensprekelijk afsluit. Aansluitend nam Kristof Delcart het woord in naam van VAB Fleet Services, dochteronderneming van VAB nv, met een overzicht van de diverse programma’s van VAB, zoals eco-driving, om milieuvriendelijker en kostenbesparend te leren rijden. De workshop werd afgesloten met een praktisch gedeelte waarbij de bezoekers zelf de schade konden opmeten aan enkele daarvoor voorziene wagens, die nadien vertaald werd door VAB. • Employee Benefits Joost Fillet, adviseur Employee Benefits KBC Bank & Alain De Clercq, product manager KBC Lease Group

Joost Fillet, adviseur Employee Benefits bij KBC Bank, ging op de FED zijn eigen fiscale toer op. Tijdens de workshops werd immers advies gegeven omtrent verloningstechnieken die op fiscaalvriendelijke wijze voordelen aan de werknemer èn de werkgever bieden. Zo kwamen zowel de financiële voor- als nadelen van de collectieve hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques aan bod, maar ook andere producten van KBC, zoals groepsverzekering, individuele pensioentoezegging en het aandelenoptieplan werden besproken. Ook de bedrijfswagen werd voorgesteld als een heel aantrekkelijk en geliefd benefit, gezien 86% van de ondernemingen minstens 1 wagen ter beschikking stelt. Nadien zette Alain De Clercq, product manager bij KBC Lease Group, de workshop verder met een uiteenzetting over

KBC Lease Group, die KBC Autolease, KBC Lease Belgium en KBC Immolease verenigt. Zo kwamen de verschillende activiteiten en extra ondersteuningen van de drie afdelingen aan bod. Het collectieve succes ervan werd bovendien meteen duidelijk wanneer Alain De Clercq aantoonde dat de KBC Lease Group de meest toonaangevende leasegroep van België was in 2011.

TESTIMONIALS Fleet Eco Day door de ogen van KBC Lease Group-klanten Heel wat klanten van KBC Lease Group spraken met heel wat lof over de eerste editie van de Fleet Eco Day. Lees hieronder hun ervaringen.

Glenn Ardenoy

zodoende een feedback te kunnen geven naar onze bestuurders toe. Een zeer aangename verrassing was de Volkswagen CC. Deze wagen kan absoluut concurreren met een klasse hoger. Om nog maar te zwijgen van de looks die een verfrissend alternatief vormt voor de klassiek gelijnde modellen”, weet fleetmanager Glenn Ardenoy.

• Glenn Ardenoy, Rigole, 40 leasewagens “Goede ervaringen van andere klanten”

• Isabelle Carême, Belgacom, 1900 leasewagens “Netwerken in een prachtige omgeving”

Rigole, gespecialiseerd in keukeninrichtingen en maatmeubels, vervangt sinds twee jaar elke wagen uit de vloot door een auto van KBC Autolease. “De Fleet Eco Day kon en wou ik uiteraard niet missen. Op korte tijd kreeg ik de mogelijkheid om contacten te leggen met andere fleetmanagers. Daarnaast heb ik ook enkele wagens aan een test onderworpen. In eerste instantie heb ik een aantal wagens gereden die binnen onze car policy passen en

Isabelle Carême werkt bij Belgacom als Fleet Relationship & Services Manager: “KBC zorgde voor een rimpelloze organisatie op de Fleet Eco Day met een brede waaier aan interessante en leerrijke workshops die op tijd begonnen en eindigden, wat het nakomen van de afspraken voor de testritten vergemakkelijkte. Ook het feit dat er verschillende trajecten met de testwagens konden afgelegd

worden in een prachtige omgeving, maakte dat het een leuke ervaring bleef. Wat bovendien ongetwijfeld bijdroeg tot de geslaagde dag, is dat de verschillende merkinvoerders aanwezig waren zodat er ook aan netwerken kon gedaan worden.” • Luc Vermeiren, UZ Leuven, 550 leasewagens “Testrijden in een ideale omgeving” Als fleetverantwoordelijke van UZ Leuven was de Fleet Eco Day een niet te missen event voor Luc Vermeiren: “Zoals ieder jaar heeft KBC Lease Group ook dit keer weer gezorgd voor een leuke locatie en een ideale omgeving om het rijgedrag van de testwagens op de proef te nemen. Een ruime parking om de eigen wagen te parkeren is uiteraard een must, dat wist ook KBC Lease Group. Ook het online reserveren van een testwagen verliep ontzettend vlot en ter plaatse verliep de regeling van de


Event

enerzijds het zeer uitgebreide aanwezige wagenpark van ecologisch goed scorende wagens uit diverse categorieën, en anderzijds een paar boeiende en leerrijke workshops. Zo volgde ik de workshop omtrent einde contractschade, wat zeer leerrijk was om te zien hoe schade in de praktijk wordt beoordeeld. Ook de workshop omtrent juridische aspecten van een car policy heb ik gevolgd. Daardoor ben ik tal van praktische tips voor een evenwichtig wagenpark rijker! Helaas heb ik door tijdsgebrek geen testritten kunnen doen.”

badges en sleutels eveneens perfect. Het aanbod was ruim en een pluspunt zijn de schermen waarop men online de nog beschikbare of vrijgekomen auto’s kon volgen. Kortom, ik kijk weeral uit naar de volgende editie!” • Frank Volders, Neways Europe, 6 leasewagens “Keuze is aan de werknemers”

Frank Volders

• Evy De Baerdemaeker, Möbius, 100 leasewagens “Ze weten waar ze mee bezig zijn”

Frank Volders bezocht de Fleet Eco Day als financieel directeur van Neways Europe, een multi-level marketingbedrijf, gespecialiseerd in gezonde voeding. “Met de switch van Fleet Experience Day naar Fleet Eco Day volgt KBC Lease Group de trend van de fiscaliteit en was dus een zeer goede keuze. Ook de testritten waren goed bewegwijzerd. In totaal testte ik vijf wagens, waaronder Jaguar XF 2.2 Dn, Skoda Superb Combi en Mercedes CLS 250 CDI, waarbij ik een combinatie vond voor wat wenselijk kan zijn voor implementatie in het bedrijf enerzijds, en voor mijn persoonlijke voorkeur anderzijds. Neways Europe werkt met een fullservice autolease bij KBC Autolease. De all-informule (onderhoud, verzekeringen, enzovoort) zorgt ervoor dat we niet met het administratieve werk opgezadeld zitten, wat voor ons een enorme verlichting van het werk betekent.” • Jan Vanvuchelen, TUI Travel Belgium nv, 250 leasewagens “Tal van praktische tips rijker” Jan Vanvuchelen werkt als Purchasing Manager bij TUI Travel Belgium nv: “Ik vond het een zeer interessant event omwille van twee redenen:

14 I 15

positief terug op zijn deelname aan de Fleet Eco Day. “KBC organiseerde het evenement werkelijk tot in de kleinste details: de persoonlijke badge bij het binnenkomen, het uurrooster met een overzicht van de verschillende workshops, een plan van de zalen, Franse simultaanvertaling, enzovoort. En dan nog een heerlijk aanbod aan warme en koude gerechten gedurende de hele dag, midden in de natuur op een indrukwekkende site… Wat wil je nog meer?!”.

Evy De Baerdemaeker

Consultancybedrijf Möbius, goed voor een vloot van honderd leasewagens, rekent al jaren op de diensten van KBC Lease Group. Evy De Baerdemaeker, HRverantwoordelijke: “De Fleet Eco Day was een zeer productieve dag voor mij, omdat ik het enerzijds heel interessant vond om belangrijke contactpersonen te ontmoeten. Anderzijds heb ik heel wat nuttige informatie opgestoken bij de workshops, meer bepaald omtrent eindecontractschade. Niet alleen de theorie en de ideeën van KBC Lease Group waren zeer leerzaam, ook de praktijkvoorbeelden maakten duidelijk dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn.” • Edouard Dubois, Schneider Electric SA, 190 leasewagens “Een puike organisatie” Edouard Dubois, Purchasing Manager bij Schneider Electric SA, blikt zeer

“Ik vond het een zeer interessant event omwille van twee redenen: enerzijds het zeer uitgebreide aanwezige wagenpark van ecologisch goed scorende wagens uit diverse categorieën, en anderzijds een paar boeiende en leerrijke workshops.” Jan Vanvuchelen


Dossier

BRANDSTOF

I

n de voorgaande editie van KBC Vision kon u alvast kennismaken met de verschillende bekende en minder bekende alternatieve brandstoffen. In dit nummer zetten we het brandstofdossier verder met een overzicht van de evolutie in brandstofprijzen en tankkaarten. Bovendien bezorgen we u enkele efficiënte tips om met een aangepast rijstijl zo zuinig mogelijk te rijden.

Algemene stijgende tendens De laatste jaren is er al heel wat inkt gevloeid over de kwestie brandstof, en in de meeste gevallen in een zeer negatief kader. Volgens de Belgische Petroleum Federatie is deze tendens te wijten aan de gemiddelde officiële brandstofprijzen, die sinds 2007 alleen maar gestegen zijn. Zo stond de gemiddelde dieselprijs in 2007 op 1,0941€/L, Super 95 op 1,3847€/L, Super 98 op 1,4020€/L en LPG op 0,5146€/L. Enkel in 2009 daalden de prijzen lichtjes, maar niet opmerkelijk. Als we deze prijzen vergelijken met vorig jaar, september 2011, is de prijsstijging in België toch wel notabel. De meest opvallende stijging vinden we bij diesel, waarbij de gemiddelde prijs steeg tot maar liefst 1,4574€/L, Super 95 tot 1,6379€/L, Super 98 tot 1,6730€/L en LPG tot 0,6588€/L. Hieruit blijkt dat de globale tendens is dat de dieselprijs meer gestegen is dan die van de benzine. In 2009 bedroeg het verschil tussen beide 34 eurocent, maar is momenteel teruggevallen tot een verschil van slechts 16 eurocent. De schattingen voor de toekomst wijzen uit dat de maximumprijs van deze brandstoffen lichtjes zou dalen.

16 I 17

De oorzaak Sinds 1999 steeg de prijs voor benzine duizelingwekkend met 20%, diesel met 37%. Heel wat automobilisten winden zich op over de dure prijzen van brandstof. Misschien is deze stijging, zowel aan de pomp als op de internationale markt, minder verwonderlijk wanneer we de oorzaak ervan kennen. Op ongeveer 15 jaar tijd is de brandstofprijsstijging te wijten aan verschillende factoren. Zo zijn de productiebeperkingen van de olie-exporterende landen (OPEC) hiervoor verantwoordelijk. De vraag naar brandstoffen stijgt, maar het aanbod daarentegen daalt. Een andere factor zijn alle accijnzen, energietaksen en BTW, die samen maar liefst 56% van de prijs van een liter diesel vertegenwoordigen. Voor benzine is dat zelfs 67%. Vooral voor het milieu zijn deze verhoogde brandstofprijzen een voordeel, maar zowel op gezins- als op bedrijfsniveau lijdt men schade van deze trend. Aanbod brandstofkaarten De gespecialiseerde dienst Brandstofbeheer van KBC Autolease biedt een totale service inzake tankkaarten en

Vooral voor het milieu zijn deze verhoogde brandstofprijzen een voordeel, maar zowel op gezins- als op bedrijfsniveau lijdt men schade door stijgende brandstofprijzen.


KBC klanten met voertuigen die niet via KBC Autolease worden geleasd kunnen eveneens op deze dienst beroep doen via een branfstofmandaat of voor KBC bank-klanten met een minimale afname van 6 brandstofmandaten.

brandstofbeheer. Klanten hebben de mogelijkheid te kiezen uit drie verschillende brandstofkaarten: • De NFC-kaart (Network Fuel Card), de vroegere NTC-kaart: met deze tankkaart, speciaal ontwikkeld voor leasemaatschappijen, kan de automobilist tanken aan alle Total-, Esso-, Shell- en sinds kort ook de Q8stations in België. De NFC-kaart biedt toegang tot 1.400 tankstations, waarvan 50 langs de autosnelweg. Bovendien geniet u een extra korting naargelang het tankvolume. Er geldt eveneens een standaard weeklimiet van 500 euro, al kan dit in functie van het verbruik en op wens van de klant aangepast worden. • NTI-kaart (Network Tank Card International): met deze internationale bankkaart kan u niet alleen tanken bij alle Belgische Total-, Esso-, Shell- en Q8-stations, maar ook bij alle Europese Shellen Essostations, uitgezonderd de Zwitserse Essostations. Bovendien kan u deze NTI-kaart ook raadplegen bij het betalen van tolgeld (met uitzondering de Liefkenshoektunnel en Italië). • LUKOIL Fleet Card: zoals de naam van de tankkaart luidt, kan u met de LUKOIL Fleet Card tanken aan alle Belgische LUKOIL-stations. Net als de NFC-kaart, biedt de LUKOIL Fleet Card aanzienlijke kortingen in functie met het tankvolume. Deze KBC Autolease-brandstofservice biedt heel wat voordelen. Zo kan de vlootbeheerder genieten van een totale service, extra kortingen, een overzichtelijke rapportering van de tankbeurten, een regelmatige afrekening van de betaalde provisies en de effectieve tankkosten, enzovoort. Op deze manier blijft de bestuurder tijdens de hele contractduur perfect op de hoogte van alle tankverrichtingen.

Wenst u nog meer informatie over brandstofbeheer bij KBC Autolease? Neem dan een kijkje op de website is www.kbcautolease.be bij de fiche brandstofbeheer (Fullservice autoleasing – producten en diensten – brandstofbeheer).

Efficiënte brandstoftips Het brandstofverbruik verminderen staat zowat bij elke vlootbeheerder hoog op de agenda. Via allerlei kanalen probeert men zich te informeren omtrent slimmer rijden en brandstof besparen. Wij gingen voor u op zoek naar de meest efficiënte tips en zetten ze op een rijtje: • Wanneer de motor nog koud is, trek je best rustig op en rij je op een kalme manier, zodat de motor geleidelijk op temperatuur kan komen. • Schakel op het gepaste moment in een hogere versnelling om hoge toerentallen te voorkomen. • Controleer ongeveer 1 keer per maand de bandenspanning. Om een voorbeeld te geven: een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, verhoogt het brandstofverbruik met 4%. • Lokale verplaatsing doe je best te voet of per fiets. Bij korte afstanden in druk verkeer kent de dieselmotor een meerverbruik van maar liefst 93%, bij benzine is dat 49%.

Lokale verplaatsing doe je best te voet of per fiets. Bij korte afstanden in druk verkeer kent de dieselmotor een meerverbruik van maar liefst 93%.


Car Policy

Collibra implementeert wagenparkbeleid met KBC Autolease

C

ollibra, een jong bedrijf gevestigd in Brussel en gespecialiseerd in datamanagement, zit momenteel midden in de afrondingsfase van de implementatie van haar prille car policy. Een groeiende softwarepionier die een grenzeloze ambitie kent. KBC Autolease ondersteunt Collibra als professionele partner in het implementeren van haar prille car policy.

Vier jaar geleden richtten vier softwarefanaten Collibra op als spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. CEO Felix Van de Maele zag het bedrijf op korte tijd al snel groeien tot een ambitieus bedrijf, met een personeelsbestand van 20 medewerkers, dat internationaal aan de top staat in zijn specialisatie: het controleren van het beheer van digitale gegevens binnen een bedrijf. Apart profiel Véronique Bruneel, Office Manager bij Collibra, werkte amper zes maanden geleden de car policy van het bedrijf uit. Voor een onderneming met een jonge structuur en prille bestuurders met weinig rij-ervaring was dit uiteraard een uitdaging: “Collibra beschikt over een apart profiel, zowel wat de structuur, de werknemers, als het wagenparkbeleid betreft. Bovendien is een car policy binnen de IT-sector van groot belang, gezien dit een onmisbaar item is om op termijn een vast stramien en transparant beleid te hebben binnen de onderneming. Een leasewagen is een belangrijk item om personeel aan te trekken en te behouden, hoewel de firmawagens hier eerder een verloningsaspect zijn. Gezien het internationale karakter van onze activiteiten, gebeuren de verplaatsingen vaak via vliegtuig”, vertelt Véronique Bruneel.

Redder in nood Zes maanden geleden is Véronique Bruneel gestart met het toepassen van het juridische, sociale en fiscale luik van de car policy, alsook het opmaken van een catalogus met vaste keuzes van modellen en budgetten. De car policy van Collibra werd verder opgesteld op basis van bepaalde criteria: “In de twee categorieën van onze catalogus zit zowel een berline- als een breakmodel, en zijn alle voertuigen geuniformiseerd tot één kleur. Op advies van KBC Autolease hield ik ook rekening met de gunstige prijzen, CO2-uitstoot, de fiscale aftrekbaarheid, enzovoort. Tot slot kon ik op basis van een format die KBC Autolease mij bezorgde, de workshops die ik volgde op de Fleet Eco Day, en de ervaringsuitwisselingen met andere fleetmanagers onze huidige car policy uitwerken”, aldus Véronique Bruneel. De laatste stap is de medewerkers van Collibra duidelijk informeren over de uiteindelijke car policy. KBC Autolease steekt hierbij een handje toe door aanwezig te zijn op deze infosessie. “Doordat ik geen fulltime fleetmanager ben, is de grandioze samenwerking, de vlotte communicatie en de snelle hulpverlening van KBC Autolease voor mij de ideale partner!”, besluit Véronique Bruneel.

Véronique Bruneel, Office Manager bij Collibra

Een car policy is binnen de IT-sector van groot belang, gezien dit een onmisbaar item is om op termijn een vast stramien en transparant beleid te hebben binnen de onderneming.

Koen Corbeel, Account Manager KBC Autolease & Véronique Bruneel, Office Manager bij Collibra. 18 I 19


We willen het nu anders aanpakken: op een manier die wettelijk is ĂŠn die betaalbaar is voor de werkgever en de werknemer.


Vision 51 NL  

Hierin vindt u informatie terug in verband met onder meer producten en diensten van KBC Autolease, nieuwigheden op de automarkt, exclusieve...