Page 1

&

Strategie Accenten ... voor het beheer van uw persoonlijk en familiaal vermogen

Aandelen in dit nummer:

Ablynx Transocean Vodafone Toyota Intesa Sanpaolo Bekaert Laatste update van de koersen en de adviezen: 14-11-2011

Beleggers blij met technocraten De ogen van de beleggers waren de voorbije weken onverminderd op Europa gericht. Want onze bewindvoerders slaagden er niet in om de Europese schuldencrisis in te dijken. Het wantrouwen van de beleggers blijft dan ook groot. Het is de opdracht van onze politici om maatregelen te nemen die de schuldencrisis kunnen overwinnen, maar ze lijken verlamd uit angst dat de kiezer hen ervoor zal afrekenen. Niet alleen de kiezers, maar ook de beleggers hebben een stem in het verhaal. De voorbije weken werd duidelijk dat het geduld van de financiële markten niet eindeloos is. De Europese schuldencrisis eiste namelijk twee nieuwe politieke slachtoffers. De premiers van Italië en van Griekenland maakten plaats voor technocraten van buiten de politieke klasse. Beiden hebben hun sporen al ruimschoots verdiend binnen de Europese instellingen. Zonder de hete adem van het kiezerspubliek in de rug, moeten ze de financiële markten ervan overtuigen dat de sanering van de staatsfinanciën op een geloofwaardige manier wordt aangepakt. Beide technocraten hebben het voordeel dat ze niet afgerekend zullen worden door de kiezer voor het nemen van noodzakelijke en onvermijdelijke maatregelen. De beleggers waren opgelucht met deze gang van zaken. Zo kwam er een einde aan de alsmaar stijgende rente op Italiaans overheidspapier. Het Italiaanse rentepeil is opnieuw gezakt tot onder de psychologische (pijn)grens van 7%. Het opbeurend nieuws kwam deze week ook uit een andere richting. Zo bleek het consumentenvertrouwen in de VS beter stand te houden dan verwacht. Ook de jongste kwartaalresultaten van de ondernemingen gaven het beleggersvertrouwen een duwtje in de rug.

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen Ze verschijnt tweemaal per maand Nr A22 - 17 november 2011

Recentste advieswijzigingen Ryanair Holdings

van opbouwen naar kopen

Société Générale

van kopen naar houden

Ablynx

van kopen naar opbouwen

Vestas Wind Systems

van houden naar afbouwen

Bekaert

van opbouwen naar houden

Intesa Sanpaolo

van kopen naar houden

Transocean

van kopen naar houden

Belgacom

van opbouwen naar kopen

BNP Paribas

van kopen naar houden


Advies: van kopen naar opbouwen

Ablynx moet onderzoek zelf trekken

Koers: 2,49 EUR Koersdoel: 6,50 EUR Sector: Gezondheidszorg

Activiteiten

Sterktes

• •

Resultaten

Zwaktes

• • •

Ablynx is een biofarmaceutisch bedrijf actief in het onderzoek naar en de ontwikkeling van Nanobodies, een nieuwe klasse van therapeutische proteïnen, voor de behandeling van ernstige of levensbedreigende menselijke ziekten.

Tijdens de eerste helft van 2011 liepen de inkomsten van Ablynx op tot 12,8 miljoen EUR. Onderzoek en ontwikkeling leverde 12 miljoen EUR op en de onderneming ontving voor 0,8  miljoen EUR aan subsidies. Door het toenemen van het aantal (pre)klinische ontwikkelingsprogramma’s stegen de operationele kosten tot 33,8 miljoen EUR. Het nettoverlies liep op tot 20,2 miljoen EUR tegenover 15,3 miljoen over dezelfde periode van het boekjaar voordien. Eind juni 2011 bedroeg de kaspositie 93,6 miljoen EUR. Dat wijst erop dat de daling van de kaspositie versnelde van 21 miljoen euro tot 23,3 miljoen EUR.

• 9 8 7 6 5 4 3 2

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

ABLYNX MSCI ACWI PHARM/BIOTEC - PRICE INDEX BEL 20 - PRICE INDEX

2011

Gepatenteerde leiderschapspositie in antilichaam technologie. Nanobodies hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele antilichamen en zijn inzetbaar voor vele ziektes.

Eén van de basisoctrooien vervalt in 2013. Geen laatstadium klinische pijplijn en geen expertise in specifieke ziektegebieden. Groot aantal referentieaandeelhouders kan overname in de weg staan.

Opinie Farmareus Pfizer geeft de wereldwijde octrooirechten voor TNF-alfa Nanobodies terug aan Ablynx. Naast bepaalde intellectuele eigendomsrechten en know-how zal Ablynx toegang hebben tot klinisch studiemateriaal over enkele behandelingen die in de pijplijn van de goedkeuringsprocedure bij de gezondheidsadministratie zitten. In ruil zal Ablynx de ontvangsten delen met Pfizer, die het krijgt van de toekomstige licentiehouders, zodra mijlpalen in de ontwikkeling bereikt zijn. Pfizer zal ook een deel van de royalties krijgen op de verkoop van TNF-alpha Nanobody producten. Het nieuws blijft een ontgoocheling. Een nieuwe TNFalpha-behandeling moet unieke voordelen hebben tegenover de huidige kaskrakers die gebaseerd zijn op TNFalfa blokkage. Zoals de kaarten vandaag op tafel geschikt liggen, is het aan Ablynx om zelf naar die voordelen te zoeken, te starten met een kleine studie in de eerste helft van 2011. Het management wil binnen de 12 maand een nieuwe partner vinden. Zolang Ablynx die klus niet klaart negeren we het potentieel van deze experimentele behandelingen uit de waardering van het aandeel. Daarom verlagen we ons advies van kopen naar opbouwen en ons koersdoel van 10 euro naar 7 euro.

Jan De Kerpel financieel analist KBC Securities

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 04-11-2011

Strategie & Accenten

van kopen naar opbouwen

2


Advies: van kopen naar houden

De kosten lopen op bij Transocean

Koers: 44,75 CHF Koersdoel: 54,00 CHF Sector: Energie

Activiteiten

Sterktes

• • •

Transocean is vooral actief in olie- en gasboringen in zee. Het bedrijf bouwt boorplatformen, zorgt voor de uitrusting ervan en levert ook het personeel. Daarnaast levert het bedrijf diensten aan bedrijven die werken uitvoeren op grote diepte en in een moeilijk toegankelijke ondergrond.

Resultaten

Over het derde kwartaal van 2011 daalde de omzet van Transocean met 1,7% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 2,2 miljard USD. Dat was te wijten aan een lagere bezettingsgraad. Het bedrijfsresultaat daalde met 57,7% tot 268 miljoen USD door een toename van de kosten. In de divisie Contract Drilling daalde de omzet met 5,6% tot 2,1 miljard USD door een daling van de activiteit. Voor heel het boekjaar 2011 schuift het management een omzetdaling naar voor tegenover het boekjaar voordien.

180

Zwaktes

• •

Groeipotentieel beperkt door schaalgrootte en dominante positie. Gevoelig voor de ontwikkeling van de ruweolieprijs.

Opinie Transocean rapporteerde teleurstellende kwartaalresultaten. Enerzijds viel de omzet tegen, onder meer door een groot aantal dagen waarop de productie stil lag voor onderhoudswerken. Anderzijds waren de kosten veel hoger dan verwacht. Het management wijt dat aan de hogere eisen die aan boorplatformen zijn opgelegd na de milieuramp in de Golf van Mexico in 2010. De onderneming wijt de zwakke omzet ook aan de capaciteitsproblemen bij de producenten van uitrustingsgoederen, die de vraag naar nieuw materieel niet kunnen bijhouden.

Source: Thomson Reuters Datastream

160 140 120 100 80 60 40

Dominante marktpositie in diepwater boorplatformen. Langetermijncontracten maken resultaten stabiel en voorspelbaar. Groot klantenbestand.

2007 2008 2009 TRANSOCEAN MSCI ACWI ENERGY - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2010

2011

Volgens het management zullen de kosten voor onderhoud en vervanging van boorplatformen ook de komende jaren hoog zijn. Het bedrijf moet trouwens boorplatformen stil leggen omdat ze niet langer voldoen aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Die voorschriften zijn evenwel al langer gekend. Het is vreemd dat het bedrijf pas nu communiceert over de hoge kosten. Die kosten groeien bovendien alarmerend snel, veel sneller dan bij de sectorgenoten. Ook de fiscale lasten van het bedrijf liggen hoger dan verwacht. In het verleden was het bedrijf nochtans erg bedreven in het ontwijken van belastingen. Tegen deze achtergrond verlagen we het advies voor het aandeel van kopen naar houden. Alternatieven: Royal Dutch, Petrobras, SchlumAlex Martens berger. financieel analist

KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 04.11.2011

van kopen naar houden

09.06.2011

van houden naar kopen

Strategie & Accenten

18.01.2011

van opbouwen naar houden

3


Vodafone krijgt er een stevige bron van inkomsten bij

Advies: kopen

Koers: 180,05 GBp Koersdoel: 230 GBp Sector: Telecomoperatoren

Activiteiten

Sterktes

• •

Resultaten

Zwaktes

Vodafone is de grootste telecomoperator ter wereld. Het heeft zijn thuisbasis in het VK en het heeft meer dan 280 miljoen klanten. Het netwerk van de onderneming overspant ongeveer 25 landen.

Over het eerste semester eindigend op 30.09.2011 steeg de omzet van Vodafone met 1% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 23,7 miljard GBP. Alleen in de spraakdiensten was er een omzetdaling. Door een toename van de efficiëntie steeg het bedrijfsresultaat met 72,6% tot 9 miljard GBP. In Europa steeg de omzet met 1,3% tot 16,3 miljard GBP. In Afrika, het Midden-Oosten en ZuidoostAzië steeg de omzet met 0,7% tot 6,9 miljard GBP. Voor heel het lopende boekjaar 2011-12 schuift het management een bedrijfsresultaat naar voor van 11,4 tot 11,8 miljard GBP en een cashflow van 6 tot 6,5 miljard GBP.

• •

200

Source: Thomson Reuters Datastream

180 160 140 120 100

Tweede grootste mobiele operator gemeten naar omzet. Belangrijke aanwezigheid in de opkomende markten en in de VS.

Sterke concurrentie in enkele sleutelmarkten.

Opinie Vodafone verkocht zijn belang van 45% in SFR aan Vivendi voor 7,75 miljard EUR, ongeveer 10% boven onze verwachtingen. Vodafone had nochtans geen enkele controle over SFR en Vivendi was de enige mogelijke koper. Van die som zal 4,5 miljard EUR terugvloeien naar de aandeelhouders van Vodafone door de inkoop van eigen aandelen. Mobiele telefonie blijft het goed doen en knoopt weer aan met groei, dankzij de stijgende populariteit van smartphones. Verizon Wireless, de tweede mobiele operator in de VS, en voor 45% in handen van Vodafone betaalt in januari 2012 een uitzonderlijk dividend uit van 10 miljard USD. Vodafone zal hiervan 2 miljard GBP doorstorten aan zijn aandeelhouders. Verizon Communications, dat de overige 55% van Verizon Wireless bezit, heeft namelijk nood aan het dividend van zijn dochter om zijn eigen aandeelhouders een dividend te kunnen uitbetalen. Het is heel waarschijnlijk dat deze dividendbetaling jaarlijks herhaald wordt. Daarmee krijgt Vodafone er een stevige bron van inkomsten bij.

80 60

Vodafone biedt een aantrekkelijk dividend en beloofde het voor de drie volgende boekjaren te verho2007 2008 2009 2010 2011 gen met ten minste 7% per jaar, ongeacht of VODAFONE GROUP MSCI ACWI T/CM SVS - PRICE INDEX er desinvesteringen gebeuren of niet. Vodafone MSCI AC WORLD - PRICE INDEX is iets duurder dan zijn sectorgenoten maar blijft goedkoop in een bredere marktcontext. Kurt Ruts Daarom geven we het aandeel een financieel analist KBC Asset Management koopadvies. Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

4


Natuurrampen overspoelen Toyota

Activiteiten

Sterktes

• •

Toyota is de grootste autoproducent ter wereld. Het is wereldwijd actief met zijn merken Toyota en Lexus. Japan, Noord-Amerika, Europa en Azië zijn de belangrijkste afzetmarkten.

Resultaten

Advies: opbouwen Koers: 2 454,00 JPY Koersdoel: 3 000,00 JPY Sector: Cyclische consumentensectoren

Uitmuntend productiesysteem. Sterke balansstructuur.

Zwaktes

• •

Geringe omzet- en volumegroei in Japan. Gevoelig voor wisselkoersschommelingen.

Over de eerste helft van het boekjaar 2011/12 liep de omzet van Toyota met 17,2% terug tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 7 500 miljard JPY. Alleen in Europa stegen de verkopen. Door een toename van de verkoopkosten en een nadelige ontwikkeling van de wisselkoersen sloeg het bedrijfsresultaat om van een winst van 323,1 miljard JPY naar een verlies van 32,6 miljoen JPY. De omzet van de Automobieldivisie liep met 18,3% terug tot 7 200 miljard JPY door productie-onderbrekingen in de nasleep van de aardbeving in Japan. Het bedrijfsresultaat sloeg er om van een winst van 129,7 miljard JPY naar een verlies van 210 miljard JPY.

Opinie Toyota rapporteerde zwakke resultaten. Het management schrapte de winstverwachtingen voor het boekjaar in de nasleep van de ergste overstromingen in Thailand sinds 70 jaar. Deze natuurramp overspoelt de onderneming op een moment dat die nog aan het herstellen is van de aardbeving in Japan. Het kan de omzet met zo’n 5% drukken. Eerder werd de onderneming getroffen door een forse groeivertraging in het westen, nadien moest Toyota 8 miljoen wagens terugroepen omwille van kwaliteitsproblemen. De heel dure yen stelt een zo mogelijk nog groter probleem. Interventies van de Japanse overheid op de wisselmarkten brachten nog geen kentering teweeg om deze structurele handicap te verlichten. Om zich daartegen te wapenen zal Toyota meer productiecapaciteit moeten weghalen uit Japan wil het zijn marktaandeel, vooral dan in de VS, veilig stellen.

9000 8000 7000 6000

Tegen deze achtergrond is het geen verrassing dat het aandeel aan een historisch laag niveau noteert. We hebben een opbouwen advies voor het aandeel met een koersdoel van 3000 JPY. Maar we houden ons hart vast mocht er nog een ramp afkomen op Toyota.

5000 4000 3000 2000

Source: Thomson Reuters Datastream

2007

2008

2009

2010

2011

TOYOTA MOTOR MSCI ACWI AUTO & COMPO - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 10-01-2011

Strategie & Accenten

van verkopen naar opbouwen

5


Spijtig dat Intesa Sanpaolo Italiaans is

Advieswijziging: van kopen naar houden Koers: 1,283 EUR Koersdoel: 1,10 EUR Sector: Financiële sectoren

Activiteiten

Sterktes

• •

Intesa Sanpaolo, de grootste bank van Italië, is begin 2007 ontstaan uit de fusie van Banca Intesa en Sanpaolo IMI.

Resultaten

Over het derde kwartaal van 2011 liepen de bedrijfsinkomsten van Intesa Sanpaolo met 15,8% terug tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 3,8 miljard EUR. Door een toename van de kostenratio liep de winst na belastingen terug met 28,9% tot 527 miljoen EUR. Bij Banca dei Territori liepen de inkomsten met 3,1% terug tot 2,3 miljard EUR. De nettowinst steeg er met 81,1% tot 96 miljoen EUR. Bij de bedrijfs-en investeringsbank liepen de inkomsten met 27,8% terug tot 828 miljoen EUR. De nettowinst liep er met 26,7% terug tot 330 miljoen EUR. Op 30.09.2011 bedroeg de Tier-1 ratio* 10,2%.

• • •

6.00 5.50 5.00 4.50 4.00 3.50 3.00 2.50 2.00 1.50 1.00 0.50

Source: Thomson Reuters Datastream

2007

2008

2009

INTESA SANPAOLO MSCI ACWI BANKS - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2010

2011

De grootste bank in Italië. Goed uitgebouwd distributienetwerk.

Zwaktes

• •

Gebrek aan geografische spreiding. De bank bezit heel wat Italiaanse overheidsobligaties.

Opinie In het jongste plan voor de oplossing van de Europese schuldencrisis moeten nog heel wat zaken verduidelijkt worden. Dat leidt tot onzekerheid. De commotie rond een Griekse referendum verhoogt de onzekerheid bij de beleggers over de Europese constructie nog meer. Ook de Italiaanse bewindsvoerders laten geen sterke indruk na op het vlak van daadkracht. De Europese maatregelen zullen tot gevolg hebben dat Intesa Sanpaolo een hogere kostprijs zal betalen voor het ontlenen van werkmiddelen. De maatregelen zullen bovendien wegen op de economische groei in heel Italië. Dat is heel nadelig voor het ondernemingsklimaat van een bankier zoals Intesa, die het zwaartepunt van zijn activiteiten in Italië heeft. Intesa Sanpaolo is een goed geleide bank met een stevige kapitaalpositie. De grote concentratie van de activiteiten in Italië speelt de onderneming evenwel parten. De beleggers beseffen dat deze troeven waardeloos worden eens de gebrekkige gezondheid van de Italiaanse staatsfinanciën in het vizier komt van de financiële markten. Daardoor zullen deze sterkte troeven niet langer het verschil kunnen maken die de koers van het aandeel overeind houdt. Tegen deze achtergrond verlagen we ons advies voor het aandeel van kopen naar houden. Alternatieven: Deutsche Bank, Barclays. * Tier-1 ratio Percentage dat aangeeft hoe groot het kernkapitaal van de financiële onderneming is in verhouding tot de risicogewogen activa op de balans.

Johan Fastenaekels financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

6


Vertraging verkoop zonnecellen treft Bekaert

Advieswijziging: van opbouwen naar houden Koers: 30,81 EUR Koersdoel: 35,00 EUR Sector: Industriële sectoren

Activiteiten

Sterktes

• •

Bekaert is een internationale groep met kerncompetenties in metaaltransformatie en -bedekking. De voornaamste afzetmarkten zijn de bouw-, auto- en bandenindustrie.

Resultaten

Zwaktes

Over het derde kwartaal van 2011 liep de omzet van Bekaert terug met 5,8% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 816 miljoen EUR. De volumegroei met 2,8% werd weggevaagd door een daling van de verkoopprijzen met 7,5%. De grondstoffenprijzen stegen met 3,7% en wisselkoersen roomden 4,8% van de groei af. In West-Europa/Afrika steeg de omzet met 8% tot 293 miljoen EUR. In Noord-Amerika steeg de omzet met 1% tot 172  miljoen EUR en in Latijns-Amerika met 10% tot 97 miljoen EUR. In Zuidoost-Azië daalde de omzet evenwel met 24% tot 254 miljoen EUR. Dat was te wijten aan de daling van de verkoopprijzen voor zaagdraad.

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

Marktposities in staaldraad, staalkoord en nichetoepassingen. Winstgroei te danken aan aanwezigheid in opkomende markten en aan de uitbreiding van de productiecapaciteit in China.

• •

Meer dan drie kwart van de winst komt uit Azië, terwijl de regio maar een derde van de omzet vertegenwoordigt. Gevoelig voor wereldconjunctuur en wisselkoersschommelingen.

Opinie Bij de publicatie van de resultaten over de eerste helft van 2011 was het management van Bekaert nog hoopvol over de vooruitzichten voor de wereldwijde verkoop van fotovoltaïsche zonnepanelen. Dat verhoopte herstel is uitgebleven en de marktomgeving is er zelfs op achteruit gegaan. In de jongste kwartaalupdate gaf Bekaert aan dat de prijzen voor zaagdraad, de draden die Bekaert fabriceert voor de productie van wafers, gemiddeld met 50% gedaald zijn sinds het begin van 2011. Wafers zijn een eerste stap in de productie van halfgeleiders zoals zonnecellen. Laat het duidelijk zijn dat na dergelijke prijsdalingen de uitzonderlijke marges die Bekaert op dit product kon realiseren in 2009 en 2010 voorgoed geschiedenis zijn. Terwijl de derde kwartaal omzetcijfers beter waren dan verwacht denken we dat het marktenthousiasme van korte duur zal zijn door de pessimistische vooruitzichten die het management naar voor schuift. We behouden ons ‘houden’ advies en een koersdoel van 35 euro.

Source: Thomson Reuters Datastream

2007

2008

2009

2010

BEKAERT (D) MSCI ACWI CAP GDS - PRICE INDEX BEL 20 - PRICE INDEX

2011

Alternatieven: Aegon, Delhaize, Exmar.

Barco,

Belgacom,

Wouter Vanderhaegen financieel analist KBC Securities

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 04.11.2011

van opbouwen naar houden

Strategie & Accenten

29.07.2011

van kopen naar opbouwen

7


Markten in beeld Aandelenmarkten

Obligatiemarkten

Koers-winstverhouding dividendrendement (%) EMU 9,4 5,1 VS 13,1 2,6

115

115

110

110

105

105

Tienjaarsrente in EUR Tienjaarsrente in USD

5.00

5.00

4.50

4.50

4.00

4.00

3.50

3.50

3.00

3.00

2.50

2.50

100

100

95

95

90

90

2.00

2.00

85

85

1.50

1.50

80

80

1.00

1.00

75

75

0.50

70

Source: Thomson Reuters Datastream

N

70

D J F M A M J J EURO STOXX 50 - PRICE INDEX S&P 500 COMPOSITE - PRICE INDEX

A

S

O

0

0.50 Source: Thomson Reuters Datastream

N

N

0 D J F M A M J J A S O N EMU BENCHMARK 10 YR. DS GOVT. INDEX - RED. YIELD US BENCHMARK 10 YEAR DS GOVT. INDEX - RED. YIELD

Ontwikkeling van de Nasdaq-index 3000

3000

2800

2800

2600

2600

2400

2400

2200

2200

2000

2000

1800

1800

1600

1600

1400

1400

1200

1200

1000

Source: Thomson Reuters Datastream

2005

2006

2007

1000 2008

2009

2010

2011

NASDAQ COMPOSITE - PRICE INDEX

WWW Meer info op: www.kbc.be/beleggers

Briefwisseling aan: KBC BANK NV, KBC Asset Management, Havenlaan 6, 1080 Brussel Strategie & Accenten is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM). Voor de gegevens die dienen als uitgangspunt voor de projecties, scenario’s, prognoses en richtkoersen wordt een beroep gedaan op betrouwbare bronnen en eigen onderzoek. Deze aanbeveling valt niet onder de noemer ‘onderzoek op beleggingsgebied’ zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 juni 2007 dat de voorschriften bevat ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied en valt bijgevolg onder de wettelijke omschrijving van publicitaire mededeling. De fondsbeheerders van KBC AM kunnen vóór de verspreiding van deze aanbeveling handelen in de besproken aandelen. De artikelen in de publicatie vormen op zich geen gepersonaliseerd beleggingsadvies. De belegger dient zelf nog, best in samenspraak met zijn adviseur Sparen en Beleggen of relatiebeheerder, na te gaan of de besproken activa passen bij zijn persoonlijk risicoprofiel en zijn concrete beleggingsportefeuille. KBC AM noch enige andere vennootschap van de KBC-groep kan aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de gegevens. Verantwoordelijke uitgever / hoofdredacteur: Alex Wolfers, Product & knowledge management KBC AM / Christiaan De Moor Feiten versus andere informatie met betrekking tot beursgenoteerde bedrijven: Voor de beursgenoteerde bedrijven die in deze publicatie vermeld worden, publiceert KBC AM een aandelenfiche op zijn website. Deze aandelenfiche bestaat enerzijds uit puur feitelijke informatie en anderzijds uit de mening van de analist over dat bedrijf. Die laatste tekstgedeelten hebben een gekleurde achtergrond. Frequentie van de advieswijzigingen De analisten van KBC Asset Management volgen de gebeurtenissen in de financiële wereld op de voet. Het aandelenadvies is een conclusie van een zorgvuldige afweging van drie dimensies: het aandeel zelf, de sector waartoe het bedrijf behoort en de regio waarin het gevestigd is. Elke wijziging in één van die drie componenten kan aanleiding geven tot een advieswijziging. De adviesmethodiek Een uitvoerig omschrijving van onze adviesmethodiek staat in de editie van Strategie & Accenten nummer A01 van 6 januari 2011. Deze editie is raadpleegbaar op www.kbcam.be/aandelen/adviesmethodiek. Een exemplaar van deze brochure is ook verkrijgbaar in elk KBC-kantoor. Voor een aantal essentiële elementen van deze beleggingsaanbeveling, die wegens plaatsgebrek niet in deze fiche zijn opgenomen, kunt u de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” raadplegen op www.kbcam.be/aandelen. Gebruikte foto’s: www.shutterstock.com

Volgend nummer verschijnt op 1 december 2011

Strategie&Accenten Aandelen 2011 22  

Strategie&Accenten is een uitgave van KBC Bank en Verzekeringen

Strategie&Accenten Aandelen 2011 22  

Strategie&Accenten is een uitgave van KBC Bank en Verzekeringen

Advertisement