Page 1

&

Strategie Accenten ... voor het beheer van uw persoonlijk en familiaal vermogen

Aandelen in dit nummer:

ArcelorMittal AB Inbev Solvay Potash Corp Arseus bpost Laatste update van de koersen en de adviezen: 12-08-2013

Beleggers bouwen een feestje De Europese beurzen gingen vorige week gezwind hoger. Ook de BEL 20 kleurde groen nadat enkele zwaargewichten fors hoger gingen. De Brusselse beursgraadmeter noteerde op het einde van de week op zijn hoogste peil van de voorbije vijf jaar. Op zich was er weinig nieuws om positief over te zijn. Vanuit Zuid-Europa waaiden ons zelfs verontrustende cijfers tegemoet. De Griekse werkloosheid staat op haar hoogste punt ooit en steeg tot 27,6%. Met 64,9% bereikt de jeugdwerkloosheid er een onvoorstelbaar hoog peil. Ook vanuit ItaliĂŤ komen sombere geluiden. De Nationale Bank van ItaliĂŤ maakte bekend dat het aantal wanbetalers van kredieten in het voorbije jaar met 22% steeg. Daar staat tegenover dat vele andere indicatoren wijzen op een herstel van de Europese economie. Zo hebben ondernemers meer vertrouwen en verwachten ze de komende maanden meer bestellingen binnen te rijven. Dat uit zich nog niet in de gepubliceerde resultaten, maar het vertrouwen groeit dat de Europese economie uit het dal kruipt. De beurzen hebben veel aandacht voor signalen die aangeven hoe de economie evolueert. Ze lopen dus meestal vooruit op wat zich in de echte economie afspeelt. Hopelijk krijgen de beurzen gelijk en kan de Europese economie in de tweede helft van 2013 weer aanknopen met groei. Om op dat herstel in te spelen trokken we de voorbije maanden het belang van Europese aandelen in onze beleggingsstrategie al licht op.

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen Ze verschijnt tweemaal per maand Nr A16 - 16 augustus 2013

Recentste advieswijzigingen Mosaic Company

kopen naar houden

Arseus

houden naar kopen

Potash

kopen naar verkopen

CFE

kopen naar opbouwen

AB InBev

houden naar opbouwen

Delhaize

opbouwen naar kopen

bpost

eerste advies: opbouwen

Roche

houden naar kopen

Solvay

houden naar opbouwen

Agfa

opbouwen naar kopen


Advies: opbouwen

Arcelor presteerde zoals verwacht erg zwak

Koers: 10,17 EUR Koersdoel: 11,50 EUR Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Opinie

ArcelorMittal is het grootste staalbedrijf ter wereld. Het produceert staalplaten en constructiestaal. Daarnaast produceert ArcelorMittal ook ijzererts en steenkool. Het bedrijf is actief in 60 landen verdeeld over Europa, Amerika, Azië en Afrika.

Sterktes

• •

Enorme schaalvoordelen. Eigen grondstoffenreserves.

De resultaten over het tweede kwartaal waren erg zwak maar dat was grotendeels verwacht. De omzet daalde met 10% tot 20,2 miljard USD, de operationele kasstroom met 33% tot 1,7 miljard USD. Het bedrijf boekte een verlies van 780 miljoen USD. De voorbije kwartalen verzwakte de kapitaalpositie van ArcelorMittal zo fel, dat de afspraken tussen de onderneming en zijn bankiers in het gedrang kwamen. Dankzij de jongste kapitaalsverhoging is de kapitaalpositie nu heel wat steviger. Gezien de aanzienlijke overcapaciteit in staal zal zelfs een herleving van de cyclus niet leiden tot winsten die we voor de crisis zagen. Niettemin kan een kleine herleving al een aanzienlijk verschil maken in de winst door de heel hoge hefboom die ArcelorMittal bezit op een omzetherstel. De waardering van het aandeel houdt momenteel ook geen rekening met de mogelijkheid op enig cyclisch herstel. Het lijkt er ook op dat we op korte termijn de bodem gezien hebben in de staalprijs. In de VS is die al enkele weken aan het stijgen en stilaan begint de Europese prijs die te volgen. Daarenboven zijn de voorraden bij klanten en distributeurs laag en zien we sterk verbeterende Europese cijfers over het ondernemersvertrouwen. Topman Lakshmi Mittal denkt dat het ergste voorbij is en het dieptepunt achter ons ligt. We geven het aandeel een advies ‘opbouwen’.

• •

Zwaktes

• • •

Beperkte aanwezigheid in markten Rusland, China en Oost-Europa. Afhankelijk van wereldwijde economie. Afhankelijk van de bouwmarkten in Zuid-Europa voor zijn langstaal.

60 55 50 45

40 35 30 25 20 15 10 5

Source: Thomson Reuters Datastream

2009

2010

2011

2012

2013

ARCELORMITTAL Materials World equity markets

Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 10-01-2013

Strategie & Accenten

van houden naar opbouwen

2


Mooie groeiperspectieven voor AB InBev

Advieswijziging: van houden naar opbouwen Koers: 74,69 EUR Koersdoel: 75,00 EUR Sector: Niet-cyclische consumentensectoren

Activiteiten

Opinie

AB InBev is de grootste brouwer ter wereld, met een jaarvolume van meer dan 400 miljoen hectoliter. De groep heeft een merkenportefeuille van meer dan 200 merken met als belangrijkste internationale merken Budweiser, Stella Artois en Beck’s. AB InBev heeft een nummer 1 of 2 positie in 19 markten, waarvan de belangrijkste de VS en Brazilië zijn.

Sterktes

• •

Een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele heel winstgevende biermarkten zoals de VS, Brazilië en Mexico. De biersector is een vrij defensieve sector.

De organische volumedaling met 1,2% in het tweede kwartaal was een forse verbetering tegenover de trend uit het eerste kwartaal (-4,1%) en wordt nog altijd gecombineerd met een sterke prijszettingsmacht en een stijging van de prijzen met gemiddeld 5,8%. De overname van Grupo Modelo met een besparingsdoelstelling van 1 miljard dollar zal het marktleiderschap van AB InBev wereldwijd versterken en is financieel een interessante operatie. Na de recente koerszwakte verhogen we ons advies voor AB InBev van ‘houden’ naar ‘opbouwen’. We vinden dit een heel goed geleid bedrijf met sterke winstmarges en solide marktposities. Het bedrijf heeft ook goede groeiperspectieven.

• •

Zwaktes

• •

Structureel dalende bierconsumptie per capita in Europa. Daling van de volumes in de voorbije kwartalen.

80 70 60 50 40 30 20 10

Source: Thomson Reuters Datastream

2009

2010

2011

2012

2013

ANHEUSER-BUSCH INBEV Food, Beverage & Tobacco World equity markets

Wim Hoste financieel analist KBC Securities

Jongste advieswijziging 31-07-2013

Strategie & Accenten

van houden naar opbouwen

3


Koersdaling maakt Solvay interessant

Advieswijziging: van houden naar opbouwen Koers: 105,50 EUR Koersdoel: 120,00 EUR Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Opinie

Solvay is een internationale groep actief in chemie en kunststoffen.

Sterktes

• • • •

Sterke marktposities in het merendeel van de activiteiten. Aantrekkelijke geografische spreiding met ongeveer 40% van de omzet die behaald wordt in de opkomende markten. Goede reputatie op het vlak van overnames. Aantrekkelijk dividendrendement en doelstelling om het dividend minstens stabiel te houden.

Zwaktes

• •

Groot gewicht van cyclische activiteiten (bulkchemie en kunststoffen). Risico dat de aangekondigde joint venture met INEOS voor de Europese pvc activiteiten geen goedkeuring krijgt van de concurrentie-authoriteiten. Integratierisico rond de overname van Rhodia.

Solvay realiseerde een omzetdaling met 4% tot 3,06 miljard EUR in het tweede kwartaal van 2013. De recurrente operationele kasstroom daalde met 14% tot 487 miljoen EUR, met een daling in alle divisies. In de Consumentenchemiedivisie was er een daling van de recurrente operationele kasstroom met 40%, in de Geavanceerde Materialendivisie was er een daling met 7%, in de divisie Performante Chemicaliën was er een daling met 4% en in de Functionele Polymerendivisie was er een daling met 8%. Het bedrijf verwacht een recurrente operationele kasstroom van ongeveer 1,88 miljard EUR te behalen in 2013, ten opzichte van 2,07 miljard EUR in 2012. De overname van Rhodia heeft de omvang van het bedrijf quasi verdubbeld. Na de daling van de koers met ongeveer 15% in de voorbije maanden hebben we beslist om het advies te verhogen van ‘houden’ naar ‘opbouwen’.

• 120 110 100 90 80 70 60 50 40 30

2009

2010

Source: Thomson Reuters Datastream

2011

2012

2013

SOLVAY Materials World equity markets

Wim Hoste financieel analist KBC Securities

Jongste advieswijziging 31-07-2013

Strategie & Accenten

van houden naar opbouwen

4


Lagere kaliumprijs zet winst van Potash Corp onder druk

Advieswijziging: van kopen naar verkopen Koers: 29,93 USD Koersdoel: 25,00 USD Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Opinie

PotashCorp is de grootste producent van kunstmest ter wereld en het produceert de drie belangrijkste voedingstoffen die planten nodig hebben: kalium, fosfaten en stikstof, met kalium als belangrijkste product.

Sterktes

• • •

Marktleider in kunstmeststoffen in Noord-Amerika. Mijnen gevestigd in stabiele OESO regio’s. Lage kosten.

Zwaktes

• •

Winstmarges zijn conjunctuurgevoelig. Hoge investeringen wegen op de vrije kasstroom.

70 65 60

Potash Corp rapporteerde zwakker dan verwachte resultaten in het tweede kwartaal. De zwakkere prijzen voor meststoffen waren de boosdoener. De vraag naar kunstmest wordt beïnvloed door factoren zoals de bevolkingsgroei, de economische situatie, het niveau van de voorraden van landbouwgewassen, andere dieetgewoontes, de vraag naar non-food producten zoals biobrandstoffen etc… Bovendien zijn kunstmeststoffen niet duur, terwijl de prijzen voor de geteelde gewassen zoals graan naar verwachting hoog zullen blijven. Daardoor zullen voedselproducenten alsmaar meer onder druk worden gezet om meer voedsel te produceren en we geloven dat dit zal leiden tot een hogere vraag naar de productieverhogende kunstmeststoffen. De vraagzijde ziet er dus goed uit. De aanbodzijde in kalium ziet er wat minder rooskleurig uit. De kaliummarkt was een oligopolie. Dat zorgde voor productiediscipline en resulteerde in hogere prijzen. Onlangs heeft Uralkali evenwel kenbaar gemaakt uit het Russische producentenkartel te stappen en hogere volumes na te streven. Dat kan de kaliummarkt omvormen tot een volledig competitieve markt waardoor er zware prijsdruk op de kaliumprijs zal komen te staan. Een lagere kaliumprijs vertaalt zich natuurlijk in lagere marges en winst voor Potash Corp. Door de gewijzigde markstructuur denken we dat de premie waartegen de kaliumproducenten in het verleden noteerden t.o.v. de stikstofproducenten zal slinken. Samen met een dalende winst zal dat druk zetten op de prijs van het aandeel. Daarom geven we het aandeel een ‘verkopen’ advies.

55 50 45 40 35 30

Alternatieven(1) : ArcelorMittal, Dow Chemical

25 20

Source: Thomson Reuters Datastream

2009 2010 2011 2012 POTASH CORPORATION OF SASKATCHEWAN Materials World equity markets

2013

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC Asset Management een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven’. De aandelenfiches van de vermelde bedrijven vindt u op www.kbcam.be

Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 30-07-2013

Strategie & Accenten

van kopen naar verkopen

5


Aandeelhouders Arseus rekenen op groei en desinvesteringen

Advieswijziging: van houden naar kopen Koers: 21,86 EUR Koersdoel: 25,00 EUR Sector: Gezondheidszorg

Activiteiten

Opinie

Arseus is een multinationale groep van bedrijven die producten, diensten en concepten levert aan professionelen en instellingen in de gezondheidszorg in Europa, de VS en Brazilië. De onderneming is onderverdeeld in vier divisies en is actief in de markten van magistrale bereidingen voor de apotheek, tandheelkundige producten, medische en chirurgische producten en medische IT-oplossingen.

Sterktes

• •

Breed gamma aan producten en services, met een focus op innovatie en totaaloplossingen. Fagron is de wereldspeler voor farmaceutische toeleveringen.

Zwaktes

• • •

Relatief weinig operationele integratie. Hoge schuldgraad. Luxeproducten in tandheelkunde zijn onderhevig aan economische omstandigheden en tandartsen stellen nieuwe investeringen uit.

Fagron en Corilus blijven de sterkhouders van de Arseus-groep, zowel op vlak van omzet als op vlak van winstbijdrage. Vooral de organische groei van Fagron in het tweede kwartaal is opmerkelijk. Die bedroeg 15,6% en bij constante wisselkoersen bedroeg hij zelfs 17,7%. De totale omzetgroei van die divisie kwam uit op 19,5%. Ongeveer een derde van de organische groei is afkomstig van de recente overname van de Amerikaanse bedrijven Freedom Pharma en B&B Pharma. De divisie Healthcare Solutions en Healthcare Specialities maken het onderwerp uit van een strategische oefening waarbij een verkoop van beide divisies niet is uitgesloten. Beleggers hebben al langer te kennen gegeven dat ze Healthcare Solutions liever kwijt dan rijk zijn. Een eventuele verkoop zou dan ook positief onthaald kunnen worden. Op basis van de hogere winstmarges bij Fagron en de sterke cijfers bij de Amerikaanse bedrijven Freedom Pharma en B&B Pharma verhogen we ons koersdoel naar 25 euro. We verhogen ons advies voor het aandeel van ‘houden’ naar ‘kopen’.

16

14

12

10

8

6

4

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

2011

2012

ARSEUS (D) Health Care Equipment & Services World equity markets

Jan De Kerpel financieel analist KBC Securities

Jongste advieswijziging 06-08-2013

Strategie & Accenten

van houden naar kopen

6


Bpost is een aantrekkelijk dividendverhaal

Eerste advies: opbouwen Koers: 13,84 EUR Koersdoel: 16,00 EUR Sector: Industriële sectoren

Activiteiten

Opinie

Bpost is een toonaangevend postbedrijf in een volledig geliberaliseerde markt en heeft als kernactiviteit de ophaling, de sortering, het transport en het afleveren van brieven en pakjes. Bpost is de universele dienstverlener in België en doet daarbij vijf dagen per week elke brievenbus aan om dagelijks ongeveer 10,5 miljoen brieven en 100 000 pakjes te bezorgen.

Sterktes

• •

Ervaren managementteam met een sterke reputatie. Bezit als Belgische universele dienstverlener een monopoliepositie op de Belgische postmarkt.

Zwaktes

• • •

Activiteit is gefocust op beperkt aantal producten. Afhankelijk van enkele grote klanten. Postmarkt is structureel dalend door toenemend gebruik van e-mail.

15.80 15.60 15.40

In 2012 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van bpost 2,416 miljard euro. Dat is een stijging met 2,2% ten opzicht van 2011. De bedrijfsopbrengsten konden groeien omdat de doorgevoerde prijsstijgingen voor binnenlandse post de volumedaling van binnenlandse post (-3,5%) compenseerden. Bovendien kon bpost profiteren van de groei van het pakjessegment, de verdere ontwikkeling van de internationale activiteiten en de verhoging van de inkomsten uit bancaire en financiële producten. Het feit dat het management is toegetreden tot de aandeelhoudersstructuur moet de belangen van andere aandeelhouders ten goede komen. We verwachten dat bpost ondanks een markt met dalende postvolumes zijn sterke resultaten kan voortzetten mede door tijdige kostenbesparingen en verdere groei in de pakjesactiviteiten. De sterke balansstructuur, een solide kasstroomgeneratie en stabiele resultaten moeten van bpost een dividendaandeel maken. Bpost is een eerder defensief bedrijf met een duurzame cashflow die het mogelijk maakt om te investeren in zijn netwerk en om een cashdividend uit te keren. We zien het bedrijf niet als een groeiverhaal eerder als een dividendaandeel. Internationale post, bank- en financiële producten en pakjes zullen de daling van de binnenlandse post moeten compenseren. We geven een koersdoel van 16 euro met een ‘opbouwen’ advies.

15.20 15.00 14.80 14.60 14.40 14.20 14.00 13.80 13.60

Source: Thomson Reuters Datastream

JUN BPOST Transportation World equity markets

JUL

AUG

Dieter Furniere financieel analist KBC Securities

Jongste advieswijziging 31-07-2013

Strategie & Accenten

eerste advies: opbouwen

7


Markten in beeld Aandelenmarkten

Valutamarkten

Koers-winstverhouding dividendrendement (%) EMU 11,21 3,07 VS 14,28 2,51

USD per EUR (linkse schaal) JPY per EUR (rechtse schaal)

140

140

1.55

170

130

130

1.50

160

120

120

1.45

150

110

110

1.40

140

100

100

1.35

130

90

90

80

80

1.30

120

70

70

1.25

110

60

60

1.20

100

Source: Thomson Reuters Datastream 50

1.15

50

2009 2010 2011 2012 EURO STOXX 50 - PRICE INDEX S&P 500 COMPOSITE - PRICE INDEX

2013

2009

Source: Thomson Reuters Datastream 90

2010

2011

2012

2013

US $ TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE JAPANESE YEN TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE(R.H.SCALE)

WWW Meer info op: www.kbc.be/beleggers

Briefwisseling aan: KBC BANK NV, KBC Asset Management, Havenlaan 6, 1080 Brussel Dit document is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM), gebaseerd op beleggingsaanbevelingen van KBC AM en/of samenvattingen van analyserapporten van KBC Securities NV (KBC Sec) en wordt verspreid door KBC Bank. De bevoegde controleautoriteit is de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FSMA). Deze publicatie valt niet onder de noemer ‘onderzoek op beleggingsgebied’ zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 juni 2007 tot bepaling van nadere regels tot omzetting van de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten, doch is een publicitaire mededeling, zodat de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebieden niet van toepassing zijn. Deze aanbevelingen vormen op zich geen gepersonaliseerd beleggingsadvies. De fondsbeheerders van KBC AM kunnen vóór de verspreiding van deze aanbevelingen handelen in het financieel instrument. De verloning van de medewerkers of aangestelden die voor KBC AM en/of KBC Sec werkzaam zijn en die bij het opstellen van de aanbevelingen betrokken waren, is niet direct gekoppeld aan zakenbanktransacties. De resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices zijn resultaten behaald in het verleden en vormen als zodanig geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Indien de resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices uitgedrukt zijn in een andere valuta dan EUR, kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager uitvallen. KBC Sec, KBC AM noch enige andere vennootschap van de KBC-groep kan aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de in dit document vermelde gegevens. Voor een aantal essentiële elementen van de beleggingsaanbevelingen (waaronder de belangenconflictenregeling), die wegens plaatsgebrek niet in dit document zijn opgenomen, kunt u voor KBC Sec de “Disclosures” raadplegen op www.kbcsecurities. com/disclosures en voor KBC AM de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” op www.kbcam.be/aandelen. Verantwoordelijk uitgever: KBC Groep NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0403.227.515, RPR Brussel. www.kbc.be Feiten versus andere informatie met betrekking tot beursgenoteerde bedrijven: Voor de beursgenoteerde bedrijven die in deze publicatie vermeld worden, publiceert KBC AM een aandelenfiche op zijn website. Deze aandelenfiche bestaat enerzijds uit puur feitelijke informatie en anderzijds uit de mening van de analist over dat bedrijf. Die laatste tekstgedeelten hebben een gekleurde achtergrond. Frequentie van de advieswijzigingen: De analisten van KBC Asset Management volgen de gebeurtenissen in de financiële wereld op de voet. Het aandelenadvies is een conclusie van een zorgvuldige afweging van drie dimensies: het aandeel zelf, de sector waartoe het bedrijf behoort en de regio waarin het gevestigd is. Elke wijziging in één van die drie componenten kan aanleiding geven tot een advieswijziging. De adviesmethodiek: Een uitvoerig omschrijving van onze adviesmethodiek staat in de editie van Strategie & Accenten nummer 01 van 6 januari 2011. Deze editie is raadpleegbaar op www.kbcam.be/aandelen/adviesmethodiek. Een exemplaar van deze brochure is ook verkrijgbaar in elk KBC-kantoor. Voor een aantal essentiële elementen van deze beleggingsaanbeveling, die wegens plaatsgebrek niet in deze fiche zijn opgenomen, kunt u de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” raadplegen op www.kbcam.be/aandelen. Gebruikte foto’s: www.shutterstock.com De Global Industry Classification Standard (“GICS”) is ontwikkeld door en is de exclusieve eigendom en een dienstmerk van MSCI Inc. (“MSCI”) en Standard & Poor’s, een onderneming van de McGraw-Hill Companies, Inc. (“S&P”) en is toegelaten voor gebruik door [Licentiehouder]. Noch MSCI, S&P, noch een derde partij die betrokken is bij het maken of samenstellen van de GICS of van GICS-classificaties verleent enige garantie of legt eender welke verklaring af, uitdrukkelijk noch impliciet, met betrekking tot die standaard of classificatie (of de resultaten die worden verkregen door het gebruik ervan) en alle partijen wijzen hierbij uitdrukkelijk alle garanties van originaliteit, nauwkeurigheid, volledigheid, verhandelbaarheid of geschiktheid voor een welbepaald doel af met betrekking tot die standaard of classificatie. Zonder het voorgaande te beperken zal MSCI, S&P een van hun dochters of een derde partij die betrokken is bij het maken of samenstellen van de GICS of van GICS-classificaties in geen geval aansprakelijk zijn voor enige directe, indirecte, speciale, punitieve, gevolg- of andere schade (inclusief winstderving), zelfs als ze van de mogelijkheid van dergelijke schade in kennis werden gesteld.

Het volgende nummer verschijnt op 5 september 2013

Strategie & Accenten Aandelen  

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen. Ze verschijnt tweemaal per maand.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you