Page 1

&

Strategie Accenten ... voor het beheer van uw persoonlijk en familiaal vermogen

Aandelen in dit nummer:

Kering Mosaic Orange Petrobras Rio Tinto Unilever Laatste update van de koersen en de adviezen: 15-07-2013

Fed sust de markten De aandelenmarkten gingen in de eerste helft van juli vlot hoger. De onrust op de financiĂŤle markten is namelijk geweken na sussende woorden van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Het verlies dat de aandelenkoersen in de voorafgaande weken moesten incasseren, is daarmee deels goedgemaakt. Tussen half mei en half juni gingen de aandelenkoersen wereldwijd fors lager. De aankondiging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) dat ze de aankoop van obligaties zal afbouwen, zorgde namelijk voor veel onrust op de financiĂŤle markten. De langetermijnrente steeg sterk, zowel in de VS als in Europa. Voor aandelenbeleggers het sein om hun aandelen (deels) van de hand te doen. Intussen is het duidelijk dat de Fed niet van plan is om werkloos toe te zien mocht de langetermijnrente al te veel stijgen. In dat geval zal ze namelijk toch weer massaal obligaties aankopen om de langetermijnrente te doen dalen. En de beleidsrente (kortetermijnrente) zal ze allicht nog tot in 2015 op nul houden. Een oplopende langetermijnrente zou de groei van de wereldeconomie ernstig kunnen schaden. Zeker nu die groei al lager ligt dan verwacht. Dat de Fed de rente niet zomaar zal laten stijgen, is dus een opsteker voor de aandelenmarkten. De beleggers reageerden dan ook opgelucht op de verduidelijking van het beleid door de Fed en stuurden de aandelenkoersen hoger. Vorige week steeg de BEL 20, de belangrijkste graadmeter van de Brusselse beurs, vier dagen op rij. De Amerikaanse beursindex S&P 500 zelfs vijf dagen op een rij.

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen Ze verschijnt tweemaal per maand Nr A14 - 18 juli 2013

Recentste advieswijzigingen Aegon

van houden naar afbouwen

Delta Lloyd

van opbouwen naar kopen

ING

van opbouwen naar houden


Luxedivisie neemt Kering op sleeptouw

Activiteiten

Sterktes

• •

Kering (het vroegere Pinault Printemps) is de derde producent van luxegoederen ter wereld. Het bedrijf omvat twee divisies : Luxe en Sport & Lifestyle. De grootste merknamen binnen het luxesegment zijn Gucci, Bottega Veneta en YSL. Het lifestyle segment omvat hoofdzakelijk het belang dat Kering in Puma aanhoudt.

Over het eerste kwartaal van 2013 steeg de omzet van Kering met 1% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 2,4 miljard EUR. Op vergelijkbare basis bedroeg de groei 3,1%. In de divisie Luxegoederen steeg de omzet met 4,5% tot 1,5 miljard EUR. Op vergelijkbare basis bedroeg de groei 6,4%. In de divisie Sport & Lifestyle daalde de omzet met 4,9% tot 842,7 miljoen EUR. Op vergelijkbare basis kromp de omzet met 2,5%.

180 160 140 120 100 80 60 40 Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 KERING Retailing World equity markets

Koers: 169,10 EUR Koersdoel: 207 EUR Sector: Cyclische consumentensectoren

Het bedrijf beschikt over veel eigen winkels en een goed distributienetwerk Management heeft sporen verdiend met het opbouwen van merkbekendheid

Zwaktes

Succes van de onderneming voor een belangrijk deel afhankelijk van de merknaam Gucci

Resultaten

20

Advies: kopen

2011

2012

2013

Opinie Met de verkoop van CFAO, Redcats en de beursnotering van Fnac heeft Kering zijn kleinhandelsverleden definitief achter zich gelaten. Kering is nu één van de grootste luxeen lifestylegroepen ter wereld. De groei bij Kering wordt al een aantal jaren op sleeptouw genomen door de luxedivisie. De luxemerken Gucci, Bottega Veneta en YSL boeken een heel sterke groei, vooral in Azië. Dat was in 2012 niet anders. We verwachten ook de komende jaren een gezonde omzetgroei dankzij de Chinese consument. De iets zwakkere groei over het eerste kwartaal van 2013 is voor ons geen reden tot bezorgdheid. De divisie Sport & Lifestyle (in hoofdzaak Puma) doet het minder goed, een gevolg van een minder aantrekkelijk productaanbod dan concurrenten adidas en Nike. Kering wil orde op zaken stellen bij Puma, onder meer door meer te investeren in productinnovatie en door het sluiten van onrendabele winkels. We denken dat de verwachtingen voor Puma nu erg laaggespannen zijn zonder veel neerwaarts risico. Meer dan drie kwart van Kering’s bedrijfswinst is afkomstig van de luxeactiviteiten. De beleggers waarderen het aandeel evenwel veel goedkoper dan de andere producenten van luxegoederen. Daarom vinden we het aandeel te goedkoop. We geven Kering een ‘kopen’-advies mee. Kris Verheyen financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 17-03-2011

Strategie & Accenten

van opbouwen naar kopen

2


Mosaic is onze favoriet binnen de basismaterialen

Advies: kopen Koers: 56,85 USD Koersdoel: 65 USD Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Sterktes

• • •

Mosaic Company is een Amerikaans bedrijf met een sterke positie in de sector van de kunstmeststoffen. 90% van de productie van Mosaic is bestemd voor de kunstmeststoffenmarkt, de rest is bestemd voor dierenvoeding en voor industriële toepassingen. Mosaic haalt 60% van zijn omzet buiten de VS, met India en Brazilië als grootste afnemers.

Sterke financiële positie Mijnen van wereldklasse voor kalium en fosfaat Sterk distributienetwerk in de opkomende markten

Zwaktes

Resultaten

• • •

Opinie

De omzet van Mosaic steeg over het kwartaal eindigend op 28-02-2013 met 2,3% tegenover dezelfde periode van het jaar voordien tot 2,2 miljard USD. De operationele winst steeg met 1,3%. In de divisie Fosfaten daalden de verkopen met 9,1% tot 1,5 miljard USD door een daling van de gemiddelde verkoopprijzen. De operationele winst van de divisie steeg met 3,7% tot 197,2 miljoen USD. In de divisie Kalium stegen de inkomsten met 37% tot 758 miljoen USD. De operationele winst van de divisie daalde evenwel met 7,6% tot 216,1 miljoen USD.

180 160 140 120 100 80 60 40 20

Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 MOSAIC Materials World equity markets

2011

2012

2013

Moeilijk om fosfaatmijnen uit te breiden Afhankelijk van veranderlijke weeromstandigheden Geen aanwezigheid in stikstofmeststoffen

De vraag naar kunstmest is afhankelijk van allerhande factoren zoals de bevolkingsgroei, de economische situatie, het niveau van de voorraden van landbouwgewassen, andere dieetgewoontes (meer vlees in Azië), de vraag naar non-food producten als biobrandstoffen etc… Bovendien zijn kunstmeststoffen niet duur, terwijl de prijzen voor de geteelde gewassen zoals graan naar verwachting hoog zullen blijven. Daardoor zullen voedselproducenten alsmaar meer onder druk worden gezet om meer voedsel te produceren en we geloven dat dit zal leiden tot een hogere vraag naar de productieverhogende kunstmeststoffen. De vraagzijde ziet er dus goed uit. De aanbodzijde in kalium ziet er wat minder rooskleurig uit. Er zijn veel nieuwe projecten opgestart en er staan er nog heel wat in de steigers wat voor een overaanbod zorgt. Daardoor is het opwaarts prijspotentieel voor kalium momenteel beperkt. De kaliummarkt is evenwel een oligopolie. Dat zorgt er voor de er meer discipline is en dat er een kleinere kans is dat er een zeer problematische overaanbodsituatie ontstaat. Mosaic heeft een overschot aan cash en zal die naar verwachting vanaf het einde van 2013 beginnen aanwenden om heel wat aandelen in te kopen. Met zijn lagekostenmijnen in stabiele regio’s, gezonde balans, hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal en sterke kasstroomgeneratie blijft Mosaic voor ons een favoriet binnen de basismaterialen. We geven Mosaic een koopadvies.

Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 25-07-2011

Strategie & Accenten

eerste advies: kopen

3


Advies: opbouwen

Orange biedt een stevig dividendrendement

Koers: 7,25 EUR Koersdoel: 8,50 EUR Sector: Telecomoperatoren

Activiteiten

Sterktes

• • •

Orange, het vroegere France Télécom, is de derde telecomoperator in Europa. Het levert lokale, lange afstands-, internationale en mobiele telefonie maar ook data-, internet-, multimedia-, breedband- en kabeltvdiensten.

Resultaten In het eerste kwartaal van 2013 daalde de omzet van Orange met 5,9% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 10,3 miljard EUR. De bedrijfskasstroom daalde met 9% tot 3,1 miljard EUR door een daling van de winstmarge. In Frankrijk daalde de omzet met 6,2% tot 5,1 miljard EUR. De inkomsten uit mobiele telefonie daalden er met 8,1% en die uit vastelijn met 4,3%. In de rest van de wereld liep de omzet met 9,4% terug tot 1,9 miljard EUR. De inkomsten uit mobiele telefonie daalden er met 12,6% en die uit vastelijn met 3,5%.

24 22 20 18 16 14 12 10 8 Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 ORANGE Telecommunication Services World equity markets

Zwaktes

• •

Verhoogde concurrentie op de mobiele thuismarkt Moeilijk om in Frankrijk de kosten te verlagen

6

Wereldwijd actief met het sterke merk Orange Marktleider in Frankrijk Aanwezig in een aantal opkomende markten

2011

2012

2013

Opinie Orange bouwde de voorbije jaren zijn aanwezigheid binnen Europa (maar buiten Frankrijk) af. Met de opbrengst van de verkoop van die Europese niet-kernactiviteiten verstevigde het zijn aanwezigheid in Afrika en het MiddenOosten weten te verstevigen. Everything Everywhere, de Britse joint-venture tussen Orange en Deutsche Telekom, wordt waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar (gedeeltelijk) naar de beurs gebracht. Door de mildere concurrentie in Frankrijk op het vlak van breedbandinternet zijn investeringen in glasvezelnetwerken minder dringend geworden. Met de lancering van Iliad, de vierde mobiele speler op de Franse markt, is de concurrentie op de Franse mobiele markt sterk toegenomen. Dat heeft geleid tot prijs- en margedruk. Orange ondervindt evenwel het minste hinder van de nieuwe speler. Het genereert namelijk inkomsten door netwerkcapaciteit aan Iliad te verhuren. Zo profiteert Orange mee van het succes van Iliad. Het effect op de resultaten valt dan ook beter mee dan de meeste beleggers verwachtten. Het is moeilijk voor Orange om efficiëntieverbeteringen te realiseren in Frankrijk. Toch zijn er de jongste tijd positieve signalen op het vlak van kostenbesparingen te bemerken. Het aandeel is erg goedkoop en het dividendrendement is niet mis. Daarom bouwen we het aandeel op. Kurt Ruts financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 10-01-2011

Strategie & Accenten

van koopwaardig naar opbouwen

4


Petrobras lijdt onder zwakke Braziliaanse real

Advies: houden Koers: 13,20 USD Koersdoel: 18,00 USD Sector: Energie

Activiteiten

Sterktes

• •

Petrobras is een Braziliaanse oliemaatschappij. Ze is actief in diverse domeinen, zowel in productie (upstream) als in raffinage (downstream). Petrobras is ook een producent van aardgas en ethanol. De Braziliaanse overheid is de voornaamste aandeelhouder van het bedrijf.

Resultaten

Over het eerste kwartaal van 2013 steeg de omzet van Petrobras met 9,7% tegenover dezelfde periode van het jaar voordien tot 72,5 miljard Braziliaanse real. De operationele winst daalde evenwel met 16,3% tot 9,8 miljard Braziliaanse real door hogere verkoopskosten. In de divisie Raffinage, Transport & Marketing steeg de omzet met 3,3% tot 56,8 miljard Braziliaanse real. In de divisie Exploratie & Productie daalde de omzet met 4,3% tot 34,7 miljard Braziliaanse real door lagere olieprijzen en door een lagere productie van LNG.

80 70 60 50 40 30 20 10

Toegang tot hoogwaardige Braziliaanse oliereserves Goede reputatie in het opleveren van diepzeeprojecten en controleren van kosten

Zwaktes

• • • •

Bedrijf niet altijd bestuurd in het belang van de minderheidsaandeelhouders Bedrijf investeert in toenemende mate in raffinage Gevaar op inmenging overheid groeit Negatieve cashflowgeneratie door investeringen

Opinie De aandelenkoers van Petrobras stond de jongste maand onder zware druk, vooral door de zwakke prestatie van de Braziliaanse beurs. Daarnaast is de zwakte van de Braziliaanse munt een extra reden voor ongerustheid gezien de hoge schulden van het bedrijf in USD. Ook de investeringen gebeuren in dollar terwijl de kasstromen voor meer dan de helft uit de lokale munt komen. Petrobras is verplicht om een belang te nemen van 30% in pre-salt olievelden hoewel het op dit moment absoluut geen tekort heeft aan oliereserves. De betaling voor een belang in de bijkomende olieconcessie komt op een slecht moment gezien de hoge schuldgraad van Petrobras. Op lange termijn blijft Petrobras over sterke troeven beschikken. Deze Braziliaanse oliereus beschikt met de ontdekkingen in 2007 en 2008 over reusachtige olievelden die worden geschat op acht miljard vaten. Daarenboven zijn het zowat de goedkoopste olievelden om te ontginnen. Vanaf 2014 moet de productie weer gaan stijgen door de ontginning van nieuwe olievelden. Er is ook nog voldoende ruimte voor kostenbesparingen. We geven een ‘houden’-advies.

Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 PTRO.BRAO.ADR 1:2 Energy World equity markets

2011

2012

2013

Alternatieven(1): Schlumberger, Transocean

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC Asset Management een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven’. De aandelenfiches van de vermelde bedrijven vindt u op www.kbcam.be

Alex Martens financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 06-02-2013

Strategie & Accenten

van kopen naar houden

5


Advies: kopen

Rio Tinto produceert het goedkoopst

Koers: 2 833,50 GBp Koersdoel: 3 400 GBp Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Sterktes

• •

Rio Tinto is de derde mijnbouwonderneming ter wereld. Het delft ijzererts, steenkool, kopererts, uranium, industriële metalen, aluminium, goud en diamanten. Het bedrijf heeft mijnen over heel de wereld.

Resultaten

Over 2012 liep de omzet van Rio Tinto met 15,8% terug tegenover dezelfde periode van het jaar voordien tot 51 miljard USD. De daling van de marktprijzen voor grondstoffen werd niet gecompenseerd door de gunstige ontwikkeling van de wisselkoersen. Het bedrijfsresultaat sloeg om van een winst van 13,9 miljard maar een verlies van 1,2 miljard USD. De verkopen van ijzererts liepen met 17,6% terug tot 24,3 miljard USD. De nettowinst daalde met 30,3% tot 9,2 miljard USD. De omzet van de aluminiumdivisie liep met 16,9% terug tot 10,1 miljard USD. Het bedrijfsresultaat liep er terug van 442 miljoen tot 3 miljoen USD.

• •

5500 5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500

Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 RIO TINTO Materials World equity markets

2011

2012

2013

De meeste van zijn mijnen zijn gelegen in politiek stabiele regio’s zoals Australië, Europa en Noord-Amerika Energiekosten behoren tot de laagste in de sector

Zwaktes

• • •

Daling van zijn koperreserves Structureel dalende ijzerertsprijs Hoge schuldgraad

Opinie Rio Tinto blijft onze favoriet binnen de mijnbouwsector. In 2012 kondigde het management een ambitieus plan aan om 7 miljard USD te besparen. De kostenbesparing zal de aandeelhouders geen windeieren leggen omdat ze de winstgevendheid van de onderneming zal ondersteunen in de komende jaren. Voor ijzererts zal de mijnbouwreus zijn benijdenswaardige positie van goedkoopste producent nog verstevigen. Het belang hiervan kan moeilijk overschat worden, want ijzererts is de grootste divisie die bijna 50% van de omzet voor zijn rekening neemt. De vraag naar ijzererts zal de komende jaren weliswaar vertragen na de enorme vraag vanuit China in het voorbije decennium. Dat zal wegen op de marktprijzen. Dankzij zijn kostenvoordeel zal Rio Tinto daar in vergelijking met zijn sectorgenoten evenwel het minst onder lijden. Het management zet het creëren van aandeelhouderswaarde hoog op de agenda. Het wil in de toekomst de risico’s die samenhangen met grote overnames mijden. De balans is gezond en het management lijkt in de toekomst cash te willen gebruiken om het dividend te laten groeien of om eigen aandelen weer in te kopen. Bovendien schommelt het dividendrendement rond de 4%. We geven het aandeel een ‘kopen’-advies.

Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 10-01-2011

Strategie & Accenten

Van koopwaardig naar kopen

6


Unilever staat sterk in de opkomende markten

Activiteiten

Sterktes

• • •

Unilever is wereldwijd een van de grootste bedrijven op het vlak van voeding, huishoudproducten en lichaamsverzorging. Unilever produceert wereldmerken zoals Lipton, Knorr, Dove, Hellmann’s en OMO. Unilever haalt ongeveer 55% van de omzet in de opkomende markten

Resultaten

Over het eerste kwartaal van 2013 bleef de omzet van Unilever nagenoeg stabiel tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien op 12,2 miljard EUR. De omzet daalde in Europa en de VS maar steeg in de opkomende markten. De verkoop van voeding en dranken daalde met 3,7% ondermeer door de slechtere weersomstandigheden in Europa en de VS. De verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten steeg met 3,7% en die van schoonmaakproducten met 3,5%.

35 30 25

20 15 10 5

Source: Thomson Datastream

2008 2009 2010 UNILEVER CERTS. Food, Beverage & Tobacco World equity markets

2011

2012

2013

Eerste advies: opbouwen Koers: 31,49 EUR Koersdoel: 34,00 EUR Sector: Niet-cyclische consumentensectoren

Sterke merken en leiderschapsposities in verschillende productcategorieën Bezit 14 merken met een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard EUR Goede geografische spreiding

Zwaktes

• •

Sterke concurrentie in de meeste productcategorieën waarin het actief is Wisselkoersrisico in de opkomende markten

Opinie Tussen 2002 en 2008 maakte Unilever een moeilijke periode door waarin het jaar na jaar wat marktaandeel kwijtspeelde. Dat was deels te verklaren door het afstoten van activa, maar vooral omdat het management enkele verkeerde keuzes maakte. Vanaf 2009 gooide de onderneming het roer om. Nieuwe trekkers binnen het management en een strikte uitvoering van de ondernemingsstrategie resulteerde in een snellere groei dan die van zijn sectorgenoten. Daardoor slaagde de onderneming erin om het verloren marktaandeel grotendeels weer naar zich toe te trekken. In de voorbije jaren steeg het belang van huishoud- en verzorgingsproducten van 46% naar 53% van de omzet. Dat dankt de divisie aan zijn sterke aanwezigheid in de opkomende markten. Bovendien staat Unilever sterk in die productsegmenten die het sterkst groeien. In de voorbije jaren is het belang van de voedingsdivisie teruggelopen. De Voedingsdivisie heeft een kleiner marktaandeel in de opkomende markten en ze is vooral actief in productsegmenten waar de concurrentie talrijk aanwezig is zoals sausen en margarine. De beleggers waarderen Unilever nog te veel als een zuivere voedselproducent . Daarom geven we het aandeel een ‘opbouwen’-advies met een koersdoel van 34,00 EUR. Leen Ooms financieel analist KBC Asset Management

Jongste advieswijziging 28-06-2013

Strategie & Accenten

eerste advies: opbouwen

7


Markten in beeld Aandelenmarkten

Valutamarkten

Koers-winstverhouding dividendrendement (%) EMU 16 4,18 VS 17 2,05

USD per EUR (linkse schaal) JPY per EUR (rechtse schaal)

140

140

1.38

135

130

130

1.36

130

120

120

1.34

125

110

110

1.32

120

100

100

1.30

115

90

90

1.28

110

80

80

1.26

105

70

70

1.24

100

60

60

1.22

95

50

1.20

50

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

2011

2012

2013

J

EURO STOXX 50 - PRICE INDEX S&P 500 COMPOSITE - PRICE INDEX

A

S

O

N

D

Source: Thomson Reuters Datastream 90

J

F

M

A

M

J

J

US $ TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE JAPANESE YEN TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE(R.H.SCALE)

Ontwikkeling van de BEL20-index 3600 Source: Thomson Reuters Datastream 3500

3600 3500

3000

3000

2500

2500

2000

2000

1500 1400

2009

2010

2011

2012 J A

S

O

N

D

2013 J

F

M

A

M

J

1500 1400

BEL 20 - PRICE INDEX

WWW Meer info op: www.kbc.be/beleggers

Briefwisseling aan: KBC BANK NV, KBC Asset Management, Havenlaan 2, 1080 Brussel Dit document is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM), gebaseerd op beleggingsaanbevelingen van KBC AM en/of samenvattingen van analyserapporten van KBC Securities NV (KBC Sec) en wordt verspreid door KBC Bank. De bevoegde controleautoriteit is de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FSMA). Deze publicatie valt niet onder de noemer ‘onderzoek op beleggingsgebied’ zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 juni 2007 tot bepaling van nadere regels tot omzetting van de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten, doch is een publicitaire mededeling, zodat de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebieden niet van toepassing zijn. Deze aanbevelingen vormen op zich geen gepersonaliseerd beleggingsadvies. De fondsbeheerders van KBC AM kunnen vóór de verspreiding van deze aanbevelingen handelen in het financieel instrument. De verloning van de medewerkers of aangestelden die voor KBC AM en/of KBC Sec werkzaam zijn en die bij het opstellen van de aanbevelingen betrokken waren, is niet direct gekoppeld aan zakenbanktransacties. De resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices zijn resultaten behaald in het verleden en vormen als zodanig geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Indien de resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices uitgedrukt zijn in een andere valuta dan EUR, kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager uitvallen. KBC Sec, KBC AM noch enige andere vennootschap van de KBC-groep kan aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de in dit document vermelde gegevens. Voor een aantal essentiële elementen van de beleggingsaanbevelingen (waaronder de belangenconflictenregeling), die wegens plaatsgebrek niet in dit document zijn opgenomen, kunt u voor KBC Sec de “Disclosures” raadplegen op www.kbcsecurities. com/disclosures en voor KBC AM de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” op www.kbcam.be/aandelen. Verantwoordelijk uitgever: KBC Groep NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0403.227.515, RPR Brussel. www.kbc.be Feiten versus andere informatie met betrekking tot beursgenoteerde bedrijven: Voor de beursgenoteerde bedrijven die in deze publicatie vermeld worden, publiceert KBC AM een aandelenfiche op zijn website. Deze aandelenfiche bestaat enerzijds uit puur feitelijke informatie en anderzijds uit de mening van de analist over dat bedrijf. Die laatste tekstgedeelten hebben een gekleurde achtergrond. Frequentie van de advieswijzigingen: De analisten van KBC Asset Management volgen de gebeurtenissen in de financiële wereld op de voet. Het aandelenadvies is een conclusie van een zorgvuldige afweging van drie dimensies: het aandeel zelf, de sector waartoe het bedrijf behoort en de regio waarin het gevestigd is. Elke wijziging in één van die drie componenten kan aanleiding geven tot een advieswijziging. De adviesmethodiek: Een uitvoerig omschrijving van onze adviesmethodiek staat in de editie van Strategie & Accenten nummer 01 van 6 januari 2011. Deze editie is raadpleegbaar op www.kbcam.be/aandelen/adviesmethodiek. Een exemplaar van deze brochure is ook verkrijgbaar in elk KBC-kantoor. Voor een aantal essentiële elementen van deze beleggingsaanbeveling, die wegens plaatsgebrek niet in deze fiche zijn opgenomen, kunt u de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” raadplegen op www.kbcam.be/aandelen. Gebruikte foto’s: www.shutterstock.com

Het volgende nummer verschijnt op 1 augustus 2013

Aandelen 2013 14 nl  

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen. Ze verschijnt tweemaal per maand.

Advertisement