Page 1

&

Strategie Accenten ... voor het beheer van uw persoonlijk en familiaal vermogen

Aandelen in dit nummer:

BMW Arcelor Newmont Mining PostNL Siemens WoltersKluwer Laatste update van de koersen en de adviezen: 12-11-2012

Het slappe koord van de conjunctuur De beleggers sturen de aandelenmarkten lager uit angst voor een vertraging van de wereldeconomie. Bovendien moet de herverkozen president Obama een politiek evenwicht zoeken om de lopende stimuleringsmaatregelen te verlengen en tegelijk de begroting weer op orde krijgen. Dat zorgt voor veel onzekerheid. De voorbije beursweek was er een om snel te vergeten. Europa stevent af op een magere groei, als er al sprake is van groei. Het jongste nieuws over de privĂŠsector toont aan dat de economische activiteit een adempauze neemt. De voorzitter van de ECB verklaarde dat hij voor het einde van 2012 geen beterschap verwacht. Het is uiteraard zo dat de groeicijfers verschillen van lidstaat tot lidstaat, maar het verandert niets aan de vaststelling dat de groei van de Europese economie aanschurkt tegen een recessie. Zowat alle Europese beurzen moesten wat van hun eerder gemaakte winst prijsgeven. Zwak economisch nieuws en de herverkiezing van Barack Obama als nieuwe president van de VS schoof de publicatie van de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal grotendeels op de achtergrond. In de VS hebben de meeste bedrijven hun resultaten al gepubliceerd. In vergelijking met dezelfde periode van het boekjaar voordien bleef zowel omzet als winst min of meer stabiel. Europese bedrijven publiceren hun resultaten traditioneel iets later. In tegenstelling tot voorgaande kwartalen, zagen we nu wel een lichte groei tegenover vorig jaar. President Obama zal de koe bij de horens moeten vatten en een politiek evenwicht moeten vinden tussen steunen en besparen. De wetgeving die deze steun mogelijk maakt vervalt onherroepelijk na 31 december 2012. Om de pijn te verzachten en tegelijk de begroting weer op het goede spoor te krijgen moet hij op zoek naar een delicaat politiek evenwicht.

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen Ze verschijnt tweemaal per maand Nr A22 - 15 november 2012

Recentste advieswijzigingen BMW

Van afbouwen naar houden

Arcelor

Van kopen naar houden

PostNL

Van opbouwen naar houden

Wolters Kluwer

Van opbouwen naar houden

Aedifica

Van houden naar geen advies


China houdt BMW op snelheid

Advieswijziging: van afbouwen naar houden Koers: 64,79 EUR Koersdoel: 63,00 EUR Sector: Niet-cyclische consumentensectoren

Activiteiten

Sterktes

• • •

BMW is een Duitse constructeur van luxe personenwagens. BMW is eveneens eigenaar van de merken MINI en Rolls Royce en het produceert ook motorfietsen.

Resultaten

Een van de meest gegeerde automerken met een sterke expertise in engineering en een stevige balans. Succesvol in het uitbreiden van zijn aanbod. Goede geografische positionering (blootstelling aan opkomende markten).

Zwaktes

• • •

Opinie

Over het derde kwartaal van 2012 steeg de omzet van BMW met 13,7% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 18,8 miljard EUR. Het bedrijfsresultaat steeg met 13,8% tot 2 miljard EUR. In de Automobieldivisie steeg de omzet met 12% tot 17,2 miljard EUR dankzij een groei van het aantal verkochte BMW’s en Mini’s in alle regio’s behalve in Zuid-Europa. Het bedrijfsresultaat daalde er met 9,3% tot 1,6 miljard EUR door een toename van de kosten. In de divisie Financial Services steeg de omzet met 15% tot 4,9 miljard EUR dankzij ondermeer het hoger aantal leasing- en financieringscontracten. De operationele winst steeg er met 16,5% tot 424 miljoenEUR.

80 70 60 50 40 30 20 10

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

2011

BMW MSCI ACWI AUTO & COMPO - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2012

Winst is sterk onderhevig aan wisselkoersschommelingen. Beperkte schaalgrootte in vergelijking met zijn concurrenten. Sterk afhankelijk van de evolutie van de verkopen in China.

Zowat een jaar geleden verlaagden we ons advies voor BMW naar afbouwen. We waren ervan overtuigd dat de beleggers de toekomstige winsten die BMW kan realiseren in China te rooskleurig inschatten. Midden oktober 2012 lichtte het management toe dat de concurrentie toegenomen is, maar ook dat alle constructeurs heel alert gereageerd hebben op de oplopende voorraden in China. Met een omzetgroei van 59% knoopte de Chinese divisie in september weer aan bij de sterke groeicijfers van voordien. Dat lijkt aan te geven dat de Chinese autoverkopen veeleer op een stabilisatie afstevenen dan op een harde landing. Europa neemt nog altijd de helft van de omzet voor zijn rekening, maar het blijft uiterst moeilijk om luxewagens aan de man te brengen. In een sector waar de hoge volumes nodig zijn om de vaste kosten te dekken kan een verdere daling van de verkoop in Europa druk zetten op de winstmarges. We blijven met beide voeten op de grond staan over de winstverwachtingen en geven het aandeel een advies houden, bij een koersdoel van 63 EUR. Alternatieven (1): Volkswagen (KBCAM)

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC, Asset Management of KBC Securities een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven. De entiteit die het advies geeft, staat tussen haakjes vermeld

Kurt Ruts financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 12-10-2011

Van houden naar afbouwen

31-10-2012

Van afbouwen naar houden

Strategie & Accenten

2


ArcelorMittal heeft te veel schulden

Advieswijziging: van kopen naar houden Koers: 12,035 EUR Koersdoel: 12,00 EUR Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Sterktes

• •

ArcelorMittal is het grootste staalbedrijf ter wereld. Het produceert staalplaten en constructiestaal. Daarnaast produceert ArcelorMittal ook ijzererts en steenkool.

Resultaten

Over het derde kwartaal van 2012 daalde de omzet van ArcelorMittal met 12,3% tegenover het vorige kwartaal naar 19,7 miljard USD door een daling van de volumes en de verkoopsprijzen. Het bedrijfsresultaat sloeg om van een winst van 1,1 miljard USD in het tweede kartaal van 2012 naar een verlies van 49 miljoen USD. In de divisie Vlakstaal in Europa daalde de omzet met 15,4% tot 6,1 miljard USD. Het operationele verlies diepte uit tot 385 miljoen USD door de uitzonderlijke kosten. De omzet van de divisie Langstaal daalde met 8,9% tot 5,2 miljard USD. Het bedrijfsresultaat daalde er met 69,1% tot 103 miljoen USD.

70 60 50

40 30 20 10 Source: Thomson Reuters Datastream 2007 2008 2009 2010 ARCELORMITTAL MSCI ACWI MATERIALS - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2011

2012

Enorme schaalvoordelen. Eigen grondstoffenreserves.

Zwaktes

• •

Beperkt aanwezig in Rusland, China en Oost-Europa. Afhankelijk van de bouwmarkten in Zuid-Europa.

Opinie Het management van ArcelorMittal biechtte heel zwakke resultaten op over het derde kwartaal van 2012. Omdat de beleggers hun verwachtingen de jongste weken flink naar beneden hadden bijgesteld, lag de bedrijfskasstroom van de staalproducent binnen deze afgezwakte verwachtingen. We zijn heel ontgoocheld over de vorderingen die de onderneming boekte met de afbouw van de schuld. In een omgeving van dalende prijzen voor ijzererts en staal vinden we het onrustwekkend dat de nettoschuld stijgt. Daarnaast verloopt ook de verkoop van activiteiten die in de etalage stonden, moeilijker dan gedacht. We hadden gehoopt dat het management bij de publicatie van de kwartaalresultaten een verkoop zou aankondigen.Voor het vierde kwartaal van 2012 schuift het management een forse terugval van het bedrijfsresultaat naar voor. Het decimeren van het voorgestelde dividend heeft niet kunnen voorkomen dat enkele ratingbureaus de kredietstatus van de onderneming hebben verlaagd tot ‘rommel’. De koers van het aandeel is evenwel gezakt tot een historisch lage waardering. De kans dat het aandeel nog verder wegzakt is daardoor klein. De zwakke balans blijft voor ons het zorgenkind en dat zal op het aandeel blijven wegen. Tegen deze achtergrond geven we het aandeel een advies houden bij een koersdoel van 12 EUR. Alternatieven (1): Arkema (KBCAM), Mosaic Company (KBCAM), Potash Corp (KBCAM), Dow Chemical (KBCAM)

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC, Asset Management of KBC Securities een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven. De entiteit die het advies geeft, staat tussen haakjes vermeld

Alex Martens financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

3


Newmont Mining wint bij Obama

Advies: kopen

Koers: 48,74 USD Koersdoel: 65,00 USD Sector: Basismaterialen

Activiteiten

Sterktes

Het Amerikaanse Newmont Mining is de tweede goudproducent. Zijn belangrijkste activiteiten zijn het verwerven, exploreren en ontwikkelen van goudmijnen over heel de wereld.

Resultaten

• • •

Over het tweede kwartaal van 2012 liep de omzet van Newmont Mining met 6,5% terug tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 2,2 miljard USD. De verkoop van goud daalde met 5,7% en die van koper met 34,8%. Het bedrijfsresultaat liep met 31,3% terug tot 592 miljoen USD. In Zuidoost-Azië daalde de omzet met 17,9% tot 743 miljoen USD. In Noord-Amerika steeg de omzet met 8,9% tot 664 miljoen USD.

70 65 60 55 50 45 40 35 30 25 20

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

NEWMONT MINING MSCI ACWI MATERIALS - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2011

2012

Activiteiten zijn geografisch verspreid over de VS, Australië, Indonesië, Canada, Nieuw-Zeeland, Ghana en Mexico.

Zwaktes

• •

Hoge productiekosten. Heeft het moeilijk op zijn productie op te drijven.

Opinie Nu de herverkiezing van Obama een feit is, zal de Amerikaanse centrale bank een soepel beleid blijven voeren. Om de Amerikaanse economie aan te zwengelen werkte de regering maatregelen uit om de belastingdruk voor bedrijven en gezinnen te verlichten. De wetgeving die deze steun mogelijk maakt vervalt onherroepelijk na 31 december 2012, tenzij de politici vooraf een nieuwe overeenkomst bereiken. De beleggers kijken met argusogen uit naar welke beslissing er uit de bus komt. Tegen deze achtergrond beschouwen de beleggers goud als een veilige haven die kan profiteren van deze onzekerheid. Newmont heeft een plan uitgewerkt om tegen 2017 een 35% hogere omzet te realiseren. Het dividend zal voortaan stijgen telkens de goudprijs met 100 USD per ons stijgt. Daardoor biedt Newmont een goede hefboom tegenover de goudprijs. Het kan lonend zijn om goudmijnaandelen te kopen in plaats van goudstaven. Een goudmijn kan namelijk groeien. Goudproducenten kunnen met hun overtollige liquiditeiten dividenden uitbetalen of hun eigen aandelen terugkopen. We zijn enthousiast over de beslissing om het dividend te koppelen aan de goudprijs. Het zou voor een hogere waardering kunnen zorgen. De koerszwakte in de nasleep van de tegenvallende productie en de stijgende kosten kan een mooi instapmoment zijn. We verwachten namelijk beterschap. Alles bij elkaar geven we het aandeel een advies ‘kopen’. Alex Martens financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

4


Onzekere dividendbetaling weegt op PostNL

Advieswijziging: van opbouwen naar houden Koers: 2,554 EUR Koersdoel: 3,50 EUR Sector: Industriële sectoren

Activiteiten

Sterktes

PostNL is de voormalige Nederlandse monopolist op de postmarkt en stond eerder bekend onder de naam TNT. Sinds 31 mei 2011 is PostNL juridisch gesplitst van TNT Express. De focus van het bedrijf ligt op de markt van post, pakketten en e-commerce in Nederland, Duitsland, Engeland en Italië.

Zwaktes

PostNL heeft een hoge nettoschuld die het tracht terug te betalen, in hoofdzaak door de verkoop van aandelen dat men nog altijd aanhoudt in TNT Express.

Resultaten

PostNL rapporteerde een omzet over het derde kwartaal van 2012 van 1,02 miljard EUR. De onderliggende bedrijfswinst bedroeg 60 miljoen EUR, lager dan de verwachtingen van de beleggers. Zonder de resultaten van TNT Express mee in rekening te brengen bedroeg de nettowinst 19 miljoen EUR. De Postdivisie boekte zwakke resultaten in Nederland. Zo daalde het aantal poststukken met 10,1% op jaarbasis. Bovendien liep de Nederlandse postdivisie achterstand op in de uitvoering van zijn reorganisatie. De Pakjesdivisie boekte een winst van 19 miljoen EUR. Dat was beter dan verwacht.

12 11 10 9 8 7

Opinie PostNL is een dividendaandeel en het management heeft de intentie om de aandeelhouders een jaarlijks dividend van 150 miljoen EUR uit te keren plus het dividend dat PostNL ontvangt uit zijn aandelenbelang in TNT Express. Voorlopig wordt dit dividend alleen uitgekeerd in aandelen. Het dividend van PostNL is afhankelijk van het uitkeerbaar kapitaal. Zij het nu net dat het uitkeerbaar kapitaal mogelijk negatief wordt vanaf 2013 door een boekhoudkundige correctie van de pensioenvoorzieningen. Bovendien is de netto schuldpositie van PostNL te hoog om een uitkering van een dividend in cash te verantwoorden. De verkoop van het aandelenbelang in TNT Express aan 9,5 EUR per aandeel zou evenwel een uitkomst kunnen brengen. De koers van het aandeel heeft zware klappen gekregen. Het huidige lage koersniveau kan een aantrekkelijke instapmogelijkheid bieden maar de koersontwikkeling zal de speelbal blijven van het beursklimaat. Of de onderneming een dividend zal kunnen uitkeren hangt namelijk af van: de overname van zijn aandelenbelang in TNT Express de kostprijs van de schuldfinanciering voor het pensioenfonds de herziening van de internationale boekhoudwetgeving in 2013. Tegen deze achtergrond geven we het aandeel een advies ‘houden’.

• • •

6 5 4 3 2 1

PostNL is een van de eerste postbedrijven die zich op de Europese markt heeft gestort. Dat zal geleidelijk winsten opleveren.

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

POSTNL MSCI ACWI TRANSPT - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

2011

2012

Alternatieven(1): ABB (KBCAM), Vinci (KBCAM), Saint-Gobain (KBCAM), Siemens (KBCAM)

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC, Asset Management of KBC Securities een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven. De entiteit die het advies geeft, staat tussen haakjes vermeld

Dieter Furniere financieel analist KBC Securities

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: 07-11-2012

Strategie & Accenten

Van opbouwen naar houden

5


Siemens trotseert zwakke conjunctuur

Advies: opbouwen

Koers: 78,85 EUR Koersdoel: 90,00 EUR Sector: Industriële sectoren

Activiteiten

Sterktes

• • •

Siemens is de grootste Europese onderneming op het gebied van elektrische toepassingen en het is actief in industriële automatisering, informatica & communicatie, energie, transport, medische toepassingen en verlichting.

Resultaten

Over het vierde kwartaal eindigend op 30-09-2012 steeg de omzet van Siemens met 7% tegenover dezelfde periode van het boekjaar voordien tot 21,7 miljard EUR. De winst na belastingen daalde evenwel met 2,2% tot 1,5 miljard EUR door hogere operationele en andere financiële kosten. In de divisie Energie steeg de omzet met 10,6% tot 7,6 miljard EUR. Het bedrijfsresultaat daalde er met 57,2% tot 346 miljoen EUR. In de Industriële divisie steeg de omzet met 2,1% tot 5,6 miljard EUR. Het bedrijfsresultaat liep er met 6% terug tot 726 miljoen EUR.

110 100 90 80 70 60

Brede activiteitenspreiding en flexibele productie verminderen conjunctuurgevoeligheid. Gezonde financiële positie. Sterke marktpositie in de meeste van zijn activiteiten.

Zwaktes

• •

Hoge verwachtingen hoewel Siemens in het verleden meermaals ontgoochelde met zijn resultaten. Verliezen in enkele niet-kernactiviteiten.

Opinie Siemens verteert de economische groeivertraging goed dankzij de brede activiteitenspreiding. Het bedrijf sleepte al zoveel bestellingen in de wacht dat het in 2012 een mooie omzetgroei kon boeken. Het bedrijf profiteert van de sterke Amerikaanse economie. De behaalde bedrijfsmarge van 9,5% stelt wat teleur. Die wil het management tegen 2014 optrekken naar 12%. Om dat te bereiken lanceerde het een ambitieuze kostenbesparing van maar liefst 6 miljard EUR. Door een groter deel van haar aankopen te doen bij leveranciers uit lagelonenlanden kan de onderneming nog flink wat besparen op de kosten. Ook de personeelskosten kunnen iets zuiniger, want Siemens is zowat de best betalende werkgever binnen de sector. De onderneming heeft een benijdenswaardige marktpositie in segmenten zoals gasturbines en automatisering. Als de onderneming de ambitieuze kostenbesparing tot een goed einde brengt, zit er nog voldoende opwaarts potentieel in het aandeel. Daarom geven we het aandeel een advies ‘opbouwen’.

50 40 30

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

2011

2012

SIEMENS MSCI ACWI CAP GDS - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

Steven Vermander financieel analist KBC Asset Management

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

6


WoltersKluwer steeg al fors

Advieswijziging: van opbouwen naar houden Koers: 14,805 EUR Koersdoel: 16,00 EUR Sector: Cyclische consumentensectoren

Activiteiten

Sterktes

Resultaten

• • •

Zwaktes

Wolters Kluwer publiceert informatie en biedt diensten aan in de domeinen wetgeving, belasting, boekhouding, gezondheid, farma en financiën.

Wolters Kluwer kon in het 3de kwartaal van 2012 vasthouden aan de 1% organische groei die het in de eerste jaarhelft gerealiseerde. De courante bedrijfswinstmarge bleef stabiel in the eerste 9 maanden van het jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het management herhaalde de verwachtingen voor 2012: een courante bedrijfswinstmarge voor afschrijvingen van 21,5%-22,5% (maar die zal eerder uitkomen aan de lage kant van de range) en een lichte groei in de winst per aandeel. Noord-Amerika en Azië zetten hun groei verder terwijl het ondernemingsklimaat in Europa een uitdaging blijft.

De Europese markt, waar de marktomstandigheden heel moeilijk zijn, is belangrijk voor Wolters (44% van de omzet). Vooral de Legal divisie lijdt onder deze situatie. De tweede belangrijke divisie ‘Tax and Accounting’ presteert niet zoals het management hoopt. In het derde kwartaal van 2012 verzwakte de groei in Europa en ook in de VS.

• •

Opinie Het management herhaalde haar vooruitzichten voor het volledige jaar 2012 ondanks de verslechterde omstandigheden in Europa en ondanks de groeiende onzekerheid over de Amerikaanse economie. Zo schuift het een courante operationele marge naar voor van 21,5% tot 22,5%, een vrije kasstroom van minstens 425 miljoen EUR, een return op geïnvesteerd kapitaal van minstens 8% en bescheiden groei van de winst per aandeel. Sinds mei 2012 is de koers met 24% gestegen. Dat beperkt het opwaarts koerspotentieel tot hooguit 5%. Er zijn namelijk weinig ontwikkelingen die de koers op korte termijn kunnen omhoogduwen. Tegen deze achtergrond geven we het aandeel een advies ‘houden’. Ons koersdoel blijft op 16 EUR.

28 26 24 22 20 18 16 14 12

Alternatieven(1): Publicis (KBCAM), WPP (KBCAM), Reed Elsevier (KBCS)

10 8

75% van de omzet komt van courante inkomsten zoals abonnementen. Tragere organische groei tegenover sectorgenoten ingelopen. Gedrukte media genereren nu nog 25% van de omzet.

Source: Thomson Reuters Datastream

2008

2009

2010

2011

2012

WOLTERS KLUWER MSCI ACWI MEDIA - PRICE INDEX MSCI AC WORLD - PRICE INDEX

(1) De alternatieven zijn een selectie van aandelen binnen dezelfde sector waarvoor KBC, Asset Management of KBC Securities een advies ‘kopen’ of ‘opbouwen’ geven. De entiteit die het advies geeft, staat tussen haakjes vermeld

Margo Joris Financieel analist KBC Securities

Overzicht van de advieswijzigingen over de voorbije 12 maanden: geen

Strategie & Accenten

7


Markten in beeld Aandelenmarkten

Valutamarkten

Koers-winstverhouding dividendrendement (%) EMU 9,96 3,24 VS 12,59 2,78

120

120

115

115

110

110

105

105

100

100

95

95

USD per EUR (linkse schaal) JPY per EUR (rechtse schaal)

1.38

112

1.36

110

1.34

108

1.32

106

1.30

104

1.28

102

1.26

100

1.24

98

1.22 90

Source: Thomson Reuters Datastream

N

D

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

90

1.20

96 Source: Thomson Reuters Datastream

94 N D J F M A M J J A S O N US $ TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE JAPANESE YEN TO EURO (ECB) - EXCHANGE RATE(R.H.SCALE)

EURO STOXX 50 - PRICE INDEX S&P 500 COMPOSITE - PRICE INDEX

Ontwikkeling van de Nikkei-index 000'S 20

000'S 20

18

18

16

16

14

14

12

12

10

10

8 6

8 2011

Source: Thomson Reuters Datastream

2007

2008

2009

2010

2012

6

J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O

NIKKEI 225 STOCK AVERAGE - PRICE IN

WWW Meer info op: www.kbc.be/beleggers

Briefwisseling aan: KBC BANK NV, KBC Asset Management, Havenlaan 6, 1080 Brussel Dit document is een publicatie van KBC Asset Management (KBC AM). De bevoegde controleautoriteit is de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FSMA). De aanbevelingen in dit document vallen niet onder de noemer ‘onderzoek op beleggingsgebied’ zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 juni 2007 tot bepaling van nadere regels tot omzetting van de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten, doch zijn publicitaire mededelingen, zodat de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebieden niet van toepassing zijn. Deze aanbevelingen vormen op zich geen gepersonaliseerd beleggingsadvies. De fondsbeheerders van KBC AM kunnen vóór de verspreiding van deze aanbevelingen handelen in het financieel instrument. De beloning van de medewerkers of aangestelden die voor KBC AM werkzaam zijn en die bij het opstellen van de aanbevelingen betrokken waren, is niet gekoppeld aan zakenbanktransacties. De resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices zijn resultaten behaald in het verleden en vormen als zodanig geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Indien de resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices uitgedrukt zijn in een andere valuta dan EUR, kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager uitvallen. KBC AM noch enige andere vennootschap van de KBC-groep kan aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de in dit document vermelde gegevens. Voor een aantal essentiële elementen van de beleggingsaanbevelingen (waaronder de belangenconflictenregeling), die wegens plaatsgebrek niet in dit document zijn opgenomen, kunt u de “Algemene richtlijnen m.b.t. de beleggingsaanbevelingen van KBC Asset Management” raadplegen op www.kbcam.be/aandelen Verantwoordelijke uitgever / hoofdredacteur: Alex Wolfers, Product & knowledge management KBC AM / Christiaan De Moor Feiten versus andere informatie met betrekking tot beursgenoteerde bedrijven: Voor de beursgenoteerde bedrijven die in deze publicatie vermeld worden, publiceert KBC AM een aandelenfiche op zijn website. Deze aandelenfiche bestaat enerzijds uit puur feitelijke informatie en anderzijds uit de mening van de analist over dat bedrijf. Die laatste tekstgedeelten hebben een gekleurde achtergrond. Frequentie van de advieswijzigingen De analisten van KBC Asset Management volgen de gebeurtenissen in de financiële wereld op de voet. Het aandelenadvies is een conclusie van een zorgvuldige afweging van drie dimensies: het aandeel zelf, de sector waartoe het bedrijf behoort en de regio waarin het gevestigd is. Elke wijziging in één van die drie componenten kan aanleiding geven tot een advieswijziging. De adviesmethodiek Een uitvoerig omschrijving van onze adviesmethodiek staat in de editie van Strategie & Accenten nummer A01 van 6 januari 2011. Deze editie is raadpleegbaar op www.kbcam.be/aandelen/adviesmethodiek. Een exemplaar van deze brochure is ook verkrijgbaar in elk KBC-kantoor. Gebruikte foto’s: www.shutterstock.com

Volgend nummer verschijnt op 6 december 2012

Strategie & Accenten Aandelen  

Strategie & Accenten is een uitgave van KBC Bank & Verzekeringen. Ze verschijnt tweemaal per maand.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you