Page 1

Kamp ! e j k e bo

WIE GAAN ER MEE? • WAAR GAAN WE HEEN? • DE BELANGRIJKSTE ROUTETECHNIEKEN • WAT GAAN WE DOEN?

ZOMERKAMP 2013 WAT NEEM JE MEE (EN WAT NIET)?

WAAR GAAN WE HEEN?

Extra EEN HANDIGE WAARDEBON VOOR TIJDENS HET KAMP

e j t a a L ! n e g a uitd

& WAT GAAN WE ALLEMAAL DOEN?


d u o h In IN DIT KAMPBOEKJE 2. Zomerkamp 2013 Baarn

Cover foto: onze tent tijdens het voorbereidingsweekend in Baarn

3. Wanneer vertrekken we? 4. Wie gaan er mee? 5. Wat neem je mee (en wat niet)

ROUTETECHNIEKEN

6. Het inpakken van je bagage

Bekijk alle belangrijke routetechnieken nog een keertje voordat je op kamp gaat.

9. De belangrijkste routetechnieken op een rijtje

7. Wat moet je nog weten voor we gaan? 11. Wat gaan we doen?

Pagina 9.

e j m e e W at n t a w m e e , ?e n niet

PA G I N A 5


p m a k r e m o Z 2013 rn Baa Midden in Nederland ligt een bijzonder stukje wereld: Scoutcentrum Buitenzorg. Vanaf 1949 is dit voormalig landgoed op de Utrechtse heuvelrug één van de mooiste kampeerterreinen van Scouting Nederland. Vóór Scouts en beheerd door vrijwilligers. In het 12 hectare grote bos zijn zo’n vijftien velden en drie binnenaccommodaties. Wij gaan hier op kamp. We gaan een week lang veel zien en doen. Er staan een aantal uitdagende activiteiten op het programma. Natuurlijk is er ook genoeg vrije tijd om het bos in te gaan, eens een lekkere tosti te bakken in je zelf gepionierde keuken en om de rotzooi erna weer op te ruimen. We hebben er in ieder geval zin in en zijn benieuwd welke avonturen we allemaal gaan beleven!

WAARDEBON

WAARDEBON

Tegen inlevering van deze waardebon ontvang je een extra glas cola of sinas tijdens de laatste avond.

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt jouw ploeg een extra wit in plaats van bruin brood.

Slechts 1 bon per persoon en zolang de voorraad strekt.

Slechts 1 bon per ploeg en zolang de voorraad strekt.


r e e n n Wa rekken we? vert Het avontuur begint op zaterdag 6 juli. We verzamelen om 11:00 bij het clubhuis. Vanaf hier rijden we met z’n allen richting Baarn.

komen pas halfverwege de middag aan op onze eindbestemming. De overige bagage die jullie niet meenemen in je dagrugzakje kunnen jullie inleveren op:

Onderweg zullen we nog wel een keertje stoppen omdat het best een eindje rijden is.

vrijdagavond 5 juli tussen 19:00 en 19:30 op de Kazan.

We vertrekken natuurlijk in compleet uniform. Verder hebben we een rugzakje bij ons. Hier in zit in ieder geval ons lunchpakket. en wat te drinken voor onderweg. We

Op zaterdag 13 juli zijn we rond 13:00 uur weer terug op de Kazan. Waarna je lekker thuis onder de warme douche in slaap kunt vallen.....

In dit kampboekje lezen jullie verder alles wat jullie moeten weten voor het avontuur dat ons te wachten staat. Alles wat niet in het boekje staat ontdekken we wel als we in Baarn zijn. Lees het boekje goed door en houd dit boekje erbij als je je tas gaat inpakken. Vergeet niet om sommige pagina’s in dit kampboekje af te drukken en mee te nemen op kamp. Dat kan namelijk nog van pas komen.

Foto: Dit kom je tegen tijdens de hike (als je goed loopt)

OVER DIT KAMPBOEKJE


Wi

? e e m r e n a a eg

SCOUTS De volgende Scouts gaan mee naar Baarn.

LEIDING De volgende leiding gaan mee op kamp naar Baarn:

Lida Dirk-Jan Sjoerd Erwin Peter

Dylan Frida Jaycko Jeroen Jordi Julia Max Michael Mika Quinn Robin J. Robin K. Rozanne

fILM

De film wordt tegen het einde van het jaar, meestal tijdens de laatste opkomst, vertoont aan alle Scouts, ouders en overige belangstellenden.

Net als voorgaande jaren wordt er ook dit jaar weer een film gemaakt van het zomerkamp.

In het najaar verschijnt alvast een trailer van de film. Deze is dan via onze website te bekijken.


? e e m e j m e e n W at Hieronde Hieronder er vind vind je een lijstje van de bagage die je nodig hebt als vi we een week lang in Baarn op kamp zijn. O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O

slaapzak matje of 1 persoons luchtbed toiletspullen pyjama 2 handdoeken zwemkleding extra kleding (warm en koud weer) warme trui voldoende ondergoed en sokken goede wandelschoenen een paar extra schoenen regenpak korte broek(en) lange broek(en) bord, mok en bestek theedoek zaklamp zakmes (geen dolk) veldfles of bidon klein dag rugzakje kampboekje pen en papier klein klapstoeltje (voor bij het kampvuur) zonnebrand creme Anti muggenspray (met DEET)

e j t a a l t a W s!? thui Naast het bovenstaande lijstje met spullen die je meeneemt moet je niet vergeten het onderstaande thuis te laten. O ouders, broers, zussen en opa’s of oma’s O geld, gsm, laptop, radio, iPod, iPad of andere dure dingen O energy drink, snoep en chips


n a v n e k k a p i n g ag e je ba

Een echte Scout weet natuurlijk inmiddels alles over het inpakken van zijn bagage, wat je juist wel en wat juist niet moet doen en hoe je je tas of rugzak moet inpakken. Voor de zekerheid hebben we toch nog even de belangrijkste dingen op een rijtje gezet.

GEEN NETTE KLEREN Neem geen kleren mee die netjes moeten blijven! Uit ervaring weten wij dat alles wat je mee neemt toch vies wordt, ook al probeer je het schoon te houden.

GEEN DURE SPULLEN! IPods, laptops, MP3 spelers, de nieuwste smartphones, TomTom, netbooks, overige elektronica, dure horloges, dure kleding: Allemaal waardevolle, dure spullen. Neem deze niet mee. Het is zonde als je ze kwijt raakt of kapot gaat. Lekker thuislaten dus!

SNOEP & DRINKEN

GEEN VUILNISZAK Pak alles, behalve je dagrugzakje, in ĂŠĂŠn weekendtas of hike rugzak in. Pak geen spullen in een vuilniszak in. De kans bestaat dan dat jouw spullen bij het vuilnis komen en zo dus kwijtraken!

We zien dat er ieder jaar meer snoep en drinken wordt meegenomen op kamp. Daarom mag er geen extra drinken worden mee genomen (maximaal 1 liter voor je lunchpakket op de heenreis). Hetzelfde geldt voor snoep. Neem je toch meer mee, dan wordt het ingenomen en onder alle Scouts verdeeld.

JE NAAM EROP! Voorzie je spullen van een label met je naam erop (ook uniform). Dan kan jij je spullen makkelijk onderscheiden van de spullen van een ander.

WAT ZIT WAAR? LUCHTBED We zien steeds meer scouts met luchtbedden. Zolang ze niet lek zijn slaapt dat prima. Houd er wel rekening mee dat we op kamp geen elektriciteit hebben voor een pomp om het luchtbed op te blazen. Zorg dus dat je een handpomp mee hebt of je moet zelf blazen.

Zorg er tenslotte voor dat niet alleen je moeder weet waar alles in je tas zit. Dan weet jij ook waar je wat kunt vinden en weet je ook hoe alles na afloop weer moet worden ingepak.


g o n r e d r e v e j t a W t weten moe

Zakgeld

In geval van nood

Samen met het kampgeld is er € 7,00 zakgeld betaald. Uit ervaring weten wij dat dit ruim voldoende is. Wij willen u daarom vragen geen extra geld aan uw zoon of dochter mee te geven. Op deze manier heeft iedereen even veel te besteden als we een dagje de stad in gaan.

U heeft een gezondheidsformulier ingevuld waarop de belangrijkste gegevens van uw kind staan vermeld. Mochten er nog andere zaken zijn waarvan wij als leiding op de hoogte moeten zijn horen wij dat graag. Op het gezondheidsformulier heeft u ook het adres ingevuld waarop wij u in geval van nood kunnen bereiken. Mocht zich tijdens het kamp iets voordoen dan kunt u contact opnemen via onderstaande telefoonnummers. Wij verzoeken u deze nummers alleen te gebruiken in uiterste nood.

Bereikbaarheid We willen vragen om GSM’s thuis te laten. Deze zijn op het kamp niet nodig en in geval van nood is de leiding altijd telefonisch bereikbaar via een van de nummers die in het kampboekje staan vermeld. Een uitzondering maken we voor PL’s en APL’s. Deze mogen wel een GSM meenemen. Net als tijdens de opkomsten worden alle GSM’s bij aanvang van het kamp ingeleverd. Het is erg storend als scouts tijdens het programma lopen te twitteren of whatsappen. Bovendien hebben we geen mogelijkheden om alle GSM’s op te laden. Tijdens de hike krijgen ze de GSM mee zodat wij de groepjes altijd telefonisch kunnen bereiken. We weten dan zeker dat de batterijen nog vol zijn in geval van nood!

Telefoonnummers Peter Sjoerd

06 10748890 06 53838483

Wij verzoeken u deze telefoonnummers alleen te gebruiken in uiterste nood.


Blijf op de hoogte Op onze website www.kazandewolf.nl staat vaak belangrijke informatie. Niet alleen over het zomerkamp maar ook over andere activiteiten. In de agenda van de site staan bijvoorbeeld belangrijke data. Ook via facebook en twitter kunt u de kazan volgen: Facebook.com/kazandewolf of twitter.com/kazandewolf

Tenslotte... Wij hopen dat jullie nu genoeg weten over het avontuur dat we gaan beleven in Baarn. We gaan er echt iets leuks van maken. Bereid je dus maar goed voor! Rust even goed uit en als je nog tijd hebt kan je de routetechnieken die verderop in het kampboekje staan nog even doorlezen. Dat kan misschien wel eens van pas komen. Hebben jullie nog vragen dan kan je altijd contact opnemen met de leiding. Als er nog veranderingen in het programma komen (bijvoorbeeld reistijden) krijgen jullie dat natuurlijk te horen.


n ! e g k i e i d Han routetechn Alleen rijtje op e Mocht je het even vergeten zijn, we zullen op het kamp er ook nog wat tijd aan besteden zodat je niet fout loopt tijdens de hike. Maar op deze pagina vind je de bijzondere routetechnieken nog een keertje kort uitgelegd.

Kompas

Coordinaat

Stel je moet van je leiding naar 210°. Je stelt de opgegeven richting in op het kompas. Dit doe je door de ring op het kompas te draaien tot deze op de juiste waarde staat. Hou er daarmee rekening dat op de ring van een kompas vaak de laatste nul weg wordt gelaten om ruimte te sparen. 210° is in dat geval bij de 21. Aangezien je weet dat er in totaal 360° zijn maak je vast geen vergissingen.

Het vinden van het coördinaat is erg simpel. We laten het je zien aan de hand van het kaartje rechts. In het eerste kaartje zie je het eerste vierkant op een kaart, helemaal links onderaan. We gebruiken dat vak voor dit voorbeeld omdat de getallen langs de lijn zo duidelijk in beeld zijn.

Daarna hang je het koordje van het kompas om je nek. Het kompas hou je met gestrekte arm recht voor je uit, zodat het koordje strak komt te staan. Je blijft nu op dezelfde plek staan, maar draait om je as. Je blijft het kompas strak voor je houden tot de (rode) noordkant van de kompasnaald tussen de twee witte streepjes op de kompasroos staat. Dit heet het laten inspelen van de kompasnaald. Als naald dan wijst Al A ls de de n aaaald ald ld iingespeeld nges ng esp pe ee elld is iis, s, d da an wi w ijs jst het doosje d do oo ossjje e van van an d de e kko kompas omp pas as iin n d de e rrichting icch httin ng d die ie Deze iss iingesteld. ng n ge esste tel eld ld. D De ezze e kan kan an moet moet oet je oe je dus dus us op! op p!!

W We willen de coördinaten weten van het kruispunt b bij de pijl. We kijken eerst naar de westlijn en zien dat dat hier 200 is. Dan kijken we naar de zuidlijn, d d die hier 462 is. We hebben nu al 200 462, maar we willen een nauwkeuriger coördinaat. We pakken w een kaarthoekmeter. We kijken welke hoek we e moeten hebben, in dit geval die voor schaal 1:25.000. m W We leggen het nulpunt van die hoek op het ssnijpunt van de west- en de zuidlijn en schuiven het nulpunt nu naar ons kruispunt toe. Als je dat h h hebt gedaan, dan ziet het er net zo uit als op het ttweede kaartje. We lezen nu op de westlijn af welk g getal achter de 200 gaat komen en dat is 46. Op de zzuidlijn zien we 32 staan en dat komt achter 462. W We hebben het coördinaat gevonden: 20046 46232


Strippenkaart

Oleaat

Een strippenkaart (ofwel een kaart die “gestript” is van overbodige informatie), kun je zien als een oleaat met zijwegen die strak getrokken is en waar de zijwegen op regelmatige afstand gezet zijn. Je loopt langs een rechte lijn, van onder naar boven, waar de zijwegen met korte streepjes op zijn aangegeven. Hieronder is een voorbeeld gegeven van hoe zo’n strippenkaartroute eruit zou kunnen zien. Je begint met op de stip, en in werkelijkheid gaat je het rode lijntje volgen van onder naar boven.

Bij een Oleaat is de overgetrokken op een Als je een kaart bij je op de kaart de route

Je komt eerst bij een kruispunt. Daar moet hij twee wegen aan zijn linkerkant laten liggen. Op een kruispunt betekent dit dus dat hij rechtsaf moet slaan. Daarna moet hij eerst een weg rechts laten liggen, en daarna twee wegen links. Bij die tweede weg links betekent dat dat hij zélf rechtsaf moet slaan. Bij een stippenkaart staan dus de wegen waar je NIET in moet aangegeven.

route van kaart doorzichtig vel. hebt is moet je terug te vinden.

Om het eenvoudiger te maken zijn dan over het algemeen de begin en eindpunten terug te vinden als knooppunten van wegen op de kaart. Of als ze geen kaart hebben is alleen het precieze beginpunt en richting gegeven. Een derde mogelijkheid is dat je het oleaatje op een post uitgereikt krijgt, waar je de tijd krijgt om hem met een op de post aanwezige kaart te vergelijken.

Tip: Print deze pagina uit en neem hem mee op kamp. Dan heb je altijd een uitleg van de belangrijkste routetechnieken bij je!


n a a g W at o e n ? we d

Vorig jaar zijn we natuurlijk met z’n allen gaan klimmen en klauteren in een oude steengroeve vlakbij het kampterrein. Ook hebben we lekker gezwommen en hebben we een meerdaagse hike gelopen. Dit jaar staan er natuurlijk weer nieuwe leuke, uitdagende activiteiten op de planning!

EEN DAGJE DE STAD IN Ook dit jaar zullen we tijdens het kamp de stad in gaan waar je je zakgeld kunt uitgeven aan.... (zelf invullen).

ERGENS ANDERS SLAPEN We gaan natuurlijk weer op hike. Met je ploeg loop je een route over de Utrechtse Heuvelrug. Als het goed is kom je een paar uur en een aantal posten later aan op onze slaapplek waar we een nachtje gaan slapen.

LEKKER ZWEMMEN Even lekker schoonweken in hett water. Dit jaar zoeken we ook een n zwembad op om even uit te rusten n en lekker in het water te spelen!

UITDAGENDE ACTIVITEIT Dit jaar staat er ook weer een grote uitdagende activiteit op de planning. Wat dat is en wanneer we dat gaan doen houden we nog even geheim! We gaan nu natuurlijk nog niet alles verklappen.

Foto’s: Zomerkamp 2012, Wiltz Luxemburg

MEESTAL WILT IEDEREEN GRAAG WETEN WAT WE GAAN DOEN. HIER ALVAST EEN TIP


Kazan de Wolfgroep

L a at j e e n ! u i t d ag

Kampboekje Scoutskamp 2013  

Kampboekje met daarin alle informatie voor het zomerkamp 2013 in Baarn