Page 1

Kayla J. Nelson design portfolio

Good design is obvious. Great design is

ď‚— Joe Sparano


In the wise words of Joe Sparano: Good design is obvious. Great design is

this is the essence of my philosophy on design. Any designer can make a space aesthetically pleasing. It can be obvious in its splendor, but that does not make it a great design. Great design allows users to inherently work and live better than they ever thought imaginable through the functionality of the space plan and aesthetic elements. It is the transparent parts of the design that makes it stand out above other design. This can be as simple as creating a drawer for trash receptacles so users have more floor space. Or even space planning wider aisles in a retail store to avoid customers feeling cramped when browsing the merchandise. These small transparent design features are what separates the good design from the great design. By listening intently to my clients and putting their best interests first, I implement these miniscule, transparent features in to design to create a fantastic living or working environment. As a designer, it is my job and passion to surpass obviously, good design to transparent, great design.

DESIGN PHILOSOPHY


The Gardens Model Residence……………………………………………………………………………3-7 Bonobos Pop-Up Retail Store………………………………………………………………………….9-14 Slice office design……………………………………………………………………………….…………15-21 Sentry World…………………………………………………………………………………………………..23-32 Additional Projects Design a la Mode Front Porch Renovation………………………………..…..35-36 Hand Drafting…..……………………………………………………………………..…………37-38 Hand Renderings……………………………………………………………………..…………39-40 Watercolor Renderings………………………………………………………………..……….41 Travel Photographs………………………………………………………………………….43-44 Contact………………………………………………………………..…………………………………..45

TABLE OF CONTENTS


Project Objective: To design and create a model unit for a developer preparing to showcase their latest project. The unit is to be designed for the aging-in-place generation, so the unit must be as accessible as possible, while not calling attention to the fact that it is an accessible unit. The design should be sustainable and a universal style to appeal to the general middle class buying market. Solution: The Gardens’ model unit design is a sustainable, accessible, and universally appealing space for all potential buyers. In order to accomplish this, an open concept floor plan was created, making it a flowing open space that will be easily maneuverable while incorporating a contemporary feel to the property. The color scheme pulls natural Midwest elements in to the interior, such as warm stone grays and earth tone browns with accents of rain-washed blues. this provides a neutral yet beautiful home that will appeal to the vast majority of potential clients. Likewise, the furnishings of the space have a traditional shape with strong arms in order to appeal aesthetically to buyers and provide support in getting off and on the pieces. Each furnishing and finish was selected with great care in order to have an extremely sustainable, durable, and eco-friendly space that follows the values of both the Gardens development and buyers of the space. Overall, this unit provides a peaceful, accessible home that will offer all the wants and needs for the buyers to spend many more years enjoyably, simply, and sustainably.

3

MODEL RESIDENCE DESIGN * Design submitted to the ASID State Chapter Scholarship


Furniture Plan

SQUARE FOOTAGE: 2,330 LOCATION: MIDWEST UNITED STATES

4


5

THE GARDENS MODEL RESIDENCE


3D Model

INVITING, NATURAL, UNIVERSAL 6


7

THE GARDENS MODEL RESIDENCE


8


Project Objective: To create a “pop-up” shop that successfully communicates the Bonobos brand. This is a unique opportunity to, in popular parlance, turn clicks into bricks. Most companies expand an established brick-and-mortar retail presence to online retail. This challenge will do the opposite. A successful online brand, Bonobos has only two physical stores to date, so this pop-up shop will be part of the brand's initial development of a physical presence. The “pop-up” shop must be easily put up and taken down to move from location to location within a few weeks. Solution: The design for Bonobos’ pop-up retail store, featured in this project, exudes the feeling of a men’s walk-in closet, creating a comforting environment for the male shopper. In order to promote the online element of Bonobos and allow for ultimate convertibility, holograms are utilized instead of mannequins, to display merchandise and capture passerby’s attention. The final design seizes shoppers’ attention, draws them inside, and establishes the Bonobos brand on the consumer psyche.

POP-UP RETAIL STORE 9

* Design submitted to the PAVE Store Design Competition and Poster’s on Rotunda


SQUARE FOOTAGE: 1,250 LOCATION: MEATPACKING DISTRICT, NY

10


Lounge like feeling to this online/ web area. This wall will be featured with creased fabric as an accent and to encourage the wrinkle-free fabric that bonobos’ clothes features.

This blocking plan has a Loop Plan design which really allows the thought that Bonobos is designed to make shopping for men easy. All of the merchandise can be easily looked at and accessed. Having the cash wrap located in the back of the store will allow security for the customer service associates as well as make customers comfortable with their shopping experience.

seasonal display located here will really attract attention and lure customers in for the hottest fashion of the season.

Having the shoe and accessories located in this area will allow customers to see beyond these displays to the hanging clothes beyond.

This blocking plan allows for a lot of interest in the space through the FreeFlow Plan. This plan will really encourage customers to wander throughout the entire store. Having the online/ web area sections in relative proximity to the cash wrap will allow the store attendants to encourage customers to check out the website.

This wall will be featured with creased fabric as an accent and to encourage the wrinkle-free fabric.

BONOBOS POP-UP RETAIL STORE 11


Final Solution: The final floor plan solution allows for customers to browse the merchandise in an inviting way. This was accomplished through a loop plan. This plan allows customers to stroll through the space at will and view the merchandise. The aisles are at least 60� wide, which allows for ample product-evaluation space. The display areas were planned in such a way that the store feels like an actual man’s closet, making it easier for themselves to envision the merchandise in their own home. Overall the plan effectively displays the merchandise while appealing to the psychological needs of the male shopper and not discouraging female shoppers.

CONVERTIBLE, MASCULINE, CUTTING-EDGE 12


idea generation for a custom display

technology implementation ideas

final custom display

final creation of holograms as displays as opposed to mannequins to further implement technology in the design

BONOBOS POP-UP RETAIL STORE 13


View from front entrance

Online/ web area

View from the dressing room

View from the cash wrap

COMFORTING, HOLOGRAPHIC, SHOW-STOPPER 14


Project Objective: To design a contemporary office space for the new up and coming social network, Slice, in Atlanta, Georgia. Due to Slice being a social network, the business strives to have a lively, open, and SOCIAL atmosphere in their work environment. Slice aims to have a functional office space that allows for their creativity and ideas to flow amongst each other, much like a social networking’s news feed flows on a page. Solution: Slice’s office design allows for a strong flow of communication through an open layout. Primary colors create division throughout this open plan by labeling certain departments to a distinct hue. Using a bright color palette of blue, purple, orange, and green transforms the office into a contemporary oasis that reflects the creative and energetic quality of the company and the way work is accomplished. This fun and inviting atmosphere balances the natural and artificial light to create a productive work environment that encourages employees to expand their creative thought and develop fresh ideas that will keep Slice current. Designers: Kayla Nelson, Morgan Miskowski, Melissa Kalupa, Danielle Sweitzer

OFFICE DESIGN 15

* Design submitted to the ASID State Chapter Scholarship


Lighting Selections

Shaw Carpet tiles Fabric Selections

Essex with Recore wallcovering

Custom vinyl wallcovering

SQUARE FOOTAGE: 10,997 LOCATION: ATLANTA, GA

16


KEY PRIMARY ADJACENCY SECONDARY ADJACENCY

SPACE ADJACENCY MATRIX

PARTI DIAGRAM

NEGATIVE ADJACENCY

BLOCK DIAGRAM

SLICE OFFICE DESIGN 17


Floor Plan

CREATIVE, FRESH, PRODUCTIVE 18


Presentation room This room is exceptionally adaptable due to the Train tables with casters. There are endless options of room configurations so that the space can be reconfigured to appropriately accomplish the necessary task at hand. The presentation room also is not located in an area of the building with direct sunlight, but has natural light penetrating through the glass walls. This avoids glare for superb presentation quality.

Private offices Private offices for executive staff members The private offices feature l-shaped work stations with two guest chairs. While they are private offices, there is still an open element through the sliding glass doors. Privacy shades were specified for ultimate privacy when required.

Presentation room

SLICE OFFICE DESIGN 19


Media:scape

Touchdown workstations Touchdown Workstations and Lounge Media:Scape Collaboration Area These areas were designed as touchdown spaces for telecommuter employees. They also are intended for permanent employees to utilize to collaborate or if they need a change of work space to allow their creativity to flow. The variety of spaces helps appeal to the different work ethic styles.

COLLABORATIVE, ENERGETIC, CURVILINEAR 20


Department head workstation Support staff workstation Department Head and Support Staff workstations The Department Head and Support Staff Stations are very open to one another to allow ideas to flow, but they have acoustical panels in order to provide more privacy.

SLICE OFFICE DESIGN 21


22


Project Objective: To design a profitable multi-use facility for Sentry World. Sentry World is the club house for the world famous sentry world Golf Course. The 27,000 sq. ft. facility, as it currently stands, has a large amount of wasted space and the facility is not turning a profit. The facility has a pro shop, restaurant, 6 tennis courts, 3 racquetball courts, a distinguished banquet hall, and an unused conference room. The basis of this design was to utilize the full square footage, develop ways to turn a profit, have a sustainable focus, create elegant and sought after banquet space, and make an aesthetically appealing yet unique space to keep visitors returning. The client wanted to turn this in to a premiere wedding and conference venue in Stevens Point, Wisconsin.

Spaces that were required: entrance/lobby; Conference Center/ Banquet Hall; Distinguished Banquet Space; Sport Plate Restaurant; Locker Rooms; Four Private Offices with assistants; Public Restrooms; Spa Features; Workout Studio; Small Business Center/CafĂŠ, Tennis Courts, and a Dressing Room. Solution: This design for SentryWorld provides countless amenities and a high end appearance to keep customers returning and talking about the facility. The previously not utilized square footage in the space was utilized to increase capital, increase sustainability, and increase use of the space through larger banquet facilities, spa amenities, and a cafe. The use of natural elements, warm neutrals, and the SentryWorld logo will satisfy the aethestic tastes of the vast majority of potential clients and Stevens Point Area citizens while branding SentryWorld as a unique facility. Through all of these design elements, SentryWorld will now be set worlds apart from all other sports facilities, banquet facilities, and golf courses not just statewide, but nationwide as well. Spaces highlighted In this portfolio: conference/ banquet hall and Sport Plate Restaurant Designers: Kayla Nelson and Morgan Miskowski

23

MULTI-USE FACILITY DESIGN


SENTRY WORLD MODEL

SQUARE FOOTAGE: 27,500 LOCATION: STEVENS POINT, WI

24


First Floor Plan

SENTRY WORLD FIRST FLOOR 25


NATURAL, MAXIMIZED, CALMING 26


Second Floor Plan

SENTRY WORLD SECOND FLOOR 27


JGoodDesign Strata Pendant

Juno Lighting danalite modular slim profile led

Restaurant Ceiling Details

CURVILINEAR, HIGH-END, FUNCTIONAL 28


The Sport Plate Restaurant features an upscale design embodying elements from the natural landscape, a color scheme pulled from the SentryWorld logo, and a flair of sports appeal. All of these elements combine to create a warm and unique atmosphere that will keep customers returning not just for the Friday fish fry but for the unforgettable interior. The space features an expansive curvilinear custom bar that can be accessed immediately from the entrance in SentryWorld as well as the entrance from the golf course. This creates a huge draw for customers since they can easily come to the Sport Plate just to have a drink. There is bar height seating, booths, banquettes, and tables in order to appeal to sports fans and sit down diners. The restaurant features an accent wall with a custom vinyl wallcovering featuring sepia toned images from the golf course. This ultimately combines the exterior with the interior while providing a unique upscale design feature and a sports mood. The Sport Plate Restaurant design fulfills a niche not previously filled in Stevens Point, Wisconsin.

SENTRY WORLD SPORT PLATE RESTAURANT 29


Lumicor resin panel

custom vinyl wallcovering booth seat fabric chair back fabric Back of booth fabric

bar countertop

barstool back and seat fabric chair seat fabric table top

flooring

UPSCALE, ENERGETIC, UNIQUE 30


BANQUET HALL DESIGN: the banquet hall design features ultimate convertibility through partition walls that fold in to the ceiling via motors. This is seen through the center of the perspective above. This allows the space to be opened to the full area of the banquet hall and tennis courts. The flooring is a custom marble dyed rubber by johnsonite that has a slidelock feature. This allows for rolls of the rubber flooring to be added over the tennis courts is the event requires the full tennis court and banquet hall area. The interior effectively combines the exterior nature with the interior through the use of warm neutrals and natural daltile stone as an accent on the fixed walls. The undulating acoustical ceiling panels bring the natural elements from the landscape and golf course in to the interior while providing interesting illumination of indirect lighting above the acoustical panels. Overall these spaces were designed with the greatest flexibility to draw in the most amount of business possible while creating an attractive space that brings the exterior to the interior through organic lines and elements.

31

SENTRY WORLD BANQUET HALL


banquet chair seat bottom fabric

banquet chair seat back fabric

Curvetec lighting panels

Banquet table laminate

chair and table metal finish

Daltile wall tiles

DISTINGUISHED, FLEXIBLE, UNFORGETTABLE 32


33


Design a la Mode Front Porch Renovation…………………………………………………..35-36 Hand Drafting……………………………………………………………………………………………........37-38 Hand Renderings……………………………………………………………………………………………...39-40 Watercolor Renderings………………………………………………………………………………………41 Travel Photographs…………………………………………………………………………………….....43-44 Contact………………………………………………………………………………………………………………….45

ADDITIONAL PROJECTS 34


Design Inspiration

Project Objective: To create a welcoming and contemporary entrance to the design a la mode showroom. Project Solution: an eye-catching and cheerful front porch area was created through the use of the new bohemia style. This style combines hues of aqua, raspberry, lime, and yellow with whimsical fabrics. Existing furniture that was re-purposed, new furniture, and accessories tied the entrance together to set a contemporary mood for customers to begin their experience at design a la mode with. The existing furniture pieces I personally repainted to fit the overall design.

35

DESIGN A LA MODE


Before Before

Before

After

After

After

FRONT PORCH RENOVATION 36


HAND DRAFTING 37

SECTION VIEW AND WALL DETAIL


HAND DRAFTING RENDERED FLOOR PLAN, ELEVATIONS, AND PERSPECTIVE

38


HAND RENDERINGS 39


HAND RENDERINGS 40


WATERCOLOR RENDERINGS 41


42


TRAVEL PHOTOGRAPHS 43

GREECE STUDY ABROAD


BREATHTAKING, LIFE-CHANGING, EDUCATIONAL 44


Kayla J. Nelson design portfolio Contact: Phone: 920.639.6347 E-mail: knels480@hotmail.com Address: 6345 Nero Ln. Sobieski, wi 54171

45


46

Kayla J. Nelson Design Portfolio  

This is a design portfolio from my undergraduate work at the University of Wisconsin-Stevens Point. It features art work, interior design, a...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you