Issuu on Google+

MASTER OF ARCHITECTURE PORTFOLIO 2011-2016


TABLE OF CONTENTS 50/50

04

CANADA LIGHTS

08

OFFSET

12

EVOLVE

18

COM-BRIDGE

22

STINGRAY

26

MICHAEL PETTES ARCHITECT INC.

28


50/50

Year: 2011 Medium: Revit, Autocad, photoshop, illustrator Type: Commerical Residential Location: Kensington Market, Toronto Kensington Market is a unique urban neighbourhood defined by College st. to the north, Dundas st. to the south, Spadina ave. and Bathurst st respectively to the east and west. This project was to design a live/work dwelling that offers a publicly oriented face for urban interaction, with private spaces for living. This loft is designed to be as dynamic as the market, thus creating an adaptable space for two. One a jeweler and the other a poet. A throughway for creativity is expressed through the use of dark brick and steel accents, contrasted by white sliding shades. The facade has the opportunity to open and close depending on the use of space. As the market continues to transform adjacent buildings will follow the upwards trend fulfilling spatial opportunities in the downtown core. This home creates a wonderful open concept with views to parks, the city and the vibrant neighbourhood. 50/50 is a wonderful place to live providing a comfortable and varied space that donates generous amounts of light penetration laterally through this challenging lot.

4


LEGEND 1 RETAIL SPACE 2 CASH 3 WORK SPACE

4 5 6

LIVING DINING KITCHEN

7 8 9

BEDROOM GARDEN OUTDOOR LIVING

T.

NS DWI

BAL

8

9

#67

ROOF

EW NDR

ST.

ST A KEN

7

5

4

UE

6

UE

VEN

VEN

AA

NA

UST

THIRD FLOOR

GTO

AUG

SIN

OTB

3

SECOND FLOOR

2

A

FIRST FLOOR

1

N A

TW

SS NDA

DU SITE PLAN

5


LEVEL R LEVEL R

LEVEL 3

LIVE

LEVEL 2

WORK

LEVEL 1

LEVEL 2

AXONOMETRIC A

6

LEVEL 3


LEVEL 1

MAX VOLUME

SUN/& CROSS VENTILATION

CONNECTION TO EXISTING

SHADE/LIGHT PENETRATION

BUILDING

7


CANADA LIGHTS

Year: 2012 Medium: Revit, Autocad, photoshop, illustrator Type: Monk Chapel Location: Glenaryn, Toronto The Chapel although private by nature is intended to provoke a sense of contemplative retreat, from the rigours of daily life facilitating spiritual and psychological rejuvenation. An underworld is created by carving the lower level from its’ original typography. This architectural composition of a light element supported by solid rock is symbolic to a monk’s belief system. By day this light box subtly highlights its’ mural that is visible to onlookers and by night it illuminates Cedarvale park. The lower public level exhibits a gallery of artworks by the monks. Through careful manipulation of architectural devices of form, scale, materiality and shadow, there is a fine yet clear boundary between what is sacred and profane, creating perfect harmony. “In the same way, let your light shine before others, that they may see your good deeds and glorify your Father in heaven.” - Matthew 5:16

8


LVD

NB EAR

TH

STRA

AYR

GLEN RD N

LOWER COURTYARD

9


1 4 3

1

1

2

2

LEVEL 2

7

8

9

6

5

3

10

2

4

LEVEL 1 LEGEND 1 SANCTUARY 2 MECHANICAL/ELECTRICAL 3 MORNING LOUNGE 4 STORAGE

10

5 6 7 8

COMMON EATING AREA KITCHEN MONESTARY STORE/ GALLERY MONESTARY WORKROOM

9 PUBLIC COURTYARD 10 PRIVATE COURTARD

1 Roof Construction 100mm Extensice substrate Soil for vegetation with 300mm gravel spacing 60 mm Flora drain Moisture retention layer Aeration layer Thermal Insulation layer

Drainage Layer Root Barrier Protection Course Waterproof membrane Structural Concrete Roofing 100m with Roxul insulation and 450mm steel beams

Weather barrier: air space 20mm Exterior Finish: Natural stone cladding 160mm with 20 mm

2 Wall Construction interior finish: Gypsum board 13mm Vapour barrier: Polyetheylene 6 mil(0.15mm) Sheathing: Wood fibre board 15mm Rigid insulation: Roxul 140mm

4 floor construction 100mm reinforced concrete floor 140mm Roxul insulation Moisture barrier gravel 350mm compact earth for concrete foundation reinforcment

3 aluminum windows, double glaing filled argon


RVALE

CEDA

PARK

TRAIL

PRIVATE

LIC

PUB

MAX VOLUME 1100 sm

MAIN CHAPEL

PUBLIC vs. PRIVATE

Architectural accentuation and distiction between the public and private realm through grading.

VIEWS

High visibility to artwork through visual cues.

BUILDING

The main chapel on level 2 acts as a lighthouse, visible from various points near the site

11


OFFSET

Year: 2013 Medium: Revit, Autocad, photoshop, illustrator Type: Photography Masters Student Residence Location: 81 Bond st, Toronto Offset is a Student Residence for Ryerson Masters Students in the Collections Management and Preservation Program located at the outer limits of Ryerson University’s campus. Just as a photgrapher sets his views, this project was oriented around how the viewer perceives his subject. Offset is primarily designed to capture the best views of the city through its third spaces. These spaces stimulate an otherwise dangerous block that presents fear to students in transit through its storefront feature enabling eyes on the street. Rather than divorcing building and site by traditionally constructing a rectilinear structure, this residence glorifies its’ special site conditions (ie. the curvature of Dundas st) making for a deliberate and elegant entrance to the rest of the campus.

12


13


SINGLE OR DOUBLE

BARRIER FREE ROOM

MARRIED COUPLE ROOM

14


PROGRAMMATIC DISTIBUTION

DUNDAS ST. E

residence

CHURCH ST

BOND ST

VICTORIA ST LN

60%

educational support spaces

14%

SITE ADAPTATION

connection with public space, pedestrian friendly

3rd SPACES

Gernerous terraces with views to the city

BUILDING

strong campus building identity social/work display space

13%

r

ped e way stian

ve h ay icu la

144 sm

w

MAX VOLUME

N

other

13%

15


1

1 Roof Construction 100mm Extensive Substrate Soil for Vegetation with 300mm gravel spacing 60 mm Flora Drain Moisture retention layer Aeration layer Thermak Insulation Layer Root Barrier Protection course Waterproofing Concrete roofing 100mm with Roxul insulation and steel beams

Residence

2 Wall Construction 16 mm gypsum board 152mm metal studs 16mm exterior gypsum sheathing air/vapour barrier 140 mm Roxul Rigid Insulation metal panel system

Theatre

3 argon filled aluminum windows, double glazing 2

4 Wall Construction

Photography Studio

3

16 mm gypsum board 152mm metal studs 16mm exterior gypsum sheathing Air/vapour barrier 140 mm Roxul insulation 190mm CMU flexible waterproofing membrane Waterstop joint tape; width 110mm Surface fasteners on Z girts Oko skin slat wall panel system 4

Lobby / Gallery

5 Floor Construction 100mm reinforced polished concrete floor 140mm Roxul insulation Moisture Barrier Gravel 350mm Compact earth for conrete foundation reinforcement

Parking

3RD SPACE

16

5


GALLERY SPACE - LEVEL 1

Shape

Slabs

Core

Columns

17


23m 7.5m

EVOLVE

Year: 2014 Medium: Revit, Autocad, photoshop, illustrator Type: Community Centre Location: 443 Wellington st, Toronto Co-designer: Michelle Martinez This project entitled EVOLVE is to be the node of the community joining people from Front St. to King St. It is to be a community centre that welcomes everyone, from young professionals to seniors who will be able to benefit from an abundance of activities this centre has to offer. Through research it is noticeable that there is a variety of cultures represented living in this neighbourhood, however this is not evident while on site. Creativity is the best way to connect people of different interests, age, languages and culture. By using a notion of modernity it is hoped to link the community centre into the creative spirit of the neighbourhood. Programatically this centre is designed to ensure longevity in a rapidly changing environment. A modern community centre can be defined as one that is creative and flexible; adaptable to change, people, time, and ideas. This building will connect the community by breaking away from the typical organizational logic in providing new and improved ways of generating a new foundation for future preferences.

18

7.5m

MAX BUILDING ENVELOPE

32m 32m

MIDWAY BLOCK CONNECTION

LOCATION OF ATRIUM

DIRECT RELATION TO EXTERIOR


19


MAIN LOBBY

20


B

WELLINGTON ST W 5 A

4

3

DRAPER ST

A

B

7 2

1

8

6

GROUND PLAN 1:100 B

GROUND FLOOR

LEGEND 1 FRONT FOYER 2 POOL 3 CHANGEROOMS 4 FRONT FOYER A

N 5 6 7 8

CHILDRENS CORNER WINTER SKATING RINK KIDS SAND PIT GARDEN

A

CPR

SITE PLAN 21


COM- BRIDGE Year: 2015 Medium: Rhino, Autocad, photoshop, illustrator Type: Artistic/ Eduction Centre Location: Don River, Toronto

How can nature, unappreciated city infrastructure, and the community be linked? Complimented by a serene ravine and mysterious waters, under the bridge acts as an under-utilized (under)world of its own. East West Community Bridge is an Artistic Centre for children and learning. Based in the northern Riverdale area, the aim is to allow groups to interact with the bridge while bringing strength to adjoining neighbourhoods. The building will be a lively platform that will inform parents, youth and children of the industrial, natural and personal heritage of the site through host workshops, talks, classes, exhibitions, installations, performances, video screenings and more. By linking education and art this bridge will breathe life back into one of the most underappreciated natural landmarks of the city while reconnecting people from the east and west extremities.

22


Maximum Building envelope

Site

Maximum Building envelope Maximum Building envelope

Underlying principle and shift

Underlying principle and shift Maximum Building envelope

Site

Shift Building in Plan along river

Underlying principle and shift

Underlying principle and shift

Define Building extents Define Building extents Define building and shift&&extents Shift Shift extents extents

Shift in Building Shift Building Plan along river along river

Maximum Building envelope

in Plan

Underlying principle Underlying and shift

principle and shift

Underlying principle and shift

Heritage

io

n

at

ul

rc

Ci

Martial Arts

Heritage

Art Therapy Entrance

io

at

ul

Flood

ge

ta

i er

rc

n

Heritage

Art Therapy

ita

H

Ci

Martial Arts

Her

n

io

Entrance

ge

at

ul

rc

Flood

ge

r

a it

He

Ci

Martial Arts

Her

Art Therapy

ita

ge

Entrance

Flood

Clean water corridor

Final Concept including program

e

ag

t ri

He

Clean water corridor

E/W connection along Green Corridor Shift Building in Plan Underlying principle and shift along river

Easy communal access through E/W connection along Green Corridor

Final Concept including program

Her

ita

ge

Underlying principle and shift

Clean water corridor

E/W connection along Green Corridor

Final Concept including program

Heritage io

n

at

ul

rc

Ci

Martial Arts Art Therapy Entrance

Flood

Underlying principle and shift Clean water corridor

Remediation of the Don River restoring a cean water corridor

ge

ta

ri

He

Her

ita

ge

Final Concept including program

Heritage n

io

at

ul

rc

Ci

Martial Arts Art Therapy Entrance

Flood

ge

ta

ri

He

Her

ita

ge

Final Concept including program

Cultural centre celebrating its heritage and respecting natural elements

23


9

8

4 5

LEVEL 2

1 3

7 8 6

5

4

2

IVER

7

AND SAND IT SLIDE P

6

DON R

1 1

3

6 1 1

2

RIAN PEDEST ION LAT U C IR C

OREST

F

LEVEL 1

LEGEND 1 OUTDOOR THEATRE 2 WATER DAM FILTRATION 3 PARK 4 SKYTRAN

24

5 OBSERVATION DECK 6 SKATE STOP 7 RAILROAD TRAIL 8 BOULDER CORNER

LEGEND 1 OFFICES 2 QUIET LOUNGE 3 RESOURCE CENTRE 4 CAFE

5 6 7 8

CAFE SEATING CLASSROOMS WASHROOMS KIDS STUDIO

9

STUDIO

N


31 28

28

Day and Night

Bridges 25


STINGRAY

1

4

Year: 2016 Medium: Revit, Dynamo, Autocad, photoshop, illustrator Type: Spaceframe System Location: Paris, France This study was carried out by exploring the possibilities of integrating BIM software to generate intricate geometries. Using a simple space frame pattern and distributing it throughout a self-determined grid countless options were generated. Stingray is a mountable structure mirroring its surroundings that can be used to activate a location creating a sense of place. Here it has been used as a sports centre, a place of retreat whilst on a longer journey.

2

3

26

5


27


12

7 10 3

MICHAEL PETTES ARCHITECT INC.

13 7

12

Year: 2015 Medium: Autocad, photoshop, illustrator Type: Work/live redevelopment Professional work

113 Herald St will situate a new 3 story work/live building for a physiotherapist who has made the decision to further develop her business. This design will support bright and spacious offices for staff on the ground floor as well as living accommodations on upper residential floors. This will also provide great access and views to nature through the use of roof gardens. The client asked for this project to allow for future expansion potential to host envisioned rental arrangements. This was made possible by creating two pods; a more private pod with direct access to work spaces below and a second public pod to the south of the building. The use of Ipe wood and brick creates a warm and welcoming entry onto Herald St., while remaining respectful to its context. I was responsible for all the schematic design drawings and greatly involved with the interior planning and consultant coordination.

28

8

14

11

10

11

LEVEL 2

LEVEL 3

5 6

7

8 3

3

LEGEND 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RECEPTION DARK ROOM OFFICE STORAGE GARAGE MECHANICAL KITCHEN GYM/CLASSROOM LAUNDRY BEDROOM RENTAL BEDROOM GARDEN LIVING ROOM DINING ROOM

6 3 2

3 3 3

9

LEVEL 0

LEVEL 1

N


29


MASTER OF ARCHITECTURE PORTFOLIO

2011 - 2016


Masters of Architecture Portfolio