__MAIN_TEXT__

Page 1

KAY-SERIEN En relancering af designklassikerne Kay Bojesens service i sølv og træ genfortolket i håndglaseret porcelæn.

BOJESEN PÅ TRAPHOLT Kay Bojesen s utrolige og fantasifulde univers foldes ud på Trapholts store designudstilling, der åbner til efteråret.

KONGELIG GARDER Stålgarderen, Fanebæreren og Guldgarderen.Læs historien om de tre nye figurer fra Kay Bojesen

1


”GLÆDE SKABER SUNDHED” Kay Bojesen


Bojesen foran sin butik i Bredgade 47, nhavn Kay Bojesen foran sin butik i Bredgade 47, København.

En mand af mange talenter


Kay Bojesen var en visonær mand, hans design udviklede sig og fulgte med tiden. I den ånd har vi relanceret udvalgte designs i porcelæn oprindeligt fremstillet i sølv og rosentræ.


En ung Kay Bojesen (tv) i Georg Jensens sølvsmedje (th)

Kay Bojesen var en dansk sølvsmed, kendt og elsket for sine funktionelle, enkelte og æstetiske designs. Kay blev født ind i en kreativ familie i 1886. Hans far, Ernst Bojesen, var en velkendt dansk forelægger og grundlæggeren af Det Nordiske Forlag, som senere blev kendt under navnet Gyldendal. Kay Bojesen fik en læreplads i Georg Jensens sølvsmedje i 1907. Her lærte den unge Kay at smede sølv samt at mestre skønvirke-stilen med alle dens krummelurer og dekorationer. Kay Bojesens sølv var på dette tidlige tidspunkt i karrieren detaljeret og pyntet med især blomster, insekter og sten. I Kays lærebrev skrev Georg Jensen, at han var i besiddelse af ”… et ikke så ringe talent. Det er min overbevisning, at en ung mand med hans talent kan drive det vidt”.

Efter sin læretid hos Georg Jensen rejste Kay Bojesen rundt i Europa. Da Kay vendte tilbage til København i 1913, åbnede han sin egen sølvsmedje. Kay Bojesen blev ved med at udfordre og flytte sit håndværk, og han eksperimenterede konstant med nye stilarter og materialer. I 1920erne blev Kay en stærk fortaler for funktionalismen og argumenterede for at skønvirke, krummelurer og pynt hørte fortiden til. Som funktionalist havde Kay Bojesen fokus på de glatte overflader og varme refleksioner, hvor sølvet som materiale fremstod som dekoration i sig selv.


“GODT DESIGN ER NOGET, ALLE HAR RET TIL”

Kay Bojesen

Kay Bojesen var innovativ, og han nytænkte konstant former, materialer og brugen af ting i husholdningen. Han eksperimenterede og mestrede mange forskellige slags materialer heriblandt sølv, træ, glas, melamin, bambus, tin, stål og porcelæn. Kay Bojesen formåede at sætte mere end 2000 nye ting i produktion i sin karriere, hvilket i gennemsnit er imponerende 2,6 ting per uge. Kay var dermed en yderst produktiv herre og udtalte selv, at hans største udfordring var, at ”… jeg har frygteligt svært ved at holde mit initiativ i skak”.

8

På trods af at Kay Bojesen skabte de fleste af sine designs i 1930erne, 1940erne og 1950erne, bringer hans håndværk stadig glæde den dag i dag. Kays evne til at tænke forud for sin tid, opsnappe nye tendenser, og til at forblive tro mod sin funktionalistiske designfilosofi har betydet, at Kay Bojesens håndværk i dag er blevet ikoniske symboler på den danske designtradition.


Østersgaflen er lille, kort og med sit runde hoved formet til først at glide ned i en østers og derefter skære musklen over med sin skarpe u-formede åbning for at løsne den fra sin skal.


KAY-SERIEN DEN HELT NYE KAY-SERIE TAGER SIT UDSPRING I KAY BOJESENS ARBEJDER I SØLV, OG BESTÅR AF EN SERIE ÆSTETISKE PRODUKTER I PORCELÆN. DET HÅNDLAVEDE PORCELÆN ER DYPPET I EN FED SKINNENDE GLASUR, UDTRYKKET ER STRAMT OG FUNKTIONELT OG PÅ SAMME TID VARMT OG IMØDEKOMMENDE.


Kay-seriens fire dele (fra venstre mod højre) Ripple, Drop, Nest og Wing


KAY BOJESENS STREG ER TYDELIGT GENKENDELIG I DEN NYE KAY- SERIE, HVOR DEN SPÆNDSTIGE MEN VENLIGE FORM GIVER ET ELEGANT UDTRYK.

Kay Bojesens arbejdede ud fra det mantra, at godt design er noget, som alle har ret til. Kay Bojesen fokuserede på at designe artikler, som gjorde dagligdagen nemmere. Dette gjorde han ved at designe æstetiske objekter uden at gå på kompromis med funktionaliteten. Kay Bojesen var uddannet sølvsmed og brugte de første mange år af sin karriere på at smede sølv. Kay Bojesen holdte altid et vågent øje med nye tendenser, og han blev en stærk fortaler for funktionalismen, hvor han lovpriste rene, glatte overflader, form og funktion, og talte imod krummelurer og overflødige dekorationer. I Kay Bojesens levetid var sølv en traditionel og integreret del af enhver husstand. Bestik og andet service var håndlavet og anset som kostbare investeringer. Unge par sparede op til sølvtøj, og sølvtøjet var dyrebare ejendele, som man ikke udskiftede løbende men passede på resten af livet. Meget har ændret sig siden da. Industrialiseringen i 1940erne og 1950erne gjorde det muligt at producere kunsthåndværk i større kvantiteter, og mange nye materialer vandt indpas. Kay Bojesen var begejstret for denne udvikling, fordi det betød, at hans design blev tilgængeligt for flere. Han var blandt de 16

første designere til at introducere fabriksproduceret bestik i rustfrit stål og dermed tænke i nye baner og væk fra det håndlavede sølv, som var normen. Kay Bojesen gik bort i 1958 og nåede derfor ikke at opleve alle de muligheder, som industrialiseringen og globaliseringen betød for designindustrien. Men han var en visionær mand, og han ville have ønsket, at hans design udviklede sig og fulgte med tiden. Derfor ønsker vi at videreføre Kay Bojesens designarv og bringe den ind i nutiden ved at relancere nogle af Kay Bojesens sølvdesigns i andre og mere nutidige materialer. Med hundredvis af Kay Bojesens sølvdesign i arkiverne var det en vanskelig opgave at udvælge, hvilke vi skulle relancere. Vi har endevendt arkiverne talrige gange, og mange forskellige idéer har været på tegnebrættet. Endeligt er nogle få designs blevet udvalgt, og Kay-serien i håndlavet porcelæn er resultatet af denne proces. Serien er navngivet Kay efter designeren og hjernen bag, Kay Bojesen. Med Kay-serien ønsker vi at efterleve Kay Bojesens mantra om, at godt design er noget, som alle har ret til.


Kay-bordserien i håndstøbt porcelæn er skabt ud fra originale Kay Bojesen sølv- og trædesigns.


HUMØRET I DANSK DESIGN EN AF DE STØRSTE OG MEST OMFATTENDE UDSTILLINGER OM KAY BOJESEN ÅBNER 13 SEPTEMBER PÅ TRAPHOLT I KOLDING. ’KAY BOJESEN - HUMØRET I DANSK DESIGN’ INVITERER DIG IND I ET SPÆNDENDE UNIVERS BAG DEN INNOVATIVE HÅNDVÆRKER DER HAVDE LEGEN I FOKUS.


Trapholt Museum åbner d. 13 september dørene for en unik udstilling, der udforsker Kay Bojesens liv og virke. ‘Kay Bojesen - humøret i dansk design’ præsenterer alle designikonerne, sølvhåndværket og heriblandt mange designs, der aldrig før har været udstillet. Udstillingen præsenterer Kay Bojesen fra han var i lære hos sølvsmeden Georg Jensen til den internationale succes med trælegetøjet i 1940-50erne og alt det midt i mellem. Bojesens farverige personlighed er gennemgående i udstillingen, som tager afsæt i tre temaer nemlig leg, håndværk og innovation. Kay Bojesens pædagogiske tanker om barndom og leg står som en stærk kerne i udstillingen. I denne ånd inviterer Trapholt gæster i alle aldre til at lege i en udstillingshal med 25.000 bøgetræsklodser, gynge på heste og klatre på et legehus, samtidig med at de får et unikt indblik i en af Danmarks største kunsthåndværkere.

Udstillingen præsenterer Bojesens eksperimenterende tilgang til materialer, hans innovative tankegang for træ-legetøjet og særligt hans holdning til produktion, samarbejde på tværs og eksport af det danske kunsthåndværk. Flere gange optrådte han som foregangsmand for de nye tider, og satte standarder for både forretningssans og iværksætteri. Overgangen fra sølv til træ var ikke blot en håndværksmæssig og faglig præstation, men også et stort forretningseventyr. Gæsterne på Trapholt inviteres med ind i Bojesens driftige verden, der startede som succesfuld sølvsmed ved Georg Jensen og i egen smedje, til arbejdet med træ, tin og melamin og tilblivelsen af over 2.000 legesyge og innovative produktioner.


Kay Bojesens originaltegning af Grand Prix serveringsskeen


GRAND PRIX “GRAND “GRANDPRIX PRIXER ERBÅDE BÅDEET ETMESTERLIGT MESTERLIGT STYKKE INDUSTRIELT DESIGN, ET ENESTÅENDE UDSTYKKE INDUSTRIELT DESIGN, ET ENESTÅENDE TRYK FOR KUNSTNERISKE VÆRDIER OG ET VARIGT UDTRYK FOR KUNSTNERISKE VÆRDIER OG ET EMBLEM FOR MODERNE, NORDISK KULTUR” VARIGT EMBLEM FOR MODERNE, NORDISK KULTUR” MichaelSheridan SheridanArkitekt Michael Arkitekt · Forfatter Forfatter

I 1930erne satte Kay Bojesen sig for at skabe den perfekte serie af funktionelt bestik. Han ønskede ikke at skabe et modepræget bestik, som udelukkende var smukt at kigge på, men derimod et tidsløst, æstetisk værktøj, som var funktionelt og vedvarende. Grand Prix bestikket har den perfekte balance; det er ikke for tungt og ikke for let. Hver bestikdel er formgivet ud fra sin funktion, og alle delene er forbundet af de milde, harmoniske former. Det enkelte men æstetiske udseende gør, at bestikket aldrig stjæler opmærksomheden væk fra maden ved bordet. Kay Bojesen vandt førsteprisen for sit bestik ved Verdensudstillingen i Milano i 1951. Derfor navngav han sit bestik Grand Prix. Kay Bojesen tænkte konstant forud for sin tid og bød nye tendenser og materialer velkomne. Indtil 1950erne var bestikserier oftest kun tilgængelige i sølv, hvilket var en dyrebar investering. Men efter Anden Verdenskrig så Kay Bojesen den stigende industrialisering som en mulighed for at producere sit Grand Prix bestik i stål. Dette gjorde Kays bestik tilgængeligt for flere,

hvilket var i tråd med hans overbevisning at ”Godt design er noget, som alle har ret til”. Grand Prix bestikket blev, som et af de første bestikserier i Danmark, introduceret i mat stål i 1953. Siden da er Grand Prix bestikket blevet hædret som Danmarks nationalbestik, det ligger i de danske ambassadeboliger verden over, og prominente arkitekter og anmelderroste restauranter lovpriser Grand Prix bestikket for dets enkelthed og funktion. Grand Prix bestikket har endda haft sit eget frimærke. Grand Prix-bestikket blev introduceret i poleret stål i 2011. I dag er Grand Prix-bestikket tilgængeligt i 28 dele i mat og poleret stål. De mange forskellige dele gør, at Grand Prix bestikserien har nogle anderledes og finurlige bestikdele. Eksempelvis den lange latteske, som oprindelig var tiltænkt romtoddy. Eller den runde marmeladeske, hvis flade hoved gør, at marmeladen let glider ned på brødet.


GRAND PRIX MIDDAGSGAFFEL

Middagsgaflen har et blidt kurvende håndtag, som holdes mellem pege- og langefingeren og stabiliseres af tommelfingeren. Middagsgaflens fire tænder er temmelig dybe for at fremme spyddet, og tænderne er adskilt af fine fordybninger, som især er nyttige når sauce er på menuen. De to yderste tænder er brede for at forhindre, at tænderne bliver bøjet. Kay Bojesen gjorde desuden spidserne på de fire tænder kantede for at undgå at man stikker sig i munden eller ødelægger tallerkenen.


GRAND PRIX MIDDAGSKNIV

Middagskniven er kortere end de fleste andre middagsknive, så håndtaget kan hvile inde i håndfladen og dermed give fuld kontrol. Håndtagets ende er buet for at skabe komfort, når den trykkes ind i håndfladen. Mellem knivens håndtag og skæreblad er der et lavt indhak, hvor pegefingeren kan hvile. Dette gør kniven mere sikker og giver hånden fuld kontrol.


Kay Bojesens ikoniske Grand Prix bestik, i poleret rustfrit stĂĽl


GRAND PRIX MIDDAGSSKE

Skeens blide, ovale hoved er dyb nok til at spise suppe eller servere bouillon med. Skeens robuste form kan synes næsten anonym, men ved nærmere eftersyn er den rig på detaljer. Den mest udsøgte detalje ses på skeens hoved: i stedet for at runde kanten af, hvor skeen møder munden, lavede Kay Bojesen kanten flad. Dette forhindrer, at skeen drypper.


Den Kongelige Garder, 16 cm


DEN KONGELIGE GARDER Kay Bojesen var en yderst produktiv herre, og i løbet af sin karriere formåede han at sætte over 2000 forskellige designs i produktion. Hvis man regner gennemsnittet ud giver det imponerende 2,6 designs per uge. Der er desværre ikke lavet et fyldestgørende kartotek over Kay Bojesens designs, da mange af hans designs var bestillingsopgaver og derfor kun blev produceret i ganske få eksemplarer. Derfor dukker der stadig nye designs op, som hidtil har været ukendte for offentligheden og selv Kay Bojesens familie. En af de mere forunderlige opdagelser omhandler Den Kongelige Garder i sølv. Da Kay Bojesens børnebørn skulle tømme deres forældres loft, mange år efter Kays død, var det svært at overskue, hvad man skulle smide ud, opbevare og beholde. Blandt andet fandt de en lille anonym papæske, som raslede. Inden i æsken var der et hav af løsdele – små prøver i kobber af bjørneskindshuer, geværer, arme, ben og torsoer. I blandt disse løsdele lå en færdigsamlet Kongelig Garder i sølv. Ingen i familien havde før set den Kongelige Garder i sølv, og de små løsdele gjorde det tydeligt at se, hvordan Kay Bojesen havde smedet sig frem mod den perfekte vægt og højde. Det er ikke overraskende, at Kay Bojesen har lavet en Kongelig Garder i sølv. Kay Bojesen havde nemlig et meget hjertevarmt forhold til byen København, hvor han voksede op og arbejdede hele sit liv. Kay Bojesen voksede op i Skindergade i 20

indre København, og han gik i lære hos Georg Jensen i en baggård i Bredgade, da han var 21 år gammel. Senere åbnede Kay Bojesen sine egne sølvsmedjer i København; først i Nybrogade ned til kanalen og senere i Bredgade 47 som nabo til Kongefamilien på Amalienborg. Fra sin kælderbutik i Bredgade så Kay Bojesen hver dag den Kongelige Garder marchere gennem byen, og fra tid til anden slog Kong Frederik d. 9 vejen forbi butikken for at opleve Kays seneste påfund. Det var formentligt her Kay Bojesen fik inspiration til at smede sin Kongelige Garder i sølv. Efter de mange år på loftet bliver Den Kongelige Garder nu relanceret i poleret stål. Den Kongelige Garder i poleret stål er rank og stolt i uniform med den karakteristiske bjørneskindshue. I den højre hånd bærer han et gevær som støtter på højre skulder, og begge arme er bevægelige. Den Kongelige Garder er en elegant hybrid mellem et stykke legetøj og et kunstværk præcis ligesom de trædyr, som Kay Bojesen senere blev verdenskendt for.


Den oprindelige Kongelige Garder i sølv, fremstilles nu i 24 karat guld til den kvalitetsbevidste designelsker.


Kay Bojesens fanebærer i poleret stål, står rank og flot og svajer med dannebrogsflaget. Oplagt til fødselsdagsbordet eller som dekoration året rundt.


KAY BOJESEN

SØLV

SELVOM KAY BOJESEN NØD AT EKSPERIMENTERE OG ARBEJDE MED TRÆ OG ANDRE MATERIALER, VAR HAN FØRST OG FREMMEST SØLVSMED

Kay Bojesen var uddannet sølvsmed og brugte de første mange år af sin karriere på at designe og smede sølv. Kay var uddannet hos Georg Jensen i en baggård i Bredgade i København, og her lærte han at mestre skønvirke, krummelurer og dekorationer. Kay Bojesens tidlige sølvhåndværk var hammerslået og yderst dekoreret, og motiverne var ofte inspireret af naturen; eksempelvis blomster og insekter, som var pyntet med ædelsten. Efter sin læretid rejste Kay Bojesen rundt i Europa, hvor han oplevede helt nye stilarter og tendenser. I 1920erne blev Kay en stor fortaler for funktionalismen og hyldede det rene, enkelte og ingeniøragtige udtryk. I stedet for pynt og dekorationer, anså Kay Bojesen sølvets

varme og bløde refleksioner som dekoration i sig selv. Kay Bojesen lavede kaffekander, tekander, bakker, bowler, tallerkner, kopper, lysestager og smykker i sølv. Derudover satte Kay Bojesen sig for at skabe det perfekte bestik, og han præsenterede i 1938 det sølvbestik, som senere blev kendt under navnet Grand Prix. Kay Bojesen fandt det sjovt og udfordrende at eksperimentere i træ og andre materialer, men han var først og fremmest sølvsmed. Kay var overbevist om, at sølvet var alle andre materialer overlegent, og sølvet var derfor hans foretrukne materiale. Dette betyder også, at sølvet den dag i dag står som flagskibet for Kay Bojesens design og karriere.


Kay Bojesens skydespænder i sølv


Sus Bojesen Rosenqvist, CEO hos Kay Bojesen ApS og barnebarn af Kay Bojesen.


KAY BOJESEN EN FAMILIEVIRKSOMHED “JEG HAR ALTID HAFT ET TÆT FORHOLD TIL MIN FARFARS HÅNDVÆRK, SÅ DA MULIGHEDEN BØD SIG, VIRKEDE DET NÆRLIGGENDE AT VIDEREFØRE HANS DESIGN” Sus Bojesen Rosenqvist


“JEG ER FASCINERET AF KAYS EVNE TIL AT TÆNKE I NYE BANER; HANS HÅNDVÆRK OG MATERIALEVALG VAR KONSTANT FORUD FOR SIN TID!” Sus Bojesen Rosenqvist CEO

Kay Bojesen er en dansk designvirksomhed grundlagt i 2011 af Sus Bojesen Rosenqvist, Kay Bojesens yngste barnebarn.

vi jævnligt ned i Kay Bojesen-arkiverne og får inspiration til interiør og borddækning, som ikke har været i produktion i mange år.

Sus har beskæftiget sig med sin farfars design hele sit liv; som ung arbejdede hun i Kays butik i Bredgade 47 i København. Senere åbnede Sus sin egen butik i København med Kay Bojesens designs, og hun forsøgte sig som sølvsmed. Derudover hjalp Sus i mange år sin far, Otto Bojesen, med kvalitetskontrollen af Kay Bojesens trædyr.

Vi ser det som et privilegie og en ære at videreføre Kay Bojesens designarv. Derfor er det vigtigt for os at forblive tro mod Kays designværdier og konstant nytænke materialer, former og brugen af objekter – præcis som Kay gjorde det.

I 2011 valgte Sus at relancere sin farfars Grand Prix bestik og grundlagde virksomheden Kay Bojesen. Kay Bojesen var af den overbevisning, at ”Godt design er noget, som alle har ret til”. Vi ønsker at efterleve denne overbevisning ved at videreføre hans design. Derfor dykker 12


Sus Bojesen Rosenqvist beundrer sin farfars trĂŚfigurer, 1966. 13


30


GRAND PRIX

MAT & POLERET

31


Middagskniv 504 / 504p 19,5 cm

Middagsske 501 / 501p 19,5 cm Middagsgael 502 / 502p 19 cm

Frokostkniv 509 / 509p 18 cm

Frokostgael 506 / 506p 17 cm

Dessertske stor 505 / 505p 17 cm


Dessertske lille 516 / 516p 15 cm

Kage- / Salatgaffel 508 / 508p 15 cm

Kagespade 529 / 529p 22,5 cm

Kaffeske 518 / 518p 11,9 cm

Teske 517 / 517p 13 cm


34


35


Saltske 527 / 527p 6,9 cm

Hankeske 554 / 554p 9 cm

Madskubber 553 / 553p 9,5 cm

Barneske-gaffel 552 / 552p 15,5 cm

Syltetøjsske 530 / 530p 13,5 cm


Serveringsgael 521 / 521p 23,5 cm

Serveringsske 520 / 520p 23,5 cm

Barneske 551 / 551p 15 cm

Is- / Latteske 526 / 526p 18 cm


Serveringsske lille 522 / 522p 18,5 cm

Østersgaffel 515 / 515p 11,5 cm

Serveringsgaffel lille 523 / 523p 18,5 cm

Sauceske 533 / 533p 18,5 cm

Hummergaffel 514 / 514p 17 cm


Fiskegaffel 512 / 512p 17 cm

Fiskekniv 513 / 513p 19 cm

Bouillon- / Dressingske 511 / 511p 15,5 cm

Stegesgaffel 519 / 519p 22,5 cm


KAY


WING · Fad 204 55 cm


NEST · Skål 202 Ø 23,3 cm


DROP · Skål 201 Ø 20,2 cm

RIPPLE · Fad 203 Ø 27, 6 cm


DEN KONGELIGE GARDER

FANEBÆRER 209 16,5 cm


GARDER Stål belagt med 24 karat guld 210 16 cm

GARDER Poleret stål 206 16 cm


Ka y B o j e s e n A p S G a m m e l Ko n g eve j 1 67 C 1 8 5 0 Fre d e r i k s b e rg i n f o @ k a y b o j e s e n .d k + 453 033 6 03 2 Instagram: kaybojesen

kaybojesen.dk 40

Profile for Kay Bojesen

BØJEN #4  

BØJEN #4