Kauser Dahegamia Portfolio '20

Page 1

KAUSER DAHEGAMIA PORTFOLIO 2020


WEAVING THE DOUBLE SKIN

FUNCTIONALITY & VISIBILITY

PG. 05

PG. 16

CENTRE FOR TRANQUILITY PG. 38

TABLE OF CONTENTS

UTILIZIN UNDER-U

PG. 4


NG THE UTILIZED

46

LIBERATING THE GROUND

TOWNSHIP HOUSING

PG. 20

PG. 32

UNEXPECTED RELATIONSHIPS IN ARCHITECTURE PG. 54


4

WEAVING THE DOUBLE SKIN


WEAVING THE DOUBLE SKIN Project: Double skin facade design specific to shading purpose Location: Ankara, Turkey Level: M Arch II, Fall ‘19 Mentor: Ar. Ahu Aydogan Team: Kauser Dahegamia, Aviya Goldstein The studio aimed at re-designing the double skin facade of a Telekom headquarter building with the aid of nature inspired elements. In this case, Spiders and their webs were referenced by studying in detail about their types and web making mechanism. The studies from the same were incorporated to design a sustainaible viable solution for a shading mechanism within these double skin facades.

5


STUDY THEORY

A. COLOR Use of colorful intervention (straws) to gauge reaction and web building capabilities of spiders. RESULT: Not Effective

6

WEAVING THE DOUBLE SKIN


B. HEIGHT Use of transparent interventions in 2 variants; Same & Varying Heights. RESULT: Webs were linked within the varying height supports

C. MATERIAL Use of varied materials such as wood, plastic, strings (Nylon, Silk, Metal wire) RESULT: Silk strings worked but wood was more favourable

7


8

WEAVING THE DOUBLE SKIN


WEB ANALYSIS

OUTCOME A

Cellar/House spiders

OUTCOME B

House spiders

OUTCOME C Grass spiders

Wooden intervention at the top

Silk strings at the bottom

Wooden interventions densly spaced

Wooden inputs spaced out. (Denser at the top while sparse at bottom) 9


10

WEAVING THE DOUBLE SKIN


11




14

WEAVING THE DOUBLE SKIN


Post testing our conceptual theories with the cellar and grass spiders, wood as a material emerged as the most responsive due to its nature and texture. The scaled model boxes (wherein 1ft = 1 inch) created to house the spiders within the design interventions had wooden interventions on a panel perpendicular to the exterior and interior facades. The placement of wooden interventions of varying heights on the panel was done according to the shadow analysis. The number of wooden dowels at the top were kept dense and longer in length and they went on to become sparse and shorter in length towards the bottom. After multiple 3d modeling options, the apt angle for the panel and the density of the wooden dowels was configured to achieve maximum shading. The analysis led us to the final model box, wherein an internal panel tilted at 15 degrees, right at the center was introduced with wooden dowel on alternate sides. This internal panel didn’t span the entire height of the buffer space, instead it spanned only half way. A major reason to do this was due to the fact that the top part of the panel received maximum sunlight. The side panels were tilted at the same angle and responding well to that, the grass spiders spun very dense webs across the entire box, which in return was viable for shading .

15


FUNCTIONALITY & VISIBILITY Auditorium Design Project Type: Auditorium Site Location: Ahmedabad, India Level: B.Arch, Sem. VI Mentor: Anil Khale The studio aimed at designing and producing an auditorium for lectures and performances taking into consideration its essential functionality, and its audio-visual elements. Hand- Drawings to be produced were focused specifically as Good for Construction drawings with detailed specifications. Varied structural systems and materials were explored for noise reduction and column-free spaces.

16


Upper Level Plan

Longitudinal Section 17


Midlanding Plan @ Lvl +2.8 M

18

FUNCTIONALITY & VISIBILITY


Spiral staircase Plan

Spiral staircase Section

19


ARCHEOLOGY OF THE FUTURE ‘Liberating the Ground’ Project Type: Research + Design for a time-based infrastructural facility on Pine street burial ground site Site Location: Kingston, New York Level: M.Arch II, Spring ‘20 Mentor: Ar. Jerome Haferd The burial ground land is nestled in a residential area of a regional town & is now at the center of a community and youth-driven design process to memorialize and re-imagine it as a visionary center for communal activity and education. The design proposal intends to understand the notion of the ground within the vertical & horizontal datum. The intervention introduces a new stewardship module & vertical archiving system through the ‘nodes’ across the block which would re-render the idea of functionality and use of the sacred ground.

20



22

LIBERATING THE GROUND


Analytical drawing series to understand the narrative of a sci-fi read: ‘The telling’ by Ursula LeGuinn, where culture is preserved under a capitalist supression. The integral themes recognised were narration and decentralized knowledge.

Analytical drawings depicting the redesign of a space of pedagogy to understand the theme of territory. Alterations within the volumetric space assisted in understanding the ground plane and interactive spaces. 23


Knowledge Nodes Study Model Undertanding the relationship between adjecent spaces through visual & physical connections

24

LIBERATING THE GROUND


Conceptual Cross Section 25


Site Plan 26

LIBERATING THE GROUND


Conceptual Cross Section of the Node : Indicating varied spatial experiences to the user 27


Speculative Scenario’s for the Site

Accumulation of Land-trust owned properties

Creation of New Ground

Burial Ground Site

Diminishing Peripheries

Territorial peripheries with dedicated access 28

LIBERATING THE GROUND

Lon


Architectural layers acting as transitional spaces Properties acquired by new stewards

Knowledge Nodes

Properties acquired by new stewards

ngitudinal Section - Indicating connections between the houses & nodes 29


Knowledge Nodes Exploded Drawing 30

LIBERATING THE GROUND


31


TOWNSHIP HOUSING STUDIO Project: Hi-end Residential Township Design Location: Ahmedabad, India Site Area: 30185 Sq. m. (8.7 Acres) Level: B. Arch Sem. VII Mentor: Ar. Rajiv Darji, Ar. Vimarsh Pandya The proposed residential township was designated to include myriad typologies of residential quarters such as 3/4 Bedroom appartment towers, Twin houses and Luxurious Villas. The design was governed by the spatial planning of varied typologies considering all the basic infrastructural amenities with respect to the city building codes and regulations. Detail to spatial connectivity between individual block was maximized. Integral part of the design was to have community space pockets which were provided keeping in mind the lifestyle and culture of the user group residing there. 32



3 BHK

TWIN BUNGLOWS

VILLA

Site Location

Side Elevation

34

TOWNSHIP HOSING

4 BHK

Program Distribution

Lateral Section

View from the internal streets


Twin houses placed on the internal side for adequate privacy

Peripheral placement of villas for direct accessibility Site Plan

35


Floor 2,4,6,... 16 Apartment Plan

Floor 1,3,5,... 15 Apartment Plan 36

TOWNSHIP HOSING


The duplex apartments (3BHK and 4BHK) were designed with the concept aimed at intertwining the masses of two individual apartments to negate subsidiary volumetric spaces and to have ease of private accesses within each module.

Floor 2,4,6,... 16 Apartment Module

Floor 1,3,5,... 15 Apartment Module 37


CENTER FOR TRANQUILITY Based on Ayurvedic Principles Project: Thesis, Based on Ayurvedic principles Location: Khandala, Maharashtra, India Level: B.Arch, Sem. IX Mentor: Ar. Neha Mody The main aim for the research and design thesis was to explore the environmental (natural) and artificial psychological of spaces in architecture and how that can act as a catalyst for developing healing spaces. The design ideology was guided with an intent to provide an individual/group; activities, methods and spaces to relax and relieve stress through traditional methods of practise i.e Ayurveda. Thus, representing the culture of India in its purest attribute.

38


39


Accomodation Units

Yoga Pavilion Production Unit

Building Entrance

Treatment Block Administration Unit Recreational Space Treatment Block

Cafeteria

40

CENTRE FOR TRANQUILITY


41



Roof Plan 43


44

CENTRE FOR TRANQUILITY


45


UTILISING THE UNDER-UTILISED Urban Insert Project: Redesigning a vital 1.4 mile long arterial stretch of the city on an urban scale Location: Ahmedabad, India Level: B.Arch, Sem. VIII Mentor: Ar. Amit Gotecha, Ar. Nachiket Shelat Team: Kauser Dahegamia, Prachi Doshi, Virad Mukhi, Prashant Rathod, Rajvi Shah The main aim for the design proposal was to efficiently re-design the patch stretched between two densely populated areas of the city. While doing so, embracing the current issues and resolving them. The ideology adopted for the entire stretch was to integrate public transport, progressive flow of traffic and pedestrians, commercial activity and green spaces together. For this purpose, the projects were undertaken for designing were Urban Chowk, Transportation modules, Green pockets and a Central Commercial Centre. 46



Existing Land-Use Plan Residential

Commercial

Institutional

Green Space

Proposed Land-Use Plan (With peripherial commercial zones & residential zones around the green pockets)

Section through Public plaza and elevated walkways


Existing Built-up Plan

Proposed Built-up Plan (With less-dense building footprint)


URBAN CHOWK (PUBLIC PLAZA)

Ahmedabad City Map

Model Plan View Urban Chowk ( Plaza) 50

UTILISING THE UNDER UTILISED

The study stretch acts as a strong spine conne


ecting the western & eastern parts of the city

Conceptual spatial analysis

Conceptual sketch for informal market

51


TRANSPORTATION MODULES

Model View of the redesigned BRTS Central system bus stop

Plan view for BRT


TS Central bus system

Design proposal for the Local bus stand


UNEXPECTED RELATIONSHIPS IN ARCHITECTURE (Design Seminar)

Project: Conceptual Graphic-Collages based on the text ‘The Generic City’ by Rem Koolhas Location: Not Site-specific Level: MS. Arch, Sem. I Mentor: Ar. Maria Fullaondo The design seminar course proposed methods of examining and decoding the creative thinking processes of architecture - based on rhetorical concepts, aiming to ‘enrich the creative spectrum’, as Julian Barnes states. Considering the architect as an inventor of relations, attention is placed on the strategies and mechanisms that break the logic of discourse to the point of transformation, which allows the search for unpredictable relations between the concept, content and context in architecture. The notions of ‘decontextualization’, ‘deviation’, ‘disjunction’ and ‘conflict’ in architecture were explored aswell. 54


55


20 PORTFOLIO 20 kd_273@yahoo.com