Page 1

ETELÄINEN

Viikko 36 | Keskiviikkona 5.9.2018

www.kauppasuomi.fi

– kättä pidempää kaupantekoon KauppaSuomi nyt myös nettilehtenä kauppasuomi.fi

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kokee:

SOITTAESSANI IKÄÄN KUIN MAALAAN MUSIIKKIA Elämää ja ilmiöitä, sivu 4

Hyvinvointi s. 6: Vinkkejä vähäsokeriseen leivontaan

Hyvät harrastukset s. 7: 90-vuotiaan Kyöstin suunnistusaskel on kepeä

Kaikki syksyyn! Sisustuksesta retkeilyyn ja paljon muuta.

Tällä viikolla Kärkkäisen mainoslehdessä:

Meillä voit maksaa myös laskulla tai erämaksulla!

Katso kovimmat yn syks tarjoukset mainosliitteestämme!


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

2

KIVIKYLÄN MYYNTIAUTO

LAHDEN KÄRKKÄISEN PIHASSA JOKA PERJANTAI klo 9-18 ja LAUANTAI klo 9-15 WWW.KIVIKYLAN.FI

 ‰

“”“

–   † 

 

 

ˆ‰ Š ‹Œ

 ‰Š

 

  

’‹ „ „„ Ž ’ €†–€ ’”—’† ’˜ •Š­

†’ ‘‘‘  ˆ  ‚ „€

‘‘ ‚ –‘‘•

Ž“‘

ƒ€ •“”“ ‚ –‘‘• ˆ  ‚ 

  



 ˜­­€ ™€€ €­ ­š š €š ­ ˜

­ –—

 

­ €‚ ƒ €€„ … † ‡ ˆ ‰„Š ˜­­€ ™€˜ ‹†

 †

Œ€ †€  Ž  ‘ Œ ‘  ’  €‡ ƒ€  ƒ † “ ‹  „ ƒ  • ” €€ ˆ  ‚ 

ˆ‘‘

 

Ž‘‘

ˆ  ‚ 

‚ ‹•

­ –—

œ‘

 

ˆ  ‚ 

 ‰  „ †  ‹Œ€ ’’ €‚ ” ­””€ ’ € ­ –— ƒ †Š” €€ 

“ 

 †€ € ƒ€’ ‹‚”Œ€ ”€  € ­ €‚ ˆ Š„‰ ¡ „‰ ˜ ƒ†€€€€ ‹   

… “œ    ‹ ›˜†

”›”“œœƒƒ‡ž†Ÿ

‚ ’ 

† † 

“ … ””’™š “ • ƒ “

‚ †ž †…†

 

“”“

“‘•Š­

   

œ‘

ˆ  ‚ 



 €  €­›­

˜

 ‰ 

…  „ † “ €‚ ­€ €  Š–€ –€ ƒ †Š 

‘‘

 … • žŸ

ˆ  ‚ ­›­­ €˜  ­ ˜ 

š­ ­­ 

         ­­ €

‚ƒ„… †   ‡    

  

   




KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

3

– kättä pidempää kaupantekoon Viikon nostot

Pääkirjoitus

TYÖ JA TALOUS 4

Kansainvälisesti palkittu urkutaitelija Kalevi Kiviniemi kokee olevansa ennen kaikkea pohjalainen

TYÖ JA TALOUS 33

Kasvojen mittasuhteet määrittävät hiustyylin

TYÖ JA TALOUS 33

K. Hynninen, kerran hukkunut koruseppä ja torikauppias

HYVÄT HARRASTUKSET 7

12-vuotias Leevi voittoisa Kainuun Rastiviikoilla

Tahto ja teot mahdollistavat ikäihmisten hyvän hoidon

S

uurin osa ikäihmisistä haluaa asua kotona ja pystyy asumaan kotona, mikäli he saavat sinne apua tai mikäli heidän omaishoitajilleen taataan työssä onnistumisen edellytykset. Käytännön arkea kotona helpottavia apuvälineitä nykyään on runsaasti tarjolla. Ikäihmisten kotona asumisen tukeminen on myös taloudellisesti vastuuntuntoista yhteiskuntapolitiikkaa. Suuren yhteiskunnallisen rakennemuutoksen aikoina, 1960- ja 70-luvuilla, Suomessa oli vallalla ajatus, että kaikille ikäihmisille tulee turvata laitoshoitopaikka. Silloin laitoshoidon puoltaminen oli ymmärrettävää, monesti ikäihmiset asuivat vielä melko puutteellisissa olosuhteissa. Tänään on toisin. Tanskassa raskaasta ja kalliista ikäihmisten laitoshoidosta jouduttiin luopumaan yksinkertaisesta syystä: Rahat loppuivat. Tanskassa saavutettiin – osin pakkotilanteessa – laaja poliittinen yksimielisyys laitoshoidon rajusta vähentämisestä. Samalla painotettiin ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoa ja elämänlaadun parantamista esimerkiksi kuntoutuksen avulla. Seuraukset olivat sekä inhimillisesti että taloudellisesti erinomaiset. Sairaalahoitojaksot lyhenivät, lääkärissäkäynnit vähenivät.

tehokkuutta. Viime vuosina kyläyhdistys- ja kaupunginosatoiminta on vilkastunut. Voisiko niiden toiminta ulottua myös alueiden ikäihmisten palveluun, monesti ikäihmisille pienikin palvelu on suurta. Itse kukin meistä voisi nitistää jokapäiväisestä some-ajastaan ja käyttää sen naapurissa asuvan ikäihmisen, sukulaisten tai tuttavan tapaamiseen. Sänky on ikäihmiselle katastrofi. Se lisää tulppavaaraa ja keuhkokuumeen riskiä, aiheuttaa makuuhaavoja, surkastuttaa lihakset ja nivelet. Tästä huolimatta laitosmaisessa hoidossa olevista vanhuksista valtaosa joutuu viettämään pitkiä aikoja sängyssä. Laitoshoidossa olevien vanhusten hoidon ja sitä kautta elämänlaadun parantamisessa ei tarvita moninaisia konsultteja, ei työryhmiä eikä satojen tuhansien eurojen kartoituksia, ei rahaa juuri laisinkaan. Tarvitaan pieniä arjen tekoja; mutta näiden toteuttamiseksi tarvittaneen uudenlaista organisaatiomallia, uudenlaista johtamiskulttuuria. Hoksaamista ja hyvää tahtoa. Vanhainkoti ei ole enää se paikka, jossa tutustutaan uusiin makuelämyksiin ja terveysruokatrendeihin. Tärkeintä on, että monesti jo kovin hauraat vanhukset saavat riittävästi ruokaa; riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja sekä proteiinia. Proteiinin tarve korostuu iän myötä, kun lihasmassa vähenee. Vanhuksille tulee tarjota kunnon ruokaa, sellaista kuin he ovat tottuneet nuoruudessaan syömään: perunaa ja palapaistikastiketta, perunaa ja silliä, paistettuja silakoita ja perunamuusia, kaalilaatikkoa ja puolukkahilloa, lihakeittoa ja hernesoppaa. Proteiinilisäksi on monia käteviä ja helppoja valmisvaihtoehtoja. Vanhusten kotihoidossa ja laitoshoidossa on paljon käyttöä maalaisjärjelle ja sydämen sivistykselle. Niiden yhdistelmä yleensä poikii hyviä tekoja.

Ikäihmisten kotihoidon arkitodellisuus on Suomessa monin paikoin ilmeisen surkea: tarpeeseen nähden liian vähäinen henkilökunta joutuu epärealististen aikataulujen ajamina säntäilemään paikasta toiseen ehtien hoitamaan kohteissaan vain aivan välttämättömimmät toimet. Hoitajien vaihtuvuus on suurta. Tähän epäkohtaan on saatava korjaus muutoinkin kuin puheiden tasolla. Olennaista on uudenlainen toimintamalli. Voisiko kaupunkien ja kuntien sosiaalitoimi sekä seurakuntien diakoniatoimi yhdistää voimansa? Voisiko hoitajien toimintasäteet sekä myös toimintakehien hallinnolliset yksiköt organisoida pienemmiksi, isoissa kaupungeissa vaikkapa korttelimallin kokoisiksi. Läheisyys tuo yleensä mukanaan Reetta Reinman

Julkaisutiedot Julkaisija J.Kärkkäinen Oy Osoite Ollilanojankatu 2 84100 Ylivieska Faksi (08) 425 744 Päätoimittaja Reetta Reinman Email toimitus@kauppasuomi.fi Verkkolehti www.kauppasuomi.fi Painopaikka Eteläinen, Lehtisepät Oy, Lahti Keski-Suomi, Lehtisepät Oy, Jyväskylä Keski-Pohjanmaa, Lehtisepät Oy, Jyväskylä Pohjoinen, Kaleva Oy, Oulu ISSN ISSN 2341-9377 Jakelualueet Eteläinen Keski-Suomi Keski-Pohjanmaa Pohjoinen

104 600 kpl 124 000 kpl 76 000 kpl 161 500 kpl

Aineiston toimitus Aineisto toimitetaan sähköpostilla osoitteeseen ilmoitukset@kauppasuomi.fi. Aineistovaatimukset valmiille aineistolle: PDF “Kärkimedia”. Aineistovaatimuksiin liittyviä lisätietoja voit kysyä numerosta 010 430 3390 (arkisin klo 9-16) tai verkkosivuillamme osoitteessa www.kauppasuomi.fi. Lehdellä on oikeus kieltäytyä julkaisemasta ilmoitusta. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehdelle annetun aineiston julkaiseminen tapahtuu kenenkään tekijänoikeutta loukkaamatta ja ilmoitus on lakien ja asetusten mukainen. Ilmoitusten peruuttaminen ja reklamaatiot Peruutukset on tehtävä kirjallisesti (joko sähköpostilla, postitse tai faksilla) viimeistään mediakorttiin merkittynä aineistopäivänä. Myöhemmin tehdyistä peruutuksista tai aineiston toimittamatta jättämisestä veloitetaan koko ilmoitushinta. Vuosisopimuksen purkaantuessa veloitamme sopimuksen mukaan. Ilmoitusten painoasua koskevat muistutukset on tehtävä kirjallisesti 14 vrk:n kuluessa lehden ilmestymisestä. Lehti ei vastaa ilmoitukseen tulleesta virheestä, joka johtuu puutteellisesta tai virheellisestä aineistosta, epäselvästä käsikirjoituksesta tai puhelinvälityksestä. Suurin vastuu ilmoituksen poisjäännistä tai julkaisemisessa tapahtuneessa virheessä on enintään ilmoituksen hinta.

J. Kärkkäinen Oy:n yhteystiedot löydät mainosliitteen takasivulta!

Markkinointi ja myynti Eteläinen, Risto Isohanni 044 530 1834, risto.isohanni@kauppasuomi.fi Keski-Suomi, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Keski-Pohjanmaa, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Pohjoinen, Jaana Laakko 0500 797 322, jaana.laakko@kauppasuomi.fi Valtakunnallinen, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Sivunvalmistus J. Kärkkäinen Oy / Mainostoimisto Jakelu KauppaSuomen jakelusta vastaa Suomen Suoramainonta ja Posti. Palautetta jakelusta voi antaa numeroon 02 9001 0045 (Pohjoisen ja Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen painokset) sekä 02 9001 0043 (Eteläinen painos).


4

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

ELÄMÄÄ JA ILMIÖITÄ Vetelin kirkon urut ovat Suomen urkujen rakennuksen paraatiajalta

Dynaamista voimaa, soinnillisia värejä Sibeliuksen musiikki vaatii urut, joilla voi tulkita Suomen luontoa kuin maalauksenomaisesti siveltimen vedoin; herkästi, hienovaraisesti, pienetkin vivahteet huomioiden. Kansainvälisesti palkitun urkutaitelija Kalevi Kiviniemen mukaan Vetelin kirkon urut sopivat erinomaisesti Sibeliuksen musiikin tulkintaan.

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kuuluu kansainvälisten arvioiden mukaan konserttiurkurina aikamme merkittävimpiin muusikoihin. Kiviniemen taiturillisuus, monipuolisuus, sovitus- ja improvisaatiotaito sekä historiallisten urkujen tuntemus ovat tehneet hänestä yhden maailman kysytyimmistä urkutaiteilijoista. Kuva: Heikki Tuuli.

että konsertoi Kiviniemi missä tahansa, suuressa tai pienessä paikassa, niin eteli tai Pariisi; samalla va- hän suhtautuu tekemiseensä aina yhtä kavuudella on urkupenkille huikean kunnianhimoisesti, täysillä! istuuduttava, sanoo kansainvälisesti menestynyt ja arvostettu urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Laajasta ja palkitusta kansainvälisestä urastaan huolimatta hän pitää yhtä suuressa arvossa konsertteja kotimaassaan, pienimmilläkin paikkakunnilla. Vetelin kirkossa Kalevi Kiviniemi konsertoi 3. elokuuta teemalla Sibelius ja muita mestareita. Vetelin konsertissa Kiviniemi soitti Jean Sibeliuksen sekä muiden merkittävien säveltäjien teoksia. Konsertti päättyi Sibeliuksen Finlandiaan. Teksti: Reetta Reinman

V

VETELIN Irtanaisviikkojen ohjelmistoon kuulunut konsertti oli samalla osa Kiviniemen 60-vuotisjuhlakiertuetta. Jalasjärvellä syntynyt Kalevi Kiviniemi täytti 60 vuotta 30. kesäkuuta 2018. Kiviniemi asuu Lahdessa, mutta hän korostaa, että on aina ja ennen kaikkea pohjalainen. – Sanoisinkin, että Kiviniemen taiteen tekemisessä yhdistyy äärimmäisen voimakas taiteellinen kunnianhimo, suomalainen sisu ja pohjalainen periksiantamattomuus, toteaa Kiviniemen manageri Kirsi Kiviharju. – Tämä näkyy ensimerkiksi siinä,

”– Kangasalan urkutehtaan rakentamien urkujen ”härmäläisromanttinen” sointi-ihanne on ideaali soitettaessa Sibeliusta ja hänen aikalaistensa musiikkia.”

URKUTAITEILIJA Kalevi Kiviniemen mielestä Vetelin urut ovat ”omiaan” nimen omaan Sibeliuksen musiikkiin. – Vetelin kirkon urut ovat Suomen urkujen rakennuksen ”paraatiajalta” eli ajalta ennen sotia, jolloin rakennettiin romantiikan tyyliin suuria ja suurehko-

ja soittimia, kuten esimerkiksi Lapuan tuomiokirkon urut, jotka ovat Suomen suurimmat urut sekä Tampereen tuomiokirkon ja Oulun tuomiokirkon urut ja Kuusankosken sekä Turun Martinkirkon urut. Kaikki nämä ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamia, kertoo Kiviniemi. KUN Armas Maasalo soitti Vetelin urkujen vihkiäiskonsertin 4.7.1939, Jean Sibelius (1865–1957) oli vielä elossa. – Kangasalan urkutehtaan rakentamien urkujen ”härmäläisromanttinen” sointi-ihanne on ideaali soitettaessa Sibeliusta ja hänen aikalaistensa musiikkia. Tässä urkutyypissä on riittävästi dynaamista voimaa: hiljaisesta suvi-illan tunnelmasta myrskyyn, toteaa Kiviniemi. – Sibelius kuunteli Suomen luontoa; ja hänen musiikkinsa tulkkien – myös urkujen soinnillisten värien – on kyettävä tähän herkkävastoiseen maalauksenomaiseen ilmaisuun, korostaa Kiviniemi. KONSERTTIURKURI Kiviniemi on viime vuosina konsertoinut monissa maailman ykköspaikoissa, kuten Pariisin Notre Damessa, Leipzigin Gewandhausissa ja Moskovan Tschaikovski-salissa. Menneenä kesänä hän on konsertoinut muun muassa Sak-

sassa, Itävallassa ja Serbiassa. Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkesterien, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin sekä Suomessa Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina esimerkiksi kapellimestarien Constantin Orbelianin, Leif Segerstamin, Peter Liljen, Hannu Linnun ja Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Mutta Kalevi Kiviniemen tie palkituksi urkutaiteilijaksi ei ole kulkenut suoraviivaisia latuja. Kalevi Kiviniemi oli 13-vuotias, kun hänen pianonsoitonopettajansa sanoi, ettei Kalevista tule koskaan ammattimuusikkoa. Tästä suivaantuneena nuorukainen paiskasi kotinsa keittiönpöydällä hedelmäkulhossa olleet appelsiinit keittiön seinään ja päätti, ettei sen koomin koske pianoon. Kalevi olisi halunnut soittaa oikeita pianoteoksia, eikä vain sormiharjoituksia. Pianotunnit olivat Kalevin kotona Jalasjärvellä, koska hänen äitinsä Jalasjärvelle perustaman musiikkiopiston opetus tapahtui osittain myös Kiviniemillä. ILMAN OOPPERALAULAJA Jorma Hynnistä ei olisi urkutaiteilija Kalevi Kiviniemeä. Lukioaikoina Kalevia kiehtoi enemmän kuvataide kuin musiikki. Hän oli ajatellut pyrkiä Ateneumiin opiskelemaan. Kalevi soitti nuorena pianon ohella viulua. Hän oli 17-vuotiaana viulistina orkesterissa, joka sai kerran solistikseen Jorma Hynnisen. Konsertin aikana Kaleville paljastui, että muusikoksi hänen onkin ryhdyttävä, ja hän opetteli viikossa soittamaan myös pianolla kaikki Hynnisen laulamat kappaleet, joita hän orkesterissa oli säestämässä. Kiviniemi pääsi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolle, jossa on aina joko urut tai laulu pääaineena, Kiviniemellä aluksi laulu. Siellä Soile Isokosken, Juha Kotilaisen ja muiden kovien nimien joukossa Kiviniemi pohti, että ehkä hän urkurina ja huippulaulajia säestäessään kuitenkin pääsisi pidemmälle. Niinpä hän vaihtoi pääainetta. Urkujensoiton diplomitutkinnon Kiviniemi suorittu Sibelius-Akatemiassa vuonna 1983 erinomaisin arvosanoin, sitä ennen vuonna 1981 kanttoriurkurin tutkinnon. Yksityisopintoja hän on tehnyt Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa. KALEVI Kiviniemen manageri Kirsi Kiviharju kertoo, että nuoruuden toinen ammattihaave eli kuvataiteilijan ura kulkee koko ajan mukana Kiviniemen

urkutaiteessa. – Kiviniemi kokee, että hän soittaessaan ikään kuin maalaa musiikkia. Urut isona soittimena tarjoavat monipuolisen ”väripaletin”; mitä isompi soitin, sitä laajempi väriskaala on soittajalla käytössään. Kiviniemen ja Jorma Hynnisen yhteistyö jatkuu sekin edelleen. – Heillä on myös paljon keskinäisiä yhtymäkohtia, esimerkiksi kuvaamataide, onhan Jorma Hynninen myös merkittävä kuvataiteilija, toteaa Kiviharju. Tänäkin syksynä Kiviniemi ja Hynninen konsertoivat yhdessä, osassa konserteissa on mukana myös pianotaiteilija Ilkka Paananen. Loppusyksystä Kiviniemeä ja Hynnistä kuullaan esimerkiksi Oriveden kirkossa 14. marraskuuta ja Espoossa Leppävaaran kirkossa 20. marraskuuta. Oulun ammattikorkeakoulun salissa Kalevi Kiviniemellä on 5. lokakuuta luentokonsertti, jossa hän kertoo musiikin ohella urkutaiteesta. Tilaisuudessa esitetään Kiviniemen urasta kertova dokumenttielokuva. Kiviniemi ja kirjailija Pekka Hako tekevät kirjaa Kiviniemen urasta. Helsingissä Huopalahden kirkossa 7. marraskuuta pidettävää Kiviniemen konserttia edeltää taiteilijatapaaminen, jossa kirjailija Pekka Hako on mukana, ja myös yleisö saa esittää taiteilijalle kysymyksiä. Hako juontaa konsertin. Musiikkigenrejen rajoja rikotaan Kiviniemen ja sähkökitaristi Markus ”Marzi” Nymanin yhteiskonserteissa 24. lokakuuta Olarin kirkossa ja 28. lokakuuta Valkealan kirkossa. KALEVI Kiviniemi on myös säveltänyt urkuteoksia, joita on kiitelty kansainvälisessä lehdistössä. Levytyksiä Kiviniemi on tehnyt yli 160. Vielä tänä vuonna julkaistaan hänen oma sävellys-/improvisaatiolevynsä, joka on hänen säveltämänsä 20-osaisen OrganEra-sarjan päätöslevy. Ulkomailla Kalevi Kiviniemeä on nimitetty muun muassa improvisaation mestariksi. Tätä todisti myös kerran säveltäjämestari Aulis Sallinen, kun hän istui Pariisissa Saint-Sulpicen kirkossa kuuntelemassa Kiviniemen konserttia ja oman sävellyksensä kantaesitystä. Konsertissa oli myös Kiviniemen improvisaatio. Konsertin jälkeen Sallinen ihmetteli, että ihanko totta kyseessä oli improvisaatio, minun mielestäni se oli valmis sävellys! Sallinen on tehnyt neljästä urkusävellyksestään kolme yhteistyössä Kiviniemen kanssa, joita Kiviniemi on kantaesittänyt Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Englannissa ja USA:ssa.  •

MITÄ?

Tunnustusta Suomesta ja ulkomailta

Kalevi Kiviniemi on palkittu useaan kertaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2009 hän vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2012 hänet lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä. Pro Cultura Tavastica et Fennica -mitalin hän vastaanotti vuonna 2014. Levypalkintoja hänelle on kertynyt uran varrella useita Suomen lisäksi mm. USA:sta. Kalevi Kiviniemi valittiin ensimmäisenä suomalaisena Kuukauden taiteilijaksi Japanissa vuonna 1998 Musashino Cultural Foundation’in toimesta yhdessä Camilla Nylundin kanssa.


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

5

Löydät sen Kärkkäiseltä

100000 Karkkainen.comin valtavassa valikoimassa jo yli

tuotetta – ja lisää tulee päivittäin!

Lähes 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Laadukas turvajärjestelmä järkevään hintaan!

Hinta asennettuna 890,- ei kuukausimaksuja

www.autoalarm.fi/kotiturva

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

Meiltä myös kamerajärjestelmät

Tervetuloa edullisille ostoksille Karkkainen.comiin!

e tilata uutiskirjeemm PS: muista myös sivulla! Karkkainen.com etu

MAINOSTA NYT KAUPPASUOMI-LEHDEN SIKAPÄIVÄNUMEROSSA KE 19.9.!

asiakaspalvelu@autoalarm.fi

Tulossa on jälleen vuoden mielenkiintoisin KauppaSuomi -lehden ke 19.9. Sikapäivien aloitusnumero, missä on perinteisesti aina ollut paljon mainoksia ja kaupallisia juttuja. Se on ehdottomasti vuoden luetuin numero, joka luetaan tarkasti myös mainosten suhteen! Teemoina mm. Rakenna ja remontoi sekä AutoSuomi. Soita jo tänään 044 - 530 1834 Ristolle, niin jutellaan yhdessä näyttävästä esilläolostasi joko perinteisen mainoksen tai kaupallisen jutun muodossa!

Varaa ilmoitustilasi: Risto Isohanni 044 530 1834 www.kauppasuomi.fi

POHJOINEN

161 500 KESKI-POHJANMAA

76 000

KESKI-SUOMI

124 000 ETELÄINEN

104 600

Huom!

Jos haluat laajempaa näkyvyyttä, niin valtakunnallinen KauppaSuomi jaetaan 1.6 miljoonaan taloutee n 5 kertaa vuoden 2018 aikana!


6

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

TYÖ JA TALOUS – Vesitornin kahvilan leivonnaista tulee hyvä olo ja omatunto!

Sokerin voi korvata päärynällä Leipominen on Alisa Kuukasjärvelle kuin meditaatiota. Uutuuskirjassaan Vesitornin kahvilassa hän antaa vinkkejä vähäsokeriseen ja vehnäjauhottomaan leivontaan. Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

V

aasassa asuva Alisa Kuukasjärvi on viiden vuoden ajan pitänyt kesäisin ja joulun alla Vesitornin kahvilaa, jossa tarjoillaan leivontakirjan herkkuja. Nimensä kahvila on saanut Alisan vanhempien kodin pihapiirissä olevasta Nivalan vesitornista. – Ensimmäisenä kesänä vuonna 2014 kahvilamme oli konkreettisesti Nivalan vesitornin huipulla. Vesitornin kahvila oli menestys, mutta 200 porrasaskelman juokseminen kymmeniä kertoja päivässä alkoi olla liikaa, joten seuraavaksi avasimme kahvilan Nivalan keskustaan, Alisa kertoo.

Äitinsä tavoin Alisa toimii hoito- ja terapiatyönsä ohella kouluttajana. Hän kouluttaa monenlaisia täydentävien hoitomuotojen kursseja, kuten guasha-hierontaa, suolisto- ja ravintokursseja sekä terveellisen leivonnan kursseja. Kurssit ovat kaikille terveydestään kiinnostuneille avoimia.

ALISAN UNELMA on aina ollut oman leivontakirjan tekeminen. Se toteutui keväällä 2018. Vesitornin kahvilassa -leivontakirjaan Alisa on koonnut rakkaimmat suolaiset ja makeat leivontareseptinsä. Kaikki reseptit ovat Alisan omia, ja sopivat myös erityisruokavalioita noudattaville ja hyvinvointia arvostaville nautiskelijoille. Kirjan alussa Alisa antaa paljon 32-VUOTIAS ALISA on lapsuu- vinkkejä, miten leivonnassa voi kordesta saakka rakastanut leipomista ja vata esimerkiksi vehnäjauhot, sokerin, ruoanlaittoa. Taidot ovat Alisalla osin kananmunan ja maidon. verenperintöä. Perheessä on aina leivottu paljon, ja hänen isänsä on taitava kasvisruokakokki. Alisan mummo oli ammatiltaan kokki. Terveellisyys kulkee punaisena lankana Alisan leivonnassa ja ruoanlaitossa. Myös terveyden vaalimisen mallin Alisa on saanut jo kotoa. Alisan äiti on monipuolinen täydentävän lääketieteen osaaja ja kouluttaja Päivi Mustajärvi. Päivin osaamisalueita ovat muun muassa vyöhyketerapia ja homeopatia sekä sisäelinten ja ruoansulatusjärjestelmän hyvinvointi.

”– Tuoreet hedelmät ovat loistavia leivonnaisten makeuttajia, esimerkiksi soseutettu päärynä.”

ALISA ON ammatiltaan refleksologi-vyöhyketerapeutti, suolistoterapeutti ja ravintoterapeutti. Hän on valmistunut refleksologiksi ja täydentänyt vyöhyketerapiaopintojaan myös ulkomailla. Lisäksi hän on opiskellut muun muassa guasha-hierontaa, fytoterapiaa ja jooga-ohjausta. – Vyöhyketerapia on minulle hyvin tuttua lapsuudestani saakka. Äiti hoiti meitä lapsia paljon vyöhyketerapialla, olen oikeastaan imenyt vyöhyketerapian jo äidinmaidosta, Alisa naurahtaa. Päivi ja Alisa opettavat vyöhyketerapiaa myös kätilöille. Vyöhyketerapiaa he ovat tähän mennessä opettaneet kätilöille synnytyssairaaloissa muun muassa Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Hyvinkäällä.

– Vehnäjauho aiheuttaa todella monelle suolisto-ongelmia – meillä Suomessa varmasti myös siksi niin paljon, että olemme leivänsyöntimaa ja moni korvaa ateriatkin voileivillä. Valmiita gluteenittomia jauhoseoksia Alisa ei kuitenkaan suosittele. – Ne sisältävät suurimmaksi osaksi ainoastaan valkoista, kuidutonta peruna- ja maissijauhoa. Terveellisempiä valintoja ovat esimerkiksi luontaisesti gluteenittomat kaura-, riisi-, tattari-, kvinoa- ja kastanjajauho. – Kastanjat ja kastanjauho vahvistavat verisuonia, ja tekevät hyvää esimerkiksi suonikohjuista kärsiville, Alisa vinkkaa. – Suolaiseen leivontaan mielestäni parhaiten sopivat kvinoa- ja tattarijauhot, niiden aavistuksen suolaisen maun vuoksi. ALISAN KIRJASSA leivontaresepteissä ei lue, mitä jauhoja respetissä pitää Alisa Kuukasjärven kirja Vesitornin kahvilassa sisältää sekä suolaisia että makeita leivontareseptejä. Olennaista niissä on terveellisyys ja reseptien soveltuvuus myös erityisruokavaliota noudattaville.

Raikkaan rahkakakun täytteen Alisa on makeuttanut tuoreista päärynöistä tekemällä soseella. Pohjana on voi-täysjyväkeksipohja. Koristeena mansikkasosekastike sekä tuoreet puna- ja valkoherukat.

käyttää, vaan yleisesti jauhoja. Leipoja saa itse valita, mitä jauhoja haluaa käyttää. – Haluan rohkaista ihmisiä valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja. Erikoisjauhoja käytettäessä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota kohotusaineiden määrään. Esimerkiksi munien, leivinjauheen tai soodan määrää voit hieman lisätä, kun käytät erikoisjauhoja. Kananmunan korvaajina leivonnassa voi käyttää esimerkiksi chia-siemeniä. Leivontakirjassa on terveellisemmän leivonnan opetteluun paljon neuvoja. ALISA NÄYTTÄÄ, että terveellisetkin leivonnaiset voivat olla ylellisiä nautintoja. – Voit tehdä kaikista leivonnaisista terveellisempiä vähentämällä sokerin määrää ja käyttämällä laadukkaampaa mineraalipitoista sokeria, esimerkiksi kookos- tai täysruokosokeria sekä hunajaa. – Makeutukseen sopii erinomaisesti myös kaloriton stevia. Valitse uutemuotoista steviaa, sillä jauhemainen stevia sisältää usein myös synteettisiä makeutusaineita. Hunajan on hyvä olla jäykkää suomalaista hunajaa, sillä kuumennetuista, juoksevista hunajista lähtee kuumennuksen myötä myös paljon ravintoaineita, Alisa sanoo. – Nykyään esimerkiksi raakakakuissa osataan käyttää makeutukseen kuivattuja hedelmiä, mutta mielestäni myös tuoreet hedelmät, esimerkiksi päärynä, ovat loistavia leivonnaisten makeuttamisessa. Niissä on erilainen, huomattavasti raikkaampi maku kuivattuihin hedelmiin verrattuna. – Pikku hiljaa makuaisti tottuu pienempään sokerin määrään, ja vähäsokerinenkin herkku tyydyttää makeannälän ilman huonoa oloa ja omatuntoa. Näin myös verensokeri pysyy tasaisena, Alisa hymyilee. LEIVONTAMAUSTEET, inkivääri, kardemumma ja kaneli ovat monin tavoin terveyttä edistäviä.

– Kaneliksi on hyvä valita Ceylonin kaneli, jossa on huomattavasti vähemmän maksalle haitallista kumariinia, kuin kaupoissa yleisemmin myydyssä kassiakanelissa. Ceylonin kanelissa on runsaasti antioksidantteja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa, Alisa kertoo. ARJESSA ALISA ei itse käytä lainkaan maitotuotteita, puhdistettuja jauhoja ja sokeria. – En kuitenkaan halua rajoittaa elämääni, ja kylässä syön, mitä tarjotaan. Itselleni hyvinvointi on myös tällaista rentoutta, ei kuureja tai kaloritaulukoita. – Maito aiheuttaa monille turvotusta, ummetusta ja ilmavaivoja sekä limoittaa elimistöä. Lasten elimistö pystyy vielä pilkkomaan maidon proteiineja, aikuisten elimistö useinkaan Nivalan vesitorni kohoaa ei. Hapanmaitotuotteet ja juuston Alisan vanhempien kodin aikuisen elimistö pilkkoo helpommin, pihapiirin maamerkkinä. mutta niitäkään ei ole syytä syödä suuRASVOINA HÄN suosii leivonnasria määriä, eikä joka päivä. sa ja ruoanlaitossa sekä ja leivän päällä voita, ghee-voita, oliiviöljyä, kookosöljyä ja MCT-öljyä. – MCT-öljy sisältää kookosöljyn terveellisiä, keskipitkiä rasvahappoja. Se ei maistu kookokselle, joten se sopii moneen makuun. Alisa kertoo, että oliiviöljy on tärkeä lisätä aina vasta valmiiseen ruokaan. – Oliiviöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, omega-9-rasvahappoja ja polyfenoleita, jotka vähentävät tulehdusta ja ehkäisevät tehokkaasti diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja. – Rasvaan kannattaa panostaa, ja valita vain luomulaatuisia rasvoja, hän Kasviperäisiä maidonkorvaajia löy- painottaa. tyy nykyään iso määrä myös leivontaan ja ruoanlaittoon. Kovakantinen, satasivuinen Vesitor– Korvaa lehmänmaito vaikkapa nin kahvilassa- leivontakirja on tilattamantelimaidolla, piimä tai rahka kau- vissa netistä. Lisätietoa: rajogurtilla ja kerma kookoskermalla. www.alisakuukasjarvi.fi vesitorninkahvilassa.blogspot.com Soijatuotteita Alisa ei suosittele. – Soija on usein geenimanipuloitua, www.instagram.com/vesitorninkahvila ja vaikuttaa kehoon hormonitoimintaa www.facebook.com/vesitorninkahvihäiritsevästi. la •

”– Munien, leivinjauheen ja soodan määrää voit hieman lisätä, kun käytät erikoisjauhoja.”


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

7

HYVÄT HARRASTUKSET

Hollolan Urheilijat -46 ry:n Leevi Passila suunnisti voittoon 12-vuotiaiden poikien tukireitillä Kainuun Rastiviikolla. Tässä Leevi saa ohjeita omalle reitilleen viimeisessä osakilpailussa.

Toisinaan suunnistajat voi yllättää maastossa sade, mutta sekään ei reippaita suunnistajia haittaa.

Kainuun Rastiviikko kokoaa yhteen kaikenikäiset ja -tasoiset suunnistajat

Maailman toiseksi vanhin suunnistusviikko Kainuun Rastiviikko on kansainvälinen suunnistusviikko, joka järjestetään Kainuun maakunnassa vuosittain. Ensimmäinen Rastiviikko Kainuussa järjestettiin vuonna 1966. Kainuun Rastiviikko on maailman toiseksi vanhin suunnistusviikko vuonna 1965 rastiviikkohistoriansa aloittaneen Ruotsin O-Ringenin jälkeen. Suomen toinen perinteinen suunnistusviikko, Fin5, on järjestetty vuodesta 1984 lähtien eri puolilla Suomea.

Teksti ja kuvat: Pirjo Holappa

K

ainuun Rastiviikolla nautitaan suunnistuksen lomassa ja välipäivinä viikon oheisohjelmista, alueen nähtävyyksistä, kulttuurista ja luonnosta sekä varsinaisen Rastiviikon neljän osakilpailun

ulkopuolella järjestettävistä suunnistusmahdollisuuksista. Heinäkuussa noin 3 500 pihkaniskaa etsi rasteja Kajaanin pohjoispuolella, kun 51. Kainuun Rastiviikko suunnistettiin Jormua-Leihu-alueella. Kajaanin Suunnistajien isännöimällä viikolla oli suunnistajia aina kuntosuunnistajista maailman huippuihin ja aivan pienistä taaperoista 90-sarjalaisiin saakka. Pääsarjojen neljän osakilpailun kokonaiskisavoittoon suunnistivat Paimion Rastin, kokenut Kainuun Rastiviikon suunnistaja, Inga Dambe ja Tampereen Pyrintöä edustava Ruotsin maajoukkueen suunnistaja Johan Runesson.

VUOSI vuodelta suositumpia ovat avoimet sarjat eli kuntosuunnistukset, joissa suunnistamaan pääsee valitsemanaan aikana järjestäjien antamalla aikavälillä. Valittavana on monipuolinen kattaus eripituisia ja -tasoisia ratoja. Maasto on sama kuin kilpasarjoissakin. Lähes puolet Kainuun Rastiviikon osanottajista suunnistaa avoimissa sarjoissa. Lisäksi tarjolla on suosittu rastireittiradan kiertävä perhesarja, jossa metsään voi lähteä vaikka koko perheen voimin. Lastenhoitopaikka Muksulassa lapset pääsevät tutustumaan lajiin rastirallisuunnistuksen kautta. Vuonna 2008 perustettu Kainuun Rastiviikko ry kehittää viikkoa, toteutIisun Kyösti Jäppinen oli tämän kesän taa ja tukee markkinointia sekä tekee Kainuun Rastiviikon kokeneimpia yhteistyötä muiden suomalaisten suunnistajia. Elokuussa Kyösti suunnistuksen päätapahtumien kanstäytti 90 vuotta, ja askel on kepeä. sa. Kainuun Rastiviikko ry:n jäseninä

ovat Rastiviikkoa vuodesta 1983 saakka vuorovuosin järjestäneet Kajaanin Suunnistajat, Kuhmon Peurat, Puolangan Ryhti, Sotkamon Jymy ja Suomussalmen Rasti. Rastiviikkojen järjestäminen vaatii vuosien työn ja huolellisen suunnittelun. Talkoolaisten apu Kainuun Rastiviikkojen onnistumisessa ja

houkuttavat ihmisiä. Hänestä tämän vuoden kilpailukeskus oli upea, mutta maasto ei ollut aivan parasta kainuulaista. – Hyvä puoli Kainuun Rastiviikossa on myös se, että Kainuu on kohtuullisen päivämatkan päässä Etelä-Suomestakin. Kyllä varmasti myös kainuulainen ystävällinen palvelu vetää ihmisiä Kainuuseen vuodesta toiseen, Martti naurahtaa.

misten olisi helppo lähteä katsomaan ja tutustumaan tapahtumaan vaikka päiväseltään, Köngäs lisää.

MARTTI KÖNGÄS muistuttaa, että moneen muuhun lajiin verrattuna suunnistus on todella halpa harrastus. Sen vuoksi ihmisiä pitäisi kannustaa mukaan kokeilemaan tätä mielenkiintoista ja koukuttavaa lajia. – Lapsille pitää tarjota suunnistuskouluja ja muuta suunnistukseen liitKAINUUN Rastiviikkoa kehitetään tyvää. Suunnistajat voisivat myös ottaa suunnistajilta saadun palautteen pe- mukaan suunnistamaan sellaisia lapsia, rusteella. joiden vanhemmat eivät harrasta itse – Toiveita ja ajatuksia on kuunnel- suunnistusta, Köngäs vinkkaa. tu herkällä korvalla vuosien varrella ja pyritty kehittämään Rastiviikkoa MARTTI KÖNKÄÄN mielestä Kaiheidän toiveidensa suuntaan. Tänä nuun Rastiviikoissa parasta on leppoivuonna Rastiviikko meni veteraanien suus. – Rastiviikko ei ole niin hampaat irMM-kisojen kanssa vähän ristiin; näitä vessä kilpailua edes kilpasarjoissa. Semmoiset hyvät kokemukset ovat tärkeitä. Meidän pitäisi hakea aina asiakasystävällinen ratkaisu kaikkiin asioihin. Hyvä maasto, josta on hyvä kartta, ja johon on tehty hyvät radat. Se on tärkein vetovoima Kainuun Rastiviikoissa. Maastojen ehdolla pitäisi mennä, eikä kilpailukeskuksen, Köngäs painottaa.

”– Ensi kesänä Kainuun Rastiviikko suunnistetaan kesä-heinäkuun taitteessa Sotkamon Tipasojalla, jossa luvassa on kaunista ja hyväkulkuista mäntykangasmaastoa.”

järjestämisessä on ensiarvoisen tärkeää. voisi huomioida tulevaisuudessa vielä Ilman heitä viikkojen järjestäminen ei paremmin. Suunnistajat tarvitsevat kuitenkin hieman siirtymäaikaa kilolisi mahdollista. pailupaikasta toiseen, Köngäs toteaa. KAINUUN Rastiviikko ry hallituksen puheenjohtaja Martti Köngäs pitää JOS UNI ei tule yöllä Martti Könkään Kainuun Rastiviikon suosion salaisuu- silmään, miettii hän usein Rastiviikon tena perhekeskeisyyttä, sillä mukana kehittämistä. Hänestä monipuolisten voi olla jopa neljä sukupolvea ja kaikki suunnistuselämysten tarjoaminen palvoivat tehdä samaa asiaa eli suunnistaa. velee suunnistajia myös välipäivinä. – Missään muussa lajissa ei oikein – Olen miettinyt, että ensimmäisenä voi. Katsomoissa voi toki istua ja ken- välipäivänä voisi olla jossakin muussa gän nauhoja sitoa, mutta samaa lajia kirkonkylässä sprinttisuunnistus ja sitei oikein muissa lajeissa voi tehdä näin ten vaikka toisessa kirkonkylässä nemonessa sukupolvessa, Martti Köngäs liosuuksinen sprinttisuunnistusviesti, toteaa. jonka voisi juosta vaikka kahdella suunnistajalla tai jotain muuta vastaavaa, KÖNKÄÄN mielestä Kainuun Rasti- Köngäs suunnittelee. viikon vetovoimana ovat myös kai– Oulun suuntaan meidän pitäisi ehnuulaiset maastot, jotka pitää vain dottomasti järjestää linja-autokuljetus valita huolella, jotta ne ovat hienoja ja ainakin Puolangan Rastiviikolle, että ih-

ENSI kesänä Kainuun Rastiviikko suunnistetaan kesä-heinäkuun taitteessa Sotkamon Tipasojalla, jossa luvassa on kaunista ja hyväkulkuista mäntykangasmaastoa. Ilmoittautuminen ensi kesän kainuulaiseen suunnistusviikkoelämykseen on jo auennut. Halvimmilla osanottomaksuilla selviää, mitä varhaisemmassa vaiheessa mukaan ilmoittautuu. Avoimiin sarjoihin voi ilmoittautua myös halutessaan paikan päällä kilpailukeskuksessa. Lisätietoja Kainuun Rastiviikoista löytyy osoitteesta www. rastiviikko.com. Iltarasteja järjestetään eri puolilla Suomea myöhäiseen syksyyn saakka. Lisätietoja iltarasteista löytyy esimerkiksi osoitteista www.rastilippu. fi, www.oulurastit.info sekä seurojen nettisivuilta. •


8

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

HYVÄT HARRASTUKSET

Kilpailun tiimellyksessä nautittiin yhdessäolosta Mukavaa ja rentoa. Kivaa yhdessäoloa. Hyvin järjestetty ja hyvät palkinnot, Ylivieskan Kärkkäisen henkilökunta kiitti kommenteissaan henkilökunnan frisbeegolfparikilpailuja. Kolmituntinen kilpailu käytiin elokuun viimeisen viikon keskiviikkoiltana Ylivieskan liikuntapuiston frisbeegolfradalla.

Tämän vuoden Kärkkäisen henkilökunnan frisbeegolfkisassa oli upouusi kiertopalkinto. Komeaan pokaaliin kaiverretaan ensimmäisenä voittajaparin eli Tommi Heikkisen (oik.) ja Petri Kumpulan (vas.) nimet.

Kärkkäisen henkilökunnan frisbeegolfparikilpailu oli avoinna kaiken tasoisille pelaajille vasta-alkajista kokeneisiin konkareihin. Osanottajia 29. elokuuta käydyssä kilpailussa oli mukavasti, 36. Teksti: Reetta Reinman

Y

livieskan Kärkkäisen henkilökunta nautti elokuisena keskiviikko-iltana 29.8 syyskesän hohtavassa auringossa liikunnan ja yhdessäolon riemusta: Kärkkäinen frisbeegolfparikilpailu kilpailtiin laadukkaalla ja suositulla Ylivieskan liikuntapuiston frisbeegolfradalla. Radalla pelattiin 18 väylää. Osanottajia oli tänä vuonna 36, reilusti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kärkkäisen henkilökunnan frisbeegolfkilpailu on järjestetty Ylivieskassa vuodesta 2011 alkaen. – Aikaisempina vuosina henkilökunnan frisbeegolfkisa on järjestetty yksilökilpailuna, siinä on ollut erikseen sarjat naisille ja miehille. Uskon, että parikisa oli yksi merkittävä syy, että kilpailu houkutteli nyt enemmän osanottajia, toteaa Tommi Heikkinen Kärkkäisen osto-organisaatiosta. – Huhu kertoo, että henkilökuntamme on käynyt radalla paljonkin harjoittelemassa, varsinkin kilpailua edeltävänä iltana! Tommi naurahtaa.

upouusi kiertopalkinto. Komeaan pokaaliin kaiverretaan ensimmäisenä 29.8.2018 kilpailun voittaneen parin eli Tommi Heikkisen ja Petri Kumpulan nimet. – Kaiken kaikkiaan palkinnot olivat erinomaiset, ja kaikki palkittiin, kertoo Tommi. Pääpalkintojen lisäksi Hole In Onen heittäjälle oli luvassa vajaan 2000 euron arvoinen kylpytynnyri. Holareita ei tämän vuoden kisassa kuitenkaan heitetty.

KÄRKKÄISEN henkilökunnan frisbeegolfparikilpailu oli avoinna kaiken tasoisille pelaajille vasta-alkajista kokeneisiin konkareihin. Parikilpailun parit arvottiin ilmoittautuneiden kesken kilpailupäivän aamuna. Itse kilpailussa noudatettiin pelitapana Best Shot -pelimuotoa (BS). Jokaiselle radan 18 väylälle asetettiin kaksi paria, eli yhteensä neljä pelaajaa. Parin molemmat pelaajat heittivät aloitusheiton. Sen jälkeen kilpailupari sai itse valita, kummastako heittopaikasta he jatkoivat. Tämä päätös oli selkeästi ilmoitettava toiTÄMÄN VUODEN Kärkkäisen hen- selle väylällä olevalle parille ennen kilökunnan frisbeegolfkisassa oli seuraavaa heittoa. Näin jatkettiin,

kunnes toinen parin pelaajista sai kiekon koriin. Kilpailun lopuksi voittajapari ratkesi parhaimmalla eli pienimmällä heittotuloksella.

TULOKSET

OMIEN pelivälineiden puuttuminen ei ollut este kilpailuun osallistumiselle. Työnantaja J. Kärkkäinen Oy tarjosi välineet kilpailun ajaksi pelaajien käyttöön, mikäli heillä ei ollut omia pelivälineitä. Vaatetukseksi frisbeegolfissa riittävät tavalliset ulkoiluvaatteet. Kärkkäisen viidessä tavaratalossa, Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa ja Iissä sekä verkkokaupassa www.karkkainen.com on runsas valikoima frisbeegolfvälineitä sekä ulkoiluvaatteita. Liikunnallisiin harrastuksiin kannustaminen on tärkeä arvo Kärkkäisen tuotevalikoimissa, harrastusvälineitä erilaisiin liikuntamuotoihin on runsaasti tarjolla ympäri vuoden. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä J. Kärkkäinen Oy panostaa erityisen paljon henkilökuntansa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Henkilökuntaa J. Kärkkäinen Oy:n palveluksessa on noin 600 eri toimipisteissä ympäri Suomen.

Pelaajat Heittomäärä Petri Kumpula & Tommi Heikkinen 48 Pasi Pennanen & Sanna Pylväs 55 Samuli Savela & Hannu Luhtasela 55 Juha Lauhikari & Otto Lindqvist 58 Topi Typpö & Eeki Visuri 60 Jaakko Uusitalo & Juha Hietapelto 60 Henri Kärkkäinen & Sampsa Veteläinen 63 Joni Ollikainen & Markus Stjerna 63 Emmi Kivi & Risto Rättyä 63 Ville Saukonoja & Hilkka Hirvi 64 Pasi Eskola & Tuomas Korkiakoski 64 Jaakko Luokkala & Netta Alahäivälä 64 Miika Kärkkäinen & Jussi Muhola 64 Risto Muhola & Anna-Kaisa Kaattari 66 Joni Helaakoski & Tero Kärkkäinen 68 Samuli Hietala & Olli Kippola 71 Herkko Ruuska & Janne Kärkkäinen 71 Marjo Tornberg & Pentti Katajala 76

Kärkkäisen henkilökunnan Ylivieskan liikuntapuiston frisbeegolfradalla 29.8.2018 järjestetyn frisbeegolfparikilpailun tulokset


Eteläinen painos • Viikko 36/2018 • www.karkkainen.com

Lehden tarjoukset voimassa torstaista keskiviikkoon 6.9.–19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Syksyn tarpeelliset hankinnat Kärkkäiseltä

VAIN!

VAIN!

99

5

00

Lowa Taurus GTX Mid retkeilykengät

VAIN!

5

90

Sieni-/marjakori

00 /2pll

Sun All-in-1 Extra Shine 30 tabl. konetiskitabletit

100 000 Valikoimassa jo yli

Osasto | Sivu X Otsikko

Osasto | Sivu X Otsikko

Osasto | Sivu X Otsikko

Tutustu valtavaan tuotevalikoimaan osoitteessa:

tuotetta – ja lisää tulee päivittäin!

Lehden tarjoukset voimassa 6.9.–19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää. Ei jälleenmyyjille. Osa tuotteista vain toimitusmyyntinä. Painovirhe- ja toimitusvarauksella. Pukeutumisosaston tuotteet vain kivijalkamyymälöistä.


Tapahtumaa Kärkkäisellä:

Syksyinen luonto pursuaa terveellistä tekemistä

L

LAUANTAINA

8.9. klo 11-15 a a v i k n Paljo tavaa! koet Tervetuloa koko perheen voimin! Pysy ajan tasalla:

Kärkkäinen somessa!

www.facebook.com/karkkainencom www.instagram.com/karkkainencom

Julkaisutiedot Julkaisija J.Kärkkäinen Oy Osoite Ollilanojankatu 2, 84100 Ylivieska Päätoimittaja Reetta Reinman Email mainos@karkkainen.com Verkossa www.karkkainen.com Julkaisuviikot 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, ja 52 *valtakunnallinen painos 1,55 milj.

Painopaikka Eteläinen Keski-Suomi K-Pohjanmaa Pohjoinen

Lehtisepät Oy, Lahti Lehtisepät Oy, Jyväskylä Lehtisepät Oy, Jyväskylä Kaleva Oy, Oulu

Jakelualueet Eteläinen Keski-Suomi K-Pohjanmaa Pohjoinen

104 600 kpl 124 000 kpl 76 000 kpl 161 500 kpl

uonnonantimien terveysvaikutuksista tiedetään yhä enemmän, mikä lisää kiinnostusta marjoihin ja sieniin sekä niiden hyödyntämiseen. Ihmisten kasvava kiinnostus lähiruokaan on myös omiaan edistämään luonnontuotteiden talteenottoa. Nykyisin käytämme marjoja etupäässä ruoanlaitossa, mutta aikoinaan niitä on käytetty myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Ensimmäiset kirjalliset todisteet marjojen käytöstä suomalaisessa lääketieteessä löytyvät 1400-luvulta Naantalin luostarin historiasta. Rohtomarjana pidettiin erityisesti katajanmarjaa, jota käytettiin muun muassa reumatismiin, kolotuksiin ja loishäätöihin. Katajalla tehtiin myös desinfiointia ja haavanhoitoa. Lakka auttoi kuumeeseen, puna- ja keuhkotautiin sekä keripukkiin. Karpaloilla torjuttiin keripukkia ja hoidettiin kuumetta. Puolukka hoiti virtsateitä. Tavallisin kotiapteekkien marja on ollut mustikka. Pohjoisessa kansanlääkinnässä mustikka tarjosi helpotusta ripuliin, kuumeeseen ja punatautiin. Myös Elias Lönnrot kirjoitti mustikasta kirjassaan Flora Fennica. Syksyisestä metsästä pilkottavissa sienissä on paljon kuituja, B1-, B2-, B3-vitamiineja, D-vitamiinia sekä proteiineja, mutta vain vähän kaloreita. Sienet sopivat herkutteluhetkiin sekä ennaltaehkäisemään sairauksia ja tukemaan terveyttä. Kivennäisaine- ja D-vitamiinirikkaiden sieniruokien vakiomaustaja sipuli on mitä ravinnerikkain ruokavalion terveellistäjä. Sipuli on kuulunut ihmisen ruokavalioon yli 7 000 vuotta. Sipuli sisältää muun muassa C-, B6-, B1-, K- ja H-vitamiinia, foolihappoa, kuitua, rikkiä ja flavonoideja sekä runsaasti kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia. Syysluonnon antimet tarjoavat oivallisen mahdollisuuden juosta pakoon kansansairauksiamme sekä juosta pakoon monin tutkimuksin todettua kansansairauksiemme pääsyyllistä eli matala-asteista tulehdusta. Marjojen ja sienien vitamiinit ja kivennäisaineet, syyskalastajien ahdin antimien omegat ja riistalihan terveydelle kasvatuslihaa suotuisampi rasva ja proteiini tuovat ruokavalioon soluja hapetusstressiltä suojaavia, antioksidanttisia ravinnonlähteitä keskivartaloa rasvoittavien, matala-asteista tulehdusta ylläpitävien nopeiden hiilihydraattien sijaan. Sydän- ja verenkierto- sekä hengitystieongelmista kärsiville erityisesti mäntymetsä antaa myös hoitavan ilmakylvyn. Syksyinen hyötyliikunta puutarhassa touhuten ja metsässä sen antimia keräten tarjoaa tehokkaan ja samalla tuottoisan tavan kuntoilla. Pitkä kävelylenkki viikonloppuna kruunaa syyssunnuntain. Vaellus Lapin ruskassa, kansallispuistojen syleilyssä tai ikiomassa lähimetsässä nokipannukahveineen kuuluu monen suomalaisen syystraditioihin. Metsässä liikkuminen on fyysisenä suoritteena paljon parempi tapa liikkua

kuin päällystetyllä alustalla tapahtuva liikunta. Siinä lihakset joutuvat aivan eri tavalla töihin, motoriikka kehittyy, tämä näkyy myös henkisellä puolella positiivisesti. Metsä vaikuttaa myös ilman liikuntaa. Luonnossa oleminen itsessään laskee stressitasoa ja verenpainetta. Nämä vaikutukset on todettu jo viidentoista minuutin metsäilyn jälkeen. Syksyllä nautitaan ulkoilun ohella kotoilusta, ja somistetaan koti lämpöisillä syksyn sävyillä. Niin nuoret kuin vanhemmat suomalaiset ovat innostuneet tekemään monipuolisesti käsitöitä. Nyt kun aloitamme koko perheen voimin, saamme ajoissa valmiiksi itse tehdyt joululahjat ja -kortit. Nykyään leipominen ja ruoanlaitto ovat suosittuja harrastuksia; merkittävä viesti yhteiskuntamme arvomaailmasta. Kotoilu ja kotona oleminen yhdessä perheen kanssa ovat kunniassa. Terveellisyys-trendi on monipuolistanut kokkauspuuhia, myös ruoanlaittovälineiden suhteen. Nyt tehdään superfoodsmoothieita, verensokerin tasaisena pitäviä tuorepuuroja, vehnättömiä raakakakkuja sekä antioksidanttirikasta raakasuklaata. Muistatko vielä vohvelikankaiset ruokaliinat, joita käytettiin koulussa pulpetin päällä ruokatauon aikana suojana – syötiin luokissa ei ruokasaleissa? Ruokaliinoja tehtiin sekä käsityötunnilla että kotiläksyinä. Maksuton kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Sen kunniaksi suomalaiset äänestivät kouluruokien top tenin. Voiton vei lihapullat ja perunamuusi. Sitten järjestyksessä seurasivat makaronilaatikko, pinaattiletut, kalapuikot, broiler-currykastike ja riisi, kasvispihvit, kanaviillokki, puurot, keitot ja pastaruoat. Maukkaita ja helposti valmistuvia arkiruokia myös kotikeittiöön. Meiltä Kärkkäiseltä löydät ruoanvalmistus- ja leivontavälineet, kattaukset niin arkeen kuin juhlaan, sekä syksyn marja- ja sieniretkien välineet: poimurit myös pikkuväelle, sienikorit ja veitset sekä säilöntätarvikkeet. Tervetuloa viiteen Kärkkäisen tavarataloon sekä verkkokauppaan www.karkkainen.com Vanha koululaisten ruokaloru: Aikaa itsellesi suo, kun sä astut pöydän luo. Älä ahmi, tyynnä syö, huolta vaatii joka työ. Ruualla ällös revi suuta, ei se lautaseltas muuta. Pala suuhun sopiva pistä, pure tarmolla et on ihka hieno se, sitten vasta nielaise. Syötyäsi juo viimeiseksi, suun ja kurkun huuhteheksi. Päätoimittaja Reetta Reinman

www.facebook.com/karkkainencom www.instagram.com/karkkainencom


Farkut jokaiselle naiselle VAIN!

49

90

Norm. 59,90

Huom! Myös lyhyt lahjemitta saatavilla!

-12%

14

-20 %

19

90

JDY Hush naisten pusero

-26%

19

90

JDY naisten Farkut

-Koot:XS-XL Myymälät ja Karkkainen.com

JDY Thunder naisten housut

-Koot:XS-XL -Väri:tum.sininen Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 16,99

90

-Koot:XS-XL -Väri:musta Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 24,99

Norm. 26,99

-15%

Mingel naisten stretch farkut

- S- (Short/lyhyt pituus) 75 cm - R- (Regular/ normaali pituus) 80 cm(Esimerkiksi koko 36S lyhyt pituus ja 36R normaalipituus) - Materiaalit 80%puuvilla, 18%polyester, 2%spandex. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 59,00

9

90

Luhta Alliina naisten pipo

-Luhta pipo naisille -Strassikoriste kauniina yksityiskohtana -Värit:musta,pinkki sekä harmaa Myymälät ja Karkkainen.com

-20 %

19

90

JdY Clean naisten neule

-Koot:XS-XL Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 24,99

-20 %

19

-17%

24

90

JDY Duncan naisten v-aukkoinen neule

Vedenpitävä

-20 %

-14 %

79

90

JDY Maddyline naisten takki

Alk.

-Koot:XS-XL -Värit:musta ja keltainen Myymälät ja Karkkainen.com

-Koot:XS-XL Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Vettähylkivä

Norm. 29,99

Norm. 24,99

90

30.20 /kk (3 kk)

Luhta Piiku naisten takki

-Koot:36-48 -Värit: musta ja pink -Väri-ja kokovalikoima voi vaihdella myymälöittäin -Materiaali on käsitelty vettähylkiväksi. Se pitää sinut kuivana kevyessä sateessa. Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 99,90

49

90

Marco Tozzi naisten nilkkurit -Koot:36-41 -Väri:ruskea Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

Norm. 54,95

-14 %

59

Alk.

-11%

79

90

23.37 /kk (3 kk)

Rieker naisten kengät

Alk.

-Koot:36-42 -Väri:musta -Kokovalikoima voi vaihdella myymälöittäin -Vettähylkivä pinta (tex-kalvo) Myymälät

Norm. 69,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

90 , 129 19 Alk.

46.98 /kk (3 kk)

Luhta Paju naisten parka

-Erinomaisen vedenpitävyyden ja hengittävyyden ansiosta tuote sopii hyvin erilaisiin sääolosuhteisiin. -Koot:36-48 -Väri-ja kokovalikoima voi vaihdella myymälöittäin Myymälät ja Karkkainen.com

Luhta Aaja naisten huivi

- Luhta huivi naisille -Värit:musta ja punainen Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 26,90

Norm. 149,90

90

30.20 /kk (3 kk)

Remonte naisten nilkkurit

-Koot:36-41 -Väri:musta -Vettähylkivä pinta (Tex-kalvo) Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 89,90

-26%

-11%

79 Alk.

90

30.20 /kk (3 kk)

Tamaris naisten nilkkurit

-Koot:36-41 -Värit:musta ja cognag -Materiaali:nahkaa Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

Norm. 89,95

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

11


5

24

90

Poolopaita

90

Urban collegehuppari JAMES LOGO

Colours: James text is white and red colour: pantone 18-1663 TP

Myymälät

Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä

-70 %

14

90

Smith&Jones Furio farkku - Hajakokoja Myymälät

19

90

Black Horse pitkät alushousut Myymälät

Norm. 49,90

4

26

90

Jack's flanellipaita Myymälät ja Karkkainen.com

44

90

Jack's neuletakki Myymälät

JAMES LOGO Colours: James text is white and red colour: pantone 18-1663 TP

4HANDS villakäsine

219,Alk.

90

- 2 parin pakkaus - Värit: musta, harmaa ja sininen Myymälät ja Karkkainen.com

41.01 /kk (6 kk)

Jofama nahkatakki

- Irroitettava lämmin kaulus viileämmille ilmoille - Vetoketjulliset taskut - Rintatasku - Materiaali: Nahka Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 240,00

59

Alk.

90

23.37 /kk (3 kk)

Mustang nilkkurit Myymälät

49

99

Only&Sons takki Myymälät

84

Alk.

69

90

31.91 /kk (3 kk)

Alk.

James takki

-Koot:41-46 Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

85

Alk.

00

31.94 /kk (3 kk)

Luhta takki

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 94,90

26.78 /kk (3 kk)

Rieker Miesten nilkkurit

Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä

-10 %

90

44

90

Jack's farkut - Loose-fit runko - Malli 3-00020 OCB Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 49,90

-14 %

59

Alk.

90

23.37 /kk (3 kk)

Buzo Denes housut - Joustava, vettä ja likaa hylkivä Nano-housut. - Nano-käsittely kestää pesusta pesuun ja aktivoituu silittäessä uudelleen. - Hengittävä kangas, stretch-puuvilla joissa on joustava vyötärönauha. - C- ja D-mitoitus Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

26

90

Hans Company sadetakki

Myymälät ja Karkkainen.com

19

90

Hans Company sadehousut

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 69,90

12

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


VAIN!

3

90

-20 % Kider 5-pack lasten sukat - Koot: 23/26-35/38 Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,90

15

90

Cribstar trikoopaita - Koot: 1/2-7/8 vuotta Myymälät ja Karkkainen.com

20

90 VAIN!

Cribstar collegepaita - Koot: 1/2-7/8 vuotta Oulu, Ii, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-16% Metsola Frilla trikoopaita

26

90

- Koot: 80-122 cm Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

Norm. 32,00

12

90

Muumi vauvan body

16

- Koot: 56-86 cm - Useita värejä Myymälät

90

Muumi vauvan pyjamahaalari

- Koot: 56-86 cm - Useita värejä Myymälät

15

Cribstar vauvan haalari

Alk.

59

Alk.

90

Cribstar collegehousut

- Koot: 0/3-12/18 kuukautta Myymälät ja Karkkainen.com

79 90

16

90

- Koot: 1/2-7/8 vuotta Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

-14 %

99

Metsola Basic trikoopaita

30.23 /kk (3 kk)

24

90

- Koot: 80-128 cm Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

Name It Snow08 talvihaalari

Norm. 32,00

Norm. 29,00

Norm. 29,00

- Koot: 80-110 cm Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

23.37 /kk (3 kk)

Gulliver lasten nilkkurit - Koot: 24-38 - Väri: Musta Myymälät

VAIN!

68

Alk.

90

26.44 /kk (3 kk)

Gulliver lasten nilkkurit - Koot: 30-38 - Väri: Musta Myymälät

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

12

95

-11

%

Björn Borg lasten alushousut - Koot: 110-170 cm Myymälät

34

Metsola merinovillapipot ja -huivit

90

Norm. 39,00

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä

Norm. 39,00

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

13


Uusi mallisto nyt myymälöissä! Suomessa suomalaiselle metsästäjälle suunniteltu Anar-metsästysvaatemallisto nyt Kärkkäisen myymälöissä ja verkkokaupassa. Huippuluokan materiaaleista valmistetut, tyylikkäät ja testatut, metsästysasetusten täyttämät asut niin jahtiin kun lintumetsälle. Mallit myös naisille. Tule tutustumaan!

Pakettitarjous takki + housut + lippis

229,tai alk. 10,84 €/kk

Hirvas metsästyspuku

Pakettitarjous takki + housut + lippis

Pakettitarjous takki + housut + lippis

Pakettitarjous takki + housut + lippis

229,-

229,-

189,-

Magga metsästyspuku naisille

Suohtas metsästyspuku

Navdi metsästyspuku

tai alk. 10,84 €/kk

14

tai alk. 10,84 €/kk

tai alk. 9,45 €/kk

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

59,tai alk. 4,95 €/kk

Miella kevytpuku

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Laadukas vaelluskenkä pitää jalat kuivina, askeleen rullaavana ja vaeltajan virkeänä

-29%

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Lowa Taurus GTX Mid

Monikäyttöiset retkeilyyn ja ulkoiluun sopivat GORE-TEX kalvolliset kengät. Päällinen mokkanahkaa ja kestävää kangasta. Erinomainen istuvuus ja hengittävyys. Miehille ja naisille oma malli. Myymälät ja Karkkainen.com

-25%

119,Alk.

189,-

43.56 /kk (3 kk)

Alk.

Lowa Lavaredo GTX vaelluskengät

35.79 /kk (6 kk)

Lowa Renegade GTX Mid

199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

Lowa Z-8S GTX

Lavaredo GTX® Mid vaelluskenkä on loistava vaihtoehto vaativiinkin olosuhteisiin. GORE-TEX aklvo, päällinen nupukkinahkaa. Ylivieska, Oulu, Lahti ja Karkkainen.com

Euroopassa käsin tehty, erittäin laadukas nahkainen ulkoilujalkine. Kiertojäykkä pohja ja puolikorkea varsi. -Täysin vedenpitävä ja hengittävä Gore-TEX kenkä -Miehille ja naisille oma malli Myymälät ja Karkkainen.com

209,-

239,-

249,-

249,-

Lowa Zephyr GTX Hi

Lowa Z-11S GTX

Lowa Camino GTX

Lowa Mauria GTX

Norm. 139,00

Alk.

Norm. 159,00

39.27 /kk (6 kk)

Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Alk.

44.49 /kk (6 kk)

Alk.

Z-11s korkeavartisessa Gore-Tex kengässä yhdistyy vankka askeleen tuki ja ennennäkemätön keveys. Materiaalina haljasnahka ja varren takaosa kestävää tekstiiliä, joka antaa kengän varrelle pehmeyttä. Erinomainen valinta metsästäjälle, joka haluaa tuntea maastonsa askelluksessa. Myymälät ja Karkkainen.com

46.23 /kk (6 kk)

Saksassa käsin tehty, erittäin laadukas nahkainen Gore-Tex ulkoilujalkine uusimmalla teknologialla. Uusi innovatiivinen Lowa Flex® teknologia takaa täydellisen painon jakautumisen jalkapöydän päällä. Myymälät ja Karkkainen.com

Tässä Gore-Tex kalvollisessa metsästyskengässä yhdistyy vankka askeleen tuki ja ennennäkemätön keveys. Erinomainen valinta metsästäjälle, joka haluaa tuntea maastonsa askelluksessa, kevytrakenteisemman metsästyskengän ja pitkän varren tarjoaman suojan risuilta. Kaikki Lowa kengät valmistetaan Euroopassa. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

46.23 /kk (6 kk)

Saksassa käsin tehty, erittäin laadukas nahkainen pelkästään naisille suunniteltu Gore-Tex vaelluskenkä useilla innovatiivisilla yksityiskohdilla. Pehmeä iskunvaimennus välipohjassa ja supinaatio-/pronaatiotuet. Myymälät ja Karkkainen.com

Muista ”sisäänajaa” uusi kenkä ennen pitempää reissua! -15%

169,Alk.

32.31 /kk (6 kk)

Hanwag Banks II GTX vaelluskengät

Erittäin kevyt vaelluskenkä GORE-TEX kalvolla. Tehokas iskujen vaimennus koko kengän mitalta. Hyvä pito pehmeillä pinnoilla - Miehille ja naisille oma malli Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 199,00

59

Alk.

00

23.06 /kk (3 kk)

Avignon Logg High saappaat

Avignon Logg High on korkeavartinen ja tukeva kumisaapas. Saappaassa on 4 mm paksu neopreenivuori sekä kumipohjallinen. Myymälät ja Karkkainen.com

89

Alk.

119,-

00

33.31 /kk (3 kk)

Avignon Kebne saappaat

Alk.

Avignonin Kebne -neopreenisaapas omaa kaikki samat ominaisuudet kuin kumisaappaassa, mutta on lisäksi kevyt ja miellyttävän lämmin. Saapas sopii monenlaiseen käyttöön: niin kaupungille kuin metsään. Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

43.56 /kk (3 kk)

Avignon Ultimate saappaat

Avignon Ultimate on kovaan käyttöön suunnniteltu saapas. 4mm neopreenivuori eristää kylmältä. Tukevan pohjan ja vahvistetun kärkiosan ansiosta saappaat sopivat myös kiviseen maastoon. Ylivieska, Oulu, Lahti ja Karkkainen.com

7

90

Anar Hunting merinovillasukat

Lämpimät ja hyvin istuvat merinovillasukat metsästykseen, kalastukseen, mökille.. Pitkän varren ansiosta hyvät myös saapassukiksi. Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

15


Laatua metsästäjälle!

1590,VAIN!

Kaupan päälle kantohihna ja asepussi!

Tikka T3x Lite kivääripaketti 2018

Tikka metsästyskivääri kaliiberissa 308, Burrisin 3-9x40 kiikarilla ja äänenvaimentimella. Yleiskaliiberi sopii monenlaiseen jahtiin ja rata-ammuntaan. Nyt kaupanpäälle myös kantohihna ja asepussi. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

58.02 /kk (36 kk)

1790,Alk.

64.95 /kk (36 kk)

Beretta Silver pigeon I. Haulikko

Klassinen päällekkäispiippuinen metsästyshaulikko, jonka hopeanväriseksi viimeistellyssä lukon kehyksessä on hienostunut kaiverrus. Erinomainen yleishaulikko hienolla pähkinäpuisella tukilla. ‐Piipun pituus: 71 cm/28" ‐5 vaihtosupistajaa Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

2450,Alk.

87.83 /kk (36 kk)

Swarovski Z8I 1,7-13,3X42 kiikaritähtäin

Näkökenttä 25,2-3,1m Paino 620g Pituus 336mm Ristikko: 4A-I Runkoputki 30mm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 2730,00

27

50

Sako 308 Superhammerhead patruuna

Tehokkaampi läpäisy ja hallittu laajeneminen. - Luoti 236A, 11,7 Superhammerhead. - 20kpl/rs 1,375 e / kpl!! Myymälät ja Karkkainen.com

44

00

Norma 308 Oryx patruuna

Norman tunnettu hirvipatruuna, Testatusti ylivoimainen jäämäpaino. Luoti: Oryx 11,7gv Myymälät ja Karkkainen.com

199,VAIN!

99

Alk.

00

Alk.

37.53 /kk (6 kk)

36.73 /kk (3 kk)

Sniper VS200s vakuumikone

VS200s vakuumikoneessa on peruskoneisiin verrattuna parempi saumaus sekä vakuumirullan pidike ja leikkuri. Vakumointiaikaa voi myös säätää manuaalisesti. Myymälät ja Karkkainen.com

12

Sniper 28cm vakuumirulla

Vakuumipussirulla, josta voit ottaa määrämittaisen pakkausmateriaalin pakattavan tai säilöttävän tuotteen koon mukaan. Rullan pituus 5m, paketissa 2 rullaa. Myymälät ja Karkkainen.com

16

349,-

90 ZODIAC NEO 68 +Z42004 RADIOPUHELIN

VHF puhelin on kompakti varuste jahtiin ja muuhun harrastukseen tai työhön. ‐ Paketissa mukana korvakuuloke, pikalaturi, tehoantenni, akku ja käyttöohjeet. Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Alk.

34.40 /kk (12 kk)

Lafayette Smart VHF - metsästysradio

Ylivoimainen metsästysradio. Radio Akku Pöytälaturi Verkkoadapteri Lyhyt metsäantenni Nappikuuloke Maakaapeli Laukku Myymälät ja Karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Jääurheilun ProShop tarjoaa kauden kuumimmat uutuudet! Bauer, CCM, Warrior Nämä ja paljon muita uutuuksia nyt myymälöissä!

189,Alk.

35.79 /kk (6 kk)

CCM Tacks 9060B SR luistin

- Uusi ergonominen kengän muotoilujärjestelmä takaa parhaan istuvuuden. - Erittäin kevyt, tukeva ja lämpömukautuva materiaali takaa erinomaisen suorituskyvyn. - HD micro fiber durazone hiertymänesto suojauksella. - Kovera vahvistettu ruiskumuotoilu tuuletusjärjestelmällä. - Anatominen vaste. Tarjoaa tuen ja käyttömukavuuden. - Sb stainless terä tarjoaa pitkäkestoisen kantin ja suorituskyvyn. Myymälät ja Karkkainen.com

39

00

Bauer 5100 jääkiekkokypärä

- Kevyt, hyvin suojaava kypärä, jossa hyvin iskuja vaimentavat Triple Density-sisäpehmusteet - Koko: S, M, L - Väri: Musta, Valkoinen Myymälät ja Karkkainen.com

99

Alk.

00 , 399 89

229,-

349,-

CCM Tacks 9080 SR luistin

Bauer Supreme S27 SR luistin

Bauer Vapor X800 SR luistin

Alk.

38.91 /kk (12 kk)

- NLH-laatuista komposiittimateriaalia - Pehmusteissa muistifoamia joka takaa hyvän istuvuuden ja Totaldri Durazone -hankaussuoja - Pitkäkestoinen SB-Stainless terä Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

49

00

Bauer 5100 Combo II jääkiekkokypärä

- Kevyt, hyvin suojaava kypärä, jossa hyvin iskuja vaimentavat Triple Density-sisäpehmusteet. - Bauer 5100 ristikko. - Koko: S, M, L - Väri: Musta, Valkoinen Myymälät ja Karkkainen.com

00

36.73 /kk (3 kk)

Bauer Nexus N2700 INT jääkiekkomaila

- Harrastajan komposiittimaila - Varren Sweet Spot – teknologia siirtää voiman paremmin laukauksiin - Pyöreämpi varsimuoto antaa optimaalisen otteen mailasta. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

33.31 /kk (3 kk)

Bauer Vapor X400 JR luistin

- Laadukkaassa lämpömuovattavassa luistimessa on polyuretaani kenkäosa. - X-Rib rakenne tukee nilkkaa nopeissa käännöksissä. - Pehmeä microfiber sisävuori. - TUUK Lightspeed Pro -teräkotelo ja super stainless steel terä. Myymälät ja Karkkainen.com

59

Alk.

23.06 /kk (3 kk)

Bauer NSX SR hartiasuojat Laadukkaassa hartiasuojassa on mid density foam pehmusteet rintalastan ja selkärangan kohdalla. - Liikkuva rakenne - Hyvät säätömahdollisuudet - Kosteutta hylkivä mesh sisävuori Myymälät ja Karkkainen.com

39

Bauer Core varustekassi Tilava ja kestävä varustekassi. Toisella sivulla iso lisätasku. -Tilavuus 168 litraa Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

42.75 /kk (6 kk)

Aktiiviharrastajalle tarkoitetun luistimen lämpömuovattava ja 3D-muotoiltu polyuretaani kenkäosa antaa hyvän istuvuuden. - Kosteutta hylkivä sisävuori - Liipaisimella varustettu LS Edge teräkotelo - Stainless steel - terämetalli Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 249,00

49

00

Bauer NSX SR jääkiekkohanskat

Laadukkaassa ja hyvin istuvassa hanskassa on kaksiosaiset sormirakenteet ja MD foam pehmusteet. - Kosteutta hylkivä sisävuori - Liikkuva peukalo lisää mukavuutta Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

34.40 /kk (12 kk)

- Aktiivipelaajan luistin. - Komposiittipintainen kenkäosan X-Rib muotoilu antaa tukea jalalle nopeissa käännöksissä. - Gripillinen Lock-Fit sisävuori ja pohjallinen pitävät jalan hyvin paikoillaan. - Lämpömuovattassa luistimessa on nauhapurentaa ehkäisevä Flex-Lock-huopailtti. - Mullistava Lightspeed Edge-teräkotelo mahdollistaa terän vaihtamisen sekunneissa. - LS2 terämetalli. Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

49

00

Bauer NSX SR polvisuojat

Laadukkaan polvisuojan pehmusteet sääressä ja pohkeessa antavat hyvän suojan iskuja vastaan. - Irroitettava ja kosteutta hylkivä mesh sisävuori - Anatominen, napakka istuvuus Myymälät ja Karkkainen.com

159,Alk.

30.57 /kk (6 kk)

Bauer Nexus N2900 SR jääkiekkomaila

Aktiiviharrastajan komposiittimaila. MaxBalance lapateknologian ja uuden High Performance Mold rakenteen avulla mailan suorituskyky paranee merkittävästi. - Pyöreämpi varsimuoto antaa optimaalisen otteen mailasta Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-41%

00

00

Alk.

10

00

SportLife Nutrition WHEY 80 600G + SHEIKKERI

Korkeanlaatuinen ja hyvänmakuinen heraproteiinijauhe lisäproteiiniksi. Whey80 sisältää myös runsaasti lihasten vahvistumiselle, palautumiselle ja kasvulle tärkeitä BCAA-aminohappoja ja glutamiinia sekä ihanteellisen aminohapporakenteen. Maut: suklaa, mansikka. 16,60€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 17,00

-23%

29

90

Leader HERAPROTEIINIT 2KG Maut: Suklaa, Mansikka 14,95€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 39,00

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

17


VAIN!

39

90

Norm. 59,90

-33

-33

%

Didriksons Nimbus naisten kuorihousut - Veden-ja tuulenpitävät sekä hengittävät kuori/sadehousut - Vesipilariarvo 8000mm, teipatut saumat lisäävät vedenpitävyyttä - Säädettävä kuminauhavyötärö - Säädettävät lahkeensuut - Vuorikangas - Naisten koot 34-44 Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Rukka Titta naisten takki D-mitoituksella - Vedenpitävä kuoritakki naisille teipatuilla saumoilla ja reilummalla D-mitoituksella - Värivalikoima vaihtelee myymälöittäin Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

39

90

Icepeak Rakin lasten softshell-takki

- Icepeak softshell-takki pojille - Tekniset arvot 7 000 mm 3 000 mvp: Tuote suojaa ja tuntuu miellyttävältä yllä ulkoillessa - Vetoketjulliset taskut - Muotoiltu takahelma on suojaava - Tuotteessa on heijastavia elementtejä Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Didriksons Nimbus miesten kuorihousut

- Veden-ja tuulenpitävät sekä hengittävät sadehousut - Vesipilariarvo 8000mm, teipatut saumat lisäävät vedenpitävyyttä - Säädettävä kuminauhavyötärö - Säädettävät lahkeensuut - Vuorikangas Miesten koot S-XXL Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Rukka Thilo miesten takki

- Veden- ja tuulenpitävä kuoritakki teipatuilla saumoilla Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

39

-42%

149,-

%

99

Takki ja housut yhteishintaan

90

Icepeak Renee lasten softshell-takki

- Icepeak softshell-takki tytöille. - Tekniset arvot 7 000 mm 3 000 mvp: Tuote suojaa ja tuntuu miellyttävältä yllä ulkoillessa - Vetoketjulliset taskut - Muotoiltu takahelma on suojaava - Tuotteessa on heijastavia elementtejä Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Alk.

53.81 /kk (3 kk)

Rukka ulkoilutakki ja -housut

- Vedenpitävä, kevyt, hengittävä ja mekaanisesti stretsaava materiaali takissa ja housussa - Kokoja miehille 3XL asti, housuja saatavilla myös 5cm lyhyemmällä lahkeella - Kokoja naisille D48 asti, housuja saatavilla reilummalla vyötäröllä tai 5cm lyhyemmällä lahkeella - Takki ja housut yhteishintaan 149€, yksittäin takki 129€, housut 79,90€ Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

49

90

Whistler Brisbane lasten ulkoilupuku/ sadeasu

- Monikäyttöinen, kevyt ja säänkestävä ulkoilupuku - Veden- ja tuulenpitävä materiaali: vedenpitävyys 10000 ja hengittävyys 5000, eristetyt saumat varmistavat vedenpitävyyden - YKK laadukkaat vetoketjut Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-14 %

29

90

Icepeak Sal lasten ulkoiluhousut

- Klassiset softshell housut vettähylkivästä ja tuulenpitävästä materiaalista - Harjattu vuori - Vetoketjutaskut Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 34,90

69

Alk.

90

26.78 /kk (3 kk)

Whistler Brookdale naisten ulkoilupuku

- Pieneen tilaan pakkautuva kuori-asu laadukkailla YKK-vetoketjuilla - Tekniset arvot 10 000mm teipatuilla saumoilla Värivalikoima vaihtelee myymälöittäin Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-17%

49

90

Icepeak Lucy naisten softshell takki

- Softshell on tuulen- ja vedenpitävä materiaali sekä erittäin kevyt ja hengittävä päällä - Tekniset arvot 7 000 mm 3 000 mvp: Suojaava ja miellyttävä tuote ulkoiluun - Vetoketjulliset taskut - Irrotettava huppu on säädettävissä - Tuotteessa on heijastavia elementtejä Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

69

Alk.

90

26.78 /kk (3 kk)

Whistler Brisbane miesten sadepuku

- Pieneen tilaan pakkautuva kuori-asu laadukkailla YKK-vetoketjuilla - Tekniset arvot 10 000mm teipatuilla saumoilla Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-17%

49

90

Icepeak Lukas miesten softshell takki - Tuulen- ja vedenpitävä materiaali on kevyt päällä - Tekniset arvot 7 000 mm 3 000 mvp: Suojaava ja miellyttävä tuote ulkoiluun - Vetoketjulliset taskut - Irrotettava huppu on säädettävissä Ylivieska, Ii, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 59,90

Norm. 59,90

18

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Oikeat välineet sieni- ja marjametsälle

Bormioli Quattro lasitölkit

- 0,25 l tölkki 1,50 - 0,50 l tölkki 2,20 1,0 l tölkki 2,70 - 1,5 tölkki 3,10 Myymälät ja Karkkainen.com

5

3

90

Sienikori/marjakori

90

Sieni-/marjakorI 14,5 x 25 cm

Pitkänmallinen sienikori, mitat 38x15x13 cm. Muovia. Myymälät ja Karkkainen.com

Pieni pärekori sieni- ja marjametsään- tai vaikka eväskoriksi. Korin koko 14,5*25 cm - sopii siis myös lasten käteen. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 6,50

Alk.

Meiltä myös

alk.

0

80

2 kpl

Quattrotölkkien varakannetl

1

50 kpl

-20 %

1

-18%

3

4

90

90

Plastopak 3l säilöntäsanko ja kansi

Elintarvikekäyttöön soveltuva ja astianpesukonepesun kestävä. Halkaisija 19,5 cm, korkeus 17,5 cm Väri: Valkoinen Saatavana myös koot 5L- 2,90€ , 10L- 4,50€, 15 L - 4,50€ ja 20 L -5,40€ Myymälät ja Karkkainen.com

GastroMax sieniveitsi

Laadukas sieniveitsi kätevällä harjalla. Mukaan niin metsään kuin kotiin sienien käsittelyyn! Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,90

50

Marjukka Ergo marjanpoimuri

Ergonominen malli, kahva muotoiltu niin, että käsi ei poimittaessa väsy. Metallipiikit. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 5,50

Etusijalla kestävyys ja laatu

-15%

49

90

-15%

49

90

Eastpak reppu

Eastpak reppu

Norm. 59,00

Norm. 59,00

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

-10 %

79 Alk.

90

30.20 /kk (3 kk)

Eastpak reppu Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 89,00

-10 %

-17%

-11%

79 Alk.

90

30.20 /kk (3 kk)

Eastpak Reppu

-Värit:petrooli ja luumu Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 89,90

-14 %

90 90 90 , 149 49 59 89 Alk.

53.81 /kk (3 kk)

Eastpak laukku Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

23.37 /kk (3 kk)

Eastpak olkalaukku

Alk.

Norm. 59,90

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 164,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Eastpak olkalaukku Norm. 69,90

Alk.

33.62 /kk (3 kk)

Eastpak laukku -Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 99,00

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

19


Laaja värivalikoima!

Vallila Doggies tekstiilit

-10 % Novita 7 veljestä neulelanka

Sopiva vahvuus, konepestävyys ja upeat värit ovat tehneet 7 Veljestä -langasta todellisen kestosuosikin. 7 Veljeksen pehmeys tulee hyvästä villasta ja kestävyys polyamidista. 150 g:n kerällä on n. 300 m lankaa. Neulo puikoilla nro 4. -Koostumus: 75 % villa / 25 % polyamidi -Keräkoko: n. 150 g = n. 300 m -Puikot: 4 (sukkiin puikot 3½) -Neuletiheys: 10 cm:llä 18 s ja 26 krs Myymälät ja Karkkainen.com

Kuosisuunnittelija Tanja Orsjoen valloittavassa Doggies-kuosissa sisustajaa kohti katsovat terhakat ja lempeät koirakaverit. Kuosista löytyvät esimerkiksi seurallinen ja iloinen bichon frisé, vilkas bostoninterrieri sekä aktiivinen beagle. Doggies-kuosi sopii erinomaisesti koiranystävän kotiin tai omasta koirulista haaveilevalle. Tarjouksessa valmisverho, -kappa, kangas, pussilakanasetti, tablettisetti sekä koristetyynyn päällinen. Tablettisetti 7,92 (9,90), tyynynpäällinen 9,52 (11,90), kangas 17,52 (21,90), kappa, 26,3/2kpl (32,90), pussilakanasetti 34,32 (42,90), valmisverho 42,32 (52,90). Valikoima voi vaihdella myymälöittäin. Metritavarat vain Ylivieskan ja Lahden myymälöissä. Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

3

80

-20

Norm. 4,20

VAIN!

24

%

Tunnelmalliset lyhdyt syksyyn

90

-30

%

PALJON ERILAISIA VAIN!

13

95

Norm. 19,90

4living pääkallo deco

Eri kokoja, hinnat alk. 11,80 (norm 16,90) Myymälät ja Karkkainen.com

- Koko: 37 x 8.5 x 40 cm - Materiaali: polyresiini Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

79 Alk.

90

30.20 /kk (3 kk)

4Living pääkallo deco

- Materiaali: polyresiini - Koko: 80x56x15,5 cm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 89,00

20

Villa Design Lisa lyhty

Villa Design Tervetuloa lyhty

Koko 19x20x40cm. Norm. 19,90 Myymälät ja Karkkainen.com

13

90

Living muistitaulu

- Materiaali: metalli - Koko: 46x2,5x62 cm - Sisältää 5 klipsiä Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

19

90

4living Hexagon seinähylly

- Koko: 50 x 9,5 x 44 cm - Väri: musta - Materiaali: metalli Myymälät ja Karkkainen.com

-17%

24

90

4living seinähylly - Koko: 48 x 17 x 55 cm - Materiaali: metalli - Väri: musta Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 29,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


-65% Sun All-in-1 Extra Shine 30 tabl. konetiskitabletit

- Puhdistaa jahuuhtelee astiat ja pitääastianpesukoneen puhtaana samalla, kunestää koneen kalkkeutumista - Sisältää 30 tablettia Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

2

50

Norm. 7,20

4

00

Bio Luvil Classic 1,61 kg pyykinpesujauhe Myymälät ja Karkkainen.com

-26%

2

-26%

90

LJG 100 ml antiperspirantti jalkasuihke

- Jalkoja raikastava - Hikoilua estävä Tuoksu: raikas sitrus Jalat raikastava ja jalkojen hikoilua estävä antiperspirantti jalkasuihke, joka sisältää etanolia ja alumiiniklorohydrolia sekä viilentävää mentolia. - Raikas sitruksen tuoksu - Valmistettu Suomessa - Käyttö: Suihkauta puhtaille ja kuiville jaloille - Pumppu toimii myös ylösalaisin Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 3,90

2

90

LJG 75 g tehokosteuttava jalkavoide

- Tehokkaasti kosteuttava ja hoitava - Nopeasti imeytyvä - Tuoksu: raikas sitruuna - Valmistettu Suomessa Tehokkaasti kosteuttava jalkavoide erittäin kuiville jaloille. Täyteläinen koostumus imeytyy nopeasti ja jättää jalat raikkaan pehmeiksi tahmaamatta. - Sisältää glyseriiniä, betaiinia ja sheavoita, jotka hoitavat ja kosteuttavat ihoa - Raikas sitruunan tuoksu - Valmistettu Suomessa Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 3,90

3

50

Sc Johnson 150 ml hopeakiilto

Hopeaesineetkin saa helposti puhtaiksi pelkällä pyyhkäisyllä. Antaa kauniin kiillon. Soveltuu myös alpakalle eli uushopealle sekä hopeoiduille esineille. Pakkauskoko:150 ml Myymälät ja Karkkainen.com

-36%

-26%

2

2

90

Lemon Juice & Glycerine 100g jalkakuorinta

Lemon Juice & Glycerine Jalkakuorinta kuorii jalat tehokkaasti ja poistaa kuolleet ihosolut. Luomuriisirakeet ja laavakivi kuorivat karhean ihon ja tekevät jaloista pehmeämmät ja sileämmät. Sisältää glyserolia joka pehmentää ihoa. Ei sisällä muovirakeita. - 100g Myymälät ja Karkkainen.com

90

Lemon Juice & Glycerine 102 ml kosteuttava jalkavoide

Kosteuttava jalkavoide sisältää kosteuttavaa sheavoita sekä betaiinia. Pehmentää ja hoitaa kuivia jalkapohjia. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,50

Norm. 3,90

3

50

Sc Johnson 150 ml teräskiilto

Teräskiilto puhdistaa kaikki kodin teräspinnat kiiltäviksi. Sopii mm. tiskipöydille, kattiloille, teräsoviin sekä teräksisiin ovenkahvoihin. Pakkauskoko:150 ml Myymälät ja Karkkainen.com

4

-20 %

3

00

Verda 250 ml silitysspray

90

Poistaa tekstiileistä sähköisyyttä ja tekee vaatteet ryhdikkäiksi yhdellä suihkauksella. Verda antaa tekstiileille likaa hylkivän pinnan ja se soveltuu kaikille tekstiileille. Käyttökohteina ovat mm. kauluspaidat, tekokuituvaatteet ja kodintekstiilit kuten verhot ja pöytäliinat. Myymälät ja Karkkainen.com

Lemon Juice & Glycerine 75 g kantapäävoide

Kantapäävoide kosteuttaa tehokkaasti ja hoitaa kuivia ja halkeilevia kantapäitä. Paksu koostumus. Sisältää pehmentävää karbamidia sekä kosteuttavaa betaiinia. Levitä kantapäiden puhtaalle iholle kunnes iho on parantunut, ja jatka käyttöä ennaltaehkäisevästi. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,90 Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

21


Aroma Collagen + Omega 40+ 50 ml päivävoide

Uusi intensiivinen anti-aging formula Aromalta. Collagen + Omega 3 päivävoiteessa yhdistyvät kollageenin, omega 3 ja luonnollisten keramidien tehokkaat vaikutukset ja yhdessä aktiivisten ainesosien Symrepair ® ja E-vitamiinin kanssa voide palauttaa välittömästi ihon luonnollisen suojakerroksen. Sisältö: 50 ml Myymälät ja Karkkainen.com

5

Aroma Hyaluron + Retinol PÄIVÄVOIDE

Aroma Hyaluron ja Retinol päivävoiteessa yhdistyvät kaksi intensiivistä anti-wrinkle ainesosaa, joista yhdessä syntyy tehokas anti-aging hoito. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, yhdistä ihonhoitoon Aroma Hyaluron + Retinol-yövoide. Myymälät ja Karkkainen.com

90

Aroma Hyaluron + Retinol YÖVOIDE

Aroma Hyaluron + Retinol yövoiteessa yhdistyy innovatiivinen kolmivaikutteinen kohottava vaikutus, joka koostuu Hyaluronihaposta, Retinolista ja sheavoista, jotka yön aikana tasoittavat ryppyjä ja aktivoivat ihon uudistumista. Myymälät ja Karkkainen.com

5

VAIN!

90

-75%

Aroma Collagen + Omega 40+ 15 ml silmänympärysvoide

Uusi intensiivinen formula; Aroma - Collagen ja Omega 3, erityisesti herkälle silmänympärysiholle. Stimuloi ja palauttaa ihon kollageenitasoa. Sisältö: 15 ml Myymälät ja Karkkainen.com

Ibero kasvomeikki sivellinsetti

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 19,90

4

90

Norm. 19,90

VAIN!

5

90 5

90

Aroma Collagen + Omega 40+ 50 ml yövoide

Aroma Hyaluron + Retinol SILMÄSEERUMI 30 ml Uusi Aroma Hyaluron + Retinol silmänympärysseerumissa yhdistyvät kaksi aktiivista ja tehokasta ainesosaa: Hyaluronihappo ja Retinoli. Aroma Hyaluron + Retinol silmänympärysseerumilla pidät täydellisesti huolta herkästä silmänympärysihosta ja suojaat ihoa hienojen juonteiden ja syvien ryppyjen muodostumiselta, sekä silmäpusseilta ja tummilta silmänalusilta. Myymälät ja Karkkainen.com

Collagen + Omega 3 yövoiteen tehokas, kollageenia, Omega 3 ja luonnollisia keramideja, sekä E-vitamiinin ja aktiivisen Symrepair ® yhdistelmä, joka on erityisesti suunniteltu taistelemaan ihon hienoja juovia vastaan, sekä tasoittamaan syviä ryppyjä. - Sisältö: 50 ml Myymälät ja Karkkainen.com

6

90

Aroma Intensive Wrinkle Reducer 50+ 50 ml yövoide

Intensive Wrinkle Reducer yövoide vauhdittaa solujen uusiutumista ja vahvistaa ihon suojautumiskykyä. Sisältö: 50 ml Myymälät ja Karkkainen.com

6

90

Aroma Intensive Wrinkle Reducer 50+ 50 ml päivävoide Uusi Aroma Intensive Wrinkle Reducer päivävoide, jossa kehittyneet aminopeptidi-ainesosat kosteuttavat ihoa tehokkaasti antaen iholle nuorekkuutta ja kiinteyttä. - Sisältö: 50 ml Myymälät ja Karkkainen.com

10

90

Aroma Intensive Wrinkle Smoother 50+ 30 ml silottava tiiviste

Intensive Wrinkle Smoother Rich Night Concentrate on korkealaatuinen yhdistelmä luonnollisia öljyjä – argan-, jojoba-, manteli-, seesami- ja avokadoöljyä ja kehitetty erityisesti tasapainottamaan ja elvyttämään ihoa välittömästi- Sisältö: 30ml Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

VAIN!

3 9

90

90

Norm. 11,90

Norm. 9,90

Vastustuskykyä

-61%

-17%

Teho RAUTA 60 kaps

Puhdistamo Tripla Sinkki 60 kaps. tai Super D-vitamiini 60kaps

Teho Rauta sisältää hyvin imeytyvää ja vatsaystävällista ferrofumaraattia raudan lähteenä. 0,06€/kaps Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 9,90

Tripla Sinkki sisältää kolmea huippulaadukasta sinkin muotoa, mikä tekee siitä poikkeuksellisen ylivertaisen sinkkivalmisteen. Super D-vitamiini on vahva 100μg D3-vitamiini. Valmistettu turskanmaksaöljypohjaan, sisältää myös A-vitamiinia. 0,16€/kaps Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 11,90

-22%

6

90

Bioteekin Teho D 150kaps tai Teho C+D 80 tabl vitamiinit Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 8,90

22

-12%

16

90

Via Naturale Candida Forte 60 tabl

Suomalainen luotettava hiivaongelman karkoittaja. Sisältää greipinsiemenuutetta, inuliinia, psylliumkuitua, maa-artisokkaa. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 19,10

-21%

16

90

Yano luomu mulperimarja 1 kg

Hunajanväriset, pehmeän makuiset luomu mulperit maistuvat lapsillekin. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 21,50

-12%

22

50

Methoddraine Detox Skin tehokuuri

Kirkas ja heleä iho sekä energinen ja puhdas keho! Ihoa puhdistava ja kirkastava 7 päivän tehokuuri. Pakkauksessa mukana hellävaraisesti kuoriva Konjac puhdistussieni. 7x11,43g Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 25,50

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

-20

%

Tutustumistarjous

Unterweger hamppu vartalonhoitotuotteet

Luonnonkosmetiikkaa Tirolin vuorilta Itävallasta. Hampputuotteet hoitavat ja ravitsevat erityisesti vaativaa ja herkkää ihoa. Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


4

VAIN!

3

00 /2kpl

VAIN!

3

95 /kg

Norm.á 1,70

90

/2kpl

Toms Yankie Bar 5-Pack Original tai Lakrids Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. á 2,60

-12% Vicks Triple Action Z+C 72 g pussi

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. á 1,70

Norm. 5,90

3

50

Snickers 10-Pack 7,80/kg Myymälät ja Karkkainen.com

3

50

-33%

Irtokarkki Tarjous voimassa to-su 6-9.9.2018 Myymälät

Twix 10X50g suklaapatukka Myymälät ja Karkkainen.com

Nikon Coolpix P900

549,-79 VAIN!

Innokkaille luonnon ja yötaivaan kuvaajille soveltuva 16 megapikselin COOLPIX P900 ikuistaa uskomattoman 83-kertaisen optisen zoominsa avulla myös paljain silmin näkymättömät yksityiskohdat. Nopea automaattitarkennus ja lyhentynyt laukaisuviive mahdollistavat nopean reagoinnin, ja 5,0 askeleen kaksitoiminen optinen tärinänvaimennus vähentää liike-epäterävyyttä entisestään. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

52.45 /kk (12 kk)

Alk.

00

29.89 /kk (3 kk)

Olympus 8X40 DPS-I

Laadukas optiikka ja laajakulmainen näkökenttä yhdistettynä DPS sarjan kiikareissa on erinomainen hinta-laatusuhde Myymälät ja Karkkainen.com

-25%

29

90

Manfrotto Compact Extreme Monopod

Compact Xtreme on yhdistelmä selfiestickiä ja monopodia. Se on täydellinen ratkaisu kuvaajalle, joka käyttää sekä actionkameraa että kompaktia järjestelmäkameraa. Siinä on lisäksi ¼ ruuvit sekä ylhäällä että alhaalla, minkä ansiosta jalustan rakenne on kätevästi muunnettavissa. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 39,90

69

Alk.

-20 %

39

00

26.48 /kk (3 kk)

Primaphoto jalustakitti Foto Travel

Olympus VN-540PC sanelin

‐Kevyt ja kompakti jalustakitti, joka soveltuu matkajalustaksi ‐Jalustassa on viisi alumiinista jalkojen jatkettasekä teleskooppinen keskipilari korkeuden säätöön ‐Kolmiteinen pää ‐Maksimi kuormitus 7 kg Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

00

VN-540PC on täydellinen sanelu laite kaikenikäisille opiskelijoille.Hyödyllisten toimintojensa ansiosta se tukee sinua opiskelun arkitilanteissa koulussa ja yliopistossa sekä kaikentyyppisillä luennoilla. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 49,00

-14 %

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Nikon 8 x 25 Sportstar EX kiikari Vesitiivis, kevyt ja tyylikkään sulavalinjainen kiikari, jossa on 8-kertainen suurennus, 25 mm:n objektiivilinssi ja laaja näkökenttä. Pienen kokonsa ansiosta kiikari mahtuu hyvin taskuun tai laukkuun. Malli sopii ihanteellisesti moneen eri tarkoitukseen, esimerkiksi vaelluskäyttöön, luonnon tarkkailuun ja urheilutapahtumiin. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 115,00

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

23


VAIN!

49

90

Norm. 54,80

VAIN!

-11% Lucy interaktiivinen koiranpentu

Lucy ymmärtää suomea ja tottelee 12 eri komentoa, esim. Etsi-komennolla koira menee matalammaksi, heiluttaa päätään ja nuuhkii maata. Kun painat korvaa, selkää tai nenää, niin se nousee ylös, antaa suukon ja haukkuu. Lucy on kuin oikea koiranpentu! Myymälät ja Karkkainen.com

39

90

Norm. 44,80

Ryhmä Hau vahtitorni RYHMÄ HAU -aiheinen tähystystorni pelastuspartioleikkeihin. -Ikäsuositus 3+ Myymälät ja Karkkainen.com

14

90

Ryhmä Hau Sea Patrol Deluxe figuuri

Myymälät ja Karkkainen.com

11

90

11

90

13

90

L.O.L. Surprise Pets PDQ L.O.L. Glitter Tots Sidekick L.O.L. Surprise Confetti Monta kerrosta yllätyksiä! Uusi L.O.L. ylläyllätyspallo Pop SK tyspallo, jonka kerroksia kuorimalla paljastuu osa osalta sisällä oleva yllätyslemmikki tarvikkeineen. - Lemmikillä vesiaiheinen yllätys (Huom. Valitettavasti mallia ei voi valita verkkokaupasta tilattaessa. Toimitamme sattumanvaraisen mallin varastotilanteen mukaan. Pakkaus sisältää yhden tuotteen.) Ikä: 3-4v Myymälät ja Karkkainen.com

16

7 kerrosta yllätyksiä! L.O.L. Glitter yllätyspallo, jonka kerroksia kuorimalla paljastuu osa osalta sisällä oleva yllätysnukke tarvikkeineen. Nukella vesiaiheinen yllätys - Pakkausta voi käyttää leikkisettinä, kylpyammeena tai nukketelineenä - Lajitelmassa useita erilaisia Myymälät ja Karkkainen.com

9 kerrosta yllätyksiä! Uusi L.O.L. yllätyspallo, jonka kerroksia kuorimalla paljastuu osa osalta sisällä oleva yllätysnukke tarvikkeineen. Nukella vesiaiheinen yllätys - Pakkausta voi käyttää leikkisettinä, kylpyammeena tai nukketelineenä (Huom. Valitettavasti mallia ei voi valita verkkokaupasta tilattaessa. Toimitamme sattumanvaraisen mallin varastotilanteen mukaan. Pakkaus sisältää yhden tuotteen.) Ikä: 3-4v Myymälät ja Karkkainen.com

90

Pj Masks Turbo Blast ajoneuvolajitelma Myymälät ja Karkkainen.com

34

90

Pj masks Pyjamasankarit Cat RC-auto

- Radio-ohjattu Pyjamasankareista tuttu Cat- auto - Auto toimii kolmella AAA paristolla (ei sisälly) - Ohjain toimii kahdella AA paristolla (ei sisälly) - Yli 3 vuotiaille Myymälät ja Karkkainen.com

76 Alk.

19

90

Ryhmä Hau Sea patrol ajoneuvo Myymälät ja Karkkainen.com

69

Alk.

00

26.48 /kk (3 kk)

Ryhmä Hau Jungle viidakkopäämaja leikkisetti

Ryhmä Haun päämaja viidakossa! Leikkisetin mukana tulee Valpas koiranpentu, hänen ajoneuvonsa sekä apinahahmo Alli. - Ääni- ja valotoiminnot - Huom! Yli 3 vuotiaille. Ikä: 3-4v Myymälät ja Karkkainen.com

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Ryhmä Hau Sea Patroller Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 104,90

90

29.18 /kk (3 kk)

Pj Masks Rev-NRumblers Track Playset Myymälät ja Karkkainen.com

24

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


199,-

-20 %

VAIN!

Alupet Duo Pro alumiinihäkki Kevyt ja äänetön alumiinihäkki lemmikin kuljetukseen. Häkin ovessa on avaimellinen lukko, joten tarvittaessa voit lukita häkin ja jättää auton takaluukun auki. Kaksiosaisen häkin väliseinän voi poistaa tarvittaessa. - Mitat: 92 x 97 x 66 cm Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

37.53 /kk (6 kk) Norm. 249,00

Alk.

VAIN!

9

90

-29% Hau-Hau Champion kanafile 800 g

12,37/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 13,90

VAIN!

10

-65%

Hau-Hau Champion täytetty purutikku tai possutikku kanakääreellä 400 g

Tikun pituus 13 cm. 8,33/kg Myymälät ja Karkkainen.com

-25%

5

Erä

-21%

3

-10 %

00

/2kpl

Dog&Co koiran täysravinto 1,25 kg

Dog&Go on lihainen täysravinto aikuisille koirille. Naudanliha tai kana/kalkkuna 1,20/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. á 1,90

35

00

Nero Gold peuraperuna koiran täysravinto 12 kg

alk.

4

90

Luna valopanta 45 cm

90

Luna valopannan voit itse leikkaamalla säätää lemmikille sopivaksi. Nopea ja hidas vilkku sekä pysyvä valo. Vesitiivis silikonipanta, joka ladataan mukana tulevalla USB-kaapelilla. Toiminta-aika vilkkuvalona n. 5 h ja jatkuvalla valolla n. 2 h. Näkyy jopa 500 m päähän. - Kaksi väriä: oranssi ja neon - Luna valopanta 70 cm 8,90 e. Myymälät ja Karkkainen.com

Best Friend pehmoleluja

Myymälät ja Karkkainen.com

(3,96/kg) Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 38,90

00 /3kpl

Norm. á 9,50

39

00

Nuno haukunestopanta

USB-ladattava koulutuspanta 4 - 35 kg painoisille koirille. Pantaosa säädettävissä 15 - 50 cm. Laitteessa on seitsemän herkkyysastetta. Haukuntaan reagointi ensin kahdella äänimerkillä ja niiden jälkeen sekä äänellä että värinällä. Mukana selkeä suomen- ja ruotsinkielinen käyttöohje. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 7,90

Lemmikeille siistit oltavat

VAIN!

49

90

-42%

39

-25%

90

Aigle Start ratsastusaappaat

- Koot 27-42, eri pohkeenleveyksiä - Erä Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 69,00

59

Alk.

00

23.06 /kk (3 kk)

Horze Rover nuorten esteratsatussaappaat Saappaissa on pukemista helpottava takavetoketju ja kumiset kannustuet. Koot 34 - 39 Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 79,00

Norm. 59,90

-17

Orma turvajalkineet tallille

39

00

Horze sadeloimi

Loimen korkeat lapalaskokset mahdollistavat vapaan liikkuvuuden. Etukiinnitykset ovat helppokäyttöiset jopa käsineet kädessä ja tukevat ristivyöt, hihnat ja läpät pitävät tämän loimen tukevasti paikallaan myös voimakkaassa tuulessa tai hevosen piehtaroidessa. Veden- ja tuulenpitävä 600 denierin päällikangas, ohut sileä sisävuori. - Koot: 135, 145, 155 ja 165 cm. Myymälät ja Karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

14

90

Pro-Kleen lemmikkitilojen pesuaine 5 l

%

Antistaattinen, öljynkestävä ja pistosuojattu, trendikäs vaelluskenkämäinen S3 tason malli rakennusalalle, maatalouteen tai esim hevostalleille. Soveltuu hyvin työtehtäviin, joissa vaaditaan keveyden lisäksi pitävää pohjamateriaalia. Pinta veden, oljyn ja lämmön kestävää voideltua nupukkia. Hengittävä mesh vuori. Nilkassa tuettu iskusuojaus, metallinen kärki. Hyvän istuvuuden takaa muotoutuva Mondopoint 10,5 pohjallinen. - Kokolajitelma; 38, 39 ja 40 Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Uutuus!

Uutuus!

-14 %

69

Alk.

Erittäin riittoisa 2-in-1 Kennel Disinfectant & Deodoriser syväpuhdistaa ja desinfioi. Tuotteella ei ole haitallisia vaikutuksia eläimille. Desinfioinnissa laimennussuhde max 4:1, yleissiivouksessa max 99:1 - Kaksi tuoksua: Bubblegum ja laventeli 2,98/l Myymälät ja Karkkainen.com

00

Pehmeä feecevuori. Materiaali vedenpitävää ja tuulta hylkivää. Kaksisuuntainen vetoketju, kaksi taskua, nauhakiristys hupussa, vyötäröllä ja helmassa. Takana avattava halkio. Heijastavat painatukset. - Värilajitelma: keltainen, viininpunainen, tumman vihreä, roosa ja minttu. - Koko: S XXL Värit ja koot vaihtelevat myymälöittäin. Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 79,90

Pro-Kleen Pet Laundry tekstiilipesuaine 5 l

Pro-Kleen Pet Laundry on lemmikkien petien ja vaatteiden pesemiseen kehitetty laadukas pesuaine. Pesuaineen sisältämät ainutlaatuiset antibakteeriset ja hajua eliminoivat ainesosat varmistavat onnistuneen pesutuloksen. 3,98/l Myymälät ja Karkkainen.com

-16%

26.48 /kk (3 kk)

Jacson Daisy tai Pippi sadetakki

19

90

159,Horze Winslow ratsastussaappaat

23

Norm. 189,00

PehMusti auttaa pitämään koiran kopin kuivana ja raikkaana. PehMusti on valmistettu miedosti tuoksuvasta suomalaisesta kuusesta, jonka seulottu, pitkä kuitu ei katkea helposti eikä kulkeudu ulos kopista koiran mukana. - Paalin koko n. 70 x 45 x 30 cm. Paalin paino n. 10 kg. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

30.57 /kk (6 kk)

Brasilialaisesta aidosta nahasta valmistetut. Takavetoketju ja joustava vetoketjun suojaläppä. Pehmeä mokkavuori - Koot 36 - 42. Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

90

PehMusti koirankopinkuivike

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

25


579,VAIN!

55.16 /kk (12 kk) Norm. 599,00

Alk.

VAIN!

99

90

Alk.

36.73 /kk (3 kk)

Pitokokki Catering 40C 6 l suurtalouskahvinkeitin

Valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Perkolaattorikeitin soveltuu mm. pitopalvelukäyttöön, työpaikoille, seuroille, yhdistyksille, teattereihin, kodin juhliin, ulkoilmatapahtumiin, jne. Premium 40C - 40-45 kuppia - Tilavuus noin 6 L - Suodatusaika noin 45 min - 1,2 kW / 230V - Virtakytkin ja merkkivalo - Mitat 220 x 485 mm - Tippa-säiliö Väri: Rosteri Colour: Teho, W: 1200 Tilavuus, l: 6 Kahvinkeittimen tyyppi: Muu kahvinkeitin Tippalukko: Automaattinen virrankatkaisu: Ei Myymälät ja Karkkainen.com

Samsung UE49MU6105 49

MU6105-sarjan televisiot ovat aitoja, sertifioituja 4K UHD televisioita, joiden todellinen resoluutio on 3840 x 2160. - Näytön koko: 49" - Tarkkuus: 3840 x 2160 - Virittimet: DVB-C/T2 - Liitännät: 3 x HDMI, 2 x USB, komponentti, komposiitti, LAN, optinen ääniulostulo, antenni, CI-korttipaikka, WLAN - Mitat jalustalla: 1107.9 x 707.4 x 310.5 mm, paino 13.6 kg - Mitat ilman jalustaa: 1107.9 x 647.7 x 53.4 mm, paino 12.3 kg Leveys, cm: Koko, tuumaa: Paino, kg: Väri: Colour: Korkeus, cm: Syvyys, cm: TV:n Tyyppi: Resoluutio: Virittimen tyyppi: 3D-valmis: Myymälät ja Karkkainen.com

199,Alk.

Finlux 32" LED TV Antenni- ja kaapelitalouksiin. - LED TV - Hybridiviritin DVB-T2 & DVB-C HD - HD Ready resoluutio - 200 Hz FMX kuvanparannus - 2 HDMI Myymälät ja Karkkainen.com

Awei ES-20TY nappikuulokkeet

Korvakäytävään mukavasti asettuvat nappikuulokkeet. Pikapainikkeet johdossa: äänenvoimakkuus, tauko/toista-vastauspainike. - Herkkyys: 90dB ± 3dB - Impedanssi: 16? ± 15% - Taajuusvaste: 20-2000Hz - Liitin: 3.5mm 4-pin plugi - Johdon pituus: 120cm Väri: Musta Colour: Herkkyys, dB: 90 Taajuusvaste Hz: 20-20000 Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

UPO CF105 säiliöpakastin

Vapaasti sijoitettava Leveys: 56.3 Tilavuus, l: 98 Korkeus: 83.6 Syvyys, cm: 52.6 Energialuokka: A+ Energian kulutus kWh/vuosi: Automaattisulatus: Ei Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 259,00

26

30.57 /kk (6 kk)

Pitokokki Catering 100C 14 l suurtalouskahvinkeitin Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

179,Alk.

34.05 /kk (6 kk)

Yamaha LSX-70BL Relit Bluetooth kaiutin

Tyylikäs Bluetooth kaiutin, jossa yhdistyvät sekä valaistus että ääni. Syvä, sekä yksityiskohtainen äänikenttä joka jakautuu tilaan upeasti 360°. LED-valaistus, jonka valotehoa voi säätää portaattomasti. Bluetooth toiminto mahdollistaa musiikin langattoman siirron esim. älypuhelimesta, laadukkaasti, tukien myös Aptx-siirtoa. Sisäänrakennettujen akkujen ansiosta toiminta-aika on mahtavat 8-tuntia. Kaiutinta voi ohjata erillisellä ohjaus-sovelluksella. Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 199,00

-23%

43.56 /kk (3 kk)

Pitokokki Catering 60C 9 l suurtalouskahvinkeitin

159,-

37.53 /kk (6 kk)

12

Alk.

Myymälät ja Karkkainen.com

Finlux 32FHB4120 32

90

119,-

-25%

14

90

Esperanza EBG002K parranajokone

- Mukautuva pää kolmella terällä ja rajaajatrimmeri - Ladattava, akku 600mAH - Pakkauksessa mukana pieni puhdistusharja ja suoja terälle Tyylikkäästi ja ergonomisesti muotoiltu - Ajopäässä kolme terää, jotka mukailevat kasvojen muotoja hyvin - Ladattava, akku 600mAH (täyden akun lataaminen kestää 12-16h) - Rajaaja pulisonkien ja parran muotoiluun - Pakkauksessa mukana pieni puhdistusharja ja suoja terälle Ladattava: Kyllä Myymälät ja Karkkainen.com

21

69

Myymälät ja Karkkainen.com

- Uunin tilavuus: 20L - Suurin teho: 700W - Tehontarve: 1050W - Digitaalinen - 5 tehotasoa - 35 min digitaalinen ajastin - Lasinen 25,5 cm pyörivä lautanen - Väri: Hopea / Ruostumaton teräs Myymälät ja Karkkainen.com

90

00

Oral-B Vitality Kids Frozen Alk. 26.48 /kk (3 kk) sähköhammasharja Cooltron AM720CK7 Ladattava Oral-b Kids Frozen hammasharja. mikroaaltouuni Extrapehmeät harjakset.

Norm. 79,00

Norm. 19,90

249,Alk.

-13%

46.23 /kk (6 kk)

Scancool SB 201 säiliöpakastin

- Väri: valkoinen - Nettotilavuus: 197 l - 2 kpl koreja - Lukko - Sisällä valo - Energiankulutus vuosi: 220 kw - Energialuokka: A+ - Äänitaso: 44 dB(A) - Mitat:840x895x590 mm (K x L x S) Tilavuus, l: 197 Energialuokka: A+ Energian kulutus kWh/vuosi: 220 Syvyys, cm: 59 Korkeus: 84 Leveys: 89.5 Automaattisulatus: Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

-10 %

44

90

29

90

OBH Nordica 6621 Style Prego P1106 kasvikuivuri - Soveltuu erinomaisesti esimerkiksi hedelmille ja Inox 1,5 l tehosekoitin teräs sienille - Säädettävä termostaatti 35°C - 70°C Ainutlaatuisesti muotoiltu tehosekoitin. Soseuttaa ja vatkaa mm. keitot, kastikkeet, pirtelöt, vauvanruoan ja smoothien. Soveltuu jääpalojen ja makeisten murskaamiseen esim. juomiin. Teho 500W. Lasikannun tilavuus 1,5 litraa. Myymälät ja Karkkainen.com

Viisi tasoa, halkaisija 27,5cm - Voidaan kuivattaa myös lihaa ja kalaa - Merkkivalo - Teho 250W Teho, W: 250 Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 49,90

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


, 399 449,VAIN!

JULKAISU 6.9.

54

VAIN!

Alk.

Alk.

Alk.

38.91 /kk (12 kk)

59

90

Alk.

Uusi tähti on syttynyt! Huawei Nova 3 loistaa niin uniikilla designillaan kuin ominaisuuksillaan: - 6,3" Full HD+ näyttö, näyttörunkosuhde 83% - Kirin 970 tekoälyprosessori - 4GB RAM, 128GB ROM - 2+2 tekoälykameraa, kaksoiskamerat edessä (24 +2 MP) ja takana (24 + 16 MP) - 3750mAh akku pikalatauksella 3D-kasvojentunnistus - USB-C - 3,5mm kuulokeliitäntä. Myymälät ja Karkkainen.com

-20 %

149,- 39 Alk.

53.81 /kk (3 kk)

Huawei Y6 2018 älypuhelin

Edullinen, mutta tehokas FullView Android-puhelin. Tarkka 5.7" HD-kosketusnäyttö. Kahden SIM-kortin tuki. 13MP takakamera ja 5MP etukamera. Tallennuskapasiteettia 16 Gt. Myymälät ja Karkkainen.com

ASUS X540LA on tyylikkäästi viimeistelty ja suorituskykyinen multimediakannettava, jonka kattavat ominaisuudet sekä uskomaton hinta-laatusuhde hakevat vertaistaan! Yhteensopiva sähköisen ylioppilastutkinnon käyttöjärjestelmän kanssa (Abitti/Digabi OS) - 15,6" FHD näyttö / Intel I3-5005U/4GB/256GB SSD/USB-C/WIN10 Myymälät ja Karkkainen.com

-20 %

90

Waltter 8000 mAh varavirtalähde langattomalla latauksella

Monitoiminen pikalataava 8000mAh varavirtalähde. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 49,90

19

90

Alk.

NHL 19 PS4/XBOX ONE

90

23.37 /kk (3 kk)

Shadow of the Tomb Raider PS4/ XBOX ONE Ikäraja K18 Myymälät ja Karkkainen.com

89

Alk.

JULKAISU 14.9.

1490 1690 15 18 90

90

bd

bd

dvd

-10 %

33.31 /kk (3 kk)

Alk.

Norm. 99,00

- Kevyt ja tukeva Gore-Tex kalvollinen juoksukenkä aktiiviulkoilijalle! - Naisten ja miesten hajakoot - Loppuerä, kokoja rajallisesti! Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

69

90

26,78 /kk (3 kk) Norm. 95,00

Alk.

Norm. 95,00

35

Myymälät ja Karkkainen.com

00

33.31 /kk (3 kk)

Merrel Vapor Glove paljasjalkakengät

- Superkevyet paljasjalkakengät ilman ylimääräisiä vaimennuksia - Kuminen kärki ja kantavahvike suojaavat jalkaa - M-Select FRESH antibakteerikäsittely hajuhaittoja vastaan - Vibram® -kulutuspohja pitävää TC-1- kumiseosta - Vegaaniystävällinen jalkine - Naisten ja miesten mallit Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 99,00

VAIN!

Salomon Xt Asama Gore-Tex maastojuoksukengät

Avengers: Infinity War

89

00

- Harrastajan ja aktiivijuoksijan kenkä maastoon, poluille ja metsään - Pitävä ulkopohja - Vaimentava välipohja - Ripstop pintakangas hylkii vettä - Pikanauhoitus - Naisten ja miesten kokoja Myymälät ja Karkkainen.com

-26%

dvd

Varasto 2 - Suomi nousuun

Salomon Speedcross 4 maastojuoksukengät

Loppuerä!

23.37 /kk (3 kk)

Myymälät ja Karkkainen.com

Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

90

NBA 2K19 PS4/XBOX ONE

Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

Norm. 24,90

59

JULKAISU 14.9.

59

Alumiinirunkoinen langaton 10W laturi. Qi-sertifioitu turvallinen laturi jossa sisäänrakennettu ylikuumenemissuoja. Myymälät ja Karkkainen.com

JULKAISU 11.9.

23.37 /kk (3 kk)

JULKAISU 14.9.

Waltter 10W langaton puhelinlaturi

Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

Huawein huippu-uutuus

Asus X540LA-DM1289T 15.6" kannettava tietokone

21.66 /kk (3 kk)

V-Rally 4 PS4/XBOX ONE

43.43 /kk (12 kk)

Huawei Nova 3 äypuhelin

90

00

Mitre Terra Waterproof ulkoilukengät

- Tukeva mid-vartinen kenkä ulkoiluun - Vedenpitävä kalvo suojaa vedeltä ja roiskeilta - Tilava lesti, pitävä ulkopohja Miesten ja naisten mallit Myymälät ja Karkkainen.com

-17%

49

90

Nike Revolution 4 kengät

- Juoksukenkämalliston neutraalit jalkineet lenkkeilyyn tai vapaa-aikaan Mesh-verkkopäällinen, kevyt vaimennus välipohjassa - Miesten ja naisten mallit, värivalikoima vaihtelee myymälöittäin Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 59,90

-14 %

119,Alk.

43.56 /kk (3 kk)

VJ Sarva D´vil 3 nastalliset maastojuoksukengät

- Sopii ympärivuotiseen juoksuun Mukava lenkkarimainen lesti - Suomessa suunnitellut VJ-tähtinastat antavat takuupidon! - Sisäsyrjän Fitlock antaa tukea ja suojaa jalalle - Drop 4mm Ylivieska, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 139,00 Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

27


Erä vain nopeimmille

10v takuu huippusisällöllä!

-47% GeeTee työkalusarja 88-OS 1/4+1/2

VAIN!

39

- 88-Osaa - Hylsyt 1/4 " 4-13mm - Hylsyt 1/2 " 10-32mm - Kiintolenkkiavaimet 6-19mm - Piippuavaimet 8-15mm Kuusiokolosarja yms. Myymälät ja Karkkainen.com

90

Norm. 69,90

-43% Einhell GC-CT 18/24 Li P 18V 1,5Ah trimmeri

VAIN!

69

90

26.48 /kk (3 kk) Norm. 129,90

Alk.

199,VAIN!

-13% Kärcher K4 Full Control painepesuri

Einhellin akkutrimmeri on ketterä apu puutarhoihin ja pihoihin. Sen avulla siistit vaivattomasti kukkapenkkien reunukset ja lipputangon ympäristön. Akkutrimmeri on varustettu 18 V/1,5 Ah akulla ja PXC-tuoteperheen laturilla. Myymälät ja Karkkainen.com

Sopivat tehot joka lähtöön: Full Control-pesukahvan havainnollinen LED-näyttö auttaa valitsemaan sopivan paineen kulloisenkin pesukohteen mukaan ja tehon säätö tapahtuu näppärästi suihkuputkesta kiertämällä. - Paine 130 bar - Veden virtaus 420 l/h Myymälät ja Karkkainen.com

37.53 /kk (6 kk) Norm. 229,00

Alk.

490,-

Alk.

47.13 /kk (12 kk)

Timco NP60CUT max 30 mm plasmaleikkuri

Timcon NP60CUT on valmistettu edistyneimmällä inverttitekniikalla. 50Hz/60Hz:n taajuus muunnetaan MOSFET-teknologialla suurelle taajuudelle (taajuus on yli 100kHz), alennettu jännite ja tasasuunnattu virta, muunnettu virransyöttö tuottaa suuritehoista DC-hitsausvirtaa pulssimodulaatiotekniikalla. - Digitaalinen näyttö ledivaloilla - Portaaton virransäätö - Kantokahva - Optimaalinen 1-20mm paksuudelle - Leikkaa tasaisesti eikä tarvitse hioa - Kontaktisytyksellä (HF) - Nimellisjännite kolmivaihe vaihtovirta, 400V Myymälät ja Karkkainen.com

290,Alk.

890,-

53.37 /kk (6 kk)

Alk.

Timco NL40CUT plasmaleikkuri Timco NL40CUT Plasmaleikkuri. MOSFET-teknologialla. - Digitaalinen näyttö ledivaloilla. - Optimaalinen 1-10mm leikkaukseen. Max 12 mm. - Sisältää 4m pitkän plasmapolttimen sekä 3m maakaapelin. - 230V/50Hz Myymälät ja Karkkainen.com

169,Alk.

32.31 /kk (6 kk)

Ryobi RCD18-LL25T 18V 2,5Ah akkuporakone

Kovassa työkalupakissa 18V akkuporakone RCD1802 , 2 x 2.5 Ah Lithium+ akut, 90 minuutin laturin ja 17 tarviketta. Tehokas, vääntömomentti 45 Nm - 2-vaihteinen, kierrosluku 0-440/0-1600 r/min - Heavy-Duty istukka 13 mm - 24-portainen momentinsäätö - Porauskapasiteetti 38 mm puuhun, 13 mm metalliin - LED-työvalo Myymälät ja Karkkainen.com

28

83.23 /kk (12 kk)

Timco PI100CUT max 35 mm plasmaleikkuri

Timcon PI100CUT sisältää IGBT- tekniikkaa joka varmistaa paksunkin metallin leikkaamisen. - Digitaalinen näyttö ledivaloilla - Portaaton virransäätö - Leikkaa maksimissaan 35mm paksua metallia - Optimaalinen 1-30mm paksuudelle - Leikkaa tasaisesti eikä tarvitse hioa - Pilottikaarella (Pilot arc) - Nimellisjännite 400V - Paineilmakompressorin paine 8,0kg - Paino 36kg - Mitat 560x370x460 Myymälät ja Karkkainen.com

-20 %

199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

Dewalt DCD777M2T 18V 4Ah akkuporakone

18 V akkuporakone tehokkaalla hiiliharjattomalla moottorilla. Kaksi portaatonta nopeutta ja suunnanvaihto antavat maksimihallinnan. Vakiona kaksi 4,0 Ah:n akku ja latauslaite, toimitetaan vahvassa TSTAK-laukussa - Maks.vääntö (kova) 65 Nm Kuormittamaton kierrosnopeus 0-500/1750 rpm - Paino 1.5 kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 249,00

-20 %

69

Alk.

-17%

399,-

00

26.48 /kk (3 kk)

Bosch GlassVac ikkunapesuri

Bosch ikkunanpesulasta Glas Vac patentoidulla easy wipe-pinnoituksella raidattomaan lopputulokseen. Jopa 30% kompaktimpi koko johtaviin kilpailijoihin verrattuna. Mikro-USB-laturi - Toimitukseen sisältyy suihkupullo, mikrokuituliina ja rannehihna - Akun käyttöaika 25 min. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

38.91 /kk (12 kk)

Kränzle 2+2 harjakone

Työskentelyleveys 800mm Materiaali iskunkestävää muovia Keruusäiliö 40litraa Harjat kovaa kulutusta kestävää materiaalia Paino 17kg Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 479,00

Norm. 85,90

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


149,VAIN!

UUTUUS 2018!

Arctic Bright 790 120W LED valopaneeli päiväajovalolla

Tehokas 120W tieliikennehyväksytty ledvalopaneeli päiväajovaloilla. Monipuoliset kiinnikkeet, voidaan kiinnittää sekä alta että sivuilta. - Teho 120W - Referenssiluku 37.5 - 40x3W osram LED - DT (Deutsch) liitin, päiväajovaloille oma johto - Lumenmäärä 10800lm - Jännite 9-32V - Leveys 22" (55,88cm) - IP-luokka 68 - Värilämpötila 6000K - Kotelon materiaali valualumiini - Kestävä PC-linssi Myymälät ja Karkkainen.com

53.81 /kk (3 kk) Norm. 159,00

Alk.

99

Alk.

119,-

00

36.73 /kk (3 kk)

Alk.

Arctic Bright T20 120w kaareva LED valotanko

Laadukas kaareva ledvalotanko, huikea valoteho! Valoteho 8800Lm Valotangon leveys 20" ( 51 cm) Linssi kestävää polycarbonaattia ( PC) Suojausluokka: IP67 Värilämpötila : 6000k-6500K Käyttöjännite: 9-32V Rungon materiaali: Alumiini Valokeila : Combo ( Yhdistelmä) Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 109,00

43.56 /kk (3 kk)

Arctic Bright T30 180w kaareva LED valotanko

Laadukas kaareva ledvalotanko, huikea valoteho! Valoteho 13200Lm Valotangon leveys 30" ( 76 cm) Linssi kestävää polycarbonaattia ( PC) Suojausluokka: IP67 Värilämpötila : 6000k-6500K Käyttöjännite: 9-32V Rungon materiaali: Alumiini Valokeila : Combo ( Yhdistelmä) Myymälät ja Karkkainen.com

Arctic Bright T70 70W LED lisävalo

Tehokas 70W tieliikennehyväksytty ledlisävalo päiväajovaloilla. Valokeila ajovalotyyppinen, kantaa pitkälle, mutta on myös riittävän leveä. Valon mukana toimitetaan asennustarvikkeet (pultit) ja musta kiveniskusuoja. - Teho 70W - Halkaisija 9" (228mm), syvyys 94mm - Referenssiluku 30 - Lumenmäärä 5300lm - Jännite 9-32V - DT ( Deutsch) liitin, päiväajovalolle oma johto Värilämpötila 6000K - Kotelon materiaali valualumiini - Kestävä PC-linssi - Paino 1800g - Kiinnityspultin halkaisija 14mm Myymälät ja Karkkainen.com

-17%

149,-

14

VAIN!

Alk.

90

Arctic Bright 48W LED työvalo

48w LED työvalo moneen käyttöön. Valoteho 3071lm Käyttöjännite 9-32v 16kpl 3wLED Käyttöikä jopa 100 000 tuntia Alumiinirakenne Kiinnike ruostumantonta terästä PC-linssi Leveä valokeila Värilämpötila 6000K IP-luokka 67 Myymälät ja Karkkainen.com

53.81 /kk (3 kk)

139,- 189,Alk.

50.40 /kk (3 kk)

Alk.

Arctic Bright T40 240w kaareva LED valotanko

Laadukas kaareva ledvalotanko, huikea valoteho! Valoteho 17600Lm Valotangon leveys 40" ( 89 cm) Linssi kestävää polycarbonaattia ( PC) Suojausluokka: IP67 Värilämpötila : 6000k-6500K Käyttöjännite: 9-32V Rungon materiaali: Alumiini Valokeila : Combo ( Yhdistelmä) Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 149,00

Norm. 17,90

VAIN!

6

Laadukas kaareva ledvalotanko, huikea valoteho! Valoteho 21120Lm Valotangon leveys 50" ( 127 cm) 96 kpl 3W CREE LED Linssi kestävää polycarbonaattia ( PC) Suojausluokka: IP67 Värilämpötila : 6000k-6500K Käyttöjännite: 9-32V Rungon materiaali: Alumiini Valokeila : Combo ( Yhdistelmä) Ei tieliikennekäyttöön. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 199,00

VAIN!

VAIN!

9

90

35.79 /kk (6 kk)

Arctic Bright T50 288w kaareva LED valotanko

19

90

90

Arctic Bright Light Euro lisävaloteline

Arctic Bright Three Euro lisävaloteline

Alumiini lisävaloteline EU-rekisterikilvelle. Telineellä saat asennettua lisävalot ilman reikiä puskuriin. Kolmelle lisävalolle tai lisävalopaneelille. - Väri alumiini - Koko 430x88mm - Vahvuus 3mm - Kiinnitysreikien väli 196mm Myymälät ja Karkkainen.com

Alumiini lisävaloteline EU-rekisterikilvelle. Telineellä saat asennettua lisävalot ilman reikiä puskuriin. Kolmelle lisävalolle tai lisävalopaneelille. Tämä malli on kaikista monipuolisin lisävaloteline ja tähän sopii useimmat markkinoilla olevat lisävalot sekä pyöreät että paneelit. - Väri alumiini - Koko 550x90mm - Vahvuus 3mm Myymälät ja Karkkainen.com

-10 %

259,-

339,-

379,-

Ecomat 2000 Classic lämmitin

Ecomat 2000 Classic Plus lämmitin

Ecomat 2000 Select lämmitin

Alumiini lisävaloteline EU-rekisterikilvelle. Telineellä saat asennettua lisävalot ilman reikiä puskuriin. Kahdelle lisävalolle tai lisävalopaneelille. - Väri alumiini Koko 430x88mm - Vahvuus 3mm - Kiinnitysreikien väli 390mm Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

47.97 /kk (6 kk)

Todella pieni kokoinen lämmitin caravan-, veneily- ja mökkikäyttöön. Muihin lämmittimiin verrattuna Ecomat 2000 toimii keraamisilla elementeillä, itse lämmitin ei kuumene vaarallisen kuumaksi. Lämmitintä voi käyttää turvallisesti päivällä ja yöllä. Lämmittimessä termostaatti. - Ei palovaaraa - Kuulalaakeroitu tuuletin - CE-hyväksytty - Lämmittää jopa 60-80 neliön tilaa - Termostaatti ja useita valintakytkimiä - Virta katkeaa jos laite kaatuu - Mitat 17x14,5x13,3cm - Paino 2,1kg Teho 450/750/1500W - 2/4/6 A - Väri antrasiitti - Takuu 2 vuotta LISÄVARUSTEET: SUODATIN 5KPL 12,90€ KULJETUSLAUKKU 39,90€ Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 289,00

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Alk.

33.50 /kk (12 kk)

Sveitsiläistä laatua! Todella pieni kokoinen lämmitin caravan-, veneily- ja mökkikäyttöön. Muihin lämmittimiin verrattuna Ecomat 2000 toimii keraamisilla elementeillä, itse lämmitin ei kuumene vaarallisen kuumaksi. Lämmitintä voi käyttää turvallisesti päivällä ja yöllä. Lämmittimessä termostaatti.Plus mallissa nopea lämmitys ominaisuus. - Ei palovaaraa - Kuulalaakeroitu tuuletin - CE-hyväksytty - Lämmittää jopa 60-80 neliön tilaa - Termostaatti ja useita valintakytkimiä - Virta katkeaa jos laite kaatuu - Mitat 17 x 14,5 x 13,3cm - Paino 2,1kg - Teho 450/750/1500W - 2/4/6 A Myymälät ja Karkkainen.com

Arctic Bright Panel Euro lisävaloteline

Alk.

37.11 /kk (12 kk)

Sveitsiläistä laatua! Todella pieni kokoinen lämmitin caravan-, veneily- ja mökkikäyttöön. Muihin lämmittimiin verrattuna Ecomat 2000 toimii keraamisilla elementeillä, itse lämmitin ei kuumene vaarallisen kuumaksi. Lämmitintä voi käyttää turvallisesti päivällä ja yöllä. Lämmittimessä termostaatti.Select varustellumpi malli mm. elektroninen termostaatti, lämmitys: hiljainen ja plus=nopea lämmitys. - Ei palovaaraa Kuulalaakeroitu tuuletin - CE-hyväksytty - Lämmittää jopa 60-80 neliön tilaa - Elektroninen termostaatti ja useita valintakytkimiä - Virta katkeaa jos laite kaatuu - Mitat 17 x 14,5 x 13,3cm - Paino 2,1kg - Teho 450/750/1500W - 2/4/6 A Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

29


Nopea ja halpa varaosaverkkokauppa! Edullisemmat varaosat löydät karkkainen.com/varaosat

Määräaikaishuollot Kesärenkaita nyt edullisesti poistohinnoin kaikkiin Nyt merkkeihin viedään Kysy tarvitsemasi huoltotarjous juuri sinun autoosi! kaikki käsistä

Myynnissä: Ylivieska, Ii, Lahti

99,Alk.

Lisää ikää ja toimivuutta! Automaattivaihteiston öljynvaihto

299,Alk.

Forte-tuotteet edullisesti Esim. polttoainejärjestelmän puhdistus alkaen 29,90€

79 Alk.

29.89 /kk (3 kk)

Varta Blue Dynamic D24 60Ah Akku

Vartan akut saat huolloistamme myös asennettuna Ylivieska, Ii, Lahti

30

Hinnat asennettuna alkaen 299€ sis valon asennustyön perus kilpitelineen ja johtosarjan Kysy tarjous juuri sinun autoosi! Ylivieska, Ii, Lahti

299,Alk.

Muista jakohihnahuolto ajoissa!

299,- 399,Jakohihnan vaihdot edullisesti

(sis täydellisen jakohihnasarjan, vesipumpun, nesteet ja asennustyön) Esim Vw, Skoda, Audi, Seat: 2001 vuosimallista 4-sylinteriset dieselmoottorit 399€ esim Volvo D5 299€ Ylivieska, Ii, Lahti

Pesemällä ja huuhtelemalla liat pois Alkaen 299€ (esim Volvo V70 00-08) Ylivieska, Ii, Lahti

00

Lisävalot asennettuna

Huolto ja korjaustyöt meiltä kiinteään hintaan Esim. etujarrupalojen vaihto alk. 50€

Huollata autosi edullisesti Kärkkäisellä  Renkaat autoosi  Automaattivaihteiston öljynvaihdot  Nelipyöräsuuntaukset  Moottoriöljyn vaihdot  Määräaikais-/kausihuollot  Jakohihnan vaihdot  Jarruhuollot  Alustan korjaukset  Ilmastointihuollot ja desinfioinnit  Lisälaiteasennukset  Ja paljon muuta

Varaa huoltoaikasi: Autohuolto Ylivieska

  

huoltovaraus.fi/karkkainen-ylivieska 010 430 3470 autohuolto.ylivieska@karkkainen.com

Autohuolto Ii

  

huoltovaraus.fi/karkkainen-ii 010 430 3885 autohuolto.ii@karkkainen.com

Meiltä myös rahoitus!

Esim. 3kk, korko 0%, ei kuluja! Vaatii luottopäätöksen

Autohuolto Lahti

  

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

huoltovaraus.fi/karkkainen-lahti 010 430 3800 autohuolto.lahti@karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Huippulaatua edullisesti! 199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

Echo CS-310ES moottorisaha

Huippu laatua edullisesti! *Ovh. 310€ *Laadukas ja kevyt saha yleiskäyttöön * EasyStart kevytkäynnistys * Komposiittirunko * Paino vain 4kg * Digitaalinen Sytytysjärjestelmä * Teho 1.1kw * Echo-sahoilla kuluttajatakuu 5-vuotta! * Ammattikäytössä takuu 2-vuotta! Myymälät ja Karkkainen.com

389,Alk.

479,-

38.01 /kk (12 kk)

Echo CS-390ESX moottorisaha

Metsätöihin todella laadukas ammattisaha! * Metallirunkoinen ammattisaha * Tehos 1,9kw moottori * Kuivapaino vain 4,5kg * 38,4cc moottori * Echo-sahoilla kuluttajatakuu 5-vuotta! * Ammattikäytössä takuu 2-vuotta! Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 399,00

Alk.

46.13 /kk (12 kk)

Echo CS-452ESX moottorisaha

Suorituskykyinen ja kierrosherkkä tehopakkaus ammattilaiselle. - SoftStart-kevytkäynnistys - Tehokas kiihtyvyys ja purenta - Erinomainen teho/paino-suhde - Moottorin ilman esipuhdistin ja iso ilmansuodatin - Luokkansa kevein - Kevyt ja kestävä magnesiumrunko - Käynnistystä helpottava rikastimeen yhdistetty puolikaasu - Kuutiotilavuus (cm3) 45,1 Kuivapaino (kg) (Ilman laippaa ja ketjua) 4,6 - Teho (kW / ps) 2,3 /3,1 - Polttoainetankin tilavuus (l) 0,54 - Öljytankin tilavuus (l) 0,27 - Laipan pituus (cm) 33 - Ketjujako (tuumaa) 0,325 Uraleveys (tuumaa) 0,050 Myymälät ja Karkkainen.com

-11%

525,-

Alk.

50.29 /kk (12 kk)

ECHO CS-501SX MOOTTORISAHA

Kun vaadit parasta, valitse Echo! * Paljon sahaavalle, ammattilaiselle * 50,2cc moottori * Teho 2,57kw * Metallirunko * Kuivapaino vain 4,7kg * Echo sahoissa kuluttajatakuu 5vuotta ja ammattikäytössä 2vuotta! * norm.hinta 649€ Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 590,00

Norm. 489,00

699,Alk.

19

Echo metsurin turvakäsineet

65.99 /kk (12 kk)

Echo SRM-520ES raivaussaha

Huippu-uutuus! - 5-vuoden takuu kuluttajakäytössä - Moottori 50,2 cm³ - Teho 2,16 kW - Polttoainesäiliön tilavuus 0,8 l - Paino 9,0 kg - Vakiovarusteena ergonomiset reppuvaljaat uudella pikalukitusjärjestelmällä Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 749,00

Alk.

51.08 /kk (36 kk)

Täysin uusi perustraileri, peruskäyttöön. Veneen maksimi pituus / 5,3 m Leveys / 191 cm Pituus / 550 cm Kokonaismassa / 750 kg Kantavuus / 576 kg Rengaskoko / 155R13 Lehtijouset ja iskunvaimentimet Säädettävät kölirullat (muovia) Kitkavinssi Vesitiivis akseli Huoltovapaat laakerit M+S renkaat Portaattomasti säädettävät sivutuet Kääntyvät takavalot Peräkippi Lahti ja Karkkainen.com

Alk.

61.48 /kk (36 kk)

62.38 /kk (12 kk)

Dice Forest750 Wood Trailer ATV-peräkärry

KOTIMAISTA HUIPPULAATUA! - Lavakoko 150x350x35 - Kippi - Nokkapyörä - Hitsattu runko - Kastamalla kuumasinkitty - Jarruton - Lehtijouset+iskunvaimennin -Lisävarusteena kuomu! Lahti ja Karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

- UTILITY540 ATV-peräkärry on suunniteltu ottaen huomioon monikäyttöisyys ja kestävyys - Etu- ja takaluukku avattavissa ja poistettavissa - Materiaalina pulverimaalattu teräs - Maksimikuorma 300 kg - Kiertyvä aisanpää - Pituus 2,70 m, leveys 1,10m korkeus 0,90 m - Paino 70 kg - Lavan mitat PxLxK mm: 1500 - 960 - 465 Renkaat 22x11-8 Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

659,-

1690,Majava M 5035 LJ peräkärry

47.94 /kk (12 kk)

Dice Utility 540 musta mönkijän peräkärry

Majava VT 750 Classic venetraileri

Alk.

- Ominaisuudet - Vasen hanska viiltosuojattu Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

499,-

1390,Alk.

90

- Pituus 3,0 m, leveys 1,3 m ja korkeus 1,05 m. - Maksimikuorma 750 kg - Paino 115 kg. - Keinuteli - Renkaat 4 kpl, 22x118. - Kiinnityspaikka vinssille. - Kiertyvä aisanpää. - Pulverimaalattua terästä. - Huom. nostopuomi lisävaruste, tuoteno AC-WD04002. - Lisävarusteena saatavana myös jalakset talvikäyttöön TUOTENO: SKI-100, lava: FORESTBUCKETV2 ja suurempi kuvioiset renkaat: EMPPUTR. Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 6.9. – ke 19.9. niin kauan kuin tavaraa riittää.

31


Se edullisen ostamisen tavaratalo — Myös verkossa!

20000000 00 20

100 000 KAIKKI KOULULAISILLE 1500 Valikoimassa yli

tuotteen valikoimasta tuotteen valikoimasta löydät mm. oppituntilöydät mm. oppituntimateriaalit sekä materiaalit sekä liikuntavälineet. liikuntavälineet.

KärkkäisenYritysmyynnin Yritysmyynnin kautta kautta Kärkkäisen tuotetta, sekä yli

KAIKKI KOULULAISILLE Olemme keskittyneet palvelemaan ja tuottamaan ratkaisuja myös

koulumaailmaan. helpottavat opettajien ja rehtoreiOlemme keskittyneetYritysmyyjämme palvelemaan ja tuottamaan ratkaisuja myös den arkea toimivilla ratkaisuillaan.helpottavat Kumppanuus luo arvoaja kummallekoulumaailmaan. Yritysmyyjämme opettajien rehtoreikin osapuolelle. pienenevät ja aikaa jää enemden arkea toimivilla Hankintakustannukset ratkaisuillaan. Kumppanuus luo arvoa kummallekin osapuolelle. Hankintakustannukset pienenevät ja aikaa jää enem-

Yhdeltä toimittajalta

Yhdeltä toimittajalta

Yhdellä toimituksella

Yhdellä toimituksella

män tärkeimmälle, eli opetustyölle. Kumppanuus kanssamme tekee koulujen ja oppilaitosten ydintoiminnoista joustavia kanssamme ja tehokkaita.tekee män tärkeimmälle, eli opetustyölle. Kumppanuus Palvelut toteutetaan korostaen edullisuutta ja ostamisen helppoutta. koulujen ja oppilaitosten ydintoiminnoista joustavia ja tehokkaita. Hanki nyttoteutetaan kaikki yhdeltä toimittajalta vaivattomasti! Palvelut korostaen edullisuutta ja ostamisen helppoutta.

Hanki nyt kaikki yhdeltä toimittajalta vaivattomasti!

Yhdellä laskulla

Yhdellä laskulla

Rekisteröidy nyt asiakkaaksi ja aksi ja .com kka inen asia nytkka tay kar röid verkos a iste Rek tila

tilaa verkosta karkkainen.com

HUOM! Voit tehdä tilauksen myös sähköpostilla yritysmyynti@karkkainen.com tai puhelimella 0104303280

HUOM! Voit tehdä tilauksen myös sähköpostilla tuotemerkkiä! yritysmyynti@karkkainen.com tai puhelimella 0104303280  Etelä-Suomi

 Keski-Suomi

 Pohjois-Pohjanmaa

 Pohjois-Suomi

 Koko Suomi

Martti Österman

Jari Ahola

Henri Kärkkäinen

Reijo Niskasaari

Hannu Haikara

 050 420 3301

 050 420 3442

 010 430 3313

 050 420 3423

 010 430 3405

 Etelä-Suomi Antti Kaarlela

 Keski-Suomi

 Pohjois-Pohjanmaa

 Pohjois-Suomi

 Koko Suomi Hannu Haikara

Martti Österman

Jari Ahola

Henri Kärkkäinen

Reijo Niskasaari

 050 420 3301

 050 420 3442

 010 430 3313

 050 420 3423

 050 420 3382

Hilkka Hirvi

 010 430 3031

 010 430 3405

Antti Kaarlela

Hilkka Hirvi

 050 420 3382

 010 430 3031

Kärkkäinen Ii Sorosentie 2 91100 Ii  010 430 3820 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Kärkkäinen Oulu Alasintie 12 90400 Oulu  010 430 3020 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Kärkkäinen Ylivieska Ollilanojankatu 2 84100 Ylivieska  010 430 3000 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Kärkkäinen Jyväskylä Sammontie 1 40270 Palokka  010 430 3090 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

www.karkkainen.com

Kärkkäinen verkossa: www.karkkainen.com

Verkkokaupan asiakaspalvelu:  010 430 3030  asiakaspalvelu@karkkainen.com

www.facebook.com/karkkainencom

Kärkkäinen Lahti Pasaasi 2, Renkomäki 15700 Lahti  010 430 3630 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

www.instagram.com/karkkainencom Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

33

TYÖ JA TALOUS K. Hynninen, kerran hukkunut koruseppä ja torikauppias olisin muuten sentin pitempi, kertoilee ten torikäyttäytyminen on muuttuKalle elämästään vakavuudella, jossa nut radikaalisti 2000-luvulla. Nykyisin itä maitoparoni, huik- vastuu on viimeistään kuulijalla. ihmiset hengailevat, eivät niinkään kaa mies toriteltan alta tee hankintoja. Kalle antaa asiakkaimaitokärryjä työntävälle KALLE on aina ollut yritteliäs. Rengin den rauhassa tutkia tuotteita, porisee miehelle. töitä, kokkihommia (Eivät tykänneet mukavia ja vastaa kysyttäessä. – En halua säikyttää asiakkaita pois – Miten meni viikonloppu, kysäisee mun ruuista, täydentää Kalle), ovien tyrkyttämällä, selittää Kalle. hän seuraavalta rasvaämpäreitä kus- kunnostusta ja myyntiä. Sinun täytyy olla käsistäsi kätevä! kaavalta torikollegalta. Vastaukset ovat – Syksyllä pyöräilen paljon, kuvailee samankaltaisia kuin kysymykset, aina – Ei, en ole, kiistää Kalle ilkikurisesti. Kalle torinjälkeistä elämäänsä. huudellaan jotain tuttavallisesti. – Rakentaa osaan vain hieman, mutTalvella korujen näpertelyn lisäksi Oulun Kauppatorilla kaupungin ta muurata osaan, mittailee Kalle sano- Kalle harrastaa hiihtämistä, soittipa puolella lähinnä Kauppahallia on jo jensa merkitystä kertoen muuranneen- vaimolle ladulta ohittaneensa valtaparikymmentä torikautta ollut sama sa oman kaksikerroksisen verstaansa. valla vauhdilla hiihtomummon. – Urheilu on tärkeää. Sen lisäksi jokoju ja sama mies. Tuntomerkit: pit- Tein siellä sorvaamalla puurasioita kät hiukset (En kampaa näitä koskaan, ja -vateja, myöhemmin koruaihioita. kaisen olisi tärkeää olla jollakin tavalla sanoo hän juttelemaan pysähtyneel- Tykästyin puuhun materiaalina, ja val- yhteydessä luontoon, esimerkiksi ville tuttavalle lehtikuvaa otettaessa), mistimme siitä vaimoni kanssa koruja. jelemällä kasviksia, kuvailee Kalle eläkarhunkynsikoru kaulassa, tumma Koruihin käytimme poronnahkaa ja mänfilosofiaansa. kauluspaita, nuorekkaat farkut ja Ca- visakoivua. Myimme valmistamiamSamalla hän esittelee päivän eväänmel-bootsit. me tuotteita pääasiassa messuilla ja sä, joita ei todellakaan ole paljon: muuMies on Kalle Hynninen, korusep- toreilla. Noita koruja valmistamme tama verilätty ja puolukkahilloa, yksi pä. joskus vieläkin, mutta pääpaino on nakki sekä pieni rasiallinen tummia tyttärillemme suunnittelemassamme murolastuja. HUKKUNUT kerran 6-vuotiaana mei- Lempi-korumallistossa. jerin jäänottoavantoon ajaessaan siitä Lempi-koruja, joita on noin 200 RAVITSEMUSTIEDETTÄ opispyörällä jäätietä ohi. erilaista, myydään tyttärien kivijalka- kelleella torimyyjällä on ikioma kokemukseen perustuva näke– Jouduttiin vähän elvyttämään, myymälässä ja verkkokaupassa. josta vissiin juoksin kotia, en muista – Hieman piti suunnittelua jarrut- myksensä ravitsemuksesta. Rasitä, kertoo Kalle elämänsä tragediaa. taa, koska valikoima kasvoi hieman vitsemuksella ja varsinkin tietyillä – Isällä oli tuberkuloosi, kaikkien liian nopeasti, kertoo taiteilija innos- ruoka-aineilla on erittäin suuri piti tehdä töitä. Vanhemmat lapset tuneena ja esittelee luomuksiaan. merkitys ihmisen terveyteen ja lähtivät kouluihin, joten minä jäin teKaiken kaikkiaan Kallen suunnitte- hyvinvointiin. Tästä aiheesta Kalle kemään maatilalle maatöitä. Ollessani lemia tuotteita on noin 3800 erilaista, keskustelee tunteen palolla. – Tuo laukku on rouva hieno valin8-vuotias muutimme kaupunkiin, josta 32 vuoden ajalta. vanhempani laittoivat minut jälleen ta, sanoo Kalle asiakkaalleen. Asiakas maalle töihin, vaikka olisin halunnut TORIKAUSI loppui, kun koulut alkoi- hymyilee. Niin hymyilee Kallekin, joka pelata pesäpalloa tai urheilla jotain vat. Kausi alkaa säiden mukaan tou- saa monta ihmistä iloiseksi tuonkin muuta poikien kanssa. Siksi jäin näin kokuussa. toripäivän aikana. Kallen kokemuksen mukaan ihmislyhyeksi, kun työt olivat niin raskaita, 26 minuuttia kesti työmatka KiiminTeksti ja kuvat: Minna Stenius

M

KUKA?

Kalle Tuomas Hynninen

Syntynyt: ensilumilla 1953 Paavolassa, ikä 65 vuotta Ammatti: koruseppä Perhe: vaimo ja kaksi tyttöä, poika edellisestä liitosta, kissa ja kolme koiraa Asuu: Kiimingissä

Lempi-korumallistossa on noin 200 erilaista korua.

gistä Ouluun, 41 minuuttia teltan ja tavaroiden laittaminen myyntikuntoon ja jälleen 26 minuuttia Kiiminkiin. Kuusi tuntia unta, itse paistettu munakas ja itse kasvatettua pinaattia

kylkeen. Taas 26 minuuttia. Tämä on torikauppiaan, koruseppä Kalle Hynnisen arkea. Käy katsomassa Oulun torilla, jos ei tänä vuonna, niin ensi kesänä! •

Kasvojen mittasuhteet määrittävät hiustyylin Parturi-kampaaja Seija Rauman mukaan kasvonpiirteisiin soveltuva hiustyyli on kuin taulun kehys, raamit, jotka tuovat esille kasvojen parhaat puolet. Olennaista on saada kasvot hehkumaan ja ihminen viihtymään itsessään. Teksti ja kuva: Reetta Reinman

K

austisella toimiva kampaaja Seija Rauma ei juokse hiustrendin perässä. Toki hän tietää hiusmuodin viimeisimmät muoto- ja värituulet, koska hän seuraa alaa netistä, lehdistä sekä osallistumalla jatkuvasti kampaamo- ja parturialan koulutuksiin. Kokkolassa syntynyt, siellä parturiksi opiskellut ja Valkeakoskella oppisopimuksella kampaajaopinnot käynyt Seija on työskennellyt sekä Kokkolassa että Helsingissä. Seijan Salonki parturi-kampaamoyritys hänellä on ollut Kaustisella viisitoista vuotta. Kaustiselle 52-vuotias Seija muutti aikoinaan rakkauden perässä. Avioliitostaan Seijalla on neljä lasta, lastenlapsia on seitsemän. Tätä nykyä hän on sinkku.

NAISTEN kampaamopalveluiden lisäksi Seijalla on laaja skaala miesten parturipalveluita, kuten parran muotoilua ja värjäystä sekä rintakarvojen värjäystä. Hän tekee myös hiusten pidennyksiä sekä juhlameikkejä. Seijan Salongista saa lisäksi hieroja-kosmetologi Terhi Salmelan tekemiä erilaisia hierontoja, kuten klassista hierontaa, kuumakivihierontaa ja intialaista päähierontaa sekä geelikynsiä ja ripsipidennyksiä, ruiskurusketusta ja ihokarvanpoistosokerointia. Terhin palveluvalikoimiin kuuluu myös vatsaa litistävä Krioplast-hoito. Siinä vaikuttavina aineina ovat muun muassa vihreä tee, merilevä sekä hevoskastanjan ja rosmariinin eteeriset öljyt. – Terhi on koulutukseltaan myös floristi, joten vaikkapa morsian saa meiltä täydellisen lookin kampauk-

– Yksityisyrittäjyys on minulle niin luontainen työntekemisen muoto, etten osaisi muuten olla. Olen rakastunut vapauteen! parturi-kampaamo Seijan Salongin yrittäjä Seija Rauma toteaa.

sesta morsiuskimppuun saakka, Seija puolensa ja mitä voisi vähäsen häitoteaa. vyttää. Pyrin ”näkemään” asiakkaani ilman hiuksia ja sitten pohdin, KUN asiakas istuu Seijan Salongin millainen hiustyyli ja väri sopisivat kampaamotuoliin, Seija aloittaa hänen kasvoilleen, toki myös hiustyönsä tarkastelemalla asiakkaan laatu määrittää hiusten leikkauksen kasvopiirteet. mallia. – Jaan kasvot kolmeen osaan: Olennaista on saada Seijan muhiusrajasta kulmakarvoihin, kul- kaan kasvot esille ja hehkumaan; mista nenän alaosaan ja nenän ikään kuin kuoria esille ihmisen alaosasta leuan kärkeen. Näin saan omin itsensä, jossa yleensä myös selville kasvojen mittasuhteet sekä viihtyy ja tuntee olonsa kotoisaksi. sen, missä kohtaa asiakkaan kasvoja – Hiukset antavat raamit kasvoilovat hänen parhaat, korostettavat le, tuovat ne esille.

HIUSTEN hoitamiseksi Seija suosittelee kotihoitoon laadukkaita shampoota ja hoitoainetta. Väriaineiden ja muotoilutuotteiden jäämiä olisi hyvä silloin tällöin pestä hiuksista pois syväpuhdistavalla shampoolla. Kuiva päänahka kertoo Seijan mukaan lähes aika liian tiheästä hiusten pesemisestä. Pesuvälien harventamisen ohella hän suosittelee laadukkaalla tuotteella tehtävää päänahkaa hellivää öljyhoitoa. – Monipuolinen ja ravintorikas ruoka hoitaa hiuksia sisältäpäin, erityisesti kalavoittoinen ravinto saa hiukset kiiltämään, vinkkaa Seija. SEIJAN yrittäjäntielle on myös mahtunut murheita. Kaustisella Seijan liike on palanutkin. – Jatkoin heti toimintaa uusissa tiloissa. Neljä vuotta sitten häneltä leikattiin selkä ja käsi. Lääkäri oli sitä mieltä, että kampaajantyöt saavat jäädä. Seija päätti, ettei luovu rakkaasta työstään, vaan sitkeästi kuntoutti itsensä leikkauksien jälkeen takaisin työkuntoon. – Yksityisyrittäjyys on minulle niin luontainen työntekemisen muoto, etten osaisi muuten olla. Olen rakastunut vapauteen! Seija naurahtaa. •


34

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

TYÖ JA TALOUS

Lumoava Lady Esitykset ovat tärkein substanssi koko teatterin olemassaololle, olemme kaupunkilaisten palveluja hyvinvointilaitos. Näin toteaa Oulun Teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen. Teksti: Minna Stenius Kuvat: Oulun Teatteri: Jussi Tuokkola

I

stun orkesterimontun partaalla. Eturivin paikkani Oulun Teatterin katsomossa on tietoinen valinta, jotta voisin nähdä muusikoiden työskentelyn. Kymmenkunta soittajaa paljastuu kuopassaan esiripun noustessa. Vain nuottivalot valaisevat heidän kasvojaan. Soittajat ovat sijoittuneet montussaan limittäin, peräkkäin, vierekkäin ja vastakkain, kuoppa on kapea ja leveä. Esitys alkaa. Näyttelijät ovat patsaina paikoillaan, aivan kuin katselisin kolmiulotteista kuvaa ajalle tyypillisen musiikin soidessa. Tunnen jo nyt saaneeni rahoilleni vastineen. Kaikki seuraavat kaksi tuntia 40 minuuttia tulevat olemaan bonusta.

on kiireinen. Hetken kuluttua samainen henkilö tulee ottamaan minut vastaan. Hän oli tullut pyörällä läpi merenrantakaupungin. Menemme kahville, kuppi kädessäni rauhoittaa minua hieman. Kerron kiinnostuksestani teatterikappaleen, tässä tapauksessa varsinkin musikaalin, työstämiseen. – Matka ideasta ensi-iltaan kestää vuodesta puoleentoista, valaisee Kari-Pekka tiedonjanoista. – Ison musikaalin tekeminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa. Oikeuksien saaminen on oma prosessinsa. Maailmassa on paljon huikeita musikaaleja, joista jotkut ovat kestäneet hyvin aikaa. My Fair Ladystakin on tehty monia erilaisia versioita, mutta pidän siitä, että sitä ei ole viety mihinkään metrotunneleihin, vaan se on ikään kuin siellä, mihin se on tehty. Tekijät luovat siihen hengen, se tehdään juuri nyt, siinä on nuorta ensembleä ja uusia henkilöitä, monimuotoisuutta koko jutussa, luonnehtii Toivonen oululaista Ladya. – Tekemisessä on tiettyjä lainalaisuuksia, mitkä pitää huomioida, esimerkiksi minkä kokoisille kokoonpanoille musiikkia voi sovittaa, tarkentaa Toivonen.

NÄYTTÄMÖLLÄ on tuhansia kukkia, ihmisiä upeissa rooliasuissaan, koreita korsetteja, pitkiä hameita ja raappahousuja, väriä tulvillaan. Juoni ei ole minulle tuttu, siksi tarina vaikuttaa tuoreelta. Laulu- ja tanssiosuudet saavat minut hymyilemään, vuorosanojen ja koreografioiden tempo ja kepeys tuntuvat vartalossa. Koreografiat pyörittävät esiintyjiä ympäri ja toiseen suuntaan. Välillä he tulevat orkesterimontun ja eturivin väliin saaden kaiken tuntumaan vieläkin huumaavammalta ja koskettavammalta, kuin kuvalta, johon voisi koskea. Lavasteet ovat runsaat. Ne liikkuvat soljuen kohtauksesta toiseen. Varsinainen mestarityö itsessään. Katsoja pääsee mukaan englantilaiselle kadulle, hevoskilpailuihin, tanssiaisiin ja professorin ylhäisökotiin. Ohjaajan upeat oivallukset yksinkertaisten tehosteiden käytössä ja tarinan etenemisessä ruokkivat ihmetystä. Jos kuvailisin sanoin tämän kaiken, et lukijani jaksaisi lukea. Ja miten voisinkaan, niin paljon jäi vielä näkemättä. Tämä pitää ehdottomasti KUN oikeudet on saatu, kootaan kokea itse, jopa uudestaan. suunnitteleva ryhmä. Merja Larivaara ohjasi, Mertsi Rajala oli harjoittaMIETIN, miten tämä kaikki tehdään, va kapellimestari, joka myös katsoi nivotaan yhteen? Jos todella haluan bändin kokoonpanon ja sovitti muvastauksen, täytyy kysymys esittää siikin bändille. Esitysten aikana orkessellaiselle henkilölle, joka osaa siihen teria johti Pasi Hiltula. Koreografeina vastata. Olisiko mahdollista esittää toimivat oululaiset Katja Koukkula kysymykset Kari-Pekka Toivoselle. ja Jussi Väänänen. Lisäksi valittiin la– Olisi, vastaa Oulun teatterin vastajat, puvustajat, valosuunnittelija viestintäsuunnittelija Henna Ris- ja äänisuunnittelijat. tikangas, jonka välityksellä sovin Vuotta ennen ensi-iltaa oli audihaastattelun teatterille professori tion, jossa suunnitteleva porukka Higginsin hahmoa näyttelevän Toi- valitsi koe-esiintymistilaisuudessa vosen kanssa. pienen esiintyjäryhmän tilaisuuteen valikoituneesta isosta hakijamäärästä. SEURAAVA askel siis. Istun jännittySuunnitteleva ryhmä yhdessä neenä teatterin aulassa. Julkisuuden linjaa lavasteet. Lavastesuunnittelihenkilön haastatteleminen on minul- jan ja ryhmän linjauksen tulee olla le uutta ja jännittävääkin. Ulko-oves- samanlainen, mutta lavasteet ovat ta kävelee sisään mies, jonka etukeno suunnittelijan erityisosaamisaluetta.

”– Täytyy pystyä tasaisin välein tarkastelemaan omaa työtään kriittisesti. Se on vaikeampaa kuin muiden työn arviointi.”

Ohjaaja katsoo, että pukusuunnittelijan suunnittelemat asut sopivat ko- Nerokkaita yksityiskohtia. konaisuuteen. Asut päällä päästään harjoittelemaan pari viikkoa ennen ensi-iltaa. – Kun nämä kaikki on tehty, niin joka tapauksessa pitää kuitenkin luoda teos uudelleen, kuvailee Toivonen. KOKONAISUUS on monen osaalueen summa, josta ohjaaja viime kädessä päättää. – Kun harjoituksissa on hyvä, luova, keskittynyt tilanne, syntyy asioita, luodaan uutta hetken ideoista. Onnistumisen edellytys oli Merjan todella tarkkaan ja järjestelmällisesti tekemä harjoitussuunnitelma, silti ilmapiiri oli luova ja rento, kiittää Toivonen ohjaajaa, vaimoaan Merja Orkesteri montussaan. Larivaaraa. – Kaikki ovat saaneet nostaa rimaa omassa tekemisessään. Tämä on hieno ja haastava, kunnianhimoinen musikaali, jossa harjoitus ja hiominen saa tekemisen näyttämään helpolta. Esityksessä on sekä musiikillista syvyyttä, että muutenkin. Se on monien osien summa, jota pitää johtaa, sitoutunutta työtä, joka vaatii aika paljon, mutta myöskin palkitsee. Työtä, jossa tärkeintä on, kun se esitetään yleisölle. Esitykset ovat tärkein substanssi koko teatterin olemassaololle, olemme kaupunkilaisten palvelu- ja hyvinvointilaitos, painottaa Professori Higgins, Kari-Pekka Toivonen, saa muokattavakseen melkoisen taiteellinen johtaja Toivonen. haasteen, kukkaismyyjä Eliza Doolittlen, Yasmine Yamajako. KARI-PEKKA Toivonen kuvaa produktiota mosaiikkina, jota tehdään järjestelmällisesti ohjaten, mutta siinä korostuu yksilön oma vastuu, näyttelijän täytyy tehdä paljon kotitöitä. – My Fair Ladyn Elizan ja Higginsin hahmoissa on tuplaroolitus, jotta saadaan turvattua iso määrä esityksiä. Higginsit ja Elizat harjoittelivat koko ajan rinnakkain lukuun ottamatta loppuvaiheen esityksiä. Harjoitusaika oli kymmenestä kahteen ja kuudesta puoli kymmeneen, Eliza Doolittle Yasmine Yamajako käy läpi melkoisen muodonmuutoksen. harjoitusten kohtauksissa vaihdettiin Higginsit lennossa ja Elizat lennossa, selittää Toivonen. – Vasta pari viikkoa ennen ensi-iltaa tehtiin pareittain pidempiä jaksoja, hän jatkaa. – Musiikkiharjoitukset, kohtausMusikaalin My Fair Lady on säveltänyt Frederick Loewe. Teos harjoitukset, koreografiaharjoitukset, pohjautuu George Bernard Shaw’n näytelmään Pygmalion. kohtaus kerrallaan, vähän pidempiä Musikaalin ensiesitys oli Broadwaylla 1956. pätkiä, Toivonen kuvailee esityksen My Fair Lady kertoo kauniista ja köyhästä kukkamyyjästä Eliza rakentumista. Doolittlestä, jonka kielenkäyttö on ronskia, kuten käytöksensäkin. – Teatterin nettisivuilla on kaikki Kielestä ja murteista fanaattisesti kiinnostunut professori Higgins roolitukset, jotta voi halutessaan lyö ystävänsä kanssa vetoa, että hän pystyy tietyssä ajassa nähdä kaikki roolitusvariaatiot. Jokouluttamaan Elizasta sellaisen ladyn, ettei hienosto tunnista kainen näyttelijä tuo rooliin oman hänen taustaansa. Kuinka moni hullaantuukaan… persoonallisen sävynsä ja soundinsa, Oulun Teatterin esityksessä Eliza Doolittlen roolissa vuorottelevat vaikka rooli onkin tietyn kaltainen, Rosanna Kemppi ja Yasmine Yamajako. Henry Higginsin rooleissa ja teos tarkkaan tehty ja ohjattu. Esiovat Janne Raudaskoski ja Kari-Pekka Toivonen. tykset ovat todellakin samanlaiset, mutta erilaiset, hehkuttaa Toivonen.

MIKÄ?

My Fair Lady


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

35

TYÖ JA TALOUS MIKÄ?

Oulun Teatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri

Oulun Teatterissa tuotetaan puhenäytelmien lisäksi oopperaa ja muuta musiikkiteatteria sekä uusia kotimaisia ja ulkomaisia kantaesityksiä. Teatteri suunnittelee ohjelmistoon vuosittain myös lapsille suunnattua ohjelmistoa ja järjestää Lasten ja nuorten teatterifestivaalit. Maamme ammattiteatteriverkostossa Oulun kaupunginteatteri lukeutuu suurten ammattiteattereiden joukkoon. Teatterin tämänhetkisenä toimitusjohtajana toimii Tuija Hyppönen ja taiteellisena johtajana Kari-Pekka Toivonen.

OLEN kiinnostunut myös näyttelijä Toivosen henkilökohtaisista kohokohdista tässä musikaalissa. – Varsinaista yksittäistä hohtohetkeä ei ole, vaan tulee hyvä tunne, kun harjoittelemisessa saavuttaa sellaisen tason, että on hyvä svengi. Yksi ratkaisevimmista hetkistä koko harjoitusajalla oli, kun Elizat harjoittelivat kappaletta Hän minut tanssiin vei, jossa viimeisen Elizan (professorin ”luomuksen”) laskeutuminen ylhäältä sai aikaan emotionaalisen läikähdyksen, joka kerta kun kohtaa harjoiteltiin. Myös vauhdikkaat kohtaukset pubin edustalla ovat upeita. – Aina tulee myös kommelluksia, kun ihmiset tekevät asioita ja kun touhutaan pimeässä. Näyttämöllä on

liikkuvia osia, ja vaikka kaikki on tosi tarkkaan tehty, kaikkea voi sattua, esimerkiksi lavasteet jäädä jumiin. Enempää salaperäisesti hymyilevä näyttelijä ei kerro. – On myöskin yksi taika, painottaa Toivonen, – se, että lavan takana koneisto toimii kellon tarkkuudella. Takana on paljon henkilöitä, näyttelijöiden lisäksi esimerkiksi pukijat. – Siellä ei mitään puhuta, mutta vesipullohuikka on sovittu tiettyyn kohtaan. Tämä taustatoiminta olisi hauska kuvata joskus, näyttää, miten kaikki liikkuu. JÄNNITTÄÄKÖ sinua ennen esitystä? – Hyvä jännitys tuo sopivasti energiaa. Lähinnä odotan innolla, että en-

simmäiset tahdit lähtevät, sitten vain keskityn hetkeen kerrallaan, vastaa mies herra Higginsin takana. Hän kertoo valmistautuvansa esityksiin huolella ja käyvänsä koko materiaalin läpi, jos esityksiä on harvakseltaan. Eikä näyttelijä Kari-Pekka Toivonen ehdi jännittämiseen kangistuakaan, hän seisoo Oulun teatterissa niin monella maalla. Hänellä tulee neljä vuotta täyteen teatterin taiteellisena johtajana. – Taiteellinen johtajuus on ohjelmiston suunnittelua, aikataulujen säätämistä ja sopimusten tekemistä, taiteellisen henkilökunnan rekrytointia, näytelmien roolittamista, ja eri näköisiä hallinnollisia asioita myöskin, kuvailee johtaja tehtäväänsä. – Minulla on oma tyylini johtaa, tähän ei voi valmistua mistään. Professori Higgins, roolissa Kari-Pekka Toivonen. Hän suhtautuu tehtäväänsä vakavasti ja kriittisesti. – Täytyy välillä katsoa itseään, missä on. Joihinkin asioihin tulee tietynlainen tapa toimia, ja sitten kun se alkaa muodostua rutiiniksi, pitää tarkastella asiaa uudelleen, jotta voisi jatkuvasti kehittyä. Täytyy pystyä tasaisin välein tarkastelemaan omaa työtään kriittisesti, se on vaikeampaa kuin muiden työn arviointi, naurahtaa Toivonen. – Me muutumme ja toivottavasti myös opimme jotakin reissun päällä, hän korostaa. •

Laulua ja vauhdikasta tanssia.

Syksyn uudet lehdet lehtipisteestä!

4/18 6,90

stä Heineä pulaa tule

ä iemell Rovatiinn uudet t saa inkaallise kun

stava kiinno essa Suom sleiri

47

OT

R

stu Ratsäan kes okohta koh

oriaeidän HistM eloon herääajoissa e perinn A

UT

OIR

S

ROD UURET t

r

UE

NK

ointia a Hyvinmv atisoidull auto innalla ruok

tova Kiehia ika keskin e ja s o v he reineen rita varsan un on armeija ja Orilaid lu u ippiko

SIT T

A E LY S S Ä M

A LT

A R I KO

0 8 6,9 4/201

ta, tä... distus Eroah irähjäämis ia remm

00

sterap Käytö a autta

12kk

en arvain Sileäk kaunein ä collie lypäiv

määräaikainen tilaus

Näyttesälässä Mänt

42

ityä us agil Sekoit atanssia ir ja ko

lee Nyt tunce agida

00 12kk

määräaikainen tilaus

oja tovaiv suolis ja a ia Allerg

nnon-to o u l i s Avuk inen ravin muka

ille Seniorasti sopiv taa liikun

n Koirie a kanss a fall Tenerif

Tilaan

ottaja

n Antiikki ja Taide 6 nroa

42,00

n Luontaisterveys 10 nroa

77,00

n Ase ja Erä 8 nroa

70,00

n Meidän Koira 6 nroa

42,00

n Ekoelo 6 nroa

49,00

n Senioriterveys 8 nroa

58,00

n Hevosmaailma 6 nroa

47,00

n Sielunpeili 8 nroa

66,00

n Kiinteistö ja Energia 8 nroa

70,00

n Talomestari 5 nroa

41,00

n Kissafani 6 nroa

47,00

(Määräaikainen tilaus.)

Sukunimi

postimaksun

Karprint Oy Sopimus 5003505

Etunimi

Lähiosoite Postinumero

maksaa

info HM

Lehden tilaaja

Puhelin

Tilaa puh. 09 - 413 97 300 tai postittamalla kuponki tai sähköpostilla tilaukset@karprint.fi

Vastaan-

Postitoimipaikka

Vanha Turuntie 371 03150 Huhmari


36

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

HYVÄT HARRASTUKSET Mejä sopii koiralle rodusta riippumatta

Nyt treenataan metsäjälkeä

Metsäjälki sopii harrastukseksi rodusta ja tavoitteista riippumatta. Harjoitus opettaa koiralle itsenäisyyttä ja tuo itseluottamusta.

V

iime kerralla tuli käveltyä lähes neljä kilometriä, mikä tuntui aika uskomattomalta, mutta niin tuo askelmittari vain osoitti, sanoo hämeenlinnalainen Ari Hyvärinen. Hyvärinen ja puolenkymmentä muuta koiraharrastajaa kokoontui Hattulaan Etelä-Hämeen Eläinhoitolan metsäjälkikurssille. Mukana oli sekä ensikertalaisia että kokeneita kurssilaisia. – Jäljestäminen ja nenänkäyttö on koiralle todella luontaista, joten koirat nauttivat yleisesti jäljestämisestä ja oppivat myös nopeasti. Laji sopii oikein hyvin kaikille koirille. Palveluskoirat voivat mitata taitojaan palveluskoirakokeissa, mutta koti- ja seurakoirien omistajat voivat saada jäljestämisestä oikein mukavan harrastuksen, sanoo kouluttaja Jonna Rusi. Metsäjälki eli tuttavallisemmin mejä on ”kesälaji”. Sitä harrastetaan oikeastaan vain lumettomana aikana. – Viime syksynä aloitimme kurssit elokuussa ja jatkoimme lokakuun loppuun. Talvel-

la järjestimme muita kursseja. Toukokuussa aloitimme metsäjälkikurssit. Aloittaessa metsäjälkiharrastus olisi hyvä valita sellainen maasto, jossa ihmiset eivät tiettävästi ole paljon kulkeneet, jotta se oma jälki erottuisi selvästi koiralle. – Tämän lisäksi maastoa valitessa kannattaa huomioida koiran koko, kokemus, tavoitteet sekä terveys. Pienillä koirilla saattaa olla vaikeaa kulkea kovin risukkoisessa maastossa sekä koirilla, joilla on esimerkiksi nivelrikkoa, vaativat maastot saattavat aiheuttaa kipua. Terveelle koiralle, joka osaa jo jäljestää ihmisen jälkeä, voidaan jälki tehdä vaativampiinkin maastoihinkin. Hattulassa rutikuiva metsä ja helteinen sää tekivät olosuhteet vaativiksi. – Jäljestämisen kautta koira saa itseluottamusta ja oppii itsenäiseen työskentelyyn. Olennaista on aktivoida koiraa ja tehdä jälki sille mielenkiintoiseksi. Rodulla tai iällä ei ole väliä, meillä on käynyt kursseilla koiria isokokoisista tanskandogeista pieniin jackrusseleihin. Kun koira oppii

käyttämään nenäänsä, on se myös koiralle palkitsevaa. Ohjaajan on opeteltava lukemaan koiraa, eikä vaatia liikaa vaan mieluummin ennemmin tarvittaessa kannustaa, sanoo Rusi. Suuri osa niistä kurssilaisista, jotka ovat olleet mukana metsäjälkikurssilla, eivät ole tähdänneet välttämättä palveluskoirakokeeseen. – Tätä kautta siihen saa kuitenkin valmiuksia, mutta kurssi antaa eväät ohjaajille harjoitella koiran kanssa myös ilman mitään suurempia tavoitteita. Jokainen yksilö edistyy eri tahtiin, minkä takia harjoitukset tehdään aina jokaisen oman tason sekä tavoitteiden mukaan. Ensikertalaisia Rusi kehottaa tekemään suoran korkeintaan muutaman kymmenen metrin mittaisen jäljen. – Ohjaajan on laitettava ensin namu jokaiselle askelpainaumalle. Ainakaan alussa ohjaajan ei pitäisi ottaa taka-askelia omilla jäljillään, eikä mennä omien jälkiensä kanssa ristiin, jotta aloitteleva koira ei menisi jäljissä sekaisin. Toisaalta metsässä on helppo tehdä mutkia niin, että meneekin vahingossa

Kun Katja Jaakonsaaren australianpaimenkoira Into pääsi vauhtiin, sujui rata nopeasti .

oman jälkensä yli. Tämä ei ole muutenkaan haudanvakavaa touhua. Jos joku sattuu vahingossa hieman sekoittamaan omia jälkiään, niin ei se mikään suuri katastrofi ole. Seuraavalla kerralla osaa sitten olla vaan tarkempi jäljenteossa.

oivallus siitä, että jäljen seuraaminen on kannattavaa. Samalla ohjaaja alkaa luottamaan koiransa kykyyn jäljestää, Jonna Rusi kertoo. Koiraa voi aktivoida pienillä asioilla ja kärsivällisyydellä. – Kun namu on joka askeleella, koira pääsee rytmiin ja

”– Jäljestämisen kautta koira saa itseluottamusta ja oppii itsenäiseen työskentelyyn. Olennaista on aktivoida koiraa ja tehdä jälki sille mielenkiintoiseksi.” Ideana on, että koira oivaltaa itse, että jälki on kiinnostava ja oppii ratkaisemaan itsenäisesti asioita. Näin koiran oppiminen on nopeampaa ja vahvempaa. – Jos ohjaaja kovasti neuvoo tai käskee koiraa, se oppii odottamaan apuja eikä taivu itsenäiseen työskentelyyn. Ohjaajan ei mieluusti tarvitse ohjata tai käskeä koiraa, vaan parasta olisi saada koiralle oma

ymmärtää että jälki jatkuu. Suhteellisen pian voi namuja jättää väliinkin ja koira pysyy silti jäljellä. Kun koira saa jäljestämisestä lisää kokemusta, voidaan sille tehdä myös kulmikkaita jälkiä. Kun koira on oppinut yksinkertaisen jäljen seuraamisen, voi sille antaa lisähaasteita laittamalla jäljelle keppejä, joiden ilmaisemisesta sitten

koira palkitaan. – Keppien harjoittelu voidaan aloittaa jo heti ensimmäisellä harjoituskerralla, mutta kepit pitää opettaa koiralle erikseen. Kepit opetetaankin koiralle ensin muussa yhteydessä. Kun koira oppii ilmaisemaan kepit, ne voidaan vasta laittaa jäljelle. Tällä kertaa keppien perään lähtee Hyvärisen saksanpaimenkoira Pimu. Ari ja Pimu kävivät kurssilla jo viime syksynä. Hyvärisen kohta puolitoistavuotias Pimu löytää noin sadan metrin kulmikkaalle jäljelle toisen kurssilaisen jättämistä neljästä kepistä kolme. – Koiran hajuaisti tuntuu aina uskomattomalta. Metsässä on keppejä vaikka miten paljon, mutta se löytää juuri ne oikeat kepit, sanoo Hyvärinen. – Vaikkei kepit aina löytyisikään on etsiminen kuitenkin koiralle mielenvirkistystä. Koirilla on hyvät ja huonot päivänsä; aina ei tule välttämättä nappisuoritusta, mutta harjoitus on kuitenkin hyvä oppimiskokemus koiralle sekä ohjaajalle, Jonna Rusi painottaa. •

Harjoittelu jatkuu kotona

Kuuma ja kuiva metsä haastava

älkiharjoittelun ei tarvitse jäädä kurssille, vaan sitä voi treenata myös kotioloissa. Oma kotipihakin voi olla hyvä paikka jäljen harjoitteluun, jos piha on riittävän iso ja sieltä löytyy paikka, missä ei normaalisti paljon kuljeta.

Jaana Tartian yli kolmevuotias sekarotuinen rescue-koira Alwin aloitti metsäjälkiharrastuksen toukokuun kurssilla. – Jäljen teki nyt ensimmäistä kertaa joku muu kuin koiran oma ohjaaja. Jäljellä oli siis nyt ensi kertaa vieraan ihmisen haju, ja kaiken lisäksi jäljen tekemisestä ehti kulua toista tuntia. Helteisessä kangasmaastossa tilanne oli koiralle haastava. Ensimmäisen kepin Alwin löytää kuitenkin nopeasti. Sen jälkeen jäljet ovat hetken hukassa. Koira kulkee lähellä Ari Hyvärisen tekemää reittiä, mutta jotain muutakin maastossa tuntuu olevan. – Tästä on saattanut mennä peura, koska maassa näkyi peuran jätökset. Myös kuumuus vie varmaan keskittymistä, kun keppejä ei heti löydy, sanoo Tartia.

J

– Puistoissa ja ulkoilualueilla on monesti niin paljon jälkiä, että ainakin aloittelevan koira saattaa olla vaikea ymmärtää, että mitä jälkeä kannattaa seurata ja saattaa työlääntyä koko hommaan. Hieman syrjäisemmät metsäalueet ovatkin oikein hyviä

jälkiharjoituksiin, koska siellä ei ole niin paljoa ihmisten jälkiä. Keppiharjoituksia pystyy kuitenkin tekemään oikein hyvin pienessä kotipihassa sekä sellaisissa paikoissa, missä on jo ennestään paljon ihmisen hajuja, Jonna Rusi vinkkaa. •

tiin useampi ihmisen hajuinen keppi. Koira löytää ne hienosti pienen etsinnän jälkeen. – Vaikkei koira ottaisi keppiä suuhun, mutta huomioi sen, on tuota huomiointia vahvistettava, jotta koiralle tulee merkitys ihmisen hajuisesta kepistä, sanoo Jonna Rusi.

Jäljestyksessä yllätyksiä tarjoavat olosuhteiden ohella myös metsän eläimet ja metsissä liikkuvat ihmiset. Koira voi eksyä esimerkiksi seuraamaan peuran jälkeä. Syksyisin metsissä liikkuu marjastajia ja sienestäjiä, jolloin metsässä saattaa risteillä valtavasti eri ihmisten jättämiä jälkiä. – Kokenut koira toki oppii erottamaan hajut ja pysyy sille määrätyllä jäljellä, mutta alkuvaiheessa hajujen sekamelska voi olla koiralle hankalaa. •

Luonto voi tarjota yllätyksensä

M

etsäjäljen aloittanut Kati Lehtosen vajaa puolivuotias suursnautseri Dille saa tehtäväkseen keppikentän. Jarno ja Kati Lehtonen tamppasivat männikköön muutaman neliön kentän, jonne laitet-

T

ämä juttu on julkaistu Karprint Oy:n kustantamassa Meidän Koira lehdessä numerossa 3-2018, ja julkaistaan nyt KauppaSuomessa Karprint Oy:n luvalla.

Viimeinen keppi löytyy, mutta helteinen sää vie selvästi koirasta mehuja.Jonna Rusi muistuttaa, että kaikessa harjoittelussa ohjaajan täytyy muistaa koiran hyvinvointi. Koiralta ei saa vaatia liikoja, vaan ennemmin kannattaa vain vahvistaa koiran omaa halua jäljestää. – Liian vaativan harjoituksen voi jättää tarvittaessa myös

vaikka kesken ja pyrkiä suunnittelemaan sitten seuraavalle kerralle helpompi harjoitus. Kun koira alkaa väsyä, myös sen keskittyminen herpaantuu. Aloittelevalle koiralle nämä harjoitukset ovat paljolti myös pään käyttöä, mikä vie energiaa. Kokenutta koiraa ei kuumuus samalla tavalla haittaa. •

Ari Hyvärinen antaa Pimulle lyhyen tauon helteisessä maastossa.


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

37

HYVÄT HARRASTUKSET

Kalastusreissulla Lapin erämaajärvillä

Petsikon rautujärvi oli poikien kalastusreissun ensimmäinen kohde. Seuraavaksi perhokalastettiin Inarijärvellä. Viimeinen kalastuspäivä kului Juutuanjoen varrella. Teksti ja kuvat: Tapio Pelkonen

V

uoden odotetuimman kalareissun suunnittelu alkoi tuttuun tapaan edellisen reissun paluumatkalla. Kaikki aiemmat kalareissumme olivat suuntautuneet joko Ruotsin tai Norjan puolelle. Päätimme seuraavaa reissua varten tutustua tarkemmin Suomen Lapin kalapaikkoihin.

välittömästi. Vanhin pojistamme oli kymmenen vuotta täyttäessään saanut kummiltaan Visionin valmisperhosetin lahjaksi, joten päätimme opetella tarvittavaa tekniikkaa ennen reissua.

SEURAAVANA päivänä suuntasimme takaisin järvelle. Treenasimme iltapäivän aikana heittoja ja haimme tuntumaa järven kumpuilevaan pohjaan. Ilman viiletessä pinta alkoi elämään. Yritimme saada nälkäiset raudut ja taimenet kiinnostumaan tarjoamistamme perhoista siinä kuitenkaan onnistumatta. Vedessä kompasteluilta ei vältytty, mutta kahluuhousujen vyö esti täydellisen kastumisen, ja aurinko kuivasi vaatteet hetkessä.

PERHOKALASTUKSEN aloittamiseksi riittää, kun opettelee eteenpäin suuntatuvan rullausheiton. Jos selän takana on tarpeeksi tilaa, niin yliolanheitto tulee samalla vaivalla ja kasvattaa heittojen pituuksia entisestään. Harjoittelimme parina iltana heittämistä kiinnittämällä siiman kärkeen villalankatupsun. Muutaman UUDEN päivän koittaessa matkasimheiton jälkeen siima suoristui ja me vartin ajomatkan verran pohjoi’perho’ laskeutui nurmikolle. seen ja kävelimme kapeaa joenuomaa ylöspäin. Matalankin virran yli KALAREISSU Lapin erämaille oli po- kahlaaminen tuntuu ensikertalaisesta jille ensimmäinen, joten halusimme jännittävältä. Hyvin pojat siitä suotehdä siitä niin helpon kuin mahdol- riutuivat. lista. Koska tavoitteena ei ollut eläVajaan kilometrin käveltyämme mämme kalasaalis, valitsimme koh- tulimme syvemmän uoman kohdalle teet teiden läheltä, jotta saatoimme ja katsoimme lasten kanssa mahdollimajoittautua asuntovaunussa. set ottipaikat nopean ja hitaan virran Olin talven mittaan kalastusar- rajamailta. Pieniä, noin parinkymmenen sentikkeleita lukiessa kiinnostunut profiililtaan hyvin matalasta Petsikon tin mittaisia taimenia ja harjuksia rautujärvestä. Järvi sijaitsee helppo- nousi arviolta viiden heiton välein. VIETIMME helmikuista iltaa kotona, kulkuisen kävelymatkan päässä val- Pojat pääsivät haavittamaan elämän- Matalankin virran yli kahlaaminen tuntuu ensikertalaisesta jännittävältä. kun kysyin 9- ja 10-vuotiailta pojil- tatieltä. Otimme sen ensimmäiseksi sä ensimmäiset jalokalat. tamme, mitä mieltä he olisivat, jos kohteeksi. tekisimme tulevana kesänä SAAVUTTUAMME vähän ennen kaverini ja tämän pokeskiyötä tien vieressä olevalle jan kanssa kalareissun P-paikalle laskimme vaunun Lappiin. Pojat olivat takatassut alas, vaihdoimme muutaman edellikahluuvaatteisiin ja suuntasen vuoden aikana simme kohti rautujärveä. kalastaneet aina tilaisuuden tullen Päivät olivat kuumia, joten ja innostuivat ehparas kalastusajankohta oli iltaisin auringon laskiessa lähemmäs dotuksesta horisonttia. Kolmen vartin kävelyn jälkeen saavuimme järvelle ja ihastelimme sen punaista, auringonvaloa heijastavaa tyyntä pintaa. Muistutimme poikia Koukku irti, kala takaisin ja seuraavaa narraamaan. lähestymään viimeiset kymmenet metrit hiljaa ja kahlaamaan vedessä VIIMEISEN kalastuspäivän vietimme väsytystä. rauhassa. Juutuanjoen varrella. Kuumasta sääsOlimme valinneet kaikki kohteet Alkuyö REISSUN patikoinnit oli nyt tehty. tä huolimatta syönti oli oikein hyvä. ja siirtymät lasten kokemattomuus oli hil- Mietimme, mihin drive-in-kohteeEsikoisen pintaperhoon tarttui huomioiden. Valinnat osoittautuivat jainen. seen suuntaisimme seuraavaksi. 32-senttinen harjus, jonka laskimme onnistuneiksi. Reissuväsymystä ei keParin tunPäädyimme Inarijärven rantaan, alamittaisena takaisin veteen. Kos- rennyt tulla, kun maisemat vaihtuivat nin jälkeen läh- jonka läheisyydessä oli tutulla ta- kenniskalta nousi lyhyen ajan sisällä päivittäin ja tahti pidettiin rauhallidimme kävelemään loprojekti käynnissä. Pojat suunta- pari mittakalaa, jotka suolasimme ja sena. kohti vaunua. sivat laiturille kalastamaan. Me isät laitoimme vaunun jääkaappiin koPaluumatkalla arki palasi nopeasti istuimme rannassa nuotion äärellä tiinviemiseksi. autoon: pojat pelasivat tyytyväisinä maisemia ja veden kirkkautta ihaspuhelimilla, kun isät alkoivat suuntellen. Illan päätteeksi ajoimme Inari- REISSU tuntui kaikista onnistuneel- nittelemaan seuraavaa kalareissua. • järveen laskevan Juutuanjoen laitaan ta. Pojat olivat saaneet monta uutta Yksi kuva kertoo ja asetuimme siihen yöksi. kokemusta, joista he hehkuttivat enemmän kuin eniten vedessä kahlaamista ja kalan tuhat sanaa!

”– Päivät olivat kuumia, joten paras kalastusajankohta oli iltaisin auringon laskiessa lähemmäs horisonttia.”

”– Vedessä kompasteluilta ei vältytty, mutta kahluuhousujen vyö esti täydellisen kastumisen, ja aurinko kuivasi vaatteet hetkessä.”


38

KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

VIIKKOAINEISTO Tieteen etulinjassa

T

asavaltamme oppositio on koko hallituskauden ajan vaatinut kansanedustaja Ville Niinistön (punavihreä) johdolla panostusta tieteeseen ja tutkimukseen, koska se unohtui edellisellä hallituskaudella. Presidentti Kennedy sanoi: ”Älä kysy, mitä maasi voi tehdä Sinun hyväksesi. Kysy, mitä Sinä voit tehdä maasi hyväksi”. Tutkimus on alue, josta voin aloittaa. *** Olen löytänyt kaksi erilaista muurahaislajia. Niitä on varmaan enemmänkin, mutta harvoin tapahtuneet asuinsijamme vaihtumiset avaavat melko suppean, mutta sitä tarkemman näkökulman. Olen seurannut kahta lajia. Toinen on kekomuurahaiset. Ne tuntee siitä, että ne rakentavat kekoja, joissain paikoin melko suuriakin. Oma tutkimusMartti Huhtamäki kekoni Sydän-Hämeessä Pälkäneen kunnassa on keskikokoinen ja koko ajan pienenevä. Asukkaiden väri on sinipunainen, Karjalan värit. Koska pesä sijaitm.h.huhtamaki@gmail.com see lounaisrinteessä, se on saanut tänä kesänä liikaa aurinkoa. Ranta on 30 metrin päässä. *** Toisen, pienikokoisen lajin olen tavannut Muuramessa Keski-Suomessa. Eläintutkimuspiireissä siitä käytetään nimeä mauriaiset. Mauriaiset eivät raken-

Viikon 36 ristikko

TV-tärpit

Viikon 34ratkaisu:

Kolumni

na korkeita kekoja. Ne väijyvät hirsihuviloiden aurinkoisella puolella kiipeillen joskus jopa alemman kerroksen ikkunalaudoille. Kun niitä tutkimusmielessä hätistelee, saattaa käydä niin, että joku niistä loukkaantuu. Mauria ei jätetä, on niiden ehdoton periaate. Kuusiraajainen mauri kantaa painoisensa veljen turvaan ja ensiapuun viereiseen nurmikkoon, kumpaakaan ei pysty sen jälkeen havaitsemaan. *** Muurahaiset ovat yleensä hyödyksi ihmiskunnalle. Ne häätävät tuhohyönteisiä tiehensä samaan aikaan, kun ne rakentavat omaa yhteiskuntaansa ja jättävät nykyisen trendin mukaisesti maaseudun. Nykyisin muurahaisten uusi sukupolvi pyrkii muuttamaan kaupunkeiden ja niiden natura-alueille. Omat tutkimukseni laajentuessaan keskittyvätkin syksyllä Helsingin Uutelan alueelle, josta Miina Äkkijyrkän ja hänen maatiaislehmiensä häädön jälkeen on tullut mitä mainioin asuinalue useillekin muurahaislajeille. Ravintoa riittää. *** Ilokseni havaitsen, että myös Itä-Suomen yliopiston Joensuun haaraosaston muurahaistieteen tutkimuslaitos antaa uutta tietoa omien tutkimustensa viimeaikaisista tuloksista veronmaksajien rahoittamilla televisiokanavilla. En ole yksin.

Mikä vetää ruudun ääreen? Poimintoja viikon tv-ohjelmista. Toimittanut Patrik Mattsson.

pe 7.9. klo 18:00 Nelonen

Et sä tiedä kuka mä oon? Uudessa Heikki Paasonen juontamassa viihdeohjelmassa arvuutellaan tuttujen suomalaisten julkkisten elämän tärkeitä numeroita. Ensimmäisessä jaksossa kilpailijat pääsevät osoittamaan tietämystään Aku Hirviniemen kouluarvosanoista, näyttelijän uran saavutuksista ja monista muista Akun elämännumeroista.

la 8.9. klo 13:00 MTV3

Ratchet & Clank (7) (Kanada/USA 2016)

Suosittuun videopelisarjaan pohjautuvassa koko perheen animaatioelokuvassa sankarikaksikko Ratchet ja Clank joutuvat vauhdikkaaseen pelastustehtävään, kun koko galaksia uhkaa vaarallinen joukkotuhoase. Elokuva on puhuttu suomeksi.

ke 12.9. klo 20:00 Nelonen

Idols Uutta idolia etsitään nyt jo yhdeksättä kertaa. Tuomariston kokoonpanoon tekee paluun radiojuontaja Jone Nikula, jolta onkin jäänyt väliin vain yksi kausi Idols-tuomarina. Nikulan lisäksi tuomaroimassa ovat Elastinen, Maija Vilkkumaa ja Jannika B. Ohjelmaa juontavat Anni Hautala ja Juuso Mäkilähde.

la 15.9. klo 19:30 Nelonen

Gaala Uudessa viihdeohjelmassa voimansa ja huumorinsa yhdistävät ensimmäistä kertaa legendaariset Kummeli-koomikot sekä moneen taipuva koomikkomestari Aku Hirviniemi. Gaalassa jaetaan Kultainen Suomi -pystejä suomalaisille, jotka ovat ansainneet kunniaa hieman erilaisista ja hauskoista saavutuksista.


KauppaSuomi | viikko 36 / 2018

39

RIVIKAUPPA tkö

Löydät sen Kärkkäiseltä

dä Tie

näm ä?

Karkkainen.comin valtavassa valikoimassa tuotteita jo yli

100000 Lähes 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Helppo ja turvallinen maksaminen

Ilmainen vaihtoja palautusoikeus 30 päivää

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Myydään

10-24, 1,99€/min. Sari 0700 84 444. Ota talteen

Ostetaan

KOTIVIDEOIDEN JA kaitafilmien siirtoa DVD.lle. Soita heti! 0500 562 366 Studio Ruotsalainen Kulmakatu 5, 67100 Kokkola

A S U N T O A U T O , A S U N TOVAU N U 10 0 0 16000€ Kaikenkuntoiset ja kaikki mallit. Käteismaksu/ Nouto soita heti 0449593263

SÄÄSTÄ JÄTEKULUISSA! Tällä tuotteella tiivistät roskat, joten voit harventaa tyhjennysväliä. Hinta 30 €. Posti 6€. TILAA: Profo Oy 03 7352 960 profo@profo.fi

Sekalaiset

P1

P2 P3

2) Eniten vierailijoita (75 000) keräsi tänä kesänä a) Porin Jazz b) Ruisrock c) Herättäjäjuhlat Tampereella d) Suviseurat Äänekoskella?

P1

P2 P3

3) Ensi vuoden Kuninkuusravit järjestetään a) Oulussa b) Lahdessa c) Ylivieskassa d) Forssassa?

P1

P2 P3

P1

P2 P3

5) Kyynärä on a) eteläpohjalainen kylä b) ikävä luonteen piirre c) käärmeentorjuntamyrkky d) vanha pituusmitta, noin 60 senttiä?

P1

P2 P3

6) Sahrami on a) mauste b) islaminuskoinen pappi c) raamisaha d) Egyptin suurin sisämaakaupunki

P1

P2 P3

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

7) Könnin kellojen alkuperä on a) Kyrö b) Härmä c) Ylistaro d) Ilmajoki?

P1

P2 P3

8) Sinisen puolueen puheenjohtaja on a) Timo Soini b) Jussi Niinistö c) Jussi Halla-aho d) Sampo Terho?

P1

P2 P3

9) Evon metsäkeskus sijaitsee a) Saarijärvellä b) Tammelassa c) Suolahdessa d) Lammilla?

P1

P2 P3

10) Hotelli Mesikämmen sijaitsee a) Keuruulla b) Petäjävedellä c) Jyväskylässä d) Ähtärissä?

P1

P2 P3

11) Pisin näistä joista (278 km) on a) Vantaa b) Aurajoki c) Kokemäen joki d) Kitinen?

P1

P2 P3

12) Neste-ralliin 2018 myytyjen pääsylippujen määrä P1 oli noin a) 60 000 b) 150 000 c) 200 000 d) 300 000 kappaletta?

P2 P3

Laati: Martti Huhtamäki

Oikeat vastaukset: 1c, 2d, 3b, 4b, 5d, 6a, 7d, 8d, 9d, 10d, 11d, 12a.. •

MULLTOA BIOLOGINEN VAROITUS! NAUHAT eivät Käymälä, hajuton, sisätiloihin, kestä aikaa. Siirrämme muistosi kuin uusi. 0405632604 turvaan digiaikaan DVD:lle tai tiedostomuotoon. VHS, 8mm, LATTIA-JA SEINÄLAATAT DV, KAITAFILMIT jne. WWW. puoleen hintaan eurokymppi. DIGITOI.FI p050-3079355 com huutokauppa TIVOLI ALFRED tilattavissa PUTKIREMOTTI JOPA 2 juhliin ja tapahtumiin. Soita PÄIVÄSSÄ paikalliselta pien- 0500 562 366 alfred@posetiiyrittäjältä. Lvi Putkiva Oy vari.com www.posetiivari.com

1) Vanhin yhtäjakoinen festivaali eli 136-vuotias on a) Kaustisen kansanmusiikkijuhlat b) Ruisrock c) Aitoon kirkastusjuhlat d) Savonlinnan oopperafestivaali?

4) Portugal kukisti nuorten MM-jalkapalloilun loppuottelussa Italian 3-2 a) Vaasassa b) Seinäjoella c) Kokkolassa d) Tampereella?

Tue kotimaista työtä – tilaa Karkkainen.comista. Tervetuloa edullisille ostoksille!

e tilata uutiskirjeemm PS: muista myös sivulla! Karkkainen.com etu

Kolmen sukupolven tietovisa

Säästä rahaa! Jätä RiviKauppa-ilmoituksesi osoitteessa www.rivikauppa.fi

10€ 15€ 20€

5€ 10€ 15€

OHJEET: (Y)

Valitse alue: Valitse osasto:

Keski-Pohjanmaa Eteläinen Pohjoinen Keski-Suomi Myydään Myydään moottoriajoneuvoja Ostetaan Vuokrataan Sekalaiset Halutaan vuokrata

• Kirjoita tekstaten, yksi merkki/ruutu, jätä tyhjä ruutu sanojen väliin. • Ilmoitus oltava perillä viimeistään lehden ilmestymisviikkoa edeltävänä perjantaina klo 15. • Lähetä lomake ja raha kirjeessä tai tuo lomake Kärkkäisen info-pisteeseen. • Voit myös maksaa ilmoituksen etukäteen tilille FI6255340520020888. Käytä tilille maksettaessa viitenumeroa 1009. Liitä kopio maksutositteesta ilmoituksen mukaan.

MOOTTORIKELKKAPURKAAMO JAAKKO. Purkuosat. KO T I E N , L I I K K E I D E N , Ost an/my yn . Viit a s a ari , P O R R A S K Ä Y T Ä V I E N Heinäahontie. 050 3792746 SIIVOUKSET MYÖS VAHAUKSET, IKKUNANPESUT, M U U T T O S I I V O U K S E T, 10€ Vuokrataan TAKUUTYÖ PUH 0451325715 HUOM! • Emme julkaise viihdepalveluilK E R R O S TA L O K A K S I O INTUITIIVINEN TIETÄJÄ PUH. 0445134225 VÄÄKSY, 15€ moituksia. • Emme vastaanota ilmoituksia ELIISA Kanavoija, enkeli-paran- ASIKKALA puhelimitse. taja,keskusteluapu Ajanvaraus • Jos haluat ilmoituksesi useammalle 0440714186 20€ alueelle, niin maksa silloin alueiden R A N T A H U V I L A määrän mukainen hinta (esim. 3xloPIELAVEDELLÄ. Kaikki mumakkeen määrittämä hinta) ELÄKELÄISELLE TARJOLLA kavuudet ja hienot maisemat. Lähetä osoitteeseen: Yhteystiedot (eivät näy rivi-ilmoituksessa) • Kuvalliset ilmoitukset tulee jättää kodinhoitotyötä Lahdessa. 046- kolmikallio.fi 0505557113 J. Kärkkäinen Oy osoitteessa www.rivikauppa.fi. Nimi: Rivikauppa 5245831 Kuvallisen ilmoituksen lisähinta Ollilanojankatu 2, on 15€. HYVIN VARUSTELTU loPuh: 84100 Ylivieska OTA UUSI suunta elämääsi! ma-asunto Kiuruvedellä, pieLuotettava auttaja/ennustaja nen järven rannalla. Vuokranet Täytä oheinen kuponki ja toimi ohjeiden mukaisesti. myös unien tulkintaa, ti-su, klo. .fi ID 810. P. 050-3516915 Määräaikaan Pe 14.9.2018 klo 15.00 mennessä saapuneet rivi-ilmoitukset julkaistaan Ke 19.9.2018 ilmestyvässä lehdessä.


RUISLOHI

Maistuvan aterian ääreen!

BURGERI 8,50€ LOUNAS

kampanjatuote 23.8.–19.9.

5,5€ ateria +3€

KAHVI & MUSTIKKAPULLA

3€

aidosti parempaa pikaruokaa! A4 Handout

Sisältää myös leivät, salaatin, juomat sekä kahvin

PASAASI 2, 15700 LAHTI   @freshburgerfi

2. KERROKSESSA. TERVETULOA! AVOINNA Lounas Pizzaa

ma–la 8.00 – 18.00 ma–la 10.00 – 16.00 ma–la 10.00 – 18.00

Ikkunaostajan syysetu! Nyt sälekaihtimet kaupan päälle Osta vähintään 6 Pihlan ikkunaa tai lasiaukollista ovea, saat niihin sälekaihtimet kaupan päälle.

Suomen suosituimmat ikkunat ja ovet Jo yli 2,2 miljoonalla Pihlan ikkunalla ja ovella on koti Suomessa.

Varma

Varmasti hyvät ikkunat ja ovet:

Pihla.fi

Suomen suosituin 3-lasinen puu-alumiiniikkuna.

Termo

4-lasinen matalaenergiaikkuna.

Ovet

Laaja mallisto laadukkaita ovia.

Kampanja voimassa 30.9.2018 asti omakotitalon ikkunaremonttin sekä uudiskohteisiin Pihla jälleenmyynnissä. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Markus Ahonen

050 347 1630 markus@saneerausturva.fi

Käy tykkäämässä fb sivusta ja kilpailusta, jossa voit voittaa tulisijan.

KauppaSuomi 36/2018 (E)  
KauppaSuomi 36/2018 (E)