Page 1

ETELÄINEN

Viikko 2 | Keskiviikkona 10.1.2018

www.kauppasuomi.fi

– kättä pidempää kaupantekoon

JUHAMATTI VAATII: SUOMALAISELLE ISKELMÄLLE LISÄÄ NÄKYVYYTTÄ

KauppaSuomi nyt myös nettilehtenä kauppasuomi.fi

Koti ja asuminen, sivu 4

Työ ja talous s. 25: Työnsä ääressä tapaamme perinteisen jäsenkorjaaja Reeta Ylikosken

Hyvinvointis. 5: Anu Kiiveri: Stressinhallinta on tehokasta painonhallintaa

ALEPROSENTIT , HINNAT  Korotimme jo alennettujen tuotteiden alennusprosentteja. Nyt viimeistään kannattaa tulla ostoksille!

-30

%

-70 % -60

-50 %

-40

%

%

Lue lisää Kärkkäisen mainosliitteestä! 


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

2

Löydät sen Kärkkäiseltä

Karkkainen.comin valtavassa valikoimassa yli 100 000 tuotetta! Valikoimaan kuuluvat esimerkiksi nämä huippumerkit:

Lähes 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Helppo ja turvallinen maksaminen

Ilmainen vaihtoja palautusoikeus 30 päivää

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

Tervetuloa edullisille ostoksille Karkkainen.comiin! Tue kotimaista työtä – tilaa Karkkainen.comista!

e ata uutiskirjeemm PS: muista myös til a! ull siv etu om Karkkainen.c


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

3

– kättä pidempää kaupantekoon

Viikon nostot

Pääkirjoitus

ELÄMÄÄ JA ILMIÖITÄ 6

Mannerheim-ristin ritarisäätiö palkitsee epäitsekkäästä rohkeudesta

KOTI JA ASUMINEN 26

Auringonkukansiemenet, tali ja maapähkinät lintujen talviherkkuja

TYÖ JA TALOUS 4

Yli 50 vuotta suomalaisia viihdyttänyt Juhamatti suunnittelee konserttikiertuetta

TYÖ JA TALOUS 27

– Meissä suomalaisissa on juurivoimaa!

Maantieteemme on myös mahdollisuus

V

enäjälle pakotteita asettaneiden maiden viennin arvo Venäjälle on pakotteiden asettamisen ja vastapakotteiden jälkeen romahtanut parissa vuodessa yli 60 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli noin 54 miljardia euroa. Suomen osuus idänkaupan menetyksistä on yli kolme miljardia dollaria eli lähes kolme miljardia euroa. Eurooppalaisen taloustutkimusorganisaation (ETSG) laskelmien mukaan Suomen vienti väheni pakotteiden alaisilla vientialoilla kuukautta kohden keskimäärin yli sata miljoonaa dollaria. Vastapakotteilla on ollut suuri negatiivinen vaikutus erityisesti maito- ja liha-alan vientiin sekä alan kannattavuuteen. ETSG:n mukaan pakotteiden vuoksi eniten on kuitenkin vähentynyt sellaisten suomalaistuotteiden viennin arvo, joita Venäjän asettamat vastapakotteet eivät suoraan koskeneet eli pakotteiden aiheuttamat suurimmat vahingot ovat olleet yllättäen sivuvahinkoja tai odottamattomia vahinkoja. Pääsääntöisesti Suomen Venäjä-viennin romahdus johtuu kuitenkin öljyn hinnan laskusta ja siihen liittyneestä ruplan devalvoitumisesta. Molemmat ovat heikentäneet venäläisten yritysten ja kotitalouksien ostovoimaa erityisesti ulkomaisten tavaroiden ja palvelujen suhteen.

niitä. Tämä olisi varmasti noteerattu naapurissa. Meijerituotteet olisi ehkä saatettu jättää vastapakotteiden ulkopuolelle, alussa oli esillä vain hedelmien ja vihannesten tuontikielto Venäjälle. Maantieteelliset tekijät ovat määrittäneet Suomen asemaa suhteessa Venäjään kautta historian. Olisiko sata vuotta täyttänyt Suomi henkisesti jo niin varttunut, että se kykenisi kääntämään mahdollisuuksien lehden Venäjä-suhteessaan? Ajatelkaamme vaikka esimerkiksi ainoastaan Pietarin talousaluetta, noin 7 miljoonan väkimäärä ja markkinat kolmen tunnin junamatkan päässä Helsingistä. Mikä valtava vientimahdollisuus suomalaisten tuotteiden ja palveluiden viennille, koko Venäjästä nyt puhumattakaan. Maiden suhteet ovat aina kokonaisuus, eivät erillisiä politiikan saarekkeita. Pieni Suomi ei voi olla sotilaallinen uhka suurvalta Venäjälle. Suomen on huolehdittava siitä, että Venäjä ei tunne itseään uhatuksi maamme kautta. EU-pakotteet eivät toki ole uhka Venäjälle, mutta kauppaneuvottelupöydissä ne varmasti muistetaan. Samoin kuin varmasti muistetaan pienen Suomen sisukkuus toisessa maailmansodassa ja Mannerheimin kauaskantoinen päätös olla jatkosodassa hyökkäämättä Leningradiin. Mannerheim osasi varhaisessa vaiheessa nähdä, miten voitokkaasti alkaneessa Operaatio Barbarossassa tulee käymään. Maantieteellemme suhteessa Venäjän kauppaan meidän ei tarvitse voida mitään, muuta kuin hyödyntää se mahdollisuutena. Siinä psykologisilla tekijöillä on ratkaiseva merkitys, joskus ajattelumallit on syytä kääntää päälaelleen. Pieni maa saa ja sen pitää myös olla itsekäs. Kypsän ajattelumallin uutta satavuotiskautta Suomi ja suomalaiset.

Julkisuudessa ei ole juurikaan pohdittu elokuussa 2014 EU:ssa päätettyjen pakotteiden aiheuttamaa säröä Suomen ja Venäjän taloudellisen – ja myös muun – yhteistyön tulevaisuuteen. Vaikka EU-jäsenenä marssimme yhteisessä EU-rintamassa, niin pienen Suomen on joka tapauksessa ensi sijalle asetettava Suomen etu. Siksi Suomen lähteminen pakotteisiin mallioppilaan mukaisesti heti eturintamassa oli harkitsematonta. Suomi olisi voinut vaatia esimerkiksi huolellisen analyysin pakotteiden vaikutuksesta EU:n talouteen ja talouden tulevaisuuteen. Edes jollakin lailla kyseenalaistaa Reetta Reinman

Julkaisutiedot Julkaisija J.Kärkkäinen Oy Osoite Ollilanojankatu 2 84100 Ylivieska Faksi (08) 425 744 Päätoimittaja Reetta Reinman Email toimitus@kauppasuomi.fi Verkkolehti www.kauppasuomi.fi Painopaikka Eteläinen, Lehtisepät Oy, Lahti Keski-Suomi, Lehtisepät Oy, Jyväskylä Keski-Pohjanmaa, Lehtisepät Oy, Jyväskylä Pohjoinen, Kaleva Oy, Oulu ISSN ISSN 2341-9377 Jakelualueet Eteläinen Keski-Suomi Keski-Pohjanmaa Pohjoinen

104 600 kpl 124 000 kpl 76 000 kpl 161 500 kpl

Aineiston toimitus Aineisto toimitetaan sähköpostilla osoitteeseen ilmoitukset@kauppasuomi.fi. Aineistovaatimukset valmiille aineistolle: PDF “Kärkimedia”. Aineistovaatimuksiin liittyviä lisätietoja voit kysyä numerosta 010 430 3390 (arkisin klo 9-16) tai verkkosivuillamme osoitteessa www.kauppasuomi.fi. Lehdellä on oikeus kieltäytyä julkaisemasta ilmoitusta. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehdelle annetun aineiston julkaiseminen tapahtuu kenenkään tekijänoikeutta loukkaamatta ja ilmoitus on lakien ja asetusten mukainen. Ilmoitusten peruuttaminen ja reklamaatiot Peruutukset on tehtävä kirjallisesti (joko sähköpostilla, postitse tai faksilla) viimeistään mediakorttiin merkittynä aineistopäivänä. Myöhemmin tehdyistä peruutuksista tai aineiston toimittamatta jättämisestä veloitetaan koko ilmoitushinta. Vuosisopimuksen purkaantuessa veloitamme sopimuksen mukaan. Ilmoitusten painoasua koskevat muistutukset on tehtävä kirjallisesti 14 vrk:n kuluessa lehden ilmestymisestä. Lehti ei vastaa ilmoitukseen tulleesta virheestä, joka johtuu puutteellisesta tai virheellisestä aineistosta, epäselvästä käsikirjoituksesta tai puhelinvälityksestä. Suurin vastuu ilmoituksen poisjäännistä tai julkaisemisessa tapahtuneessa virheessä on enintään ilmoituksen hinta.

Markkinointi ja myynti Eteläinen, Risto Isohanni 044 530 1834, risto.isohanni@kauppasuomi.fi Keski-Suomi, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Keski-Pohjanmaa, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Pohjoinen, Jaana Laakko 0500 797 322, jaana.laakko@kauppasuomi.fi Valtakunnallinen, Samuli Savela 050 4202 059, samuli.savela@kauppasuomi.fi Sivunvalmistus J. Kärkkäinen Oy / Mainostoimisto Jakelu KauppaSuomen jakelusta vastaa Suomen Suoramainonta ja Posti. Palautetta jakelusta voi antaa numeroon 02 9001 0045 (Pohjoisen ja Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen painokset) sekä 02 9001 0043 (Eteläinen painos).


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

4

TYÖ JA TALOUS Yli 50 vuotta tanssilavoja kiertänyt Juhamatti vaatii:

Suomalaiselle iskelmälle lisää näkyvyyttä

Suomalaista iskelmämusiikkia sanotaan suomalaisten tunnekieleksi. Kansa haluaa kuunnella iskelmiä. Miksi Yleisradio ei soita niitä? kysyy yli 50 vuotta suomalaisen iskelmämusiikin saralla töitä tehnyt Juhamatti. Teksti: Reetta Reinman

J

uhamatti kuuli vuonna 1976 sattumalta radiosta ranskalaisen Fanny Fanny -kappaleen. Ihastui ja päätti, että siitä tulee hänelle hittibiisi. Niin tuli. Juhamatin albumi Fanny Fanny julkaistiin vuonna 1977. Suomenkieliset sanat Fanny Fanny -biisiin teki Crisse Johansson. Kappale nousi heti listaykköseksi. Fanny Fannyssa on kaunista yhteensattumaa. Juhamatin äidin nimi oli Fanny. Äidiltään hän on perinyt laulutaitonsa. – Äitini lauloi yli 60 vuotta kuoroissa, myös isäni oli hyvä laulumies, samoin kaksi sisartani, Juhamatti kertoo. Vuonna 1950 syntynyt Jussi Matias Mäkelä eli Juhamatti, 67, on kotoisin Lehtimäeltä, joka nykyisin kuuluu Alajärveen. Hänen lapsuudenperheessään oli äiti, isä sekä kaksi häntä vanhempaa sisarta. Juhamatin isä oli toimittaja ja äiti kukkakauppias. Juhamatti on asunut yli 40 vuotta Lapualla perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi aikuista lasta, Jesse, 23, ja Nea, 20. Lastenlapsia Juhamatilla on neljä. PIENESTÄ POJASTA saakka Juhamatti tiesi, mitä hän haluaa tehdä isona. Hän halusi laulaa ja tehdä musiikkia. Kansakoulussa laulunumerona oli ekaluokalla 9, sitten seuraavina vuosina olikin 10, muutoin koulunkäynti ei oikein maistunut. Lapsuudessaan Juhamatti osallistui hyvällä menestyksellä moniin laulukilpailuihin. Ensimmäisen oman pianon hän sai 13-vuotiaana. Pianon lisäksi Juhamatti soitti nuoruudessaan kitaraa. Reilun kymmenen vuoden ikäisenä hänellä oli pientä bänditoimintaa kotitalon kellarissa. Iskelmämusiikki veti nuorukaista eniten puoleensa. – Odotin aina kovasti, milloin uusin Toivelaulu-vihko tulee paikalliseen kirjakauppaan. Heti, kun se tuli, juoksin sen ostamaan. – Muun muassa Danny, Tapani Kansa, Markku Aro, Laila Kinnunen, Paula Koivuniemi; heitä kuuntelin ja ihailin.

1960-LUVUN lopulla elettiin tanssilavojen kulta-aikaa. Pohjanmaan tanssilavat tulivatkin tutuiksi tanssimisesta innostuneelle Juhamatille, heti kun oli rippikoulu käyty ja tanssilupa saatu. – Olinkin aika epeli tanssilattialla! mies naurahtaa. Solistin uran Juhamatti aloitti Ville Laurilan yhtyeessä 1968 ja keikkaili sen kanssa vuoteen 1970. – Keikat olivat etupäässä Pohjanmaalla, mutta myös Lappi tuli tutuksi. Lapissa kierrettiin tanssipaikkoja ja ravintoloita jopa 12 keikan verran putkeen, tähtisolistina oli Anneli Sari. Lapsuuden laulukilpailumenestys sai jatkoa, kun Juhamatti voitti vuosina 1968, 1969 ja 1970 isot kansalliset laulukilpailut Iisalmella, Punkaharjulla ja Turussa. Kilpailuihin osallistui laulajia ympäri Suomen. Armeijan jälkeen Juhamatti aloitti kitaristina ja laulajana seinäjokelaisessa Junnun Kängi yhtyeessä. Junnun Kängin kanssa Juhamatti kiersi pääasiassa Pohjanmaata viitisen vuotta. Rakennuksilla hän ehti olla jo alle parikymppisenä musiikkityön ohella.

”– Äitini lauloi yli 60 vuotta kuoroissa, myös isäni oli hyvä laulumies, samoin kaksi sisartani.” JUHAMATIN iskelmälaulajan ura lähti nousuun, kun hän voitti 1975 CBS-levy-yhtiön ja Apu-lehden organisoiman Iskelmä-haavi -laulukilpailun. – Huomasin ilmoituksen kyseisestä kilpailusta, kun olin parturissa ja luin samalla Apu:a. Siltä istumalta päätin osallistua Vaasassa pidettävään karsintakisaan, hän kertoo. Iskelmä-haavi -kilpailun karsintakilpailuja järjestettiin kaksitoista ympäri Suomea. Osallistujia niissä oli yhteensä noin 500. Karsintakilpailu-

jen voittajat pääsivät loppukilpailuun Helsinkiin Kulttuuritalolle. Juhamatti voitti kilpailun ja pääsi tulevan levy-yhtiönsä, CBS:n julkaisemalle kokoelmalevylle yhdessä muiden yhdentoista kisaan osallistuneen kanssa, muun muassa toiseksi kisassa tulleen Jamppa Tuomisen kanssa. Samantien CBS solmi Juhamatin kanssa levytyssopimuksen, yhteistyö jatkui 18 vuotta.

Juhamatti suunnittelee konserttikiertuetta loppuvuoteen 2018.

la levymerkillä TJM-Musiikki. Jylhämaa-albumille Juhamatti pestasi maan parhaita tekijöitä, kuten Tapio Lauhamaa, Petri Munck, Niklas Nylund, Esko Koivumies, Hannu Takala ja Jari Holm. Levyn teossa on ollut mukana myös Seinäjoen kaupunginorkesterin muusikoita. Jylhämaa-levyllä on 12 uutta kappaletta, muun muassa Veikko Samulin ja Timo Jokisen Haikeus-kappale, joka valittiin LaJUHAMATTI nousi maan suosituim- vakauden päättäjäisissä Tampereella pien iskelmälaulajien kärkikaartiin vuoden 2016 Tanssihitiksi. 1980-luvulla, jolloin hän sai neljä kultalevyä. Vuonna 2004 Poptori Oy:n SYYSKUUSSA 2017 Juhamatti paltuottama Juhamatin “HITIT” tuotti kittiin Sisu-palkinnolla pitkäaikaisesta myös kultalevyn. työstä suomalaisen iskelmämusiikin Juhamatin 1980-luvun suuria hyväksi. Julkaisutoiminta jatkuu. hittejä ovat muun muassa Pieni ja Tammikuussa 2018 Jylhämaa-levyltä lämpöinen, Rakkaudella, Mikä sulle lohkaistaan uusi sinkku, Kun kahden oikein tuli, Voitko unohtaa, Vain yksi ollaan. Uutta musiikkia on luvassa yö, Niin paljon kuuluu rakkauteen, toukokuussa sinkun muodossa. – Levyjä ja keikkaa on kiva tehdä. Rakasta mua juuri näin, Näytän tien sekä Lemmenlaiva -TV-sarjan tunnus- Ääni on kunnossa ja mies hyvässä melodia Vain rakkaus. vedossa, Juhamatti iloitsee. Niin ikään Juhamatin hittibiisiksi ja Ääni hänellä on syntymälahjana. tavaramerkiksi noussut Volga poik- Sitä ei juuri tarvitse huoltaa. keaa hänelle tutusta balladi-linjasta. – Toki jos on monta päivää keikkoVolga on suomennos Dschingis Khan ja peräjälkeen, niin muutaman päivän -yhtyeen hitistä Moskau. Myös Kari lepo on äänelle tarpeen, hän sanoo. Tapio levytti samaisen kappaleen, Urheiluharrastukset pitävät kunmutta Juhamatin Volga veti suosiossa non korkealla ja kropan hoikkana. Kaukalopallo, lentopallo, lenkkeily pitemmän korren. ja golf ovat hänelle rakkaimmat liiCBS:N julkaisemia albumeja Juhama- kuntamuodot. tilta on ilmestynyt kaiken kaikkiaan kaksitoista vuosina 1977–1995. Vuonna 1998 Juhamatti aloittii yh– Suomessa on aivan teistyön Esko Koivumiehen Xanadu varmasti miljoonaa iskelmää levy-yhtiön kanssa. Tämä yhteistyö rakastavaa kuulijaa, joista poiki kolme levyä: Sinivalkoinen, saisi heti kuuntelijoita, 1998, Joulujuhlan aika, 1999 ja Älä jos vain radio soittaisi suomalaista iskelmää, pelkää olla hellä, 2000. Kaiken kaikJuhamatti sanoo. kiaan Juhamatilta on ilmestynyt 17 albumia. Juhamatin itsensä tuottama levy, Linnan taivaallein teit, ilmestyi vuonna 2006. Omaa tuotantoa on myös Hittikokoelma vuodelta 2015. Kokoelmalevy herätti Juhamatin fanit; Kassu Halosen ja Vexi Salmen biisi Hiljaa virtaa Don nousi listaykköseksi Tätä Suomi tanssii -listalla. Juhamatti ryhtyi 2015 keikkailemaan uudella innolla. Juhamatin uusin levy, Jylhämaa julkaistiin toukokuussa 2017 omal-

SUOMALAINEN iskelmämusiikki sykähdyttää suomalaisten sieluja. Sitä halutaan kuunnella ja sen tahdissa tanssia. – Onkin suuri paradoksi, että koko kansan julkisin varoin rahoitettu Yleisradio ei juurikaan soita suomalaista iskelmää. Tähän tarvitaan kyllä ehdottomasti parannus. Suomessa on aivan varmasti miljoonaa iskelmää rakastavaa kuulijaa, joista saisi heti kuuntelijoita, jos vain radio soittaisi suomalaista iskelmää, Juhamatti sanoo. Tanssiravintoloiden ja tanssilavojen kato näkyy iskelmälaulajien työssä. – Keikoista on nyt kova kilpailu. Esimerkiksi 1980-luvulla tilanne oli aivan toinen, kesät talvet joka ilta tanssittiin ravintoloissa tai lavoilla, keikkoja oli 230-250 vuodessa. Joskus saatoin olla kuukaudenkin yhtä soittoa samassa hotellissa; kuusi iltaa viikossa soittoa ja laulua hotellin tanssiravintolassa. 50-vuotisen uransa aikana Juhamatti ei ole vielä tehnyt konserttikiertuetta. – Sellaista olemme suunnitelleet ohjelmatoimistoni Gramofonin ja yhtyeeni Rosalien kanssa syys-marraskuulle 2018. – Poptorin kanssa on myös suunnitteilla Elämyskortti hittibiiseistäni, Juhamatti paljastaa. •


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

5

HYVINVOINTI – Liikunnassa tärkeintä on säännöllisyys, pitää hengästyä ja tulla hiki

Hyvinvoinnin liikennevalot Hyvinvoinnin monitoiminaisen, Anu Kiiverin mielestä geenitestistä saa yksilöllistä tietoa myös painonhallinnan tueksi. Teksti: Reetta Reinman

A

nu Kiiveri vinkkaa painonhallinnan kanssa painiskeleville geenitestausta. – Geenitesti kertoo kullekin yksilöllisesti, mihin asioihin tulee terveydessä kiinnittää erityisesti huomiota. On huomattava, että painonhallintaa tukevan informaation lisäksi geenitestistä saa valtavan paljon apua myös muihin terveysasioihin. Geenitestejä on useanlaisia, joista kukin kohdentuu eri terveyden osa-alueisiin vaikuttavien geenien analysoimiseen. Asiakas valitsee sen geenitestin, mistä terveyden alueesta hän haluaa informaatiota.

PAINONHALLINNASSA geenitesti on Anun mielestä siinäkin mielessä erinomainen apuväline, koska painonhallintaohjeita on nykyään pilvin pimein. – Mutta ne ovat yleispäteviä, ja me jokainen olemme yksilöitä.

”– Syön kasviksia keitettyinä, paistettuina, höyrytettyinä ja tuoreena.”

tärkeää painonhallinnassa. – Suolistoa sanotaan myös toisiksi aivoiksi. Suoliston kunto on yhteydessä aivojen välittäjäaineisiin ja sitä kautta esimerkiksi masennusalttiuteen. Jos mieli ei jaksa, ei ole voimia myöskään painonhallintaan. Toisaalta ”olet myös sitä, mitä imeytät ravintoaineista”, Anu avaa elimistön kokonaisvaltaisuutta. – Suoliston kunnosta huolehtimisessa tärkeässä osassa ovat esimerkiksi kuidut eri muodoissaan.

ANU PALJASTAA olevansa perso herkuille: pulla, suklaa, kaikki makea maistuisi. Kroppa pysyy sutjakkana, kun syö 80% terveellisesti ja 20% osalta sallii itselleen herkkuja. – Ja herkutkin voivat olla terveellisiä. Suomalaiset marjat ovat suosik– Geenitestin avulla saa selville, kejani, syön niitä runsaasti. Rakastan mitkä ovat juuri esimerkiksi minun kauniisti aseteltuja hedelmiä. Hedelpainonhallinnan kipukohdat ja millainen ruokavalio, liikunta ja ravintolisät tukeevat juuri minun mahdollisten painonhallintaan vaikuttavien riskigeenien aktivoitumista. Yksilölliset painonhallinnan ”käyttöohjeet” ovat Anun mielestä myös tie sisäiseen motivaatioon, jonka avulla ihminen jaksaa tehdä pysyviä elämäntapamuutoksia. Ulkoiset motivaation lähteet eivät useinkaan kanna kovin pitkälle.

ANU ON kokeillut netistä tilattavaa kotimaista Nordic Genex Oy:n geenitestiä, johon liittyvän näytteen voi ottaa kotona. – Urheilen paljon, joten DNA Sport -testi oli minulle sopivin vaihtoehto. Testiä varten otetaan limakalvonäyte poskien sisäpinnoilta. Se lähetetään analysoitavaksi laboratorioon, jossa kyseiset geenitestinäytteet analysoidaan. Tulokset postitetaan kotiin muutaman viikon sisällä suomenkielisten ohjeiden kera. – Tulosten perusteella terveyttään voi ryhtyä kohentamaan yksilöllisten ravinto- ja ravintolisien sekä kohdennetun liikunnan muodossa. Lisäksi testi antaa yksilöllistä tietoa siitä, mi- ANUN MUKAAN painonhallinnasta hin kaikkiin asioihin hyvinvoinnissa ei saa tehdä suorittamista. on hyvä alkaa kiinnittämään huomio– Parhaiten syntyy tuloksia, kun ta tulevaisuudessa. esimerkiksi liikunnassa valitsee itselle mielekkäitä lajeja. Aina hyväksi ovat ANUN MUKAAN hänen tekemänsä erittäin kokonaisvaltaisesti kehoa geenitestin tulokset ovat kuin hyvin- vahvistava hiihto, kävely ja uinti. voinnin liikennevalot, ja tuloksia on – Tärkeintä on, että liikkuu säänhelppo ymmärtää. nöllisesti ja niin että hengästyy ja – Tekemässäni Sport-testissä lii- tulee hiki pintaan. kennevalovärien käyttö helpotti huoAnu Kiiveri liikkuu 5-6 kertaa viimattavasti tulosten tulkintaa. kossa. – Ulkoilen, juoksen, kävelen, käyn – Urheilullisesta potentiaalista puhuttaessa vihreällä merkitty geeniva- Bikram hot joogassa sekä kuntosariaatiotulkinta kertoo, että minulla lilla. Uusin harrastukseni on maanon hyvät edellytykset ja potentiaalit tiepyöräily. Avantouinnin löysin viikyseisellä suoritukseen vaikuttuvalla me talvena ja hyötyliikun aina kun osa-alueella. mahdollista. – Riskitekijöihin liittyvässä osiossa vihreällä merkitty geenivariaatio- STRESSIN ANU nostaa yhdeksi myös tulkinta kertoo, että minulla ei ole painonhallinnan suurimmaksi komkyseisellä terveyden osa-alueella ris- pastuskiveksi. kiä. Keltaisella värjätty tulkinta suo– Stressihormoni kortisolin ollessa sittelee kiinnittämään asiaan jonkin pitkään elimistössä koholla, elimistö verran huomiota. Punaisella värjätty alkaa kerätä rasvaa ja nimenomaan tulkinta merkitsee, että perimässäni terveyden kannalta vaarallista keson geenivariaatio, joka voi aiheuttaa kivartaloon kertyvää sisäelinrasvaa. aktivoituessaan terveysongelmia, jos Stressin alkuperä olisi aina hyvä selen huomioi tätä elämäntavoissani. Jos vittää. geenivariaatio on ns. neutraali, sillä ei Myös uni on erinomainen keino ole vaikutusta kyseisellä osa-alueella, stressinhallintaan. värikoodausta ei käytetä. – Uni hellii aivoja, koko elimistöä ja – Esimerkiksi minulla on perimäs- mieltä. Itse panostan suuresti nukkusäni nivelvammoille altistavia riski- miseen. Nukun aina kun mahdollista geenejä. Näiden geenien aktivoitumi- 8-9 tuntia yössä, makuuhuoneeni on sen eliminoimiseksi käytän päivittäin viileä ja vältän iltapäivästä lähtien koniveliä ja tukikudoksia hoitavaa kol- feiinipitoisia juomia. lageenia. Suoliston helliminen on niin ikään

mä- ja vihannesmehuja tuorepuristan itselleni päivittäin. Tuoreet luomutaatelit ovat kuin karamelleja. Kauramaitoon tehty, hunajalla makeutettu, lämmin kurkumalatte hyväilee makuhermoja vallankin talvella, Anu luettelee esimerkkejä terveellisistä herkuista.

käytän MCT- öljyä tai kapryylihappoa. Saatan syödä kuureittain myös muita öljyjä, kuten hamppu -ja vehnänalkioöljyä. Kalaöljyä käytän Solgarin kalaöljykapseleina. Kevyttuotteita tai margariineja en käytä koskaan. Punaista lihaa Anu ei juurikaan syö. Luomukananmunat ovat hänellä tärkein eläinproteiinin lähde. Anun ruokavalio on luomukasvis– Riistasta tykkään, kun joskus painotteinen. syön punaista lihaa. – Syön kasviksia keitettyinä, paistettuina, höyrytettyinä ja tuoreena. RAVINTOAINEET ANU pyrkii ottaProsessoituja valmisruokia hän ei maan pääsääntöisesti ruoasta, mutta käytä juuri lainkaan. Hyvät rasvat ruoka ei aina riitä. – Luulen, että harva ihminen syö luomukasvisöljyistä ovat tärkeässä osassa. Hyvää rasvaa Anu saa myös kuitenkaan riittävän monipuolisesti avokadoista, siemenistä ja pähkinöis- ja toisaalta ylipäätään riittävästi, jotta tä. Eläinrasvoista hän luottaa oikeaan saisi kaikki tarvittavat mikroravintovoihin. aineet. Sen vuoksi täydennän ruoka– Paistamiseen käytän luomuvoi- valiotani mahdollisimman luonnollita tai joskus kookosöljyä. Kasvisten silla ravintolisillä, Anu kertoo. päälle laitan oliiviöljyä. Smoothieen Hän täydentää ruokavaliotaan @MASTERDREAMER muun muassa Terranovan Life Drink kasvis-, yrtti- ja entsyymivalmisteella sekä kotimaisen Nordiq Nutritionin luonnonmukaisilla monivitamiinilla, B-Complex B-vitamiinilisällä sekä magnesiumilla. Kollageenijauhe ja rasvaliukoinen,voimakas antioksidantti, astaksantiini ovat myös Anun luottotuotteita. – Näin tammikuussa voisin myös suositella Colonic Plus kehonpuhdistajaa sekä Colonic Plus entsyymiruuansulattajaa. Ne laittavat aineenvaihduntaan vauhtia ja auttavat ruokaa sulamaan paremmin, Anu vinkkaa. Hän ei käytä painonhallinnassaan vaakaa eikä mittanauhaa. Peili kertoo, missä mennään. 44-VUOTIAS ANU KIIVERI asuu Lohjalla läntisellä Uudellamaalla. Ammatiltaan hän on tietokirjailija, freelance-toimittaja, ravintoneuvoja ja personal trainer. Anu opiskelee koko ajan. Hän lukee erityisesti psykologiaan ja hyvinvointiin keskittyvää kirjallisuutta; hän on käynyt esimerkiksi NLP Practitioner -koulutuksen NLP Akatemiassa. Lisäksi hän on kouluttautunut muun muassa TRX yksilö-ohjaajaksi sekä kehonpainoharjoittelun ohjaajaksi. Myös mindfulness on tuttu aihe. – Tykkään pitää itseni ajan tasalla niistä asioista, mistä olen kiinnostunut. Tämä kattaa hyvinvointikentän monipuolisesti. Rakkaus ravintoon vei Anu Kiiverin vuonna 2014 Suomen Terveysopisto Salukseen opiskelemaan. Hän valmistui toukokuussa 2017 ravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi. Matkustelu on Anun ja hänen puolisonsa yksi lempiharrastuksista. • – Stressin hallinta on tärkeässä osassa myös painonhallintaa, Anu Kiiveri painottaa. Hän on onnellinen siitä, että saa asua lähellä luontoa.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

6

ELÄMÄÄ JA ILMIÖITÄ Mannerheim-ristin ritarisäätiön päätehtävät tulevaisuudessa:

Perinteiden vaaliminen, epäitsekkään rohkeuden palkitseminen

Loppuuko Mannerheim-ristin ritarien säätiön toiminta silloin, kun iltahuudossa ei ole enää yhtään ritaria? Ei lopu. Toiminnan painopiste vain muuttuu. Tämän vakuuttaa Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri, everstiluutnantti Pekka Kouri. Hän velvoittaa jälkipolvia toimimaan himmentämättä muistoja: Ilman Mannerheim-ristin ritareita ja sotiemme veteraaneja, itsensä uhranneita miehiä ja naisia emme eläisi itsenäisessä, vapaassa Suomessa. Teksti: Reetta Reinman

K

un viimeinen Mannerheim-ristin ritari on saatettu kunniakkain menoin haudan lepoon, perinnetyö ja Mannerheim -ristin ritarien muiston vaaliminen jatkuu entistäkin voimakkaampana, kertoo Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri, everstiluutnantti Pekka Kouri. – Toinen tulevaisuuden päätehtävistä on rohkeuden palkitseminen, hän jatkaa. Perinteiden vaalimisen lisäksi Mannerheim -ristin ritarien säätiön tehtäväksi on kirjattu seuraava: ”säätiö vaalii ja palkitsee epäitsekästä rohkeutta ja päättäväisyyttä osoittavia ominaisuuksia ja tekoja.” – Tätä tehtävää säätiö ei ole tähän mennessä käytännössä toteuttanut, mutta nyt on sovittu menettelytapa: Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ylin johto voi esittää niiden piirissä palvelevan, tällaisia tekoja tehneen henkilön palkitsemista. Säätiön hallitus tekee palkitsemisesta lopullisen päätöksen. Palkittava voi olla mistä henkilöstöryhmästä hyvänsä, mies tai nainen, siviili tai sotilas, varusmies, reserviläinen, kriisinhallintajoukoissa palveleva tai henkilökuntaan kuuluva alokkaasta kenraaliin. Palkitsemista ei suoriteta moitteettomasta palveluksesta tai hyvästä opintomenestyksestä, vaan palkittavan on osoitettava epäitsekästä rohkeutta sekä päättäväisyyttä ja näihin liittyviä ominaisuuksia. Näin myös ylläpidetään ritarien perinteitä, Kouri kertoo. PERINTEIDEN vaalimisen varmistamiseksi Kirkkohallituksen kanssa on jo sovittu: se on antanut seurakunnille erityisohjeet Mannerheim-ristin ritarien hautojen ja niiden muistomerkkien hoidosta. – Vuonna 2007 Askaisiin rakennettiin arkkitehti Bey Hengin suunnittelema Ritaripuisto. Sen ydin on yli kaksi metriä korkea ja leveä kunniakivi, joka on ritariristin muotoon hakattu. Lisäksi jokaisella ritarilla on puistossa oma, lähes puolen kuutiometrin kokoinen muistokivi nimineen ja numeroineen. Tämän mallin mukaan on veistetty Maasotakoulussa ja Reserviupseerikoulussa luovutettava pienoiskokoi-

nen Ritarikivi. Säätiö on aikoinaan tehnyt periaatepäätöksen, että se ei pystytä ritareille muistomerkkiä niin kauan kuin yksikin ritari on vielä elossa. Kouri toteaa, että näkyvimmän perinnetyön säätiö ja Mannerheim -ristin ritarit ovat tehneet toimimana puhujina erilaisissa tilaisuuksissa. – Ritarit ovat olleet vuosikymmenet vakiintuneita puhujia puolustusvoimien joukko-osastojen vuosi- tai valapäivillä, sotakouluissa ja laitoksissa sekä maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa. Nykyisin yhä enemmän on tullut puhekutsuja itsenäisyyspäiväjuhliin sekä itsenäisyysteemaisiin tapahtumiin esimerkiksi lastentarhoihin, kouluihin sekä vanhusten palvelutaloihin. Myös kunnat, seurakunnat ja mitä erilaisimmat yhteisöt ovat havahtuneet pyytämään säätiön edustajia tai ritareita esiintyjiksi omiin tilaisuuksiinsa nyt, kun ritarien tekoja jo uskaltaa arvostaa, Kouri sanoo. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä perinteiden vaalimiseen liittyen säätiö on luovuttanut 29 ritarimaljaa käytettäviksi puolustusvoimien joukko-osastojen kiertopalkinnoiksi. Kymmenet ritarit ovat itsenäisesti tai säätiön tuella julkaisseet muistelmiaan kirjoina. Viimeisten 22 vuoden aikana itsenäisyyspäivän iltajuhliin, Linnan juhliin on kutsuttu Mannerheim-ristin ritareita ensimmäisenä tervehtimään tasavaltamme presidenttiä. – Sotien jälkeisinä aikoina, aina viime vuosikymmenelle asti ritareille ei tullut kutsuja Linnan juhliin. Presidentti Martti Ahtisaari aloitti Mannerheim-ristin ritarien kutsumisen. MANNERHEIMIN (4.6.186727.1.1951) hautajaisten 4.2.1951 voidaan katsoa olleen alkusysäys Askaisiin, lähelle Louhisaaren kartanoa, rakennettiin vuonna 2007 arkkitehti Bey Hengin suunnittelema Ritaripuisto. Sen ydin on yli kaksi metriä korkea ja leveä kunniakivi, joka on ritariristin muotoon hakattu. Kunniakiven edessä keskustelemassa Mannerheim-ristin ritarien säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja, vuorineuvos Tauno Matomäki (vas.) ja Mannerheimristin ritari Tuomas Gerdt. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: Arto Kokko.

Mannerheim-ristin ritarien säätiön perustamiselle. Tuolloin Mannerheim-ristin ritarit olivat ensimmäistä kertaa yhdessä koolla.143:sta Mannerheim-ristin ritarista Marskin hautajaisiin osallistui 117 ritaria. Heillä oli oma paikkansa siunaustilaisuudessa Suurkirkossa. Hietaniemen hautausmaalla he muodostivat haudan äärelle ulottuneen kunniakujan viimeisen osuuden. Lisäksi heidän osakseen tuli marsalkan laskeminen haudan poveen. Tämän kunnian sai kaksi kenraalia, kaksi everstiä, lentomestari, ylikersantti, korpraali ja sotamies. – Tässäkin asiassa toteutui Marskin tahto: Kunniakkaaseen tehtävään valittiin kantajat tasavertaisesti sotilasarvosta riippumatta, Kouri toteaa. Hautajaisten jälkeen Mannerheim-ristin ritarit osallistuivat Jääkäriliiton, Upseeriliiton, Kadettikunnan ja Reserviupseeriliiton järjestämään muistotilaisuuteen Katajanokan Kasinolla. Tässä tilaisuudessa syntyi ajatus ritarien yhteistyön tiivistämisestä. Hautajaispäivästä, helmikuun 4:stä, pää-

”– Oikeudenmukaisuutta korostavan Mannerheimin mielestä taistelukentällä osoitetut taidot ja urhoollisuus oli voitava palkita erityisen korkealla kunniamerkillä sotilasarvosta riippumatta.”

tettiin tehdä ritarien oma vuosipäivä ja aloittaa vuosittaiset kokoontumiset. – Käytännössä päätös merkitsi järjestäytymistä ja alkua säätiölle, jonka päätarkoituksena oli aluksi Suomen Marsalkan muiston vaaliminen ja ritarien yhdyssiteenä toimiminen sekä tarvittaessa taloudellisen tuen antaminen sitä tarvitseville. KOURI toteaa, että sodanjälkeisille upseereille oli jo tuolloin selvinnyt, miten valtiovalta ja yhteiskunta suhtautuivat sodan takia heikkoon asemaan jääneisiin veteraaneihin ja sotainvalideihin. – Monet rintamamiehet, ritarit mukaan luettuna, joutuivat hakemaan itselleen uuden ammatin tai raivaamaan peltotilkkunsa huonosti tuottavaan korpeen ja jäivät työttömiksi tai vammojensa takia työhön kykenemättömiksi. Huolta aseveljistä oli pidettävä itse, aluksi parempiosaisten aseveljien suorana avustuksena. – Esimerkkinä mainittakoon jo ensimmäisenä kokoontumis-, eli Mannerheimin hautajaispäivänä yhdelle huono-osaiselle ritarille Vaatetusliike Kestilästä ostettu hautajaisiin soveltuva tumma puku. Pukuraha kerättiin kolehtina muilta ritariveljiltä. Yhteisten asioiden hoitamiseksi perustettiin verkko yhteysmiehistä, jonka johtoon valittiin ritari, eversti Adolf Ehrnrooth. Kesti kuitenkin vielä kolme vuotta, ennen kuin Mannerheim-ristin ritarien säätiö sai viralliset muotonsa. Säätiön päätarkoituksena oli aluksi auttaa taloudellisissa vaikeuksissa olevia ritareita. Jos säätiön ainoaksi toiminnaksi olisi jäänyt vain ritariveljien ja heidän läheistensä taloudellinen tukeminen, olisi se voitu katsoa veronalaiseksi toiminnaksi. – Tämän vuoksi säätiö suunniteltiin yleishyödylliseksi yhteisöksi. Sen tarkoitusperiin lisättiin perinteiden vaaliminen, isänmaallisen puolustustahdon ylläpito sekä epäitsekkään rohkeuden ja päättäväisyyden palkitseminen ja vaaliminen. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana säätiö käytti yli 2,5 miljoonaa markkaa ritariperheiden tukemiseen. Alkuvuosina ritarien elämää ja toimeentuloa tuettiin hankkimalla heille kalastus-, metsätyö-, kotitalous- ja rakennustarvikkeita. Lehmänkään hank-


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

7

ELÄMÄÄ JA ILMIÖITÄ Marskin mieleinen kunniamerkki korostaa oikeudenmukaisuutta Perusteina urheus, rohkeus ja hyvä johtajuus.

Tuomas Gerdt toimi pitkään Mannerheim -ristin ritarien säätiön hallituksen puheenjohtajana. Imatran valtionhotellissa kesällä 2013 pidetyssä hallituksen kokouksessa Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri Pekka Kouri (vas.) avustaa Gerdtiä. Kuva: Arto Kokko.

kiminen ei ole ollut säätiölle vierasta. Myöhemmin tuki suuntautui täyttämään niitä aukkoja, joista yhteiskunta ei huolehtinut esimerkiksi veteraanien terveydenhuollon osalta.

vaihtanut nimensä tai vain lakannut toimimasta eikä ehkä osaa niiden kiireistä, nuorta, kansainvälistä, golfaavaa johtoakaan enää kiinnosta vanhojen miesten viimeisten vuosien terveys ja hyvinvointi eikä sotasukupolven VUODESTA 1984 alkaen on säännöl- perinteiden vaaliminen, sanoo Kouri. lisesti järjestetty kuntoleirejä ritareille heidän puolisoineen ja saattajineen. VUOSIKYMMENET Mannerheim – Säätiön omat varat eivät olisi tä- -ristin ritarien säätiön valtuuskunnashän riittäneet. Onneksi löytyi mies, sa, hallituksessa sekä muissa tehtävisjoka pystyi polkaisemaan riittävän tu- sä toimi vain ritareita. kiryhmän huolehtimaan kuntoleirien – Viime vuosina tämä ei enää ole kustannuksista. Metsäliitto-yhtymän ollut mahdollista, vaan kyseisiin toipääjohtaja, vuorineuvos Mikko Wuo- mielimiin ja tehtäviin on valittu myös ti sai rinnalleen 52 suomalaista teol- ulkopuolisia, Kouri kertoo. lisuus- ja liikelaitosta lahjoittamaan Ensi sijassa tehtäviin on kutsuttu vuosittain rahasumman ritarien ja hei- ritarien jälkeläisiä, Puolustusvoimien dän läheisimpiensä kuntouttamiseen. ja Rajavartiolaitoksen johtoa sekä riNykyään Mikko Wuotin keräämistä tareita tukeneiden tahojen edustajia. 52 merkittävästä suomalaisesta tuki- Tänä päivänä valtuuskunnan puheenjasta on enää muutama jäljellä. johtajana toimii vuorineuvos Tauno – Tämä on seurausta talouselämää Matomäki. Hallituksen puheenjohtaja sen johtajia kohdanneista muutok- jana on ritarin poika Reino Hämäläisista. Osa yrityksistä ja liikelaitoksista nen. Viimeinen ritari Tuomas Gerdt on siirtynyt ulkomaille, fuusioitunut, jatkaa edelleen hallituksessa. •

V

apaussodan ylipäällikön, kenraali Mannerheimin aloitteesta Suomen Senaatti perusti Vapaudenristin sekä Vapaudenmitalien kunniamerkit vuonna 1918. Näillä kunniamerkeillä palkittiinkin vapaussodassa kunnostautuneet sotilaat. Samat kunniamerkit otettiin uudestaan käyttöön talvisodan syttyessä vuonna 1939. Talvisota osoitti Ylipäällikölle, että voimassa olevat kunniamerkkisäännöt olivat hänen kunniakäsitteensä mukaan puutteelliset. Kyseisten kunniamerkkien jakoperusteet pohjautuivat palkittavan saavuttamaan sotilasarvoon. Ylemmälle päällystölle oli omansa ja alemmalle sekä miehistölle vielä omat kunniamerkkinsä. – Oikeudenmukaisuutta korostavan Mannerheimin mielestä taistelukentällä osoitetut taidot ja urhoollisuus oli voitava palkita erityisen korkealla kunniamerkillä sotilasarvosta riippumatta, sanoo Pekka Kouri.

ASIAA ryhdyttiin korjaamaan Mannerheimin vaatimalla tavalla. Vapaudenristin kunniamerkkien joukkoon lisättiinkin kaksi korkeaa erikoiskunniamerkkiä: 1. ja 2. luokan Mannerheim-risti. Asiasta annettu

asetus kuului seuraavasti: ”Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää Vapaudenristin 1.tai 2.luokan Mannerheim-ristin ritariksi.” – Asetuksen sisältö oli Ylipäällikön mielen mukainen: Kunniamerkin saaja nimitettiin ritariksi ja sotilasarvoltaan hän saattoi olla yhtä hyvin sotamies kuin kenraali. Järjestelmä oli Suomessa täysin uutta. Muuallakin maailmassa jako perustui pääsääntöisesti kunniamerkin saajan sotilasarvoon tai säätyyn. Myös sotilaat, rivimiehestä kenraaliin pitivät ratkaisua arvokkaana ja oikeudenmukaisena. Suoritus sotatantereella, tunnustus rohkeudesta tai johtajasuorituksesta ei parane eikä huonone sotilasarvon mukaan. Se on arvosta riippumatta yhtä suuri, arvokas ja kannustava. MANNERHEIM-RISTIÄ koskeviin säädöksiin tehtiin jatkosodan aikana Ylipäällikön aloitteesta vielä merkittävä käytännön lisäys. Ritariksi nimittämisen ja kunniamerkin lisäksi jokaiselle palkittavalle annettiin 50 000 markan suuruinen kunniapal-

Askaisten Ritaripuistossa on jokaiselle Mannerheim-ristin ritarille oma, lähes puolen kuutiometrin kokoinen muistokivi, jossa on ritarin sotilasarvo, nimi ja numero. Kuva: Arto Kokko.

kinto, joka oli veroista vapaa. Mikäli ritari oli jo kaatunut, niin palkinto annettiin leskelle, lapsille tai ellei heitä ollut, niin hänen vanhemmilleen. Palkinnon suuruutta kuvaa sen rahallisen arvon sijoittuminen silloisen luutnantin ja kapteenin vuosiansioiden välille. •

– Suomen itsenäisyys on taistellen saavutettu, neljässä sodassa verellä ja sankarivainajilla vahvistettu Everstiluutnantti Pekka Kouri muistuttaa suomalaisia oheisen kirjoittamansa artikkelin kautta kunnioittamaan itsenäisyyttämme joka päivä – myös arvokkaiden satavuotisjuhlallisuuksien jälkeen.

K

un saavuttaa tavoitteensa, sen arvo usein haalistuu. Näin on käynyt itsenäisyydellekin. Sitä alkaa pitää itsestään selvänä, jota ei pidä nostaa esiin tai mainita. Joidenkin mielestä Suomen itsenäisyydestä ei saisi edes puhua. On tärkeämpääkin puhuttavaa: Sote, Ilmastopolitiikka, Työttömät, Syrjäytyneet, Pakolaiset. Itsenäisyysaihe on vanhojen ukkojen höpinää. Itsenäisyytemme ei kuitenkaan ole Stalinin tai Leninin lahja. Heillä oli varsin itsekkäät syynsä tunnustaa se. Suomen itsenäisyys on pitkällisten ponnistusten, uhrausten, isovanhempiemme, isien ja äitiemme työn tulos. Se on taistellen saavutettu, neljässä sodassa verellä ja sankarivainajilla vahvistettu. Uhraukset olivat kovat yli 90 000 kaatunutta ja sama verran loppuiäkseen vammautunutta. Sodan jälkeisinä, parinkymmenen nöyristelyn ja rähmällään olon vuosina oli tahoja, jotka jopa kysyivät: ”Mitä menitte sinne, oliko se uhrauksensa arvoista?” BALTIAN maissa, Virossa, Liettuassa ja Latviassa oli toisen maailmansodan syttyessä yhteensä yhtä paljon asukkaita kuin Suomessa, noin 3,8 miljoonaa.

Nämä valtiot eivät olleet päivääkään sodassa. Ne antautuivat ehdoitta ja valloitettiin muutamassa päivässä. Neuvostoliiton hajotessa ja näiden vihdoin itsenäistyessä saatiin arkistojen avautuessa todeta, että näissä kahteen kertaan miehitetyissä maissa oli henkensä menettänyt 600 000 ihmistä. Osa oli ammuttu, osa viety Siperian vankileireille, jossa olivat menehtyneet. Osa oli muutoin vain kadonnut. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena Euroopassa oli 9 uutta itsenäistä valtiota. Toisen maailman sodan päättyessä näistä oli itsenäisiä enää yksi, Suomi. Euroopan sotaa käyneistä valtioista vain kahta ei miehitetty: Toinen brittien saarivaltio Atlantilla, toinen oli Suomi. Euroopassa kuoli toisessa maailmansodassa 54 miljoonaa ihmistä. Näistä oli siviilejä noin 27 miljoonaa. Suomessa siviilejä kuoli 2 000. Nyt kysymykseen on helppo vastata: ”Kyllä Suomen veteraanien uhraus oli sen arvoinen”. ITSENÄISYYTEMME turvin olemme rakentaneet yhteiskuntamme haluamallamme tavalla. Samaan aikaan monet, vähemmän uhrivalmiit kansat, ovat vuosikymmeniä riutuneet vieraan

vallan alla tai joutuneet omasta maastaan pakenemaan. Vapautuneena valloittajan sorrosta ja mielivallasta suomalainen ahkeruus ja luotettavuus ovat luoneet ennen kokematonta vaurautta ja sivistystä. Sata vuotta sitten koetun vaikean, eripuraisen alun jälkeen olemme rakentaneet maan, jossa yhtenäisyys, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi ovat vertaansa vailla tarkasteltuna mistä ilmansuunnasta hyvänsä. Vaikka jotkut muutakin väittävät.

vutuksista ja osaamisesta. Kuitenkin jotkut meistä itse vähättelevät kykyjämme. Nöyryys on hyvästä, mutta ei nöyristely. Ei meillä ole häpeämistä tai anteeksi pyydettävää. On muotia parantaa ympäröivää maailmaa, mutta myös oman maan asioista tulee huolehtia. Kohtaan päivittäin naisia ja miehiä, joiden uhrausten ansiosta meillä on näin hyvä maa. Veteraanit ovat taistelleet meille itsenäisyyden. Sodanjälkeiset suuret ikäluokat ovat rakentaneet hyvinvoinnin, mistä nyt nautimme. Veteraaneista ja näistä raMAAMME kansainvälinen painoarvo kentajista on myös huolehdittava, kun niin kaupassa, politiikassa, opetukses- he eivät siihen enää itse kykene. sa kuin turvallisuudessakin on monilla mittareilla todettu. Olemme arvostettu TULEVIEN sukupolvien on tärkeää ja haluttu kumppani sekä idässä että tietää, miten itsenäisyys saavutettiin lännessä. Tämän olen myös havainnut ja millainen uhri ja hinta siitä maklukuisilla virkamatkoilla kriisinhallinta- settiin. Historian sekä sotien tuhon ja tehtävissä ja kansainvälisessä toimin- kauhun tunnetuksi tekeminen vaikkanassa. Reserviläistemme ja varusmies- pa elokuvan keinoin on parasta rautemme taito ja asenne ovat maailman hantyötä. Sodista kertominen auttaa huippua. Meihin luotetaan. Hyvänä ymmärtämään rauhan arvon, vähentää esimerkkinä on sotilaskoulutus, jota vastakkainasettelua ja vihanlietsontaa. parhaillaan annamme kansainvälisten Itsenäisyys on arvokas asia, jota tulee yhteisöjen pyynnöstä Kurdien Pesh- vaalia. Sitä ei saa haalistaa. mergataistelijoille Irakissa. Me hoiTuntemattoman Sotilaan loppusidamme osuutemme sataprosenttisesti. vuilla on teksti, missä aselepo on juuri Olemme tunnettuja monista saa- julistettu. Tuolloin ikuinen ilopilleri

sotamies Vanhala toteaa:” Neuvostoliitto-Suomi maaottelu on päättynyt. Ensimmäisenä ja voittajana maaliin selvisi Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto. Hyvänä kakkosena maaliin kiri pieni ja sisukas Suomi”. Tätä toistettaessa Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo otti aina puheenvuoron, nousi seisomaan ja löi nyrkkinsä pöytään: ”Tuo ei pidä paikkaansa. Ryssän päämäärä oli jo Talvisodassa valloittaa Suomi muutamassa viikossa, tavoitteenaan Pohjanlahti. Se ei päässyt lähellekään tavoitettaan. Miten se voisi olla voittaja? Suomen ainoa tavoite oli säilyttää vapaus ja itsenäisyys. Sen me teimme. Me tuon sodan voitimme.” Viimeisimmässä Tuntemattomassa asia on korjattu. Noita virheellisiä repliikkejä ei esitetä. • Seuraavassa KauppaSuomi-lehden artikkelissa viikon 6-2018 numerossa everstiluutnantti Pekka Kouri kertoo, mikä hänen mielestään oli todellinen Talvisodan ihme. Artikkelissa käsitellään myös Suomen puolustuksen tulevaisuutta.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

8 Ko u

Excel helpoksi työelämässä Tervetuloa oppimaan Excelin vaivaton  käyttö ja tehokkaat työtavat! KEVÄÄN SEURAAVAT KOULUTUSPÄIVÄT:  ­ 7.2.2018  klo 8.00 ­ 16.00  ­ 14.3.2018  klo 8.00 ­ 16.00 TAPAHTUMAPAIKKA: LAHDEN SIBELIUSTALO

KAIKKI PALVELUT SAMAN KATON ALTA YLI 10 VUODEN KOKEMUKSELLA!

lut us

AIKAISEN VARAAJAN  ETU:

­25%

Särmääjänkatu 4:ssä vanhassa tutussa paikassa puh. 050 375 3263 Avoinna ark. 8-17 www.daltonsservice.fi

hinnasta, kun varaat pa ikkasi 14 vuorokautta ennen  koulutuspäivää.

OSALLISTUMISHINTA: 395 € (+ alv 24%). Hintaan kuuluu aamupala, buffet­lounas,  iltapäiväkahvit sekä koulutusmateriaalit.  Alueella on paljon edullisia parkkipaikkoja. RYHMÄKOKO: enintään 15 henkilöä.  KOULUTTAJA: Sten Reinikainen, 0408494590 Lataa maksuton ote kattavasta materiaali­ paketista ja katso ilmoittautumisohjeet:

RYHMÄETU:

­15%

hinnasta, kun samasta 3  uu  list sal organisaatiosta o n. mä em i en ä ta henkilö

www.caduseus.fi/sibelius

12590€+tk 300€

1090€+tk 100€

Takuu 2-vuotta

Nuorison riemuksi!

ARCTIC CAT Alterra 700 XT EPS T3b Traktorimönkijä. 60km/h. Ohjaustehostin, Vinssi, Vetokoukku ja vetokoukun pistoke, Etu ja takatavaratelineet ja peilit. Väri: Metalli musta.

OVH. 7990€+tk 300€ Tamminetto 6990€+tk 300€

7490€+tk 300€ Takuu 2-vuotta

Takuu 2+1-vuotta

ARCTIC CAT Alterra 700 XT EPS T3b Traktorimönkijä. 60km/h. Vinssi, Vetokoukku ja vetokoukun pistoke, Etu ja takatavaratelineet ja Peilit. Värit: punainen ja vihreä. Caduseus Consulting

­

sten@caduseus.fi

­

ACCESS MOTOR AMS MINI 110cc Lastenmönkijä. n. 5-14 vuotiaille soveltuva. Sähköstartti,levyjarrut, eteen ja taakse vaihteet, ajovalot. Väri: Valkoinen

040 8494590

TAVOITA ASIAKKAASI PÄIJÄT-HÄMEESSÄ TEHOKKAAMMIN!

ACCESS MOTOR 6.46 EPS 4x4 T3b traktorimönkijä. 60km/h. Ohjaustehostin, Vinssi, Vetokoukku ja vetokoukun pistoke, kädenlämmittimet, etu ja takatavaratelineet, käsisuojat ja peilit. Taiwanilainen Vahva laatumönkijä. Väri: Musta

POHJOINEN

161 500

KESKI-POHJANMAA

76 000

”YLI 250 000

KESKI-SUOMI

124 000

ETELÄINEN

104 600

KAUPANTEOSTA KIINNOSTUNUTTA LUKIJAA”

Varaa ilmoitustilasi: Risto Isohanni 044 530 1834 www.kauppasuomi.fi

Huom!

Jos haluat laajempaa näkyvyyttä, niin valtakunnallinen KauppaSuomi jaetaan 1.6 miljoonaan taloutee n 5 kertaa vuoden 2018 aikana!


Eteläinen painos • Viikko 2/2017 • www.karkkainen.com

Lehden tarjoukset voimassa torstaista keskiviikkoon 11.1.–24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Nostimme alennusprosentit ylemmäs, laskimme hinnat alemmas!

VAIN!

6

90

139,-

Norm. 8,90

-22%

99,VAIN!

VAIN!

Norm. 149,00

Hyväksytty tieliikenteeseen!

Osku auringonkukansiemen 10 kg

C-Bright challenger 72W led lisävalopaneeli

Fischer SCS Race Junior sukset + Rottefella siteet

100 000 Valikoimassa jo yli

Tutustu valtavaan tuotevalikoimaan osoitteessa:

tuotetta – ja lisää tulee päivittäin!

Lehden tarjoukset voimassa 11.1.–24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää. Ei jälleenmyyjille. Osa tuotteista vain toimitusmyyntinä. Painovirhe- ja toimitusvarauksella. Pukeutumisosaston tuotteet vain kivijalkamyymälöistä.


Ylös, ulos ja liikkeelle, talviliikuntavälineet Kärkkäiseltä

I

Kärkkäisen terveys- ja hyvinvointipäivät tammikuussa

Hyvinvointia ja terveyttä Suomen luonnosta KÄRKKÄISEN hyvinvointipäivissä on aina ollut hyvä tunnelma. On ollut ihana tavata enenevässä määrin omasta terveydestään kiinnostuneita asiakkaita. Monet heistä ovat erittäin laatutietoisia ja osaavat valita itselleen oikeat tuotteet. Tälläkin kertaa puhumme hyvinvoinnista, kokemuksista ja annamme ohjeita uusista tuotteista. Tarjouksessa ja esittelyssä meillä on kotimaiset Biokian marja- ja Pakusonin pakurituotteet, Voimaruoka 360 wholefoodjauheet ja Magnesia 375 sekä MethodDraine kehonpuhdistusjuomat ja Ladyvitat sekä loppukuusta sata muuta tuotetta.

Teksti: Ami Jatila

U

uden vuoden alku on monelle sananmukaisesti uusi alku. Voi kuinka monta uutta alkua muistan itsekin: syön terveellisemmin, liikun enemmän, huomioin läheisiäni… Ei aina onnistu, mutta kannattaa silti muistaa, että oma hyvinvointimme on pohjana kaikkeen tekemiseemme. Jo useampana vuotena olemme startanneet Kärkkäisen hyvinvointipäivät tammikuussa. Niin teemme tänäkin vuonna. Käyn Iin, Ylivieskan ja Lahden sekä Jyväskylän Kärkkäisillä. Puolen kuun alla Iissä, viikkoa myöhemmin Ylivieskassa ja tammikuun viimeisenä viikonlop- SAAN TYÖSSÄNI paljon palautetta: kertomuksia terveyden, hyvinvoinnin puna Lahdessa ja Jyväskylässä. ja energian lisääntymisestä oikein valiESPANJASSA OLEN innostunut harras- tuilla tuotteilla. Hymykin on palautettamaan vaellusta. On uskomaton koke- ta, ja joskus kuulee tarinan tai kohtaa mus olla liikkeellä, haastaa seuraava mäki ihmisen, joka tekee vaikutuksen. Kuten tai puron ylitys ja päästä perille jonnekin, hyvinvointipäivillä Jyväskylässä tapaaminne ei tiennyt edes olevansa menossa. mani inarilainen nainen. Hänestä ehkä Luonnon kauneus usein kuljettaa pientä kerron myöhemmin! kulkijaa ja tarjoaa rauhan, jota ei voi “kivikylissä” löytää. Ihana tunne. TAKAISIN ALKUUN, uuteen alkuun. Asuessani ja tehdessäni osan aikaa töi- Onko tavoitteesi pudottaa painoa, saada tä Espanjassa, on Suomen luonto tullut lisää energiaa, toteuttaa suoliston puhvieläkin tärkeämmäksi. Osaan arvostaa distuskuuri tai antaa suolistolle mahsen terveysvaikutteita, luontomme rik- dollisuus toimia paremmin? Kärkkäisen kautta ja puhtautta. Suomen luonnossa hyvinvointipäivillä kerromme, miten se olen kulkenut aina, mutta ammattini onnistuu! Tervetuloa! ravintoasiantuntijana on lisännyt kiinTarjolla on pakurikääpäteetä sitruunostustani Suomen luonnosta saataviin nan ja hunajan kera. Pakurikääpää on marjoihin, yrtteihin ja moniin muihin käytetty perinteisesti monipuolisena loistaviin ravintoaineisiin. luonnon rohtona esimerkiksi maha- ja Sisälläni asuva biologi haluaa tietää suolistovaivojen hoidossa sekä väsymysaina tarkkaan, mitä tuote sisältää ja ja kiputilojen vähentämisessä. mitkä ovat sen vaikutukset kehoomme ja mieleemme.

Julkaisutiedot Julkaisija J.Kärkkäinen Oy Osoite Ollilanojankatu 2, 84100 Ylivieska Päätoimittaja Reetta Reinman Email mainos@karkkainen.com Verkossa www.karkkainen.com Julkaisuviikot 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, ja 51 *valtakunnallinen painos 1,55 milj.

Painopaikka Eteläinen Keski-Suomi K-Pohjanmaa Pohjoinen

Lehtisepät Oy, Lahti Lehtisepät Oy, Jyväskylä Lehtisepät Oy, Jyväskylä Kaleva Oy, Oulu

Jakelualueet Eteläinen Keski-Suomi K-Pohjanmaa Pohjoinen

104 600 kpl 124 000 kpl 76 000 kpl 161 500 kpl

hmisen keho on luotu liikkumaan. Kroppa ja mieli tarvitsevat liikettä pysyäkseen terveinä. Stressinhallintakeinona liikunta on mitä upein, vallankin kun siihen vielä yhdistää Suomen kauniin luonnon. Perinteinen murtomaahiihto on hienosti taas suomalaisen suosikkilaji, osaltaan tähän vaikuttaa varmasti uusien suksien helppohoitoisuus: sukset jalkaan ja ladulle! Hiihto on mitä tehokkainta terveysliikuntaa. Hiihto vahvistaa verenkierto- ja hengityselimistöä. Hiihto ei kehitä pelkästään aerobista kestävyyskuntoa, vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa- ja selkälihakset sekä käsivarren lihakset. Hiihto kuluttaa tunnissa energiaa 300-1000 kaloria. Esimerkiksi 70-kiloinen nainen kuluttaa tunnin, noin 12 kilometrin, hiihtolenkillä noin 700 kaloria ja 80-kiloinen mies noin 830 kaloria. Lumikenkäily ja -lautailu ovat nyt monen talviliikkujan suosikkeja. Niissä molemmissa kehittyvät voima, tasapaino, ketteryys ja koordinaatiokyky. Eikä unohdeta hyötyliikuntaa, lumitöiden tekeminen on mitä loistavin talviliikuntamuoto. Kävely on hyvä liikuntalaji, kesät talvet. Se on helppoa, halpaa ja tehokasta. Kävely kuluttaa tunnissa energiaa 200-500 kaloria, helpottaa painonhallintaa, parantaa kolesterolipitoisuuksia ja sokerinsietoa. 70 kiloa painava nainen kuluttaa tunnin, noin 6 kilometrin, kävelylenkillä kaloreita noin 250 ja 80-kiloinen mies noin 300. Monet perheet ovat innostuneet luistelemisesta. Luistelu onkin mitä ihanteellisin koko perheen liikuntamuoto, jokainen perheenjäsen löytää tapansa luistella. Osa pelaa lätkää, osa kaunoluistelee, perheen pienimmät ottavat töpötellen ensi liukujaan äidin, isän tai sisarusten tukemana. Luistellessa kehittyvät sekä lihaskunto, ketteryys että liikkuvuus – tärkeitä ominaisuuksia jokaisessa ikävaiheessa.

Sisäliikuntalajeista esimerkiksi perinteinen jumppa on mahtava laji monipuolisuudessaan: aerobinen kunto, lihasvoima, tasapaino ja notkeus kehittyvät samanaikaisesti. Jumppa-dvd on kätevä motivaattori kotijumppaan. Oman kehon painolla harjoitteleminen on tehokasta. Kahvakuulat käteen ja treenaamaan – todella tuntuu, lihakset ovat kuin tulessa. Joogamatto kutsuu pitämään kehosta ja mielestä huolta. Lämmitetyssä liikuntatilassa tehty hotjooga hellii vilukissoja. Hyvä peruskunto rakentuu lapsuudessa ja nuoruudessa, samoin kuin kipinä liikuntaharrastuksille. UKK-instituutin suositusten mukaan kaikkien 7–18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä, monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. UKK-instituutin työikäisten, eli 18–64-vuotiaiden liikuntasuositukset pohjautuvat liikuntapiirakkaan. Liikuntapiirakalla kiteytetään viikoittainen liikunnantarve terveyden kannalta. Reipasta kestävyysliikuntaa tulisi viikoittain harrastaa yhteensä vähintään 2,5 tuntia tai rasittavaa kestävyysliikuntaa 1 tunti 15 minuuttia. Kestävyysliikuntaa olisi hyvä harrastaa lähes päivittäin ja vähintään 10 minuutin jaksoissa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa harjoittavaa liikuntaa tulisi harrastaa ainakin kahdesti viikossa. Kärkkäisen viiden tavaratalon ja verkkokaupan www.karkkainen.com urheiluvälineosastoilla on upea kattaus liikuntavälineitä ja -asuja talven ulko- ja sisäliikunnan onnistuttajaksi. Ylös, ulos ja liikkeelle – Kärkkäisen kautta!

Päätoimittaja Reetta Reinman

Tapahtumaa Kärkkäisellä: SPORTLIFE NUTRIOTION TUOTE-ESITTELYKIERTUE Uutuussarja nyt Kärkkäiseltä. Sportlife Nutrition - tuoteperhe sisältää monipuolisen valikoiman tehokkaita, turvallisia ja luotettavia urheiluravinteita. Oulu 16.1. klo 14-18 Ii 17.1. klo 14-18 Ylivieska 18.1. klo 14-18 Jyväskylä 19.1. klo 14-18 Lahti 20.1. klo 11-15

www.facebook.com/karkkainencom www.instagram.com/karkkainencom


Runsaasti suksia ja monoja alennettuun hintaan!

-50 -70 %

-46%

-90

Lahden myymälässä esittelypäivät

La 20.1.

La 13.1.

%

Rossignol Start -voiteet

Fischer Ski Go -voiteet

Esittelypäivinä erikoistarjouksia!

%

179,Alk.

34.05 /kk (6 kk)

Fischer RCS CarbonLite Classic hiihtomono

RCS Carbonlite Classic on kevyt, perinteisen tyylin racing-kenkä aktiivi/kilpahiihtäjälle. Kenkä istuu entistä paremmin ja on entistä helpompi pukea päälle. Kengänpohja välittää voiman tehokkaasti, antaa jalalle tukea ja välittää loistavan hiihtotuntuman. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 329,00

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

229,Alk.

90

Skigo voitelurauta

Kevyt, kompakti koko tekee raudasta näppärän käsitellä. Uritettu pohja parantaa voiteen leviämistä. 850W Myymälät ja Karkkainen.com

Fischer Twin Skin Pro-pitopohjasuksi on huolellisen tuotekehittelyn tulosta. Suksen ylivertainen pito perustuu pitoalueen olaksen molemmin puolin sijoitettuihin teflonpäällysteisiin mohair -70 nousukarvoihin. Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Huippu Junior suksi sekä luisteluun, että perinteisen hiihtoon. Fischer SCS on kevyt ja luistava hiihtosuksi kaikkiin keliolosuhteisiin. Myymälät ja Karkkainen.com

29

19

42.75 /kk (6 kk)

Fischer Twin Skin Pro NIS pitopohjasukset

Fischer SCS Race Junior sukset + Rottefella siteet

-51%

-31%

Norm. 29,00

169,-

00

Alk.

32.31 /kk (6 kk)

Polar A370 fitnessmittari

Exel XC Spectra XP-70 Evo hiihtosauva

Polar A370 on tyylikäs ja sporttinen vedenpitävä fitnessmittari, jonka jatkuva sykkeen mittaus, edistynyt unenseurantatoiminto ja ainutlaatuiset harjoittelutoiminnot auttavat sinua pysymään aina ajan tasalla. Myymälät ja Karkkainen.com

Exel Spectra on laadukas ja jämäkkä aktiivihiihtäjän sauva, varsi 70% hiililkuitua. Soveltuu niin perinteiseen kuin luisteluhiihtoonkin. (Normaalisti 119,-) Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 59,00

3

50

49

00

Rossignol XTour Venture Jr sukset Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

229,Alk.

Stigan liukuri upeissa väreissä. Liukurin voi ketjuttaa eli laskea jonossa. Ylivieska, Lahti, Oulu, Ii ja Karkkainen.com

42.75 /kk (6 kk)

Rossignol Delta Skating IFP sukset

Aktiiviharrastajan luistelusuksi kaikille alustoille Myymälät ja Karkkainen.com

-43%

169,Alk.

Stiga Slidet Walrus liukuri

32.31 /kk (6 kk)

Völkl RTM 73 laskettelusukset + Marker 3mot TP Light 10.0 side

Unisex laskettelusuksisetti. Völkl RTM 73 on vakaa ja helppo suksi rinnelaskuun aloittelijoille ja harrastajille. Monon koon mukaan helposti säädettävä Marker-side. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 299,00

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

Völkl Steaze lumilauta + Straptec Initial L/XL side Tukeva puudyinlauta aktiivilaskijalle. Völkl Fastec siteet. Myymälät ja Karkkainen.com

-20

%

SportLife Nutrition urheiluravinteet

Sportlife Nutrition - tuoteperhe sisältää monipuolisen valikoiman tehokkaita, turvallisia ja luotettavia urheiluravinteita. Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

11


ALEPR HINNA

-50 -30 %

-40 -6 %

Vastustamattomia alennuksia pukeutum

12

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


ROSENTIT  AT 

0

%

-70

%

60

%

Korotimme jo alennettujen tuotteiden alennusprosentteja. Nyt viimeistään kannattaa tulla ostoksille!

mis-, jalkine- sekä urheilutekstiiliosastolla!

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

13


VAIN!

8

90

Norm. 12,90

-31% Kotoilu valmiskapat - Materiaali: 100 % puuvilla - 40 asteeen vesipesu - Koko : 50x220 cm Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

14

90

-12

%

Kotoilu keinutuolin matot

Norm. 16,90

- Koko: 40x190cm - Värit: luumu tai harmaa Myymälät ja Karkkainen.com

-50 %

19

90

Kotoilu Ruutu verhot -Koko: 140x180cm -2 kpl/pkt Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 39,90

-28%

17

90

Kotoilu Lehti tai Fiona verho _-Koko: 140x240cm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 24,90

Kotoilu Meri pyyhkeet -41%

-38

2

90

Kotoilu Ruutu patakintaat

%

34

90

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,90

-17%

150x260cm -38%

49

90

260x260cm Univisio Renkaat päiväpeite Värit: luonon valkoinen, beige Myymälät ja Karkkainen.com

150x260cm Norm. 55,90 260x260cm Norm. 79,90

- Värit: sininen, vihreä, viininpunainen, harmaa tai valkoinen

-50 %

9

90

Kotoilu Ruutu pöytäliina - Koko:140x220cm - Materilaali: 100% puuvilla Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 19,90

-34 %

1

90

2

50

Kotoilu Meri käsipyyhe - Koko: 50x70cm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 3,00

Kotoilu Ruutu patalaput

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 2,90

-49%

-44

%

9

90

/2kpl

2

90

/3kpl

Kotoilu Meri kasvopyyhe - Koko 30x50cm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. á 1,90

Kotoilu Ruutu istuintyynyt

- Koko:40x40cm -Värit: harmaa/valkoinen Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. á 8,90

-54 %

5

90

Kaitaliinoja

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 12,90

14

-48%

9

90

-40 %

8

90

Kotoilu Lehti käytävänmatto

Kotoilu Ruutu koristetyyny

Norm. 19,00

Norm. 14,90

- Koko: 70x120cm - Materliiali: 100% puuvilla Myymälät ja Karkkainen.com

- Koko: 50x50cm Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

-23%

6

90

-38%

9

90

Kotoilu Meri kylpypyyhe

Kotoilu Meri saunapyyhe

Norm. 9,00

Norm. 16,00

- Koko:70x140cm Myymälät ja Karkkainen.com

- Koko:90x150cm Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Kuntoon..! -28%

15

-58%

9

00

Kirsi Valasti: Hyvä juoksu juoksemisen ilo

Noora Valkonen: Uimarin treenikirja

Miten vauhdittaa avovesiuintia? Millainen on toimiva harjoitusohjelma? Miksi uimarin kannattaa kyykätä? Vastaukset löytyvät Uimarin treenikirjasta. Uimarin treenikirja on ainutlaatuinen tietopaketti jokaiselle uinnin ystävälle. Kirja sopii vasta-alkajille, nuorille kilpauimareille ja heidän vanhemmilleen, triathlonisteille, aktiivisille kuntouimareille ja masters-kisaajille. - Sivumäärä: 176 - Kirjoittaja: Noora Valkoinen Myymälät ja Karkkainen.com

Löydä uusin tieto ja kokemus juoksemisesta. Kirsi Valastin uusin juoksukirja ohjaa hyvään kuntoon ja saa voimaan hyvin. Kirjan avulla saat juoksusta elämäntavan ja alkuinnostuksen jatkumaan läpi elämän. Täynnä viisautta ja iloa oleva kirja antaa juoksusta uuden ystävän sitä aloittavalle ja neuvoo keinot elvyttää vanha juoksuystävyys. - Sivumäärä: 160 - Kirjoittaja: Kirsi Valasti Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 23,80

Norm. 20,90

15,-

90

VAIN!

Norm. 22,90

Erittäin monipuolinen treenikirja!

-34 %

Toni Pesonen, Evgeni Suokas: TIKIS treenihaaste

3

T/S 2018 Suuri 490x350mm seinävuosikalenteri Myymälät ja Karkkainen.com

1

00

Time/System Classic pöytäkalenteri 2017 - Viikko/aukeama, vkot 48/2016 – 1/2018 - 128 sivua - Sidottu Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

15

-34 %

15

00

Hanna Skyttä: Fuel food Pikaruokaa

TIKIS on Suomen suurin liikunta- ja treenimedia verkossa. TIKIKSEN treenihaasteet ovat saaneet suuren suosion verkossa. Palvelulla on yli 200.000 kävijää. TIKIS Treenihaaste haastaa lukijan viteen erilaiseen haasteeseen: Vatsalihas-, leuanveto, punnerrus, booty- ja hiit-haasteeseen. Kirjassa annetaan tarkat ohjeet eri haasteisiin valmistautumiseen, harjoitusohjelmat eri lähtötasoille. - Sivumäärä: 176 - Kirjoittaja: Toni Pesonen, Evgeni Suokas Myymälät ja Karkkainen.com

90

-32%

Nopeasti energisoivia, nopeasti ravitsevia ja nopeasti valmistuvia ruokia päivän joka hetkeen! Sano hyvästit äähkylle, tukalalle ja väsyneelle ololle, vaivalloiselta tuntuville kokkaushetkille sekä pikaruokaloiden autokaistoille! - Sivumäärä: 176 - Kirjoittaja: Hanna Skyttä Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 21,90

4

00

Mari Stenman: Liikkuvan äidin hyvinvointi - Raskausaika ja äitiys

Kirja esittelee fyysisen hyvinvoinnin rakennuspalikat naisen elämässä ainutlaatuisen ja haastavan ajanjakson aikana. Tiedot ja suositukset perustuvat tämän hetken parhaaseen tutkimusnäyttöön. Kirjan ydinviesti on raskaana olevan ja synnyttäneen naisen hyvinvoinnin lisääminen. - Sivumäärä: 176 - Kirjoittaja: Mari Stenman Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 22,90

90

BURDE musta (kaksikielinen) interplano Parikierresidottu kalenteri. Koko 83 x 158 mm. Myymälät ja Karkkainen.com

9

90

T/S 2018 unimemory A5 Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

15


-50

%

XZ 500 ml shampoo

XZ Aito Normaali shampoon vitamiinit ja proteiinit hoitavat hiuksia juuresta latvaan sekä antavat kiiltoa ja elinvoimaa.Puolukansiemenöljy kosteuttaa ja suojaa hiuksia.Omega-3- ja Omega-6-rasvahapot kosteuttavat hiuksia ja hiuspohjaa sekä suojaavat hiuksia kuivumiselta. Myymälät ja Karkkainen.com

3

1

00

70

/2kpl

Vuokkoset Classic 30 terveysside

Vuokkoset Classic on pehmeä, ja erityisen imukykyinen side. Sopii käytettäväksi sekä kuukautisvuotoon että kevyeen virtsankarkailuun. - 30 kpl/pkt Myymälät ja Karkkainen.com

Lilien 1 l nestesaippua

Lilien nestesaippua täyttöpullo. Hellä nestesaippua huoltaa täydellisesti kädet ja ihon. Jättää ihon miellyttävän pehmeäksi ja sileäksi. - 1 litra Tuoksu: Honey Jojoba Oil Myymälät ja Karkkainen.com

1

0

30

Normal Clinique 120 kpl vanulappu

80

Normal Clinique 200 kpl vanupuikko

Laadukas vanulappu ihon puhdistukseen. - 120 kpl/pkt Myymälät ja Karkkainen.com

Edullinen ja turvallinen vanupuikko moneen käyttöön. - 200 kpl/pkt Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

16

4

50

Yhteishintaan

90

Lotus Luonnonystävä 12 rll talouspyyhe ja wc-paperi 40 rll

Lotus Luonnonystävän -talouspyyhe on valmistettu kierrätyskuidusta eli keräyspaperista valmistetusta puukuitumassasta. Kierrätyspaperista valmistettu pehmopaperi ei ole yhtä vaaleaa kuin uudesta kuidusta valmistettu, mutta Lotus Luonnonystävän -talouspyyhe on muuten kestävä ja imukykyinen niin kuin muutkin Lotus-talouspyyhkeet. Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

9

-30 %

1

90

90

Finish ALLinONE 112 tab konetiskitabletti

Nice 5 kg pyykinpesujauhe

Nice pesujauhe, perinteiseen pyykinpesuun, riittoisa pakkaus, kaikille pyykille Sisältö: 5kg pyykkipulveria 0,90€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Fairy 500 ml käsitiskiaine

Ainutlaatuisen teknologian ansiosta tehokkaat tabletit varmistavat puhtaan tuloksen jopa vaativimmissakin olosuhteissa - mikä tarkoittaa, ettei sinun tarvitse pestä kattiloita, pannuja taikka astioita toistamiseen! Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

FAIRY POMEGRANATE 500 ML KÄSITISKIAINE FAIRY LEMON 500 ML KÄSITISKIAINE FAIRY LIME 500 ML KÄSITISKIAINE FAIRY MANDARIN 500 ML KÄSITISKIAINE Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 2,70

VAIN!

2

00 /3kpl

VAIN!

3

00

VAIN!

Magnum 90 g suklaalevy

Ainesosat: Sokeri, kaakaomassa, kaakaovoi, voiöljy, vadelmajauhe, emulgointiaine (SOIJAlesitiini), kuivatut vadelmapalat, aromi, happo (E330). Sisältää: kaakaota vähintään 50 %. Myymälät ja Karkkainen.com

16

2

00

/2kpl

/3kpl

Vicks 40 g kurkkupastilli

Ainesosat: Makeutusaineet (isomalti, ksylitoli, asesulfaami K), luonnollinen minttuaromi (0,2%), mentoli (0,2%), väriaineet: E131, E132. Ravintosisältö per 100 g: Energiaa 970 kJ/233 Kcal, hiilihydraatteja 97 g. Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

MAGNUM 31-37 G SUKLAAPATUKKA Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


-25%

29

90

Seattle Travel lentolaukku

-Seattle Travel lentolaukku -Kevyt ja helposti liikuteltava matkalaukku. TSA-lukko ja säädettävä vetokahva. Laukun sisällä kaksi erillistä säilytyspussia esimerkiksi kenkien ja likapyykkien säilytykseen. -P 23 xL34 xK50. Tilavuus 39L. Paino 2,7 kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 39,90

-33%

39

90

Seattle Travel matkalaukku

-20 %

79 Alk.

90

30.20 /kk (3 kk)

Jemis Lentolaukku

-Seattle Travel matkalaukku -Kevyt ja helposti liikuteltava matkalaukku. TSA-lukko ja säädettävä vetokahva. Laukun sisällä kaksi erillistä säilytyspussia esimerkiksi kenkien ja likapyykkien säilyttämiseen. -Mitat: P 26 xL 42 xK60 . Tilavuus 65L. Paino 3,5 kg Myymälät ja Karkkainen.com

-Hopean värinen kovapintainen lentolaukku. Teleskooppi vetokahva lukkiutuu moneen korkeuteen. Laukku on jaettu kahteen yhtä suureen osaan kiinnitettävillä välilevyillä. Välilevyissä on vetoketjutaskut. Neljän -pyörän ansiosta laukkua on erittäin helppo liikutella. Ylivieska, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Karkkainen.com

Norm. 59,90

Norm. 99,90

VAIN!

15

90

Easy Diet 4 DAYS ALOITUSPAKKAUS

Starttipaketin sisältö: 2 x Savuporojuustokeitto (VL, G) 2 x Kanakeitto (G) 2 x Kantarellikeitto (VL, G) 2 x Katkarapukeitto (VL, G) 4 x Omena-kanelipuuro (VL) 1 x Ohjevihko (ohjeet dieetin toteuttamiseen ja 16 erilaista tuunaus reseptiä) Myymälät ja Karkkainen.com

18

-11%

22

90

Allevo Very Low Calorie Diet Mix Pack 15 pss

Sisältää kolme erilaista keittoa, kaksi erilaista shakea ja yhden smoothien. 41,80€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

90

METHODDRAINE DETOX 250 ML

Terveellinen ja tasapainoittava menetelmä kehonpuhdistukseen. Maut: vihreä tee, vadelma-karpalo, omena. 91,60€/L Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 25,70

VAIN!

-41

%

Ladyvita MAMA & Ladyvita 50+ 120 tabl

Täydellinen ravintolisä täydellisille naisille ja raskauden aikana. Sisältää kaikki vitaminnit ja kivennäisaineet. Tuotteet: Mama, 50+ 58,24€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

9

90

Norm. 16,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

-10 %

12

90

Vitabalans C-MAX STRONG 500mg 200kpl Vahva C-vitamiinivalmiste. 86,57€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 14,30

-11%

15

90

Colon Clear pH BALANCE 150g

Nopeavaikutteinen ja tehokas tapa normalisoida kehon pH-arvo. 106€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 17,90

-12%

19

80

Fennovita KONJAC+VIHREÄKAHVI, KROMI 190 kpl 94,74€/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 22,50

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

17


39,VAIN!

Putoaako Putoaako karva, karva,

kutiseeko kutiseeko iho? iho?

Norm. 59,90

Biotiini Forte ylläpitää turkin Biotiini Forte ylläpitää ja ihon hyvinvointia. Seturkin on ja ihon hyvinvointia. Se on tehokas apu iho- ja karvatehokas apu iho-kuiviin ja karvaongelmiin sekä ongelmiin sekä kuiviin anturoihin ja halkeileviin anturoihin kynsiin. ja halkeileviin kynsiin.

-20

-35%

Horze Triton Supreme Galaxy ratsastuskypärä

Kaikki myymälässä olevat satulahuovat

Triton on erinomaisesti istuva ja turvallinen ratsastuskypärä täyttäen VG1 turvallisuusvaatimukset - 4 säädettävää kokoa Edessä ja takana on väreihin sointuvat ilmanvaihtoaukot Myymälät ja Karkkainen.com

Myymälät

-50 %

9

14

-58%

2

90

Pro Rider ratsastuskäsineet

VAIN!

90

%

90

Pro Rider ratsastussukat

Myymälät

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 19,90

Norm. 6,90

Biotiini Forte rakeet 600 g

Norm. 15,90

Myymälät ja Karkkainen.com

BIOTIINI FORTE Rakeet 600 g BIOTIINI Rakeet g hevosille FORTE kavioiden, ihon600 ja karvan hevosille kavioiden, ihon ja karvan hyvinvointiin. hyvinvointiin.

-19%

9

90

Vitabalans C-Rakeet 500gr Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 12,20

6

-11%

8

90

Helosan voide 300 gr

Black Horse pellavansiemenöljy 1 l

Myymälät ja Karkkainen.com

Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 9,50

-30

VAIN!

6

50

%

90

Norm. 8,90

-17%

3

90

Pienet ulkolintujen ruokintaautomaatit

-22

%

Osku auringonkukansiemen 10 kg

/pkt

Nelson maapähkinätanko 3 kpl

Classic, Deluxe, Globe, Happy Bird, Nelson, Style ja Tintti Myymälät ja Karkkainen.com

Raidallinen auringonkukansiemen ulkolintujen ruokintaan. 0,69/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Taliin dipattuja runsasenergisiä maapähkinöitä. Suosittua villilintujen ruokaa. 3 x 110 g. 11,81/kg Ylivieska, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 4,70

Tarjous voimassa 11.-31.1.2018

-13%

-20

%

7

90

-23

%

9

90

50 x 35 cm 60 x 40 cm Nuno Oxford lemmikin peti

Tukeva mutta silti miellyttävän pehmeä lemmikin peti. Sisäpuoli miellyttävän tuntuista pitkäkarvaista fleeceä. Ulkopinta Oxford -kangasta. Nylonkankaisessa pohjassa anti-slip kuviointi. - Väri harmaa Myymälät ja Karkkainen.com

50 x 35 cm Norm. 9,90 60 x 40 cm Norm. 12,90

18

-22

%

6

90

Hau-Hau Champion kanafileetikku 325 g Lihaisa ja maistuva kanan filelihalla päällystetty purutikku. Vehnätön ja vähärasvainen. 21,23/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 8,90

15

90

HauHau Champion Täyslihaherkut kanafilee 800 g 100 % kananlihaa 19,87/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

-29

4

60 tabl.

90

-13%

HauHau Champion purukierre kanalla 400 g Kanafilepäällysteinen naudannahkainen puruluu, pituus 13 cm. 12,25/kg Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 6,90

6 90 19 90

%

250 tabl.

Biotiini Forte

Biotiini, sinkki ja metioniinivalmiste koiran ihon, kynsien ja turkin hyvinvoinnille. 0,11/kpl Myymälät ja Karkkainen.com

60 tabl. Norm. 7,90 250 tabl. Norm. 22,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


-34 %

BENQ GW2470HE 23.8" LED NÄYTTÖ Myymälät ja Karkkainen.com

99,VAIN!

-25%

14

90

Kingston 32GB MicroSDHC kortti adapterilla

- 32GB Micro-SD kortti SD adapterilla. Myymälät ja Karkkainen.com

36.73 /kk (3 kk) Norm. 149,00

Norm. 19,90

Alk.

-17%

-14 %

119,- 149,Alk.

43.56 /kk (3 kk)

Alk.

53.81 /kk (3 kk)

Motorola C Plus 4G älypuhelin

Samsung Galaxy J3 2017 älypuhelin

Norm. 139,00

Norm. 179,00

- 5.0" HD näyttö (1280x720) - 8 megapikselin f/2.2 takakamera ja 2 megapikselin etukamera - 4G (LTE) yhteydet - 2Gb RAM ja 16Gb tallennustilaa + laajennustilaa muistikortilla jopa 32Gb - Suoritin 1.3GHz Quad Core (Mediatek MT6737M) + Mali T720 GPU - Android 7.0 Myymälät ja Karkkainen.com

- Laadukas metallirunko ja kaareva tausta hyvää otetta varten - Valoherkkä 13 Mp:n kamera ja intuitiivinen kamerakäyttöliittymä - Paikka kahdelle SIM-kortille - 5-tuumainen HD-näyttö - Fiksuja selfie-toimintoja - Paikka microSD-kortille (kortti myydään erikseen) Myymälät ja Karkkainen.com

-30 %

Waltter Vento universaali puhelinteline autoon

-23

-13

%

169,Alk.

Yksinkertainen ja näppärä puhelinteline autoon pikakiinnityksellä. 3.5 – 6.3 tuuman puhelimille. Asentuu hetkessä auton tuuletusritilään. Myymälät ja Karkkainen.com

%

349,-

32.31 /kk (6 kk)

Lenovo TAB4 A10 10" 4G TABLETTI

Tabletti tuoreella Androidilla,HD-näytöllä ja SIM-korttipaikalla. Qualcomm Snapdragon 425 -neliydinprosessori (1.4GHz) - 10.1" WXGA kosketusnäyttö IPS-paneelilla - Tallennustila: 16GB 2GB keskusmuistia Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 219,00

Alk.

VAIN!

6

34.40 /kk (12 kk)

Lenovo IdeaPad 320-15IAP 15.6" KANNETTAVA TIETOKONE 15,6" FHD näyttö /Celeron N3450 / 4GB / 128GB SSD / Win 10 Home 64-bit IdeaPad 320 on suunniteltu helpottamaan elämää. Se suoriutuu kaikista tehtävistä vaivattomasti tehokkaan suorituskyvyn ansiosta. IdeaPad 320 on helppokäyttöinen virtaviivaisesta ulkoasusta entistä selkeämpään työpöydän käyttöliittymään. Myymälät ja Karkkainen.com

90

Norm. 9,90

Norm. 399,00

-13%

Alk.

SONY PS4 PRO 1TB PELIKONSOLI

54.24 /kk (6 kk)

PS4 Pro on "turboahdettu PS4"! Myymälät ja Karkkainen.com

VAIN!

78 349,VAIN!

90

Alk.

34.40 /kk (12 kk) Norm. 399,00

29.86 /kk (3 kk)

Alk.

-8%

Waltter Move 500 4K Action kamera

Action kamera tarkalla 4K(25fps) ja nopealla Full HD(60fps) videotallennuksella. Kamerassa on 170° laajakulmalinssi, Wi-Fi yhteys, HDMI-liitäntä sekä 2” kirkas operatiivinen näyttö. Kameran käyttöliittymäkielinä löytyy: Suomi, Ruotsi, Viro ja Englanti. Paketissa mukana laaja kirjo kypärä-, pyörä- yms. kiinnikkeitä mukaan lukien 30m vesitiivis kotelo. Myymälät ja Karkkainen.com

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

59

Alk.

90

23.37 /kk (3 kk)

Sony PS4 DualShock 4 peliohjaimet

Eri värien saatavuus vaihtelee myymälöittäin! Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 64,90

-50 %

29

90

Gran Turismo Sport PS4

Palkittu kilpa-ajosimulaattorisarja kaahaa ensimmäistä kertaa PlayStation4:lle ja tuo mukanaan korkeaoktaanista jännitystä, joka saa sykkeesi nousemaan. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 59,90

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

19


Bosch kodinkoneet Kärkkäiseltä 499,Alk.

47.94 /kk (12 kk)

499,-

Alk.

47.94 /kk (12 kk)

Bosch WTH83007SN Bosch WAT283L8SN A+++ 8 kg A+ 7 kg lämpöpumppukuivausrumpu pyykinpesukone Lämpöpumppukuivausrumpu, Serie 4, täyttömäärä 7 kg - EasyClean kosteudentiivistin, AutoDry – elektroninen kosteudentunnistus - Erikoisohjelmat: Villan viimeistely, Mix, Pyyhkeet, Aikaohjelma 30 min kylmä, Ajastettu ohjelma 30min lämmin, Sport, Alusasut, Superpika 40, Paidat - Suuri LED-näyttö ja TouchControl-valitsimet - AntiVibration-muotoilu ja tilava SensitiveDry-teräsrumpu, Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Erittäin energiatehokas ja hiljainen EcoSilenceDrive pyykinpesukone, jolla on 10 vuoden moottoritakuu. Linkousnopeus 1400r/min ja täyttömäärä 8kg. Nopeat ohjelmat. Koneessa on myös erityisesti allergikkoja varten kehitetty AllergiaPlus tekniikka. Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

, 349 499,- 499,- 649,- 449,VAIN!

Alk.

47.94 /kk (12 kk)

Bosch GSN36VW30 kaappipakastin A++ -energialuokan kaappipakastin, jossa on NoFrost-automaattisulatus sekä joustava VarioZone-säilytystila. Korkeus 186cm. Tilavuus 237 litraa. Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 549,00

Alk.

47.94 /kk (12 kk)

BOSCH KSV36NW30 A++ JÄÄKAAPPI

Jääkaappi, jossa elektroninen lämpötilaohjaus, valkoinen. Käyttötilavuus 346 l, elektroninen lämpötilaohjaus ja LED-näyttö, CrisperBox-vihanneslaatikko, pulloteline, LED-sisävalo, turvalasihyllyt, lyhyt kahva, korkeus 186 cm. Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Norm. 549,00

Alk.

61.48 /kk (12 kk)

Bosch SMU87TW02S A++ astianpesukone

- SuperSilence: erityisen hiljainen käyntiääni, ainoastaan 44 dB - Super 60°C: erinomainen pesu- ja kuivaustulos - Energialuokka A++ takaa erittäin energiatehokkaan pesun - VarioFlex Pro -korijärjestelmä ja VarioDrawer Pro -yläkori tarjoavat enemmän joustavuutta ja suuremman täyttökapasiteetin. Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Alk.

Alk.

43.43 /kk (12 kk)

34.40 /kk (12 kk)

Bosch SMU46CW01S A++ astianpesukone

- ExtraDry: erityisen huolellinen kuivaus vaikeasti kuivattaville astioille - SilencePlus: miellyttävän hiljainen, vain 46 dB - Lasi 40°C -ohjelma pesee ja kuivaa lasit erittäin hellävaraisesti Korkeussäädettävä yläkori: luo lisätilaa, erityisen hyvä korkeille astioille - 7- Segment -näyttö: näyttää jäljellä olevan ajan ja perustietoja Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Bosch WAB28266SN A+++ 6 kg pyykinpesukone

- Täyttömäärä 6kg - Linkous 1400 r/min - Suuri LED-näyttö - Erikoisohjelmat: Siliävät Special, Mix, Paidat, Sport, Allergia+, Super 15 min / Super 30 min, Villa-/käsinpesu Hienopesu/Silkki Ylivieska, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Avaa yritystili Kärkkäiselle! Kärkkäisen yritysmyynti tarjoaa yrityksille laatumerkkejä saman katon alta. Toiminnan lähtökohtana on aito kiinnostus siihen, että yritysasiakas voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Palvelut toteutetaan ammattitaitoisesti yrittäjähenkisen henkilöstön avulla korostaen edullisuutta ja ostamisen helppoutta: yhdeltä toimittajalta, yhdellä laskulla ja yhdellä toimituksella.

Kaikki yhdellä laskulla!

Kärkkäisen yritysmyynti hyödyntää koko konsernin tuotevalikoimaa (n. 200 000 tuotetta). Aina edulliset hinnat!

Tilauksetjatarjoukset:

yritysmyynti@karkkainen.com

20

200 000 tuotteen valikoima!

 Etelä-Suomi

 Keski-Suomi

 Pohjois-Pohjanmaa

 Pohjois-Suomi

 Koko Suomi

Martti Österman

Jari Ahola

Henri Kärkkäinen

Reijo Niskasaari

Hannu Haikara Riitta Hautamäki

 050 420 3301

 050 420 3442

 010 430 3313

 050 420 3423

 010 430 3405  010 430 3362

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

Hilkka Hirvi

Timo Vanhala

 010 430 3031

 0400 581 551

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


UUTTA TEGNOLOGIAA HUIPPUEDULLISEEN HINTAAN! Laadukkaat Timco hitsauskoneet nyt saatavana Kärkkäisen valokoimasta!

129,- 149,Alk.

46.98 /kk (3 kk)

Timco i160CPT minihitsausinvertteri

Pieni minihitsausinvertteri puikkohitsaukseen. Timco i160CPT MMA minihitsausinvertteri. Paino ainoastaan 2.2 kg. Soveltuu erityisesti liikkuvaan työhön. IGBT-teknologialla oleva hitsausinvertteri. Ulostulo 20-160A, 230V/50Hz. Digitaalinen näyttö ledivaloilla. Puikon paksuus 1.6-3.2mm. Mukana 3m pitkä hitsaus- ja maakaapeli sekä harja ja säilytyslaukku. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

189,- 290,-

53.81 /kk (3 kk)

Alk.

Timco Fi200MMA hitsausinvertteri

Timco Fi200MMA MMA Hitsausinvertteri. IGBT-teknologialla oleva hitsausinvertteri. Ulostulo 20-200A, 230V/50Hz. Portaaton virransäätö LCD-näytöllä. Puikon paksuus 1.6-4.0mm. Mukana 3m pitkä hitsaus- ja maakaapeli sekä harja. Myymälät ja Karkkainen.com

35.79 /kk (6 kk)

Timco Mi250MMA hitsausinvertteri

Timco Mi250MMA. IGBT-teknologialla oleva hitsausinvertteri. Ulostulo 20-250A, 230V/50Hz. Portaaton virransäätö LCD-näytöllä. Puikon paksuus 1.6-4.0mm. Mukana 3m pitkä hitsaus- ja maakaapeli sekä harja. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

290,-

53.37 /kk (6 kk)

Timco NL40CUT max 12 mm plasmaleikkuri

Timco NL40CUT Plasmaleikkuri. MOSFET-teknologialla. Leikkaa kaikkia sähköä johtavia materiaaleja. Digitaalinen näyttö ledivaloilla. Ulostulo 20-40A, 230V/50Hz, Optimaalinen 1-10mm leikkaukseen. Maksimileikkaus 12 mm. Sisältää 4m pitkän plasmapolttimen sekä 3m maakaapelin. Soveltuu teräksen, rosterin, galvanoidun teräksen, alumiinin, kuparin sekä messingin leikkaukseen. Myymälät ja Karkkainen.com

Alk.

53.37 /kk (6 kk)

Timco L180HP TIG/ puikkohitsauskone

Timco L180HP Tig Puikko hitsausinvertteri. MOSFET-teknologialla. 2 in 1 hitsauskone. Ulostulo 20-180A, 230V/50Hz. Sisältää 4m pitkän TIG-poltinkaapelin, 3m pitkät hitsausja maakaapelit sekä harjan. Myymälät ja Karkkainen.com

Timco hitsauskoneet käyttävät uusinta Invertteri IGBT teknologiaa joten ne antavat huippuluokan tehon ja energiataloudellisuuden hyvällä paloaikasuhteella sekä soveltuvat myös amattikäyttöön.

590,-

Alk.

56.15 /kk (12 kk)

Timco iT250MIG-220 mig/mma hitsauskone

Timco iT250MIG-220 Mig Mag MMA hitsauskone. IGBT-teknologialla. Valovirta. Max. 15 kg lankaa. Lanka 0,8-1mm. Hitsausmahdollisuus ilman kaasua. Mig 24KD poltin. Hitsausvirta 50-200A/Max 250A, 230V/50Hz. Sisältää 4m polttimen ja kaapelin, 3m puikko- ja maakaapelin sekä harjan. Myymälät ja Karkkainen.com

39

00

Ferm 300W monitoimikone

Tehokas ja näppärä toiminen monitoimikone. Erinomainen työkalu sahaukseen ja hiontaan ahtaissa paikoissa. - Teho 300W - Kierrosnopeus 0 - 23000 / min - Portaaton nopeuden säätö. - Mukana katkaisu-/sahausterä, tasoitusterä ja hiomaalusta hiomapaperin Velcro-kiinnityksellä + 3kpl hiomapapereita (P60 - p80 - P120), pakattuna tyylikkääseen ja käytännölliseen säilytyssalkkuun. Myymälät ja Karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

690,-

Alk.

65.18 /kk (12 kk)

Timco iT315MIG mig/mma hitsauskone

Timco iT315MIG Mig Mag MMA Hitsauskone. IGBT-teknologialla ja hyvällä tuulettimella. Max. 15 kg lankaa. Lanka 0,8-1,2mm. Hitsausmahdollisuus ilman kaasua. Mig 24KD poltin. Hitsausvirta 50-280A/Max 315A, 400V/50Hz. Sisältää 4m poltinkaapelin, 3m maakaapelin sekä puikkokaapelin ja harjan. Myymälät ja Karkkainen.com

99

Alk.

00

36.73 /kk (3 kk)

Werkzeugkoffer 207-osainen työkalusarja

207 -osainen työkalusetti salkussa. Myymälät ja Karkkainen.com

IGBT-lyhenne muodostuu sanoista Insulated Gate Bipolar Transistor. Tällaisia puolijohderakenneosia käytetään yhä useammin tehoelektroniikassa, sillä ne yhdistävät kahdenlaisten transistorien edut: kanavatransistorin ohjattavuuden helppouden, korkean läpilyöntijännitteen sekä bipolaaritransistorien nopean vaihtamisen. Lisäetuna on, että transistori kestää hyvin oikosulkuja, sillä IGBT rajoittaa sähkövirtaa. IGBT on MOS-FETteknologian kehittyneempi muoto.

-51%

19

00

Jobman huomio lämmin fleece

Mukava fleece, jota voi käyttää joko puserona tai väliasuna esim. kuoritakin alle. Kevyt polyesterivuori suojaa tuulelta ja helpottaa päällepukemista. Ohut polyesterivuori. Vetoketjulliset etu- ja rintataskut. Rintataskussa kännykkä- ja kynätasku. Vetoketjulliset povitaskut kännykkätaskulla. EN 471 Luokka = 3 - Materiaali: 100% Polyesteri/Polar fleece, antipilling -käsitelty. - Väri: Keltainen/Ruskea (Kuvan takinsiniset alueet ovat ruskeita) - Koot S-XL Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 39,00

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

21


79,VAIN!

Alk.

VAIN!

19

90

29.89 /kk (3 kk)

Norm. 23,90

-17%

Satex T2A APUKÄYNNISTIN

Defa Termina 1200 W sisätilanlämmitin

Entistä sirompi ministartteri ja virtapankki moneen käyttöön! Starttaa autot, veneet, ruohonleikkurit, mönkijät ja monet muut laitteet! - Starttaa max. 3L dieselmoottorin ja 5L bensiinimoottorin -20-60°C lämpötilassa - Kapasiteetti 12000mAh - Toimii myös virtapankkina - Ledvalo - USB 5V 2,1A 2kpl - 200A starttivirta (piikki 400A) - Paino 422g - Koko 160 x 76 x 32mm - Akkutyyppi Lithium - Takuu 1 vuosi Myymälät ja Karkkainen.com

Termina 1200 on tehokas ja hiljainen sisätilanlämmitin. Sisätilanlämmitin ilman katkaisijaa, joka sopii teholtaan pieniin tai keskisuuriin autoihin. Vuoden takuu. Myymälät ja Karkkainen.com

139,VAIN!

50.40 /kk (3 kk) Norm. 149,00

Alk.

Hyväksytty tieliikenteeseen!

C-BRIGHT CHALLENGER 72W LED LISÄVALOPANEELI

Ihanteellinen lisävalo auton omien pitkien valojen rinnalle. Hyväksytty tieliikenteeseen. - Käyttöjännite 10-30V - Nimellisteho 72W - 24 x 3W OSRAM LED - Teoreettinen valoteho 6480lm - Värilämpö 6000K - Referenssiluku 40 - Säädettävä jalusta ruostumattomasta teräksestä Myymälät ja Karkkainen.com

-7%

27

90

LISÄVALOTELINE EU KILVELLE

-20 %

79

Lisävaloteline johon sopii paneelivalot ja pyöreät. - Rekisterikilven taakse - EU-kilvelle - Sopii mm. X-vision Race R 2 / 4 valoille, käy myös kolmelle 9 tuuman lisävalolle - Alumiinia (musta) - Paksuus 3mm Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 29,90

Alk.

-23%

9

00

29.89 /kk (3 kk)

Arctic Bright 55W LED majakkapaneeli

- Käyttöjännite 12-24V - LED teho 55W - LED 30kpl - IP67 suojaus - LED väri oranssi - Magneetti kiinnitys - Tupakansytytin sähköliitos - 1 vilkkumoodi - Hyväksynnät: R10(emc), ECE R65, tieliikennekäyttö - Mitat: 280mm x 165mm x 57mm Myymälät ja Karkkainen.com

90

JOHTOSARJA LISÄVALOILLE

- Asennussarja lisävalolle - Johdot, liittimet, rele, katkaisija Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 12,90

6

90

KUNGS MAX-IS LUMIHARJA

Avainlipun saanut lumiharja-jääraappayhdistelmä on suunniteltu suomalaisiin talviolosuhteisiin. Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 99,00

28

90

Telwin Touring 11 6/12V 2-4,5A akkulaturi

- Sopii 6V ja 12V lyijyakkujen lataukseen - Max latausvirta 4,5A - Akun lataustilan merkkivalot - Ylikuormitus- ja napaisuuden väärinkytkennänsuojaus. - 230V - 50-60Hz - 60W - 1,76kg - 10 x 19 x 19cm Myymälät ja Karkkainen.com

22

38

90

Telwin Touring 15 12/24V 4,5-9A akkulaturi

- Sopii 12V ja 24V lyijyakkujen lataukseen - Max latausvirta 9A - Akun lataustilan merkkivalot - Ylikuormitusja napaisuuden väärinkytkennänsuojaus - Akkukoko 12V 50-115Ah ja 24V 30-55Ah. - 230V - 50-60Hz - 100W - 2,93kg - 10 x 19 x 19cm Myymälät ja Karkkainen.com

48

90

Telwin Touring 18 12/24V 8-13A akkulaturi

- Sopii 12V ja 24V lyijyakkujen lataukseen - Max latausvirta 13A - Akun lataustilan merkkivalot - Ylikuormitus- ja napaisuuden väärinkytkennänsuojaus - Akkukoko 12V 60-180Ah ja 24V 50-115Ah. - 230V - 50-60Hz 230W - 3,44kg - 10 x 19 x 19cm Myymälät ja Karkkainen.com

-9%

49

90

Woima 62Ah 540A 242x175x175 -/+ käynnistysakku

Laaja valikoima Woima akkuja alkaen 49,90€ - 12V 62Ah 540A - Mitat 242x175x175mm - Napaisuus -/+ Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 54,90

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

-47%

1

00

Turtle wax lukkosula

PTFE:tä sisältävä lukkosula sulattaa ja voitelee lukot tehokkaasti. Aine on pakattu kätevään aerosolipulloon. - 40ml Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 1,90

-41%

2

90

Start Diesel 1l jäänesto

- Kaikkiin dieselmoottoreihin sopiva jäänestoaine - Käyttösuositus 0,5-1% Myymälät ja Karkkainen.com

Norm. 4,90

Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


Laadukkaat Access traktorimönkijät Kärkkäiseltä! Kolmen vuoden takuulla!

4990,- 6990,-

Alk.

175.88 /kk (36 kk)

Access Sport 4.30 Sport T3 mönkijä

Takuu 3-vuotta! Iskutilavuus (cc): 359,3 cc Tyyppi: OHC, 4-tahti Vaihteet: Hidas, nopea, vapaa & pakki Vetojärjestelmä: 2-veto Maavara (cm): 26,5 cm Kuivapaino (kg): 217 kg Eturenkaat: 21x7-10 Takarenkaat: 20x11-9 Vetokoukku/-kuula: Vakiona Peilit: Vakiona Jos haluat tilata tämän tuotteen verkkokaupasta, todellinen rahti on laskettava ennen tilausta. Ota yhteys asiakaspalvelu@ karkkainen.com Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

Access AMX 6.46 SE T3 mönkijä

Erittäin kevyellä ja tunnokkaalla ohjauksellavarusteltu tehokas mönkijä työkäyttöön ja vapaa-aikaan. Vakiona myös vinssi, vetokoukku ja vetokoukun pistoke. Laadukkaat Access mönkijät 2+1vuotta! Jos haluat tilata tämän tuotteen verkkokaupasta, todellinen rahti on laskettava ennen tilausta. Ota yhteys asiakaspalvelu@karkkainen.com Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

199,Alk.

37.53 /kk (6 kk)

Echo CS-310ES moottorisaha

Huippu laatua edullisesti! *Ovh. 310€ *Laadukas ja kevyt saha yleiskäyttöön * EasyStart kevytkäynnistys * Komposiittirunko * Paino vain 4kg * Digitaalinen Sytytysjärjestelmä * Teho 1.1kw * Echo-sahoilla kuluttajatakuu 5-vuotta! * Ammattikäytössä takuu 2-vuotta! Myymälät ja Karkkainen.com

389,Alk.

38.01 /kk (12 kk)

Echo CS-2511TES moottorisaha

Yläkahvasaha ammattilaiselle. Jokaisen timpurin unelmasaha - Echo CS-2511TES on markkinoiden kevyin yläkahvasaha - Todella tehokas moottori - EasyStart-kevytkäynnistys - Kuivapaino vain 2.3kg - Teho 1.11kw Myymälät ja Karkkainen.com

7990,-

Access AMX 6.46 EPS T3 mönkijä (EU T3-traktori -malli)

Ohjaustehostimella varusteltu tehokas mönkijä työkäyttöön ja vapaa-aikaan. Vakiona myös vinssi, vetokoukku ja vetokoukun pistoke. Jos haluat tilata tämän tuotteen verkkokaupasta, todellinen rahti on laskettava ennen tilausta. Ota yhteys asiakaspalvelu@karkkainen.com Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

8990,-

Access AMX 8.57 EPS LTD T3 mönkijä (EU T3-traktori -malli) Ohjaustehostimella varusteltu tehokas mönkijä työkäyttöön ja vapaa-aikaan. Vakiona myös vinssi, vetokoukku ja vetokoukun pistoke. Tässä lippulaivamallissa on erikoistehokkaat LED-valot sekä 14” Maxxis Bighorn -renkaat alumiinivanteilla. Saatavana seuraavina versioina: Maastomalli sh.7 990 € EU T3-traktori sh.8 990 € L7e-tieliikennemalli sh.10 347 € (sis. autoveroa 2 356,08 €) Jos haluat tilata tämän tuotteen verkkokaupasta, todellinen rahti on laskettava ennen tilausta. Ota yhteys asiakaspalvelu@karkkainen.com Ylivieska, Oulu, Ii, Lahti ja Karkkainen.com

399,Alk.

38.91 /kk (12 kk)

Echo CS-390ESX moottorisaha

Talven metsätöihin todella laadukas ammattisaha! * Metallirunkoinen ammattisaha * Tehos 1,9kw moottori * Kuivapaino vain 4,5kg * 38,4cc moottori * Echo-sahoilla kuluttajatakuu 5-vuotta! * Ammattikäytössä takuu 2-vuotta! Myymälät ja Karkkainen.com

590,-

Alk.

56.15 /kk (12 kk)

ECHO CS-501SX MOOTTORISAHA

Kun vaadit parasta, valitse Echo! * Paljon sahaavalle, ammattilaiselle * 50,2cc moottori * Teho 2,57kw * Metallirunko * Kuivapaino vain 4,7kg * Echo sahoissa kuluttajatakuu 5vuotta ja ammattikäytössä 2vuotta! * norm.hinta 649€ Myymälät ja Karkkainen.com

749,Alk.

70.50 /kk (12 kk)

Echo SRM-520ES raivaussaha

Huippu-uutuus! - Moottori 50,2 cm³ - Teho 2,16 kW - Polttoainesäiliön tilavuus 0,8 l - Paino 9,0 kg - Vakiovarusteena ergonomiset reppuvaljaat uudella pikalukitusjärjestelmällä Myymälät ja Karkkainen.com Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 1000.00, alk. 93.16 /kk (12 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 23.93%, luottokustannukset yht: 120.80, kokonaiskustannukset: 1120.80. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.

Tarjoukset voimassa kaksi viikkoa to 11.1. – ke 24.1. niin kauan kuin tavaraa riittää.

23


Se edullisen ostamisen tavaratalo — Myös verkossa!

100 000 1500 Valikoimassa yli

tuotetta, sekä yli

tuotemerkkiä!

Poikkeuksia myymälöiden aukioloajoissa (inventaario):

Kärkkäinen Ii Sorosentie 2 91100 Ii  010 430 3820 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Kärkkäinen Ylivieska Ollilanojankatu 2 84100 Ylivieska  010 430 3000

Oulu:

La 13.1. klo 8–18 La 27.1. klo 8–18 Su 28.1. klo 12–18

Jyväskylä: La 13.1. klo 8–18 Su 14.1. klo 12–18 Ii:

La 13.1. klo 8–18 La 20.1. klo 8–18 Su 21.1. klo 12–18

Lahti:

La 20.1. klo 8–18 Su 21.1. klo 12–18

Ylivieska:

La 27.1. klo 8–18 Su 28.1. klo 12–18

Kärkkäinen Oulu Alasintie 12 90400 Oulu  010 430 3020 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

Kärkkäinen Jyväskylä Sammontie 1 40270 Palokka  010 430 3090 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

www.karkkainen.com

Kärkkäinen verkossa: www.karkkainen.com

Verkkokaupan asiakaspalvelu:  010 430 3030  asiakaspalvelu@karkkainen.com

www.facebook.com/karkkainencom

Kärkkäinen Lahti Pasaasi 2, Renkomäki 15700 Lahti  010 430 3630 Aukioloajat: ma–pe 8.00–21.00 la 8.00–21.00 su 10.00–18.00

www.instagram.com/karkkainencom Esimerkkilaskelma: Rahoitettava erä 300.00, Alk. 33.56 /kk (6 kk) maksuajalla, korko: 15%, avausmaksu: 2.90, kuukausimaksu: 2.90, tod. vuosikorko: 44.88%, luottokustannukset yht: 33.56, kokonaiskustannukset: 333.56. Luotonantaja Svea Ekonomi, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

25

TYÖ JA TALOUS Työnsä ääressä koulutettu hieroja ja perinteinen jäsenkorjaaja Reeta Ylikoski

Reeta suostuttelee hellin ottein Mileenan lihasjumit vapaiksi

Nivalalainen, neljävuotias Mileena Pietarila on käynyt Reeta Ylikosken vastaanotolla Helmikkä-hoitolassa yhdeksän kuukauden ikäisestä alkaen. Teksti ja kuva: Reetta Reinman

NYT laitetaan sinulle jalkoihin Prinsessaöljyä ja hierotaan sillä jalat, niin sinulle tulee nopsat ja nätit prinsessan jalat, sanoo koulutettu hieroja ja perinteinen jäsenkorjaaja Reeta Ylikoski 4-vuotiaalle Mileena Pietarilalle. – Perinteinen jäsenkorjaus aloitetaan aina jalkateristä, ja niistä edeten käsitellään koko kroppa aina päälakea myöten, Reeta kertoo. Vyöhyketerapiaakin opiskelleena hänellä on tapana tehdä jalkateriä hoitaessa nopea ”kuntotarkastus” ja hahmottaa samalla, minkä kehonosien käsittelyyn kannattaa jättää eniten aikaa. – Kun jalkaterät hoidetaan huolella, koko keho rentoutuu ja jännittyneet lihakset on helpompi hieroa auki. NIVALALAINEN Mileena on käynyt kotipaikkakunnallaan Reetan Helmikkä-hoitolassa yhdeksän kuukauden ikäisestä alkaen säännöllisesti. Aluksi hoitoja oli 1–2 viikon välein. Tätä nykyä hän käy hoidossa noin joka toinen kuukausi. – Mileena on toinen kaksosista. Kohdussa hän on kasvanut C-asenTyönsä ääressä -juttusarjassa seurataan eri puolelta Suomea olevia ihmisiä työssään.

nossa, erityisesti pää, hartiat ja polvet ovat olleet pinteessä; keho on ollut toispuoleisesti jännittynyt, Mileenan äiti, Jaana Pietarila kertoo. – Olen itse saanut apua monenlaisiin liikkuvuusongelmiin Reetan hoidosta. Ajattelin, että hän varmasti voisi auttaa myös Mileenaa, ja apua on tullut, Jaana sanoo. – Mileena pulautteli paljon ja konttaaminen vaihtui ryömimiseksi yhdeksänkuisena. Silloin hakeuduimme Reetan hoitoon. Jäsenkorjauskäsittely helpotti konttaamista ja vähensi merkittävästi pulauttelua. Se vaikutti positiivisesti myös Mileenan nukkumiseen. Reetan hoito auttoi Mileenaa silloinkin, kun hänen kävelyynsä tuli ongelmia. Lisäksi Reeta on opettanut Mileenan äidille kotihierontaotteita, joiden ansiosta hoitovälejä on voitu pikkuhiljaa pidentää. Liikkuvuus on saatu niin hyväksi, että Mileenalta onnistuvat kärrynpyörät, kuperkeikat ja käsillä seisonta seinää vasten.

on mukana tukemassa perskynkän liikettä. Tärkeässä osassa hoitoa on faskioiden eli lihaskalvojen vapauttaminen. Faskiaa on kaikkialla ihmisen solujen ja kudosten ympärillä. – Faskiat antavat lihaksille muodon ja yhdistävät kehon rakenteet toisiinsa yhtenäiseksi verkostoksi. Yhden alueen, vaikkapa iliopsoas-lihaksen jännittyessä, sillä on välitön vaikutus muualle kehoon, muun muassa luisten rakenteiden asentoon, hermostoon ja verenkiertoon, Reeta kertoo.

VAUVOJEN ja pikkulasten hoito tehdään hellin ja varovaisin liikkein, aina lasta kuunnellen. Usein Reeta myös laulaa lapselle leikkilauluja hoidon lomassa. – Ensimmäinen hoitokerta saattaa olla pienoinen järkytys hierontaan tottumattomalle vauvalle, mutta pian vauva huokaisee onnellisena: pinnetilojen vapautuminen helpottaa monin tavoin oloa. Isommat lapset kertovat hoidon tuomasta hyväsREETA yhdistää Mileenan hoi- tä olosta halaamalla hoidon jälkeen, dossa perinteistä jäsenkorjausta ja Reeta kertoo. venyttävää hierontaa. Mukana on myös perinteisen jäsenkorjauksen ENNEN hoidon aloittamista Reeperskynkkä. Se tehdään hellästi, ja äiti ta käy tarkasti läpi asiakkaansa tilan-

teen. Olennaista on pyrkiä selvittämään kivun taustat haastattelemalla ja tutkimalla. Vauvahieronnassa haastatellaan äiti. Raskaana olevia voi Reetan mukaan hoitaa perinteisellä jäsenkorjauksella, mutta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella alaselän nikamat jätetään rauhaan. – Näin flunssaisena aikana on hyvä muistaa, että flunssaisena ja puolikuntoisena ei koskaan hoideta, sillä jäsenkorjaus on iso rasitus taudinaiheuttajia vastaan taistelevalle elimistölle.

– Perinteiseen jäsenkorjaukseen ei kuulu ”niksautuksia” eikä minkäänlaista manipulaatiota, Reeta korostaa. Hän painottaa, että perinteinen jäsenkorjaus on pehmeä ja suostutteleva hoitomuoto. Se sopii kaikenikäisille. – Ensin lämmitellään ja pehmitetään hieromalla lihakset, lihaskalvot, sidekudokset ja jänteet. Sen jälkeen siirrytään nivelten mobilisaatioon eli avataan niveliä hellävaraisesti kehon omia liikeratoja hyväksi käyttäen. Pikkulasten hoito kestää puoli tuntia, REETA painottaa, että perinteinen jä- kouluikäisten tunnin, aikuisten puosenkorjaushoito ei tuota voimakasta lestatoista tunnista kahteen tuntiin.• kipua missään vaiheessa. Asiakkaan kiputuntemusta kuunnellaan ja kunnioitetaan.

KUKA?

Reetta Ylikoski 43-vuotias Reeta Ylikoski on opiskellut perinteiseksi jäsenkorjaajaksi Perinteinen Jäsenkorjaus ry:n pääkouluttajan, kannuslaisen Leila Kattilakosken ohjauksessa. Nykyään Reeta myös kouluttaa perinteisiä jäsenkorjaajia Ylivieskassa Raudaskylän opistolla yhdessä Kaisu Niirasen ja Eero Kitinojan kanssa. 

Reeta Ylikoski yhdistää Mileena Pietarilan hoidossa perinteistä jäsenkorjausta ja venyttävää hierontaa. Osan hoidosta Reeta tekee Mileenalle istuen, pääsääntöisesti Mileena on hoidon aikana hoitopöydälle makuuasennossa.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

26

KOTI JA ASUMINEN

Talviruokinta auttaa lintuja selviytymään kovista pakkasjaksoista Energiapitoinen ravinto auttaa lintuja kestämään paukkupakkasia. Kun aloittaa ruokinnan, sitä ei voi lopettaa kesken. Teksti: Reetta Reinman

S

Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Rapila muistuttaa, että lintuja ei pidä ruokkia paistinrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät myöskään yleensä syö ruista tai riisiä.

uomessa sinnittelee talvikuukausina noin 70 lintulajia. Pakkanen, lumi, jää ja pitkä, pimeä jakso laittavat linnut koetukselle. Moni selviytyy hengissä vain ihmisten avulla. Linnut ovat hyvin tankattuina myös paremmassa kunnossa kevään pesimäRUOKINTAPAIKAN ylläpito aiheuttaa aikana. jonkin verran puhtaanapitotyötä. Se on tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. ”– Lintuja ei Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle. pidä ruokkia Tärkein ja helpoin keino huolehtia paistinrasvalla, lintujen terveydestä on käyttää ruokinta-automaattia, jossa linnut eivät vettyneillä pääse ulostamaan ruoan joukkoon. On kaurahiutatärkeää, että maaruokinta-alueet, ruokintatelineet ja telineiden alapuolelle leilla, eikä jäävä maa puhdistetaan säännöllisesti vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista. millään, mikä – Jos mahdollista, niin ruokintapaik-

on homeista, maustettua tai erityisen suolaista.”

LINNUT joutuvat syömään isoja määriä selvitäkseen kylmistä öistä. Esimerkiksi piskuinen sinitiainen syö talia, maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä kymmenkertaisen määrän omaan painoonsa verrattuna ennen kovaa pakkasyötä. Pikkulintujen ohella lintulaudoilla käy kovilla pakkasilla perinteisiä metsälintuja, kuten kuusi- ja hömötiaisia sekä närhiä. – Linnuille kelpaa monenlaiset siemenet ja ihra, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista, kertoo lintujen ruokintatuotteita markkinoivan Oskutuote Oy:n myyntipäällikkö Pentti Rapila.

kaa olisi hyvä talven aikana hieman siirtää paikasta toiseen. OSKUTUOTTEEN myyntipäällikkö Pentti Rapila korostaa, että kun lintujen talviruokinnan kerran aloittaa, sitä on syytä jatkaa koko talven, vähintään maalis-huhtikuun vaihteeseen saakka. – Muuttolinnutkin tankkaavat mielellään ruokintapaikalla pitkän ja energiaa kuluttaneen lentomatkan jälkeen kerätäkseen voimia pesintää varten. Vuonna 1995 perustetun Oskutuote Oy:n toiminta alkoi pienimuotoisella pakkaamis- ja heinänviljelytoiminnalla. Nykyään Oskutuote Oy on kymmenkunta henkilöä työllistävä erilaisia lemmikki- Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat eläintuotteita valmistava ja markkinoiva auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. yritys.Yrityksellä on kaksi toimipistettä, Karttulassa ja Helsingissä. Pääasialliset asiakkaat ovat keskusliikkeet, kauppaketjut ja erikoisliikkeet. •

MITÄ?

Lintujen talviherkut

* Tiaiset: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt. * Punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli ja urpiainen: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä. * Keltasirkku: kaura, (kuorettomana) auringonkukansiemen, hirssi. * Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt. * Mustarastas: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, rasva ja tali, hedelmät ja marjat. * Kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali. Lähde: BirdLife

Tulppaanisesonki on alkanut!

T

ammikuu toi kotimaiset tulppaanit kauppoihin. Tulppaanien viljelymäärä nousee Suomessa reiluun 75 miljoonaan kukkaan. Tällä määrällään asukaslukuun suhteutettuna Suomi yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa lukeutuu maailman kärkikaartiin tulppaanien ystävänä. Tulppaani on talvikauden suosituin kukka. Se mielletään nimenomaan sydäntalven kukaksi. Tulppaani on pirteä, iloinen, värikäs ja kaiken lisäksi tuo lupauksen keväästä talven keskelle.

Kotimainen tulppaani saavuttaa kuluttajan erittäin tuoreena, mikä parhaimmillaan takaa jopa viikon mittaisen kukinnan kotimaljakossa.

TULPPAANIEN värikirjo on tavattoman laaja, sillä tulppaanilajikkeita on jalostettu noin 400 vuoden aikana jo yli 20 000 erilaista. Aivan kaikkia ei toki ole Suomessa saatavissa. Tulppaanisesonki on pitkä, joten tulppaanilajikkeet ehtivät vaihtua

Itse tehty piimäjuusto on mukava talvituliainen

P

iimäjuustoon tarvitset: 3 l maitoa (kevytmaitoa) 1 l piimää ( esim. 2,5 % A-piimää) 4 isoa kananmunaa 1 tl suolaa (tai enemmän makusi mukaan)

Ota piimä reilua vuorokautta ennen juuston valmistamista huoneenlämpöön. Pidä myös kananmunat huoneenlämmössä. Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Vatkaa munat piimään sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää piimä-kananmunaseos varovasti

jonkin verran kevään mittaan. Osa lajikkeista kukkii sesongin alkuvaiheessa ja osa loppupuolella. Suosittuja värejä ovat punaiset, keltaiset, oranssit, vaaleanpunaiset, valkoiset sekä kaksiväriset lajikkeet. TULPPAANI on edullinen ja helppo leikkokukka: varsista leikataan veitsellä pari senttiä pois. Tulppaanit laitetaan maljakkoveteen kääreineen noin puoleksi tunniksi, jotta ne pysyvät ryhdissään. Kääreen voi ottaa pois ja asetella tulppaanit maljakkoon, kun ne ovat imeneet vettä. Virkisteitä ei tarvita. TULPPAANIN kestävyyden kannalta on tärkeää, että kukka on viljelty Suomessa. Näin voidaan varmistaa tuoreus, lyhyet kuljetusmatkat, tiuhat toimitukset kukkamyyntipisteisiin ja oikea-aikainen kukan poimintavai-

sekoittaen kiehumispisteeseen kuumennettuun maitoon. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä tunnin verran. Pidä kansi koko ajan kattilan päällä. Kerää juustomassa reikäkauhalla siivilään, joka on vuorattu sideharsolla. Siivilä on kätevä laittaa isoon kattilaan, niin hera valuu kattilaan siivilästä. Painele heraa kevyesti pois. Sekoita suola tasaisesti massaan. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli. Kumoa juusto siivilästä tarjoiluastiaan. •

he. Kotimainen tulppaani saavuttaa kuluttajan erittäin tuoreena, mikä parhaimmillaan takaa jopa viikon mittaisen kukinnan kotimaljakossa. TULPPAANIN uskotaan olevan kotoisin Turkista. Mitään varmuutta siitä ei kuitenkaan ole. Tulppaani voi olla lähtöisin Himalajalta saakka. Varmasti tiedetään, että ensimmäiset aikaisin kukkivat tulppaanit, jotka tulivat Eurooppaan 1500-luvun loppupuolella, olivat kotoisin Välimeren itäosista. Tulppaanista tuli Euroopassa hetkessä hyvin suosittu. Tietyt lajikkeet nousivat liki mittaamattomaan arvoon; on kerrottu, että muutamalla tulppaaninsipulilla saattoi ostaa kivitalon Amsterdamin kanavien rantamilta. Suomeen tulppaani saapui parisataa vuotta sitten. •


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

27

TYÖ JA TALOUS Teija Yläranta pyrkii aina, että hänen luontaistuoteprojektinsa poikivat työtä myös toisille

– Meissä suomalaissa on juurivoimaa Sitkeys. Eteenpäin meneminen. Periksi antamattomuus Tämän suomalaisen juurivoimaksi kutsumansa vahvuuden Teija Yläranta on halunnut kiteyttää kehittämiinsä Suomalaiset Connection Kukkatippoihin. Connection kukkatippasarjan nimessä kuvastaa ihmisen, luonnon, koko universumin yhteyttä. Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Markus Silvola

N

aantalissa asuva Teija Yläranta, 48, kertoo, että hänen syksyllä 2017 julkistamansa Suomalaiset Connection Kukkatippa-sarja on hakenut ilmentymismuotoaan jo useamman vuoden. Nyt tuli aika saattaa kukkatippasarja konkreettisesti käytännön tasolle ja kuluttajien saataville. Kukkatippasarjassa on yhteensä 16 eri kukkatippaa. Jokaisen pullon sisältö koostuu useamman kukan tai kasvin sekoituksesta. Kukkatippapullon nimi kertoo, millaisiin asioihin käyttäjä voi saada apua. Niminä on esimerkiksi Muutos, Lohtu, Ilo, Vastustuskyky ja Luovuus. Jokaisessa kukkatippatuotteessa Teija on käyttänyt ainoastaan Suomen luonnossa kasvavia kukkia ja kasveja. Esimerkiksi Vastustuskyky-kukkatipassa on siankärsämöä, mustikkaa ja nokkosta. Ilo-kukkatipassa on ruusua, metsätähteä, valkoista syreeniä ja kissankelloa. Teijan yrityksen nettisivuilla www.solros.fi on jokaisen kukkatipan informaatiosta tarkka kuvaus sekä kunkin kukkatipan voimalause. KUKKIA kukkatippasarjaansa Teija on kerännyt eri puolilta Suomea reilut viisi vuotta. – Olen kerännyt kukkia hyvin monesta paikasta, esimerkiksi Tor-

ronsuolta Tammelasta, Nilsisästä, Lopelta, Vihdistä ja Karkkilasta. Kukat, joita hän on kerännyt, ovat olleet aina parhaimmillaan, hehkuen kukan elinvoimaa. Vielä nupullaan olevia tai jo nuupahtamaan päässeitä kukkia Teija ei ole kerännyt. Myös keräämisen kellonajan suhteen hän on ollut tarkka. – Olen pyrkinyt keräämään kaikki kukat auringon ollessa korkeimmillaan eli kello kahdentoista aikoihin päivällä. Silloin myös kohti aurinkoa katsovat kukat ovat voimakkaimmillaan.

äitiuuttetta lisätään alkoholin sekaan 1–10 tippaa. Tämä varastoliuos kestää säilytystä jopa useita kymmeniä vuosia. Itse käyttöliuospullo asiakkaille sisältää lähdevettä 2/3 osaa pullosta ja 1/3 osaa alkoholia. Tähän seokseen lisätään varastouutteista muutama tippa. Teijalla on varastoliuoksia noin 250 erilaisesta suomalaisesta kukasta. Suomalaiset Connecton Kukkatipat maksavat 10 millilitran pullo noin 15 euroa. Tähän mennessä niitä saa Teijan SolRos-yrityksen kautta tai erilaisilta messuilta, joissa Teija on esittelemässä tuotteitaan. Myös yrityksilKERÄÄMINEN on tapahtunut lä on mahdollista ostaa Connection konkreettisesti metsiä, soita, pellon- kukkatippa -sarjaa jälleenmyyntiin. reunoja, luonnonvaraisia niittyjä ja metsäteiden varsia pitkin kulkemalla. TEIJA kertoo, että kukkatippasar– En ole koskenut itse keräämääni jassa oleva nimi Connection kuvaa kukkaan, vaan olen nostanut kukan hänen mukaansa ihmisen ja luonnon kukkavarresta kukan lehtiä apuna yhteyttä. käyttäen pieneen lasimaljaan, jossa – Olemme kaikki yhteydessä ja dion lähdevettä, Teija kertoo. alogissa keskenämme: ihmiset, kasvit, – Yhteen pieneen lasimaljaan olen eläimet, maa, ilma, vesi, avaruus. laittanut neljästä viiteen saman lajin – Olen myös tutustunut moniin kukkaa. Kukkien informaatio siirtyy japanilaisiin, venäläisiin ja italialaisiin lähdeveteen. tutkimuksiin, jotka selkeästi osoitSitten tätä kukkauuttetta kaade- tavat, että vedellä on muisti ja että taan ruskea, 30 millilitran lasipullo kasvikunta keskustelee keskenään. puolilleen, loppuosa pullosta täy- Suomessakin on yhdellä luontaishoitetään brändyllä. Näin on syntynyt tajalla käytössä laite, jonka avulla äitiuute. voidaan saada tallennettua kasvien – Tästä äitiuuttesta tehdään varas- ”soittamaa musiikkia”. Tällä kasvien touute, jolloin jälleen ruskea lasipullo musiikilla on saatu autettua esimertäytetään lähes täyteen brändyllä ja kiksi keskittymisongelmista kärsiviä lapsia sekä masennukseen taipuvia ihmisiä, Teija kertoo. Hän korostaa, että kasveilla on meille paljon annettavaa, kun vain suostumme niiltä pyytämään apua ja ottamaan sitä vastaan. Teija korostaa pyytämisen tärkeyttä. – Jokaiselta keräämältäni kukalta olen kysynyt luvan, saanko sinut ottaa sekä kertonut kukalle, että tulet tekemään tärkeää tehtävää, auttamaan ja antamaan hoitavaa voimia sinua kukkatippojen kautta käyttäville ihmisille. Yhteys korostuu myös kukkatippasarjan toteuttamisessa. Etikettien ja kukkatipoista kertovan esitteen luontovalokuvat on ottanut Teijan hyvä ystävä, valokuvaaja Markus Silvola (katsonkuvia.blogspot.fi). Markkinointimateriaalin työstämisessä Teija on saanut luottaa media-alan moniosaajan, ystävättärensä Inga Suutari-Jääskön apuun. – Pyrin aina siihen, että kaikissa projekteissani olisi myös muita työllistävä vaikutus; niin kuin luonnossa kaikki ovat toisiaan täydentävässä yhteydessä keskenään, Teija sanoo.

Teija Yläranta haluaa työnsä kautta tuoda Suomen luonnon ja suomalaisen kansanparannuksen antimet ihmisille arjen auttajiksi, ilon, rohkeuden ja voiman lähteeksi sekä konkreettiseksi hoitajaksi.

TEIJA Yläranta on valmistunut aikoinaan kokiksi. Hän on työskennellyt Helsingissä muun muassa Kalastajatorpalla ja Kulosaaren Casinossa. Nykyään hän on päivätyössä Turun

linnassa valmistaen muun muassa lounasta ja kahvilatuotteita Juhana Herttuan Kellari -nimiseen Turun linnan ravintolaan sekä illallis- ja kokousruokia muihin Turun linnassa sijaitseviin juhlatiloihin, joita ylläpitää Fazer ravintolapalvelut. Yli viisitoista vuotta Teija on tehnyt kokin työnsä ohessa monipuolisesti luontaishoitajan työtä ja kouluttautunut alalle. Hän on muun muassa valmistunut Mervi Hongiston ja Merja Pihlajamäen koulutuksesta saunaterapeutiksi ja kuppariksi. Parhaillaan Teija opiskelee Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Lisäksi hän valmistaa luontaiskosmetiikkaa ja erilaisia yrttiteelaatuja itse keräämistään tai kasvattamistaan yrteistä. Uutuuteena Teija tekee monipuolista kehon ravintoaineiden mittauksia, josta saa selville esimerkiksi kehomme vitamiinitilan, sydämen ja verisuonten kunnon sekä luiden mineraalitiheyden.

”– Olen pyrkinyt keräämään kaikki kukat auringon ollessa korkeimmillaan eli kello kahdentoista aikoihin päivällä.” KUKKATIPPOJEN ohella Teijan uutuustuote on Suon Voima suovesisuihke. – Se on suolammen vettä läntiseltä Uudeltamaalta, luonnollista ja puhdasta ilman mitään lisäaineita. Kemiallinen ja mikrobiologinen testauslaboratorio Novalab Oy on tutkinut kyseisen suolammen veden, ja todennut sen täysin mikrobivapaaksi, eli tuon suolammen vesi on antibakteerista. – Tein myös itse ”empiirisen” kokeen kyseisen suolammen vedestä. Otin suovettä lasipulloon ja pidin lasipulloa vuoden kuistillamme, altistaen suoralle auringonvalolle sekä muille vuodenaikojen ja lämpötilojen vaihteluille. Vuoden jälkeen vedessä ei ollut mitään muutoksia, ei limoittumista, ei hometta, eikä hajuja, Teija kertoo. Suovesisuihketta Teija suosittelee esimerkiksi kutisevaan päänahkaan tai atooppisesti oirehtivan ihon tasapainoittamiseen. 100 millilitran suihkepullo Suon Voima suovesisuihketta

Suomalaiset Connection Kukkatipat -sarjan Voima-kukkatipassa on mustikan ja suomännyn kukkaa. Rohkeus-kukkatipassa kukkivat tuomi, valkoinen lilja ja sinivuokko.

maksaa 10 euroa pullo. Atooppisesta ihosta ja allergioista kärsivät lapsiperheet ovat tykästyneet Teijan valmistamaan palashampooseen. Siinä on oliiviöljyä, kookosöljyä, jojobaöljyä, risiiniöljyä ja kaurasilkkiä sekä kosteuden iholla säilyttävää D-Panthenolia (B5-vitamiinia). Vartalon ja kasvojen ihon puhdistamiseen tarkoitetuissa luomupalasaippuoissa Teijalla on pohjana oliiviöljyn lisäksi kookosöljyä ja risiiniöljyä. – Kookos- ja risiiniöljylisän vulla palasaippuaan saa paremman vaahtoavuuden, hän kertoo. TEIJA valmistaa myös muurahaissalvaa. – Pidän kahden viikon ajan muurahaispesässä 80-prosenttista alkoholia sisältävää viinapulloa, jossa on kaksi kolmasosaa pullosta alkoholia ja yksi kolmasosa tyhjää. Kahden viikon kuluessa tyhjä osa on täyttynyt pullon kömpineistä muurahaisista. Sitten Teija vie pullon pimeään kaappiin kahdeksi kuukaudeksi. – Tuona aikana muurahaishappo imeytyy muurahaisista alkoholiin ja muurahaiset myös osittain sulavat alkoholiin. Sitten seos siivilöidään, ja Teija sekoittaa muurahaisuutealkoholista ja perusvoiteesta muurahaissalvan, jota käytetään esimerkiksi nivelkipujen ja muiden kipujen hoitoon. Muurahaispesän hyödyntäminen kipujen hoidossa on vanha, suomalainen kansanlääkintäkonsti. Yhtenä tärkeänä tavoitteena Teijalla onkin vaalia ja viedä eteenpäin suomalaista kansanperinnettä hoitotyössään •

K

auppaSuomi-lehdessä esitellään vuonna 2018 suomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

28

TYÖ JA TALOUS Esa Kemppainen tekee elottomasta elävän oloista

Oikea ilme milleistä kiinni Elottoman tekeminen elävän näköiseksi vaatii eläintentäyttäjältä silmää, kokemusta ja taitoa.

J

anakkalainen Esa Kemppainen luo eläimelle ilmeen ja asennon, jotka olisivat sille luonteenomaisia elävänäkin. – Täyttäjänä minun täytyy tuntea eläimen anatomiaa ja käyttäytymistä. Harrastan itsekin metsästystä ja liikun luonnossa. Esimerkiksi ilveksen silmäluomeen pitää saada millilleen oikea asento. Jos luomi painuu liian alas, ilme muuttuu vihaisesta ystävälliseksi. Tietyssä asennossa eläimen tietyt lihakset esimerkiksi pullistuvat, mikä on otettava huomioon myös täytettäessä eläintä. Kemppainen on täyttänyt eläimiä ammatikseen yli 20 vuotta. Verstaassa on kanalintuja, karhu, susi, kettu, ilves sekä runsaasti lintuja. Ilveksellä Kemppainen voitti pari vuotta sitten hopeaa Riihimäen kansanvälisillä erämessuilla pidetyssä kisoissa. Kemppainen on osallistunut eläintentäyttökilpailuihin, muun muassa pariin EM-kisaan. – Toissavuonna sain laaturuusukkeen mestariluokassa, mihin olin todella tyytyväinen. Suomalaisista täyttäjistä ehkä 10-15 kilpailee. KEMPPAINEN täyttää kaikkia nisäkkäitä, lintuja ja kaloja. Lisäksi hän tekee sarvi-, kallo- ja hammastrofeita. Työssä on tietty rytmi. Elokuun lopulla Kemppaista työllistävät karhut. – Vesilintuja saan täyttävikseni muutaman vuodessa, kanalintuja on aika vähän, koska kannanvaihtelut ovat suuret. Syksyllä tulee hirvenpäi-

tä ja hirvikauden loputtua peurojen täyttö alkaa vilkastua. Keskitalvella tuodaan näätiä. Viime vuosina on alkanut tulla susia, mikä oli ennen hyvin harvinaista. – Euroopassa kaadettuja eläimiä täytän jonkin verran, Afrikasta pyydettyjä en juurikaan täytä, koska kotimaisetkin työt työllistävät riittävästi. Toimitusajat ovat 2-6 kuukautta.

”– Ilveksen silmäluomeen pitää saada millilleen oikea asento. Jos luomi painuu liian alas, ilme muuttuu vihaisesta ystävälliseksi.” KEMPPAINEN hallitsee muottitekniikan, eikä ole sidottu valmiisiin kaupallisiin asentoihin. – Asiakas saa suunnitella paikan, minne hän haluaa täytetyn eläimen. Samalla hänen kannattaa miettiä, missä mielentilassa eläin on. Yritän toteuttaa toiveen. Kemppainen kunnostaa myös vanhoja kokoelmia, joita tulee työn alle esimerkiksi koulujen saneerausten

kautta. Arviontikäynti on ilmainen. – Pölyn saa pyyhityksi, silmän uusituksi ja irronneita pyrstöjä tai siipiä korjatuksi. Suoraa auringonvaloa eläin ei kestä, vaan se haalistuu. Kemppainen myy myös taustalevyjä sarvitrofeille sekä vaihtelevaa varastoa valmiiksi täytettyjä eläimiä. – Pakasteesta löytyy nahkoja, joista voidaan tehdä jokaiselle sopiva täytetty eläin. Ammun itse variksia ja harakoita, joita on varastomyynnissä. KEMPPAINEN on itseoppinut täyttäjä. Luonnontieteellisen alan konservaattorin ammattitutkinnon hän suoritti vuonna 2006. – Olen opiskellut itsenäisesti eläintentäyttöä vuodesta 1980 alkaen ja opiskelu jatkuu aina vaan. Ammattitutkinto on nyt lopetettu, mutta olin ensimmäinen itseoppinut yksityisyrittäjä, joka on sen suorittanut. Hyrynsalmelta kotoisin oleva Kemppainen aloitti täyttäjänä 14-vuotiaana. Ensimmäinen eläin oli närhi. – Veli innostui jostakin alan lehdestä saamillaan ohjeilla täyttämään ensimmäistä lintuaan. Katselin, ettei tuosta tule mitään ja päätin kokeilla itse. Oma jälki ei varmaan ollut sen kummempaa, mutta kipinä täyttämiseen jäi. Puusepän työn ohelle täytin sivutoimena eläimiä. Kun puusepäntyöt alkoivat loppua, ryhdyin tekemään tätä yrittäjänä. Kemppainen kuvaa tietä pitkäksi ja kiviseksi. – Tuohon aikaan ei ollut nettiä,

Esa Kemppaisen täyttämä ilves sai hopeaa Riihimäen Erämessuilla järjestetyssä eläinten täyttökisassa.

vaan kaikki tieto oli hankittava kirjoista ja muista lähteistä. Ensimmäiset työni olivat jälkikäteen ajatellen suorastaan hirveitä, jossain vaiheessa ne menivät keskuslämmityskattilaan. Nykyisin Eläintieteellinen keskusmuseo järjestää eläintentäyttökursseja aika ajoin. – Muutenkin ammatin opetteleminen on tullut helpommaksi, koska netin kautta voi opetella tekniikoita ja muita taitoja. Nuoria on onneksi hakeutunut alalle viime vuosina. ELÄIMIÄ tuovat täytettäväksi niin metsästäjät kuin joskus myös tavalliset kulkijat. – Monesti kyseessä on auton kanssa kolaroinut eläin tai vaikkapa ikkunaan törmännyt lintu. Petolinnuille ja ylipäätään rauhoitetuille lajeille yksityinen henkilö saa hyvin harvoin lupaa täyttämiselle. Kemppainen ohjeistaa, että eläin tulisi lähettää kokonaisena, eikä sitä tarvitse suolistaa. – Sovittaessa voin ottaa eläimestä tai kalasta nahan ja asiakas saa lihan. Aikanaan täytettäviksi tarkoitetut eläimet suositeltiin pakastettavaksi ja käärittäväksi sanomalehteen. Pa-

kastus on edelleen tarpeen, mutta Kemppainen kehottaa käärimään eläimen tiukasti muoviin. – Tiukassa muovissa eläin ei kuivu, mikä helpottaa täyttämistä. Mitä paksumpi muovi, sen paremmin se pitää kosteutta. HIRVI- JA PEURATROFEIDEN suhteen Kemppainen kehottaa jättämään pelivaraa. – Etenkin peuran kaulassa kaikki viillot näkyvät, koska karva on monivärinen. Jos kaulaan tehdään viilto se näkyy yleensä saumana. Nahka pitäisi katkaista reilusti etujalkojen takaa ja jättää mielummin liikaa nahkaa kuin liian vähän. Jos nahkaa on liian vähän trofee jää lyhyeksi, eikä sille täyttäjä voi oikein mitään. Joskus täytetty eläin saattaa hieman yllättää asiakkaan koollaan. – Esimerkiksi hirven pää on aika iso. Joskus pariskunta on tullut noutamaan päätä ja vaimon ilmeistä on voinut aavistaa, että koko on hänet yllättänyt! •

Rauhoitetuille lajille lupa ympäristökeskukselta

L

uonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen kasvi- tai eläinlajien tuonnin, viennin, myymisen ja vaihtamisen. Täytetyn, rauhoitetun eläimen hallussapitoon tulee hankkia lupa Suomen ympäristökeskukselta. Luonnonsuojelulain piiriin kuuluvat lähes kaikki maan linnut riistalajeja ja joitakin muita lintulajeja lukuunot-

T

tamatta. Näitä niin sanottuja vahinkolintuja ovat harakka, varis, korppi, kesykyyhky, räkättirastas sekä harmaa- ja merilokki. Lain mukaan kuollutta, rauhoitettua lajia ei saa ottaa haltuun ilman ympäristökeskuksen lupaa. Hallussapitolupa tulee olla, koska täyttäjät eivät ilman sitä suostu täyttämään eläimiä •

ämä juttu on julkaistu Karprint Oy:n kustantamassa Ase&Erä-lehdessä numerossa 8-2017 ja julkaistaan nyt KauppaSuomessa Karprint Oy:n luvalla.

Esa Kemppainen kampaa hirven karvat ojennukseen.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

29

HYVÄT HARRASTUKSET Extreme Stadium Race 23.–24.2.2018 tuo Ouluun Euroopan parhaat moottorikelkkakuskit

Huikeita suorituksia saa seurata 40 neliön jättiscreeniltä Yleisöä hemmotellaan Stadion Snowcross -kilpailujen ohessa mielenkiintoisella väliaikaohjelmalla sekä Winter Expo -messuilla. J. Kärkkäinen Oy on tapahtumassa mukana isolla osastolla, jossa on esillä kuumimmat moottorikelkkauutuudet.

muntaa, Frisbeegolfia, Fatbike-pyöriä sekä moottorikelkkojen esittelyjä. Väliajalla esiintyy Stand Up koomikko Matti Patronen. Kisatytöt hurmaavat molempina kisapäivinä. Uudistetut grillit ja ravintolateltat palvelevat yleisöä entistä paremmin. Lauantai-illan kruunaa jätti-ilotulitus. Molempina päivinä tapahtuma-alueella järjestetään Winter Expo -oheismessut. Snow Express -non stop bussikuljetukset kulkevat koko viikonlopun ajan Oulun keskustan, Nallikarin ja Raksilan pesäpallostadionin välillä.

S

uomen suurin moottorikelkkatapahtuma ja Euroopan kovin Stadion Snowcross -kisa kokoaa Euroopan parhaat moottorikelkkakuskit helmikuun viimeisenä viikonloppuna: 23.-24.2.2018 Ouluun, keskelle kaupunkia, Raksilan pesäpallostadionille. Luvassa on tulikuumia startteja, hurjia hyppyjä, jännittäviä hetkiä, dramaattisia tilanteita ja onnellisia voittajia. Kaikki huikeat tilanteet on seurattavissa 40 neliön jättiscreeniltä. Yleisöä odotetaan yli 5000. Tapahtuma järjestetään nyt kolmannen kerran.

J. Kärkkäinen Oy:n osastolla Winter Expo -messuilla ovat esittelyssä: Arctic Cat -moottorikelkat Arctic Cat -mönkijät Access-mönkijät Irbis-moottorikelkat Tayga-moottorikelkat Runsas valikoima ajovarusteita ja -tarvikkeita

Kärkkäinen kone palvelee myös verkkokauppana, www.karkkainen.com/kone

PERJANTAINA 23.8. Stadion Snowcrossin SM-kilpailu ajetaan iltakilpailuna kello 18 alkaen. Suomenmestaruus on kerrasta poikki, eli illan viimeisen finaalin voittaja on Stadion Snowcrossin Suomen mestari. Lauantaina 24.2. ajetaan Euroopan ensimmäinen kansainvälinen sarja: International Bothnia Cup. Bothnia Cupin toinen osakilpailu käydään Oulun ystävyyskaupungissa, Bodenissa Pohjois-Ruotsissa 2.-3.3.2018. Bothnia Cup koostuu yhteensä neljästä eri kilpailusta, joista kaksi ensimmäistä ajetaan Oulussa. Lauantaina kello 14 alkava Race 1 -Dominator on mies miestä vastaan ajettava pudotuskisa. Lyhyissä kahden kier-

J. KÄRKKÄINEN OY:LLÄ on Stadion Snowcross Oulussa iso osasto. Tapahtumaan Kärkkäinen Kone tuo osastolleen esittelyyn ja myyntiin Arctic catin moottorikelkat, mönkijät ja lisävarusteet sekä Irbis ja Tayga-moottorikelkat ja Access-traktorimönkijät. – Kärkkäiseltä ovat tapahtumassa kelkkavarusteiden kuumimmat uutuudet, myös tarjouksemme ovat huiput, lupaa Kärkkäinen Koneen tuotepäällikkö Janne Hintsala. Kärkkäisen osastolla on henkilökunta paikalla koko tapahtuman ajan. – Tervetuloa jututtamaan, tutustumaan uutuuksiin ja tekemään hyviä roksen erissä kaksi kuljettajaa ajaa ostoksia, Janne kehottaa. toisiaan vastaan. Häviäjän tie päättyy siihen, voittajan edetessä seuraavalle KÄRKKÄISEN osastolla esittelyssä kierrokselle. Lopulta kolme kuljetta- olevat venäläiset Irbis-moottorikelkat jaa ratkaisee Dominatorin voiton edustavat hieman erilaisempaa tekkolmen kierroksen finaalissa. Kello niikkaa kuin perinteisemmät moot18 lauantain alkava Race 2 -Stadion- torikelkat. Niiden moottori on yksicross ajetaan samalla kaaviolla kuin sylinterinen ja nelitahtinen. Moottori perjantain SM-kilpailu. on ilmajäähdytteinen, mutta jäähdyYleisön jännitystä lisää se, että tystä hoidetaan myös öljylauhdutukmolemmat iltakilpailut, perjantain sen avulla. Moottorin kuutiotilavuus SM-kilpailu ja lauantain Bothnia Cup on 149, tehoa koneessa on noin 9 heRace 2 -Stadioncross, ovat Veikkauk- vosvoimaa. Irbis-moottorikelkkojen sen vedonlyöntikohteita. Yleisö voi vääntöä kehutaan hyväksi ja ajettaveikata voittajaa aina kilpailun al- vuutta helpoksi. kuun klo 18 saakka. Myös Tayga-moottorikelkat ovat Lauantaina 24.2. Bothnia Cupin venäläisvalmisteisia. Rybinskin kauRace 1 ja Race 2 -kisojen välissä aje- pungissa noin 700 kilometriä Pietataan myös Naisten Kansallinen Sta- rista pohjoiseen on valmistettu Taydion Snowcross -kilpailu. ga-moottorikelkkoja yli 60 vuotta. Kelkka-asiantuntijat sanovat, että KUSKEISTA ennakkosuosikin viitta noin 2013 vuodesta saakka Tayga-kelon vuoden 2017 kakkosella, Ruot- kat ovat tulleet ominaisuuksiltaan sin Emil Hansonilla. Kotimaisilta passeleiksi myös eurooppalaisille kuskeilta eniten odotetaan vuon- käyttäjille. Tayga-moottorikelkkojen na 2017 loukkaantumisten vuoksi tela on leveä ja niiden keula soveltuu sivussa olleilta Mikko Osmolta ja hyvin maastoon. Tayga-kelkoissa on Pieti Puhakalta. Kannattaa myös sähkökäynnistys. Suomeen tuodaan seurata oululaista, OSMK:n nuorta neljää eri Tayga-moottorikelkkaa. Jonas Laakkosta, hän saattaa yllättää Suomeen tuotavien mallien sanotaan kotikisoissa. olevan kuin luotuja pilkkiporukoille sekä hyötykäyttöön. TAPAHTUMA-ALUEELLA on paljon Lisätietoja tapahtumasta: www. oheispuuhaa, esimerkiksi Airsoft-am- snowcrossoulu.com •


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

30

VIIKKOAINEISTO Luontaista hyväntuulisuutta Iin Kärkkäisen luontaistuotehyllyjen välistä kuuluu raikas naisenääni. Noora Hautakangas on kohdannut sielunsiskonsa, luontaistuotteista kiinnostuneen asiakkaan.

E

nsin ammattioppiin harjoittelemaan tullut ja sitten taloon myyjäksi jäänyt Noora Hautakangas tekee työtä, josta pitää. – Tulen ihmisten kanssa toimeen, ja tässä työssä saa kohdata ihmisiä. Myyjän työ on vaihtelevaa ja monipuolista, hymyilee Noora, joka on töissä kuin kotonaan, sen näkee ja kuulee puheen pulputessa hyväntuulisesti. Noora on ollut Kärkkäisellä työssä seitsemisen vuotta ja useat osastot ovat tulleet tutuiksi. – Vähän joka työtä ja monilla osas-

Viikon 2 ristikko

toilla on päässyt tekemään, mutta nyt olen kotiutunut tähän luontaistuoteosastolle, sanoo Noora, jolle kuuluu myös kosmetiikkapuolen myynti. – Molemmissa tarpeen mukaan, sanoo Noora, jolla tuntuu olevan hyväntuulista energiaa. Hyvinvointi kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän ja luontaistuotteiden kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Kärkkäisellä luontaistuotevalikoima on ollut pitkään poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen. – Meillä Kärkkäisellä halutaan kouluttaa henkilökuntaa tehtäviinsä

ja perehdyttää osastojensa tuotteisiin. Asiakkaat luottavat siihen, että me tiedämme ja jos emme tiedä, niin otamme selvää. Haluamme olla apuna ja asiantuntijoina tälläkin saralla, arvostaa Noora työnantajansa toimintatapaa ja muistuttaa tavaratalojen hyvinvointipäivistä, joissa on tarjolla uusia tuotteita, tarjouksia ja hyvinvoinnin asiantuntijoita. – Kärkkäisen Iin tavaratalossa on seuraava kiinnostava hyvinvointitapahtuma 12. ja 13. päivänä tammikuuta ja Ylivieskan tavaratalossa 19. ja 20. tammikuuta. Kannattaa tulla kuulemaan, katsomaan ja kyselemään.

Noora Hautakangas pitää työstään luontaistuoteosastolla.

Ravintoasiantuntija Ami Jatila antaa – Olen löytänyt minulle sopia tuottietoa ja vinkkejä alkaneeseen vuo- teita ja asiakkailtakin on tullut hyviä teen, lupaa Noora. vinkkejä. Ihmiset tietävät, mikä heille sopii ja usein päästään vertailemaan Mistä Noora saa pirteän energiansa? kokemuksia ja vaihtamaan ajatuksia. – Ulkoilemisesta ja kotoa perheeltä, Tykkään siitä, sanoo Noora, kiittää hymyilee Noora, joka on saanut tukea hetkestä ja lähtee vastaamaan hymyijaksamiseen myös luontaistuoteosas- levän rouvan ”mistä niitä muistivitatoltaan. miineja löytyy”, kysymykseen. •

TV-tärpit

Viikon 51 ristikon ratkaisu:

Teksti: Ari Stenius

Mikä vetää ruudun ääreen? Poimintoja viikon tv-ohjelmista. Toimittanut Patrik Mattsson. ke 10.1. klo 20:00 Nelonen

Leijonan luola Leijonan luolan ovet avautuvat jälleen rohkeille yrittäjille, jotka astuvat leijonien eteen arvioitavaksi suurin toivein. Leijonina toimii viisi bisnesmaailman menestyjää, jotka sijoittavat ohjelmassa omia rahojaan uusiin bisnesideoihin. Ensimmäisessä jaksossa leijonille esitellään muun muassa koirien äitiyspakkaus ja kainalosauvojen imukupit.

pe 12.1. klo 20:00 Yle TV2

Kultainen Venla On aika palkita vuoden 2017 parhaat kotimaiset TV-ohjelmat ja niiden tekijät. Suorassa lähetyksessä televisioakatemia palkitsee muun muassa parhaan draamasarjan, keskusteluohjelman, kilpailurealityn, komedia– ja sketsiohjelman ja useita muita. Tapahtumassa palkitaan tietenkin myös katsojien äänestämä paras TV-ohjelma ja esiintyjä.

su 14.1. klo 21:00 TV5

Jethro kiekkomatkalla olympialaisiin Koko kansan tuntema kiinteistävälittäjä ja kiekkofani Jethro Rostedt johdattaa kiekkokansan kohti talviolympialaisia. Jetin matka alkaa Helsingistä jatkuen seitsemän maan kautta kohteena Etelä-Korean Pyeongchang. Matkan aikana Jeti selvittää pelataanko jääkiekkoa Aasiassa ja tapaa useita legendaarisia kiekkovaikuttajia.

la 20.1. klo 19:30 MTV3

Putous Voe mahollinen paikka! Maan mainio sketsiohjelma Putous starttaa jo yhdeksännelle tuotantokaudelleen. Ryhmän kokoonpanossa nähdään jälleen muutamia uusia näyttelijöitä, jotka pääsevät näyttämään kyntensä perinteisessä sketsihahmokisassa, jossa etsitään manttelinperijää Pilvi Hämäläisen loistavalle Aina Inkeri Ankeiselle.


KauppaSuomi | viikko 2 / 2018

31

RIVIKAUPPA tkö

dä Tie

Löydät sen Kärkkäiseltä

näm ä?

100000 100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Helppo ja turvallinen maksaminen

Ilmainen vaihtoja palautusoikeus 30 päivää

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

Tue kotimaista työtä – tilaa Karkkainen.comista. Tervetuloa edullisille ostoksille!

e tilata uutiskirjeemm PS: muista myös sivulla! Karkkainen.com etu

Myydään

Sekalaiset

SUOMENPYSTYKORVAN PENTUJA . synt. 20.11.17. 0400171508.

OTA UUSI suunta elämääsi! Luotettava auttaja/ennustaja myös unien tulkintaa, ti-su, klo. 10-24, 1,99€/min. Sari 0700 84 444. Ota talteen

PUOLIPUHTAITA PYSTYKORVAN pentuja Halsualta luov 14.11 300€ 0405533205

HUVILAT, SAUNAT, talot erikoistalvitarjouksessa, soita/laita viesti 040-1515774 tai 0445723553, myynti@mes-wood. fi. Katso lähin myyntiedustaja mes-wood.fi

”YLI MILJOONA

KOTIVIDEOIDEN JA kaitafilmien siirtoa DVD.lle. Soita heti! 0500 562 366 Studio Ruotsalainen Kulmakatu 5, 67100 Kokkola

1) Lakkautetussa pelikorttiverossa leima oli korttipakan yhdessä ässässä. Ässä oli a) ruutu b) pata c) hertta d) risti?

P1

P2 P3

2) Suomen oikeusministerin sukunimi on a) Mykkänen b) Häkkänen c) Lindström d) Mattila?

P1

P2 P3

3) Moi-tervehdys sai vauhtia yhden panimon olutmainoksesta. Panimo oli a) Seinäjoen Mallaskoski b) Lahden Mallasjuoma c) Turun Aura d) Keravan Koff?

P1

P2 P3

4) Numerolla 7 presidentin vaalissa kilpailee a) Matti Vanhanen b) Sauli Niinistö c) Tuula Haatainen d) Paavo Väyrynen?

P1

P2 P3

5) Suomen vanhin rivitalo Ribbingshof sijaitsee a) Turun Airistolla b) Helsingin Kulosaaressa c) Tampereen Pispalassa d) Oulun Rastilassa?

P1

P2 P3

6) Elokuva ”Yösyöttö” liittyy a) perhe-elämään b) pesäpalloiluun c) tennikseen d) pajunköyteen?

P1

P2 P3

7) Tapperin taiteilijaveljesten lapsuuden koti oli a) Sievissä b) Posiolla c) Saarijärvellä d) Iisalmessa?

P1

P2 P3

8) Aku Ankka on ruotsiksi a) Donald Duck b) Broder Aku c) Anders Accu d) Kalle Anka?

P1

P2 P3

9) Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen suudelman Eduskunnan kahvilassa torjunut Veera Ruoho edusti Suomea Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 a) painissa b) nyrkkeilyssä c) judossa d) taekwondossa?

P1

P2 P3

10) Yleisradio ei näytä Pyeongchangin talviolympiakisoista a) mäkihyppyä b) sprinttihiihtoa c) jääkiekkoilua d) avajaisia?

P1

P2 P3

11) Jääkiekkoilun MM-kisat pidetään toukokuussa 2018 a) Puolassa b) Tanskassa c) Montrealissa d) Saksassa?

P1

P2 P3

12) Euroopan pienin lintu on hippiäinen. Se painaa täysikasvuisena a) 10 b) 12 c) 14 d) 17 grammaa?

P1

P2 P3

Oikeat vastaukset: 1a, 2b, 3b, 4d, 5b, 6a, 7c, 8d, 9d, 10c, 11b, 12a •

Karkkainen.comin valtavassa valikoimassa tuotteita jo yli

Lähes 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

Kolmen sukupolven tietovisa

Laati: Martti Huhtamäki

Säästä rahaa! Jätä RiviKauppa-ilmoituksesi osoitteessa www.rivikauppa.fi

KAUPANTEOSTA KIINNOSTUNUTTA LUKIJAA”

10€ 15€ 20€

5€ 10€ 15€

OHJEET: (L)

Valitse alue: Valitse osasto: POHJOINEN

Keski-Pohjanmaa Eteläinen Pohjoinen Keski-Suomi Myydään Myydään moottoriajoneuvoja Ostetaan Vuokrataan Sekalaiset Halutaan vuokrata

161 500 KESKI-POHJANMAA

76 000

10€ KESKI-SUOMI

124 000

15€

ETELÄINEN

104 600

20€ Yhteystiedot (eivät näy rivi-ilmoituksessa) Nimi: Puh:

Lähetä osoitteeseen: J. Kärkkäinen Oy Rivikauppa Ollilanojankatu 2, 84100 Ylivieska

• Kirjoita tekstaten, yksi merkki/ruutu, jätä tyhjä ruutu sanojen väliin. • Ilmoitus oltava perillä viimeistään lehden ilmestymisviikkoa edeltävänä perjantaina klo 15. • Lähetä lomake ja raha kirjeessä tai tuo lomake Kärkkäisen info-pisteeseen. • Voit myös maksaa ilmoituksen etukäteen tilille FI6255340520020888. Käytä tilille maksettaessa viitenumeroa 1009. Liitä kopio maksutositteesta ilmoituksen mukaan.

HUOM!

• Emme julkaise viihdepalveluilmoituksia. • Emme vastaanota ilmoituksia puhelimitse. • Jos haluat ilmoituksesi useammalle alueelle, niin maksa silloin alueiden määrän mukainen hinta (esim. 3xlomakkeen määrittämä hinta) • Kuvalliset ilmoitukset tulee jättää osoitteessa www.rivikauppa.fi. Kuvallisen ilmoituksen lisähinta on 15€.

Täytä oheinen kuponki ja toimi ohjeiden mukaisesti. Määräaikaan Pe 19.1.2018 klo 15.00 mennessä saapuneet rivi-ilmoitukset julkaistaan Ke 24.1.2018 ilmestyvässä lehdessä.


00€

51.9

TAMMIKUUN HURJAT MESSUTARJOUKSET! Knaus L!VE-sarjaan upeat lisävarusteet:

- Aurinkopaneeli - Multimediasoitin - Navigaattori - Peruutuskamera - TV-antenni + TV

0€

SÄÄSTÄ 4.390€! Weinsberg CaraLoft ja CaraSuite -sarjaan upeat lisävarusteet:

- Aurinkopaneeli - Markiisi - Multimediasoitin - Navigaattori - Peruutuskamera Tummalla pohjalla - TV-teline, TV-antenni + TV - Fiat -pölykapselit

ProCaravan-logo

Vaalealla pohjalla

0€

SÄÄSTÄ 5.550€!

Tarjoukset voimassa Turun Caravan Show -messuilla 12.-14.1.2018, Helsingin Caravan -messuilla 19.-21.1.2018 sekä ProCaravanin näyttelyviikonloppuna liikkeissämme 26.-28.1.2018! TERVETULOA! NUMMELA

Hiidenmäentie 268, 03100 Nummela

www.procaravan.fi

ANDRE PAISO

045 277 3251 andre.paiso@procaravan.fi

ARI NISKANEN

020 728 9222 ari.niskanen@procaravan.fi

KauppaSuomi 2/2018 (E)  
KauppaSuomi 2/2018 (E)