Page 1

R A V I N T O L AT T E S T I S S Ä

s. 3

LASIKAHVILA HURMAA

Hyvän arjen reseptit s. 7

AINOATAPIOLA.FI

s. 12


Uutta arkeen A

rki on jälleen koittanut monine rutiineineen ja aherruksineen. Keskitymme tässä AINOAn lehdessä ruokaan ja juomaan ja haluamme antaa AINOAn ystäville vinkkejä sujuvaan, hyvänmakuiseen arkeen. Pääset makustelemaan kahviloidemme ja ravintoloidemme kattavaa valikoimaa ja mukaan makuraatimme kierrokselle. Saat myös tasokkaiden ruokakauppojemme tarjonnasta reseptivinkkejä, jotka ehkä maustavat sinunkin arkea. Me toivottavasti saamme olla avuksesi arjen kiireessä, koska aina ei ole tarpeen kokata ja kahvitella kotona – arkeen kuuluu myös pieni luksus. Lehtemme ja AINOAn asiantuntevan henkilöstön lisäksi herkullisia ideoita antaa myös Makujen Tapiola -tapahtuma 24.–25. elokuuta. Tiesithän muuten, että syksyllä 2019 kahvila- ja ravintolatarjontamme kasvaa entisestään, kun viihtyisä ravintolamaailma avautuu viimeisessä laajennusosassamme.

Hyvää arkea toivottaen, Juha Mäkelä Kauppakeskuspäällikkö Kauppakeskus AINOA

Katuruokaa & pienpanimojen huurteisia pe–la 24.–25.8

Hyvät maut ja herkullinen tunnelma kattavat Tapiolan keskuksen !

T

utut Street Food -ruokarekat sekä Tapiolan keskuksen ravintolat ja kahvilat tarjoavat katuruokaherkkuja entistä laajemmalla valikoimalla pe–la 24.–25.8. Tarjolla on myös upea kattaus lähialueen pienpanimojen huurteisia sekä nyt ensimmäistä kertaa lanseerattavaa Tapiola-olutta. Street Food –ruokaa tarjolla Pe klo 11–19 La klo 11–19 Pienpanimojen huurteisia tarjoillaan vielä pitkälle iltamyöhään. Katso tarkemmat aukioloajat: tapiolankeskus.fi/makujentapiola Tapahtuman ruoka- ja juoma-alue levittäytyy nyt ensimmäistä kertaa koko kauppakeskus AINOAn edustalla olevalle Tuulikinsillan alueelle. Herkkuja ja tarjouksia on tarjolla myös AINOAn kahviloissa, ravintoloissa ja muissa liikkeissä!

Vapaa pääsy!

Lue lisää: ainoatapiola.fi/ events

Uutuus: Tapiola-olut Tule testaamaan, miltä Tapiola maistuu! Tapiola-olutta on mahdollisuus testata ensimmäisten joukossa pienpanimoalueella. Uutuusolut saapuu AINOAn liikkeiden ja ravintoloiden valikoimiin myöhemmin syksyllä. Yhteistyössä Olarin ja Fat Lizardin panimot sekä Tapiola Toimii ry

2


Makuraati arvostaa vaihtoehtoja AINOAn makuraadin muodostivat viisi kauppakeskuksen kanta-asiakasta, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. He tutustuivat AINOAn kattavaan kahvila- ja ravintotarjontaan Sumo Sushissa, Fazer Caféssa, Funky Burgerissa ja Sandrossa. Tässä jutussa makuraadin kierroksessa ovat mukana Sinna, Minna, Nanna, Pekka ja Benjamin.

Laadukasta japanilaista ruokaa ja sushia aitoon japanilaiseen tapaan.

Take away -lounaana sushia

E

nsimmäisenä makuraati suuntasi AINOAn edustalle nauttimaan raittiista ulkoilmasta ja japanilaisen keittiön antimista. Benjaminille take away -lounaat ovat tuttuja. Se on hänen valintansa, kun on hyvin aikaa ja lounastauolla ehtii ottaa happea tai toisaalta, kun on todella kiire. Hän sanoi naurahtaen, että sushi onkin näppärä syödä vaikka tietokoneen ääressä. Tällä hetkellä lasten kanssa hoitovapaalla oleva Sinna rakastaa sushia ja oli erittäin vakuuttunut Sumo Sushin tarjonnasta. Hän sai maistelun lomassa myös uuden idean. – En ole aiemmin tullut ajatelleeksi, että take away -lounas sopisi hyvin puistoiluun. Voisin ottaa itselleni sushia ja lapsille muuta evästä mukaan ja nauttia lounasta piknikillä. Pekalle sushi oli entuudestaan tuttu lähinnä illallisilta. Hän kuitenkin tuumasi maistelun lomassa, että sushi on myös hyvä lounas.

Tuoreus hurmasi

Minnakin on aito sushifani. Hän antoi erityispisteet Sumo Sushin riisille. – Riisi oli hyvänmakuista, ja sen todella maistoi olevan tuoretta. Riisi oli myös sopivan kosteaa ja pysyi hyvin kasassa, kun sushia kastoi soijakastikkeeseen. Ennen maistelua Nanna kertoi, että sushi ei lukeudu hänen lempiruokiinsa. Sumo Sushin lajitelma sai hänet kuitenkin miettimään näkemyksensä uudelleen. – Sushihan on oikein hyvää. Minun on täytynyt aiemmin maistaa kehnoa sushia, koska tämä on todella hyvänmakuista. Ja hienoa, että annoksessa on erilaisia vaihtoehtoja. Avokadonigiri oli suosikkini. Minnan, Sinnan ja Benjaminin yksimielisellä arviolla oli raadin eniten ääniä saanut sushi kuitenkin nigiri, jossa oli grillattua lohta ja sipaus majoneesia. Raatilaiset arvostivat kaikissa susheissa raikasta makua ja tuoreutta.

3


Kahvila täynnä suussa sulavia leivoksia, raikkaita salaatteja, höyryäviä keittoja, vastaleivottua leipää sekä monia kahvijuomia.

Raikas salaattilounas antaa virtaa

M

akuraati testasi toisena lounasvaihtoehtona salaatit. Fazer Cafén tyylikäs ja rauhallinen miljöö veti raatilaisia puoleensa. Pekka oli aiemmin Fazer Cafén lounaalla maistanut lasagnea lisukesalaatin kera. Myös lounassalaatti oli hänen mieleensä. – Tämä oli todella runsas annos. Sen jälkeen olo on sekä kylläinen että virkeä.

Vakuuttavat raaka-aineet Benjaminin vakuutti erityisesti lämminsavulohen kaveriksi valitsemansa mozzarellajuusto. Kiitosta saivat niin juuston rakenne kuin lämpötilakin. – Tämä mozzarella on älyttömän pehmeää. Se on keskeltä lähes nestemäistä, aivan täydellinen. Lämpötilakin on kohdillaan: ei kylmää, vaan oikein miellyttävää. Nyt on ehkä parasta mozzarellaa, jota olen koskaan maistanut. Sinna oli tyytyväinen salaattinsa lämminsavulohen ja teriyakipunasipulin yhdistelmään. Hän kehui myös caesarkastikkeen sopivaa määrää.

– Usein kastike dominoi kokonaisuutta. Nyt kastikkeen maku ei peittänyt alleen herkullista, luonnollisen savunmakuista lohta. Punasipuli taas toi annokseen maukasta makeutta.

Korianteri kiehtoo Raatilaiset nostivat salaattien suosikkitäytteikseen myös korianterikanan ja paahdetun chili-korianteribataatin. – Korianterin maku on yleensäkin mieleeni. Mielestäni bataatin tulee olla hieman al dente, jossa oli onnistuttu erittäin hyvin. Minna halusi makuraadin kierroksella kokeilla tutuista poikkeavia annoksia. Korianteri nousikin hänelle pienenä yllätyksenä yhdeksi suosikkiraaka-aineeksi. – Pyrin, etten aina valitsisi itselleni varmoja makuja. Nyt sekä kana että bataatti korianterilla höystettynä olivat oikein herkullisia. Kurkku oli omaan makuuni hieman liian kylmää, mutta pirteä sitruunavinaigrette täydensi ihanasti annokseni makuja.

”Mozzarella ja lämminsavulohi sekä korianterikana ja -bataatti olivat hurmaavat yhdessä!”

4


Urbaani ja laadukas ravintola on yhtä lailla sporttibaari kuin ruokaravintolakin. Tarjolla tuhteja burgereita ja maittava lounas.

”Tuhti pihvi oli mahtava, ja sen tasainen kypsyys vakuutti minut.”

Rehellisen rehtiä burgeria

F

unky Burgerin rento tunnelma oli raatilaisten mieleen burgeripäivällisellä. Raati oli yksimielinen siitä, että kokit olivat taituroineet hampurilaisiin erinomaiset pihvit. Minna oli ehdottomasti sitä mieltä, että osa onnistunutta burgeriruokailun kokemusta on, että hampurilaisen syö käsin. – Mielestäni tällainen ruokailu saa olla rentoa. Käsin syöminen onnistui yllättävän hyvin, kiitos siitä hyvälle kääreelle. Kiss my hass -annoksen perinteinen pihvin ja pekonin yhdistelmä oli mainio, mutta avokadotahnaa olisi saanut olla enemmänkin.

Pihvi, pihvi ja pihvi Pekan mielestä burgeriannoksen paras ominaisuus oli hyvinkin selkeä. – Pihvi, pihvi ja vielä kerran pihvi. Kypsyys oli aivan täydellinen medium, ja makukin loistava. Pihvi oli paksu, mutta ei liian tuhti, ja makua täydensi erinomainen juusto. Yksinkertainen, laadukas toteutus toimi jälleen hyvin. Pihvi, sämpylä ja juusto antavat Benjaminin mielestä burgerille sen perusluonteen. Hän arvostaa selkeitä makuja. – Briossisämpylä kuuluu hamppariin. Tässä oli mahtava, rapsakka rakenne. Luonnollinen ja aidosti itse tehdyn makuinen pihvi oli rohkeasti paksu. Se oli taitavasti ja tasaisesti paistettu mediumina. Karamellisoitu sipuli antoi mainiota lisäbuustia ja korosti hienosti pihvin makua.

Uusia makuelämyksiä Nanna ja Sinna ovat myös perinteisten hampurilaisten ystäviä. Makuraadissa he kuitenkin kokeilivat uudenlaisia annoksia. Nannan valinta oli Eat Yo Veggies. – Portobello, vuohenjuusto ja punajuuri oli suussa sulava yhdistelmä. Valitsin minulle uudenlaisen hampurilaisen kaveriksi kevyen salaatin, jonka kastike olikin maustettu oikein hyvin. Tämä oli raikas kokonaisuus. Sinna puolestaan testasi parmesaanijuustolla höystetyn burgerin. – Olin erittäin positiivisesti yllättynyt, miten hyvin parmesan sopi burgeriin. Se oli maukas kokonaisuus sahrami-valkosipulimajoneesin kanssa. Loistava annos, jota vielä pirteä rucola täydensi. Koko raati oli yhtä mieltä siitä, että tulevat Funky Burgeriin jatkossakin. Heidän mielestään vain musiikki saisi olla aavistuksen hiljaisemmalla ruokailua ajatellen. He kuitenkin tuumasivat, että toisaalta se ja tv:stä näkyvä urheilu luovat hauskaa jenkkitunnelmaa.

5


Rikkaita makuja Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöistä. Tarjolla myös raikkaita cocktaileja, runsas lounas sekä viikonloppuisin brunssi.

Lasillisella hyvässä seurassa

M

akuraadin herkullinen kierros sai arvoisensa päätöksen, kun raatilaiset nostivat maljat Sandron mezzejen äärellä. Sandrossa makuraatilaisten lautaset täyttyivät muun muassa halloumiranskalaisista, harissalla maustetusta revitystä ankasta, kukkakaalihummuksesta ja mustekalacevichestä. Sinna nautti Sandron kattauksesta ja rauhallisesta illanvietosta. – Voisin napostella ja nautiskella täällä pitkäänkin. Tämä oli kiva tapa maistella erilaisia annoksia. Olen kotonakin kokeillut esimerkiksi kanelia ja kardemummaa uudenlaisissa ruokalajeissa, ja ruokailu oli oikein inspiroiva. Minna viehättyi kauniin värikkäistä astioista sekä annoksista ja kokikin olevansa kuin lomalla. Mezze-annokset olivat hänenkin mieleen. – Välillä on vaikea valita yksittäisiä annoksia, joten oli ihanaa tutustua moniin makuihin. Suositeltu roseeviini täydensi hyvin kokonaisuutta. Yksittäiset pöydät olivat hieman pienet jakaa annoksia, mutta avulias tarjoilija kokosi meille suuremman pöytäryhmän.

Lähi-itä ihastuttaa Benjaminin Lähi-itä on hurmannut. Hänestä on mielenkiintoista, miten vaikkapa suomalaisittain korvapuusteissa käytetty kardemumma tähdittääkin nyt suolaisia ruokia. – Lähi-idän keittiö on todella kolahtanut minuun. Pidän mustekalasta yleensäkin, ja mustekalaceviche oli oikein mukava annos, johon korianteri antoi kivan vivahteen. Sinna kehui erityisesti kukkakaalihummusta, jossa siinäkin oli kukkakaalin myötä uusi twisti. Hän antoi kiitosta myös hummuksen sitruunaiselle maulle, joka nousi kivasti esiin. Myös Pekka ja Nanna ovat tykästyneet Lähi-idän makuihin, ja Nanna korosti vielä yhteisen ruokailun iloa. – Yhdessä syöminen ja annosten jakaminen on ihanan sosiaalista. Minun mieleeni oli halloumiranskalaiset, jossa suolaisen juuston makua raikastaa granaattiomena. Pekalle puolestaan maistui parhaiten ankka. – Ankka oli erittäin hyvää. Se oli päältä rapeaa ja silti sisältä erinomaisen mehevää. Oli myös hienoa, että sitä oli tässä kattauksessa, koska ankkaa on melko harvoin tarjolla.

”Kannatan annosten jakamista, jotta kaikki pääsevät testaamaan erilaisia makuja.”

6


Settecento-veitsi ja -haarukka, Pintiinox Kullatut aterimet Veitsi 11,90 €, haarukka 8,90 € Stockmann Riscada-lautaset, CASA STOCKMANN Harmaa, vihreä ja valkoinen 22 cm 4,90 €, 27 cm 5,90 € Stockmann

Tyrni-kuhacevichen resepti s. 9

Ihastu makuihin

Suositun Sivumaku-ruokablogin kirjoittaja Jani Kinnusen resepteillä teet arjesta ripauksen makoisampaa.

7


Astiasto, 18-osainen Valkoinen ja harmaa, 39,95 € Leipälautanen 19 cm, syvä lautanen 20 cm Clas Ohlson Aterinsarja, 24-osainen Teräs ja kulta, 29,95 € Clas Ohlson Pellavalautasliina, Olga 47 x 47 cm, 10,95 € Hemtex

8


Välimerellinen kurpitsa-lihapata 4–6 hengelle 1 kg naudan keittolihaa (lapaa, paistia) 500 g myskikurpitsaa (butternut, muukin laji käy), reilun peukalon kokoisiksi paloiksi pilkottuna 1 sipuli, karkeasti pilkottuna 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, siivutettuna 2 dl Marsalaa (tai muuta makeaa, vaaleaa viiniä) 0,5 dl vehnäjauhoja 2 rkl timjamia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuina 2 rkl rosmariinia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuina 1l lihalientä kourallinen lehtipersiljaa, hienonnettuna oliiviöljyä paistamiseen suolaa mustapippuria Pilko liha reiluiksi, 5 cm palasiksi. Kuumenna iso kattila keskilämmölle. Lorauta oliiviöljyä pohjalle. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Pyöräytä lihapalat vehnäjauhoissa ja ravistele liiat jauhot pois. Ruskista lihat erissä kauttaaltaan. Raaputa pohjasta kaikki ”makupalat” irti. Lorauta vielä pohjalle öljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, timjami ja rosmariini ja kuullota vielä minuutti. Lisää lihat takaisin kattilaan. Kaada mukaan Marsala ja anna kiehahtaa. Lisää lihalientä sen verran, että kaikki peittyvät. Kiehauta, vähennä lämpöä ja anna porista hiljalleen tunti välillä pyöräyttäen. Lisää mukaan kurpitsa ja aurinkokuivatut tomaatit ja anna porista vielä tunti. Maista lientä ja mausta suolalla ja pippurilla sopivaksi. Annostele ja ripottele pinnalle persiljaa. Raaka-aineet K-Supermarket Tapiolasta sekä Marsala Alkosta.

Juomasuositus Annos on kuin luotu laadukkaalle, välimerelliselle roseeviinille Provencesta. Napakka hapokkuus yhdistyy upeaan aromikkuuteen ja heleään marjaisuuteen. Provencen roseet sopivat erinomaisesti täyteläisille, kasvispitoisille yrteillä ryyditetyille ruuille. Alko

Punajuurihummus 2,5 dl kypsiä kikherneitä 2 keskikokoista punajuurta keitettynä (voi korvata valmiiksi keitetyillä punajuurilla) 1 rkl tahinia 1/2 limen mehu 1 valkosipulinkynsi 3 rkl oliiviöljyä Lisää ainekset tehosekoittimeen ja soseuta pehmeäksi tahnaksi. Ripottele päälle dukkahia.Nautitaan vaalean leivän kera! Raaka-aineet K-Supermarket Tapiolasta.

Dukkah 100 g 100 g 50 g 10 g 1 tl 1/2 tl

seesaminsiemeniä kuorettomia manteleita korianterinsiemeniä juustokuminansiemeniä suolaa mustapippuria

Paahda manteleita kuumalla pannulla hetki ja lisää siemenet. Jatka paahtamista, varo polttamasta niitä. Rouhi kaikki morttelissa tai tehosekoittimessa karkeaksi. Raaka-aineet It’s Puresta.

Tyrni-kuhaceviche 4 hengelle 300 g merikuhafileetä tai merisiikaa (järvikala pakkasen kautta) 2,5 dl puristettua ja siivilöityä tyrnimehua 1 iso punasipuli 15 cm pala kurkkua puntti korianteria suolaa (tyrnejä koristeluun) Pilko kala haluamasi kokoisiksi pieniksi palasiksi (1–3 cm). Sekoita kalapalat tyrnimehuun, lisää hiukan suolaa ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Pilko punasipuli ja kurkku noin 1 cm paloiksi. Lisää kalan sekaan punasipuli ja kurkku sekä hiukan korianteria. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia. Voit siivilöidä liemen pois tai antaa olla mukana. Annostele lautasille. Lisää hiukan suolaa pinnalle ja viimeistele korianterilla. Voit myös ripotella pinnalle kokonaisia tyrnejä. Raaka-aineet Stockmann Herkusta.

Juomasuositus Kuohuviinit, Crémant-viinit ja samppanjat tarjoavat annoksen vaatimaa hapokkuutta ja erityisen vahvaa aromikkuutta. Runsas hedelmäisyys ja mineraalisuus tukevat tyrnin voimakasta makua. Ennakkoluuloton voisi kokeilla myös trendikkäitä Saison tai Sour Ale -oluita! Mortteli, valkoinen ja monivärimusta, 14,95 €, Hemtex

Alko


Keittiöpyyhe, Odla 4,95 € Hemtex Leikkuulauta, Coline 33 x 23 cm, 12,99 € Clas Ohlson

Porkkanahodari nyhtökaura-chilikastikkeella

4 isohkoa porkkanaa 0,5 dl soijaa 0,5 dl omenasiiderietikkaa 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna 1/2 tl sipulijauhetta 1/2 tl inkiväärijauhetta 1/2 tl mustapippuria 1 tl suolaa

Tee porkkanat edellisenä iltana tai aamulla. Katkaise kärjet molemmista päistä ja kuori porkkanat. Keitä niitä 10 minuuttia tai kunnes ne ovat hiukan pehmenneet, mutta ovat vielä napakoita. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita porkkanat maustumaan marinadiin jääkaapissa yön yli. Sekoita nyhtökaura-chilikastikkeen kuivat mausteet yhteen. Kuumenna suuri paistinpannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kuullota sipulia ja paprikaa muutama minuutti. Lisää mukaan valkosipuli ja mausteet ja kuullota minuutti. Lisää loput ainekset nyhtökauraa lukuun ottamatta ja sekoita tasaiseksi. Lisää nyhtökaura. Anna hautua miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia tai kunnes kastikkeen rakenne tuntuu mieleiseltä. Maista ja mausta. Säädä tulisuus itsellesi sopivaksi. Raasta limen kuori ja sekoita kaurafraicheen. Halkaise lime ja purista puolikkaan mehu sekaan. Sekoita jalapeno mukaan. Mausta hiukan suolalla. Kuumenna paistinpannu ja lämmitä porkkanat siinä kuumiksi. Laita porkkana hodarisämpylän väliin. Laita päälle chilikastiketta ja ”hapankermakastiketta”. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Haukkaa kiinni.

Nyhtökaura-chilikastike

Vegaaninen hot dog -sämpylä

1 pkt nyhtökauraa (250 g) 1 sipuli, hienonnettuna 1 punainen paprika, hienonnettuna 3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna 1 rkl savustettua paprikaa (sitä tulisempaa) 1 tl juustokuminaa jauhettuna 2 tl oreganoa 1/2 tl kanelia 1/2 tl inkiväärijauhetta 100 g tomaattipyreetä 3 rkl soijaa 1 rkl balsamicoa 1/2–1 tl chipotle-kastiketta 5 dl vettä 1 rkl oliiviöljyä suolaa mustapippuria

4 sämpylää

4 hot dogia 4 hot dog -sämpylää (Voit tehdä myös sämpylät vegaanisena!)

Porkkanat (edellisenä iltana)

”Hapankermaa” limellä ja jalapenolla 1 dl kaurafraichea tai muuta kasvipohjaista ”hapankermaa” 1 jalapeno, hienonnettuna 1 lime suolaa korianteria

2 dl kädenlämpöistä vettä 1/2 rkl kuivahiivaa 1 rkl sokeria 1 rkl kasviöljyä 1/2 tl suolaa 5 dl vehnäjauhoja Sekoita suuressa kulhossa lämmin vesi, hiiva ja sokeri. Anna seisahtaa noin 10 minuuttia, kunnes seos on kermaista. Lisää hiivaseokseen öljy, suola ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita joukkoon loput vehnäjauhot 0,5 dl kerrallaan, kunnes taikina on vetäytynyt kulhon reunoilta. Kaada taikina kevyesti jauhotulle tasolle ja vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Öljyä kevyesti suuri kulho ja laita taikina kulhoon ja käännä taikinaa kerran. Laita kulhon päälle hieman kostea keittiöliina ja anna kohota noin tunnin, kunnes taikina on tuplaantunut. Laita taikina kevyesti jauhotulle tasolle. Jaa taikina neljään osaan ja tee niistä hot dog -sämpylän muotoisia. Lisää sämpylät uunipellille ja anna kohota hieman kostean keittiöliinan alla noin 40 minuuttia, kunnes sämpylöiden koko on tuplaantunut. Paista sämpylät 200 asteessa noin 12–13 minuuttia niin, että sämpylät ovat kultaisen ruskeita. Raaka-aineet K-Supermarket Tapiolasta ja Stockmann Herkusta.

10


Japanilainen lasikannu, Hario, 700 ml, 42 € théhuone White blueberry -tee, 5 € / 70 g théhuone

Verona-lautanen, VILLA STOCKMANN 20,5 cm, 12,90 € Stockmann Sienna-lautanen, VILLA STOCKMANN 26,5 cm, 14,90 € Stockmann Matcha-suklaalevy, Keiko, 30 g, 4 € théhuone

Matcha-sorbetti 4 hengelle 1 rkl matcha-jauhetta 1,5 dl hienoa sokeria 5 dl vettä Raaka-aineet Stockmann Herkusta.

Sekoita keskenään matcha ja sokeri. Kaada vesi kattilaan ja sokeriseos mukaan. Lämmitä kattilaa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeriseos on liuennut. Jäähdytä kattila kylmässä vedessä niin, että neste on huoneenlämpöistä. Kaada seos pakkasen kestävään rasiaan ja laita se pakastimeen. Sekoita seosta kunnolla 30 minuutin välein, kunnes se on hileisesti jäätynyt.

11


Uniikit ravintolat & kahvilat

Italialaisia espressokahveja Tapionaukiolla

K

Lasikahvilan omistaja Kristian von Essen on pitkän linjan kahvila-ammattilainen. Kesällä toimintansa aloittaneessa Lasikahvilassa on varmaa kokemusta ja tietämystä laatukahveista.

ristian von Essen opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa 1990-luvun alussa, kunnes kahvilamaailma ja yrittäjyys veivät hänet mennessään. Opiskeluaikana hän tapasi vaimonsa Jessican, joka ennen tutkijanuraansa oli myös hetken aikaa mukana kahvilatoiminnassa. Kristianin ensimmäinen kahvila oli Café Kafka Svenska Teaternin lämpiössä. Yrittäjyydessä häntä kiehtoo vapaus ja mahdollisuus toimia omalla tavalla, ja siitä hän ammentaa energiansa monipuoliseen arkeen. – Olen toiminut kahvilabisneksessä yli 25 vuotta. Urani alkoi Café Kafkan parissa, ja sittemmin olin mukana perustamassa muun muassa Café Javaa. Kristian uskoo, että innostui kahvilabisneksestä otolliseen aikaan. – Niin sanotut erikoiskahvit olivat vasta saapuneet Suomeen. Muutaman hyvän sattuman kautta ja asiakkaideni pyynnöstä löysin itseni kahvien ja kahvilaitteiden maahantuontiyrityksen vetäjänä.

12

Laatukahvin ystäville Lasikahvilan vitriinissä on maukkaita suolaisia ja makeita herkkuja; tarjolla on vaikkapa marja- ja viher­smoothieita, leivonnaisia ja croissanteja. Tasokkaat espressokahvit tulevat Italiasta. – Firenzeläinen täyteläinen ja maukas Mokaflor-niminen espressokahvi on sekä meidän että kanta-asiakkaidemme suursuosikki. Aromikas suodatinkahvi puolestaan on sekä Reilun Kaupan että luomua. Sen toimittaa yli 200 vuotta vanha belgialainen paahtimo, Miko-niminen perheyritys. Lasikahvilan tasokkaan herkullisesta tarjonnasta voi nauttia vielä loppukesän lämpiminä päivinä suurella, etelään viettävällä terassilla. Kokonaisuudessaan uusi Lasikahvila tarjoaa 80 asiakaspaikkaa.


Katuruokaravintolalla on fine dining -tausta Street Gastro on Suomen ensimmäinen ruokarekasta kivijalkaan siirtynyt ravintola. AINOAssa ravintola sijaitsee uusimmassa laajennusosassa Länsituulenkujan sisäänkäynnillä.

S

Street Gastron toinen omistaja, Pertti Kallioinen, työskenteli kokkina kymmenisen vuotta ennen kuin yhtiökumppaninsa Pasi Hassisen kanssa perusti Street Gastron. Omistajilla on tausta fine dining -ravintoloista. – Halusimme tuoda laaturuuan helposti saataville. Ruokiemme suosio oli niin suuri, että päätimme pian avata myös kiinteitä ravintoloita, Pertti kuvailee.

Laatua mutkattomasti Katuruokatarjonta tuolloin viisi vuotta sitten oli suppeaa, ja Street Gastro oli pioneerinä tekemässä laadukkaan katuruuan trendiä. Ruokarekat olivat Street Gastron omistajien tapa tuoda tasokasta, edullista, nopeaa ja terveellistäkin ruokaa sinne, missä ihmiset liikkuvat. – Premium-sandwichit ovat ydinjuttumme, sillä ne on helppo syödä piknikillä tai vaikka kävellessä. Kesäisin Street Gastron kolme ruokarekkaa kiertää edelleen ympäri Suomen tapahtumissa, ja niillä tehdään catering-keikkoja. Ravintoloita on yhteensä kuusi.

Runsaat sandwichit Street Gastro tunnetaan kuohkean rapeista neliön muotoisista sandwicheistä, jotka täytetään matalassa lämmössä kypsyneillä lihoilla, kastikkeilla, kasviksilla ja yrteillä. – Tarjontamme paras juttu on vaihtelevuus. Valikoima on laaja ja helposti muunneltavissa. Jokaiselle löytyy jotakin. Eritysruokavaliot huomioidaan kattavasti: on vegaanisia vaihtoehtoja ja Viljattoman Valinnan kanssa kehitetty pehmeä gluteeniton leipä.

Uudistuksia syksyllä Nyt Street Gastro vie ruokarekat vaihtuvilla ruokateemoilla alueille, joissa ravintolatarjontaa ei ole. – Idea lähti siitä, että haluamme tuoda lähialueille uutta ja jälleen mahdollistaa laaturuoan nauttimisen erilaisissa lokaatioissa. Suuri asia on sekin, että heidän tarinansa alusta asti samana pysynyt leipä muuttuu valmistukseltaan. Hyväksi todettua taikinaa ei muuteta, mutta valmistuksen varmistetaan olevan parasta luokkaa.

Perinteisiä klassikkoherkkuja Jani Hännikäinen oli armeijan käynyt nuori mies, kun aloitti vakituisesti matkansa äitinsä perustamassa Kaisan Cafessa. Elettiin vuotta 1993, ja Kaisan Cafe oli perustettu noin kuusi vuotta aiemmin.

A

luksi Kaisa työskenteli yksin, sitten mukaan tuli hänen miehensä ja tovin kuluttua myös Jani lähti mukaan toimintaan. AINOAssa Kaisan Cafe avasi ovensa kauppakeskuksen uusimmalla puolella noin 1,5 vuotta sitten, ja siihenkin saakka sen herkulliset tarjoilut olivat hurmanneet Tapiolassa. Jani on leipurintaitonsa oppinut pitkälti Kaisan Cafessa. Hän käyttää yhä kahvilan alkuperäisiä reseptejä ja on ylpeä siitä, että pullat tehdään alusta alkaen itse. – Esimerkiksi korvapuustit teemme edelleen alkuperäisellä reseptillämme. Myös vaikkapa kakut ja voileipäkakut ovat meillä perinteikkäitä ja alusta alkaen itse tekemiämme.

Kaisan Cafen korvapuustit ja voisilmäpullat ovat selkeästi kahvilan suosituimmat makeat herkut. Maun lisäksi niiden suosion takana on takana suuri koko. Korvapuusteja menee päivässä satoja ja parhaimmillaan jopa tuhat. Myös suolaiset piirakat ovat Kaisan Cafen asiakkaiden mieleen.

Kolme miljoonaa pullaa Jania on kiittäminen lähes kaikista Kaisan Cafen pehmoisista pullista. – On tässä tullut jokunen pulla paistettua. Vuosi sitten lopetimme laskemisen, kun Kaisan Cafessa oltiin leivottu kolme miljoonaa pullaa. Jotta tuoretta pullaa on tarjolla heti aamusta alkaen, aloittaa Jani työvuo-

13

ronsa useimmiten kahdelta yöllä. Kiire lisääntyy loppuviikkoa kohti, ja viikonloppuisin tilaustuotteita lähtee satoja. – Olen aina tehnyt yötyötä, ja se sopii minulle. Otan päivällä pienet torkut ja sitten vain aikaisin unille. Kyllä sitä niin jaksaa, Jani kertoo hymyillen.


viihdy

MAKUJEN

MATKALLA

3. KERROS Funky Burger Sumo Sushi Pizza Hut

2. KERROS

Kävelykansitaso

JohtoCafe Street Gastro Fazer Café

1. KERROS Kaisan Cafe Lasikahvila Robert’s Coffee Stockmann Sandro

M–TASO Jungle Juice Bar Subway Spice Ice by Candytown Chalupa FAFA’s

Hissi

14


Chalupa

Pizza Hut

Maailmankuulun Pan Pizzan lisäksi tarjolla mm. pastoja, salaatteja ja fingerfoodia – ja arkisin katetaan Pizza Buffet -lounas. Pienille herkkusuille on oma ruokalista.

Modernin meksikolaisen keittiön rento, nopea ja herkullinen ravintola. Tarjolla eri tyylisiä meksikolaisia ruokia.

FAFA’s

Sandro

Maukkaita käsintehtyjä Lähi-idän inspiroimia gourmet street food -annoksia, joita tähdittävät tuoreet kotimaiset raaka-aineet.

Rikkaita makuja Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöistä. Tarjolla myös raikkaita cocktaileja, runsas lounas sekä viikonloppuisin brunssi.

Fazer Café

Kahvila täynnä suussa sulavia leivoksia, raikkaita salaatteja, höyryäviä keittoja, vastaleivottua leipää sekä monia kahvijuomia.

Spice Ice by Candytown

Funky Burger

Street Gastro

Spice Ice -jäätelöbaari yhdistettynä makeasti monipuoliseen karkkikauppaan.

Reiluja, herkullisia Premium Sandwicheja suomalaisen katuruokakulttuurin pioneereilta. Annokset valmistetaan aina tuoreista raakaaineista intohimolla ja ammattitaidolla.

Urbaani ja laadukas ravintola on yhtä lailla sporttibaari kuin ruokaravintolakin. Tarjolla tuhteja burgereita ja maittava lounas.

JohtoCafe

Sekoitus modernia kahvilaa ja trendikästä loungea. Valikoimassa erikoiskahvit, smoothiet, leivonnaiset, leivät ja salaatit ¬sekä maittava sushibuffet.

Subway

Jungle Juice Bar

Sumo Sushi

Subi® tehdään alusta asti asiakkaan toivomilla täytteillä. Valittavana on kuusi erilaista leipävaihtoehtoa, jonka koon voi valita nälän mukaan.

Laadukasta japanilaista ruokaa ja sushia aitoon japanilaiseen tapaan.

Mehu- ja smoothiebaarin juomat ovat helppo ja ravitseva ateria, jonka voi nauttia näppärästi vaikkapa ”on-the-go”.

Robert’s Coffee Stockmann

Kaisan Cafe

Aromikkaat kahvit ja muut herkulliset juomat ihanaan kahvitaukoon. Tarjolla myös paikallisesti valmistettua tuoretta gelato-jäätelöä.

Perinteikkäitä suolaisia herkkuja, makeita leivoksia ja uunituoretta pullaa sekä tilauksesta herkut kaikenkokoisiin juhliin.

Lasikahvila

Italialaisia espressokahveja sekä maukkaita suolaisia ja makeita herkkuja. Kahvitauosta nautitaan joko sisätiloissa tai suurella terassilla.

Aukioloajat Kauppakeskus AINOA

Tarkemmat liikekohtaiset aukioloajat: ainoatapiola.fi/stores

Kahvilat ma – pe 9 – 21, la 9 – 18, su 12 – 18

Erikoisliikkeet ma – pe 10 – 21, la 9 – 18, su 12 – 18

Ravintolat ma – pe 11 – 21, la 11 – 18, su 12 – 18

Stockmann ma – pe 9 – 21, la 9 – 19, su 11 – 18

Osa liikkeistä, kahviloista ja ravintoloista palvelee laajennetuin aukioloin.

K-Supermarket & Stockmann Herkku ma – pe 7 – 22, la 7 – 21, su 10 – 21

Tapionaukio 4, 02100 Espoo www.ainoatapiola.fi Lehden ulkoasu: Ilme Teksti: Kati Kovalainen, Ilme Valokuvaus ja kuvitus: Henri Mattila, Ilme Pidätämme oikeuden muutoksiin.

ainoatapiola

Seuraa meitä: 15


K AU P PA K E S K U S A I N OAS SA

Sinua palvelevat LIIKKEET JA PALVELUT:

Metrosuutarit

KAHVILAT JA RAVINTOLAT:

Akateeminen Kirjakauppa

Musti ja Mirri

Chalupa

Alko

Nordea

FAFA’s

Bik Bok

Oral Hammaslääkärit

Fazer Café

BR-Lelut

Pelaamo

Funky Burger

by the way

Peura

JohtoCafe

Cafelatte Lifestyle

Posti Pakettiautomaatti

Jungle Juice Bar

Clas Ohlson

Sand Concept Store

Kaisan Cafe

Cubus

Silmäasema

Pizza Hut

Delux Clean

Stadium

Sandro

Emmy vaatekeräyspiste

Stockmann

Spice Ice by Candytown

Fiksit iPhone huolto

Stockmann Herkku

Street Gastro

H&M

Tapiolan Apteekki

Subway

Hemtex

Terveystalo

Sumo Sushi

It’s Pure

The Body Shop

K-Supermarket

Théhuone

Kello ja Kulta Pulkkinen

Woodek

Kitty Cat Beauty Center

XS Lelut

Kultajousi

Zio

Stockmann-tavaratalossa palvelevat myös Kukkakaari, Robert's Coffee, Westerback 1897 ja Shortcut ParturiKampaamo

Life Lindex

AINOATAPIOLA.FI 16

AINOAn katalogi, elokuu 2018  

Kaikki herkulliseen arkeen kauppakeskus AINOAsta!

AINOAn katalogi, elokuu 2018  

Kaikki herkulliseen arkeen kauppakeskus AINOAsta!

Advertisement