Page 1

t St. men Parlia

. ll St Sma

. lvd

B re

o esh

Lak

t on efr Lak o t on Tor

SITE CONTEXT PLAN 1:1000


Strata Architectural Parti We intend to express our architectonic idea by interpreting education as strata, by which different age groups absorb and exhibit knowledge differently. Younger kids learn through more physical activity, and they progressively use more intimate spaces for learning as they age, while becoming more observing of their surroundings. We organize this learning behaviour as a series of classroom spaces situated along the vertical datum of our building. The stacked classrooms are a way of translating spaces that are required for these age groups.

Strata Ogranization 1|7-8 Sectional StrataOpen Views Gr 1 Gr 4-6

2

Public Access

Kindergarten

Children Behaviour Strata

Our goal is to design a school that is sustainable using systems that are energy and cost efficient. We explore ways in which we could maximize the use of natural day lighting and use it in a way that pushes our design parti of strata in our building by using it to regulate the spaces. We perform incisions into the building to increase building perimeter, and as a result, will provide better lighting and ventilation to all classrooms on all floors. This is a design strategy to emphasize the strata concept and also to put forth a sustainability objective.

Gr 1-3

2| Planametric Strata

Collaboration Spaces

Atrium Space

Contemplation Spaces

On the horizontal datum, we have separated the building into 3 sections that translate into learning spaces (contemplative spaces), social spaces (contemplative spaces), and mixed spaces. The spatial organization along the horizontal datum is designed by a set of horizontal planes running through the building to create a grid. These planes are used to frame views and corridors as well as to articulate a language between the interior walls and exterior facade. Classroom spaces are placed at the north side of the building, which face the park. As classrooms are highly occupied spaces, this provides opportunities for views to the park to receive abundant sunlight and ventilation. Areas that will be shared by the public during after-school hours are located on the south side, facing the retail building. These areas are ones that do not need as much sunlight and are therefore placed at that edge for that very reason.

Sustainability Objectives

We use materials that are recyclable. Our faรงade is composed of corrugated, perforated metal that form a system to articulate a language between the faรงade and strata organization. The panel system forms a language between the faรงade and the cuts of the building creating an interesting elevation. This is a strategy that helped us link sustainability objectives with building organization. We make use of glass that is transparent, translucent and reflective to help us a design tool and as a sustainability tool. Other elements used in our building include rooftop gardens, and stormwater drainage systems. Operable windows would provide passive cooling. The inlets would be located closer to the ground to provide displacement air ventilation. The exhaust air would escape through the top of the atrium roof which is sloped towards the lake for draining purposes. Rooftop gardens are used to provide outdoor space and also to help with draining. Grey water systems are used for the servicing to save on water.

Supply air flows in through facade and overflows into atrium

Displacement Ventilation

The south section of the building abuts the retail area. With a 3-storey retail building acting as a barrier to outdoor views and lighting, we used this as an opportunity to place spaces that are do not require natural day lighting. Therefore, we have places the theatre and services along this face. The retail building could also help act as an acoustical barrier from outdoor noise. The program on the main floor of this side of the building is intended for public usage as well. At night, the upper floors will be locked from public access. In between these two sections is the central atrium space which we intend to make as a gathering space for different age groups for different uses. As our building is discretely organized as strata planametrically and sectionally, this atrium space creates opportunities to fuse the organization from the two data. Within the atrium, we explore circulation that will help activate the strata in plan and in section. Spaces from the two sections will cantilever into this atrium space and will be linked by stairs to articulate interesting spaces. Tension between the spaces will create a climax area that will provide an interesting point in the building.

Mixing of Spaces forming Atrium Circulation

Classrooms with Access to natural light and ventilation

Slits for Ventilation and Daylight

Facade System for Cuts

Radiant Floor Heating

HVAC system to let in AC and fresh air

Environmental Systems in Context

Layered Views by Overlaying Planes

Greenroof Stacked Plumbing

Double-Skin Facade

Summmer

Winter

HVAC

Stormwater Drainage Control

Atrium Space

HVAC System


STRUCTURE

LEED Sustainability Objectives

LOCATION OF COLUMNS, BEAMS AND JOISTS Our goal is to design a school that iss sustainable using systems that are energy and cost-effiicent. We explore ways in which we could maximize the use of natural day lighting and use it in a way that pushes our design parti of strata in our building by using it to regulate the spaces. We perform incisions into the building to increase building perimeter, and as a result, will provide better lighting and ventilation to all classrooms on all floors. This is a design strategy to emphasize the strata concept and also to put forth a sustainability objective. We use materials that are recyclable. Our faรงade is composed of individual module units that form a system to articulate a language between the faรงade and strata organization. The panel system forms a language between the faรงade and the cuts of the building creating an interesting elevation. This is a strategy that helped us link sustainability objectives with building organization. We make use of glass that is transparent, translucent and reflective to help us a design tool and as a sustainability tool. Other elements used in our building include tinted PV panels for the roof to help create energy that the building can use, but also to provide shading for the atrium space. Operable windows would provide passive cooling. The inlets would be located closer to the ground to provide displacement air ventilation. The exhaust air would escape through the top of the atrium roof which is sloped towards the lake for draining purposes. Rooftop gardens are used to provide outdoor space and also to help with draining. Grey water systems are used for the servicing to save on water.

GENERAL FLOOR PLANS

Develop a panel system that starts articulating a language between the faรงade and the cuts or punctures- this develops a language planametrically and sectionally- which eventually translates into a strata idea. Strata derived from how these panels create the elevations- focus less energies on making the roof glass, but rather the sides of the building.

Strata Design + Sustainability Objectives Using materials to enhance vertical and horizontal spaces Producing sculptural piece that enhances the interaction between the school and the natural environment Cuts into building Transparent, translucent and reflective glass Module units creating panel system The building consists of three materiality systems that represent the different faces of our building design. The first is the main box shape, the next one is the cuts made into the building from the original box, and the third is the glass cuts into our building.

LOCATION OF CORES

LOAD BEARING WALLS AND TRIBUTARY AREAS FOR COLUMNS

The main original face is composed of corrugated, perforated, galvanized steel, a recycled industrial material that fits into the site context as well as being environmental. The perforations are part of our layers idea, as well as provide several sustainable elements. The perforations allow sunlight to run through. The vertical composition allows the faรงade to drain water through flashings at the bottom of the building. It could also trap air, heat it and then run it through the HRV system. It is also compartmentalized to act as a rainscreen. Behind the metal, there will be a site-cast concrete faรงade so that in the future when the building gets modified for re-use, the metal face could be removed. At night time, the windows behind the steel will so be lit up to be more evident. Water from the roof and faรงade will be drained to the services area to be re-used. The other face (cuts) into the building will be more translucent and will gradually form into the glass cuts. These two faรงade systems will gradually blend into each other so because they are both the areas that are cut from the original face. In terms of design , the out faรงade will actually contain the multiple layers so that it inidiates itโ€™s the outermost faรงade. The faรงade systems translated by the cuts will be an indication of the peeling away of layers.

Water Storage

Greenroof ed Plumbing

HVAC System

Atrium Space


Parapet 03 15500 Level 5 15000

Level 4 11250

Level 3 7500

Level 2 3750

0

Section A 1:50


C

B

---


Gr 1-3

Gr 1-3

Gr 1-3

Gr 1-3

Gr 1-3

Gr 1-3

Gr 1-3 Viewing Gr 1-3 area Gr 1-3

Gr 1-3

Public + Play Area Below

Storage Special Ed

Resource Rm

Theater Below

Mechanical Rm


Gr 4-6

Gr 4-6

Gr 4-6 Gr 4-6

Gr 4-6

Gr 4-6

Seminar Rm

Roof 1:200

Staff Lounge

DN

Special Ed Library Cafeteria

DN

DN

Kitchenette

Services

Guidance Gr 7-8

Gr 7-8

Gr 7-8

Art Rm

DN

DN

Science Rm Music Rm

Services


North Elevation

West Elevation

Scale 1:200

East Elevation


1

Parapet 03 15500

Rooftop Garden

Detail Through Parapet w/Spandrel Glass Typ. 1:10

Level 4 11250

Detail Through Spandrel Glass Typ. 1:10

Over-looking Kindergarten Playspace Level 3 7500

Level 2 3750

Detail Through Fresh-air Inlet @ Interior Atrium 1:10

Primary Hallway- View Corridor

OUT

IN

Level 1 0

Building Envelope Plan Detail @ Corner 1:10

Public Entrance at Night

Building Envelope Section 1:10


Waterfront School  

Published as sample Revit 2010 Project (Graduate Studio 2010)

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you