Page 1

Informatiebrief 2

augustus 2012 In deze uitgave:  Talk to the ‘dogter’  De populairste honden– en kattennamen van 2011  Ideeën voor de inrichting van een kattenren  Gezonde voeding voor konijnen  Goed doel steunen zonder dat het geld kost  Ongewenst krabgedrag

Talk to the ‘dogter’ Praten met onze huisdieren doen we allemaal wel eens, maar wat vertellen we ons huisdier? Uit Brits onderzoek, in opdracht van een verzekeringsmaatschappij, kwam naar voren dat maar liefst 85% van de huisdiereigenaren met hun huisdier praat over relaties, werk, gezin en financiën. Een op de 5 van de ondervraagden gaf aan wel eens een sollicitatiegesprek met hun huisdier geoefend te hebben en 1 op de 8 hun huwelijksgelofte. Maar liefst 24% van de ondervraagden geeft aan vaker met het huisdier dan de partner te praten. Ze geven daarbij aan dat ze bang zijn om veroordeeld of uitgelachen te worden door een menselijke gesprekspartner. De meerderheid van de Britten zien hun huisdieren niet als vervanging van mensen, maar meer als stille vrienden bij wie ze terecht kunnen wanneer ze hen nodig hebben om hun gedachten op een rijtje te zetten of te ontstressen na een zware dag. "Huisdieren vellen geen oordeel, ze antwoorden of klagen niet. Luisteren doen ze echter wel, waardoor hun eigenaren openlijk kunnen spreken", zegt psychologe Corinne Sweet. Voor wie geen hond of kat heeft om mee te praten heeft de verzekeringsmaatschappij ook een oplossing: Dogtor’s Surgery, waarbij mensen een therapiesessie kunnen volgen bij een hond.

1


De top 5 van Nederlandse honden- en kattennamen is dit jaar precies hetzelfde als in 2011. Luna heeft ook dit jaar de koppositie bij de hondennamen, katteneigenaren noemen hun salontijger nog steeds het liefst Tijger(tje). Dat blijkt uit gegevens die huisdierverzekeraar Proteq Dier & Zorg heeft gepubliceerd. De plaatsen twee tot en met vijf blijken voor zowel honden als katten ook bestendig te zijn: in park en bos worden na Luna, Max, Diesel, Bo en Lady het vaakst geroepen. Katers en poezen heten ook vaak Luna, die naam komt voor hen op de tweede plaats. Daarna zijn Simba, Gizmo en Max het populairst. Proteq heeft er geen verklaring voor dat de beide top 5's dit jaar hetzelfde zijn als vorig jaar. 'Wat we wel merken is dat de hond en de kat een volwaardig gezinslid zijn geworden. Een prettig klinkende naam hoort daar ook bij', meent directeur Martijn Meijlink. In 2011 verdreef bij de honden Luna Max van de eerste plaats. Tijgertje is al wat langer lijstaanvoerder: die kattennaam staat sinds 2009 bovenaan.

Natuurlijke, uitdagende en veilige leefomgeving voor katten Gunt u uw kat ook een frisse neus, maar dan wel op een veilige manier? Het afzetten van balkon of tuin is dan een prima oplossing, maar ook een kattenren is een goede optie! Ter inspiratie enkele foto’s van een Australische Brits korthaarfokker, die een grote ren heeft ingericht voor de katten. De tuinen zijn in AustraliÍ een stuk groter, maar ook met minder ruimte is veel leuks te doen!

2


Vervolg van pagina 2

Klimmen en klauteren

Tunnel van het huis naar de ren

Visjes kijken in de vijver

Watervalletje

Meer ideeën opdoen of niet zo veel ruimte? Bezoek eens deze website: http://www.catsofaustralia.com/cat-enclosures.htm

Als de kat de krullen van de trap krabt… Ongewenst krabgedrag komt veel voor. Deurposten, banstellen...ze moeten er vaak aan geloven. Ten onrechte denken veel mensen dat de kat dit doet om hen te pesten, want er is toch een krabpaal in huis...? Maar voldoet deze krabpaal wel voor de kat? De ideale krabpaal:  Is zo hoog dat de kat helemaal gestrekt kan krabben  Staat op strategische doorgangen (bijvoorbeeld bij deuren en ramen)  Is stevig of goed vastgezet, zodat hij niet om kan vallen Sommige katten krabben liever horizontaal, een krabmatje biedt dan uitkomst. Meerdere katten? Schaf dan ook meerdere krabpalen aan!

3


Knibbel, knabbel, knaagsteen? Dieren kun je onder andere indelen door het soort voedsel dat ze eten. Zo eten carnivoren voornamelijk vlees, omnivoren zijn alleseters en herbivoren eten plantaardig voedsel. In deze laatste categorie valt ook het konijn. In de natuur heeft een konijn een grote variatie aan plantaardig materiaal tot zijn beschikking. Deze planten bevatten de bouwstenen die nodig zijn om alle processen in het lichaam goed te laten verlopen. Ruwvezels (zoals hooi) zijn bijvoorbeeld een heel belangrijk onderdeel van konijnenvoeding. Ze zorgen voor goede ontlasting en dragen bij aan de slijtage van het gebit. Om dit laatste proces te bevorderen wordt vaak een liksteen/ knaagsteen gegeven. Het geven van zulke stenen is echter zeer af te raden! In knaag– en likstenen zitten mineralen, zoals natrium (zout) en calcium en kunnen bij konijnen een te hoge bloeddruk en nierproblemen (vorming van blaasstenen) veroorzaken. In veel commerciële voeding zitten voldoende mineralen en dus is het geven van een liksteen/ knaagsteen overbodig. Goede voeding bestaat uit:  Water  Hooi  Monobrok of premium voer  Groenvoer Meer lezen over voeding voor konijnen? Kijk eens op deze site: www.konijnen.nl.

Een goed doel helpen, zonder dat het geld kost? Inzamelen schrijfwaren Geef jij om het milieu én om katten? Gooi je oude schrijfwaren (pennen, markeerstiften, alcoholstiften,…) dan niet weg, maar zamel ze in! De FWF laat ze in samenwerking met TerraCycle en BIC® recycleren, zodat ze een nieuw leven krijgen. Zo steun je het milieu en de FWF. U kunt uw lege schrijfwaren inleveren bij Kattenoppas Bennekom. Dierbenodigdheden bestellen via Superpet of Zooplus Met uw aankopen kunt u nu ook de FWF steunen. Sommige bedrijven hebben speciale partnerprogramma’s voor goede doelen, waarbij de aangesloten goede doelen een kleine commissie op de verkoop krijgen. De FWF is aangesloten bij de partnerprogamma’s van Superpet en Zooplus. Door uw bestelling te plaatsen via de (gecodeerde) link op hun website of een actiecode in te geven bij de aanmaak van een account, schenkt u zo een deel van de winst aan de FWF.

© 2012 – Carla Nienhuis & Kattenoppas Bennekom. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijfster. 4

Informatiebrief augustus 2012  

Informatiebrief augustus 2012

Advertisement