Page 1

Jaargang 11, nummer 12, december 2013

HET K AT TENGEDR AGSADVIESBURE AU: ONAFHANKELIJK EN 100% K AT VRIENDELIJK

Opsluiten in bench is geen therapie!

Budgetservice nu ook in Leiden

Kattenjacht per direct verboden Waarom met de achterpoten trappen?

Š Elles Nijssen


Opsluiten in bench bij wildplassen:

Katonvriendelijk en zinloos

Š Desiree Houtekamer

In dit nummer o.a. Opsluiten in bench is geen therapie

2

Smoes en de grote kater

4

Een droog velletje, een winterkwaal?

5

Waarom trappen katten met hun achterpoten?

6

Weer nieuwe uitbraken van kattenziekte

6

Kleine Mika bijt

7

Hoogwaardig kattenzorghotel geopend in Amsterdam

8

Budgetservice: nu ook in Leiden

9

Kattenoppasservice nu ook in Groningen

10

Leververvetting door een dag niet eten?

11

Nieuw: Huisdierzoeker met buurtalert

11

EU-congres over welzijn van honden en katten

12

Kattenjacht per direct verboden in Nederland

12

Veilige feestdagen

12

Inflammatory Bowel Disease

13

Feline friendly holiday tips

14

Cat owner survey

14

Wanneer katten wildplassen of ander ongewenst gedrag vertonen, wordt nogal eens geadviseerd ze op te sluiten in een bench. Niet alleen door kattenbaasjes, maar ook door dierenartsen en gedragstherapeuten. Ook Esther Dix kreeg dit advies voor haar kitten Mi Amore. Gelukkig was ze zelf zo verstandig dit niet op te volgen. Esther Dix: ‘Ik heb een kitten van bijna twaalf weken oud, Mi Amore. Hij deed eerst alles op de bak, geen problemen. Tot vier dagen geleden. Hij plast nu overal in huis. Ik heb alle mogelijke tips gevolgd die je maar kan bedenken. Nu heb ik advies ingewonnen bij dierenarts. En die zegt dat ik hem een week in een bench moet opsluiten met voer, water en bak. Dit vind ik zelf te ver gaan. Weten jullie misschien nog tips?

Opsluiting leidt tot stress en frustratie.

2


zoals Urine Off of Capturine. Deze bevatten snelwerkende enzymen die de geur wegnemen zonder een parfumgeur achter te laten. De kap van de bak halen kan misschien wel, en misschien geen kwaad. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de ene helft van de katten zijn kattenbakken liever mét en de andere helft ze liever zonder kap heeft. Het eten en drinken op de kattenbak zetten is absoluut niet goed. Katten haten het niet alleen als hun eten en drinken bij elkaar in de buurt staan, maar helemaal als dat bij een kattenbak in de buurt is. Dat is bovendien onhygiënisch. Het onderbuikje masseren: doe maar niet. Misschien heb je deze tip gehad van iemand die een kitten verwart met een mensenbaby met darmkrampjes? De - overigens veel gegeven - tip om valeriaandruppels op de kattenbak te sprenkelen gaat ook niet werken.

Ik heb de plasplekjes schoongemaakt met Biotex en de urine met keuken papier opgenomen en deze in de bak gedaan. Heb het deksel van de kattenbak afgehaald, valeriaandruppels erop gedaan, elke keer na het slapen eten en drinken op de bak gezet, de onderbuik gemasseerd, maar niks werkt. Ik ben nu een beetje wanhopig. Hoop dat dat jullie mij kunnen helpen.’ Beste Esther, Het is wél duidelijk dat je contact hebt gehad met de dierenarts, maar niet of je op consult bent geweest. Zo nee, dat is het eerste wat dient te gebeuren. Zowel Mi Amore als zijn urine moeten snel worden onderzocht om te kijken of er een medische oorzaak in het spel is. Een kitten is extra kwetsbaar. Niet doen! Wat het advies van je dierenarts betreft: het gaat inderdaad (veel) te ver om een kitten (of volwassen kat!) op te sluiten in een bench als hij probleemgedrag vertoont. Het is zeer, zeer katonvriendelijk en zal alleen maar leiden tot nog meer ellende. Helaas wordt dit advies nogal eens gegeven. Zelfs door dierenartsen en gedragstherapeuten. Ziekte, angst & stress Het idee erachter is dat de kat door de opsluiting leert de bak te gebruiken. Dat is onzin. Als katten niet op de bak plassen, hebben ze daar altijd een of meerdere redenen voor. Er zijn drie hoofdoorzaken van wildplassen: pijn/ziekte (bijvoorbeeld een blaasontsteking), angst en stress. Je hoeft niets van katten te weten om te begrijpen dat je geen van deze drie hoofdoorzaken oplost door ze op te sluiten in een bench. Werkt het genezend? Nee. Wordt de stress er minder van? Nee, opsluiting levert alleen maar nog meer stress op. Leidt het tot minder angst? Nee, natuurlijk niet. Maakt het de kat dan misschien duidelijk hoe een kattenbak werkt? Nee zeg! Een kat die eerst op de bak plaste en daarna niet meer, doet dat echt niet omdat hij niet meer snapt hoe een kattenbak werkt. Wat soms wel kan gebeuren is dat een kat pijn voelt bij het plassen, daardoor denkt dat de bak de oorzaak van de pijn is, en er daarom niet meer op wil. Wat dan helpt is een medische behandeling en nieuwe kattenbakken/kattengrit aanbieden, beide van een ander type dan wat de kat eerst had. Zonder hem daarmee op te sluiten uiteraard.

Mi Amore, foto © Esther Dix

Meer kattenbakken In de aanvullende informatie gaf je aan dat je nog een kat hebt. Voor twee katten heb je minimaal drie kattenbakken nodig, die zich in verschillende ruimtes van het huis moeten bevinden. Het kan heel goed dat je oudere kat het helemaal niks vindt dat Mi Amore erbij gekomen is, en dat deze kat de kleine belet om de bak te gebruiken, zonder dat jij er iets van merkt.

Terug naar moeder? Je kitten is nog erg jong om van zijn moeder gescheiden te zijn, maar in de aanvullende informatie die je verstrekte, gaf je te kennen dat het helaas niet mogelijk is hem nog een maandje terug te brengen naar zijn moeder. Jammer! Een vroege scheiding van moeder geeft stress, en stress ondermijnt de weerstand. Bij katten kan stress gemakkelijk blaasproblemen opleveren, wat weer kan leiden tot onzindelijkheid. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat dat in dit geval zo is.

Katten Advies Lijn Zonder de katten bij jou thuis geobserveerd te hebben, is niet met zekerheid wat de oorzaak/oorzaken van het geplas is/ zijn. Een ding is duidelijk: de kleine heeft hulp nodig. Ga vooral snel naar de dierenarts en laat ook de urine onderzoeken als dat nog niet gedaan is. Als je wilt kun je daarna eens bellen met de gratis Katten Advies Lijn (020-4160883, zie ook pagina 17), of een belafspraak maken voor een langer gesprek. Veel succes en laat nog eens weten hoe het gaat!

Tips De plasplekken met Biotex verwijderen kan goed helpen, als je het maar goed naspoelt met water. Je kunt echter beter speciaal daarvoor ontwikkelde middelen gebruiken

Elles Nijssen & Marcellina Stolting 3


Reactie van een klant

Smoes en de grote kater Alle actuele nieuwtjes over katten, gedrag en wetenschap vind je op onze Facebookpagina. Ook te bekijken als je niet zelf op Facebook actief bent.

Op ons Youtube-kanaal vind je veel filmpjes over kattengedrag. Ingedeeld op thema en voorzien van uitleg. Kijken dus!

Toen ik Smoes een aantal jaren geleden uit het asiel haalde was ze een heel lief, zachtaardig cypers poesje. Maar ze was ook erg bang en verlegen. Met het geven van veel liefde en bevestiging heb ik haar zelfvertrouwen flink kunnen opvijzelen. Drop mijn inmiddels overleden oude zwarte kater - deed de rest. Helaas duurde dit geluk niet lang omdat Drop overleed. Achteraf niet verstandig, maar om het verdriet omtrent het heengaan van mijn oude kater te vergeten, haalde ik nog de volgende dag een andere kater uit het asiel*. Dat haastige spoed niet goed is, bewees mijn nieuwe kater. Hij ging Smoes pesten, hetgeen erin resulteerde dat Smoes weer een bang poesje werd. Na telefonisch advies van Marcellina Stolting besloot ik dat mijn nieuwe aanwinst niet kon blijven**. Gelukkig werd hij liefdevol opgenomen door mijn zusje. Hij zit nu te midden van andere grote katers waarmee hij met zijn pesterijtjes weinig kans krijgt. Vervolgens startte ik mijn speurtocht naar een nieuwe lieve, zachtaardige kater. Pas na een aantal maanden werd deze beloond. Ik trof in een asiel een zeven maanden jonge kater aan die blijkbaar niemand wilde hebben omdat ie zo groot was! De komst van deze zwarte kater - die ik Beertje noemde - was voor Smoes liefde op het eerste gezicht. Dagelijks zag ik de liefde tussen die twee hechter worden. Smoes is nu helemaal opgefleurd en ze hebben een sterke band opgebouwd. De foto’s vormen het bewijs.

DE GARANTIES VAN HET KATTENGEDRAGSADVIESBUREAU • 100% katvriendelijk advies • behandeling op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen • behandeling door de meest ervaren en meest succesvolle kattengedragstherapeut van Nederland en België • zorgvuldige anamnese met uitgebreide vragenlijst en drie uur durende gedragsobservatie • versuffende middelen als valium en Clomicalm worden niet geadviseerd • alle katten en problemen worden behandeld voor één duidelijke prijs.

Frans van der Velde *Het Kattengedragsadviesbureau adviseert om katten na het overlijden van een kat uit een meerkatshuishouden minstens zes maanden te wachten met het introduceren van een eventuele nieuwe kat. Als rouwperiode, maar ook als gewenningsperiode wanneer de achterblijver en de overleden kat geen goede band hadden. De introductie van een nieuwe kat moet zeer geleidelijk plaatsvinden (in een proces van minstens twee weken) om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Het is ook belangrijk dat de karakters matchen. **Wanneer katten ruzie hebben adviseert het Kattengedragsadviesbureau niet vaak om een of meer katten te herplaatsen. Meestal is dat niet nodig en is ruzie met de juiste begeleiding katvriendelijk op te lossen. In dit geval was dat helaas niet zo.

Het Kattengedragsadviesbureau is van 25 december tot en met 2 januari gesloten. Smoes en Beertje, foto © Frans van der Velde

4


Een droog velletje, een winterkwaal? De dagen worden rap kouder. De bomen zijn bijna kaal. In huis springt de kachel aan. Katten hebben hun vacht op orde om de winterkoude te weerstaan. Het is dat De gelaarsde kat een sprookje is, anders stonden er nu vier minimoonboots onder de kapstok. Per kat, wel te verstaan. De kachel zorgt voor behaaglijkheid maar ook voor een droge atmosfeer. Veel mensen voelen dit aan hun ogen, neusslijmvliezen en huid. Ook huisdieren kunnen nadelige gevolgen ondervinden van de droogte in huis. We horen ze niet klagen maar ook zij kunnen tijdelijk rode ogen vertonen. Dit is vooral waar te nemen bij katten met zeer grote kijkers, zoals Perzisch langharen. Nog vaker zien we een statische vacht. De huid kan meer schilfertjes vertonen dan anders en zelfs jeukklachten kunnen verschijnen of verergeren. Lipidenfilmpje De vocht- en vetbalans van vacht en vel wordt geregeld door de huid zelf. Op ieder haarzakje mondt een talg- en een zweetkliertje uit. Het talgkliertje maakt een olieachtige substantie aan die uitvloeit over de haren en de omliggende huid. Zweetklieren produceren vocht en distribueren dit op dezelfde wijze. Tussen de hoornlaagcellen (het bovenste, ‘buitenste’ huidlaagje zoals we dat tussen de haren zien) is een lipidenfilmpje aanwezig dat onmisbaar is bij de afweer tegen allergenen en ‘foute’ micro-organismen. Dit vetlaagje bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren die uit de huidcellen treden op hun route van jonge kiemlaagcel naar dode hoornlaagcel. Zodra de hete zomerzon, een ontvettende wasbeurt of te droge omgevingslucht huid en vacht doen uitdrogen, gaan de talg- en zweetklieren meer produceren. Zo blijft de vocht- en vetbalans in stand. De aanwezigheid van het lipidenfilmpje is echter afhankelijk van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dit proces raakt niet versneld. Huidcellen gaan gemiddeld twintig dagen mee, in principe in elk seizoen.

Klitten en vilten Een enkel extra schilfertje vormt geen probleem. Als de poezenvacht alleen statisch reageert bij uitlokking valt het ook wel mee. Als een droge atmosfeer echter ook nog leidt tot klittende of zelfs viltende vachtdelen, of mogelijke jeukklachten veroorzaakt, moet er iets gebeuren. Mogelijk lukt het met eenvoudige radiatorbakjes of met mechanische luchtbevochtigers verbetering te krijgen. Voor onze droge, blote huid voelt een vochtinbrengende crème plezierig aan. Poes heeft echter door haar volle vacht geen geschikt velletje voor een dergelijk product. Lipidentekort aanvullen Er zijn lotions in sprayvorm verkrijgbaar die de vacht weer in balans kunnen brengen. Deze verzorgen de vacht prima, maar de huid heeft er weinig voordeel van. Vaak zijn zulke verzoringssprays geparfumeerd. Een kat wordt daar doorgaans niet gelukkiger van. Zoek dus een geurloos product, probeer het bij aankoop uit. Gelukkig is er een middel dat voor de kat niet onplezierig is, goed werkt en eenvoudig toepasbaar is. Producten met dit middel

foto © Elles Nijssen

5

JET BIJEN

Jet Bijen is docent vakopleiding honden en katten trimmen en auteur van (vak)literatuur. Daarnaast heeft ze een trimsalon en is ze paraveterinair.

zijn bedoeld om (over) gevoelige huiden te ondersteunen in hun afweer tegen allergenen en schadelijke micro-organismen. Ze vullen het lipidentekort rond de cellen aan. Door middel van een pipet wordt het product op de huid aangebracht, op het moment dat daar aanwijzingen voor zijn. In een mooiweerperiode is er minder behoefte aan ‘extra’ vet dan tijdens sneeuwbuien en bij strenge vorst. Er zijn twee merken verkrijgbaar, via de dierenarts en online: Dermoscent Essential 6 Spot On en Virbac, Allerderm Spot On. Vachten die al aan het verviltingsproces begonnen zijn komen niet meer in orde met bovenstaande tips alleen. Daarover een andere keer meer!


Waarom trappen katten met hun achterpoten? TIP

Met de achterpoten tegen iets aantrappen (zie foto) is een onderdeel van het jachtgedrag. Een prooi of nepprooi wordt stevig beetgepakt met de voorpoten terwijl de kat op zijn zij ligt. Hij zal dan met de achterpoten fikse trappen tegen de prooi geven, terwijl deze met de voorpoten vastgeklemd wordt. Dit gedrag vertonen kittens als reflex als ze bij het spelen op hun rug worden gelegd. Dit is overigens niet aan te raden, onder meer omdat kittens op deze manier leren dat ze met je handen mogen spelen.

Het wordt weer koud en katten kunnen dan warmte zoeken op of zelfs onder de motorkap van je auto, of op de wielen. Geen kat te zien? Geef voor alle zekerheid een tik op je motorkap voordat je wegrijdt!

144 ONTVANGT 15.000 MELDINGEN VAN DIERENMISHANDELING PER MAAND. Bron: lezing Prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, Zwerfdieren Symposium in Utrecht, 3 november 2013

Weer nieuwe uitbraken van kattenziekte

foto © Elles Nijssen

Wormen spotten door poep prakken? Maak dat de kat wijs! Er zijn kattenbaasjes die denken dat je wormen met het blote oog kunt waarnemen als je de ontlasting van je kat prakt of door een zeef haalt. Deze baasjes staan vaak dagelijks te prakken of zeven. Niet alleen een smerig klusje, maar ook nog eens zinloos. Het menselijk oog is niet in staat om alle soorten parasieten waar te nemen. Daar is veelal een microscoop voor nodig. Daarnaast is het soms noodzakelijk om eerst een kweek te maken, voordat darmparasieten te detecteren zijn.

Er zijn weer twee nieuwe uitbraken van kattenziekte: in Anna Paulowna en in Erpe-Mere. Dergelijke uitbraken zijn onnodig, aangezien de ziekte eenvoudig te voorkomen is door vaccinatie.

Lezingen Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap In januari, februari en maart organiseert het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap lezingen over onder meer bewustzijn en emoties bij dieren. In maart wordt de tweedaagse cursus Communicatie en taal bij dieren gegeven. Alle evenementen vinden plaats op zaterdag. Locatie: Vrije Universiteit, Amsterdam.

Is er een ‘kattenwijsheid’ waar jij aan twijfelt? Mail ons en wie weet komt jouw vraag de volgende keer in Maak dat de kat wijs! 6


Kleine Mika bijt Mika was negen weken toen hij bij zijn moeder en nestgenootjes weggehaald werd. Veel te vroeg dus. Hij heeft zich ontwikkeld tot een bijtertje.

Kattenkamers kunnen trouwens best leuk zijn voor een kat, als de deur maar altijd open is en de rest van het huis ook katvriendelijk is ingericht.

Zoals zo vaak gebeurt bij probleemgedrag heeft zijn mens, Yvonne, onzintips gekregen van kattenliefhebbers om dit gedrag bij te sturen: Mika als hij bijt corrigeren door hem nat te spuiten, een tikje op zijn neus te geven of hem in zijn gezicht te blazen. Vooral niet doen! Katten snappen hier niets van, het leidt alleen maar tot meer ellende. Katjes hebben hun moeder en nestgenootjes zeker zestien weken nodig, onder meer om tussen week acht en zestien kattenmanieren van elkaar te leren, zoals waar de bijtgrens ligt. Voor Mika is dat niet meer mogelijk.

Inmiddels heeft Yvonne er nog een kitten bij genomen, een poesje. Ik hoop maar dat dit geen problemen zal opleveren omdat Mika in de weken dat dat mogelijk is, geen kattenmanieren heeft kunnen leren. Dat uit zich nu al in het poesje hard bijten. Yvonne vindt dat sneu voor haar en leidt beide katjes dan af. Heel goed, leid ze maar af met een kattenhengel of speeltje. Straf of berisp Mika vooral niet. Yvonnes dierenarts heeft geadviseerd beide katjes met zes maanden te laten castreren. Dat is te laat; poesjes kunnen met vier maanden al zwanger worden. Laat beide katten daarom zo snel mogelijk ‘helpen’.

Mika begon Yvonne ook aan te vallen. Niet verwonderlijk, want dit peutertje dat zo graag wil spelen, leren jagen en de wereld ontdekken, had niemand om dat mee te doen. Ook moest hij regelmatig hele dagen in zijn kattenkamertje doorbrengen. Daar valt natuurlijk niet veel te beleven en kan een kat zijn energie en jachtlust niet kwijt. Bij verveling en gebrek aan jaagmogelijkheden kunnen katten mensen aanvallen. Arme Yvonne. Arme Mika.

ELLES NIJSSEN Elles Nijssen is verbonden aan het Kattengedragsadviesbureau. Zij schrijft over kattengedrag voor De Telegraaf en kattenblad Majesteit en zet zich in voor de FWF. facebook.com>EllesNijssen Kattengedragsdeskundige

Winterlezingen op IJburg Een speciale lezingencyclus van het Kattengedragsadviesbureau, voor koude winteravonden. Lezing 1: Probleemgedrag voorkomen en verhelpen. Lezing 2: Eetproblemen aanpakken en voorkomen. Lezing 3: Kattenconflicten voorkomen en verhelpen. Lezing 4: Plasproblemen verhelpen en voorkomen.

Datum: 20 december 2013 Datum: 3 januari 2014 Datum: 10 januari 2014 Datum: 24 januari 2014

Tijd: 20.00-21.45 uur.- Kosten: € 22,50 Adres: Joris Ivensplein 108, 1087 BP Amsterdam Aanmelden? Vraag een inschrijfformulier aan bij info@kattengedragstherapie.nl

7


Hoogwaardig kattenzorghotel geopend in Amsterdam Dierenkliniek Het dierenpunt in Amsterdam IJburg heeft een kleinschalig kattenzorg-hotel geopend. Dit is vooral een uitkomst voor katten die extra (medische) zorg of toezicht nodig hebben. De verblijfsruimtes voor de ‘hotelgasten’ zijn opgedeeld in vier compartimenten, zodat er bijvoorbeeld in een andere ruimte kan worden gegeten dan waar de kattenbak staat. Voor katten is dat erg belangrijk. De verblijfsruimtes voldoen aan de vereisten van de International Society of Feline Medicine (ISFM) en International Cat Care (ICC) voor opnamehokken in dierenklinieken, en zijn zelfs ruimer. Er zijn speelgoed en voerspelletjes om de katten bezig te houden. Indien gewenst en mogelijk, kunnen ze vrij rondlopen in de gezamenlijke ruimte. Kortom, er is veel aandacht voor welzijn. De gezondheid wordt goed in de gaten gehouden. Het (eventueel) toedienen van medicatie, het verlenen van andere (medische) zorg en de vachtverzorging gebeurt onder toezicht en controle van de dierenarts. Gediplomeerde paraveterinaire dierenartsassistentes verzorgen de katten.

Iedere kat krijgt een verblijf met vier aparte compartimenten

Is uw kat beschoten? Meld het! Bij het Meldpunt Schietincidenten kunt u schietincidenten op drie manieren melden: U kunt mailen naar: schietincidentkat@gmail.com U kunt iedere maandag tussen 19.00 uur en 20.00 uur bellen naar 06-31789182, vanuit BelgiĂŤ +31- 6-31789182. U kunt ook online melden.

8


BUDGETSERVICE:

nu ook in Leiden Zit jij met vragen over je kat? Wil je bijvoorbeeld weten waarom hij bepaald gedrag vertoont, of er iets aan hinderlijk gedrag te doen is, en of je zijn leven kunt veraangenamen? En wil je om wat voor reden dan ook geen gedragstherapie? Dan kan het zinvol zijn de Budgetservice in te schakelen. De adviseur in jouw regio komt dan op afspraak op huisbezoek. Zo’n bezoek duurt een uur. Je krijgt praktische informatie, 100% katvriendelijke tips waarmee je direct aan de slag kunt en je kunt uiteraard vragen stellen. De Budgetservice is al beschikbaar in Groningen. Vanaf nu ook in Leiden. Elles Nijssen is daar de adviseur Budgetservice. Elles is al jaren intensief bezig met kattengedrag. Ze is onder meer een aantal jaren trainee van het Kattengedragsadviesbureau geweest, heeft vele KGA Kattendagen gevolgd, gaat zeer regelmatig naar (internationale) symposia over kattengedrag, gezondheid en welzijn en leest veel wetenschappelijke literatuur. Verder schrijft zij over kattengedrag, onder meer voor De Telegraaf en kattenblad Majesteit en is zij redacteur van dit Magazine. Uiteraard deelt zij haar huis met katten: Zaphir en zijn dochters Tos en Noes. Op de foto zie je Tos en de oren van Zaphir. Elles Nijssen, foto ŠMarjolijn van Leeuwen

9


Kattenvilla Heb jij een buitenkat die niet altijd binnen wil komen als je hem roept en maak je je zorgen vanwege de winterse kou? Dan kun je een comfortabel en warm buitenhuis voor hem maken. Het meest veilig en comfortabel is een huis waar alleen jouw kat in kan. Dit bereik je met een chipluik dat reageert op het chipnummer van jouw kat. Op deze manier kan het huis niet gekraakt worden door een andere kat. In de riante kattenvilla op de foto is nog een extra warm hokje gemaakt met piepschuim. Beschik je niet over voldoene ruimte voor een kattenvilla? Alleen met piepschuim kom je al een heel eind. Zie het KGA Magazine Katten, Gedrag & Welzijn 11, pagina 12.

Kattenoppasservice nu ook in Groningen Hallo, ik ben Katja. Zoals u ziet ben ik weg van katten. Ik heb een basisopleiding dierenzorg gevolgd en zal met veel verantwoordelijkheidsgevoel en plezier voor uw huisgenootje zorgen. Als u er graag even tussenuit wilt wordt uw poes goed verzorgd en u hoeft zich daar dan geen zorgen meer over te maken.

Kattenoppasservice Nederland zoekt oppassers Wat ga je doen? Het katvriendelijk verzorgen van katten bij mensen thuis. Bij zieke katten medicatie geven en alert zijn op lichamelijke symptomen die medische aandacht behoeven. Wat bieden wij? – een functie op oproepbasis. – praktische begeleiding bij de verzorging van katten met medische en/of gedragsproblemen. We werken met mensen die kennis hebben van gedrag en verzorging. Daarom is het volgen van een cursusweekend verplicht. Deze cursus wordt extern georganiseerd en kost € 150,-. Het betreft werk op oproepbasis. De verdiensten zijn afhankelijk van kennis, ervaring, aantal uren

10

werk, en de grootte van de oppasregio. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in Amsterdam. Met name in de regio’s Weesp, Oegstgeest, Deventer en Utrecht zijn nieuwe oppassers nodig. Woon je in een andere regio en heb je belangstelling? Ook dan is het goed contact op te nemen met Natascha Vlieland van Kattenoppasservice Nederland, tel. 020-4230947 of 06-19205021. Voor meer informatie: info@kattenoppasservice.nl www.kattenoppasservice.nl


Leververvetting door een dag niet eten? Ik las onlangs in jullie magazine dat een kat elke dag moet eten. En dat als hij dat niet doet, er waarschijnlijk iets mis is met zijn gezondheid. Maar hoe zit dat met een kat die in het pension niet eet? Volgens mij is dat puur van de stress en niet lichamelijk. Hoe laat je hem dan toch eten? Marianne Beste Marianne, Een gezonde kat die één dag niet eet overkomt vrij weinig, over het algemeen. Dit komt omdat dit niet eten vanuit een gezond lijf gebeurt. Anders is dit als katten vanuit ziekte niet willen eten. Mijn ervaring is dat het contraproductief is om een kat te dwingen om te eten. Daar maak je de klachten alleen maar erger mee. Zorg dat de kat zo veel mogelijk met

rust gelaten wordt. Ga er niet de hele dag achteraan met eten, want de stress die je daarmee overbrengt werkt het zelf willen eten zeker niet in de hand. Het advies van dwangvoeren dat vaak gegeven wordt, is dan ook niet aan te raden! Zorg voor rust in de tent, en laat de kat zo veel mogelijk zijn eigen gang gaan. Vaak zie je dat er dan wel weer mondjesmaat gegeten gaat worden. Leververvetting komt zeker voor, helaas, maar ontstaat vaak vanuit een ziektesituatie en meestal niet bij gezonde katten die één dag niet eten vanwege stress.

ELLES NIJSSEN

ESTHER HAGEN - PLANTINGA Esther Hagen - Plantinga is dierenarts, universitair docent en onderzoeker diervoeding aan de Faculteit diergeneeskunde te Utrecht. Zij is gespecialiseerd in voeding van honden en katten en heeft haar eigen diervoedingsadviesbureau, Nutrissues.

Esther Hagen-Plantinga Heb jij ook een vraag aan Esther over kattenvoeding? Stel hem hier.

Ongeluk, mishandeling of verwaarlozing? Bel 144 Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er in Nederland één centraal nummer dat je kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844, of voor spoed 112. 144 is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Speciaal opgeleide politiemensen nemen de telefoon aan en schakelen de juiste hulpverlener in. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Twijfel niet en bel. Jouw telefoontje kan het verschil maken tussen leven en dood, tussen lijden en welzijn.

Nieuw: Huisdierzoeker met buurtalert Wil je buurtbewoners helpen zoeken als ze hun huisdier kwijt zijn? Meld je dan aan bij Huisdierzoeker. Als er een huisdier in je directe omgeving vermist is, krijg je per mail een alert. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe groter de kans dat een zoekgeraakt huisdier snel gevonden wordt. De site Huisdierzoeker is ontwikkeld in samenwerking met Amivedi.

11


EU-congres over welzijn van honden en katten Op 28 oktober is het eerste Europese congres over honden- en kattenwelzijn gehouden in Brussel. Marcellina Stolting en Elles Nijssen van het Kattengedragsadviesbureau namen deel aan het congres.

- Italië is het eerste land ter wereld dat kattenbont in de ban heeft gedaan. - Een gezelschapsdier voor de wet een ding noemen is raar en strookt niet met de beleving van mensen.

Enkele belangrijke statements van dit congres: - De EU gaat onderzoek doen naar het commercieel fokken van katten en de welzijnsissues die hierbij om de hoek komen kijken. - De kat is ook in Europa een heel populair huisdier. In Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen zijn twee keer zoveel katten als honden. - Het blijkt dat armere mensen meer katten hebben dan rijkere mensen. - De dierbenodigdhedenbranche is goed voor 25 biljoen euro omzet in de EU. - De winsten in de dierenhandel zijn gigantisch en bijna gelijk aan die van de drugshandel. - Te veel mensen schaffen impulsief een huisdier aan. - In Litouwen zijn veel zwerfkatten. - Educatie is een noodzakelijke voorwaarde om het welzijn van huisdieren te verbeteren. - Er is amper wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het welzijn van katten op transport per vliegtuig. Er is bijvoorbeeld een regel die voorschrijft dat het in de verblijfsruimte van dieren/katten in vliegtuigen 15 à 18 graden moet zijn, terwijl hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat. - Registratie van diergeneesmiddelen op Europees niveau zou veel voordelen bieden boven registratie voor elk land apart.

Kattenjacht per direct verboden in Nederland Dank zij een motie van de Partij voor de Dieren en een handtekeningenactie van de Dierenbescherming is in Nederland de kattenjacht per direct verboden. Ook de politiek lijkt ervan doordrongen dat het kattenoverschot om een humane oplossing vraagt . Mensen verzoeken om hun kat te laten ‘helpen’ is ineffectief. Steeds meer landen gaan dan ook over tot een castratieveplichting.

Eric van Tilburgh, Eric gaf de presentatie over de Belgische aanpak op het congres.

Er komen steeds minder katten in de Belgische asielen door de succesvolle Belgische aanpak van het kattenoverschot. Zo heeft België al vanaf 1996 een verbod op de verkoop van katten op dierenmarkten en zijn regels voor fokkers. Momenteel loopt in België het Meerjarenplan om het kattenoverschot succesvol in te dammen. Verplichte castratie maakt hier deel van uit. Eric van Tilburgh, Celhoofd Dierenwelzijn FOD Volksgezondheid lichtte e.e.a toe.

Veilige feestdagen Tijdens de feestdagen zijn er 30% meer huisbranden. De meest voorkomende oorzaken zijn kaarsen, koken/eten, schoorsteenproblemen, kortsluiting en vuurwerk. Voorkom brand zo veel als mogelijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je kat(ten). Laat bijvoorbeeld nooit kaarsen branden zonder toezicht. Houd er rekening mee dat kaarsen die op een overhangend tafellaken staan extra gevaarlijk zijn. Gebruik rookmelders en controleer regelmatig of deze nog goed werken. Zorg dat er een veilige, niet-gebarricadeerde vluchtroute naar buiten is voor je kat(ten). Houd er rekening mee dat rook opstijgt, dus een vluchtroute via de zolder en het dak kan zinloos zijn. Geef je een van je buren de sleutel van je huis vraag hen je kat(ten) te redden in 12

geval van nood. Zorg dat er altijd een transportmand binnen handbereik is. Plak een noodsticker op je voordeur, die de hulpdiensten attendeert op je kat(ten). Deze is onder meer te bestellen bij de Sophia Vereeninging voor € 1,50. Het is wel zo slim om nog op of onder de sticker te vermelden welke huisdieren je hebt en hoe veel van welke soort.


Inflammatory Bowel Disease IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, een groep darmaandoeningen waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de wand van de dunne darm. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er is steeds meer bewijs dat IBD zich ontwikkelt als een soort overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem van de darmen op eigenlijk normale stoffen zoals dieet en darmbacteriën. De ziekte komt met name voor bij middelbare tot oudere katten. Er kunnen verschillende klinische verschijnselen optreden. Het meest voorkomende verschijnsel is chronisch braken. Andere symptomen zijn gewichtsverlies, verminderde eetlust en soms diarree. Bij algemeen lichamelijk onderzoek zijn vaak geen afwijkingen te vinden, hoewel soms verdikte darmlussen voelbaar zijn. Omdat er vele andere aandoeningen zijn die chronische darmproblemen kunnen geven, is het belangrijk om deze uit te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn voedselovergevoeligheid, parasieten (zoals rondwormen en Giardia), bacteriën, virussen en tumoren. Denk ook aan aandoeningen die niet primair in het maag-darmkanaal voorkomen maar wel klachten kunnen geven, zoals braken, slecht eten en/of diarree, nierfalen, leverziekte, een te snel werkende schildklier en ontsteking van de alvleesklier. Bloedonderzoek Veel van deze ziektes kunnen uitgesloten worden via bloedonderzoek. IBD zelf geeft geen typisch bloedbeeld. Voordat er meer belastende onderzoeken gedaan worden, is het meestal verstandig om parasieten uit te sluiten door middel van een ontlastingsonderzoek en/of het ontwormen van de kat. Ook wordt er vaak enkele weken een zogenaamd eliminatiedieet gegeven. Dit is een dieet met een nieuwe, voor de kat onbekende eiwitbron of een gehydrolyseerd dieet waarbij de eiwitten in hele kleine stukjes ‘geknipt’

zijn. Zo kan voedselovergevoeligheid worden uitgesloten. Soms wordt er ook nog een antibioticakuur gegeven om bacteriële problemen uit te sluiten. Buikecho Mochten al deze maatregelen geen effect hebben, dan is een volgende logische stap een echo van de buik. Typische bevindingen die passen bij IBD zijn een verdikte wand van de darm, met vergrote lymfeklieren in de buik. Helaas hebben niet alle katten met IBD zo’n beeld. Bovendien wordt dit beeld ook veel gezien bij katten met maligne lymfoom van de darm. Het verschil tussen deze twee aandoeningen kan definitief gesteld worden door het nemen van biopten van de darm. Biopten voor weefselonderzoek kunnen chirurgisch of via een endoscopie genomen worden (hierbij wordt er met een kleine camera via de bek en de slokdarm in de maag en darmen gekeken en kunnen er ook biopten genomen worden). Celbiopten van de darm of een lymfeknoop kunnen ook onder echogeleiding vanaf de buitenkant van het dier door de huid heen genomen worden. Therapie De belangrijkste pijler van de therapie is prednisolon. Er wordt vaak met een vrij hoge dosering begonnen, om dit na enkele maanden op effect voorzichtig af te bouwen. Vaak staat de kat maanden tot soms jaren op de prednisolon. Ook heeft het - daarnaast - geven van een eliminatiedieet een gunstig effect bij de meeste katten. Het antibioticum metronidazole wordt soms gecombineerd met prednisolon. Het werkt tegen bacteriën en eencelligen en heeft mogelijk ook een positief effect op het afweersysteem. Bij chronische maag-darmklachten ontstaat er vaak een tekort aan vitamine B12 (cobalamine). Supplementatie door middel van wekelijkse injecties is dan de oplossing. Aanvullende therapie kan bestaan uit medicatie tegen de misselijkheid en eetlustopwekkers.

13

MARIEKE KNIES Marieke Knies is dierenarts bij Cat Friendly Clinic Rijnoever in Alphen aan den Rijn. Zij studeert bij de European School for Advanced Veterinary Studies om European Master of Small Animal Veterinary Medicine te worden. Al haar keuzevakken gaan over kattengeneeskunde. Zelf heeft Marieke drie katten.

Andere middelen die gegeven kunnen worden zijn pre- en probiotica en omega3-vetzuren. Dit lijkt effect te hebben in sommige gevallen, maar er zijn nog geen goed opgezette klinische studies naar gedaan. Prognose De prognose is meestal redelijk tot goed, een beetje afhankelijk van de vorm van IBD die de kat heeft. Bij katten die niet reageren op de standaardbehandeling van prednisolon en dieetverandering kunnen eventueel nog andere medicijnen zoals Chloorambucil (chemotherapeuticum) of Cyclosporine geprobeerd worden.


English part

Cat owner survey

If you own a cat, please help out the research of Dr. Danny Mills and fill this out. This questionnaire is part of an on-going feline welfare-based research project conducted by the University of Lincoln and sponsored by International Cat Care and the Centre Of Applied Pet Ethology (COAPE).

Feline friendly holiday tips

Thank-you very much for your time, it is greatly appreciated!

While this time of the year is a joyous and exciting one, it can also be a dangerous one for your cat. Several hazards could turn a happy holiday into an emergency veterinary visit for your kitty. Here are some of the most common hazards to avoid.

lowest branches of your tree, and make sure any that are within kitty’s reach are cat-safe. Tinsel and ribbon are particularly well known hazards as many cats like to chew on them. Every year, someone’s holiday is interrupted when their kitty needs surgery to remove one of these “linear foreign objects” from the stomach or intestines. Serious damage, including bowel perforation, can occur, so be sure to keep string, ribbon, tinsel and similar materials out of kitty’s way.

Christmas trees and plants While your tree may be a wonder to behold, your cat may view it as an opportunity to climb and hide! If your tree is not well anchored in place, the whole thing may come tumbling down, including kitty. Avoid placing any additives in the water for your live Christmas tree that is not feline friendly, in case she decides to have a drink. Chewing on the tree’s needles is another potential hazard that can lead to gastrointestinal upset. Holly and mistletoe are toxic and should be kept out of the reach of all pets. Poinsettias aren’t toxic but they can cause significant stomach upset.

Potpourri Some types of liquid potpourri contain ingredients that can cause severe chemical burns and other damage if ingested by your cat. Always keep these products out of kitty’s reach. Open doors The holidays are a time for friends and family to visit, which may mean lots of visitors that are unfamiliar to your cat. It’s normal for kitty to want to hide away so think about providing a quiet, safe haven when you have lots of company visiting. It also means a lot of coming and going so watch open doors so that your kitty doesn’t bolt from the home and become lost. It’s a good reason to ensure your indoor cat has a microchip and a collar with an identification tag.

Decorations This time of year, we have many types of decorations around our homes and on our Christmas trees. Many of these ornaments entice cats to play with them. Shattered glass or ceramic objects can cause injuries, and swallowed parts of ornaments may cause intestinal obstruction. Avoid placing ornaments on the

14


KGA Kattendagen in december 8 december Kattenverzorging in de praktijk

15 december Je kat begrijpen: katse communicatie

Voor wie?: Kattenoppassers, kattenfokkers, paraveterinairen en katteneigenaren.

Voor wie?: Iedereen die meer wil leren over het gedrag van katten en de interpretatie van de subtiele vormen van communicatie van de kat.

Programma 09:00-10:30 10:30-11:00 11:00-12:00 12:00-12:45 12:45-13:45 13:45-14:45 14:45-15:00 15:00-16:00 16:00-16:15 16:15-18:00

Programma 9.30 – 11.30 Communicatie en lichaamstaal 11.30-11.45 pauze 11.45-12.45 Communicatie en probleemgedrag 12.45-13.30 Lunch 13.30-14.20 De invloed van de neus en geuren 14.20-14.30 pauze 14.30-15.15 Communiceren met markeren 15.15-15.30 pauze 15.30-17.00 Hoe communiceren katten onderling?

Gedragsproblemen pauze Speltechnieken lunch Voeding en vochtvoorziening Lichamelijke verzorging pauze Parasieten en zoĂśnosen pauze Ziekte herkenning en behandeling

Docent Marcellina Stolting, kattengedragstherapeut Locatie Katten Cursus Centrum Amsterdam, Joris Ivensplein 108, Amsterdam IJburg Prijs â‚Ź 85,- inclusief lunch en lesmap. Aanmelden via info@kattengedragstherapie.nl. Er zijn folders, boeken en welzijnsproducten voor katten aanwezig. Op zondag is het gratis parkeren.

16


Cursusoverzicht KGA Kattendagen We organiseren regelmatig KGA-Kattendagen. Dit zijn cursusdagen in Nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Hieronder ons cursusprogramma voor het komende jaar. Voor deze Kattendagen is inschrijven nog mogelijk tot 2 dagen voor aanvang.

Ons cursusaanbod voor 2013 - 2014 2013 Datum Plaats 8 december 2013 KGA Kattendag Amsterdam

Thema Katten verzorging in de praktijk

15 december 2013

Begrijp je kat: alles over communicatie

KGA Kattendag Amsterdam

2014 Datum Plaats 19 januari 2014 KGA Kattendag Scherpenheuvel BE

Thema Begrijp je kat: alles over communicatie

26 januari 2014

KGA Kattendag Amsterdam

Asiel special 2: nieuwste ontwikkelingen

9 februari 2014

KGA Kattendag Amsterdam

Gastgezin special

15 februari 2014

KGA Kattendag Groningen

Emoties van katten en affectie

9 maart 2014

KGA Kattendag Amsterdam

Asiel special 1

16 maart 2014

KGA Kattendag Amsterdam

Fokker special 1

5 & 6 april

KGA Weekend Academie Amsterdam

Katten verzorging in de praktijk (2 lesdagen)

12 april

KGA Kattendag St.Job BE

Stress en de rol van huisvesting

11 mei

KGA Kattendag Amsterdam

Fokkers special 2

18 mei

KGA Kattendag Amsterdam

Begrijp je kat: alles over communicatie

31/5 en1/6

KGA Weekend Academie Oegstgeest

Special gedragsproblemen (heel weekend)

Voor meer informatie kijk hier

Gratis Katten Advies Lijn Blijf er niet mee rondlopen maar bel de gratis Katten Advies Lijn (020-4160883). Dat kan elke dinsdag tussen 17.00 en 18.00 uur Lukt het niet om te bellen op dit tijdstip dan kunt u ook gratis: • uw vraag stellen op ons forum kattengedrag: http://kattengedrag.forumup.nl • uw vraag stellen aan dierenvriend@telegraaf.nl (mogelijk wordt uw vraag in de krant beantwoord) • uw vraag stellen aan de Kattenbond Wilt u liever bellen met de Katten Advies Lijn, dan kunt u tegen vergoeding ook een belafspraak maken op een ander moment. Dat kan via info@kattengedragstherapie.nl.

17


MAGAZINE Dit magazine wordt maandelijks kosteloos verspreid vanaf 2002 en heeft inmiddels 15.000 abonnees, zowel professionals als niet-professionals. Onder de professionals zijn (medewerkers van) dierenspeciaalzaken, asiels, kattentrimsalons, dierenartsenpraktijken, kattenfokkers, en producenten en toeleveranciers van kattenbenodigdheden. Je vindt het Kattengedragsadviesbureau ook op Facebook, Twitter, Youtube en www.kattengedragstherapie.nl.

COLOFON

CONTACTGEGEVENS

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau.

Websites: http://www.kattengedragstherapie.nl http://www.kattengedragcentrum.nl

Redactie: Elles Nijssen en Marcellina Stolting Opmaak: Karin Jansen M.m.v.: Jet Bijen, Esther Dix, Esther Hagen-Plantinga, Adrie Heijs, Marieke Knies, Frans van de Velde ©Kattengedragsadviesbureau. Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze schriftelijke toestemming. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail met in de berichtregel ‘Uit adresbestand verwijderen’. Indien u juist abonnee wilt worden, is het sturen van een e-mail eveneens voldoende. Adverteren Wil je meer weten over de mogelijkheden en tarieven? Stuur dan een mail naar info@kattengedragstherapie.nl of bel: 020-3308780.

Forum: http://kattengedrag.forumup.nl E-mailadressen: info@kattengedragstherapie.nl kattengedragstherapie@gmail.com (voor grote bestanden: foto’s en filmpjes) Cursusinformatie en inschrijvingen: info@kattengedragstherapie.nl Skype: kattengedragstherapie.nl (op afspraak) Katten Advies Lijn telefonisch spreekuur: 020 - 4160883 (dinsdag van 17.00-18.00 uur) Kattengedragsadviesbureau: 020 - 3308780 Katten Cursus Centrum: 020 - 4160547 Spoed: 06 - 43477941 U kunt natuurlijk ook altijd sms’en naar deze nummers. Website Kattenoppasservice: http://www.kattenoppasservice.nl Telefoonnummer Kattenoppasservice: 020 - 4230947 Het Kattengedragsadviesbureau is een Aequor-erkend leerbedrijf

Fijne feestdagen! 18

KGA Magazine Katten, Gedrag & Welzijn 12-13  

Gratis maandelijks magazine over katten, gedrag & welzijn. © Kattengedragsadviesbureau.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you