Page 1

Katrine Skou Bonde 160188-1094

Visuel Identitet og Profil Eksamensopgave

December 2010 Anslag:

I 2008 overtog Rosendahl rettighederne til at distribuere, markedsføre og producere under navnet Holmegaard, et gammelt traditionelt firma med store kundefordele på isenkram markedet samt på design markedet. De traditioner og fordele rettighederne medførte ved overtagelsen, mener jeg Rosendahl har glemt at videreføre og bruge, hvilket har resulteret i at kunderne i dag ikke tør købe produkterne, fordi de er bange for ikke at kunne købe mere. (flere ting i samme serie) Eksistere Holmegard i dag eller gør de ikke, det er spørgsmålet der er gemt hos forbrugerne. Hvordan kommer Rosendahl tilbage på markedet under navnet Holmegaard, så forbrugerne igen har tillid til de gamle originale traditioner og design de er kendt for?

Rosendahl Rosendahl A/S er en familieejet dansk virksomhed. I 2005 gennemgik de et generationsskifte, da stifter Erik Rosendahl overdrog den daglige ledelse til sin søn Henrik Rosendahl, der i dag er administrerende direktør. Rosendahl står stærkt som producent af living- og dining-produkter i Danmark og på en lang række eksportmarkeder, hvor Norge er det største og Japan er det næststørste. Kernekunderne er kvalitetsbevidste forbrugere, som insisterer på multifunktionelle produkter, hvor der er kælet for den mindste detalje1.

Holmegaard Holmegaards Glasværks historie starter i 1823, da Lensgreve Christian Danneskiold-Samsøe ansøger den danske konge om at måtte anlægge et glasværk i Holmegaard Mose. Men i 1823 døde lensgreven uden at have fået svar på sin ansøgning. Hans enke beslutter at videreføre projektet, da hun kort efter sin mands død modtager kongens tilladelse til at anlægge et glasværk. Værket skulle ligge i mosen, fordi der var nok af det nødvendige brændsel til glasovnenes høje temperaturer. 1

Www.rosendahl.dk

1/4


Katrine Skou Bonde 160188-1094

Visuel Identitet og Profil Eksamensopgave

December 2010 Anslag:

I 1825 startede den første produktion på Holmegaard glasværk. I begyndelsen fabrikerede værket kun grønne flasker, men Henriette ønskede også en produktion af drikkeglas i klart glas, og det kunne de bøhmiske glasmagere fremstille. Således blev det en kvinde, mor til syv børn, der grundlagde den danske glasindustri.2

Ifølge Edgar Schein3 er kultur en vigtig del af virksomheden, her kigger han specielt på hvordan virksomheden fungere internt og eksternt og her er virksomhedsbeskrivelsen en vigtig artefakter og de to virksomheder, har to vidt forskellige måder at beskrive sig selv på. Holmegaard der med sin historieværdier og traditioner, stadig står stærkt i danskernes øje når det gælder dansk design og Rosendahl der med sin korte historie, men meget synlige værdier indenfor et stærkt design, har prøvet at fusionere sig før og indtil flere gange har købt rettigheder til nye brands, fx Arne Jacobsens ure og på den måde skabt et større kendskab til originalt, dansk design. Vi snakker altså om to virksomheder der på hver deres måde har skabt sig en brand med succes. Deri ligger det svære at få skabt en sammenhæng mellem disse og for dem til at køre sammen. Ikke under et navn, men så kunderne stadig har tillid til begge firmaers traditioner, værdier og klassiske design. .

Kundekommunikation Efter overtagelsen af så stærkt et brand, ville man man mene Rosendahl allerede fra dag et ville have kæmpe succes. Men det var ikke hvad der skete. Ud af til, tror kunderne nemlig ikke på at firmaet ”Holmegaard” eksistere, i det at man i medierne har gjort et stort nummer ud af at et gammelt dansk design firma nu har måtte dreje nøglen om. Og det burde være her Rosendahl skulle starte. Det skete desværre bare ikke. Rosendahl valgte at forsætte uden større kampagne omkring 2 3

Www.holmegaard.dk Edgar Schein, lektion 1, slide 23-25 + 27

2/4


Katrine Skou Bonde 160188-1094

Visuel Identitet og Profil Eksamensopgave

December 2010 Anslag:

overtagelsen og dermed køre Holmegaard som intet var sket. Det er jo et stærkt brand og hvorfor ødelægge det. Det satte en kæmpe stopper for salget, fordi kunderne ikke turde begynde at starte en samling hvis virksomheden var gået ned, da de ikke havde fået nyheden om overtagelsen. Rosendahl har før haft heldet med større brand overtagelser, men denne gang snakker vi om Danmarks ældste design firma. Et er hvad Rosendahl kommunikere ud til detailhandlen samt evt. slutbrugerne, et andet er hvad de har behov for at vide. Rosendahl har ikke udviklet yderligere kampagnemateriale ved overtagelsen, da de sikkert ikke ville ødelægge en stort brand.

Begge virksomheder har egne normer og værdier fra deres spæde begyndelse, men hvordan sætter vi de værdier og normer sammen under et tag og dog stadig holder dem hver for sig, da begge stadig skal ses som to individuelle brands, der ledes under et tag. Det kunderne har behov for, er ikke nødvendigvis hvem der har overtaget dem, men mere at de stadig er her og vil blive her på længere sigt. De skal have tilliden tilbage.

Konklusion Kunderne i dag har behov for at få at vide at deres gamle Holmegaard vase der har stået i stuen de sidste 20-30 år, stadig kan erstattes hvis den uheldigvis skulle blive ødelagt. De har brug for en ny historie for deres produkt. Holmegaard er en historie i sig selv og hvorfor så ikke give kunderne og Holmegaard en ny historie, vi kan alle have brug for en ny start på et tidspunkt i livet og her er Holmegaards chance efter en længere periode med negativ omtale. Mit forslag ville være et let kampagne i førende isenkræmmere, i form af bandere, brochure og en flot, historisk udstilling. Udstilling kunne vise Holmegaards historie, samt vise vejen ind til den nye era for dem. Den skal give kunderne en oplevelse i Holmegaards verden, vise dem deres værdier og give dem tilliden tilbage på at deres produkt stadig eksistere, som dengang de købte deres første 3/4


Katrine Skou Bonde 160188-1094

Visuel Identitet og Profil Eksamensopgave

December 2010 Anslag:

vase eller lampe mm. Det er hvad kunderne har brug for af information, de skal jo egentlig bare vide de stadig er her, i bund og grund startede de jo hele design genren.

4/4

Visuel Identitet og Profil  
Visuel Identitet og Profil  

Fusioneringen af to virksomheder og hvad de kunne have gjort anderledes

Advertisement