Page 1

REGIO 11

DE GELDERLANDER DONDERDAG 18 FEBRUARI 2016

Jarige bibiotheek heeft negen ambassadeurs door Vince Decates NIJMEGEN. Ter ere van het hon-

derdjarig bestaan heeft de bibliotheek in Nijmegen negen ambassadeurs benoemd. Zij komen vanaf 21 maart met een foto op verlichte reclamezuilen door de stad te staan. Onder de foto komt een citaat waarin beschreven staat wat de bibliotheek voor hen betekent. Op deze pagina alvast vier van hen.

! ! !

‘De bibliotheek van vandaag is veel meer dan alleen een collectie boeken’ Sanne van den Heuvel „De bedoeling van de campagne is om mensen bewust te maken van alle aspecten van de bieb. Het is veel meer dan alleen een collectie boeken. Veel mensen weten niet dat er ook activiteiten gehouden worden zoals lezingen, workshops en cursussen”, zo laat pr-medewerker Sanne van den Heuvel van de Bibliotheek Gelderland Zuid weten. Volgens marketeer Deborah Pete Németh, tevens de organisator van de campagne, is de rol van de bibliotheek veranderd: „Ooit waren we er alleen voor het lenen van boeken, nu zijn we meer naar buiten gericht en hebben we meer een maatschappelijke rol.” De negen ambassadeurs zijn zorgvuldig gekozen uit meer dan negentig aanmeldingen, zegt Pete Németh weten. Ook zijn op de speciaal opgerichte ‘feestsite’ veel berichten te lezen van bibliotheekbezoekers. „Het belangrijkste is dat de bieb van iedereen is. We willen dit jubileum samen vieren.”

‘Ik word blij als ik in de bibliotheek ben’

‘Via de boeken ontmoet je andere mensen’

‘De bibliotheek is er ook voor de student’

‘Literatuur lezen heeft ook een sociaal aspect’

Ambassadeur Katja Linders (40) uit Nijmegen voelt zich al haar hele leven een soort ambassadeur van de bibliotheek. Linders: „Ik ben een groot fan van de bieb en ik word blij als ik er ben.” Haar liefde voor de bibliotheek kan ze niet uitleggen. „Als je ergens van houdt, dan is het er gewoon. Maar het boek ‘De kinderen van de Bolderburen’ van Astrid Lindgren heeft zeker bijgedragen aan die liefde”, aldus Linders. Ze werkt als coach voor werkzoekenden en is daarnaast vrijwilliger bij zowel het hospice als het Taalhuis van de bibliotheek. „Ik hoop dat mensen nóg meer gaan lezen en vaker naar de bieb komen. Ook mensen die zelf niet lezen. Je kunt in de bieb ook terecht voor computerwerk, lezingen of alleen om iets te drinken. Ook niet-leden zijn er welkom.”

„In de bibliotheek kom je in contact met andere culturen uit onze samenleving”, zegt ambassadeur Wim Hamersma (66). Hij komt uit Groningen en woont sinds twintig jaar in Nijmegen. „De bieb is een ontmoetingsplek. Via boeken ontmoet je er andere mensen. Zelf maak ik veel gebruik van het Taalpunt in de bibliotheek. Ik begeleid een Iraanse vluchteling en leer hem Nederlands aan de hand van een Perzisch-Nederlands leerboek. Door de gesprekken die ik met hem heb, leert hij iets over de Nederlandse taal en cultuur, maar leer ik ook iets over de taal en cultuur in Iran.” Hamersma vindt lezen belangrijk. „Als je leest, kijk je door de blik van een ander naar de wereld. Dat is zeer leerzaam. Daarnaast geniet ik van de taal.”

Letterkundestudente Linda van der Pol (23) uit Nijmegen hoopt als ambassadeur dat studenten de bibliotheek vaker weten te vinden. „Ik wil studenten meer van de campus halen. Er is meer te doen in Nijmegen dan op de universiteit of in de Molenstraat, waar studenten vaak op stap gaan. De bibliotheek is er ook voor de student.” Van der Pol heeft in het verleden al vaker samengewerkt met de bibliotheek. Zo organiseert ze namens de organisatie Cultuur op de Campus samen met de Bibliotheek Gelderland Zuid het ‘mini-festival’ Zuivere Koffie. „De naam verwijst naar de koffie die we er schenken”, zo laat Van der Pol weten. „We laten muziek en literatuur bij elkaar komen. Artiesten praten over literatuur en treden daarna op.”

„De bieb is een schatkist aan avonturen”, zo meent Ron Leunissen (56) uit Nijmegen. In het dagelijks leven is hij werkzaam als onderwijsadviseur bij het UMC en speelt hij gitaar. „Als ambassadeur hoop ik dat ik mensen de bibliotheek kan laten ontdekken en kan laten beleven.” Zijn lievelingsboek is ‘Anna Karenina’ van de Russische schrijver Leo Tolstoj. Momenteel leent Leunissen de Engelstalige luisterboeken van Harry Potter. Hij had de hele reeks al eens in het Nederlands gelezen, maar vond het verhaal zo leuk dat hij de boeken nu in de oorspronkelijke taal beluistert. Leunissen: „Literatuur lezen heeft een sociaal aspect. In een boek maak je de ontwikkeling van personages mee. Daarvan leer je veel over hoe de mens in elkaar zit.”

100jaarbieb.nl

Ambassadeur Wim Hamersma wordt gefotografeerd. De foto verschijnt uiteindelijk op verschillende reclamezuilen in de stad. !

!

Katja Linders in de visagie voordat ze als ambassadeur van de bibliotheek op de foto wordt gezet. foto’s Bert Beelen

Artikel Gelderlander ambassadeurs jarige bibliotheek  

Artikel in De Gelderlander, over enkele ambassadeurs (waaronder ik) van de 100-jarige Bibliotheek Gelderland Zuid.

Artikel Gelderlander ambassadeurs jarige bibliotheek  

Artikel in De Gelderlander, over enkele ambassadeurs (waaronder ik) van de 100-jarige Bibliotheek Gelderland Zuid.

Advertisement