Page 1

eet K Fair & straight

Haal jeleven... leven... Haalmeer meer uit uit je

Rock Your Life!

Kijkje achter achter de Kijkje deschermen schermen

EMA’s en Expeditie Robinson kij In In dedekijker

Het leven van een fotograaf

In gesprek met Dave Geerders, co- founder van Stripes Clothing

Nummer 1, Januari 2014

‘‘Koppig? Ik geloof meer in doorzettingsvermogen’’


Deze

Keet

DEED

Rocking Up Life 4 W.O.M. -Magneet 6 Handshake 10

ONTLEEDT

Interview Dave Geerders 12

WEET Het leven van een fotograaf 16 Omgaan met opdrachtgevers 17 Opening Malevich 18 Theorie Joe Pine 22

BETREEDT EMA’s: Achter de schermen 24 Finale Expeditie Robinson 26

VERSLEET Uitgelicht: Blog 28 Uitgelicht: Webinar 29 Uitgelicht: Docu’s 30

VERBREEDT Social media 32 CV van Keet 33

Januari 2014


Keet Concreet

De eerste Keet is daar eindelijk en wat was het een reis. Want hoe begin je een magazine? Wat vind ik mooi en fijn om te lezen? Allereerst werd er nagedacht over het gevoel en de achterliggende gedachte. Een magazine begin je niet zomaar en de persoonlijkheid van de maker moet terug te zien zijn. De zogenaamde ‘personal brand’. Voor mij was deze al snel duidelijk: ik wilde een magazine maken met onderwerpen over Leisure, maar dan wel met ‘’echte’’ onderwerpen. Ik wilde puurheid en echtheid uitstralen, maar dan niet op een geitenwollensokken-niveau. Producten en mensen laten zien die iets vernieuwends doen en daarbij bij zichzelf en de maatschappij blijven. Nadat ik het laatste jaar in de entertainmentwereld heb mogen snuffelen, heb ik een ontzettende drang naar deze oprechtheid, die ik daar zo erg mistte. Tijd om daar met Keet verandering in te brengen. Verder vind ik het belangrijk om dit vooral visueel kenbaar te maken, want eigenlijk kijkt iedereen het liefst plaatjes.

‘‘Echte onderwerpen binnen leisure, maar niet op geitenwollensokken-niveau’’

De volgende stap was het maken van een moodboard en daar kwamen al snel de kleuren van het magazine goed naar voren. Ik plakte stukken bij elkaar uit mijn eigen favoriete bladen en onbewust pakte ik een mooi kleurenpalet bij elkaar. Ook hier kwam ‘’echtheid’’ naar voren door de portretten die ik uitzocht: geen poespas. Dit moodboard is hiernaast te zien. Dus dit is hem dan de eerste Keet waarin onder andere een interview te lezen is met Dave Geerders. Iemand die mij inspireert. Ook in de 20 en nu al een eigen kledinglabel opgezet: Stripes Clothing. Met een prachtige achterliggende gedachte. Daarnaast heeft mijn buurvrouw Zimra Geurts mij meegenomen naar de laatste aflevering van Expeditie Robinson en geef ik mijn kijk hierop. Ook bij de EMA’s kijken we achter de schermen. Nog veel meer te lezen natuurlijk, dus veel plezier!

3


Als jij in toeval gelooft ‘‘Als jij erin gelooft dat je wat zegt het zelf in de hand hebt, hoe zou je leven er dan uitzien?’’ dat dan over jouw leven?

4


KeetDeed

Rocking UP Life! Heb je het gevoel dat je soms niet verder komt? En het idee dat het geluk je niet toekomt? Geef jezelf een boost! Keet deed dit ook en bezocht Rocking up Life! Rocking up Life is een leiderschapsworkshop waar educatie, entertainment en empowerment allemaal aan bod komen. Het gaat niet om leiderschap over anderen, maar de leiding nemen over je eigen leven. Content voor deze workshop is vergaard uit het beste van 100 boeken, 30 seminars en 20 goeroe’s. Keet was verrast van de goede adviezen die de mannen Sydney Brouwer en Thijs Lindhout op een hilarische manier overbrachten. Binnen enkele minuten hadden ze het voor elkaar om een nogal ongemotiveerde groep om te toveren tot een stel verbonden en enthousiaste jonge honden. De kern van de gehele workshop kwam neer op het volgende: Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk. Het resultaat ligt bij jezelf, dus denk bij alles ‘’wat is mijn rol?’’. De belangrijkste leiderschapseigenschap is dan ook pro-activiteit. Inzien dat het eigen gedrag bepaalt resultaat boekt. En bedenk ook altijd dat als je verward bent je op een punt zit om iets te gaan leren. Denk maar eens aan een moment waarop je trots op jezelf was; hoe was de periode daarvoor? Op dergelijke momenten moet je (bijna) altijd eerst in ongemakkelijke situaties treden. Vermijd deze dus niet. Thijs vertelt over een onderzoek dat ooit is uitgevoerd over de onderwerpen waar de meeste mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Dit deed je nadenken over de dingen die belangrijk zijn in je leven en bovendien gaf het zicht op punten waar iedereen wel eens tegenaan loopt.

Als laatst werd er vertelt over de formule tot succes. Een simpele formule, maar zo belangrijk om te onthouden. 1. 2. 3. 4.

Know your outcome Take massive action Check your result Change approuch untill you get what you want

Hierbij werden ook weer herkenbare voorbeelden genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de oprichter van Kentucky Fried Chicken. Hij ging kiprestaurants langs met zijn kruiden om de eigenaars te overtuigen om kip met deze kruiden op de kaart te zetten. Overal werd hij afgewezen, maar uiteindelijk bij het 108e restaurant had hij succes. En zou was KFC geboren. Het waren 2,5 uur vol inzicht maar ook veel plezier. Er werd gedanst, aan het rad gedraaid en muziek gemaakt. Hierdoor zat iedereen op het puntje van zijn stoel en kwamen de verhalen juist duidelijk over. Wil jij ook een keer je leven rocken en het heft in eigen handen nemen? Kijk op www.rockinguplife.nl!

SPIJT

Top 3

1. Ik had het leven willen leiden wat ik wilde en niet het leven zoals anderen dat zagen. 2. Ik wou dat ik niet teveel gewerkt had, maar meer tijd aan mijn familie, vrienden en hobby had besteed. 3. Ik had mijzelf meer willen pushen om te bereiken wat ik eigenlijk wilde bereiken in mijn leven. 5


6


KeetDeed

Inspirerend en duurzaam

Magneet

7


Word of

Mouth Op 11 December was Keet aanwezig bij een workshop Word of Mouth. Oftewel er moest een ludieke actie voor Amsterdam Light my Ride bedacht worden. Dit gebeurde op het alternatieve en inspirerende Magneetterrein. De plek waar ieder jaar het Magneetfestival gehouden wordt. De brainstormsessies vonden plaats in groepjes. Er werd van tevoren vertelt wat de bedoeling is van Light my Ride en de bijhorende ludieke actie. Het was duidelijk dat het om een actie ging wat van tevoren zou plaatsvinden en wat deelbaar moest zijn op de sociale media. Het was daarna aan de verschillende groepen studenten om daar invulling aan te geven. Hier kwam het volgende idee uit naar voren: Het plaatsen van een Light my Ride drive-in, waarbij de fietsen van voorbijgangers in een mum van tijd worden omgetoverd tot lichtgevende pareltjes. Een verkeersleider, die er in eerste instantie heel normaal uitziet, begeleidt de nietsvermoedende mensen naar de drive-in. Ergens midden in Amsterdam. Daarna zal de fiets geheel verlicht weer aan de desbetreffende persoon worden gegeven door de verkeersleider, die nu zelf ook licht geeft. Dit proces en de reacties van de mensen worden gefilmd. Dit filmpje zal via de social media kanalen gedeeld worden. Uiteindelijk is het een andere actie geworden, maar dat maakte de ervaring niet minder leuk. Het gehele terrein van Magneet bekijken was al geweldig op zich. Keet deed nog wel mee aan de andere W.O.M. actie op Facebook.

Light my Ride (www.lightmyride.nl) Light my Ride is een onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Op 9 januari wordt er een tocht gehouden waardoor de stad verlicht wordt door de deelnemers van Light my Ride. Deze deelnemers hebben hun fiets, skates of skateboard allemaal op originele wijze, zelf verlicht. Een unieke ervaring waarbij je ook de lichtkunstobjecten kunt bekijken van het Amsterdam Light Festival.

8


KeetDeed

9


KeetDeed

Handshake Keet is altijd op zoek naar manieren om in contact te komen met de professionele netwerk binnen leisure. Handshake van Inholland gaf daar de mogelijkheid toe en daarom dat Keet hier op 11 december ook aanwezig was. De inhoud van Handshake was van tevoren nog niet erg duidelijk, maar uiteindelijk bleek dat de bezoekers gingen speeddaten met professionals uit de vrijetijdsbranche. Daarna zouden de bezoekers (studenten) gaan brainstormen over een casus van de professional. Het speeddaten viel een beetje tegen, want uiteindelijk had je maar contact met één persoon en niet met meerderen. Wanneer je spreekt over speeddaten dan ga je er als bezoeker vanuit dat je meerdere professionals spreekt. Uiteindeljk bleek deze ‘’professional’’ zelf ook nog een student die met een project voor de minor bezig was. Dit was niet waar Keet voor gekomen was. Het tweede onderdeel viel meer in de smaak. Hierbij werd er met een groep studenten plaatsgenomen aan een tafel samen met een professional. Dit keer was dit wel echt iemand uit het vak, namelijk Sydney Brouwer. Hij is eigenaar van het bedrijf Rocking Up Life! Zij geven leiderschapstrainingen aan grotere groepen. Zij wilde een ludieke actie houden, waardoor ‘Rocking Up Life!’ meer bekendheid zou genereren. Met wat pennen en papier gingen we aan de slag en al snel kwamen er veel leuke ideeën op tafel. De allereerste conclusie was dat hetgeen waar de cursus voor staat naar voren moest komen: leiding nemen. Het zou een actie zijn waar een viral filmpje van wordt gemaakt en wat zo aanspreekt dat kijkers het delen. Er zouden personen op straat onverwacht in situaties gezet worden waarbij ze een keus moeten maken. Bijvoorbeeld ineens een groep van 20 personen die achter je aanlopen en die je moet aansturen, uit het niets en midden in de stad. Eventueel zou hierbij ook nog het rad betrokken kunnen worden wat ook gebruikt wordt in de workshop. Uiteindelijk waren er een aantal ideeën waar de professional verder mee kon stoeien. Overigens was de locatie van Handshake leuk uitgezocht: Toren, Overhoeksplein Amsterdam. Zelfs de kou kon de pret niet drukken. Het is een inspirerende ruimte met gekke en inspirerend beeldmateriaal. Hier wil Keet zeker nog wel een keer naar terug.

10


KeetOntleedt KeetOntleedt

‘‘In Nederland wordt iemand die voor de derde keer iets probeert gezien als koppig.’’ ‘‘In Angelsaksische landen noemen ze je dan een doorzetter. Ik geloof meer in het laatste’’

11


In gesprek met... Dave Geerders (27 ) is oprichter en eigenaar van het label Stripes Clothings . Een kledingmerk waarbij de kleding door gedetineerden in een gevangenis wordt gemaakt. Dagelijks houdt Dave zich bezig met het concept, de strategie, marketing en verkoop. Keet kijkt op tegen mensen die op zo’n jonge leeftijd een eigen bedrijf opzetten en vroeg Dave daarom het hemd van het lijf. Wat is de kerngedachte achter Stripes Clothing? Ons motto is Stripes Clothing: Made in Prison, Inspired by Freedom. Ons verhaal vertellen we meestal in het Engels: Stripes is a streetwear brand that has one foot in jail and one foot in freedom. Stripes produces garments in jail to advocate the use of your freedom to the fullest. With this message we like to inspire everyone today to become someone to look up to tomorrow. Furthermore, we stimulate specialized labour in jail. Through our production line, set up in prison, inmates gain skills to be used whenever they are given their freedom back. This will not only increase their chances in society, but society as a whole will benefit from this, too. Waarom vind jij dit zo belangrijk? Ik vind het belangrijk dat de gevangenis geen eindstation is. Mensen moeten hier de kans krijgen om, wanneer ze vrij komen, er vol voor te gaan en een normaal leven te hebben. Wat betreft het vrijheidsaspect: als ik terugkijk op mijn studententijd heb ik veel genoten maar te weinig gedaan. Je komt van de middelbare school waar je een strakker regime gewent bent en kan de vrijheid dus eigenlijk nog niet aan. Als ik het opnieuw had kunnen doen zou ik veel eerder met dit bedrijf begonnen zijn en dat vind ik zonde. Met wie ben je Stripes begonnen? We zijn Stripes met zijn vieren begonnen. We hebben een uitgebalanceerd team van vrienden. Ik heb bedrijfskunde/ondernemerschap gestudeerd. Roy heeft bedrijfskunde/finance gedaan. Sascha is onze ITer en Said heeft aan de kunstacademie gestudeerd. Door onze verschillende achtergronden vullen we elkaar aan, maar onze kennis heeft wel genoeg raakvlakken dat we begrijpen waar iedereen mee bezig is. Hoe ontstond dit idee? We hadden eerst een ander T-shirt idee en mijn vader is werkzaam bij Justitie. Hij vertelde me over de mogelijkheden binnen de gevangenis. We zijn toen naar PI Almelo gegaan om een rondleiding te krijgen. Daar hebben we gesprekken met medewerkers van justitie gehad over de afdeling arbeid en het nut ervan, over gedetineerden die nieuwe vaardigheden leren door te werken en zo figuurlijk ontsnappen aan het opgesloten zitten. Deze vaardigheden nemen ze mee op het moment dat ze vrij komen. Na de gesprekken krijgen we een rondleiding. We liepen door de sluizen van de gevangenis, overal moesten we wachten tot op het centrale punt toestemming gegeven werd om de deuren te openen. Toen we weer buiten kwamen besefte we ineens hoe belangrijk vrijheid is. Je kan het vergelijken met iemand die na lang verkouden te zijn weer goed kan ademen. Normaal valt het niet op maar na zo’n ervaring besef je het ineens. Precies dat gevoel willen we met ons merk uitstralen.

12


KeetOntleedt

13


Was het altijd al een droom van je om een eigen bedrijf te beginnen? Eigenlijk wel. Na mijn stage bij Buitenlandse zaken wist ik het zeker. In grote organisaties moet je te veel de uitgestippelde paden belopen. Ik vind het spannender om mijn eigen pad te kiezen. Het leuke van een eigen bedrijf is dat alles wat moet gebeuren op jouw eigen bordje terecht komt. Dit betekent soms wel dat belangrijke lange termijn problemen blijven liggen omdat je ad hoc onvoorziene brandjes moet blussen.

Wist je vroeger al dat je iets in de kledingbranche wilde gaan doen? Nee, ik ben nooit echt een modeman geweest. Ik krijg naar aanleiding van de kleding die ik draag nog wekelijks te horen dat het onbegrijpelijk is dat ik iets in deze branche doe. Gelukkig hebben mijn vennoten hier meer kaas van gegeten. Wat is de doelgroep van Stripes Clothing? Mannen tussen de 15-40. Meestal creatief en ondernemend. Ze vinden het belangrijk dat er een verhaal achter de producten zit die ze aanschaffen. Hoe brengen jullie Stripes Clothing onder de aandacht? We doen alles zelf. Dit betekent dat van kleding tot video en van foto tot interview wij zelf bepalen welke uitstraling ons merk heeft. Was is naar jouw idee het meest effectief? Wat wij doen: Bricolage. Te veel budget nekt de creativiteit. Door onze beperkte midellen is alles wat we doen essentieel voor het merk. Verder geloof ik niet zo in externe partijen die marketing voor een onderneming doen. Wij weten wat we willen uitstralen en we kennen onze doelgroep. Waar wordt de kleding van Stripes allemaal verkocht? Onze webshop: www.stripesclothing.com. Verder liggen we momenteel in 20 winkels in Nederland, BelgiĂŤ, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Engeland en Japan Waar zou je graag willen verkopen? We zijn bezig met Amerika. Voor een streetwear merk is dat absoluut het Walhalla. Welke obstakels zijn het grootst geweest op weg naar waar jullie nu staan met Stripes Clothing? We hebben in het begin veel problemen gehad met de productie. Inmiddels hebben we contacten met meerdere gevangenissen en zijn we in staat alles te produceren wat we willen verkopen. Zeer binnenkort gaat de derde collectie de wereld in en kunnen we eindelijk de stap van T-shirt label naar kleding merk maken.

14


KeetOntleedt at zijn de grootste successen geweest? Het groene licht van Justitie was fantastisch. Van te voren werd gedacht dat er een negatief geluid om het principe kon ontstaan. Na de start hebben we hier eigenlijk nooit wat van gemerkt. Mensen begrijpen dat Stripes gaat om vrijheid en vinden re-integratie van gedetineerden belangrijk. Niemand heeft er iets aan als mensen slechter de gevangenis uitkomen Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt geweest met Stripes? De eerste winkel in Japan was wel heel apart. Het is een eer dat ons concept in zo’n andere cultuur begrepen wordt. Hoe voelde het toen je voor het eerst iemand in jouw kleding zag lopen? Fijn! (gelach). Ik schrok even. Het voelde alsof ik een bekende zag, het was niet de persoon, maar het shirt wat ik kende. Is het lastig om met vrienden een bedrijf op te starten? Ik heb geen referentiemateriaal, maar ik denk dat het juist minder lastig is. Er zijn geen dubbele agenda’s. Je kent elkaar door en door en daarom snap je ook goed wat iemands motieven zijn. Je moet wel kunnen accepteren dat niet werkgerelateerde gesprekken nagenoeg tot het verleden zullen behoren. Maar goed, het feit dat er iedere keer over gesproken wordt bedenkt waarschijnlijk ook dat het een fijn gespreksonderwerp is. Wat zijn verder jouw dromen voor in de toekomst? We hebben de stap gemaakt van nationale naar internationale productie. We doen al zaken met gevangenissen in Nederland, België en Frankrijk. Amerika is de volgende stap. Het lijkt me fantastisch om in alle werelddelen lokaal te produceren onder verantwoordelijke omstandigheden met verantwoordelijke producten. Welke tips heb jij voor mensendie ooit ook een eigen bedrijf willen beginnen? Als je nog studeert: begin tijdens je studie al. Met terugwerkende kracht kan ik zeggen dat bepaalde vakken een totaal andere invulling hadden gekregen op het moment dat ik al wist wat ik wilde gaan doen na mijn studie. Ik denk dat het kennis veel relevanter kan maken en daardoor beter blijft hangen. Verder: wees niet bang om te falen en durf risico’s te nemen. Het is een cliché maar in Nederland wordt je snel afgerekend op een mislukking. Ik geloof eigenlijk dat je hier alleen maar van kan leren. In Nederland wordt iemand die voor de derde keer iets probeert gezien als koppig. In Angelsaksische landen noemen ze je dan een doorzetter. Ik geloof meer in het laatste.

15


Een kijk in de wereld van...

Fotografie

Het lijkt steeds populairder te worden: Fotografie. Mogelijk door de opkomst van applicaties als Instagram en Pinterest, maar ook zeker door de kwaliteit van de camera’s op de mobiele telefoons. Het werd daarom meer dan tijd dat Keet ook een kijkje ging nemen in de wereld van de (professionele) fotografie: een seminar van Judith Vermeij, professioneel fotografe. Judith Vermeij is een fotografe die zowel opdrachten doet in opdracht van een opdrachtgever, maar ook zelf opdrachten aandraagt. Dit doet zij door foto’s te maken die aansluiten bij een bepaald magazine en deze draagt zij dan aan. Een slimme manier om in aanraking te komen met mensen waar jij graag mee zou willen werken. Daarnaast krijgt zij vooral opdrachten, bijvoorbeeld het maken van portretten, maar zo heeft zij ook wel eens een prachtige modeshoot mogen doen in Zuid-Afrika. Door de opkomende beeld consumptie, alles moet tegenwoordig visueel, is er steeds meer vraag naar beeld. Daarnaast is er ook steeds meer verzadiging, omdat er al zoveel aanbod is van afbeeldingen. Zoek maar eens een afbeelding van een appel, hier zijn er wel duizenden van. Vandaar dat steeds meer fotografen zichzelf specialiseren. Er zijn zelfs fotografen die gespecialiseerd zijn in het schuim van bier perfect op de foto zetten. Fotografie wordt niet alleen ingezet om producten ‘’lekker’’ te verkopen. Maar ook om bepaalde dingen vast te leggen en te verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan esthetische tandfotografie, waarbij je een voor- en nabeeld krijgt van de behandeling. Maar wie denkt dat fotografie opdrachten altijd via een duidelijke heeft het mis. Vaak krijg je een dag voordat de opdracht af moet zijn een mail of een telefoontje en moet je dus snel in actie komen. Dit kan nogal voor wat stress zorgen

volgens Judith. Vandaar dat het belangrijk is om altijd te blijven lachen en (proberen) te genieten van het moment. Denk eraan om altijd positief terug te koppelen aan de opdrachtgever en niks prijs te geven tot dat het financiële verhaal duidelijk is. 16


KeetWeet

Opdrachtgevers

What to do? What not to do? Wie?!

Petra Befort Cultuur en Beleid gestudeerd Projectontwikkelaar Cultuur Ondernemen www.cultuur-ondernemen.nl Houdt zich gemiddeld met 20 culturele projecten in het jaar bezig

‘’Binnen het werk met professionele opdrachtgevers moet je een bepaalde instelling hebben. Zonder een dergelijke instelling zal je niet snel verder komen, belangrijk vooral is dat je nieuwsgierig bent. Doorvragen en echt interesse tonen. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste kennis hebt voordat je een gesprek ingaat. Je moet je kunnen verplaatsen in de opdrachtgever en een open houding hebben. Verder is het belangrijk om op een plezierige manier met elkaar om te gaan en niet in problemen te denken, maar in oplossingen. Misschien is het nog wel het belangrijkste dat je veel tijd besteed aan de after sales: De opdrachtgever achteraf bedanken voor de samenwerking, zodat zij jou in het vizier houden’’. Petra weet goed wat belangrijk is in de omgang met de opdrachtgever. Met haar jarenlange ervaring heeft zij voor zichzelf duidelijk wat wel en niet werkt. Volgens haar moet de focus altijd op de wensen van de opdrachtgever liggen: ‘’Je moet je als persoon van kikker naar konijn transformeren. Een konijn luistert met rustige oren. De focus ligt op het ideaalbeeld van de opdrachtgever. Waar zouden zij over vijf jaar willen zijn? Verder is het belangrijk om ook duidelijke afspraken te maken over de communicatie, want dit is een punt waar veel projecten op stuk lopen’’. Verder drukt Petra erop dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de branche en geeft zij bovendien advies op welke manier je het best op nieuwe creatieve ideeën komt. ‘’Belangrijk bij de inzet van creativiteit dat je duidelijk in kaart hebt gebracht hebt wat het doel is. Anders kan je nooit tot een goede oplossing komen. Daarnaast is het belangrijk om niet in eenzelfde ruimte te blijven zitten. De beste ideeën komen bij alledaagse dingen, juist op de momenten dat er geen druk achter zit’’ Even later vertelt Petra over het belang van een goed verkoopgesprek.‘’ Je moet het eigenlijk zien als een elevator pitch. Je staat met je opdrachtgever in de lift en dan moet je binnen zeven verdiepingen vertellen waar het om gaat. In twee

minuten minuten vertellen wat jet doet, wat je drijft en waar je naartoe werkt. Hou het spannend. Concreet en duidelijk. Het is belangrijk om dit te oefenen’’.

Als laatst benoemt Petra het belang van een goed netwerk. Je kan het vergelijken met je mobiel: je kan niet meer zonder en hoe meer mensen er aangesloten zijn, hoe meer profijt je er van hebt. ‘’Alle knooppunten zijn verbindingen van nieuwe’’ benadrukt ze nog. Met deze instelling heeft Befort honderden projecten gedaan. Van een kunstproject in een park, bijvoorbeeld een permanente lange tafel waar iedereen aan kan eten tot een varkensspeeltje. Of denk bijvoorbeeld aan een project voor Vodafone bij de negen straatjes van Amsterdam. Oftewel het is nog helemaal niet zo’n gek idee om dit advies op te volgen.

17


Opening tentoonstelling In oktober 2013 vond de opening plaats van de tentoonstelling van Malevich in het Stedelijk Musuem in Amsterdam. De tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde, met een selectie uit de Khardzhiev- en Costakis collecties is het grootste overzicht in ruim twintig jaar van een van de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst: Kazimir Malevich (1878–1935). Het Stedelijk beheert de meest omvangrijke verzameling werken van Malevich buiten Rusland, en toonde die voor het laatst op deze schaal in 1989. De tentoonstelling is met meer dan 500 werken een diepgaand eerbetoon aan Malevich en de Russische avant-garde, en viert een aantal mijlpalen. (Stedelijk Museum)

Malevich

Malevich werd ook wel de ‘meester van de verbeelding’ genoemd. Zijn werk was abstract en vaak provocerend. Het Zwarte Vierkant is een van zijn bekendste werken. Hij hing zijn Zwarte Vierkant, waarmee hij eigenlijk afscheid van nam van alle oude schilderkunst, in de hoek waar normaal iconen hangen. De hoek waar het zonlicht op valt in de morgen, ‘de gouden driehoek’. En hij provoceerde de Russische kunstwereld daarmee op dit moment. Het was het belangrijkste werk wat hij ooit gemaakt had. (NOS, 2013) Maar draait deze tentoonstelling wel echt om deze vorm van kunst? Keet denkt van niet. De tentoonstelling werd gezien als een afsluiting van het Nederland-Rusland jaar. De media uitingen waren ook zeer eenduidig. Zodra je ‘opening tentoonstelling Malevich’ intypt zijn er een paar karige foto’s van de tentoonstelling zelf te zien. Maxima paradeert op iedere media-uiting in een goudkleurige outfit en met een prachtige glimlach. Foto’s waarop zij mensen ontmoet, bij de auto staat en soms ook nog even een schilderij bekijkt. Malevich verdwijnt op de achtergond bij Maxima. De rest van de promotie-uitingen zijn vrij ‘standaard’ en niet erg uitdagend. Op de volgende pagina overzicht, onderverdeeld in paid, owned en earned media.

18


19


Paid media Banner (bron: myblogzina.blogdpot.com)

Flyer (bron: www.stedelijk.nl/collectie/publicati)

Eigen bezit en betaald

Owned media

20

Website (bron: www.stedelijk.nl)

In eigen bezit e


Earned media

KeetWeet

Krantenartikelen ( Bron: volkskrant.nl)

Onbetaald en niet in eigen bezit

Youtube (bron: Bron: youtube.com/watch?v=JgTjr_aj8NA )

Werelde Draait Door met Joost Zwagerman(bron: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/302155 ) Twitterbericht(bron: twitter.com/brigitte_1982 )

en onbetaald

Facebook (bron: www.facebook.com/stedelijk)

Twitter(bron: www.twitter.com/stedelijk)

21


The Multiverse Joe Pine

22


KeetWeet De Multiverse model van Pine is een model waarin 8 verschillende ‘werelden’ ontstaan door 3 gegevens: time, space, matter. De combinatie hiervan bepaalt de positie van deze werelden en de daarbijhorende producten. Dit gaat dus verder dan een tweedeling tussen niet-virtueel en wel virtueel. In dit artikel zijn een aantal voorbeelden te lezen. Physical World Dit is de vertrouwde alledaagse werkelijkheid. Waarin tijd gewoon normaal verloopt en tijd en materie echt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een potje voetbal met vrienden. Augmented reality Dit houdt in dat een persoon zich in de echte tijd en ruimte bevindt, maar met virtuele materie. Een voorbeeld hiervan is Lego waarbij iemand in de winkel al door de doos heen kon zien wat erin zat (zodra deze gebouwd was). Oftewel iemand bevind zich onder normale omstandigheden in een winkel, maar ziet de lego (materie) virtueel. Augmente virtuality Hierbij is de ruimte virtueel, maar de materie en tijd zijn echt. Een voorbeeld hiervan is een spel spelen op de Wii. De tijd verloopt normaal en speelt fysiek een spel (echt zelf bewegen). Maar daarmee bevindt de persoon zich in een ruimte die virtueel is, bijvoorbeeld een discotheek met een dansspel van Wii. Warped reality Hier bij bevindt iemand zich in een ‘‘echte’’ ruimte en met echte materie, maar de tijd is niet-lineair. Een voorbeeld is een het naspelen van een gebeurtenissen uit de geschiedenis, zoals bij Amsterdam Dungeon gebeurt. Want hierdoor bevindt iemand zich voor zijn gevoel in een andere tijd.

Mirror World Dit is een virtuele ruimte, in lineaire tijd, maar wel in een virtuele ruimte. Een makkelijk voorbeeld is Second Life. Want als gebruiker zit je in een virtuele wereld met virtuele materie. Maar als je twee dagen niet online bent, dan is het binnen Second Life ook twee dagen later. Alternate reality Virtuele wereld, in een niet-lineaire tijd, maar wel in een echte ruimte. Een voorbeeld hier van is (afleidend van de naam) Alternate Reality Games. Die games gebruiken namelijk de ‘‘echte’’ wereld als platform (telefoon, post, e-mail) Physical virtuality Dit is echte materie in een virtuele tijd en ruimte. Bijvoorbeeld Nike schoenen die zelf ontworpen kunnen worden in de webwinkel. De materie die uiteindelijk uit de virtuele wereld komt is dan echt. Virtuality Dit is een compleet virtuele wereld. Bijvoorbeeld Call of Duty. Zowel de ruimte als de tijd is hierbij virtueel eveneens de materie. (bron:www.jungleminds.nl)

23


c i s Mu

n a Achter de schermen... e p 3 o 1 r 0 u 2 E s d r a Aw

V r de MT rdam e v o z t e mste was h dome, A en? vember o o g n g i 0 Z 1 erm Op ts in r de sch nd plaa e t o h v c ’s a A e EM n to g het aa ! Hoe gin et visueel zien h t a Keet la

Koffie, hoog nodig!

Dag 9

Not so glamorous....

Best stoer.

Dag 10 Heerlijke catering 24

EMA’s


KeetBetreedt

Not so glamorous....

Dag 3

Dag 7

Dag 6

Dag 5

Dag 1

Dag 2

Dag 4

Dag 8 25


x

Backstage Expeditie Robinson Hoe ging het er echt aan toe bij de laatste aflevering?

26


KeetBetreedt Maandenlang waren miljoenen mensen in Nederland in de ban van Expeditie Robinson. Dat dit jaar de Belgen geschrapt werden uit het spel bleek een schot in de roos voor de makers. Op 9 December was het dan eindelijke zover: De ontknoping van deze vrouwenfinale, opgenomen in Amsterdam Noord. En Keet was er ook bij!

Toch wel spannend een opname van een programma wat je op de voet hebt gevolgd. Vooral doordat je op de hoogte bent van de strubbelingen en spanningen onderling. Op Twitter kwamen meerdere keren kleine steken onder water naar boven. Was dit onderdeel van het spel op televisie of was het echt zo heftig geweest? Met ontzettend veel nieuwsgierigheid stapte ik in de taxi die ons naar de opnamestudio zou brengen. Tenminste, een studio kon je het niet echt noemen. Het vond plaatst in restaurant Pllek in Amsterdam Noord. Hierdoor kwam je als bezoeker in een gemoedelijke sfeer terecht en had je een bovendien een prachtig uitzicht over de skyline van Amsterdam. Na gesetteld te zijn met een glas wijn begon de opname. Deze liep lekker door en er hoefde maar weinig opnames overnieuw gedaan worden. Eerst werd er rustig gepraat met de deelnemers, waarnaar er uiteindelijk naar de ontknoping werd gekeken. En de winnaar was Edith! Volgens Keet meer dan verdiend. Ze had zelfs aan haar familie nog niet vertelt dat ze gewonnen had en daarom was het vooral voor hen een enorme ontlading, prachtig om te zien. Het was bovendien ook een speciaal seizoen, omdat dit de laatste keer was dat Evi Hanssen het zou presenteren. Hier werd dan ook ruim aandacht aan geschonken en de nodige tranen vielen. Ook bij de borrel na de opnames nam zij zelf nog even het woord en je kon goed merken dat het niet alleen haar, maar ook de gehele crew aangreep dat zij er volgend jaar niet meer bij zou zijn.

Onderling bij de deelnemers merkte je nog wel enige onenigheid. Soms werd er net iets te hard over een BN’er gepraat, vooral als de familie er naast stond. Op die manier kon je wel merken dat alles wat in het spel werd gezegd toch op je bord terugkomt, uiteindelijk. Een aantal deelnemers hadden zich al voor deze ontmoeting proberen in te dekken, door het maken van telefoontjes en door te Twitteren. Maar dit bleek vaak al te laat. Edith die Zimra naar beneden haalt om te zeggen dat ze alleen maar borsten heeft, dat ging kennelijk te ver. Zelfs onder de omstandigheden waarin zij toen leefde. Maar er waren ook mooie momenten waarop families elkaar in de armen vlogen en er respect voor elkaar werd uitgesproken. De avond eindigde met veel dansen, hapjes en drankjes. Geza en Sef begonnen muziek te draaien en pakte de microfoon erbij. Binnen een minuut was de dansvloer gevuld met alle deelnemers en crewleden en werd er nog tot in de laatste uurtjes gedanst. Op de weg terug naar huis dacht ik na over het programma. De conclusie van Keet: Dit is dus een puur programma, alles wat je ziet gebeurt ook echt en er wordt geen onzin omheen verzonnen. Volgend jaar gewoon weer, hopelijk ook met zo’n leuke uitnodiging voor de laatste opname.

27


UITGELICHT! Special Iedere editie zet Keet bepaalde ideeën, producten of diensten in the spotlight

Blog: Keuzekeet

****

Moeite bij het maken van keuzes? Keuzekeet weet er alles van en onderzoekt meerdere mogelijkheden van het maken van keuzes. Hilarisch en herkenbaar. Hierbij in de spotlight Keet’s favoriet (http://keuzekeet.wordpress.com) EIGENWIJZE MUNTEN

Al werd ik soms nog wel even gek aangekeken: Midden in de Kruidvat sta ik meerdere malen in mijn zak te graaien om een munt Als je een week lang al je keuzes maakt aan de hand van de te pakken. Dan flip ik de munt in de lucht vang hem op en klap munt: Welke munt pak je dan? Misschien heeft die ene munt wel hem op de binnenkant van mijn linkerhand. En zo ging dat een de geluksvibe en zal de andere euro voor enorm veel ellende aantal keer achter elkaar door, tot ik al mijn sinterklaasinkopen zorgen. Ik besloot deze keuze dan toch maar op gevoel te doen op de kop had getikt. Mensen begonnen me met medelijden aan (een munt kiezen aan de hand van een munt die je nog niet te kijken; ‘die arme autistische meid’. Maar ik was trouw aan mijn gekozen hebt gaat immers zo lastig). De 50 cent bleek mij munt en op die manier hoopte ik dat hij ook lief voor mij zou zijn. het meest te bekoren, deze heeft het juiste gewicht, de juiste grootte en geeft mij het meest authentieke gevoel. Ik noemde Maar naar een dag of twee begon ik toch een beetje schihem Bert. Zo begon de week met mijn koperkleurige vriend jt te krijgen aan Bert. Soms zei hij munt wanneer mijn hart en het heeft mij heel wat opgeleverd. Van een biertje op een kop zei. Misschien waren we toch niet voor elkaar gemaakt avond wanneer ik beter een glaasje cola had kunnen nemen en was zijn oprechte uitstraling maar een nep koperlaa( bedankt voor de kater Bert) tot een spiegelreflexcamera. gje op een plastic stukje. Ik betrapte mijzelf erop dat ik hem steeds vaker ”per ongeluk” op de grond liet vallen als hij weer voor mij die keuze mocht maken, soms trapte ik hem zelfs nog even na. Ik zat op de bank en dacht na over Bert; hoe konden wij toch een gezonde relatie behouden? Misschien kon ik mijn keuzes toch niet uit handen geven? Tot ik mij ineens een gesprek herinnerde tussen mij en mijn zus (zelfde besluiteloosheidsaandoening). Dit gesprek speelde zich af op het moment dat ik een keuze moest maken tussen twee studentenkamers. Ze zei: ”Gooi een munt, als je dan een kant gooit en je hebt er een goed gevoel bij, dan hou je het daarbij. Geeft die kant van de munt je een rotgevoel, dan weet je zeker dat je in je hart eigenlijk de andere kamer wilt. Dan neem je dus de andere kamer’. Een manier om voor jezelf te kunnen bepalen wat jij eigenlijk nou echt wilt. Geweldig advies en zo konden Bert en ik weer door één deur. Hij gaf me zelfs een spiegelreflexcamera, geweldig toch. Ik had gehoopt dat mijn munt daarnaast ook nog mijn spaarrekening zou aanvullen, maar deze taak laat hij over aan mijn volgende tactiek: Voordelen in 10 sec. Bij iedere keuze heb ik voor alle twee de opties 10 seconden om de voordelen op te sommen. Het alternatief met de meeste voordelen wint. Met mijn notitieblok in de hand verder in mijn keuze-avontuur. 28


KeetVersleet

Webinar: Storytelling

**

Keet komt steeds meer in aanraking met storytelling. Het was dan ook geen verrassende keuze dat het seminar hier ook over zou gaan. Maar dit seminar was er één online, oftewel een webinar. Voor alles moet een eerste keer zijn en zo ook voor deze webinar.

Helaas bleek het uiteindelijk om een webinar te gaan 4 tips bij het gebruik van storytelling: voor beginners. Daardoor kwam de meeste infor1. Gebruik de juiste foto’s matie meer dan bekend voor. Er werd vooral gesproken over wat storytelling is en wat geen storytelling is. 2. Maak het persoonlijk en herkenbaar De voornaamste reden om storytelling te gebruiken is dat 3. Gebruik tekst ter ondersteuning het informatie behapbaar maakt. Bovendien blijft een verhaal beter hangen dan wanneer informatie zonder het gebruik van 4. Het beeld moet relevant en herkenbaar maken storytelling wordt getoond aan consumenten. Doordat de lezer, luisteraar of kijker door middel van emotie worden overtuigd, Over het algemeen een aangenaam webinar, maar het was zullen zij de informatie nooit vergeten. Je betrekt de doelgroep mogelijk meer bruikbaar geweest zonder dat Keet al enige kenerbij, maakt het herkenbaar en op die manier komt het tot leven. nis had op dit gebied. De voorbeelden die werden genoemd maakte het geheel wel behapbaar en dat was prettig om naar Storytelling is persoonlijk en dat maakt het mogelijk om organ- te luisteren. Volgende keer misschien beter geen webinar meer. isaties uniek, echt en menselijk te maken (sluit dus goed aan Het is toch een stuk prettiger om naar een spreker te luisteren bij Keet). Een succesvol voorbeeld wat wordt vernoemd is een die fysiek aanwezig is in dezelfde ruimte als jijzelf. Al is het wel actie bij Heineken. Er worden op de website van Heineken quotes heerlijk dat je gewoon lui in je pyjama achter de computer kan zitten. weergegeven van de werknemers. Zij vertellen een kort verhaal over hun ideeën en visies op Heineken. Dit maakt emoties los bij de lezer en op die manier voelt hij of zij zich meer betrokken bij het merk. Door het gebruik van storytelling koop je als consument geen product, maar een verhaal. De consument koopt uit emotie in plaats van een fysieke behoefte. Een voorbeeld hiervan is Slurp: Wijn gemaakt door een Nederlandse man die wijnboer is geworden in Frankrijk. Een simpele wijn voor weinig geld, waar je als consument toch van kan genieten. Vandaar ook de naam. Wanneer je dit vermeld op de fles, dan drink je de wijn met een geheel ander gevoel. Het belangrijkste punt vanuit het webinar is dat storytelling echte verhalen zijn. Ze moeten niet mooier gemaakt worden dan ze zijn. Echtheid is dus zeer belangrijk. Iets wat Keet ook heel belangrijk vindt.

29


KeetVersleet

Docu’s: Storytelling en transmedaia

***

Twee documentaires staan centraal, deze draaien allebei om transmedia in combinatie met storytelling. Keet was vooral weg van de documentaire van Jeff Parkin, waarin hij een levendig en meeslepend seminar geeft.

DOCU: DUTCH INSIGHT ON TRANSMEDIA

JEFF PARKIN -TEDXTALKS EVENT

Transmedia houdt in dat er via verschillende kanalen een eenduidige boodschap wordt verteld. Alsof het publiek reist door de verschillende media, maar altijd op hetzelfde uitkomen. In deze documentaire geven verschillende ondernemers daar hun visie op.

Storytelling is een gegeven wat je steeds meer hoort. Het is ontstaan uit de gedachten dat consumenten beter naar verhalen luisteren en dit ook beter onthouden. Storytelling is een effectief communicatiemiddel om je visie en doelen uit te dragen naar de consumenten.

Allereerst worden er door alle ondervraagden een definitie van transmedia gegeven. Onzinnig om hier in Keet te vermelden. Al snel gaat het over op community building. Want hoe kan je met een transmediale aanpak je consumenten zover krijgen dat zij je helpen met het verder bouwen van de community? Je moet daarvoor fans creëren. Verschillende definities van transmedia en daarna wordt er gesproken over community building.

Jeff Parkin maakt ook gebruik van storytelling. Zo begint hij zijn zin met ‘’Once upon a time’’. Hij vertelt dat hij vroeger storyteller wilde worden door een film die hij zag op school. Daarom ging hij als kind zelf films maken. Tot hij uiteindelijk films maakte, theatervoorstellingen gaf in de garage, spellen deed en real-life animatie toepaste. Die allemaal bij elkaar aansloten, bij hem rondom de zelfgemaakte film ‘’Vampire’’. Een voorbeeld uit zijn kinderjaren van transmedia, want er werden verschillende kanalen gebruikt voor hetzelfde verhaal.

Wat Keet verder weet uit deze documentaire is dat je met een community klein moet beginnen, zodat het op die manier kan groeien en het behapbaar blijft. Er moet verder een gemeenschappelijk doel gecreëerd worden, waar je één wereld van maakt. Oftewel één focus, niet meerdere platformen. Als laatst is het belangrijk om bestaande websites te betrekken die al een groot publiek hebben, om zo gebruikers te trekken.

Tegenwoordig geeft Jeff les op de filmschool en hij zette toen het project ‘Book of Jeremiah’ op met studenten. Een transmediaal verhaal wat begon met internet video shows, een soort soap. Uiteindelijk breidde dit zich uit tot website, blogs, facebookpagina’s, vlog’s en noem maar op. Als je de serie online keek, dan kreeg je als kijker meer informatie via andere kanalen. Belangrijk binnen dit alles is ‘connectie, meaning & motion’. Alleen op die manier is transmediaal storytelling effectief.

30


KeetVebreedt

Follow Keet on Twitter

@KatieWesterhout

31


32


33 Katie Westerhout - Mariaplaats 54, Utrecht - 06 42 45 71 85 - katiewesterhout@gmail.com - @KatieWesterhout

Re st

09

-20

06

20

Ha vo

be Sint diplo au die ran ni Bonif ma, a C t C ng ast , g tius C &M ellu as e o m tvr llege n Bi o N olo ovu uw 20 20 gie m, , le 08 08 De idi -20 HB 10 O P Meer ngge n ven M Ho eda Va BOde g g e ksc ho sch og i ho te e o ol k p ol sc U W 20 agen hool, trech rope t de 09 i us -20 ngen mana e. F ast ge 13 -Tr r-o B G 20 a e r 20 n 12 10 andca dien ck der n -20 i -H fe ng em ed Ma / 13 er r e l e i a n S , U idi Un tage n Inh HBO t rec gg ite olla V ht ev d S (5 r n en i Be d, jet de vri 20 tates maa A i j m d jdin 1 n ste sm of d 3 e g r E 20 d a s 13 festiv kass nter ta n)/ p am nage a a a i Eig me c n l r en U, Be oord ment, t-tim nt s i e pro t k na Utr m t e e i du ctie pt Sec e / a cht edew rt er k r : Cit Gro et / IS ieste er yse ove TH nb ns roo Con ege e, leid Utr ts- D gres ing 20 e i ch sco 13 t lov -C e( on 20 30 EM sul 14 0m A’s tan ,Z t Afs an igg pr tu ) od od Fo dee o u m od ro eU ctie Film nd tre a e ch ssi Fe rzo t ste sti va ek nt l, A / S ms ta ter ge da tic m ket ing

06

20

Katie

Ik hou van Druk bezig zijn

Muziek en festivals

Bloggen

Nieuw ideeen Ik kan goed

Koken en eten

Organiseren In een team werken Doorzetten Overzicht bewaren Creatieve concepting

Feestjes/uitjes organiseren

Ik kan overweg met

Word / Pages Excel Photshop Indesgin Social media

16 jaar

24 jaar


34

Keet Magazine  

Katie Westerhout Magazine Creative Industry Januari 2014