Page 1

KK

K AT E L I N K A R L I N C H A K

INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


TA B L E O F C O N T E N T S S e l e c t e d w o r k f r o m V i r g i n i a Te c h I n t e r i o r D e s i g n P r o g r a m , N o v e m b e r 2 0 1 9


01

02 03 04

05

REALIGNMENT

Social Media Satellite Office

A PATH OF ELECTRICITY B i s h o p F a v r a o H a l l , V i r g i n i a Te c h R e d e s i g n

HARBOR

IDEC Student Design Competition

SKETCHES

Study Abroad in Florence, Italy

MARKER RENDERS

Various Sketches from Marker Rendering Class


01

REALIGNMENT

Fall 2019 - Social Media Satellite Office

Taking a social media based company, the project involved creating a two-level office space design that focused on branding, company values, and workplace design trends. This TikTok social media office is located in the Adams Morgan district in Washington, D.C.. This site was chosen because of its night life and cultural atmosphere which boasts the concept of realignment and provides external amenities for a twenty-four hour office space.


1 DN

3

4

2 DN

C O N C E P T S TA T E M E N T

Level 02 Floor Plan NTS

5

TikTok’s current office is lacking in collaboration spaces and is “dark and full” which has led to employee dissatisfaction. Identifying these major concerns, the concept of realignment was created to shift the atmosphere of the office physically and mentally to create a vibrant, twenty-four hour office thats promotes collaboration and employee satisfaction. The physical shift is represented through the floor plan and flooring changes. Using diagonal shift to break up the linear geometry of the space, the shift in flooring change and ceiling elements drive the space planning. To promote collaboration to shift the company mentally, two collaboration areas are placed on opposite sides of the space with a main axis connecting the two spaces. This main axis features not only the vertical shift, but is placed intentionally to promote interaction among employees.

6

8 7

9 Level 01 Floor Plan NTS

1 PRIVATE OFFICES 2 BOOTH SEATING 3 OPEN OFFICE

With drop-down ceilings and height adjustable desks

4 COLLAB AREA 5 CONFERENCE ROOM The table switches from table to ping pong table for fun

6 MEDIA ROOM

Screen room for videos with glass wall for open office views

7 CREATE AREA

To encourage creativity and employees to create videos

8 KITCHEN AND LOUNGE 9 RECEPTION

Desk mimics the form of the logo with screens for videos

7


C R E AT E A R E A TikTok's slogan is "To create your day," focusing on creativity and producing videos that show off each individual. To reinforce this, a create area was included in the space plan which serves as an area complete with a green screen, which can be stored, and props to create unique videos. The area is raised to highlight the creativity and draw the attention of other users in hopes to promote others to create.

Cross Section NTS

8

Cross Section NTS


M AT E R I A L S Moving away from the "tired and dull" office, the material palette uses TikTok's bright pink and incorporates a bright yellow to evoke a colorful and bright atmosphere that reflects the companies value of creativity. The concept is reinforced through the flooring change as seen through the slanted lines that connect the collaboration spaces together. LVT is used on the main circulation path while carpet tiles are used in the open offices, private offices, and conference room to provide acoustical support.

BRANDING Employees were not pleased with the current branding of company offices with their values spelled out and pasted around the office. Shying away from this, TikTok's logo was taken then distorted and repeated to form a graphic wallpaper which is strategically placed in collaborative areas to promote creativity and company culture.

Axonometric NTS

11


02

A PAT H O F E L E C T R I C I T Y S p r i n g 2 0 1 9 - V i r g i n i a Te c h R e d e s i g n

The project consisted of redesigning the top floor of Bishop Favrao Hall from a double occupancy office space to a single occupancy space specifically for the Real Estate Department at Virginia Tech. The main goal of the project was to create a space which facilitated collaboration between professors and students as well as suiting the needs of the department.


TECHNOLOGY CENTER

INDIVIDUAL STUDY

GROUP COLLAB

OFFICE

CONFERENCE ROOM

ADMIN OFFICE

PRESENTATION/ GROUP STUDY

STOR

STOR

STAFF KITCHEN DOWN

CENTRAL HUB PRIVATE STUDY

KITCHEN LOUNGE DOWN

WOMEN’S RESTROOM

C O N C E P T A N D W AY F I N D I N G Increasing productivity through the metaphor of electricity lead to a concept of power lines which distribute energy throughout the space and serve as a means of wayfinding. Placing the offices in the center of the floor plan allows for an ease of movement and clear wayfinding through a "collaboration corridor." Communication is fostered through this corridor by a balance between privacy and openness to foster a space that promotes micro-interactions.

ROOF

MEN’S RESTROOM FLEX OFFICE ADMIN OFFICE

PRINT CENTER OFFICE

NIC

OPEN TA SPACE

Floor Plan NTS

15


M AT E R I A L S

Bright orange is used to brand the space to Virginia Tech while a teal blue is used as a complimentary color to provide contrast and an additional pop of color to make the space feel bright and vibrant. White is used to provide relief from the bright colors of blue and orange and helps to convey a clean, professional atmosphere. Light gray carpet tiles are used in the main circulation paths as well as collaborative areas while dark gray carpet tiles are placed in private offices. The columns structural material is left exposed to provide material differentiation and convey integrity throughout the space.

Private Study Elevation NTS

F E AT U R E P I E C E

Feature Piece Axonometric NTS

16

Used as a wayfinding technique and a functional display piece, this feature piece helps to inject energy throughout the collaboration corridor. Graphics guiding the users towards the main collaboration areas and carpet tiles exploding at the open area collaboration areas help to provide a fun relief to the office and educational setting. The linear form of the feature piece features a light as well as a place to hang tack boards for thesis presentations.


Cross Section NTS

17


03

HARBOR

Fall 2019 - IDEC Student Competition

Group Project with Mackenzie Oesterreich

The IDEC student competition involved designing a basic needs shelter for the local homeless population which promoted security and access to personal hygiene amenities. Research and site visits to surrounding homeless shelters influenced the design. The site, located in Monroe Park, Richmond, Virginia, is placed near the highest density of homeless individuals and is located near food options, hospitals, and transportation via bus.


20


10 9 7

C O N C E P T S TA T E M E N T A harbor serves as a point of refuge and a place to replenish necessary needs for vessels. Harbors consists of three sides with room for ample individual docking space for protection from rough waters. Using these principles, the basic needs shelter follows a similar function. With areas to replenish basic needs such as hygiene and cleaning facilitates arranged in a similar organization to a harbor, a fluid circulation is emphasized throughout the space. A feature piece, echoes the geometry of a harbor which provides a secure and safe inlet for individual reflection, social interaction and resources to help visitors progress on a path towards independence. The space embodies a cool and calming atmosphere in order to promote serenity and healing.

5

6

8

4

2 1

3

Floor Plan NTS

1 RECEPTION 2 LAUNDRY ROOM

9 washers and dryers, 1 ADA, nail bar, and folding areas

3 COFFEE BAR 4 HARBOR

Individual pods to reflect, bench seating for social interactions and waiting

5 ADMIN OFFICES

Bathroom, kitchen, lockers for volunteers and an admin office

6 BATHROOMS

10 ADA compliant bathrooms

7 SHOWERS

10 ADA compliant showers with a toilet, shower and sink

8 SHOWER SUPPORT 9 PET AREA

5 pet shower stalls, 5 stalls for waiting

10 OUTDOOR AREA

Playground for children, outdoor seating which mimics the harbor form, storage for shopping carts and luggage

21


F E AT U R E P I E C E The ‘Harbor� serves as a point of refuge and a safe space for individuals to quietly study, use resources, or exist together in a more communal setting outside of each focus pod. The form reflects a literal harbor in an attempt to protect users from the street side and to create a space without fear of judgment. Poplar wood, durable green upholstery, and acoustical wool felt is used in order to provide a serene environment that distills sound and is easy to maintain.

M AT E R I A L S Feature Piece Axonometric NTS

22

Cool colors such as muted green and light blue reiterate this sense of a calm and tranquil environment that promotes cleanliness. Blue and green are analogous colors, which decreases high contrast to promote serenity. Colors are used to distinguish the spaces between basic needs focused areas and self reflection spaces.


Exterior Elevation NTS

Cross Section NTS

23


OUTDOOR AREA AMENITIES AREA

Shower Elevation NTS

Axonometric NTS

AMENITIES 10 ADA compliant bathrooms and showers are organized in a form mimicking a harbor. The bathrooms, complete with subway tile, muted green tones and a slip-resistant LVT. The showers feature white subway tile and muted greens tones along with roll-in showers and plenty of space for storage of carts and luggage. The shower support area, which is located outside of the shower and bathroom area, features lockers for storage of smaller belongings as well as a towel distribution center. Bathroom Elevation NTS

25


04

SKETCHES

S u m m e r 2 0 1 9 - St u d y A b ro a d : F l o re n c e , I t a l y

PIAZZA DELLA REPUBLICA

Sketches from study abroad in Florence, Italy. Sketching both interior and exterior spaces helped me to fully immerse myself in the culture and architecture that was abundant throughout Florence.


THE DUOMO

BASILICA DI SANTO SPIRITO

DETAILS FROM SANTISSIMA ANNUZIATA

SANTISSIMA ANNUZIATA

SANTA MARIA DELLA SPINA

PALAZZO VECCHIO

27


05

MARKER RENDERS

Fa l l 2 0 1 9 - M a r ke r Re n d e r i n g C l a ss S ke t c h e s

Class which explored using markers as a way of depicting and rendering interior spaces. Starting with rendering basic spaces, to working with material simulations and how to combine the two to form vignettes of perspectives as a means of telling a story.

MARKER LAYERING


EXPLORING CUBES

ALTERED SPACES

MATERIAL SIMULATIONS

VIGNETTE

29


THANK YOU

K AT E L I N K A R L I N C H A K

katiek15@vt.edu 703.395.1835

Profile for Katelin Karlinchak

Katelin Karlinchak - Interior Design Portfolio 2019  

Selected works from Virginia Tech Interior Design

Katelin Karlinchak - Interior Design Portfolio 2019  

Selected works from Virginia Tech Interior Design

Advertisement