Page 1

KATIE WIRTH 2014 - 2018 Selected works


RESUME

1


KATIE WIRTH EDUCATION

(303) 907 4374 kaitlin.wirth@colorado.edu

BACHELOR OF ENVIRONMENTAL DESIGN - ARCHITECTURE MINOR IN TECHNOLOGY, ARTS AND MEDIA UNIVERSITY OF COLORADO - BOULDER WITH EXPECTED HONORS

EMPLOYMENT

2013-2018

KYLE CALLAHAN & ASSOCIATES ARCHITECTURE ARCHITECTURAL INTERN PROJECT TYPES

GPA 3.5

BOULDER, COLORADO

OCT 2016 - PRESENT

Residential and Commercial

RESPONSIBILITIES -Accurately prepares project construction documents -Communicates with and coordinates the preparation of documents with consultants, contractors, team members -Reviews shop drawings, project submittals, etc. for document compliance -Documents code review and compliance -Communicates and coordinates with management, clients, consultants and contractors related to daily business operations.

SKILLS

HONORS

REFERENCES

Revit

Lightroom

VRAY

AutoCAD

Rhino

3-D Printing

Photoshop

Grasshopper

Laser Cutting

Illustrator

ArchiCAD

JAVA Script

InDesign

Sketchup

HTML 5

Climate Consultant

Sefaira

EXPECTED HONORS GRADUATE

Spring 2018 Commencement

DEAN’S LIST

Fall 2015 through Fall 2017

KYLE CALLAHAN

KIM DRENNAN

Principle of Kyle Callahan Architecture kyle@kylecallahan.com (303) 956 1443

Studio Professor kimberly@drennanprojects.com (210) 831 9408

2


CONTENT

3


5

OOGWEY CABIN

9

WETLAND TOWNHOMES

13 SHEPHERD VALLEY WALDORF SCHOOL 17 BACKPACKER’S SHELTER 21 BOULDER CENTRAL HALL 26 OTHER WORKS

4


OOGWEY CABIN

5


The Oogwey Cabin is a 900 square foot home designed to emphasize sustainability and reflect the life of those who live in the Lama Foundation community, a residence for people of all spiritual and religious (and non-religious) traditions to live together and explore the common, and uncommon, ground of their spiritual practices and identities within community.

The Cabin was designed around a central core of wet programs. The passively heated kitchen on the south side doubles as circulation path in order to maximize space. The bathroom is between the kitchen and utility space with easy entry from the bedrooms and privacy from the living area. The building is wrapped in uniform material that is elevated above grade by the core shaft.

6


June 21

Dec. 21

7


D. E. C.

A.

E. B. F

A. Living Room B. Kitchen

C. Bathroom D. Laundry Room

E. Bedroom F. Deck

8


WETLAND TOWNHOMES

9


Sited on a substantial slope in Silverthrone, Colorado, the Wetland Townhomes elegantly navigate site constraints, adding four homes to a developing affordable housing community. With views of the surrounding mountain range, the Wetland Townhomes are conceived as a series of “frames� designed to capture views and maximize glazing on their south facades. This concept also drives the aesthetic of the project, resulting in a rhythm of framing elements that follow the natural topography. Consequently, the elevation of each row house changes

incrementally, allowing for the integration a constructed wetland to treat all black and grey water that is produced on the site. The vegetation growth found in the wetland is reflected in the building design through the incorporation of greenhouse on the top story. The building’s tenants can embrace their creativity and live sustainably by growing their own food year round. These units were designed to remind occupants of system connectivity through sight and interaction.

10


1

11

Stage 1: Aerobic Pre-Treatment Stage 2: Subsurface CW unit with sand Stage 3: Subsurface CW unit with LECA Stage 4: Return to water system

2

3

4


E

G

A J

H

B

D

D C

C

C F

A

I

A: Bedroom B: Garage C: Closet D: Bathroom

E. Laundry / Storage F. Living Room G. Dining Room H. Kitchen

D C A

K

I. Deck J. Conservatory K. Green House D

D

A F

A. Green House B. Sun Room C. Thermal Mass Wall - Masonry D. PV Roof E. Recycled or Beetle Kill Pine Wood F. Triple Pane Glass G. Board Form Recycled Concrete H. Permeable Patio I. Conservatory

C I B I

E

G

12


SHEPHERD VALLEY WALDORF SCHOOL

13


The Shepherd Valley Waldorf School in Colorado is part a band of open space that connects a new residential development and industrial zoning.The school hosts K-8 students on a 36 acre plot of farmland with a network of portable classrooms. The Waldorf method requires a close relationship between the students and the landscape, which is hampered by the outdated classrooms. Previous attempts to renovate the

campus have failed to meet the expectations of the school administration and the county. The buildable easement is on the plot’s southern edge, this area serves as the school’s campus. The remaining 27 acres is used for farm plots and livestock pasture. This campus is made of mobile classrooms and one permanent kindergarten class.

14


The buildable easement is on the plot’s southern edge, this area serves as the school’s campus. The remaining 27 acres is used for farm plots and livestock pasture. This campus is made of mobile classrooms and one permanent kindergarten class. The classrooms were designed to mirror the values of the Waldorf education and create a positive learning environment. A large south facing patio acts as both entry and meeting space allowing the students to mingle between classes. The back patios act as a private outdoor spaces and allow passage through the structure to the farm plots and game fields. The orientation of the building blocks the wind out of the North-West and embraces the mid-morning sun. Shed roofs with South facing clear story glass allows in natural light permitting students to tract the movement of the sun throughout the day.

15


The Shepherd Valley Waldorf school in Colorado is part of a band of open space that bands between new residential development and industrial zoning. The buildable easement is on the plot’s 1.southern Adminedge, Building this area serves as the schools 2. Electives Building campus. The remaining 27 3. farm Kindergarten acres is used for plots and livestock pasture. 4. Greenhouse

8.

5. 6-8 Grade

The campus is made up of 6. 4-5 mobile classrooms andGrade one permanent kindergarten class. 7. 1-3 Grade

1.

7. 6.

8. Festival Hall

The proposed campus master plan is arranged along a West to East progression with the administration building acting as a control point. The southern face of the campus poses a hard edge blocking out the industrial park, while the north edge is broken up honouring the flow of students

2.

5.

4. 3.

N

16


BACKPACKER SHELTER

17


The Backpacker’s Shelter primary function is to break up the outline of the occupants, allowing them to view wildlife whiel taking a break along the trail. The Voronoi pattern is both a strong and controllable allowing it to be implemented anywhere along the trail. The white color allows the structure to patina and naturally fade into the landscape. The floor of the structure is slightly elevated keeping it dry in the damp Cascadian Wilderness.

18


19


20


BOULDER CENTRAL HALL

21


The 9,200-square-foot Boulder Town Hall, a community gathering space, provides a year-round focal point and a symbolic living room for the city. Located in the heart of downtown, the complex touches upon the primal notions of gathering, creating a venue for passive and active recreation while ensuring a home for community in the rapidly growing area. The undulating roof lifts up from the building to gesture toward the park and adjacent thoroughfare, with the residual gap between building and roof becoming a dramatic clerestory. Inside, the structure dissolves into open floor planto host the

local farmer’s market and otherlarge scale events. The space includes a partitionable, multi-use assembly spaces for public gatherings, business meetings, study spaces, and more. The polished concrete floor is hydronically heated and, paired with the operable window walls, ensures a comfortable building environment throughout the year. Simple, durable low-maintenance materials include exposed glue-lam, steel structural beams and columns, clear cedar siding, aluminum storefront windows, and a aluminum composite panel roof.

22


STRUCTURE

VIEW

SEAT

Drop down roof to allow street access to the roof for seating and match pedestrian scale of plaza

SEMI-ENCLOSE

Extend roof out to create outdoor pavillion

23

Raise street side of building to match street scale and create open feel

EXPOSE

Create opening in roof for sun exposure


C.

A.

B. Community Tables

G.

C. Chef Demonstration Kitchen

D. B.

A. Reservable Space

D. Storage E. Cafe / Bar

G. A.

F. Auditorium G. Food Vender Space

E. F.

H. Planter Bench

H.

24


25


OTHER WORKS

When I am not involved in architectural projects, I enjoy creating through code. The image above is data visualization piece composed of data from over 6,000 flights used to create a world map. It’s purpose is to show the connectivity and isolation of certain areas around the world. The top image to the right shows a snap shot of a code that analyzes books based on it’s word usage . Each shape represents a sentence and changes shape and color based on the content of that sentence. The bottom image to the right is a simple screen saver with moving dots, resembling constilations.

26


END

Portfolio 2018  
Portfolio 2018  
Advertisement