Issuu on Google+

KATHRYN LYNNE BRIGGS ARCHITECTURE PORTFOLIO VIRGINIA TECH


TABLE OF CONTENTS Fourth Year Studio................................................................................. 1

High Density Housing Outdoor Leadership Student Apartments......................................................

1

Monastery...........................................................................................................................................

5

Fourth Year Competition: Brooklyn Watershed..................................................................................

7

Third Year Studio.................................................................................... 9

Roanoke Art Museum.........................................................................................................................

9

Horticulture Research and Learning Center.......................................................................................

13

Third Year Competition: Candeo Dunes Crossing.............................................................................

15

Second Year Studio............................................................................... 17

Chesapeake Bay Foundation Competition........................................................................................

17

Loop House........................................................................................................................................

19

Pottery...................................................................................................

21

Watercolor.............................................................................................. 23 Photography..........................................................................................

25


High Density Housing Outdoor Leadership Student Apartments 4th Year 1

This high density housing project in Blacksburg, VA is designed for college students who are involved in the Outdoor Leadership Program. The housing offers 3 bedroom apartments with club meeting spaces, equipment storage, a kayak pool and climbing walls. The design was inspired by rock formations and erosion.


Apartment Plans

Level 3

Level 2

Level 5

Ground Level

Level 4

2


Elevation Southeast

Elevation Southwest

3

Section


4


2

KEY

3

1. Monk’s Cell 2. Closet 3. Bathroom 4. Mechanical 5. Storage 6. Kitchen 7. Refectory 8. Workshops 9. Cloister 10. Lecture Room 11. Library

19

1

4

5

18

20

4

12. Study Room 13. Atrium 14. Church 15. Chapter House 16. Reading Room 17. Prayer Room 18. Infirmary 19. Laundry 20. Lounge 21. Entrance/Meeting 22. Parking

6 7

8

3 9

10

5 4

11 5 12

3

4

16

13

15

14

3 5

17 21 17

Monastery (Church-School) 4th Year

5

22

Influenced by the design methods of Aldo Rossi, theKEYproject was chosen by 12. Study Room 1. Monk’s Cell the roll of a die. The results of the roll resulted in a Church-school 2. Closet 13. Atrium on a 14. Church 3. Bathroom 4. Mechanical 15. Chapter House sloping hill made of the materials stone and glass, which became the basis 5. Storage 16. Reading Room 6. Kitchen Prayer Room of the project. The form of the monastery was determined by17. 7. Refectory 18. the Infirmaryrhythmic 8. Workshops 19. Laundry 9. Cloister 20. Loungethe hillside routine of the monks’ daily schedule and the rooms emerge from 10. Lecture Room 21. Entrance/Meeting 11. Library 22. Parking with large glass windows all facing the sea.


Living Quarters

6 a.m. 7 a.m. 8 a.m. 10 a.m. 11 a.m. 2 p.m. 2:30 p.m. 3 p.m. 5 p.m. 6 p.m. 7 p.m. 8 p.m. 9 p.m.

Work, Food, Study

Morning Prayer Breakfast Work/Library High Mass Work Dinner Reading Work Vespers Supper Study Night Prayer Bed

Church

MONK’S DAILY AGENDA

6

9

12

3

6

9

6


Watershed- Tanks a Million 4th Year Competition 1 week group project

7

Problem: Storm water overflow space is needed in Brooklyn. Solution: This watershed is designed to hold 4 million gallons of water while also serving as a community center and park. The cylindrical water tanks double as above ground program space such as skating rinks, handball courts and playgrounds. The interstitial space created from the peeling up of the East side of the site creates space for a gym and community center.


RAINWATER COLLECTED ON SITE

COMBINED SEWER OVERFLOW

UPSTATE RESERVOIR

PLAN: FIRST FLOOR

WATER

GREENSPACE

VIEW

PATH

8


Roanoke Art Museum 3rd Year

9

Roanoke Art Museum is located above the existing central city bus station which occupies the ground level. Inspired by the circulation of people and buses entering and leaving the site, the art museum was designed as a loop which creates circulation through exhibits. A curtain wall facade of opaque and translucent panels allows light in the vertical circulation cores while blocking light in artwork exhibit spaces.


10


11


Roanoke Art Museum Axonometric Drawing

Katie Briggs

Steel Beam

A

Angle Bracket Bolts

Hand Rail Parapet Concrete Slab

Metal Stud

B

Metal Decking

Metal Stud Angle Bracket Bolts  Rainscreen Panel

Steel Girder Steel Beam

Rainscreen Panel

C

Air Chamber Plywood Flashing Vapor Barrier Insulation Interior Wall Finish Window Mullions Double Pane Glass Sealant and Glazing Bead

A

B

Rainscreen Plywood

C

Metal Stud Drywall Steel Girder Steel Column Concrete Slab Metal Decking

1/4”= 1’

12


ture Research  ing Center 

f plant cultivation with studies ranging  el to research in greenhouses and  demic cultural center for horticulture  s the community together.  There is  culture students to perform experiments  here is presentation and event space to  ther students and the community to  ouses is an important part of the study,  cts with the adjacent greenhouses,  ng spaces at the entrance to the  een roof flows from the lawn up to the  f plant cultivation with studies ranging   students to use the roof as a garden for  el to research in greenhouses and 

Horticulture

demic cultural center for horticulture  s the community together.  There is  culture students to perform experiments  ere is presentation and event space to  ther students and the community to  ouses is an important part of the study,  cts with the adjacent greenhouses,  enter       1125 sf g spaces at the entrance to the        560 sf en roof flows from the lawn up to the  Space        1845 sf students to use the roof as a garden for   Space      1850 sf       200 sf

enter      Space   Space   

         

       

Horticulture Center 3rd Year

13

1125 sf 560 sf 1845 sf 1850 sf 200 sf

Horticulture is the science of plant cultivation with studies ranging from the molecular plant level to research in greenhouses and gardens. The proposed academic cultural center for horticulture will bring students as well as the community together. Research space is available for horticulture students to perform experiments and work with plants, and presentation/event space to display students’ work for other students and the community to view. Working in the greenhouses is an important part of the study; therefore, the building interacts with the adjacent greenhouses, providing access and viewing spaces at the entrance to the greenhouses. A terraced green roof flows from the lawn up to the roof of the building allowing students to use the roof as a garden for growing plants.


14


Section

Section

Plan

Elevation Plan

The  beach  access  hinges  on  the  concepts  of  light  and  creating  views,  as  well  as  a  folding of the ground. Upon entering the first overlook, one is directed to a southwest  view  from  which  one  can  enjoy  the  sunset  over  the  beach.  The  lower  platform  is  oriented in such a way that one is directed to look southeast, granting a view of the  sunrise. Beneath the floor is the lighting system for the hatching season. It directs light  up  through  frosted  glass,  creating  a  surreal  glow,  guiding  the  visitor  along  the  path.  During the rest of the year, the entire structure is lit up, allowing the light to filter through  the porous walls and floor, creating a glowing landmark on the beach at night. During  the  day,  the  sun  filters  through  and  the  shadows  create  a  changing  environment  depending on the time one visits. The solar panels are oriented along the roof, adding  Elevation to  the  presence  of  the  structure  by  reflecting  the  sun  and  also  acting  as  a  shading  system for the upper platform. 40

Candeo Dune Crossing 3rd Year Week Long Competition

The  beach  access  hinges  on  the  concepts  of  light  and  creating  views,  as  well  as  a  The beach access hinges on the concepts of light and views. Upon entering folding of the ground. Upon entering the first overlook, one is directed to a southwest  view  from  which  one  can  the  sunset  the  beach.  The  lower  platform  is  they the first overlook, spectators areenjoy  directed to aover  southwest view from which can enjoy theoriented in such a way that one is directed to look southeast, granting a view of the  sunset over the beach. The lower platform is oriented in such sunrise. Beneath the floor is the lighting system for the hatching season. It directs light  a way that theup observer is directed to a look southeast, a view of the through  frosted  glass,  creating  surreal  glow,  guiding granting the  visitor  along  the  path.  During the rest of the year, the entire structure is lit up, allowing the light to filter through  sunrise. A lighting system beneath the floor illuminates the dune crossing at the porous walls and floor, creating a glowing landmark on the beach at night. During  night, directing upsun  through frosted creating a changing  glowing landmark on the light day,  the  filters  through  and  glass, the  shadows  create  a  environment  depending on the time one visits. The solar panels are oriented along the roof, adding  the beach. Sun filters through slats in the walls and shadows create a changto  the  presence  of  the  structure  by  reflecting  the  sun  and  also  acting  as  a  shading  ing environment depending on the time of day. Solar panels are oriented system for the upper platform.

along the roof, adding to the presence of the structure by reflecting sunlight 40 while acting as a shading system for the upper platform.

15


16


CHESAPEAKE BAY FOUNDATION ENVIRONMENTAL CENTER Y FOUNDATION CENTER

Chesapeake Bay Foundation Environmental Center 2nd Year

17

The Chesapeake Bay Foundation center explores how a folded plane can create space. Folding in and out, the structure gradually emerges from the land. The creases elevate and create a folded space underneath. A flat plane of acute triangles makes unique angled walls and ceilings. Event space is composed of triangles which meet at points along the ground creating a tent-like structure. Large windows allow the viewer to see the Chesapeake Bay and surrounding land from every side. The adjacent office building incorporates a folded plane roof while slanted walls connect the roof to the ground. An outdoor learning space allows children to interact with the bay in an open sculptural space which provides shade and a meeting space conducive to group gatherings.


18 EVENT SPACE


Loop House 2nd Year

19

This project was an initial architectural study in creating form and space through the design of a single family home. The concept of the Loop House is to create privacy when the house is viewed from the front while being open on the sides. Living spaces of the home are located on the second floor to allow for views and sunlight while private spaces are located below.


Pottery 4th Year

The art of pottery was explored though a technique called throwing where the clay was shaped on the potters’s wheel creating a variety of bowls and mugs. Earth-toned glazes were used to finish the pieces.

21


22


Watercolor

4th Year Study Abroad Denmark

23


24


Photography

25


26


27


28


29


30


31


32


33


34


THANK YOU! Thank you for taking the time to review my portfolio. I would be happy to answer any questions you may be left with regarding my studio projects. Please feel free to email me! kbriggs1212@gmail.com kb1212@vt.edu

Thesis Book to come.... I am currently in the process of completing my 5th year thesis at Virginia Tech. I am exploring the ability of the built environment to foster social interactions through the arrangement and design of buildings, both within the building and in the spaces created between buildings. My project focuses on creating a cohousing community in the mountains of Colorado Springs.


Kathryn Briggs Architecture Portfolio