Issuu on Google+

PORTFOLIO KATIA SOTTAS


SOTTAS Katia Warnstedtstrasse 50 22525 Hamburg Swiss, born on May 19th, 1991 Phone: +49 152 5322 0942 E-mail: katia_sottas@hotmail.com


CURRICULUM VITAE EDUCATION 09/2014 - 07/2016 Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) Master in Architecture Major: «Urban culture» 09/2010 - 07/2013 Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) Bachelor in Architecture 08/2006 - 06/2010 High school Rousseau Majors: law and economics PRIZE 07/2016 Master project publication and exhibition EPFL competition BEST OF 11/2015 & 12/2015 Second & First price one-week competition theme EPFL photography club 08/2015 Best photographer & Most popular photography Photography competition «Explore Sri Lanka AIESEC» WORK EXPERIENCE 03/2015 - 05/2016 Graphic figuration class, First year degree in EPFL Student Assistant 03/2014 - 07/2014 Koru Architects, Brighton UK Internship 08/2013 - 01/2014 Fossati Architectes SA, Geneva CH Internship LANGUAGE SKILLS French English German INFORMATIC SKILLS

Vector Works ArchiCad 2D & 3D InDesign Photoshop Rhino


MASTER PROJECT Reveal sensitivity by exploring a valley. The museum in the Isola’s hamlet Between lakes and mountains, High-Engadin is a lively and timeless landscape. Nature’s basic elements shaped panoramas that have fascinated artists through the ages. On the hiking trail from Sils to Maloja, the hamlet of Isola is located on a headland above Sils lake. It is a small agricultural village of thirty rural buildings made in rough masonry and wood according to traditional construction methods. The project’s main idea is to integrate a museum in the village by renovating three pre-existing barns. A new building could also be built to take on the role of the reception of the museum. The museum’s locations are spread across the hamlet; visitors can meander around before discovering the orange boxes - the exhibition rooms - inside the renovated barns. The project aims at offering rooms with different characteristics (size, design) that the artist can use to exhibit or produce art.

High-Engadin


Panoramic photo of Isola’s hamlet

First floor plan

Ground floor plan


Barn I

Barn II

Barn III


Barn I

Barn II

Barn III


Barn III, transversal section


New building transversal section

Ground floor plan

Underground plan


ELIET AND LEHMANN STUDIO master The national museum of popular arts and traditions in Paris was designed by Jean Dubuisson in 1969. After 40 years of exhibition, it has been closed and the permanent collection has been moved to the new MuCEM museum in Marseille. Today, this building has to face new challenges in terms of renovation. Next to the new Louis Vuitton’s Foundation in the Bois de Boulogne, its location represents a good opportunity for a public use. My project is a concert hall of 1000 seats, which would be added to the already existing auditorium of 400 seats. The tower, where the offices of the previous museum were located, will be turned into a three-stars hotel. This project has been designed in order to respect the structure of the initial buildings. However, the façade will be adjusted for the new users as well as thermally improved.

Paris


Situation plan

Ground floor plan


Longitudinal section


South faรงade

Tower constructive detail


LAMUNIERE STUDIO master The famous city of Venice is well-known not only for its beauty, but unfortunately also for the many problems affecting it, such as the weakness of the city’s structure, the raise of the lagoon’s water and the traffic of cargo ships. Another big issue that the city is facing is its expansion since its land is not extensible. The area in the south of San Giuliano’s park is connected through the railway to the main island, far from the Marghera harbour. This is the perfect location to design a new neighbourhood that includes student housing, a sport area and a parking lot. My project’s shape follows the train rails, facing the canal on the South side and the extension of the San Giuliano park on the North side. Public activities strengthen the connection between the park and the private area of the student’s housing.

Venice


Situation plan


Ground floor plan

Section in parking boat

Section in student’s housing


Student’s housing plan


ORTELLI STUDIO bachelor From an industrial area, to a residential zone, this project is located in the south of Hamburg (Germany). Inspired from the idea of the Carl Legien’s neighbourhood in Berlin, my project still preserves some of the existing buildings; a sequence of squares newly are designed and combined with a public space in the centre. The blocks are split-up by a new axis that facilitate movements around the buildings. Each block has its own public space.

Hamburg


BERLIN, Carl Legien’s neighbourhood

Situation plan


Master plan


Each square offers a green environment characterized by a special type of tree. Flats are designed in order to enhance the sun lighting. Their size varies from one to five bedrooms. Flats on the ground floor are duplex that are one meter higher from the ground in order to preserve resident’s private space.

Ground floor plan

First floor plan


North-South

East-West

Flat East-West

Flat South-North


The facade is covered by bricks. Bricks facades are quite popular in Hamburg, creating links between all the new buildings of the neighbourhood. Balconies (oriented towards the squares) and stairwell (oriented towards the street) are made with different combinations of bricks. Therefore, each facade of the building has a different pattern made by the same material.


ENAC PROJECT bachelor In the context of the teaching unit “architectural integration of solar technologies�, I have been working on a project with a civil engineer student, Elodie Vermot. The aim of this project was to renovate an individual house and to rethink its energy balance. We first analysed the area where the sun was shining in order to decide where to install thermic and photovoltaic solar panels. Then, we analysed the thermal balance before and after renovation to calculate how much energy could be saved.

Geneva


Sun path at equinox points

Thermal balance BEFORE renovation

Thermal balance AFTER renovation


The goal of this project was to define the characteristics of the existing house in terms of architectural technology when introducing solar components. By using the principle of passive solar, the project planned to have a 12-centimetres insulation on the outside walls and on the roof. Moreover, some openings on the walls had to be enlarged to maximize the penetration of the direct sunlight. On the roof, photovoltaic solar panels would cover the entire surface in order to produce about 80% of the electricity needs. On the southeast facade, thermic solar panels would produce 75% of the warm water needs. Finally, the upper floor would have a polymer covering to create a new architectural character.


FOSSATI ARCHITECTS Internship Through the renovation of a private chalet in the French Alps , I had the opportunity to be involved in the process with the client from the beginning. The aim of the project was to improve the thermal comfort of the chalet because it is located in a cold mountainous area. The first step was to insulate the outside walls and the second step was to design a new wooden faรงade. Then, it has been submitted to local authorities in order to get the building permission. Existing situation


1165

45

66

45

715 45

1215

15

80

112

90

529

15

90

529

15

100 15 174

455

100 15

70 305

215

407

40

407 320

60

150

190

197

305

317

3625

407

68

15

90

45

100 15

49

35 115 35 67 15

77

45

50

PENTE: 8.9%

PENTE: 8.9%

1185

50

120

850

50

850

50

100

160

15

15

83

40

100

160

50

180

80

100

5595

85

100

155

171

45

120

90

50

72

%

PENTE: 12.28

15

896

15

15

896

15

939 PROJET Copropriété Saint-Louis 1628 Route nationale 74120 Megève Parcelle 1278

North façade

35

105

35

105

505

1095

80

1355

125

80

493

279

DP 4.3 PROJET FABIO FOSSATI ARCHITECTES Copropriété Saint-Louis Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux 1628 Route nationale 74120 Megève tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 Parcelle 1278 email fabio.fossati@fossati-architectes.ch

MSL_232_Façade Nord

137

705

90 90

15

15

East façade

DP 4.2 FABIO FOSSATI ARCHITECTES Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 email fabio.fossati@fossati-architectes.ch

MSL_231_Façade Est Ech. 1:50 Dessiné le 24.01.2014_KS

515

280 402

120

271

155 100 15

100

15 80

320

320

305

215

140

215

155

60

95

60

155

120

305

407

80

15

15

75

15

185 170

275

220 120

100

975

870

260

160

120 135

55

15

220

120 135 255 155 140

51

35 35

45

45 45

1165

Ech. 1:50 Dessiné le 24.01.2014_KS

80 4885

95 998

15 15

540 420

15 80

1205 1955

140 100

170

90

200

70

1'6805

15

PROJET Copropriété Saint-Louis 1628 Route nationale 74120 Megève Parcelle 1278

194

140 503

271

15

MSL_233_Façade Ouest

140

150

140

155

566 15

Ech. 1:50 Dessiné le 24.01.2014_KS

116

140

140

111

115

13

West façade

DP 4.4 FABIO FOSSATI ARCHITECTES PROJET Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux Copropriété Saint-Louis tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 1628 Route nationale 74120 Megève email fabio.fossati@fossati-architectes.ch Parcelle 1278

South façade

DP 4.1 FABIO FOSSATI ARCHITECTES Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 email fabio.fossati@fossati-architectes.ch

MSL_230_Façade Sud Ech. 1:50 Dessiné le 24.01.2014_KS

1'1515

576 576

1535

998

370

1755

80

272

131

5405

18

35

96

1

2

3

4

35

120

5

6

7

8

50 50

2

1

3

4

5

6

7

8

17 x 165 = 280

9

18

18

335

8

76

99

5 18

80

345 3715

89

35

8 7385

35

80

8

150

499

SEJOUR

89 335

CUISINE 4985

60

PROJET Copropriété Saint-Louis 1628 Route nationale 74120 Megève Parcelle 1278

Ground floor plan MSL_110_Rez-de-chaussée Ech. 1:50 Dessiné le 20.12.2013_KS

PROJET FABIO FOSSATI ARCHITECTES Copropriété Saint-Louis Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux 1628 Route nationale 74120 Megève tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 Parcelle 1278 email fabio.fossati@fossati-architectes.ch

255

1335

170

MSL_111_Etage 1 Ech. 1:50 Dessiné le 20.12.2013_KS

2305

690

Ground floor plan 140

90

194

140

100

35 100

76

35

35

101

180

180

140

CHAMBRE 280

371

552

35

922

12

8

239

89

140

SDB

1'122

220

129

80

17

16

15

11

35

14

3 x 20 = 60

13

12

10

17

16

11

15

14

13

12

10

88

CHAMBRE

155

9

50

140

235

52

17 x 165 = 280

80

35

446

35

100

165

2455

284 FABIO FOSSATI ARCHITECTES Allée des Marguerites 3 - 74100 Vetraz-Monthoux tél. et fax 0450.38.30.40 mobile +41 79 411.28.11 email fabio.fossati@fossati-architectes.ch


KORU ARCHITECTS Internship The Sunday Times British Homes Awards invited submissions for a single stage open design competition from an architectural practice for “EcoHaus� - an aspirationally designed waterside home designed to Passivhaus standards. For the competition, architects were encouraged to embrace innovative products and concepts, while ensuring their submission is an inspirational home where people would love to live. The project, called PassivPod, is an inspirational, sustainable lakeside holiday home and a beautiful, relaxing retreat providing a healthy and comfortable living environment in all seasons..The informal organic layout of the development will be aimed at encouraging outdoor lifestyle, embracing nature and wildlife. The house itself will nestle into the landscape, surrounded by trees and fronted by water. The interiors will be bright, spacious and welcoming.


First floor plan

Situation plan

Ground floor plan

East and south faรงades


Technical drawing


Grafic figuration class


Photography Competition

Best photographer first prize

AIESEC project Sri Lanka

Most popular photography first prize

AIESEC project Sri Lanka


theme

Lines and Curves second prize

EPFL photography club

theme

Passage of time first prize

EPFL photography club


India, sommer 2016


Thank you for your attention


Portfolio Katia Sottas