Page 1

[My stories]

KATERINA ARCHONTAKI Architect/ interior designer 1


[index] INTERIOR DESIGN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Kitchen project Stand Ouzo of Plomari Ouzo of Plomari, “The World of Ouzo”- Welcome area Stone house Design studio Floor pattern Decomposing Volumes- Alias hotel

ARCHITECTURE 1. 2. 3. 4. 5.

Centre of Geotourism Re- establishment in Castle Chlemoutsi Building of architectural study Residential complex Vacation house by the sea

2


7 Stories of Interior design

3


Interior design/ A small project

01.

Top view concept sketch

KITCHEN PROJECT OFFICE: archontaki| architecture + interior design LOCATION: MYTILENE, LESVOS ISLAND, GREECE AREA: 24.30 m² CONSTRUCTION COST: 5000 EURO

A small-scale design project of the kitchen area of a family house in the island of Lesvos. The concept idea is based on the creation of wooden volume that would relate to the round column that exists in the space. This volume divides the area in the daily dining area and the workspace of the kitchen.

4


Concept sketch

Concept collage section

5


Photos under the construction process

6


Exhibition design/ Ephemeral architecture

02.

Concept sketches

STAND OUZO OF PLOMARI OFFICE: archontaki| architecture + interior design LOCATION: PROWEIN 2016, INTERNATIONAL TRADE FAIR FOR WINES AND SPIRITS, DUSSELDORF, GERMANY AREA: 28 m² EXHIBITION PERIOD: 13-15.03.2016 STATUS: CURRENTLY IN PROGRESS CLIENT: OUZO OF PLOMARI, ISIDOROS ARVANITIS

Design of an exhibition stand is the design of an experience in which you could show off the brand’s identity and its strength. This stand showcases the products of Ouzo of Plomari - the most popular Ouzo distillery in Greece through a temporary space concept. The triplet of sun, sea and sky forms the backbone of this design concept, while there is an introduction to the “World of Ouzo”, the heart of the brand, that is the new exhibition area of Plomari’s distillery. This was the challenge entrusted by Isidoros Arvanitis Group to archontaki, for its stand in Prowein 2016, in Düsseldorf, Germany - an international trade fair for wine and spirits.

7


Plan

Section B-B

Section G-G

8


Main view

Tasting area experience

Top view (hanging box)

Inside view of the box «The World of Ouzo»

9


Interior design/ Renovation

03.

Concept sketch

OUZO OF PLOMARI “THE WORLD OF OUZO” OFFICE: archontaki| architecture + interior design LOCATION: PLOMARI, LESVOS ISLAND, GREECE AREA: 122,50 m² CONSTRUCTION COST: 50.000 EURO YEAR: 2014-2015 STATUS: COMPLETED CLIENT: OUZO OF PLOMARI, ISIDOROS ARVANITIS “Ouzo of Plomari - Isidoros Arvanitis” distillery is celebrating more than 120 years of history and tradition. The scope of the project covers the partial interior refurbishment of the distillery and the redevelopment of the exterior area to accommodate the needs of guests who want to find out more about the liqueur’s history. The distillery is located in a magnificent olive grove near the village of Plomari, in Lesvos, the place where Isidoros Arvanitis first produced “Ouzo of Plomari” in 1894, and where it is still produced to this day. The design combines traditional characteristics of the distillery (copper, wood, burgundy colour) with more modern components, to preserve the architectural style of the building. The interior has been completely rearranged to provide the best possible experience for the guests. A shop, a video area, a “tasting experience” area, and finally an exhibition area is all fit in a small open space without sacrificing the room’s functionality. Main emphasis is given to the floor surrounding the “tasting experience” area, by using vintage patterned tiles. Every structure and furniture used in this project, has been designed from starch for the specific needs of the project, providing a bespoke and unprecedented outcome to the client’s needs.

10


Initial condition

New volume forms of interior

Part of the wall that is removed

Cement and traditional tiles

The plan

11


shopping area

exhibition area map of exporting product kitchen area

Collage of section a

shopping area video area

Collage of section b

12


Concept sketch for the shopping area

OSB and copper

3D view of the shop and the video area

13


Concept sketch

3D view of the tasting experience area

14


Drawing detail of the exhibition furniture

Under construction

The tasting area

15


Photos under the construction process

16


Tensile structure/ Exterior design WELCOME AREA OFFICE: archontaki| architecture + interior design LOCATION: PLOMARI, LESVOS ISLAND, GREECE AREA: 72 m² CONSTRUCTION COST: 7.400 EURO YEAR: 2014-2015 STATUS: COMPLETED CLIENT: OUZO OF PLOMARI, ISIDOROS ARVANITIS The development of an exterior “welcome area” outside the building’s main entrance, includes the design and construction of a light tensile structure that will provide shade and comfort to the guests. This also matches perfectly with the modern outer shell of the distillery building.

Tensile structure

3D view of the exterior

The welcome area of the distillery

17


The furniture

18


Interior design/ Residential/ Renovation

04.

Concept sketch of the plan

Photos of the house

STONE HOUSE PROJECT DESCRIPTION: INTERIOR DESIGN/ RESIDENTIAL/ RENOVATION LOCATION: PANAGIOUDA, LESVOS ISLAND, GREECE AREA: 175 m² YEAR: 2012 STATUS: CONSTRUCTION PROCESS The shipyard of Panagiouda in Lesvos Island, Greece, was once used for the development of pinewood merchant boats. Part of the abandoned shipyard complex, is the stone building of this project, located in a prominent location, a few meters away from the seaside.

The concept idea of the project is to accommodate the needs of a family on vacation; by refurbishing the interior space. The original stone construction consisted of a single open plan ground floor and a mezzanine wooden floor forming the attic. The proposed intervention aims to provide a modern touch while maintain the traditional characteristics of the structure. Part of the project includes the restoration of the timber roof, windows, doors and shutters, as well as the design and construction of a new kitchen and bathroom.

19


Plan (ground floor and level)

Entrance v

20


Concept sketch of the living area

Section B-B’

Section A-A’

21


Concept sketch of the kitchen

3d view of the kitchen area

22


Office design/ Interior

05.

Concept sketch of the library area

DESIGN STUDIO DESIGN LOCATION: MYTILENE, LESVOS ISLAND, GREECE AREA: 20 m² STATUS: COMPLETED CONSTRUCTION COST: 6000 EURO Design of my personal architectural and design practice, in Mytilene, Lesvos island. The office was created as a “parasite” form inside a larger area of offices. The concept keys are pure design, light colours and flexibility.

23


Area of study

Plan

24


Detail drawings of the library

25


Architectural detail

Section

26


Reflected ceiling plan

27


FLOS soft architecture

Architectural detail

28


Graphic design of the log

3d view

29


Photos of the construction process

30


Interior design/ Detail

06.

Concept photo showing crochet knitting

FLOOR PATTERN LE COTONIER SHOPPING CENTER PROJECT DESCRIPTION: INTERIOR DESIGN/ DETAIL LOCATION: SALERNO, ITALY YEAR: 2011 CLIENT: COMMERCIALE SALERNO all rights deserved to Lombardini22 Le Cotoniere Shopping Centre is a redevelopment of the former Manifatture Cotoniere Meridionali (MCM), an industrial plant in Salerno, Italy. The project involves renovating the former cotton manufacturing headquarters and, the construction of an extension to the existing building. The floor proposal is designed in accordance with the old cotton factory design and resembles a crochet tablecloth pattern. Each level design is based on a research of different abstract patterns, scaled at different proportions.

31


Abstract patterns after studying traditional crochet tablecloths

The floor plan of the shopping center

32


Interior design/ Renovation/ Hospitality

07. DECOMPOSING VOLUMESALIAS HOTEL LOCATION: CORSO ITALIA, MILANO, ITALY YEAR: 2010 DESIGN TEAM: IPEK GÖNENÇ, ANA MARGARIDA NOVO, MARIA DEL MAR MORE INSTRUCTOR: ENRICO PINA CLIENT: ALIAS Alias is a well-known Italian furniture firm, based in Milano, that requested the redevelopment and refurbishment of Moretti’s building in “via Corso Italia”, Milano, to house a concept hotel based on Alias furniture. The design tries to intrigue the curiosity of the guests to explore the interior and the beautifully crafted Alias furniture, by creating an inside volume in the existing interior space, with soft geometric walls and different levels. The project focuses on a part of the ground floor, the courtyard area and a bedroom that is located on the first floor. The courtyard is developed by abstract wooden forms which create a beautiful contrast with the materials of the road. This area, can be used as a place to sit, as a place that you can put an Alias chair and create a small outside exhibition, or alternatively it can be used as a sculpture that invites people to the interior of the hotel. On the ground floor, there is the lobby area and a theme restaurant. The plan is open space, with different levels that give the opportunity to the visitor to walk through it and explore every corner. The lobby is composed by pieces, by walls that have abstract shapes. These walls also accommodate the design philosophy, as their material and design match the ones used for the furniture places next to them. As an example, the wall next to where the “la leggera chair” is placed, is made of wood with a part of it missing, to assist the guest in focusing at the transformation of the first unfinished material (wood) to the product (la leggera chair). The same concept is adhered to the TT sofa but this time the material is aluminium. The philosophy of creating a decomposing volume inside the existing volume is also implemented in the design of the bedroom area. The main materials used here, are concrete and wood.

33


Morretti’s building, the volume

Alias

Topographic plan

34


Abstract wall by aluminium, TT2 low sofa and tree table by Alias

Abstract wall by wood, la leggera chair and il volo table by Alias

Plan of the ground floor

35


3d red line separates different areas abstract wall by aluminium

Abstract wall by aluminium next to TT2 low sofa and tree

table by Alias

Collage section of the lobby

the reception desk

abstract wall by wood next to la leggera chair theme restaurant

Collage section of the reception and the restaurant area

3d view

abstract wooden volume

Collage section of the bedroom

36


Bedroom plan and sections

3D view, volume inside volume

37


5 Stories of Architecture

38


Thesis Project/ Architecture/ Public/ Hospitality

01.

Concept photo of a volcano and how lava divides the landscape

CENTRE OF GEOTOURISM LOCATION: SIGRI, LESVOS ISLAND, GREECE YEAR: 2007-2008 SUPERVISOR: DIMITRIS GIANNISIS Thesis project focuses on Sigri, a region in Lesvos Island famous for one of the most important natural heritage monuments in the world, the Petrified Forest. Sigri, attracts the attention of hundreds of tourists each year, who are solely interested in exploring the geological heritage of the area. A natural evolution of the above is the growth of an alternative type of tourism known as Geotourism, which in turn created a demand for organized services specifically targeting these tourists.

This underlies the necessity for this thesis project, which provides a comprehensive conceptual design of a Geotourism Centre in Sigri. There are three main points governing the design: 1. The necessity for a natural integration of the development with the surrounding landscape, which is dominated by bas-relief characteristics (i.e. volcanic features, rocky ground combined with low vegetation); 2. The vicinity of the development to an area of exceptional geological importance known as the “Geopark of Sigri�; 3. The necessity of incorporating hands-on geological activities, such as educational workshops, inside or near the development, aiming to provide an enhance experience for the tourists.

39


Map of Sigri

Le Corbusier sketches for the sense of landscape

40


Study area

Stone walls > traces, continuous fold lines= create linear shapes

Volcanic landscape> site scale

The landscape of Sigri

41


Concept sketches

>

>

> Zoning sketch

public space private space

info- kiosk

housing

recognition/ cleaning area

cafeteria

parking

excavations/ renovation section

excavation area

amphitheatre

42


Department of briefing excavations Department of cleaning

Department of recognition of discoveries

Section b-b’

Movement on the ground

Section a-a’

3d view, landscape/ building

43


Info-kiosk

The village of Sigri

Excavation area

44


Internal patio

Typology of traditional housing in Sigri

Patio

Housing modular

Typology of new form, keeping the idea of the patio

Collage section, house for 3 people

45


The centre of Geotourism

3d view of the housing area

46


Architecture/ Renovation/ University Project/Construction studio 6

02.

The Chlemoutsi castle

RE-ESTABLISHMENT IN CASTLE CHLEMOUTSI LOCATION: CASTLE CHLEMOUTSI, PELOPONISSOS, GREECE SUPERVISOR: Stavros Mamaloukos IN COLLABORATION WITH: Anastasia Tsikli The project examines the sustainable development of historic city centres and settlements, using conversation and restoration techniques. In the ruins of the castle of Chlemoutsi, in Peloponissos (Gr), near the existing gate, is created a new volume that will entertain a space of projections and briefing, an exhibition space and a small shop. The aim of the new design of the architectural form, is to give the value to the memorial space, without destroy it. For the construction is used wood (material that coexists with the stone of the castle), while the wooden shelter is coved with leaves of lead, for weather- climatic protection

47


Plan level 0

Plan level 1

48


Plan for the construction of the wooden level

View

49


Section 2-2’

Section 1-1’

50


Architectural detail

51


Architecture/ University Project/ Architectural studio 6

03.

Topographic map

BUILDING OF ARCHITECTURAL STUDY LOCATION: PATRAS, GREECE YEAR: 2004 SUPERVISOR: DIMITRIS GIANNISIS UNIVERSITY OF PATRAS, DEPARTMENT OF ARCHITECTURE

The weaving of cultural places on architecture could possibly mean, in a multidimensional way, the complement of the city with cultural activities (places) diffusion which rage “parasitically” into filled and gaps of the urban web. Cities, as by definition social models, invite and unify functions where everything can happen, they connect places and spaces. The “parasite” building of department of architecture inside the city, is located on the unbuilt space of Trion Navarxon, in Patra. The dynamic architectural form is created to follow the weaving of the space, giving value to the empty space and reducing the difference between built and consequently, the difference between in and out. The building module relax its border, the public space loses the coherence and clarity of its borders enriching and leaving the public character of cultural activities between the private natural obstacles.

52


Level 2

Level 1

Level 0

53


Level -1

Model

Section 1-1’

54


View

3d view

55


Architecture/ Hospitality/ Architectural studio 4

04.

3d model using 3d max

RESIDENTIAL COMPLEX LOCATION: PATRAS, GREECE SUPERVISOR: VASILIS KOURVARAS UNIVERSITY OF PATRAS, DEPARTMENT OF ARCHITECTURE The housing project is set on a plot next to the coast of Rio (area close to the city of Patras (Greece). The aim of the project was to re-examine the typology of the residential model (polykatoikia), within the concept of the Greek modern city and establish a new relationship between the city and the sea. The architectural volume of the residence complex was developed based on the design of modular apartments of 30, 60, 75 and 90 m2. There are two basic volumes constituted from the modular and the arrangement on the plot aims at maximizing the distance from the street and allowing a free sight to experience an unobstructed view to the sea and the land that stands across. The third volume in the front is for the public spaces of the residence complex (cafeteria, gym).

56


Third floor

Second floor

First floor

Ground floor

57


Modular units of housing

Modular of 30 m2

Volume a

Modular of 60 m2

Volume b

Modular of 75 m2

Modular of 90 m2

Volume c

58


Architecture/ Hospitality/ Architectural studio 3

05.

VACATION HOUSE BY THE SEA LOCATION: PATRAS, GREECE SUPERVISOR: KONSTANTINOS XANTHOPOULOS UNIVERSITY OF PATRAS, DEPARTMENT OF ARCHITECTURE

Model

The studio focuses on the design of a house for a family, including a workplace for one or more of its owners. The residence is for a threemember family, constituted from the pair (man: painter, woman: designer) and their child. The fantastic site of building is found in a coastal region on slightly slopping ground. The architectural planning is determined by taking into consideration the restriction of 25 m from the coast and the view, that covers an arc north- eastern to southerly. The residence is distributed in two levels. In the ground floor are found the communal spaces and, in the floor, the most private including the small laboratory for the painter. The space of sleep of the young child, is organized in an independent volume, in the ground floor, that relates to the remainder residence via a corridor that constitutes also the backbone of all the architectural design.

59


ground floor plan 1. 2. 3. 4.

living room dining room kitchen adult’s bedroom

first floor plan 5. master bedroom 6. workshop area for the painter 7. patio

60

[My stories]  

Architecture and Interior design

[My stories]  

Architecture and Interior design

Advertisement