__MAIN_TEXT__

Page 1

2020

Katajanokan Kaiku


Katajanokkaseura 75 vuotta

V

uonna 1945 perustettu Katajanokkaseura ry – Skatuddssällskapet rf on Helsingin vanhimpia kaupunginosayhdistyksiä. Sääntöjensä mukaan seuran tarkoituksena on edistää kaikinpuolista viihtyvyyttä Katajanokalla alueen omaleimaisuutta ja erityispiirteitä kunnioittaen. Asukkaiden etujärjestönä seura vaikuttaa ehdotuksin ja kannanotoin Katajanokan alueen suunnitteluun ja rakentamiseen. Seuran lentävää pöllöä kuvaava tunnus on Pekka Vuoren suunnittelema. Katajanokan ensimmäinen kotiseutuyhdistys perustettiin jo vuonna 1886. Silloisen merimiesasutuksen piirissä kasvaneita perustajia innosti paitsi kotiseuturakkaus myös hyvänteke-

tajanokalla lapsuusvuotensa viettäneiden miesten kesken. Rohkea askel otettiin alkuvuodesta 1956, kun päätettiin naisjaoston perustamisesta. Yhdistyksen nimi vaihdettiin samalla ajankohtaisemmaksi eli Katajaväisyysaate: seurapiirijuhlilla ja nokka-Seura ry:ksi. ompeluseuratoiminnalla hankiSeuran sääntöjä modernisoitiin tuin varoin autettiin hädänalai1995, jolloin nimi myös täsmensia katajanokkalaisia. Entisten nettiin nykyiseksi KatajanokkaKatajanokka-asukkien yhdistys seura ry – Skatuddssällskapet toimi vuoteen 1923 saakka. rf:ksi. Alueen viihtyisyyden liUusi yhdistys perustettiin elo- sääminen ja kokonaisvaltainen kuun 31. päivänä 1945. Skatan kotiseututyö paikalliskulttuukavereiden tarkoituksena oli vaa- rin, ympäristönsuojelun ja mailia Helsingin perinteitä erityisesti semanhoidon aloilla ovat yhä Katajanokan aluetta silmälläpi- seuran toiminnan keskeisiä tatäen ja toimia yhdyssiteenä Ka- voitteita.

Katajanokkalaisten

omat joulukortit

Katajanokkaseuran joulukortteja on myynnissä: Katajanokan Apteekki, Kruunuvuorenkatu 1 K-market, Satamakatu 3 Bicyclean Helsinki, Luotsikatu 14 Design Laakso & Sundman, Pieni Roobertinkatu 8 Signora Delizia, Satamakatu 5

SNɈԺɈ


Katajanokkaseuran julkaisu 2020 59. vuosikerta ISSN 0787-7447 Julkaisija: Katajanokkaseura ry. – Skatuddssällskapet rf. Toimitus: Aurora Heickell, vastaava toimittaja Tuula Palaste, toimitussihteeri Martin Bunders Eija Halla Erkki Leimu Sisko Lounatvuori Eero Nurmikko Siru Saarelainen Kannen kuva: Julia Vuori Taitto ja sivunvalmistus: M.E.N. Oy/Eero Nurmikko Painatus: Pekan Offset, Helsinki 2020 Ilmoitushinnat: Takakansi 1300 e 2- ja 3-kansi 900 e 1/1 sivu 500 e 1/2 sivu 250 e 1/4 sivu 150 e 1/8 sivu 100 e 1/16 sivu 60 e

Katajanokkaseura www.skatta.fi

Seuran pöllö-tunnuksen on piirtänyt taiteilija Pekka Vuori vuonna 1979. Aihe on peräisin Katajanokankatu 5:n ikkunaornamentista.

Kaiku Kaiku Utgiven av Skatuddssällskapet

Katajanokkaseura 75 vuotta Ensimmäinen toimintavuosi Osuiko koululaisten ennustamat visiot oikeaan? Katajanokkalaisten vihersylit Nyt meillä on oma viidakkorumpu Haaveilua Matruusinpuistossa Pekka Vuori Wellamossa Mistä nousemme laivaan vuonna 2040? Eteläsataman rannat uusiksi 75-vuotias Katajanokkaseura muistelee Ei ura vaan elämä! Pikku-Matin mestat, snadina Stadissa Bara en mumin Koulua ja koronaa Hyötyä ja huvia koko yhteisölle Marina vierasvenesatama & Sailor´s Cafe Talkkari Kalevi tarinoi Muistikuvia sodan jälkeen Maallisen viisauden käsikirja, kirjavinkki Synpunkter Joogaholiaa Katajanokalla Deli Corner - lämminhenkinen kulmakahvila Katajanokan noutopiste Katajanokan muusikot Skattalta skutsiin Katajanokan Kunnossa ja koronan varjossa Marttailu on kivaa! Naiset ovat löytäneet talviuinnin Katajanokan venekerho KNV Iloa yhteisten asioiden tukemisesta SAPA panostaa junioritoimintaan Katajanokalla Valitse OmaStadi-suosikkisi Katajanokkaseuran johtokunta vuonna 2020 Ajan kuva Kinokka laatuelokuvia ympäri maailman Skatan kaupunkiviljelijät

2 5 7 8 11 12 14 15 16 20 26 28 31 34 36 37 38 41 43 44 46 46 48 49 50 51 52 52 53 53 54 55 55 56 62 63

Tämä Katajanokan Kaiun 59. vuosikertanumero on Katajanokkaseuran lahja jokaiseen katajanokkalaiseen kotiin ja yritykseen. Varmista, että saat Katajanokan Kaiun myös ensi vuonna ja liity oman kaupunginosayhdistyksesi Katajanokkaseuran jäseneksi. Liittymisen voi tehdä seuran kotisivuilla skatta.fi. Jäsenmaksu 2020: Vuosijäsenet 20 e, yhteisöjäsenet 100 e.

Katajanokan Kaiku 2020

3


PUHEENJOHTAJALTA

Ensimmäinen toimintavuosi Heissan, olen Kati Laasonen ja Katajanokkaseuran uusi puheenjohtaja. Pitkäaikainen puheenjohtaja Tuula Palaste kysyi viime vuoden lopulla, olisinko valmis luotsaamaan Katajanokkaseuraa. Tuulan viidentoista vuoden kokemus on niin mykistävä, että hangoittelin vastaan, mutta suostuin kun tulin ajatelleeksi, että olenhan asunut koko ikäni Katajanokalla, enkä ole aikeissa muuttaa pois. Saari on minulle äärimmäisen rakas ja on kunnia ja ilo yrittää parhaansa tehdä Katajanokasta meille kaikille vieläkin viihtyisämpää ja yhteisöllisempää asuinpaikkaa. Vuosi pyörähti perinteisesti käyntiin seuraavan vuoden suunnittelukokouksella ja sitä seuranneella Katajanokkaseuran vuosikokouksella Allas Sea Poolissa, jossa uusi johtokunta ja minut valittiin. Sitten kaikki nyrjähtikin raiteiltaan, kun koronavirus ryhtyi heittelemään kapuloita rattaisiin. Kinokan kaksi kevään näytöstä peruttiin ja paljon paljon muutakin.

Kuva Sirpa Pääsky

Katajanokkaseuran johtokunta piti yhden karanteeniajan sähköpostikokouksen ja toisen kokouksen säiden salliessa piknikin muodossa viehättävässä Linnanpuistossa, muut kokoukset onnistuivatkin jo turvavälein sisätiloissa. Jouduimme perumaan perinteisen Katajanokan ympärijuoksun, eikä Tove Janssonin -piknikkiäkään pidetty. Illallinen taivaan alla saatiin järjestettyä elokuussa turvavälein. Syksyn elokuvanäytännöt jatkuivat samoin turvavälinäytöksinä. Katajanokan kärjen upeasti kunnostettu jalkapallokenttä ei saanut arvoistaan avajaiskarnevaalia. Jos tilanne sallii, niin keväällä olisi mahtavaa järjestää kauden avajaiset. Ehkä Katajanokan kaupunkiviljely oli ainoa seuran aktiviteeteista, joka ei kärsinyt uusista säännöksistä ja jatkoi kukoistustaan. Erikoisen vuoden päätteeksi haluan kiittää kaikkia skattalaisia, olette mukavia ja hymyileviä naapureita ja Katajanokalla on viehättävä yhteisöllisyyden tuntu. Erityiskiitos Skattaseuran jäsenille, kun pidätte tätä yhteisöllisyyttä yllä ja johtokunnalle, joka jaksaa puurtaa vuodesta toiseen erikoisimmissakin olosuhteissa. Kati Laasonen

Tervetuloa Katajanokkaseuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen maanantaina 1.3.2021 kello 18:00 - 20:00, paikka HeTy ry, Katajanokanlaituri 4. Vieraana apulaispormestari Anni Sinnemäki. Kaikki katajanokkalaiset ovat tervetulleita!

Katajanokan Kaiku 2020

5


Ravintola Sipulin ja Katajanokan Kasinon väki toivottavat sinulle ja läheisillesi rauhallista ja turvallista joulua!

myynti@noho.fi / 09 6128 6085

Yksilöllisesti toteutetut medikaaliset jalkahoitomme auttavat edistämään jalkojen kestävyyttä ja terveyttä

Medikaaliset Jalkojenhoidot Medikaalinen jalkojenhoito on hoitomenetelmä, jossa keskitytään jalka- ja alaraajojen rakenteellisiin ja mekaanisiin ongelmiin, jotta saadaan selville mahdollisten jalkaongelmien syyt. Meiltä löydät medikaalisen jalkahoidon lisäksi muitakin hyödyllisiä hoitoja verenkiertoa elvyttävää hoitoa, hoitoa turvotukseen, haavahoitoon ja leikkausten jälkikuntoutumiseen. Hoidot soveltuvat mm. Diabeetikolle, Reumaatikolle, myös syöpähoitojen jälkikuntoutuksiin ja synnytyksen jälkeen.

www.medistep.fi Kruunuvuorenkatu 11, 00160 Helsinki | Torpanmäki 29, 02740 Espoo 040 540 3563 | info@medistep.fi


Ostokset internetistä, pilvenpiirtäjiä, mekaanisia lehmiä...

Katajanokan Kaiku 2000

Osuiko koululaisten vuonna 2000 ennustamat visiot oikeaan?

Kaikki Katajanokalla on muuttunut tai ainakin

melkein kaikki. En enää edes asunut Katajanokalla. Minä Karolina Kivimäki kuljin eräänä päivän vanhaa koulureittiäni kun ihmetyksekseni huomasin että koulun paikalla olikin eläinkauppa. Menin eläinkauppaan sisään ja huomasin että siellä oli vanhat luokkatoverini jotka vielä asuivat Katajanokalla. He esittelivät minulle uutta Katajanokkaa. Alepan kohdalla oli suuren suuri tavaratalo. Ainoastaan R-Kioski oli ennallaan. Kun menimme paperikaupan suuntaan, ajattelin että siitä olisi tullut Suomalainen Kirjakauppa. Mutta se olikin maailman suuuurin keilahalli. Tämä on vain kuvitelmaa mutta se saattaa toteutua. Karolina Kivimäki 4lk.

Vuonna 2020 on täällä paljon enemmän taloja ja laivoja on tullut paljon lisää. Kaikki kaupat ovat suurentuneet ja lisääntyneet laajalle alueelle Katajanokkaa. Katajanokka on muutenkin suurentunut koska saaret ovat tulleet lähemmäksi ja lopulta kiinnittyneet Katajanokkaan. Näin juuri vanhat luokkakaverini Annan ja Pilvin. Anna oli kasvanut pituutta hirveästi viimenäkemästäni. Kun olin koulussa hänen kanssaan samalla luokalla, hän oli meidän luokan lyhyin tytöistä. Pilvi oli myös kasvanut pituutta. Lemmikkejä on tullut lisää ja aivan erilaisia kuin ennen. Luontoonkin on tullut muutoksia, puulajeja on tullut lisää ja niin on myös kasvilajejakin tullut lisää ja niitä on myös kuollut sukupuuttoon. Erilaisia eläimiä on myös tullut luontoon lisää. Myös eläinlajeja on kuollut sukupuuttoon. Ihmiset eivät ole muuttuneet. Koululaisten koulupäivät ovat pidentyneet tunnilla. Irene 4lk.

Minä olen 29 vuotta ja olen McDonaldissa joka rakennettiin vuonna 2010 eli kymmenen vuotta sitten. Minulla on Nokia 2020 -kännykkä. Minun isäni on 64 vuotta ja äitini 58. Pelaan futista KatU-nimisessä joukkueessa. Se on lyhennys nimestä Katajanokka United. Olen vasen laitahyökkääjä. Katajanokalla on 9 pilvenpiirtäjää. Lähdin juuri Mäkistä ja menin kotiin. Asun pilvenpiirtäjän 50. kerroksessa Kun tulin kotiin minua vastaan tuli koirani jonka nimi on Kaapo. Asunnossani on 400 neliötä ja minulla on 2 miljardia euroa ja Lamborghini. Teppo 4lk.

Enää ei käydä kaupassa, vaan ostokset suoritetaan (todella

tylsästi) internetissä! Mutta onhan niitä tapahtunut hyviäkin asioita. Luonnon puistoja on lisätty. Nykyään koirat ulkoilutetaan kaulapannoilla, jotka tottelevat omistajan ajatuksia. Kuulostaako tämä aivan kauhealta? Sitä se ei ihan kokonaan ole... No, ei mennä ajassa eteenpäin. Näin kadulla kerran toffeekarkin. Otin sen käteen, ja se kimmelsi... Sitten huomasin, että se ei ollutkaan toffee, se oli KULTAA! Harmi, kulta ei ole enää arvokasta! Nykyään arvokasta on marmori. Vein sen pankkiin, mutta tein todella emämunauksen! Kaikki vain nauroivat! (———ei kirjoittajaa tiedossa)

Wanhan Sataman kohdalla on ostoskeskus, joko on ni-

meltään Futumarket, kun sieltä ostaa maitoa niin se pitää lypsää mekaanisesta lehmästä jossa on kolme putkea joista tulee rasvamaitoa, rasvatonta maitoa ja kaakaota ja siellä pitää kalastaa itse jos ostaa kalaa. Sitten jos siellä aikoo ostaa kananmunia niin ne tulee mekaanisesta kanasta ja ne ovat sävy sävyyn vaatteittesi kanssa. Kaikki autot leijuu ilmassa ja ihmiset näyttävät avaruusolioilta jo ovat robotteja, kaikki eläimet osaa puhua. Yhtenä jouluna sain lahjaksi aikakoneen ja menin ajassa vuoden taaksepäin ja siellä näin kuinka eläimet taluttivat ihmisiä ja eläimet omistivat suuria palatseja. Tietokoneet toimivat ajatuksen voimalla, kännyköitä eikä lankapuhelimia ei ole. Toisilleen puhuminen tapahtuu telepatian avulla. Kävelin koululle kaikki oppivat Extratietokoneilla ja kirjoittivat vesiväreillä kaikki aineet. Kun menin elokuviin niin siellä oli kaikille oma elokuvasali. Televisiossa oli äänentunnistin niin kukaan muu ei voinut avata sitä. Kaikki olivat kuin Addamsin perheessä. Kun tulin takaisin vuoteen 2020 siellä oli jo kolme muuta kauppaa. Ajattelin että vuosi 2000 oli paras! Maria 4lk.

Katajanokan Kaiku 2020

7


KATAJANOKAN PUISTOT Muistan hyvin varhaasta meren tilan seuraa misen. Sit mä muistan kun mä olin lapsi, niin silloin puhuttiin siitä, että uimarannat on niin likasia tai vaarallisia. 90-luvulta muistaa hyvin keskustelun Itämeren tilasta. Ranta-alueiden suunnittelussa musta tärkeää on se, että ihmisillä on pääsy meren ääreen. Mä ajattelen että hyvä suunnittelu on sitä, että jos kaupungissa on meri, nii sitten tulisi ihmisten lähelle.” Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen mietteitä 2017 kaupunkiympäristön toimialan näyttelyssä vanhalla linja-autoasemalla.

M

iten oikeassa apulaiskaupunginjohtajamme olikaan vuonna 2017: meri on niitä elementtejä, jotka vaikuttavat voimakkaasti ihmisen mieleen ja hyvinvointiin. Matruusinpuisto on ainoa keskustassa oleva merenrantapuisto, josta voi ihailla avointa merta ja kaunista kansallismaisemaa rantakiviltä. Kaikki Katajanokan satamaan tulevien laivojen matkustajat näkevät Katajanokan rannat ja Matruusinpuiston. Katajanokan eteläranta kuuluu Unescon maailmanperintökohteen, Suomenlinnan, suojavyöhykealueeseen, mikä tarkoittaa, että suojavyöhykkeelle ei saisi tehdä rakennuksia tai rakennelmia, jotka vähentävät Suomenlinnan arvoa muistomerkkinä. Vuosi sitten pidetyssä pormestarin asukasillassa asukkaat olivat työstäneet päättäjille videoviestin, jossa tuotiin esille vähäisten viher- ja virkistysalueiden säilyttämisen tärkeys. Matruusinpuisto ei ole asukkailleen vain viheralue, se on olohuoneen jatke, jossa otetaan aurinkoa, pelataan petankkia, seurataan vuodenaikojen ja sään vaihtelua, tavataan tuttavia sekä syödään yhdessä Katajanokan taivaan alla. 8

Katajanokan Kaiku 2020

Katajanokkalaisten vihersylit 2 5

3 4

2 Laivastopuisto

1


1 Matruusinpuisto valmistui v. 1990 eli suosittu puistomme on nyt 30 vuoden ikäinen. Maa-alue kuului satama-alueeseen, joka kaavamuutoksella muutettiin v. 1986 puistoalueeksi. Osasyynä puiston toteutumiseen lienee ollut, että kärjen suunnittelijoiden ehdotus Linnanpuistosta Katajanokan keskuspuistona toteutui vain osittain. Ajatuksena oli ollut, että vankilan poismuuton jälkeen rakennus puretaan tulevan puiston tieltä. Museoviraston kanta purkamisen suhteen oli kielteinen. Ennen puiston rakentamista rannalla kasvoi heinää. Heinikon välistä pilkisti rantaradan kiskot. Alueella sijaitsi kaupungin varikkona toiminut lautarakenteinen aitaus, joka purettiin 1986. Kaksi vuotta myöhemmin purettiin myös rannassa ollut puurakenteinen laituri, jota kutsuttiin Vinhan laituriksi laituritolppaan kiinnitettynä olleen kalastusaluksen nimen mukaisesti. Vinhan laituri -nimi säilyi, sillä ala-astetta käyneet pojat ottivat sen bändinsä nimeksi. Rantareitti jatkuu Matruusinpuistosta itään päin Laivastopuistona 2, joka on kapeahko, eri vaiheissa toteutettu, osin ahtaan oloinen viheralueiden sarja. Pohjoispuolella on jäänmurtajien suljettu laiturialue. Tältä osin merimaiseman peittää korkea aita ja jäänmurtajia hallinnoivan Arctia Shippingin kelluva pääkonttori sekä jäänmurtajat. Rannassa on mattolaituri, joka on epävirallinen uinti- ja kokoontumispaikka. Uimarit ovat joskus innostuneet uimaan jäänmurtajien lähelle ja kiipeilleet murtajalaturille. Kaikille ei välttämättä ole ollut selvää, että vastapäinen jäänmurtajalaituri kuuluu sivullisilta kiellettyyn ja vartioituun sataman turvatoimialueeseen. Poliisit olivat käyneet huomauttamassa. Laivastopuisto päättyy Katajanokan Venekerhon laiturialueelle. Venekerhon ja Meritaito Oy:n toimipaikan välissä on Katajanokan toinen leikkipaikka, joka kunnostettiin Laivastokadun varrella olleelle joutomaalle 1972. Viereen tehtiin samana vuonna koirapuisto.

1 Matruusinpuisto

Katajanokkaseura järjesti perinteisen Matruusin illallisen Matruusinpuistossa elokuussa, Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtumana. Osallistujat pystyivät illastamaan väljästi, koska pöytiä oli tilattu riittävästi. Vaikka itätuuli välillä puhkui ja puhalsi, tapahtumasta jäi taas mukava muisto.

Ennen Matruusinpuiston rakentamista ranta-alueella sijaitsi kaupungin varikkona toiminut lautarakenteinen aitaus, joka purettiin 1986.

Katajanokan Kaiku 2020

9


3 Merikasarminpuisto on Merikasarmin itäja länsipuolelle muodostettu korttelipuisto. Puiston itäpään alue on raunioiden ympäröimä ruusupuisto. Rauniot on jätetty puiston osaksi fragmenttina historiasta. Uusklassistisen lämpökeskuksen säilyttäminen ”Akropoliina” ei sen sijaan toteutunut. Ensilumien aikaan rinne on täynnä pulkalla laskettelijoita. Länsipäädyn hiekkakenttä palvelee koululiikuntaa. Talvisin kentälle on jäädytetty luistinrata. Puiston reunassa Merikasarminkadun varrella on päiväkotikäytössä vanha, possutaloksi kutsuttu rakennus, joka aiemmin toimi nuorisotalona. Talo on alun perin rakennettu leipomoksi 1844. Katajanokan rakennetuista puistoista vanhin ja merkittävin on viime vuosisadan vaihteesta periytyvä Tove Janssonin puisto 5 (entinen Katajanokan puisto), joka oli pitkään ainoa puisto Katajanokalla. Puiston istutustyöt aloitettiin 1897 ja valmistui 1900. Kaupungin ensimmäinen vakinainen kaupunginpuutarhuri Svante Olsson oli puiston suunnittelija, joka dokumenttien mukaan piti tärkeänä sitä, että samassa puistossa oli luonteeltaan erityyppisiä alueita, jotta se tarjoaisi kävijöille vaihtelevaa nähtävää ja tiettyä yllätyksellisyyttä. Hän piti myös puistoissa avautuvia näkymiä erittäin tärkeinä. Puistoja ei saanut luoda vain puita ja ruohokenttiä käyttämällä. Olssonin pojan, puutarha-arkkitehti Paul Olssonin mukaan isä oli puhunut usein Pariisissa sijaitsevasta Parc Monceau’sta, mikä hänen mielestään oli puutarhasuunnittelun mestarityö. Ennen kaikkea Olsson näyttää pitäneen puistoja merkityksellisinä kaupunkilaisten viihtyisyyttä silmällä pitäen. Puistoon on tehty vuosikymmenien aikana useita muutostöitä. Muutoksista huolimatta Olssonin alkuperäinen puistosuunnitelma on säilynyt

10

5 Tove Janssonin puisto Katajanokan Kaiku 2020

3 Merikasarminpuisto

hyvin. Puisto on suosittu niin paikallisten kuin muualta tulevien keskuudessa picnic- ja oleskelupaikkana. Puistosta löytyy kesäkioski, leikkipaikka ja koirien aitaus. Muumi-fanit ovat ihmetelleet, miksi puistossa on vain puiston nimikyltti, mutta ei mitään muuta Tove Janssoniin tai hänen tuotantoonsa viittaavaa. Muutama vuosi sitten Helsingin kaupunki kävi keskusteluja Ympäristötaiteen säätiön kanssa ja oli varannut alustavasti säätiölle mahdollisuuden järjestää kansainvälinen ympäristötaiteen kilpailu, jonka tarkoituksena on saada aikaan julkinen, puistossa oleva teos Tove Janssonin elämäntyön kunnioittamiseksi. Säätiön rahoitusvaikeuksien takia kilpailua ei pystytty järjestämään. Kaupungin taidemuseon omistamia veistoksia on kolme, joista vain yksi sijaitsee yleisellä alueella eli Viktor Malmbergin veistos Vedenkantaja Tove Janssonin puistossa.


4 Linnanpuisto

Puistojen merkitys Tutkitusti viheralueet ja luonnossa vietetty aika vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vain harvat julkisen terveydenhuollon toimenpiteet pystyvät kaikkeen tähän. Vihreät alueet vähentävät sairauksia ja kuolleisuutta sekä lisäävät liikunnallista aktiviteettia niin merkittävässä määrin, että tällä voi perustella puistojen tarpeellisuutta. Vesi- ja viheralueet ovat kustannustehokkaita terveydenhuollon resursseja. Kasvillisuusympäristöjen on todettu no-

4 Linnanpuisto on kolmesta erilaisesta osasta muodostuva viehättävä puisto. Yksi osa puistoa on Katajanokka hotellin muurien sisäpuolella, keskimmäisen, koristekasveilla istutetun alueen kummallakin sivulla on asuinrakennus, joiden pihapiiriin keskimmäinen osa luontevasti liittyy. Kolmas alue on hiekkakenttä, joka toimii viereisen koulun liikuntakenttänä.

peuttavan toipumista stressistä, parantavan keskittymiskykyä ja vähentävän kivun tuntemusta. Erityisen tärkeää on, mitä lähemmin saavutettavissa puistot ovat, sitä useammin ihmiset käyttävät hyödyksi niitä. Lähipuistojemme tärkeys korostui koronapandemian alussa, jolloin ihmisten liikkumista ja lähikontakteja rajoitettiin. Rannoillamme riitti reippaita ulkoilijoita, jotka pitivät turvaväleistä huolen. Teksti: Sirpa Pääsky Kuvat: Sirpa Pääsky ja Tuula Palaste

”Nyt meillä on oma viidakkorumpu. Pitkään ja hartaasti piti odottaa ennen kuin meille luvattu ilmoitustaulu tuli. Mutta syyskuun 24. päivänä se vihdoinkin juhlallisesti luovutettiin. Sinne nyt kelpaa jokaisen katajanokkalaisen laittaa omia ilmoituksiaan, kertoa vaikkapa ostamisesta, myymisestä, löytymisestä, lasten hoitajapulasta tai naapurin koiran haukkumisesta.” Katajanokan Kaiku 1974.

S

atamakadun viidakkorumpu on hiljentynyt jo ajat sitten. Viestit liikkuvat ny- Katajanokan Kaiku 1974. kyään vauhdikkaasti ja ilmeisen tehokkaasti somessa. Skattalaisten fb-ryhmiä/sivuja Krunikan lapsiperheet kierrättää, Katajanokan lapsiperheet, ovat ainakin: Katajanokkaseura, Kataja- Skatta football, Skattan koirat, Skattan kulinaristit, Stadin nokka, Katajanokka ja Kruununhaka kier- Skatta, Katajanokan kunto-Skattan kondis ry, Katajanokan rättää, Katajanokka ja Kruununhaka kier- kaupunkiviljelijät, Katajanokan Martat, Katajanokan Jäänrättävät rehdisti ja ripeästi, Katajanokan ja särkijät, Katajanokan Karhunkaatajat ry jne. Katajanokan Kaiku 2020

11


KATAJANOKAN PUISTOT

Haaveilua Matruusinpuistossa Skattalainen on saaristolainen, tuulten ja puhurien kasvattama melkein ulkosaariston asukas.

H

arvoinpa oikeastaan kuulee kenenkään asukkaan naama pitkänä ja vakavissaan valittavan Katajanokalla tuulesta ja merenkäynnistä. Niihin on sopeuduttu ja saattaa olla, että moni on suorastaan valinnut asuinpaikaksi Katajanokan juuri siksi, että ympärillämme velloo monipuolinen meri, puhdistava ja raikas, ja jokaisena vuodenaikana erilainen. Hei, me ollaan siis saariston lapsia ja meillä saa olla saareemme liittyviä unelmia! Minä haaveilen siitä, millaiseksi voisimme Matruusinpuiston vähitellen yhteistuumin luoda. Leijat ja frisbeet lentäkööt, myös ideoissamme! Haaveenani on puiston laajentaminen sekä tuulen ja meren nostaminen puiston teemaksi myös puistoistutuksissa ja korjauksissa. Rannan kivipengerrys pitäisi jo turvallisuudenkin takia saada pian kuntoon ja istuttaa sen yhteyteen limittäin ja lomittain saaristossa viihtyviä kasveja, kuten vaikkapa rantavehnää ja maksaruohoja. Ja jotta me ihmisetkin saisimme hieman tilaa valkoposkihanhilta, puistossa pitäisi alkaa säännöllisesti liikkua yhä enemmän, niin ihmisten kuin koirienkin. Korona-aika on mukavasti jo nyt lisännyt ihmisten liikkumista ulkona, ja Helsingin päällehyökkäävä rakentaminen ja tiivistäminen muine tulevaisuuden haasteineen lisäävät keskustassa vapaan ulkotilan tarvetta.

12

Katajanokan Kaiku 2020

Koska lähes kaikkialla Katajanokalla on kovin tasaista, voisi puistossa olla kaikenikäisille, myös ihan aikuisille tarkoitettuja, yksinkertaisia liikuntavälineitä ja rakennelmia. Esimerkiksi naapurisaaressamme Korkeasaaressa voi käydä etsimässä vinkkejä kauniista ja yksinkertaisista melko huomaamattomista ja taatusti edullisista puurakennelmista, joiden avulla hyppiä, kiipeillä ja venytellä. Huomaan jokaisella rantakierroksellani innostuvani aiheesta entistä enemmän. Kohtahan tämä kasvaa kuin Juicella Pieksämäen blues! Sirottelen mielessäni puistoon yhä uusia elementtejä. Uljaana kohoava tuuliviiri sopisi hyvin puiston tunnukseksi. Rantaan sopisi mainiosti myös pieni tasanne kiinteine kaukoputkineen, joiden avulla voisi ihailla niin tähtitaivasta kuin Kustaanmiekkaa kohti kulkevia laivojakin. Ilmapuntaria olisi kiva käydä vilkaisemassa ja yhteistuumin päivittelemässä mitä sään suhteen tuleman pitää. Puiston laitaan, lähelle Suomenlinnan lauttaterminaalia voisi rakentaa sen kauan kaivatun grillauskatoksen ja sen lähistölle myös urheilijoita ja uimareita palvelevan yleisen WC:n, jollaista valtuustossa ehdotettiin jo yli vuosikymmen sitten. Meillä on kärjessä hieno futiskenttä. Jospa talojen rakennussuunnitelmat kärjessä raukeaisivat, niin olisi mahdollisuus rakentaa paljon muitakin kansalaisten ulkoliikuntaa edistäviä asioita, vaikkapa tenniskentät. Pistetään siis ranta kuntoon, niin pääsemme itsekin rantakuntoon! Teksti: Tiina Harpf Kaupunkikulttuurista ja luonnosta kiinnostunut toimittaja Kuva:Tuula Palaste


Tarjoamme ihanille asiakkaillemme: • Kampaamo- ja parturipalvelut • Hiuspidennykset • Ripsipidennykset • Kynsihuolto • Pedikyyri • Hieronta

• SLIM-vartalohoidot • Koneellinen ja klassinen kasvohoito • Hampaiden kevytvalkaisu • Kasvo-, vartaloja hiustenhoitotuotteet

ST YLE WORKSHOP SKAT TA

 Luotsikatu 6, Katajanokka  Ajanvaraus: 020 775 6150 tai www.styleworkshop.fi/ajanvaraus

Koodilla KAIKU saat -15 % kaikista palveluista ja tuotteista. Huom! Ei voi yhdistää muihin alennuksiin.

Tulossa uuden ajan lähikauppa Katajanokalle

Korttelikauppa on itsepalvelukauppa, joka on auki joka päivä klo 07–23. Tarjoamme perusvalikoiman ruoka- ja taloustarvikkeita osoitteessa Merikasarminkatu 12. www.korttelikauppa.fi

-10% alennus lehden lukijoille myymälässä sekä verkkokaupassa koodilla Kaiku2020 Katariinankatu 2, Helsinki Tel. +358 50 5388 244 Mon-Fri 11-18, Sat 10-16 #lapuankankurit www.lapuankankurit.fi

Katajanokan Kaiku 2020

13


Pekka Vuori Wellamossa

Taiteilija Pekka Vuoren 85-vuotissyntympäivänäyttely (10.11.2020-10.01.2021) juhlistaa Katajanokkaseuran 75-vuotisjuhlavuotta Ravintola Wellamossa, joka täyttää 45 vuotta (Vyökatu 9 pääty).

A RK K ITEHTITOIMISTO IIRO TOIVONEN OY ATL Merisotilaankatu 3 HELSINKI 00160 0400 717919 iiro.toivonen@it-ark.fi

Smooth drinks made from spirits distilled in-house, food menu inspired by the Deep South of the USA, distillery tours and tastings every friday and saturday starting at 6pm.

www.smartmile.eu

Nouda, palauta ja lähetä verkkokaupan paketit yhdestä automaatista, Merikasarminkatu 12. We love all your parcels


KAUPUNKI SUUNNITTELEE

P

ormestari Vapaavuoren pyytämässä selvityksessä on tehty neljä skenaariota vaikutusarvioineen Länsisataman, Eteläsataman ja Vuosaaren sataman matkustaja- ja rahtiliikenteestä vuodelle 2040. Skenaario 0: Satamat jatkavat nykyisellään Laivareiteissä ei tapahdu muutoksia. Lisärakentaminen Jätkäsaaressa, Hernesaaressa ja Katajanokalla lisäävät liikennettä satama-alueiden läheisyydessä ja kärjistävät liikenteen sujuvuus- ja häiriöongelmia. Skenaario 1: Keskustasatamien laivapaikat jaetaan uudelleen Matkustaja- ja rahtiliikenne jatkuvat nykyisissä satamissa. Eteläsataman Viron liikenne keskitetään Länsisatamaan ja Ruotsin liikenne, Silja ja Viking, keskitetään Katajanokan puolelle. Eteläsatamaan jää myös risteily- ja pika-alusliikennettä. Laivaliikenteen kasvua ja katuverkon ruuhkautumista on odotettavissa. Skenaario 2: Matkustaja-autolautat siirretään Vuosaareen Rahtiliikennesatamaksi rakennetun Vuosaaren rakentaminen matkustajaliikenteelle sopivaksi edellyttää merkittäviä investointeja. Sijainnin ennustetaan vähentävän matkustajamääriä. Keskustasatamissa kaupungille vapautuu arvokasta rakennusmaata asunnoille, työpaikoille ja palveluille. Skenaario 3: Matkustajaliikenne keskustan satamista, rahtiliikenne Vuosaaresta Tähän erotteluun ei nykyinen matkustajalaivasto pysty vastaamaan taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Mistä nousemme laivaan vuonna 2040?

Skenaarioista ei ole vielä tehty päätöksiä Helsingin Satama Oy:n asioista päättää osakeyhtiön hallitus ja toimintaa ohjaa kaupungin konserniohjaus. Satamatoiminnan näkökulmasta parasta olisi toiminnan jatkaminen nykyisissä satamissa. Sataman sijainnissa on kysymys myös elinkeinoelämän tuonnista, viennistä ja kansainvälisestä matkustajaliikenteestä. Katajanokalta me laivamatkustajat astumme Tukholman laivaan jatkossakin, mutta Tallinnan laivojen laituripaikkaa jäämme jännittämään. www.portofhelsinki.fi/helsingin-satama/ajankohtaista/uutiset/skenaariotyo-helsingin-satamien-toimintojen-sijoittumisen Teksti: Martin Bunders Kuva: Tuula Palaste

Katajanokan Kaiku 2020

15


KAUPUNKI SUUNNITTELEE

Eteläsataman rannat uusiksi

H

elsingin kaupunki haluaa selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä. Suunnittelun tueksi on valmistunut kaksi kaupungin tilaamaa konsulttiselvitystä. Ne ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavarausja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Katajanokan periaatesuunnitelmien lähtökohdat Periaatesuunnitelmien lähtökohtana on vuosien 2050 ja 2100 merenpinnan nouseva korkeusasema. Katajanokanlaiturin, Katajanokanrannan ja Laivastopuiston rantoja esitetäänkin laajalti korotettavaksi tulvasuojaksi torjumaan mahdollisia tulvahuippuja. Toisena lähtökohtana ovat kaupungin asettamat asuntotavoitteet.

Tarkastelualueille Makasiiniranta ja Olympiaranta, Katajanokanlaituri ja Katajanokanranta on tutkittu vaihtoehtoisia kehittämis- ja lisärakentamisehdotuksia.

Vuoden 2050 ennustetun tulvatilanteen vedenpinnan korkeustasotarkastelu suhteessa nykytilanteeseen.

Koostekartta: Suunnitelmavaihtoehdot 1.

Vuoden 2100 ennustetun tulvatilanteen vedenpinnan korkeustasotarkastelu suhteessa nykytilanteeseen.

Koostekartta: Suunnitelmavaihtoehdot 2.

16

Katajanokan Kaiku 2020


Katajanokanranta ja puistot

Katajanokanranta Vaihtoehto 1

Maisemallisessa tilanvaraussuunnitelmassa esitetään kaksi vaihtoehtoista periaatesuunnitelmaa yleiskaavaa varten aikaisemmin tehdylle tutkielmalle. Periaatesuunnitelmissa esitetään kolmea asuntokorttelia 1000 asukkaalle. Neljännelle korttelille esitetään satamaliikenteestä aiheutuvan melun vuoksi työpaikka- tai pysäköintikäyttöä. Ta-voitteiksi kerrotaan rannan kävelyreitin säilyttäminen, viheralueen mahdollisimman laaja säilyttäminen tai korvaaminen muilla ratkaisuilla ja maisemallisesti toimiva kokonaisvaltainen tulvasuojausratkaisu.

Vaihtoehto 1. Kuva suunnitelmasta. JKMM Vaihtoehdossa 1 rantaviiva pysyy paikallaan. Viisikerroksiset korttelit kohoaisivat Katajanokan kärjen nykyisiä kortteleita korkeammalle. Nykyisten asuntojen näköaloista vain katulinjanäkymät säilyisivät. Korttelipihat korotetaan tulvasuojaustason yläpuolelle. Katajanokanrannan katu siirretään nykyisen pysäköintialueen paikalle; katua myös korotetaan. Poistuvien pysäköintipaikkojen sijoitusvaihtoehdoiksi esitetään keskitetty pysäköintilaitos, läntisin uusista kortteleista tai kalliopysäköinti.

Vaihtoehto 1. Leikkauskuva suunnitelmasta. Katajanokanranta Vaihtoehto 2

Työn pohjana ollut Helsingin kaupungin tutkielma rakentamisen sijoittumisesta satamaalueelle.

Vaihtoehto 2. Kuva suunnitelmasta. JKMM

Mitoitus ja korkeudet kuten vaihtoehdossa 1. Uudet korttelit sijoitetaan ulottumaan osittain uudelle merentäytölle. Nykyinen pysäköintialue on muutettu pitkäksi puistoksi. Merenrannalla sijaitsevan Matruusinpuiston paikalle jää myös tässä kapea rantareitti, jota voi elävöittää esimerkiksi asuntojen yhteistilojen sijoittamisella kortteleiden kivijalkaan.

Ilmakuva syksyltä 2015. Kuva: Tuula Palaste. Vaihtoehto 2. Leikkauskuva suunnitelmasta. Muita rakentamisen vaihtoehtoisia ratkaisuja ei periaatesuunnitelmissa ole etsitty.

Katajanokan Kaiku 2020

17


KAUPUNKI SUUNNITTELEE Poistuvat ja karsitut puistot

Katajanokanlaiturin alue

Matruusinpuisto otettaisiin nyt kokonaan rakennusmaaksi. Aikaisemmin Helsingin tiiviissä kantakaupungissa satama- ja varastoalueita on onnistuneesti kehitetty asumiseen ja virkistykseen. Olemassa olevan rantapuiston muuttamisesta rakennuskortteleiksi ei ole ennakkotapausta. Laivastopuiston reunoja nostetaan tasoon +3,6 alueen tulvasuojaukseksi. Juuri kunnostettu kaupunginosan ainoa pallokenttä kutistuisi leikkikentän kokoiseksi. Suomenlinnan huoltosataman aluetta ehdotetaan korvaavaksi puistoksi. Huoltosatamalle ei raportissa ole esitetty uutta paikkaa.

Katajanokanlaiturin muutosalue. Katajanokanlaiturin alueen uudet hankkeet rakennetaan vuoden 2100 arvioitua maksimivedenkorkeutta ylemmäs tasoon +3,4. Lisää tilaa oleskelulle sekä kävely- ja pyöräliikenteelle syntyy, kun osa rantaa saadaan julkiseen käyttöön. Rantaan asti kaupunkilaiset eivät kuitenkaan pääse, sillä sataman turvatoimialueen aita pysyy. Sataman rekkaliikenne siirretään Ankkurikadun kautta kulkevaksi. Liikennesuunnittelu selvittää ajon sujuvuutta kapealla ajoväylällä.

Vedenpinnan korkeustarkastelu 2050. Nykyisen pallokentän alue.

Vedenpinnan korkeustarkastelu 2050. Paikka Katajanokan laituri 14 edustaa.

Miten tästä jatketaan? Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma tuottaa vasta lähtötietoja, reunaehtoja ja mahdollisia periaateratkaisuja alueen jatkosuunnittelun ohjaukseen ja arvioimiseen. Nimestään huolimatta se ei siis ole vielä varsinainen suunnitelma. Makasiinilaiturin alue ja Katajanokanlaituri ovat kaupungin asemakaavoituksessa etusijalla ajankohtaisten uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon ja Stora Enson/Varman hankkeiden vuoksi. Katajanokanrannan asemakaavoitusta todennäköisesti pitkittää mm. se, että pysäköintialueen nykyiset vuokrasopimukset ulottuvat 2040-luvulle sekä epäilemättä pitkä prosessi asukasyhteistyön polulla. Katajanokkaseura seuraa tilannetta ja tuo suunnitteluun ja päätöksentekoon aktiivisesti esille asukasnäkökulmia. Teksti: Martin Bunders

Käytetty lähdemateriaali: Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma, raportti 26.6.2020 LOCI maisema-arkkitehdit Oy ja JKMM arkkitehdit. Laadittu rinnan Ramboll Finland Oy:n tekemän Eteläsataman lahden alustavan teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelman kanssa.

18

Katajanokan Kaiku 2020


Vaivaako kipu? Apu on lähellä! Varaa aikasi netissä! www.skatankunto.fi

ja tule Kuntoon! Puh. 09 629 284 skatankunto@skatankunto.fi Kruunuvuorenkatu 15 F, 00160 Helsinki

UI VÄLJEMMIN Päiväjäsenyys voimassa arkisin klo 9–16.

Katajanokan Kaiku 2020

19


POIMINTOJA KATAJANOKAN KAIKU -LEHDISTÄ VUOSILTA 1984-2019

75-vuotias Katajanokkaseura muistelee 1980-luku Katajanokan kärjen asuinalue alkoi olla valmis, Merikasarmin aluetta vielä rakennettiin ja peruskorjattiin vanhoja rakennuksia, ulkoministeriön suunnitelmissa oli muuttaa n. 300 työntekijää uusiin tiloihin vuoden 1987 alkupuolella. Merikasarmin kunnostustöiden aikana isot kuormaautot ajavat alueella. Vanhemmat ovat huolissaan lasten turvallisuudesta, kun nämä ylittävät Vyökadun mennäkseen Laivastopuiston leikkikentälle. Pikaista paranemista saatiin suojateiden selkeällä merkinnällä, puiston kadunpuoleinen osuus suojattiin aidalla ja portilla. Katajanokkaseura lähetti vuonna 1984 kirjelmän päättäjille alueen kirjastopalvelujen tarpeesta. Aloite tuotti tulosta, kirjastoauto tuli Katajanokalle 1.2.1986. Katajanokan Kaiku lehti palkittiin vuonna 1984 oman sarjansa parhaana paikallislehtenä. Kaiku sai samassa kaupungin julistamassa paikallislehtikilpailussa kunniamaininnan vuonna 1982 ja vuonna 1986 Kaiku tuli sarjansa kakkoseksi. Kaupungin puisto-osasto myötävaikutti siihen, että Uspenskin katedraalin alarinteelle saatiin istutettua 16 katajaa. Katajanokan uusi, entistetty koulurakennus oli valmis sisään muuttoon 15.11.1985. Linnankatu 4:n liikuntakenttä siirrettiin Merikasarmin uudisrakennuksen viereen. Vuonna 1985 Katajanokkaseura täytti 40 vuotta. Juhlaa vietettiin syyskuussa erilaisin tapahtumin; juhlamarssi Helsingin Poliisisoittokunnan johdolla, kotiseutukulttuuripäivä Katajanokan Kasinolla, Kanavaranta 3 makasiinien esittely, Katajanokan kärkeen istutettiin tammi muistolaattoineen, vossikka-ajelua, juhlailta Kasinolla, jonne eräät lähialueiden seurat saapuivat onnittelukäynnille vesitse, kunniakirjat parhaiden pihojen taloyhtiöille, Lasten Oma Päivä Kasinolla. Katajanokan pallokentällä käytiin taloyhtiöiden välinen jalkapalloturnaus jo vuodesta 1983 lähtien, jokavuotiseen turnaukseen osallistui kymmenkunta joukkuetta. Turnaus järjestettiin ainakin kahdeksana syksynä. 20

Katajanokan Kaiku 2020

Valtio rakensi ja korjasi Katajanokalla, Merikasarmin alue ulkoministeriön käyttöön, Merivoimien esikunnan käyttöön rakennus Laivastokadulla ja telakan portin pielessä varusteluhalli korjattiin merivartijoiden ja venepoliisin käyttöön. Siivoustalkoot järjestettiin ensimmäisen kerran Katajanokalla 11.5.1985. Osallistujia oli reilut 200, osallistujille oli tarjolla hernekeittoa armeijan rokkakanuunasta. Pipopirskeet olivat jokavuotinen juhlaperinne 80-luvun puolivälissä. Rahapajan toiminta muutti muualle vuonna 1988; 1950-luvulla tehty lisärakennus purettiin ja sen tontille tulee uudisrakennus, vanha rahapaja on suojeltu rakennus. Arctia Oy:n hotellihanke Makasiini K 12:ssa on käynnistynyt. Vuonna 1986 Katajanokalla Linnankatu 2:ssa aloittaa toimintansa Aids-tukikeskus. Keväällä 1986 syntyi Partiolippukunta Katajanokan Karhunkaatajat. Katajanokan alueen asukkaiden ja virkamiesten välistä yhteistyötä kehittämään perustettiin alueryhmä 3.3.1986, siinä olivat edustettuina päiväkodit, nuorisoasiainkeskus, mielenterveystoimisto, sosiaalitoimisto, terveysvirasto, koulu, seurakunta, poliisi ja Katajanokan huolto. Katajanokalla aloitettiin omalääkärikokeilu vuonna 1985 ja se sai heti innostuneen vastaanoton. Katajanokalla oli 5400 asukasta vuonna 1987. Katajanokkaseura teetti suunnitelmia lasten toimintaleikkipaikan rakentamisesta Katajanokalle, lopullinen tavoite on aktiivisen puiston rakentaminen vankilalta vapautuvalle alueelle, mutta sitä ennen tehtiin aloite vankilan muurin ja Konepajan välisen alueen vuokraamisesta väliaikaiseksi toimintaleikkipaikaksi. Kaupunki lupasi käsitellä hakemuksen uudelleen, kun Raivoisat Ruusut ei tarvitse aluetta enää teatteriesitysten parkkipaikkana kesän 1989 jälkeen. Koululaiset osallistuivat innolla toimintapuiston suunnitteluun. Wanha Satama eli Katajanokan makasiinit K14 ja K15 valmistuivat monen vuoden suunnittelun ja rakentamisen jälkeen liike- ja näyttelytilaksi. Makasiinien välissä kulkeva Laukkasaarenkatu sai lasikatteen. Heinäkuussa 1988 suuret purjelaivat vierailivat Katajanokalla, Tall Ships Race tapahtuman miehistöt ja tuhannet katsojat herättivät sataman henkiin viikon ajaksi.


Katajanokkaseura teki aloitteen, että tulli- ja pakkahuoneelta vapautuviin tiloihin tulisi kaikkia katajanokkalaisia palvelevia toimintoja; asukkaiden kerrottiin kaipaavan kirjastopalveluita ja yleisiä kokous-, musiikki- ja näyttelytiloja. Seura teki aloitteen myös ilmoitustaulujen saamisesta Satamakadulle ja Merikasarmin kerhotalon viereen. Rakennusvirastolle tehtiin aloite Satamakadun ja Kanavakadun nurkkauksessa olevan lasten leikkipaikan muuttamisesta koirapuistoksi. 1980-luvun loppuvuosina Katajanokalla keskusteltiin suunnitellusta uudesta sillasta; helpottaako se vai pahentaako jo olemassa olevaa liikenneongelmaa. Katajanokkaseura esitti, että saarella rajoitetaan työmatkapysäköintiin varattuja alueita ja että autolautat siirretään pois saarelta, risteilijät voivat mieluusti jäädä. Laivat kuuluvat Katajanokalle. Merikasarmin puiston kentällä järjestettiin 80-luvun loppuvuosina rusettiluisteluita.

1990-luku Ulkoministeriö muuttaa Merikasarmiin ja suunnittelee uuden toimitalon vanhan Rahapajan jatkeeksi, Satamavarasto K12 muuttuu Suomen kolmanneksi suurimmaksi hotelliksi, Grand Marinaksi. Kamppailu Konepajasta käy kiivaana: liikuntahalli vastaan teatteri, asukkaat haluavat liikuntahallin lähelle koulua. 1990-luvun alussa asukkaat ovat huolissaan töhryjen lisääntymisestä. Vuonna 1990 Katajanokkaseura täytti 45 vuotta. Helmikuussa järjestettiin liikenneilta, jossa kuultiin, että linjalle 4 lisätään vuoroja ja laivaterminaaliin tulee uusi, oma linja. Seura järjesti matkan Leningradiin ja Riikaan. Järjestettiin siivoustalkoot, keväiset juhlat Kasinolla ja saatiin Lions Clubilta joulukuusi Merisotilaantorille. Skeittiramppi pystytetään talkoovoimin. Uusi Rahapajansilta valmistuu 15.10.1991, eikä ainakaan heti tuo helpotusta liikenneruuhkiin. Asukaspysäköinti on mahdollista vain Katajanokanrannalla ja laajennusta koko saarelle tutkitaan. Laivamatkustajat jättävät autojaan saaren vähäisille pysäköintipaikoille. Raitiolinja 2 satamaan aloitti 2.1.1992. Satamassa liikennöi uusi alus, Sally Albatross. Sataman koetaan aiheuttavan paitsi liikenneongelmaa, myös ilmansaasteita ja meteliä.

Keväällä 1992 Katajanokka oli koko Euroopan keskipiste: 10.3.1992 alkoi n. kolme kuukautta kestänyt Etykin seurantakokous. Tapahtumaa varten oli kunnostettu satamamakasiini K7 kongressipaikaksi ja vastapäinen arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema makasiinirakennus hotelli Grand Marinaksi. ”Etyk pesi Katajanokan kasvot”. Katajanokan Karhunkaatajat partiolippukunta täytti 5 vuotta. Kirjastoautolle saatiin pysäkki myös Satamakadulle. Liikuntahallille saatiin päätös, sen rakentaminen alkaa vuonna 1992; myöhemmin kuullaan, että hallin rakentaminen viivästyy. Katajanokan pohjoisrannan ja laivastopuiston asemakaava uusitaan ja alueelle saadaan Laivastopuisto, Katajanokan venekerholle laiturialue ja Kanavarannan makasiinien edusta uusitaan ja rannalle tulee vierasvenesatama. Katajanokan kärkeen saadaan Matruusinpuisto. Katajanokan nuorisotalotoiminnassa tapahtuu muutoksia, Oranssi aloittaa nuorisotalotoiminnan Linnankatu 10:ssä ja kaupungin oma nuorisotalotoiminta on Merikasarmin kerhohuoneistossa, ns. Possutalossa. Katajanokkaseura järjestää Elävä Katajanokka näyttelyn Jugend salissa 12.3.–29.3.1992. Terveyspalveluissa tapahtuu muutoksia, pidetty omalääkärikokeilu muuttuu maksulliseksi ja käynnin hinnaksi tulee 60 mk. Helsinki-päivänä 12.6.1992 järjestettiin ensimmäinen Lohikäärmeveneiden melontakilpailu Katajanokan ympäri. Voittajaksi meloi Keskon joukkue ja toiseksi tuli Kruununhakaseura, kolmanneksi Hotelli Grand Marina, neljänneksi Silja Linen joukkue ja Katajanokkaseura piti perää. Katajanokkalaisten haaveet keskuspuistosta vanhan ja uuden alueen välissä murenevat, vankila suojellaan ja urheilukenttä ei tule mahtumaan tontille. Urheilukentälle esitetään uutta paikkaa Linnankadulta, HKR varikko muuttaa pois ja tyhjä tontti ja koulun kenttä voisivat yhdessä muodostaa urheilukentän. Kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelee merenalaista tunnelia Katajanokalta Hylkysaareen. Vuonna 1994 Katajanokalla asuu noin 4500 asukasta. Katajanokkaseura vastusti Tulli- ja pakkahuoneen luovuttamista idänkaupalle, kun Piiritullikamari muutti pois vuonna 1901 rakennetusta hienosta jugendtalosta. Seura vastusti myös kaavamuutosta, jolla Laukkasaarenkatu Katajanokan Kaiku 2020

21


POIMINTOJA KATAJANOKAN KAIKU LEHDISTÄ VUOSILTA 1984 - 2019 liitettäisiin Wanhan Sataman kiinteistöön yksityisalueena, Helsingin Messut oli tehnyt siitä esityksen kaupungille. Alueelle perustetaan avoin päiväkoti Ulappa. Lasten elokuvakerho Kinokka joutui lopettamaan taloudellisista syistä. Vuonna 1995 Katajanokkaseura vietti 50-vuotisjuhlaa. Syyskuussa juhlaviikolla järjestettiin toritapahtuma, jossa alueen yhdistykset esittelivät toimintaansa, mm. Sapa, Lions, koirakerho Skattan hurtat, partiolaiset ja Martat. Pihakilpailun voittajaksi julistettiin Luotsikatu 11 ja Katajanokanranta 1. Tuomaristossa oli rakennusviraston, rakennusvalvontaviraston, Helkan ja Katajanokkaseuran edustus. Lasten kulttuurikatselmus järjestettiin koululla ja seura jakoi ansioituneille osallistujille stipendejä. Perjantai-iltana järjestettiin Konepajalla rock-konsertti yhdessä Oranssin kanssa ja viikko huipentui venäläiseen buffet-iltaan Katajanokan Kasinolla. Helsinki-päivän melontakilpailun voitti jo toisen kerran Keskon joukkue. 1990-luvun loppupuolen uutisista todetaan, että uuteen eduskuntaan pääsi Katajanokalta Osmo Soininvaara. Katajanokkaseura otti kantaa Katajanokankatu 2 uudisrakennukseen ja kiirehti Konepajan korjausta liikuntatilaksi sekä teki esityksen uimalaiturin saamisesta saarelle. Kaupunginjohtaja Eeva-Riitta Siitosen asukasilta järjestettiin Katajanokalla. Alueen lasten jalkapalloseura Sapa saa konepajan vuokralle talveksi 1997–1998. Helsingin venepoliisi muutti Katajanokalle, Laivastokatu 3:een keväällä 1998. Katajanokkaseura voittaa viimeinkin Lohikäärmevenesoudun 12.6.1998 ja saman vuoden syksyllä juostaan Katajanokan ympärijuoksu jo 50.kerran. Vuonna 1999 Katajanokan koulu täyttää 50 vuotta. Katajanokan ja Kruununhaan posti muutti Kanavaterminaaliin ja kuultiin, että rakennus tullaan purkamaan ja alue varataan arkkitehtuurin ja muotoilun keskus ARMI:lle. Mastokadun kentän alue kaavoitetaan asuinrakentamiselle ja urheilukenttähaave haudattiin. Kauppiaankadun ja Katajanokankadun risteyksen uudisrakennuksesta tulee huoneistohotelli.

22

Katajanokan Kaiku 2020

2000-luku

Helsinki täytti 2000-luvun alussa 450 vuotta. Juhlavuosi ja isojen purjeveneiden Tall Ship`s Race vauhditti Kanavarannan kunnostusta, Talviuintiseura Katajanokan Jäänsärkijöiden perustamiskokous pidettiin 8.11.2001. Ennen vierasvenesataman huoltorakennuksen valmistumista, talviuimareiden pukutiloina toimivat työmaakontit. Katajanokan jäänsärkijät saivat aloittaa uimakautensa uusissa vierasvenesataman tiloissa 8.11.2003. Senaatti-kiinteistöt kuuluttivat vankilan olevan myynnissä; ostaja kandidaatteja olivat Hoas, Sovinto ry vaihtoehtoinen ammatti- ja oppisopimuskoulu, Suomen partiolaisten ja eri nuorisojärjestöjen keskuspaikka, Keidas projektin media- ja yrityskeskus naisille, tutkijan huoneita ja pieni hotelli sekä radioasema. Kaavoitus mahdollistaisi katajanokkalaisille puiston ja pienen urheilukentän. Nelosen päätepysäkki siirrettiin uudelle paikalle, asukkaita ei kuultu asiassa. Katajanokkaseura otti kantaa Kaisaniemen puiston suunnitteluun ja painotti liikuntatilojen ja kenttien säilymistä ja toivoi tekojäärataa. Ilmanlaatua seurattiin vuonna 2000: ilmanlaatu todettiin hyväksi. Heikoin ilmanlaatu oli kesällä, kun sää oli tyyni ja laitureilla oli useita risteilijöitä, jotka käyttivät runsasrikkisiä polttoaineita. Katajanokkaseura kannatti esitystä, että laivat käyttäisivät satamassa ollessaan maasähköä. Kanavaterminaalin Armi-hankkeen arkkitehtikilpailun tulokset saatiin 15.1.2001.


Katajanokkaseura järjesti Katajanokkapäivän 8.9.2001 Linnanaltaan ympäristössä alueen järjestöjen kanssa; Katajanokkapäiviä järjestettiin samassa paikassa huhtikuun loppupuolella kevääseen 2005 saakka. Senaatti-kiinteistöt päätti, että vankilaan tulee Omena hotelli. Ennen hotellin valmistumista vankila toimii väliaikaisena turvapaikanhakijoiden säilöönottosuojana. Liikuntahalli valmistui vihdoinkin ja avajaisia vietettiin yhdessä liikuntaviraston kanssa 28.8.2002. Katajanokalle perustettiin oma liikuntaseura Katajanokan Kunto 21.8.2003. EU säädökset velvoittavat satamalle uudet turvajärjestelyt ja satama suojattiin aidoilla 2004. Uusi yleiskaava oli valtuuston käsittelyssä vuonna 2002 ja siinä oli esitys metrolinjasta Töölöstä Katajanokan kautta Laajasaloon. Katajanokkaseura kannatti 30 km/h nopeusrajoituksia asuinkorttelialueella ja esitti hidastintöyssyä Katajanokanrannalle. Vironniemen terveysasema saatiin vaikuttamisen avulla säilymään ainakin toistaiseksi. Syksyllä 2005 Katajanokkaseuran 60 vuotisjuhlat pidettiin Kino K 13:ssa ja jatkot ravintola Wellamossa. Juhlassa esitettiin Lauri Tykkyläisen dokumenttiaineistoista koostama tunnin mittainen filmikooste. Vuonna 2006 Katajanokkaseura perusti elokuvakerho Kinokan. 10 000 nimen adressi ei riittänyt säilyttämään omaa terveysasemaa, vaan valtuusto päätti, että Vironniemen terveysasema yhdistetään Viiskulman terveysaseman kanssa vuoden 2006 aikana. 2000-luvun puolivälissä selvisi, että Mastokadun alueelle rakentuu Svingi, uusi kolmen talon kokonaisuus kesällä 2006. Raitiolinjoista käydyn keskustelun lopputulos oli, että ratikka 4 jatkaa entisellä linjalla ja 4T kulkee satamaan laivojen kulkuaikoina. Katajanokkaseura, kuten muutkin alueen järjestöt, rakensivat omat sähköiset www-sivut tiedottamista ja tiedon kokoamista varten. Seuran pitkä taistelu Linnankatu 3 Merikadettikoulun suojelemista päättyi, kun talolle annettiin purkutuomio 25.11.2006. Postipalvelua Katajanokalla hoiti Katajanokan Paperi, joka muutti postilta vapautuneisiin tiloihin Katajanokanlaituri 2:een. Katajanokkaseura teki vuonna 2006 esityksen yleisö WC:n saamisesta Katajanokanpuistoon. Vankilahotelli aloittaa toimintansa toukokuussa 2007, mutta Linnanpuiston rakentaminen siirtyi vuoteen 2009. Uusi Viking XPRS lisäsi huimasti rekkaliikennettä. Merikasarmin alle louhittuun tilaan ei tulekaan Hätäkeskus, vaan joitakin salaisia valtion toimintoja. Kruunuvuorenrantaan esitetään raitiovaunureittiä Kruununhaan, Sompasaaren ja Korkeasaaren kautta.

Kaisaniemen puiston asemakaava hyväksyttiin; vanhempien lobbaus tuotti tulosta, harjoituskentät päätettiin säilyttää. Pormestarin asukasilta pidettiin 15.1.2008 ala-asteen koulun juhlasalissa. Tilaisuus oli ylipormestarina aloittaneen Jussi Pajusen ensimmäinen pormestarin asukasilta. Perinteinen Katajanokan ympärijuoksu järjestettiin 2.9.2008 tavallista juhlavammin, koska kyseessä oli juoksun 60. vuosi. Katajanokkaseuran vetoomuksesta huolimatta Possutalon nuorisotalo lopetti toimintansa. Tiloihin laajeni päiväkoti Luotsi. Katajanokkaseura esitti, että kärjen jalkapallokenttä tulisi korjata. Koululaiset istuttivat syksyllä 2009 Katajanokan puistoon Fiskars Oy:n lahjoittamat 5000 tulppaanin sipulia. Katajanokkaseura nimeää taiteilija Pekka Vuoren kunniajäsenekseen. HKL suunnittelee Suomenlinnan terminaalille uutta huoltorakennusta ja asukkaiden vaatimuksesta se saatiin toteutettua suunniteltua matalammaksi.

2010-luku Katajanokkaseura luovutti 7.4.2010 kaupunginvaltuustolle 2451 allekirjoitusta sisältäneen adressin, jossa pidettiin Katajanokanlaiturille kaavailtua ns. Ristihotellia sopimattomana tähän paikkaan. Asukkaiden mielipiteellä oli kaikupohjaa päättäjien suuntaan: hotelli ei rantautunut Katajanokalle. Linnanpuiston avajaiset pidettiin 18.9.2010 yhdessä Katajanokan koulun kanssa.

Linnankatu 3:ssa Merimieshotelli puretaan syksyllä 2014 ja paikalle rakennetaan asuinkerrostalo. Alueen järjestöt viettävät vuosijuhlia, Sapa täyttää 40 vuotta, Katajanokan Jäänsärkijät 10 vuotta. R-kioski lopetti toimintansa Merisotilaantorilla.

Katajanokan Kaiku 2020

23


POIMINTOJA KATAJANOKAN KAIKU LEHDISTÄ VUOSILTA 1984 - 2019 Vuonna 2011 Katajanokan Kaiku vietti 50-vuotisjuhlaa. Kaiun pitkäaikainen kuvittaja Pekka Vuori antoi Kaiun siveltimen tyttärelleen, kuvittaja Julia Vuorelle. Kaiun painotekniikka uudistuu ja lehti on entistä laadukkaampi. Vanhan puolen taloyhtiöt viettivät vuorollaan 100-vuotisjuhlia 2010-luvulla. Ensimmäiset lukot ilmestyivät Kanavarannan ja Meritullintorin yhdistävään kävelysillan kaiteeseen 8. toukokuuta 2011, Katajanokkaseura omavaltaisesti nimennyt sillan Rakkauden sillaksi. Satamasta kerrottiin, että Viking Line siirtyy maasähköön vuonna 2012. Jäänmurtajien sijainnista on käyty keskustelua ja päätös on, että ne jäävät ainakin toistaiseksi Katajanokalle. Katajanokkaseura teki esityksen Uspenskin portaiden talvikunnossapidosta. Kuntavaaleissa vuonna 2012 katajanokkalaisista valittiin uuteen valtuustoon vihreiden Osmo Soininvaara ja Anni Sinnemäki. Kauppatorin kupeessa Kanavaterminaali purettiin ja nyt odotetaan, mitä tilalle tulee, Guggenheim, Armi, Ristihotelli vai kauppahallin väliaikaistila? Katajanokan kärjen Hitas-talot alkavat tulla 30 vuoden ikään ja voivat hakea vapautusta Hitas-järjestelmästä. Arctia Shipping rakentaa jäänmurtajien viereen kelluvan konttorin. Kuultiin huhua, että Kauppatorin laitaan Katajanokalle tulee meriuimala, ideaa pidetään tervetulleena. Katajanokkaseura esitti Katajanokanpuiston nimen vaihdosta Tove Janssonin puistoksi, kun taiteilijan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Näin lopulta kävikin, ja puiston nimijuhlia vietettiin 9.8.2014. Myös Satamakadun raitiovaunupysäkin nimi vaihdettiin Tove Janssonin puistoksi. Linnanpuistoon saadaan ensimmäiset kaupunkiviljelijöiden laatikot vuonna 2013. Katajanokkaseura järjesti vuonna 2013 kaksi ravintolapäivää, toisen yhdessä Katajanokan Karhunkaatajien kanssa. Kanavaterminaalin tontille tuli Suomen suurin maailmanpyörä vuonna 2014 ja Helsinki Allas avaa meriuimalan pari vuotta myöhemmin. Kirkkohallitus muuttaa Katajanokalta Etelärantaan ja vapautuviin tiloihin rakennetaan Loisto kiinteistö, rakentaminen alkaa 2015– 2017. Myös Kesko muuttaa pois Katajanokalta. Katajanokkaseura on nyt myös facebookissa. Uusi yleiskaavaehdotus herättää huolta katajanokkalaisissa. Suomenlinnan huoltolautasta satamaterminaaliin ulottuvalle alueelle kaavaillaan asuinkortteleita n. 2000 ihmiselle. Katajanokkaseura esitti huolen, että ehdotus poistaa Katajanokalta kolmanneksen alueen puistoista, jos Matruusipuisto menetetään. Katajanokan kärjen palloilukenttä vaarantuu ja kapea viherkaistale ei korvaa oleskelu- ja tapahtumapuistoa. Seura esitti, että rantapuistoreittiä kehitetään ja se merkitään yleiskaavaan. 24

Katajanokan Kaiku 2020

Katajanokkaseura ehdotti, että uusien asuinkortteleiden sijaan tutkitaan mahdollisuutta korottaa nykyisiä taloja parilla kerroksella, jolloin virkistysaluetta ei tarvitse rakentaa. Uudesta yleiskaavaluonnoksesta pidettiin vuosikokouksen yhteydessä keskustelutilaisuus 24.2.2015 ja siellä esitettiin kriittisiä kysymyksiä kaupunkisuunnitteluviraston edustajalle. Katajanokkaseuran 70-vuotisjuhlaa vietetään 4.10.2015 Kino K13 tiloissa ja Keskon aulassa avataan valokuvanäyttely 70 kuvaa – 70 vuotta. Katajanokkaseura järjesti ensimmäisen Helsingin taivaan alla tapahtuman Matruusipuistossa 6.8.2015. Katajanokkalaiset saivat rakennusvirastolta lupauksen, että suositusta mattolaiturista pidetään hyvää huolta. Allas Sea Pool avattiin 1.9.2016 ja sen viereen rakennettiin turisteille suunnattu Flytour XD. Katajanokan itäisillä katu- ja puistoalueilla tehtiin maaperätutkimusta ja niiden mukaan alueella asuminen on turvallista. Katajanokalle saatiin takaisin raitiovaunu nro 5, nyt se kulkee satamaan. Kesko kertoi myyneensä kiinteistönsä työeläkeyhtiö Varmalle, tilojen saneerauksen alta suljetaan Satamakadun K-kauppa joulukuussa 2016. Kruunuvuorenkadun puolelle tulee asuntoja ja Kanavakadun puolelle hotellitiloja. Kaupunkipyöristä kaupunki saa Katajanokkaseuralta suuren kiitoksen. Suomi 100 vuotta juhlitaan Syödään yhdessä Merisotilaantorilla -tapahtumana 25.8.2017. Se järjestetään yhdessä Katajanokan koulun, Katajanokan huollon, Marttojen, Sataman, Vikin Linen, Hetyn, Palvelukeskus Helsingin ja Kukkarahaston palvelutalon kanssa. 100-vuotista Suomea juhlistetaan myös ulkoilutapahtumalla 25.9.2017 yhdessä Katajanokan Kunnon, Marttojen, Karhunkaatajien, Sapan, Jäänsärkijöiden ja Lions klubin kanssa.

Senaatti-kiinteistöt etsii uutta omistajaa vuonna 1864 valmistuneelle Rahapajalle ja vuonna 1993 valmistuneelle Meripajalle. Keskon saneerauksen myötä Katajanokalta katosi myös pankkiautomaatti ja satamaterminaalissa oli tämän jälkeen saaren ainoa pankkiauto-


Teksti: Sisko Lounatvuori Kuvat: Tuula Palaste

PESUNESTEET 1000ml

-15%

Ihosi parhaaksi. PUHDISTAA JA SUOJAA

Sebamed Liquid Face & Body Wash ja Olive Face & Body Wash ovat riittoisia ja kosteuttavia pesunesteitä kasvoille ja vartalolle. Ne puhdistavat herkänkin ihon hellästi ja hoitaen, säilyttäen ihon luonnollisen suojan. 10/2020

maatti. Katajanokan Kasinon mittavat perusparannukset valmistuivat vuonna 2018. Ulkoministeriön käytössä olevassa Merikasarmissa aloitettiin peruskorjaus vuonna 2018 ja sen arvioidaan valmistuvan kesällä 2021. Katajanokkaseura esitti Merikasarminpuiston vanhoja tiiliraunioita suojeltaviksi ja seura järjesti toukokuun ravintolapäivän Merikasarminpuistossa, tiilimuurien kupeeseen toivotaan kahvilaa puretun pienen pannuhuoneen paikalle. Hotelli Katajanokka laajentaa tilojaan ja Katajanokkaseura esitti puiston säilymistä mahdollisimman laajana ja avoimena. Amiraalinkatu 2, vuonna 1979 valmistunut vuokratalo, puretaan ja uusi rakennus valmistuu vuonna 2020. Helsingin uusi yleiskaava vahvistettiin ja Hallinto-oikeus hylkäsi Katajanokan huollon ja sen osakasyhtiöiden valitukset kaavasta. Vuonna 2019 on Katajanokan kärjen 40. juhlavuosi, ensimmäinen asuintalo Merikasarminkatu 6 valmistui vuonna 1979. Helsinki palkkasi vuonna 2018 seitsemän Stadiluotsia tukemaan asukkaiden yhteistoimintaa ja yhteyksiä kaupunkiin. Osallistuvan budjetoinnin, OmaStadin, Katajanokkaa koskevat yhdeksän ehdotusta eivät pärjänneet; seuraavan kerran ideoita kerätään vuonna 2020. Keskon mittava korjausurakka valmistuu ja Satamakadulle avataan 8.8.2019 kauan odotettu K-market. Matruusipuistossa järjestetään mittava ulkoilutapahtuma 7.4.2019, tavoite on näyttää päättäjille, miten tärkeä Matruusipuisto on asukkaille. Siitä tehty video esitetään pormestarin asukasillassa Wanhassa Satamassa 2.5.2019. Yleiskaavan mukaisesti Eteläsataman ja Katajanokanrannan suunnittelu käynnistyi 27.2.2019 osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla. Katajanokkaseura esitti, että kaupunkikuva ja profiili tulee säilyttää ja toteuttaa matalaa rakentamistapaa. Matruusipuistoa halutaan kehittää itäisen kaupunkikeskustan yhteiseksi rantapuistoksi. Puiston rakentaminen kortteleiksi olisi iso virhe. Katajanokkaseura yhtyi Katajanokan huollon ja osakasyhtiöiden kannanottoihin. Työeläkeyhtiö Varmalle osoitetaan kaupungin taholta alue Katajanokanlaiturilta toimitilahankkeen kehittämistä varten, Stora Enso aikoo siirtää siihen pääkonttorinsa ja tilaan suunnitellaan myös hotellia. Rakennuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu ja rakennuksen on tavoite valmistua vuonna 2023. Katajanokkalaiset saivat vihdoin lupauksen kärjen pallokentän korjauksesta, se valmistuu vuonna 2020 hiekkatekonurmena.

Katajanokan Apteekki Aukioloajat: ma-pe 9.00–18.00 la 10.00–15.00 su suljettu

Tarjous voimassa 31.12.2020 asti.

Auttaa lähelläsi.

Testamentit Perunkirjoitukset Avioehdot ym. Oikeudellisia palveluja 20 vuoden kokemuksella ja kohtuullisin hinnoin.

ASIANAJOTOIMISTO STRENG KY Linnankatu 2 • 00160 Helsinki 040 565 8146 joonia.streng@strenglaki.fi www.strenglaki.fi

Katajanokan Kaiku 2020

25


KATAJANOKKALAISIA Laivastokadun aikoihin siskokset viihtyivät myös paljon yhdessä. – Äiti oli säilyttänyt oman lapsuudenaikaisen hellan. Se oli toimiva Högforsin rautahella, mutta miniatyyrikokoa; se on meillä vieläkin maalla, Bromarvissa, jossa olen viettänyt kaikki kesät niin kauan kun muisSiinä kaikki, pähkinänkuoressa, elämäntehtävä tan. Hellassa oli irrotettavia liesirenkaita. Me saatiin kiteytetysti taiteilijan omin sanoin. Mutta aloitekäyttää isän sodanaikaista fikkaria, josta sai valkoista, taan alusta. punaista tai sinistä valoa. Se oli neliskanttinen, niin se vita, näyttelijä Leif Wagerin ja tanssitaiteilija Eva pysyi pyöreiden aukkojen päällä. Kun luukku avattiin Hemmingin esikoinen, oli kolmevuotias, kun tulipesään, joka oli näyttämö, alkoi esitys. Meillä oli perhe muutti Ruskeajotain vanhoja muumihahsuolta Katajanokan Luotsikamoja ja nukkeja, ja me pandulle ja syntyi kuopus, Cartiin ne hyppelehtimään siinä mela. Vuosi oli 1954. näyttämöllä. Valo vaihtui Katajanokalla oli paljon tunnelman mukaan. Esilapsiperheitä ja lapsilla runmerkiksi, kun se vaihtui sisaasti liikkumatilaa kodin niseksi, tuli yö. Semmoista ulkopuolella, vanhempien me leikittiin. valvovan katseen ulottuKun Carmela sai kaverin mattomissa. Evita ja Cartalonmies Peltosen Virvemela varttuivat ja ottivat tyttärestä, ystävyyden kruuoman paikkansa eloisassa nasi muuan tekniikan ihme: tenavajoukossa. töllötin. – Tosin olin toisten las– Niille tuli telkkari ten mielestä liian nuori - ja sen merkki oli Loewe Opta. ‘lapsellinen’, mutta sain väEi meillä vaan ollut telkkahän niinkuin armosta kulria! Virven luona me katsotkea lauman mukana siskon tiin lastenohjelmia, kaikki vanavedessä. Ei me muisKylli-tädin satusiveltimet ja taakseni oltu koskaan palastendraamat. hanteossa, puuhattiin vaan Wagereitten perheen kaikenlaista ja keksittiin muutettua Luotsikatu kepposia, tytöt sulassa so14:ään*), Evi(ta) oli jo siihen vussa poikien kanssa. mennessä kasvanut ulos Me tykättiin kellareista. lapsenkengistä eikä pikkuHiiviskeltiin pimeitä käytäsiskon seura ei enää kelvanviä pitkin talosta toiseen, nut. Äiti Eva piti kotona baCarmela ja ryijy - kangaspuut odottavat kutojaa. minä aina hännänhuippuna. lettikoulua, jota siskoksetTuntui jäätävän hienolta, kin kävivät. Tyttöjen huone että me maan alta hallittiin korttelien verran taloja! En oli jaettu kahtia balettitossuhyllyllä. Carmelan puolella tosin tiedä, oliko talojen kellarit oikeasti yhteydessä huonetta oli pelkkä (taka)seinä, Evitan puolella hyllyn toisiinsa, vai tuntuiko se vaan siltä... täydeltä venäläisiä balettitossuja, joita äiti toi naapuriRannassa Laivastokadun puolella, nykyisen koira- maasta. Sen parempia tossuja ei saanut mistään muupuiston paikalla, oli jotain vajoja tai vastaavia, jonne alta ja ne kävivät hyvin kaupaksi. Carmelan ei tarvinnut oli kielletty menemästä. Siksi - tottakai - sinne oli kova kauan surra siskon irtiottoa, kun äidin balettikoulun hinku. Käytiin salaa tutkimassa paikkoja, haettiin aar- oppilaasta, Christelistä, tuli niin hyvä ystävä, että ero rekätköä. Joskus jäätiin kiinni itseteossa... Tuli sano- siskosta kävi loppujen lopuksi varsin luontevasti. mista! Ei me kyllä tajuttu, mikä siinä oli, ettei sinne – Mutta oltiin me silti paljon yhdessä kesäisin. saanut mennä, kun ei sieltä koskaan mitään arvokasta Isällä oli pitkä loma, paitsi jos oli filmaamassa jossain. löytynyt. Me vuokrattiin Riilahden kartanolta Metsätalon ylä”OLEN CARMELA WAGER, LAVASTAJA, PUKUSUUNNITTELIJA. Työtäni ohjaavat taiteellisuus, värisilmä ja tunnollisuus, sekä ekologinen ajattelutapa.”

E

26

Katajanokan Kaiku 2020

Ei ura vaan elämä!


Stepin hurmaa - vasemmalta: Evita, Leif-isä ja Carmela.

kerta. Gustafssoneilla, Ericillä ja Pepé Hagelstamilla, oli alakerta. Molemmat olivat isän kollegoita. Me asuttiin päällekkäin siihen asti kun olin jotain kahdeksan. Bromarvissa elettiin luonnon ehdoilla. Kalastettiin, kerättiin marjoja ja sieniä, pilkottiin saunapuita. Niistä varhaislapsuuden kesistä lienee peräisin Carmelan luonnonrakkaus, mahdollisesti myös orastava huoli ihmisen välinpitämättömästä luontosuhteesta. – Ne kesät oli ihania. Silloin meidät vaan päästettiin luontoon, ja me oltiin poissa koko päivän. Meillä oli omat kaverit, minulla metsänhoitajan tytär Gun-Britt ja Evillä Margareta Slanguksen tytär Helen (sittemmin Aminoff). Näyttää siltä, että ammatti valitsi Carmelan jo kauan ennen kuin Carmela tiesi valitsevansa ammatin. – Kotona oli säilytetty meidän lapsuuden ajan piirustuksia. Teini-iässä niihin suhtautui jotakuinkin välinpitämättömästi, mutta aikuisena niitä katsoi uusin silmin, uteliaasti. Muistin – ja hämmästyin, kuinka ehdoton olin ollut siitä, että pitää aloittaa teatteriverhoista ja vasta sitten piirtää muut asiat. Evilläkin oli teatteriverhoja, mutta minulle ne näytti olleen jonkinlainen pakkomielle. Tuntui kuin olisin jo silloin tiennyt mikä minusta tulee ‘isona’. Olin joka tapauksessa niin kiinnostunut teatterista, että vietin paljon aikaa Ruotsalaisen teatterin taiteilijalooshissa. Suunnattiin sinne kaverin kanssa suoraan koulusta, milloin se vain oli mahdollista. Siskokset aikuistuivat, Evita valmistui arkkitehdiksi, Carmela lavastajaksi ja pukusuunnittelijaksi. Samalla sisarukset perheellistyivät, saivat jälkikasvua. Ammatit ja elämäntilanteet veivät maailmalle. 90- luvulla Car-

mela palasi Katajanokalle, jossa asuu edelleen. Espanjaan asettuneella Evitallakin on kiintopiste Katajanokalla, yksiössä, jossa hän pyörähtää, kun tulee Bromarviin kesänviettoon. Carmelan ekologinen ajattelu ei ole pelkkää vihreää haihattelua vaan konkreettisia toimia paremman maailman puolesta. Hän on elänyt niin kuin on opettanut. Hän on valistanut ja varoittanut: ihminen peukaloi itsekkäästi ja lyhytnäköisesti luonnon voimia ja kiertokulkua... ja saa aikaan suurta tuhoa. 2014–2015 Svenska Kulturfondetin apurahan turvin Carmela luennoi kestävästä kehityksestä teatterin ammattilaisille mm. provosoivalla otsikolla «Pohjoisnapa, mitä se minulle kuuluu?» «Ottakaa teatteriyleisö mukaan kestävän kehityksen talkoisiin. Esimerkiksi, neuvokaa käyttämään julkista kulkuvälinettä, pyörää, kävelyä. Tarjotkaa kännykkälippua paperisen sijaan. Lakatkaa painattamasta käsiohjelmaa, sen voi yhtä hyvin heijastaa seinälle... Kulttuuri tekee ihmisestä vastaanottavaisen. Avoimessa mielentilassa hyväksyy sellaisetkin neuvot ja ohjeet, jotka tarjoavat totutuista poikkeavia käyttäytymismalleja. Voit muuttaa tapasi, kun suljet autopilottisi ja mietit, mitä voit tehdä toisin, vastuullisemmin.» Vähäisimmätkin ympäristöteot kartuttavat suuria tekoja. Kannattaa pitää mielessä. *) Talon asukkaisiin on kuulunut paljon tanssin ja musiikin edustajia - ja ‘Suomen ensimmäisiä’. (Kts «Kiinteistöbisneksestä rakastetuksi kotitaloksi», Kati Heinämies, Katajanokan Kaiku 2011, s. 17– luettavissa myös sähköisenä seuran kotisivuilta.) Teksti: Tarja Djateu Kuvat: Carmela Wagerin perhealbumista. Katajanokan Kaiku 2020

27


KATAJANOKKALAISIA

Pikku-Matin mestat, snadina Stadissa

I

sä ja äiti olivat menneet naimisiin syksyllä 1945 Rahapajan viereinen alue, jossa oli paljon rautaromua ja asuivat Hietaniemenkatu 19:ssa. Vanhin iso- sekä resiinan jämä. Annoimme paikoille omat nisisko syntyi seuraavan vuoden alussa ja toinen mensä ja tämä oli Pulttisatama. isosisko 1947, jolloin he muuttivat isompaan Äiti oli ankarasti kieltänyt menemästä sataman asuntoon Katajanokalle, Satamakatu 4:ään. Synnyin alueelle, koska siellä oli ”hamppareita”. Mikään ei pisyyskuussa 1948 ja pikkuveljeni vuonna 1950. Pie- dätellyt lapsia, kun tuli tieto banaanilaivan saapuminessä kaksiossamme asui 7 henkeä sesta. Siellä sitten ihmettelimme mukaan lukien kotiapulaisemme. raakoja vihreitä banaaneja. Niitä ei Fafa ja famu asuivat Krunikassa Vivoinut syödä ennen kypsyttämistä ronkatu 7:ssa ja äidin siskot sekä pakkahuoneella. veli Kalliossa Toisella linjalla. Katajanokan Kasinolla oltiin Isällä oli toimisto Pursimiehenpyhäkoulussa. Siskot enemmän, kadulla ja äiti teki diplomityötään me pojat emme välittäneet pyhäPolyteekissa. Ensimmäisenä vuokoulusta, ei oltu kiinnostuneita ketenani minua vietiin lastenvauräämään Jeesuksen kuvia vihkoon. nuissa Uspenskin kirkon pihaan Kasinon juhlasalissa järjestettiin puistotädin hoitoon. Minulle on myös lasten kekkereitä. Taikuri kerrottu, että fafa olisi usein hakeKronblom taikoi taikasuolalla nut minut Vironkadulle puistotä(suolaa, suolaa...). Paikalla oli myös diltä. Siellä kirkon sorakentällä vieOnni-klovni. tinkin suurimman osan aikaani Nykyisen Tove Janssonin puisennen koulua. Ulkona leijui Pauliton koirapuiston kohdalla oli luisgin ja Oka-kahvin kahvipaahtimoitinrata, jossa luisteltiin monon den tuoksut sekä koksi- ja halkopohjaan kiinnitetyillä nurmareilla. lämmityksen että laivojen savut. Pikku-Matti 1-vuotiaana Uspenskin Hokkarit saatuamme pelasimme Joskus karkasin puistosta pikkuvel- pihassa 1949. Kuva perhealbumista. meren jääkentällä lätkää. Kerran jeni kanssa Aleksille katsomaan tuli pieni murtaja rikkoen jään jalWinterin lelukaupan ikkunaa tai Stockmannille ak- kojemme alta. Luistelimme äkkiä maihin ja katsevaarion kultakaloja. Tavaratalon kangasosastolla oli limme, kun kaverin saappaat seilasivat jäälautalla. töissä äidin sisko, Tilta-täti, mikä oli meille tärkeää. Sörnäisten satamaan meni silloin tällöin laiva. Emme tienneet, että fafan rakennusliike oli rakenta- Syntyneen railon yli vedettiin puusilta, jota pitkin nut Stockmannin tavaratalon. Testasimme konepor- pääsi Korkeasaareen. Kerran piti palata Kulosaaren taat juoksemalla ne väärään suuntaan. kautta kotiin bussilla, koska laiva oli juuri mennyt. Pihamme oli pieni ja talonmies vihainen; siksi lei- Kaupungin talvipiha oli Katajanokan, Kruununhaan kimme talon ulkopuolella, usein pienellä hiekkaran- ja Korkeasaaren väliin jäävä alue. Lumenkaatopainalla viereisen rantamuurin edessä. Kasinon edessä kasta (nykyisen koirapuiston paikalla) tuli mäki, jota rantakalliolla odotimme kesän alkua sekä muuttoa pitkin lasketeltiin rantaan. Merenkulkuhallituksen saareemme Oxholmaan Sipoossa (fafa oli hankkinut valkoinen laiva talvehti Katajanokan Kasinon laitusen Stockan rakentamisen aikoihin). Meritullintorin rissa. rannasta lähti Korkeasaaren lautta ja Kingi-laiva, joka Kun korvani olivat kipeät, äiti vei minut korvavei Sipoon saaristoon. Kesästä Skattalla ei minulla lääkäri Borgströmille. Paikka oli lähellä Meritullintoollut hajuakaan, koska muutimme jo toukokuussa rin seurakuntasalia, jossa olin pikkuveljeni kanssa omaan paratiisisaareemme ja palasimme vasta syys- hoidossa joitakin aikoja. Silloin lapsia hoidettiin siellä kuussa. sun täällä. Joskus oltiin Säätytalon puistossa. Vuonna Keväisin hyvä leikkipaikka auringon paisteessa oli 1953 perustettiin ensimmäinen päiväkoti Kauppiaan28

Katajanokan Kaiku 2020


katu 8-10:een. Meille esiteltiin uutta päiväkotia. Kyselimme pikkuveljen kanssa: ”mitä nuo seinällä olevat kalusteet ovat”. Meille vastattiin, että ”sänkyjä päiväunia varten”. ”Me ei nukuta päiväunia, emme tule tänne!” Siskot menivät vähäksi aikaa. Kun vanhemmat kävivät Radion Sinfoniaorkesterin konsertissa Yliopiston juhlasalissa, olimme usein yksin kotona ja kuuntelimme konserttia radiosta. Erityistä ihmetystä herätti orkesterin pauhaava alkuviritys. Kerran putosin pöydältä. Vanhempien tullessa kotiin olin uninen ja minut vietiin kahdeksi viikoksi

hoitoon Marian sairaalaan. Siitä tulikin sairaala- ja lääkärikammo. Korvalääkäriin ainakaan en suostunut menemään. Lääkäri sanoi, että ”sinusta tulee vanhana kuuro”. Kuulo on yhä tallella. Kävin 7-vuotiaana naapurin pojan ja pikkuveljeni kanssa elokuvissa (nonareita ja Nakke Nakuttajaa ym.) Espalla Scalassa ja Erottajalla Kitkatissa – välillä maksamalla ja joskus takaovesta.

Pikku-Matin Mestat Snadina Stadissa 1. Koti Satamakatu 4 2. Fafa ja Famu Vironkatu 7 3. Tilta-täti Toinen linja 13 4. Puistotäti Uspenskin piha 5. Puisto kelkkamäki ja kioski 6. Ranta 7. Rantakallio 8. Pyhäkoulu Kasino 9. Luistinrata 10. Jääkenttä

1 1. Pulttisatama 12. Paulig 13. OKA-kahvi 14. Parturi 15. Korvalääkäri Borgström Meritullintori 16. Seurakuntasali Meritullintori 17. Säätytalon puisto 18. Stockmann ja Tilta-täti 19. Winterin lelukauppa City-käytävä 20. Scala nonstop

21. Kitkat nonstop 22. Kansakoulu 1.9.1955-4.2.1956 23. Satama banaanilaiva 24. Kuorma-auto jäällä kanavassa 25. Kallioseinämä Vuorikiipeilyä 26. Persemäki 27. Jonaksen (Faijan Mufa) rakentama laituri 28. Constructorin (Fafa) rakentama talo 29. Famu ja faster asuivat tässä 1961 alkaen 30. Maitokauppa 31. Paperikauppa 32. Korkeasaari 33. Railo

Katajanokan Kaiku 2020

29


SNADINA STADISSA

Kansakoulu oli Alangon talossa Linnankatu 2:ssa. Välituntipihalla pelattiin nelimaalia ja kerran opettaja sai pallon suoraan silmäänsä. Joku väitti, että eräs opettaja oli joutunut Katajanokan vankilaan. Äiti oli antanut ohjeet koulureitistä. Kruunuvuorenkatu oli kielletty vaarallisena paikkana hamppareiden takia eikä sinne ollut asiaa, paitsi äidin kanssa parturiin tai apteekkiin. Turvallisinta oli mennä Laivastokatua Vyökadulle tai Luotsikatua ylös. Rahapajaa vastapäätä ”korkealla” kalliolla kiipeiltiin, istuttiin kielekkeellä ja seurattiin autoliikennettä. Päävartion edestä kulki sotilasparaati, jota kerran lähdimme seuraamaan neljävuotias pikkuveli perässä. Kun unohdin vahtia, hän katosi. Poliisi toi itkevän pikkuveljen kotiin. Isän äidinisä Jonas tuli vuoden 1860 paikkeilla Ruotsista työnjohtajaksi rakentamaan Katajanokan Pohjoisrannan laituria. Suuri tapaus oli, kun Pohjoisrannan laiturin mutkassa kuorma-auto oli luisunut kaiteen läpi kanavan jäälle. Kuorma-auto ja kaikki Skattan lapset olivat Hesarin kuvassa. Kerran leikittiin tulitikuilla paalujen päälle rakennetun varaston alla – hyvä ettei palanut koko varasto Viktor Ekin vieressä Pormestarinrinteen alapäässä. Pormestarinrinteessä oli pelottava rotko makasiinien takana ja siellä oli kuollut kissa! Fafa oli rakentanut 1930-luvun alussa Pormestarinrinteen kulman korkean talon ja heidän piti muut30

Katajanokan Kaiku 2020

Puistotädin lapsia Uspenskin pihassa 1952, Pikku-Matti 4-vuotiaana valkoinen pipo päässä. Kuva Hesarista.

taa siihen, mutta muuttivatkin Urheilukadulle ja sieltä Vironkadulle. – Famu katseli kerran nykyisen asuntomme ikkunasta kulman korkeaa taloa ja päivitteli: ”Kuka on mahtanut rakentaa tuon kamalan talon tuohon?” Faster vastasi: ”Äiti kulta, se on sinun aviomiehesi rakentama”. Telakalla oli tulipaloja, joita juostiin tsiigaamaan. Kerran brankkari tuli ulisten ja minua alkoi pelottaa. Piilouduin lyhtytolpan taakse. Matka pysähtyi telakan portille, jota sotilaat pyssyineen vahtivat. Meitä vastapäätä oli Paulig ja lähellä Oka-kahvi. Oka-kahvin ikkunassa oli Schücon hopeanharmaa kilpa-Mersu palkintona, jonka sai keräämällä kaikki kahvipakettien autokortit. Kaveripiiriin kuului Pauligin talonmiehen poika, jota sanottiin Pauligin Jussiksi. Vihdoin koitti helmikuu 1956. Isä oli piirtänyt taloja Herttoniemeen ja muutimme Runebergin päivänä isän meitä varten piirtämään asuntoon. Aluksi kaipasimme Katajanokalle, mutta ei kauan, olimmehan päässeet luonnon lähelle lasten paratiisiin, Herttoniemeen. Teksti: Matti Muoniovaara

Ps. Perheen vaiheista on selostus Herttoniemeläisessä 2014 s 20–21. issuu.com/herttoniemiseura/docs/herttoniemelainen_2014


INTERVJU MED SOPHIA JANSSON

Bara en mumin Hon svarar med ett glatt: Sophia! Jag har fått ringa upp Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson som reserverat en tid för en intervju till vår tidning. Jag berättar om Skatuddsparken som vi fick ge namnet Tove Janssons park och undrar vad Sophia tycker om saken. – En jättebra idé. Det är fin tanke av staden att ge personlighet åt parker med att namnge dem efter kända personer som bott i närheten. Jag måste erkänna att jag hajar till varje gång jag hör och läser texten i spårvagnen ”Tove Janssons park”. Då tänker jag: Tänka sig, den personen känner jag – det är min släkting. Då blir jag glad. Det har kommit upp ett förslag på tal om att parken inte har någonting som påminner om Tove Jansson. I synnerhet japanerna frågar ofta efter det. Förslaget har varit att göra muminskulpturer t.ex. i brons eller något annat material. Det skulle finansieras med en allmän insamling, så var förslaget. Idén förverkligades inte. Men det roligaste i det sammanhanget var kommentaren att figurerna skulle vara i naturlig! storlek. – Nej, säger Sophia, om det där skulle nog Tove ha sagt att det är vår egen fantasi som bestämmer hur stora de skall vara. Om jag skulle få önska kunde jag tänka mig någonting alldeles enkelt. Bara ett mumintroll, kanske

högst en meter i storlek, utfört t.ex. i brons. Det får inte förstöra parken så att man ändrar på miljön och gör det till en vallfärdsplats dit man kommer, kanske med busslaster, bara för att titta på figurerna. Det är viktigt att parken behåller sin karaktär som rekreationsområde, framför allt för skatuddsborna, en plats dit man kan komma och bara njuta av själva parken. På Tove Janssons födelsedag den 9 augusti som också är den finländska konstens dag har vi i parken en gemensam picknick för alla som vill vara med. – Det är en bra sak som passar där, säger Sophia. Vill man någon gång ha lite program där kunde man samlas för att binda kransar, kanske under bara några timmar. Det skulle vara mycket tovelikt. Men redan nu finns det någonting som påminner om Tove i parken. I boken Bildhuggarens dotter skriver Tove om hur hon som barn, tillsammans med husets tjänarinna Anna, skulle plocka hägg till mamma som måste få hägg på sin födelsedag den 1 juni. Tove och Anna smög sig ut sent en kväll i ljusa maj. Anna visste att det fanns en hägg i parken vid Lotsgatan där de bodde. Efter mycket smygande och tassande bakom träden lyckades de få famnen full av kvistar med vita blommor och födelsedagen var räddad. Att det inte alls var hägg de hade plockat fick de veta först senare. Troligtvis var det vit syren och för att hedra minnet och ersätta ”skövlingen” bad Skatuddssällskapet att staden skulle plantera en vit syren till parkfesten som hölls samma dag då Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. Nu har syrenen blommat där i sex år. Text: Rea Anner Bilder: Moomin Characters Oy Ltd

Katajanokan Kaiku 2020

31


Skattalaisten kauppakatu 10 10

Munkkiniemi

9

Huoltoliike BerghällOy Oy Huoltoliike Berghäll Perustie 26, 00330 PERUSTIE 26, 00330 HELSINKI Helsinki www.huoltoliikeberghall.fi p. 09 - 477 8 440 huolto@huoltoliikeberghall.fi

9

P. 09 4778 440 Huoltamamme merkit: Meiltä saatte huollon ja AEG, Electrolux, Asea Skandia, Bauknecht, varaosat/tarvikkeet Cylinda, Elektroskandia, Husqvarna, Ignis, Rosenlew, Whirlpool, Zanussi, Miele, kodinkoneille sekä Moccamaster, Nilfisk, Volta. pölypussit pölynimureihin.

8

Tule sovittamaan stretch-farkkuja ja muita uutuushousuja sekä niihin sopivia yläosia!

Villa & Peite

ja Futon- näyttelytila

Mannerheimintie 56 044 3627265 040 728 6643 aarrelanka@gmail.com

6

8

7

Koko vartalon tehokas ja turvallinen ohjattu treeni 30 minuutissa 5 3D-värähtelyn avulla. Varaa tutustumiskäynti - vain 30 €!

www.powerbodyhelsinki.fi 32

Katajanokan Kaiku 2020


Nelosen ratikka

S

kattalta Munkkaan on vähän yli seitsemän kilometriä. Se vie ruuhkattomaan aikaan ratikalla noin puoli tuntia. Siinä on katajanokkalaisille mainio kauppakatu. Vain viiden - kymmenen minuutin sisällä on Stadin sydän kaikkine palveluineen, ja vielä kymmenen minuuttia lisää niin kultuuritarjontakin olisi täytetty. – Ota kauppakassi mukaan, kuljetus on jo hoidettu.

3

Terveytesi iloksi

NaturaZ ne

1

www.naturazone.fi (09) 647 308 Mikonkatu 11 LT2, 00100 Helsinki Aukioloajat: ark. 9.30-19.00, la 10.00-17.00

1

8

Joululahjat tieteen omasta kirjakaupasta! Tiedekirjan joulumyynti 23.11.–23.12.2020 Snellmaninkatu 13 www.tiedekirja.fi

3 2 6 7

4 5

isku 4

2

isku stockmann helsinki isku stockmann helsinki Pohjoisesplanadi 39, Pohjoisesplanadi 39, akateemisen alakerta akateemisen alakerta ma-pe 9-21, la 9-19, su 11-18 ma-pe10-20, 9-21, la 10-18, 9-19, su ma-pe su 11-18 12-18

Katajanokan Kaiku 2020

33


KATAJANOKAN KOULU

Koulua ja koronaa Koululaisten näkemys koronasta

Nyt koronan aikaan koulussa on ollut vaikeampaa, kaikki aineet ovat olleet nyt vaikeampia, esim valinnaiset. Monen koululaisen mielestä on ollut kivaa, kun on edes päässyt kouluun, tosin on tyhmää että muita luokkia ei voi tavata. Haastattelimme ykkösiä.

Koronan vaikutus Suomen kouluihin

Suomen kouluissa on poikkeuksellisia sääntöjä koronatilanteen takia, esimerkiksi, jatkuva käsienpesu, turvavälit, ruokailujärjestykset ja muita samankaltaisia sääntöjä. Myös 4.lk itsenäisyyspäivätanssit ovat lykätty kevään puolelle.

–Miltä korona aika on tuntunut?

Jos on vähänkään kipeä pitää jäädä kotiin ja mahdollisesti mennä koronatesteihin. Koululaisina olemme huomanneet, että korona vaikeuttaa koulunkäyntiä, esimerkiksi etäkoulu –Onko ollut kivaa aloittaa ykkösluokka? oli vaikeampaa kuin lähikoulu monelle. –Ihan kivaa. –On ollut kivaa olla koulussa mutta kun ei voi nähdä muita koululaisia, ja emme voi olla samalla pihalla kakkosten kanssa. ykkönen

–Olisitko mielummin koulussa vai etä- Muistakaa olla varovaisia. Kirjoittanut: Edith Klinge ja koulussa? Ida Nurmi, 4b –Olisin mieluummin koulussa.ykkönen

Hygienia koulussamme

Koulussa on ollut monesti erilaista, varsinkin korona aikaan hygienia on erottunut kaikkien turvatoimien joukosta. Käsien pesu, käsidesi, turvavälit, ovat suositeltavissa koulussamme. Myös pulpetti järjestykset ovat olleet erilaisia, ruokailullakin enintään kolme saavat istua samassa pöydässä.

Koronavirus koulussa

Nelosten tanssit

Nelosten tanssit esitetään pormestari Jan Vapaavuorelle. Pormestari pitää vierailleen puheen, jonka jälkeen kuullaan juhlaväen edustajien puheenvuorot suomeksi sekä ruotsiksi. Juhlan aikana neloset pääsevät maistamaan keittiömestari Markku Luolan ja Finlandia-ravintolan yhdessä suunnittelemia suolaisia ja makeita herkkupaloja. Tunnelmaa nostetaan yhteisellä Maamme-laululla, jota Kaartin soittokunta säestää. Nelosten tanssit siirretään keväälle korona tilanteen vuoksi. Juhlaan kutsutaan kaikkien helsinkiläiskoulujen neloset ja opettajat. Jossain vaiheessa lavalle astuu tähtiartisti, joka on salaisuus tanssiaispäivään asti. Katajanokalla 1.9.2020 Aava, Sonja ja Emilia

Katajanokan hyvät

Suomeen on tullut 56 uutta Koronavirustartuntaa. Kun ihminen yskäi- puolet rakennuksista see, niin suurin osa bakteereista pu- ja kaupoista meidän toaa maahan. Katajanokan ala-as- mielestä. teella ei ole ollut koronavirustartun- Uuden puolen talojen katot on hyviä ja toja, vaikka siellä ei pidetä kummo- aika moderneja taloja. Hometta. sia turvavälejä. Koronavirukseen Minun mielestä katajanokan karkkiKatajanokalla 1.9 2020 kehitetään vasta lääkettä. kauppa on kiva ja pieni. Koulun rakenAino Pietarila ja Klaara Kuokka, Katajanokalla 1.9. 2020 nukset pitäisi uusia. nelosluokalta. Oskar ja Voitto, 4b Vanhan puolen talot on ihan okei. Koulussa opiskellaan. Koulussa pitää pitää turvaväli. Koulusta tulee paljon läksyjä. Koulussa on välkällä kivaa nähdä kavereita. Koulussa toivoisimme, että olisi keinuja. Katajanokalla. Petu ja Leku Ja Kapo ja Angu, 4b

34

Katajanokan Kaiku 2020

Katajanokalla 1.9.2020 Rolle Erik Torsti


Koronan vaikutus Katajanokkaan

Koronan mukana on tullut paljon sääntöjä ja rajoituksia jotka vaikuttavat Katajanokkaan.

Kaupassa käyminen

Koronan mukana on tullut paljon sääntöjä ja rajoituksia Katajanokalle, Alepassa esimerkiksi on pahanhajuista käsidesiä (Suosittelemme ottamaan oman käsidesin mukaan). Alepaan on myös tullut suojamuoviseiniä kassojen eteen. Maskejakin olisi hyvä pitää kaupoissa. Jotkut jopa ottavat omat muovihanskat mukaan.

Kun olet kipeä

Uusi Katajanokan jalkapallokenttä

Katajanokan jalkapallokenttä on nyt uudistettu. Ennen se oli huonossa eikä ollut pelikelpoinen.

Hevosshow tuhosi kentän

Keskiaikainen hevosshow tuhosi kentän vuonna 1989. Tämän jälkeen kenttä on ollut todella huonossa kunnossa. 31 vuotta katajanokkalaiset joutuivat odottamaan kunnostusta. Viimein vuonna 2019 lopussa päätettiin alkaa kunnostamaan kenttää. Kenttää kunnostettiin mm. vaihtamalla nurmi tekonurmeksi sekä vaihtamalla aidat ja maalit uusiin.

Kenttä valmistui 2020

Jalkapallokenttä saatiin valmiiksi keväällä 2020. Kentän valmistumisen jälkeen kentällä on ollut todella paljon nuoria ja vanhempia pelailemassa. Kunnostus on innostanut monia nuoria pelaamaan jalkapalloa. Mikael Liski ja Erik Lith 5lk

Koulun koronaturvavälit

Aina kun tulee luokkaan tai lähtee ulos pitää pestä kädet. Välitunneilla koulun piha on jaettu osiin luokille. Ruokapöydässä saa istua korkeintaan kolme. Valinnaisetkin siirrettiin erikseen luokille. Kirjoittanut Emil

Jos sinusta tuntuu kipeältä (Yskit tai aivastelet) mene heti kotiisi! Jos flunssasi jatkuu pitkään kannattaa mennä koronatestiin. Jos sinulle tulee negatiivinen tulos ja olosi tuntuu jo paremmalta jää silti kotiin pariksi päiväksi, jotta et tartuta siltikään muita flunssaan. Jos tuloksesi on positiivinen ilmoita työpaikallesi/kouluusi/päiväkotiisi että olet kipeä ja sinulla on korona, kannatta olla varuillaan. Jää kotiin ja jos olosi pahenee soita sairaalaan. Pidä myös turvaväliä perheeseesi.

Katajanokan koulun rajoitukset

Katajanokan ala-asteelle on tullut myös koronaohjeita. Esimerkiksi luokkia ei saa sekoittaa keskenään, välitunti alueet on rajattu, kaikilla pitää olla turvavälit, ruokailussa kaikki luokat syövät erikseen (3 per pöytä), ja käsiä pitää pestä sisään -ja ulos mentäessä.

Koronan vaikutus tapahtumiin

Rajoituksia on myös että: Festareita/ keikkoja ja muita tapahtumia on peruttu ja perinteisiä Katajanokan ympärijuoksujakaan ei järjestetä. Aira ja Isla 5lk

Katajanokan Kaiku 2020

35


KATAJANOKAN KOULU

Hyötyä ja huvia koko yhteisölle Yhteen hiileen puhaltamalla saadaan aikaan paljon hyvää mieltä ja hyvinvointia.Vanhempaintoiminnassa tarkoituksena on tukea oman koulun oppilaiden ja koko kouluyhteisön hyvinvointia sekä edistää kodin ja koulun yhteistyötä.

K

atajanokan koulun vanhempainyhdistyksen toiminnan piiriin kuuluvat kaikki oppilaiden perheet ja huoltajat. Yhdistyksen järjestämissä tapahtumissa onkin ollut mukana lukuisa joukko alueella asuvia perheitä, niin osallistujina kuin järjestäjinäkin.

Kerhotoimintaa ja kekkereitä Koulun oppilaiden ja koko yhteisön hyvinvoinnin tukemiseksi yhdistys järjestää iltapäivisin kerhotoimintaa koulun tiloissa. Yhteisöllisyyttä rakennetaan myös yhteisin tapahtumin, joista perinteiksi ovat jo muodostuneet Halloweendisco lokakuussa ja kevätpiknik toukokuussa. Tapahtumat palvelevat samalla tietysti myös omaehtoista varainhankin- Skattan koulun ekaluokan oppilaita kuvataidekerhossa syyskuussa 2020, taa. Koronavuonna 2020 tapahtumien ohjaajana Chloé Mahy-Hulkko. järjestäminen on kuitenkin ollut tauolla. Kerhotoiminta on ollut suosittua läpi vuosien. Elokuussa ilmoittautumisen alettua paikat täyttyvät nopeasti. Suuressa suosiossa ovat tänäkin vuonna kuvataide- ja parkourkerhot, ja uutena aloitetun luontokerhon ryhmiä jouduttiin lisäämään jo ennen kerhokertojen aloitusta. Kerhotoiminnan lisäksi vanhempainyhdistys tekee kykynsä mukaan erilaisia hankintoja koulutyön ja iltapäivätoiminnan iloksi. Liikuntavälineet, kirjat ja välituntilelut kuluvat nopsaan ahkerassa käytössä!

Varainhankintaa kannatusmaksuin ja joulukuusikaupalla Vanhempainyhdistys ei kerää jäsenmaksuja, vaan toimintaa rahoitetaan mm. vapaaehtoisin kannatusmaksuin sekä erilaisin varainhankintatempauksin. Monelle skattalaiselle tutuksi onkin tullut yhdistyksen organisoima pieni joulukuusikauppa juuri joulun alla. Tänäkin vuonna kuusikaupoille pääsee tuttuun tapaan koulun pihalle, ajankohtana lauantai 19.12. klo 10–13. Lämpimästi tervetuloa kuusikaupoille ja samalla tukemaan oman kylän koulun oppilaiden hyvinvointia! Teksti ja kuva: Marika Punamäki

36

Katajanokan Kaiku 2020


YRITYKSIÄ

Marina vierasvenesatama & Sailor´s Cafe Katajanokan vierasvenesatamassa on puhaltanut tänä kesänä uudet raikkaat tuulet. Eräs asukas luonnehti paikkaa ”köyhän miehen Rivieraksi”. Siru Saarelainen kävi haastattelemassa uusia toimijoita.

O

lemme Helsingin ainoa vierasvenesatama, jossa on kaikki palvelut. Kausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun, eli kuusi kuukautta Helsingin kaupungin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen mukaisesti. Toteutamme Helsingin merellistä strategiaa. Olemme portti merelle kaikille helsinkiläisille, etenkin katajanokkalaisille ja kruununhakalaisille. Paikkaa voi käyttää omana laiturinaan ja rantanaan, josta pääsee lähisaaristoon tai kauemmaksikin.

Kävijät – Aikaisempina vuosina kävijöitä on ollut n. neljä–viisi tuhatta. Tavoitteemme on nostaa kävijämäärä 12–13 tuhanteen. Veneilijöistä melkein puolet on nyt purjeveneilijöitä. Sailor´s Cafe on monen ulkoilijan ja pyöräilijän päätepysäkki. He tulevat nauttimaan lasin samppanjaa tai

kuuluisaa possumunkkia & kahvia tai kalakeiton. Tärkeää meille on, että myös ne, joiden aktiivi työura on jo päättynyt, tulevat lukemaan lehtiä, syömään sekä viihtymään. Lapset on otettu huomioon ja heille on oma leikkipaikka. Koska olemme meren äärellä, kellunta- ja pelastusliivejä on hankittu pienille lapsille turvaksi.

Kesä 2020 – Menneestä kesästä on mainittava mukavia yksityiskohtia. Ilman katajanokkalaisten naapureiden apua ei olisi saatu niin paljon aikaiseksi. He ovat talkootöinä maalanneet, istuttaneet ja pitäneet huolta suurista kukkaruukuista. Piha- ja talonmiehen työt ovat olleet katajanokkalaisten aikaansaamia sekä jotkut laiturityöt. On ollut ilo havaita, että eräät asukkaat ovat löytäneet pienen intohimon tehdä jotain liittyen rantaan, laituriin ja kahvilaan.

Toiveet – Toivomme, että katajanokkalaiset vierailevat vierasvenesatamassa. Saa tulla vaikka sen neljännen kerran päivässä, ei haittaa. Voi nauttia merellisestä näkymästä hetken ja palata taas kotiin. Kaikille katajanokkalaisille lämmin kiitos menneestä kesästä. Olette aina tervetulleita! Teksti: Siru Saarelainen Kuva: Frederik Gamst Nielsen

– Lämmin kiitos Katajanokan vierasvenesataman tämän kesän toiminnasta! Aikaisempien kesien hillitön metelöinti ja roskaaminen on saatu kuriin. Siitä erityinen kiitos sataman isännälle. Kahvilarannassa on ollut toimintoja ja tapahtumia myös lapsille, ja veneetönkin on tuntenut itsensä tervetulleeksi. Satamassa on nähty tähän mennessä varmasti eniten vierailevia purjeveneitä. Toivon tälle vierasvenesatamatoiminnalle pitkää ikää! Inkeri Makkonen

Kuva: Tuula Palaste

Katajanokan Kaiku 2020

37


KATAJANOKKALAISIA

MYYDÄÄN TONTTI 1,69 ha rantatontti Sysmästä, saunamökki, talousrakennus ja kaksi vajaa. Rak.oikeutta on n. 140 m2, etelä-lounas-länsi rantaviivaa 133 m. Tulossa myyntiin kaksio Katajanokalta (58,69 m2). Yst.vast. p. 050-060 5773/Hepo-oja

• Kemiallinen pikapesula • Valkopesu • Matto/verhopesu • Ompelu- ja korjauspalvelu • Noudamme ja tuomme • Nopea ja ammattitaitoinen palvelu

Katajanokkalaisille 15% alennus! Luotsikatu 16 • puh./fax 270 91432 • Arkisin 9.00 - 18.00

Höyryäviä herkkuja Poseidonista

Taltuta Pakkasherra kupillisella kuumaa. Poseidon tarjoaa tammikuun loppuun asti glögiä, joka saa hyytävän viiman muuttumaan pasaatituuleksi.

Lämpimästi tervetuloa! POŠEIDON - kruuNuVuOrENkatu 1, HELsINkI - OLutHuONE.fI

Talkkari Kalevi tarinoi

K

atajanokka, olit joskus halveksittu hökkelikylä. Täällä asui mm. syrjäytyneitä, spurguja, viinatrokareita, merimiehiä ja ilotyttöjä. Katajanokkaa ja sen rantaviivaa on muokattu monta kertaa. 1800-luvulla tänne rakennettiin suursatama junaraiteineen ja makasiinirakennuksineen. Höyryveturit vetivät satamaan tavaravaunuja, joista purettiin laivoihin suomalaisia tuotteita maailmalle vietäväksi. Laivoissa tuli taas Suomeen monenlaista tavaraa. Myös kaupunkikuvan käännekohta Uspenskin katedraali rakennettiin. Itäosaan rakennettiin kasarmikompleksi, joka on nykyään Ulkoministeriönä. Katajanokan vankila toimi vuoteen 2002. Siellä kerkesi olla posessa mm. presidentti Risto Ryti, pääministeri Väinö Tanner, kirjailija Hella Wuolijoki ja Volvo-Markkanen. Nykyisin siinä toimii hotelli. 1900-luvun alussa rakennettiin tiivis jugend-asuntoalue (Vanha Katajanokka), joka vielä tänään on lähes entisenlainen. 1920-luvulla Katajanokan itäpäässä toimi lentosatama (Aero Oy). Kesällä vesitasot ja talvella jäältä lennot mm. Viroon. Toiminta siirtyi 1936 muualle ja on nykyisin Finnair. Kauppiaankadun asunnoissa oli -30-luvulla kylppärissä kuparinen vesispoileri, jota piti itse lämmittää. Kakluuneja oli joka asunnossa. Vasta -30-luvun lopulla tuli keskuslämmitys. Uutta oli myös palvelijan huone. Usealla perheellä oli palvelija, joka oli pukeutunut kauniiseen palvelijan uniformuun. Kauppiaankadulla oli kaasuvalot. Autokanta oli mitätön. Kadulla oli yleensä vain kaksi autoa. Lapsia oli paljon ja leikittiin kadulla. Katajanokan satama oli erittäin vilkas. Niinpä lapsia kiinnosti kovasti, jos vaikka nosturista tipahtaisi banaaniterttuja maahan. Silloin hyökättiin ja vietiin banaanit kotiin keittiön nurkkakaappiin kypsymään. Banaanikärpäsiä oli asunnossa rutkasti. Kauppoja oli Kauppiaankadulla useita. Ei tarvinnut mennä edemmäs ostamaan ruokatarpeita. Äiti lähetti


ostamaan maitoa lähikaupasta maitokannuun. Voita lohkaistiin isosta möntistä puukapustalla. Sinebrykoffin hevoskärryt toivat kotikaljaa kauppoihin. Syksyllä 1939 sodan alettua asukkaat pakenivat väestösuojiin, joita oli mm. Kauppiaankatu 11 ja Keskon kellareissa. Vuonna 1941 räjähti miinaproomu Katajanokan kärjessä, jolloin särkyivät kaikki ikkunat jopa Kauppiaankadulla. Sota-ajan pommituksissa Katajanokka sai osumia. Eripuolilla sortui taloja ja ihmisiä kuoli. Sohlbergin taloon tipahti 2 pommia, joista toinen räjähti piharakennuksen 2.kerroksessa. Toinen pommi oli suutari, joka upposi kerrosten läpi maahan. Itse tutustuin Katajanokkaan vajaa 50 vuotta sitten, kun tulin seuraamaan yleisurheilun EM-kilpailuja Helsinkiin. Yövyin Kauppiaankadulla serkun vuokrakämpässä. Silloin ratikka 5 kulki Töölöstä Skattalle ja kipusi Kauppiaankadun kautta Katajanokankadulle. Siellä oli päättäri. Muutin Helsinkiin 1973. Sivutyönä aloin työskennellä viikonloppuisin Katajanokan satama-alueella vartijana. Paikka oli silloin levoton. Katajanokalla olen asunut yli 30 vuotta. josta talkkarinakin 28 vuotta. Tapahtui alkuaikoina, että luottovangit lakaisivat vankilan seinustaa ja minä kadun toista reunaa. Skattalla on aina asunut runsaasti taiteilijoita. Eritoten on jäänyt mieleen näyttelijä Leif Wager. Kuinka ryhdikkäästi asteli kadulla. Tunnen paljon skattalaisia ja ystävystynyt monien kanssa. Perhejuhlissa olen ollut monasti. Olen järjestänyt mm. yhteislaulutilaisuuksia, patikkaretkiä Porvooseen, kukanistutustalkoita ja kirpputoreja Siivouspäivinä. Rakas Katajanokka. Olet eräs parhaista Helsingin alueista. Tämä on haluttu ja kiva asuinpaikka. Asumme täällä kuin Herran kukkarossa.

Teksti: Kalevi Korhonen

Perjantaina 2. maaliskuuta 2007 13.18 Kauppiaankadun ja Katajanokankadun risteysksessä riitti toimintaa... Katajanokan Kaiku 2020

39


Suomalainen perheyritys jo vuodesta 1999.

DESIGNKLASSIKOT · VINTAGEKALUSTEET · SUUNNITTELUPALVELU VALAISINKUNNOSTUS · MITTATILAUSKALUSTEET · VERHOILUTYÖT

fasetti.fi PALVELEVA DESIGNKAUPPA LÄHELLÄSI Valmistamme 100% suomalaista käsityötä olevat, ylelliset Ornäs designklassikot, kymmenittäin eri verhoiluvaihtoehtoja valittavana. Vanhojen huonekalujen ja valaisimien kunnostustyöt, sovittaessa nouto kunnostukseen ja palautus kotiin. Mittatilauskalusteiden suunnittelu ja valmistus. Kysy lisää: info@fasetti.fi tai 010 423 1000.

Tervetuloa! FASETTI · Pohjoisranta 2, 00170 Helsinki · Avoinna ti-to 11–18, pe 11–16, la 10–14 · 010 423 1006


KATAJANOKKALAISIA

Muistikuvia sodan jälkeen Olen neljännen polven helsinkiläinen, syntynyt Mehiläisen sairaalassa helmikuun toisena sunnuntaina vuonna 1944. Samassa kuussa Neuvostoliitto pommitti kaupunkiamme kolmeen kertaan, onneksi ei sunnuntaisin. Asuin äitini Anjan ja isäni Veikon kanssa Lallukan taiteilijakodissa johtuen sodasta ja siitä että äitini isä on säveltäjä Aarre Merikanto.

M

uutimme mummoni kanssa toukokuun 1947 alussa Katajanokalle osoitteeseen Laivastokatu 14 B 18. Varhaisimpia muistikuviani on hetki muuttoauton lavalla Mannerheimintiellä Sokoksen edessä. Vuokra-asunto oli tilava, joten siellä asui joitakin aikoja tätini Arma miehensä kanssa. Serkkuni Hennin syntymäkoti on sama paikka. Lyhyiksi ajoiksi kotiimme majoittui myös tätini miehen sukulaisia. Elettiin sodan jälkeistä aikaa! Perusjoukon muodosti kuitenkin perheeni ja mummoni Meri siksi, että hän ja Aarre Merikanto olivat eronneet. Katajanokalla kaikki näytti suhteellisen hyvältä. Isäni, joka olisi nuoruudessaan halunnut opiskella insinööriksi saamatta siihen mahdollisuutta, oli siirtänyt tämän toiveensa minuun. Kysymykseen, mikä minusta tulee isona, olin vastannut ”minusta tulee inssi”. Ei tullut. Syynä tähän oli isäni äkillinen aamuöinen kuolema tammikuussa 1949, noin kuukautta ennen kuin täytin viisi vuotta. Isän sydän petti. Sodassa häkäautojen kuljettaminen vaati uhrinsa. Kerrosta alempana asunut lääkäri haettiin apuun, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Aamulla minut vietiin naapuriin Siparin perheeseen, koska heidän poikansa Lauri oli kavereitani. Kiitollisena muistan perheen äitiä, jonka tapasin elämäni taitekohdissa, mm. pappisvihkimyksen ja kappalaisen virkaanasettamisen yhteydessä Helsingin tuomiokirkossa. Toinen järisyttävä kokemus oli 50-luvun alkupuolella. Upseerikasinon vieressä oli kolme laituria, joiden ympärille tehtiin alle metrin levyiset avannot estämään, etteivät sulavat jäät murskaisi laitureita. Jostain järjettömästä syystä päätin hypätä noin metrin korkuiselle laiturille. Tietysti putosin hakattuun railoon.

Laivastokatu 14

Hukkumiseni oli sekunneista kiinni. ”Pelastavaksi enkeliksi” ilmaantui naapuritalon ”isopoika”, joka luistimet jaloissaan ehti apuun, sai minusta otteen ja veti ylös! Pelastajaani en tuntenut, mutta muistan hänen sukunimensä ”Pöri”. Tunnistatko, lukijani, kenestä on kyse? Katajanokan aikaan liittyy lisää muistoja. Muistan, mistä sain ensimmäisen kalani, miten pojat pääsivät joskus talossa olleen hedelmien tukkuliikkeen pakettiauton kyytiin, jolloin usein saimme outoja hedelmiä: banaaneja. Muistan kantaneeni kotiin muiden poikien kanssa c-rapun asukkaan antaman hamsterin häkkeineen. Kerran, kun palasin yhden luokkani tytön kanssa kaupungilta, talomme edessä oli huolestuneina ihmisiä ihmetellen, mihin olimme kadonneet. Olimme menneet elokuviin! Jännittävää oli nähdä vintillä pääkallo! Myöhemmin ymmärsimme, että se oli talossa asuvan lääkärin omaisuutta. Loppukesällä 1956 elämäni Nokalla päättyi ja jouduin isotätini luokse Tampereelle. Ylioppilaaksi kirjoitin vuonna 1963. Pappisvihkimyksestäni Helsingin tuomiokirkossa tulee tämän vuoden marraskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Ei tullut inssiä vaan pappi. Kappalaisena alueenani oli jonkin aikaa Katajanokka, leikillisellä nimikkeellä ”Katajanokan Camillo”. Elämä vei kuitenkin muualle: mm. pääsihteerin tehtävät vuoden 1987 Missio Helsingissä, minkä puhujana stadionilla oli maailmankuulu evankelista Billy Graham, pappisvuodet Ruotsissa ja USA:ssa. Nyt kahden tyttären isä ja kolmen lapsenlapsen Nonno eli isoisä. Summa summarum: elämäni ykköskaupunki on Helsinki ja sen tärkein kaupunginosa Katajanokka! Seppo Juhani Peltonen Kuva: E. Nurmikko Katajanokan Kaiku 2020

41


HEI, OLEN ASUMISEN ASIANTUNTIJA KATAJANOKALLA Kokemukseni, ammattitaitoni ja asenteeni ovat valttini. Minun on helppo onnistua, koska tukenani on Bo:n laatu: myyntistailaus, sisustuslehtitasoiset kuvat ja tehokas markkinointi. OLETKO MYYMÄSSÄ? Varaa maksuton arviokäynti

KRISTA MALMIVAARA ylempi kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, KIAT, FM, partner 040 521 9263 | krista@bo.fi

Meriteitse kulkee kaikki Hyvää joulua!

Kaiku 2020.indd 1

26.10.2020 15:40:26


Kirjavinkki Vanhan viisauden paluu

Maallisen viisauden käsikirja

N

ykyisenä epävarmuuden ja ailahtelevien totuuksien aikana mielen levollisuus palautuu, kun lukija etsii ja löytää pienen kirjasen nimeltään ”Maallisen viisauden käsikirja”. Sen on kirjoittanut espanjalaissyntyinen jesuiittapater Baltasar Gracián (1601 -1658). Se on ollut ja on edelleen mainio opas kriittiseen tietoon, päättelyyn ja sen mukaiseen toimintaan. Kirjan 300 purevan herkullista pikku aforismia ovat apuna lukijalle, joka pyrkii menestymään maailmassa, saavuttamaan mainetta ja arvostusta lähimmäisten silmissä. Aforismien tyylikeinoissa kuvastuu nokkeluus, eloisuus, suppeus ja syvällisyys, kelvollisia ohjenuoraksi myös viisaalle elämälle. Graciánin monipuolinen kokemus ja elonviisaus karttuivat nuoruusvuosien filosofisten ja humanististen yliopisto-opintojen jälkeen Jesuiittaveljeskunnan palveluksessa ja maallisten hallitsijoiden neuvonantajana,

kuten teemassa (nro 255): ”Opetelkaa tekemään hyvää oikein: vähän, mutta usein.” Graciánin aforismeissa on enemmän ajatuksia kuin sanoja, joten lyhyestä virsi kaunis. Ensimmäinen suomennos ilmestyi jo vuonna 1950, ja viimeisin on vuodelta 1999. Seuraavassa näyte Graciánin ajattelusta ja kirjallisesta tyylistä teemasta (nro 90) Pitkän elämän salaisuus: ”Kaksi asiaa lopettaa elämän lyhyeen: tyhmyys ja turmelus. Eräät menettävät elämänsä, kun eivät osaa säilyttää sitä; toiset siksi etteivät halua. Niin kuin hyve palkitsee itsensä, rankaisee pahe. Se joka paheessa kiireesti elää, kuolee kahta nopeammin. Hyveeseen kiirehtivä ei koskaan kuole. Nuhteettomuus näkyy ruumiissakin. Hyvä elämä on pitkäksi aiottu ja toteutettu.” Erkki Leimu Lähde: Baltasar Gracián, Maallisen viisauden käsikirja, WSOY

Katajanokan Kaiku 2020

43


SKATUDDSBOR

Synpunkter Jyrki, är Skatudden ett idealiskt bostadsområde att bo på? ”Skatudden är ett mycket bra område att bo på för en äldre person. Det ligger nära till centrum, spårvagnen går nästan utanför ytterdörren och det finns flera affärer på gångavstånd. För att kunna sporta måste jag ändå ta mig lite längre bort, till bowlingen kommer jag smidigt med spårvagn, men för att spela golf och åka skidor behöver jag bil. Men bilägandet stöds inte av stadens beslutsfattare. Här i vårt område hyrs parkeringsplatserna ut eller också försvinner de då de görs om till cykelparkering. Staden utvecklas mest med tanke på de unga. Det skulle ju löna sig för staden att uppmuntra oss 70-plussare att cykla mer så skulle vi kanske minska i antal och de offentliga finanserna skulle öka i och med ökade intäkter från arvsskatten. Mitt svar blir alltså att det här bostadsområdet kunde vara bättre. ” Nu är du väldigt sarkastisk. Tycker du att det är lättare nu, efter din karriär som journalist, att skämta om allvarliga saker? ”Efter pensioneringen har jag faktiskt bara skrivit faktaböcker, som en del till och med kan anse vara tråkig läsning. Under hösten skrev jag min sjätte och sjunde bok. Jag tror inte att jag skulle klara av att skriva romaner efter att i 50 år ha arbetat med fakta. En av de nya böckerna är en memoar. Som snart 77 år fylld ansåg jag att den nu kunde skrivas. Visst ger åldern friheter, men som utrikesreporter har jag nog varit med om en hel del fartfyllda och till och med farliga situationer. Som ekonomireporter var det däremot

alltid siffrorna som var det centrala. Jag har försökt skriva ner alla rabalder också så att folk ska ha en möjlighet att skratta med mig och ibland åt mig. Jag försöker glädja alla med mina böcker. Boken heter ”Koulumies riittää” men titeln kan bli en besvikelse för många om de tänker sig att det är en referens till självgodhet. Titeln är ett direkt citat av den förre skatuddsbon, president Mauno Koivisto då han blev tillfrågad vilka alla chefer och mellanchefer som behövs då hans tal skulle bandas in. Att banda in talen hörde till både hans och mitt tjänsteuppdrag. Boken innehåller också berättelser om möten med flera andra världsledare från Bush till Thatcher. Den andra boken som utkommer är en historisk bok om Finlands och Sovjetunionens ekonomiska samarbete. Vi får höra byggarbetarnas och byggmästarnas berättelser, de som byggde de massiva industrianläggningarna och bostadsområden bakom gränsen. Nuförtiden har projekten nya ägare, Svetogorsk ägs av ett amerikanskt skogsindustriföretag och Kostamus av en rysk miljardär eller oligark. Bra projekt tycks de har varit eftersom de dög åt de rika.” Vi återvänder ännu till Finland, finns det något på Skatudden som grämer dig? ”Här finns många vackra, gamla hus som måste skötas om. Nuförtiden har husbolagen inte längre fastighetsförvaltare som bor i samma byggnad och som skulle ha ett ekonomiskt intresse av att sköta bostadsaktiebolagen sparsamt och väl. Fastighetsförvaltningsbolagen är bara intresserade av att uppnå vinst och husbolagens styrelser för godtrogna och lättlurade. Det leder till att kostnaderna stiger i samma takt som förvaltningsbolagens vinster ökar.” Text: Nina Simberg Foto: Aurora Heickell

Jyrki Koulumies och labradorerna Bardi och Vimma, på väg till hundparken förundrar sig över toaletterna som byggts för turister på Skatudden.

44

Katajanokan Kaiku 2020


KATAJANOKKALAISIA

Kiitos kaikille asiakkaille hienosta ensimmäisestä vuodesta. Vuoteen on mahtunut vaikka mitä, mutta on ollut upeaa päästä tutustumaan Katajanokkaan ja Teihin asiakkaisiin. Pyrimme jatkossakin kehittämään kauppaamme juuri teidän toiveidenne mukaisesti ja kiitämme kaikista lukuisista kehitysehdotuksista mitä olemme saaneet. Kauppias Juuso Hemminki henkilökuntineen toivottaa kaikki tervetulleiksi iloisille ostoksille arkeen ja juhlaan.

KATAJANOKKA

Satamakatu 3, 00160 Helsinki juuso.hemminki@k-market.com MA-PE 7-22, LA 8-22, SU 9-22

Katajanokan Kaiku 2020

45


YRITYKSIÄ

Joogaholiaa Katajanokalla

S

yksyllä avautui uusi joogastudio Luotsikatu 5:n katutasossa. Studiossa toimii 11 hyvinvointialan naisyrittäjää saman katon alla. Noin puolet heistä on joogaopettajia ja puolet tarjoaa hoitoja. Joogaholiaa on Saija Uussaaren yritys; hän halusi tarjota sateenvarjon, jonka alla kaikki voisivat toimia omina yrittäjinä toisiaan tukien ja tukea saaden. Studion seiniä ja kattoa koristavat katajanokkalaisen taiteilija Manuela Boscon suuret Seven Sister taideteokset. Hän on myös suunnitellut joogamattoja, joita voi käyttää studiolla tai ostaa omaksi. Tarjolla on laaja kirjo dynaamisia ja restoratiivisia joogatunteja sekä raskausjoogaa että joogaa vauvan kanssa. Saatavilla on myös erilaisia hoitoja kuten vyöhyketerapiaa, vibat energiahoitoa ja intialaista päähierontaa. Vyöhyketerapiaa on myös lapsille ja vauvoille.

Maanantaisin studiota voi käyttää työskentelytilana. Paikassa on langaton nettiyhteys sekä kahvi- ja teetarjoilu. Viereisestä vietnamilaisesta ravintola Fly Fusionista saa alennusta Joogaholian työskentelytilan päiväpassilla. Studiota vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin. Maanantaisin myynnissä on La Reinen Luotsikimppuja. Kaiken ytimessä on rentoutuminen ja rauhoittuminen, mikä tässä tunnelmallisessa tilassa onnistuu upeasti. Teksti: Aurora Heickell Kuva: Iina Lallo

Deli Corner - lämminhenkinen kulmakahvila

D

eli Corner jatkaa Satamakatu 5:ssä pitkiä perinteitä. Kesäkuun alussa Luotsikadun ja Satamakadun kulmassa 16 vuotta sijainneen Simon kahvio -kioskin ikkunoista olivat legendaariset lehtileikkeet hävinneet ja tiloissa avautui uusi kahvila Deli Corner. Muutaman omistajavaihdoksen jälkeen Deli Corneria pyörittää nyt Zumarai Waziri. Yritteliäs Zumarai on asunut Suomessa 10 vuotta; hänellä on ollut kahvila-ravintola Malmilla 2012–2015, minkä jälkeen hän toimi mm. taksiyrittäjänä. Deli Cornerissa työparinaan Zumarailla on Ukrainasta Suomeen 15 vuotta sitten kotiutunut Irina Byyeva, joka yhdessä Jamshidi Jamshidin kanssa oli kahvilan edellisiä omistajia. Deli Corner on erityisesti lounaskahvila. Lounaaksi on päivittäin vaihtuva kolmen vaihtoehdon salaattiannos, joka tehdään asiakkaan toiveiden mukaan. Myöhemmin syksyllä on tarkoitus kokeilla myös lämmittäviä keittolounaita. Lounaslista on nähtävillä kahvilan facebook-sivustolla.

46

Katajanokan Kaiku 2020

Aamiaista tarjoillaan virallisesti lounaaseen asti, mutta aamiaista on mahdollista saada koko aukioloajan, jos heillä vain on aikaa valmistaa se. Irinan mukaan asiakkailla on hyvin erilaisia työaikoja, joten he pyrkivät palvelemaan kaikkia joustavasti. Zumarai ja Irina ovat erittäin iloisia paikan jo löytäneistä kantaasiakkaista. Teksti: Eija Halla Kuva: Tuula Palaste


TOIMINTAKESKUS KURKI Toimintakeskus Kurki on eloisa ja rento päivätoiminta alle 65-vuotiaille vammaisille henkilöille. Edistämme ihmisten välistä tasaarvoisuutta. Tuemme valinnanvapautta ja vastuullista toimintaa. Meillä tarjotaan mielekästä tekemistä, joka edistää osallisuutta ja sosiaalista vuorovaikutusta.

TUOMAAN KALA palvelee Kauppatorilla ja myyntiautossa Hakaniemessä. Tervetuloa ostoksille! Tuomaan Torikala Oy www.kalaa.fi 050 500 4520

Päivätoiminta Toimintaa järjestetään maanantaista perjantaihin klo 10:00 – 16:00. Keskiviikkoisin toiminta jatkuu klo 20 asti. Asiakas valitsee hänelle sopivat viikonpäivät. Päivätoimintaan kuuluu tavanomainen päivärytmi, ruokailu, ohjattu toiminta, retket ja tapahtumat. Meillä ei tylsää hetkeä tule - jokainen päivä on erilainen! Ohjelmaa suunnitellaan asiakkaiden kanssa heidän toiveiden mukaan. Toimintakeskuksessa on myös mahdollista syödä lounasta 5,15 € Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita perheeseemme! Ilmoittaudu meille tai tule tutustumaan!

TERVETULOA NISKA HELSINKIIN Tarjoamme peltileipää, eli ”ahvenanmaalaista pizzaa”, joka tehdään korkealaatuisista raakaaineista. Toivon että viihdytte ja että tekin tulette pitämään peltileivistä yhtä paljon kuin minä. MICHAEL BJÖRKLUND KANAVARANTA 3-7 D 19, 00160 HELSINKI PUH 041 319 8337 INFO@NISKAHELSINKI.COM WWW.NISKAHELSINKI.COM

Mahdollisuuksien mukaan järjestämme myös pienimuotoista ryhmätoimintaa senioreille!

Yhteystiedot Toimintakeskus Kurki Oy Merikasarminkatu 6 00160 Helsinki Mirva Immonen 044 9774199 Anne Kinnunen 044 9771662 info@kurkikeskus.fi kurkikeskus.fi/ Toimintakeskus Kurki

KURKI TOIMINTAKESKUS

Katajanokan Kaiku 2020

47


UUTTA PALVELUA

Katajanokan noutopiste

K

uinka moni skattalainen muistaa vielä ajan jolloin, Merisotilaantorin ympäristössä oli kaksi pankin sivukonttoria, lasten vaatekauppa, kolme ruokakauppaa, pieniä ravintolatiloja ja Rkioski? Yksi kadonneista kaupoista oli Merikasarmintori 12:ssa sijainnut Kukkura-kauppa, jonka liimattavia keräilymerkkejä saattaa vielä löytyä jonkun mummon laatikonpohjalta. Onko nyt saavutettu vihdoin pohja päivittäispalvelujen vähenemiselle ja tästä alkaa uusi aika, kun Merikasarminkatu 12:ssa avattiin tänä syksynä uudenlaisia noutopistepalveluja? Kysyimme liiketilan omistajalta Kari Wahlströmiltä.

Meitä kiinnostaa tarina uuden konseptin takana ja miten se liittyy Katajanokkaan. Koronatilanteen takia vuokralaisen löytäminen juuri vapautuneeseen toimitilaani näytti keväällä hankalalta. Keksin kysyä ideoita myös Katajanokan asukkailta vuokralaisen etsimiseksi ja avasin huhtikuussa somessa ideakilpailun. Kysyin mitä palveluja asukkaat tarvitsisivat. Lupasin palkinnoksi viikon ilmaisen majoituksen Kreikassa, jos idea johtaisi sopimukseen. Ideoita sain runsaasti, mm. eläinlääkäriä toivottiin. Soitin eläinlääkäreitä läpi - tuloksetta. Tanja Nurmi toivoi Postin palveluja. Postin kanssa sopimus tuli ja Tanja lähtee perheensä kanssa lomalle Kreikkaan ensi vuonna. Tyttäreni ehdotti, että tilaan tulisi muitakin noutopistepalveluita. Neljän kuukauden neuvotteluiden tuloksena liiketilani toimii nyt markkinoiden merkittävimpien toimittajien noutopistekeskittymänä. Siellä on Postin ja Smartmilen ope48

Katajanokan Kaiku 2020

roimana myös Matkahuollon, DHLn, Postnordin ja DB Schenkerin jne. pakettien vastaanotto- ja lähetysautomaatteja. Lisäksi Prisman jääkaappeihin toimitetaan asiakkaiden netistä tilaamia päivittäistavaroita. Joulukuussa tilaan tulee myös Kortteli-kauppa, joka on automaattinen päivittäistavaroiden itsepalvelukauppa. Se mahdollistaa myös ulkopuolisten tahojen kylmässä säilytettävien take-away ja vastaavien tuoreiden ruoka-annosten myymisen, jopa vuorokauden ympäri, ilman henkilökuntaa. Lokerikkoja on noin 250, jotka täytetään ja tyhjennetään päivittäin, kun asiakkaat käyvät noutamassa tuotteitaan. Noutopiste on avoinna joka päivä 07-23. Mikä uudessa noutopistetilassa on uutta ja erikoista? Miten se oleellisesti muuttaa/parantaa katajanokkalaisten elämää? Uutta on se, että sinne on keskitetty erilaisia automatisoituja palveluita samaan tilaan. Keskustan ulkopuolelle perustetut ostoskeskukset söivät kivijalkakauppoja. Noutopiste tuo palveluita takaisin asukkaiden lähelle. Nyt Katajanokalta ei tarvitse lähteä autolla

esim. Prismaan hakemaan perheen viikko-ostoksia, vaan ne voi tilata netissä kuluitta noutopisteeseen, jonka aukio-oloajat ovat pitkiä. Periaatteessa kaikki maailman nettikaupat ovat noutopisteen kautta saavutettavissa. Myös paikalliset tuottajat voi tuoda tuotteitaan asiakkaiden ostettavaksi noutopisteestä tai lähettää niitä kätevästi ympäri maailmaa. Miten noutopistetila toimii koronatilanteessa? Noutopisteessä ei ole myyntihenkilökuntaa. Palvelut ovat täysin automatisoitua ja noutaminen on nopeaa. Mitä muita palveluita on luvassa? Noutopisteen lokerikot ja jääkaapit eivät täytä koko tilaa; niitä voi myös ryhmitellä eri tavoin. Tilaa on käytettävissä vielä 2x60 m² tai 1x110 m². Toivoisin löytäväni lisää palveluita nimenomaan katajanokkalaisten käyttöön, esimerkiksi kahvilan pitäjän tai parturin tai muita tarpeellisia palveluita. Liiketoimintaympäristö sopisi esim. yrittäjälle, joka tekee myös nettitoimituksia, koska lähetykset tapahtuisivat seinän takaa. Kahvilalle/ smoothiebaarille tms. löytyisi varmasti asiakkaita ja kiireisimmille asiakkaille voisi myydä tuotteita mukaan otettavaksi tai sijoittaa ne automaattiin myytäväksi. Mitä katajanokkalaiset asukkaat toivoisivat? Voisiko Merikasarminkatu 12:ssa olla vaikka asukastila, kerhotila, harrastustila? Kertokaa ideoita ja ajatuksia suoraan sähköpostilla Karille (kari.wahlstrom@ hotmail.fi). Kreikan majoitus viikoksi odottaa hyvän idean antajaa. Teksti: Tuula Palaste Kuva: Helena Alkula


KATAJANOKAN YHDISTYKSET ”Katajanokalla asuu paljon taidemusiikin koulutuksen saaneita korkean profiilin muusikoita. Siitä syntyi idea järjestää saarellamme kamarimusiikki- ja laulukonsertteja”, kertoo mezzosopraano Tuula Paavola. ”Taidemusiikin tarjonnassa Katajanokalla on ollut eräänlainen tyhjiö.”

Katajanokan muusikot

P

aavolan aloitteesta synnytettiin Katajanokan muusikot ry. Hän on yhdistyksen puheenjohtaja, ja yhdistyksen muut perustajajäsenet ovat säveltäjä Lauri Supponen, huilisti Sami Junnonen ja kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila. Ideana on verkottua katajanokkalasten muusikkojen ja muiden taiteilijoiden kanssa sekä luoda yhteys kulttuuria janoavaan paikalliseen yleisöön. ”Aiomme pitää konsertteja sellaisissakin paikoissa, joita katajanokkalaiset eivät vielä kovin hyvin tunne. Monet tilaisuudet tullaan juontamaan, ja tunnelma pidetään rentona.” Viime vuonna perustettu yhdistys heräsi eloon tänä keväänä pandemian tyhjennettyä muusikoiden kalenterit. ”Kesäkuun alussa Italia-aiheinen puistokonserttimme keräsi hienon yleisön, peräti 130 kuulijaa, vaikka tilaisuutta ei voitu mainostaa.” Uudempia yhdistykseen liittyneitä muusikkojäseniä ovat säveltäjä-saksofonisti Esa Pietilä, sopraano Miina-Liisa Värelä, sopraano Sini Rautavaara, kapellimestari-viulisti Erkki Lasonpalo, musiikkipedagogi

Katajanokan muusikot ry järjestää

Katajanokan kauneimmat joululaulut Tove Janssonin puistossa sunnuntaina 20.12. klo 13 Musiikkiesityksiä, tiernapojat ja yhteislaulua koko perheelle. Signora Delizian Lippakioskilta glögiä ja kaakaota pikkurahalla.

Tervetuloa!

Kuva: Aurora Heickell

Saksofonitaitelija-säveltäjä Esa Pietilä, musikin sekatyöläismies, kirjailija Pekka Hako, oopperalaulaja, altto Tuula Paavola, tenori Olavi Suominen, huilutaiteilija Sami Junnonen, sopraano Julia Jaakkola, tenori Johan Krogius, tenori Niilo Erkkilä, kapelimestarikuoronjohtaja, baritoni Jonas Rannila, baritoni, musiikkitieteilijä Joonas Minkkinen. Katajanokan muusikot ry:n puheenjohtaja Tuula Paavola. Kuva: Veli-Pekka Väisänen.

ja sopraano Julia Jaakkola, tenori Olavi Suominen ja sellisti Timo Alanen. ”Yhdistyksemme tarvitsee muusikkojäsenten lisäksi kannattajajäsenikseen aktiivista yleisöä”, Paavola jatkaa. ”Jäsen saa alennuksen pääsylipusta. Lisäksi jokainen voi halutessaan tukea konsertteja haluamallaan summalla. Etsimme myös yrityksiä tukijäseniksi. Katajanokan K-Market on jo lupautunut tukijaksi.” Kesäkuun konsertin jälkeen kiinnostus tuntui heräävän. ”Meitä on tilattu esiintymään esimerkiksi katajanokkalaisten yksityisjuhliin. Pieni räätälöity musiikkiesitys kohottaa aina tunnelmaa.” Paavola paljastaa ensi vuoden suunnitelmista, että luvassa on katajanokkalaisten säveltäjien konsertti, venäläinen ilta, Aleksis Kivi -konsertti ja siihen liittyvä kirjallisuuskeskustelu, Oskar Merikannon musiikkia ja merellinen konsertti. ”Pyrimme järjestämään vuosittain pääsymaksuttoman yhteisöllisen joulukonsertin. Yksi tulevaisuuden unelmistamme on laajentaa tapahtumamme kattamaan useita taiteenaloja ja nauttia Katajanokan luovuudesta sen kaikissa muodoissa.” Kannattajajäsenyydestä kiinnostuneet voivat ottaa sähköpostitse yhteyttä: katajanokanmuusikot@gmail. com. Vuosijäsenmaksu on 25 euroa. Jäsenille lähetetään tietoa tapahtumista. Pekka Hako

Katajanokan Kaiku 2020

49


KATAJANOKAN YHDISTYKSET

Skattalta skutsiin Skattan partiolippukunta Katajanokan Karhunkaatajien ryske ja ryminä hiljeni keväällä. Osa ryhmistä vaihtoi kuulumisia ja harjoitti partiotoimintaa etäyhteyksin mutta retket, tapahtumat ja kasvokkainen toiminta peruttiin. Syksyn toiminnan käynnistäminen olikin jännittävää aikaa, millaista se tulee olemaan. Huoli ja jännitys vaihtuivat pian intoon, kun kokoukset alkoivat taas vauhdikkaasti Luotsikadun kellaritilassa. Uusi sudenpentulauma Viirupöllöt aloitti myös toimintansa. Pian myös saapui odotettu tapahtuma -lippukunnan syysretki Nuuksioon! Se into, mikä retkeläisistä loisti jo lähdössä ja kuinka hyvin Karhunkaatajat metsään solahtivat, kertoi siitä yhdessä olemisen kaipuusta ja seikkailunjanosta, mitä partiotauko oli kasvattanut. Retkillä korostuu yhdessä oleminen, tekemällä oppiminen sekä vastuunotto. Muistot retkistä taas säilyvät pitkään. Vaikka moni partion aloittaakin ekaluokkalaisena, ei elämysten ensikokemiseen ole aikarajaa! Ensi kesänä Karhunkaatajat suuntaavat Etelä-Helsingin alueen partiolippukuntien Kettu 2021 -kesäleirille. Yhteisiä leirikokemuksia hyvässä seurassa odotellen. Lisätietoja toiminnasta karhunkaatajat.fi Teksti ja kuvat: Kaisa Kyrö, lippukunnanjohtaja

TEE STADIN NOPEIMPIA RUOKAOSTOKSIA AAMUIN ILLOIN.

KRUUNUNHAKA Kirkkokatu 2, 00170 Helsinki

KATAJANOKKA

Merisotilaantori 1, 00160 Helsinki

MA–LA 6.30–23, SU 9–23 50

Katajanokan Kaiku 2020

LIISANKATU

Liisankatu 14, 00170 Helsinki


Katajanokan Kunnossa ja koronan varjossa Kun seurasin tämän vuoden maalisLoppukesästä 2020 saimme syksyn ohjelman avatkuun alusta lähtien maailman tapah- tua lähes normaalisti. Ainoastaan osallistujamääriä eri tumia ja muutoksia, ajattelin usein, kursseja kohden jouduttiin rajoittamaan, jotta kursettä onpa paljon sellaista, mitä en seilla pystyttiin pitämään riittävän suuret etäisyydet oikeastaan tarvitse. jumppaajien välillä. Samalla oli kehitelty uusia kursToisaalta maailmassa on myös seja ja uusia kurssien toteuttamistapoja, joita terveaika paljon asioita ja yhteisöjä, joita ysviranomaiset meiltä edellyttivät. tarvitsee ja kaipaa ja joilta saa oleellista elämäänsä. Yhteistoimintamme liikuntahallin henkilökunnan Olemme Katajanokalla siinä onnellisessa asemassa, ja yleisesti kaupungin kanssa, vakiintuneiden ja uusien että meillä on tällainen yhteisö kuten Katajanokan kurssien vetäjien sekä jäsenistömme kanssa onnistui Kunto tekemässä oleellista, suoraan hyvinvointiimme erittäin hyvin syksyn ohjelmaa laadittaessa. Eikä liittyvää työtä ja ylläpitoa. jäsenmaksuissa ja/tai lajihinnoitteluissa oudosta tilanKatajanokan Kunnon toimintaa ohjaavat arvot si- teesta huolimatta tarvinnut vieläkään revitellä. Ohjasältävät ne elementit, mitä aikuisten urheiluseuran tun tuntimme keskimääräinen hinta Katajanokan toimintaan osallistuvat ensisijassa odottavat: ”Yhtei- Kunnon jäsenelle pysyi edelleen (syksyllä 2020) noin söllisyyden edistämistä, yhteenkuuluvuuden tunnetta, 5,4 eurossa. toiminnan läheisyyttä, hyvää hinta-laatu suhdetta sekä Kaikkia niitä, jotka pitävät harrastuksemme edelmukaantulon helppoutta ja iloista meininkiä”. Tämän lytykset olemassa, talomme lämpimänä, ja vatsamme puolesta Katajanokan kunto on toiminut jo vuodesta 2003 lähtien. Vuosien saatossa meille on valikoitunut hyvien, pidettyjen vetäjien joukko ja myös tarpeelliset verkostot toiminnan kehittämiseen. Liikuntahallin henkilökunta on erinomainen yhteistyökumppanimme ja muutoinkin suhteet Helsingin kaupunkiin ovat vakiintuneet ja hyvät. Katajanokan Kunnon tarpeellisuudesta olemme saaneet näyttöjä moneen otteeseen ja viimeksi tämän vuoden alkukevään aikana, kun Kesäkuussa jumpattiin puistossa. koronaepidemia ilmaantui elämäämme ja pysäytti viime kevään toimintamme täysinä, tulisi juhlia sankareina. Tämä koskee myös maaliskuussa kuin seinään. Olimme senkaltaisessa eri- kaikkia Katajanokan Kunnossa ja sen kanssa työskenkoisessa pysähtyneisyyden tilassa, joka edellytti yhtei- televiä, omien kurssiemme vetäjiä, erilaisia apulaisia, söltämme ja tekijöiltämme luovuutta, joustamista, vapaaehtoisia ja liitännäisiä. Hienoa porukkaa! ahkeruutta ja sietoa monen yllättävän ja erilaisen tiTeksti: Eero Aro lanteen edessä. Muun muassa ripeyttä tarvittiin varKuva: Anu Pylkkänen mistamaan syksyn ohjelman toteuttaminen muuttuneessa tilanteessa uudella tavalla.

Katajanokan Kaiku 2020

51


KATAJANOKAN YHDISTYKSET

Marttailu on kivaa! Tule mukaan Katajanokan Marttoihin! Olemme yksi noin 1200 Martta-yhdistyksestä, jotka toimivat 15 Martta-piirissä ympäri Suomea. Joka toinen torstai tapaamme mukavan ja antoisan ohjelman merkeissä. Mielenkiintoisia luentoja mm. kulttuurista, historiasta ja taiteesta sekä talouteen ja terveyteen liittyvistä asioista samalla, kun nautimme pikku iltapalaa. Lisäksi meillä on omia opastuksia museoihin ja näyttelyihin sekä käymme teatterissa. Kevät- ja syyskauden päätämme yhteisillä juhlilla. Olemme myös aktiivisesti mukana monissa Katajanokkaseuran järjestämissä tapahtumissa. Kevään tapaamiset alkavat 28.1.2021 klo 18 Katajanokan seurakuntakodilla, Kauppiaankatu 8-10 B. Lisätietoja saat Eeva-Liisa Tuomi-Kyröltä, puh.050 3501865, Katajanokan Marttojen kotisivujen kautta voit liittyä jäseneksemme www.martat.fi.

Naiset ovat löytäneet talviuinnin Katajanokan Jäänsärkijät ry:n 18. toimintavuosi 2020 on tähän mennessä ollut tapahtumarikas. Korona ei ennättänyt iskeä seuran toimintaan keväällä kovinkaan lujaa. Lopetimme uimakauden 27.3., kun se normaalisti olisi loppunut 31.3. Tuolloin Uudenmaan sulku ja muut kovat toimet eivät vielä olleet alkaneet, mutta yli 10 henkilön kokoontumiskielto oli kuitenkin jo voimassa. Jäsenkunnastamme monet olivat kuitenkin jo päättäneet vapaaehtoisesti lopettaa kautensa ja käyntimäärät olivat maaliskuun lopussa vähentyneet, joten kukaan ei lopulta valittanut siitä, että kausi jäi hieman vajaaksi. Keväällä seurallemme valittiin uusi hallitus seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Hallitukseen saatiin kiertoa ja muutama uusi ja innokas jäsen, kun ansioituneet pitkäaikaiset hallitushait Martti Heinänen ja Tomi Riihimäki jäivät ansaitulle “eläkkeelle” luottamustoimestaan. Kiitos molemmille herroille isosta työstä hyvän asian eteen! Sataman kesäyrittäjä vaihtui vuoden vaihtuessa. Uuden yrittäjän Xmaren kanssa Jäänsärkijät on kevään ja kesän mittaan viritellyt yhteistyökuvioita. Sataman paviljongin saunat ovat kesäaikaan olleet avoinna yleisölle ja Jäänsärkijöiden jäsenille on ollut voimassa alennetut hinnat saunamaksuista. Hienosti alkanutta yhteistyötä on tarkoitus jatkaa. Talvisaikaan saunat ja uimapaikka toimivat jäsenten itsepalveluperiaatteella, joten saunojen ja uimapaikan avaaminen seuran ulkopuolisille ei valitettavasti ole mahdollista. Talviuinti on viime vuosina ennestään lisännyt suosiotaan. Jäänsärkijöille tämä on näkynyt jäsenmäärän 52

Katajanokan Kaiku 2020

kasvuna. Erityisesti naiset ovat löytäneet harrastuksen. Arviolta noin 60 % Jäänsärkijöistä on naisia. Seura on asettanut itselleen 500 jäsenen ylärajan, mikä on jo parin vuoden ajan ollut täynnä. Ylärajan sanelee se, että seuran “toimitilat” eli paviljongin pukuhuoneet ja saunat eivät ole suuren suuria. Olemme käytännössä havainneet, että yli 500 jäsenen määrällä tilat käyvät ruuhkaisiksi ja epäsiisteiksi. Tällä hetkellä jonotuslistalla on noin 30 henkilöä. Uusiksi jäseniksi haluavien ei kuitenkaan kannata menettää toivoaan, koska jäsenkunnassamme kierto on perinteisesti ollut suurta. Joka vuosi noin 50–100 jäsentä vaihtuu. Jonotuslistan kautta on siis hyvät mahdollisuudet päästä mukaan uimasille jopa vuoden 2021 alussa. Valitettavasti koronapandemia ei ole vielä ohi, kun Jäänsärkijöiden uusi kausi marraskuun alussa alkaa. Keväällä näytti siltä, että toiminnan jatkaminen syksyllä on epävarmaa. Uskokaamme ja toivokaamme siis, että koronatilanne ei tästä huonone ja Jäänsärkijät pääsevät taas valloilleen, kun vedet kylmenevät uintikelpoisiksi. Teksti: Olli Finni Kuva: Tuula Palaste


Katajanokan venekerho KNV Katajanokan venekerho KNV ry on perustettu vuonna 1982 ja jäsenmäärä oli tuolloin 77. Toiminta tähtäsi katajanokkalaisten veneilijöiden etuja ajamaan ja yhteistoimintaa kehittämään. Nyt vuonna 2020 on hyvä nähdä, kuinka venekerhon toiminta on kasvanut jäsenmäärän ollessa noin 170 ja venepaikkoja on 82. Yhteisöllisyyttä on vaalittu jo vuosia esimerkiksi kesäisin useiden laituritapaamisten muodossa. Koronapandemia toi rajoituksia myös kerhotoiminnalle. Emme ole kokoontuneet venekauden aikana; vuosikokouskin on siirretty kevääseen 2021. Hallitus on kuitenkin toiminut normaalisti. Uusia veneilijöitä on tullut tänä vuonna kymmenen venekuntaa. Katajanokan venekerhon venekatsastukset ovat mallikkaasti suoritettu, mikä on tärkeää turvallisuusasiaa veneilijöille. KNV seuralla on yhteiskäytössä Vesivaaka ry kanssa saaritukikohta Högholmenissa. Paikka sijaitsee lännessä noin 18 merimailia Katajanokalta. Saaritukikohdan käyttöoikeus on venepaikan haltijalla. Kesäisin Katajanokalla ovat veneilijöiden käytössä autopaikat ja talvisin osa kerhon veneistä telakoidaan parkkipaikalle. KNV:n kerholla on kivijalkatoimisto osoitteessa Luotsikatu 2. Toimisto palvelee jäsenistöä toukokuun alusta kesäkuun puoleenväliin, maantaisin klo 18–19, jolloin voi hoidella jäsenasioita ja ostaa tarvikkeita toimistolta. Teksti: Raine Löv, kommodori

Iloa yhteisten asioiden tukemisesta Auttaminen on myös yhdessä tekemistä. Hyvä esimerkki yhteystyöstä oli koululaisten aloitteesta lokakuussa 2018 alkunsa saanut katajanokkalaisten yhteinen viesti päättäjille jalkapallokentän huonosta kunnosta. Alla tilannekuva jäsenemme kaksi vuotta sitten kaupungin päättäjiä varten kentällä kuvaamasta videosta sekä toisessa kuvassa kenttä nykykunnossaan. Kesällä alkoi klubimme jo 59. toimintavuosi. Tänä vuonna saimme viranomaisluvan kerätä asiakkaiden lahjoittamia pullojen ja tölkkien palautuskuitteja KMarketin myymälässä Satamakadulla. Kiitoksemme kauppias Juuso Hemmingille sekä kaikille katajanokkalaisille, jotka ovat jo havainneet tilaisuuden tukea Katajanokan koululaisten ja nuorison harrastusmahdollisuuksien ja terveiden elämäntapojen edistämistä sekä ikääntyneiden tukemista. Pyrimme tavoitteisiin yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

Klubimme on perustettu v. 1962 työpaikkaklubiksi. Vuosikymmenten kuluessa on Katajanokalla sijainneiden työpaikkojen ja myös jäsentemme määrä vähentynyt. Täällä asuvat tai työskentelevät ovat jääneet jäsenistössämme vähemmistöön ja siksi kaipaisimme lisää erityisesti Katajanokalla asuvien paikallistuntemusta joukkoomme. Lisää tietoa saa sihteeriltä puh. 040  512  0699 ja kotisivultamme: verkkoviestin.fi/lionshkikatajanokka. Teksti: Aarne Pulliainen, sihteeri

Katajanokan Kaiku 2020

53


KATAJANOKAN YHDISTYKSET

SAPA panostaa junioritoimintaan Katajanokalla Jalkapallokentän valmistuttua jalkapallon harrastaminen on katajanokkalaisille lapsille entistäkin helpompaa, sillä harrastuksen voi nyt aloittaa aivan kotikulmilla.

P

erinteikkään jalkapalloseuran SAPA:n junioreista merkittävä osa tulee Katajanokalta. Moni tuntee jo SAPA:n suositun ja kiitetyn liikuntakerhotoiminnan, jota järjestetään mm. Katajanokan liikuntahallissa. – Perheet ovat toivoneet nuorimmille lapsille jalkapallotoimintaa lähempänä kotia. Katajanokan kentän kunnostaminen oli tervetullut uudistus. Loppukesästä aloittamamme harjoitusvuorot on otettu riemulla vastaan. – Olemme perustaneet joukkueet Katajanokalle vuosina 12–13 -syntyneille ja 14–15 -syntyneille lapsille. Niihin ovat tervetulleita kaikki pojat ja tytöt. Futistaustaa ei tarvita, aloitamme opettelun perustaidoista. Tavoitteemme on, että lapsilla on hauskaa — ja että he löytäisivät pelaamisen ja liikunnan riemun, SAPA:n seuratoiminnan päällikkö Tuomo Känsäkoski kertoo.

Hyvä valmennus on avainasemassa

sekä lapset että heidän vanhempansa. Kuusivuotiaan kanssa kommunikointi vaatii erilaisen lähestymistavan kuin vaikkapa viisitoistavuotiaan kanssa.

Tähtivierailuja ja koronaa Covid-19 -epidemia keskeytti keväällä hetkeksi jalkapallotoiminnan. Kun karanteenisuosituksia toukokuussa höllennettiin, SAPA oli ensimmäisiä seuroja, joissa päästiin jatkamaan harjoittelua pienryhmissä. – SAPA:n etuna poikkeuksellissa olosuhteissa on matala organisaatio ja oma kenttä. Pystyimme näiden ansiosta reagoimaan nopeasti muuttuneisiin ohjeistuksiin, Känsäkoski sanoo. SAPA:n kotikenttä on nykyään Haapaniemen kenttä Kalliossa. Viisi vuotta sitten valmistunut tekonurmikenttä on ympärivuotisessa käytössä. Heinäkuun lopulla kentällä nähtiin varsinainen tähtivierailu, kun Huuhkajien vakiokalustoon kuuluva Pyry Soiri osallistui SAPA:n junioreiden treeneihin. SAPA perustettiin vuonna 1970 Kruununhaassa ja viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Koronatilanteen vuoksi juhlia jouduttiin siirtämään ensi vuoteen.

Tuomo Känsäkoski on innoissaan esitellessään työkenttäänsä. – Seuratoiminnan päällikkö auttaa ja sparraa seuran valmentajia. Valmentajillamme on monipuolinen tausta ja valtavasti kokemusta jalkapallosta. Yksi valmentajistamme on espanjalainen ja toinen on varttunut Menestystä ja juhlaa pelikentillä Englannissa. He ovat myös suorittaneet valmennus- Vaikka juhlia ei päästy järjestämään, on SAPA juhlikoulutuksensa kotimaissaan. Toisaalta esim. Matias nut pelikentillä. P14-ikäluokassa SAPA-06 voitti KolHänninen pelaa Veikkausliigaa HIFK:in riveissä ja on mosessa lohkonsa ja varmisti paikkansa Kakkosessa koulutukseltaan peruskoulun opettaja. On upeaa, että seuraavalle kaudelle. P13-ikäluokassa SAPA-07 voitti pelaajamme pääsevät hyötymään valmentajiemme laa- lohkonsa Nelosessa sekä Kutosessa. SAPA-07 on kejasta osaamisesta. rännyt turnausmenestystä, hei– Tavoitteenamme on auttaa penäkuussa joukkue voitti alkuFacebook.com/SAPA1970 laajiamme kehittymään sekä yksilohkonsa Helsinki Cupissa ja www.sapa.fi tuomo.kansakoski@sapa.fi, 041 749 2088 löinä että joukkueen jäseninä. Kaielokuussa tuli kultaa KOPSEkista ei tarvitse tulla ammattilaispeturnauksessa Vantaalla. Liikuntakerhot liikuntahallissa: laajia, mutta joukkueessa toimimiAikuisten joukkueista tällä Ma klo 16.45 minifutis 5-6v klo 17.45 futiskerho 7-9v nen opettaa lapsille ja nuorille mohetkellä menestynein on SAPAKe klo 17.15 minifutis 5-6v nia tarpeellisia kansalaistaitoja. M3, joka koostuu pääasiassa jo klo 18.15 futiskerho 7-9v – Tärkeää on, että valmentajuniorina SAPA:ssa pelanneista. Su klo 15.15 perheliikkari 3-4v Teksti: Tuomo Kansakoski jamme ja ohjaajamme osaavat jalka klo 16.15 liikkari 5-6v Kuva: Sisko Lounatvuori pallo-osaamisen lisäksi kohdata Joukkueharjoitukset jalkapallokentällä: 54

SAPA-14: ti ja pe klo 16:30 SAPA-12 ti ja pe klo 17:30 Katajanokan Kaiku 2020


OMASTADI

Valitse OmaStadi-suosikkisi Tänä syksynä käynnistyi taas OmaStadi. Se on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia, jossa Helsinki käyttää 8,8 milj. euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideointivaiheen määräaikaan 25.10. mennessä jätettiin 1463 ideaa, joista parisenkymmentä koski Katajanokkaa. Joulukuun 4. päivä sivustolla omastadi.hel.fi julkaistaan ideoiden arvioinnit, eli ne mitkä ideoista etenevät yhteiskehittämisvaiheeseen ja mitkä eivät täytä vaadittavia kriteerejä. Nyt olisi tärkeää, että jokainen skattalainen kävisi valitsemassa omat suosikkinsa ideoista ja etenkin ensi syksyn äänestysvaiheessa äänestää Skattaan liittyviä ehdotuksia toteutukseen, jokainen ääni on tärkeä. Seuraavassa yhteiskehittämisvaiheessa ideoista kehitetään kevään aikana yhdessä toteutuskelpoisia ehdotuksia. Syksyllä 2021 helsinkiläiset äänestävät ehdotuksista ja kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset.

Katajanokkaseuran 75. vuosikokous pidettiin 24.2.2020 Allas Sea Poolin ltämerikeskus-salissa. Kokoukseen osallistui 86 katajanokkalaista.

K

okouksen jälkeen Helsingin Kaupunkiympäristön liikennesuunnittelun tiimipäällikkö Kati Kiyancicek ja liikenneinsinööri Juha Väisänen kertoivat Katajanokan liikennejärjestelyistä ja vastasivat ennalta lähetettyihin kysymyksiin työmaa- ja satamaliikenteen ongelmakohdista sekä nopeuden rajoittamismahdollisuudesta katutöyssyillä, poliisivalvonnalla tai liikennesuunnittelun keinoin. Käydyssä vilkkaassa keskustelussa korostettiin samanaikaisten hankkeiden haitallista yhteisvaikutusta.

Katajanokkaseuran johtokunta vuonna 2020 Kati Laasonen, puheenjohtaja, p. 050 505289911 Tuula Palaste, varapuheenjohtaja, p. 050 585 1332 Helena Alkula, rahastonhoitaja, p. 040 747 4826 Martin Bunders, ympäristöasiat Minna Dufton Eija Halla, sihteeri Sinikka Harpf, kokousemäntä, p. 040 500 3843 Aurora Heickell, Katajanokan Kaiku, vastaava toimittaja Marja Karppanen, kulttuuritoimikunta, p. 040 527 2068 Erkki Leimu Sisko Lounatvuori Siru Saarelainen Marke Suontakanen-Kamaja Aarno Teittinen Kirsti Tolvanen

Katajanokkaseuran sähköpostiosoite:

katajanokkaseurary (ät) gmail.com

Katajanokan Kaiku 2020

55


AJAN KUVA Liikenneturvallisuus

KATAJANOKAN HUOLTO OY KATAJANOKAN KATAJANOKAN HUOLTO OY ISÄNNÖINTI

Katajanokkaseura on tehnyt kaupungille esityksen Katajanokanrannan Matruusin- ja Laivastopuistoon johtavista, puuttuvista suojateistä. Matruusinkadun ja Merisotilaankadun länsipuolen jalkakäytävien jatkeeksi esitetään suojatiet, joista yksi voisi olla samalla liikenteen hidaste. Autojen nopeudet nousevat Katajanokanrannalla välillä vaarallisen koviksi ja hidaste hillitsisi ylinopeuksia. Suojatie puuttuu myös Katajanokanrannan ja Merikasarminkadun risteyksestä.

Merikasarminkatu 4 JAAKKO ESKELINEN 00160Kiinteistönhoitoa Helsinki ja isännöintiä Merikasarmin työmaa Katajanokan - Kruununhaan TOIMITUSJOHTAJA Puh. (09) 6962 480 alueella. Matkapuh. 050 5777 020 MERIKASARMINKATU 4 E-mail: jaakko.eskelinen@katajanokanhuolto.fi 00160 HELSINKI p. 6962 480 e-mail kh@katajanokanhuolto.fi www.katajanokanhuolto.fi

Perusparannushankkeen ensimmäisen vaiheen tilat ovat valmistuneet ja tilojen kalustaminen käyttäjää varten on alkanut marraskuussa. Jäljelle jäävä työmaa on rajattu aidoin, sillä rakentaminen jatkuu. Suururakan valmistumista saadaan vielä odottaa syksyyn 2021.

Vyökatu 3 huoltorakennus asunnoiksi Hanke etenee kaupungin kanssa tehtävällä puistoalueen kuivatuksella ja puistoalueen rakentamisella, kertoo arkkitehti Eveliina Sarapää hankeryhmästä. Vanha huoltorakennus on sokkelia myöten hiekkaan kaivautuneena ja puistoalueella on tehtävä kohtalaisen paljon pinnanmuotoilua ja lisätä hulevesien keräystä, jotta rakennuksen muutokselle saadaan terveelliset olosuhteet. Töiden jälkeen rakennuksen korjaus- ja muutostyö pyritään aloittamaan alkuvuodesta.

Havainnekuva Arkkitehdit Sarapää Oy. Puisto on taiteilijan näkemys.

56

Katajanokan Kaiku 2019


Vahvistuneita asemakaavoja Hotelli Katajanokka Linnankatu 1a. Nelikerroksinen lisärakennuksen salliva asemakaava sai lainvoiman 29.7.2020. Puiston pinta-ala pienenee 58 m2, mutta puisto säilyy ympärikäveltävänä. Laivastokatu 20. Asemakaava, jonka mukaan nykyinen hallintorakennus muutetaan asuinkäyttöön, sai lainvoiman 27.7.2020. Telakan porttirakennuksella on kaavassa suojelumerkintä. Jalankulku- ja huoltoreitti Laivastokadulta Linnanpuistoon saa nimen Laivastokulku.

Merikasarminpuisto ja rauniomuurit Merikasarminpuiston peruskorjausta varten tehty puistosuunnitelmaehdotus ei ole tätä kirjoittaessa edennyt päätöksen tekoon Katajanokkaseuran tekemän valituksen takia. Puistosuunnitelmaehdotuksessa esitettiin rauniomuurien huomattavaa madaltamista/korvaamista uudella tiilimuurilla; siitä syystä Katajanokkaseura teki lokakuussa 2018 ELY-keskulle esityksen rauniomuurien suojelusta. ELY-keskuksen toukokuussa 2019 antaman kielteisen päätöksen mukaan ”paikallisesti merkittävällä tiilimuurilla ei ole sellaista yleisen edun mukaista perustetta, että se tulisi suojella rakennusperintölailla vastoin omistajan tahtoa”. Katajanokkaseura valitti ELYn päätöksestä Ympäristöministeriöön heinäkuussa 2019. Toivomme, että Ympäristöministeriö ratkaisisi asian niin, että rauniomuurit suojeltaisiin. Suojelupäätöshän olisi mahdollista purkaa siinä tapauksessa, jos suojelu ei ole enää tarpeen, eli jos muurien säilyminen nykykorkeudessaan otettaisiin lähtökohdaksi puistosuunnitelmassa ja ne myös suojeltaisiin asemakaavassa. Suojelua ei ole kuitenkaan mahdollista toteuttaa, jos kulttuuriarvot päästetään nyt tuhoutumaan.

AUTOCOMPANY Vuokra-autot, pakettiautot, moottoripyörät, veneet

Hlö-autot per vrk Pieni Keskikokoinen Iso Minibussi Avoauto Pakettiautot Pieni Keskikokoinen Mopot Moottoripyörät Pieni Keskikokoinen Iso Veneet Pieni Keskikokoinen

40 € 50 € 50 € 75 € 90 € 120 € 100 € 120 €

Myytävänä autoja SKODASTA CADILLACIIN! Autojen, mp:ien, veneiden ja peräkärryjen maahantuontia Euroopasta ja USA:sta vuodesta 1989! Kauppiaankatu 6, SKATTA, P. 040 545 7000

Satamakadun uusi tuleminen Katajanokan sydän Satamakatu on pitkään jatkuneiden rakentamistöiden jälkeen koko pituudeltaan käytössä. K-Market, kahvilat, apteekki, Tove Janssonin puiston vireä Lippakioski ja ravintolat muodostavat kaupunginosamme keskustan. Yksi kuitenkin puuttuu joukosta: Satamakadun helmi, Tulli- ja Pakkahuone, odottaa yhä arvonsa mukaista käyttöä ja kunnostamista.

50 € 60 € 70 € 90 € 100 €

AVOINNA Ti - Pe klo 9.45 -16.00 La klo 11.00 - 14.00 Puh. 044 27 64 064 Luotsikatu 14, Katajanokka

2

VAATTEIDEN KORJAUKSET nopeasti ja ammattitaidolla - vetoketjujen vaihdot - lyhennykset/pidennykset - kavennukset/levennykset - vaatteet omien mittojen ja kaavojen mukaan, myös iltapuvut - nahkavaatteiden korjaukset

Katajanokan Kaiku 2019

57


AJAN KUVA

45v 1975 Päivällinen Ti - La 17 - 23 Su 14 - 21 Muina aikoina sopimuksen mukaan. Myös yksityistilaisuuksiin. *** Kuukauden taiteilija 10.11.2020-10.01.2021

Katajanokanlaituri 4 Arkkitehtien Selina Anttisen ja Vesa Oivan ehdotus ”Spring” voitti Varman, Stora Enson ja Helsingin kaupungin järjestämän kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun Katajanokanlaiturille rakennettavasta toimisto- ja hotellirakennuksesta. Tavoitteena oli puuarkkitehtuurin uusi lippulaiva. Voittajan valinnassa painotettiin mm. rakennuksen kaupunkilaisille tarjoamia hyviä käyttömahdollisuuksia. Katajanokan Laituriksi nimettyyn ja Varman omistamaan hiilineutraaliin rakennukseen tulee Stora Enson pääkonttori, hotelli sekä muita toimitiloja. Lisätietoa: www.katajanokanlaituri.fi

Pekka Vuori *** Tule ja nauti hyvästä ja edullisesta ruoasta ja taiteesta Bliniviikot alkaen 7.01.2020 *** wellamo.fi puh/fax. 663 139 • Vyökatu 9 pääty • 00160 Helsinki

Hankkeelle laaditaan pikavauhtia asemakaavaa. Vuonna 1960 rakennettu satamamakasiini K6 väistyy tieltä ja sen vuokralaiset, mm. HeTy ry, jonka tilat ovat toimineet mainiona näyttely- ja kokouspaikkana, etsivät uusia toimitiloja. Rantaa kehitetään osana Kauppatorilta alkavaa rantareittiä Katajanokan kärkeen. Satama-alue säilyy risteilyaluskäytössä ja on jatkossakin suljettu turva-aidalla.

Puh. 09 342 11 43 Avoinna ma-pe 10.30 - 18.00 la varausten mukaan Muina aikona sopimuksen mukaan Myös kotikäyntejä

58

Katajanokan Kaiku 2019

Sataman rekkaliikenne aiotaan kääntää kuvan alareunassa näkyvän Marina Congress Centerin kulmasta Ankkurikadulle ja siitä edelleen Kanavakadulle.

Papukaija Pip Mattolaiturin läheisissä puissa lymyili pari kuukautta kauluspapukaija Pip karkumatkallaan Ullanlinnasta. Operaatiot Pipin kiinniottamiseksi eivät onnistuneet, viimeiset havainnot tehtiin lokakuun alkupuolella.


Kanavakatu 3 toimistoiksi ja hotelliksi? Senaatti-kiinteistöt etsii tarjouskilpailulla ostajaa kahdelle ulkoministeriön, alun perin satamalle rakennetulle varastorakennukselle. Matala punatiilimakasiini on vuodelta 1898. Kuusikerroksinen vuonna 1929 rakennettu Osuustukkukaupan keskusvarasto on muutettu toimistokäyttöön 1980-luvulla. Sitä on korotettu kahdella kerroksella vuonna 1939 ja taas madallettu ja lyhennetty nykyiseen mittaansa.

Yhdessä jo yli 20vuotta!

Since 1997

Luotsikatu 12, Katajanokka, Puh. 050 471 7003 Katso listamme netistä www.everestnokka.fi Aukioloajat: ma–pe 10.30–22, la–su 12–22 Lounas arkisin 10.30–15 20 menestyksellisen vuoden kunniaksi haluamme tarjota tällä kupongilla asiakkaillemme kiitokseksi kaikista a la carteannoksista -20%

-20%

Kiitoksia kaupungille Mattolaiturin ylläpitokorjauksesta!

Since 1997

Tarjous voimassa vuoden 2021 helmikuun loppuun

Kukkakauppa

Mariankatu 13, Kruununhaka p. 0400 400388 kukkia@lareine.fi

Kauneutta elämään kivenheiton päästä Mariankadulta Tove Janssonin puiston yleisökäymälästä! (Katajanokkaseura teki 14 vuotta sitten eli vuonna 2006 esityksen yleisö WC:n saamisesta Katajanokanpuistoon).

Tervetuloa!

Katajanokan Kaiku 2019

59


delicornerskatta.fi 046 5837 605 Satamakatu 5 ma -pe 8-16 la 10-15 Kiitämme kaikkia asiakkaitamme kuluneesta vuodesta ja toivotamme Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Olemme pieni delikahvila, jossa nautit laadukkaasta ja vastuullisesti tuotetusta Löfbergsin luomukahvista ja kohtuuhintaisista annoksista.

all day breackfast

9,

90

Lunch

9,90

AJAN KUVA Uspenskin portaat kunnostetaan talvikäyttöön Kanavakadulta Uspenskin etupihalle johtavat portaat rakennetaan entisen mallisiksi, mutta talvikäyttöön soveltuviksi. Portaiden lämmitys tekee kulkuyhteydestä kulkukelpoisen talvellakin. Työtilannetta voi seurata: Helsingin Karttapalvelu, Kadut ja puistot, Työt ja tapahtumat kaduilla ja puistoissa.

Afternoon tea

7, 90

9, KATAJANOKAN POLKUPYÖRÄKAUPPA HUOLTO - KORJAUKSET MYYMÄLÄ - VUOKRAUS

Haluamme sydämellisesti kiitttää kaikkia Katajanokan naapureitamme mahtavasta tuesta, jonka olemme saaneet tänä vuonna liikkeellemme. LUOTSIKATU 14 - 0442915331 WWW.BICYCLEANHELSINKI.COM Koulutettu hieroja Nathalie Mutka Haapaniemenkatu 16 A, Merihaka Esteetön sisäänpääsy Työaikani arkisin 9.00 – 21.00, suosittelen varaamaan ajan puhelimitse 040 7290 310 Facebook/Hierontamutka info@hierontamutka

Kotipalvelua - siivoukset - ikkunanpesut - muut kotipalvelut 050-3229388 unelmaworks.com Luotsikatu 16 00160 Helsinki

60

Katajanokan Kaiku 2019

Satamavierailu Helsingin Sataman suunnittelupäällikkö Satu Aatra, tekninen johtaja Pekka Hellström ja viestintäpäällikkö Eeva Hietanen sekä Katajanokkaseuran edustajat Kati Laasonen, Marja Karppanen, Aarno Teittinen, Tuula Palaste, Staffan Lodenius ja Martin Bunders keskustelivat Eteläsataman ja lähialueiden kehittämissuunnitelmista sekä muista ajankohtaisista asioista jo perinteeksi muodostuneessa yhteistapaamisessa 22.10.2020 Katajanokan terminaalin Pilari 10:ssä..


Kiitämme asiakkaitamme kiittämme asiakkaitamme kuluneesta vuodesta! kuluneesta vuodesta Handmade Italian Chocolate Handmade Italian Sweet Artesan Food. Extra Virgin Olive Oil Coffees - Artesan Pasta

SIGNORA DELIZIA

S I Gherkkupuoti N O R -Akahvila D -Eimporter LIZIA always open, free delivery in Katajanokka, HERKKUPUOTI - KAHVILA - IMPORTER open at evening, for hire for private party tel. 045 8615959, www.signoradeli.com

NYT MYÖS VERKKOKAUPPA! MYYNNISSÄ MM. PELLAVAISIA KODINTEKSTIILEJÄ!

Kuva: Sirpa Pääsky

"Meillä saat teetettyä vaatteiden ja tekstiilien korjaus- ja mittatilaustyöt. Muodistamme myös miellämme vanhoja, hyvälaatuisia vaatteita. "

Katajanokkaseuran pönttöryhmä huolsi huhtikuussa seuran hankkimat viisi linnunpönttöä ja samalla ripustettiin yhdeksän uutta pönttöä.

Kehoa ja mieltä rentouttava

ROSEN-MENETELMÄ Myös muita rentouttavia hoitoja Lahjakortit

Petra Wikström 040 148 5853

hoitolaharmony.fi

Leena Saxberg 044 020 4414 Luotsikatu 2

TERTUN TAIMI JA KUKKA OY Myynti Kauppatorilla pääsiäisestä jouluun Tarjolla havuja, kransseja, ruukku- ja leikkokukkia, taimia ja satokausituotteita sesonkien mukaan Katajanokan ainoa luonnonvaraisesti kasvanut kataja koristellaan joulupuuksi jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan: toivottavasti jo ensi vuonna saisimme sähköiset valot joulukatajaamme. Kuvat: Tuula Palaste

Terttu Vahtera 050 341 1687 tertuntaimi@gmail.com, facebook, tertuntaimijakukka.tk

gh Katajanokan Kaiku 2019

61


K NOKKA K atajanokkaseuran

Laatuelokuvia ympäri maailman

Elokuvakerho Kinokka – erilainen brändi Elokuvakerho KINOKKA on tuonut yli 15 vuotta omanlaistaan ilmettä Katajanokan kotiseutukulttuuriin. Kanavakadulla, Suomen Elokuvasäätiön K-13 -elokuvateatterissa, Kinokka on esittänyt jäsenilleen jo lähes sata laatuelokuvaa. Kerho on avoin kaikille, luonnollisesti enemmistö jäsenistä on katajanokkalaisia. Elokuvia esitetään kerran kuukaudessa, syyskaudella neljä ja kevätkaudella neljä; kunakin kautena nähdään vähintään yksi kotimainen elokuva. Kerhon pyörittäminen on tärkeä osa Katajanokkaseuran toimintaa. Kino K-13:n modernit tilat, 150-paikkainen teatterisali sekä viihtyisä ja monipuolinen aulatila, luovat ihanteellisen toimintaympäristön laadukkaalle kerhotoiminnalle. Lämpiön kanttiinin antimet ovat jäsenille tarjolla sekä ennen elokuvaesitystä että sen jälkeen. Viihdyttävällä taustamusiikilla on roolinsa, kun pyritään letkeän jatsahtavaan ja svengaavaan tunnelmaan. Kerhon julisteet, pääsyliput, jäsenkortit yms. ovat ilmeeltään korkeatasoisia. Kaikilla näillä ulkoisilla elementeillä ylläpidetään Kinokan muista erottuvaa brändiä, jonka ytimenä ovat luonnollisesti huolella valitut laatuelokuvat. Kerhon toiminnan suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastaa asiantuntijaraati, Kinokan Keskuskomitea (KKK) tiiviissä yhteistyössä Kino K-13:n ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa. Sen varaus- ja vuokrauslistoilta valitaan kulloinkin ne esitettävät elokuvat. Kerho haluaa keskittyä elokuvataiteellisesti korkeatasoisiin filmeihin ja tarjota jäsenilleen hyviä vaihtoehtoja valtavirralle niin kotimaisen kuin ulkomaisen elokuvan genressä. Ei olekaan ihme, että Kinokka on ollut alusta alkaen hyvin suosittu. Yleisöä on ollut usein salin täydeltä. Elokuvalipun hinta on haluttu pitää kohtuullisena, nykyisin se on kuusi euroa. Pakollisen jäsenkortin saa kahdella eurolla. Näin kerhotilaisuus pysyy yksityistilaisuutena. Vaikka Kinokasta on tullut siinä määrin kiinnostava ja suosittu, ettei kerhoa juuri tarvitse markkinoida, tarvitaan kuitenkin tukijoiksi laajaa ja sitoutunutta fanijoukkoa sekä Kinokka-ilmiöstä kiinnostuneita liikeyrityksiä. Näitä ovat olleet pitkään HOK-Elannon oluthuone Poseidon ja Hotel Katajanokka. Kaikkien sidosryhmien yhteisin panostuksin saadaan Kinokka pysymään olennaisena osana urbaania kotiseutukulttuuria Katajanokalla. Meneillään oleva näytäntövuosi näyttää koronan varjostamana aika ankealta. Viranomaisrajoitusten vuoksi elokuvasaliin saa myydä pääsylippuja vain 50 % maksimista. Normaalioloissa näytännöt ovat usein olleet loppuunmyytyjä. Keskuskomitean jäsenet: Hilkka Aalto, Minna Dufton, Tarja Djateu, Sinikka Harpf, Marja Karppanen, Kati Laasonen, Erkki Leimu, Eero Nurmikko ja Kirsti Tolvanen. Teksti: Erkki Leimu

62

Katajanokan Kaiku 2020

”Turvavälinäytös” 11.10.2020

Kevään 2021 elokuvat 24.1 Big vs Small 21.2 Tove 21.3 La Belle Epoque 18.4 The Peanut Butter Falcon

Osta lahjaksi lahjakortti

2. Joulunäytös 13.1 Maryam on lämmin ja ennenkaikkea optimistinen elokuva yhden naisen taistelusta naisvihaa vastaan.


Skatan kaupunkiviljelijät

Keväällä kaupunkiviljelijät jännäsivät, saadaanko viljelyä jatkaa. Kaupunki antoi luvan, eikä Hotelli Katajanokan laajennustyöt onneksemme alkaneetkaan vielä.

K

eväällä hankittiin uutta multaa ja osalle viljelijöistä uudet lavakaulukset. Lavakauluksen vaihtaminen oli yllättäen helpompaa, kuin olin ajatellut. Vanha kaulus nousee kohtuullista väkivaltaa käyttäen ylös ja viljelmät pysyvät siistinä kakkuna, jonka päälle uusien kaulusten pudottaminen on helppoa. Ensi keväänä kannattaa pyytää uusia kauluksia ja vaihtaa ne ennen viljelykauden alkua. (Viestiä osoitteeseen skatankaupunkiviljelijat@gmail.com) Kaupunkiviljely on tänä erikoisena keväänä osoittanut olevansa suosittu harrastus, ja jonoon on kertynyt melkoinen joukko uusia viljelijöitä. Kaikki vanhat viljelijät saavat pitää laatikkonsa ja ovat etusijalla vaihtoon. Ikävä kyllä osa laatikoista ison vaahteran alla ovat turhan varjoisia. Toivottavasti ensi vuonna voimme olla yhteisöllisempiä ja pitää yhteisiä talkoita ja vaikka sadonkorjuujuhlat! Teksti: Kati Laasonen

Katajanokan Kaiku 2020

63


PUNAINEN ON JOULUN VÄRI. Merellinen joulutervehdys Punaisilta laivoilta! Ohessa lahjakorttimme katajanokkalaisille. Astu laivaan kotikulmilla ja vietä päivä tai ilta Suomenlahdella. Hyvää joulua! Edullisin hinta netissä. Varaa vikingline.fi tai soita puh. 0600 41577 (2,01 €/vastattu puh. + pvm./mpm).). Paikkoja on rajoitetusti. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Muista passi tai henkilökortti.

PÄIVÄRISTEILY TALLINNAAN

Voimassa 31.3.2021 asti. Tuotetunnus FGKAIKU Varausnumero: Kortti luovutetaan lähtöselvitykseen. Hytti lisämaksusta. Maks. 8 henkilöä. Ikäraja 18 v.

PIKNIKRISTEILY

Aamu- ja iltapäivälähtö. Voimassa 31.3.2021 asti. Tuotetunnus FGKAIKU Varausnumero: Kortti luovutetaan lähtöselvitykseen. Hytti lisämaksusta. Maks. 8 henkilöä. Ikäraja 18 v.

MINIRISTEILY

Voimassa 31.3.2021 asti. Tuotetunnus FGKAIKU Varausnumero: Kortti luovutetaan lähtöselvitykseen. Miniristeilyyn sisältyy yksi B4-hytti, muut hyttiluokat lisämaksusta. Maks. 4 henkilöä. Ikäraja 18 v.

ma–pe

0 €/hlö

(la–su 8 €/hlö)

pe

0 €/hlö su–to

0€

sis. B4-hytin (pe–la 15 €)

Profile for Katajanokkaseura ry

Katajanokan Kaiku 2020  

Katajanokkaseura ry:n julkaisema kaupunginosalehti.

Katajanokan Kaiku 2020  

Katajanokkaseura ry:n julkaisema kaupunginosalehti.

Advertisement