__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

OUT OF THE COLD and TO THE

PLAYOF FS


Mission impossible Pääkirjoitus, VESA MÄKÄLÄINEN // Kuva, VILLE TIMONEN

T

ämän lehden lähtiessä painoon runkosarja on aivan sinettiä vaille valmis. Takanamme on tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä sekä ilmassa että rakkaassa ”nakkibussissamme”. Urheilutalon ja Areenan parketeilta on pyyhitty lukematon määrä tuskan ja onnistumisten iholle nostamia hikipisaroita. Edessämme on se aika vuodesta, jota kaikki pelaajat, valmentajat, staffi, fanit, talkoolaiset ja koko Joensuu ovat odottaneet vesi kielellä koko kauden ajan – pudotuspelit. Kaikkien meidän tavoitteenamme on, että Pantteri-patsaan koti on myös seuraavan vuoden ajan Joensuussa. Kausi on ollut joukkueellemme pitkä ja haastava. Olemme joutuneet pelaamaan paljon pelejä tiiviissä tahdissa useiden vastoinkäymisten saattelemana. Pitää kumminkin muistaa, että jokaisella joukkueella on vastoinkäymisiä kauden aikana. Äärimmäisen harvoin Korisliigassa

Pääyhteistyökumppanit

on yksikään joukkue marssinut samaa tahtia läpi koko kauden. Haasteet ja vaikeudet kuuluvat urheiluun, eikä niiden taakse voi liikaa piiloutua. Joukkueemme on muuttunut jonkin verran kauden aikana. Meillä on todella iskukykyinen joukkue, kun saamme kaikki toipilaat allekirjoittaneen mukaan lukien parketille lasaretin sijaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saisimme pudotuspeleihin parhaan mahdollisen kokoonpanon parketille. Toki, nyt pitää muistaa koputtaa puuta, eli omaa päätä, kun menin sanomaan näin. Jokaista pelaajaamme tarvitsemme kauden loppuhuipentuman aikana. Korisliiga-kausi on ollut tähän mennessä yksi historian tasaisimmista kausista kokonaisuudessaan. Runkosarjan sijoitukset 3-7 voivat vielä elää viimeisellä kierroksella. Me lähdemme sijoilta 5-7 tavoittelemaan mahdollisimman hyvää loppusijoitusta pudotuspeleistä. Pelaajan näkökannalta runkosarjan sijoituk-

sella ei ole kuitenkaan niin suurta merkitystä, kun taistelu Pantteri-patsaasta alkaa lähipäivinä. Runkosarjan pelit ovat aivan eri pelejä kuin pudotuspelit, joissa mitataan pelaajien henkistä voimaa, sekä fyysistä jaksamista. Uskon, että meidän joukkue on pystynyt keräämään talteen kauden aikana tapahtuneista vastoinkäymisistä henkistä voimaa, sekä fyysistä jaksamista tiiviin pelitahdin johdosta. Mestaruuden uusimista pidetään joukkueurheilussa vaikeimpana mahdollisena tehtävänä. Olemme valmiita tekemään mahdottomasta mahdollista – suorittamaan mission impossiblen. Tähän me tarvitsemme hiukan onnea, sekä mahtavan joensuulaisyleisön tukea ja kannustusta. Ei muuta kuin äänihuulet koreaksi ja nähdään areenalla ja myöhemmin jäähallilla. Ystävällisin terveisin Kapteeni Vesa Mäkäläinen


PLAYOF NÄIN PELATAAN Korisliigan runkosarja pelattiin nelinkertaisena sarjana. Korisliigassa pelaa tällä kaudella 11 joukkuetta. Näin ollen runkosarjassa jokaiselle joukkueelle kertyi pelejä yhteensä 40. Runkosarja päättyi keskiviikkona 4.4. Runkosarjan päätteeksi 11 joukkueesta kahdeksan parasta eteni Korisliigan pudotuspeleihin. Korisliigan pudotuspelit alkavat tänä vuonna sunnuntaina 8.4. Korisliigan pudotuspelien ensimmäinen kierros eli puolivälierät pelataan ”paras viidestä” –periaatteella. Jatkopaikkaan välieriin tarvitsee siis kolme voittoa. Puolivälierien otteluparit määräytyvät Korisliigan runkosarjan sijoitusten mukaan niin, että runkosarjan voittaja pelaa kahdeksanneksi sijoittunutta joukkuetta vastaan, toiseksi sijoittunut seitsemänneksi sijoittunutta vastaan jne. Otteluparit muodostuvat siis seuraavasti:

1 vs. 8 | 2 vs. 7 | 3 vs. 6 | 4 vs. 5 Otteluparit muodostetaan em. kaavan mukaisesti, eikä käytössä ole esimerkiksi salibandyn tai lentopallon pääsarjoissa käytössä olevaa valintajärjestelmää, jossa runkosarjan parhaiten menestyneet joukkueet valitsevat itselleen vastustajan runkosarjan heikoiten menestyneistä pudotuspeleihin edenneistä joukkueista. Ottelusarjat aloitetaan ensin mainitun joukkueen kotikentällä, ja ottelut pelataan vuoroin kummankin kotipyhätössä. Matkustamista pudotuspelien aikana kertyy siis reippaasti. Puolivälieristä etenee välieriin siis kunkin otteluparin voittajat. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei ole käytössä pudotuspelikaaviota. Kaavion sijasta myös välierissä otteluparit muodostetaan runkosarjan sijoitusten perusteella. Välieriin edenneistä joukkueista runkosarjassa parhaiten menestynyt joukkue pelaa välierissä vastakkain sen joukkueen kanssa, jolla on heikoin runkosarjan sijoitus. Mikäli välieriin etenee esimerkiksi runkosarjan ensimmäiseksi, kolmanneksi, neljänneksi ja seitsemänneksi sijoittuneet joukkueet, pelataan seuraavasti:

1 vs. 7 | 3 vs. 4 Välierissä pelataan niin ikään vuoroin kummankin joukkueen kotiluolassa. Ottelusarja aloitetaan paremmin runkosarjassa sijoittuneen joukkueen kotoa. Välierät pelataan ”paras seitsemästä” –periaatteella, eli finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa. Välierät alkavat 19.4. Korisliigan finaalit alkavat 6.5. Mestari ja pantteripatsaan koti seuraavaksi vuodeksi on selvillä viimeistään 21.5., jolloin pelataan mahdollinen seitsemäs finaali. Finaalisarja pelataan ”paras seitsemästä” –periaatteella eli mestaruuteen edellytetään neljä finaalivoittoa. Ottelusarja aloitetaan muiden pudotuspelikierrosten tapaan paremmin runkosarjassa sijoittuneen kotiparketilla ja ottelut pelataan vuoroin kummankin kotona. Korisliigan pronssipeli pelataan 8.5. Pronssisten mitalien kohtalo ratkaistaan yksittäisellä ottelulla, joka pelataan otteluparin runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotiluolassa.

4

2


FS 2018 PUDOTUSPELIARVIOT Vilpas, Salo: Varmisti runkosarjan voittonsa jo hyvissä ajoin murskavoitolla Katajasta. Vilpas on ollut kauden alusta asti suurin mestarisuosikki ja joukkueen asema on vain vahvistunut sitä mukaa, mitä pidemmälle kausi on edennyt. Sentteri Aaron Jones on sarjan paras sisäpelaaja. Teemu Rannikko on sarjan paras pelintekijä. Jo noilla herroilla mennään pitkälle, mutta Joonas Iisalon luotsaamalta Vilppaalta löytyy laatujenkit myös Jonesin lisäksi. Kotimaisen osaston luottomiehiä ovat Susijengi-pelaajat Mikko Koivisto sekä Juho Nenonen. Laajuutta tuovat muun muassa Matias Ojala sekä Aatu Kivimäki. Kun tähän lisätään vielä sarjan paras kotiyleisö sekä Salo-hallin loisteliaat puitteet, on Vilpas selkeä mestarisuosikki. Loukkaantumiset voivat vielä keikuttaa voimasuhteita. Myös yllätysmahdollisuus on olemassa, kuten jutun loppupuolella kerrotaan. KarhuBasket, Kauhajoki: Sarjakakkonen on pelannut lukuisista loukkaantumisista huolimatta tasaisen kauden. Joko nyt Kauhajoella pistetään pannu keväällä porisemaan ja juodaan mitalikahvit? Lähellä se on, mutta kuten historia on osoittanut, on KarhuBasketin peli hieman yskinyt ratkaisuhetkillä. Jussi Laakso on uutena päävalmentajana paljon vartijana. Kuinka hän saa joukkueen priimusmoottorista Bojan Sarcevicista irti joukkueen kannalta parhaat tehot. Sarcevic on sarjan parhaita pelintekijöitä, mutta sipulin pitää kestää kovassa paikassa. Jos vastustajat saavat hänet pois tolaltaan, on KarhuBasket vaikeuksissa. Pitkä ja erittäin monipuolinen Greg Mangano on vaarallinen pelaaja, mutta myös hänellä on taipumus käydä ajoittain ylikierroksilla. Kauhajoki on kuitenkin tällä haavaa vahvasti tyrkyllä Vilppaan seuraksi loppuotteluun.

O18

BC Nokia: Katajan entisen toiminnanjohtaja Ville Tuomisen käskyttämä BC Nokia on varmasti jo heti ensimmäisellä kierroksella paha vastustaja kenelle tahansa. Joukkueen kotimainen runko on pelannut pitkään yhdessä. Serbialaisjätti Dragan Labovic on noussut Nokialla kulttimaineeseen. Pitkälti Labovicin otteilla BC Nokia tiputti runkosarjan kahdeksannelta sijalta kärkijoukkue Katajan keväällä 2016. Nyt "Labon" odotetaan toistavan tempun ja johdattavan nokialaiset finaaliin. Ei missään nimessä täysin haihattelua. Hieman arvoituksellinen joukkue kuitenkin. Seagulls, Helsinki: Susijengin luottomies Tuukka Kotti, maajoukkueessa vihdoin ja viimein mahdollisuutensa saanut Antti Kanervo sekä aina yhtä tyylikäs ja vaarallinen Timo Heinonen. Siinä on kova kolmikko. Myös vahvistusosasto on kohtuullisessa kunnossa, joten valmentaja Mikko Larkas omaa sellaisen nipun, jolla voi mennä vaikka päätyyn asti. Jollain tapaa myös helsinkiläisten otteissa on ollut epätasaisuutta. Nähtäväksi jää, mikä on vireystila pudotuspeleissä. Pyrintö, Tampere: Kauhajoelta Tampereelle siirtynyt Sami Toiviainen on saanut Pyrinnön pelin kulkemaan kauden alusta alkaen samoilla miehillä. Joonas Caven loukkaantui heti ensimmäisillä kierroksilla, mutta se ei ole tahtia haitannut. Riittävän hyvät jenkit höystettynä ikinuorella Antero Lehdolla, Petri Heinosella sekä Topias Palmilla. Voi hyvinkin olla, että Pyynikillä pelataan muutaman välivuoden jälkeen Korisliigan mitalipelejä. Kouvot, Kouvola: Toissa vuoden mestarivalmentaja Jyri Lehtonen palasi puikkoihin. Kausi ollut monestakin syystä hieman repaleinen. Oikeaa vahvistuskoostumusta oli vaikea löytää Kouvolassa. Lehtonen peluuttaa tyylilleen uskollisena paljon seuran nuoria pelaajia. Ihailtava tapa ajaa tulevaisuuden pelaajia sisään Korisliigaan. Kenties tulos olisi runkosarjassa voinut olla piirun parempi kuormittamalla runkomiehiä tai sitten ei. Pudotuspeleissä Kouvot on varmasti parhaimmillaan. Lehtonen on "velho" ottamaan vastustajan vahvuuksia pois. KTP-Basket, Kotka: Myös Kotkassa on ollut liikehdintää. Katajasta Kotkaan vaihtokaupassa siirtynyt Tim Williams on sopeutunut uuteen ympäristöön erittäin hyvin. Kesken kauden mukaan liittyneet Antto Nikkarinen sekä Kouvoista lähtöpassit vuodenvaihteessa saanut James Sinclair istuvat valmentaja Ray Ailuksen pelitapaan kuin rukkanen käteen. Vauhtikoripallon ja aggressiivisen puolustuksen nimiin vannova KTP on ikävä vastustaja kenelle tahansa. Varmasti myös Vilppaalle, jos ja kun joukkueet kohtaavat ensimmäisellä kierroksella. Tuleeko sieltä heti pudotuspelien ensimmäinen jytky?

5


Teksti, GREG GIBSON // Kuva, VILLE TIMONEN

Remaining Positive During Difficult Times H

ead coaches often face all kinds of difficult decisions and situations throughout the season. It’s the nature of this job. There is no denying that Kataja Basket this season has had more than our share of difficult times mainly in the way of injuries. Overcoming injuries is not just physical, but also mental to both the injured and the rest of the team. To the credit of our players and staff, we have remained positive and stuck together even during our hard times. I’m very excited moving forward as we are looking to regain three or four more bodies before the playoffs. I really feel we are slowly, but surely, getting better step by step and that we still have the opportunity to play our best basketball when it really matters the most. As the regular season winds down and the teams jostle for their playoff positions, I think it is important to remind the team about the positive experiences and wins we have had throughout the season. Whether it be a road win against Spanish ACB League team Joventut or a quality victory against a very good Mornar Bar team from Montenegro, we have had some exciting moments. Confidence is very important this time of year and any negative thoughts are not welcomed in our locker room. Once again, I would like to thank our sponsors and fans for their support throughout the season. I realize we have all been on a bit of a roller coaster ride this year but it’s not for lack of effort. We will once again try to make you all very proud and do our very best until the end! With appreciation, Greg

To the credit of our players and staff, we have remained positive and stuck together even during our hard times.

, i o k a v i s , a a Donkk … a a t t i e k s pulikoi, Joensuu liikuttaa joka kättä ja kroppaa! Hikoilemme kanssasi lenkkipoluilla, pelikentillä, saleilla ja katsomoissa.

yrityskaupat yritysjärjestelyt sukupolvenvaihdokset taloushallinnon konsultointi verokonsultointi

Lue lisää joensuu.fi/liikunta

www.konsulttitalo.fi 6


yhdessâ suuriin t ekoihin

www.vatupassi.fi 7


KUN MESTARUUTTA JAHDATAAN, NIIN KAIKKI ON VOITETTAVA, SE ON IHAN SAMA MISSÄ JÄRJESTYKSESSÄ NE TULEVAT VASTAAN.

8


Teksti, JOUKO SALMELA // Kuva, VILLE TIMONEN

Mestarien paras oppilas I

lari Seppälä, Katajan 25-vuotias luottopelaaja, on saanut koko uransa ajan nauttia parasta takamiesopetusta mitä Suomen tasavallassa on tarjolla. Kun oppi-isinä ovat olleet Suomen maajoukkueen viime vuosikymmenten huipputakamiehet Jukka Toijala, Jyri Lehtonen ja Teemu Rannikko ja kun kotipelejä seuraa Katajan paidassa kentän laidalta Petri Virtanen, niin siinä on nuoren pelaajan tueksi kotimaisen koripalloilun tietotaitoa enemmän kuin tarpeeksi. – Piti painiakin pikkupoikana kokeilla, mutta se jäi ohjelmasta pois aika pian. Jalkapallo pysyi mukana yläasteelle asti, mutta sitten koripallo vei voiton. Maineikas Lapuan Virkiä otti koripallon ohjelmistoonsa 1960-luvulla. Sarjatasoksi vakiintui silloinen Suomi-sarja. 1989 perustetiin koripallon erikoisseura Lapuan Koripojat, jonka nimi muuttui myöhemmin Korikobriksi. Liiganousu tapahtui 2012. Koulupoikana Ilari Seppälä pelasi Anuorten SM-sarjaa ja miesten 1. divisioonaa. Sitten tuli äkkilähtö isompiin ympyröihin. "Toikka" haki Kouvolaan – Olin 16-vuotias, kun Kouvojen valmentaja Jukka Toijala haki minut Lapualta Kouvolaan. Kävin lukion Kouvolassa ja pelasin A-junnuissa. Pidin itseäni 16-vuotiaana jo hyvinkin "aikuisena" joka pystyy mihin vaan, mutta nyt jälkeenpäin ajatellen - olihan se aika kova juttu ja iso muutos, mutta hyvin kaikki kuitenkin sujui, ei tuotakaan liikettä ole tarvinnut katua, muistelee Ilari Seppälä. Jukka Toijalan tekemän rekrytoinnin jälkeen Kouvojen A-nuorissa kului kaksi vuotta, sitten oli vuorossa miesten edustusjoukkue. Toijala valmensi vuoden ja palasi Katajaan. Kouvojen valmentajaksi tuli Jyri Lehtonen, maajoukkueen ja Katajan entinen takamies. Jyri Lehtosen valmennukseen pääsemistä Ilari pitää lottovoittona: – Jyri on tunnetusti äärimmäisen hyvä nuorten pelaajien kehittäjä. Kouvoilla oli tuolloin tiukka budjetti, joukkuetta ei voitu kasata isolla rahalla. Nuoret pelaajat saivat paljon peliaikaa ja mikäs sen parempaa. Jyri Lehtosen merkitys on ollut pelaajauralleni todella iso, kiittelee Ilari Seppälä. Takamies vai heittävä takamies? Ilaria naurattaa: – Tätä minulta aina kysytään. Vastaan nytkin, että molemmat käy. Konkurssista mestaruuteen Viiden Kouvolassa vietetyn kauden jälkeen nuori takamieslupaus houkuteltiin Loimaalle kesällä 2015. Loimaalla meni lujaa. Muutaman vuoden sisällä Nilan Bisons oli voittanut kaksi Suomen mestaruutta, hopeaa ja pronssia. Helmikuussa 2016 Bisons-osakeyhtiön johto joutui kuitenkin tunnustamaan seu-

ran katastrofaalisen taloustilanteen ja antoi pelaajilleen luvan neuvotella siirtymisestä muihin seuroihin. – Pelaajille seuran talousvaikeudet tulivat täysin puskista. Siihen asti seura oli suorittanut kaikki velvoitteensa täysin ajallaan, mikään ei viitannut siihen että ollaan konkurssin partaalla. Vaikka Bisonskausi Greg Gibsonin valmennuksessa jäi lyhyeksi, niin hyviksi kokemuksiksi jäivät ensimmäiset kovat europelit. Bisons pelasi itäisen Euroopan parhaista joukkueista koostuvaa VTB United Liigaa, muistelee Ilari. Ilari käytti Loimaa Bisonsin myöntämän siirto-oikeuden hyväkseen ja palasi takaisin Kouvoihin. Ja kuinkas sitten kävikään! Kouvolan ennätysyleisö, 3733 katsojaa, todisti Kouvojen Suomen mestaruutta keväällä 2016. Ratkaisevassa finaaliottelussa Pyrintöä vastaan Ilari Seppälälle kirjattiin tilastot 5/4/1/1r. Teemun ohjaukseen Jo Kouvola-vuosien aikana Katajan joukkueenjohtaja Jukka Törmälä ja Ilari Seppälä olivat käyneet alustavia puhelinkeskusteluja "molempia osapuolia kiinnostavasta aiheesta", mutta konkreettisia päätöksiä syntyi vasta kesäkuussa 2016, jolloin Ilari Seppälä ja Kataja solmivat 3-vuotisen sopimuksen. Aivan ongelmitta sopimus ei syntynyt. – Tuukka Kotti oli tehnyt sopimuksen Katajan kanssa, mutta käyttikin sitten ulkomaan optionsa. Näin minulle lopulta avautui tie Katajaan. Olen viihtynyt Joensuussa erittäin hyvin. Pitkät vieraspelimatkat hieman pelottivat etkäteen, mutta ei ongelmaa - Huikurin Allu ja mainio bussi takaavat laadun siltäkin osin. Katajassa kaikki muukin toimii, pelaaja voi rauhallisin mielin keskittyä tekemään parhaansa. Oman kehityksen kannalta tärkeää oli myös yhteinen vuosi Suomen kaikkien aikojen parhaan takamiehen, Teemu Rannikon, isällisessä ohjauksessa. – Olihan se todella parasta mahdollista oppia. Korvat ja silmät oli pidettävä koko ajan auki. Pelien aikana Teemulta tuli välillä melko tiukkaa tekstiä. Hän sanoikin kauden alussa, että pelin aikana ovat tunteet pinnassa, "saatan sanoa rumasti, mutta en pahalla". Ei siitä jäänyt mitään ongelmia. Harjoituksissa Teemu jaksoi selittää asioita rauhallisesti ja kärsivällisesti, siitä olen tosi tyytyväinen. Enää Teemu ei ole neuvomassa, mutta opit näkyvät - Ilari Seppälä on tällä kaudella pelannut uransa parasta koripalloa ja pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa Susijengissä. – Toivottavasti Teemu jatkaa vielä muutaman vuoden, vaikka vähäisemmilläkin minuuteilla. Pelikäsitys on edelleen aivan omaa luokkaansa, ihastelee Ilari.

Susijengi ja universiadit Kotimaisen sarjan pääyttyä keväällä alkaa maajoukkueleiritys. Suomen seuravat MM-karsinnat ovat kesä-heinäkuun vaihteessa, vastassa Tshekki ja Islanti. – Maajoukkueessa Jukka Toijala ja Lassi Tuovi vastaavat hyökkäyskuvioista, viimeinen sana on tietenkin päävalmentaja Henrik Dettmannilla. Valmentajat soittelevat talven mittaan ja kyselevät kuulumisia, mutta muuten Susijengissa toiminta keskittyy täysin leiritykseen ja maaotteluihin. Universiadien koripalloturnaukseen Ilari Seppälä on valittu kahdesti. Etelä-Koreassa Suomen joukkuetta valmensi Ari Tammivaara, Taiwanilla Pieti Poikola. – Olympiarima on koripalloilussa todella korkealla, joten universiadit ovat meikäläisen olympialaiset. Puitteet ovat loistavat, huippujoukkueet vastassa, järjestelyt pelaavat, kyllä näistä kisoista on saanut unohtumattomia kokemuksia. Ilari Seppälä on peliurallaan saanut nauttia jo useiden huippuvalmentajien ohjauksesta. – Valmentajien tyylissä ja tavoissa on paljonkin eroja. Jyri Lehtonen esimerkiksi tietää tarkalleen mitä haluaa, hän piirtää tarkat kuviot, pelaajien on oltava lähes sentilleen niissä asemissa mitä kukin kuvio vaatii. Nuorena onkin helppo ottaa vastaan tuon tyylinen valmennus. Greg Gibson puolestaan antaa hieman enemmän vapauksia, pelaajat saavat itse lukea tilanteita ja toimia sen mukaan. Tasaiset pudotuspelit 3-vuotinen Kataja-sopimus on nyt puolivälissä. Ulkomaan pelikentät kangastelevat jokaisen maajoukkuetason pelaajan silmissä, niin Ilarinkin. – Ei ulkomaille pääsy mikään pakkomielle ole. Joitakin kyselyjä on tullut, mutta ihan minne vain ei kannata lähteä, kyllä sen pitää olla selkeästi askel eteenpäin. Viime keväältä on yksi mestaruus Katajassa, toista aletaan jahdata tiukasti näinä päivinä. Ilari Seppälä odottaa tämän kevään pudotuspelitaistosta tasaisinta moneen vuoteen: – Salon Vilpas saa kantaa suosikin viittaa, mutta paras seitsemästä-sarjassa voi tapahtua mitä vain. Vilppaan jälkeen on sitten niin tasainen nippu, että vaikea on selvää suosikkia mennä sanomaan yhdestäkään pudotuspeliparista. Ilari Seppälällä ei ole pudotuspeleihin suosikki- eikä inhokkivastustajia: – Kun mestaruutta jahdataan, niin kaikki on voitettava, se on ihan sama missä järjestyksessä ne tulevat vastaan. Katajan kausi on ollut rikkonainen, muutama avainpelaaja on ollut loukkaantumisten takia pitkään pois. Keväällä edetään vaikeuksien kautta voittoon, uskoo Ilari Seppälä.

9


INTERSPORT ERÄURHEILU // Kauppakatu 18, Joensuu • Puh: 010 3228 300 INTERSPORT // Kauppakatu 23, Joensuu • Puh: 010 3228 310 10


Selena Gomez in Phenom Satin EP from the En Pointe Collection 11


Teksti, JOUKO SALMELA // Kuva, SAMULI KUITTINEN

Huolto toimii Katajan joukkueen otteet saattavat kauden aikana heilahdella laidasta laitaan, mutta yksi on silti varmaa: Vaihtopenkin takana huolto toimii varmasti ja tasalaatuisesti.

K

atajan huoltoryhmän kovan ytimen muodostavat Tapio Riutta ja Martti "Atti" Miinin. Atti on toista kautta ryhmässä mukana. Opettajiksi valmistuneet Henna ja Atti Miinin läksivät 1982 opetustyöhön Libyaan. Libyasta tie vei Ruokolahdelle, jossa Miininit toimivat opettajina eläköitymiseen saakka. Sitten oli edessä muutto molempien opiskelu- ja Atin synnyinkaupunkiin Joensuuhun. – Muutto takaisin Joensuuhun sujui hyvin luontevasti, koska yhteydet tänne olivat olleet tiiviit. Kaupungin kehittymistä olen voinut seurata koko ajan, joten oikeastaan ainoa mikä on yllättänyt, on se kuinka kovasti kaikki kaverit ovat vanhentuneet, naureskelee nuorekas paluumuuttaja. Katajan tiimiin – Joskus 10 vuotta sitten olimme Törmälän Jukan kanssa palaamassa matkoilta kotiin. Selostin autossa Jukalle netin online-sivuilta Kouvojen ja Katajan ottelutilanteiden etenemistä ja silloin Juke totesi, että "jotain tekemistä keksitään sitten kun jäät eläkkeelle". Jukka Törmälän "keksintö" oli tarjota Atille paikkaa Katajan ykkösjoukkueen huoltajana. – Kokemus on ollut positiivinen. Onpahan jotain tekemistä, elämä ei ole pelkästään television tuijottamista sohvan pohjalta. Riutan Tapsa opetti mitä huoltajan tehtäviin kuuluu. Vaikka palloilujoukkueen huoltaminen ei mitään rakettitiedettä olekaan, niin ei tämäkään savotta ihan pystymetsästä tulleelta onnistu. Atin mukaan työteliäimmät päivät huoltajan työssä ovat juuri ennen kauden alkua: – Se alkaa siitä kun Adidas toimittaa jouk-

12

kueen peli- ja vapaa-ajan asut Joensuuhun. Asusteet viedään painoon, jossa nimet, numerot ja logot saavat oikeat paikkansa. Kaikki on oltava valmiina ennen kauden alkua. Pyyhkeistä jääkylpyyn – Pelipäivänä huolto on paikalla kaksi tuntia ennen pelin alkua. Laitamme kuntoon ja viemme omille paikoilleen pyyhkeet, vedet, jäät, huoltolaukun, samoin fysion varusteet ja pallot. Riutan Tapsa on lisäksi palauttamassa palloja pelaajien verrytellessä, minä lopetin sen homman siihen kun Lasaroffin Johanneksen nakkaama pallo hajotti nenän ja silmälasit. Tästä syystä huolsin viime kevään finaalipelin nenä tukevasti laastaroituna, muistelee Atti huoltajauransa ainoaa loukkaantumiseen johtanutta tilannetta. Pelin aikana huoltajat näyttävät sähköistyvän aina kun yksi tai useampia pelaaja juoksee vaihtoon. – Vaihtoon tuleva pelaaja saa heti pyyhkeen ja juomaa, joillekin pelkkää vettä, joillekin veden sekaan suolaa tai magnesiumia. Osa kotimaisista pelaajista haluaa vaihtoon tulleessaan ylleen pitkähihaisemman lämmittelypaidan, ulkomaan vahvistuksista lämmittelypaitaa ei pue yksikään, ihmettelee Atti. – Pelin jälkeen puramme systeemin. Jos joku pelaaja haluaa jääkylvyn, niin valmistamme sen. Pelaajilla ei yleensäkään ole mitään ylisuuria vaatimuksia huollon suuntaan, kaikki sujuu hyvin luontevasti, kehuu Atti pelaajia. Urheiluseurojen huolto ja taustavoimat toimivat yleensä talkooperiaattella, niin Katajakin. Huoltoporras ei saa rahapalkkaa. – Saamme seuralta vaatetusta ja vierasmatkoilla ruoan. Reiluna miehenä Tör-

mälän Juke on tosin joka vuosi antanut minun palkkaani huomattavan prosenttikorotuksen, mutta ei se kukkarossa näy, kun lähtötaso on nolla. Mutta kuten sanottu, tämä on eläkeläiselle varsin mielekästä ja mukavaa tekemistä, kiittelee Atti. Kaukana lomailusta Katajalla on tunnetusti pitkät pelimatkat. Lähimmät "kotiottelut" ovat Kouvolassa ja Kotkassa. – Lyhimmilläänkin vierasotteluun on yhteen suuntaan matkaa yli 300 kilometriä. Vieraspeleistä olemme Joensuussa aamuyöllä klo 01 - 03. Pitkätkään bussimatkat eivät puuduta, mutta vaikeinta on seuraavana aamuna, kun tuntuu että joka paikka on kipeänä, sanoo Atti. Pitkiä päiviä tehdään myös europelien aikaan. – Pisin keikka oli kun lähdimme Joensuusta sunnuntaina pelaamaan Nokialle, sitten yöksi Tampereelle, josta lähdimme Helsinki-Vantaan lentokentälle. Sieltä lento Portugaliin ja voittoisa peli sikäläistä Portoa vastaa. Portugalista lensimme takaisin Helsinkiin, jossa olimme yötä. Helsingistä matkasimme perjantaina Kotkaan, illalla peli Kotkassa ja sitten perjantain ja lauantain vastaisena yönä kotiin Joensuuhun. Jos joku erehtyy kuvittelemaan pelimatkoja "mukaviksi lomareissuiksi", niin erehtyy pahemman kerran. Joukkueen matkustelu on sujunut sunnitelmian mukaan niin koti- kuin ulkomaillakin: – Vain yhden kerran on yksi huoltolaukku joutunut lentokentällä kadoksiin, mutta sekin laukku tuotiin minulle koviovelle jo seuraavana aamuna, muistelee Atti.

Kaksi viinipulloa Vuosikymmenet koulutaulun edessä, sitten pari vuotta vaihtopenkin takana. Mikä joukkueen toiminnassa on eläköitynyttä pedagogia eniten yllättänyt? – Suurin ihmetyksen aihe minulle on ollut valmentajien antaumuksellinen paneutuminen työhönsä. Esimerkiksi kakkosvalmentaja Tuomas Ojan vastustajien scouttaamiseen käyttämät tuntimäärät ovat aivan järkyttäviä. Päävalmentaja Greg Gibson on aina käytettävissä ja saavutettavissa. Kun pelaajia loukkaantuu - ja niitä on tällä kaudella koettu todella reilusti yli oman tarpeen- ja joutuvat Tikkamäelle tutkimuksiin, niin Greg ei katso kellonaikoja rientäessään polkupyörällään pelaajan tueksi. Myös muu taustaryhmä tekee kunnioitettavaaa työtä. Riutan Tapsa on käyttänyt eräänkin tunnin lomistaan Katajan hyväksi. Runsain mitoin omaa aikaansa ja energiaansa joutuvat myös käyttämään seuran varainkerääjät, joiden työ mahdollistaa koko toiminnan pyörittämisen, toteaa Atti Miinin. Suomen tunnetuin jääkiekko- ja koripallohuoltaja Marko Yrjövuori - Los Angeles Kings. Los Angeles Lakers, Susijengi - kertoi muistelmakirjassaan, että NHLjääkiekkoilijat antoivat jouluna, kauden päättyessä ja syntymäpäivänä huoltajalle ylenpalttisia lahjoja. Yksikään NBAkoripalloiliuja ei antanut koskaan mitään yhdellekään huoltajalle. Atti Miinin, mitä tästä olisi pääteltävissä? – Koripalloilijoiden osalta ilmiö ei onneksi ole yleismaailmallinen, vaan rajoittunee rapakon taakse, sillä minä olen saanut koripalloilija Teemu Rannikolta kaksi viinipulloa kiitokseksi kaudesta, kiittelee Atti Miinin.


Parasta vuokra-asumista Joensuun, Kiteen ja Lappeenrannan keskustassa, palvelujen äärellä! Katso asuntotarjontamme:

www.suomenseniorikodit.fi

Joensuu Kitee Lappeenranta

Puh. 0102 290 680

Etsitkö sitä sinulle sopivaa? Koulutusta nimittäin. Meerkado on koulutusten markkinapaikka, joka kokoaa yhteen paikkaan kaikki sinua kiinnostavat koulutukset ja kurssit verkkokauppatyylisesti. Helppoa kuin mikä! Surffaa sivulle ja tutustu tarjontaan: www.meerkado.fi

Autolasien ykkönen • meiltä purkuosat • ostamme kolariautoja

Lylykoskentie 27, Joensuu • www.karjalanpurkupojat.fi

puh. 0400 229 800 avoinna ma-pe 8.00-16.30 www.karjalanpurkupojat.fi Vakuutusyhtiöiden sopimuskumppani

Sukkana sisään Tilavat parkkiruudut ja sisäänajo rauhalliselta Kirkkokadulta – mutkaton kaupunkireissu alkaa P-Centrumista!


14


Teksti, KARI VILJAKAINEN // Kuva, SAMULI KUITTINEN

Pirtsakka, iloinen, pieni, mutta pippurinen joukkuepelaaja J

oukkuekavereiden sanat kuvaavat hyvin naisjoukkueen kapteenia Tessa Virtasta, joka johdatti Katajan ykkösdivisioonassa tällä kaudella kahdeksanneksi. – Kun edelliskauden porukasta yksi kerrallaan tippui pois, ei syksyn viime hetkillä kokoon saatu joukkue voinut oikeastaan paremmin pelata, toteaa Virtanen. – Hirvitti, kun kauden alussa olin ainut pelikuntoinen vanhasta joukkueesta. Koko joukkueen arvosanaksi kuudella voitolla antaisin nyt kahdeksikon. – Sarjapaikka säilyi kirkkaasti, kun tärkeät pelit voitettiin. Suorituksen arvoa nostaa se, että harvoin treeneissäkään pääsimme 5 vs. 5 peleihin. Hyvänä hengennostattajana ja uuden oppimiseen aina valmiina, Virtanen, on myös hieno esikuva. Valmentajan luottopelaaja kaiken puolin. Orimattilan Jymyn kasvatti on Lahden ja Kouvolan kautta päätynyt nyt Joensuuhun. Kaksi 19 -vuotiaiden tyttöjen SM-pronssiakin on matkan varrelta jäänyt mukaan. – Kaksi vuotta on täällä opiskelua ja koripalloa takana. Ensi vuonna olisi tarkoitus saada terveystiedon opettajan paperit käteen, jatkaa Virtanen. – Tulevaisuutta sitten vuosi kerrallaan, mutta koripallon kanssa olen tekemisessä varmaan jatkossakin tavalla tai toisella. Virtanen on tunnettu parketilla erityisesti monipuolisuudestaan. Sarjan pistetilaston viitonen (ka. 14,7), syöttötilaston kakkonen (4,3) ja tehotilaston kolmonen, osoittavat laajaa osaamista. Järkevästä pelinjohdosta ja vauhdin pidosta Virtanen myös tunnetaan.

Sarjapaikka säilyi kirkkaasti, kun tärkeät pelit voitettiin. Suorituksen arvoa nostaa se, että harvoin treeneissäkään pääsimme 5 vs. 5 peleihin. – Kaipaisin itselleni lisää röyhkeyttä korille ajoihin. Polvi meni rikki muutama vuosi sitten ja siirryin toivuttuani enemmän kolmen pisteen kaarelle. – Ehkä röyhkeys vielä löytyy takaisin pelivuosien myötä, arvioi Virtanen koko 20 - vuotiaalla ja 163 - senttisellä varrellaan. Koostaan Virtanen ei toki ole pelikentillä piitannut. Erittäin hyvänä levypallopelaajana hän napsi tälläkin kaudella irtopalloja 7,1 keskiarvolla. Se oli sarjassa yhdeksänneksi paras ja toi Katajassa kärkipaikan. – Helppo homma, kun isot joukkuekaverit sulkevat omat pelaajansa pois niin tällainen tattihan levyrit sitten lattian pinnasta nappaa, Virtanen naurahtaa. – Kiitos katsojille ja tukijoille menneestä kaudesta. Urheilutalolla esitimme tuttuun tapaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jatketaan samaan malliin tulevaisuudessakin.

15 15


KATAJA JÄRJESTI HYVÄKSENI HYVÄNTEKEVÄISYYSOTTELUN, JOSSA OLI MUKANA KORIPALLOILUN HUIPPUNIMIÄ JA MUUSIKOITA. OTTELULLA KERÄTTIIN KUNTOUTUKSEENI RAHAA. KATAJALLE ISO KIITOS TÄSTÄ.

16


Teksti, HANNU JARVA // Kuva, SAMULI KUITTINEN

Olen nyt onnellisempi kuin koskaan Vakava onnettomuus pysäytti Mika Piirosen, mutta vain hetkeksi.

U

usi koripallon sarjakausi oli kohtsillään alkamassa. Katajan pieni ja pippurinen takamies Mika Piironen oli treenannut kesän tuttuun tapaansa ollakseen sitten kovassa iskussa, kun hänen kohdallaan kolmas liigakausi pyörähtää käyntiin. Tulevaa kautta silmällä pitäen oli yksi harjoitusottelukin jo ehditty pelata. Sitten puuttui kohtalo peliin. Oli elokuun 23. päivä. Mika kavereineen oli viettämässä lähetystyöhön lähtevän ystävänsä läksiäisiä rääkkyläläisellä kesämökillä. Kun mökillä ollaan, niin ollaan yleensä myös vesillä. Niin Mikakin ystävineen. Mika ohjasi venettä, yksi ystävistä luisteli vesisuksilla narun päässä perässä. Sitten rysähti. Veneen potkuri iski täydellä voimalla kuljettajan takaraivoon ja ohimoon. – Sitä iskuhetkeä en muista, mutta sitten kun olin jo rannassa tajusin, mitä oli oikeasti tapahtunut. Kaikki paikat olivat veressä. Siinä vaiheessa pelissä oli elämä. Kaverit ympärillä olivat paniikissa. – Siitä huolimatta hyvin he siinä tilanteessa osasivat toimia, Mika Piironen sanoo nyt. Ambulanssin tuloa Mika ei enää muista. – Jälkeenpäin olen jutellut ambulanssimiesten kanssa ja he ovat kertoneet, että olin jollain tavalla tajuissani koko matkan sairaalaan Joensuuhun. Joensuussa Mikan poski ja silmäkulma tikattiin. Joensuusta hänet siirrettiin ambulanssilla Kuopioon. Siellä hän vietti sairaalassa seuraavat kaksi viikkoa ja vielä sen jälkeen Joensuussa neljä kuukautta, kunnes pääsi Käpylän kuntoutuskeskukseen Helsinkiin. – Heti sitten tammikuussa Kataja järjesti hyväkseni hyväntekeväisyysottelun, jossa oli mukana koripalloilun huippunimiä ja muusikoita. Ottelulla kerättiin kuntoutukseeni rahaa. Katajalle iso kiitos tästä järjestelystä. Pelin jälkeen Mika pääsi kolmeksi kuukaudeksi Helsinkiin kuntoutukseen. Totuus valkenee Aika pian onnettomuuden jälkeen Mikalle selvisi, että hänen uransa liigatason koripalloilijana oli auttamattomasti ohi. Lääkärit kertoivat Mikalle tämän vam-

moista, ja miten ne vaikuttavat hänen tulevaan elämäänsä. Oikea puoli vartalosta oli halvaantunut. – Puhua en osannut kahteen kuukauteen ja toinen silmä on käytännössä sokea. Jotkut lääkärit sanoivat, etten tule moneen vuoteen kävelemäänkään. Ensimmäiset kaksi kuukautta olinkin pyörätuolissa. Sinnikkyydellä Mika Piironen kuitenkin nousi jaloilleen. – On aika ihme, että olen nyt näinkin hyvässä kunnossa. – Olen aina tykännyt rääkätä itseäni fyysisesti. Katsoa rajojani. Kuntoutuksen kannalta oli hyvä, että olin harrastanut urheilua monta vuotta, yhä lähes päivittäin kuntosalilla käyvä Mika Piironen kertoo. Mukaan politiikkaan Mika Piironen on kristillisdemokraattien valtuutettu Joensuun kaupunginvaltuustossa. Joensuulaiset eri kristilliset tahot houkuttelivat Mikaa lähtemään kunnallisvaaliehdokkaaksi. Politiikassa hän ei ollut ennen ehdokkuuttaan ollut mukana päivääkään. – En ollut edes seurannut politiikkaa. Mika meni valtuustoon heittämällä. Hän sai kristillisistä kaikkein eniten ääniä Joensuussa. Ääniä ensikertalaiselle ropisi peräti 293. – Valtuustotyö minulla on tähän saakka ollut käytännön opettelua, mutta mielenkiintoista se on. Virallisesti Mika on nyt sairaseläkkeellä. Toimettomaksi hän ei silti ole jäänyt. Hän oli mukana vuosi sitten valtakunnallisessa Mahdollisuus muutokseen -kampanjassa. Kouluissa hän käy kertomassa omaa tarinaansa. – Se on arvokasta työtä. Näin koululaiset saavat sellaista tietoa, jota koulukirjoista ei löydy. Mika on mukana myös Vapaaseurakunnan toiminnassa. – Olen ollut lapsesta saakka uskossa. Isäni oli Vapaakirkon pappi ja koko perheemme on ollut uskossa Jeesukseen niin pitkään kuin muistan. – Jumala-suhde tuli minulle todella tärkeäksi onnettomuuden jälkeen. Koin rauhaa kaiken hädän keskellä. Jumala pysäytti minut ajattelemaan, mikä on

elämässä tärkeintä. No mikä se on elämässä tärkeintä? – Se, että pysyy lähellä Jumalaa. Ja mitä enemmän autan muita ihmisiä sitä onnellisempi olen. Onnellisempi minä olen nyt kuin joskus parikymppisenä terveenä urheilijana. Jeesuksessa on minunkin pelastus. Koripallo oli pakkomielle Katajan peleissä Mika Piironen pyrkii käymään niin usein kuin mahdollista. Vaikka tämä kausi on joukkueelta ollut rikkonainen, Mika uskoo silti Katajaan ja sen mahdollisuuksiin. – Uskon, että pudotuspeleissä ainakin toiselle kierrokselle selvitään. Ehkä finaaliinkin asti. Pleijarit ovat ihan eri pelejä. Mika ei ole mikään maailman pisin mies koripalloilijaksi. Jostain syystä hän kuitenkin koululaisena valitsi koripallon omaksi lajikseen. – Kun koulukaverit alkoivat pelata korista, lähdin mukaan treeneihin. Rakastuin heti lajiin, se imaisi mukaansa. Yhdessä vaiheessa koriksesta tuli jopa pakkomielle. Katajan edustusjoukkueen pelaajarinkiin Mika pääsi jo 16-vuotiaana. Varsinaisesti pelaamaan hän pääsi ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. – Eka kerran, kun pääsin Katajan treeneihin, vastassa oli pitkiä, vahvoja ja taitavia jätkiä. Halusin nähdä, miten onnistun heitä vastaan. Ja onnistuihan se nopeuteni ansiosta. Mika oli myös nostamassa Katajaa aikanaan Korisliigaan. Voi sitä nousun hurmosta. – Nousu oli todella voimakas tunnetila. Sitä nousua oli toivonut niin pitkään, ja kun se toteutui, se herkisti. Nousun jälkeisen kesän Mikan treenasi hullun lailla. – Sitä mietti koko ajan, miten me siellä liigassa pärjätään. Sitten kun voitimme ensimmäinen runkosarjan Korisliigan kotipelimme Lappeenrannan Namikaa vastaan, ja jopa reilulla erolla, se antoi minulle tunteen pärjäämisestä. Kaiken kruunasi keväällä kaulaan ripustettu pronssimitali.

17


Parhaat merkit maanrakennukseen ja kiinteistöhuoltoon Pamilonkadulta.

Pamilonkatu 29, Joensuu • ma – pe 8 – 16 • www.maxlift.fi

18


Joensuun Kataja Joensuun tunnetuin ilmiö Kataja Basket ja Joensuun Maila teettivät viime vuoden lopulla tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää mitä toimijoita tai kohteita suomalaiset yhdistävät Joensuun kaupunkiin. Samaisessa tutkimuksessa selvitettiin Korisliiga- ja Superpesis-seurojen tunnettuus Suomessa, sekä vastaajien kiinnostus ja suhtautuminen seuroja kohtaan. Tutkimuksen toteutti Kataja Basketin ja Joensuun Mailan toimeksiannosta Sponsor Insight Finland. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2088 suomalaista ja se toteutettiin Survey Sampling Internationalin verkkopaneelin kautta. Otos vastaa sukupuolen, iän ja asuinalueiden osalta täysi-ikäisen väestön rakennetta. Loka-joulukuun aikana toteutetun tutkimuksen mukaan suomalaiset tuntevat Joensuun erityisesti Katajasta ja Ilosaarirockista. Kärkikaksikon taakse jäävät pienen etumatkan erolla

muun muassa Joensuun Maila, Joensuun Eliittikisat ja Itä-Suomen yliopisto.

eli mitä vanhempi vastaaja, sitä paremmin Kataja tunnetaan. Yli 60-vuotiaista

Tutkimuksen mukaan Joensuun tunnetuin toimija tai ilmiö on Kataja. Hyvänä kakkosena tulee Ilosaarirock, jonka vanavedessä ovat muun muassa Joensuun Maila, Joensuun Eliittikisat ja Itä-Suomen yliopisto. Huomionarvoista tuloksissa oli, että Joensuun Kataja ja Joensuun Maila tunnistetaan lähes yhtä hyvin miesten ja naisten keskuudessa. Ikäryhmiä vertaillessa Katajan tunnettuus nousee lineaarisesti

useampi kuin kolme neljästä vastaajasta tunnistaa seuran. Nuorten keskuudessa Joensuu tunnetaan puolestaan parhaiten Ilosaarirockista. Tutkimus sisälsi Joensuun alueen tunnis-

tettavimmat urheilu-, kulttuuri-, matkailu-, tapahtuma-, koululaitos- ja yritystoimijat tai kohteet, jotka toimivat vetovoimatekijöinä matkailulle, asumiselle tai liiketoiminnalle. Annettuja kohteita tai toimijoita oli kaikkiaan 37 kappaletta. Korisliiga-seurojen tunnettuutta vertaillessa Kataja on virhemarginaali huomioiden jaetulla pronssisijalla. Katajan edellä ovat Pyrintö ja Kouvot. Tällä hetkellä menestyksen aallonharjalla ratsastava ja Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas jäi Katajan taakse seuraavalle sijalle. Tutkimuksessa selvitettiin myös kiinnostusta ja suhtautumista Kataja Basketia kohtaan. Itä-Suomen alueella neljä vastaajaa kymmenestä vastaajasta oli vähintään hieman kiinnostunut Kataja Basketista. Seuran toimintaan positiivisesti suhtautuu 27 % ja neutraalisti 70 % itäsuomalaisista vastaajista.

URHEILUKLINIKKA

Minulle elämä on osa lumilautailua, nautin siitä enemmän kuin koskaan. Kiitos. - Eero Ettala

KAUAN ELÄKÖÖN URHEILU!

LÄÄKÄRIKESKUS

SAIRAALA

HAMMASKLINIKKA

19


Teksti, RIKU TAPIO // Kuva, SAMULI KUITTINEN

Juuriltaan karjalainen urheilumies Esa Karvinen on Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän eli nykyiseltä nimeltään Riverian johtaja. Hän toimii myös Joensuun Kataja ry:n puheenjohtajana eli vastaa koko perinteikkään yleisseuran johtamisesta. Esa nimitettiin vastikään myös Liettuan kunniakonsuliksi. Hänet tunnetaan myös erittäin innokkaana korismiehenä, joka vetää pelitossut jalkaan aina tiistaisin, kun varttuneemmista herroista koostuva Tiistaikerho kokoontuu pelaamaan Tulliportinkadulle.

E

sa on syntynyt Helsingissä Kätilöopistolla, mutta omaa vahvat juuret myös Pohjois-Karjalaan, johon hän on sittemmin asettunut ottaessaan syksyllä 2016 vetovastuun yhdestä Suomen suurimmista koulutuslaitoksista. Riveriassa opiskelee 17500 opiskelijaa ja työntekijöitäkin on noin 800. Esan molemmat vanhemmat ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta, ja omien sanojensa mukaan hän on selkeästi enemmän karjalainen, kuin ”stadilainen”. – Olen viettänyt lapsuudesta asti paljon aikaa näillä seuduilla. Pohjois-Karjala on aina ollut minulle kuin koti. Se, että olen syntynyt Helsingissä, ei ollut minun valintani, Esa vitsailee. Urheillut Esa on aina paljon. Hänen lajinsa oli nuoruudessaan karate, jossa Esa myös menestyi melko mainiosti. Hänellä on vyöllään kolme nuorten Suomen mestaruutta, useampi aikuisten SM-mitali, sekä joukkuekilpailujen Suomen ja Pohjoismaiden mestaruudet, sekä EM-joukkuekisojen neljäs sija. Esa itse nostaa kuitenkin kenties kovimmaksi suoritukseksi Neuvostoliiton avoimen mestaruuden. Karateura jatkui aina 24-vuotiaaksi saakka. Sittemmin kilpauran loputtua Esaa ei juurikaan molskilla ole tavattu. Sen sijaan koripallokentillä mies on viettänyt reilusti aikaansa. Koripallo on viehättänyt Esaa aina lapsesta saakka. – Aivan nassikasta asti olen tykännyt koriksesta. Lapsena pelasimme päivät pitkät korista ja heittelimme kilpaa pihalla aina, kun karateharjoituksilta kerkesin. – Minun nuoruudessani vietettiin kaikki mahdollinen aika liikkumassa ja touhuamassa ulkona, Esa kertaa omaa lapsuuttaan nyt 55 vuoden iässä. – Nykyisin pelataan ukkoporukalla aina tiistaisin. Tosissamme, mutta ei totisesti. Ylpeä ukki perinteikkään seuran peräsimessä Kesäkuussa 2017 Esa valittiin Joensuun Kataja ry:n puheenjohtajaksi. Kataja on yksi Suomen vanhimmista yleisseuroista ja Pohjois-Karjalan suurimmista seuroista. Seurassa on kaikkiaan noin 1700 jäsentä, jotka harrastavat kukin joko koripalloa, yleisurheilua, voimistelua, hiihtoa, muodostelma- tai taitoluistelua, ja osa tietysti useampaakin lajia. Esa on

20

erityisen ilahtunut siitä hengestä, joka seurassa vallitsee. – Olen saanut ilokseni huomata, että tämän maineikkaan ja upean seuran ympärillä on aivan uskomattoman paljon ihmisiä, jotka antavat omaa aikaansa, rahaansa ja muuta panostaan seuran eteen täysin pyyteettömästi ja suurella sydämellä. Olen jopa yllättynyt, miten paljon seuran hyväksi ollaan valmiita tekemään. – Pyrimme koko ajan kehittämään seuraa parempaan suuntaan. Historiaa on pian takana 120 vuotta, ja pyrin omalta osaltani pitämään huolen siitä, että seura voi myös seniori-iässään hyvin. Esalla on kolme aikuista tytärtä, kaksi lastenlasta ja kolmas tuloillaan. Itseään ”ylpeäksi ukiksi” kuvaileva Esa ammentaa haastavan työn ja aikaa vievän vapaaehtoistoiminnan vastapainon perhe-elämästä. – Ajattelen, että kaikki elämän osa-alueet ovat tärkeitä: työ, harrastukset, seuratoiminta, kunniakonsulin tehtävät ja perhe. Tärkeintä on kuitenkin perhe. Perhe ja läheiset ovat se tuki ja turva, johon nojautua myös kaiken kiireen keskellä. PKKY:stä Riveriaksi Esan työnantaja Riveria on monille vielä melko tuntematon koulutuskuntayhtymän nimi. Yhtymälle haluttiin uusi nimi, kun ammatillisen koulutuksen uudistamisen myötä nuorten ja aikuiskoulutuksen raja-aidat poistuivat. Riveria valikoitui nimeksi nimikilpailun kautta. – Järjestimme henkilökunnan ja opiskelijoiden kesken nimikilpailun, jossa ehdotettiin yhteensä 274 nimivaihtoehtoa. Se kuvastaa liikettä ja vesistöä, joka on Pohjois-Karjalalle tyypillistä. – Nimi on iloksemme otettu hyvin vastaan ja sen tunnettuus lisääntyy koko ajan. Riverian luotsaaminen muiden sivutoimien ohessa pitää Esan kiireisenä. Hänet voi kuitenkin melko usein bongata myös Kataja Basketin otteluissa kannustamassa omiaan. – Pyrin aina paikalle, kunhan vain aikataulut sallivat. Uskon, että tänä keväänäkin näemme Katajalta vielä ihmeitä.


Lakiasioiden ammattilaiset puolellasi Joustavasti Yksityiseltä − Riippumattomat asiantuntijat löydät osoitteesta Riippumattomat osoitteesta www.etsiasianajaja.fi www.asianajajaliitto.fi/etsi_asianajaja

Veneremontit Moottorit Vetolaitteet Keulapotkurit Sähkötyöt Lasikuitutyöt Vauriokorjaukset

Pintatyöt Kiillotukset Vesihionnat Vahaukset Otsonoinnit Puhdistukset

Olemme täyden palvelun venehuolto. Hoidamme veneesi talvisäilytyksen, huollot ja kuljetukset ”avaimet käteen”-periaatteella. Teemme huollot ja korjaukset kaikkiin merkkeihin ja malleihin.

Alkuperäiset Volvo Penta- varaosat ja tarvikkeet löytyvät suoraan hyllystä. Kopola varastointipalvelut Ay aapo.kinnunen@kopola.fi

p. 050 3555 996 www.kopola.fi

21


Luotettava, palveleva ja neuvova tilitoimisto Joensuussa yli 40 vuoden kokemuksella - Yrityksen perustaminen ja yritysmuodon muutokset

- Sähköiset taloushallintopalvelut (Heeros)

- Tilinpäätökset ja veroilmoitukset

- Palkanlaskenta

- Kirjanpitopalvelut

- Muut taloushallintopalvelut

p. 010 440 3500

Mustolankatu 7, 80200 Joensuu www.kirjanpitolehtinen.fi

ÄRILOGOT

WWW.RAKENTAJATERVO.FI

22


Kelloliike Ilmakangas EKO LVI

Leckers KK-kuva

Sähkö Saarelainen

Kiinteistömaailma

Ostaa-myy-välittää ja vuokraa


Profile for Kataja Basket

Playoffs-julkaisu 2018  

Kataja Basketin pudotuspelijulkaisu huhtikuussa 2018

Playoffs-julkaisu 2018  

Kataja Basketin pudotuspelijulkaisu huhtikuussa 2018

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded