Page 1

kasteel van gaasbeek


Tweehonderd jaar geleden overleed markies Paul Arconati. Hij liet een triomfboog voor en een snuifdoos van Napoleon na. Ook in 1821 besliste Hector Berlioz om componist te worden. Het onderstaande tekstfragment komt uit één van zijn meesterwerken, ‘La Damnation de Faust’. En omdat Paul Arconati onze meest faustiaanse kasteelheer was, dragen we deze woorden aan hem op.

Voici des roses, De cette nuit écloses. Sur ce lit embaumé, Ô mon Faust bien-aimé, Repose ! Uit: Hector Berlioz, ‘Voici des roses’, La Damnation de Faust, 1845


2021 Beste lezer, Graag sturen wij u deze rozen, die Ben Sledsens ontwierp voor het nieuwe glasraam van de barokke kapel in het kasteelpark. Oud en nieuw verenigen, gisteren en vandaag met elkaar verbinden: het blijft de hoeksteen van onze werking. Ook nu het kasteel gesloten is. Achter zijn poorten sorteert het behoedzaam herinneringen die eeuwen overbruggen. Het neemt de tijd die nodig is. Voor verandering, vernieuwing, herstel en heropbloei. Ziehier dus die rozen, behoedsters van een lange slaap maar vooral draagsters van onze hoop en ons geloof. Dat alles uiteindelijk goed komt. Het team van het Kasteel van Gaasbeek wenst u een liefdevol jaar.

Cover: Ben Sledsens, ontwerptekening glasraam, 2020, courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerpen V.U. Luc Vanackere, Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, B-1750 Lennik (Gaasbeek)