Page 1

Velkommen i Esbjerg 3. Kreds


Her er en kort beskrivelse af de aldersgrupper, vi har delt vores medlemmer op i FDF står for Frivilligt Drenge- og Pige Forbund, og er en ungdomsorganisation med 24.000 medlemmer fordelt på 400 kredse rundt i Danmark.

Pusling

Tumling

Pilt

Væbner

Børnehaveklasse-alderen (5-7 år) Puslinge er FDFs spilopmagere og er lige startet i skolen, og har fuld fart på. Puslinge laver dukketeater, stearinlys, bygger huler, får historier og meget meget mere.

1. og 2. klasse (7-9 år)

Som tumling skal du til at lave snobrød over bål, og er selv med til at tænde det. Du kommer også på løb og du lærer måske hvordan man ringer 1-1-2 hvis der sker en ulykke. Hvis du ikke som pusling har været på besøg på den lokale brandstation, sker det nok nu.

3. og 4. klasse (9-11 år) Pilte snitter i træ, laver bål, og lærer så småt at bygge med rafter. Det er også som pilt du kommer på længere ture, og du sover måske under åben himmel når I er på lejre.

5. og 6. klasse (11-13 år) Som væbner er du en rigtig raftebygger, og kommer meget tæt på naturen, hvor du sover i bivuak, og løber efter kompas. Du kommer med på FDFs landslejr, der finder sted hvert femte år, og du er selv med til at planlægge mødeaftnerne.

7. og 8. klasse (13-15 år) Seniorvæbner

FDF har sine rødder i den danske folkekirke og udgangspunktet for FDF er det kristne livssyn. Vi tror, at alle mennesker er lige meget værd og mener at alle skal mødes med respekt. Det er ikke et krav, at man tror på Gud for at gå til FDF. Det er vigtigt for os at der både er plads til tro og tvivl

Senior

En Seniorvæbner er en “færdiguddannet væbner”. Du kan selv lave weekender sammen med dine ledere, og du planlægger måske arrangementer for de mindre FDFere. I nogle kredse får seniorvæbnerne ansvaret for en del af kredsen udstyr (f.eks. telte).

9. klasse og opefter (op til 18 år)

Seniorer hygger ved bålet sammen med de andre, imens de drikker kaffe og spiller guitar. Seniorklassen tager i svømmehallen, på weekender, og mødes med andre seniorer. I langt de fleste kredse bliver seniorer tilbudt at være assistenter på en klasse med mindre FDFere, for at forberede sig på at være leder i FDF. Af samme grund kan du som senior deltage i Landsforbundets kurser, som normalt bliver betalt af kredsen.

Det handler om børn og unge - og det at være sammen. At give mod på livet. Tillid til sig selv og hinanden. I FDF ønsker vi, at piger og drenge skal erfare livets mange muligheder. At de gennem leg, fantasi og aktiviteter i naturen lærer og oplever en masse om sig selv, om andre og får nogle Konkrete færdigheder. I FDF mener vi, at børn skal mærke, der er noget, de er gode til, at de er noget værd i fællesskabet, og at deres evner kan bruges.


Udvikling og læring er en stor del af FDF – blot på en anderledes måde! Der er uddannelse både for de unge og for lederne. FDF har sine egne efterskoler og både unge og lederne kan løbende deltage i kurser om alt fra pædagogik og teambuilding til klatring og kanosejlads.

FDF består af et netværk af kredse, hvor børn og unge er sammen på tværs af aldersgrupperne. At børnene møder op hver uge, det er nøglen til FDF – det er her fællesskabet dannes. Og det er her selvstændighed, ansvar og medindflydelse udvikles. Hver eneste af de omkring 400 kredse der findes over hele landet har deres egen måde at arbejde på. Men fælles for det hele er, at vi arbejder ud fra samme grundlag. Når vi møder hinanden fra de forskellige kredse, er det ikke bare den blå skjorte, som viser, at vi er i ”familie” med hinanden, men også, at vi har mange sjove og spændende oplevelser til fælles.


Skumfiduser & snobrød er næsten en tradition i FDF, men det kan tilberedes på mange måder. Det er kun fatasien der sætter grænser. Prøv eksempelvis at komme smarties indeni dit snobrød.

At smeder jern kan være en væbner aktivitet.

Siden FDFs begyndelse har livet i den frie natur været et af vores kendetegn. Friluftslivet dækker egentlig over alle de aktiviteter, som foregår udenfor. Det kan være orienteringsløb, vandreture, lejre men også simple ting som at gå på oplevelsestur i skoven. Da vi er ude det meste af året har vi stor respekt for naturen samt de udfordringer og det fællesskab, friluftslivet giver os. Når børn og unge udfordres til at fire sig ned fra en bro eller bo en uge på naturens betingelser, giver det dem en stolthed og selvtillid, som trækker spor videre i livet. Det giver dem større respekt for deres egne såvel som andres grænser og evner.


Allerede når børnene er omkring 6 år, lærer de under opsyn, at bruge dolke og økser på forsvarlig vis.

At opholde og begå sig i naturen kræver at man har nogle helt grundlæggende færdigheder. Børnene i FDF lærer at passe på naturen men også at bruge alle de muligheder som den giver. De kommer til at forstå hvor vigtigt det er at værne om stederne så andre også kan få glæde at dem. De lærer at bruge redskaber så de kan klare sig og de lærer hvordan man passer på sig selv og andre.


At blive så træt, våd eller snavset som man aldrig havde drømt om. Så selv soveposen, det hårde underlag og det skæve telt bliver den vildeste luksus. Der er noget af det FDF handler om. Her er ingen som siger du må ikke blive beskidt eller pas nu på dit tøj. I stedet prøver vi at få børnene til at udfordre sig selv og hinanden ved at lave en masse aktiviteter som de ikke kender fra hverdagen.


Vi har vores egen hytte ”Pløk” i Marbæk Plantage, som giver børnene mange gode oplevelser.

At være på tur giver venskaber på kryds og tværs og børnene bliver bedre til at hjæpe hinanden og vise forståelse

At sove i telt eller bivuak synes de fleste børn er lidt sejt En stor del af det at være FDF er er vores ture. Vi drager på ture og lejre hele året rundt – på landet og i byen. Vi holder weekendture for det enkelte hold, vi holder juleture og kredsture hvor alle er med, vi holder sommerlejre rundt om i landet enten kredsvis eller sammen med netværket. Hvert 5. år afholdes en stor Landslejr for de lidt større børn. Uanset hvor gammel man er og hvilken lejr man tager på så er det med til at give et stærkt sammenhold og det er også her nye venskaber for alvor får lov til at vokse.


Lederne i FDF møder børnene på deres niveau – og legen bliver meget sjovere når alle deltager

”Fireballs” er sejt men ikke ufarligt. Børn i FDF lærer at omgås ild med omhu

Vi tror på at de egenskaber som vi har brug for i legen, er vigtige egenskaber i et menneskeliv. Egenskaber som mod, selvtillid, kreativitet, ansvar, nysgerrighed, respekt, glæde og spontanitet. Når børn og unge leger, udvikler de vigtige samarbejdsevner og opfindsomhed som vil vare ved hele livet. Legen er en central del af aktiviteterne og er med til at give os mulighed for at se verden fra de skæve vinkler.


Fordi musik fylder så meget i FDF er der lavet musikkredse. Det betyder at hvis dit barn har interessen for at spille på et instrument kan de blive tilknyttet en musikreds udover deres egen kreds. Musikkredsen underholder ved større arrangementer og når der er aktiviteter i de byer hvor de hører til.

I FDF har vi vores helt egen sangbøger FDF -sangbogen &”March og Lejr”. I FDF har vi en meget lang tradition for sang og musik, og der udgives hvert år en ny udgave af March og Lejr.

Sang og musik er en stor del af FDF. Musik gør folk glade og bidrager til sammenholdet. Når vi synger og spiller sammen i kredsen er det en del af vores hygge. Den helt store oplevelse med musikken får børnene så når de kommer på fælles ture hvor de oplever at flere tusinder af børn kan de samme sange og alle kan danse og spille til lige netop den sang de kender.


I FDF har vi en forbundsskjorte, som alle medlemmer på sigt skal anskaffe sig. Den er syet af solidt stof, som kan tåle lidt af hvert. Den er nem at vaske og skal ikke stryges. På skjorten sidder FDF – skjoldet og kredsnavnet. Ekstra udstyr som bælte, cap og dolk kan komme senere. Det er f.eks. rigtig gode fødselsdags- og julegave ideer.

Vi tager mærker i FDF. Det betyder at børnene arbejder med et bestemt tema og det vises ved at de får et mærke som sættes på skjorten. Andre mærker får de f.eks ved deltagelse på ture eller andre større arrangementer. De fleste børn synes det er lidt sejt at få et mærke.

Husk altid at have praktisk tøj på til FDF, der kan tåle at blive beskidt og gå i stykker. Ordentlige sko, som du kan gå og løbe i. Du skal også altid have tøj med til at kunne være udenfor, uanset vind og vejr.

Vi siger, at alt vejr er godt vejr ! Det er kun påklædningen, det kommer an på ! Der er nemlig forskel på at sidde inde til et hyggeligt møde og at være ude, hvor vejrets luner bestemmer, hvilket tøj og fodtøj man skal have på. Det gør vi en del ud af at lære børnene. Det er vigtigt at tøjet er praktisk og holdbart så børnene ikke bliver bremset i deres leg. Det meste friluftsudstyr kan tåle de hårde forhold og holde i mange år.


Det helt afgørende er, at vi er en flok voksne som har det godt med hinanden. FDF fylder meget i vores omgangskreds og er lige så naturligt for os som fodbold og gymnastik er for andre. Du finder ud af, at arbejdet med børn og unge også giver dig selv meget tilbage. Og så møder du mennesker i både alvor og leg. Fælles for det hele er at børn, unge, ledere og forældre skal vise interesse for hinanden så gejsten bevares.

Alle ledere i FDF er frivillige unge og voksne, der ser det som en vigtig opgave at lave et godt arbejde for børn og unge, omvendt er der så også en forventning om at andre vil give en hånd med. Vi har brug for hjælp til de mange praktiske opgaver. Det er faktisk på denne måde at enhver FDF-kreds hænger sammen.

Der skal sælges mange juletræer i december for at kontingentet i kredsen kan holdes nede. Alt arbejdet er baseret på frivillige leder og forældre.

I FDF er lederne frivillige og ansvarlige voksne der har lyst til at være sammen med børn, planlægge aktiviteter og møde dem med både alvor og sjov. Alle ledere skal give tilladelse til, at der indhentes en børneattest hos politiet, Desuden er der et sæt samværsregler mellem børn og voksne som skal overholdes. FDF består af meget forskellige mennesker. Med forskellig baggrund fra alle dele af samfundet og med forskellig uddannelse. Vi finder sammen om at skabe steder hvor legen, fantasien, kristendommen og det menneskelige engagement hænger sammen. Vi engagerer os i et arbejde hvor voksne leger, lever og bliver kreative. Det fælles arbejde for børnene styrer de voksnes fællesskab.


Fasanhuset: Fasanvej 16 6705 Esbjerg Ø Ugentlig mødeaftener i FDF Esbjerg 3 Onsdag: 18:00 - 19:30 Det årligt kontingent er på 400 kr. som bliver opkrævet i oktober Kredsleder: Sonja Dahl Lose – Tlf.: 29 90 40 53 sdl@fdfesbjerg3.dk 2

Esbjerg 3. Kreds blev stiftet i 1937 og har i 2012 fejret 75 års jubilæum. Kredsen er en del af et samlet netværk som består af alle Esbjerg Kredse som laver større aktiviteter sammen. Overordnet set hører vi under Landsdel 5. Kredsen har ca. 70 medlemmer som består af børn & unge, en ledergruppe og en bestyrelse. Du er altid velkommen til at prøve det et par gange inden du beslutter dig for at blive medlem. Måske du har en kammerat du kan følges med. Eller du sammen med din mor eller far aftale med en leder at I kommer forbi.

Se mere på vores hjemmeside

www.fdfesbjerg3.dk

Fdf esbjerg 3 velkommen flyer 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you