Page 7

BURGEMEESTER DANIËL TERMONT OVER STUDENTENSTAD GENT EN ZIJN EIGEN JEUGDFRATSEN

“GENT ZOU GENT NIET ZIJN ZONDER STUDENTEN” Kasper Goethals - foto’s Brecht Herman

“Ik heb voor twee geleefd, voor twee gewerkt, voor twee gegeten en ben voor twee uitgegaan.” De Gentse burgemeester Daniël Termont vertelt met plezier over zijn eigen jeugd, maar zwijgt niet over de problemen die komen kijken bij een grote studentenstad. “Studenten hebben een andere levensstijl, dat botst soms met die van de Gentenaars.” De laatste twintig jaar is de studentenpopulatie in Gent gestegen van 30.000 naar 70.000 studenten. Wat is de succesformule?

Elke woensdag- en donderdagnacht moet de politie daar massaal aanwezig zijn, omdat er keer op keer gevochten wordt. We hebben dan ook een glasverbod ingevoerd om in de toekomst grote ongelukken te vermijden. In september hebben we dat verbod aangekondigd en in oktober zijn we begonnen met pv’s en GAS-boetes uit te schrijven. Dat maakt ons misschien niet sympathiek, maar het alternatief is dat we toestaan dat mensen elkaar zwaar verwonden door met glas naar elkaar te gooien.”

Is camerabeveiliging een optie?

“Eigenlijk ben ik daar samen met het stadsbestuur tegen, want we willen de privacy van de mensen beschermen. Toch zijn er twee locaties waar ik camera’s zou willen hangen: de Overpoort en het prostitutiekwartier aan de Zuid. We weten dat camera’s niet ontradend werken. Mensen die zat of groggy zijn door alcohol of drugs gaan zich niet inhouden omdat er een camera hangt. Maar camera’s hebben wel hun nut om mensen die systematisch overtredingen

Daniël Termont: “Ik denk dat vooral de kwaliteit van zowel de universiteit als de hogescholen studenten uit heel Vlaanderen aantrekt. In de recente Shanghai-ranking is de UGent de enige Vlaamse universiteit die in de wereldwijde top honderd staat. Behalve de kwaliteit van de scholen, heeft Gent nog heel wat andere troe“IK BEN EEN BEER GEWEEST. IK HEB MIJ ALTIJD ven. De rector en directeurs van de hogescholen vertellen mij dat VERSCHRIKKELIJK GOED GEAMUSEERD” veel studenten voor de stad zelf DANIËL TERMONT naar hier komen. Dat was twintig jaar geleden absoluut niet zo. Gent was toen een begaan op te sporen. Ik heb de politie gevraagd grijze industriestad. Pas na grote investeringen is een rapport op te maken en daarmee zal ik het Gent de aangename jeugdige stad geworden die stadsbestuur proberen te overtuigen.” ze vandaag is.”

Meer studenten, leidt dat tot meer overlast? “Elk jaar wordt het probleem van overlast inderdaad iets groter door het stijgend aantal studenten, die een andere levensstijl hebben. Ze gaan veel uit, drinken soms te veel, maken lawaai, schoppen wel eens een vuilnisbak omver … Dat zijn nog kleine dingen, maar er zijn er ook die vandalisme plegen. De Overpoort is daar een goed voorbeeld van.

Komt u soms zelf in de Overpoort?

“Absoluut, ik kom daar regelmatig. Een burgemeester moet zijn stad kennen. Ook ’s nachts. Om de zoveel maanden ga ik daar ’s avonds eens een pint drinken en praat ik met de cafébazen, ook als het daar stikt van de studenten. Dan zie ik met mijn eigen ogen dat daar geweld door alcohol of drugs voorkomt. Het is niet eenvoudig om met studenten om te gaan, maar als ik de afweging moet maken: met of zonder studenten, dan kies ik zonder twijfel

7

Daniël Termont

versie 1 7

13/11/13 19:02

Tank magazine editie 6  
Tank magazine editie 6  
Advertisement