Page 19

Heb je een vast ritueel wanneer je begint te schrijven?

“Een vast ritueel heb ik niet, ik speel op het gevoel. Ik zet me aan mijn piano en begin te spelen. Als ik een tof melodietje gevonden heb, zing ik daar iets bij. Soms vloeit daar plots een volledig nummer uit, soms niet. Dan bekijk ik die melodie twee weken later nog eens. Af en toe denk ik dat ik een hit geschreven heb, maar besef ik later dat het toch niet zo goed is.”

Waarom zing je in het Nederlands?

“Vroeger zong ik in het Engels, maar toen waren mijn teksten te oppervlakkig. Ze misten diepgang. Ik vind dat mijn Engels niet goed genoeg is om echt mooie teksten te schrijven. Het Nederlands is mijn moedertaal en daarin vind ik wel vlot mijn weg.” Vanwaar haal je inspiratie voor je teksten? “Mijn nummers zijn allemaal autobiografisch. Als ik iets wil verwerken, iemand wil laten zien dat ik hem graag heb of gewoon een verhaal wil vertellen, schrijf ik muziek. Als ik optreed, dan wil ik de luisteraars bereiken en wil ik mijn gevoelens overbrengen. Dat hoort erbij als je een artiest bent.”

BEKENDHEID Ga je ‘De beste singer-songwriter van Vlaanderen’ winnen?

“Ik denk wel dat ik een kans maak. Ik heb gehoord dat er in het programma weinig mensen zijn die pianospelen en Nederlandstalig zingen, dus daardoor onderscheid ik me al. Ik ben ook vrij jong en ik denk dat ze met het programma vooral jongere mensen een kans zullen geven. Niet dat de ouderen van mij geen kans mogen krijgen, maar toch.”

Heb je geen schrik dat de wedstrijd moeilijk te combineren is met je studies?

“Ja, het is echt druk, maar ik ga mijn best doen. Het zou jammer zijn om mijn laatste jaar Journalistiek over twee jaar te moeten spreiden. Stoppen met studeren doe ik sowieso niet, dat zou een domme beslissing zijn, zelfs al wil ik liever iets doen met muziek dan met journalistiek.”

Wat als je de wedstrijd wint?

“Dan ben ik bekend (lacht). In de muziekwereld heb je sowieso nood aan enige bekendheid, zeker

bij de kleinkunst die ik schrijf. Als niemand je naam kent, kom je er niet.”

Ben je bang om minder privacy te hebben als je bekend wordt?

“Ja, toch wel. Stel dat ik bekend word, dan zullen de mensen op straat mij herkennen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar als BV kom je dan direct in de boekjes en word je afgeschilderd als een zuurpruim. Maar ik denk nu ook niet dat ik zo

“IK HEB SPIJT VAN MIJN DEELNAMES AAN IDOOL EN THE VOICE” DEBBIE JACOB

beroemd zal worden door de wedstrijd.” Slik je gemakkelijk kritiek? “Zolang de kritiek opbouwend is en ik ermee aan de slag kan, heb ik er geen problemen mee. Wanneer de jury van De beste singer-songwriter van Vlaanderen kritiek uit, kan ik daar zeker mee leven en hoor ik die zelfs graag. Ik kijk minder uit naar eventuele opmerkingen die me het gevoel geven dat ik er niets van kan.”

Kan je je zenuwen in bedwang houden?

“Nee, helemaal niet. Ik had onlangs een opnamedag waarbij ik twee keer hetzelfde liedje moest spelen terwijl ik gefilmd werd. Dat ging niet goed. Hoe meer ik speel, hoe beter meestal. Maar als ik echt moet presteren krijg ik naarmate de tijd vordert steeds meer zenuwen. Ik ben nog op zoek naar manieren om die zenuwen de baas te kunnen. Bij mijn zangcoach leer ik wel om meer zelfvertrouwen te hebben als ik op het podium sta.”

Wie is je grote voorbeeld?

“Ik luister graag naar de Nederlandstalige kleinkunst van JackoBond. Ik ben onlangs naar een concert van haar geweest en ik vind dat zij heel toffe muziek schrijft. Ook Hannelore Bedert is voor mij een inspiratiebron, omwille van haar diepgaande teksten.”

Waar wil je binnen tien jaar staan?

“Het liefst op een podium, omringd door muzikanten. Ik zou erg graag met andere muzikanten samenwerken. Mijn muziek bestaat tot nog toe enkel uit piano en zang, maar ik wil dat uitbreiden met bijvoorbeeld viool en percussie. Ik wil mijn muziek nog rijker maken.” De beste singer-songwriter van Vlaanderen is elke donderdag op Vier te zien.

19

Debbie Jacob

versie 1 19

13/11/13 19:03

Tank magazine editie 6  
Tank magazine editie 6  
Advertisement