Page 1

Kaskad Nummer 1 januari 2010

Ett mรถte med Timbuktu Reportage om Barskolor Krรถnika om Tatueringar

Mingelbilder frรฅn Studentfesterna Byggelevernas Kenyaresa


02 - Första uppslaget

Kaskad

Nummer 1 januari 2010

Innehåll Första Uppslaget

s. 02-03

Träningsmyter, testa dina kunskaper Tävling med Paracycle UF

Mode

s. 04

Killkläder Trendkoll

Kattegatt i Världen

N

u är det äntligen dags! Efter många om och men har det första numret av Kaskad 2010 blivit verklighet. Du kommer på din resa genom bladen att stöta på lite av varje. Vi hoppas det kommer att finnas något just för dig. Trevlig resa!

Olivia Nöjd, Chefsredaktör

s. 06

Byggelever i Kenya

Fokus

s. 07

Tusentals möjligheter

Reportage

s. 08-09

Bartenderutbildning Bonds bartenderutbildning Barskolan Academy, Magaluf

Kändisintervju

s. 10-11

Ett möte med Timbuktu

Bildkollage

s. 12-13

Mingelbilder

Krönika

s. 14

Varför väljer vi att pryda våra kroppar med permanent färg?

Sista Bladet

s. 15

Vakna, vår jord försvinner! Serier

Kaskadredaktionen består av: Olivia Nöjd Hampus Malmström Carl Örtegren Desai Matilda Ottosson Matilda Sköld Nathalie Käll

- - - - - -

Chefsredaktör Layout Skribent Skribent Skribent Skribent

Kontakt: redaktionen@kaskad.eu Ansvarig utgivare: Lars-Åke Mattsson

Besök vår nätupplaga på www.kaskad.eu


03

Träningsmyter Tävling med Paracycle UF Det är många som kämpar ordentligt med sin träning och vill ha en god hälsa. Det finns tyvärr flera myter som amatörutövarna tror på, vilket är en stor nackdel. Kanske blir träningen gjord på fel sätt, kosten blir fel eller upplägget på träningen blir dåligt. Två av de vanligaste myterna sägs vara att man kan punktförbränna fett, då man försöker träna bort fett från endast ett litet ställe på kroppen och att man måste träna i 30-45 minuter om träningen ska ge något. Det är inte sant! Förbränningen av fett börjar direkt när man börjat ett medelintensivt motionspass, det är inte tiden som avgör hur mycket som förbränns.

Paracycle UF är ett företag som tillverkar armband gjorda av 550 Paracord, även känt som fallskärmslina. Under andra världskriget kom fallskärmstrupper på att linorna som höll deras fallskärmar kunde användas till så mycket mer.

Vinn 3 valfria armband! Kom på en bra slogan för vår produkt, på max 15 ord och skicka till patrik@paracycle.se Mer information om Paracycle hittar du på www.paracycle.se Vinnarna presenteras i nästa nummer av Kaskad och på Facebook.

Testa dig själv, vilket är sant och vilket är falskt? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Musklerna omvandlas till fett om man slutar träna. Får man inte träningsvärk så har träningen inte gett något. Styrketräning med lätta vikter ger långa slanka muskler. Kaffe innan träning ökar förbränningen. Törst är ett bra mått på kroppens vätskebehov/uttorkning. Vibrationsbälte från tv-shop fungerar. Uppvärmning är slöseri med tid. Morgonträning är den effektivaste träningen i förbränningssyfte.

Text: Matilda Ottosson Bild: www.sxc.hu

Kaskad nr. 1 januari 2010

1. Falskt, 2. Falskt, 3. Falskt, 4. Sant, 5. Sant, 6. Falskt, 7. Falskt, 8. Falskt


04 - Mode

Killkläder

Trendkoll

Ibland hör man killar som klagar på att tjejkläder är billigare än killkläder. Det kan ligga en sanning i det, men det beror också mycket på att tjejer köper mer kläder än killar.

Text: Matilda Sköld Bild: Hampus Malmström

Tjejmodet byter riktning oftare och mer drastiskt än vad killmodet gör. Därför blir tjejkläder någon krona billigare, men tillverkarna tjänar på kläderna ändå. Det märks även på affärerna att det är tjejkläder som säljs mest. Om man går längsmed Storgatan i stan så är det nog inte mer än en tiondel som är enbart killaffärer. I affärerna där det är finns både kill- och tjejkläder är det oftast två tredjedelar tjejkläder.

Kalle Gustavsson, Jack & Jones Vad har du på dig?

- Aerosmith t-shirt 199.95 kr och Clark vintage jeans 699.95 kr båda från Jack & Jones.

Något du tycker man ska köpa nu i vinter? - Slitna jeans.

Tror du man kommer att få se mycket secondhand?

- Ja, det kommer att bli mycket nytt blandat med gammalt tror jag.

Micke, Tretton

Vad är modernt just nu?

- Till killar jeans, flanellskjortor lite mer åt skogshuggarhållet. Till tjejer jeans, blusar och kjolar. Det kommer att vara det lite mer klassiska till både killar och tjejer.

Är det någon speciell färg vi kommer att se mycket av? - Lila och de klassiska.

Johanna Andersson, MQ Vad kommer till våren?

-För tjejer, mönstrade tajts och mycket volym upp till, tajt ner till.

Kommer det vara någon skillnad på tjej- och killmodet? -Ja, definitivt!

Kaskad nr. 1 januari 2010


körkortsdax?

då har vi lösningen för dig! tillsammans med dig planerar vi vägen fram till körkortet efter dina behov och önskemål

körkortcenter axel olsonsgata 8 (Mitt emot stadsbiblioteket) tfn: 035 122 122 www. korkortcenter.com info@korkortcenter.com

startpaket 1999:Inkl teoriavgift samt 4 körlektioner Vi har ingen inskrivningsavgift!

Vi är laddade för att på bästa sätt hjälpa dig att klara körkortet på ett snabbt, säkert och effektivt sätt! www.ahlbacks.se tel: 035-211111


06 - Kattegatt i Världen

Byggelever i Kenya

Eleverna som fick chansen att åka fick först lämna in en intresseanmälan, därefter blev de utvalda efter närvaro, betyg och hur de arbetar i grupp. Innan de åkte blev de uppskrämda av dem som var där förra året om hur dåliga förhållandena är där. Detta gjorde att de fick många förutfattade meningar. När de väl kom dit blev de istället förvånade

över hur bra barnen på barnhemmet faktiskt har det i förhållande till resten av samhället. Att arbeta i det annorlunda klimatet var inte så jobbigt som de trodde att det skulle vara. ”Visst var det varmt men det var bra luft och bara man åt och drack tillräckligt så klarade man sig.” , säger Fredrik Ottosson, en av eleverna som åkte till Kenya. Byggkillarna sov i lärarnas sovsal och väckarklocka behövde de ingen för redan klockan fem på morgonen så vaknade alla barnen och började stoja. Något de planerat och samlat ihop pengar till innan de åkte var att åka på safari. De besökte även ett elefantbarnhem och

Victor Norman

Fredrik Ottosson

Åtta killar och två lärare från byggprogrammet åkte i oktober till Kenya för att fortsätta bygga på barnhemmet, som förra årets byggelever påbörjade. Detta årets projekt var att bygga ett bibliotek, en sjukstuga och ett arbetsrum till skolans lärare.

Hade du några förutfattade meningar? Jag kunde inte riktigt föreställa mig hur det skulle vara där men vi blev varnade innan om hur det kunde vara där. Vad är ditt starkaste minne från resan? På barnhemmet! För att de blev så glada för helt vanliga saker så som att spela fotboll och leka. Skulle du göra om detta? Ja, det tror jag! Beskriv din resa med tre ord: Spännande, rolig, minnesvärd!

Text: Olivia Nöjd & Matilda Sköld Bild: Privat & Hampus Malmström

Hade du några förutfattade meningar? Ja, att allt skulle vara deprimerande, tungt, fattigt och dåligt men i själva verket hade de det ganska bra för att vara i Kenya. Vad är ditt starkaste minne från resan? Det måste vara när vi på första kvällen gav leksaker och gosedjur till alla barn och det blev total kaos för de blev så glada! Skulle du göra om detta? Nej, inte nu i alla fall. Beskriv din resa med tre ord: Rolig, spännande, jobbig

Besök vår nätupplaga på www.kaskad.eu

hade också tänkt besöka en teodling, men den var stängd. Något annat de gjorde var att hälsa på hos de kenyanska byggeleverna, som de arbetade tillsammans med. Där fick de se deras skola och hur de jobbade. På sina utflykter reagerade killarna på och blev berörda av hur stora skillnader det var i samhället - på turistställen var det jättefint och lyxigt medan det på andra ställen fanns många tiggare, mycket fattigdom, smuts och skräp. Tre av dessa glada killar har vi på Kaskad fått en pratstund med och ställt några snabba frågor till.

Fredrik Telemo

Hade du några förutfattade meningar? Vi blev uppskrämda om hur eländigt det var där. Att det inte fanns någon mat och att man var tvungen att slåss för skuggan! Vad är ditt starkaste minne från resan? Det var när vi köpte massa mat och kryddor som vi sedan gav till barnhemmet. Alla blev så glada och särskilt mattanterna som nästan bad till oss! Skulle du göra om detta? Inte just nu, kanske om några år. Beskriv din resa med tre ord: Ljus men mörk.


Fokus - 07

Tusentals valmöjligheter Efter gymnasiet finns tusentals valmöjligheter och Anton Trulsson från Halmstad gjorde samma val som många andra i hans ålder. Valet blev ett äventyr och han ångrar det inte en sekund. Glädje, underbart och minnen för livet är orden som symboliserar hans resa. Att säsongsarbeta efter gymnasiet är något som är väldigt populärt och en som följt trenden är Anton Trulsson. Han spenderade vintern 08/09 i en by som heter Tandådalen i Sälen. Anton hade ett mycket varierande jobb där han pendlade mellan att arbeta som croupier, servitör och bartender. Stökig miljö, hög volym och berusade människor är något som ingår i dessa jobb, men detta är något han trivs med. Det blev många nattpass och han jobbade cirka 200 timmar i månaden under högsäsongen, vilken är mellan jul och påsk. Anton tjänade omkring 100 kronor i timmen plus OB (tillägg för obekväm arbetstid) som bartender, men som croupier tjänade han 600 kronor för fyra timmar plus det han vann.

Kollektivt boende

Oftast bor man i kollektiv när man är uppe i Sälen och ”säsongar” men Anton bodde tillsammans med två andra i en fin stuga. Alla hade de varsitt rum och delade kök och toa. Nackdelen med deras boende var att stugan låg cirka två mil ifrån deras jobb.

Livet där

Sina lediga dagar tillbringade Anton i backen med sin snowboard, något som han verkligen njöt av. På kvällarna var det full fart att umgås med vännerna. Han beskriver livet där som om att man

lever i en bubbla. Man jobbar, är med sina vänner och lever livet och man har nästan ingen kontakt med omvärlden.

- Åk dit och jobba! Du kommer aldrig att ångra dig

Kunskap och vänner för livet

Anton har fått ut väldigt mycket av sitt äventyr i Sälen. Han har lärt känna enormt mycket folk, fått lära sig sina egna gränser och blivit en mycket bättre servitör och även en bättre snowboardåkare. Något han påpekade hela tiden var att han har fått vänner för livet och det var det bästa med resan. En nackdel med att säsongsarbeta är alla sena nätter men en fördel är att det som händer där även stannar där.

Längtan tillbaka

När Anton tänker tillbaka på tiden då han säsongsarbetade i Sälen vill han bara skrika: ”Vill åka tillbaka NU!”. I november åker han för andra gången till Sälen för att göra något som han

verkligen stormtrivs med. Han ska jobba på samma ställe men bara som bartender denna gång. Människor som säsongsarbetar i Sälen är oftast mellan 18 och 25 år. Det är svårt att säga vilket jobb som är populärast men det är enklast att få liftjobb och liknande. Bartender är något svårare och detta beror på att omsättningen på personal är väldigt låg och människor som jobbat som bartender kommer tillbaka år efter år. När man söker jobb brukar man oftast få åka upp till antingen Stockholm eller Sälen på arbetsintervju.

Tips till blivande säsongsarbetare

Anton säger att det är ett plus i kanten att vara öppen och social. Det är även bra att vara beredd på att vara borta från allt man är van vid och att det troligtvis blir en stor omställning från det vanliga vardagslivet. - Åk dit och jobba! Du kommer aldrig att ångra dig så jag rekommenderar det starkt!, säger Anton Trulsson.

Text: Nathalie Käll Bild: Privat

Kaskad nr. 1 januari 2010


08 - Reportage

Bartenderutbildning Allt fler bartenderutbildningar dyker upp i Sverige och utomlands. Att träffa människor och vara service minded är något du måste gilla om du vill bli bartender. Två av medlemmarna i Kaskads redaktion har gått bartenderutbildning, en i Halmstad, Sverige och en i Magaluf, Spanien.

Barskolan, Halmstad

Bonds bartenderutbildning startade i somras. Ledarna är barchefen Daniel och bartendern Krille, som båda jobbar på Bond. Kursen hålls i Bonds lokaler och på den första kursen deltog fem elever. Kursen varar i fyra veckor mellan 10 och 16 från måndag till fredag. I varje dags pass ingår det någon timmes teori om de olika spritsorterna och praktik. Praktiken kan bestå av att stå och hälla upp 2 cl, 4 cl och 6 cl tills man klarar av att sätta fyra på rad utan måttglas. I genomsnitt får deltagarna 20 drinkar om dagen i läxa som ska genomföras i ett praktiskt läxförhör dagen efter. Ibland kan det dyka upp en föreläsning av till exempel polisen eller chefen. Försäljning och service är också en stor del av kursen och att lära sig hur man bemöter en kund är bland det viktigaste. De två sista dagarna på kursen består av ett praktiskt prov och ett teoretiskt prov. Det praktiska provet består av att klara så många drinkar som möjligt av de 63 drinkarna som lärarna delat ut. En och en går in i baren och får en drink att göra. Klarar man det får man stå kvar och om man inte klarar det får någon annan gå in och göra klart drinken. Det teoretiska provet består av 200 frågor om allt som varit under kursens gång, så som till exempel innehållet i drinkarna från det praktiska provet. En bartender har många fler uppgifter än att blanda drinkar. På Bond samlas alla bartendrarna klockan 21.00 för att fixa barerna och lokalerna för kvällen. Det finns olika uppgifter som delas ut. En skär citron/lime till alla, en delar frukt/mynta till alla och en blandar alla juicerna. De andra fixar barerna, ordnar

Kaskad nr. 1 januari 2010

Tävla med Barskolan Academy! Vinn en t-shirt, en speed opener och en droppkork Komponera din egen alkoholfria drink! Maila receptet till tavling@kaskad.eu, bifoga gärna en bild. Det vinnande receptet kommer att publiceras i nästa nummer av Kaskad blommor och tänder alla ljusen. En stund innan öppningstimmen krossas det is och kassorna räknas. Klockan 22.00 öppnar portarna, fast det är bara någon enstaka person som kommer vid den tiden. Runt halv ett börjar folket trilla in. De mest populära drinkarna är redbull-vodka och gin-tonic. Klockan 03.00 slår portarna igen för kvällen och bartendrarna börjar plocka ihop allt som ska diskas och ger det till diskarna. Bardiskarna och golven torkas. Rena glas och mer sprit fylls på. När barerna är välutrustade går vissa iväg och slänger alla glasflaskor. Runt klockan fyra på morgonen när allt är klart äter personalen frukost tillsammans.

Barskolan Academy, Magaluf

Redan första ”skoldagen” börjar med arbete i baren och drinkblandning. Den första lektionen börjar klockan 12.00 och skolan slutar som senast klockan sju på kvällen. Varje dag har


09 Fakta

Land: Pris: Kurslängd: Åldersgräns:

Sverige Spanien 9 500:- 15 470:4 veckor 3 veckor 18 för båda, men undantag finns.

man en 4-timmars teorilektion i ”den femstjärniga baren” och en 2-timmars lektion i den praktiska salen. Lärarna har lång erfarenhet av bartending, och det behövs inga som helst förkunskaper för att gå utbildningen. Under utbildningen har man även två dagar praktik på en riktig bar inne i Magaluf. För att bli godkänd på både den praktiska och teoretiska delen måste man ha minst 80% närvaro. Till den praktiska delen räknas allt lektionsarbete, praktiken och de båda praktiska proven, som består av att blanda två drinkar på femstjärnigt vis och tre drinkar på så snabb tid som möjligt. Den teoretiska delen består av ett slutprov som innefattar allt som man gått igenom under utbildningen och det skrivs två dagar innan hemresan. - Det som framför allt gör oss unika, är våra lokaler som är byggda för inlärning på hög nivå, säger Karin Bellanti, rektor på skolan. De andra skolorna hyr oftast in sig i en liten bar med plats för ett fåtal elever. Hos oss får man en egen barstation där man kan öva praktiskt hela tiden. Lokalerna på skolan består av två stora lektionssalar varav den ena är ”den femstjärniga baren”, där man har teoretiska genomgångar och där några av momenten är spritsorter, kundbemötande och alkohollagstiftning. I ”den femstjärniga baren” jobbar man också med drinkblandning. Anledningen till att den kallas ”den femstjärniga baren” är för att man arbetar på ett elegant sätt med istänger, frukttänger och måttglas. Den andra lektionssalen är den helt praktiska flairsalen. I flairsalen lär man sig att flaira, vilket betyder att man showar för gästen genom att kasta,

snurra och jonglera med flaskor och shakers. I flairsalen lär man sig även ”freepouring” som innebär att man häller exakta mått på fri hand utan måttglas. I den ”praktiska” salen lär man sig mer jobba i en nattklubbsmiljö och i den ”teoretiska” salen lär man sig det man behöver kunna för att arbeta på finare hotell och barer. Självklart är det viktigt att man vet hur de olika spritsorterna och drinkarna smakar om man ska kunna servera dem och skolan tillåter därför eleverna att både smaka och dricka upp de drinkar de blandar men har också en policy mot berusning. Flera utbildningar använder endast vatten vid drinkblandning och då får man som bartenderelev inte chansen att lära sig smakerna. - Vi använder alltid riktig sprit, färsk frukt och olika sorters juicer vid drinkblandningen så att man får en chans att smaka på allt man gör, säger Karin Bellanti. Att bli godkänd på utbildningen är inte speciellt svårt och majoriteten klarar av att uppnå Väl Godkänd och Mycket Väl Godkänd på någon av delarna. Efter avklarad utbildning får man ett diplom, som är skrivet på engelska så att det ska gå att använda internationellt, och även ett utbildningsintyg på svenska. Besök www.barskolan.net för mer information och datum på kurser.

Text: Matilda Sköld & Hampus Malmström Bild: Barskolan Academy

Besök vår nätupplaga på www.kaskad.eu


10 - Kändisintervju

Ett möte med Timbuktu I höstas hade jag turen att få intervjua rapparen Jason Diakité, även känd som Timbuktu. Han har nyligen varit aktiv i Musikhjälpen. Han sände då live tillsammans med två andra radiopratare i sex dygn nonstop från Avenyn i Göteborg. För inte så länge sedan var det grammisgala och Timbuktus ”Välj mej” vann grammis för bästa video år 2009.

Vad står artistnamnet Timbuktu för?

- Jag är väldigt intresserad av historia, vilket jag även var när jag var 15 år. I skolan tyckte jag inte att man läste så mycket om Afrikas historia. Men jag fick tag på en historiabok och läste om en mäktig kejsare i Saharaöknen. Huvudstaden under kejsaren hette Timbuktu. Detta var en universitetsstad och jag gillade namnet. Det lät häftigt! Jason säger också att Timbuktu symboliserar någonting som är väldigt långt borta men som också symboliserar hans rötter.

Hur började du med musiken?

- Jag kom i kontakt med rappen genom min pappa och min kusin. Mitt intresse

ledde till att jag började forska själv. En kärlek till rap och hiphopkulturen växte då fram. Jag har en vän som jobbade som DJ. Hon ägde många vinylskivor vilka jag lyssnade en del på. När jag bodde i Lund blev hon min granne. Hon skulle vara DJ på fester och ville ha med sig en rappare. Det kändes självklart att det skulle vara jag - Och så började det.

Varifrån kommer din inspiration?

- Min inspiration kommer från mer än bara musik. Det kommer oftast från saker jag läser på internet, i tidningar och i böcker. Jag skriver om vad jag tycker är rätt och fel i samhället. Jag blir ofta inspirerad av att bara prata med folk och höra historier som ger

intryck. Det kan vara saker som ger inspiration, som gör att man känner rädsla eller något som gör en nyfiken. Rent musikaliskt lyssnar jag på Bob Marleys texter. Ända sedan jag var liten har jag gillat Michael Jackson, han var min första idol. Jag kunde dansa flera timmar framför spegeln, och lärde mig en bra moonwalk. James Brown har för mig varit en komplett artist. Han hade timing, fantastisk röst, han skrev bra låtar men framför allt hade han en fantastisk scennärvaro. Inom rapkulturen lyssnar jag bland annat på ”De la soul” och ”A tribe called Quest.”


11 Hur reagerade du på Michael Jacksons bortgång?

- Michael Jacksons död var självklart sorglig men samtidigt var det en befrielse för honom. Han trivdes antagligen inte med sitt liv. Ända sedan han var ett barn har han varit känd. Folk har alltid velat ha något av honom. Han har aldrig vetat vem han har kunnat lita på. Dock har världen gått miste om en bra artist. Michael Jackson lyckades med det James Brown inte gjorde, han förenade hela världen, oavsett ras och religion. Alla älskade Michael Jackson.

Spelar du något instrument?

- Just nu håller jag på att lära mig spela gitarr och trumpet. Tyvärr är jag inte särskilt tålmodig så jag har inte kommit så långt. Jag ser det som ett 10-årsprojekt.

Vad sysselsätter du dig med på fritiden utöver musik?

- Dykning tycker jag om, och även att läsa böcker. Men musiken kommer alltid ta störst plats. Min hobby är mitt jobb och mitt jobb är min hobby.

Hur var din gymnasietid?

- Jag gick i Lund där jag läste samhällsvetenskaplig linje. Det var inte så stimulerande för min del. Jag lärde mig inget nytt, utan det var mest repetition från högstadiet. Mina klasskompisar var inte aktiva i skolan. De var mest där för att hämta betygen. Detta ledde till att jag själv tappade intresset och det kändes lönlöst att gå i skolan. Jag var mest musikintresserad och kände att jag borde valt estetisk linje.

Du besökte Afrika i september, berätta!

- Jag besökte Malawi med en organisation som heter PLAN. De sköter fadderverksamheter. Vi intervjuade folk som fått bistånd till vattenprojekt. Man har byggt vattenpumpar som ger tillgång till rent vatten. Vi besökte barnhem, skolor och sjukhus där man bedrev olika AIDS-projekt. Jag pratade med unga kvinnor om deras drömmar

och hopp om framtiden. Sedan spelade vi en hel del musik, vilket var väldigt uppskattat. Musiken blev för oss ett gemensamt språk där man kunde förmedla känslor till varandra.

Vad blir det för kommande konserter?

Timbuktu i framtiden

Timbuktu säger att han förhoppningsvis kommer att jobba med musik i många år framöver. Han tillägger att han vill bredda sig genom att skriva en bok och jobba med biståndsarbete.

- Det blir spelningar i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm under hösten. Förmodligen blir det Halmstad till våren.

Finns det några låtar eller album på gång?

- Jag har några låtar på gång. Efter höstens turné ska jag sätta mig i studion och producera låtar. Album känns inte så aktuellt just nu. Men låtar kommer absolut!

Text & Bild: Carl Örtegren Desai

Kaskad nr. 1 januari 2010


12 - Bildkollage

Mingelbilder


13

VINN FRIKORT! sVara PÅ FrÅGan och Var MEd och tÄVla oM Frikort till UndErBar!

Vilka personer jobbar på nöjet i Halmstad? 1. Patrik, John, EllEn och nina 2. Patrik, alExandra, EllEn och nina 3. Patrik, John, EllEn och Jonas Maila in ditt sVar till rEdaktionEn@kaskad.EU

underbar

sEnastE inFon PÅ www.nojet.se


14 - Krönika Varför väljer vi att pryda våra kroppar med permanent färg? Det finns många åsikter om tatueringar. Vissa tycker att det är snyggt och andra tycker att det är fult. En del ser det, liksom jag, som en sorts konstform. Om man tatuerar sig så kan man likna sin kropp vid en vit duk. Vissa väljer att slå på stort och fyller duken ända ut till kanterna medan andra nöjer sig med lite dekor i hörnen. En tatuering är för mig något väldigt personligt. Väljer man att gravera in något i huden bör det därför vara något man står för. Om man väljer ett motiv bara för att man tycker det är snyggt, kanske man inte tycker det är lika fint efter trettio år. Man förändras som person och man kommer att gå igenom olika faser i livet och tatueringen kommer inte att försvinna bara för att man förändras. Den kommer inte att anpassa sig till situationen man befinner sig i utan den kommer alltid att vara där och sprida ett eller annat budskap vare sig man vill eller inte. Att välja ett motiv är därför inte helt lätt. Jag har under en längre tid funderat på att skaffa en tatuering, men varje gång jag tänker på det så blir jag osäker. Tänk om jag ångrar mig. Den går ju inte att ta bort, i alla fall inte utan att lämna ett ärr. Anledningen till att jag känner så är väl dels för att jag är feg när det gäller tatueringar och dels för att pappa alltid har sagt: Olivia, vad du än gör så tatuera dig aldrig. Du kommer att ångra det. Det gör jag. Och det är just de orden som ekar i huvudet varje gång jag tänker tanken. Men bara för att han ångrar sina tatueringar och för att han har tagit bort två av dem så behöver det inte betyda att jag kommer ångra mig, eller...? Vill jag sitta på hemmet när jag blir gammal och jämföra mina skrumpna och urblekta tatueringar med de andras. Det kanske helt enkelt känns coolare att bara köra med vanliga rynkor. Jag vet inte. Det skrämmer mig fortfarande att om jag ångrar min tatuering så kommer den att följa efter mig ändå, men grejen med tatuering är fortfarande så

spännande! Den kommer trots allt följa med varje dag under livets gång. Trots att jag tänker på allt som är dåligt med en tatuering och att det finns en risk att jag kan ångra mig så fortsätter jag att fundera på en liten tatuering. En liten betydelsefull text på insidan av foten. Den är permanent, ett minne för livet, en text som är viktig och som jag alltid bär med mig. Tanken känns spännande. Jag kommer fortsätta fundera tills jag är riktigt säker. Först då kommer kanske funderingarna bli verklighet. En tatuering på foten, för där bör man väl inte kunna ångra sig, inte om den är personlig? Eller..?

Galin är en före detta konstlärare från Bulgarien som sedan blev tatuerare. Under tiden han arbetade på Lilla Berlin här i Halmstad fick Kaskad en intervju med honom.

Hur kommer det sig att du är tatuerare?

- Jag var först konstlärare på ett konstgymnasiet i Bulgarien. Sedan när jag var i England på kurs fick jag syn på tatueringar och fick upp ögonen för dem.

Vad tycker du är absolut roligast att tatuera?

- Jag älskar utmaningar, som porträtt. Just porträtt är svårt för man måste verkligen kunna fånga ansiktets karaktär.

Simon Rosengren

Varför valde du just detta motiv? -För att det är rock´n roll och för att det är en bra början till en helarmstatuering.

Hur är det att vara tatuerare?

- Det är kul! Jag gillar mitt yrke. Det är roligt att träffa människor.

Vad kostar en tatuering?

- Det är väldigt olika beroende på hur stora de är, men från cirka 700 kronor och uppåt.

Finns det några risker med att tatuera sig?

- Ja, man ska aldrig tatuera över födelsemärken. Det kan vara farligt.

Kan man ta bort en tatuering och i så fall hur?

Matilda Sköld

När bestämde du att du ville tatuera dig? -Det bestämde jag i nian.

Besök vår nätupplaga på www.kaskad.eu

- Ja, man kan ta bort med laser, men det blir ärr. Det bästa sättet att ta bort en tatuering är att göra en cover up, alltså göra en ny över den gamla.

Text & Bild: Olivia Nöjd


Sista Bladet - 15

Vakna, vår jord försvinner! Dagligen kommer rapporter som säger att om det inte sker någon förändring nu så kommer vår jord att gå under tidigare än beräknat. Ändå så lyssnar vi människor inte. Vi människor måste förstå allvaret, börja ta vårt ansvar och göra allt för att rädda miljön, innan det är för sent.

Visste du att? •

• •

• •

Tusentals barn dör på grund av luftföroreningar, smutsigt vatten och skador i trafiken. (Barnen i Östeuropa, främst Sovjetunionen, har den högsta dödligheten.) Ett ton returpapper sparar 14 normalstora träd. Om man pantar en 33cl aluminiumburk så sparar det lika mycket energi som ett tv-spel gör av med på åtta timmar. Om du pantar nio stycken 50cl plastflaskor så sparar det lika mycket energi som en dammsugare gör av med på en timme. Om du kokar maten med locket på sparar du cirka 30 procent av energin mot om du kokar utan lock. Om alla svenskar skulle stänga av tv:n från standby-läge så motsvarar det energiförbrukningen för 20 000 villor.

• • • • •

Det går åt cirka tio liter vatten när du borstar tänderna. Varje svensk gör av med i genomsnitt 200 liter vatten per dygn. I den tropiska skogen så skövlas en yta, lika stor som en fotbollsplan, varje sekund. Cirka 15 000 sjöar i Sverige är försurade. Om vi köper närproducerad broccoli istället för från Spanien så blir bidraget till växthuseffekten 60 % lägre. Enligt naturvårdsverket så kommer havets yta år 2100 vara 18-59 cm högre än vad den är idag.

Text: Matilda Ottosson Bild: www.sxc.hu

Kaskad nr. 1 januari 2010


Kaskad Nr. 1 januari 2010  
Kaskad Nr. 1 januari 2010  

Kattegattgymnasiets skoltidning. www.kaskad.eu www.halmstad.se/kattegattgymnasiet

Advertisement