Page 1

Gimon채s Cykelklubb


• Året var 1934 då Gimonäs och Sofiehems idrottsförening bestämde sig för en sammanslagning och bildade GCK. Gimonäs Cykelklubb. Cykling, fotboll och skidåkning var de sporter som lockade flest, därav namnet I början av klubbens tid låg fotbollen i en dvala, det var brist på spelare. Detta skulle komma att ändras 1954 då fotbollsarenan Gimoborg byggdes. Fotbollen blomstrade och vid 1960 hade man nått division 2 med herrlaget. Klubben värvade kända spelare som Tjotta Olsson och GCK växte sig stora.


• Samtidigt var cykelklubben med i sin första tävling 1938. Bristen på medlemmar var inget problem här och vid alla stora evenemang kunde man skymta en grön&gul cyklist.


• Iförda den gulgröna dressen spelade GCK match på match och fick fler och fler anhängare. Samtidigt började ungdomsdelen att blomstra och en expandering började.


• För andra var det handbollen som lockade och lagen drog in en väldig skara publik. Här dominerade damlaget och stod i särklass till andra norrländska lag. Efter 5 år irad vid den svenska toppen hade klubben etablerat sig som hårda motståndare.


• Vid slutet av 1980-talet hade Umeå blivit känt som Bowlingens Mekka. Dam och herrsidan från GCK var båda stora i Sverige och klubben var nu känd i stora delar av Sverige för sin mångsidighet i de olika sporter.


• Året är nu 2009 och GCK lever vidare, men inte alls i samma utsträckning som förr. Idag är det bara cyklingen som GCK representerar men de håller sig starka fortfarande. Med ca 100medlemmar håller klubben igång på alla sätt de kan. • Efter att herrlaget i fotboll använt upp klubbens pengar till att finansiera sina spelare bröt sig ungdomssektionen ut och bildade en egen förening 2002, GUIF(Gimonäs Umeå Idrottsförening). Detta resulterade i att de resterande delar av GCK gick i konkurs säsongen därpå. Fotboll och innebandy dominerar i antal i klubben och år 2008 var GUIF västerbottens största innebandyklubb sett till antal.


• Gimonäs Cykelklubb har haft sin del av motgångar och medgångar men under sin storhetstid gjorde klubben ett namn för sig. De gav ungdomar en chans att sysselsätta sig och njuta av den sport som intresserade de. Idag håller ungdomarna igång under ett annat namn, men med samma kärlek och själ som förut. GCK må ha tappat sin egentliga storhet och antal medlemmar, men de kvarvarande medlemmar kan fortfarande stoltsera med namn som Lars Lagerbäck, Tjotta Olsson och Birgitta Westin som alla representerade klubben i sina yngre dar.


Robin Kaljevic Dragonskolan

Färdig Bildbok  

Gimonäs Cykelklubb

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you