__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KASA architects selected works


Mark O. Hatfield Energy Improvements

KASA, architects worked with Central City Concern to improve the energy performance of this seven-story 1912 concrete frame apartment building. The improvements included the replacement of the upper floor windows with high performance triple-paned fiberglass windows, decommissioning the central boiler, installing the first phase of an energy recovery ventilator and installing high efficiency water heaters. The improvements will cut energy usage by nearly 40%. Our services included completing a design review application package and construction documents within the rigorous four-week time-frame.

Portland, Oregon

Before


Billi Odegaard Dental Clinic Portland, Oregon

KASA architects has recently completed the Billi Odegaard Dental Clinic at the Old Town Recovery Center, a LEED NC Gold Certified building. The clinic was designed to fully utilize day-lighting and maximize the views for the 5 treatment rooms, imaging room, private offices and the reception and waiting area.


Butte Hotel Preservation Portland, Oregon

KASA, architects designed the renovation of the Butte Hotel which was built in 1912. The project includes the replacement of the exterior cladding and windows in the building’s light wells, replacement of the roofing as well as a refurbishment of the interior common areas. Energy improvements include new energy efficient windows, continuous exterior insulation, an air barrier, a super-insulated roof, high-efficiency lighting, and installation of the first phase of an energy recovery ventilator.


Commodore Apartments Renovation Portland, Oregon

The historic Commodore Apartments, located in the heart of downtown Portland, was built in 1927 as the Commodore Hotel. The property is listed on the National Register of Historic Places. KASA architects was hired to design a new one-bedroom unit in an under-utilized portion of the basement. Our services began with preliminary design and continued through construction administration. Due to the historic status of the building and the location within the Central City Plan District, a lengthy land use review was required. The work also included detailing new aluminum clad wood windows and associated flashing within the buildings existing concrete exterior walls.


The Reserve at Columbia Tech Vancouver, Washington

Stella Chan was the architect of record for Harper Hauf Peterson Righellis for the Reserve at Columbia Tech. The market-rate apartment community offers 412 one, two, and threebedroom apartments and a community center with a swimming pool, office, business center and fitness room.


Garden Way Independent Living Eugene, Oregon

KASA architects designed the $12 million Garden Way Independent Living Facility in Eugene, Oregon. The 113,000 square feet, wood-framed building is four-stories tall and contains 120 senior apartments. The unit mix consists of studios, one-bedrooms, and two-bedrooms. Resident amenities within the building include common dining area and associated kitchen, chapel, theater, library, fitness center, crafts room, grandchildren’s play room, pool room, Coca-Cola parlor, hair salon, administrative offices, and various small reading rooms. The facility is situated on a 3-acre parcel in Eugene, Oregon. More than 1/3 of the site is devoted to outdoor amenities, open space, conservation area and parking.


(4) Duplexes

Memory Care Addition

Assisted Living Expansion


Hermiston Terrace Campus Expansion Hermiston, Oregon

KASA architects designed a $3.2 million expansion to the existing campus of the Hermiston Terrace Assisted Living Facility. The scope of work includes the design of the site layout, parking addition, outdoor healing garden, four independent living duplexes, a 9,100 square feet Memory Care addition and a 4,500 square feet extension of the Assisted Living Facility. Land Use approval was granted through a Conditional Use Review.


NW. 21st St.

NW. 21st St.

Ringside Restaurant

Ringside Restaurant

Path of Egress

W. Burnside S

W. Burnside S

t.

t.

Ringside Expansion

Path of Egress

Landscaped Embankment

Fire Escapes

Fire Escapes

Topanga Apartments

Topanga Apartments

NW. King St.

Topanga Apartments Egress Upgrade 2157 W Burnside Street Portland, Oregon KASA Proj # 0909

Copyright KASA architects, inc. 2009

Before N

NW. King St.

New Exterior Exit Passageway

After

First Floor Plan (Egress Court) Not To Scale

KASA

architecture â—? interiors

August 21, 2009

DRAFT

4119 NE 39th Avenue Portland, Oregon 97211 503.284.6917 schan@kasapdx.com


Topanga Apartments Egress Portland, Oregon

The Topanga Apartments utilized the adjacent Ringside Restaurant property as part of its second means of egress. When the restaurant expanded, this means of egress was blocked and a new exit passageway had to be constructed within Topanga’s property. The work involved a full building code compliance study of the four-story plus basement, unreinforced masonry building, building code appeals, and historic design review with responses to the Historic Alphabet Subdistrict of the Central City Plan District.


ing

w

Ne

rk Pa

Fenced Outdoor Area New Memory Care Facility (16 Beds)

Existing Assisted Living Facility

New Parking

Existing Parking


Tanner Spring Assisted Living Memory Care Addition West Linn, Oregon

KASA architects designed a much needed memory care addition to the existing 90-unit, 70,000 square feet Tanner Spring Assisted Living Facility. The new $1.3 million single story wood framed structure contains 10,000 square feet. KASA architects provided site planning, schematic design, design development and land use review services. Land use approval involved a lengthy conditional use review, a public hearing and a successful meeting with a contentious neighborhood association.


Empire Apartments Two-Bedroom Conversion Portland, Oregon

Before

Located in the heart of downtown Portland, the Empire Apartments is a five-story structure that was built in the late 1920’s. KASA architects was hired to design the interior renovation of a grungy one-bedroom basement unit that had a grossly inefficient layout. The design for the new 1,000 square feet, two-bedroom unit focused on creating a cozy living room that is open to a spacious kitchen and dining area. The new unit also offers an outdoor patio, two bedrooms, a bathroom and storage space. Upon completion it was immediately rented out.

After


Tigard Dental Office Tigard, Oregon

KASA architects has recently completed the design of a single-story 3,815 square feet dental office building. Energy and resource efficiency features include LED lighting, a high efficiency exterior wall assembly that includes an air barrier and continuous exterior insulation, a new parking lot paved with pervious pavers, an infiltration planter to accommodate storm water runoff, and new trees comprising 40 caliper inches to mitigate the removal of existing trees.


Reitmeier Mechanical New Headquarter Office Tualatin, Oregon

The new headquarters for Reitmeier Mechanical involved the major renovation of an existing 17,800 square feet, single story structure that was originally built in 1991. The new $366,000 facility includes 6,500 square feet of office space and 6,800 square feet of warehouse. The build-out included a complete upgrade of the building’s HVAC and electrical systems. The project is seeking LEED certification.


Face Brick - Mojave, Mission Texture

Existing Terra Cotta Tile RooďŹ ng Sherwin Williams - Rockwood Amber SW 2817 Sherwin Williams - Whole Wheat SW 6121 Sherwin Williams - Roycroft Copper Red SW 2839 Wall Sconce - Shaper Westwood 714-2 Face Brick - Mojave, Mission Texture Sherwin Williams - Backdrop SW 7025

precedent: Bridgeport Village

precedent: Cedar Hills Crossing

precedent: Woodburn Outlet Mall


Vancouver Village Façade Improvement Vancouver, Washington

Vancouver Village is a 150,000 square feet shopping center that was built over several phases during the 1980’s. The center is comprised of two retail buildings and several restaurant buildings. Each separate building has its own design. Exterior modifications made to the buildings over the years have been minor. As a result the center lacks a consistent unified appearance and is aesthetically dated. KASA Architects, inc. was hired to design concepts for an exterior make-over for the front of the two retail buildings. The concepts focused on emphasizing the two large anchor tenants as focal points while increasing the visual presence of the small tenants.


Gresham Village Cladding Replacement Gresham, Oregon

The 60,000 square foot, single story shopping center is comprised of two retail buildings both of which experienced deterioration of the cladding as well as the exposed exterior glulam beams and columns as a result of years of deferred maintenance. KASA architects was hired to perform a cladding assessment and to design the replacement of the cladding and repairs to the glulam beams at each building. Our services included Cladding assessment, design and construction documents, bidding and permitting, and construction administration.


West Bearing Warehouse Addition Portland, Oregon

The $565,000 warehouse addition for West Bearing’s new headquarters consisted of a 4,000 square feet single-story metal building addition and an interior renovation of an existing 9,000 square feet concrete building. The residential zoning surrounding the site restricted the building’s massing and dictated increased landscaping around the site. Infiltration planters were incorporated into the landscaping in order to accommodate storm water run off from the building addition and avoid the associated System Development Charges.


Before

After


Miller Residence Exterior Renovation Portland, Oregon

KASA architects, inc. designed the exterior detailing of this 2,500 square feet house located in the Hollywood District. The original house was a one-story craftsman built in the 1920’s. It was later converted into a two-story structure. The new exterior utilizes a variety of siding types, brackets and trim in order to reduce the scale of the house. We also redesigned the porch entry and assisted the owner in selecting paint colors.

Profile for KASA architects

Porfolio  

Porfolio  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded