Περιοδικό "Στα Χρώματα του Διαβήτη" _ τεύχος 14

Page 44

αφιερωμαΔιαβητικη αμφιβληστροειδοπαθεια

Γράφει η:

Ε λ ι σ α βε τ Π α τ σ ο υ ρ α Οφθαλμίατρος Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών MRCOPHTH (Membership of Royal College of Opthalmologism) Συνεργάτης, Ερευνητικό Διαγνωστικό Κέντρο «Οφθαλμός»

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια &

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με πολλές μεταβολές στα μάτια, οι περισσότερες όμως δεν επιβαρύνουν την υγεία των ματιών. Στην περίπτωση όμως της εγκύου με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εγκυμοσύνη μπορεί να πυροδοτήσει γρήγορη μεταβολή της πάθησης. Διάφοροι παράγοντες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι κυριότεροι είναι:

44

x

σουν αλλοιώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντίθετα, όσο πιο προχωρημένη η νόσος τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εξέλιξης σε πιο σοβαρές μορφές.

1. Η διάρκεια του διαβήτη προ της εγκυμοσύνης και η νεαρή ηλικία έναρξης του διαβήτη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια του ΣΔ πάνω από 10 χρόνια συνδέεται με αυξημένο ποσοστό επιδείνωσης της νόσου, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε σε γυναίκες με πρόσφατη έναρξη ΣΔ.

3. Η ρύθμιση του διαβήτη: Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως επίσης και η απότομη ρύθμιση του σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα κατά την αρχή της εγκυμοσύνης, συνδέονται με επιδείνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας.

2. Βαρύτητα νόσου τη στιγμή της σύλληψης. Οι γυναίκες χωρίς διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχουν μικρό κίνδυνο να εμφανί-

4. Συνύπαρξη άλλων αγγειακών νόσων, όπως η υπέρταση είτε αυτή προΰπάρχει της εγκυμοσύνης είτε εμφανίζεται κατά τη διάρκειά της.

στα χρωματα του διαβήτη