Page 1

FILMANMELDELSE

Varulvefilm har de seneste år fyldt biograferne. Gyset ved den dobbelte personlighed – den gode og den onde – fascinerer tilsyneladende verden over. Som noget helt nyt introducerer instruktøren Darren Aronofsky en var-svanefilm. Og det virker.

black sw SORT/HVID SVANE AF MICHEL SOLOVEJ / FOTO: FOXFILM.DK

Darren Aronofsky, instruktør af Black Swan, der er nomineret til ikke mindre end fem Oscars.

8 Q GOLDBERG · #24 · WWW.GOLDBERG.NU

Et kulturmagasin som Goldberg kan naturligvis ikke forbigå Oscar-uddelingen 2011 i stilhed. I den hjemlige andedam følges ikke mindst den danske instruktør Susanne Biers film Hævnen med spænding. Efter at have vundet en Golden Globe pris i kategorien ’bedste udenlandske film’ har den indtaget en favoritposition til en Oscar i samme kategori. Men også en anden dam er det værd at følge: Filmen Black Swan af den amerikanske instruktør Darren Aronofsky. Også Black Swan vandt en pris ved Golden Globe. Eller rettere prisen gik til

den israelsk-amerikanske skuespillerinde Natalie Portman for sin hovedrolle i filmen. Nu er Black Swan nomineret til ikke mindre end fem Oscars, blandt andet selvfølgelig til ’bedste film’ og ’bedste instruktion’.

OPLÆGGET Black Swan er et psykologisk drama bygget over dualiteten i de to kvindefigurer i Tchaikovskys ballet Svanesøen. Den banale historie i Svanesøen er, at den hvide svane Odette i virkeligheden er en forhekset prinsesse. Forhekselsen kan kun brydes af en ung mands ægte trofaste


Da forhekselsen ikke længere kan brydes, kaster Odette sig i døden for her at kunne forenes med sin elskede. De to roller Odette og Odile danses af samme ballerina.

DUALITETEN Aronofsky har en præference for at fremstille galskab og udviske de klare grænser mellem realitet og fantasi. Alle hans film har kredset om dette tema. Til avisen The Jewish Cronicle fortæller Darren Aronofsky, at der var flere inspirationskilder til Black Swan. De første ideer kom, da han læste Dostojévskijs novelle Dobbeltgængeren, hvor embedsmanden Goljádkins spaltes i to, og dobbeltgængeren overtager hans identitet og hans liv: ”Jeg synes det var en virkelig god, skrækindjagende ide, som mange mennesker ville kunne forholde sig til”, siger Aronofsky. Senere da han så Svanesøen, fik han den aha-oplevelse, der fik alle tankerne om en film til at falde på plads: “Der er en dualitet mellem den sorte og den hvide svane spillet af en og samme danserinde, og så er der ideen, at hun er en svane om dagen og et menneske om natten - wow en var-svane film”.

wan

HISTORIERNE

kærlighed. Den unge prins Sigfried forelsker sig i Odette, og forhekselsen ville blive brudt, hvis ikke Sigfried lod sig lokke til at forveksle Odette med den sorte svane Odile, som er troldmandens datter. I den tro at han danser med Odette, erklærer han sin kærlighed til Odile.

Ballerinaen Nina Sayers, spillet af Natalie Portman, er en jomfrunalsk og kedelig danserinde, som fokuserer på den perfekte danseteknik. Hun drømmer om det store gennembrud og får også tildelt det fristende dobbeltparti som Odette og Odile i Svanesøen. Den karikerede franske balletmester er ikke i tvivl om, at Ninas evner og perfekte dans passer til den pæne pige i det hvide svaneparti. Men har hun vildskaben i sig til at danse den langt mere seksuelt udfordrende sorte svane?

OM NATHALIE PORTMAN Nathalie Portman - født Natalie Hershlag - har medvirket i film fra hun var 12 år gammel. Hendes store gennembrud kom med rollen som dronning Amidala i Star Wars-filmene. Sideløbende med filmoptagelserne til Star Wars-trilogien bestod hun en bachelorgrad i psykologi på Harvard University. Hendes viden herfra er måske kommet hende til gode i rollen som balletdanseren Nina, der skal finde sine dæmoniske sider frem og bruge dem på scenen.

Black Swan er i virkeligheden tre sammenfiltrede historier. Den banale historie i Svanesøen, historien om danserinden Nina Sayers faktiske verden og kamp med dobbeltpartiet fra Svanesøen og endelig historien i Nina Sayers hoved. Virkelighed og fantasi udviskes, efterhånden som galskaben i hende tager til. I den virkelige verden manipuleres Nina af balletmesteren, som udfordrer hende til at droppe perfektionismen og finde sin egen seksualitet for at udtrykke kunsten. Han manipulerer hende ved konstant at true med at erstatte hende med den langt mere frigjorte danserinde Lily, som er Ninas stand-in.

Black Swan er et psykologisk drama bygget over dualiteten i de to kvindefigurer i Tchaikovskys ballet Svanesøen. GOLDBERG · #24 · WWW.GOLDBERG.NU Q 9


black swan

Parallelt med Ninas kamp for at danse den sorte svane udvikles hendes egne m酶rke sider, og hun opgiver rollen som den lille p忙ne pige GOLDBERG 路 #24 路 WWW.GOLDBERG.NU Q 11

Black Swan in Goldberg  

Review of Black Swan in Goldberg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you