Page 1


Table of Contents

Design+Build

Desert Studio

Florida Landscape

Venetian Baths

Urban Design


Design+Build: URBANbuild and StoryPod Location: New Orleans, LA Tulane University

Graduate School


la loyo

ave

s sixth t

la loyo

ave

tog sara

ave

oga sarat

st

ave

st sixth

ony st harm

loyola

el dane

no st toleda

in ct frankl

toga sara

a st

dane

el st

sixth st drya

t ony st harm

ga st sarato

no toleda

dane

el st

st

seven th st

e ana av louisi

l danee

dryad

st

ony st harm

st

dryad

es st

no toleda

st

dryad

es st

e na av louisia

dryades

st

125

Block Elevation with Proposal Rendered on the Site

st

st

nth st seve

saratog

l danee

The spring semester is spent building the house and updating red lines on the document set.

a st

t nth s seve

loyola

e na av louisia

URBANbuild is a year long program where students team up to both design and build a low-income housing project in Central City, New Orleans. During the fall semester, students work together in groups of three on site anaylsis and the development of a prototype proposal. Once developed, 12 designs were proposed for a 3 bedroom, 2 bath 1200 sq. ft. house. One scheme is then chosen and further developed throughout the semester concluding with the finalization of a set of Construction Documents submitted for permitting. My team’s prototypical proposal was chosen for development and construction.

250

500

es st

de s

st


MY TEAM’S PROPOSED SCHEME EXTERIOR PUBLIC

EXTERIOR PUBLIC

SERVICE CORE

SERVICE CORE

PRIVATE

EXTERIOR PUBLIC

PUBLIC

PUBLIC

SERVICE CORE

PRIVATE

PRIVATE

SERVICE CORE

EXTERIOR PUBLIC

PRIVATE

PUBLIC

PUBLIC

EXTERIOR PUBLIC

EXTERIOR PUBLIC EXTERIOR PUBLIC

Transverse Section 2

EXTERIOR PUBLIC

The prototype is intended to be rotated and/or flipped in hopes to create a dialogue with each and every site lending its self as a possibility for all sites and, therefore, a true prototype. The prototype can begin to occupy a city block and begin to establish relationships and a series of interstitial spaces depending on the orientation. The proposed scheme addresses the importance of the porch, roof lines, materials and scale of the existing context, enablishing it to establish relationships with the street edge and the urban fabric.

Longitudinal Section

Renderings done by Team Member Matt Fox


Framing Models: SketchUP January 2009

Construction Timeline through Images


Section Renderings done by Team Members Chad Cramer and Matt Fox May 2009


Kitchenette

Restroom

Pod

Main Room

Front View

Side View

A1

G1

B2 C1

Reading and Performance

B1 A2 D1

D2 F

Plan

PLAN_DIMENSIONS

Construction Diagram

E1

A3

B4

G2

E2

C2

E3

D4

H

B3 A4

D3 E4 J


“STORYPOD” The Neighborhood Story Project is a non-profit organization located in the 7th Ward reaching out to help highschool students tell their stories through small, published books. As a studio, we were commissioned to help better their space by implementing a transitional “storypod” or reading/interview space. The first few weeks of the semester were spent developing a number of proposals and mock ups. Finally, a scheme was chosen and further developed consisting of a series of stacked boxes allowing for necessary storage and organization as well as spatial partitions. This system was implemented in the office, kitchen, bathroom and the primary work space. To help with sound absorption, the stacked boxes differed in dimension, were lined with sound absorbing material and the system as a whole was clad with polycarbonate. The interventions helped to unify the large, open sapce with the secondary rooms establishing a functional systemic network.

FINISHED “STORYPOD” DECEMBER 2009


Desert Studio: Live/Work Studio for a Poet and Painter Location: The Great Basin Desert, Southwest US

University of Florida

Second Year: Design 4

Professor: Paul Robinson


The program is intended to generate separate living quarters and studio spaces for a painter and poet as well as to establish a “joint� where both come together. While the Desert Landscape remains flat, other conditions such as temperature and light are constantly changing. This project attempts to create an architecture that both engages and manipulates a monolithic topology. There is a focus placed on View, Orientation, Light and Joint.

Landscape Study: Oil Pastels on Watercolor Paper

Landscape Study: Oil Pastels on Watercolor Paper

Light Analysis Through Section: Oil Pastels on Watercolor Paper

Transverse Section: Oil Pastels on Watercolor Paper


Landscape Parti Diagram

Plaster and Bass Wood Models


Florida Landscape Studio: A Water Research Center Location: Paines Prairie, Florida

University of Florida

Thrid Year: Design 5

Professor: Nina Hofer


The Water Research Center was to include studios, a common area, a meditation point and a library. One enters from the side of the site enabling one to experience the landscape during the procession from the world’s distractions into the project at hand. The procession moves one from the most public areas into the more private spaces ultimately ending at the meditation area. The landscape was a constant charge during the design process lending to the heavy integration into the context. The process began with site condition studies through ink washes.

Permeable Edges: Watercolor and Ink on Watercolor Paper

Hard Edges: Watercolor and Ink on Watercolor Paper

Edges Beneath the Water’s Surface: Watercolor and Ink on Watercolor Paper

Zones: Watercolor and Ink on Watercolor Paper


Meditation Pavilion Studios Meditation Walk

Library Community Center

Entry

Site Model in SketchUp


Sectional Site Model: Chip Board, Bass Wood, Plexiglass and Wire


Sectional Diagrams: Composite of SketchUp Sections, Hand Drawing and Photoshop


Site

Vicenza Studio Abroad: Venetian Baths Location: Venice, Italy

University of Florida

Fourth Year: Design 7

Professor Paul Robinson, Robert McCarter, Alfonso Perez


The Venice Program was that of a Venetian Bath House, inspired by the traditional roman baths as well as the Zumthro Baths at Vals, Switzerland. The project site was located on the urban edge of a Venetian neighborhood and bordered by the Lagoon. The design intended to maintain the existing edge conditions while becoming part of the fabric. The Baths are intended to serve as a: Resident ail Escape from the highly touristed city Social community center Place of ritual introspection The site was designed to raise the baths and introduce commercial spaces on the ground level. Pushing these spaces back allows for: Open, occupiable space An approach from the water’s edge Water access for the Public The Program includes: Differently tempered baths Shower Facilities Spa Facilities Relaxation areas Outdoor pool Administration Commercial spaces that include a coffee bar

Site


The weight of the water is felt by lifting the baths above ground. Occupying the space below enables one to figuratively carry its weight. Ground Floor Sketch

The baths are organized to create a landscape of water. With each shift in landscape, the program and temperature of each baths changes. Second Floor Sketch

Third Floor Sketch

It is a privledge for a Venetian to have a view other than that of a highly dense cityscape, therefore, view became a charge of the basic program.


Coffee Shop

Commercial Spaces

Raising the baths above ground level allows for commercial use of the water’s edge.

Commercial Spaces

Commercial Spaces

Ground Floor Plan

Baths

The second level serves as the main programmatic floor as well as the threshold of entry. Moving up and along the left most structural wall is about procession from the public city into the private ritual and social event.

Administration

Locker Rooms

Locker Rooms

Second Floor Plan

Outdoor Pool

Massage Area

Providing an outdoor pool on the top level gives each guest the privilege of view. The view refers back to the ritual of the baths and the escape it provides for the community.

Showers

Sauna

Third Floor Plan


China Abroad Studio: Beijing Urban Design Project Location: Qianmen District, Beijing China

University of Florida

Fourth Year: Design 8

Professor: Robert Macleod and Nancy Sanders


The Qianmen District is 80 Acres of dense Hutong neighborhoods situated along the axis of the Forbidden City and the Temple of Heaven. Acting as a connection to these two sites, the district’s neighborhood quality is being erased and new programmatic developments are planned for the 2008 Olympics. This change is resulting in the drastic relocation of its residents and small businesses.

Forbidden City

Working with a team of 4, we placed focus on eliminating the removal of Qianmen’s residents and to preserve both the historical architecture of the hutong as well as the way of life it creates. Our hope was to bring funding into the site by creating new up-scale housing along with mix-use buildings along the site’s perimeter, by incorporating cultural centers, government buildings and schools and markets. Many of these additions to the site were intended to not only bring funding but also provide jobs and education for the residents.

Dazhalan District Qianmen District (SITE)

Incorporating a market/green space hybrid with spaces that one can shop, work, and play, help to keep the neighborhood lifestyle many Chinese people are used to. Using the hybrid as a datum throughout the site creates a connection with all aspects of the program within the 80 acres.

Arial View of Site Overlayed with Preliminary Sketch of Central Pivot Point and Intersections

Temple of Heaven

Existing Site Conditions


In following with common Feng Shui practices, both density and building heights must not distract from the Forbidden City as well as other important monuments. With this in mind, the site was zoned out with the intention of density as well as the height of the architecture increasing as it reaches further away from the center of Beijing.

Lower Density Lower Building Height

The BOWL DIAGRAM to the left expresses diagrammatically the preliminary intentions during the schematic design process.

Gradual Shift in Density and Building Height

Highest Density Maximum Building Height

Site Plan


Green Space, Existing Hutongs and Street Networks

Markets and Street Networks

Green Space and Street Networks

Green Space Roads Market Space Sectional Shopping and Living Commercial Arts and Culture Single Family Housing Multi-Family Housing Governmental Institutional

Civic, Cultural and Community Spaces

New and Existing Housing Surrounding Markets

Markets Integrated into Arts and Culture as well as Housing


Governmental and Social Services

Residential Zones

Open Markets

Commercial and Mix-Use

Green Space and Recreation

Site Plan zoned by Color

Residential as it relates to Cultural and Education Areas

Residential as it relates to Commercial

Street Networks


Detail Model superimposed onto an arial view of Qianmen District Site

The images show close ups of the main artery that passes through the entirety of the site. This main access road is bordered by cultural spaces, markets and green, recreational areas. The continuous weaving of the Market and Green Spaces give the site a figural quality. Model made of watercolor paper and Plexiglas. Images taken over a light table.


Layered Pastels on Watercolor Paper

Karla Valdivia_Selected Works  

Design Portfolio

Advertisement